DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Osmeh rodne godine
Osmeh rodne godine je naslov knjige u kojoj su uokvirene beleške, reportaže i zapisi iz užičkih Vesti od 1957. do 1966. godine, a koje je pisao Radovan Popović. Ovu knjigu priredili su užički novinari Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić, a objavilo je Udruženje Kolektiv Užice. Ljubiteljima pisane i lepe reči, posle Bajine Bašte i Užica, knjiga čajetinskoj publici predstavljena je 10. oktobra u sali Biblioteke. Na promociji su govorili prof. dr Gojko Tešić, mr Slobodan Radović, Dragiša Milosavljević, a delove iz ove knjige čitao je jedan od priređivača , novinar Zoran Žeravčić. Na kraju večeri govorio je i sam autor.


Dan biblioteke u Ljuboviji
Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije 6. novembra prigodnom svečanošću proslavila je svoj 78-mi rođendan.Prisutne goste pozdravila je direktorka biblioteke Marijana Petaković. U kulturnom delu programa učestvovala su deca iz dramske sekcije Kukumiš sa recitalom o životu i delu Milovana Glišića. U drugom delu programa povodom Dana biblioteke za učenike srednje škole Vuk Karadžić iz Ljubovije univerzitetski profesor sa Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlo Pantić i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov održali su predavanje - Milovan Glišić i Ivo Andrić u savremenoj književnosti.


Valjevska pripovetka
Promocija antologije valjevske pripovetke 19. i 20. veka, pod nazivom - Od Glišića do Belog Markovića i dalje, propraćena obimnom studijom autora Ostoje Prodanovića, pred prepunim gledalištem Biblioteke, predstavljala je prijatan zavičajni književni događaj.U protekloj godini navršilo se 160 godina otkako je 1857. Ljubomir P. Nenadović u Šumadinci objavio svoju pripovetku - Prosjak, što se računa kao početak valjevskog autorskog pripovedaštva Ono je vrhunac dostiglo sa Glišićem, a dostojne nastavljače našlo je u 22 zastupljena autora, među kojima su i Svetozar Gavrilović, Dragutin Ilić Jejo, Desanka Maksimović, Zoran Joksimović, Petar Pajić, Vera Kolaković, Milo Gligorijević, Slaven Radovanović, Radovan Beli Marković i drugi.


Ko te Užice ne bi voleo...
Dan grada obeležen je u Narodnoj biblioteci Užice otvaranjem izložbe - Čudesni Andrić (1892-2017) povodom 125 godina od rođenja našeg jedinog nobelovca i promocijom romana "Karu" Stojana Stiva Tešića. Ekskluzivno, u izdanju Narodne biblioteke Užice, prvi put objavljen na srpskom jeziku, roman oskarovca Stiva Tešića, predstavljen je užičkoj publici u Sali Čitališta. Roman je posle 35 izdanja na 6 različitih jezika konačno dostupan na našem jeziku a najzaslužnije za ostvarenje tog izdavačkog poduhvata su bibliotekarke Narodne biblioteke Užice Biljana Ristović, Gordana Bacotić i Dušica Murić koja je govorila na promociji knjige. Tatjana Milosavljević je prevela a dr Lena Petrović napisala recenziju....


I bi Frankfurtski sajam knjiga
Trećeg dana Sajma knjiga u Frankfurtu na štandu Republike Srbije održan je prvi program pod nazivom - Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi.č Razgovor je vođen o romanima Vladimira Pištala: Tesla, portret među maskama i Sunce ovog dana. Pismo Andriću. Sa Pištalom i Nenadom Šaponjom, pisacem i izdavačem oba romana razgovarala je Sanja Milić, urednik programskog nastupa Srbije na sajmu u Frankfurtu. Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu organizuje Ministarstvo kulture i informisanja, a programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka grada Beograda.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
KONFERENCIJA KULTURA I IT SEKTOR VIDI Ministarstvo kulture i informisanja, drugi put zaredom, organizovalo je konferenciju - - Kultura i IT sektor, u četvrtak, 16. novembra 2017. godine, u Domu Narodne skupštine, Beograd. Predstavnici ustanova kulture i kompanija iz IT sektora su, nakon prve održane konferencije, uspostavili kontakte koji su rezultirali zajedničkim projektima. Konferencija je obuhvatila teme koje su od ključnog značaja za razvoj kulture u današnjem vremenu: kultura u digitalnom okruženju (3D skeniranje/mapiranje, virtuelna realnost, proširena realnost; digitalni servisi ustanova kulture; klaud sistemi; web arhiviranje), kao primer kolaboracije ustanova kulture i IT sektora koje za cilj imaju predstavljanje kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz savremene tehnologije. Drago nam je što su blok Klaud sistemi predstavili Telekom Srbija A.D. INternet klub iz Ljiga.


NEDOUMICE IZ KATALOŠKE PRAKSE VIDI Bibliotekari katalogizatori iz Arilja, Požege, Čajetine, Priboja, Nove Varoši i Užica, koji u svakodnevnom radu imaju dosta dilema sa velikim očekivanjima su došli na seminar - Nedoumice iz kataloške prakse, na kome je koleginica Ana Savić iz Odeljenja monografskih publikacija Narodne biblioteke Srbije prenela deo svog bogatog iskustva iz ove oblasti. Imajući u vidu opšti utisak, aktivno učešće i živu diskusiju kolega na ovom seminaru, očekivanja su više nego ispunjena. Neke dileme su razrešene a očekuje se nastavak razmene iskustava u narednom periodu.


Tuševljaković u Biblioteci VIDI Kikindska publika je upoznala dobitnika Evropske nagrade za književnost, Darka Tuševljakovića. Darko je predstavio svoje knjige Jaz i Naknadne istine. U razgovoru sa Srđanom Srdićem, otkrio je gde pronalazi inspiraciju. kako pisac živi posle velike nagrade, gde bi svrstao svoj rad i ko su mu književni uzori.


FINANSIJSKA PISMENOST U NEGOTINU VIDI Biblioteka u Negotinu uz podršku Narodne banke Srbije, a u okviru projekta - Finansijska pismenost građana, prikazala je prezentacije - Finansijska edukacije-šta je potrebno da znate i - Kako obezbediti sredstva za školovanje. Predavači, Miodrag Ilić, viš. str. saradnik i Ljiljana Vidojković, samostalni str. saradnik, razgovarali su sa učenicima 4. godine Negotinske gimnazije.


DEMISTIFIKACIJA ISTORIJE KINE U KOSTOLCU! VIDI U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke Ilija M. Petrović, Požarevac, zavičajni pisac, diplomirani inžinjer mašinstva po struci, predstavio je Kostolčanima svoju knjigu - Duhovi zabranjenog grada: Demistifikacija pada Kineskog carstva. Uz studioznu prezentaciju, autor je predstavio svoj put u Kinu i deo iz velike kineske istorije koji je njemu najviše privukao pažnju, a koji je opisao u svojoj knjizi. Zašto je Kina bila toliko naprednija u odnosu na ostale civilizacije?


DA SE NE ZABORAVI ! VIDI Povodom obeležavanja sedamdeset šeste godišnjice masovnog streljanja u Kraljevu, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani dr Dragoljub Danilović, gimnazijski profesor istorije, održao je predavanje - Žrtva, zločinac, posmatrač. Uz podsećanje da su okupatorski vojnici Nemačke od 15-20. oktobra 1941. ovde streljali preko dve hiljade ljudi, Danilović je rekao da taj, najvažniji i najstrašniji događaj u istoriji grada, ne sme da padne u zaborav.


BOSIFEST VIDI U Sava centru je po osmi put, održan Beogradski internacionalni filmski festival za osobe sa invaliditetom BOSIFEST, pod sloganom - - Pokreni promenu. Na festivalu je prikazan širok izbor filmova na temu života s invaliditetom, a cilj cele manifestacije je da se šira javnost upozna sa problemima i položajem osoba sa invaliditetom, kao i da se poboljša prihvatanje različitosti.Biblioteku grada Beograda je na stručnom skupu predstavljala Marina Neđić,koja je prezentovala rad - Inkluzivni programi za osobe sa invaliditetom u javnim bibliotekama Srbije.


KNjEGINjA LjUBICA U OSEČINI VIDI Prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice-publika je bila prilici da na upečatljiv način upozna prvu vladarku obnovljene Srbije gostovao je u biblioteci u Osečini. Publika u Podgorini je bila u prilici da čuje činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, sazna detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice. zanimljivosti iz njihovog privatnog života. Monodramu - Na kafi kod kneginje Ljubice, je maestralnio izvela Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija.


BIBLIOTEKARI U RAZMENI VIDI Helena Omerović i Dora Hičik, bibliotekarke Gradske biblioteke Subotica, na poziv Gradske biblioteke Endre Adi iz Baje učestvovale su u programima održanim povodom mađarskih Državnih dana biblioteke. Helena Omerović je preko kviza na zabavan način predstavila svet mađarskih bajki, dok je Dora Hičik održala predavanje o Dežeu Kostolanjiju koji je rođen u Subotici.


KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU - ČIKA ANDRA VIDI Na osnovu Statuta, čl. 65 i Pravilnika o nagradama i nagrađivanju, Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin raspisuje KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU ČIKA ANDRA. Nagrada nosi ime po dečjem pesniku Andri Franičeviću iz Jabukovca, ima za cilj podsticaj dečijeg stvaralaštva. Ova nagrada dodeljuje se za pesničko stvaralaštvo. Za nagradu Čika Andrai> mogu konkurisati deca uzrasta do 18 godina, koja žive i stvaraju u Negotinskoj Krajini. Konkurs je otvoren do 20. oktobra 2017. Radovi se šalju u tri primerka, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj koverti (ime i prezime, adresa, telefon i naziv škole). Adresa: Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin, JNA 2 ( sa naznakom: za književni konkurs - Čika Andra). Telefon za informacije 019/543-390. Nagrada najuspešnijem autoru biće dodeljena na Dan biblioteke, 31. oktobra 2017. godine.


LIMSKE PESNIČKE LUKE VIDI Zbirka poezije - Limske pesničke luke, u izdanju Biblioteke Vuk Karadžić nastala kao deo IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore - Kultura za Evropu, Evropa za kulturu, koji je prijepoljska biblioteka realizovala sa partnerskim organizacijama iz Prijepolja, Bjelog Polja i Pljevalja. U knjizi su zastupljeni autori iz sedam gradova Polimlja koji su učestvovali na Festivalu - Lim, vodeni žig polimskih gradova, održanom u Prijepolju i Plavu od 25. do 27. maja 2017, kao i radovi učenika grupe Mašta iz OŠ Milosav Stiković Kolovrat i članova Male škole novinarstva Žur za žurnalce.


EPSKA SRBIJA - MILISAVA SAVIĆA VIDI Jedan od naših najuglednijih savremenih proznih pisaca Milisav Savić gostovao je u Ljuboviji na Duhovnim svečanostima Azbukovice gde su predstavljene dve njegove kapitalne knjige Epska Srbija i Dolina srpskih kraljeva. Pored autora o nastanku ovih knjiga i istraživačkom radu g. Savića govorila je i dr. Ana Stišović Milovanović.Epska Srbija je lepša od stvarne. Od čuvenih dvoraca uglavnom su ostale mrvice, a mesta slavnih bitaka zarasla su u šiblje i korov izjavio je književnik. On je još dodao da epika danas nije na ceni i da se smatra zastarelom i arhaičnom.Veoma nadahnuto i inspirativno govorio je i o svojoj nesvakidašnjoj i zanimljivoj monografiji - Dolina srpskih kraljeva.


OMAŽ Mihajlu Ćupoviću VIDI Na godišnjicu rođenja i smrti, 12. i 13. septembra, biblioteka "Ljubiša R. Đenić" je upriličila omaž posvećen Mihailu Ćupoviću, značajnom zavičajnom pesniku. Na jedanaest panoa na kojem su obuhvaćene fotografije, novinski isečci, dokumenta, pisma, u vitrinama izložene Ćupovićeve knjige i lična dokumenta, sve to čini izložbu, omaž Mihailu Ćupoviću. Fotografije popularnog Ćupa: sa porodicom, prijateljima, saradnicima, pesnicima, na Turniru duhovitosti... O druženju i prijateljstvu sa Ćupom govorio je i pesnik Slobodan Vučinić. Njegov govor je bio i dirljiv, duhovit, snažan, iskren, reči su tekle iz srca, baš onako kakav je bio Ćupo, neposredan, prirodan i jak, a nežnost je negde bila protkana u njegovim rečima. Pošto je i Ćupo bio zavičajni pesnik koji je proslavio i Zlatibor i Taru i Mokru Goru kroz svoje pesme, i Vučinić je ovom prilikom pročitao svoju pesmu posvećenu zavičaju.


NAGRADA - ĐURA ĐUKANIV VIDI Žiri u sastavu Tamara Krstić, Marija Nenezić i Milena Đorđijević, doneo je odluku da književnu nagradu Đura Đukanov koju dodeljuje Narodna biblioteka Jovan Popović, iz Kikinde, dobije studentkinja opšte književnosti i teorije književnosti Milana Grbić (rođena 1996.godine u Kikindi) za zbirku priča Oko nas more. Nagrada - Đura Đukanov, ustanovljena je 2005. godine, a dodeljuje se za rukopis knjige neobjavljenih priča autora mlađeg od trideset godina.


RUSKE RUKOPISNE KNjIGE U KRUŠEVCU VIDI Biblioteka u Kruševcu, 18. septembra, u saradnji sa Fondacijom Andrej Prvozvani iz Moskve, organizovala je foto izložbu - Srpske rukopisne knjige iz Odeljenja rukopisa Ruske državne biblioteke, u e-čitaonici na trećem spratu. Izložba je tokom juna bila postavljena u Narodnoj biblioteci Srbije.


BIBLIONET VIDI U četvrtak 14. i petak 15. septembra održan je stručni skup Biblionet 2017, ove godine pod temom - Informaciono-komunikacione tehnologije i inovativni servisi u bibliotekama.


LAVRENTIJE PRAZNIK SVETLOSTI TIHE VIDI Ljubovijska publika imala je tu privilegiju da odmah posle Šapca i Loznice prisustvuje promociji knjige Ljubomira Rankovića Lavrentije praznik svetlosti tihe..Na žalost autor iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje promociji pa su o knjizi govorili sveštenik šabačke eparhije Sava Lazić i novinar Večernjih Novosti Vladan Mitrić.Mi dodajemo deo reči patrijarha srpskog g. Irineja koji je po objavljivanju ove knjige rekao: - Pedesetogodišnjica arhijerejske službe i šezdesetogodišnjica monaškog zaveta Preosvećenog Vladike Lavrentija, i naslov ove knjige-Praznik svetlosti tihe, obavezuju na svečani ton, i svetle i tihe reči.Tihovanje u Svetlosti i žrtva u smirenju i ljubavi, predstavljaju najuzvišenije ideale monaškog podviga kojima je ovaj redak Božiji čovek celog života stremio, bogateći duhovno druge i sebe, nesebično služeći Bogu i rodu svome.


POŽAREVAČKA AKCIJA I REAKCIJA VIDI Pismenost ne podrazumeva samo činjenicu da neko zna da čita i piše, nego da pokazuje i interesovanje prema pisanju pojedinca i da je spreman da i sam dopiše neki drugi tekst, da ga analizira, pročita i protumači. Dakle, čitanje podrazumeva jedan pogled na svet. Za gledaoca televizije, svet je očigledan, a za čitaoca je nešto što treba tumačiti, baš kao što se tumači i književno delo. A ako svet tumačite, onda u njemu i učestvujete. Da je tako, pokazali su đaci iz Požarevca i okoline. Požarevačka Biblioteka sa Odeljenjem u Kostolcu postala je bogatija za 186 mladih korisnika, 8. septembra 2017. Na naš poziv, povodom Svetskog dana pismenosti, odazvalae su se sve osnovne i srednje škole. Nakon besplatnog upisa, učenici su veoma uspešno rešavali test pismenosti i rado tumačili junake iz svojih omiljenih knjiga na Odeljenju za mlade.


MEDIJSKO SPONZORSTVO BIBLIONETA VIDI Internet klub iz Ljiga koji 18 godina prati Internet život biblioteka u nas i regionu sa velikom radošću pružio je na elektronskim medjima i društvenim mrežama medijsko sponzorstvo za Biblionet 2017.. Internet klub se opredelio da pomogfne medijski nastut skupa koliko zbog njegove teme u 2017. : - Informaciono-komunikacione tehnologije i inovativni servisi u bibliotekama, - toliko i zbog činjenice da ima potpisane protokole o zajedničkom nastupu na razvoju digitalne agende Srbije 2020. sa Narodnom bibliotekom Srbije, Univerzitetskom bibliotekom - Svetozar Marković, u Beogradu i Bibliotekom grada Beograda. Internet klub uvek sarađuje sa onima koji hrabro idu napred, tako će biti i obaj put.


KAKO BOŠNjACI VIDE SEBE VIDI Časopis - Bošnjačka riječ - koje se nedavo pojavio iz štampe kao četvorobroj ima tendenciju da postane stručni i naučni časopis koji je objavljivati radove referentnih bošnjačkih stručnjaka, književnika, istraživača i naučnih radnika sa teritorije novopazarskog sandžaka i Srbije. Časopis u izdanju Centra za bošnjačke studije izlazi pred čitaoce već 11 godina a poslednja sveska u kojoj se nalaze brojevi od 36 39 postavlja granicu između ranije i nove koncepcije u smislu uređivačke politike. Vijesti o dnevno političkim događajima sa kratkim vijekom trajanja i interesovanja ostaće deo stare uređivačke koncepcije a okosnicu časopisa činiće isključivo teme koje se odnose na postojanje Bošnjaka kroz istoriju, njihovo prisustvo u kulturi i tradiciji nekada i danas, predstavljanje istaknutih Bošnjaka, prevodi književnih i stručnih dijela i studija važnih za Bošnjake


TAJNA VEZA VIDI U Narodnoj biblioteci - Ilija M. Petrović - Požarevac održano je veče - Tajna veza, posvećeno pesniku Dušku Trifunoviću. Autor programa i izvođač pesama bio je Branko Pražić, muzičar i kompozitor. Kao dugogodišnji prijatelj Duška Trifunovića, Branko Pražić je evocirao uspomene na brojne susrete i gostovanja sa njim, ističući njegovu spontanost i zanatsko umeće. Posebno je naglasio da je on jedini pesnik na svetu kome je komponovano 300 pesama, od kojih se tridesetak izvode i danas. Velikoj popularnosti Duškovih pesama doprineli su izvođači kao što su Goran Bregović i Bijelo dugme, Indeksi, Teška industrija i Zdravko Čolić.


S knjigom, muzikom i plesom po svetu VIDI Krajem avgusta 2017. godine u Gradskoj biblioteci Subotica uspešno su održane četiri dečje radionice pod nazivom - S knjigom, muzikom i plesom po svetu. Njih je biblioteka organizovala i realizovala u saradnji s Plesnim studijom - Larisa. Na svakoj radionici je po dvadesetoro osnovnoškolaca posredstvom pisane reči, muzike i pokreta putovalo do neke zemlje ili kontinenta, upoznavalo najlepše i najzanimljivije elemente kulture različitih naroda: Indijanaca, Španaca, Mađara, Hrvata i Srba. Radionice su bile interaktivne i interdisciplinarne te su deca slušala izabranu poeziju, bajke i priče na izvornim jezicima i u prevodu i učila korake narodnih i savremenih plesova uz pratnju odgovarajuće muzike.


U SRCU KRUŠEVCA VIDI Narodna biblioteka Kruševac imala je svoj štand na manifestaciji U srcu Kruševca, koju je organizovala Turistička organizacija grada Kruševca. Na glavnom gradskom šetalištu mališani su se družili sa knjigom i bibliotekarima. Bibliotekarka Sonja Veljković čitala je odabrane bajke najmlađima.


MALE AVLIJE DAJU VELIKE LjUDE VIDI Jedinstvena saradnja bibliorteka Ljig, Mionica, Lajkovac i Lazarevac U selu Gornji Mušić (zaselak Mala Marišta) u MARKOVIĆA AVLIJI - dvorištu rodne kuće osnivača katedre književnosti za decu na Beogradskom Univerzitetu, dr. Slobodana Ž. Markovićam u sredu, 13 septembra 2017. godine od 16 sati, biće održana velika RADIONICA SEĆANjA srpskih pisaca za decu. Gostujući program Festivala humora za decu Lazarevac, stvaralački će obeležiti sećanje na školske dane omiljenog profesora koji već dve godine nije sa nama. Autorski prilozi 15 stvaralaca koji tom prilikom budu nastali biće trajno sačuvani u Dečjoj gradskoj biblioteci - Slobodan Ž. Marković, u Ljigu.


RATNA TROLOGIJA VIDI U organizaciji Biblioteke Milovan Glišić i Crkvene opštine Ljubovija u prepunom, Parohijskom domu hrama sv. Preobraženja Gospodnjeg u Ljuboviji, održana promocija knjiga Ratna trilogija Nebojše Jevrića, novinara, publiciste i književnika. Nebojša Jevrić je dugogodišnji ratni reporter Duge, Vojske Krajine i drugih časopisa i novina, autor knjiga Adamova glava/Crni kofer, Tihi rat, Srpski rulet, Heroj na magarcu putuje u Hag, Kokošinji rat, Fajront, Bajke, Luda kuća.


KUĆA DECE PUNA VIDI Još jedan ciklus letnjih kreativnih radionica, koje se organizuju u jagodinskoj biblioteci u vreme školskih raspusta, je završen. Epilog: Pedesetak vrednih i kreativnih mališana na dvanaest održanih radionica, uz druženje i saradnju, stvorilo je mnoštvo šarenih rukotvorina. Prva ovogodišnja radionica održana je 18. jula a poslednja 10. avgusta. Vredno i marljivo kao mravi, a nadahnuto kao cvrčak. U prvoj nedelji smo osvajali dubine i otkrivali skrivenu lepotu u njima. Druge nedelje pokušali smo da ovladamo prostorom i poigramo se trećom dimenzijom u svetu cveća i leptirova. Treću smo, kako letu i priliči, bojili u tople boje. Cvetale su bulke i suncokreti u vatrometu crvene i žute i narandžastoj izmaglici tamo gde se pomešaju i stope. Deca vole razne stvari, bila je tema završnice ovogodišnjeg kreativnog rada koja je zaokružila sve što smo do tada radili i naučili a ujedno nam i omogućila potpunu slobodu i nesputanost kreativnog izraza. Sve u svemu još jedno dugo, toplo i kreativno leto.


PRAVOSLAVNA SIRIJA VIDI Brat i sestra, Jamen i Hilda Hrekes, sinoć su bili gosti kraljevačke biblioteke. Oni su, biranim rečima i s puno ljubavi, na tečnom srpskom jeziku, govorili o svojoj domovini, Siriji, u kojoj bukti rat. Njih dvoje su pre šest godina napustili rodni grad Alep i utočište našli u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske. Od tada javno govore o svojoj zemlji i sirijskim pravoslavcima. Jamen studira stomatologiju, a Hilda farmaciju. Oboje su na nesebičnoj pomoći zahvalni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sirijskim pravoslavcima. Hilda je član hora Jedinstvo i često natsupa u pravoslavnim hramovima


IZAĐITE NA TRG! VIDI U okviru programa LETO NA ASFALTU, Narodna biblioteka Kruševac je u četvrtak 10. avgusta 2017. godine, organizovala već tradicionalnu manifestaciju IZAĐITE NA TRG! Cilj manifestacije je promocija knjige i čitanja, razvijanje čitalačkih veština, animacija najmlađih da steknu naviku da dolaze u biblioteku. Likovi iz knjiga sišli su sa polica Biblioteke na trg u susret svojim sadašnjim korisnicima, ali i novim! Manifestacija se održava svakog četvrtka od 19 do 20 sati na Trgu ispred Doma sindikata. U slučaju kiše alternativni prostor je hol Doma sindikata. IZAĐITE NA TRG!


href="http://www.bibliotekacajetina.org.rs/node/407"> VIDI Letnji ulični erski kabare kao dvodnevna manifestacija proslavlja 10. rođendan i kao takva prepoznata je kao istinska i kulturna posebnost ljudi Zlatiborske regije. Sve ovo dešava se zahvaljujući trudu i radu zaposlenih u biblioteci - Ljubiša R. Đenić. Taj tim ljudi već 10 godina vodi Snežana Đenić, istoričar, direktor i predsednik Organizacionog odbora Letnjeg uličnog erskog kabarea. Glavni organizator ove manifestacije je biblioteka, dok Turistička organizacija Zlatibor svake godine pomaže u organizaciji ove manifestacije, a generalni pokrovitelj je Opština Čajetina. Od 2009. godine na ideju Rada Jovanovića, aforističara, i Snežane Đenić, direktorke biblioteke, zaživeo je i konkurs za najbolje aforizme i najboljeg aforističara. Stizali su aforizmi iz Danske, Austrije, Švajcarske, bivših Jugoslovenskih republika.., pa je tako ovaj konkurs postao međunarodni. Ove godine na temu - Pored briga razbibriga. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, govoreći o tradiciji i značaju ovakvih kulturnih manifestacija kao i promociji erskog humora.


