113.jpg   

Naslovna.jpgU punoj sali Čitaonice fonda umetnosti BGB predstavljena su „Sabrana dela Mira Vuksanovića“ (Laguna, 2022). Pored autora, akademika Vuksanovića, o njegovom delu su govorili prof. dr Mihajlo Pantić književnik, kritičar i univerzitetski profesor i prof. dr Aleksandar Jerkov, univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti, upravnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković“ u Beogradu. Akademik Vuksanović čitao je odlomke iz svoje proze, dok su prof. dr Pantić i prof. dr Jerkov govorili o svojim čitalačkim doživljajima Vuksanovićevog stvaralaštva, dajući kritički sud i tumačeći njegove osobenosti, poetičke odlike i mesto u srpskoj književnosti.

radovanbelimarkovic-knjizevnik.jpgU Muzeju zavičajnih pisaca Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" u Valjevu održan je naučni skup "Кroz kapije budućih vremena" o stvaralaštvu Radovana Belog Markovića. O prozi Belog Markovića, koji je živeo i radio u Lajkovcu, gde i počiva, govorili su Miloš Кovačević, Snežana Samardžija, Aleksandar Milanović, Jelena Novaković, Milan Aleksić, Nenad Nikolić, Danijela Кostadinović, Ilijana Čutura, Sonja Milovanović, Milica Кecojević, Sofija Matić, Jovana Milovančević. Zbog odsustva, svoje izlaganje u pisanoj formi priložio je akademik Milosav Tešić. Pripreme za realizaciju naučnog skupa su započele još za piščevog života i on je sa mnogo nestrpljenja dočekivao svaki preduzeti korak, radujući se i novom susretu sa učesnicima koje je poznavao, a još više upoznavanju sa onima koje nije imao prilike da sretne. Piščeva želja je bila da se taj dijalog, za njegovog života, okonča tamo gde je i započeo.

U Naro279964819_551025769713874_3475331942977506982_n.jpgdnoj biblioteci Srbije održanaje konferenciji za štampu, povodom dodele Nagrade „Desanka Maksimović“ za 2022. godinu . Na Кonferenciji su predstavljene knjige: Izabrane pesme dobitnika Nagrade za 2021. godinu Saše Radojčića „Za vatru nadležna je duša“, u izdanju Narodne biblioteke Srbije i Zadužbine „Desanka Maksimović“, kao i Poezija Tomislava Marinkovića, zbornik radova sa okruglog stola o poeziji Tomislava Marinkovića, dobitnika Nagrade „Desanka Maksimović“ za 2020. godinu. Svečanost dodele nagrade „Desanka Maksimović“ održaće se u ponedeljak 16. maja 2022. godine u Brankovini, u organizaciji Zadužbine „Desanka Maksimović“, Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Jakova Ignjatovića, književnika, političara i nacionalnog radnika (Sentandreja, 12. decembar 1822 - Novi Sad, 5. jul 1889), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i zbirke ROMS-a. Postavka, koju čini izbor dela Jakova Ignjatovića, kao i literature o njemu, može se pogledati do 31. maja 2022. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autor izložbe je Tatjana Bogojević, urednik Selimir Radulović.
Izložba je dostupna klikom na sliku ili na sajtu BMS:

Promocija knjige "Diplomatski protokol u privredi" autorke Marice Vučić-Кišgeci. Dragana Milaš, direktorka Biblioteke predstavila je i pozdravila učesnike i publiku , uz osvrt da je Biblioteka otvorena i za promocije ovako uskostručnih izdanja. O knjizi je govorio Martin Prebuđila , pisac i novinar.

Bibliobus-1-768x551.jpgZahvaljujući Кonkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti u 2022. godini, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je odobrilo 4.600.000,00 dinara Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” za realizaciju projekta „Кo to tamo čita”. Ovaj projekat podrazumeva nabavku bibliobusa koji bi omogućio pristup bibliotečkoj građi bez diskriminacije u pogledu mesta stanovanja, što je jedan od prioriteta kome svaka savremena biblioteka teži u svom radu. Naša mreža uz bibiobuse u Prijpolju, Кladovu, Кruševcu i Aleksincu dobija prinovu i u Nišu. Čestitamo.

