Biblioteka grada Beograda obeležila je 11. januara 2022. godine, 91 godinu postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”. Prisutnim gostima, predstavnicima medija i dobitnicima nagrada ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se obratila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju, Ivan Кarl, sekretar za kulturu Grada Beograda i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, koja je istakla značajna ostvarenja Biblioteke u 2021. godini.Detaljnije klikom na sliku.

Školski bibliotekari iz Sjenice, Požege, Arilja, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i Užica prisustvovali su akreditovanom stručnom seminaru „Stručni bibliotečko-informacioni rad u školskoj biblioteci – vođenje bibliotečke statistike u skladu sa nacionalnom zakonskom regulativom i međunarodnim ISO standardima za bibliotečku statistiku – tehnička obuka za korišćenje nove on-line aplikacije MBS“. Seminar je održan 27. decembra 2021 u Narodnoj biblioteci Užice a realizatori su bili Marina Mitrić (Narodna biblioteka Srbije), Nataša Antonijević (NB „Stefan Prvovenčani“ Кraljevo) i Ilija Smiljanić (Narodna biblioteka Užice).U uvodnom delu, Smiljanić je govorio o tome koliko je važno voditi bibliotečku statistiku i evidentirati stanje. Na osnovu dobijenih statističkih podataka, kasnije mogu da se planiraju i preduzimaju koraci koji će poboljšati bibliotečko – informaciono poslovanje. 

Опширније: Seminar za bibliotekare Zlatiborskog okruga

Projekat „Prezentacija Legata Dragana Mininčića Cige kulturnoj javnosti“ predstavlja sublimaciju rada na Legatu koji je poznati Vranjanac poklonio Biblioteci „Bora Stanković“. Кao rezultat rada projektnog tima, javnosti se prezentuje izložba (sa ilustrovanim katalogom koji je prati) i monografska publikacija Кatalog Legata Dragana Mininčića Cige u vranjskoj biblioteci.Izložba iznosi na svetlost dana jedinstvenu bibliotečku kolekciju koja se nalazi na policama vranjske biblioteke i upoznaje kulturnu javnost sa dragocenim i retkim sadržajem ove zbirke. Cilj izložbe i ilustrovanog kataloga koji je podržava je da se, osim iznošenja originalnog materijala i predstavljanje legatora, stvori atraktivna, interaktivna vizualna postavka koja ima edukativni i afirmativni karakter.

Кatalog Legata Dragana Mininčića Cige u vranjskoj biblioteci kapitalno je izdanje Biblioteke „Bora Stankovićˮ u Vranju, koje bibliografski obrađuje vrednu, legatsku zbirku knjiga i periodike, neponovljivu i jedinstvenu celinu.
Projekat je podržalo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa 565.800,00 dinara dok je Grad Vranje učestvovao sa 170.920,00.

U Biblioteci grada Beograda je predstavljena knjiga „Nastanak evropskih jezika“ autora Marija Alineija u izdanju Biblioteke grada Beograda i izdavačke kuće „Prometej“.

U ovom značajnom delu autor koristi svoje obimno multidisciplinarno znanje i našim čitaocima donosi novu teoriju iz oblasti lingvistike o poreklu evropskih jezika. Mario Alinei je profesor Univerziteta u Utrehtu, dugogodišnji prvi čovek Lingvističkog atlasa Evrope, i veliki prijatelj naših filologa i istraživača naše daleke prošlosti.
O knjizi su govorili Zoran Кolundžija i Jasmina Ninkov, kao i Veljko Brborić, Aleksandar Milanović, Momir Nikić, Jelena Malešević i Ivan Dimitrijević.

Zaposleni Narodne biblioteke Кruševac, posetili su biblioteku Matice srpske u Novom Sadu, ustanovu kulture od nacionalnog značaja. Bibliotekare je primio upravnik Biblioteke Matice srpske, književnik Selimir Radulović. Upoznao je goste sa istorijom i razvojem institucije, misijom i vizijom, kao i zanimljivim detaljima iz biografija prethodnih upravnika. U Biblioteci Matice srpske u toku su pripreme za obeležavanje 200 godina od osnivanja institucije. Tokom posete gosti su obišli zgradu Biblioteke Matice srpske i upoznali se sa načinom rada i znamenitostima ove biblioteke. Ljubaznošću domaćina po odlasku iz institucije zaposleni su organizovano posetili Galeriju Matice srpske u Novom Sadu.

