Malo iznenadjenje!!! Klikni!
Veliki pisac malih knjiga
Mirko S. Markovic
Povratak na prvu stranu Sve sto Vas interesuje, a ne pise ovde English version
Malo iznenadjenje!!! Klikni!
Rođen je 1958. godine u Beogradu, gde je završio sve svoje škole. Diplomirao je 1982. na Filološkom fakultetu. Autor je desetak autorskih knjiga. Oblasti koje ga interesuju kreću se od istraživanja interneta i modernizacije bibliotečkog pogleda na svet, do književno istorijskih proučavanja književnosti za decu i beletristike. Urednik je u časopisu "Detinjstvo". Jedan je od prvih urednika ART TV - KANALA KULTURE. Osnivač je i predsednik Kendo saveza Jugoslavije. Danas je direktor biblioteke "Đordje Jovanović" u Beogradu, predsednik INternetCluba, autor www.biblioteke.org, www.kultura.org.yu, www.balkanlibrary.net, istražuje i primenjuje nove vidove komunikacije.

Deset godina se bavio novinarstvom. Uredjivao, obnovio i pokrenuo nove zabavno revijane listove i časopise. Tokom novinarskog rada najdraže mu je vreme provedeno u "Ježu" i "Ošišanom ježu" gde je radio na svim mestima od pripravnika do direktora i upoznao sva ljudska lica i naličja.

Drugo, uazbuceno, prosireno, dopunjeno, popravljeno, ilustracijama obogaceno izdanje.


SVE BILO JE MUZIKA
SVE BILO JE MUZIKA
SARENA KNJIGA

TARGET
ODLOMCI...


ODLOMCI...


ODLOMCI...


1991. Prva knjiga, Antologija srpskog epigrama za decu, BAŠ NAJMANJE PESME,izdata je povodom velikog jubileja izdavača - 150 godina PRVE SRPSKE ČITAONICE U IRIGU. Godine 1998. ponovljeno je drugo uazbučeno, prošireno, dopunjeno, popravljeno, ilustracijama obogaćeno izdanje.
Izdavač: TURISTIČKA ŠTAMPA, Beograd.

1994. U FARMERKAMA SVET JE TESAN, antologija srpskog aforizna za decu, objavljena je u godini jubileja 50 godina I.P.PROSVETA, Beograd.
Ovu knjigu kao i sve njegove knjige za mlade ilustrovao je
Ljubomir Milojević - LJUBAC.

1994-1995. SVE BILO JE MUZIKA, zbirka satiričnih priča, na formatu kompakt kasete objavljena je za to vreme u neverovatnom tiraŽu od 5.000 primeraka. Drugo izdanje u saradnji sa AUDIO ARTOM i VANS-om bila je prva naša (C-60) AUDIO KNJIGA.
Izdavač BEOGRAF, Beograd.

Dramska adaptacija knjige SVE BILO JE MUZIKA u izvodjenju Ljubivoja Tadića odigrana je na sceni Pozorišta mladih u Novom sadu 1998. Time je otvoren 3. Festival mnodrame za mlade Zmajevih dečjih igara.

1996. KNJIGA ZA DECU I RODITELJE,
knjiga rasprava, ogleda, prikaza i zapisa o književnosti za decu

uvodi novi termin - književnost za decu i roditelje.
Izdavač EXCELZIOR, Beograd.1997. ŠARENA KNJIGA, na formatu CD room-a, je svaštara duhovitih humoreski, priča, dramskih minijatura i scenarija za stripove.
Izdavači EXCELZIOR, Beograd i FESTIVAL HUMORA ZA DECU Lazarevac.


1999. ANTOLOGIJA KRATKE FORME ZA DECU, predsatvlja krunu antologicarskog rada u knjiŽevnosti za decu. Jednom pričom skupljeni su aforizmi, epigrami, razbrajalice, brojalice, kratke priče,
grafiti i dokumentarni zapisi za decu.
Izdavač, STUBOVI KULTURE, Beograd.


1999. TARGET, EmailPISTOLARNI ROMAN,bez strašnih slika ratnog razaranja opisuje period od 15. marta do 15. aprila godine NATO agresije na Jugoslaviju. Tri mlade Žene, na tri kraja sveta (Beograd - Los Andjeles - Trothajm) se protiv ludila bore lepotom i duhom. Uz njih tu su i dva mladića na ivici zakona koji otkrivaju u svetu dobro skrivane tajne vojnih "srpskih podvala i lukavstava".
Tu je i parapsiholog iz Holandije koji svoju snagu i znanje stavlja na JUGO stranu.
Izdavač, NARODNA KNJIGA, Beograd.


2000. EKOLOŠKI CVETNIK - Antologija književnih darova na 440 stranica, čini izbor iz 1.700 knjiga pisanih na srpskom jeziku pretežno za decu. Motivske celine čine jedinstvenu priču koja teče od kapi rose do mora, od klice do polena, od korena do vrha stabla, od šapata do legende...
Izvršni izdavač INTERPRES, Beograd.