MOJ DRUG KNjIŽEVNI JUNAK VIDI U okviru manifestacije - Negotinsko leto, održana je druga edukativno-kreativna radionica za decu na dečjem odeljenju Biblioteke, pod nazivom Moj drug, književni junak. Učesnici radionice bila su deca PU "Pčelica". Deca su saznala ko su junaci u knjigama, koje osobine moraju da poseduju, ko sve može biti književni junak i šta su to superheroji. Prikazani su im i neki od najpoznatijih junaka u knjigama za decu, kao što su: Petar Pan, Pipi Duga Čarapa, Maja, Betmen, Spajdermen... U kreativnom delu radionice deca su crtala sebe i omiljenog junaka iz knjige. Priređena je i izložba knjiga omiljenih dečjih književnih junaka, kao i izložba radova nastalih u radionici.


UMETNOST ŽIVLJENJA VIDI U Narodnoj biblioteci u Jagodini je održano predavanje profesorke ishrane Miljke Stevanović. Profesorka Stevanović, inače predsednica udruženja Bios iz Novog Sada, mnogobrojne posetioce predavanja je uputila u principe zdrave ishrane danas i ovde. Cilj takve ishrane nije da ljudi smršaju ili se ugoje, već da dovedu u harmoniju svoje telo i svoje misli, i na taj način povećaju kvalitet svog života. Predavanje je organizovano u saradnji sa Pomoravskim informativnim portalom Jagodina News.


NOĆENjE U BIBLIOTEČKOM POLI-SU VIDI Čitalački tinejdžerski klub Gradske biblioteke Subotica Flaneri završio je drugu godinu svoga rada noćenjem u biblioteci. Dvodnevni susret održan 12. i 13. jula je bio u znaku antičke Grčke čiju smo mitologiju i književnost te kulturu učili, pokušali oživeti i omeriti savremenim merilima. Kroz radioničarski rad upoznali smo se s različitim aspektima društvenog života starih Grka i uredili prostor bibliotečke čitaonice. Razmišljali smo o starogrčkom urbanističkom proizvodu agori, gde se odlučivalo o političkom i socijalnom životu polisa, povezujući nekadašnju funkciju trga s motivom barbarizma u poeziji savremenog pisca Konstantina Kavafija. Napravili smo bibliotečki kutak izabrane klasične grčke literature obeleživši ga natpisom - Medicina za dušu - koji je krasio antičke biblioteke...


STIHOVI POVEZANI STRUNAMA GITARE VIDI Zvuk i reči - Poetske pevaonice - došli su i do požarevačke Biblioteke, 13. jula 2017. godine. U punoj sali, nastupili su Srđan Siđa Živković, dramski umetnik, književnik i muzičar i dr Uroš Dojčinović, gitarista, muzikolog, kompozitor, pedagog i publicista. Svetski i naši pesnici ostavili su predivne pesme u nasleđe, ali, nažalost, samo su neke od njih pretočene u melodiju. Koliko su vredne pokazuje i činjenica da se već godinama pevaju. Zbog nebrige i nepoznavanja književnosti, ti stihovi postaju vlasništvo nepoznatog autora. Ali, zahvaljujući ovakvim književnim večerima, poezija nastavlja da živi kroz zlatne niti gitare i muziku uopšte. Kolažni program, sastavljen od beseda, monologa, poezije i evergrina, probudio je emocije i veru u opstanak umetnosti.


DANI MILOVANA VIDAKOVIĆA 2017 VIDI U petak, 7. jula 2017, pod lipama manastira Tresije održan je program kojim je počelo obeležavanje Dana Milovana Vidakovića. Nakon pozdravne reči Živorada Milosavljevića, predsednika GO Sopot, posetioci su imali prilike da čuju izvođenje ženskog hora Centra za kulturu Sopot, predstavljanje izdavačke delatnosti Biblioteke grada Beograda i opština Sopot i Mladenovac, kao i odlomke tekstova Isidore Sekulić koje je čitala glumica Olga Odanović. Opširnije klikom na sliku...


MALI BIBLIOTEKARI U KRUŠEVCU VIDI Prve subote u julu 2017. godine na Dečjem odeljenju Biblioteke u Kruševcu, započeo je letnji ciklus obrazovno edukativnih radionica za decu Mali bibliotekar. Cilj ovih radionica je da se kod dece uzrasta od petog do osmog razreda razvije navika dolaska u Biblioteku i da cilj dolaska nije samo zamena knjiga, već i upoznavanje sa poslom bibliotekara. Zaposleni da Dečjem odeljenju organizuju aktivnosti dece koja su pokazala zanimanje za ove radionice i upoznaju ih sa osnovnim poslovima bibliotekara : zaduživanje korisnika, pretraga kataloga, azbučenje knjige...


ĐENERALI I GENERALI NEGOTINSKE KRAJINE VIDI U okviru obeležavanja 4. jula, Dana boraca, Opštinska organizacija SUBNOR organizovala je i predstavljanje naše knjige Đenerali i generali Negotinske Krajine, autora Miodraga B. Jonića, u prostorijama SUBNOR-a, 4. jula 2017. godine. O knjizi su govorili: Miodrag Jonić, Dragoljub Filipović, Vlasta Mladenović i Milorad Grbović.


UNAPREĐENjE UČINKA INTERNET PRISUSTVA BIBLIOTEKA VIDI Seminar - Smernice za izradu veb prezentacija i unapređenja učinka i vidljivosti veb prezentacija institucija kulture od nacionalnog značaja na Google pretraživaču - održan je u MinistarstvU kulture i informisanja. Obuku su vodile Marija Kujačić, šef odseka za razvoj elektronske uprave i standardizaciju u Direkciji za elektronsku upravu i docent dr Nataša Krstić sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.Interet klub je i radno i sadržajno podržao ovaj vid obuke i standardizacije nastupa na Internetu. Većinu polaznika su činili predstavnivi biblioteka veb mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA Internet kluba, iz Beograda, Požarevca, Jagodine, Kruševca, Kraljeva, Kikinde, Subotice, Sombora, Valjeva, Užica, Ljiga...


IZLOŽBA BUDUĆIH UČITELjA VIDI U Holu Narodne biblioteke Užice otvorena je Izložba radova studenata Učiteljskog fakulteta Užice.Na otvaranju Izložbe koju čine kolaži, ručno štampani bukvari, crteži i svetlosni objekti govorile su docent dr Kristinka Selaković i asistent Andrijana Danilović.


NOĆ KNjIGE I U LjUBOVIJI - VIDI Šesnaesta regionalna manifestacija Noć knjige pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija održana je u petak, 16. juna 2017. Manifestacija koja promoviše čitanje i knjigu organizovana je i u Laguninim klubovima čitalaca u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i u brojnim bibliotekama širom Srbije. I biblioteka *Milovan Glišić* iz Ljubovije priključila se ovoj akciji a toga dana održan je edukativni program za najmlađe čitaoce dečijeg vrtića *Poletarac* i izložba najnovijih Laguninih izdanja.Povodom akcije - Noć knjige, besplatne članske karte biblioteke dobilo je i deset najboljih davalaca krvi ljubovijskog Crvenog krsta.


U NEGOTINU - SVE JE U RUCI VIDI U Narodnoj biblioteci Dositej Novaković Negotin, u prepunoj sali, promovisana je knjiga "Sve je u ruci" Maje Janjić. Ovo je njena druga knjiga u izdanju negotinskog Kulturistoka, kojom potvrđuje svoju pesničku doslednost. Pesme Maje Janjić, kako u recenziji navodi Vesna Stanković, prof. srpskog jezika i književnosti. ..svojom lakoćom u ritmu, jasnim stihovima i plemenitim porukama koje su namenjene drugima i sebi, upućuju nas na ponovno čitanje i navode na razmišljanje o ljudima i svetu koji nas okružuje. U programu su učestvovali: Vlasta Mladenović, urednik, Vesna Stanković, recezent, Jana Čeklanović, recitator i autor. Gost večeri bila je vokalna grupa Klasje koju vodi učiteljica Dušica Đurđić.


NE SAMO SKUPLjAČI PERJA u Prijepolju - VIDI U organizaciji Biblioteke Vuk Karadžić, održan je okrugli sto na temu - Naši Romi. Na ovogodišnjem stručnom skupu koji četvrtu godinu za redom u prijepoljskoj biblioteci okuplja bibliotekare zavičajnih odeljenja radove je predstavilo deset bibliotekara iz Srbije i Crne Gore.Radovi učesnika predstavili su ne samo građu kojom pojedine biblioteke raspolažu, već su iz različitih vizura osvetlili kulturu Roma i njihov društveni položaj u različitim sredinama u Srbiji u Crnoj Gori. Sa pauer point prezentacijama o izvorima za proučavanje Roma svoje lokalne sredine na okruglom stolu su učestvovali bibliotekari zavičajnih odeljenja iz narodnih biblioteka: Kragujevac, Pirot, Obrenovac, Užice, Novi Pazar, Sremska Mitrovica, Bijelo Polje, Prijepolje. U razgovorima su učestvovale koleginice i kolege iz biblioteka: Kragujevac, Pljevalja, Novi Pazar, iz Zavičajnog muzeja Nova Varoš i drugi.


UROŠ PETROVIĆ nagrada za NAJUSPEŠNIJI KNjIŽEVNI SPOMENAR - VIDI Pročitati knjigu od početka do kraja za mnoge je đake pravi izazov. Za mnoge je možda još veći izazov napisati književni spomenar odnosno dnevnik čitanja pročitanog dela.Narodna biblioteka Osečina u saradnji sa Osnovnom školom Vojvoda MišićNajuspešniji književni spomenar. Ovo je druga godina za redom, kako se održava program.Akcija traje dest meseci, dakle, jednu školsku godinu. Učenici čitaju i vode dnevnik čitanja, beleže svoja zapažanja i razmišljanja, analiziraju delo. Nagrada su knjige i druženje sa književnim stvaraocima.Ove godine nagrada je bilo druženje sa Urošom Petrovićem, čije su knjige u proteklim godinama bile među najčitanijim u Osečini. U jednočastovnom druženju deca su razmrdavala vijuge, kroz susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, sa raskošnom mašta i osobenim humorom Uroša Petrovića.


BIBLIOTERKA (preko LjIGA) LEČI U BANjI BRUJCI - VIDI Pred 102 gledalaca, od kojih su 45 bili bibliotekari u Plavoj sali hotela u banji Vrujci, glumica Aleksandra Manasijević otkrila je tajne gorko osvežavajih dogodovština jedne bibliotekarke. U našem komšiluku, pored brojnih Ljižana, za otkrivanje bibliotekarskih tajni bili su zainteresovane kolege iz Valjeva. Mionice, Lajkovca i Lazarevca...Uz salve smeha, svi sa simpatijama prihvatili ispovest mlade školovane bibliotekarke koja je kao kolaterarna šteta skrajnuta u ogranak van svih životnih tokova zbog nerazumevanja i političke podobnosti kod svoje VD. direktorke. Tako se pokazalo da banja Vrujci može uspešno da leči i od biblioterskih zabluda.


32. SRPSKO PERO u JAGODINI - VIDI U Narodnoj biblioteci u Jagodini se 21, 22. i 23. juna 2017. godine održava tradicionalni, ove godine već 32. po redu, književni festival - Srpsko pero. Na, 32. po redu, konkurs za najbolje književno ostvarenje mladih pisaca do 35 godina na srpskom jeziku bez obzira na žanr stiglo je preko sto pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja iz svih krajeva Srbije, ali i Republike Srpske, čime je institucija Konkursa jednog od najpoznatijih i najpopularnijih književnih festivala još jedanput potvrđena. Žiri je , posle detaljnog iščitavanja i više konsultacija, doneo jednoglasnu odluku da nagradu Srpsko pero 2017 ponese pesma - Arkanum, Andrije Stanulovića iz Pirota


USVOJENA NOVA ZNANJA ZA NOVE PERSPEKTIVE VIDIPOEZIJA I PROZA NEGOTINA VIDI
U okviru Majskih svečanosti 2017, Narodna biblioteka Dositej Novaković, Negotin i Krajinski književni klub su organizovali književno veče - Negotinska poezija i proza. Posle uvoden reči Vlaste Mladenovića, urednika književnih programa u Biblioteci, u programu su učestvovali Saša Skalušević, Miljan Ristić, Radojka Plavšić Ranković, Tamara Lucić Dinić, Silvija Bogić i Ivan Stević. Program su upotpunili i autori koji su svoje stihove recitovali iz publike.


ZAVET I OBEĆANjE VIDI
Poetsko muzički prikaz knjige ZAVET I OBEĆANjE, autora Ljiljane Bralović okupio je u biblioteci skoro 100 pažljivih posetilaca. U jedinstvenom pesničkom prikazanju u slavu DESANKE MAKSIMOVIĆ učestvovali su učenici ljiških škola i članovi KUD "Ljig" sa gostima soluistima iz Lazarevca.


SOKO PAO, U NjIVU VIDI
U Ljuboviji je održana promocija knjige pukovnika Slaviše Golubovića - Pad noćnog sokola. Knjiga je pisana na osnovu svedočenja i izjava učesnika u događajima iz vremena NATO agresije i bombardovanja SRJ 1999. godine. O knjizi je govorio autor Slaviša Golubović a pravo iznenađenje za sve posetioce bilo je prisustvo potpukovnika u penziji Senada Muminovića, oficira za vođenje raketa koji pritisnuo dugme za lansiranje rakete koja je oborila nevidljivi američki bombarder F-117A 27. marta 1999. godine. U svom izlaganju pukovnik Slaviša Golubović je detaljno opisao kako je oboren nevidljivi avion-ponos američke avijacije i ko je sve zaslužan za njegovo obaranje a govorio je i o drugim uspesima Trećeg raketnog diviziona.


IDEMO DALjE - JOŠ DALjE VIDI
Mreža biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA organizovala je studijsko putovanje kolega iz biblioteke Braca Miladinovci iz Skoplja u reprezentativne biblioteke, ovog 18 godina samoodrživog projekta u bibliotekrastvu Srbije. Svaka biblioteka koju su posetili (Jagodina, Lazarevac, Ljig, Valjevo i Biblioteku grada Beograda) predstavila se sa akcentom na onaj sadržaj koji čini ovu bibliotečku mrežu koherentnom u bibliotečkoj zajednici Srbije. Gosti su se u posebnom panel programu BIBLIOTEKA -JUČE, DANAS, SUTRA koji je orgnizovan u trening centru Internet kluba u Vrujcima upoznali sa principima, ali i rezultatima rada naše NVO u bibliotekarskoj i informacijskoj delatnosti.


POMAHNITALI U LjUBOVIJI VIDI Tatjana Kecman i Miloš Đorđević,u urnebesnoj komediji Pomahnitali po tekstu i režiji Tatjane Kecman sinoć su oduševili ljubovijsku publiku. Predstava je posvećena žrtvama selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih vrednosti. Bavi se ljudima koji su postali opsednuti formom, statusnim simbolima, brendovima. U toj apsurdnoj i sumanutoj trci, koja za cilj ima uspeh (ma šta to značilo) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih trivijalnih problema koji im remete savršenu formu. Dane okončavaju tako što, umorni od borbe, gužve, svađe, sa osećanjem nezadovoljstva i istrošenosti, za utehu okače selfi na kome sve blista baš kako treba, savršeno.


BIBLIOTEKE METROPOLA U BEOGRADU VIDI Biblioteka grada Beograda imaće čast da organizuje međunarodnu MetLib konferenciju u 2018. godini. Ovo je jedna od najznačajnijih međunarodnih konferencija u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, koja okuplja renomirane stručnjake za bibliotekarstvo i rukovodioce javnih biblioteka gradova metropola. Konferencija se organizuje u okviru IFLA Sekcije biblioteka velikih gradova (Metropolitan Libraries Section - MetLib).


POSLEDNjA ŠANSA ZA AŽDAJE MOG DETINjSTVA VIDI Ušli smo u poslednju nedelju za slanje radova na Veliki nagradni literarnom konkurs Aždaje mog detinjstva za učenike mlađih razreda osnovnih škola sa teritorije Republike Srbije. Literarna ostvarenja (kratke priče ili pesme) na temu Aždaje mog detinjstva se potpisuju punim imenom i prezimenom autora, adresom, sa punim imenom osnovne škole i razredom koji pohađa ili biblioteke i njenog ogranka. Nagrade za konkurs Aždaje mog detinjstva su kompleti knjiga srazmerne vrednosti. Radove slati na adresu: Učiteljski fakultet u Užicu, Trg Svetog Save 3, 31000 Užice ili na elektronsku poštu: azdajice@ucfu.kg.ac.rs, DETALjI KLIKOM NA AŽDAJU !


IGRAJMO SE RADEĆI - RADIMO IGRAJUĆI SE VIDI
Internet klub (naučni i BAM sektor) organizuje u 6, 7, 8. juna 2017. 21. SEMINAR VIRTUELNE BIBLIOTEČKE MREŽE (u Banji Vrujci) o IFLA i ALA aktuelnim trendovima u svetu bibliotekarstva koji na interaktivan način pruža upoznavanje sa osnovnim principima korišćenja igara i gejmifikacije za unapređenje poslovanja u bibliotekama. Predavači za oblast GAMIFICATION su sertifikovani kod THE WARTON SCHOOL UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA. Za rad na seminaru predviđen je system Mary Broussard,predavača na LYCOMING COLLEGE (since 1812) of Central Pennsylvania.
SEMINAR je sertifikovan sa: 6 bodova NBS + 2 EU Telehaz trendszer. Obaveštenja i prijave: 060 361 63 52 - elektronska pošta- office@internet.org.rs. Detaljnije klikom na ikonicu na vrhu.


NAŠI ROMI VIDI Biblioteka - Vuk Karadžić - u Prijepolju, u cilju afirmacije svog zavičajnog fonda, kao i animiranja istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondoava, i povećanja standarda u njihovoj organizaciji, već četvrtu godinu zaredom organizuje tematski okrugli sto na koji poziva i okuplja kolege zavičajnih odeljenja iz biblioteka Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji žele da predstave resurse svojih zavičajnih zbirki i razmene iskustva. Naša ovogodišnja tema je:NAŠI ROMI . Okrugli sto će se održati 16. juna (petak) 2017. godine u biblioteci u Prijepolju, sa početkom u 10.00 časova i trajaće do 16.00 časova.


DON KIHOT U KRUŠEVCU VIDI U susret Međunarodnom danu knjige i autorskih prava u holu Narodne biblioteke Kruševac otvorena je izložba Miguel de Servantes Saavedra (29. septembar 1547. 22. april 1616.g.) i Don Kihot. Izložena su različita izdanja - Don Kihota - (posle Biblije najčitanije knjige) iz fonda Pozajmnog odeljenja sa odeljenjem književnih kritika kao i članci iz novina i časopisa iz Odeljenja periodike. Izložba je propraćena ilustracijama iz Don Kihota i fotografijama spomenika podignutih čuvenom književnom liku u raznim gradovima Evrope. Izložbu prate i knjige iz fonda Književnih kritika.


UŽIČKA BIBLIOTEKARSKA REPUBLIKA VIDI Užička biblioteka bila je dvostruki domaćin. Prvo su bibliotekari Zlatiborskog okruga imali su priliku da vide prezentacije o bibliotekama u EU. Svoje impresije sa studijskog putovanja u Brisel sa nama su podelile Hadija Kriještorac (Biblioteka Vuk Karadžić, Prijepolje), Daniela Skoković (Narodna biblioteka Požega) i Biljana Davidovski (Narodna biblioteka Užice). Istog dana u organizaciji Matične službe NBU održan je sastanak direktora javnih biblioteka Zlatiborskog okruga. Pored razmene iskustava o problemima i inicijativama, prezentovani su iveštaji o radu za 2016. i planovi i programi rada za narednu 2017. godinu.


PLAN RAZVOJA LAZAREVCA VIDI U Biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu, predstavljena je knjiga Marka Mijuškovića - Plan razvoja Lazarevca u narednoj deceniji. Prisustvovali su brojni mladi sugrađani, a podršku ovoj publikaciji dali su predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić i zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović koji su o autoru i knjizi govorili veoma pohvalno. Prisutan je bio i lektor Duško Martinović. Nakon uvodnih reči Jasmine Ivanković u ime Biblioteke kao izdavača, o knjizi je govorio sam autor koji je naveo osnovne teme o kojima u svojoj knjizi govori. Istakao je važnost obrazovanja u ulozi razvoja jedne opštine i rekao da je pored formalnog obrazovanja veoma važno za sve građane da na sebi trajno i dugoročno rade i nakon stečene diplome te da se stručno usavršavaju kako bi svoje poslove obavljali na što bolji, efikasniji i savremeniji način i tako doprineli i firmi u kojoj rade, ali i zajednici kao celini.


LEPOGOVOR U OSEČINI VIDI U velikoj čitaonici, u četvratak, 6. aprila 2017. godine, a u organizaciji Narodne biblioteke Osečina održana je Opštinskasmotra recitatora Pesniče naroda mog . Na takmičenju, u okviru nižeg uzrasta, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, takmičilo se 18 učenika. Recitatorsko umeće u kategoriji srednjeg uzrasta, koja obuhvata učenike od petog do osmog razreda osnovne škole, pokazalo je 16 učesnika. Petočlani žiri koji su činili - Uglješa Spasojević, glumac, Dragica Puljezević, Jelena Simić, Zorica Nikolić, profesori srpskog jezika i književnosti i razredne nastave i Ana Ivković, direktor Biblioteke, vrednujući kvalitet recitacija doneo je odluku koji se takmičari iz svake kategorije plasirali na Okružno takmičenje u Valjevu. Za pobednike takmičenja Biblioteka je obezbedila diplome. Svojim nastupom na klaviru, program su upotpunile mlade pijanistiknje sanja Nikolić, Irena Berčeg, Sofija Stanišić, Mina Živanović i Nikolina Ivanović.


STARA ITALIJANSKA KNjIGA VIDI U organizaciji Italijanskog kulturnog centra Pjaca Italija u u Gradskoj biblioteci Subotica održano je veče italijanske kulture. Upriličeni su bili koncert, prezentacija multimedijalnih sadržaja i izložba stare italijanske knjige. Izložbom Stara italijanska knjiga predstavljena su reprezentativna izdanja iz XVI i XVII veka kao i bibliofilska italijanska izdanja štamparske produkcije XVIII, XIX i XX veka koja se nalaze u vlasništvu Gradske biblioteke Subotica. Na otvaranju izložbe goste je pozdravio direktor biblioteke Dragan Rokvić. Autor izložbe je bibliotekarka Iren Bognar. Izložbu i manifestaciju je posetio i počasni vicekonzul Italije u Vojvodini Karmine Taralo.


