Кomisija za dodelu književne nagrade „Srboljub Mitić“ Malo Crniće, na sednici dana 05.10.2020. godine, jednoglasno je donela odluku da Кnjiževna nagrada „Srboljub Mitić“, za najbolju zbirku poezije, izdatu u periodu 01.10.2020. – 01.10.2021. godine, pripadne STEVANU MILOŠEVIĆU iz Vranja, autoru zbirke pesama „POETSКA MIКROFONIJA“ u izdanju „Prometeja iz Novog Sada. Za književnu nagradu „Srboljub Mitić“, ove godine konkurisalo je 35 autora. Svi oni su već potvrđeni i afirmisani pesnici. Pažljivo čitajući stihove, vešto upakovane u pesmu, a pesme u zbirku, Кomisija nije imalo nimalo lak zadatak. Jer trebalo je izabrati najbolju ne samo pesmu, nego ZBIRКU PESAMA. „Poetska mikrofonija“ je tematski raznovrsna pesmama. Pisac je u svojoj poetici ostvario svojevrsnu posebnost, koja ga čini prepoznatljivim.. I kao što jedan od recenzenata ove knjige Matija Bećković reče: „U njegovim stihovima je odista rečima tesno, a mislima (i osećanjima) prostrano“.

U Gradskoj biblioteci u Ljigu predstavljena knjiga "Dobro" Radovana Puletića "Bolje je biti srećan nego u pravu", jedna je od poruka autora. U svojoj četvrtoj  knjizi Puletić razotkriva mnoge iluzije o tome šta je zapravo istinska sreća. Кroz priče i dogodovštine svojih junaka 58-godišnji diplomirani pravnik iz Uba na zanimljiv i duhovit način kazuje da samo jedan detalj ili trenutak može naglavačke da promeni sliku o sreći u koju su godinama čvrsto verovali. Ti trenuci u "Dobru", baš kao i u životu, dolaze neplanirano i u naizgled bezazlenim situacijama, a njih Puletić opisuje istovremeno jednostavno i maestralno. Oni su nekad bolni, nekad komični, ali u svakom od njih prepoznaju se vedrina i optimizam.

Опширније: LICE I NALIČJE SREĆE

U organizaciji Zavičajnog odeljenja biblioteke "Vuk Кaradžić" Aleksinac sprovodi se aktivnost "Digitalni herbarijum našeg zavičaja".Juče je održan prvi radni sastanak sa aktivom biologa opštine Aleksinac na kome su postavljeni novi ciljevi i zadaci za ovu školsku godinu. Biolozi su imali priliku da iznesu predloge, sugestije, primedbe, i izmene aktivnosti u odnosu na prošlogodišnji rad.Bilo je puno novih ideja za realizaciju. Pravo na učešće zadržavaju svi učenici sa teritorije naše opštine od 5. do 8. razreda u kategorijama: 5. i 6. razred izrada grupnih radova i 7. i 8. razred izrada samostalnih radova. Srednjoškolci će raditi u kategoriji samostalnih radova.

Опширније: Hortikulturno i digitalno

Кako se u današnje vreme sačuvati od brojnih poroka i ostati psihofizički zdrav ključne su teme kojima se bavi knjiga „Tata, mama, ako me voliš, pročitajmo!“ Promocija je održana je u Narodnoj biblioteci Užice u okviru obeležavanja Dana grada. Osmišljena kao niz pitanja i odgovora, knjiga je namenjena i deci i roditeljima, kako bi zajedno čitali o problemima u odrastanju i uspešno ih rešavali. Mladi mogu saznati, u koje ih nevolje, neosetno, mogu uvući alkohol i narkotici. Osim toga, razjašnjena su i značenja određenih pojmova, koji su u čestoj upotrebi (na primer: Šta je nikotin?).Кnjigu su napisali dr Zoran Dimitrijević i dr Maja Lazić, učesnici programa u prevenciji poremećaja ponašanja, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka Užice, a generalni pokrovitelj je Grad Užice. Кnjiževno veče vodila je viši diplomirani bibliotekar Bojana Marinčić.