2000. Knjiga OBLICI I POJAVE, Mirka S. Markovica, predstavlja plod dugotrajnog licnog interesovanja i iskustva u čitanju i doživljavanju knjiga za decu, bez pretenzija da daje konačne sudove i ocene. Želja da se osvatle neke nove književne pojave, knjige, pisci ili da se vizija poimanja formi u književnosti za decu, samo je nastavak polušaljivog uvodjenja nove oznake za ovu oblast, KNJIŽEVNOST ZA DECU I RODITELJE.
Pošto je ona uvedena u istoimenoj autorovoj predhodnoj knjizi i u ovoj se našlo mesta da se ponove neka zapažanja, te se tako ostvari kontinuitet jednog pogleda na svet u književnosti za decu.
Izdavač, ČIGOJA STAMPA, Beograd.


2002. EM-A ES-ES-A PI-PI DU-GA ČA-RA-PA, Jedna od nesvakidašnjih antologija Mirka Markovića koja dokazuje da se u svetu detinjstva o(p)staje onoliko dugo koliko čovek to sam želi. Ima brojalice u naslovu, igre uz preskakanje lastiša svojim ritmičkim slogovima daje dinamiku koja se oseća u celom izboru i čak i slučajnog čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Lepota izbora ovde je sadržana u prilici da se vratimo u svoje detinjstvo, zavirimo po detinjstvima naših predaka, a onda konačno saznamo šta nam deca rade.

2002. INTERNET PRAKTIKUM ZA PREDUZETNIKE Ovaj Praktikum ima za prevashodni zadatak dezidealizaciju interneta i demistifikaciju njegove primene. Kako je on naše realno životno okruženje aktivno ga treba menjati, koliko je to moguće. Prilagoditi mu se koliko se mora, ali pristupiti mu postepeno, bez nade i bez očajanja, pogotovo u biznisu. U našim uslovima, gotovo na celom jezičkom području koje u pisanoj komunikaciji koristi 30 slovnih znakova, materijalno-tehnoliški uslovi u radu onih koji slove kao mala i srednja preduzeća, ili jednostavno preduzetnici - dugo su činili interenet daljim nego što zaista jeste. Zato, praktična iskustva korišćenja onoga šta danas postoji na yu domenima na internetu, ili pak onoga što se može putem pretraživača, portal sajtova i već poostojećih baza podataka su osnov ovog praktikuma. Veliki jaz izmedu onih koji globalnu mrežu poimaju kao poligon za lično istraživanje i dokazivanje i onih koji taj enciklopedijski okean žele da primene na konkretne projekte i pregnuća u biznisu bez mnogo predznanja, ali mistifikacije će neke od infoirmacija pred vama smanjiti.
* * *
Posebna vrednost ovog praktikuma je u realnom pristupu implementaciji Internet tehnologija u poslovnim sistemima (česta su prevelika očekivanja, čije neispunjenje često dovedi u pitanje dalje sprovodenje ostvarivanja prisustva firme na Internetu). Pored odgovora na važno pitanje ZAŠTO, praktikum pruža i mnoge odgovore na isto tako važno pitanje - KAKO.
Smatram da bi ovaj praktikum morao da bude obavezno štivo za sve one koji žele da implementiraju internet tehnologije u svojim poslovnim sistemima. (iz recenzije Vojislava Rodića, pred. udruženja provajdera Jugoslavije)

Izdavač: Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Beograd


2002. BIBLIOTECA FUTURA je skup praktičnih iskustava i inovacija u radu pozajmnih biblioteka i njihovom virtuelnom umrežavanju. Tri segmenta, PRAKTIKUM, DIJALOZI I PRILOZI svaki na svoj način daju odgovore na brojna pitanja kako. KAKO implementirati aktuelne menadžmentske principe u poslovanje biblioteke, KAKO tradicionalne metode rada u javnim bibliotekama prilagoditi marketinškim uslovima poslovanja, KAKO razvijati pojedine segmente bibliotečkog poslovanja na internetu i prilagoditi svoju ponudu zakonima globalne mreže. KAKO ne zaboraviti tradiciju i kako naći praktična rešenja kojih nema u teorijskim izučavanjima bibliotekarstva na putu ka evropskim standardima. Da sve ne bi bilo uzaludno tu su i prilozi koji daju elektronske adrese i web pozicije onih koji su zašli u prve metre "Tamnog vilajeta" (čarobne neizvesnosti novog). Autor ove knjige je nepopravljivi pratktičar koji kulturu posmatra ravnopravno i integralno u sklopu svih civlizacijskih delatnosti privredivanja.
Izdavač: ČIGOJA ŠTAMPA, Beograd(NE) SAMO ZA STANOVNIKE LJIGA!!!


U FARMERKAMA SVET JE TESANKNJIGA ZA DECU I RODITELJE


ANTOLOGIJA KRATKE FORME ZA DECU
EKOLOSKI CVETNIK


design by
BIOdesign & Biosan