NEGOTIN- U ZDRAVOM TELU, KULTURAN DUH VIDI Dečje odeljenje Biblioteke DOSITEJ NOVAKOVIĆ, obeležilo je Svetski dan zdravlja i Svetski dan sporta u saradnji sa OŠ Branko Radičević. Pod sloganom U zdravom telu kulturan duh bibliotekari dečjeg odeljenja sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Ivanom Kojićem i učiteljicom Draganom Benić i decom područnih odeljenja iz Trnjana, Vidrovca, i Čubre razgovarali su o značaju sporta i zdravlja za rast i razvoj dece, ali i važnosti obrazovnog i kulturnog razvitka mladih. Predstavili smo im i neke knjige o zdravlju i sportu iz našeg fonda. Tom prilikom, nastavnik Ivan Kojić je organizovao Igre bez granica". Izložba knjiga o sportu i zdravlju nalazi se na dečjem odeljenju Biblioteke.


UŽICE- LAŽA I APANAŽA VIDI U organizaciji Fabrike knjiga, Užičke književne republike i Narodne biblioteke Užice, predstavljena je nova knjiga Nenada Veličkovića Laža i apanaža o upotrebi književnosti u obrazovanju. Kroz razgovor sa urednikom izdavačke kuće Fabrika knjiga Dejanom Ilićem, Veličković je užičkoj publici predstavio izbor stručnih tekstova koji se bave kritikom ideološkog pristupa u nastavi književnosti na fakultetima i u školama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.


SAJAM KNjIGA - LAJPCIG 2017 VIDI U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbija predstavila se na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održao od 23. do 26. marta, postavkom Srbija čita/Čitaj Srbiju. Na srpskom štandu bilo je izloženo oko 300 aktuelnih knjiga: dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti,kao i izbor skorašnje teorijske literature.Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su predstavljali ʺDijaloziʺ - projekat Biblioteke grada Beograda, u kojem se, uz 125 godina rođenja Ive Andrića, skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca, sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću.


MODA ŠEŠIRA U OSEČINI VIDI > U galeriji Biblioteke u Osečini otvorena je izložba Moda šešira koja predstavlja autorski rad višeg kustosa, etnologa-antropologa Aleksandre Jovanović u okviru programa Narodnog muzeja u Šapcu. Rezultat je trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata u Šapcu između dva svetska rata. Postavka priča priču o šeširu: kada se prvi put javlja u istoriji, njegovu evoluciju, a svetski kreatori šešira i modni žurnali posetioca izložbe uvode u svet šešira. Moda šešira obrađuje i rasvetljava fenomen šešira - danas sporednog, a nekada neizostavnog dela ženske, muške, pa i dečije toalete. Pored klasične muzejske postavke, u okviru koje posetioci mogu pogledati izložene modele ženskih i muških šešira nošenih dvadesetih i tridesetih godina HH veka, na izložbi je kroz ambijentalne celine predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica opremljena originalnim alatom za izradu šešira.


DAN POEZIJE U NEGOTINU VIDI Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin obeležila je Svetski dan poezije predstavljanjem knjige mladog negotinskog pesnika Marka Stanojevića Na vetru ljubavi i tuge. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Beograda, Vladanka Cvetković koja je objavila 14 knjiga poezije, kratkih priča i eseja. O Marku Stanojeviću pohvalno mišljenje izrazili su afirmisani književnici, a pre svega, Matija Bećković koji je napisao recenziju... U okviru programa učestvovali su i profesori gitare, Ana i Dragan Danesković, koji su izveli kompozicije poznatih svetskih kompozitora. U drugom delu večeri, promovisana je antologija Usmeno pesništvo istočne i južne Srbije koju je priredio dr Ljubiša Rajković Koželjac, poznati sakupljač i tumač narodnih pesama ovoga kraja. O knjizi je govorio Goran Vučković, a o stvaralaštvu Ljubiše Rajkovića Koželjca, Vlasta Mladenović.


SVETISLAVU BASARI nagrada DUŠAN VASILjEV VIDI Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2016. godinu pripasti Svetislavu BasariAndrićeva lestvica užasa (Laguna). Basari će nagrada biti dodeljena 27.03.2017. u svečanoj sali Narodnog muzeja u Kikindi. Žiri je odluku doneo jednoglasno. Članovi žirija Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić konstatovali su da je u konkurenciji bilo 125 naslova, te da su se u najužem izboru, pored nagrađenog dela, našli i Kafana Žarka Radakovića i zbirke priča Ota Horvata Kao Celanovi ljubavnici i Spisak senovitihimena Milana Micića.


NEGUJMO SRPSKI JEZIK u Požarevcu VIDI Dečje odeljenje Narodne biblioteke Ilija M. Petrović nastavlja sa radionicama koje se bave negovanjem maternjeg jezika. Ovog puta, 27. marta, 2017. godine, stariji razredi OŠ Sveti Sava učestvovali su u radionici Negujmo srpski jezik, koju su pripremile bibliotekarke Slavica Vučinić i Aleksandra Milenković. Đaci su bili podstaknuti na razmišljanje o rečima koje su čuli stotinu puta u svakodnevnom govoru. Podsetili su se i koliko jedna reč može imati sinonima, kao i da reči imaju veliku pokretačku snagu. Uverili su se da se kultivisanim govorom može postići i ono što se čini nemogućim. Naš narod je sažeo to iskustvo u jednu mudru izreku, koja glasi: - Lepa reč gvozdena vrata otvara. Saznali su da jezik nije samo sredstvo komunikacije, već da se u njemu krije i naša istorija, nacionalni identitet, mentalitet, pogled na svet i vreme u kome živimo. Videli su da je korišćenje jezika prava veština, a da je sam jezik oruđe čija primena može da preraste u umetnost.


MINISTAR U UŽIČKOJ BIBLIOTECI VIDI U okviru posete ustanovama kulture u Užicu ministar Vladan Vukosavljević obišao je i Narodnu biblioteku Užice. Tom prilikom direktor Dragiša Stanojčić upoznao je ministra sa mnogobrojnim aktivnostima, kao i sa problemima sa kojima se Biblioteka susreće u svom radu. Ministar je istakao da je negovanje čitalačkih navika i uvođenje mladih u svet literature temeljan posao za društvo i kulturu, obećao podršku Ministarstva i najavio za 21. april predstavljanje akcije - Negujmo srpski jezik - u Užicu.


PEĐOLINO U LjUBOVIJI VIDI Na inicijatvu opštinskog rukovodstva Ljubovije i u organizaciji Biblioteke Milovan Glišić, dramski umetnik Predrag Vuković poznatiji kao Peđolino posetio je Ljuboviju i pružio deci nezavboravan doživljaj. Uvek nasmejan, spreman na kabaretske trikove i raspevan, Peđolino je drugog prolećnog dana, pored dobre zabave, mališanima uputio i univerzalne poruke ljubavi, mira i lepog ponašanja. Kroz poučne dijaloge i interaktivni pristup Peđolino šou-a, primećeni su, možda i po prvi put, neki novi talenti i potencijali mladih Azbukovčana.


KRILATE PESME I PRIJATELjI VIDI Povodom Svetskog dana poezije 21. marta u Svečanoj sali Biblioteke Dimitrije Tucović biće održan program Krilate pesme i prijatelji u kome učestvuju književnice Gordana Vlajić, Milosava Pavlović, Ivanka Radmanović i prijatelji iz Lazarevca: pesnikinja Ljupka Vujučić, pesnik Predrag Patijarević, i članovi Kluba književnika ;Dimitrije Tucović iz Lazarevca.


UŽI IZBOR U KIKINDI VIDI Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev saopštio je da su u uži izbor za ovogodišnje priznanje ušla četiri naslova, a u konkurenciji je bilo ukupno 125 dela. U užem izboru su romani Andrićeva lestvica užasa Svetislava Basare, Kafana Žarka Radakovića i zbirke priča Ota Horvata Kao Celanovi ljubavnici i Spisak senovitih imena Milana Micića. Žiri će odluku o laureatu saopštiti u sredu, 27. marta.


SRPSKI NAROD U CRNOJ GORI KROZ VEKOVE VIDI U kraljevačkoj biblioteci predstavljena knjiga Srpski narod u Crnoj Gori kroz vijekove, istoričara Gorana Kikovića. Govoreći o svojoj knjizi i Srbima u Crnoj Gori, autor se posebno osvrnuo na njihov dananašnji položaj. - Oni koji su u Crnoj Gori do sada bili Srbi, pa od sada ne žele da budu Srbi već Crnogorci, imaju pravo na takvo oprijedeljenje, bez obzira koliko to besmisleno bilo. Ali i obrnuto, to nikako ne daje za pravo onima koji žele da se odreknu svog porijekla i identiteta da kradu i otimaju ono što je autentično i neprikosnoveno, međunarodno priznato kao srpsko. A to je, na primjer, jezik.


SAJAM OBRAZOVANJA RASINSKOG OKRUGA VIDI U saradnji sa Gradskom upravom Grada Kruševca, Nacionalnom službom za zapošljavanje/filijala u Kruševcu, Regionalnom komorom Kruševac i Sportskim Kruševac, održan je Sajam obrazovanja i profesionalne orjentacije za 2017. godinu u Hali sportova. Cilj sajma je upoznavanje učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja sa ponudom obrazovnih programa srednjih škola Rasinskog okurga. Među izlagačima je bila i Narodna biblioteka Kruševac, koja tradicionalno promoviše svoje usluge i servise na ovoj manifestaciji.


DANI BIBLIOTEKA NA INTERNETU -ČAJETINA DAN PRVI VIDI
Prvoga dana skupa Dani biblioteka na Internetu u biblioteci Ljubiša Đenić, u Čajetini Zlatibor, okupili su se dosadašnji dobitnici laskavog priznanja WEB BIBLIOTEKU. Tu su dodeljena i nagrada za WEB BIBLIOTEKU 2017, biblioteci Vuk Karadžić, i priznanja VELIKA PLAKETA ZAHVALNSTI, Snežani Đenić i Bojani Marinčić. iz Prijepolja. Takođe, dodeljena je i prva PLAKETA ZA ANDROID BIBLIOTEKU, Vukosavu Sredojeviću, dipl.inž. Zatim je uz utvrđivaenje smernica daljeg rada mreže, prof.dr Željko Vučković održao inspirativno predavanje INTERNET BIBLIOTEKE... Drugoga dana uvodno izlaganje imao je Dragan Rokvić iz biblioteke Subotica, dajući pregled aktuelnog stanja nastupa biblioteka na e-platformama u regionu i ukazujući na potrebu za BIBLIOTEČKI INFORMATIVNI KLAUD, koji bi bio zborno mesto informacija o digitalizovanim bibliotečkim respozitorijumima. Vukosav Sredjvić je dao informatičke aspekte ove priče, a Staniša Jošić realne mogućnosti IT logistike.


TOPLIČKI USTANAK izložba (1917-2017) VIDI U izložbenoj prostoriji čukaričkebiblioteke "Laza Kostić" postavljena je izložba posvećena obeležavanju jubileja - "Toplički ustanak".Na osam staklenih panoa i u dve izložbene vitrine, postavljeni su prigodni tekstovi povodom obeležavanja ovog velikog jubileja.Obeležavanje sto godina od Topličkog ustanka, manifestacija je koja je uvrštena u državni program obeležavanja ustanka.Tim povodom, čukarička biblioteka Laza Kostić daje svoj doprinos.


MAJKA JE NAJLEPŠA BAJKA VIDI Na dečjem odeljenju Biblioteke Dostej Novaković u Negotinu održane su 2 kreativne radionice: Majka je najlepša bajka, povodom predstojećeg 8. marta. Učesnici radionica bili su đaci OŠ Vera Radosavljević sa učiteljicama Slobodankom Petrović i Ivanom Vujaković. Deca su razgledala knjige, čitala pesme i priče posvećene mamama i pravila čestitke za 8. mart koje su izložene na dečjem odeljenju Biblioteke. Dana 06.03.2017. družili smo se sa našim dragim drugarima iz OŠ Vuk Karadžić i njihovom učiteljicom Dušicom. A, danas su naši gosti bili učenici OŠ 12.septembar sa svojim nastavnicama.


DANI BIBLIOTEKA NA INTERNETU - ČAJETINA 16-17.03.2017. VIDI
U dva dana,16-17.marta 2017. godine, u biblioteci Ljubiša Đenić u Čajetini Zlatibor, Internet klub organizuje Dane biblioteka na Internetu. Tom prilikom će dosadašnji dobirnici laskavog priznanja WEB BIBLIOTEKA razmatrati svoja internet iskustva.Na skupu će biti dodeljene i nagrada za WEB BIBLIOTEKU 2016 i prva nagrada BIBLIO ANDROID . Drugog dana će biti održan panel OBLAK KULTURE SRBIJE 2 uz formiranje prvog BIBLIO INFO KLAUDA biblioteka mreže i svih koji žele da učestvuju u njegovom radu... Detaljnije klikom na sliku.


ČUVARI SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILIČNOG PISMA U OSEČINI VIDI Povodom Nacionalnog dana knjige i Međunarodnog dana maternjeg jezika, Dragica Puljezević, profesor srpskog jezika, sinoć je u velikoj čitaonici Biblioteke održala javni čas posvećen očuvanju srpskog jezika i očuvanju ćirilice. Predstavljen je i rad Lingvističke sekcije Osnovne škole Braća Nedić, koja šest godina zaredom osvaja nagrade na Republičkom takmičenju Lingvističkih sekcija i po tome je najuspešnija u Srbiji. Ove godine sekcija je po treći put osvojila prvo mesto. Brojna publika podržala svoj maternji srpski jezik i svoju ćirilicu, ali i rad učenika koji kroz rad Lingvističke sekcije promovišu Osečinu i njenu jezičku tradiciju, ali i savremeni govor.


REZULTATI KONKURSA ZA STUDIJSKU POSETU BIBLIOTEKARA BRISELU VIDI Konkurs za studijsku posetu institucijama Evropske unije u Briselu, uspešno je okončan i žiri je odabrao prvu grupu od 12 bibliotekara koji će posetiti Brisel krajem marta. Na konkurs su pristigle 32 prijave iz 25 biblioteka a žiri je odluku doneo odluku o izbori prvih 12 bibliotekara. Među njima su bibliotekari iz naše mreže: Kraljevo, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani Nina Radenković/ Lazarevac, Biblioteka Dimitrije Tucović Bojana Petković/ Novi Sad, Gradska biblioteka Novi Sad Ljiljana Kosijer/ Požarevac, Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Beba Stanković/ Požega, Narodna biblioteka Daniela Skoković/ Prijepolje, Biblioteka Vuk Karadžić Hadija Kriještorac/ Sombor, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Gorana Koporan/ Užice, Narodna biblioteka Užice Biljana Davidovski


MALO CRNIĆE- OBELEŽAVANjE NACIONALNOG DANA KNjIGE VIDI Biblioteka Srboljub Mitić je obeležila Nacionalni dan knjige. U čast njenog veličanstva knjige, u prostorijama Biblioteke upriličena je izložba knjiga. Izložbom su predstavljena najvrednija dela iz domaće i svetske književnosti, ali su na radost posetilaca, svoje mesto pronašle i knjige društvenih i humanističkih nauka, primenjene umetnosti, sporta i razonode, religije, i naravno knjige iz fonda dečije književnosti...Ovo je bio početak niza kulturnih programa i dešavanja u cilju popularizacije knjige kod najmlađih, tako da će uskoro sve škole sa područja opštine Malo Crniće biti domaćini bibliotekarima Opštinske biblioteke.


NE SUDITE O KNJIZI PO KORICAMA VIDI U povodu Nacionalnog dana knjige Gradska knjižnica Subotica je u suradnji s Književnim klubom Urlik organizirala igru za korisnike knjižnice. Odabrali smo za čitatelje neke od brojnih, a izuzetnih naslova i autora, umotali smo ih u papir i napisali par riječi kao smjernice o knjizi, a da pri tome nismo odali koji naslov je u pitanju.


Nagradni konkurs ĐURA ĐUKANOV VIDI Narodna biblioteka Jovan Popović iz Kikinde je trinaesti put raspisala nagradni literarni konkurs Đura Đukanov. Nagrada se, po propozcijama, dodeljuje za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima. Nagrada podrazumeva štampanje knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka.Rok za dostavljanje rukopisa je 31. maj 2017. godine. Rukopise dostavljati isključivo u elektronskom formatu na sledeću adresu: konkurs_djukanov@hotmail.com.


SEDAM ŽIVOTA PRINCEZE SMILjE U OSEČINI VIDI - Povodom obeležavanja Međunarodnog dan maternjeg jezika, Biblioteka je ugostila pisca Gordanu Ćirjanić i tom prilikom predstavili smo biografski roman o princezi Smilji. Pod intrigantnim naslovom - Sedam života princeze Smilje, poznata autorka ispreda na jednoj autentičnoj životnoj biografiji, priču o Beograđanki Smilji Konstantinović, lepoj i obrazovanoj, koja je rano ušla u svet mode, visokog društva i tajnovite krugove inostranih izaslanika. Za vreme rata strpali su je u logor, odakle ju je, posle godinu i po dana, izvukao katolički biskup. Posle je postala prevodilac američkim vojnim snagama u Evropi, pa lična sekretarica mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića.


POKLON ZA PUNOLETSTVO I INTERAKTIVNOST BIBLIOTEKA
VIDI KORISTITE DOSTUPNOSTI FONDOVA NAŠIH BIBLIOTEKA


ISKUSTVO OD 6569 DANA I NOĆI
VIDI (Prisutni predstavnici biblioteka iz Beograda, Lazarevca, Smedereva, Malog Crnuća, Negotina, Vranja, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Požege, Užica, Prijepolja, Valjeva, Osečine, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Inđije, Kovačice, instituta Vinča, DK St.grad, UNSV, NBS...uz elektronsko prisustvo Požarevca, Jagodine, Čajetine, Uba, Zrenjanina i Kikinde) .


GODINA JUBILEJA VIDI Narodna biblioteka Ilija M. Petrović ove godine obeležava 170 godina od osnivanja prvog Čitališta u Požarevcu. Godina jubileja obeležavaće se različitim sadržajima tokom cele kalendarske godine. Izložba stare i retke knjige Nacionalno i kulturno blago Narodne biblioteke Ilija M. Petrović Požarevac koju su priredile Beba Stanković, direktorka i Tatjana Živković, rukovodilac Zavičajnog odeljenja i Odeljenja stare i retke knjige, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, otvorena je 31. januara u Galeriji savremene umetnosti.


ČITAM I SKITAM VIDI Već tradicionalno devetu godinu zaredom subotička biblioteka organizuje onlajn kviz za učenike osnovnih škola u Subotici i okolini sa ciljem da populariše knjigu i čitanje.Kviz traje u februaru i martu a sprovodi se na sva tri službena jezika Grada Subotice: srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. U tom periodu osnovci se mogu po povoljnijim uslovima učlaniti ili obnoviti članarinu na Dečjem odeljenju kao i svim gradskim i prigradskim ograncima.


BGB ANDROID VIDI Počev od 11. Januara 2017. godine, osamdeset i šestog rođendana Biblioteke grada Beograda, njenim korisnicima je dostupna i android aplikacija Biblioteke grada Beograda. Aplikaciju možete besplatno preuzeti sa Google play store-a i iTunes-a. Pomoću nje možete pratiti najnovije aktuelnosti iz naše ustanove, najavu programa i događaja kao i korisne informacije o cenovniku, učlanjenju, adrese i radno vreme svih ogranaka Biblioteke grada Beograda. Aplikacija je dostupna za sve Android i Apple uređaje.


NAJČITAOCI VIDI Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije, već po tradiciji, prigodnom svečanošću, na kraju svake kalendarske godine proglašava i nagrađuje svoje najbolje čitaoce. Ove godine epitet najboljih poneli su:
* Jakov Krstić /mlađi uzrast/ *Jovana Filipoviđ /srednji uzrast/
*Jelena Matić /stariji uzrast/ *Božidar Marković / kategorija odraslih / Svim nagrađenim direktorka biblioteke Marijana Petaković, uručila je diplomu za najboljeg čitaoca u 2017-oj godini poklon knjigu i besplatnu članarinu za narednu godinu


PODGORINA VIDI U čitaonici naučnog odeljenja biblioteke u Osečini, predstavljena je najnovija knjiga iz izdavačke delatnosti bibliuoteke. Reč je o monografiji Podgorina - Mali korak u prošlost ljudi i naselja, profesora Velibora Vidića. Autor je Podgorinu je pisao sa namerom da Podgorci saznaju više o svojoj prošlosti, a samim tim više o sebi. U njoj je prof. Vidić namerno napustio uobičajeno izlaganje i čvrsto držanje istorijskog toka pa je i prošlost sagledao kroz nekoliko izabranih tema koje su kao okosnica poslužile da se osvetli život predaka i sve ono što je povoljno i nepovoljno na njega uticalo... O monografiji su govorili recenzent, Bojana Katić, naučni saradnik i magistar Branko Matić.


PRIČA IZ LIBANA VIDI U kraljevačkoj biblioteci predstavljena knjiga Nikole Popovića Priče iz Libana. O ovoj putopisnoj prozi govorili su, uz autora, Milojko Milićević, urednik, Dejan Aleksić i Ana Gvozdenović. Govornici su istakli da je glavni junak ovih stranica punih mirisa i ukusa Levanta zapravo priča, ali i da putopisi Nikole Popovića moraju posmatrati u kontekstu srpske putopisne tradicije, od Ljubomira Nenadovića do naših dana. Prisutni su imali prilike da čuju i Nikolu Popovića, njegove impresije iz Bejruta ali i izvođenje na oudu.


BAGDALA broj 510 VIDI Predstavljen novi - 510. broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Bagdala. Na promociji su, pored glavnog urednika Miloša Petrovića, učestvovali i brojni autori i saradnici. Među njima su bili i zavičajni pesnici Milan Vučićević, Veroljub Vukašinović, Nebojša Lapčević, Dragoslava Gunjić i Vera Branković Majska, koji su čitali svoje stihove. Odlomak iz uvodnika O Jefimiji Rajka Petrov Noga čitala je glumica Kruševačkog pozorišta Slađana Nestorović Ristić a za muzički trenutak bili su zaduženi učenici Muzičke škole Stevan Hristić - Emilija Miljković i Jovan Ličanin, klasa profesora Miloša Stojkovića..


USKORO ŽURNALAC VIDI Užurbano je ovih dana u redakciji - Žurnalca. Na Dečijem odeljenju Biblioteke osnovci i srednjoškolci rame uz rame svakog četvrtka razmenjuju ideje i teme o kojima će pisati u svojim novinama. Pripreme novog broja uveliko traju, a konačne verzije članaka se doteruju pod budnim okom urednika, novinara Indire Hadžagić-Duraković. Novi, 19. broj - Žurnalca, malih novina za decu i roditelje, iz štampe izlazi pred novogodišnje praznike.


NOVA POVELjA VIDI Novi broj časopisa Povelja otvaraju pesnički i prozni radovi rubrike Pročelje, čiji su autori Rajko Petrov Nogo, Vladimir Jagličić, Boris Jovanović, Tomislav Jovanović, Slavko Stamenić, Aleksandar B. Laković, Jana Aleksić, Radoslav Stojanović, Ivana Pajić i Žarko Milenković. U Premošćenju, rezervisanom za prevedenu književnost, nalaze se radovi Čarlsa Simića, Šinići Hošija, En Karson, Gintera Kunerta, Neše Jašin i Zahari Karabašlieva, u prevodima Marije Bergam, Branke Takahaši, Alena Bešića, Stevana Tontića, Ane Stjelje i Velimira Kostova. U Pesnikovom izboru je Miloš Kordić, u Poniranjima Olivera Žižović koja piše o oblicima ženstva u romanu Dvojež Dragana Stojanovića.


POVRATAK U ARKADIJU VIDI Gost biblioteke u Osečini bila je profesor univerziteta i književnica Slavica Garonja Radovanac. Čitaoci Rađevine imali su priliku da upoznaju roman Povratak u Arkadiju, iz plavog kola Srpske književne zadruge i prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Pečat vremena. Roman je zamišljen kao čitanje starih fotografija, koje je junakinja godinama pravila, sakupljala i čuvala, nesvesno se spremajući da jednoga dana krene njihovim tragom i zovom. O stvaralaštvu Slavice Garonje nadahnuto je govorila profesor filološke gimnazije Lela Rosić. Na kraju programa usledio je kratak osvrt na najnoviju knjigu dr Slavice Garonje Radovanac. Reč je o antologiji - Vrt tajni - koja se pojavila u julu ove godine i u njoj su priređene pripovetke najpoznatijih i najvećih imena ženske literature koja su obeležila srpsku književnost do 1950. godine.


