Aktuelno u Biblioteci

O požeskoj biblioteci napisana je samo jedna monografija, koja je objavljena povodom 125 godina od osnivanja Narodne biblioteke. Mnoge tragove uništilo je vreme i nebriga ljudi.
Sre ćom, sačuvani su osnovni dokumenti, najvažniji izvori, koji kazuju o vremenu nastanka požeske čitaonice, a sa njom i knjižnice, o njenim prvim teškoćama u radu, usponima i padovima.

Sačuvani su spisi, izveštaji, zahtevi i molbe, koji svedoče o postojanju i opstajanju čitaonice

Ovu prvu i do skoro jedinu kulturnu ustanovu u Požegi osnovali su dobrovoljno udruženi građani, nastojeći da ovoj instituciji obezbede uslove za svoje kulturno, političko i nacionalno uzdizanje.
Kuća i knjižara Sime Đukića

... Između Ovčara i Kablara na istoku,
Zlatibora na jugu i Divčibara na severu smestio se grad Požega...
... I tako, 23 godine posle Beograda, 13 godina posle Užica i Požega je dobila svoju prvu Čitaonicu, a to je bila zamena za nekadašnje čitalište, koje nije imalo korena u ovoj sredini. To znači da je u epohu bibliotekarstva Požega ukoračila sa Čitaonicom.

Kada se udje u novi XX vek nazire se nova etapa razvoja Čitaonice. Opet Ministarstvo prosvete uzdiže narodne čitaonice i knjižnice do nivoa najznačajnijih kulturnih ustanova. One se osnivaju na više mesta u požeskom kraju i zovu se: Napredak (Godovik), Rasvit (Milićevo selo), Zora (Svračkovo) i dr.
I najzad treća etapa u hodu knjige i Požeške čitaonice je period posle II svetskog rata, period socijalističke izgradnje.

1978. godina u istoriji Gradske biblioteke smatra se uspehom cele opštine: izdvojena su sredstva da se pored postojećeg prostora od 107 m² u centru grada obezbedi još 109m² i otvori Dečje odeljenje biblioteke.

Počinje novo otvaranje knjižnica po selima, povećava se broj korisnika i broj knjiga. Tako su otvorene školske ili mesne čitaonice u: Ježevici, Dobrinji, Prilipcu...

24. maj 1995. godina - takođe jedna od značajnih godina u istoriji Biblioteke. U novi, adaptirani prostor unosi se sasvim nova oprema, a postojeća se raspoređuje u ogranke i počinje se sa primenom nove tehnologije u radu. Prihvatanjem nove tehnologije (jedinstvenog informacionog sistema) Narodna biblioteka u Požegi dospeva u samo središte kulturnih zbivanja, ne samo u opštini, već i u čitavoj Republici.

Rad sa knjigom je jedna od osnovnih delatnosti ove ustanove, ali da bi se on odvijao kako treba Biblioteka se mora baviti i drugim poslovima ciji je zadatak da predstave knjigu i približe je što je moguće više korisniku. Ti poslovi se ogledaju u brojnim aktivnostima Biblioteke. u brojnim aktivnostima Biblioteke.

2002. godina je za našu Bublioteku bila veoma uspešna. Upisali smo 3036 korisnika, od čega je 1516 mlađih od 16 godina. Svaki četvrti stanovnik grada bio je korisnik bibliotečkih usluga. U Biblioteci smo priredili susrete sa Svetlanom Velmar Janković, Ljubomirom Simovićem, Dragoslavom Mihailovićem, Gradimirom Stojkovićem i drugima.
Organizovali smo Opštinsku smotru recitatora.
Izašao je drugi broj našeg časopisa "Požeški godišnjak", a kao suizdavač pojavili smo se u ediciji "Hronike sela" sa monografijom "Gorobilje", autora Nedeljka Ješića, novinara i publiciste iz Beograda.
U satavu Bibliuoteke radila je i Gradska galerija, koja je u 2002. priredila 14 izložbi. Predsednik umetničkog saveta Galerije je prof. Milan Blanuša.
U toku postojanja i rada ovoj ustanovi su dodeljene tri nagrade "Milorad Panić Surep",
jedna ustanovi i dve pojedinačno:
Narodnoj biblioteci 1982. godine
upravnicima Radenku Milutinoviću 1986. godine
i Biljani Simović 1997. godine

Direktor: Gordana Stević, prof
Narodna biblioteka - Požega
Heroja Lekovića 8, 31210 Požega
tel.:031/811-525 i 811-921
faks: 031/811-921
e-mail: pozega@ptt.yu

home basic search news e-mail
design by: INternetClub