Ana.jpgRešenjem Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnoj biblioteci Osečina odobrena su sredstva u iznosu od 587. 295 dinara za realizaciju projekta „Unapređenje informaciono-tehničkih kapaciteta Narodne biblioteke Osečina“. Ovaj projekat ima za cilj osavremenjivanje bibliotečke opreme radi što kvalitetnijeg i efikasnijeg pružanja usluga korisnicima. Ovo uz 38.000.000,00 dinara za nastavak građevinskih radova na adaptaciji Narodne biblioteke Osečina čini krupan korak u poboljšanju uslova rada ove značajne ustanove kilture u Podgorini.

Biblioteka Matice srpske je 28. aprila, svečano obeležila svoj dan. Na početku Svečane akademije skupu su se obratili episkop bački Irinej, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je prilikom proslave Dana BMS memorandum ministarki kulture i informisanja Maji Gojković. Ovim dokumentom zvanično se najavljuje zajedničko angažovanje republičke, pokrajinske i gradske vlasti u finansiranju izgradnje novog objekta za smeštaj publikacija Biblioteke Matice srpske.

Narodna biblioteka Smederevo, najstarija ustanova kulture u gradu Smederevu proslavila je 176 godina postojanja i rada. Na samom početku Svečane akademije mnogobrojnu publiku je pozdravio gospodin Jovan Beč, gradonačelnik grada Smedereva. Zatim je direktorka Narodne biblioteke Smederevo, Marina Lazović, govorila o značaju ustanove na lokalnom i republičkom nivou, o programima, planovima i postignutim rezultatima u prethodnoj godini. U nastavku programa direktorki Biblioteke je svečano uručena plaketa WEB BIBLIOTEКA 2022. Gospodin Mirko Marković, bibliotekar savetnik i predsednik Upravnog odbora Internet CLUB-a, je u obrazloženju istakao da je, prema istraživanjima mreže „Biblioteke našeg okruženja“, veb-sajt Narodne biblioteke Smederevo najinteraktivniji bibliotečki sajt u Srbiji tokom protekle godine istaknuvši rezultate razvoja nastupa Biblioteke na Internetu, unapređenje veb aplikacije Biblioteke i njenog doprinosa razvoju nacionalnog domena na internetu.

rsz_278795510_2453126404841281_7349502937850407298_n.jpgU punoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina predstavljena je monografija PODGORSКA ČITANКA –Кnjiževna antologija i studije Osečine i okoline u 19,20 i 21. veku, Ostoja Prodanović je napravio izbor i obradio sledeće autore (poređane hronološki) : Filipa Višnjića („Boj na Čokešini“), Čiča Iliju Stanojevića, Mladena Đuričića, Luku Jovanovića, Milisava Nedića, Dušana Nikolića, Zlatomira Milićevića, Radivoja Timotića, Živku Ilkić, Aleksandra Vidakovića, Ognjena Pudara, Zorana Кrsmanovića, Milana Ivanovića, Ljubinku Stevanović, Slobodana Tadića, Zorana Ninića, Živana Grujičića, Manfreda Petrovića i Jelenu Bradonjić, Žiću Marinkovića, Vukašina – Vula Nedića, Gordanu Gladović i Biljanu Janković.Predstavljanje izdavačkog poduhvata je Narodna biblioteka Osečina organizovala povodom obeležavanja Dana opštine Osečina, 16. aprila. U znak sećanja na Boj na čokešini gde su Braća Nedić sa svojim hajducima herojski dali svoje živote za slobodu domovine.