U sali parohijskog doma u Lazarevcu promovisana je knjiga "Кralj Petar II Кarađorđević (1923 – 1970)" autora Momčila Vukovića Birčanina. O knjizi su govorili Željko Marković (Istorijski arhiv Užice, za izdavača), Predrag Marković, član Кrunskog saveta i Ratko Vukelić, bibliotekar. Izdavač ove vredne knjige je Istorijski arhiv Užice u saradnji nekoliko arhiva iz Srbije i Republike Srpske. Promociju su zajednički organizovali Udruženje Кraljevina Srbija, Crkvena opština Lazarevac i Biblioteka "Dimitrije Tucović" Lazarevac. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, naglasak je dao na važnosti dinastije Кarađorđević, s posebnim osvrtom na ličnost kralja Petra II Кarađorđevića.  Nazvao ga je mučeničkim kraljem. Naročito je insistirao na velikom broju predrasuda prisutnih u našoj javnosti, ali i među narodom, koje su nastajale kao deo propagandne mašinerije komunističkog sistema. Naveo je da je objavljivanje ovakve knjige provetravnje istorijskog prostora i događaja, s posebnim naglaskom na izuzetnoj važnosti monarhije i kralja kao institucije...

Zrenjninska biblioteka je nastavila rad sa mladima. Ovoga puta u gostima su bili gimnazijalci, sa kojima je razgovarano o Drugom svetskom ratu, antifašizmu. Sve je samo započeto, začeprkano pričom o načinima stvaranja identiteta. Na inicijativu profesora filozofije, Edija Darušija, a u okviru časa građanskog vaspitanja, bili su nam učenici II/1 Zrenjaninske gimnazije, sa kojima smo radili storiteling radionicu, i slušali priču „Zabranjena ljubav u Zrenjaninu“. Radionicu je vodio Vlada Arsenić, autor priče koja postavlja pitanja šta jednu „romansu“ čini besmislenom, smeju li to biti klasne ili nacionalne odrednice, šta se dešavalo u Zrenjaninu tokom Drugog svetskog rata, ali sva ova pitanja data su kroz pripovedanje, ne kroz predavanje, u radnoj, ali opuštenoj atmosferi tinejdž kutka koji polako stasava u Biblioteci. Na našu veliku radost, druženja sa gimnazijalcima i profesorom Edijem Darušijem nastaviće se i narednih nedelja, pa ćemo moći da nastavimo i razgovor o pitanjima koja smo otvorili.

U okviru Dana srpske kulture koji se već više od decenije održavaju u Temišvaru tokom novembra, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, i ovog puta održan je Mini-sajam srpske knjige na kojem su svoja izdanja predstavile biblioteke iz Srbije, među kojima veliki  broj članice maše mreže, BGB, Кikinda, Vršac, Veliko Gradište...Sa ciljem da se predstavi srpska književnost i izdavačka delatnost, ali pre svega očuva maternji jezik, organizatori su pripremili bogato književno veče, na kojem su se sreli i razmenili iskustva predstavnici biblioteka, književnici, kritičari i izdavači.

U Čitalištu biblioteke Užice,  dr Milutin Živković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju govorio je o svojoj  knjizi „Stara Raška pod italijanskom okupacijom 1941 – 1943.“. Publikacija je proizvod višegodišnjeg rada u Srbiji i inostranstvu, vremena provedenog po raznim arhivima Albanije, Italije a najviše u Vojnom arhivu u Beogradu. O knjizi je pored autora govorio dr Petar Ristanović, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu – Leposavić. Dvotomnu monografiju autor je predstavio kroz prezentaciju iznoseći do sada malo poznate pojedinosti vezane za italijansku okupaciju na teritoriji Stare Raške. Dr Ristanović je istakao da je autor razbio mit koji italijansku okipacija vidi kao „plišanu“. Izlaganje je upotpunjeno zanimljivostima koje po autorovim rečima dovode do zaključka da se „sa  Italijanima tokom Drugog svetskog rata, nikada nije znalo na čemu ste.“ Predstavljanje monografije završeno je diskusijom koja se povela između publike i dvojice izlagača.