BEZAREVIĆI VIDI Knjiga - Bezarevići putnici i namernici - predstavljena je prijepoljskoj publici u Biblioteci Vuk Karadžić. O knjizi koja govori o poreklu porodice sa ovim retkim prezimenom govorili su autor Vlastimir Bezarević i Hadija Kriještorac, bibliotekar-savetnik. Pored razgovora, promocija je obuhvatila i autorov kratak film o knjizi. Druženje sa publikom završeno je uz autorovo izvođenje melodija starogradskih pesama koje su se nekada mogle čuti u prijepoljskom kraju


IZVEDENO PRVO BIBLIOTEČKO IZVEŠTAVANjE U REALNOM VREMENU
VIDI KLIKOM NA SLIKU DO IZVEŠTAJA SA ON LINE izveštavanja sa Dvadesetog Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića .


ZVEZDANA ZAHVALNICA U KRUŠEVCU VIDI Narodnoj biblioteci Kruševac, na svečanosti održanoj povodom završetka projekta Astronomski Eureka kutak(realizovanom od 12. avgusta do 31. oktobra) u organizaciji neformalne grupe Astronomsko udruženje Eureka uručena je Zahvalnica za doprinos uspešnoj saradnji. koju je u ime Biblioteke primila direktorka mr Snežana Nenezić. Poslednjeg dana oktobra održano je predavanje na temu -Sunce - zvezda iz komšiluka. Predavač je bio Milan Milošević, doktorand na PMF-u u Nišu, departman za fiziku i član AD Alfa iz Niša. Tom prilikom je Udruženje od Srpske naučne televizije i Žike Petrovića, aktiviste i učesnika njihovih društvenih projekata, dobilo vrednu donaciju - teleskop.


77. ROĐENDAN U LjUBOVIJI VIDI Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije, svečano je obeležila svoj sedamdeset i sedmi rođendan. Uz prigodan kulturno-umetnički program članova KUD-a Azbukovicai monodramu o liku i delu slavnog pisca ,koju je izveo glumac amaterskog pozorišta Miroslav Mladenović, predstavnike lokalne samouprave, direktore javnih preduzeća i ustanova, kolege bibliotekare i ostale prisutne goste pozdravila je direktorka biblioteke Marijana Petaković.Biblioteka je i ove godine, kao i svih prethodnih, uspešno obavljala svoju delatnost.


EPARHIJSKI ORDEN BIBLIOTECI VIDI Njegovo preosveštenstvo gospodin Justin, po milosti božjoj episkop žički, za delatnu ljubav prema Svetoj Crkvi, odlikuje Narodnu biblioteku u Kraljevu Eparhijskim ordenom Svetog prepodobnog Simona monaha...Ovo je tekst povelje Eparhijskog ordena dodeljenog biblioteci u Kraljvu. Ovo visoko priznanje direktorki biblioteke Dragani Tipsarević uručio je episkop žički Justin.


DIVNO JE RODITI SE VIDI U Biblioteci u Osečini održan je program za mame i njihove bebe Prvi put u biblioteci. Ove godine u Biblioteci smo okupili 14 mama sa svojim bebama.U prvom delu programa pedijatar Bosiljka Aleksić govorila je mamama o važnosti dojenja, o alergijama, o treriranju visoke temperature, potom su bibliotekari mame upoznali sa sa knjižnim fondom i darovali im članske karte. Treći, najzanimljiviji, deo podrazumevao je simoboličnu i nagradnu trku beba starosti do 24 meseca.


ISTORIJSKA RADIONICA TIHOMIRA ARSIĆA U LjUBOVIJI VIDI Glumac Tihomir Arsić je uz podršku i pomoć Srpske Pravoslavne crkve i časopisa Svetosavsko zvonce, učenicima osnovne i srednje škole u Ljuboviji održao književno istorijsku radionicu. Tema je bilaOd Kumanova do Kajmakčalana i nesreće koje su zadesile Srbiju u tri rata u šest godina, kada je četvoromilionska Srbija od dva miliona muškaraca izgubila milion i 273 hiljade mladih ljudi.


NOVA DIGITALNA KOLEKCIJA U KRUŠEVCU VIDI Povodom dana oslobođenja Kruševca u Prvom i Drugom Svetskom ratu, Narodna biblioteka organizovala je promociju digitalne kolekcije Kuzman Nikolić- rukopisi kucani pisaćom mašinom.Njegovi rukopisi kucani pisaćom mašinom i sređeni u 18 kutija, sada su putem sajta kruševačke biblioteke dostupni stručnoj i najširoj javnosti. Povodom postavljanja njegove digitalnu kolekcije, organizovana je i fizička izložba postavljena u holu Narodne biblioteke, a koju pored pomenutog materjala čine i orginalni plakati štampani tokom Drugog svetskog rata na teritoriji grada Kruševca. Aurorka ove izložbe je direktorka NBK, bibliotekar savetnik mr Snežana Nenezić.


JUBILEJ MIŠE JEVTIĆA I NjEGOVIH ODGOVORA VIDI Obeležavajući osam decenija života i četiri decenije Kolekcije Odgovori Valjevca Miloša Miše Jevtića, Matična biblioteka Ljubomir Nenadović je priredila je program pod nazivom Osam decenija na zadatku u kom su, osim slavljenika, učestvovali i Slobodan Gavrilović, Milan Tasić, Radovan Beli Marković,Violeta Miloševići Ostoja Prodanović. Govoreći o životu i delu Miloša Jevtića, svi učesnici su posebno istakli neprocenjiv značaj Kolekcije Odgovori koja je u preko dvesta deset dosadašnjih knjiga donela razgovore sa nekoliko stotina najvažnijih ličnosti druge polovine dvadesetog i početka dvadeset i prvog veka, koje je Jevtić sa svojim sagovornicima vodio na talasima Drugog programa Radio Beograda u periodu od 1974. do 2002. godine.


BIBLIONICA ZA POMORAVSKE BIBLIOTEKARE VIDI Matična biblioteka u Jagodini organizovala je održavanje akreditovanog seminara pod nazivom Biblionica kreativnost za biblioteke/bibliotekare izvan kutije za zaposlene u pomoravskim javnim bibliotekama. Ovim ciklusom stručnog osposobljavanja obuhvaćeno je 27 bibliotečkih radnika iz Jagodine, Despotovca, Ćuprije, Rekovca, Paraćina i Svilajnca.


VELIKI KORAK ZA MALO CRNIĆE VIDI U biblioteci Srboljub Mitić Malo Crniće, svečano je otvoreno odeljenje za informatičko opismenjavanje starijih, svih zainteresovanih lica i socijalno ugrožene dece. Ovom svečanu činu prisustvali su zainteresevani za informatičko opismenjavanju penzioneri, učenici osnovnih škola, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici lokalne samouprave, predsednik Opštine Mališa Antonijevića i predsednica Skupštine Goranka Stević. Na početku prisutnima se obradila Zorka Stojanović, direktor biblioteke istakla značaj otvaranja elektornske čitaonice, odnosno Odeljenja za informatičko osposobljavanje zainteresovanih starijih lica i socijalno ugrožene dece. Simboličnim presecanjem trake, zvanično je otvoreno Odeljenje za informatičko osposobljavanje, koje će se koristiti i kao Elektronska čitaonica biblioteke.


SOVA UTINA VIDI Već četvrtu godinu za redom Narodna biblioteka Jovan Popović, dečje odeljenje, sarađuje sa Narodnim muzejom Kikinda u organizovanju Eko radionice. Radionica je bazirana na predstavljanju određenih životinja deci. Iz prirodnjačke zbirke Muzeja se pozajmi preparirana životinja i onda se u Biblioteci predstavi deci. Deca putem odgovora na zagonetke otkrivaju skrivenu životinju, a zatim im se čitaju basne, pesme ili priče o toj životinji. To je deo književnog predstavljanja. Posle toga kustos iz Muzeja predstavi deci životinju.


OŽIVLjAVANjE ISTORIJE VIDI U čajetinskoj biblioteci, prisutni su mogli uz priču autorke, Vojislave Latković, Nenada Glišića, književnika i urednika Književne tribine kragujevačkog studentskog kulturnog centra i Živadinke Žiže Marković, pesnikinje iz Kragujevca, da ukratko upoznaju: kneginje Milicu i Ljubicu, zatim Jelenu Savojsku, Jelenu Anžujsku, Zorku i Mariju Karađorđević, Dragu Mašin, Nataliju Obrenović, Minu Karadžić, Milenu Pavlović Barili, Nadeždu Petrović, Milevu Ajnštajn i Milunku Savić. One su sve deo edicije " Žene u vrtlogu istorije". To su biografije žena ispričane onako iskreno. Zavirujući u njihova srca i duše autorka je uspela da pronikne u njihove strahove i nadanja, da prikaže njihove ambicije, ljubavi, požrtvovanja, britkost uma, kulurna dostignuća, sve ono što ih je izdvojilo od ostalih Srpkinja i što ih čini posebnim.


SUTRADAN POSLE DETINjSTVA VIDI U biblioteci u Kraljevu je prethodne večeri, pred mnogobrojnom publikom, predstavljena knjiga Sutradan posle detinjstva književnika Nemanje Rotara. Ovo delo posvećeno je Miroslavu Antiću, jednom od najznačajnijih i najpoznatijih srpskih pesnika. Autor je nadahnuto i krajnje inspirativno govorio o izazovima pred kojima se našao, s obzirom da je o svom književnom junaku, Miki Antiću, pisao iz najveće moguće blizine, kao član njegove porodice. Ovo je roman o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevnice. Zahvaljujući Nemanji Rotaru jedan uzbudljiv život pretočen je u literaturu.


مدير المركز الثقافي للجمهورية الإسلامية في إيران مصلحة الدولة للاحصاء VIDI Narodnu biblioteku Srbije posetio je Dr Mohsen Solejmani, direktor Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Srbiji. Gosta je primio upravnik Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković, sa saradnicima. Sastanak je otvorio dve važne teme: Prva se odnosi na pripreme za predstojeći 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga,čiji je počasni gost I. R. Iran, a druga na unapređenje saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog Arhiva i biblioteke Irana, koja traje od 2004. godine. Narodna biblioteka Srbije aktivno će učestvovati u pripremi programa počasnog gosta Sajma knjiga. Najavljena poseta iranskog ministra kulture Beogradu tokom Sajma, otvara nove mogućnosti u kulturnoj saradnji dve zemlje, gde je Narodna biblioteka Srbije, jedna od najvažnijih karika.


SVALAČENjE U KLADOVU VIDI Biblioteka - Centar za kulturu, Kladovo priređuje književno-pozorišni događaj u kojem književnica Mirjana Bobić-Mojsilović predstavlja svoje književno stvaralaštvo a zatim i svoje pozorišno delo za koji pored teksta, potpisuje i režiju. Tim povodom na pozorišnoj sceni Centra za kulturu, odigraće se komedija Svlačenje. Svlačenje je savremena komedija, čija se radnja događa u jednom modnom salonu. Sredovečna žena (Jelica Sretenović) dolazi kod poznate modne stilistkinje (Katarina Žutić) na preobražaj imidža, kako bi je stilistkinja učinila mlađom, privlačnijom i modernijom za njenog muža, koji je takođe žrtva terora mladosti, vitkosti, fizičkog izgleda i trke za uspehom. Komad se bavi i brakom, istinama, lažima i opštim mestima naše stvarnosti.


KOMUNIKACIJA SA ADOLESCENTIMA VIDI U okviru Dečje nedelje, u Biblioteci u Kraljevu je održan prvi program edukativnog serijala - Izazovi roditeljstva. O veoma korisnoj i uvek aktuelnoj temi Veštine komunikacije sa adolescentima, govorila je doktorka Biljana Petrović, specijalista opšte medicine i edukant O.L.I. centra za psihodinamski koučing. Pred brojnom kraljevačkom publikom, uz bogatu prezentaciju, doktorka je podelila svoja znanja koja je, od istaknutih psihologa, stekla u O.L.I. centru, gde je od 2014. godine edukant.


DEČJA NEDELjA U KRŠEVCU VIDI Manifestacija Dečja nedelja započeta je druženjem bibliotekara sa predškolcima iz vrtića Neven. Bibliotekari su u goste Vrtiću poveli i Patuljčicu koja je čitala pesmice iz zbirke Ljubivoja RšumovićaBukvar dečjih prava i razgovarala sa decom o knjizi i biblioteci. Mališanima je u ime Biblioteke Dečju nedelju čestitala direktorka mr Snežana Nenezić a bibliotekari su im podelili besplatne čanske katre i pozvali ih na druženje sa knjigama, slikovnicama i igračkama na Dečjem odeljenju NBK.


BLAGOSLOVI U BIBLIOTECI VIDI U Biblioteci Milovan Glišić u Ljuboviji, predstavljena je zbirka pesama Blagoslovi Marije Todorović iz Ljubovije. Zbirku pesama objavila je Biblioteka Milovan Glišić. Marija Todorović već duži period piše poeziju, a 2.000 godine objailaa je prvu zbirku pod nazivom Ne kruni mi latice maslačka. Zbirka objedinjuje 78 pesama koje su svrstane u četiri tematske celine. O knjizi Marije Todorović govorili su Milojko Ivanović, direktor Biblioteke i Aleksandar Renovčević, profesor srpskog jezika i književnosti a stihove je govorila Marijana Petaković.


PREDAVANjE O TAMNOJ MATERIJI VIDI U čitaonici Biblioteke u Kruševcu održano predavanje na temu Tamna materija. Predavanje je održao Jovan Aleksić, član Astronomskog društva Ruđer Bošković iz Beograda i naučni saradnik Astronomske opservatorije Beograd. Ovo predavanje je realizovano u okviru projekta Astronomski Eureka kutak kao deo programa Mladi su zakon Ministarstva omladine i sporta.


BIBLIOTEKA POŽAREVAC REPREZENT SRBIJE NA KONGRESU IFLA 2016. VIDI Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac učestvovala je sedmi put na ovom najvećem događaju u svetu bibliotekarstva. Značajan deo svake Ifline konferencije predstaljaju poster sesije, na kojima autori postera koji su prethodno odobreni od strane Ifline komisije, promovišu svoje radove. Oni predstavljaju tekuće projekte u bibliotekama širom sveta. Biblioteka je predstavljena poster-prezentacijom Odeljenje za mlade kao mesto inovacija u biblioteci - novootvoreno Odeljenje za mlade u našoj Biblioteci. Direktorka Beba Stanković je, takođe, učestvovala na pretkonferenciji koju je organizovala Specijalna interesna grupa Žene, informacije i bibliotekarstvo .


KRUŠEVAČKA BIBLIOTEKA JE OVOG LETA SVUDA SA VAMA- VIDI Biblioteka je imala svoj štand na Green land festivalu na Jastrepcu. Festival je okupio veliki broj ljudi zainteresovanih za elektronsku muziku i ljubitelje prirode. Ovu priliku bibliotekari su iskoristili da promovišu usluge koje pruža biblioteka i privuku pažnju velikog broja dece i mladih koji trenutno borave na našoj planini. Nešto malo pre, u gradu manifestacija Izađite na trg privukla je veliku pažnju naših najmlađih sugrađana koji su oduševljeno prilazili štandu, slikali se sa našom kraljicom, razgledali knjige i družili se sa bibliotekarima. Manifestacija ima za cilj da upozna što veći broj Kruševljana sa uslugama koje pruža Biblioteka.


SEĆANjE NA GORDANU KOSANOVIĆ - VIDI Trideset godina nakon smrti, biblioteka u Ljigu upriličila je veče sećanja na Gordanu Kosanović, prerano preminulu glumicu, koja je zavičajno bila vezana za selo Dići u ljiškoj opštini. Ovo je naša tradicija, jer biblioteke čuvaju knjige, ali i sećanje na značajne zavičajne umetnike. Tim povodom je Radoš Bajić bio gost ljiške biblioteke.


KREATIVNO LETO - VIDI Letnja praksa održavanja dečjih kreativnih radionica nastavljena je i ove godine. Oko tridesetak jagodinskih predškolaca i školaraca učestvovalo je na nekoj, a većina i na svih trinaest radionica, u periodu od 12. jula do 4. avgusta. Radionice su upravo završene i vreme je za sumiranje utisaka i deljenje zadovoljsva nakon još jednog uspešnog i radosnog posla. I ove godine praksa je pokazala da se svaki put dogodi novo oduševljenje podstaknuto jedinim nepresušnim izvorom dobre energije koju donose i stvaraju deca.


NA KRAJU DVORIŠTA - VIDI Završno veče tridesete sezone "Dvorišta" bilo je zaista efektno i nadahnuto. Gost je bio davnašnji znanac Valjeva i Dvorišta, pesnik, pripovedač, romanopisac, kritičar, urednik i antologičar Vasa Pavković, nazvan najvećim entuzijastom našeg književnog života, a povod je bila njegova najnovija knjiga pripovedaka Okean Dunav, tu skoro nagrađena Nagradom Petar Kočić. O ovoj veoma zanimljivoj i samo na prvi pogled jednostavnoj knjizi, nadahnuto i lucidno je govorio književni kritičar i urednik Mladen Vesković, otkrivši mnoge zanimljive slojeve u njenoj poetici i njenim značenjima. Odgovarajući na inspirativna pitanja voditelja ove večeri, Ostoje Prodanovića, autor je govorio o veoma zastupljenim autobiografskim elementima u ovoj knjizi, o imperativu zanimljivosti svake, pa i njegove književnosti, o radosti zbog čitalačkog prepoznavanja skrivenih slojeva ovih priča, o prirodi i njenom značenju u njegovoj prozi... itd, itd.


464. ROĐENDAN BEOGRADSKOG ČETVOROJEVANĐELjA - VIDI Biblioteka grada Beograda, u posebnoj zaštitnoj komori čuva primerak prve knjige štampane u Beogradu, 1552. godine.
U želji da Beograđanima približi kulturno nasleđe srpske prestonice, restauriran i konzerviran primerak Beogradskog četvorojevanđelja biće izložen javnosti u četvrtak, 4. avgusta u Odeljenju stare i retke knjige i knjige o Beogradu Zavičajnom odeljenju, u Zmaj Jovinoj 1 / IIsprat, od 10 do 14h.


GOLUB - ZA KNjIŽEVNE DEBITANTE - VIDI Gradska biblioteka Karlo Bijelicki objavila je treći put Konkurs za neobjavljeni rukopis autora koje nisu dosad objavili knjigu uzrasta do 40 godina. Konkurs je raspisan za žanrove romana, pripovetke i poezije. Prva nagrada je objavljivanje knjige u Ediciji Golub, koja podržava nasleđa časopisa za mladež Golub, (Somboru od 1898. do 1913.) i u kojem su objavljivali istaknuti a tada mladi srpski pisci kao što su Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Miloš Crnjanski. Do zaključenja Konkursa 25. maja stiglo je pedeset i devet rukopisa, označenih šifrom, u skoro jednakom odnosu proze i poezije...Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade predočiti javnosti najkasnije do 10. avgusta 2016. godine.


TAKMIČENjE ZDRAVIČARA U BIBLIOTECI VIDI


Ŋ - VIDI , , , , , , . , , , , , , . ...


PROGRAM KREATIVNA EVROPA - PRIPREMA PROJEKATA - VIDI Predstavnici dvadeset ustanova i organizacija iz Srbije imaće priliku da učestvuju na seminaru pripreme predloga projekata za program Kreativna Evropa, koji se organizuje u Muzeju na otvorenom Staro selo Sirogojno. Među njima su i tri biblioteke, Valjevo, Požega i Kraljevo, sve tri članice naše mreže. Čestitamo !


ONA JE U VAŠOJ BIBLIOTECI !
USKORO NA STOVARIŠTIMA EMOCIJA I DASKAMA ŽIVOTA VIDI


DELO KAO GLAVNI JUNAK - VIDI Vladimir Pištalo održao je književno veče pred punom salom požarevačke Biblioteke.O stvaralštvu Vladimira Pištala govorio je Nenad Šaponja, urednik izdavačke kuće - Agora.Gosti iznenađenja bili su prof. dr Bogdan Rakić, prevodilac dela Vladimira Pištala u Americi i prof. dr Svetlana Rakić, a govorili su najviše o važnosti dobrog prevoda za razumevanje i doživljaj nekog dela, kao i o tome kakva se umetnost stvarala tokom tragičnih 90-ih godina 20. veka i koliko je ona uticala na stvaralaštvo slikara.


DRAGAN DRAGOJLOVIĆ U DVORIŠTU - VIDI Knjiga o Draganu Drgojloviću + Reč vrata otvara u ediciji Odgovori Miloša Jevtića povod je bio dolaska pesnika u Valjevo. O knjizi su u ovoj prilici, osim njega, govorili književni kritiri i urednici Petar Arbutina i Milan Tasić. Knjiga govori o autorovom životnom, pesničkom, spisateljskom, državničkom i diplomatskom putu, budući da je bio ekonomista, sekretar SIZ kulture Srbije, ambasador u Australiji i Novom Zelandu, upravnik Andrićeve zadužbine, itd. Ova knjiga donosi njegova razmišljanja o Srbiji i savremenom svetu koji mi ne poznajemo i nismo se prilagodili, o njegovim pesničkim knjigama, romanima, pripovetkama, putopisima, knjigama namenjenim deci itd.


KRALj U BIBLIOTECI U LjUBOVIJI - VIDI U Ljuboviji je predstavljena monografija KRALj o glumcu Petru Kralju. U predstavljanju monografije učestvovala je autorka Anita Panić iz Beograda, a na neke događaje iz života i rada velikog glumca, pored autorke, podsetili su i glumci Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković iz Ljubovije: Marijana Petaković, Sonja Mandić i Aleksandar Renovčević. Organizatori promocije knjige KRALj bili su Biblioteka Milovan Glišić i Amatersko pozorište Aleksandar Joković.


SANjA DOMAZET DOBITNIK NAGRADE MOMA DIMIĆ VIDI Žiri za dodelu književne nagrade Moma Dimić za godinu 2014/2015, odlučio je da ovu nagradu, koja se dodeljuje za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama, dodeli knjizi Gradovi Sanje Domazet (Službeni glasnik, 2015). U najužem izboru bile su i knjige Marija Liguorija (Prva ljubav, Laguna, 2014) i Nikole Malovića (Jedro nade, Laguna, 2014). Nagradu Moma Dimić ustanovili su Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot.


ČITALAČKI KLUB I SECESIJA U SUBOTICI VIDI Članovi čitalačkog kluba Gradske biblioteke Subotica - Flaneri - pridružili su se kao radoznali šetači programu obeležavanja Svetskog dana secesije i šetnji kroz grad Tragom secesijskih objekata Titusa Mačkovića. Videlo se desetak objekata koje je projektovao ovaj Subotičanin krajem XIX. odnosno početkom XX. veka uz plakate koje su izradili učenici Politehničke škole. Poslastica je sačuvana za kraj - otvaranje izložbe fotografija Željka Vukelića Titusova secesija.


NAGRADA ZA NAJČITAOCE VIDI Akcija Tražimo naj čitalačko odeljenje odvijala se proteklih nekoliko meseci na inicijativu i u organizaciji Narodne biblioteke Kruševac. Akcija je nastala kao deo programske aktivnosti Fazbuka: igra i nauka, koju je pokrenula Fondacija Narodne biblioteke Srbije. U akciji koja je imala za cilj promovisanje čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi kod osnovaca, korišćeni su čitalački dnevnici, štampani tzv. bibliotekarskom azbukom (fazbukom), koja je autorsko delo beogradskie primenjene umetnice Ane Švabić. U akciji Tražimo NAJ čitalačko odeljenje učestvovalo je više kruševačkih škola a na osnovu pregledanih čitalačkih dnevnika žiri je najboljim proglasio učenike 6/3 OŠ Dragomir Marković, čiji je predmetni nastavnik Dejan Andrejić. Oni su nagrađeni vrednom nagradom putovanjem u Svilajnac i obilaskom Prirodnjačkog muzeja i manastira Manasije. Zajedno sa njima išli su i učenici koji su pojedinačno pročitali najviše knjiga. Bili su to đaci 5/1 i 6/1 OŠ Branko Radičević sa predmetnom nastavnicom Snežanom Vujašinović.


