Ljiljana Habjanović Đurović
IGRA ANĐELA


(Globiko, Beograd 2003.)
Ovaj roman - priča o knjeginji Milici, je ustvari savremena saga o jedinoj ženi koja je vladala Srbijom. U teškim istorijskim uslovima, njeni pokušaji da sačuva očevinu pretvorili su poraz u pobedu. Tako ova knjiga našeg najpopularnijeg pisca predstavlja dokaz triumfa života nad smrću, opstajanja nad propadanjem i mudrosti u vreme slabosti i propadanja. Pitanja, da li čovek bira ili se pokorava, da li anđeli, božji poslušnici utiću na naše živote, će odgovore naći čitaoci sami u ovoj bajkovitoj knjizi za odrasle.
Anđelko Erdeljanin
SMEŠNE PESME
(Srpska knjiga, Ruma, 2002.)
Savremena satirična literatura uvek ima onu neophodnu dozu aktuelnosti koja za nju samu predstavlja najveću opasnost - šta kada aktuelno prođe. Odgovor je jednostavan, u književnost ulazi samo ono gde umetničko pobedi aktuelno. Ulogu sudije u ovoj knjizi preuzeo je autor Anđelko Erdeljanin sam, grupišući svoje satirične i humoristične pesme u svojevrsnu autoantologiju. Zaista, ovako zajedno, "Smešne pesme" predstavljaju zanimljivu hroniku naših minulih dana i uvek aktelnih naravi.
Miloš Zubac
POEZIKA


(Stilos, Novi Sad 2003.)
Recenzenti su svojevrsna vrsta žiranata koji unapred oročavaju svoje mišljenje i ukus. Najbolje prolaze oni koji su iskreni i koji duboko veruju u ispravnost svog izbora. Tako je bilo i sa Duškom Trifunovićem i nagradom INSTEL, koja je od dobitnika zahteva da odabere pesnika do 30 godina mladosti i njegovu knjigu pesama. Njegov izbor je poezija Miloša Zupca iz Novog sada i knjiga "POEZIKA". Bio je to izbor poezije koja nikome ne laska, nikome ne tepa, ne podučava i ne popravlja svet. On govori o onome što svi vide i osećaju, ali to lepše čini od ostalih. To je poezija koja na starom putu ostavlja novi trag.


Dragan Barać
BIBLIOTEKARSTVO STOJANA NOVAKOVIĆA


(SKZ, Beograd, 2003.)
Knjiga Bibliotekarstvo Stojana Novakovića dr Dragana Baraća umnogome otvara nove stranice u poznavanju nauke o knjizi jednog od velikana srpske nauke. Ona će nesumnjivo uticati na buduća tumačenja i izučavanja dela Stojana Novakovića. To što se našla i na prvom mestu medu knjigama o jednom posleniku srpskog bibliotekarstva daje joj i poseban značaj. Srećna je okolnost da se na čelu buduće kolone bibliotekara koji dobijaju knjigu našao baš Stojan Novaković.
Milan Orlić i Goran Trailović
VAROŠ NAKRAJ SVETA


(Mali Nemo, Pancevo, 2002.)
Literarna monografija grada Pančeva sadrži 22 priče velikih pripovedača, istoričara, naučnika, organizovane u pet tematskih celina: Varoške priče, Pančevo u kutiji šibica, Mala galerija, Pančevački bog Mars i Sećanje na nekropolu. Svaka od celina otkriva nam veze značajnih pisaca srpske književnosti koji su delom svog stvaralaštva bibli okrenuti Pančevu i Pančevcima od Crnjanskog i Pavića do Stojkovića i Nikolića. Knjiga je ilustrovana starim razglednicama Pančeva i fotografijama.
Saša Jelenković
KNJIGA O SRCU
(N.B."Stevan Prvovenčani", Kraljevo, 2002.)
Ova knjiga izabranih stihova sačinjena je od dvadeset i pet pređašnjih, unekoliko izmenjenih, i isto toliko novih pesama. Hronologija objavljivanja nije poštovana, jer ovo nije knjiga izabranih i novih pesama, ovo je knjiga koja vodi ka "Aljasci", za koju je Jelenković sklon da je smatra sažimanjem svog pesničkog iskustva. Ako se neko sa 38 godina života i više od 15 godina stvaranja u našim književnim uslovima smatra za "mlađeg" pisca, onda ova knjiga svakako čini "maturski" i "diplomski" rad, koji zaslužuje najvišu ocenu.
VALJEVSKI KRAJ U 20. VEKU

(I.P.Kolubara, Valjevo, 2003.)
Knjigom "Valjevski kraj u 20. veku" obuhvaćeni su mnogobrojni podaci, izloženi u hronološkom nizu, o značajnim i zanimljivim događajima, pojavama i ličnostima u Valjevskom kraju. Obuhvaćeno je celokupno vreme od 1. januara 1901. do 31. decembra 2000. godine. Na taj način je svaka godina 20. veka prikazana u proseku sa više od dvadeset hronoloških jedinica s tim što je svaka decenija izdvojena u zaseban odeljak.

Na počecima ovih odeljaka dati su sažeti jednodecenijski hronološki pregledi najglavnijih zbivanja u svetskim okvirima ali i na užim, jugoslovenskim prostorima. A na kraju svakog ovakvog poglavlja su odabrani obimniji prilozi (putopisi, rasprave, novinski članci, književni radovi, statisticki pregledi i sl.), vecinom nastajali u decenijama na koje se i odnose. Za knjigu su tekstove napisali Zdravko Ranković Hran, M. Joksimović, Miloš M. Jevtić, Slobodan Marković, Radovan Marković, Živojin Pavlović, Matija Bećković... Radi potpunijeg i jasnijeg sagledavanja celokupnog jednovekovnog stanja u Valjevskom kraju, na samom početku knjige izložen je kratak hronološki prikaz prethodnog 19. stoleća.

Sliku Valjevskog kraja u 20. veku upotpunjuje i mnoštvo fotografija, u većini do sada nepublikovanih, kao i druge ilustracije.


Dajana Jovanović-Đedović
ČITAJUĆI VAŠU KNJIGU
(Mali Nemo, Pancevo, 2002.)
Razgovori sa 14 uglednih književnika svih generacija i poetika (David Albahari, Milan Orlić, Matija Bećković, Dragan Velikić, Vladeta Jerotić, Isidora Bjelica, Dragoslav Mihailović, Svetlana Velmar-Janković, Jovan Zivlak, Goran Petrović, Mirjana Bobić-Mojsilović, Radovan Beli Marković, Eva Ras, Aleksandar Tišma). Interesantan autorski pristup književnoj problematici daje ovoj knjizi snažan pečat nesvakidašnjeg emotivnog pristupa razmatranju umetničkog poriva. Razgovori otkrivaju ono što se ne može pročitati u knjigama intervjuisanih pisaca.
Mladen Markov
UKOP OCA


(Alfa - Narodna knjiga, Beograd 2002.)
Novi roman Mladena Markova "UKOP OCA", koji se pojavljuje pola veka od prvih objavljenih radova pisca, čini nam se krunom njegove dosadašnje romansijerske karijere.

Ova knjiga je opis nekoliko psiholoških trenutaka čoveka u kolopletu istorije ovog naroda, pokušaj demitologizacije "šumskog" i "vodenog" čoveka, Kosova kao srpske zablude, mržnje oca kao dvojnika i njegov ukop kao metafore, starosti kao božjem ruganju coveku, ljubavi kao nesporazumu, nekoliko usputnih zapažanja o konformizmu intelektualaca, dvoumljenja nad svrhom umetnosti i iznad svega provincijalnosti duha i pogubnosti mržnje. Mladen Markov piše životnu priču glavnog junaka Andreja Kerebe, slikara i konzervatora, od trenutka očeve smrti, kao prelomnog momenta u njegovom životu. Prolaskom kroz hodnike vremena ovog junaka, ali istovremeno pripoveda i o sudbini srpskog naroda, u vremenu koje je za nama. To je tragična priča, ispričana slojevitim, bogatim jezikom, neka vrsta romaneskne ali i antropološke studije o našim karakterima, naglasio je Pavković i dodao da je prednost dela, autorovo objedinjavanje više ravni posmatranja stvarnosti, zbog čega se knjiga može čitati, izmedu ostalog, i kao roman o umetniku.
Mladen Markov: UKOP OCA
Mirko S. Marković
BIBLIOTECA FUTURA
praktikum za modernu biblioteku
(Čigoja, Beograd 2002.)
BIBLIOTECA FUTURA je skup praktičnih iskustava i inovacija u radu pozajmnih biblioteka i njihovom virtuelnom umrežavanju. Tri segmenta, PRAKTIKUM, DIJALOZI I PRILOZI svaki na svoj način daju odgovore na brojna pitanja Kako. Kako implementirati aktuelne menadžmentske principe u poslovanje biblioteke, kako tradicionalne metode rada u javnim bibliotekama prilagoditi marketinškim uslovima poslovanja, kako razvijati pojedine segmente bibliotečkog poslovanja na internetu i prilagoditi svoiju ponudu zakonima globalne mreže... Kako ne zaboraviti tradiciju i kako naći praktičnim rešenjima kojih nema u teorijskim izuČavanjima bibliotekarstva na putu ka evropskim standardima. Da sve ne bi bilo uzaludno tu su i prilozi koji daju elektronske adrese i web pozicije onih koji su zašli u u prve metre “Tamnog vilajete” (čarobne neizvesnosti novoga). Autor ove knjige je nepopravivi pratktičar koji kulturu posmatra ravnopravno i integralno u sklopu svih civlizacijskih delatnosti privređivanja.
Radovan Beli Marković
KNEZ MIŠKIN U BELOM VALJEVU


(Alfa - Narodna knjiga, Beograd 2002.)
Roman "Knez Miškin u Belom Valjevu" slika atmosveru pred početak drugog svetskog rata. U sreduštu priče su i pripadnici knjiuževnih kružoka i obični ljudi koji sluteći opasnost ne uspevaju da pronađu pravi put kroz zamršene događaje. U takvim uslovima ima mnogo prostora za razne mistifikacije i prizivanje onostranog. Tako se želje prepliću sa neočekivanim pojavljivanjem Dostojevskog u svoj toj gunguli. Poznati likovi iz današnjice, događaji iz istorije i književnosti čine ovu knjigu jedinstvenom burleskom u kojoj je java vrlo književna, a književnost vrlo životna. Uostalom, to je prepoznatljivo i u životu i u delu Radovana Belog Markovića..


Prota Zaharije Zaharić
KREMANSKO PROROČANSTVO
(Intelekta, Valjevo 2002.)
Ovaj jedinstveni izdavački poduhvat, prepis rukopisa prote Zaharija Zaharića sa originalnim faksimilima, koji je podeljen u tri dela. Ovo se čini da je učinjeno da bi se jasno uočila izvornost, profesura izdanja i dokumentovala njegova priča. U priređivanju se intervenisalo jedino kod materijalnih grešaka i praznoslovlja prilikom pisanja rukopisa čiji su spisi nastajali najverovatnije po sećanju. O ovoj knjizi je mnogo pisano i govoreno, ali jedino izvorno čitanje može svakom čiotaocu da punudi ličnu percepciju i snagu ličnog proživljavanja i poređenja.
Vesna Stajšić
O S A M
(N. B. Branko Radičević, Odžaci, 2002.)
Pripovetke o ženskoj patnji u različitim vremenima izazivaju različite čitalačke reakcije. Samo dobar poznavalac hirovitosti ćutanja i proživljavanja se sme usuditi u ovakvu avanturu - i to sa hronološkim preciznostima. Očito je da tu hrabrost ima Vesna Stajšić. Detalji, smisao za opservaciju, prikazi tipičnih situacija kratkim opisima najviše su se dopali recenzetnu Stanislavu Stevanoviću, sa čime se, posle čitanja samo jedne od osam priča, mora saglasiti.home

Prošlih 10


design by: INternetClub