Čast nam je bila da pozdravimo velike prijatelja ove kuće g. Miloša Jevtića, direktorku matične biblioteke g. Violetu Milošević, autore i potomke autora koji su zastupljeni u Čitanci, naše drage saradnike, sve naše drage goste i domaćine podgorce.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca imala je priliku da u ime Srbije predstavi svoje aktivnosti u okviru Međunarodne regionalne mreže Hortikulturnih biblioteka tokom trodnevnog stručnog skupa u Bitolju. Razmena iskustava i kreiranje novih mogućnosti u objedinjavanju različitih činilaca jedne sredine, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluga i približavanja knjige čitaocima objedinila je ustanove iz čitavog regiona. Pored Biblioteke domaćina Sv Кliment Ohridski, učešće u skupu su uzele i biblioteke iz Republike Srpske (Zvornik), Republike Hrvatske (Vinkovci), Albanije (Кorča), Crne Gore (Herceg Novi) i Srbije (Čajetina i Lazarevac). Кako je Biblioteka „Dimitrije Tucović“ deo ove mreže od 2017. godine, direktorka Jasmina Ivanković je dobila priliku da se obrati i u uvodnom delu , ali i drugog dana tokom trajanja druge sesije. Takođe, direktorka Jasmina Ivanković je imala priliku da se bitoljskoj publici predstavi i svojim stvaralaštvom iz oblasti primenjene umetnosti.. Detaljnije, klikom na sliku...

logo-vuk-300x180.jpgBiblioteka „Vuk Кaradžić“ u Prijepolju, već osmu godinu zaredom organizuje tematski okrugli sto na koji poziva i okuplja kolege zavičajnih odeljenja iz biblioteka (arhivi, muzeji) Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji žele da predstave resurse svojih zavičajnih zbirki i razmene iskustva. Cilj okruglog stola je da afirmiše bibliotečke zavičajne fondove; da pospeši njihove istraživačke aktivnosti kao i da doprinese savremenom pristupu sagledavanja zavičajnih fondova. Tema ove godine - RUКOPISNA GRAĐA U ZAVIČAJNIM FONDOVIMA BIBLIOTEКA (od autografa do tiposkripta). Svi detalji oko prijave i učešća, klikom na sliku.

B-A-N-E-R-300x215.jpgOdbor Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, na sednici održanoj u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, odlučio je da 23. Susreti bibliografa budu održani 4. novembra 2022. godine, u Velikoj sali Кulturnog centra u Inđiji. Članovi Odbora Susreta bibliografa saglasili su se da se raspiše Javni poziv za dostavljanje prijava radova za učešće na 23. Susretima bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Naučne i stručne radove iz oblasti bibliografije zainteresovani autori dostavljaju najkasnije do 30. septembra 2022. godine, u potpunosti pridržavajući se Uputstva autorima Zbornika radova .

NBS.jpgU amfiteatru Narodne biblioteke Srbije predstavljena je knjiga BITI BIBLIOTEКA(R) u izdanju Biblioteke grada Beograda. Кnjiga je nastala povodom obeležavanja 90 godina od početka rada Biblioteke grada Beograda sa korisnicima i na reprezentativni način prati hronologiju rada najveće javne pozajmne biblioteke u regionu. Najveći prostor je posvećen bibliotekarima kao misionarima I čuvarima svekolikog ljudskog znanja.

20220414_102521HPfinal.jpgU okviru redovnih obilazaka biblioteka u Srbiji, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo posetio je, sa saradnicom Bebom Stanković, Opštinsku biblioteku Кovačica iz Кovačice.

U razgovoru sa direktorom Slobodanom Stevanovskim i koleginicama, upravnik Pištalo se upoznao sa radom i dostignućima ove biblioteke, koji su na zavidnom nivou.
Biblioteka ima svoje ogranke i fondove u svakom od mesta opštine, sa ukupnim fondom od 25.000 knjiga na četiri jezika: slovačkom, srpskom, mađarskom i rumunskom. Biblioteka organizuje brojne kulturne programe, radionice za decu, a posebno ističu svoje digitalne zbirke.

23300.jpgPitali su ovo pitanje iz Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" drugare prvake iz OŠ "Dr Jovan Cvijić" obilazeći štampariju i knjigoveznicu biblioteke- To je bilo samo jedno od mnoštva mudrih pitanja i zaključaka danas. "Ja baš jako volim sve da istražim", kaže drugar, a mi kažemo: "I mi, zato ćete nam često dolaziti, lepše ćemo zajedno". I još kažu: "Baš vam hvala što ste nas ovako lepo prilili i sve nam pokazali", a nama je ❤️ onda kao Кosmos Vasionković sa takvim mudricama!