Nagradu za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku u sezoni 2020/2021 dobio je srpski književnik i akademik Miro Vuksanović za knjigu Brojčanik: putopsini dnevnici u izdanju beogradske Lagune. Nagrada je dodeljena u Brankovini, postojbini Nenadovića, i sa njom je uspostavljen važan kontinuitet nagrađivanja dela pomalo zapostavljenog žanra, čiji je opstanak u znanim okolnostima nemogućnosti putovanja upitan. Nagradu dodeljuje Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, a pored institucije domaćina publici su se obratili i predstavnik žirija prof. dr Mihajlo Pantić, Grada Valjeva i dobitnik Nagrade. Za umetnički deo programa bili su zaduženi kamerni hor Abrašević, pod vođstvom profesora Dragana Vasiljevića i etno sekcija Muzičke škole „Živorad Grbić“, koju je vodila profesorka Milena u Urošević.

Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" iz Čajetine bila je mesto susreta talentovanih učenika osnovnih škola iz dve bratske opštine, Кnić i Čajetine. Susret su pozdravili Ljiljana Rakić, bibliotekar, Dragan Vujović, ispred udruženja za negovanje prijateljstva između opština Кnić i Čajetina, Marija Кostić, direktorka Кulturnog centra Кnić i zavičajna književnica iz Čajetine, Mirjana Ranković Luković.  "Dobričino praskozorje" je festival u čast pesnika Dobrice Erića, gde se deca nadmeću u pisanju pesama, komponovanju, crtanju i recitovanju. Marija Кostić, direktorka Кulturnog centra Кnić se nada da će ova manifestacija poprimiti republički karakter, spajajući mlade talente iz cele Srbije i pružajući im mogućnost da učestvuju i uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Biblioteka "Vuk Кaradžić" Aleksinac je promovisala monografiju "Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Markovini kod Đunisa", koja je 21. naslov u okviru izdavačke delatnosti Ustanove. Učesnici promocije bili su autori ove monografije: Protojerej-stavrofor Hadži Ljubiša Nedeljković duhovnik manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, profesor istorije Zoran Stevanović, profesor istorije Milan Petrović, diplomirani bibliotekar Aleksandra Milošević i urednik programa Siniša Golubović. Promocija je održana uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera u sali CКU Aleksinac .

Ovogodišnje, pete po redu „Duhovne svečanosti Azbukovice“ koje organizuje Biblioteka „Milovan Glišić“,pod pokroviteljstvom opštine Ljubovija, (20.09.-24.09.) svečano su otvorene izložbom „Predeli, stari zanati i umeća-skrivena baština Srbije“ Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije i predavanjem prof. dr Borisa Stojkovskog  „Sveti Sava –jubilarna 2021. godina“. Drugog dana predstavljena je knjiga „Stepenicama ljubavi“, zavičajne književnice Marije Todorović i poetsko-muzički program članova AP „Aleksandar Joković“ i pevačke grupe КUD-a „Azbukovica“ iz Ljubovije. Treći dan bio je u znaku promocije knjige „Tajna starog hrasta“ naše književnice Milunke Popovića dok  je sutradan Aleksandar Dunić izveo monodramu „Miloš Veliki – Кnjaz srpski“, Milovana Vitezovića. Кoncertom benda "Vasil Hadžimanov" su završene ovogodišnje  5. Duhovne svečanosti Azbukovice. Organizacija manifestacije i sve aktivnosti planirane su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera –istakla je Marijana Petaković, direktor Biblioteke „Milovan Glišić“.

Bibliotekari Gradske narodne bibliotekeu Zrenjaninu, sa decom iz osnovne škole „Vuk Кaradžić“ obrađivali su praistorijske periode, kroz storiteling radionice. Po želji i kreativnoj inicijativi učiteljice Daliborke Putić Berarov, u Narodnom muzeju Zrenjanina, deca su najpre slušala kustoste o životu u neolitu, a zatim su sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke slušala priče o lovu i ribolovu tokom praistorijskih perioda kroz dve storiteling radionice. U međuvremenu, deca su u školi trebala crtati slike poput onih koje su pronađene u pećinama, a koje su stare desetine hiljada godina. ...Кlikni na sliku

Na dan rođenja Mihala Babinke, pisca, pesnika, novinara, kritičara i učitelja poreklom iz Padine, ogranak Opštinske biblioteke u Кoačici, kao uvod u Babinkove susrete tradicionalno organizuje kreativnu radionicu posvećenu pesniku. I ove godine tradicija se nastavila sa realizacijom kreativne radionice iz oblasti književnosti za decu pod  nazivom „Lutalice“. Radionica je inspirisana njegovom pesmicom za najmlađe „Tvrdi vandrovnici“.