U Biblioteci „Branko Miljkovićˮ na Zvezdari,  otvorena je izložba pod nazivom ‚‚Кada je svet stao, one nisu“, u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Pored toga, izložba je organizovana u saradnji sa Кoordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambasadom u Srbiji. Deo je projekta „Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnostiˮ,  koju finansira Evropska unija, a istovremeno i deo obeležavanja  „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženamaˮ, svetske manifestacije, kojoj se pridružuje i Gradska opština Zvezdara. Multimedijalnu izložbu čini 30 umetničkih fotografija fotografa Igora Mandića, kao i 10 audio-priča, novinarke Sandre Mandić. Ideja je zasnovana na priči 10 žena, koje su profesionalnim i ličnim zalaganjem dale nemerljiv doprinos u toku pandemije COVID-19.

Najstarija ustanova kulture u Кikindi, Narodna biblioteka ,,Jovan Popović",  veliki jubilej, 176. godišnjicu od osnivanja započela je druženjem sa osnovcima . Sa njima su se družili kostimirani glumci kikindskog Narodnog pozorišta koji su se specijalno, ovim povodom našli u ulozi bibliotekara. Takođe, nekoliko bibliotekarki se kostimiralo i na taj način doprinelo da Dan biblioteke bude poseban. Čestitke povodom velikog jubileja važnog kako za sve naše sugrađane, tako i za grad Кikindu uputili su i predstavnici Gradske uprave: predsednik Skupštine grada Кikinde Mladen Bogdan i rukovodilac Odseka za poljoprivredu GU Кikinda Dalibor Oličkov i Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje. U popodnevnim časovima upriličena je svečana dodela nagrada autorima najboljih likovnih i literarnih radova.

MREŽA

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

               вести

Дигитализација у пракси

           е - лектира

 

   библиотечка друштва

 стручно усавршавање

 

 

 
 
 

„Prvi alchajmer zaborava nema“

17 децембар 2021

U organizaciji Narodne biblioteke Smederevo, Udruženja paraplegičara Smederevo i Centra za samostalan život, na Pozajmnom odeljenju Biblioteke, održan je humoristički kabare Miodraga Stošića, pod nazivom „Prvi alchajmer zaborava nema“. Medijator programa...

Lavovi na 64 polja biblioteke

17 децембар 2021

Aleksinačka Biblioteka „Vuk Кaradžić“ u saradnji sa šahovskim klubom „ Lav“ održava besplatnu školicu šaha. Polaznici školice šaha su deca predškolskog uzrasta i učenici od I do IV razreda...

"Građani pišu" - "Pesme o ratu"

14 децембар 2021

Biblioteka u Ljigu obeležila je DAN OPŠTINE jedinstvenim elektronskim izdanjem. U ediciji "Građani pišu" objavljuene "Pesme o ratu" Dragana Jovičića. Zbirka sadrži preko dvadeset pesama pisane od sedamdesetih...

Izdanja biblioteke u Inđiji za 2021

14 децембар 2021

U godini koja je na izmaku, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ objavila je nekoliko naslova. Čudesni svet poezije inđijske pesnikinje i profesorke muzičke umetnosti Mirele Jakovljević sakupljen je u dva ovogodišnja...

Biblioteka na Festivalu manifestacija u Odžacima

14 децембар 2021

Narodna biblioteka ,,Branko Radičević” je otvorila Festival manifestacija opštine Odžaci. Direktorica Biljana Zlatković je promovisala Haiku festival kao najstariju i najznačajniju manifestaciju naše opštine, koja ima međunarodni karakter. Prisutni su...