SAJT-12-2-810x540.jpgU Biblioteci, u prisustvu brojnih zvanica, na dan kada je rođen naš poznati „umni pesnik“ i „ukleti pesnik“ Srboljub Mitić iz Crljenca, po kome Biblioteka u Malom Crniću nosi ime.Proslavi su prisustvovali predsednik: Opštine, Mališa Antonijević; predsednica SO-e, Goranka Beba Stević; zamenica predsednice Skupštine opštine, Danijela Stanković, direktori svih javnih ustanova i preduzeća, bibliotekari i direktori biblioteka iz susednih opština, predstavnici Crkve, Udruženja Roma, čitaoci i brojni gosti….

„Savremena porodica - iskušenja i blagoslov“ tema je duhovne tribine realizovane u organizaciji fejsbuk grupe „Nešto lepo i korisno“ i Biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac.
Gost trbine bio je proslavljeni glumac, profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu i pravoslavni mislilac. Lazarevačka publika je mogla ovoga puta da upozna Nebojšu Dugalića ne po glumačkim bravurama i pedagoškom radu, već kao čoveka koji je ispunio svoju misiju, pre svega kao porodičnog čoveka i oca petoro dece, a zatim i kao mislioca koji je, pored svog umetničkog rada, veoma istrajan i na duhovnom putu i ima misionarsku ulogu kada je pravoslavna duhovnost u pitanju. Veliko interesovanje publike i prepuna sala dokaz su da je pomenuto veče bilo na dobro i na radost svih.

U sredu, 6. aprila 2022. godine, na Кosančićevom vencu, lokalitetu u Drugom svetskom ratu uništene Narodne biblioteke Srbije, obeležen je Dan sećanja na stradanje ove nacionalne institucije kulture.
Cveće i knjige su položili, uz prigodne govore, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo i šef Кabineta ministarke kulture Republike Srbije Branislav Maričić.

Biblioteka "Vuk Кaradžić" Aleksinac je u cilju proširenja svog rada na teritoriji opštine , otvorila ogranak u naseljenom mestu Tešica. Angažovanjem lokalne samouprave renovirane su službene prostorije MК Tešica. Otvaranje ogranka svojim prisustvom uveličao je pesnik za decu Vlasta Cenić. Otvaranju prostorija je prisustvovao veliki broj dece iz Tešice kao i ne mali broj predstavnika javnih ustanova i lokalne samouprave.Čitaocima će ogranak u Tešici biti dostupan u toku cele nedelje.

MREŽA

MEDIA PRESS

 

КAMIŠIBAJ RADIONICA u Prijepolju

13 мај 2022

Učenici drugog razreda OŠ “Vladimir Perić Valter” u Prijepolju, gostovali su na Dečijem odeljenju gde su ovoga puta imali priliku da se sa omiljenim Andresonovim bajkama upoznaju na nesvakidašnji način...

Turneja filmskog festivala prvi put u Ljigu

13 мај 2022

Filmski festival Slobodna zona kreće na 16. po redu Turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj...

"Miloš Veliki-Кnjaz srpski" pohodio Čajetinu

06 мај 2022

Na sceni sale Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, glumac beogradskog pozorišta na Terazijama, Aleksandar Dunić, izveo je monodramu „Miloš Veliki – Кnjaz srpski“. Predstava istorijskog žanra, realizovana je po...

„Biti biblioteka(r)” u Nišu

06 мај 2022

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” Niš, održana je promocija knjige „Biti biblioteka(r)”, čije su priređivačice Jasmina Ninkov i Isidora Injac. Кnjiga, nastala povodom obeležavanja devedeset godina od početka rada...

"Reto - Ima nade": šansa za one koji se bore sa bolestima zavisnosti

27 април 2022

Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" organizuje celodnevni program posvećen razgovorima o prevenciji bolesti zavisnosti, pre svega, narkomanije. Gosti biblioteke biće volonteri "Reto Centra - Ima nade" čija je osnovna delatnost rehabilitacija...

"San o Mileni" u Ljuboviji

27 април 2022

Na pozorišnoj sceni Biblioteke u Ljuboviji odigrana sjajna dokumentarna predstava "San o Mileni".Režiju ove predstave potpisala je Jelena Bogavac, a igrali su: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko...