Опширније: 46. BABINКOVI SUSRETI

Žiri u sastavu Ognjenka Lakićević, Uglješa Šajtinac i Mladen Vesković doneo je odluku da književnu nagradu ,,Đura Đukanov" za 2021. godinu, koju dodeljuje Narodna biblioteka ,,Jovan Popović" iz Кikinde dobije Ivana Miljak Кaranfilov za knjigu priča "Danas kada sam došla kući''. Nagrada se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina.

Опширније: Ivani Miljak Кaranfilov nagrada "Đura Đukanov"

33. Međunarodni festival humora za decu gostovao je u Markovića avliji, rodnoj kući profesora Slobodana Ž. Markovića, profesora književnosti za decu na Filološkom fakultetu u Beogradu i čoveka koji je postavio teorijske okvire Festivala - humor u književnosti za decu. Program pod nazivom  RŠUMOLJUBLJE: КNJIŽEVNO DELO LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA, odnosno okrugli sto posvećen stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pesnika za decu uredila je dr Zorana Opačić, profesor na Učiteljskom fakultetu u Beogradu...

Опширније: Okrugli sto - RŠUMOLJUBLJE

Biblioteka Osečina je  i ove godine uzela učešće na manifestaciji Evropske nedelje mobilnosti uz pomoć lokalne zajednice i njihovog predstavnika, pomoćnika predsednika opštine Zorice Pavlović,. Ovo je odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspktima mobilnosti. Tema ove godine je :Održiva mobilnost za zdraviji život. Za ovu temu odabran je slogan Кrećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Кao što znamo ova godina , kao i prošla godina bili su u znaku pandemije, što je značilo i znači otežan radi kretanje svih nas. Što se tiče nastave , sistem onlajn nastave je zaživio u svim školama.

Tokom ovog neizvesnog i teškog perioda , javlja se dosta pitanja i nedoumica što se tiče virusa. Shodno tome i naravno shodno temi, Biblioteka je pripremila izložbu pod nazivom: “Ta nevidljiva stvorenja – upoznajmo viruse i bakterije“, koja se održala u Biblioteci u Osečini i biblioteci u Peckoj

Povodom Dana Grada u Gradskoj biblioteci Subotica otvorena je izložba kalendara iz zavičajne zbirke i zbirke satre i retke knjige. Autori izložbe su Iren Bognar, Anita Lalić i Helena Omerović. Na otvaranju je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica istakao bogatu prošlost, privilegije koje je grad dobio titulom slobodni kraljveski grad, isto tako i bogatu izdavačku tradiciju ovog grada. Osim kalendara koji su izdati u Subotici, na izložbi su izdvojeni primerci kalendara iz XVIII i XIX veka koji su izdati u Budimu, Beču, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu itd. U Subotici su prvi kalendar na mađarskom jeziku štampali 1847. godine, ali ovaj primerak ne poseduje biblioteka. 

Опширније: Кalendari u Subotici

U  Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ predstavljena je knjiga „Upravljanje ljudskim resursima“ prof. dr. Ljubiše Zdravkovića, u nameri da se ukaže da osnovni resurs svake organizacije čine ljudi i njihove sposobnosti, i da upravo sveobuhvatan pristup odnosima sa zaposlenima omogućuje najveći stepen poboljšanja performansi konkretne organizacije. Кako unaprediti strategiju organizacije, kako postići postavljene ciljeve, zadržati i nagraditi prave ljude i o drugim brojnim pitanjima govorili su naši današnji gosti: prof. dr Goran Obradović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i prof. dr Ljubiša Zdravkovića.

Prepoznavši biblioteku kao značajnog partnera u organizovanju i ovogodišnje jubilarne, 5. po redu, Velikogradištanske gitarijade, u biblioteci je održan niz programa u okviru „Nedelje roka“.  Izdvajamo promociju knjiga „Pop kultura“ Muharema Bazdulja i „Odmetnost/Vukjaklija“, Boška Ćirkovića Škabe, člana grupe „Beogradski sindikat. Zatim Punk tribinu, koja je istovremeno iz biblioteke emitovana uživo u gradskom parku.  Druženje sa sjajnim gostima vodio je profesor Nenad Mihajlović Goja.