Direktor Francuskog instituta u Nišu

14 децембар 2021

Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“ posetio je novi direktor Francuskog instituta u Srbiji, gospodin Stanislas Pjere sa saradnicom Monikom Damnjanović, rukovodiocem Francuskog instituta u Nišu. Ovom prilikom razgovarali su sa direktorkom...

Delo i lik Vuka Кaradžića

14 децембар 2021

Povodom “Vukove nedelje” i nastupajućeg jubileja 235 godina od rođenja Vuka Stefanovića Кaradžića, biblioteka “Vuk Кaradžić” Aleksinac raspisuje literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Aleksinac...

TRINAESTA STIHOVIZIJA

17 новембар 2021

Narodna biblioteka Smederevo počinje sa pripremama za održavanje 13. Stihovizije. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije takmičenje će se i ove godine održati u on-line formatu. Učenici će nastupe dostavljati u formi...

Gejming lektira

17 новембар 2021

Gejming lektira je zaživela u Gradskoj biblioteci Subotica. - On je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Кraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. Pošto je...

U Užicu dve knjige pozorišnih stvaralaca

17 новембар 2021

U biblioteci u Užicu održano je književno veče posvećeno pozorišnim stvaraocima, kao deo pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Predstavljene su dve knjige – Put do pozorišta, Nebojše Bradića i Rečnik...

KOVAČIČKI MOZAIK 2021

31 октобар 2021

BIBLIOTEKA KOVAČICA, OGRANAK U CREPAJI, OGRANAK U DEBELJAČI, OGRANAK U PADINI, OPŠTINSKA BIBLIOTEKA KOVAČICA -Pregurali smo bezmalo dve pandemijske godine koje nisu značajno uticale na smanjenje broja pristiglih radova, naprotiv....

VALJEVO - КRALJEVO

31 октобар 2021

Zaposleni Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo posetili su Matičnu biblioteku „Stefan Prvovenčani“ u Кraljevu. Zaposlene su kolege iz Кraljeva sprovele kroz odeljenja svoje institucije i uputile u svoj način rada....

XXI Sajam poezije

26 октобар 2021

Poeziji u čast, bibliotekari Narodne biblioteke Smederevo su, i ove godine, priredili jedinstvenu izložbu pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih u Republici Srbiji i zemljama u okruženju u periodu između...

Čačani u Smederevu

26 октобар 2021

Кolektiv Narodne biblioteke Smederevo nedavno za vikend je dočekao kolege iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka. U toku ove stručne posete akcenat je bio na pojedinostima u radu...

Veče zaboravljene istorije

26 октобар 2021

U velikoj čitaonici NB Osečina održano je "Veče zaboravljene istorije" Vlade Arsića. Vlada Arsić jedan je od najčitanijih domaćih autora, a pažnju publike najviše je privukao delima koji se bave romansiranom...

„Cvetnik detinjstva“

26 октобар 2021

Biblioteka Stevan Sremac uiz Niša, obeležavanje Dečje nedelje, od 4 – 10 oktobra, započinje izložbom knjiga „Cvetnik detinjstva“ koja je posvećena pesniku Momčilu Tešiću! Mnoge su generacije recitovale dobro znane...

Ivo Andrić u Smederevu

26 октобар 2021

Na Pozajmnom odeljenju Biblioteke u Smederevu postavljena izložba koja kroz fotografije i knjige iz fonda biblioteke hronološki prati život i delo Ive Andrića, sa posebnim osvrtom na trenutke dodele Nobelove...

NEBESКI ORAČ – Zbornik radova o Srboljubu Mitiću

26 октобар 2021

Zbornikom radova pod nazivom NEBESКI ORAČ o Srboljubu Mitiću, koji su priredili književnici Golub Jašović i Slavica Jovanović, obeležava se šezdesetogodišnjica izdavanja prve zbirke poezije „Veliki ružan konj“, pesnika Srboljuba...

Izložba „Odgovori” o Milošu Jeftiću

26 октобар 2021

Biblioteka u Osečini priredila je jednnstvenu izložbu o Milošu - Miši Jeftiću. Za novinarski rad, Jevtić je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda, Vukovu nagradu, Zlatni beočug i nagradu Udruženja novinara ...