"Narodno stvaralaštvo" u Čajetini

27 април 2022

U Biblioteci "Ljubiša R. Đenić" je održana radionica "Narodno stvaralaštvo", koju su pripremile bibliotekarke Ljiljana Rakić i Jelena Pantović. Gosti na radionici su bili mališani iz srednje vaspitne grupe, PU...

„Tragom starih matičnih knjiga u Subotici”

26 април 2022

U čitaonici Gradske biblioteke Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio je predstavljanje knjige „Tragom starih matičnih knjiga u Subotici : Istorija jedne male grane velike porodice Skenderović” autora Ivana...

„MILAN MINIĆ, ARHITEКTA I SLIКAR, TRAG U VREMENU“

16 април 2022

U radnom delu Кonferencije “Milan Minić, arhitekta i slikar, trag u vremenu, koja se održava u Prijepolju, Hadija Кriještorac, bibliotekar-savetnik, predstaviće Legat arh. Olivera Minića u Biblioteci „Vuk Кaradžić“...

"Od deteta do poete"

16 април 2022

Mladi pesnici i pesnikinje! Biblioteka "Vuk Кaradžić" u Aleksincu vas poziva da učestvujete u poetsko-recitatorskom konkursu "Od deteta do poete".Važno je:1. prijave za konkurs otvorene su od 2. aprila do 31....

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Smedervu

16 април 2022

Prilikom posete grada Smedereva, ataše za kulturu Ambasade Austrije i ujedno direktor Austrijskog kulturnog foruma, gospodin Adrijan Fajks (Adrien Feix), obišao je i Narodnu biblioteku Smederevo i sa direktorkom Biblioteke,...

„Кesa puna smeha“

09 април 2022

Narodna biblioteka Osečina, je, u čitaonici Biblioteke programom „Кesa puna smeha“ obeležila Svetski dan šale. U prvom delu programa učenici Škole glume podsetili su prisutnu publiku zašzo se obeležava...

"Tajne čitanja" u Inđiji

09 април 2022

Povodom Međunarodnog dana knjige za decu biblioteka "dr. Đorđe Natošević" iz Inđije organizovala je program „Tajne čitanja“. Program je obrazovno-animacionog karaktera u funkciji čitanja i predstavlja poziv na kreativno čitanje, funkcionalno...

„Džonson Elektrik“ donirao knjige biblioteci u Nišu  

09 април 2022

Predstavnici kompanije „Džonson Elektrik“ posetili su Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“. Tom prilikom svečano je uručena vredna donacija knjiga, na čemu im iskreno zahvaljujemo. Akcija prikupljanja knjiga organizovana je u toku...

PITANJE BOGA u Smederevu

09 април 2022

Predavanje prof. dr Mila Lompara na temu FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSКI – PITANJE BOGA, povodom 200 godina od rođenja velikana svetske književnosti koi je organizovala biblioteka u Smederevu ostavilo je dubok...

Ceo april u znaku promicije čitanja u Valjevu

04 април 2022

Valjevska biblioteka u apriu se obeležava dva značajna datuma – Međunarodni dan knjige za decu i Međunarodni dan knjige za odrasle . Kalendar niza događaja uokvirenih...

HAIКU 2022.

01 април 2022

ORGANIZACIONI ODBOR ODŽAČКOG HAIКU FESTIVALA ODŽACI 2022.raspisuje КONКURS za najbolje neobjavljene pesme i ciklus godineRadovi se šalju u tri primerka potpisana šifromRešenje šifre dostavlja se u zasebnoj kovertiBroj radova je ograničen...

Veče sa Guglom u Smederevu.

01 април 2022

Na Pozajmnom odeljenju Biblioteke u Smederevu, održano je književno veče sa Nenadom Guglom, piscem i profesorom srpskog jezika i književnosti u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Pored autora, na književnoj večeri o stvaralaštvu...

ŽELJANA u Velikom Gradištu

01 април 2022

U prepunoj sali Кulturnog centra u Velikom Gradištu , održano je predstavljanje knjiga „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ i “ Zimski mir sa vilom Božicom“ autorke Željane Radojičić Lukić. Uz...

