Jasmina Mihajlović

     BELESKA:

     JASMINA MIHAJLOVIĆ je autor studije "Priča o duši i telu. Slojevi i značenja u prozi Milorada Pavića" (1992), i proze "Dve kotorske priče" (1998). Poslednjih pet godina autorka je sve češće olovku zamenjivala pištaljkom.

Autor fotografije: Dragan Tanasijevic


     Nova knjiga Jasmine Mihajlović "PRIVATNA KOLEKCIJA"
(Dereta, 2000), sadrži njenu "Autobiografiju u mirisima" i sedam priča: "Nekršteno mesto", "Tri stola", "Doručak kod Citurasa", "Pariz je dezodorans za dušu", "Rusija u Winwordu", "Leto u Francuskoj", "Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?". To je niz uzbudljivih putopisnih priča koje, osim neobično doživljenih mesta i predela naše zemlje i Evrope, slikaju autorkin život sa njenim mužem, piscem Miloradom Pavićem. Njene priče pored detektivskog zapleta, elemenata horora i fantastike, obiluju lucidnim, modernim, urbano ženskim zapažanjima različitih fenomena poslednje decenije XX veka. U knjizi "Privatna kolekcija" čitalac će naći dnevničku, epistolarnu, ispovednu i putopisnu prozu. Knjiga J. Mihajlović zapravo sadrži autorkinu privatnu zbirku: neobičnih mesta u vremenu i prostoru, volšebnih zbitija, nameštaja, porodica, kuća...

     Opraštajuci se ovim pričama od dvadesetog stoleća, Jasmina Mihajlović je u njenu opremu unela elemente secesije u vidu grafičke opreme iz pera umetnika s početka veka, Dragutina Inkiostrija.

IZVODI IZ KRITIKA PRIVATNA KOLEKCIJA


design by: INternetClub