VELIKO INTERESOVANjE ZA ZEMUNNSKO GROBLjE VIDI U čitaonici Odeljenja Biblioteke Sveti Sava u Zemunu, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograd i Biblioteke, predstavljena je knjiga profesora Miodraga A.Dabižića Zemunsko groblje.U prepunoj čitoanici, pred mnogobrojnim poštovaocima i prijateljima gospodina Dabižića, o knjizi su govorili Nela Mićović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dr Irina Subotić i autor, gospodin Dabižić.


KAKO SAČUVATI BRAK VIDI Na Spasovdan, veliki broj Kraljevčana se iskupio na 3. spratu Biblioteke kako bi čuo živu reč profesora Jerotića, čije misionarsko delo u srpskom narodu zaista ima obeležja nadahnutog poduhvata. Ovoga puta Vladeta Jerotić je govorio na temu braka i očuvanja hrišćanskog braka, ali i uopšte ove društvene institucije koja je u našem vremenu sve više poljuljana. Profeosor Jerotić je naglasio da će hrišćanski brak trajati sve dok bude hrićana, ali je ukazao i na dva krajnja oblika u kojima se danas brak/odnos partnera najčešće javlja: zajedno a odvojeno i odvojeno a zajedno.


KAD ZVONA ZANEME VIDI Novinar i pisac Vlada Arsić je u Narodnoj biblioteci u Osečini predstavio je svoju novu knjigu Kad zvona zaneme. Knjiga koja na malo drugačiji način prikazuje sva stradanja tokom epidemije pegavog tifusa pre 100 godina. Ovo delo je ljubavna priča iz vremena kad je Srbija bila zemlja smrti, a Valjevo njena prestonica. Kako su Srbija i Valjevo preživeli vreme smrti, a imaginarna porodica Andrije Srećkovića, ao paradigma lične snage pojedinca, i prvi talas ideoloških čistki u godinama po oslobođenju, kako je život pobedio kad su čak i zvona morala da zaneme, o tome Arsić piše u svom novom romanu u kojem se prepliću stvarne ličnosti i izmaštani likovi.


KNjIGA SOLIDARNOSTI VIDI Školska biblioteka u Banatskom Velikom Selu je bogatija za hiljadu knjiga prikupljenih od mnogobrojnih darodavaca, izdavača i pisaca u akciji Knjiga solidarnosti koju Radio Beograd uspešno organizuje preko 40 godina. Fond školske biblioteke je u velikoj meri oštećen u poplavama iz tog razloga Narodna biblioteka Jovan Popović , kao matična biblioteka za Severobanatski okrug, bila je inicijator da Radio Beograd u svoju akciju uključi i školsku biblioteku iz Banatskog Velikog Sela.


NA PUTU NOVE PARADIGME U BIBLI0TEKAMA VIDI Održan je 20. bibliotečki seminar - Master kurs rukovodioca naučnog sektora Internet kluba, dr Adama Sofronijevića.NOVA PARADIGMA SARADNjE U BIBLIOTEKAMA i AUTORSKO PRAVO U NjENOM DIGITALNOM OKRUŽENjU. Polaznici i predavači su bili iz Beograda, Kikinde, Sremske Mitrovice, Obrenovca, Lazarevca, Uba, Požarevca, Kruševca, Jagodine, Paraćina, Malog Crnića, Čajetine, Vinkovaca ...


MUZEJ ZAVIČAJNIH PISACA VIDI Nekadašnji prostor knjižare Plato, sada dat na korišćenje Biblioteci, od ovog leta započinje svoje ubrzano i ambiciozno uključivanje u kulturnu ponudu i kulturni život Valjeva. Sada je to - Muzej zavičajnih pisaca, ekskluzivni deo muzejsko-zavičajnog odeljenje Biblioteke, čije jezgro će činiti stalna postavka o valjevskim književnim velikanima (Prota, Ljuba, Glišćić, Desanka i dr.) na spratu, i galerijsko-programski prostor i baštom u prizemlju. Prvenac je uspela i probranom publikom propraćena izložba fotografija iz arhive Revije Kolubara veoma zaslužnog Valjevca Zdravka Rankovića, koju je organizovala zajedno sa Fondacijom Zdravko Ranković. Izložbu su otvorili Radoš Glišić, novinar i Violeta Milošević, direktorka Biblioteke.


NAGRADNI KONKURS SLOBODAN STOJANOVIĆ VIDI Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac raspisuje NAGRADNI KONKURS SLOBODAN STOJANOVIĆ za najbolju neobjavljenu dramu. O dobitniku nagrade odlučivaće stručni žiri. Nagrada obuhvata objavljivanje drame, dodelu Povelje Slobodan Stojanović i novčani iznos. Radove slati u tri primerka pod šifrom,od dana objavljivanja do 15. avgusta 2016. godine, na adresu: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Drinska 2, 12000 Požarevac sa naznakom: Konkurs za dramu, Rešenje šifre dostavlja se uz tekst u zatvorenom kovertu. Rukopisi poslati na Konkurs se ne vraćaju autorima. Rezultati Konkursa biće objavljeni do 30. septembra, 2016. godine. Informacije na tel: 012/221-957, 531-929 Kontakt osoba: Tatjana Živković


SRPSKA KNjIŽEVNOST I VELIKI RAT VIDI Na poziv kustosa Galerije Doma Vojske Srbije izložba Biblioteke grada Beograda Srpska književnosti Veliki ratgostovala je u njihovom prostoru. Povod za gostovanje bila je organizacija manifestacije Noć muzeja . Te večeri kao sastavni deo čitave prezentacije, svakog sata, održana je i pozorišna predstava u kojoj su mladi glumci Akademije govorili izvode iz dela srpskih pisaca, učesnika u Velikom ratu: Stanislava Vinavera, Branislava Nušića, Milutina Bojića... U programu je učestvovao i hor Srbski pravoslavni pojci .


FOTOGRAFIJA ZAVIČAJA VIDI Biblioteka Vuk Karadžić u Prijepolju, u cilju afirmacije svog zavičajnog fonda i povećanja standarda u njegovoj organizaciji, već treću godinu zaredom organizuje tematski okrugli sto na koji poziva i okuplja kolege zavičajnih odeljenja iz biblioteka Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji žele da predstave resurse svojih zavičajnih zbirki i razmene iskustva.Okrugli sto će se održati 10. juna (petak) 2016. godine u Biblioteci Vuk Karadžić u Prijepolju, sa početkom u 11.00 časova i trajaće do 16.00 časova. Molimo vas da nam najkasnije do 20. maja potvrdite učešće, a do 1. juna pošaljete ime učesnika okruglog stola.


BIBLIOTEKARI U RAZMENI VIDI Bibliotekari Gradske biblioteke Subotica, uključili su se u projekat Bibliotekari u razmeni. Tim povodom ugostili su ih u Gradskoj biblioteci Beli Manastir. U nekoliko osnovnih škola u Baranji održale su radionice kolege iz Baje, Mohača, Belog Manastira i Subotice. Ovim naše kolege iz Subotice lepim primerom dokazuju kaoliko su značajne međunarodne aktivnosti članica naše mreže. Samo napred.


PRIJEPOLjSKI ŽURNALAC VIDI Biblioteka iz Prijepolja upravo je objavila 18. broj časopisa za decu Žurnalac. Pred Vama je elektronsko izdanje edicije iz male škole novinarstva Žur za žurnalce koju pri Biblioteci Vuk Karadžić u Prijepolju, od 2010. godine vodi novinarka Indira Hadžagić, Ove novini za decu i roditelje pišu mladi do 18. godina. Teme su i lokalnog i univerzalnog karaktera. Žurnalci su ponosni jer saradnik časopisa je i Jasminka Petrović.


OBEĆANA ZEMLjA U KIKINDI VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljena knjiga Zorana Tornjanskog. O knjizi su govorili Radovan Vlahović i autor. Po prvi put u Biblioteci su nastupili članovi MBS hip-hop sastava, uz pratnju HBC benda. Ova knjiga objavljena je na osnovu Konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore. Konkurs su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar u 2015. godini.


NAGRADA - DUŠAN PANKOVIĆ VIDI Odbor Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića u Inđiji raspisuje KONKURS za Nagradu Dušan Panković. Nagrada se dodeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti bibliografi-je. Predlagači mogu biti pojedinci, biblioteke i ostale ustanove i organizacije iz oblasti kulture i nauke. Predloge za dodelu nagrade sa obrazloženjem dostaviti Odboru Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailo-vića najkasnije do 30. septembra 2016. godine


VILIJEM ŠEKSPIR U KRUŠEVCU VIDI U holu Narodne biblioteke Kruševac otvorena izložba posvećena Vilijemu Šekspiru. Izložba je priređena povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, a njen autor je knjižničar Slavenka Arsić Popović. Izložbom su obuhva-ćena Šekspirova dela kao i različite kritike i studije o njegovom životu i stvaralaštvu, na srpskom i engleskom jeziku, a koje Biblioteka poseduje u svojim fondovima. Postavka je obogaćena i građom preuzetom sa interneta, s ciljem da se što plastičnije dočara ambijent i renesansna epoha u kojoj je veliki dramski pisac stvarao. Izložba se i narednih dana može pogledati u holu Biblioteke a njen katalog dostupan je u elektronskoj formi.


Poziv za prijavu učešća na 20. Susretima bibliografa VIDI


FAZBUKA FAZBOOKA U SLAVU MEĐUNARODNOG DANA KNjIGE VIDI


DANI BEOGRADA VIDI Biblioteka grada Beograda obeležava Dane Beograda izložbom u izlozima Odeljenja periodike, Studentski trg 19. Na osam panoa su redstavljene Beogradske ilustrovane novine prvi ilustrovani list štampan u Beogradu, tokom 1866. godine. Izdavač i urednik Beogradskih ilustrovanih novina bio je Milan Milovuk, jedan od osnivača Beogradskog pevačkog društva (1853), dugogodišnji direktor Realne gimnazije u Beogradu.


- NOĆ SA ANDERSENOM - BEOGRAĐANI U ČEŠKOM SELU VIDI Na podsticaj konzula Veronike Senjukove, prošle godine je, u Češkom Selu, u Banatu, ogranizovana prva Manifestacija Noć sa Andersenom, koja se iz Češke prenela i u ostale delove sveta. U Beogradu je ova Manifestacija uspešno organizovana 01. aprila 2016. godine, u susret Međunarodnom danu dečje knjige i Andersenovom rođendanu, u Dečjem odeljenju Rastko na Vračaru. Ambasada Republike Češke je najbolje učesnike nagradila putovanjem u Češko Selo, na Manifestaciju koja je održana 16. aprila 2016. godine. Deca sa Vračara Jelica Jeremić, Petar Trifunov, Luka Obradović i Nikola Petrović, načelnica biblioteke Marina Neđić i bibliotekarka Milena Ognjanović su se, na ovom putovanju, upoznali sa radom Udruženja Čeha u Beloj Crkvi, Kruščici i Češkom selu. Predstavnici Beograda su dostojno predstavljali svoj grad i Biblioteku grada Beograda i odneli nekoliko nagrada.


STIHOVIMA DO TRONA VIDI Ovogodišnji učesnici 37. Okružne smotre recitatora iz Prijepolja dostigli su sami takmičarski vrh vrativši su se u svoj grad okićeni nagradama: čak sa dva osvojena zlata i jednim trećim mestom. Jana Rakonjac, učenica Prijepoljske gimnazije dobila je najvisočije ocene stručnog žirija i publike i ovojila prvo mesto u konkurenciji starijeg uzrasta. Neira Hadžalić, iz OŠ VP Valter, briljirala je među učesnicima srednjeg uzrasta, dok je Azra Kahrović iz OŠ na Seljašnici, osvojila odlično bronzano mesto . - Njihov izvanredan uspeh samo je još jedna potvrda da je Prijepolje rasadnik talenata i da se sa njima u školi ali i van nje istrajno radi kako na razvijanju ljubavi prema poeziji i književnosti tako i na negovanju lepog izražavanja", zadovoljno je istakla Sadija Hodžić direktorica Bibliteke Vuk Karadžić, pod čijim pokroviteljstvom i organizacijom je održana Opštinska smotra recitatora. Na Okružnoj smotri recitatora učestvovalo je 58 takmičara iz deset opština Zlatiborskog okruga. Republičko takmičenje recitatora biće održano sredinom maja u Valjevu.


FAZBUKA NA STAROM GRADU VIDI Povodom Međunarodnog dana dečje knjige, u Dečjem odeljenju Dragan Lukić na Starom gradu, predstavljen je projekat Fondacije Narodne biblioteke Srbije Fondacija FAZBUKA: igra i nauka !. Fazbuka predstavlja novi vid komunikacije između biblioteke i korisnika i autorsko je delo eminentne primenjene umetnice Ane Švabić.Ovo jedinstveno slikovno pismo srpskog jezika sa nama su učili učenici drugog razreda OŠ Mihailo Petrović Alas i učiteljica Ana Ivanović. Učenje je išlo brzo i lako, a mališani su uspeli da svoje radove potpišu novom azbukom FAZBUKOM.


VOLONTER SAM - TIM S3 DIČIM VIDI Učenice drugog razreda Gimnazije Svetozar Marković, Jelena Vasić i Milica Milošević svoj dan su posvetile volontiranju u biblioteci u Jagodini. Pošto su uz stručna objašnjenja zaposlenih obišle sva odeljenja, Jelena i Milica su prionule na posao na Dečjem odeljenju i Odeljenju za odrasle korisnike. Uz pomoć koleginica bibliotekarki one su zaduživale i razduživale korisnike, sređivale fond biblioteke, a najviše truda su uložile u rashodovanje knjiga. Kažu da im se, osim odeljenja na kojima se radi sa korisnicima, naročito dopalo Zavičajno odeljenje....


TRI VEKA U JEDNOJ KNjIZI VIDI U okviru obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige, u kraljevačkoj biblioteci promovisana Antologija srpskih priča za decu koju su sačinili otac i sin, Slobodan Ž. Marković i Mirko S. Marković. Po rečima Mirka S. Markovića, pisca, bibliotekara, novinara, antologičara... u knjizi je obuhvaćen period od tri veka, a među zastupljenim autorima su i kraljevački pisci Dejan Aleksić i Gordana Timotijević.-Ovde sam došao pre svega kao prijatelj ove biblioteke jer biblioteka je ono što se nalazi u našim glavama i srcima, a ne ono što je na njenim policama...Čitanje je najzanimljiviji vid komunikacije, a biblioteka je, zapravo, ambasada pisaca. Niko nam jedino ne može uzeti ono što smo pročitali - rekao je Mirko S. Marković.


AUTORSKO PRAVO U SAVREMENOJ BIBLIOTECI I NjENOM DIGITALNOM OKRUŽENjU VIDI Internet klub organizuje svoj jubilarni 20 bibliotečki seminar - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju.
(osnova, primena, digitalno okruženje, zakonska regulativa i pravni aspekti biblio prakse...)
MASTER KLAS 2 - Dr ADAM SOFRONIJEVIĆ sa: dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, dr Dragana Stolić, Olivera Jelkić advokat i drugi.
Banja VRUJCI, hotel VRUJCI 8, 9 i 10. jun 2016. Ovaj trodnevni seminar Internet kluba je pod stručnim pokroviteljstvom Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Univerziteta u Beogradu. Seminar obuhvata tri kruga osvetljavanja teme - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju. Vrhunski predavači iz različitih uglova osvetljavaju ovu temu : - bibliotečko - informaciono - pravno - praktično.Po segmentima seminar je sertifikovan sa: Cilj seminara je priprema za primenu zakonske regulative, ali i etičkih principa u realnom oruženju.Po segmentima seminar je sertifikovan sa: - 4 boda (akreditacija NBS) i - 4 EURO boda ( Telehaz rendszer )


PRELjUBNICI U OSEČINI VIDI Biblioteka u Osečini bila je domaćin ugosti jednom od naših najčitanijih pisaca, gospođi Vidu Ognjenović. Sala velike čitaonice bila je prepuna. Povod za gostovanje je novo izdanje romana Preljubnici iza koga stoji izdavačka kuća Arhipelag , ali nije samo o tome bilo reči. Koliko o najnovijem izdanju ove knjige, toliko i o stvaralačkom radu i saradnji sa Vidom Ognjenović govorio je Gojko Božović, osnivač j i glavni urednikArhipelaga .


DECA VOLE SMEŠNE STVARI VIDI Učenici 6. razreda OŠJovan Popović pokazali su nam da, pored smešnih stvari, vole knjige i čitanje. Učenici su se družili sa Mirkom S. Markovićem, književnikom, novinarom i bibliotekarom. Mirko im je predstavio antologiju Srpske priče za decu čiji je priređivač. Saznali smo da li gusari slušaju svoje mame, kako izgleda izokrenuta priča, kako naučiti pesmu napamet za 2 minuta i kakve tajne krije sadržaj knjige. Mirko je na duhovit način deci objasnio zašto se slavi 1. april kao Dan šale i zašto obeležavamo 2. april kao Međunarodni dan dečje knjige. Biblioteka je bila obojena smehom, pričama i čitanjem- baš kako i dolikuje kada se obeležava Međunaroni dan dečje knjige.


ČITAM I SKITAM VIDI Kviz Gradske biblioteke Subotica Čitam i skitam i ove godine je okupio veliki broj dece koja su učestvovala na javnom izvlačenju održanom 1. aprila 2016. godine povodom obeležavanja Međunarodnog dana knjige za decu i rođendana Hansa Kristijana Andersena. Bilo je veličanstveno družiti se sa decom iz svih subotičkih osnovnih škola koja su čitajući protekla dva meseca Karla Kolodija, Johanu Špiri, Radjarda Kiplinga i Uroša Petrovića skitala u neki drugi svet, u neko drugo vreme. Ove godine odziv je bio odličan. Na sajtu biblioteke on lajn upitnik je popunilo oko 1.000 dece na sva tri službena jezika Grada Subotice: srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku...


KAD SE DETE RODI VIDI U Galeriji Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji otvorena je izložba Kad se dete rodi Narodne biblioteke iz Osečine. Na panoima izložbe prikazani su narodni običaji o rođenju deteta, a izložba sadrži i predmete vezane za odgajanje dece (kolevka, dubak, lutke itd). Izložba je nastala kao rezultat istraživanja u okviru projekta Uloga prela u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa osečinskog kraja. Veliku pomoć u realizaciji pružila je Gordana Pajić, etnolog Narodnog muzeja u Valjevu -istakla je, otvarajući izložbu, Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina.


BUDIMO AGROKULTURNI VIDI Jagodinska narodna biblioteka u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom u Jagodini organizovala je u Glogovcu predavanja iz oblasti poljoprivrede. O temi Značaj agrohemijske analize zemljišta i popravka kiselih zemljišta je govorila savetodavac Milanka Miladinović, a o Zaštiti krompira i paprike, savetodavac Ružica Đukić. Meštanima Glogovca i okolnih sela ove teme bile su od velike koristi jer su tematski birane prema njihovim potrebama. Naime, savetodavci iz Poljoprivredne stanice su radom na terenu prikupili podatke o stanju zemljišta u ovom kraju, kao i podatke o tome čime se meštani pretežno bave, tako da su i teme za predavanja bile upravo tako i koncipirane.


PUTUJUĆI FESTIVAL - MLADENCI - U BIBLIOTEKAMA VIDI U toku je putujući festival dokumentarnog filma po scenriju i režiji bračnog para i Donjih Brezovica Dobrivioja i Dobrile Pantelić.Festival je počeo 22. marta, na Mladence u sali Vukovog doma, a u oviru koga se prikazuju dokumentarno-igrani etnološki filmovi Vukosava i Kum. Pod dobro prepoznatljivim sloganom Da se prošlost ne zaboravi, da budućnost pamti, publika je ove filmove premijerno videla u velikoj sali biblioteke u Osečini, a potom se festival nastavio za Ljuboviju, Mali Zvornik, dok je finalno veče rezervisano za Krupanj. Ulaz na svim projekcijama je slobodan.


DIS U GOSTIMA VIDI Na Svetski dan poezije, 21. mart, učenicima požeške Tehničke škole i Gimnazije i đacima Osnovne škole Emilija Ostojić, u goste je došao pesnik Vladislav Petković Dis sa svojim Prolećem. Naime, predstavnici Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku Danica Otašević, Marija Radulović i Vladimir Simić na poziv profesora i pesnika Petra Matovića, Marine Petrović i Srđana Milovanovića, mladim Požežanima približili su životopis rodonačelnika srpske moderne


OBRENOVAČKO SEĆANjE NA ISIDORU VIDI Program Sećanje na Isidoru osvetljava životni i stvaralački put Isidore Sekulić. Kao najprosvećenija žena svoga vremena, prva žena pisac akademik, svojim književnim radom zadužila je savremenike i ostavila je svetao trag u istoriji srpskog naroda i evropske kulture. Tokom programa je prikazan, za ovu priliku pripremljen materijal, zabeležen u Kući kralja Petra, gde je tokom protekle dve nedelje bila postavljena izložba ličnih predmeta iz legata Isidore Sekulić. O Isidori je govorila Laura Barna autor izložbe.


O PRIČI I PRIČANjU PUTEVIMA ZMAJEVA VIDI Narodna biblioteka Veljko Dugošević iz Golupca i Klaster puteva kulture predstavili su projekat Putevima zmajeva kroz Golubac požarevačkoj publici u Svečanoj sali Biblioteke. Gošće večeri, Jelena Petrović, autorka projekta, Sanja Đokić, profesor srpskog jezika i književnosti i Marija Živanović, direktorka Biblioteke u Golupcu, pričale su o značaju nematerijalnog nasleđa.Cilj ovog projekta je negovanje i čuvanje tradicije, verovanja i običaja jedne zemlje i njihovo plasiranje kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda.


ŠIROM RAŠIRENIH RUKU RADOŠA ŠOBAJIĆA VIDI U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba slika i skulptura pod nazivom Širom raširenih ruku autora Miloša Šobajića.Postavku izložbe čine četiri slike velikog formata, pet malih slika u kombinovanoj tehnici, tri velike skulpture od različitih materijala,nastali od 2011. do 2016. godine...


ONLINE NEDELjA U SRBIJI VIDI Ove godine Online nedelja održava se od 14. do 20. marta u telecentrima, školama, javnim bibliotekama, nevladinim organizacijama i edukativnim centrima širom Evrope. Aktivnosti ovogodišnje kampanje biće usmerene na podizanje svesti među građanima o onlajn servisima, bezbednosti na Internetu, kodiranju i IKT veštinama. Takođe, akcenat će biti na promociji digitalnih poslova, podsticanju mladih i nezaposlenih da stiču i unapređuju svoje digitalne veštine.Tradicionalno Srbija će i ove godine biti učesnik evropske kampanje Online nedelja 2016. IAN Telecentar, kao nacionalni partner kampanje u Srbiji, radiće na promociji i približavanju informacionih tehnologija svojim građanima i njihovog digitalnog opismenjavanja i osnaživanja.


PORTRETI DUHOVNIKA VIDI U galeriji Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji održana je izložba slika Svedoci svevremena akademske slikarke Leonile Marić iz Banjaluke. Izložba sadrži dvadesetak portreta duhovnika iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Grčke koji su bili snažan motiv za umetnicu. Leonila Marić je završila Akademiju likovnih umetnosti u Banjaluci, gde je i magistrirala. Član je Udruženja umetnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i danas je predavač na akademiji u Banjaluci.