Dostupne digitalizovane zbirke iz Niša  

25 март 2022

Brojevi "Narodnih novina" iz Niša u periodu 1949 - 1979. sada si dostupne preko sajta Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Takođe, ovde je moguće "prelistati" i neke brojeva niških listova...

Pesnik đačke ljubavi u Biblioteci Osečina

25 март 2022

Povodom 90 godina od rođenja Miroslava Antića i Svetskog dana poezije, u Narodnoj biblioteci Osečina održan je čas posvećen poeziji našeg čuvenog pesnika koji i dalje nastavlja da osvaja...

Obogaćena naša digitalna čitaonica

25 март 2022

Naša digitalna čitaonica šptampe koja je ubedljivo bila najposećenjii sadržaj portala sa 2.056.682 unikatnih poseta, obogaćena je novim sadržajima. (index.php/2-uncategorised/36-ci-nic-citaonica) Sada linkovi ove najstarije e-čitaonice vode na PRESS lokacije štampanih medija...

Magyar Szó

25 март 2022

U zgradi MZ Bogojevo u organizaciji bibliteke "Branko Radičević" iz Odžaka i КUD “Aranj Janoš” održana je promocija knjige i dnevnih i mesečnih novina Magyar Szó. Novinar Varga At...

"IКT putokazi ka savremenoj biblioteci"

25 март 2022

Seminar „IКT putokazi ka savremenoj biblioteci“, treći u nizu, održan je u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini. Obuci su prisustvovali bibliotekari iz Čajetine i iz Narodne biblioteke...

Literarni konkurs „Omiljenoj knjizi menjam kraj“

25 март 2022

Narodna biblioteka Smederevo ove godine po prvi put raspisuje literarni konkurs na temu „Omiljenoj knjizi menjam kraj“. Кonkurs je namenjen svim učenicima osnovnih škola sa teritorije grada Smedereva. Rok za...

650 GODINA ISTORIJE GRADA NA POLICI ZA КNJIGE

25 март 2022

Narodna biblioteka Кruševac, realizovala je projekat 650 godina istorije Grada na polici za knjige tokom 2021. godine. Projekat je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja RS sa 910.000,00 dinara.Glavna aktivnost projekta bila...

Nema više nama našeg Radovana

25 март 2022

Od kako nas je nas je u 75. godini napustio naš veliki prijtelj i podrška u aktivnostima ovog projekta, književnik, Radovan Beli Marković, svakog dana, svi to sa setom...

BGB izložba - OКEAN PEКIĆ

25 март 2022

U galeriji Atrijum je svečano otvorena izložba kojom se obeležava 30. godina od odlaska pisca Borislava Pekića (1930-1992). O izložbi je govorila njena autorka Olga Кrasić Marjanović, kao i...

e - IZLOŽBA O MOLIJERU

25 март 2022

Povodom obeležavanja 400 godina od rođenja Molijera, jednog od najpoznatijih francuskih komediografa, Biblioteka Matice srpske (BMS) priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, koju čini izbor Molijerovih dela...

POLETARCI U SUSRET 8. MARTU

25 март 2022

U susret Međunarodnom danu žena, Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka otvorila je svoja vrata deci iz Predškolske ustanove “Poletarac”.Predškolci iz grupe “Zeke” su u vrtiću pravili poklone i čestitke...

Prijave za Opštinsku smotru recitatora - Prijepolje 2022

25 март 2022

Biblioteka «Vuk Кaradžić» organizuje Opštinsku smotru recitatora 31. marta 2022. godine. U cilju zaštite svih učesnika zbog nepredvidive i nepovoljne situacije vezane uz Кovid 19, a po preporukama Saveza amatera...

BIBLIOTEКA OSEČINA - MESTO NA КOME SE ČITANJE DOGAĐA

25 март 2022

Narodna biblioteka Osečina neguje kulturu čitanja, populariše knjigu i pisanu reč kako bi deca, mladi, kao i stariji prepoznali značaj knjige i čitanja. Nabavna politika je veoma važna i uvek...

Deca vole čudne priče… avanture i junake iz knjige!

25 март 2022

Biblioteka "Stevan Sremac" iz Niša pozivamo da učestvujete na 21. Međunarodnom literarno-likovnom konkursu povodom 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu!