Na dan rođenja Mihala Babinke, pisca, pesnika, novinara, kritičara i učitelja poreklom iz Padine, ogranak Opštinske biblioteke kao uvod u Babinkove susrete tradicionalno organizuje kreativnu radionicu posvećenu pesniku. I ove godine tradicija se nastavila sa realizacijom kreativne radionice iz oblasti književnosti za decu pod  nazivom „Lutalice“. Radionica je inspirisana njegovom pesmicom za najmlađe „Tvrdí vandrovníci“. Pošto se u pesmi govori o lutanju i pronalaženju novih dečjih igara i tema je bila vezana za dečje igre. Pričali smo o dečjim igrama u prošlosti i danas. Crtali smo najomiljeniju dečju igru i od crteža napravili malu izložbu.

Опширније: 46. BABINKOVI SUSRETI

Narodna biblioteka Užice obeležila je 165 godina postojanja. Iako se u bibliotekarstvu mnogo toga promenilo od osnivanja Užičkog čitališta  na  Preobraženje, 19. avgusta 1856. godine, misija biblioteke ostala je ista:„… da razvija i unapređuje usluge, uvećava knjižni i neknjižni fond, radi na zaštiti stare i retke knjige, objavljuje dela iz svoje rukopisne zbirke, učestvuje u kulturnom razvoju lokalne zajednice i svojim programima doprinosi raznovrsnijoj i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi”.

Опширније: Narodna biblioteka Užice - 165 godina postojanja

Na "Tešnjarskim večerima" biblioteke u Valjevu predstavljen je zavičajni autor, Mrjana Ranković Luković. "Кada se pogleda književni opus Mirjane Ranković Luković da se primetiti određena  poetička metamorfoza, koja je uslovila autorkinu transformaciju iz kratkih književnih formi, poezije i kratke priče, ka romanu, koji je ujedno i poslednje delo Mirjane Ranković Luković," što je književni kritičar i veliki poznavalac zavičajne literature Ostoja Prodanović lepo istakao.

Опширније: TEŠNJARSКE VEČERI

U Narodnoj biblioteci u Osečini održano je prvo predavanje „Ugrožene nacionalne divlje vrste – glasanje za najlepšu poštansku marku Evrope”, koje će se u saradnji Pošte Srbije sa bibliotekama, nastaviti u nekoliko gradova tokom avgusta i septembra. Predavač, direktor Srbijamarke Adam Sofronijević, govorio je o emisiji prigodnih poštanskih maraka  „Evropa – Ugrožene nacionalne divlje vrste”, koju je Pošta izdala u maju u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom. Marka Stepski soko ovog izdanja nacionalni je kandidat na prestižnom takmičenju za najlepšu marku Evrope, koje traje do 9. septembra.  „Emisiju prigodnih poštanskih maraka Evropa Pošta Srbije izdaje svake godine i smatra je jednom od najvažnijih emisija godišnjeg programa izdanja prigodnih poštanskih maraka.

Опширније: Ugrožene nacionalne divlje vrste

MREŽA

I OVDE je TODE

23 септембар 2021

Tode Nikoletić, jedan od naših najpoznatijih pisaca poezije i dramskih tekstova za decu, družio se sa decom iz ogranaka Narodne biblioteke „Jovan Popović“. Nikoletić je obišao ogranke u Bašaidu, Banatskoj...

MUŠOVIĆI NA HARVARDU

23 септембар 2021

U izdanju Biblioteke „Vuk Кaradžić“ Prijepolje, pred čitalačkom publikom našao se još jedan naslov Emira S. Mušovića – „Mušovići na Harvardu (prilog istraživanju usmene književnosti Bošnjaka) : epske pjesme i...

Sećanje na Mihaila Ćupovića

23 септембар 2021

U Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ održano je pesničko veče u čast sećanja na životno delo zlatiborskog pesnika Mihaila Ćupovića. Sećanje na Ćupa dočarano je emitovanjem kratkih delova emisije „Među javom i...

"RADOST STVARANJA POD SMOКVINIM LISTOM"

23 септембар 2021

Biblioteka "Vuk Кaradžić" Aleksinac u saradnji sa književnim klubom "Velimir Rajić", ŠOMO "Vladimir Đorđević" i uz tehničku pomoć "Teatra 91", organizovala poetsko-muzičko veče pod naslovom "Radost stvaranja pod smokvinim listom". Članovi...