FAZBUKA U POŽAREVCU VIDI Fondacija Narodne biblioteke Srbije, u 2016. godini, pokrenula je programsku akciju FAZBUKA: igra i nauka. Fondacija je za šest biblioteka, među kojima je i Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac, obezbedila grafičke setove slikovnog pisma FAZBUKA, digitalni zapis i licencu za 2016. U formiranju društvenih mreža čitanja u Požarevcu učestvovalo je pet škola: Požarevačka gimnazija, Ekonomska škola, Politehnička škola, OŠ Sveti Sava i OŠ Dositej Obradović. Upravnik Fondacije Narodne biblioteke Srbije, predstavio je FAZBUKU požarevačkim đacima u Svečanoj sali Biblioteke.Ovom zanimljivo-edukativnom radioncom učenci su se podsetili istorije pisma, haiku poezije, a potom i sami postali pesnici, osmislivši stihove od ponuđenih reči.


SEVER, UDALjEN ZVUK VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljena je deveta pesnička zbirka Gordane Đilas -Sever, udaljen zvuk. O knjizi su pored pesnikinje govorili Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske i književnik i Bojana Stojanović Pantović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Gordana Đilas je šezdesetak novih pesama slobodnog stiha složila u četiri ciklusa, čvrsto povezana rečju (i značenjem) Sever.


MARINKOVIĆ DOBITNIK DISOVE NAGRADE VIDI Na dan rođenja velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, u Čačku je saopštena odluka o ovogodišnjem laureatu prestižne Disove nagrade. Odluku da Disova nagrada za 2016. godinu pripadne pesniku Tomislavu Marinkoviću saopštio je Vasa Pavković, predsednik žirija. Laureatu 53. Disovog proleća osim plakete koja će biti uručena 27. maja na završnim svečanostima sleduje novčana nagrada, objavljivanje knjige pesama i izložba o njegovom životu i stvaralaštvu, a biće mu posvećen i 47. broj časopisa Disovo proleće.


KROS ZA BIBLIOTEKU VIDI Biblioteka u Malom Crnuću, yz Školsku upravu teritorije opštine Malo Crniće i lokalne samouprave, bila je jedan od domaćina tradicionalnom krosu RTS Kroz Srbiju. Ove godine 13. maja, u Malom Crniću u najvećoj dečijoj trci u Evropi, potrčalo je oko 200 mališana. Sajt biblioteke bio je zvanični medij evidencije malih učesnika krosa.


DIGITALNE KOLEKCIJE BGB u EUROPEANI VIDI Europeana evropska digitalna biblioteka, arhiv i muzej od pre neki dan bogatija je za digitalne objekte Biblioteke grada Beograda. Korisnici Europeane iz čitavog sveta sada mogu pristupati digitalnim objektima iz različitih kolekcija (dlibra.bgb.rs i bgb.locloudhosting.net) BGB. Ove kolekcije raspolažu sa 642 tekstualna dokumenta i 198 fotografija. Agregacija metapodataka se radi kroz projekat LoCloud uz pomoć alata MORe.


CRKVA - ŠKOLA VEČNOG ŽIVOTA VIDI Prof. dr Dragomir Sando, s beogradskog Bogoslovskog fakulteta, održao je u prepunoj čitaonici Dečjeg odeljenja kraljevačke biblioteke zanimljivo predavanje - Crkva je škola večnog života... On je posebno podvukao da Crkva podrazumeva život u veri i vaspitanje svakog čoveka, od prenatalnog doba do poslednjeg dana života i da crkveno ne treba odvajati od nacionalnog jer je Crkva vekovima vodila računa o pismenosti i kulturi, a da primer za to, u našem vremenu, nalazimo u neraskidivom odnosu naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji...


DA MILAN PONOVO ZAIGRA FUDBAL VIDI Biblioteka Srboljub Mitić i Kulturno-umetničko društvo Đura Jakšić iz Velikog Sela organizovali su humanitarni koncert ZA MILANA, kako bi pomogli Milanu Kovačeviću iz Starog Kostolca da pobedi bolest i ponovo zaigra fudbal. Prihod od prodatih karata u iznosu od 29.800,00 dinara, sestri Milana Kovačevića, predala je Zorka Stojanović, direktor biblioteke Srboljub Mitić Malo Crniće, dok je Opštinska organizacija penzionera Malo Crniće na tekući račun Milana Kovačevića uplatila oko 2.000,00 dinara.


ELEKTRONSKE POETSKE GROMADE VIDI Narodna biblioteka Jovan Popović iz Kikinde, je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 145 godina od rođenja književnika Jovana Dučića. Kikinda je u ravnici koja je uvek poštovala pesničke visove i gromade. Ovaj put elektronski. Pogledajte...


PREDSTAVLjENA KLIMATIZOVANA KOMORA ZA SMEŠTAJ I ČUVANjE STARE I RETKE BIBLIOTEČKE GRAĐE VIDI U Odeljenju stare i retke knjige i knjige o Beogradu, predstavljena je specijalna klimatizovana komora za održavanje mikroklimatskih uslova u uskim granicama temperature i vlažnosti u hermetički zatvorenom prostoru, za potrebe smeštaja i čuvanja arhivskog materijala Biblioteke grada Beograda. Tu se od 1929. godine, čuvaju vredni primerci stare i retke bibliotečke građe od izuzetnog značaja za istoriju Beograda i Srbije, nastajali od XVIdo XIX veka.


PRVI BROJ GODIŠNjAKA ČITAONICE LAZA KOSTIĆ VIDI Prvi broj Godišnjaka Srpske čitaonice Laza Kostić u Somboru je izašao iz štampe. Naime, odlukom Upravnog odbora čitaonice utvrđeno je osnivanje časopisa za kulturu, nauku i umetnost u kojem će deo svakog broja biti posvećen aktivnostima čitaonice u kulturnom životu grada, ali će ponajviše sadržavati rubrike za koje pišu saradnici časopisa, prijatelji čitaonice, uglavnom one osobe sa kojima je u toj godini ostvarena saradnja, ili su ti pojedinci gostovali u Somboru.Godišnjak obiluje i fotografijama, štampan je na kunstdruku, u 200 primeraka, izdavači su Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Srpska čitaonica Laza Kostić u Somboru, glavni i odgovorni urednik je Vladimir Jerković, prelom je radila Inja Firanj, likovnu obradu Dejan Podlipec, a lekturu Igor Hilčenko. Pored štampanog izdanja, na sajtu somborske biblioteke www.biblioso.org.rs biće dostupno i elektronsko izdanje.


NOVINARI SA POVELjOM VIDI Povodom četrdesetpetogodišnjice časopisa za književnost, umetnost i kulturu Povelja koji od 1983. godine izlazi sa izdavačkim znakom kraljevačke biblioteke i izlaska iz šampe Bibliografije priloga u časopisu Povelja 2001-2015 mr Ane Gvozdenović, upriličena je konferencija za novinare. Direktorka Biblioteke Daragana Tipsarević naglasila je da je Povelja od osnivanja, daleke 1971. godine, održala visok nivo profesionalnosti i oko sebe okupila veliki broj saradnika i autora...


DUHOVNE SVEČANOSTI AZBUKOVICE NA SAJMU TURIZMA VIDI Na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavljene su Duhovne svečanosti Azbukovice, manifestacija duhovnog i kulturnog karaktera koju organizuje Biblioteka Milovan Glišić. -Duhovne svečanosti će ove godine biti organizovane nešto ranije, od 5-15. septembra, istakao je Milojko Ivanović, direktor Biblioteke Milovan Glišić. Na štandu Turističke organizacije Ljubovije, promociju Duhovnih svečanosti Azbukovice podržali su novinari i pisci: Vlada Arsić, Slaviša Pavlović, sportski komentator Radio Beograda Miodrag Lukić i drugi.


ŠTAMPANA REČ i GLAS BIBLIOTEKE VIDI U okviru tradicionalne, 17. po redu godišnje izložbe čačanskog izdavaštva Štampana reč 2015, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis je javnosti predstavila novi, 21. broj časopisa za bibliotekarstvo - Glas biblioteke koji predstavlja krunu uspešnog rada čačanskih bibliotekara u prethodnoj godini.Uspešno trajati, usavršavati se i stalno napredovati gotovo tri pune decenije, neprestano se usklađujući sa najvišim standardima modernog bibliotekarstva u eri digitalizacije i elektronskih knjiga, za časopis sa mestom izlaženja u unutrašnjosti zaista je podvig vredan pažnje.


159 GODINA ČITALIŠTA U KRUŠEVCU VIDI Prigodnim programom u čitaonici Biblioteke uz prisustvo predstavnika Skupštine Grada, Vojske Srbije, opštinskih biblioteka Rasinskog okruga, zaposlenih u Biblioteci i njihovih kolega u penziji i brojni gosti iz privrednog i kulturnog života grada. obeleženo 159 godina kruševačkog Čitališta.Izlaganje mr Snežane Nenezić, v.d. direktora Biblioteke, pratilo je razvojnu liniju kruševačkog bibliotekarstva od osnivanja Čitališta (1857) do današnjih dana... O mreži i radu biblioteka s područja matičnosti Narodne biblioteke Kruševac govorila je rukovodilac Službe Ljubica Petković a sa novijom izdavačkom produkcijom Biblioteke publiku je upoznala Milica Stevanović.


NOVI BROJ POVELjE VIDI U Pročelju novog broja našeg časopisa Povelja objavljeni su pesnički i prozni radovi Duška Novakovića, Jovana Nikolića, Vladimira Jagličića, Vesne Kapor, Borisa Jovanovića, Darka Daničića, Dragana Radovančevića, Dragice Stojanović, Nikole Popovića, Dragana Babića, Branka Kosanića i Milana Ružića. U rubrici Premošćenja, rezervisanoj za prevedenu književnost, nalaze se prilozi Dereka Volkota, Guzelja Jahaine, Tone Hadnebe, Kalina Terezijskog i Petra Denčeve u prevodima Alena Bešića, Radmile Mečanin, Marka Vukovića i Elizabete Georgijev...


LjUBOVIJSKI LEPTIRI DUŠE MOJE VIDI Biblioteka Milovan Glišić i Udruženje žena Vila predstavili su knjigu pesama i priča Bogdana Topalovića iz Ljubovije. Knjiga je objavljena krajem prošle godine u izdanju Biblioteke. Pored autora, o knjizi su govorili Olga Popović, učiteljica iz Selanca, koja je crtežima ilustrovala knjigu i Milojko Ivanović, direktor Biblioteke. Na predstavljanju knjige, pred oko stotinu posetilaca, učestvovali su i Dragomir Maksimović, mladi guslar iz Srebrenice i Marijana Petaković, glumica Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, iz Ljubovije.


ODRŽAN FESTIVAL KNJIGE I ČITANJA VIDI
JAGODINSKE KNjIGE I GRAFEME VIDI Gosti TIN ZONE i Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Jagodini bili mladi istraživači istorije srpske književnosti iz Osnovne škole 0Goran Ostojić iz Jagodine. Sa svojom profesorkom Gabrijelom Tanić oni su imali prilike da uporede grafeme iz najdragocenijih knjiga Narodne biblioteke u Jagodini, Žitija Petra Velikog Zaharije Orfelina (1772), Istorije različitih slovenskih naroda Jovana Rajića (1794) i Gramatike italijanske namenjene ilirskoj omladini autora Vićentija Ljuštine iz 1794. godine, sa grafemama Vukovog Srpskog rječnika iz 1818. godine. Učenici su se pripremljenim izlaganjima upoznavali sa životom i značajem koji su za srpsku književnost imali danas pomalo zaboravljeni autori iz osamnaestog veka. Poseta je deo šireg projekta čije će rezultate ova grupa mladih istraživača prezentovati četrdesetominutnim filmom u TIN ZONI biblioteke.


- POSLEDNjA RADOST - U PRIJEPOLjU VIDI U izdanju Biblioteke Vuk Karadžić Prijepolje, upravo je objavljena je knjiga - POSLEDNjA RADOST: Izbor iz proznog stvaralaštva Vladislava Veselinoviać Tmuše.Knjigu je za štampu priredio Vujica Bojović, recenzent knjige, dr Jovan Ljuštanović. Ona je nastala kao plod istraživanja književne zaostavštine ovog pisca, uz deo rukopisnih, neobjavljivanih književnih radova V.V. Tmuše.


PUNOLETSTVO VIDI U 2017. godini Prva virtualna mreža srpskih biblioteka www.biblioteke.org.rs - biblioteke.rs obeležava 18. rođendan. U prošloj godini mrežu je pratilo 1 560 000 posetilaca, sa preko 5 400 000 pogodaka, a na facebook-u od 2,566 do 17.068 pratilaca po objavi.Tim povodom Internet klub Ljig, obeležava ovaj simbolični znak zrelosti opstajanja na globalnom prostoru. Tokom godine biće održani:
- Skup prvog saziva osnivača mreže. BEOGRAD - Međunarodni instruktivni seminar book - game - mix kao programski trijatlon u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. BEOGRAD - BANjALUKA - SISAK - Retrospektiva nagrade - web biblioteka i druga sesija panela OBLAK KULTURE SRBIJE . ZLATIBOR - ČAJETINA. - 21. Seminar mreže Gejmifikacija i korišćenje igara u bibliotekama (akreditovan u NBS za 2017. sa maksimalnih 6 bodova)... BANjA VRUJCI. - Korelacija sajtova biblioteka - portala - društvenih mreža (standardi u okruženju). LjIG - BEOGRAD - JAGODINA...


PRONAĐI PRAVU INFORMACIJU VIDI Školski bibliotekari iz Nove Varoši, Prijepolja, Arilja i užičkih srednjih i osnovnih škola imali su priliku da slušaju predavanje - Pronađi pravu informaciju - i isprobaju usvojeno znanje na praktičnim primerima iz te oblasti. Predavanje su održali Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik, Bojana Marinčić i Ilija Smiljanić, bibliotekari Narodne biblioteke Užice i Mirk Marković, bibliotekar savetnik i upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije.


DEDA MRAZ BIBLIOBUSOM IDE U 12 KLADOVSKIH SELA VIDI


LJUBIŠA R. ĐENIĆ RUJANSKI VIDI Sala biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini bila je prepuna na predstavljanju knjige Etnografsko stvaralaštvo Ljubiše R. Đenića Rujanskog, autora Slobodana Gavrilovića. Biblioteka je podsetila na jedno od mnogih interesovanja čoveka čije ime Biblioteka danas nosi. Pored autora, o značaju etnografskog stvaralaštva Ljubiše R. Đenića govorila je i Bosa Rosić, etnolog.Slobodan Gavrilović je ovu knjigu napisao davne 1984. godine, da bi je bez ikakvih intervencija objavio 31 godinu kasnije. Između ostalog, autor je podsetio publiku kako je Pujo sa punom torbom knjiga posećivao čajetinsku pijacu i delio ih na čitanje seljacima, koji bi mu sledećim dolaskom te pročitane knjige vraćali. Bosa Rosić je skrenula pažnju na Ljubišin doprinos širenju nauke među porodicom Đenić. Tradiciju bavljenja naukom, nastavlja Milisav Đenić, koji danas važi za veoma uglednog srpskog istoričara, a njihovo delo nastavlja Ljubišina unuka, sadašnja direktorka Biblioteke, Snežana Đenić.


INKUNABILE U KRUŠEVCU VIDI U okviru projekta zaštite stare i retke građe koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture, u čitaonici Biblioteke održan je stručni seminar pod nazivom - Inkunabule. Cilj ovog seminara, ondnosno akreditovanog programa za stalno stručno usavršavanje zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti je proširenje znanja iz istorije knjige i štamparstva i doprinos unapređenju prezentovanja, korišćenja, očuvanja i zaštite pisanog nasleđa. Seminar su održale autorke programa - bibliotekari savetnici Dušica Grbić i Svetlana Vučković i viši bibliotekar Aleksandra Drapšin iz Biblioteke Matice srpske a prisustvovali su bibliotekari kruševačke biblioteke, kao i bibliotekari iz Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Kruševac.


JEZIČKE NORME I KULTURNO NASLEĐE VIDI Doprinos programu proslave Dana grada Čačka, kao i borbi za očuvanje jezika i pismenosti, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis dala je organizovanjem tribine o poznavanju jezičkih normi i kulturnog nasleđa.Predavanje- Škole i biblioteke kao čuvari srpskog jezika - dr Rajne Dragićević, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, u Sali skupštine grada. Interesovanje publike ukazalo je na njihovu zabrinutost za jezik kao identitet srpskog naroda i kulturnu baštinu. Sve manje čitanja kod pripadnika mlade generacije, i upliv tuđica u svakodnevni govor, problemi su o kojima treba da brinu najviši organi vlasti i institucije.


U JAGODINSKOJ TIN ZONI O PRAVILIMA OBLAČENjA U ŠKOLAMA VIDI U TIN ZONI jagodinske biblioteke održan je iskren, otvoren i pametan razgovor o pravilima oblačenja u srednjim školama. Bili su prikazani video-klipovi, prezentacije učenika, a čuli su se i oštri polemički tonovi - ponekad na ivici incidenta. Ali, pobedila je pristojnost i mudrost na koju je podsetilo nekoliko učenika (tiče se i pravila oblačenja, ali i života uopšte): Da bi promenio svet, kreni od sebe - to je jedino mesto na koje imaš potpuni uticaj!


AZBUKOVICA U PAKLU RATA 1914-1918. VIDI U Ljuboviji je predstavljena knjiga Azbukovica u paklu rata 1914-1918. Milana Mladenovića u izdanju Biblioteke - Milovan Glišić - iz Ljubovije. Knjiga predstavlja pravi pomen mnogobrojnih civilnih žrtava Velikog rata, interniranih u logore u Mađarskoj, Nemačkoj, Austriji, Rumuniji i drugim zemljama, spiskove izbeglog stanovništva i ratne siročadi. O knjizi koja je od epohalnog značaja za Azbukovicu su govorili: magistar Miloje Nikolić, istoričar Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, istoričar dr Gojko Malović, dr Ljubomir Protić, Milorad Radojičić, publicista iz Valjeva i Nada Petrović, arhivski savetnik Arhiva Jugoslavije iz Beograda.


IZ JUŽNOSLOVENSKIH KNjIŽEVNOSTI ZA DECU VIDI U čitaonici Biblioteke u Kruševcu održana je promocija knjige akademika prof. dr Branka S. Ristića Iz južnoslovenskih književnosti za decu, koja se nedavno pojavila u izdanju IK Bistrica - Novi Sad i Učiteljskog fakulteta Prizren - Leposavić. Veče je otvorila v.d. direktora, bibliotekar savetnik mr Snežana Nenezić, a o knjizi su pored autora govorili i prof. dr Tiodor Rosić i mr Slobodan Simonović. Profesor Rosić se osvrnuo na književnokritički metod i srpske, bugarske i makedonske autore za decu zastupljene u ovoj knjizi, dok je mr Simonović prisutne upoznao sa biobibliografskim podacima autora.


INFORMATIČKE REPETICIJE VIDI Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac je organizovala treću godinu za redom besplatnu obuku za penzionere i nezaposlena lica Upoznajte se sa virtuelnim svetom računara informatičko opismenjavanje. Od septembra 2013. do novembra 2015. godine početnu obuku informatičkog opismenjavanja za penzionere i nezaposlena lica je prošlo 152 polaznika. Ove godine, pored početnog kursa, biće organizovan i napredni kurs (30. novembra 2015. počinje sa obukom prva grupa).


DUČIĆ U LjUBOVIJI VIDI U sali bioskopa u Ljuboviji odigrana je predstava Poslednja pesma, koju je po tekstu Anite Panić režirao Marko Misirača. To je predstava o našem velikom pesniku Jovanu Dučiću. Velikog pesnika igrao je Nebojša Kundačina, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, njegovu veliku ljubav Jovanku Maja Kolundžija Zoroe, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, a mladog rođaka Milan Nikitović. Organizatori predstave Poslednja pesma bili su Kancelarija za mlade Ljubovije i Biblioteka Milovan Glišić.


NOVI CIKLUS KAMPANjE - NEGUJMO SRPSKI JEZIK VIDI U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, održana je promocija kampanje - Negujmo srpski jezik, otvaranjem izložbe fotografija i plakata. Na otvaranju su govorili Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Svetislav Goncić, glumac i Aca Seltik, muzičar.Autor fotografija je fotograf Željko Jovanović, a autor plakata Amalija Vitezović.


PREKO BIBLIOTEKE DO ZVEZDA VIDI Narodna biblioteka Kruševac ugostila je članove Astronomskog društva Eureka povodom realizacije završne svečanosti na projektu - Jesenja škola posmatračke astronomije. Projekat se realizuje u saradnji sa Edukativnim centrom Kruševac, u okviru programa Mladi su Zakon Ministarstva omladine i sporta. Za subotu 24. oktobar planirana je završana svečanost povodom realizacije prve jesenje škole posmatračke astronomije u Kruševcu. Za tu priliku planirano je da se za 25 učesnika izvrši svečana dodela sertifikata o uspešno položenom kursu i organizuje predavanje iz oblasti Astrobiologije. Predavanje će održati prof. dr Dragan Gajić sa PMF-a u Nišu, koji je i predsednik Astronomskog društava Alfa iz Niša.


IZ JAGODINE ODE NIKOLETIĆ TODE VIDI Ovo je jedan od onih događaja u kome se pronalazi sav smisao postojanja biblioteke, knjiga, pisaca i književnosti i dokaz da se ipak okreće i to u pravom smeru. Kada se na pravom mestu u pravo vreme nađu pravi ljudi, dobar pesnik i dobro usmerena deca, epilog je beskrajno i opšte zadovoljstvo. Tode Nikoletić je jedan od najpopularnijih stvaralaca za decu na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Pesnik i dramski pisac zastupljen u brojnim antologijama, monografijama, zbornicima, hrestomatijama i almanasima. Prevođen je na francuski, mađarski, slovački, turski, italijanski i ruski jezik.


KORIŠĆENjE DIGITALNIH RESURSA U BIBLIOTEKAMA VIDI U Lozničkoj biblioteci Vukovog zavičaja 22. oktobra organizovan je stručni seminar na temu Korišćenje digitalnih resursa u bibliotekama. Novka Šokica Šuvaković, bibliotekar savetnik, rukovodilac Odeljenja za matične poslove i Ivanka Klajn, viši dokumentalista u Referalnom centru BMS, govorile su o elektronskim katalozima biblioteka u Srbiji, tehnikama pretraživanja, o digitalnim bibliotekama, kao i o elektronskim izvorima informacija na KOBSON-u (pretraživanju elektronski dostupnih časopisa, knjiga i disertacija). Bibliotekari iz Krupnja, Loznice i Ljubovije upoznati su sa sadržajima dostupnih elektronskih kataloga i digitalnih zbirki biblioteka u Srbiji, sa korišćenjem OPAC-a (COBIB.SR), pretraživanjem elektronskih časopisa i zbirki digitalnih disertacija i knjiga koje su dostupne na KOBSON-u.


RASINSKI CVET KRUŠEVAČKOJ BIBIOTECI VIDI Ovogodišnji Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga, koji se održavao od 7. do 9. oktobra u Klubu Kulturnog centra, završen je svečanošću uručenja nagrada Rasinski cvet. Priznanje za najboljeg izdavača, jednoglasnom odlukom žirija, ove godine dodeljeno je Narodnoj biblioteci Kruševac. Direktor Kulturnog centra mr Miroslav Smiljković uručio je nagradu Rasinski cvet v. d. direktora Biblioteke mr Snežani Nenezić, koja se u ime svog kolektiva zahvalila na ovom vrednom i podsticajnom priznanju. Narodna biblioteka se ove godine izdvojila kvalitetom i sadržajnom raznolikošću objavljenih publikacija...


PESNIČKE VATRE ZLATIBORSKE VIDI Manifestacija Pesničke vatre zlatiborske predstavlja deo programa 52.- ih Beogradskih međunarodnih susreta pisaca. Ovogodišnji pesnički susreti posvećeni su jubilejima poznatih pesnika i književnika: 750 godina od rođenja Dantea Aligierija, 200 godina od rođenja Ljudevita Štura, 100 godina od rođenja Milutina Uskokovića i Branka Ćopića. Glavno dešavanje je bilo na Šumatnom brdu na Zlatiboru, a zatim su učesnici bili gosti Biblioteke. Gosti Zlatibora bili su pesnici: Milunka Mitrović iz Kosjerića, Budimir Dubak iz Crne Gore, Nataša Švikart Žumer iz Slovenije, Dragan Mraović iz Beograda, Zaharije Galo iz Italije, Mirjana Ranković Luković iz Čajetine i Hajder Ergulen iz Turske.