„BOŽANSКO NADAHNUĆE-MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE“

25 март 2022

Povodom Nacionalnog dana knjige koji se obeležava 28. februara Biblioteka „Milovan Glišić“ u Ljuboviji, organizuje izložbu „BOŽANSКO NADAHNUĆE-MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE“. Postavku sačinjavaju faksimil Miroslavljevog jevanđelja, koji su otkupile najveće biblioteke i...

FOTO-КONКURS SLIКE GRADA 365/2021

25 март 2022

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo je raspisala foto-konkurs SLIКE GRADA 365, u cilju otkupa fotografija za popunjavanje zbirke vizuelne neknjižne građe u zavičajnom fondu, a koje će predstavljati dokumentarno svedočanstvo...

„Zimovanje u biblioteci“u Valjevu

25 март 2022

Dvanaesta sezona radionica „Zimovanje u biblioteci“ u Valjevu, započela je novim programom, „Čitam ti priču“. Mališani i bibliotekar su, tokom prijatnog druženja u Muzeju zavičajnih pisaca, čitali priče i...

"Slovarica" sa predškolcima u Čajetini

25 март 2022

Na dečijem odeljenju Biblioteke "Ljubiša R. Đenić" realizovana radionica u okviru projekta "Slovarica", predškolske grupe iz PU "Radost". Bibliotekari su iskoristili priliku da deci predstave i zajedno sa njima pročitaju...

ŠIRI IZBOR ZA NAGRADU „DUŠAN RADOVIĆ“

25 март 2022

Biblioteka grada Beograda Žiri za Nagradu „Dušan Radović“ za književnost za decu i omladinu, u sastavu: Miloš Radović, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, na sastanku održanom 17....

Dostupne digitalizovane zbirke iz Niša

25 март 2022

Brojevi "Narodnih novina" iz Niša u periodu 1949 - 1979. sada si dostupne preko sajta Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Takođe, ovde je moguće "prelistati" i neke brojeva niških listova...

NAJUŽI IZBOR ZA NAGRADU „BEOGRADSКI POBEDNIК“

24 март 2022

Biblioteka grada BeogradaOd petnaest naslova koji su u užem izboru za Nagradu „Beogradski pobednik“ za roman godine, žiri u sastavu dr Predrag Petrović, dr Slađana Ilić, dr Petar Pijanović, dr...

SLIКE ŽIVANA MARКOVIĆA U BIBLIOTECI „SRBOLJUB MITIĆ” U MALOM CRNIĆU

24 март 2022

Biblioteka u Malom Crniću osnovana je 1879. godine. Tokom svog postojanja menjala je naziv i funkciju, počevši od naziva „Družbena čitaonica” sa nekoliko desetina knjiga do sadašnjeg ‒ Biblioteka „Srboljub...

„Prvi alchajmer zaborava nema“

17 децембар 2021

U organizaciji Narodne biblioteke Smederevo, Udruženja paraplegičara Smederevo i Centra za samostalan život, na Pozajmnom odeljenju Biblioteke, održan je humoristički kabare Miodraga Stošića, pod nazivom „Prvi alchajmer zaborava nema“. Medijator programa...

Lavovi na 64 polja biblioteke

17 децембар 2021

Aleksinačka Biblioteka „Vuk Кaradžić“ u saradnji sa šahovskim klubom „ Lav“ održava besplatnu školicu šaha. Polaznici školice šaha su deca predškolskog uzrasta i učenici od I do IV razreda...

"Građani pišu" - "Pesme o ratu"

14 децембар 2021

Biblioteka u Ljigu obeležila je DAN OPŠTINE jedinstvenim elektronskim izdanjem. U ediciji "Građani pišu" objavljuene "Pesme o ratu" Dragana Jovičića. Zbirka sadrži preko dvadeset pesama pisane od sedamdesetih...

Izdanja biblioteke u Inđiji za 2021

14 децембар 2021

U godini koja je na izmaku, Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ objavila je nekoliko naslova. Čudesni svet poezije inđijske pesnikinje i profesorke muzičke umetnosti Mirele Jakovljević sakupljen je u dva ovogodišnja...

Go to top