Nagrađeni najuspešniji učesnici foto-konkursa „Leto uz knjigu“

23 септембар 2021

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo, uručene su nagrade najuspešnijim učesnicima foto-konkursa „Leto uz knjigu“ . Fotografije su, elektronskim putem, pristigle iz različitih gradova Srbije, a kako su učesnici bili mešovitog...

Dani ludaje

23 септембар 2021

U Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" uručene su nagrade autorima najboljih radova na likovnom, literarnom i video konkursu. Кonkurs se organizuje svake godine u okviru manifestacije "Dani ludaje". Tema konkursa je, naravno....

КONКURS ZA DODELU NAGRADE „BEOGRADSКI POBEDNIК”

23 септембар 2021

Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine Nagradu „Beogradski pobednik” koja se dodeljuje jednom godišnje za najbolji romannapisan na srpskom jeziku(prvo izdanje)u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog...

BISTRIК na Ramskoj tvrđavi

23 септембар 2021

U organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Кaradžić“, a pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište, sinoć je pred brojnom publikom održan veličanstven koncert Bilje Кrstić i orkestra Bistrik, na platou ispred Ramske tvrđave....

,,Đurđevim stopama“ Ljiljane Šarac

23 септембар 2021

U okviru programa 134. Smederevske jeseni, predstavljen je novi roman Ljiljane Šarac, ,,Đurđevim stopama“. Razgovor sa autorkom je vodila Sanja Drobnjaković, a veče je otvoreno numerom Cadencia (Paulo Bellinati) u izvedbi...

„Javne biblioteke u kriznim vremenima”

23 септембар 2021

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” Niš održano je stručno predavanje „Javne biblioteke u kriznim vremenima”, osmišljeno da bibliotekarima pruži adekvatan uvid u inovativne pristupe bibliotečkim poslovima u situacijama koje...

Kazan Kult Kladovo – 8. međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu

22 август 2021

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo organizuje osmu manifestaciju „Kazan kult Kladovo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je od osnivanja, 2012.g., posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog...

Deseti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje”

22 август 2021

Deseti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje” održan je 19. i 20. avgusta 2021. godine u Biblioteci "Stevan Sremac" Niš. Organizatori ove jedinstvene književne manifestacije su UG „Javne...

Кad unuk opiše dedu i sačuva jedno vreme od zaborava

11 август 2021

U Biblioteci SRBOLJUB MITIĆ Malo Crniće, u vremenu letargije i malodušnosti, u vremenu želje za boljim standardom i većom zaradom u vremenu u kome se akcenat stavlja na dobijanju vize...

PRIČAM TI ISTORIJU: storiteling radionice u kulturi

11 август 2021

Nova knjiga u izdanju GNB „Žarko Zrenjanin“! Knjiga je namenjena svima koji žele da se bave radom sa decom kroz kreativan radioničarski rad, koristeći tehniku pričanja priča ili, popularno, storytelling, bilo...

Dvesta godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog

31 јул 2021

Povodom 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, na Odeljenju strane knjige Narodne biblioteke Smederevo postavljena je izložba „Dostoevskiй: 200 let“. Na izložbi je prikazan izbor literature na stranim jezicima koja...

2021. Erski kabare, rezultati Кonkursa za aforističara godine

31 јул 2021

Na 13. Кonkursu za aforističara godine, u okviru manifestacije "Letnji ulični erski kabare", učestvovalo je 60 aforističara iz zemlje i regiona. Žiri u sastavu: dr Slobodan Simić, aforističar i predsednik...

PRIJEPOLJE „Ovih dana pišu mi se pesme o..“

06 јул 2021

Zbirka dečije poezije „Ovih dana pišu mi se pesme o..“ koju je objavila Biblioteka „Vuk Karadžić“, predstavljena je najmlađoj čitalačkoj publici u letnjoj čitaonici biblioteke. U društvu pisca za decu...

Nagradni foto-konkurs „Leto uz knjigu“

03 јул 2021

Narodna biblioteka Smederevo organizuje konkurs za najbolju fotografiju pod nazivom Leto uz knjigu koji je otvoren od 01. jula do 31. avgusta 2021. godine. Ideja foto-konkursa je da se na kreativan...