SEĆANjE NA Prof.dr Slobodana Ž. Markovića VIDI - Posle kraće i teške bolesti u Beogradu je u petak preminuo dr Slobodan Ž. Marković, dugogodišnji profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, književni istoričar, esejista, antologičar, neumorni kulturni poslenik i prijatelj biblioteka.Gde god je trebalo nešto pokrenuti, osnovati, podržati i održati, Slobodan Ž. Marković je bio među prvima. S podjednakim umećem i strašću vodio je Međunarodni slavistički centar Srbije, KPZ Srbije, časopise Književnost i jezik i Detinjstvo, bio jedan od osnivača Vukove zadužbine, Zadužbine Desanke Maksimović, stizao i da predaje na univerzitetima u Getingemu, Pekingu, Nišu i Prištini.


IZDANjA I AUTORI KRALjEVAČKE BIBLIOTEKE PREDSTAVLjENI U CRNOJ GORI VIDI Zbirka pesama Tiska Dragana Hamovića i zbornik Ranko Jovović pesnik, u izdanju kraljevačke biblioteke, predstavljene su u glavnom gradu Crne Gore Podgorici i univerzitetskom Nikšiću. O njima su, osim autora Tiske, i urednika zbornika dr Dragana Hamovića, govorili prof. dr Jovan Delić i prof. dr Goran Radonjić. - Hamović pripada redu najznačajnijih ljudi u srpskoj kulturi, ne samo svoje generacije. Specifičan je po tome što ga karakteriše dvostruko svojstvo: on je darovit pjesnik i tumač poezije. Hamović piše i izuzetne eseje...


Izložba STOJAN NOVAKOVIĆ: državnik, naučnik, bibliotekar
VIDI Ova izložba se od 03.09.2015. realizuje u NBS, povodom sto godina od smrti političara i državnika Stojana Novakovića.Ipak, oj je poznatiji i priznatiji po svom naučnom delovanju, iako je nekoliko puta bio ministar i dva puta predsednik vlade, i to u kriznim i prelomnim trenucima po Srbiju. Raznorodnost, obim i kvalitet rada Stojana Novakovića izazov su za svakoga ko želi da predstavi zaostavštinu jednog književnika, filologa, istoričara književnosti, prevodioca, istoričara, bibliotekara, bibliografa, arheografa, arheologa, muzeologa, heraldičara, pravnika, političara, diplomate, državnika i akademika.


81. IFLA via POŽAREVAC VIDI Kejptaun (Cape Town) u Južnoj Africi bio je domaćin 81. IFLA Konferencije. Narodna biblioteka - Ilija M. Petrović - Požarevac ove godine učestvovaćla po šesti put na generalnoj konferenciji IFLA. Za ovogodišnju Konferenciju je pripremljena poster-prezentacija - Upoznajte se sa virtuelnim svetom računara, koja promoviše informatičko opismenjavanje starijih lica Ovom projektu se u požarevčkoj Biblioteci posvećuje velika pažnja u poslednje tri godine. Obuku informatičkog opismenjavanja u Biblioteci u Požarevcu vode Renata Minić i Tatjana Jovanović Negoicić. Autor postera je karikaturista Dobrosav Bob Živković. Poster će na Konferenciji predstaviti direktorka Biblioteke u Požarevcu - Beba Stanković, koja je i predsednica IFLA Specijalne interesne grupe - Žene, informacije i bibliotekarstvo, u okviru sekcije Menadžment u bibliotekarstvu.


8.LETNjI ULIČNI ERSKI KABARE VIDI U organizaciji biblioteke Ljubiša R.Đenić, Turističke organizacije Zlatibor, po osmi put je održan Ulični erski kabare. Ova manifestacija je rezultat istraživačkog rada i beleženja erskog humora kao dela nematerijalne kulturne baštine ovog kraja, koju Biblioteka uspešno prati i predstavlja već osam godina. Na taj način Letnji ulični erski kabare je stekao status i svoje mesto u kalendaru kulturnih dešavanja Srbije.Izvođenjem himne Letnjeg uličnog erskog kabarea i nastupom Bid benda iz Zrenjanina, 7. avgusta, manifestaciju otvorila je Bojana Božanić, pomoćnik predsednika opštine. Čekajući povišicu bila je tema ovogodišnjeg konkursa za najboljeg aforističara, a po odluci žirija prvu nagradu osvojila je Sofija Pavlović Luković iz Užica. Više klikom na sliku...


KNjIGE ZA TAMBURE... VIDI Ovoga leta održana je manifestacija pod nazivom Antologija somborskog rok & rola. Organizator manifestacije je bila Gradska biblioteka Karlo Bijelicki uz asistenciju UG Psihozon, drugih udruženja i pojedinaca. Pod pokroviteljstvom Grada Sombora održana su tri koncertna dana na kojima su nastupali autorski bendovi iz Sombora.Prihodom od prodaje knjiga i donacijama, kupljena je kvalitetna oprema za sviranje, za probe koje će biti omogućene u namenski prilagođenoj prostoriji u zgradi Somborske biblioteke. Kupljeno je: gitarsko pojačalo Roland, bas pojačalo Fender, adekvatni razglas sa dve kutije na stalcima i nova mikseta sa 10 kanala, kablovi, mirkofoni, instrumenti i set bubnjeva.


ĐURĐIJINA FILMSKA PRIČA U ČAČKU
VIDI Nastupiti u rodnom gradu, ili pred prijateljima iz detinjstva, školskim drugovima i rodbinom, velika je želja svih, ali i velika odgovornost i izazov.Prilika da Čačanima predstavi novo ime na srpskom filmskom nebu ukazala se Biblioteci već 4. i 5. avgusta, kada će u gradu svoje rane mladosti gostovati Đurđija Radivojević (1986) i prvi put predstaviti svoj rad. Mlada rediteljka održaće nekoliko radionica za polaznike letnje radionice i srednjoškolce na temu filmske umetnosti, a 4. avgusta u 20 časova na platou ispred Dečijeg odeljenja i svoja dosadašnja filmska ostvarenja na platnu.


VEČE LAUREATA U UŽICU VIDI Književno veče povodom dodele nagrada pobednicima Konkursa Milutin Uskoković, za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2014. godini održano je u Čitalištu biblioteke u Užicu.O tematskoj i stilskoj raznovrsnosti priča pristiglih na ovogodišnji Konkurs govorila je dr Ljiljana Kostić, obrazloživši odluku žirija da nagradi baš ove pripovetke. U svojoj besedi prvonagrađeni Momčilo Bakrač uporedio je ličnosti junaka svoje priče, Ernesta Hemingveja, sa likom Milutina Uskoković a prisutnima su se obratili i trećenagrađeni Aleksandar M. Arsenijević i direktor Narodne biblioteke Užice Dragiša Stanojčić.


DVE NAGRADE ZA KRALjEVO VIDI Na drugom festivalu filmova o biblioteci - 3, 2, 1...biblioteka! - koji organizuje Narodna biblioteka Rade Drainac iz Prokuplja, nagrađena su dva filma biblioteke iz Kraljeva. Prva nagrada pripala je filmu - Ko ne čita lirske pesme, za volanom biti ne sme, autora Dejana Aleksića i Ivana Spasojevića a treća nagrada animiranom filmu - Osmeh, biblioteka lica, delo polaznika naše radionice animiranog filma a po tekstu Miloja Radovića. Žiri je radio u sastavu: Žikica Jovanović, scenarista i reditelj, Danilo Petrović, dramski umetnik i Kara Popović, bibliotekar.


DAN DEČJE BIBLIOTEKE - SLOBODAN Ž.MAKOVIĆ VIDI Poš zorišnom predstavom - Gozba na livadi - po motivima poezije Desanke Maksimović u čast prof. Slobodana Ž. Markovića a u izvođenju učenika ljiških škola obeležen je dan dečje biblioteke u Ljigu. Ovom pozorišnom predstavom počela su Ljiške kulturne večeri koje se ove godine održavaju od 13-16. jula bogatim kulturno umetničkim programom koji je uvertira za tradicionalnu manifestaciju - Kosidba na Rajcu.


DAN BIBLIOTEKE I VIDOVDANSKE SVEČANOSTI VIDI Dan Biblioteke LjUBIŠA R.ĐENIĆ u Čajetini ove godine su obeležila tri značajna dešavanja i svaki na svoj: kulturološki, edukativni, saznajni način upotpunjuju manifestaciju Vidovdanskih svečanosti.Biblioteka je bila domaćin naučnog skupa, a tema koja je okupila osamnaest eminentnih istoričara i istraživača je -Užička nahija u Drugom srpskom ustanku i obnovljenoj državi 1815-1839.godine. Zatim,otvorena je izložba - Rujanski starešina Jovan Mićić, od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule, čiji je autor Snežana Đenić, istoričar i viši kustos. Kao kruna, održana je Svečana akademija povodom Dana Biblioteke. Zvuci čarobne violine koju je svirala Sara Matić najvili su igrokaz o serdar Mićiću u izvođenju prvaka drame Užičkog narodnog pozorišta, Slobodana Ljubičića.


INELI - BALKAN VIDI
Neprofitna organizacija BIBLIOTEKE BUDUĆNOSTI (Futur Libraries) iz Grčke poziva sve zainteresovane bibliotekare iz Srbije da se prijave na poziv za projekat INELI BALKAN. Tema projekata je edukacija za inovativne programe u trogodišnjem trajanju. Konkursna aplikacija će se dobiti klikom na sliku u vrhu.


- VIDI Kako javlja sajt Narodne biblioteke Srbije od 17.juna 2015. rešenjem Vlade Republike Srbije od 8. juna 2015 godine Laslo Blašković imenovan za upravnika Narodne biblioteke Srbije - ustanove kulture od nacionalnog značaja.Posle dugogodišnjeg VD stanja u krovnoj ustanovi našeg bibliterastva očekuje se da će se naći neki X FAKTOR koji će imati TALENTA za prevazilaženje VD stanja u našoj kulturi.


KRALjEVO - VELIKO TRNOVO VIDI Direktorka Biblioteke, Dragana Tipsarević, boravila je, u okviru delegacije grada Kraljeva, u Velikom Trnovu od 10 12. maja. Povodom Dana Ćirila i Metodija, 11. maja, koji se obeležava kao nacionalni praznik i Dan bibliotekara Bugarske, naša direktorka održala je besedu na otvaranju Dana slovenske pismenosti. Na zvaničnim razgovorima o kulturnoj saradnji Kraljeva i Velikog Trnova, predstavljena je prezentacija naše ustanove i dogovorena dalja saradnja.


LjUBOVIJA VIDI Trinaesti - Gastrofest - u Ljuboviji imao je po prvi put zemlju gosta i predstavljanje kuhinje neke strane zemlje. Svoju gastronomsku ponudu predstavila je Republika Indonezija, a gosti iz ambasade ove prijateljske zemlje došli su na inicijativu i predlog Milojka Ivanovića, direktora Biblioteke Milovan Glišić. - Meni je posebno drago što su predstavnici ambasade Republike Indonezije na čijem je čelu bio ambasador, njegova ekselencija Harry R. J. Kandou, došli na - Gastrofest, jer je to bila moja inicijativa. Sa njegovom ekselencijom i gospodinom Habadi Soewdo - om, trećim sekretarom ambasade zaduženim za kulturu, informisanje i turizam, razgovarali smo i o mogućnosti saradnje u oblasti kulture.


30.4.2015.NOVI SAD VIDI U ogranku - Anica Savić Rebrac, novosadske gradske biblioteke predstavljene su izložbe kraljevačke biblioteke - De profundis - Georg Trakl i Živi život - Rastko Petrović (autora Gordane Timotijević i Ane Gvozdenović). Prof. dr Bojana Stojanović Pantović je ovom prilikom održala predavanje o Georgu Traklu i srpskom ekspresionizmu, a direktor novosadske biblioteke Dragan Kojić je na kraju programa održao besedu o izdavačkoj i propagandnoj delatnosti biblioteke iz Kraljeva i zahvalio se za saradnju. U publici su bili brojni profesori i studenti novosadskog univerziteta, od kojih su mnogi saradnici - Povelje.


23.4.2015.BEOGRAD VIDI Povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda je organizovala tradicionalnu akciju - Svi smo u biblioteci!. I ove godine poznate ličnosti su radile kao bibliotekari - izdavali i preporučivali korisnicima svoje omiljene knjige.Ove godine bibliotekari bili su: Zoran Kesić, Nataša Marković, Bule Goncić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Aca Seltik, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić, Živana Šaponja Ilić, Goran Gocić, Vanja Milačić...


15.4.2015.VALjEVO VIDI Valjevsko predstavljanje knjige Ima li ovde Srba, Milorada Vučelića izazvalo je veliko interesovanje u Valjevu. O knjizi su govorili dr Milo Lompar, i Želidrag Nikčević. Istakavši da je ovo prvorazredna patriotska knjiga koja se na različite načine bori za srpski interes i srpsku stvar, govornici su naglasili da je to učinjeno na originalan i jasan način, podvukavši potrebu konsenzusa oko kapitalnih državnih i nacionalnih vrednosti, kao jedine garancije našeg spasa i progresa.


14.4.2015.KRALjEVO VIDI Program Lekovite pesme i pesme realizovali smo na Pedijatrijskom odeljenju i Odeljenju dečje hirurgije Zdravstvenog centra - Studenica, Kraljevo. Saradnja između između ove dve ustanoveje jedan od lepih primera dobre prakse ustanova koje se bave decom. Na oba odeljenja su formirani bibliotečki ogranci koje redovno zanavljamo najnovijim knjigama za decu. Doktori i zdravstveno osoblje Zdravstvenog centra - Studenica, učestvuje u edukativnim programima posvećenim preventivi i očuvanju zdravlja koje organizuje Biblioteka.


25.3.2015.KIKINDA VIDI Bibliotekari Narodne biblioteke Jovan Popović u Kikindi, Slobodan Tomić i Milena Živkov, počeli su od 2. marta da drže časove srpskog jezika i književnosti učenicima osmih razreda koji se pripremaju za malu maturu u okviru jedne od radionica koje realizuje ova ustanova. Na ovu ideju došao je bibliotekar dečijeg odeljenja Slobodan Tomić koji je po obrazovanju profesor srpskog jezika i književnosti.Radionica se organizuje utorkom, sredom i petkom, a pohađa je blizu pedesetoro učenika gotovo svih osnovnih škola u Kikindi. Deca koja učestvuju u radu podeljena su u grupe, a svaka od grupa jednom nedeljno pohađa časove koji traju sat vremena.


24.3.2015.LjUBOVIJA VIDI U sali bioskopa u Ljuboviji sinoć je održano veče etno filmova - Mladenci 2015, bračnog para Dobrivoja i Dobrile Pantelić iz Donjih Brezovica kod Krupnja. Prikazani su film - Prokletstvo, za koji su Pantelići dobili nagradu - Srebrni pastir, na festivalu u Kučevu prošle godine i najnovije ostvarenje, film - Kletva. Oba filma su veoma toplo prihvaćena od strane ljubovijske publike.


20.3.2015.BEOGRAD - STARI GRAD VIDI Dečje odeljenje Dragan Lukić OJ ĐORĐE JOVANOVIĆ BGB na Starom gradu ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa ustanovama, udruženjima i organizacijama koje okupljaju sugrađane sa invaliditetom . U petak, 20. marta 2015. godine, dragi gosti su bili korisnici Dnevnog boravka za osobe sa posebnim potrebama Stari grad (Kneza Miloša 4) i Dnevnog boravka za osobe sa autizmom Kornelije (Kornelija Stankovića 13) sa Vračara, u pratnji terapeuta.


11.2.2015.LJUBOVIJA VIDI U Bibliteci Milovan Glišić, predstavljena je knjiga - Srbi, narod koga nema, dr Miroslava Pušonje iz Beograda. O raznim oblicima ugrožavanja srpskog integriteta govorio je mr Miloje Nikolić, istoričar iz Zavoda za zaštitu spomenika kultiure u Valjevu. O samoj knjizi i ekonomiji identiteta govorili su autor i poznati privrednik dr Miroslav Pušonja i recenzent knjige istoričar dr Gojko Malović.


28.1.2015.KRALjEVO VIDI U istoriji crkvene i državne diplomatije teško je naći primer koji se može uporediti sa delima Save Nemanjića, na njegovom putu od monaha do arhiepiskopa koja je dovela do samostalnosti srpske crkve i do samostalnog i slobodnog kraljevstva. On je Srbima bio prvi verski poglavar, prvi pisac, prvi državnik, prvi zakonopisac, prvi diplomata, prvi prosvetitelj, lekar...Po delu Svetog Save srpski se narod prepoznaje u svojoj državi, u svojoj veri, u svom jeziku, u svojim zakonima i u svojoj pravdi...čulo se, između ostalog, u - Besedi o Svetom Savi koju je, na Svetosavskoj akademiji u kraljevačkoj biblioteci, izgovorio prof. dr Žika Bujuklić.


16.12.2014.UŽICE VIDI u prepunom Čitalištu narodne biblioeke Užice održana je promocija knjige- KRALjEV BIBLIOTEKAR Dobrosav Ružić (1854-1918) pisac, senator, ministar prosvete i prijatelj kralja Petra I Karađorđevića.O knjizi su nadahnuto govorili: mr Slobodan Radović, autor, Danica Otašević, urednik izdanja i mr Marijana Matović, recenzent.


23.10.2014.LOZNICA VIDI U Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici 23. oktobra održan je stručni seminar za bibliotečke radnike Mačvanskog okruga na temu "Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja i njena primena u biblioteci". Bibliotekari su kroz intezivno predavanje Jelene Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije, imali priliku da se upoznaju sa pojmom razvojne biblioterapije, kao i sa načinom primene što će dati novi kvalitet u budućem radu sa korisnicima. Razvojna biblioterapija, kao vid biblioterapije uopšte, namenjen je sveukupnoj čitalačkoj populaciji. Ona im omogućava da kreativno i kritički misle da prošire i promene modele ponašanja na osnovu onoga što su pročitali, da uče kako da komuniciraju i kako da neprestano rade na svom ličnom usavršavanju.


14.10.2014.KIKINDA VIDI Narodna biblioteka - Jovan Popović, Kikinda,povodoma Dana biblioteke raspisuje literarni konkurs za najbolje radove dece i mladih u 2014. godini.Radovi mogu biti pisani na srpskom i na mađarskom jeziku.Rukopisi se ne vraćaju. Konkurs je raspisan do 7.novembra 2014.godine.


03.10.2014.IRIG VIDI 51. SABOR BIBLIOTEKARA SREMA jedan je od najstarijih stručnih skupova u bibliotečkoj delatnosti u Srbiji. Održava se već pola veka, uvek prvog petka u oktobru, uvek u Irigu. Organizator je Podružnica bibliotekara Srema, kao deo Bibliotekarskog društva Srbije, a domaćin je Srpska čitaonica u Irigu. U šestu deceniju svog postojanja, Sabor bibliotekara Srema ušao je u petak, 3. oktobra 2014. godine, kada je održan 51. put, okupivši sremske bibliotekare i njihove kolege iz Beograda i Novog Sada. Stručna saopštenja bila su posvećena dvema velikim godišnjicama stogodišnjici početka Velikog rata i stopedesetogodišnjici rođenja Branislava Nušića. Branka Dragosavac, bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, govorila je o stradanju fondova javnih biblioteka u toku Velikog rata. Izložbu - Srpski književnici o Velikom ratu, predstavila je Milijana Dmitrović Torma. Svake godine Podružnica bibliotekara Srema dodeljuje Nagradu Dositej Obradović, ustanovi ili pojedincu, za unapređenje bibliotečke delatnosti, razvijanje interesa za knjigu i pisanu reč. Ovogodišnji dobitnik je Vesna Stepanović, bibliotekar u inđijskoj Biblioteci.


11.07.2014.BEOGRAD VIDI Potpisan je protokol o strateškoj saradnji i partnerstvu između Fondacije Narodne biblioteke Srbije i kompanije EUnet d.o.o. Protokol podrazumeva donatorsku pomoć EUneta i saradnju u primeni novih znanja, tehnologija, veština i servisa radi unapređenja rada i zaštite Narodne biblioteke Srbije na internetu. Takođe, EUnet će unaprediti onlajn predstavljanje rada Fondacije Narodne biblioteke Srbije na internetu. Protokol su potpisali Mirko Marković, upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije i Mirjana Rosić, direktor kompanije EUnet d.o.o. Ova saradnja je nastala kao prvi projekat po pozivu Fondacije zaposlenima u Narodnoj biblioteci Srbije za predloge inovacija i angažovanja Fondacije za unapređenje rada Narodne biblioteke Srbije. Fondacija Narodne biblioteka Srbije prepoznaje značaj upotrebe novih tehnologija u cilju onlajn promocije kulture i obrazovanja jer se time direktno ostvaruje pozitivan uticaj na rast i razvoj u toj oblasti, saradnja sa biznis sektorom i priključenje pozitivnim mogućnostima projekta KREATIVNA EVROPA.


09.07.2014.LjIG VIDI Obeležen je peti rođendan - Dečje biblioteke Slobodan Ž. Marković. U čast profesoru Slobodanu Ž. Markoviću priređen je program svih uzrasta dece od predškolaca do učenika srednje škole. Osim slavljenika Slobodana Ž Markovića rođendan je uveličao i svojim prisustvom i njegov učenik Ljubivoje Ršumović kome je ovo drugi put u poseti Ljigu.Njegova želja je da poveže sa lepotom učenja, odrastanja i stvaranja.U publici su bila nekadašnja deca koja su ga prvi put pozdravila u Ljigu ali sada u svojstvu roditelja neke nove dece i nekih novih budućih roditelja. Ovo je do sada najveća poseta jednog programa za decu i kao i uvek uz puno emocija tu su i nove knjige koje je poklonio prof Slobodan Ž Marković i posebno Ljubivoje Ršumović.


29.05.2014.BEOGRAD - STAMBOL VIDI Međunarodna konferencija Qualitative and Quantitative Methods in Libraries održana je po šesti put ove godine. Predstavnici Biblioteke grada Beograda aktivno učestvuju u radu ove konferencije četiri godine unazad i kao potvrdu doprinosa kvalitetanama je ukazano priznanje između ostalog i time što imamo, kao ustanova, dva člana u Međunarodnom naučnom komitetu Konferencije. Domaćin ovogodišnje konferencije bio je Univerzitet Kadir Has iz Istanbula.Detaljan izveštaj klikom na sliku.


28.12.2013.KIKINDA VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljena je nova zbirka pesama Zvonka Karanovića. O knjizi je pored autora govorio i naš poznati književnik, Srđan Srdić. Zbirka je, prema rečima autora, namenjena svima koji vole da tumače i povezuju simbole i putokaze, da nalaze skrivena mesta i značenja u tekstu.Zvonko Karanović je dobitnik međunarodne stipendije za pisce 2011. koju dodeljuje Fondacija Hajnriha Bela, kao i nagrade Laza Kostić za zbirku pesama Mesečari na izletu 2012. godine.


16.12.2013.VIŠEGRAD VIDI Uprava Društva bibliotekara Republike Srpske je donijela odluku da se predstojeći seminar održi na Jahorini 24 25. aprilA 2014. godine pod radnim naslovo -Biblioteka,knjiga,informacija, sa sledećim podtemama:
- Biblioteka kao stručni posrednik.
- Biblioteka ustanova koja omogućava učenje.
Pozivamo zainteresovane stručnjake da pošalju sažetak svojih radova i ključne riječi u elektronskom formatu na adresu bibliotekarirs@gmail.com do 28.02.2014. godine. Sažetak treba da ima od 250 do 400 riječi, ključnih riječi treba da bude od 3 do 8. Obavještenje o prihvaćenim radovima autori će dobiti do kraja marta. Program rada biće objavljen na sajtu Društva bibliotekara RS www.bibliotekarirs.orgd o 05.04.2014. godine. Kotizacija za seminar je 50,00 KM ili 25 . Predavači su oslobođeni plaćanja kotizacije. Prijave za seminar od 05.04. do 15.04.2014. godine na telefon: 065/069-403 Stojka.


