Aktuelno u Biblioteci


Srpska čitaonica u Irigu kao prvo i najstariije čitalište kod Srba uopšte, osnovana je 14. januara 1842. godine. Osnovali su je rodoljubivi i preduzimljvi Irižani predvodjeni svojim sveštenicima i učiteljima,
a u želji da sačuvaju svoj nacionalni i kulturni identitet u austrijskoj carevini.
Na svečanosti prilikom otvaranja Čitaonice, njen predsednik, svestenik Kiril Neofitović, pozvao je prisutne
"da svi skupa revnosno služe narodu i da ne samo slavom nego i delom na oltar prosvešćenija žrtve prinose."

Osnivanje Čitaonice pozdravile su Serbske narodne novine i Gajeve ilirske novine, a poznati beogradski knjižar, Gligoriije Vozarević je vec 20. februara poklonio knjigu Pisma Dositeja Obradovića sa posvetom koja se i danas čuva u Čitaonici.

Od osnivanja pa do danas sve što se dešavalo u javnom životu Iriga imalo je odjeka i bilo je u vezi sa Srpskom čitaonicom, što je prirodno, jer je ona bila duboko nacionalna, ali ne i nacionalistička, o čemu najbolje govori jedan član njenog USTAVA iz 1947. godine: "Član Čitaonice moze biti svaki neprikornog vladanja Srbin, Hrvat, Sloven, kao i svaki ne Sloven kome na srcu leži napredak našeg naroda."
Pod okriljem Čitaonice od 1962. organizuje se SABOR BIBLIOTEKARA SREMA, koji poslednjih godina okuplja bibliotekare iz cele Srbije da razmene iskustva, obeleže značajne godisnjice, ličnosti i dogadjaje iz istorije naše kulture.

Danas, Srpska čitaonica u Irigu raspolaže knjižnim fondom od 18.654 knjige i zbirkom slika koje su njenoj galeriji poklonili slikari. Smeštena je u nov, namenski gradjen prostor, a svoju delatnost obavlja preko: odeljenja za decu, za odrasle, za naučni rad, zavičajnu zbirku, i ogranaka "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku. U knjićevnoj ediciji STRAŽILOVO, koju je osnovala pre 25 godina, objavila je preko 200 naslova iz oblasti književnosti i nauke.
O ugledu Srpske čitaonice i kontinuitetu njenog delovanja govori i čitava plejada njenih počasnih članova: Vladimir Jovanović, Svetozar Miletić, Mihailo Pilot Desančić, Jovan Subotić, Ljubomir Nenadović, Jovan Jovanović Zmaj, Veljko Petrović, Ivo Andrić, Stevan Jelkić i Borislav Mihailović Mihiz.

Za svoj rad na širenju kulture i pisane reči Čitaonica je dobila mnoge nagrade, medju kojima su Vukova nagrada za izuzetan doprinos u razvoju kulture i Surepova nagrada za rezultate postignute u razvoju bibliotečke delatnosti.

Srpska čitaonica u Irigu
Ribarski trg bb, Irig
tel.: 022 461 275
Upravnik Vesna Ćosić

home basic search news
design by: INternetClub