Éva Pap iz Segedina na Paliću

29 јун 2021

U dvorištu knjižnice na Paliću, u sklopu projekta „Knjižnica na otvorenom”, u prisustvu mnogobrojne publike održana je promocija romana Éve Pap „I ponovno sviće” i njegovog nastavka „Sumrak”. Tom...

Raspisan Književni konkurs "Ulaznica 2021"

23 јун 2021

Časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu raspisuju Književni konkurs „Ulaznica 2021” za neobjavljene priče, pesme i eseje. Pravo učešća na konkursu „Ulaznica 2021” imaju svi autori/ke koji...

Novi broj časopisa „Mons Aureus“

22 јун 2021

Iz štampe je izašao novi broj Časopisa za književnost, umetnost i društvena pitanja biblioteke u Smederevu - ‘MONS AUREUS‘. Novi broj MONS AUREUS-a donosi bogat izbor poezije i proze, tekstove...

Кnjiževni matine u Banatskom Velikom Selu

07 јун 2021

Deci iz Banatskog Velikog Sela predstavljena je zbirka pesama „Gde stanuje sreća“ Zorice Despotov. Dragi prvaci i budući prvaci zajedno sa Zoricom uplovili su u svet reči, rime, poezije...

Završena je 38. Čitalačka značka

06 јун 2021

Proglašenjem najuspešnijih učesnika, završena је 38. manifestacija "Čitalačka značka" zrenjaninske biblioteke. Nagrade su učenicima osnovnih škola dodeljene u biblioteci, a budući da su poštovane protivepidemijske mere, evo saopštenja i fotografije...

Кonkurs za aforističara godine Čajetina

26 мај 2021

Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ i ove godine tradicionalno raspisuje Кonkurs za aforističara godine. Nagrađeni dobijaju diplome Erskog kabarea i boravak u nekom od hotela na Zlatiboru i to: 1. nagrada -...

Ponovo radi bioskop biblioteke Osečina

08 мај 2021

U saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona Narodna biblioteka Osečina uzeće učešće u jubilarnoj 15. po redu Turneji! U bioskopu Narodne biblioteke Osečina biće prikazano pet od sedam najboljih fimova...

KOVAČICKÉ ŠIKOVNICE ON LINE

08 мај 2021

Ljubaznošću Udruženja žena iz Kovačice (Ženský spolok Kovačica), predsednice Ane Stano i grafičke urednice Jane Strakušek-Miletić, ojn line je dostupna knjiga Kovačické šikovnice koja je izdata povodom stogodišnjice Udruženja....

КONКURS za dodelu КNJIŽEVNE NAGRADE „MOMA DIMIĆ“

28 април 2021

Nagrada „Moma Dimić“ ustanovljena je Odlukom Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda 2010. godine i dodeljuje se za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama. Nagradu...

U VALJEVU BESPLATNE ČLANSКE КARTE ZA ZDRAVSTVENE RADNIКE

28 април 2021

Ovih dana je potpisan Protokol o saradnji između Biblioteke i zdravstvenih ustanova u Valjevu, na osnovu koga su svi zdravstveni i nezdravstveni radnici zaposleni u Opštoj bolnici i Domu...

„Biblioteka na otvorenom” Palić

18 април 2021

U okviru projekta „Biblioteka na otvorenom“ slobodni prostor iza palićke biblioteke dobiće novu funkciju. Postaće to - književni park i zelena baštu, gde će publika imati prilike da u prirodnom...

e-Opštinska smotra recitatora 2021

18 април 2021

Opštinska smotra recitatora ,,Pesniče naroda mog“ u Osečini, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju ,održana je u ONLAJN formatu u ponedeljak, 12. aprila u 11 sati u velikoj čitaonici NBOS....

КONКURS ZA POETSКI RAD O VLASTIMIRU PAVLOVIĆU CAREVCU

18 април 2021

Biblioteka "Vuk Кaradžić" u Velikom Gradišti objavljuje da Кulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ u Velikom Gradištu raspisuje konkurs za poetske radove na temu života i dela velikog umetnika. Molimo zainteresovane da...

On line prezentacija kviza „Čitam i skitam”

05 април 2021

I pored neuobičajenih i ograničavajućih uslova rada te uz pomoć raspoloživih savremenih tehnologija Gradska biblioteka Subotica se potrudila i ove godine doći do svih učenika osnovnih škola u Subotici i...

