Aktuelno u Biblioteci

zgrada NACELSTVA
Čitaonica vranjska osnovana je 1879. godine, samo godinu dana po oslobodjenju od Turaka.

Ljubav Vranjanaca prema knjizi ima davnašnje korene. Još je dr Jovan Hadži Vasiljević pišu੏i o prosvetnim i političkim prilikama u južnim srpskim oblastima u 19. veku, napisao da su Vranjanci knjige držali na istaknutom mestu u kući, zajedno sa oružjem. Istorija Vranjske biblioteke svedoči o toj ljubavi.

Mada se za 120 godina postojanja selila 11 puta, za Biblioteku je uvek bilo mesta u najlepšim prostorijama u gradu.

Danas je to lepa, moderna Biblioteka, sa 119.116 knjiga. Krajem 1999. godine započela je automatizaciju celokupnog knjižnog fonda koristeci programski paket BIBLIO.
Najviše pažnje se poklanja Zavičajnoj zbirci. Kada se jednog dana biblioteke modernizuju, jedino po čemu će se razlikovati biće zavičajne zbirke. Baza Vranje nudi mogućnost pretraživanja zavičajne zbirke.

Biblioteka "Bora Stanković" je prepoznatljiva po svojim književnim susretima, pesničkim večerima u dvorištu Borine kuće, radio i TV emisijama. Nema poznatijeg pisca koji nije bio gost naše Biblioteke.
Sa jednog od knjizevnih susreta u nasoj Biblioteci.
Decje odeljenje
Narodna Biblioteka u Vranju je matična za dva okruga:Pčinjski i Kosovsko-pomoravski. Matični smo za 11 opština i vise od 100 biblioteka računajući i školske biblioteke. Od 19 zaposlenih u Biblioteci, 7 je sa visokom, 5 sa višom i 5 sa srednjom školskom spremom.
Ove godine je Biblioteka obeležila značajan jubilej - 120 godina sa knjigom i čitaocima. Povodom toga je izdata knjiga Slavice Stepanenko 120 GODINA VRANJSKE BIBLIOTEKE.

Jubilej smo obeležili time što smo uneli celokupni fond u bazu podataka.

Nagrade:

"Milorad Panić Surep" (1993)

"Milorad Panić Surep" (1996) Slavici Stepanenko

"Sedmoseptembarsko javno priznanje" Skupštine opštine Vranje (1974, 2000)

Radno vreme:

od 8 do 19, subotom od 8 do13 sati.

Naša adresa je :
17500 Vranje, Lole Ribara b.b.
telefon/faks: 017 22 963
e-mail: nbbstankovic@ptt.yu

home basic search news e-mail
design by: INternetClub