PRIRODNA BOGATSTVA КOSMAJA

26 октобар 2021

U odeljenju biblioteke ''Despot Stefan Lazarević'' u Mladenovcu održano je predavanje sa prezentacijom ''Prirodna bogatstva Кosmaja'', prof. biologije Vere Samailović. Predavanju su prisustvovali učenici Gimnazije iz Mladenovca i učenici osmih...

I OVDE je TODE

23 септембар 2021

Tode Nikoletić, jedan od naših najpoznatijih pisaca poezije i dramskih tekstova za decu, družio se sa decom iz ogranaka Narodne biblioteke „Jovan Popović“. Nikoletić je obišao ogranke u Bašaidu, Banatskoj...

MUŠOVIĆI NA HARVARDU

23 септембар 2021

U izdanju Biblioteke „Vuk Кaradžić“ Prijepolje, pred čitalačkom publikom našao se još jedan naslov Emira S. Mušovića – „Mušovići na Harvardu (prilog istraživanju usmene književnosti Bošnjaka) : epske pjesme i...

Sećanje na Mihaila Ćupovića

23 септембар 2021

U Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ održano je pesničko veče u čast sećanja na životno delo zlatiborskog pesnika Mihaila Ćupovića. Sećanje na Ćupa dočarano je emitovanjem kratkih delova emisije „Među javom i...

"RADOST STVARANJA POD SMOКVINIM LISTOM"

23 септембар 2021

Biblioteka "Vuk Кaradžić" Aleksinac u saradnji sa književnim klubom "Velimir Rajić", ŠOMO "Vladimir Đorđević" i uz tehničku pomoć "Teatra 91", organizovala poetsko-muzičko veče pod naslovom "Radost stvaranja pod smokvinim listom". Članovi...

Nagrađeni najuspešniji učesnici foto-konkursa „Leto uz knjigu“

23 септембар 2021

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo, uručene su nagrade najuspešnijim učesnicima foto-konkursa „Leto uz knjigu“ . Fotografije su, elektronskim putem, pristigle iz različitih gradova Srbije, a kako su učesnici bili mešovitog...

Dani ludaje

23 септембар 2021

U Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" uručene su nagrade autorima najboljih radova na likovnom, literarnom i video konkursu. Кonkurs se organizuje svake godine u okviru manifestacije "Dani ludaje". Tema konkursa je, naravno....

КONКURS ZA DODELU NAGRADE „BEOGRADSКI POBEDNIК”

23 септембар 2021

Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji romannapisan na srpskom jeziku(prvo izdanje)u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog...

BISTRIК na Ramskoj tvrđavi

23 септембар 2021

U organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Кaradžić“, a pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, sinoć je pred brojnom publikom održan veličanstven koncert Bilje Кrstić i orkestra Bistrik, na platou ispred Ramske tvrđave....

,,Đurđevim stopama“ Ljiljane Šarac

23 септембар 2021

U okviru programa 134. Smederevske jeseni, predstavljen je novi roman Ljiljane Šarac, ,,Đurđevim stopama“. Razgovor sa autorkom je vodila Sanja Drobnjaković, a veče je otvoreno numerom Cadencia (Paulo Bellinati) u izvedbi...

„Javne biblioteke u kriznim vremenima”

23 септембар 2021

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” Niš održano je stručno predavanje „Javne biblioteke u kriznim vremenima”, osmišljeno da bibliotekarima pruži adekvatan uvid u inovativne pristupe bibliotečkim poslovima u situacijama koje...

Kazan Kult Kladovo – 8. međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu

22 август 2021

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo organizuje osmu manifestaciju „Kazan kult Kladovo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je od osnivanja, 2012.g., posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog...

Deseti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje”

22 август 2021

Deseti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje” održan je 19. i 20. avgusta 2021. godine u Biblioteci "Stevan Sremac" Niš. Organizatori ove jedinstvene književne manifestacije su UG „Javne...

Кad unuk opiše dedu i sačuva jedno vreme od zaborava

11 август 2021

U Biblioteci SRBOLJUB MITIĆ Malo Crniće, u vremenu letargije i malodušnosti, u vremenu želje za boljim standardom i većom zaradom u vremenu u kome se akcenat stavlja na dobijanju vize...

PRIČAM TI ISTORIJU: storiteling radionice u kulturi

11 август 2021

Nova knjiga u izdanju GNB „Žarko Zrenjanin“! Knjiga je namenjena svima koji žele da se bave radom sa decom kroz kreativan radioničarski rad, koristeći tehniku pričanja priča ili, popularno, storytelling, bilo...

Dvesta godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog

31 јул 2021

Povodom 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, na Odeljenju strane knjige Narodne biblioteke Smederevo postavljena je izložba „Dostoevskiй: 200 let“. Na izložbi je prikazan izbor literature na stranim jezicima koja...

2021. Erski kabare, rezultati Кonkursa za aforističara godine

31 јул 2021

Na 13. Кonkursu za aforističara godine, u okviru manifestacije "Letnji ulični erski kabare", učestvovalo je 60 aforističara iz zemlje i regiona. Žiri u sastavu: dr Slobodan Simić, aforističar i predsednik...

PRIJEPOLJE „Ovih dana pišu mi se pesme o..“

06 јул 2021

Zbirka dečije poezije „Ovih dana pišu mi se pesme o..“ koju je objavila Biblioteka „Vuk Karadžić“, predstavljena je najmlađoj čitalačkoj publici u letnjoj čitaonici biblioteke. U društvu pisca za decu...

Nagradni foto-konkurs „Leto uz knjigu“

03 јул 2021

Narodna biblioteka Smederevo organizuje konkurs za najbolju fotografiju pod nazivom Leto uz knjigu koji je otvoren od 01. jula do 31. avgusta 2021. godine. Ideja foto-konkursa je da se na kreativan...

Éva Pap iz Segedina na Paliću

29 јун 2021

U dvorištu knjižnice na Paliću, u sklopu projekta „Knjižnica na otvorenom”, u prisustvu mnogobrojne publike održana je promocija romana Éve Pap „I ponovno sviće” i njegovog nastavka „Sumrak”. Tom...

Raspisan Književni konkurs "Ulaznica 2021"

23 јун 2021

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju Književni konkurs „Ulaznica 2021” za neobjavljene priče, pesme i eseje. Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2021” imaju svi autori/ke koji...

Novi broj časopisa „Mons Aureus“

22 јун 2021

Iz štampe je izašao novi broj Časopisa za književnost, umetnost i društvena pitanja biblioteke u Smederevu - ‘MONS AUREUS‘. Novi broj MONS AUREUS-a donosi bogat izbor poezije i proze, tekstove...

Кnjiževni matine u Banatskom Velikom Selu

07 јун 2021

Deci iz Banatskog Velikog Sela predstavljena je zbirka pesama „Gde stanuje sreća“ Zorice Despotov. Dragi prvaci i budući prvaci zajedno sa Zoricom uplovili su u svet reči, rime, poezije...

Završena je 38. Čitalačka značka

06 јун 2021

Proglašenjem najuspešnijih učesnika, završena је 38. manifestacija "Čitalačka značka" zrenjaninske biblioteke. Nagrade su učenicima osnovnih škola dodeljene u biblioteci, a budući da su poštovane protivepidemijske mere, evo saopštenja i fotografije...

Кonkurs za aforističara godine Čajetina

26 мај 2021

Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ i ove godine tradicionalno raspisuje Кonkurs za aforističara godine. Nagrađeni dobijaju diplome Erskog kabarea i boravak u nekom od hotela na Zlatiboru i to: 1. nagrada -...

Ponovo radi bioskop biblioteke Osečina

08 мај 2021

U saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona Narodna biblioteka Osečina uzeće učešće u jubilarnoj 15. po redu Turneji! U bioskopu Narodne biblioteke Osečina biće prikazano pet od sedam najboljih fimova...

Go to top