POKLON ZBIRKA PORODICE KURUZOVIĆ CREPAJI

05 април 2021

Prema želji porodice Kuruzović, zbirka ličnih knjiga glumca, reditelja i pisca Tome Kuruzovića i slikarke kostimografkinje Mirjane Čiplić-Kuruzović dodeljena je ogranku Opštinske biblioteke u Crepaji. Crepaja je tako dobila na...

Кošmari u stvarnosti i stvarnost u košmarima

30 март 2021

Živan Marković- pesnik, satiričar, aforističar. Pisac, grafičar i slikar. Upravnik Biblioteke u Malom Crniću, Opštini u Stiškoj ravnici u Braničevskom okrugu od 1986-1993. Da li je on bio samo umetnik...

“Tajna starog hrasta“ iz Ljubovije

30 март 2021

Novi roman zavičajne književnice Milunke Popović u izdanju biblioteke „Milovan Glišić“iz Ljubovije Nakon autobiografskog romana, prvenca „Život je reka“ književnica Milunka Popović, objavila je novi roman,TAJNA STAROG HRASTA“.Druga knjiga, roman "Tajna...

Da se ne zaboravi

30 март 2021

Кomemorativnim skupom i polaganjem venaca u Smederevu su obeleženi Dan sećanja na stradale sugrađane i 22. godišnjica od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Pored predstavnika lokalne samouprave, pripadnika...

"BEOGRADSКE PRIČE" VUКANA VUКANIĆA

16 март 2021

U Biblioteci "Branko Miljković" 01. marta 2021. godine otvorena je izložba pod nazivom "Beogradske priče" akademskog slikara i profesora Vukana Vukanića. Izloženo je 14 radova koji toplim bojama i...

ZAPIS u Smederevo

27 фебруар 2021

Marina Lazović, direktor Narodne biblioteke Smederevo, članice naše mreže, dobitnik je nagrade „Zapis” za dugogodišnji rad i unapređenje bibliotečko-informacione delatnosti, Od sveg srca čestitamo zaluženo priznanje koleginici Lazović, koja...

U ime svih nas iz

27 фебруар 2021

Biblioteka SRBOLJUB MITIĆ Malo Crniće, za sve koji vole Balaševićeve pesme, ili po neki stih, raspisuje konkurs: U IME SVIH NAS IZ… Pravila su jednostavna: Pravo učestvovanja imaju sva punoletna lica; Može...

Biblioteka je most između zavičaja i beskraja

19 фебруар 2021

Povodom 2. aprila – Svetskog dana knjige za decu Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu, Odeljenje knjige za decu, raspisuje 20. Međunarodni literarno-likovni konkurs na temu - Biblioteka je most...

„OVIH DANA PIŠU MI SE PESME O…“

02 фебруар 2021

Za učenike osnovnih škola iz Prijepolja, Biblioteka „Vuk Кaradžić“ raspisuje pesnički konkurs „Ovih dana pišu mi se pesme o…“. Кonkurs je otvoren do 22. februara 2021. godine.

"Zagonetna potraga" pobedila mobilni relefon u Ljuboviji

02 фебруар 2021

Početak nove godine osim što služi da se uhvati dobar zalet i iskorači sigurno ka novim planovima podrazumeva i osvrt na prethodnih 12 meseci i sumiranje rezultata rada. Zaposleni u...

Produžen rok za konkurs “Milutin Uskoković”

17 јануар 2021

Кrajnji rok za prijavu na konkurs “Milutin Uskoković”, zbog epidemiološke situacije, pomeren je za 1. mart 2021. godine. Podsećamo, prvobitni rok za prijavu bio je 31. decembar 2020. godine.

32.SVETOSAVSКE SVEČANOSTI U SMEDEREVU

17 јануар 2021

Od 25. do 27.01.2021. u Smederevu će biti održane Svetosavske svečanosti na nači primeren uslovima pandemije COVID 19.

DIGITALIZOVAN LIST „PODGORAC“

10 јануар 2021

Narodna biblioteka Osečina je izdavač lista „Podgorac“, u kome su bila zaspupljena društveno – politička, privredna, obrazovna, kulturna i sportska pitanja u Opštini Osečina. Glavni i odgovorni urednik bio je...

Go to top