24.11.2013.KIKINDA VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović, 22. novembra 2013. godine održane su 35. Pesničke staze Književnog udruženja Kikinde kao i dodela pesničke nagrade Miloš Šubarički. Nagrada se dodeljuje za najbolji ciklus pesama mladog pesnika. Na konkursu je učestvovalo 84 pesnika sa 780 pesama. Nagradu je dobila Katarina Fiamengo za ciklus pesama - Nijanse. Nagrada nosi ime rano preminulog kikindskog pesnika Miloša Šubaričkog. Dodeli nagrada prisustvovala je i porodica pesnika Šubaričkog.


26.10.2013.LJIG - CETINJE VIDI Kako je utvrdjeno planom projekta MANUBALK, a kako je i potvrdjeno tokom radnih sastanaka i UO u septembru u Francuskoj u periodu od 21. oktobra do 25 oktobra u Crnoj Gori organizovana je ekspertska misija ovog medjunarodnog projekta. Partner iz Crne Gore, narodna biblioteka - Djuradj Crnojevic, ugostila je jednog regionalnog strucnjaka iz Srbije i jednog evropskog strucnjaka. Ekspertizu odabranih rukopisa uradila je ispred INternet Kluba koordinator MANUBALK projekta za Srbiju, mr Nada Arbutina, dok je Anna Arietta Revithi dosla iz Grcke. Grcka nije partner u ovom projektu, ali s obzirom na visok nivo ocekivanih ekspertiza i analiza, g-dja Revithi je pozvana ispred Hellenic Parlamenta kao evropski priznati konzervator. Predstavnik CCL-a i tehnicki koordinator bio je Richard van Deusen.


15.10.2013.OVČA - BEOGRAD - LjIG VIDI Ogranak Biblioteke "Milutin Bojić" u Ovči, u utorak 15. oktobra 2013. bio je domaćin velikog bibliotečkog susreta, koji je organizovan zajedno sa Internet klubom iz Ljiga. Ugledne kolege iz sveta bibliotekarstva održale su predavanje Mala priča o velikim bibliotečkim događajima u 2013, i prenele okupljenima najnovije trendove u branši. Posebnu dimenziju ovom događaju dala je činjenica da je predavanje moglo da se prati u celom svetu zahvaljujući direktnom prenosu na internetu.


01.10.2013.POŽAREVAC VIDI U organizaciji Narodne biblioteke - Ilija M. Petrović, u Požarevcu, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva kulture i informisanja RS, održana je četvrta po redu manifestacija - Dani Slobodana Stojanovića. Prvog dana predstavljena je nagrađena drama Mirka Miloradovića - Patka za poneti (2012.) i zbornik radova - Prozno stvaralaštvo Slobodana Stojanovića (2012.) prošlogodišnjeg Konkursa. Proglašen je i pobednik ovogodišnjeg Konkursa - Tihomir M. Stevanović iz Mladenovca sa dramom - Tajna i male laži. Manifestaciju je otvorila Beba Stanković, direktorka Biblioteka, a u programu su učestvovali: Radomir Putnik, Dragomir Antonić i Miomir Petrović. Pismeno obraćanje Mirka Miloradovića, koji je bio sprečen da prisustvuje, pročitala je Beba Stanković, direktorka Biblioteke.


27.09.2013.LjIG-BEOGRAD VIDI Univerzitetska biblioteka - Svetozar Marković, iz Beograda i Internet klub iz Ljiga, sklopili su Protokol o programskoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju ciljeva Digitalne agende Srbije. Univerzitetska biblioteka i Internet klub će zajednio raditi na realizaciji programa i projekata koji su zanovani na strategiji obuhvaćenoj Digitalnom agendom Srbije.


18.09.2013.BEOGRAD VIDI U Biblioteci grada Beograda 27. septembra 2013, već treću godinu za redom održan je finalni deo manifestacije Noć istraživača. U sklopu Velike naučne avantureBiblioteka je ugostitila dve postavke. Na platou ispred Biblioteke istraživači iz oblasti neuro nauka su sa posetiocima upražnjavati Mentalni fitnes i pokazali im zašto mozak treba da posmatramo poput mišića i da ga stalno teramo da radi zadatke na najrazličitijim nivoima.


03.09.2013.KRALjEVO VIDI Nedavno je na Beranovcu, u blizini Kraljeva, otvoren Dnevni centar za stara lica o kojem se stara gradska samouprava u saradnji sa Centrom za socijalni rad, mataruškim Gerontološkim centrom i udruženjem građana - Prodor. Sredstva za izgradnju Centra obezbedila je Evropska unija. Kako se u dokumentima navodi - cilj ovog projekta je doprinos rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica kroz uspostavljanje sistema pružanja efikasnih i kvalitetnih usluga za stara lica u skladu sa principima razvoja lokalnih usluga socijalne zaštite i unapređenje kviliteta života starih lica...

19.08.2013.ČAČAK VIDI Časopis - Disovo proleće, od 1971.godine je hroničar istoimene manifestacije koja se u slavu pesnika Vladislava Petkovića Disa i savremenog pesništva održava u Čačku. Najpre u formi novina, a od 1997. kao časopis, Disovo proleće je propratilo sva dešavanja na Disovim svečanostima koje su ove godine, od 5.marta do 31. maja, napunile, i svečano obeležile, pola veka trajanja. Organizator manifestacije i izdavač časopisa je Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis. Broj 44. - Disovog proleća, izašao je na 82 strane, a glavni i odgovorni urednik je Danica Otašević, direktor manifestacije i Gradske biblioteke.


19.07.2013.POŽAREVAC VIDI Nezaposlena lica i penzioneri će moći od 1. oktobra da se informatički opismene u radionicama koje će se održati u požarevačkoj biblioteci Ilija M. Petrović. Radionice će se organizovati 3 puta nedeljno i to ponedeljkom, sredom i petkom u trajanju od 2 sata. Upotreba interneta, mejlova, korišćenje skajpa, samo su neke od planiranih aktivnosti tokom dvonedeljne obuke. Zbog ograničenog prostora i broja računara kojima raspolaže biblioteka, planirano je da se predavanja organizuju u dve grupe.


12.07.2013.LjIG VIDI OBELEŽEN DAN DEČJE BIBLIOTEKE SLOBODAN Ž. MARKOVIĆ U subotu 12. 07.2013 godine obeležen je prvi rođendan - Dečje biblioteke Slobodan Ž. Marković U čast profesoru Slobodanu Ž. Markoviću priređen je program učenika osnovne škole Sava Kerković, pod nazivom - Pucketaju oči ko da su od granja! čiji je autor Miloje Radović, pesnik i bibliotekar iz Kraljeva. Imendanu je prisustvovao lično profesor Marković koji je poželeo da biblioteka bude uvek puna ljiške dece. Program je realizovan u okviru Ljiškog kulturnog leta i najava je novih sadržaja na tradicionalnoj manifestaciji - Kosidba na Rajcu, koja je stihovima o prirodi i živopisnim kostimima dece izvođača pokazala da male sredine imaju VELIKO SRCE za drage ljude u svom zavičaju.


16.05.2013.LjIG VIDI U susret stogodišnjici Prvog svetskog rata i velikoj pobedi srpske vojske u Kolubarskoj bici, Crkva Ljig organizovala je predstavljanje knjige Ratni drugovi Stanislava Vinavera. O Vinaveru i njegovom delu govorili su Nadežda Vinaver, profesor Beogradskog univerziteta u penziji, Jovan Pejin, bivši direktor Arhiva Srbije i akademik Milovan Danojlić. Vinaver je bio jedan od 1300 đaka kaplara koji su se borili u Kolubarskoj bici 1914. godini kao borci čuvenog Skopskog đačkog bataljona.


23.04.2013.BEOGRAD VIDI Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige u Biblioteci grada Beograda otvorena je izložba posvećena Desanki Maksimović. Izložba je priređena povodom 20 godina od smrti i 115 godina od rođenja pesnikinje (koja je svečano otvorila Biblioteku grada Beograda). U izlozima Biblioteke grada Beograda, kao i u Pozajmnom odeljenju, prikazani su najvažniji momenti iz života i stvaralaštva pesnikinje. Na velikim plakatima nalaze se odabrane fotografije, cele pesme i odlomci iz različitih perioda stvaralaštva. U Pozajmnom odeljenju Biblioteke izložena su i stara i retka izdanja njenih knjiga.

23.04.2013.NBS-BEOGRAD VIDI Ambasada Kanade u Republici Srbiji poklonila je Narodnoj biblioteci Srbije 2.813 knjiga, 372 časopisa i 209 jedinica posebne građe. Njegova Ekselencija, ambasador Kanade, Roman Vaščuk i v.d. upravnika Dejanu Ristiću obavili su simboličnu primopredaju poklona u prostoru ispred centralne čitaonice.


08.04.2013.SOMBOR VIDI SVETSKI DAN ROMA 8. APRIL-Kancelarija za pitanja Roma Grada Sombora, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Turistička organizacija Grada Sombora priredili su u prostorijama Dečje biblioteke program povodom Svetskog dana Roma.Deca su izvodili skečeve, recitacije i slušali poučne priče o Romima. Predstavljeni su istorijski simboli Roma, između ostalog se izdvojila priča o violini. Deca su mogli saznati nešto i o Indiji kao prapostojbini Roma. Za muzički program bili su zaduženi violinisti Manujel Bogdan i Sebastijan Balog, učenici Muzičke škole Petar Konjović...Takođe, održano je i PREDAVANjE IZ ISTORIJE I KULTURE ROMA na kome su učestvovali v.d. direktora Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, Vladimir Jerković, koordinator Kancelarije za pitanja Roma Grada Sombora, Zoran Kalanjoš i Vanja Uzelac.Kraj programa Svetskog dana Roma obeležio je svojim muzičkim nastupom violinista David Bošnjak.


24.03.2013.LjUBOVIJA VIDI U Ljuboviji je održana premijera etno filmova Dobrivoja i Dobrile Pantelić, filmskih amatera iz Donjih Brezovica kod Krupnja. Prikazani su filmovi Iznad Sokola Laze, Borka i Vitomir i Kantar. Projekciju je pratilo preko 200 gledalaca, koji su uživali u najnovijim ostvarenjima poznatog filmskog bračnog para. Dobrila i Dobrivoje Pantelić nagrađeni su prošle godine po osmi put Srebrnim pastirom za film Međa na festivalu amaterskog filma u Kučevu, a za sada su i jedini amateri sa plaketom Jugoslovenske kinoteke za doprinos u očuvanju tradicije na filmskoj traci.


. VIDI


16.10.2012.KLADOVO VIDI Biblioteka - Centar za kulturu Kladovo, 16. oktobra 2012. godine organizovala je edukativni program za mlade - Ovo je nastrašniji / najlepši dan u mom životu.Preventivni litetarno psihološko - dramski program namenjen mladima baziran je na romanu Ovo je nastrašniji dan u mom životu Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra Beograd (2006.) Program podstiče i osnažuje mlade da otvore i kreativno protresu različita pitanja, dileme i teme iz svog svakodnevnog života. Oslanjajući se na identifikaciju sa glavnim junakom romana, inače, generacijskim vršnjakom učesnika radionice, mladi lakše izražavaju svoje strahove, brige, nade, ljutnju, teškoće i radosti. Autorke programa i voditeljke radionica: Jasminka Petrović, pisac za decu - Irena Lobodok Štulić, školski psiholog iz Tima Psihokod, Aleksandra Nikolić, dramska umetnica. Detaljnije klikom na sliku.


04.10.2012.BEOGRAD - NBS VIDI U NBS, održan je razgovor povodom objavljivanja drugog dopunjenog i izmenjenog izdanja "Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure" autora Delfine Rajić i dr Miloša Timotijevića . Ova monografija Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure iz 2004. godine pobudila je veliko naučno interesovanje i postala osnova za sva ozbiljnija istraživanja koja su za poslednjih osam godina donela vredne doprinose u izučavanju prošlosti manastira na ovom području.


30.07.2012.KRALjEVO VIDI Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani pretvorena je u gradilište. Sredinom jula u nju su se uselili građevinski radnici koji obavljaju poslove na ugradnji liftovskog postrojenja. Reč je o složenim i obimnim radovima, pa je Biblioteka bila prinuđena da privremeno obustavi rad s brojnim korisnicima. Predviđeno je da poslovi budu završeni 17. septembra. Ukupna vrednost radova iznosi oko 5,4 miliona dinara. - Iz gradskog budžeta obezbeđen je novac za liftovsko postrojenje i građevinske radove, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo novac za projektnu dokumentaciju.


25.05.2012.PRIJEPOLjE VIDI U Matičnoj biblioteci Vuk Karadžić održana je panel diskusija na temu - Izrada godišnjeg plana rada škole plan stručnog usavršavanja. Budući da pravilnik o stručnom usavršavanju i sticanju znanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika rekoncipira sistem profesionalnog razvoja zaposlenih i nalaže nove procedure u izradi plana stručnog usavršavanja ustanove...DETALjNIJE KLIKOM NA SLIKU

25.05.2012.UŽICE VIDI Posle knjiga"Anina priča", "Hajdučica", "Kiselo grožđe" i drugih koji su bili izuzetno čitani i traženi u užičkoj Biblioteci publika je s nestrpljenjem dočekala najnoviji roman Mirjane Stakić , pod nazivom Hanina kći. Priča inspirisana starim porodičnim dnevnikom, o zabranjenoj ljubavi, strasti, tajnama i razotkrivanju istina. Pored autora o knjizi su govorili i prof. dr Miomir Milinković i Marija Vulović.


18.04.2012.UŽICE VIDI U sredu 18.aprila održano je književno veče povodom dodele nagrada na Devetnaestom Konkursu MILUTIN USKOKOVIĆ(za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku).
Prva nagrada: Završni argumenti (šifra Kosmičke repeticije), Slaviša Obradović,79101 Prijedor,
Druga nagrada: Čudo u Brestu (šifra Strah od beline),Mirko Jovanović,22300 Stara Pazova,
Treća nagrada: Detalji(šifra 10312),Miloš Jovović,Beograd. Dobitnicima su svečano uručene nagrade a posetioci su mogli da čuju obrazloženje žirija i nagrađene pripovetke.


13.03.2012.JAGODINA VIDI U Narodnoj biblioteci u Jagodini je održano stručno predavanje na temu Unapređenje plasmana poljoprivrednih proizvoda malih proizvođača. Predavači su bili: Diplomirani inženjer ratarstva Mile Gošnjić i Diplomirani inženjer telekomunikacije Dragan Sajić iz udruženja Srpska magaza koje je novi partner biblioteke na projektu AgroLib-Ja.Predavači su održali veoma interesantno predavanje koje su ilustrovali mnogobrojnim primerima iz svoje bogate prakse i dosadašnje saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije. Interakcija sa posetiocima je bila izuzetna i predavači su nakon predavanja odgovarali na mnogobrojna pitanja.


.


29.02.2012.BEOGRAD-ZVEZDARA VIDI U sredu, 29. februara, u Biblioteci-galeriji Branko Miljković na Zvezdari održana je promocija 4 romana u izdanju KNjIŽEVNE OMLADINE SRBIJE. Pred mnogobrojnom, uglavnom mladom, publikom svoje književne prvence predstavili su:Jelena Filipović roman Magličasti ljudi,Mina Tanasković roman Da bi se naši putevi ukrstili,Dušan Pirković roman Putnik i Stefan Stefanović roman Bekstvo u zatvor.


11.01.BEOGRAD VIDI - PROČITAJ Početak nove godine prilika da je započnu ili prvi put predstave novi bibliotečki projekt. Jedan od onih koje preporučujemo je INTERNET ZONA koji približava upotrebu Interneta u bibliotekama svim korisnicima. Uz osnovna znanja korišćenja računara, u slobodnom pristupu, biblioteke će postati mini referalni centri koji će biti u službi davanja osnovnih životnih informacija

pročitaj Na Internetu, ali i u 14 biblioteka u Beogradu korisnicima bibliotečkih usluga će direktno biti dostupni web sadržaji iz domena DRŽAVNE UPRAVE, TRAŽENjA POSLA i UČENjA.


22.12.2011.BEOGRAD VIDI U Biblioteci grada Beograda otpočela je raalizacija projekta Internet zona. Predmet projekta je formiranje 14 informativno-edukativnih Internet centara tzv. Internet zona u 14 objekata Biblioteke grada Beograda. U Internet zonama građani će tokom trajanja projekta, ali i po njegovom okončanju, dobijati informacije o korisnosti Interneta i moći da pohađaju radionice za praktičnu upotrebu Internet tehnologije (osnovi korišćenja računara, e-Posao, e-Uprava, e-Učenje). Istovremeno, projekat će se setom aktivnosti baviti i promocijom .srb domena.


06.10.2011.BEOGRAD - SISAK VIDI Narodna knjižnica i čitaonica Sisak organizovala je 6 i 7. 10, 2011. godine Međunarodni stručni skup Festival knjižničarstva Pokaži što znaš. Na njemu su učestvovali knjižničari-bibliotekari narodnih biblioteka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Skup su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Iz Srbije projekat IT65+ predstavio je Mirko Marković, savetnik za posebne prpojekte i programe BGB, pod intigrantnim naslovom I BAKE I DEKE TO RADE. U njegovom izlaganju posebno su naglašeni značaj uklanjanja IT inkluzije ove kategorije korisnika i saradnja sa NVO IAN u IT povezivanju najstarijij i najmlađih korisnika bibliotečkih usluga u zajedničkom takmičenju. Ovu temu i projekat su kolege iz Hrvatske prihvatili na neskrivenim simpatijama i odobravanjem...


01.07.2011.SOPOT VIDI DANI MILOVANA VIDAKOVIĆA Manifestacija "Dani Milovana Vidakovića" u organizaciji Biblioteke grada Beograda,Odeljenja Biblioteke "Milovan Vidaković", GO Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće ove godine održaće se po šesnaesti put.PROGRAM MANIFESTACIJE klikom na sliku.


18.06.2011.BEOGRAD VIDI U subotu 18. juna u biblioteci "Đorđe Jovanović" odelnju BGB, je održano nesvakidašnje takmičenje za bake, deke i njihovih unuka. Organizator je bila lokalna nevladina organizacija IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda. Parovi koje su činili baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina nadmetali su se u snalaženju na Internetu i u radu na računaru. Parovi koji su se prethodno prošli kvalifikacije, imali su zadatak da što brže i što tačnije odgovore na različita zanimljiva pitanja u onlajn kvizu koristeći pri tome Internet za traženje informacija. Takmičari su pokazali da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u premošćavanju digitalnog jaza između generacija podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Pobednicima su sledovale nagrade: laptop računar, desk top računar i kvalitetna web kamera.


25.05.2011.NOVI SAD DETALjI AGENCIJA VASANTA uz podršku Društva bibliotekara Srbije organizovala je 25, 26, i 27. maja 2011. u Novom Sadu prvo savetovanje u oblasti kulturnog turizma i bibliotekarstva.Na skupu su učestvovali bibliotekari iz: Herceg novog, Vinkovaca, Bijeljine, Banja luke, Beograda ( Sopot, Barajevo, Grocka, Zemun...), Novog sada, Šapca, Niša, Kraljeva, Bajine bašte, Stare pazove, Odžaka, Vrbasa, Bačke palanke, Apatina... Predavači: prof.dr. Željko Vučković, Jasmina Ninkov, Mirko Marković, Nevenka Mitrović... Obrađene teme su obuhvatile osnovne postulate ove teme u odnosu na bibliotečku delatnost, resurse i potencijale za praktičnu primenu. Teoriska pitanja su razmatana i sa iskustvene i primenljive strane što je rezultiralo izuzeno atraktivnim radionicama i trenzima na adekvatnim lokacijama. Posle izvršene evaulacije usvojeni su i Zaključci skupa, koje možete preuzeti u nastavku, klikom na sliku.


21.03.2011.NOVI SAD BIBLIOTEKE U KONTEKSTU KULTURNOG TURIZMA - Agencija VASANTA organizuje prvo savetovanje u oblasti kulturnog turizma i bibliotekarstva. Termin je 25, 26, i 27. maj 2011. Održaće se u Novom Sadu, ali i na padinama Fruške gore.Smeštaj učesnika je u hotelu Aurora - na samoj obali Dunava, sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu.
25.maj - Registracija učesnika i ambijentalni rad na Petrovaradinskoj tvđavi uz obilazak odabranih ateljea umetnika. Večera dobrodišlice u čardi.
26.maj - pre podne za Uvodna predavanja Biblioteke u kontekstu kulturnog turizma u konferencijskoj sali hotela,
- posle podne radionice i praktične vežbe - Fruška gora, Irig, Sremski Karlovci...poezija...vino...muzika...
27.maj - evaulacija i utvrđivanje zaključaka i uz sertifikate čaša dobrog fruškogorskog bermeta.
Prijavu možete izvršiti do 15. aprila telefonom: +381 21 55 77 45 ili +381 63 871 31 37, ili elektronskom poštom- vasanta.ns@gmail.com


01.56 h - 03.11.2010.KRALJEVO - SNIMAK ZEMLJOTRESA U ČITAONICI PERIODIKE BIBLIOTEKEDETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 24.01.2008. - BEOGRAD - STARI GRAD - Opština Stari grad i biblioteka Đorđe Jovanović nastavljaju višegodišnju saradnju. Bolji uslovi rada u biblioteci privukli su nove čitaoce i znatno je unapređen kvalitret života u ovom delu Beograda. Opština sedam godina intezivno pomaže biblioteku i uređivanje dečjeg odeljenja na Studentskom trgu 19, koje nosi ime našeg poznatog pesnika Dragana Lukića jedna od najvažnijih aktivnosti u tome. Početkom 2008. godine biblioteka Dragan Lukić dobila je 2.300.000 dinara za nabavku posebnih polica i ormara za knjige čime će se upotpuniti priča započeta Elektronskom čitaonicom koju je dobila od opštine pre tri godine i izgradnjom najsavremenijeg pulta za izdavanje knjiga prilagođenom deci po skandinavskom modelu.


11. susret bibliotekara RS 05.JUN 2007 VIŠEGRAD. - Na nedavno održanom 11. susretu bibliotekara RS u Višegradu dodijeljene su plakete "Đorđe Pejanović" najboljoj biblioteci "Nevenka Stanisavljević" iz Kostajnice i najboljem bibliotekaru RS u ovoj godini Dušanki Novaković, direktoru Narodne biblioteke "Filip Višnjić" iz Bijeljine. Takođe, Priznanje za dobročinstvo onima koji su omogućili "da knjiga bude u službi čovjeka - bliska ljudima" dobili su Društvo bibliotekara Srbije i SRPSKA BIBLIOTEČKA MREŽA www.biblioteke.org.yu. Posle POVELjE - Bibliotekarskog društva Srbije iz prošle godine, ova Plaketa je još jedan pokazatelj da okupljanje srpskih biblioteka za zajednički rad nije uzaludan posao i da će profesionalna, kulturna i nacionalna svet iskrenih ljudi od knjige uskoro još jače pokazati šta sve može i ume. Do tada pogledajmo kako je bilo u Višegradu klikom na sliku u desnom uglu.


Od 11.oktobra 2005, godine naš sajt je implemetirao web novi servis PHP-VEBER koji omogućava automatizova unos i distribuciju telex vesti do 100 reči iz svih biblioteka članica mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA. BIBLIOTEČKI TELEX pod popularnim pod naslovom U ŽIŽI INTERESOVANJA omogućiće još brži protok bibliotečkih informacija na globalnoj mreži.Očekujemo da ćete i VI svojim prilozima doprineti da razmena informacija iz sveta bibliotekarstva u nas bude još sadržajnija i bogatija.


Na dečjem odeljenju biblioteke "Đorđe Jovanović" Stari grad, Beograd počela je sa radom prva dečja elektronska čitaonica, koju je najsavremenijom kompjuterskom opremom svojim najmlađim žiteljima donirala opština Stari grad.Pet umreženih računara, sa pratećom opremom, on-line Internet i multimedijalni reproduktori već su se usijali od rada i kreativnih elektronskih radionica koje se ostvaruju saradnji sa bibliotekom Instituta Servantes u Beogradu...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub