DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Praznik u Jagodini
Povodom Dana biblioteke u Jagodini upriličena je prigodna svečanost. Tom prilikom su najverniji čitaoci dobili nagrade, jagodinska biblioteka je dobila nagradu Veb biblioteka 2016, otvorena je izložba Iz Zbirke stare i retke knjige, autorki Nade Dimitrijević i Marije Crnković. Izložbu je otvorio Dejan Tanić magistar istorijskih nauka, koji je prigodnom besedom istakao vrednost građe koja se čuva u fondovima biblioteka i drugih ustanova koje baštine našu tradiciju.Biblioteci je stigla i AgroLib torta od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, korisnice projekta Poljoprivredne biblioteke, gosti su uživali u muzici malih umetnika iz Muzičke škole Vladimir Đorđević...


Odlazak prijatelja
Novi rukovodilac biblioteke Čačku, jednog od osnivača naše mreže i ponosni dobitnik nagrade za web biblioteka 2006. nije bio u mogućnosti da obezbedi sredstva ( 825 din mesečno) ili interes da nastavi saradnju. Želimo kolegama u Čačku mnogo uspeha i sreće u daljem radu sa nadom da će da jednoga dana dostići mogućnosti Osečine, Čajetine, Ljubovije i Malog Crnuća da se dalje čuje glas o njihovom radu.


Doktor za lekare
Dobar znanac valjevske književne publike i čest gost valjevske Biblioteke, vrhunski lekar, direktor Pejsmejker centra, naučnik i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Goran Milašinović, ovoga puta predstavio je valjevskim ljubiteljima lepe literature svoju knjigu pripovedaka Lekari.Osam pripovedaka ove knjige, u kojoj ima i valjevskih toponima i likova, aktuelnih u svim političkim određivanjima učinilo je ovo predstavljanje vruće aktuelnim. Čitalačka publika u Valjevu je, možda zato, ovu knjigu nuvrstila na vrh top liste čitaniosti. Inače, zbirka Lekari govori o lekarima,njihovim psihološkim, egzistencijalnim i fabulativnim ponorima koji za brazliku od rrealnostri u literaturi imaju estetsku notu. Milašiniović je pokazao da je doktor za lekare.


U susret korisniku
Jubilarni dvadeseti seminar bibliotekara RS - Vrednovanje i upravljanje bibliotekama od tradicionalnog do inovativnog - održan je 14. i 15. aprila u Tesliću. Na skupu je predstavljen 31 rad. Izlagali su bibliotekari RS, Federacije BiH i Srbije. Seminaru je prisustvovalo 300 bibliotekara iz svih tipova biblioteka - narodnih, univerzitetskih i školskih. Iz Srbije su učestvovali biblitekari iz Beograda, Ljiga, Niša, Kragujevca, Užica, Bačke Palanke, Nove Pazove, Obrenovca, Pančeva, sa Palilule, a radove su priložile kolege iz Požege, Dimitrovgrada, Sremske Mitrovice, Lazarevca... Zaključak skupa je na slogan - KRENIMO U SUSRET KORISNIKU, A NE ČEKAJMO DA ON DOĐE DO NAS! Kuriozitet skupa- izvedena folk koreografija - kol IFLA OHAJO 2016.


Malo Crnuće slavi
U Malom Crniću svečano je obeležen pedeseti rođendan i Dan biblioteke Srboljub Mitić. Svečanosti su prisustvovali brojne gosti i zvanice iz susednih opština, predstavnici Matične biblioteke iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, škola sa teritorije opštine , direktori javnih preduzeća i ustanova, korisnici biblioteke , ljubitelji pisane reči , predstavnici opštine Malo Crniće: predsednik opštine; Predsednik skupštine opštine ; predsednik UKS Braničevsko stiške književne zajednice. Svojim prisustvom, proslavu je uveličao Vanja Bulić, novinar, publicista i književnik iz Beograda. Tom prilikom uručene su i nagrade najuspešnijim vaspitnim grupama i učenicima na tradicionalnom konkursu - Div-Stigu - u oblasti književnosti i likovne kulture...

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
NAGRADA - DUŠAN PANKOVIĆ VIDI Odbor Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića u Inđiji raspisuje KONKURS za Nagradu Dušan Panković. Nagrada se dodeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti bibliografi-je. Predlagači mogu biti pojedinci, biblioteke i ostale ustanove i organizacije iz oblasti kulture i nauke. Predloge za dodelu nagrade sa obrazloženjem dostaviti Odboru Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailo-vića najkasnije do 30. septembra 2016. godine


VILIJEM ŠEKSPIR U KRUŠEVCU VIDI U holu Narodne biblioteke Kruševac otvorena izložba posvećena Vilijemu Šekspiru. Izložba je priređena povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, a njen autor je knjižničar Slavenka Arsić Popović. Izložbom su obuhva-ćena Šekspirova dela kao i različite kritike i studije o njegovom životu i stvaralaštvu, na srpskom i engleskom jeziku, a koje Biblioteka poseduje u svojim fondovima. Postavka je obogaćena i građom preuzetom sa interneta, s ciljem da se što plastičnije dočara ambijent i renesansna epoha u kojoj je veliki dramski pisac stvarao. Izložba se i narednih dana može pogledati u holu Biblioteke a njen katalog dostupan je u elektronskoj formi.


Poziv za prijavu učešća na 20. Susretima bibliografa VIDI


FAZBUKA FAZBOOKA U SLAVU MEĐUNARODNOG DANA KNjIGE VIDI


DANI BEOGRADA VIDI Biblioteka grada Beograda obeležava Dane Beograda izložbom u izlozima Odeljenja periodike, Studentski trg 19. Na osam panoa su redstavljene Beogradske ilustrovane novine prvi ilustrovani list štampan u Beogradu, tokom 1866. godine. Izdavač i urednik Beogradskih ilustrovanih novina bio je Milan Milovuk, jedan od osnivača Beogradskog pevačkog društva (1853), dugogodišnji direktor Realne gimnazije u Beogradu.


- NOĆ SA ANDERSENOM - BEOGRAĐANI U ČEŠKOM SELU VIDI Na podsticaj konzula Veronike Senjukove, prošle godine je, u Češkom Selu, u Banatu, ogranizovana prva Manifestacija Noć sa Andersenom, koja se iz Češke prenela i u ostale delove sveta. U Beogradu je ova Manifestacija uspešno organizovana 01. aprila 2016. godine, u susret Međunarodnom danu dečje knjige i Andersenovom rođendanu, u Dečjem odeljenju Rastko na Vračaru. Ambasada Republike Češke je najbolje učesnike nagradila putovanjem u Češko Selo, na Manifestaciju koja je održana 16. aprila 2016. godine. Deca sa Vračara Jelica Jeremić, Petar Trifunov, Luka Obradović i Nikola Petrović, načelnica biblioteke Marina Neđić i bibliotekarka Milena Ognjanović su se, na ovom putovanju, upoznali sa radom Udruženja Čeha u Beloj Crkvi, Kruščici i Češkom selu. Predstavnici Beograda su dostojno predstavljali svoj grad i Biblioteku grada Beograda i odneli nekoliko nagrada.


STIHOVIMA DO TRONA VIDI Ovogodišnji učesnici 37. Okružne smotre recitatora iz Prijepolja dostigli su sami takmičarski vrh vrativši su se u svoj grad okićeni nagradama: čak sa dva osvojena zlata i jednim trećim mestom. Jana Rakonjac, učenica Prijepoljske gimnazije dobila je najvisočije ocene stručnog žirija i publike i ovojila prvo mesto u konkurenciji starijeg uzrasta. Neira Hadžalić, iz OŠ VP Valter, briljirala je među učesnicima srednjeg uzrasta, dok je Azra Kahrović iz OŠ na Seljašnici, osvojila odlično bronzano mesto . - Njihov izvanredan uspeh samo je još jedna potvrda da je Prijepolje rasadnik talenata i da se sa njima u školi ali i van nje istrajno radi kako na razvijanju ljubavi prema poeziji i književnosti tako i na negovanju lepog izražavanja", zadovoljno je istakla Sadija Hodžić direktorica Bibliteke Vuk Karadžić, pod čijim pokroviteljstvom i organizacijom je održana Opštinska smotra recitatora. Na Okružnoj smotri recitatora učestvovalo je 58 takmičara iz deset opština Zlatiborskog okruga. Republičko takmičenje recitatora biće održano sredinom maja u Valjevu.


FAZBUKA NA STAROM GRADU VIDI Povodom Međunarodnog dana dečje knjige, u Dečjem odeljenju Dragan Lukić na Starom gradu, predstavljen je projekat Fondacije Narodne biblioteke Srbije Fondacija FAZBUKA: igra i nauka !. Fazbuka predstavlja novi vid komunikacije između biblioteke i korisnika i autorsko je delo eminentne primenjene umetnice Ane Švabić.Ovo jedinstveno slikovno pismo srpskog jezika sa nama su učili učenici drugog razreda OŠ Mihailo Petrović Alas i učiteljica Ana Ivanović. Učenje je išlo brzo i lako, a mališani su uspeli da svoje radove potpišu novom azbukom FAZBUKOM.


VOLONTER SAM - TIM S3 DIČIM VIDI Učenice drugog razreda Gimnazije Svetozar Marković, Jelena Vasić i Milica Milošević svoj dan su posvetile volontiranju u biblioteci u Jagodini. Pošto su uz stručna objašnjenja zaposlenih obišle sva odeljenja, Jelena i Milica su prionule na posao na Dečjem odeljenju i Odeljenju za odrasle korisnike. Uz pomoć koleginica bibliotekarki one su zaduživale i razduživale korisnike, sređivale fond biblioteke, a najviše truda su uložile u rashodovanje knjiga. Kažu da im se, osim odeljenja na kojima se radi sa korisnicima, naročito dopalo Zavičajno odeljenje....


TRI VEKA U JEDNOJ KNjIZI VIDI U okviru obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige, u kraljevačkoj biblioteci promovisana Antologija srpskih priča za decu koju su sačinili otac i sin, Slobodan Ž. Marković i Mirko S. Marković. Po rečima Mirka S. Markovića, pisca, bibliotekara, novinara, antologičara... u knjizi je obuhvaćen period od tri veka, a među zastupljenim autorima su i kraljevački pisci Dejan Aleksić i Gordana Timotijević.-Ovde sam došao pre svega kao prijatelj ove biblioteke jer biblioteka je ono što se nalazi u našim glavama i srcima, a ne ono što je na njenim policama...Čitanje je najzanimljiviji vid komunikacije, a biblioteka je, zapravo, ambasada pisaca. Niko nam jedino ne može uzeti ono što smo pročitali - rekao je Mirko S. Marković.


AUTORSKO PRAVO U SAVREMENOJ BIBLIOTECI I NjENOM DIGITALNOM OKRUŽENjU VIDI Internet klub organizuje svoj jubilarni 20 bibliotečki seminar - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju.
(osnova, primena, digitalno okruženje, zakonska regulativa i pravni aspekti biblio prakse...)
MASTER KLAS 2 - Dr ADAM SOFRONIJEVIĆ sa: dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, dr Dragana Stolić, Olivera Jelkić advokat i drugi.
Banja VRUJCI, hotel VRUJCI 8, 9 i 10. jun 2016. Ovaj trodnevni seminar Internet kluba je pod stručnim pokroviteljstvom Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Univerziteta u Beogradu. Seminar obuhvata tri kruga osvetljavanja teme - Autorsko pravo u savremenoj biblioteci i njenom digitalnom okruženju. Vrhunski predavači iz različitih uglova osvetljavaju ovu temu : - bibliotečko - informaciono - pravno - praktično.Po segmentima seminar je sertifikovan sa: Cilj seminara je priprema za primenu zakonske regulative, ali i etičkih principa u realnom oruženju.Po segmentima seminar je sertifikovan sa: - 4 boda (akreditacija NBS) i - 4 EURO boda ( Telehaz rendszer )


PRELjUBNICI U OSEČINI VIDI Biblioteka u Osečini bila je domaćin ugosti jednom od naših najčitanijih pisaca, gospođi Vidu Ognjenović. Sala velike čitaonice bila je prepuna. Povod za gostovanje je novo izdanje romana Preljubnici iza koga stoji izdavačka kuća Arhipelag , ali nije samo o tome bilo reči. Koliko o najnovijem izdanju ove knjige, toliko i o stvaralačkom radu i saradnji sa Vidom Ognjenović govorio je Gojko Božović, osnivač j i glavni urednikArhipelaga .


DECA VOLE SMEŠNE STVARI VIDI Učenici 6. razreda OŠJovan Popović pokazali su nam da, pored smešnih stvari, vole knjige i čitanje. Učenici su se družili sa Mirkom S. Markovićem, književnikom, novinarom i bibliotekarom. Mirko im je predstavio antologiju Srpske priče za decu čiji je priređivač. Saznali smo da li gusari slušaju svoje mame, kako izgleda izokrenuta priča, kako naučiti pesmu napamet za 2 minuta i kakve tajne krije sadržaj knjige. Mirko je na duhovit način deci objasnio zašto se slavi 1. april kao Dan šale i zašto obeležavamo 2. april kao Međunarodni dan dečje knjige. Biblioteka je bila obojena smehom, pričama i čitanjem- baš kako i dolikuje kada se obeležava Međunaroni dan dečje knjige.


ČITAM I SKITAM VIDI Kviz Gradske biblioteke Subotica Čitam i skitam i ove godine je okupio veliki broj dece koja su učestvovala na javnom izvlačenju održanom 1. aprila 2016. godine povodom obeležavanja Međunarodnog dana knjige za decu i rođendana Hansa Kristijana Andersena. Bilo je veličanstveno družiti se sa decom iz svih subotičkih osnovnih škola koja su čitajući protekla dva meseca Karla Kolodija, Johanu Špiri, Radjarda Kiplinga i Uroša Petrovića skitala u neki drugi svet, u neko drugo vreme. Ove godine odziv je bio odličan. Na sajtu biblioteke on lajn upitnik je popunilo oko 1.000 dece na sva tri službena jezika Grada Subotice: srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku...


KAD SE DETE RODI VIDI U Galeriji Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji otvorena je izložba Kad se dete rodi Narodne biblioteke iz Osečine. Na panoima izložbe prikazani su narodni običaji o rođenju deteta, a izložba sadrži i predmete vezane za odgajanje dece (kolevka, dubak, lutke itd). Izložba je nastala kao rezultat istraživanja u okviru projekta Uloga prela u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa osečinskog kraja. Veliku pomoć u realizaciji pružila je Gordana Pajić, etnolog Narodnog muzeja u Valjevu -istakla je, otvarajući izložbu, Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina.


BUDIMO AGROKULTURNI VIDI Jagodinska narodna biblioteka u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom u Jagodini organizovala je u Glogovcu predavanja iz oblasti poljoprivrede. O temi Značaj agrohemijske analize zemljišta i popravka kiselih zemljišta je govorila savetodavac Milanka Miladinović, a o Zaštiti krompira i paprike, savetodavac Ružica Đukić. Meštanima Glogovca i okolnih sela ove teme bile su od velike koristi jer su tematski birane prema njihovim potrebama. Naime, savetodavci iz Poljoprivredne stanice su radom na terenu prikupili podatke o stanju zemljišta u ovom kraju, kao i podatke o tome čime se meštani pretežno bave, tako da su i teme za predavanja bile upravo tako i koncipirane.


PUTUJUĆI FESTIVAL - MLADENCI - U BIBLIOTEKAMA VIDI U toku je putujući festival dokumentarnog filma po scenriju i režiji bračnog para i Donjih Brezovica Dobrivioja i Dobrile Pantelić.Festival je počeo 22. marta, na Mladence u sali Vukovog doma, a u oviru koga se prikazuju dokumentarno-igrani etnološki filmovi Vukosava i Kum. Pod dobro prepoznatljivim sloganom Da se prošlost ne zaboravi, da budućnost pamti, publika je ove filmove premijerno videla u velikoj sali biblioteke u Osečini, a potom se festival nastavio za Ljuboviju, Mali Zvornik, dok je finalno veče rezervisano za Krupanj. Ulaz na svim projekcijama je slobodan.


DIS U GOSTIMA VIDI Na Svetski dan poezije, 21. mart, učenicima požeške Tehničke škole i Gimnazije i đacima Osnovne škole Emilija Ostojić, u goste je došao pesnik Vladislav Petković Dis sa svojim Prolećem. Naime, predstavnici Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku Danica Otašević, Marija Radulović i Vladimir Simić na poziv profesora i pesnika Petra Matovića, Marine Petrović i Srđana Milovanovića, mladim Požežanima približili su životopis rodonačelnika srpske moderne


OBRENOVAČKO SEĆANjE NA ISIDORU VIDI Program Sećanje na Isidoru osvetljava životni i stvaralački put Isidore Sekulić. Kao najprosvećenija žena svoga vremena, prva žena pisac akademik, svojim književnim radom zadužila je savremenike i ostavila je svetao trag u istoriji srpskog naroda i evropske kulture. Tokom programa je prikazan, za ovu priliku pripremljen materijal, zabeležen u Kući kralja Petra, gde je tokom protekle dve nedelje bila postavljena izložba ličnih predmeta iz legata Isidore Sekulić. O Isidori je govorila Laura Barna autor izložbe.


O PRIČI I PRIČANjU PUTEVIMA ZMAJEVA VIDI Narodna biblioteka Veljko Dugošević iz Golupca i Klaster puteva kulture predstavili su projekat Putevima zmajeva kroz Golubac požarevačkoj publici u Svečanoj sali Biblioteke. Gošće večeri, Jelena Petrović, autorka projekta, Sanja Đokić, profesor srpskog jezika i književnosti i Marija Živanović, direktorka Biblioteke u Golupcu, pričale su o značaju nematerijalnog nasleđa.Cilj ovog projekta je negovanje i čuvanje tradicije, verovanja i običaja jedne zemlje i njihovo plasiranje kao specifičnih kulturno-turističkih proizvoda.


ŠIROM RAŠIRENIH RUKU RADOŠA ŠOBAJIĆA VIDI U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba slika i skulptura pod nazivom Širom raširenih ruku autora Miloša Šobajića.Postavku izložbe čine četiri slike velikog formata, pet malih slika u kombinovanoj tehnici, tri velike skulpture od različitih materijala,nastali od 2011. do 2016. godine...


ONLINE NEDELjA U SRBIJI VIDI Ove godine Online nedelja održava se od 14. do 20. marta u telecentrima, školama, javnim bibliotekama, nevladinim organizacijama i edukativnim centrima širom Evrope. Aktivnosti ovogodišnje kampanje biće usmerene na podizanje svesti među građanima o onlajn servisima, bezbednosti na Internetu, kodiranju i IKT veštinama. Takođe, akcenat će biti na promociji digitalnih poslova, podsticanju mladih i nezaposlenih da stiču i unapređuju svoje digitalne veštine.Tradicionalno Srbija će i ove godine biti učesnik evropske kampanje Online nedelja 2016. IAN Telecentar, kao nacionalni partner kampanje u Srbiji, radiće na promociji i približavanju informacionih tehnologija svojim građanima i njihovog digitalnog opismenjavanja i osnaživanja.


PORTRETI DUHOVNIKA VIDI U galeriji Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji održana je izložba slika Svedoci svevremena akademske slikarke Leonile Marić iz Banjaluke. Izložba sadrži dvadesetak portreta duhovnika iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Grčke koji su bili snažan motiv za umetnicu. Leonila Marić je završila Akademiju likovnih umetnosti u Banjaluci, gde je i magistrirala. Član je Udruženja umetnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i danas je predavač na akademiji u Banjaluci.


FAZBUKA U POŽAREVCU VIDI Fondacija Narodne biblioteke Srbije, u 2016. godini, pokrenula je programsku akciju FAZBUKA: igra i nauka. Fondacija je za šest biblioteka, među kojima je i Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac, obezbedila grafičke setove slikovnog pisma FAZBUKA, digitalni zapis i licencu za 2016. U formiranju društvenih mreža čitanja u Požarevcu učestvovalo je pet škola: Požarevačka gimnazija, Ekonomska škola, Politehnička škola, OŠ Sveti Sava i OŠ Dositej Obradović. Upravnik Fondacije Narodne biblioteke Srbije, predstavio je FAZBUKU požarevačkim đacima u Svečanoj sali Biblioteke.Ovom zanimljivo-edukativnom radioncom učenci su se podsetili istorije pisma, haiku poezije, a potom i sami postali pesnici, osmislivši stihove od ponuđenih reči.


SEVER, UDALjEN ZVUK VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljena je deveta pesnička zbirka Gordane Đilas -Sever, udaljen zvuk. O knjizi su pored pesnikinje govorili Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske i književnik i Bojana Stojanović Pantović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Gordana Đilas je šezdesetak novih pesama slobodnog stiha složila u četiri ciklusa, čvrsto povezana rečju (i značenjem) Sever.


MARINKOVIĆ DOBITNIK DISOVE NAGRADE VIDI Na dan rođenja velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, u Čačku je saopštena odluka o ovogodišnjem laureatu prestižne Disove nagrade. Odluku da Disova nagrada za 2016. godinu pripadne pesniku Tomislavu Marinkoviću saopštio je Vasa Pavković, predsednik žirija. Laureatu 53. Disovog proleća osim plakete koja će biti uručena 27. maja na završnim svečanostima sleduje novčana nagrada, objavljivanje knjige pesama i izložba o njegovom životu i stvaralaštvu, a biće mu posvećen i 47. broj časopisa Disovo proleće.


DIGITALNE KOLEKCIJE BGB u EUROPEANI VIDI Europeana evropska digitalna biblioteka, arhiv i muzej od pre neki dan bogatija je za digitalne objekte Biblioteke grada Beograda. Korisnici Europeane iz čitavog sveta sada mogu pristupati digitalnim objektima iz različitih kolekcija (dlibra.bgb.rs i bgb.locloudhosting.net) BGB. Ove kolekcije raspolažu sa 642 tekstualna dokumenta i 198 fotografija. Agregacija metapodataka se radi kroz projekat LoCloud uz pomoć alata MORe.


CRKVA - ŠKOLA VEČNOG ŽIVOTA VIDI Prof. dr Dragomir Sando, s beogradskog Bogoslovskog fakulteta, održao je u prepunoj čitaonici Dečjeg odeljenja kraljevačke biblioteke zanimljivo predavanje - Crkva je škola večnog života... On je posebno podvukao da Crkva podrazumeva život u veri i vaspitanje svakog čoveka, od prenatalnog doba do poslednjeg dana života i da crkveno ne treba odvajati od nacionalnog jer je Crkva vekovima vodila računa o pismenosti i kulturi, a da primer za to, u našem vremenu, nalazimo u neraskidivom odnosu naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji...


DA MILAN PONOVO ZAIGRA FUDBAL VIDI Biblioteka Srboljub Mitić i Kulturno-umetničko društvo Đura Jakšić iz Velikog Sela organizovali su humanitarni koncert ZA MILANA, kako bi pomogli Milanu Kovačeviću iz Starog Kostolca da pobedi bolest i ponovo zaigra fudbal. Prihod od prodatih karata u iznosu od 29.800,00 dinara, sestri Milana Kovačevića, predala je Zorka Stojanović, direktor biblioteke Srboljub Mitić Malo Crniće, dok je Opštinska organizacija penzionera Malo Crniće na tekući račun Milana Kovačevića uplatila oko 2.000,00 dinara.


DA SAM JUNAK IZ OMILjENE KNjIGE VIDI


ELEKTRONSKE POETSKE GROMADE VIDI Narodna biblioteka Jovan Popović iz Kikinde, je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 145 godina od rođenja književnika Jovana Dučića. Kikinda je u ravnici koja je uvek poštovala pesničke visove i gromade. Ovaj put elektronski. Pogledajte...


PREDSTAVLjENA KLIMATIZOVANA KOMORA ZA SMEŠTAJ I ČUVANjE STARE I RETKE BIBLIOTEČKE GRAĐE VIDI U Odeljenju stare i retke knjige i knjige o Beogradu, predstavljena je specijalna klimatizovana komora za održavanje mikroklimatskih uslova u uskim granicama temperature i vlažnosti u hermetički zatvorenom prostoru, za potrebe smeštaja i čuvanja arhivskog materijala Biblioteke grada Beograda. Tu se od 1929. godine, čuvaju vredni primerci stare i retke bibliotečke građe od izuzetnog značaja za istoriju Beograda i Srbije, nastajali od XVIdo XIX veka.


PRVI BROJ GODIŠNjAKA ČITAONICE LAZA KOSTIĆ VIDI Prvi broj Godišnjaka Srpske čitaonice Laza Kostić u Somboru je izašao iz štampe. Naime, odlukom Upravnog odbora čitaonice utvrđeno je osnivanje časopisa za kulturu, nauku i umetnost u kojem će deo svakog broja biti posvećen aktivnostima čitaonice u kulturnom životu grada, ali će ponajviše sadržavati rubrike za koje pišu saradnici časopisa, prijatelji čitaonice, uglavnom one osobe sa kojima je u toj godini ostvarena saradnja, ili su ti pojedinci gostovali u Somboru.Godišnjak obiluje i fotografijama, štampan je na kunstdruku, u 200 primeraka, izdavači su Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Srpska čitaonica Laza Kostić u Somboru, glavni i odgovorni urednik je Vladimir Jerković, prelom je radila Inja Firanj, likovnu obradu Dejan Podlipec, a lekturu Igor Hilčenko. Pored štampanog izdanja, na sajtu somborske biblioteke www.biblioso.org.rs biće dostupno i elektronsko izdanje.


NOVINARI SA POVELjOM VIDI Povodom četrdesetpetogodišnjice časopisa za književnost, umetnost i kulturu Povelja koji od 1983. godine izlazi sa izdavačkim znakom kraljevačke biblioteke i izlaska iz šampe Bibliografije priloga u časopisu Povelja 2001-2015 mr Ane Gvozdenović, upriličena je konferencija za novinare. Direktorka Biblioteke Daragana Tipsarević naglasila je da je Povelja od osnivanja, daleke 1971. godine, održala visok nivo profesionalnosti i oko sebe okupila veliki broj saradnika i autora...


DUHOVNE SVEČANOSTI AZBUKOVICE NA SAJMU TURIZMA VIDI Na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavljene su Duhovne svečanosti Azbukovice, manifestacija duhovnog i kulturnog karaktera koju organizuje Biblioteka Milovan Glišić. -Duhovne svečanosti će ove godine biti organizovane nešto ranije, od 5-15. septembra, istakao je Milojko Ivanović, direktor Biblioteke Milovan Glišić. Na štandu Turističke organizacije Ljubovije, promociju Duhovnih svečanosti Azbukovice podržali su novinari i pisci: Vlada Arsić, Slaviša Pavlović, sportski komentator Radio Beograda Miodrag Lukić i drugi.


ŠTAMPANA REČ i GLAS BIBLIOTEKE VIDI U okviru tradicionalne, 17. po redu godišnje izložbe čačanskog izdavaštva Štampana reč 2015, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis je javnosti predstavila novi, 21. broj časopisa za bibliotekarstvo - Glas biblioteke koji predstavlja krunu uspešnog rada čačanskih bibliotekara u prethodnoj godini.Uspešno trajati, usavršavati se i stalno napredovati gotovo tri pune decenije, neprestano se usklađujući sa najvišim standardima modernog bibliotekarstva u eri digitalizacije i elektronskih knjiga, za časopis sa mestom izlaženja u unutrašnjosti zaista je podvig vredan pažnje.


159 GODINA ČITALIŠTA U KRUŠEVCU VIDI Prigodnim programom u čitaonici Biblioteke uz prisustvo predstavnika Skupštine Grada, Vojske Srbije, opštinskih biblioteka Rasinskog okruga, zaposlenih u Biblioteci i njihovih kolega u penziji i brojni gosti iz privrednog i kulturnog života grada. obeleženo 159 godina kruševačkog Čitališta.Izlaganje mr Snežane Nenezić, v.d. direktora Biblioteke, pratilo je razvojnu liniju kruševačkog bibliotekarstva od osnivanja Čitališta (1857) do današnjih dana... O mreži i radu biblioteka s područja matičnosti Narodne biblioteke Kruševac govorila je rukovodilac Službe Ljubica Petković a sa novijom izdavačkom produkcijom Biblioteke publiku je upoznala Milica Stevanović.


NOVI BROJ POVELjE VIDI U Pročelju novog broja našeg časopisa Povelja objavljeni su pesnički i prozni radovi Duška Novakovića, Jovana Nikolića, Vladimira Jagličića, Vesne Kapor, Borisa Jovanovića, Darka Daničića, Dragana Radovančevića, Dragice Stojanović, Nikole Popovića, Dragana Babića, Branka Kosanića i Milana Ružića. U rubrici Premošćenja, rezervisanoj za prevedenu književnost, nalaze se prilozi Dereka Volkota, Guzelja Jahaine, Tone Hadnebe, Kalina Terezijskog i Petra Denčeve u prevodima Alena Bešića, Radmile Mečanin, Marka Vukovića i Elizabete Georgijev...


LjUBOVIJSKI LEPTIRI DUŠE MOJE VIDI Biblioteka Milovan Glišić i Udruženje žena Vila predstavili su knjigu pesama i priča Bogdana Topalovića iz Ljubovije. Knjiga je objavljena krajem prošle godine u izdanju Biblioteke. Pored autora, o knjizi su govorili Olga Popović, učiteljica iz Selanca, koja je crtežima ilustrovala knjigu i Milojko Ivanović, direktor Biblioteke. Na predstavljanju knjige, pred oko stotinu posetilaca, učestvovali su i Dragomir Maksimović, mladi guslar iz Srebrenice i Marijana Petaković, glumica Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, iz Ljubovije.


ODRŽAN FESTIVAL KNJIGE I ČITANJA VIDI
JAGODINSKE KNjIGE I GRAFEME VIDI Gosti TIN ZONE i Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Jagodini bili mladi istraživači istorije srpske književnosti iz Osnovne škole 0Goran Ostojić iz Jagodine. Sa svojom profesorkom Gabrijelom Tanić oni su imali prilike da uporede grafeme iz najdragocenijih knjiga Narodne biblioteke u Jagodini, Žitija Petra Velikog Zaharije Orfelina (1772), Istorije različitih slovenskih naroda Jovana Rajića (1794) i Gramatike italijanske namenjene ilirskoj omladini autora Vićentija Ljuštine iz 1794. godine, sa grafemama Vukovog Srpskog rječnika iz 1818. godine. Učenici su se pripremljenim izlaganjima upoznavali sa životom i značajem koji su za srpsku književnost imali danas pomalo zaboravljeni autori iz osamnaestog veka. Poseta je deo šireg projekta čije će rezultate ova grupa mladih istraživača prezentovati četrdesetominutnim filmom u TIN ZONI biblioteke.


BAŠTA NAŠIH ŽIVOTA VIDI Sa ciljem da se promovišu mladi talentovani literarni stvaraoci u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac predstavljena zbirka pesama Bašta naših života Jane Maslaković, jedne od najmlađih i najnagrađivanijih pesnikinja iz Niša. Učestvovali su: Miodrag Jakšić, urednik, Miljana Ignjatović Knežević, recenzent, Jana Maslaković pesnikinja, Emilija Ostojić Kaculj, Zoran Maslaković i Tatjana Bogdanović književnici iz Niša. Za muzički deo programa bio je zadužen Nikola Nikolić.


- POSLEDNjA RADOST - U PRIJEPOLjU VIDI U izdanju Biblioteke Vuk Karadžić Prijepolje, upravo je objavljena je knjiga - POSLEDNjA RADOST: Izbor iz proznog stvaralaštva Vladislava Veselinoviać Tmuše.Knjigu je za štampu priredio Vujica Bojović, recenzent knjige, dr Jovan Ljuštanović. Ona je nastala kao plod istraživanja književne zaostavštine ovog pisca, uz deo rukopisnih, neobjavljivanih književnih radova V.V. Tmuše.


U CRNUĆU ZVONI - ZVONCE VIDI Biblioteka - Srboljub Mitić - Malo Crniće bila je domaćin dečijem piscu Todoru Todetu Nikoletiću i Mariji Popadić. Nikoletić je posetio Malo Crniće, kao dečiji pisac, ali i član žirija Međunarodnog pozorišnog festivala za decu - Zvono, u Zvorniku. Malocrnićko dečije pozorište, osvojilo je prvo mesto i ovom prilokom Tode Nikoliteć je nagrađenima uručio nagrade i priznanja


PRONAĐI PRAVU INFORMACIJU VIDI Školski bibliotekari iz Nove Varoši, Prijepolja, Arilja i užičkih srednjih i osnovnih škola imali su priliku da slušaju predavanje - Pronađi pravu informaciju - i isprobaju usvojeno znanje na praktičnim primerima iz te oblasti. Predavanje su održali Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik, Bojana Marinčić i Ilija Smiljanić, bibliotekari Narodne biblioteke Užice i Mirk Marković, bibliotekar savetnik i upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije.


LJUBIŠA R. ĐENIĆ RUJANSKI VIDI Sala biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini bila je prepuna na predstavljanju knjige Etnografsko stvaralaštvo Ljubiše R. Đenića Rujanskog, autora Slobodana Gavrilovića. Biblioteka je podsetila na jedno od mnogih interesovanja čoveka čije ime Biblioteka danas nosi. Pored autora, o značaju etnografskog stvaralaštva Ljubiše R. Đenića govorila je i Bosa Rosić, etnolog.Slobodan Gavrilović je ovu knjigu napisao davne 1984. godine, da bi je bez ikakvih intervencija objavio 31 godinu kasnije. Između ostalog, autor je podsetio publiku kako je Pujo sa punom torbom knjiga posećivao čajetinsku pijacu i delio ih na čitanje seljacima, koji bi mu sledećim dolaskom te pročitane knjige vraćali. Bosa Rosić je skrenula pažnju na Ljubišin doprinos širenju nauke među porodicom Đenić. Tradiciju bavljenja naukom, nastavlja Milisav Đenić, koji danas važi za veoma uglednog srpskog istoričara, a njihovo delo nastavlja Ljubišina unuka, sadašnja direktorka Biblioteke, Snežana Đenić.


INKUNABILE U KRUŠEVCU VIDI U okviru projekta zaštite stare i retke građe koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture, u čitaonici Biblioteke održan je stručni seminar pod nazivom - Inkunabule. Cilj ovog seminara, ondnosno akreditovanog programa za stalno stručno usavršavanje zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti je proširenje znanja iz istorije knjige i štamparstva i doprinos unapređenju prezentovanja, korišćenja, očuvanja i zaštite pisanog nasleđa. Seminar su održale autorke programa - bibliotekari savetnici Dušica Grbić i Svetlana Vučković i viši bibliotekar Aleksandra Drapšin iz Biblioteke Matice srpske a prisustvovali su bibliotekari kruševačke biblioteke, kao i bibliotekari iz Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Kruševac.


JEZIČKE NORME I KULTURNO NASLEĐE VIDI Doprinos programu proslave Dana grada Čačka, kao i borbi za očuvanje jezika i pismenosti, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis dala je organizovanjem tribine o poznavanju jezičkih normi i kulturnog nasleđa.Predavanje- Škole i biblioteke kao čuvari srpskog jezika - dr Rajne Dragićević, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, u Sali skupštine grada. Interesovanje publike ukazalo je na njihovu zabrinutost za jezik kao identitet srpskog naroda i kulturnu baštinu. Sve manje čitanja kod pripadnika mlade generacije, i upliv tuđica u svakodnevni govor, problemi su o kojima treba da brinu najviši organi vlasti i institucije.


U JAGODINSKOJ TIN ZONI O PRAVILIMA OBLAČENjA U ŠKOLAMA VIDI U TIN ZONI jagodinske biblioteke održan je iskren, otvoren i pametan razgovor o pravilima oblačenja u srednjim školama. Bili su prikazani video-klipovi, prezentacije učenika, a čuli su se i oštri polemički tonovi - ponekad na ivici incidenta. Ali, pobedila je pristojnost i mudrost na koju je podsetilo nekoliko učenika (tiče se i pravila oblačenja, ali i života uopšte): Da bi promenio svet, kreni od sebe - to je jedino mesto na koje imaš potpuni uticaj!


AZBUKOVICA U PAKLU RATA 1914-1918. VIDI U Ljuboviji je predstavljena knjiga Azbukovica u paklu rata 1914-1918. Milana Mladenovića u izdanju Biblioteke - Milovan Glišić - iz Ljubovije. Knjiga predstavlja pravi pomen mnogobrojnih civilnih žrtava Velikog rata, interniranih u logore u Mađarskoj, Nemačkoj, Austriji, Rumuniji i drugim zemljama, spiskove izbeglog stanovništva i ratne siročadi. O knjizi koja je od epohalnog značaja za Azbukovicu su govorili: magistar Miloje Nikolić, istoričar Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, istoričar dr Gojko Malović, dr Ljubomir Protić, Milorad Radojičić, publicista iz Valjeva i Nada Petrović, arhivski savetnik Arhiva Jugoslavije iz Beograda.


IZLOŽBA SRPSKA KNjIŽEVNOST U PRVOM SVETSKOM RATU GOSTUJE U ISTORIJSKOM CENTRU U SOLUNU VIDI Izložba Narodne biblioteke Srbije - Srpska književnost u Prvom svetskom ratu - otvorena j eu Istorijskom centru u Solunu. Na otvaranju su govorili zamenica gradonačelnika Soluna Eleni Hrisidu,generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić, jedan od autora izložbe Milena Đorđijević i vođa projekta Nemanja Kalezić. Posebnu zanimljivost izložbe činio je portret Vladislava Petkovića Disa kojeg je sprejom na platnu slikao Milan Milosavljević, slikar i konzervator u Narodnoj biblioteci Srbije, tokom obraćanja gostiju i domaćina. Izložba je realizovana u okviru projekta - Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat.


IZ JUŽNOSLOVENSKIH KNjIŽEVNOSTI ZA DECU VIDI U čitaonici Biblioteke u Kruševcu održana je promocija knjige akademika prof. dr Branka S. Ristića Iz južnoslovenskih književnosti za decu, koja se nedavno pojavila u izdanju IK Bistrica - Novi Sad i Učiteljskog fakulteta Prizren - Leposavić. Veče je otvorila v.d. direktora, bibliotekar savetnik mr Snežana Nenezić, a o knjizi su pored autora govorili i prof. dr Tiodor Rosić i mr Slobodan Simonović. Profesor Rosić se osvrnuo na književnokritički metod i srpske, bugarske i makedonske autore za decu zastupljene u ovoj knjizi, dok je mr Simonović prisutne upoznao sa biobibliografskim podacima autora.


INFORMATIČKE REPETICIJE VIDI Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac je organizovala treću godinu za redom besplatnu obuku za penzionere i nezaposlena lica Upoznajte se sa virtuelnim svetom računara informatičko opismenjavanje. Od septembra 2013. do novembra 2015. godine početnu obuku informatičkog opismenjavanja za penzionere i nezaposlena lica je prošlo 152 polaznika. Ove godine, pored početnog kursa, biće organizovan i napredni kurs (30. novembra 2015. počinje sa obukom prva grupa).


DUČIĆ U LjUBOVIJI VIDI U sali bioskopa u Ljuboviji odigrana je predstava Poslednja pesma, koju je po tekstu Anite Panić režirao Marko Misirača. To je predstava o našem velikom pesniku Jovanu Dučiću. Velikog pesnika igrao je Nebojša Kundačina, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, njegovu veliku ljubav Jovanku Maja Kolundžija Zoroe, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, a mladog rođaka Milan Nikitović. Organizatori predstave Poslednja pesma bili su Kancelarija za mlade Ljubovije i Biblioteka Milovan Glišić.


NOVI CIKLUS KAMPANjE - NEGUJMO SRPSKI JEZIK VIDI U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, održana je promocija kampanje - Negujmo srpski jezik, otvaranjem izložbe fotografija i plakata. Na otvaranju su govorili Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Svetislav Goncić, glumac i Aca Seltik, muzičar.Autor fotografija je fotograf Željko Jovanović, a autor plakata Amalija Vitezović.


KIKINDA LUTKOMEDIJA VIDI U ovoj interaktivnoj radionici deca su igrajući razne likove pomoću lutki koristili svoju maštu, kreativnost snalažljivost itd.. Svaka lutka je imala priču, koju su deca sama osmislila i ispričala. Tako su deca oživela jedan čudnovati svet. Naravno da to sve utiče na emocionalni i intelektualni razvoj, a takođe i na razvoj govora. To su samo neke karakteristike sveta lutaka. Da ne zaboravimo našu bibliotekarku Ljiljanu Markovljev koja je podsticanjem dece, razgovorom, a i pokazivanjem kako se lutke kreću učinila da radionica postane maštaonica.


PREKO BIBLIOTEKE DO ZVEZDA VIDI Narodna biblioteka Kruševac ugostila je članove Astronomskog društva Eureka povodom realizacije završne svečanosti na projektu - Jesenja škola posmatračke astronomije. Projekat se realizuje u saradnji sa Edukativnim centrom Kruševac, u okviru programa Mladi su Zakon Ministarstva omladine i sporta. Za subotu 24. oktobar planirana je završana svečanost povodom realizacije prve jesenje škole posmatračke astronomije u Kruševcu. Za tu priliku planirano je da se za 25 učesnika izvrši svečana dodela sertifikata o uspešno položenom kursu i organizuje predavanje iz oblasti Astrobiologije. Predavanje će održati prof. dr Dragan Gajić sa PMF-a u Nišu, koji je i predsednik Astronomskog društava Alfa iz Niša.


IZ JAGODINE ODE NIKOLETIĆ TODE VIDI Ovo je jedan od onih događaja u kome se pronalazi sav smisao postojanja biblioteke, knjiga, pisaca i književnosti i dokaz da se ipak okreće i to u pravom smeru. Kada se na pravom mestu u pravo vreme nađu pravi ljudi, dobar pesnik i dobro usmerena deca, epilog je beskrajno i opšte zadovoljstvo. Tode Nikoletić je jedan od najpopularnijih stvaralaca za decu na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Pesnik i dramski pisac zastupljen u brojnim antologijama, monografijama, zbornicima, hrestomatijama i almanasima. Prevođen je na francuski, mađarski, slovački, turski, italijanski i ruski jezik.


KORIŠĆENjE DIGITALNIH RESURSA U BIBLIOTEKAMA VIDI U Lozničkoj biblioteci Vukovog zavičaja 22. oktobra organizovan je stručni seminar na temu Korišćenje digitalnih resursa u bibliotekama. Novka Šokica Šuvaković, bibliotekar savetnik, rukovodilac Odeljenja za matične poslove i Ivanka Klajn, viši dokumentalista u Referalnom centru BMS, govorile su o elektronskim katalozima biblioteka u Srbiji, tehnikama pretraživanja, o digitalnim bibliotekama, kao i o elektronskim izvorima informacija na KOBSON-u (pretraživanju elektronski dostupnih časopisa, knjiga i disertacija). Bibliotekari iz Krupnja, Loznice i Ljubovije upoznati su sa sadržajima dostupnih elektronskih kataloga i digitalnih zbirki biblioteka u Srbiji, sa korišćenjem OPAC-a (COBIB.SR), pretraživanjem elektronskih časopisa i zbirki digitalnih disertacija i knjiga koje su dostupne na KOBSON-u.


DESETOGODIŠNjICA TRAJANjA LITERARNOG KONKURSA -DIV-STIGU - VIDI Godine 2005. su ustanovljeni Dani Srboljuba Mitića, kojima prethodi literarni i likovni konkurs pod zajedničkim nazivom Div Stigu. Literarni konkurs se raspisuje u oblasti proznog i poetskog stvaralaštva za učenike od petog do osmog razreda Osnovih škola na području opštine Malo Crniće. Stručni žiri, koji čine književnici sa područja Braničevskog okruga.Ove 2015. godine se beleži deset godina uspešnog trajanja ovog konkursa...


RASINSKI CVET KRUŠEVAČKOJ BIBIOTECI VIDI Ovogodišnji Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga, koji se održavao od 7. do 9. oktobra u Klubu Kulturnog centra, završen je svečanošću uručenja nagrada Rasinski cvet. Priznanje za najboljeg izdavača, jednoglasnom odlukom žirija, ove godine dodeljeno je Narodnoj biblioteci Kruševac. Direktor Kulturnog centra mr Miroslav Smiljković uručio je nagradu Rasinski cvet v. d. direktora Biblioteke mr Snežani Nenezić, koja se u ime svog kolektiva zahvalila na ovom vrednom i podsticajnom priznanju. Narodna biblioteka se ove godine izdvojila kvalitetom i sadržajnom raznolikošću objavljenih publikacija...


PESNIČKE VATRE ZLATIBORSKE VIDI Manifestacija Pesničke vatre zlatiborske predstavlja deo programa 52.- ih Beogradskih međunarodnih susreta pisaca. Ovogodišnji pesnički susreti posvećeni su jubilejima poznatih pesnika i književnika: 750 godina od rođenja Dantea Aligierija, 200 godina od rođenja Ljudevita Štura, 100 godina od rođenja Milutina Uskokovića i Branka Ćopića. Glavno dešavanje je bilo na Šumatnom brdu na Zlatiboru, a zatim su učesnici bili gosti Biblioteke. Gosti Zlatibora bili su pesnici: Milunka Mitrović iz Kosjerića, Budimir Dubak iz Crne Gore, Nataša Švikart Žumer iz Slovenije, Dragan Mraović iz Beograda, Zaharije Galo iz Italije, Mirjana Ranković Luković iz Čajetine i Hajder Ergulen iz Turske.


DUHOVNE SVEČANOSTI AZBUKOVICE VIDI Biblioteka Milovan Glišić i Pravoslavna crkvena opština Ljubovija, pod pokroviteljstvom Opštine Ljubovija, pokreću novu manifestaciju - Duhovne svečanosti Azbukovice. Manifestacija koja je pretežno duhovnog i kulturnog karaktera ima za cilj vraćanje starim vrednostima (porodica, roditeljstvo, škola, zadruga, pravoslavlje, slovenski duh) i trajaće od 20. do 30. septembra 2015. godine.


SEĆANjE NA Prof.dr Slobodana Ž. Markovića VIDI - Posle kraće i teške bolesti u Beogradu je u petak preminuo dr Slobodan Ž. Marković, dugogodišnji profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, književni istoričar, esejista, antologičar, neumorni kulturni poslenik i prijatelj biblioteka.Gde god je trebalo nešto pokrenuti, osnovati, podržati i održati, Slobodan Ž. Marković je bio među prvima. S podjednakim umećem i strašću vodio je Međunarodni slavistički centar Srbije, KPZ Srbije, časopise Književnost i jezik i Detinjstvo, bio jedan od osnivača Vukove zadužbine, Zadužbine Desanke Maksimović, stizao i da predaje na univerzitetima u Getingemu, Pekingu, Nišu i Prištini.


BIBLIOTEČKI DAR OD SRCA VIDI Biblioteka - Srboljub Mitić, Malo Crniće, organizovala je akciju DAR OD SRCA i prikupila novčana sredstva za kupovinu školskog pribora koje je podelila socijalno ugroženim učenicima na području opštine Malo Crniće. Direktorka biblioteke, Zorka Stojanović, 7. septembra 2015. je posetila decu iz Kališta, Velikog Crnića, Vrbnice i Toponice. Spisak dece dobijen je od nadležne službe Centra za Socijalni rad opštine Malo Crniće. Sledi obilazak dece u Šljivovcu, Crljencu, i ostalim naseljima.


IZDANjA I AUTORI KRALjEVAČKE BIBLIOTEKE PREDSTAVLjENI U CRNOJ GORI VIDI Zbirka pesama Tiska Dragana Hamovića i zbornik Ranko Jovović pesnik, u izdanju kraljevačke biblioteke, predstavljene su u glavnom gradu Crne Gore Podgorici i univerzitetskom Nikšiću. O njima su, osim autora Tiske, i urednika zbornika dr Dragana Hamovića, govorili prof. dr Jovan Delić i prof. dr Goran Radonjić. - Hamović pripada redu najznačajnijih ljudi u srpskoj kulturi, ne samo svoje generacije. Specifičan je po tome što ga karakteriše dvostruko svojstvo: on je darovit pjesnik i tumač poezije. Hamović piše i izuzetne eseje...


Izložba STOJAN NOVAKOVIĆ: državnik, naučnik, bibliotekar
VIDI Ova izložba se od 03.09.2015. realizuje u NBS, povodom sto godina od smrti političara i državnika Stojana Novakovića.Ipak, oj je poznatiji i priznatiji po svom naučnom delovanju, iako je nekoliko puta bio ministar i dva puta predsednik vlade, i to u kriznim i prelomnim trenucima po Srbiju. Raznorodnost, obim i kvalitet rada Stojana Novakovića izazov su za svakoga ko želi da predstavi zaostavštinu jednog književnika, filologa, istoričara književnosti, prevodioca, istoričara, bibliotekara, bibliografa, arheografa, arheologa, muzeologa, heraldičara, pravnika, političara, diplomate, državnika i akademika.


81. IFLA via POŽAREVAC VIDI Kejptaun (Cape Town) u Južnoj Africi bio je domaćin 81. IFLA Konferencije. Narodna biblioteka - Ilija M. Petrović - Požarevac ove godine učestvovaćla po šesti put na generalnoj konferenciji IFLA. Za ovogodišnju Konferenciju je pripremljena poster-prezentacija - Upoznajte se sa virtuelnim svetom računara, koja promoviše informatičko opismenjavanje starijih lica Ovom projektu se u požarevčkoj Biblioteci posvećuje velika pažnja u poslednje tri godine. Obuku informatičkog opismenjavanja u Biblioteci u Požarevcu vode Renata Minić i Tatjana Jovanović Negoicić. Autor postera je karikaturista Dobrosav Bob Živković. Poster će na Konferenciji predstaviti direktorka Biblioteke u Požarevcu - Beba Stanković, koja je i predsednica IFLA Specijalne interesne grupe - Žene, informacije i bibliotekarstvo, u okviru sekcije Menadžment u bibliotekarstvu.


8.LETNjI ULIČNI ERSKI KABARE VIDI U organizaciji biblioteke Ljubiša R.Đenić, Turističke organizacije Zlatibor, po osmi put je održan Ulični erski kabare. Ova manifestacija je rezultat istraživačkog rada i beleženja erskog humora kao dela nematerijalne kulturne baštine ovog kraja, koju Biblioteka uspešno prati i predstavlja već osam godina. Na taj način Letnji ulični erski kabare je stekao status i svoje mesto u kalendaru kulturnih dešavanja Srbije.Izvođenjem himne Letnjeg uličnog erskog kabarea i nastupom Bid benda iz Zrenjanina, 7. avgusta, manifestaciju otvorila je Bojana Božanić, pomoćnik predsednika opštine. Čekajući povišicu bila je tema ovogodišnjeg konkursa za najboljeg aforističara, a po odluci žirija prvu nagradu osvojila je Sofija Pavlović Luković iz Užica. Više klikom na sliku...


KNjIŽEVNO STVARALAŠTVO NA DIJALEKTU... VIDI Stihove na različitim dijalektima srpskog jezika pesnici su čitali danas u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac u Nišu na četvrtom festivalu Preobražensko pojanje. Festival je počeo okruglim stolom na temu Književno stvaralaštvo na dijalektu na kome su učestvovali Nedeljko Bogdanović, Zoran Vučić, Vlasta Cenić, Bajram Saitović i Milivoje Krstić. Potom su u dvorištu biblioteke dobitnici nagrade Reč baštine, dobitnici priznanja Slovo hvale i zahvale, pesnici iz zemlje i dijaspore čitali svoju poeziju na dijelektima. Na festivalu su bile izložene i knjige stvaralaca na dijalektu, a program je upotpunila i pevačka grupa KUD Abrašević.


KNjIGE ZA TAMBURE... VIDI Ovoga leta održana je manifestacija pod nazivom Antologija somborskog rok & rola. Organizator manifestacije je bila Gradska biblioteka Karlo Bijelicki uz asistenciju UG Psihozon, drugih udruženja i pojedinaca. Pod pokroviteljstvom Grada Sombora održana su tri koncertna dana na kojima su nastupali autorski bendovi iz Sombora.Prihodom od prodaje knjiga i donacijama, kupljena je kvalitetna oprema za sviranje, za probe koje će biti omogućene u namenski prilagođenoj prostoriji u zgradi Somborske biblioteke. Kupljeno je: gitarsko pojačalo Roland, bas pojačalo Fender, adekvatni razglas sa dve kutije na stalcima i nova mikseta sa 10 kanala, kablovi, mirkofoni, instrumenti i set bubnjeva.


ĐURĐIJINA FILMSKA PRIČA U ČAČKU
VIDI Nastupiti u rodnom gradu, ili pred prijateljima iz detinjstva, školskim drugovima i rodbinom, velika je želja svih, ali i velika odgovornost i izazov.Prilika da Čačanima predstavi novo ime na srpskom filmskom nebu ukazala se Biblioteci već 4. i 5. avgusta, kada će u gradu svoje rane mladosti gostovati Đurđija Radivojević (1986) i prvi put predstaviti svoj rad. Mlada rediteljka održaće nekoliko radionica za polaznike letnje radionice i srednjoškolce na temu filmske umetnosti, a 4. avgusta u 20 časova na platou ispred Dečijeg odeljenja i svoja dosadašnja filmska ostvarenja na platnu.


VEČE LAUREATA U UŽICU VIDI Književno veče povodom dodele nagrada pobednicima Konkursa Milutin Uskoković, za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2014. godini održano je u Čitalištu biblioteke u Užicu.O tematskoj i stilskoj raznovrsnosti priča pristiglih na ovogodišnji Konkurs govorila je dr Ljiljana Kostić, obrazloživši odluku žirija da nagradi baš ove pripovetke. U svojoj besedi prvonagrađeni Momčilo Bakrač uporedio je ličnosti junaka svoje priče, Ernesta Hemingveja, sa likom Milutina Uskoković a prisutnima su se obratili i trećenagrađeni Aleksandar M. Arsenijević i direktor Narodne biblioteke Užice Dragiša Stanojčić.


DVE NAGRADE ZA KRALjEVO VIDI Na drugom festivalu filmova o biblioteci - 3, 2, 1...biblioteka! - koji organizuje Narodna biblioteka Rade Drainac iz Prokuplja, nagrađena su dva filma biblioteke iz Kraljeva. Prva nagrada pripala je filmu - Ko ne čita lirske pesme, za volanom biti ne sme, autora Dejana Aleksića i Ivana Spasojevića a treća nagrada animiranom filmu - Osmeh, biblioteka lica, delo polaznika naše radionice animiranog filma a po tekstu Miloja Radovića. Žiri je radio u sastavu: Žikica Jovanović, scenarista i reditelj, Danilo Petrović, dramski umetnik i Kara Popović, bibliotekar.


DAN DEČJE BIBLIOTEKE - SLOBODAN Ž.MAKOVIĆ VIDI Poš zorišnom predstavom - Gozba na livadi - po motivima poezije Desanke Maksimović u čast prof. Slobodana Ž. Markovića a u izvođenju učenika ljiških škola obeležen je dan dečje biblioteke u Ljigu. Ovom pozorišnom predstavom počela su Ljiške kulturne večeri koje se ove godine održavaju od 13-16. jula bogatim kulturno umetničkim programom koji je uvertira za tradicionalnu manifestaciju - Kosidba na Rajcu.


DAN BIBLIOTEKE I VIDOVDANSKE SVEČANOSTI VIDI Dan Biblioteke LjUBIŠA R.ĐENIĆ u Čajetini ove godine su obeležila tri značajna dešavanja i svaki na svoj: kulturološki, edukativni, saznajni način upotpunjuju manifestaciju Vidovdanskih svečanosti.Biblioteka je bila domaćin naučnog skupa, a tema koja je okupila osamnaest eminentnih istoričara i istraživača je -Užička nahija u Drugom srpskom ustanku i obnovljenoj državi 1815-1839.godine. Zatim,otvorena je izložba - Rujanski starešina Jovan Mićić, od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule, čiji je autor Snežana Đenić, istoričar i viši kustos. Kao kruna, održana je Svečana akademija povodom Dana Biblioteke. Zvuci čarobne violine koju je svirala Sara Matić najvili su igrokaz o serdar Mićiću u izvođenju prvaka drame Užičkog narodnog pozorišta, Slobodana Ljubičića.


Deseto - Vidovdansko poselo VIDI veče rodoljubive poezije održano je u Malom Crniću, u organizaciji biblioteke - Srboljub Mitić, Malo Crniće i UKS Braničevsko-stiške književne zajednice. Ovoj književnoj večeri prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom Opštine, Draganom Mitićem, i predsednicom, SO-e Gorankom Stević, kao i Radomir Andrić-predsednik Udrženja književnika Srbije i Nikola Mamula, književnik iz Beograda. Dobrodošlicu uputili su Zorka Stojanović, direktor Biblioteke, Milisav Milenković, književnik i predsednik Braničevsko-stiške književne zajednice i Radomir Andrić, književnik iz Beograda -predsednik Udruženja književnika Srbije. O Vidovdanu i njegovom značaju govorili su: Radomir Andrić, Milisav Milenković i Dragan T. Jović.Rodoljubivu poeziju kazivali su pesnici, članovi UKS Braničevsko.stiške književne zajednice i članovi KLjK Majdan iz Kostolca...


INELI - BALKAN VIDI
Neprofitna organizacija BIBLIOTEKE BUDUĆNOSTI (Futur Libraries) iz Grčke poziva sve zainteresovane bibliotekare iz Srbije da se prijave na poziv za projekat INELI BALKAN. Tema projekata je edukacija za inovativne programe u trogodišnjem trajanju. Konkursna aplikacija će se dobiti klikom na sliku u vrhu.


POZIV VIDI
- VIDI Kako javlja sajt Narodne biblioteke Srbije od 17.juna 2015. rešenjem Vlade Republike Srbije od 8. juna 2015 godine Laslo Blašković imenovan za upravnika Narodne biblioteke Srbije - ustanove kulture od nacionalnog značaja.Posle dugogodišnjeg VD stanja u krovnoj ustanovi našeg bibliterastva očekuje se da će se naći neki X FAKTOR koji će imati TALENTA za prevazilaženje VD stanja u našoj kulturi.


IX BIBLIONET - UŽICE VIDI U blizini Užica održan IX stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije - BIBLIONET 2015. koji je u dva radna dana okupio više od 120 bibliotekara Srbije. Na tom skupu je diskretno, između dve radne sesije uručena naša najveća bibliotečka nagrada - Đuro Daničić - koju su dobili dva bibliotekara i osnivača naše mreže biblioteka.Pogledajte detaljnije klikom na sliku...


20. ROĐENDAN OPŠTINSKE BIBLIOTEKE KOVAČICA VIDI Magičan je broj sedam. Postoji sedam mislenih sfera, sedam nivoa savršenstva, sedam dana u nedelji. Upravo radovi toliko autora iz naše opštine, predstavnika alternativnih umetničkih pravaca stripa i karikature i lokalne umetničke underground scene, bili su izloženi u prostorijama biblioteke u Kovačici povodom njenog 20. rođendana. O stripu i karikaturi kao marginalizovanim vrstama umetnosti, govorili su vrsni poznavalac ove problematike, urednik slovačkog omladinskog časopisa - Vzlet, Stevan Lenhart, kao i karikaturisti Jan Raspir Žak iz Kovačice i Nikola Petkov iz Crepaje.


KRALjEVO - VELIKO TRNOVO VIDI Direktorka Biblioteke, Dragana Tipsarević, boravila je, u okviru delegacije grada Kraljeva, u Velikom Trnovu od 10 12. maja. Povodom Dana Ćirila i Metodija, 11. maja, koji se obeležava kao nacionalni praznik i Dan bibliotekara Bugarske, naša direktorka održala je besedu na otvaranju Dana slovenske pismenosti. Na zvaničnim razgovorima o kulturnoj saradnji Kraljeva i Velikog Trnova, predstavljena je prezentacija naše ustanove i dogovorena dalja saradnja.


LjUBOVIJA VIDI Trinaesti - Gastrofest - u Ljuboviji imao je po prvi put zemlju gosta i predstavljanje kuhinje neke strane zemlje. Svoju gastronomsku ponudu predstavila je Republika Indonezija, a gosti iz ambasade ove prijateljske zemlje došli su na inicijativu i predlog Milojka Ivanovića, direktora Biblioteke Milovan Glišić. - Meni je posebno drago što su predstavnici ambasade Republike Indonezije na čijem je čelu bio ambasador, njegova ekselencija Harry R. J. Kandou, došli na - Gastrofest, jer je to bila moja inicijativa. Sa njegovom ekselencijom i gospodinom Habadi Soewdo - om, trećim sekretarom ambasade zaduženim za kulturu, informisanje i turizam, razgovarali smo i o mogućnosti saradnje u oblasti kulture.


KLADOVO - TEKIJA VIDI Osnovna škola - Svetozar Radić, u Tekiji i Biblioteka - Centar za kulturu - Kladovo predstavili su meštanima Tekije, prvog među jednakima, zastavnika -pripadnika 138. transportne avijacijske eskadrile koja je u sastavu 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu u Batajnici, Sašu Jovanovića., koji je sa svojom jedinicom bio angažovan na otklanjanju posledica od bujičnih septembarskih (2014.) poplava u Tekiji.


DAN BIBLIOTEKE MALO CRNUĆE VIDI U Malom Crniću, svečano je obeležen Dan biblioteke Srboljub Mitić i Svetski dan knjige. Proslavu su u punoj sali FEDRAS-a, svojim prisustvom uveličali: Milić Mihajlović, narodni poslanik; Miodrag Filipović, predsednik opštine Žabari; Jelena Stojadinović, pomoćnik predsednika opštine Žabari; direktorke žabarske i petrovačke biblioteke Danijela Milanović i Danijela Božičković Radulović


30.4.2015.NOVI SAD VIDI U ogranku - Anica Savić Rebrac, novosadske gradske biblioteke predstavljene su izložbe kraljevačke biblioteke - De profundis - Georg Trakl i Živi život - Rastko Petrović (autora Gordane Timotijević i Ane Gvozdenović). Prof. dr Bojana Stojanović Pantović je ovom prilikom održala predavanje o Georgu Traklu i srpskom ekspresionizmu, a direktor novosadske biblioteke Dragan Kojić je na kraju programa održao besedu o izdavačkoj i propagandnoj delatnosti biblioteke iz Kraljeva i zahvalio se za saradnju. U publici su bili brojni profesori i studenti novosadskog univerziteta, od kojih su mnogi saradnici - Povelje.


23.4.2015.BEOGRAD VIDI Povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda je organizovala tradicionalnu akciju - Svi smo u biblioteci!. I ove godine poznate ličnosti su radile kao bibliotekari - izdavali i preporučivali korisnicima svoje omiljene knjige.Ove godine bibliotekari bili su: Zoran Kesić, Nataša Marković, Bule Goncić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Aca Seltik, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić, Živana Šaponja Ilić, Goran Gocić, Vanja Milačić...


15.4.2015.VALjEVO VIDI Valjevsko predstavljanje knjige Ima li ovde Srba, Milorada Vučelića izazvalo je veliko interesovanje u Valjevu. O knjizi su govorili dr Milo Lompar, i Želidrag Nikčević. Istakavši da je ovo prvorazredna patriotska knjiga koja se na različite načine bori za srpski interes i srpsku stvar, govornici su naglasili da je to učinjeno na originalan i jasan način, podvukavši potrebu konsenzusa oko kapitalnih državnih i nacionalnih vrednosti, kao jedine garancije našeg spasa i progresa.


14.4.2015.KRALjEVO VIDI Program Lekovite pesme i pesme realizovali smo na Pedijatrijskom odeljenju i Odeljenju dečje hirurgije Zdravstvenog centra - Studenica, Kraljevo. Saradnja između između ove dve ustanoveje jedan od lepih primera dobre prakse ustanova koje se bave decom. Na oba odeljenja su formirani bibliotečki ogranci koje redovno zanavljamo najnovijim knjigama za decu. Doktori i zdravstveno osoblje Zdravstvenog centra - Studenica, učestvuje u edukativnim programima posvećenim preventivi i očuvanju zdravlja koje organizuje Biblioteka.


25.3.2015.KIKINDA VIDI Bibliotekari Narodne biblioteke Jovan Popović u Kikindi, Slobodan Tomić i Milena Živkov, počeli su od 2. marta da drže časove srpskog jezika i književnosti učenicima osmih razreda koji se pripremaju za malu maturu u okviru jedne od radionica koje realizuje ova ustanova. Na ovu ideju došao je bibliotekar dečijeg odeljenja Slobodan Tomić koji je po obrazovanju profesor srpskog jezika i književnosti.Radionica se organizuje utorkom, sredom i petkom, a pohađa je blizu pedesetoro učenika gotovo svih osnovnih škola u Kikindi. Deca koja učestvuju u radu podeljena su u grupe, a svaka od grupa jednom nedeljno pohađa časove koji traju sat vremena.


24.3.2015.LjUBOVIJA VIDI U sali bioskopa u Ljuboviji sinoć je održano veče etno filmova - Mladenci 2015, bračnog para Dobrivoja i Dobrile Pantelić iz Donjih Brezovica kod Krupnja. Prikazani su film - Prokletstvo, za koji su Pantelići dobili nagradu - Srebrni pastir, na festivalu u Kučevu prošle godine i najnovije ostvarenje, film - Kletva. Oba filma su veoma toplo prihvaćena od strane ljubovijske publike.


21.3.2015.NIŠ VIDI Ove godine Svetski dan poezije u Nišu je obeležen u Kazandžijskom sokačetu. Prolaznici i namerni ljubitelji poezije uživali su u stihovima Stojana Bogdanovića, Radosava Stojanovića, Vladimira Stanimirovića, Zorana Pešića, Ružice Petrović, Dragana J. Ristića, Željka Mitića, Velibora Petkovića, Bojana Ilića Bokerinija, Ivana Cvetanovića, Minje Ilijeve, Rusomira Arsića, Miloja Dončića i drugih. U muzičkom programu učestvovao je duo - MatOranti. Program Udahni poeziju realizovali su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš.


20.3.2015.BEOGRAD - STARI GRAD VIDI Dečje odeljenje Dragan Lukić OJ ĐORĐE JOVANOVIĆ BGB na Starom gradu ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa ustanovama, udruženjima i organizacijama koje okupljaju sugrađane sa invaliditetom . U petak, 20. marta 2015. godine, dragi gosti su bili korisnici Dnevnog boravka za osobe sa posebnim potrebama Stari grad (Kneza Miloša 4) i Dnevnog boravka za osobe sa autizmom Kornelije (Kornelija Stankovića 13) sa Vračara, u pratnji terapeuta.


05.3.2015.KRALjEVO VIDI Bibliotenis - za tenisere - Polaznici radionice animiranog filma biblioteke u Kraljevu, pamtiće izvlačenje parova za teniski Dejvis meč između Srbije i Hrvatske celog života! Njihov film, Bibliotenis, našao se u rukama reprezentativaca Srbije i Hrvatske! Volimo i tenis i knjige! Poručuju junaci ove animacije, a osmesi tenisera pokazuju zadovoljstvo ovom malom, neobičnom pažnjom!


18.2.2015.MALO CRNIĆE VIDI U slavu VINA I LjUBAVI, u organizaciji Biblioteke - Srboljub Mitić, Malo Crniće, Udruženja književnika Srbije, Braničevsko-stiške književne zajednice i Kluba ljubitelja knjige Majdan, u Kostolcu održano je književno veče. Domaćin večeri bio je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, koji je uz kratku zdravicu i čašu vina, pozdravio prisutne pesnike, što su posle njega učinili, Milisav Milenković, predsednik Braničevsko stiške književne zajednice; Slavica Pejović, predsednik KLjK - Majdan - i Zorka Stojanović, direktor biblioteke - Srboljub Mitić, Malo Crniće.


13.2.2015.KIKINDA VIDI Hol Narodne biblioteke Jovan Popović, i ove nedelje bio je premali da primi sve ljubitelje pisane reči. Gost ove nedelje bio je Ivan Ivačković koji nam je predstavio svoju novu knjigu - Pisma iz Tajnog grada.Ovo veče, autor je posvetio preminulom sugrađaninu iz Kikinde - Alfredu Rošu. U publici su bili i članovi njegove porodice koji su bili oduševljeni programom.


11.2.2015.LJUBOVIJA VIDI U Bibliteci Milovan Glišić, predstavljena je knjiga - Srbi, narod koga nema, dr Miroslava Pušonje iz Beograda. O raznim oblicima ugrožavanja srpskog integriteta govorio je mr Miloje Nikolić, istoričar iz Zavoda za zaštitu spomenika kultiure u Valjevu. O samoj knjizi i ekonomiji identiteta govorili su autor i poznati privrednik dr Miroslav Pušonja i recenzent knjige istoričar dr Gojko Malović.


5.2.2015.ČAJETINA -ZLATIBOR VIDI U Maloj sali Specijalne bolnice - Čigota, a u organizaciji Specijalne biblioteke Čigote i biblioteke Ljubiša R. Đenić, održano je književno veče prof. Mihajla Pantića. U središtu ove večeri bile su dve knjige Mihajla Pantića i to: knjiga priča - Hodanje po oblacima, i knjiga priča, putopisa i eseja - Stan bez adrese. Brojnim prijateljima i poštovaocima svoga rada prof. Pantić je, u nešto više od sat vremena, približio i pojasnio, kako nedoumice vezane za samu savremenu književnost i čitanje, tako i za pisanje uopšte i potrebu da jedan čovek piše.


30.1.2015.ČAČAK - PRISLONICA VIDI Karavan Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, u Čačku, popularni - Bibliobus, ponovo je krenuo na put 30. januara 2015. godine! Prva stanica na kojoj se zaustavio, bila je četvororazredna škola u Prislonici, izdvojeno odeljenje OŠ Preljina, iz Preljine. Bibliotečka posada je na ovoj stanici iskrcala torbe prepune knjiga i slikovnica, pregršt osmeha i lepih reči, a dočekalo ju je tridesetak putnika, spremnih za put u čarobni svet znanja.


28.1.2015.KRALjEVO VIDI U istoriji crkvene i državne diplomatije teško je naći primer koji se može uporediti sa delima Save Nemanjića, na njegovom putu od monaha do arhiepiskopa koja je dovela do samostalnosti srpske crkve i do samostalnog i slobodnog kraljevstva. On je Srbima bio prvi verski poglavar, prvi pisac, prvi državnik, prvi zakonopisac, prvi diplomata, prvi prosvetitelj, lekar...Po delu Svetog Save srpski se narod prepoznaje u svojoj državi, u svojoj veri, u svom jeziku, u svojim zakonima i u svojoj pravdi...čulo se, između ostalog, u - Besedi o Svetom Savi koju je, na Svetosavskoj akademiji u kraljevačkoj biblioteci, izgovorio prof. dr Žika Bujuklić.


05.1.2015.LjIG VIDI Objavljena je prva knjiga, čiji je izdavač ljiška biblioteka - UČEŠĆE 1300 ĐAKA KAPLARA U KOLUBARSKOJ BICI. Knjigu je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja . Vek posle slavne Kolubarske bitke, đaci kaplari zaslužili su štivo u kom je istaknuta njihova uloga, da podignu borbeni duh posustaloj srpskoj vojsci. Ono što je na prvom predstavljanju izazvalo beliku pažnu prisutnih je podatak i mreiča da je među čuvenih 1.300 kaplara, koji su iz đačkih skamija i sa fakulteta poslati na front, da ohrabre srpske vojnike, podignu moral u Kolubarskoj bici, bila su i dvojica Kačeraca.Detaljnije klikom na sliku...


27.12.2014.KLADOVO VIDI Novogodišnji praznici su poseban momenat z svu decu pa i onu koja koriste usluge bibliobusa. Pored naručenih knjiga, Deda Mraz bibliotekar im je poneo i slatkiše i priređeno je relepo druženje sa najmlađima. Radovali su svi i Deda Mraz je dobiopoziv da im dođe i krajem januara kad započne školska godina nakon zimskog raspusta.


26.12.2014.SREMSKI KARLOVCI/NOVI SAD VIDI U Galeriji Kulturnog centra u Sremskim Kalovcima otvorena je izložba - Sremskokarlovčani u Velikom ratu. Na otvaranju su govorili Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, i mr Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima. Izložba je sastavljena iz više celina. porodicama kolekcionara...Projekat Znamenite ličnosti i ustanove Sremskih Karlovaca obuhvata niz tribina održanih u bibliotečkom ogranku Branko Radičević u Sremskim Karlovcima, objavljivanje zbornika radova sa pomenutih tribina i izložbu sa temom Sremskokarlovčani u Velikom ratu, sa pratećim katalogom, čime se obeležava jubilej 100 godina od početka Prvog svetskog rata


18.12.2014.MALO CRNIĆE VIDI Antileta Ana Živković je izuzetna po mnogo čemu, a između ostalog i po načinu na koji se pojavila u našoj književnosti. Prvi susreti sa čitalačkom publikom bili su obleženi poezijom , da krunu njenog dosadašnjeg književnog stvaralaštva čini roman - Tajna aure, koji ima svoju brojnu publiku u biblioteci- Srboljub Mitić - u Malom Crniću...


16.12.2014.UŽICE VIDI u prepunom Čitalištu narodne biblioeke Užice održana je promocija knjige- KRALjEV BIBLIOTEKAR Dobrosav Ružić (1854-1918) pisac, senator, ministar prosvete i prijatelj kralja Petra I Karađorđevića.O knjizi su nadahnuto govorili: mr Slobodan Radović, autor, Danica Otašević, urednik izdanja i mr Marijana Matović, recenzent.


08.12.2014.BEOGRAD STARI GRAD VIDI Dečje odeljenje Dragan Lukić neguje dugogodišnju saradnju sa Udruženjem za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Živimo zajedno na opštini Stari grad. Njihovi korisnici su dugogodišnji članovi biblioteke i za njih, biobliotekari i vaspitači, osmišljavaju i realizuju posebne programe prilagođene njihovim potrebama. Povodom Dana osoba sa invaliditetom, ko Udruženje je, i ove godine, organizovalo Inkluzivne stavaralačke radionice, u kojima su, sa zadovoljstvom učestvovale načelnica Biblioteke Stari grad Marina Neđić i bibliotekarka iz Dečjeg odeljenja Anđelka Suvajdžić. Radionice su bile inkluzivne, kreativne i ekološke, a najviše uspeha su imale radionice izrade pretmeta od drveta, dekupaž, izrada predmeta od prirodnih i recikliranih materijala, kaligrafija, izrada nakita i likovna radionica. Osobama sa različitim vrstama i stepenom invaliditeta, uz podršku mentora radionica, u izradi predmeta su pomagali učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i profesori fakulteta i saradnici iz društveno odgovornih firmi.


08.12.2014.KRALjEVO VIDI Proletos je odštampana knjiga - Ima li ovde Srba - Milorada Vučelića, direktora i glavnog i odgovornog urednika nedeljnikaPečat, nekadašnjeg direktora RTS, istaknutog socijaliste i bliskog saradnika predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Među koricama ove knjige našlo se oko tri stotine uredničkih uvodnika u Pečatu, za koje je recenzent, prof. dr Darko Tanasković, napisao da ih - Vučelićevi istomišljenici s radošću dočekuju, dok bi neistomišljenici morali pažljivo da ih čitaju... Na promocije ove knjige u kraljevačkoj biblioteci, o njoj su, osim autora, govorili prof. dr Milo Lompar, Želidrag Nikčević i dr Aleksandar Nikčević.


24.11.2014.KLADOVO VIDI Popularni pisac, hip-hop i reper Marko Šelić Marčelo, bio je gost biblioteke Centar za kulturu Kladovo, u četvrtak 27. novembra 2014. godine. Nesvakidašnje književno druženje sa njim bilo je dostojno očekivanja i velikog interesovanja mlađe publike u Kladovu. Nakon promocije svojih izdanja, Marčelo je razgovarao sa publikom i potpisivao svoje knjige i priredio pravi književni hepening dostojan AMABASADORA ČITANjA.


17.11.2014.ČAJETINA VIDI U organizaciji Specijalne biblioteke Čigote, biblioteke Ljubiša R. Đenić i Vukove zadužbine iz Beograda, u Maloj sali Specijalne bolnice - Čigota-, predstavljen je rad Vukove zadužbine i časopisi Danica i Danica za mlade, za 2014. godinu. Ovaj događaj je upriličen povodom obeležavanja 200 godina od objavljivanja u Beču (1814) Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice i Pismenice serbskoga naroda po govoru prostoga naroda napisane, knjiga koje su dokazale vrednost i značaj jezičke reforme Vuka Stefanovića Karadžića kao i 150 godina od smrti ovog velikog srpskog prosvetitelja, utemeljivača srpskog književnog jezika i reformatora pravopisa.


14.11.2014.KRALjEVO VIDI U sklopu projekta Velike reči, Veliki rat, u kraljevačkoj biblioteci je postavljena izložba Živi život Rastko Petrović (18981949), koju je priredila mr Ana Gvozdenović. Namera autor bila je da podseti posetioce na neke činjenice iz iskustveno bogatog života Rasta Petrovića, ali i njegovo delo, kako književno tako i ono koje pripada vizualnim umetnostima. Takođe, ovo je bila prilka da se ukaže i na moguća, nova čitanja Rastka Petrovića, koja je doneo dvadeset i prvi vek.


14.11.2014.INĐIJA VIDI Devetnaesti Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića biće održani 14. novembra 2014. godine. Organizator stručno-naučnog skupa je Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević, a mesto održavanja Kulturni centar u Inđiji, Vojvode Stepe 40. Registracija učesnika je od 9 časova, a svečano otvaranje predviđeno je u 9 i 30. Odlukom Odbora Susreta bibliografa Nagrada - Dušan Panković, za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije biće uručena mr Zdravki Radulović, bibliografu-savetniku i načelniku Bibliografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije. U radnom delu Susreta bibliografa biće saopšteno 27 stručnih i naučnih radova bibliografa i bibliotekara iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.program klikom na sliku.


7.11.2014.LjUBOVIJA VIDI Upravni odbor Internet kluba, udruženja internet stvaralaca Srbije, na svojoj redovnoj sednici 04.novembra 2014. u Ljigu, jednoglasno je doneo odluku da se prihvati predlog Odluke, Komisije za unapređenje i praćenje Interneta u nauci i kulturi mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA: Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na Internetu, unapređenju web aplikacije biblioteke http://www.biblioteka-ljubovija.org.rs i zaživljavanju u svakodnevici globalne i lokalne zajednice u 2014-oj godini INternetClub dodeljuje NARODNOJ BIBLIOTECI MILOVAN GLIŠIĆ LjUBOVIJI - PLAKETU - WEB BIBLIOTEKA 2014.


4-7.11.2014.KLADOVO VIDI Biblioteka - Centar za kulturu, Kladovo nastavlja uspešnu saradnju sa Francuskim institutom u prikazivanju besplatnih projekcija filmske frankofone umetnosti. Od 04. do 07. novembra 2014. godine od 19,00 sati u maloj sali Doma omladine u Kladovu, dobro došli su svi zainteresovani.
CIKLUS RASKRŠĆA:
Galopom (2012, 93) Režija: Loj-Do de Lenkesen
Luiza Vimer (2012, 80) Režija: Ciril Menegen
Prestupnici (2010, 95) Režija: Olivije Mase-Depas
Džimi Rivijer (2011, 90) Režija: Tedi Lusi-Modest


24.10.2014.MALO CRNIĆE VIDI U okviru Festivala dramskih amatera sela Srbije, Braničesvsko-stiška književna zajednica i Biblioteka - Srboljub Mitić, bili domaćini Književnoj zajednici UKS Vuk Stefanović Karadžić iz Loznice, kao i predstavnici Udrženja književnika Srbije na čelu sa Radomirom Andrićem. U prostorijama Biblioteke, održan je sastanak ove dve književne zajednice, kome je predsedavao Milisav Milenković, predsednik UKS Braničevsko-stiške književne zajednice-Malo Crniće.


23.10.2014.LOZNICA VIDI U Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici 23. oktobra održan je stručni seminar za bibliotečke radnike Mačvanskog okruga na temu "Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja i njena primena u biblioteci". Bibliotekari su kroz intezivno predavanje Jelene Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije, imali priliku da se upoznaju sa pojmom razvojne biblioterapije, kao i sa načinom primene što će dati novi kvalitet u budućem radu sa korisnicima. Razvojna biblioterapija, kao vid biblioterapije uopšte, namenjen je sveukupnoj čitalačkoj populaciji. Ona im omogućava da kreativno i kritički misle da prošire i promene modele ponašanja na osnovu onoga što su pročitali, da uče kako da komuniciraju i kako da neprestano rade na svom ličnom usavršavanju.


23.10.2014.BORAČ-KRALjEVO VIDI Sedamnaestoro osnovaca iz sela Borač u Gruži, obradovao je poklon u probranim knjigama, dar naše Biblioteke. Pesnik Miloje Radović, svojim pesmama i pričama, priredio je pravi književni matine, dok je Dragana Tipsarević upoznala mališane sa sadržajem poklonjenih knjiga. Nekoliko tematski prigodnih knjiga poklonjeno je novoformiranoj biblioteci crkve Sv. arhangela Gavrila, koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja (podignuta 1359) i koja, kao naročitu znamenitost, čuva rukopisne knjige iz 19. veka.


17.10.2014.BEOGRADA VIDI Fondacija Narodne biblioteke Srbije (FNBS) potpisala je Protokol o strateškom partnerstvu sa kompanijom Informatika a.d. koji će doprineti sa unapređenju rada Narodne bibliorteke Srbije on line promocijom kulture, ali i obrazovanja. Zajednički cilj je da kulturno blago Srbije postane još dostupniji stalnom primeniom novih tehnologija. Time će se znatno unaprediti nacionalna veb identifikacija. Realizacija Protokola, započela odmah posle potpisivanja u NBS, celodnevnim Partnerskim stručnim skupom - Budućnost arhiviranja. Posebna pažnja biće posvećena budućnosti arhiviranja srpskog kulturnog dobra


14.10.2014.KIKINDA VIDI Narodna biblioteka - Jovan Popović, Kikinda,povodoma Dana biblioteke raspisuje literarni konkurs za najbolje radove dece i mladih u 2014. godini.Radovi mogu biti pisani na srpskom i na mađarskom jeziku.Rukopisi se ne vraćaju. Konkurs je raspisan do 7.novembra 2014.godine.


11.10.2014.BEOGRAD - PALILULA VIDI Od 10. oktobra 2014. na e-adresi www.milutinbojic.org.r/ebiblioteka Biblioteke MIlutin Bojić, Palilua - možete da pregledate digitalizovana izdanja svih knjiga Milutina Bojića. Pored knjiga, tu su i Bojićevi rukopisi, uključujući i njegovu čuvenu poemu - Plava grobnica. Uskoro će ova digitalna kolekcija biti upotpunjena i Bojićevim rukopisima koji se čuvaju u Narodnoj biblioteci, kao i kod porodice Bojić. Uz to, kao biblioteka koja deluje na teritoriji beogradske opštine Palilula, ustanovljena je digitalna zavičajna zbirka, koju čine knjige i časopisi sa paliluskim predznakom.


10.10.2014.LjUBOVIJA VIDI U Ljuboviji je sinoć promovisana knjiga - Poreklo i rodoslov familija iz Gornje Bukovice (Jelovci, Miličići, Ravna Gora) autora Milana Mladenovića. Knjiga je u izdanju Biblioteke Milovan Glišić, štampana u tiražu od 500 primeraka. Štampanje knjige sufinansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sa 70% sredstava (136.000 dinara) preko konkursa za objavljivanje arhivske građe. Knjiga ima 310 strana, sadrži rodoslove 20 familija koje slave svetog Trifuna, ima oko 200 fotografija i 20 tabela sa rodoslovima.


03.10.2014.IRIG VIDI 51. SABOR BIBLIOTEKARA SREMA jedan je od najstarijih stručnih skupova u bibliotečkoj delatnosti u Srbiji. Održava se već pola veka, uvek prvog petka u oktobru, uvek u Irigu. Organizator je Podružnica bibliotekara Srema, kao deo Bibliotekarskog društva Srbije, a domaćin je Srpska čitaonica u Irigu. U šestu deceniju svog postojanja, Sabor bibliotekara Srema ušao je u petak, 3. oktobra 2014. godine, kada je održan 51. put, okupivši sremske bibliotekare i njihove kolege iz Beograda i Novog Sada. Stručna saopštenja bila su posvećena dvema velikim godišnjicama stogodišnjici početka Velikog rata i stopedesetogodišnjici rođenja Branislava Nušića. Branka Dragosavac, bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, govorila je o stradanju fondova javnih biblioteka u toku Velikog rata. Izložbu - Srpski književnici o Velikom ratu, predstavila je Milijana Dmitrović Torma. Svake godine Podružnica bibliotekara Srema dodeljuje Nagradu Dositej Obradović, ustanovi ili pojedincu, za unapređenje bibliotečke delatnosti, razvijanje interesa za knjigu i pisanu reč. Ovogodišnji dobitnik je Vesna Stepanović, bibliotekar u inđijskoj Biblioteci.


25.09.2014.SOMBOR VIDI Trinaesta međunarodna konferencija na temu Prvi svetski rat u kulturi i bibliografiji u organizaciji Fililoškog fakulteta, svečano je završena posetom učesnika konferencije Gradu Somboru. U svečanoj Sali skupštine grada, kao domaćini, skupu su se obratili direktor Biblioteke Vladimir Jerković i gradonačelnik Sombora Saša Todorović. Pored učesnika konferencije predavanjima su prisustvovali i Vladislav Živanović, zamenik gradonačelnika i Nemanja Sarač, većnik za kulturu... Svoje stručne radove o periodici u Prvom svetskom ratu skupu su predstavili Krinka Vidaković-Petrov i Aleksandar Petrov, nakon kojih je usledila premijerna projekcija filma o ratnoj kinematografiji u Prvom svetskom ratu.


25.09.2014.ODžACI - VUKOVAR VIDI Zaposleni iz odžačke biblioteke bili su u poseti biblioteci u Vukovaru .Ideja saradnje biblioteka širom države je počela sa realizacijom i već postoje rezultati gde su mnoge biblioteke počele međusobno upoznavanje kako kolega tako i unutrašnjeg rada biblioteka. Taj susret je značajno uticao na samu ideju rada biblioteka, buduće obogaćivanje sadržaja i mogućnosti dalje saradnje kroz mnogobrojne projekte koji se tokom godine mogu očekivati. Primarni cilj ove posete je da poboljša kvalitet i omogući pristup potrebnim informacijama svim korisnicima biblioteka ali i da se uvežu institucije sa drugim vidovima saradnje i međusobne podrške u edukacijskom procesu današnjih i budućih generacija.


18.09.2014.ČAJETINA VIDI Manifestacija - Pesničke vatre zlatiborske - održava se na Šumatnom brdu kod Spomen - obeliska streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevim Vodama i Palisadu 1941. godine. Na manifestaciji će učestvovati oko 30 pisaca iz 22 zemlje: Azerbejdžana, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Irana, Italije, Kanade, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Hrvatske, Češke, Švedske, Republike Srpske kao i naše zemlje. Ova manifestacija će se održati uz logorsku vatru na Šumatnom brdu, a pesnici iz celog sveta obeležiće 200 godina od rođenja velikog ruskog pesnika Mihaila Jurjeviča Ljermontova. Stihove Ljermontova govoriće istaknuti ruski glumci, Nikolaj Burljajev, koji je režirao i film o velikom pesniku, Elena Nikolaevna Barzova, kao i naši glumci. U petak, 19. septembra 2014. pisci će posetiti Biblioteku gde će publika moći da uživa u stihovima Ljermontova, zatim sledi miting poezije u Muzeju Staro Selo u Sirogojnu.


17.09.2014.VALJEVO VIDI Predavanje Željka Ježa, arheologa -Crkva čelnika Vlgdraga u selu Dići, bilo je u mnogo čemu otkrivajuće. Ne samo u pogledu novih momenata kada su u pitanju severne granice Srpske države sredinom XII veka, vezanih za Rudničku oblast, utvrđeni grad Ostrovicu i velikaša Vlgdraga, već i kada je u pitanju tek delimično otkrivena, ogromna i masovna nekropola u okruženju crkve iz XII veka u selu Dići. Ovo nalazište, koje obnovom crkve i kompletnim sređivanjem lokaliteta može postati veoma značajan spomenički kompleks i punkt Republike Srbije je, čini se vrhunac arheološke karijere Željka Ježa, dugogodišnjeg radnika i direktora ovdašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je do sada istraživao više praistorijskih, antičkih i srednjevekovnih lokaliteta i objavio mnoštvo stručnih radova iz ove oblasti. Monumentalnost nekropole, bogatstvo i raznolikost hrišćanskih nadgrobnih obeležja sa učestalim elementima drugih kultura i obreda je nešto što fascinira i odudara od do sada poznatih iskustava..


15.09.2014.FESTIVAL HUMORA ZA DECU VIDI Otvoren 26. međunarodni Festival humora za decu.Predsednik opštine Dragan Alimpijević simbolično predao ključeve grada deci Lazarevca. Iz tekst dobrodošlice Radmile Bulatović... Ovog proleća je ( da parafraziram pesnika) naš svet posiveo, smračio se i naoblačio, a mi, u neverici, poželimo da smo velika reka koja će daleko, u okean, odneti sve nevolje minulih meseci...


19.09.2014.BEOGRAD - RIGA VIDI Pozvani ste na konferenciju - Biblioteke kao moćni partneri u promovisanju rezultata projekata doživotnog učenja. Klikom na logo - dođite putem Interneta on line u Rigu, u Narodnu biblioteku Letonije, 19. septembra 2014. Tu ćete naći preliminarni program, registraciju i praktične informacije Ova konferencija predstavlja odličnu priliku da promovišete rezultate vaših projekata, da diskutuje o novim strategijama diseminacije i da razmenite ideje o saradnji sa bibliotekama.


12.09.2014.KIKINDA VIDI Poznati književnik, Mića Vujičić poklonio je mesnoj biblioteci u Mokrinu preko 150 knjiga. Vujičić živi i radi u Mokrinu, i na ovaj način nastavio je dobru saradnju koju ima sa Narodnom bibliotekom Jovan Popović i svim njenim ograncima. Mića Vujičić je pisac, književni kritičar, kolumnista i član žirija za dodelu NIN-ove nagrade


11.09.- 15.11.2014.BEOGRAD VIDI
Povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla, u Narodnoj biblioteci Srbije će 11. septembra, u Centralnom holu nacionalne biblioteke, svečano biti otvorena izložba ~ Lične biblioteke patrijarha Pavla, pod naslovom - Govorim, a ćutim. Izložbu će otvoriti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Narodna biblioteka Srbije realizovala je izložbu u saradnji sa Bibliotekom Srpske patrijaršije. Realizaciju izložbe pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Autori izložbe i kataloga su Dubravka Simović, Jasmina Vukanić i Nenad Idrizović; saradnici na izložbi i katalogu su Ljiljana Dragičević, Jasmina Trifunac i Irina Nešić; likovno rešenje izložbe i kataloga uradio je Nikola Vukanović.


29.08.2014.LjUBOVIJA VIDI Nedavno je izašla iz štampe zbirka pripovedaka - Priče iz Ljubovije, autora Dragoljuba Panovića Prketa, knjiga koja je još pre svog objavljivanja privlačila veliku pažnju ljubovijske čitalačke publike. Razlozi za ovo interesovanje ne leže samo u očiglednoj činjenici da su knjige sa lokalnom ljubovijskom tematikom izuzetna retkost, već i u tome što je autor poznat kao osoba sa velikim životnim iskustvom, čovek koji je proputovao ceo svet, ali koji je neraskidivo ostao vezan za svoje rodno mesto, njegov duh i način života. U petak, 29. avgusta, održana je promocija ove zanimljive knjige u sali SO Ljubovija na kojoj su pored autora učestvovali i glumci amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, koji su čitali odlomke iz priča.


25.08.2014.BEOGRAD VIDI Na Odeljenju knjiga o Beogradu Zavičajnom odeljenju Biblioteke grada Beograda, u Sali grbova Beograda od 25. avgusta do 12. septembra 2014. građanstvu varoši Beograda dostupna je izložba - Valožić, Velimir(Wallauch, Laurenz), knjižari izdavač (Litomišl, 1814 Beograd,1888.)...Valožić od 1853. godine, dobivši izvesne povlastice od države, trgouje knjigom i na 17 mesta u Srbiji (Užice, Ub, Kruševac, Požega...). U Valožićevoj knjižari se moglo kupiti gotovo sve što je na srpskom jeziku štampano. Poslovao je sa celom Srbijom i mnogim evropskim gradovima (Budimpešta, Beč, Prag, Berlin, Nirnberg, Milano, Pariz).


20.08.2014.SOMBOR VIDI U organizaciji Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u sali Dečjeg odeljenja održana je više nego uspešna promocija knjige pesama Kada se snovi sruše, autora Borislava Kosanovića. Prisutne je pozdravio direktor Biblioteke Vladimir Jerković, a moderator večeri je bila Jelena Vukelić. Autor knjige je tom prilikom publici predstavio i pročitao nekoliko pesama iz svoje zbirke. Kosanovicću je ovo prva objavljena knjiga. Gost večeri je bio istaknuti pisac i književnik, te dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja Miodrag Jakšić.


15.08.2014.PRIJEPOLjE VIDI U Biblioteci Vuk Karadžić , održana je promocija knjige priča - Miris duše, Prijepoljke Sabrije Račić-Hadžimurtezić. O knjizi su govorile Hadija Kriještorac i Saida Mustajbegović, odlomke iz knjige je čitala Helena Nestorović. Knjigu priča Miris duše sa podnaslovom U spomen mojoj majci, iz Prologa saznajemo, Sabrija Račić-Hadžimurtezić, napisala je motivisana decenijskom, veštom naracijom svoje majke. Tako je narator majka Azema, kreator usmene priče o svojoj porodici kroz nekoliko kolena, o svemu što je po Azeminom doživljaju istorije svoje porodice za nju vredno spomena i pamćenja, na neposredan način, koautor ove knjige priča.


15.08.2014.NIŠ VIDI U dvorištu Narodne biblioteke Stevan Sremac po treći put je održan Međunarodni festival poezije na dijalektu - Preobražensko pojanje. Festival je otvorio srpski lingvista, književnik i profesor Nedeljko Bogdanović, koji je ukazao na značaj ovakve manifestacije kao i na očuvanje srpskog jezika i njegovih dijalekata. Brojna publika je mogla da čuje stihove nagrađenih autora, ali i stvaralaštvo na dijalektu Ljubiše Simića i Ruže Mijović, autora iz Frankfurta. Gošća festivala je bila i Dubravka Maksimović iz Melburna. U muzičkom programu učestvovali su: vokal Ljiljana Ilić, Etno grupa Niško zone i Ad Hoc Orchestra. Posetioci su mogli da uživaju u izložbi oslikanih lejki Slavke Vojinović i izložbi knjiga na dijalektima srpskog jezika. Festival - Preobražensko pojanje - podržali su Gradska opština Medijana i Jagodinska pivara.


13.08.2014.ČAČAK VIDI Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, poziva potomke junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana, i drugih bojišta i puteva slave i časti, da dostave Biblioteci fotografije svojih dedova, dopisne karte, dnevnike i drugi materijal iz perioda okupacije koji imaju. Želja nam je da tu zlata vrednu građu skeniramo i objedinimo u veliko kulturno i istorijsko zavičajno nasleđe i ostavimo potomcima. Ta dokumenta su tapije srpskog stradanja i istinskog žrvtovanja za slobodu.Uz poziv na sajtu biblioteke postavljena je izložba i intersantni zapi ČAČAK U VELIKOM RATU.


01.08.2014.BMS - NOVI SAD VIDI Elektronskom izložbom građe iz svojih zbirki Biblioteka Matice srpske obeležava 150 godina od rođenja slikara Marka Murata (1864-1944). Uz Nadeždu Petrović, Kostu Milićevića, Milana Milovanovića i Boru Stevanovića, Marko Murat smatra se jednim od najplodnijih, stilski najdoslednijih i najznačajnijih predstavnika srpske umetnosti krajem 19. veka i početka 20. veka. Izložba se u javnom katalogu Biblioteke može pogledati od 31. jula do 28. avgusta 2014. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.


30.07.2014.KRALjEVO VIDI Nedavno je, u izdanju Zavičajnog društva, objavljena knjiga - Kolonije u Kraljevu , dr Milana Matijevića. Reč je o naseljima građenim između dva rata u našem gradu, popularnim kolonijama: Oficirskoj, Francuskoj, Ratarskoj, Železničkoj, Činovničkoj, Gradskoj, Samačkoj... Sinoć je u kraljevačkoj biblioteci ova knjiga promovisana. O njoj su govorili arhitekta Dobrivoje Rašković i građevinski inženjer Branko Radomirović.


25.07.2014.ČAČAK - Radionice Lakoća pisanja VIDI Vedra lica, zvonki glasovi, razigranost duha i beskrajna moć dečje mašte obeležili su rad literarnih radionica koje su u okviru Letnjih dana kulture pod nazivom Lakoća pisanja održane u sredu 22. jula u organizaciji Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis. Uz podsticaj i dragocenu podršku čačanskih bibliotekara Olivere Nedeljković, autora radionice, Ane Stanojević, Marijane Lazić i Aleksandra Vukajlovića, u druženju i literarnom stvaralaštvu, uživalo je oko sedamdeset mališana, među kojima je bilo i onih koji leto kao gosti provode u našem gradu.


11.07.2014.BEOGRAD VIDI Potpisan je protokol o strateškoj saradnji i partnerstvu između Fondacije Narodne biblioteke Srbije i kompanije EUnet d.o.o. Protokol podrazumeva donatorsku pomoć EUneta i saradnju u primeni novih znanja, tehnologija, veština i servisa radi unapređenja rada i zaštite Narodne biblioteke Srbije na internetu. Takođe, EUnet će unaprediti onlajn predstavljanje rada Fondacije Narodne biblioteke Srbije na internetu. Protokol su potpisali Mirko Marković, upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije i Mirjana Rosić, direktor kompanije EUnet d.o.o. Ova saradnja je nastala kao prvi projekat po pozivu Fondacije zaposlenima u Narodnoj biblioteci Srbije za predloge inovacija i angažovanja Fondacije za unapređenje rada Narodne biblioteke Srbije. Fondacija Narodne biblioteka Srbije prepoznaje značaj upotrebe novih tehnologija u cilju onlajn promocije kulture i obrazovanja jer se time direktno ostvaruje pozitivan uticaj na rast i razvoj u toj oblasti, saradnja sa biznis sektorom i priključenje pozitivnim mogućnostima projekta KREATIVNA EVROPA.


10.07.2014.VALjEVO VIDI Gost - Dvorišta - biblioteke u Valjevu bili su antropolog Bojan Jovanović i književni kritičar Branko Pirgić. Oni su upriličili valjevskoj intelektualnoj publici izuzetno zanimljiv razgovor na temu kulture. Tema - Kultura kao okolni put, zapravo je osvrt Bojana Jovanovića na konvulzije u savremenom društvu. Njegova knjiga pod istim naslovom bavi se fenomenom kulture i predstavlja u suštini skup antropoloških ogleda. Jovanović nastoji da sagleda čoveka kao biće kulture i kao stvaraoca kulture koji ide paradoksalnim putem. Podvig svakog pojedinca, pa i grupacije ljudi je biti kulturan. Pod pojmom kultura Jovanović pre svega misli na moral.


09.07.2014.LjIG VIDI Obeležen je peti rođendan - Dečje biblioteke Slobodan Ž. Marković. U čast profesoru Slobodanu Ž. Markoviću priređen je program svih uzrasta dece od predškolaca do učenika srednje škole. Osim slavljenika Slobodana Ž Markovića rođendan je uveličao i svojim prisustvom i njegov učenik Ljubivoje Ršumović kome je ovo drugi put u poseti Ljigu.Njegova želja je da poveže sa lepotom učenja, odrastanja i stvaranja.U publici su bila nekadašnja deca koja su ga prvi put pozdravila u Ljigu ali sada u svojstvu roditelja neke nove dece i nekih novih budućih roditelja. Ovo je do sada najveća poseta jednog programa za decu i kao i uvek uz puno emocija tu su i nove knjige koje je poklonio prof Slobodan Ž Marković i posebno Ljubivoje Ršumović.


1-30.07.INĐIJA VIDI
ŠEMA LPČ
- LETNJEG PROGRAMA ČITANJA.


23.06.2014.BEOGRAD VIDI Učitaonici Fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda predstavljeno je najnovije izdanje autora Miloša Jevtića - Put u hirurgiju : razgovori sa Lazarom Davidovićem. Ovo je 197. po redu knjiga Kolekcije - Odgovori - Miloša Jevtića, koja upoznaje širu javnost sa radom i ostvarenjima Lazara Davidovića, specijaliste vaskularne hirurgije i predavača u zvanju redovnog profesora Katedre za vaskularnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pred mnogobrojnom publikom, govorili su Miro Vuksanović, prof. dr Đorđe Radak, prof. dr Živan Maksimović, Milan Tasić iz izdavačke kuće Beogradska knjiga, i autor knjige Miloš Jevtić, novinar i publicista. O svojim interesovanjima, učenjima, podsticajima tokom školovanja, značaju kolega i najbližeg okruženja za profesionalni i lični razvoj govorio je i sam Lazar Davidović.


22.06.2014.UŽICE VIDI U holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba radova prispelih na ko kkonkurs za grafičkidizajn članskih karata biblioeke - VAŠ DIZAJN NAŠ VIZUELNI IDENTITET.Žiri u sastavu: Nikola Vukašinović (grafički dizajner), Ilija Smiljanić (bibliotekar - matična služba) i Katarina Vasić (diplomirani inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna) proglasio je pobednike Konkursa.


18.06.2014.MALO CRNIĆE VIDI Čitalište u Malom Crniću, poznatije kao -Družbena čitaonica - osnovana je 14,januara 1879. godine. Prema podacima iz 1880. godine, imala je 18 članova.Skupština opštine Malo Crniće, na zajedničkoj sednici svojih veća, dana 05.12.1966. godine, a na osnovu Zakona o bibliotekarstvu, donela je odluku o osnivanju Opštinske biblioteke, kao samostalne ustanove. Dana 18.06.2014. godine Biblioteka - Srboljub Mitić - je prva ruralna biblioteka koja je postala punopravni član mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA.


15.06.2014.KRALjEVO VIDI Kutak za tinejdžere otvoren je na Dečjem odeljenju. Otvorio ga je Uroš Petrović, pisac za decu. Kutak je nastao kao rezultat projekta Biblioteke, a finansijski ga je podržalo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ovo je nova usluga koju naša ustanova pruža i u okviru koje će korisnici moći čitati knjige, časopise, stripove, koristiti računar, slušati muziku i zvučne knjige, učiti strane jezike, koristiti internet i družiti se.


13.06.2014.ČAČAK VIDI Likovna izložna Prolećni anale, otvorena 16. maja 2014, godine u okviru 51. Disovog proleća, zatvorena je 13. juna uručivanjem nagrada laureatima. Dobitnica Medalje Prolećnog anala, rad akademskog vajara Nikole Vukosavljevića, koju dodeljuje Dom kulture je Ranka Lučić Janković za kompoziciju Trag i Senka. Nagradu Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, dobila je Ranka Radovanović za rad Između.Žiri za nagrade radio je u sastavu: Tamara Ognjenović, Ivona Rajačić Barandovski i Snežana Stamenković a selektor ovogodišnjeg Anala je Vesna Todorović.


04.06.2014.ZVEZDARA - BEOGRAD VIDI tvorena je izžložba VELIKE LIČNOSTI u malim očima u Galeriji - Branko Miljković, koju su ambasade zemalja Višegradske grupe u Beogradu organizovale povodom 10. godišnjice ulaska tih zemanja ( Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) u Evropsku uniju. Na izložbi su prikazana 24 rada učenika osnovnih škola iz Beograda, Pirota, Stare Pazove i Golupca na temu - velike ličnosti. Ambasadori svake od četiri zemlje Višegradske grupe ( V4) posetili su po jednu školu u jednom od tih gradova, predstavili ideju o izložbi i izabrali istorijske ličnosti o kojima su govorili učenicima.


02.06.2014.JAGODINA VIDI Zbornik stručnih radova iz bibliotekarstva bibliotekarke jagodinske Narodne biblioteke Radislav Nikčević koje je u desetogodišnjem radu napisala i prezentirala autorka... Organizacija biblioteka u Pomoravskom okrugu upoznaje nas sa načinom rada ovih ustanova, pregledom mreže biblioteka za koje je matična biblioteka Radislav Nikčevi", kojoj pripadaju opštinske biblioteke u Paraćinu, Ćupriji, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu sa mrežama školskih i seoskih biblioteka na svojim područjima.


30.05.2014.ČAJETINA VIDI Savet tradicionalnog Letnjeg uličnog erskog kabarea koji se održava u Čajetini i na Zlatiboru. organizuje KONKURS ZA NAJBOLjEG AFORISTIČARA
Ove godine tema je:JUGONOSTALGIJA. Radove dostavljati sa punim imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona. Rok za prispeće radova je 15. jul 2014. godine. Objavljivanje odluke žirija o nagrađenim radovima je 1. avgusta 2014. godine. Dodela nagrada obaviće se prvog ili (drugog) dana manifestacije 8. i 9. avgusta 2014. godine. Organizator preuzima prava štampanja knjige aforizama dospelih po objavljenom konkursu. RADOVE SLATI NA ADRESU:Biblioteka Ljubiša R. Đenić,Zlatiborska 1, Čajetina ili e-mail: ljubisardjenic@open.telekom.rs


29.05.2014.BEOGRAD - STAMBOL VIDI Međunarodna konferencija Qualitative and Quantitative Methods in Libraries održana je po šesti put ove godine. Predstavnici Biblioteke grada Beograda aktivno učestvuju u radu ove konferencije četiri godine unazad i kao potvrdu doprinosa kvalitetanama je ukazano priznanje između ostalog i time što imamo, kao ustanova, dva člana u Međunarodnom naučnom komitetu Konferencije. Domaćin ovogodišnje konferencije bio je Univerzitet Kadir Has iz Istanbula.Detaljan izveštaj klikom na sliku.


NOVI SAD
VIDI


24.05.2014.NIŠ VIDI Na poziv Narodne biblioteke "Stevan Sremac", veliki broj Nišlija se odazvao i doneo knjige, slikovnice i bojanke za najmlađe sa poplavljenih područja. Za jedan dan prikupljeno je 1.834 naslova, kao i pribora za bojenje i crtanje, koji će se vrlo brzo naći u rukama dece u prihvatnom smeštaju i bar malo im ulepšati dane. Hvala svim sugrađanima na saosećanju i humanosti koju su i ovog puta pokazali.


21.05.2014.ČAČAK VIDI U crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Zablaću Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, davala je parastos pesniku Disu i žrtvama katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju.Pesniku - Utopljenih duša, koji je rođen u selu Zablaću 10. marta 1880. godine kršten je u mesnoj crkvi, a Biblioteka tradicionalno u maju služi parastos. Ovoga puta sveštenik Nikola Vukobrat osim pesniku služio je parastos svim utopljenim dušama nastradalim proteklih dana u nezapamćenim poplavama. Parastosu su osim bibliotekara prisustvovali učenici trećeg razreda Osnovne škole - Vladislav Petković Dis i meštani.


18.05.2014.KLADOVO VIDI Biblioteka - Centar za kulturu, Kladovo imala je veliko zadovoljstvo da predstavi žive legende srpske dečje književnosti Dobricu Erića i Ljubivoja Ršumovića. U sredu 14. maja, pisci se družili sa učenicima osnovne škole iz Kladova a u večernjem terminu sa onima koji su odrastali uz njihove stihove. Književne pustolovine i druženje sa kladovskom publikom Modertor programa bia je Žaklina Nikolić diektorka Biblioteke. U četvrtak 15. maja 2014. godine, Dobrica Erić se družio sa učenicima osnovne škole u selu Rtkovu koje broji 20 učenika. Program se realizuje zahvaljući razumevanju prijatelja kulture - Hidroelektrane - Đerdap Kladovo koja obe godine obeležava 42. godine od početka rada.


14-17.05.2014.BEOGRAD VIDI Osmi po redu Festival poezije održava se od 14. do 17. maja u Biblioteci grada Beograda, pod sloganom - Odbrana sveta, po stihu pesnika Branislava Brane Petrovića (1937-2002). Na festivalu je učestvuje više od 20 pesnika, prevodilaca i umetnika iz preko 10 zemalja, a posebna pažnja posvećena je savremenoj češkoj poeziji. Festival organizuju Treći Trg i Biblioteka grada Beograda Pokrovitelj: Sekretarijat za kulturu grada Beograda


08.05.2014.STARA PAZOVA VIDI Roman-prvencu Aleksandre Mihajlović: - Zapričavanje, zavaravanje, zavirivanje, predstavljen je 8. maja u biblioteci u Staroj Pazovi, a iste večeri i u Novoj Pazovi. Dirljiva autobiografska pripovest koja prati odrastanje glavne junakinje Tare i njen razlaz sa ocem u predvečerje raspada SFRJ je priča koja ima,na žalost, mnogo verzija u stvarnom životu.


30.04.2014.KRALjEVO VIDI Širom planete obeležava se značajan jubilej 450 godina od rođenja engleskog pisca Vilijema Šekspira, a tako je bilo i sinoć u kraljevačkoj biblioteci.Veoma inspirativno predavanje o tome kako su u srpskim pozorištima XIX veka na repertoar uvedena Šekspirova dela, održao je mladi filolog iz Kraljeva Nenad Radović...lumci Kraljevačkog pozorišta<, Gorica Dinulović i Mile Nedeljković, pojavili su se kao Ledi Magbet i Hamlet, i tako obradovali posetioce, koji u prošlosti nisu imali puno prilika da gledaju Šekspira.


29.04.2014.INĐIJA VIDI U Narodnoj biblioteci - Dr Đorđe Natošević, u Inđiji, održan je, sastanak Odbora Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića.Odbor je doneo odluku da se 19. stručno-naučni skup posvećen teorijskim i praktičnim aspektima bibliografije, koji čuva uspomenu na dr Georgija Mihailovića, velikog srpskog bibliografa, održi 14. novembra 2014. godine. Usaglašen je tekst poziva za prijavu učešća na 19. Susretima bibliografa, a takođe i doneta odluka o raspisivanju konkursa za dodelu Nagrade - Dušan Panković, koja se dodeljuje za izuzetna dostignuća u oblasti srpske bibliografije.Rok za dostavljanje prijava za učešće na skupu, kao i predloga za Nagradu je 30. septembar 2014. godine.


29.04.2014.ČAČAK VIDI Postoje radnički, đački i pesnički autobusi koji su ponajbolja veza između prva dva. Oni pružaju priliku da se život gleda na jedan drugi način, a ako deca to na vreme saznaju za njih će svaki autobus biti Stihobus. Takav jedan pesnički autobus, nazvan Stihobus prevozi stihove, lepe reči, smeh, muziku i veselje, krasi Disovo proleće već tri godine i potpuno je jedinstven u regionu.Ove godine, putujući autobus stihova krenuo je uzvodno, uz Moravu ka Trbušanima, Prijevoru i Gornjoj Gorevnici da bi se druženje završilo susretom u OŠ Filip Filipović u samom Čačku...Detalji klikom na sliku.


25.04.2014.KLADOVO VIDI Izložba fotografija - STARO KLADOVO, nastala je kao rezultat javnog poziva tadašnjeg Centra za kulturu, žiteljima opštine Kladovo još 2002. godine, da daju na uvid iz svojih porodičnih zbirki što starije fotografije i razglednice Kladova. Usledio je period sakupljanja i prikupljenih oko 160 različitih fotografija. Najveći deo je digitalizovan, i oktobra 2004. godine izložba je po prvi put predstavljena javnosti. Izložbu čine 100 uramljenih fotografija kroz vremensku liniju koja počinje od 1902. godine sa dopisnom kartom na kojoj piše - Varoš Kladovo, i ostalih razglednica i fotografija s početka 19. veka koje prikazuju živopisnu varošicu na obali Dunava.


15.04.2014.UŽICE VIDI U utorak, 15. aprila 2014. u Narodnoj biblioteci Užice, održano je stručno predavanje na temu Uloga štampe za mlade u radu biblioteka. Predavač je bio Mirko S. Marković, bibliotekar savetnik iz Biblioteke grada Beograda. Predavanju o konvencionalnim i elektronskim medijima u službi korisnika, marketingu u bibliotekarstvu koji ima za cilj povećanje interesovanja mladih za čitanje, potkrepljeno primerima dobre prakse, prisustvovalo je oko 40 bibliotekara iz opštinskih i školskih biblioteka Zlatiborskog okruga.


13.04.2014.JAGODINA VIDI U nedelju, 13. aprila Pčelarsko društvo Bagrdan iz Bagrdana je obeležilo značajan jubilej, 20. godina od osnivanja. Tom prilokom je održano stručno predavanje za pčelare na temu Brzi razvoj pčela za bagremovu pašu, a prijatelji i saradnici ovog Pčelarskog udruženja su dobili Zahvalnice, kao simbol saradnje i međusobnog poštovanja.


09.04.2014.BEOGRAD VIDI Nije više sa nama prijatelj biblioteka Svetlana Velmar-Janković (Beograd, 1. februar 1933 Beograd, 9. april 2014) srpska književnica i akademik SANU. Njene knjige i blagost ostaju sa nama.


08.04.2014.ČAČAK VIDI Dva velikana srpske poezije, Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, sjedinile su u utorak, 8. aprila 2014. godine, na -51. Disovom proleću, pesme bola i ponosa, ali i književni kritičar Jovan Pejčić, dramski umetnik Hadži Nenad Maričić, učenici Gimnazije u Čačku, violinski kamerni orkestar Muzičke škole i Ljubiša Ćirković, voditelj.Dis i Bojić dali su srpskoj književnosti najlepše patriotske pesme nastale u balkanskim i Velikom ratu u kome su oba tragično stradala 1917. godine.


06.04.2014.BEOGRAD VIDI Povodom Dana studenata 4. aprila Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, otvorila je Malu prostonarodnu digitalnu čitaonicu i počela sa pružanjem novih bibliotečkih usluga akademskoj zajednici Srbije. Otvaranju čitaonice prisustvovao je gospodin Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, kao i mnogobrojne zvanice iz kulturne i akademske zajednice. Time je postala dostupna posebna digitalna kolekcija antirevizionističke literature o Prvom svetskom ratu koja obuhvata 16.000 stranica digitalizovanog materijala. Ovo je prvi, u potpunosti pretraživ korpus digitalizovanih istorijskih novinskih tekstova sa preko 400.000 stranica na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu koji obuhvata razdoblje od kraja 19. i prve polovine 20. veka.


05.04.2014.KLADOVO VIDI Stalno stručno usavršavanje u bibliotečko-informacionoj delatnosti je novi oblik na planu stručnog usavršavanja bibliotečko-informacionih stručnjaka koji je utvrđen novim Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti (Sl.gl.RS, br.52/11). Zakonska obaveza zaposlenog na poslovima u bibliotečko-informacionoj delatnosti je da godišnje ostvari najmanje 6 radnih sati stalnog stručnog usavršavanja. U skladu sa tim, svi zaposleni na stručnim poslovima u Biblioteci Centar za kulturu Kladovo učestvuju na akreditovanom seminaru Narodne biblioteke - Ilija M.Petrović, u Požarevcu na temu - Upoznajte se sa virtuelnim svetom računara informatičko opismenjavanje. Predavači su Renata Minić, Katarina Beli i Beba Stanković.


02.04.2014.KRALjEVO VIDI Nizom programa i radionica, uz učešće velikog broja kraljevačkih učenika, njihovih pedagoga, učitelja i nastavnika, kraljevačka biblioteka obeležila je 2.april, Svetski dan dečje knjige. Ovoga puta učinili sU to u saradnji s beogradskim Gete institutom koji nam je poklonio vredne knjige za učenje nemačkog jezika. Najpre je u čitaonici Dečjeg odeljenja održan program Čitamo i rastemo u kojem su učestvovali Mila Marinković Broćić iz Gete instituta, dečji pisci Jasminka Petrović i Gordana Timotijević i učenici OŠ Četvrti kraljevački bataljon. Ostale aktivnosti videćete klikom na sliku...


25.03.2014.VALJEVO VIDI Susret sa Goranom Gocićem, ovogodišnjim dobitnikom nagrade - Miloš Crnjanski, i NIN-ove nagrade za roman godine, Biblioteka je organizovala zajedno sa Gimnazijom. Ovaj program, organizovan je u okviru obeležavanja Dana Grada, 20. marta. Bio je to pravi kulturni praznik, budući da su nagrađeni roman - Tai - i njegov autor (Goran Gocić), postali predmet interesovanja stručne i laičke publike. Program je, osim nadasve zanimljivog razgovora o knjizi koji je u ovoj prilici sa autorom upriličio voditelj Ostoja Prodanović, sadržao i posebno nadahnuto i otkrivajuće slovo o romanu, književnog kritičara Milete Aćimovića Ivkova, kao i autorsko video-čitanje ove knjige koje je za ovu priliku priredio Josip Gračanin, te, konačno, sjajno glasovno donošenje teksta u izvođenju glumice Katarine Vićentijević. Duh ove večeri, usmeren na intelekt i lepotu posvedočio je ponovo da su kultura i umetnost najmoćniji pokretači društva i bića i podsetio na najbolje dane valjevske kulture, kada je onainicirala ukupan razvoj valjevskog urbanog bića...


16.03.2014.LAZAREVAC VIDI PIŠITE, SLIKAJTE, PEVAJTE I RADUJTE SE SA NAMA stoga papir, olovke, boje, note i MAŠTU pa obradujte stihom, pričom, aforizmom, skečom, slikom, karikaturom, stripom, songom, filmom... temu SMEHA, SMEHA DECI ! I ove godine: posebne nagrade za radove posvećene sećanju na Kolubarsku bitku. Na konkurs možete prijaviti i učešće imitatora i dramskih grupa (uz video zapis predstava). Rok za slanje radova je : 20. jun 2014. sa naznakom - za Festival.


10-11.03.2014.BEOGRAD VIDI U okviru Nedelje slobodnog pristupa, u Edukacionom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, od 10 do 15 časova, na svaki sat omogućene su besplatne obuke građana za slobodan pristup obrazovanju putem interneta. Kursu su prisustvovali bibliotekari kojima su predstavljeni akademski sadržaji prestižnih svetskih univerziteta kojima se može besplatno pristupati, od snimaka predavanja, pa do celih kurseva i mogućnosti dobijanja sertifikata uglednih institucija.


05.03.2014.KLADOVO VIDI Povodom 08. marta Međunarodnog dana žena - Odeljenje za odrasle Biblioteke Centar za kulturu Kladovo, četvrtu godinu zaredom organizovalo je druženje sa aktivnim članicama biblioteke. Profesorke stranih jezika, Aleksandra Jovanović i Dragana Stojkovska, priredi su prikladan književni performans posvećen poznatim ženama u svetskoj i srpskoj istoriji. Već po tradiciji zaposleni u biblioteci su za svoje vredne članice pripremili prigodne osmomartovske čestitke kao uspomenu na ovo druženje. Druženje je priređeno 05. marta 2014. u popodnevnim satima u ambijentu biblioteke.


27-28.02.2014.INĐIJA VIDI U četvrtak, 27. februara, inđijska publika upoznala je Đoku Filipovića, pisca autentičnog sremskog senzibiliteta, izraza i jezika. Predstavljeni su Filipovićevi romani Kobajagi i Opelo za violinu, kao i zbirke priča Divani sa šora i Priče iz Srema. Učestvovali su Željko Stojanović, direktor Biblioteke u Rumi i urednik knjiga, Mića Dudić, glumac iz Stare Pazove, orkestar - Ladan špricer - i moderator Vesna Stepanović. U petak 28. februara, Biblioteka je za svoje korisnike pripremila akciju Knjiga bira vas. Korisnici su pozajmljivali upakovanu knjigu tako da joj se ne vide korice, autor i naslov. Na svakom paketu postoji samo kratka asocijacija koja upućuje na to šta se u njemu krije... Bilo je vrlo tajanstveno i zabavno.


17.02.2014.UŽICE VIDI Povodom dana državnosti Srbije u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je izložba "Užički kraj u prvoj polovini XIX veka". Doprinos stanovnika užičkog kraja u borbi za slobodu i stvaranje samostalne i moderne srpske države nije bio zanemarljiv. Autori izložbe Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić su kroz događaje i likove opisali slavnu prošlost, hrabrost i mudrost stanovništva Užica i okoline u smutnim vremenima kada se Srbija oslobađala ropstva i postajala moderna evropska država. Izložbu je otvorio Dragiša Stanojčić.


16.02.2014.KIKINDA VIDI Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Jovan Popović najmlađim čitaocima predstavljen je najnoviji broj obnovljenog izdanja časopisa za decu NEVEN. Posebna zanimljivost za mladu čitalačku pibliku je činjenica da se u ovom broju časopisa NEVEN nalaze tekstovi koji se odnose na Kikindu: tekst - Veverica u biblioteci, posvećen radionici u biblioteci, kao i tekst - Znamenitosti Kikinde, o kikindskoj suvači, sovama ušarama, manifestaciji Dani ludaje, Teri .


07.02.2014.KRALjEVO VIDI U četvrtak, 6. februara 2014. godine, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, otvorena je izložba - Prota Radosav Simić - srpski duhovnik, neimar i dobrotvor, autora Snežane Đenić, istoričara i direktorke Biblioteke i Bose Rosić, etnologa.Otvaranju je, osim mnogobrojnih posetilaca i predstavnika akademske javnosti Kraljeva, prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski i administrator žički g. Jovan. "Tokom čitave srpske istorije sveštena lica imala su značajnu ulogu u očuvanju duha svetosavlja koji se nije odnosio samo na veru, crkvu prosvetu, već i na sve oblasti kulturnog stvaralaštva i života. U crkvenim krugovima u tome su se posebno isticali oni koji su svojim visokim moralnim principima, vrlinom i blagorodnošću ostavili trajni trag u pamćenju savremenika.


06.02.2014.SOMBOR VIDI U susret četrdesetogodišnjici Dometa, a povodom 150 godina od smrti Vuka Karadžića, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki pokloniće somborcima časopis Dometi štampan 1987. godine. Reč je o dvobroju pod nazivom Vuk i somborci u kojem su tekstovi Mira Vuksanovića, Laze Kostić, Platon Atanackovića, Magalene Veselinović Šulc, Stevana Vasiljevića, Radivoja Plavšića, Radivoja Stokanova i drugih. Svi zainteresovani Časopis mogu preuzeti na godišnjicu smrti Vuka Karadžić,a u petak 7. februara 2014. godine, na Pozajmnom odeljenju Biblioteke (Kralja Petra I 11).


06.02.2014.LjUBOVIJA VIDI Komedijom - Nek mu je laka crna zemlja,posle januarske pauze, počela je nova pozorišna sezona u Biblioteci Milovan Glišić. Predstava, je naišla na dobar prijem kod mnogobrojne ljubovijske publike koju su slatko zasmejale dve žene, jedna - zakonita, druga - nezakonita, njihovo različito poreklo(jedna je urbanog, druga ruralnog porekla) time da jedna o pokojniku govori sve najlepše, druga obrnuto .U komediji su igrale Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević i Danka Ignjatović.


29.01.2014.VALJEVO VIDI Profesor Dragan Nedeljković priredio je izvanredno predavanje i razgovor na temu - Božanske biljke. Kroz video prezentaciju i priču predstavljene su biljke koje svakodnevno srećemo i upotrebljavamo. Publika je imala priliku da čuje naučne nazive biljaka koji vode poreklo po antičkim božanstvima, domaće nazive biljaka po bogovima, kao i štošta o biljkama koje se koriste u obredima, običajima i lečenju kod našeg naroda...


29.01.2014.KLADOVO VIDI Biblioteka - Centar za kulturu" Kladovo, u sredu 29. januara 2014. godine svečano je predstavila knjige koje je objavila o istoriji svog zavičaja:
- Vremeplovom do predaje gradova i Borba za prevlast nad Đerdapom i plovidbom, autora Višeslava Živanovića iz Kladova.
- Monografija učitelja generacije 52/5, autora Ljubomira Bonderovića iz Kladova.


27.01.2014.NIŠ VIDI Već trinaest godina zaredom Svetosavski konkurs, okuplja mlade ljude koji svojom kreativnošću uspešno odgovaraju na teme iz oblasti duhovnog nasleđe i tradicije. Društvo za negovanje duhovnih vrednosti Vuk Karadžić je u petak 24. januara, u Gradskoj kući, najbolje učesnike konkursa ovenčalo nagradama. Pored njih, poveljama za uspešnu saradnju nagrađeni su direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac, Nebojša Vasić, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić i dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović.


18.01.2014.STARA PAZOVA VIDI Treći po redu Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora opštine Stara Pazova, dŽBUJANjE predstavljen je u našoj Biblioteci 17. januara. Prisutni stvaraoci pročitali su svoje radove objavljene u zborniku, kao i radove kolega po peru koji nisu mogli lično da prisustvuju promociji, tako da je publika mogla čuti stihove i prozne radove svih autora, a to su: Stefan Ilić, Jarmila Hric, Branislava Milosavljević, Jelena Puhač, Kristijan Hekelj, Maja Koroloja, Milica Ostojić, Slađana Šimrak, Tea Balej, Violeta Borovnica, Mirko Jovanović, Stanislava Bako i Jovan Stanišić. U muzičkom delu nastupio je bend Xibalba.


16.01.2014.BEOGRAD VIDI Nedavno, u Beogradu u nesvakidašnjem prostoru MIP-a predstavljena je nova knjiga Mileta Vraneša - Berači šljiva, Beograd 2014. Po rečima Slobodana Prošića, priče sabrane u ovoj knjizi otkrivaju malog čoveka i njegov svet u težnji da što vernije prenesu trenutak koji je zauvek nestao, dočaravajući minuli način življenja, običaje i lokalni govor koji je bio sastavni deo tog sveta. Realistične po svom sadržaju, one nas vraćaju u prohujala vremena i na gotovo neočekivani način oživljavaju svet jednog Glišića ili Domanovića, pripovedača koji su negovali realističnu pripovedku iz gradskog i seoskog života. Taj preplet gradskog i seoskog čini osnovnu potku na kojoj se odvija jedan paralelni, živopisni svet jednostavnih sudbina. Junak ovih priča je mali i beznačajan čovek, zanemaren i zaboravljen, okružen ljudskom taštinom i potisnut na marginu neumitnog svetskog toka koji ga zaobilazi.


10-17.01.2014.ČAČAK VIDI Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis u Čačku tokom zimskog raspusta imaće veliki broj aktivnosti namenjenih srednjoškolcima. Jedna od tema za koju su mladi iz ovog grada pokazali interesovanje jeste (ne)nasilje. Predstavnici biblioteke će izaći u susret potrebama mladih i organizaće dva događaja na ovu temu.U sredu 15. januara 2014. godine - ZAJEDNO PROTIV NASILjA, u zgradi biblioteke održaće se predavanje, diskusija i u vidu radionice.U petak 17. januara 2014. godine, održaće se diskusija i praktična vežba - DIGITALNI MEDIJI I MLADI...


30.12.2013.NOVI SAD VIDI U ponedeljak, 30. decembra, u bibliotečkom ogranku Gradske biblioteke u Novom sadu- Branko Radičević, u Sremskim Karlovcima, otvorena je izložba zavičajne građe -Znamenite ličnosti i ustanove Sremskih Karlovaca. Ova izložba je deo istoimenog projekta i tematski prati sedam tribina o istorijski važnim ličnostima ovog kraja i dve tribine o njegovim važnim ustanovama. Tribine su se održavale od 18. novembra do 13. decembra 2013. godine, takođe u Ogranku Branko Radičević. Projekat je finansijski podržala Opština Sremski Karlovci. Izložbu je otvorio direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, gospodin Dragan Kojić. Više o izložbi i projektu - Znamenite ličnosti i ustanove Sremskih Karlovaca, rekla je rukovodilac Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu Blaženka Marković.


28.12.2013.KIKINDA VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljena je nova zbirka pesama Zvonka Karanovića. O knjizi je pored autora govorio i naš poznati književnik, Srđan Srdić. Zbirka je, prema rečima autora, namenjena svima koji vole da tumače i povezuju simbole i putokaze, da nalaze skrivena mesta i značenja u tekstu.Zvonko Karanović je dobitnik međunarodne stipendije za pisce 2011. koju dodeljuje Fondacija Hajnriha Bela, kao i nagrade Laza Kostić za zbirku pesama Mesečari na izletu 2012. godine.


27.12.2013.KRALjEVO VIDI Knjiga izabranih pesama Nine Živančević Umetnost hvatanja bumeranga, obajavljena, inače, u našoj biblioteci Poezija, danas, predstavljena je sinoć i pred kra ljevačkim poklonicima pesničke reči. O njoj i poeziji, uopšte, ...razgovarali su autorka i Dejan Aleksić, urednik naše izdavačke delatnosti. Govoreći o svojim stvaralačkim počecima, Živančevićeva se prisetila da je prve stihove napisala u jedanaestoj godini života, u petom razredu osnovne škole... - Nakon srednje škole opredelila sam se za studije književnosti. Uveče, nakon završetka predavanja, povlačila bih se u u svoju sobu i tu bih naglas čitala omiljene pesnike: Lorku, Gabrijelu Mistral, Bajrona, Dilana Tomasa...Kasnih sedamdesetih godina prošlog veka počela sam da se intenzivno družim sa Gordanom Ćirjanić i Milošem Komadinom koji su me ubedili da je pisanje neka vredna stvar...rekla je Nina Živančević.


21.12.2013.STARA PAZOVA VIDI Povodom 150 godina od rođenja slovačkog pisca Jana Čajaka, predstavljena je knjiga - Tri šaljive priče (Tri úsmevné príbehy) iz edicije - So ali pesak, koju priređuje Vićazoslav Hronjec. Uporedivši Čajakove pripovetke sa onim najkvalitetnijim što se objavljivalo između dva rata na slovačkom jeziku, on je istakao da ovaj pisac spada među deset najznačajnijih sa ovih prostora i da se ni jedna antologija ne može zamisliti bez njegovih dela...


19.12.2013.PALILULA - BEOGRAD VIDI U okviru programa kulture i umetnosti Slobodno kod Bojića", u sredu 18. decembra 2013. predstavljena je nova knjiga dr Radomira Životića - Nebriga o jeziku i političko opštenje (izdavač Jasen, Beograd, 2013). O knjizi su, pored autora, govorili dr Voja Marjanović i dr Dobrivoje Stanojević. Knjiga je posvećena zaštiti, očuvanju i razvijanju srpskog književnog jezika i pisma ćirilice i pre ovog predstavljanja imala je izuzetnu CENZORSKU EPIZODU malih ljudi u jednoj VELIKOJ BIBLIOTECI. Saznajte više iz pera autora knjige klikom na sliku.


16.12.2013.VIŠEGRAD VIDI Uprava Društva bibliotekara Republike Srpske je donijela odluku da se predstojeći seminar održi na Jahorini 24 25. aprilA 2014. godine pod radnim naslovo -Biblioteka,knjiga,informacija, sa sledećim podtemama:
- Biblioteka kao stručni posrednik.
- Biblioteka ustanova koja omogućava učenje.
Pozivamo zainteresovane stručnjake da pošalju sažetak svojih radova i ključne riječi u elektronskom formatu na adresu bibliotekarirs@gmail.com do 28.02.2014. godine. Sažetak treba da ima od 250 do 400 riječi, ključnih riječi treba da bude od 3 do 8. Obavještenje o prihvaćenim radovima autori će dobiti do kraja marta. Program rada biće objavljen na sajtu Društva bibliotekara RS www.bibliotekarirs.orgd o 05.04.2014. godine. Kotizacija za seminar je 50,00 KM ili 25 . Predavači su oslobođeni plaćanja kotizacije. Prijave za seminar od 05.04. do 15.04.2014. godine na telefon: 065/069-403 Stojka.


12.12.2013.NOVI SAD VIDI U sredu, 11. decembra 2013. godine u bibliotečkom ogranku - Petefi Šandor, u Novom Sadu, održano je književno veče na mađarskom jeziku. Predstavljen je prvenac poznatog mađarskog publiciste Jožefa Klema (Klemm József), - 99 haiku. Prisutne je pozdravila pomoćnik direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu Milica Kirćanski. Ovom prilikom prostor se učinio malim da primi sve zainteresovane ljubitelje poezije. O knjizi su govorili: Peter Hajnerman (Heinermann Péter) u ime Mađarskog čitalačkog kluba, Pal Lephaft (Léphaft Pál), grafički urednik knjige i Gabor Virag (Virág Gábor), direktor - Foruma. Na flauti je svirala Adrien Pastor (Pásztor Adrienn). Nakon promocije autor je potpisivao knjige i poklonio knjigu Ogranku.


11.12.2013.STARA PAZOVA VIDI Rešili Sremci da naprave književno-muzičko poselo i okupili mnogobrojnu publiku u za tu priliku tesnoj sali staropazovačke biblioteke. Jer, za čuvenim stolom na ćoše našli su se još čuveniji poznati Sremci: Radivoj Prokopljević - Proka, autor nenadmašne Pesme o slanini, sa svojim gostima. Red stihova, red pripovedanja, red muzike i tako više puta, nikome se nije prekidalo decembarsko uživanje. Gosti su bili: Ratko Racković, Predrag Banjeglav, Milica Kotrljanović, Đorđe Ćirković, Nikola Ninković, Đorđe Ćirković, Stevan Vidović-Brica pisci; Milica i Milan Dudić- dramski umetnici; Predrag Beljin, gajdaš i Ljubinko Lazić sa polaznicima svoje muzičke škole, svi zaduženi za pravi štimung. Jednom rečenicom Sremačko veče - koje će se pamtiti...


03.12.2013.NBS BEOGRAD VIDI Narodna biblioteka Srbije 2013. godine obeležava jubilarnu 40. godišnjicu korišćenja zdanja na Vračarskom platou u Beogradu, dela svetski poznatog arhitekte Iva Kurtovića. Danas, zgrada Biblioteke predstavlja kulturno dobro i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U želji da se jubilej dostojno obeleži, odnosno da se obezbede sredstva za postepeno rešavanje akutnog problema smeštajnih kapaciteta, pokrenuta je inicijativa za objavljivanje doplatne poštanske marke - Narodna biblioteka Srbije na Vračarskom platou, 1973-2013. Sredstva ostvarena prodajom doplatne poštanske marke biće iskorišćena za nabavku pet kompleta kompakt-polica za smeštaj bibliotečko-informacione građe, ukupne raspoložive dužine od oko 2 kilometra.


29.11.2013.ČAJETINA VIDI U okviru projekta Put ka vrhu, ovogodišnji dobitnik uglednog društvenog priznanja - Kapetan Miša Anastasijević, za postignute rezultate u izgradnji privrednog ambijenta Zlatiborskog okruga i Srbije, u kategoriji - Najbolja ustanova u oblasti kulture Zlatiborkog okruga je biblioteka Ljubiša R. Đenić. Svečana dodela priznanja održane je u opštini Požega, 29. novembra 2013. godine, u prisustvu laureata, privrednika, medija i gostiju. Projekat - Put ka vrhu, osmislila je i već 13 godina uspešno promoviše vrednosti preduzetničkog i društvenog stvaralaštva - Agencija Media Invent iz Novog Sada, u saradnji sa beogradskim i novosadskim Univerzitetom i privrednim komorama Srbije.


27.11.2013.UŽICE VIDI U sredu 27. novembra 2013. godine u Čitalištu Narodne biblioteke Užice održana su stručna predavanja za bibliotekare, arhivske i muzejske radnike Zlatiborskog okruga. Diplomirani bibliotekar savetnik dr Olivera Stefanović: govorila je o zaštita stare i retke bibliotečke građe u skladu sa zakonom iz 2011. godine, a praktičnim primerima upis u Registar kulturnih dobara pojasnila nam je koleginica Dragana Peruničić. Kolega Vladimir Šekularac načelnik matične službe NBS pokušao je da odgovori na brojna pitanja koja muče sve bibliotekare pa i ove iz Zlatiborskog okruga. Između ostalog je govorio i o Zakonu o bibliotečko informacionoj delatnosti i podzakonskim propisima koji ga prate.


26.11.2013.BEOGRAD VIDI Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije na sednici održanoj dana 26.11.2013 godine u 12 časova, jednoglasno je doneo Odluku o poništavanju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, ustanove kulture od nacionalnog značaja objavljen u dnevnom listu Politika dana 26.10.2013. godine, zbog proceduralnih nedoslednosti u sprovođenju konkursa kao i naknadnog uvida u pravni status organizacionih jedinica ustanova kulture iz kojih su neki kandidati konkurisali. Zbog ograničavajućih odredbi Statuta Narodne biblioteke Srbije koje su dovele do nejasnoća u tumačenju uslova javnog konkursa, Upravni odbor je odlučio da u saradnji sa kolektivom i pravnom službom u narednih deset dana radi na izmeni i dopuni Statuta Narodne biblioteke Srbije.


24.11.2013.KIKINDA VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović, 22. novembra 2013. godine održane su 35. Pesničke staze Književnog udruženja Kikinde kao i dodela pesničke nagrade Miloš Šubarički. Nagrada se dodeljuje za najbolji ciklus pesama mladog pesnika. Na konkursu je učestvovalo 84 pesnika sa 780 pesama. Nagradu je dobila Katarina Fiamengo za ciklus pesama - Nijanse. Nagrada nosi ime rano preminulog kikindskog pesnika Miloša Šubaričkog. Dodeli nagrada prisustvovala je i porodica pesnika Šubaričkog.


19.11.2013.ČAČAK VIDI Dve grupe korisnija usluga Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju - Zračak, posetile su ovih dana Gradsku biblioteku Vladislav Petković Dis i praktično potvrdile dogovor o saradnji dve ustanove. Polaznici su u Dečijem odeljenju razgledali knjige i predmete nastale na brojnim kreativnim radionicama i videli elektronska izdanja koja nudi Biblioteka.Vaspitači iz Zračk dobili su besplatne članske karte i mogućnost da koriste fondove Biblioteke za rad sa polaznicima, a u narednom periodu realizovaće se više kreativnih radionica u Dečijem odeljenju za lica sa hendikepom. Dogovoreno je da Biblioteka i Zračak ubuduće zajednički učestvovuju u projektima za lica ometena u razvoju.


12.11.2013.SOMBOR VIDI Udruženje građana Ravangradsko proleće i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki priredili su u utorak, 12. novembra, u Srpskoj čitaonici Laza Kostić program koji je sav bio u znaku osvetljavanja književnog portreta Davida Kecmana Dake, pesnika, proznog pisca, esejiste i kritičara koji živi i stvara u Somboru. Iako veoma plodan stvaralac, autor dvadeset do sada objavljenih knjiga, urednik i saradnik mnogih listova i časopisa, dobitnik književnih nagrada i društvenih priznanj.Njegove nove lirske zapise sa upravo završene knjige poetske proze, uz muzičku pratnju Višnje Davidović, učenice somborske Gimnazije Veljko Petrović, kazivala je Cecilija Tomić. Vladimir Jerković, direktor Biblioteke, i dr Stojan Berber, predsednik UG Ravangradsko proleće, u završnici ovog programa najavili su priređivanje sličnih manifestacija takođe posvećenih stvaraocima iz Sombora.


09.11.2013.UŽICE - BOR VIDI Stručni seminar održan u Narodnoj biblioteci Bor 04. i 05. novembra 2013. godine uz prisustvo 51-og bibliotekara iz javnih i školskih biblioteka sa područja Borskog i Zaječarskog okruga. Ovaj seminar akreditovan je kod ZUOV-a.Autori i realizatori programa su bibliotekari Narodne biblioteke Užice: Anđa Bjelić, Ratka Vučković, i Dragoslava Rodaljević. Seminaru je prisustvovao 51 bibliotekar iz javnih i školskih bibliotka sa područja matičnosti Borskog i Zaječarskog okruga. Seminar je realizovan zahvaljujući Ministarstvu kulture RS koje u okviru matičnih funkcija finansira kontinuirano stručno usavršavanje bibliotekara. Program seminara je odobren i vrednovan sa 16 bodova od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja RS.


7.11.2013.BEOGRAD - MIRIJEVO VIDI U biblioteci - Moma Dimić, u beogradskom naselju Mirijevo, 7. novembra 2013. čitaocima je predstavljen roman - Ja u knjizi bez naslova - Tatjane Ranković. O literarnom dnevniku koji odiše snagom razuma i istine, koji govori o prijateljstvu, nadi, ljubavi, porodici, životu, praštanju, govorili su autorka i gosti: Vesna Petrović Urošević, psiholog i šef Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Zvezdara, Vesna Stanojević, direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici i koordinatorka sigurnih kuća i Milan Arnaut, direktor izdavačke kuće Altera. Delove iz romana čitala je Danijela Đukić, učenica Sedme beogradske gimnazije. Program je vodila Tatjana Sudimac.


4.11.2013.ČAJETINA VIDI U sali Biblioteke, održano je književno veče i izložba - Miloš Crnjanski - 120 godina od rođenja. Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893. - Beograd, 30. novembar 1977.) bio je srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom.Prisutnima se najpre obratila bibliotekar Ljiljana Rakić, koja je na samom početku pozdravila sve posetioce ove književne večeri i izložbe i između ostalog rekla da istorija književnosti, a i mnogi savremenici smatrali su Miloša Crnjanskog revolucijom u poeziji i romanu. Govorili su da je njegovo umeće za poetske reči neponovljivo, jer ih niko nije našao tamo gde ih je našao Crnjanski...U nastavku večeri, učenice Branka Zlatić i Marija Brković su recitovale stihove Crnjanskog, a zatim je profesor srpskog jezika i književnosti i zavičajni pesnik, Jagoda Jeremić, govoreći o Crnjanskom, prisutnima navela neka manje poznata dela ovog velikog književnika.


1.11.2013.ČAČAK VIDI Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis preuzela je bogatu video arhivu TV Čačka od nastanka 1999. do njenog stečaja u junu 2012. godine. Zahvaljujući razumevanju Agencije za stečaj i stečajnog upavnika Aleksija Kaluđerovića, preuzeto je ukupno 933 video kaseta i 3.502 DVD diska. Na ovaj način izuzetna video građa trajno će biti sačuvana u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke kao vredno kulturno nasleđe. Od preuzete građe oko 530 video kaseta i 1.050 diskova svedoči o lokalnim događajima i ljudima koji su obeležili burno razdoblje na početku 21. veka. TV Čačak osnovana je kao opštinski medij 1999. godine, potom je privatizovana a prestala je da radi sredinom prošle godine.


. VIDI 31.10.2013.LONDON - Skraćene tablice UDK na veb-u na južnoslavenskim jezicima - Multilingual UDC Summar su skraćene UDK tablice na veb-u koje sadrže preko 2600 UDK brojeva i prevedene su ili se prevode na 50 jezika. Tekst prievoda može se slobodno distribuisati, štampati i koristiti.


28.10.2013.KIKINDA VIDI POVODOM DANA BIBLIOTEKE Narodna biblioteka Jovan Popović, Kikinda raspisuje Literarni konkurs za najbolje radove dece i mladih u 2013. godini po kategorija: I IV razred osnovne škole, V VIII razred osnovne škole, I IV razred srednje škole Radovi mogu biti pisani na srpskom i na mađarskom jeziku. Žiri u svakoj kategoriji dodeljuje prvu, drugu i treću nagradu. Žiri ima pravo dodele i specijalnih nagrada. Autori mogu da konkurišu sa po jednim poetskim, ili jednim proznim radom. Radovi treba da sadrže sledeće podatke: naziv rada, ime i prezime autora , naziv škole i razred koji učenik pohađa. Rukopisi se ne vraćaj KONKURS JE OTVOREN DO 8. NOVEMBRA 2013. GODINE


29.10.2013.LJUBOVIJA VIDI Posle desetak godina publika u Ljuboviji moći će ponovo da prisustvuje koncertu ozbiljne muzike koji organizuje Biblioteka Milovan Glišić. U utorak, 29. oktobra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta u sali Skupštine opštine održava se koncert za violinu, violu i klavir. Koncert priređuju Dragutin Pavlović, stalni član kvinteta Montepiano i Guto Balkan benda i Marija Tiosavljević, nastavnica klavira u muzičkoj školi Dr. Vojislav Vučković u Čačku.

26.10.2013.KRALjEVO VIDI Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski i administrator Eparhije žičke Jovan sinoć je Narodnoj biblioteci - Stefan Prvovenčani, uručio Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića. Odluku da kraljevačku biblioteku odlikuje, na predlog episkopa Jovana, doneo je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Uručujući Orden direktorici Dragani Tipsarević, episkop Jovan je rekao da je ovaj hram knjige odavno zaslužio priznanje.


26.10.2013.LJIG - CETINJE VIDI Kako je utvrdjeno planom projekta MANUBALK, a kako je i potvrdjeno tokom radnih sastanaka i UO u septembru u Francuskoj u periodu od 21. oktobra do 25 oktobra u Crnoj Gori organizovana je ekspertska misija ovog medjunarodnog projekta. Partner iz Crne Gore, narodna biblioteka - Djuradj Crnojevic, ugostila je jednog regionalnog strucnjaka iz Srbije i jednog evropskog strucnjaka. Ekspertizu odabranih rukopisa uradila je ispred INternet Kluba koordinator MANUBALK projekta za Srbiju, mr Nada Arbutina, dok je Anna Arietta Revithi dosla iz Grcke. Grcka nije partner u ovom projektu, ali s obzirom na visok nivo ocekivanih ekspertiza i analiza, g-dja Revithi je pozvana ispred Hellenic Parlamenta kao evropski priznati konzervator. Predstavnik CCL-a i tehnicki koordinator bio je Richard van Deusen.


22.10.2013.POŽAREVAC VIDI U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović u Požarevcu predstavljene su dve knjige kratkih priča autora Jelene Lengold pod nazivom U tri kod Kandinskog i Mihajla Pantića pod nazivom Hodanje po oblacima, u izdanju izdavačke kuće Arhipelag iz Beograda. Razgovor sa gostima vodila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Jelena Lengold je, pored brojnih književnih priznanja, dobitnica Nagrade za evropsku književnost 2011. godine. Mihajlo Pantić je univerzitetski profesor i dobitnik nagrada Branko Ćopić, Ivo Andrić i dr. Autori su govorili o procesu nastanka priče, umeću pripovedanja, kreativnom pisanju, književnim uzorima u klasičnoj i savremenoj književnosti.


17.10.2013.INĐIJA VIDI Upravni odbor Narodne biblioteke "Dr Đorđe Natošević" u Inđiji doneo je odluku da i ove godine, povodom Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, omogući građanima opštine Inđija besplatno učlanjenje u Biblioteku. Akcija će trajati u periodu od 28. oktobra do 02. novembra 2013. godine, u centralnoj gradskoj Biblioteci kao i u ograncima u naseljima opštine. Članstvo će trajati narednih 365 dana. Lica koja su ranije bila ili su sada članovi Biblioteke moraju vratiti pozajmljene knjige i izmiriti sve obaveze koje imaju prema Biblioteci.


15.10.2013.OVČA - BEOGRAD - LjIG VIDI Ogranak Biblioteke "Milutin Bojić" u Ovči, u utorak 15. oktobra 2013. bio je domaćin velikog bibliotečkog susreta, koji je organizovan zajedno sa Internet klubom iz Ljiga. Ugledne kolege iz sveta bibliotekarstva održale su predavanje Mala priča o velikim bibliotečkim događajima u 2013, i prenele okupljenima najnovije trendove u branši. Posebnu dimenziju ovom događaju dala je činjenica da je predavanje moglo da se prati u celom svetu zahvaljujući direktnom prenosu na internetu.


14.10.2013.BEOGRAD VIDI U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda14. oktobra2013.je otvorena izložba BALKANSKA FIL-HARMONIJA - Traganje za dizajnom staroga sveta na Balkanu autora Predraga Ložaića. On je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Odseku za vajarstvo kod profesora Slavoljuba Caje Radojčića. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi.


10.10.2013.SOMBOR VIDI Digitalizacija i komunikacija je projekat Gradske biblioteke Karlo Bijelicki za koji je Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila sredstva za angažovanje pet lica srednje stručne spreme na tri meseca. Angažovani su obavljali poslove obrade skeniranih stranica, kreiranja i unosa u bazu podataka, te poslove markiranja i izrada baza: naslova teksta, autora i imenskog registra. Digitalna zbirka Gradske biblioteke obogaćena je sa 10.000 digitalnih stranica časopisa Golub, novina Glas naroda, Naše novine, Rodoljub i Somborske novine.


03.10.2013.KIKINDA VIDI U četvrtak 3. oktobra u Narodnoj biblioteci Jovan Popović održana je izložba kikindskog umetnika Lajoša Karačova. Izložbu je otvorio Dušan Dejanac, o slikaru je govorila Marija Tanackov, a u programu je učestvovao i gajdaš Branislav Zarić. Karačov je rođen 1923. godine u Kikindi. Njegovim crtežima dominiraju portreti i pejzaži vezani za panonsko podneblje. U tom prikazivanju slika prošlosti i portretisanju naboranih lica prisutna je naglašeno naturalistička dimenzija koja nosi pečat autorovog senzibiliteta i lične motivske i emotivne opredeljenosti. Bio je učesnik mnogih likovnih kolonija kao i grupnih izložbi. Imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


01.10.2013.POŽAREVAC VIDI U organizaciji Narodne biblioteke - Ilija M. Petrović, u Požarevcu, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva kulture i informisanja RS, održana je četvrta po redu manifestacija - Dani Slobodana Stojanovića. Prvog dana predstavljena je nagrađena drama Mirka Miloradovića - Patka za poneti (2012.) i zbornik radova - Prozno stvaralaštvo Slobodana Stojanovića (2012.) prošlogodišnjeg Konkursa. Proglašen je i pobednik ovogodišnjeg Konkursa - Tihomir M. Stevanović iz Mladenovca sa dramom - Tajna i male laži. Manifestaciju je otvorila Beba Stanković, direktorka Biblioteka, a u programu su učestvovali: Radomir Putnik, Dragomir Antonić i Miomir Petrović. Pismeno obraćanje Mirka Miloradovića, koji je bio sprečen da prisustvuje, pročitala je Beba Stanković, direktorka Biblioteke.


28.09.2013.STARO LANIŠTE - JAGODINA VIDI Ljiljana Vulić iz Starog Laništa, korisnik AgroLib pijace, koja se bavi izradom asura je 23. septembra 2013. godine upriličila malu svečanost povodom proširivanja svoje proizvodnje asura...Ljiljana ima svoj profil na AgroLib sajtu u okviru Agrolib pijace (http://www.agrolib.rs/pijaca/) i njen privatni posao sa izradom asura je počeo da se razvija kada je postala korisnik servisa AgroLib projekta. Konkurisala je za podsticajna sredstva kod Nacionalne službe za zapošljavanje i počela sa proizvodnjom. Pored toga, ona poseduje i sertifikat za izradu proizvoda starog zanata. Kao uspešni korisnik Agrolib servisa, od biblioteke je dobila i besplatne vizit kartice i flajere.


27.09.2013.LjIG-BEOGRAD VIDI Univerzitetska biblioteka - Svetozar Marković, iz Beograda i Internet klub iz Ljiga, sklopili su Protokol o programskoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju ciljeva Digitalne agende Srbije. Univerzitetska biblioteka i Internet klub će zajednio raditi na realizaciji programa i projekata koji su zanovani na strategiji obuhvaćenoj Digitalnom agendom Srbije.


27.09.2013.KRALjEVO VIDI u organizaciji Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani i Narodnog muzeja iz Kraljeva održana promocija knjige - Srpska književnost i politika (1945-1991) glavni tokovi, dr Koste Nikolića. Ova se knjiga, u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, bavi odnosom književnosti i politike , u povratnoj vezi, političkim angažmanom pisaca, sagledanim i opisanim kroz njihov lični stav i kroz umetnička dela i najvažnijim sadržajem srpske književnosti istorijom srpskog naroda. Taj odnos se prati od završetka Drugog svetskog rata i uspostavljanja novog društvenog i političkog poretka u Jugoslaviji i Srbiji, sve do sloma jugoslovenske države. O knjizi su, osim autora dr Koste Nikolića, govorili istoričari mr Nebojša Jovanović i dr Dragomir Bondžić.


19.09.2013.LjUBOVIJA VIDI Matična služba Biblioteke šabačke, u sklopu svojih aktivnosti vezanih za stručno usavršavanje bibliotekara, organizovala je 19. septembra 2013. godine stručni seminar pod nazivom - Web okruženje savremenog bibliotekara. Bibliotekarima javnih biblioteka Mačvanskog okruga, kao i matične biblioteke, temu je približila Vesna Vuksan, bibliotekar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković. Iz izlaganja izdvajamo reči da - Popularizacija Interneta u društvu i razvoj infrastrukture pokreće dalji razvoj društva baziran na znanju...


18.09.2013.BEOGRAD VIDI U Biblioteci grada Beograda 27. septembra 2013, već treću godinu za redom održan je finalni deo manifestacije Noć istraživača. U sklopu Velike naučne avantureBiblioteka je ugostitila dve postavke. Na platou ispred Biblioteke istraživači iz oblasti neuro nauka su sa posetiocima upražnjavati Mentalni fitnes i pokazali im zašto mozak treba da posmatramo poput mišića i da ga stalno teramo da radi zadatke na najrazličitijim nivoima.


10.09.2013.STARA PAZOVA VIDI TRADICIONALNI MASKENBAL DEČJEG ODELjENjA ...a duša se trudi svaka da ima svog junaka Gradska biblioteka u Novom Sadu već dvanaestu godinu organizovala je tradicionalni letnji maskenbal namenjen deci Novog Sada i okoline. Pravo učešća u takmičenju za najbolje maske imala su sva deca učlanjena u Gradsku biblioteku, ali i ona koja tog dana svojim maskama najbolje dočaraju omiljene likove iz narodne književnosti. Počasni gosti bili su pisci za decu Branko Stevanović i Igor Kolarov, u programu učestvuje KUD Vila iz Novog Sada, deci će lica oslikavati dečji FacePainter i animator Vila Četkica, a da sve bude objektivno i nagrade budu dodeljene najboljim i najkreativnijim maskama pobrinule su se članice žirija bibliotekarke informatori iz Subotice, Stare Pazove i Kikinde Marijana, Danijela i Darinka.


09.09.2013.KLADOVO VIDI Biblioteka Centar za kulturu Kladovo, u sklopu manifestacije - Kladovsko leto 2013., poučena korisnim iskustvom i istom akcijom svojih kolega iz Pirota, organizovala je foto konkurs na temu - Knjiga, ti i leto. Cilj foto konkursa je popularisanje knjige i čitanja. Poziv je bio upućen svima koji vole fotografiju i amaterski se bave ovom umetnošću, a uslov je bio da fotografija ima temu vezanu isključivo sa knjigom. Na konkurs je pristiglo 48 fotografija od 22 autora. Jedno autorstvo je bilo grupno od strane udruženja građana. Najveći deo autora fotografija je sa područja opštine Kladovo, ali beleži se učešće autora iz Češke, Beograda i Negotina. Svečana dodela nagrada obavljena je u subotu 07. septembra 2013. u bašti Kluba Fusion u Domu omladine. Svi učesnici konkursa dobili su zahvalnicu u vidu vredne knjige kao trajnu uspomenu na kreativno angažovanje.


03.09.2013.KRALjEVO VIDI Nedavno je na Beranovcu, u blizini Kraljeva, otvoren Dnevni centar za stara lica o kojem se stara gradska samouprava u saradnji sa Centrom za socijalni rad, mataruškim Gerontološkim centrom i udruženjem građana - Prodor. Sredstva za izgradnju Centra obezbedila je Evropska unija. Kako se u dokumentima navodi - cilj ovog projekta je doprinos rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica kroz uspostavljanje sistema pružanja efikasnih i kvalitetnih usluga za stara lica u skladu sa principima razvoja lokalnih usluga socijalne zaštite i unapređenje kviliteta života starih lica...

19.08.2013.ČAČAK VIDI Časopis - Disovo proleće, od 1971.godine je hroničar istoimene manifestacije koja se u slavu pesnika Vladislava Petkovića Disa i savremenog pesništva održava u Čačku. Najpre u formi novina, a od 1997. kao časopis, Disovo proleće je propratilo sva dešavanja na Disovim svečanostima koje su ove godine, od 5.marta do 31. maja, napunile, i svečano obeležile, pola veka trajanja. Organizator manifestacije i izdavač časopisa je Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis. Broj 44. - Disovog proleća, izašao je na 82 strane, a glavni i odgovorni urednik je Danica Otašević, direktor manifestacije i Gradske biblioteke.


29.08.2013.KOVAČICA - PADINA VIDI Dielňa v oddelení knižnice v Padine, venovaná detskej tvorbe spisovateľa Michala Babinku, zoskupila pozoruhodný počet detí, ktoré si priblížili lyrickú a prózaickú tvorbu spomínaného spisovatela. V deň básnikovho narodenia v nedeľu 25.08.1927 zamestnanci knižnice slávnostne usporiadali výstavu detskych kníh a záberov zo života Michala Babinku a príležitostne sa čítala Babinkova tvorba pre deti. Zvlášť zapôsobila Rozprávka o strašnom strašidle po ktorej sa najmladší účastníci s chuťou pustili do ďalšej dielne ktorú pripravila knižnica. Podujatie sa skončilo odchodom ku hrobu veľkého padinského umelca. Rodisko nezabúda na významného básnikaa padinského rodáka ani 39 rokov od jeho umrtia.


15.08.2013.VALJEVO - VIDI TEŠNJARSKE VEČERI - Književni portret Svetlane Velmar Janković - Iako će mnogi pomisliti da o Svetlani Velmar Janković nema šta novo da se kaže, književni kritičar Milata Aćimović Ivkov je istakao je da je to žena svedok jednog vremena, da je osluškujući glasove prošlosti svima nama dala u zadatak da ovu zemlju ostavimo bolju svojim potomcima. Tu borbu za bolje sutra, po njenom mišljenju, teba voditi kroz kulturu a borbu treba da sprovodi građanska Srbija koja je u ovom trenutku gotovo uništena. Svetlana smatra da smo i po pitanju državnosti poslednjih 100 godina otišli poprilično unazad, a da su nas ratovi devedesetih praktično srubili kao naciju. Moralne vrednosti su potpuno izmenjene, jer se ono što nije vredno visoko kotira. Takođe je izrazila veru u energiju pojedinca i nacije, ako ne u ovom trenutku, onda u nekom sledećem...


14.08.2013.KRALjEVO - BEOGRAD VIDI Zbornik - Gojko Đogo, pesnik, u izdanju Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani, promovisan je juče u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Veliki broj poštovalaca dela prošlogodišnjeg dobitnika - Žičke hrisovulje, medijskih delatnika i javnih ličnosti prisustvovao je ovom književnom programu. Najpre je prikazan kratki film o prethodnom Žičkom duhovnom saboru, čiji su autori Dejan Aleksić i Ivan Spasojević, a zatim se prisutnima obratila Dragan Tipsarević, direktorica kraljevačke biblioteke koja je, ujedno, najavila i predstojeći Sabor.


08.08.2013.LAJKOVAC VIDI Istaknuti književnik Radovan Beli Marković ovogodišnji laureat, devetnaeste po redu, Nagrade - Ramonda Serbika, koja se tradicionalno dodeljuje tokom održavanja Književne kolonije u Sićevu. Nagrada se dodeljuje za celokupno delo, a Beli Marković se svojim stvaralačkim dometima i prepoznatljivim delom izdvaja i čini da srpska književnost postane bogatija još jednim književnim genijem. Svečano uručenje nagrade laureatu biće održano 13. ili 14. septembra 2013. godine u Gradskoj kući u Nišu.


30.07.2013.SOMBOR VIDI Leto i početak jeseni će u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Karlo Bjelicki biti obleženi zanimljivim i edukativnim sadržajima iz oblasti psihologije. Udruženje Psihološki centar - SELF će u saradnji sa Bibliotekom, kao i uz podršku somborske Kancelarije za mlade, organizovati seriju psiholoških tribina namenjenih mladima. Na ovim tribinama će mladi sugrađani imati prilike da se informišu o važnim temama iz oblasti mentalnog zdravlja, kao i da direktno postavljaju pitanja stručnjacima iz ove oblasti. Ovaj program predstavlja nastavak i proširenje saradnje između dečijeg odeljenja Biblioteke i Psihološkog Centra SELF, koja traje od prošle godine pokretanjem besplatnog onlajn.psihološkog savetovanja na Internet prezentaciji www.biblionica.rs MOJ PSIHOLOG.


23.07.2013.NIŠ VIDI Na Trgu kralja Aleksandra Ujedinitelja u Nišu, predstavljen je roman Luke Mičete - Povratak kralja. Na uzbudljivo putovanje kroz gotovo dva veka istorije moderne srpske države, uz upoznavanje sa glavnim ličnostima koje su odredile sudbinu dinastije Karađorđević, posebno njenog poslednjeg vladara, poveo nas je dugogodišnji novinar Luka Mičeta. Arhitekta konzervator Aleksandra Mirić je ispričala vrlo zanimljivu priču o spomeniku kralju Aleksandru Ujedinitelju, a odlomke iz knjige čitali su Nataša Brkić i Miodrag Mladenović. Književno veče je održano u okviru manifestacije - Kulturno leto u Medijani, uz podršku Gradske opštine Medijana.


19.07.2013.POŽAREVAC VIDI Nezaposlena lica i penzioneri će moći od 1. oktobra da se informatički opismene u radionicama koje će se održati u požarevačkoj biblioteci Ilija M. Petrović. Radionice će se organizovati 3 puta nedeljno i to ponedeljkom, sredom i petkom u trajanju od 2 sata. Upotreba interneta, mejlova, korišćenje skajpa, samo su neke od planiranih aktivnosti tokom dvonedeljne obuke. Zbog ograničenog prostora i broja računara kojima raspolaže biblioteka, planirano je da se predavanja organizuju u dve grupe.


14.07.2013.SOPOT - NEMENIKUĆE VIDI organizaciji Biblioteke grada Beograda, odeljenja Biblioteke Milovan Vidaković, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće ove godine održala se po osamnaesti put manifestacija posvećena prvom srpskom romanopiscu Milovanu Vidakoviću. Manifestacija se sastojala iz dva programa. Najpre je na Ivanjdan, 7. jula, održan program Pod lipama manastira Tresije, uz učešće dramske umetnice Vjere Mujović koja je kazivala stihove Desanke Maksimović, i Ćačke radionice Biblioteke Milovan Vidaković, koja je izvela poetsko-muzičku tačku Dobro nam došao Ivanjdane!. Na Petrovdan, 12. jula, u porti crkve u Nemenikućama, održan je drugi program, pod nazivom Petrovdan u Nemenikuću. U programu su učestvovali dramski umetnik Tanasije Uzunović, akademik Matija Bećković, vokalni solisti Oliver Njego i Merima Njegomir i KUD Šumadija. Ovom prilikom dat je i pomen Milovanu Vidakoviću koji je služio vladika šumadijski Gospodin Jovan.


12.07.2013.LjIG VIDI OBELEŽEN DAN DEČJE BIBLIOTEKE SLOBODAN Ž. MARKOVIĆ U subotu 12. 07.2013 godine obeležen je prvi rođendan - Dečje biblioteke Slobodan Ž. Marković U čast profesoru Slobodanu Ž. Markoviću priređen je program učenika osnovne škole Sava Kerković, pod nazivom - Pucketaju oči ko da su od granja! čiji je autor Miloje Radović, pesnik i bibliotekar iz Kraljeva. Imendanu je prisustvovao lično profesor Marković koji je poželeo da biblioteka bude uvek puna ljiške dece. Program je realizovan u okviru Ljiškog kulturnog leta i najava je novih sadržaja na tradicionalnoj manifestaciji - Kosidba na Rajcu, koja je stihovima o prirodi i živopisnim kostimima dece izvođača pokazala da male sredine imaju VELIKO SRCE za drage ljude u svom zavičaju.


04.07.2013.KIKINDA VIDI U Narodnoj biblioteci Jovan Popović 4.jula predstavljena je knjiga - Psihologija zla. O fenomenu zla i njegovim mogućim uzrocima, o ljudskoj surovosti i načinima da se ona prevaziđe govorili su: dr Jovanka Petrović, psihijatar, dr Aleksandar Dimitrijević, urednik edicije Imago, Zoran Hamović, glavni urednik IP Klio i dr Petar Vuca. Intrigantna studija - Psihologija zla, međunarodno priznatog stručnjaka za autizam i razvojnu psihopatologiju Sajmona Barona Koena bavi se jednim od najnegativnijih fenomena civilizacije, a to je zločin. Autor se pita kako je moguće da se neki ljudi prema drugim ljudima ophode kao prema objektima, potpuno zanemarujući njihova osećanja, patnju, bol.

04.07.2013.NIŠ VIDI Knjiga izabranih i novih pesama Radosava Stojanovića - Pesme poslednjeg zanosa, predstavljena je u dvorištu Biblioteke. O lirici Stojanovića vrlo nadahnuto govorio je prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu. Prisutni su uživali u stihovima, koje je čitao autor, uz čarobne zvuke frule Radovana Jovanovića.


02.07.2013.VALJEVO VIDI OTVORENA 27. SEZONA DVORIŠTA - Gostovanjem književnika, prevodioca i izdavača Vladislava Bajca večeras je otvorena 27. sezona - Događanja u dvorištu. Književno delo Vladislava Bajca predstavljeno je sa naročitim osvrtom na skoro objavljenu knjigu - Gastronomadske priče. O ovom izvanrednom književniku govorio je književni kritičar i glavni i odgovorni urednik Arhipelaga - Gojko Božovič. U lepoj i prijatnoj atmosferi dvorišta Biblioteke, uz pažljivu publiku, gosti su govorili veoma nadahnuto, a naročito je bio inspirativan i razgovorljiv Vladislav Bajac. Govorio je o svojim delima, načinu pisanja, svojoj urođenoj znatiželji, putovanjima, istoriji


27.06.2013.LAZAREVAC VIDI U biblioteci Dimitrije Tucović, gostovao je uvaženi profesor Univerziteta i angažovani intelektualac dr Darko Tanasković. Profesor Tanasković ima ugled stručnjaka za orijentalistiku, a njegov ogroman naučni rad i diplomatska aktivnost omogućili su mu da stekne izvanredna znanja eruditskog karaktera. Napominjemo da je profesor Tanasković gostovao na zahtev većeg broja redovnih posetilaca bibliotečkih programa i tribina.

27.06.2013.ODžACI VIDI uzejska jedinica Odžaci, zvanično je dobila novi radni i izložbeni prostor u ulici Knez Mihajlovoj 41, koji se prostire na 270 metara kvadratnih korisne površine. Tako je ova značajna kulturna institucija za odžačku opštinu, koja se od 1990. godine nalazi u sastavu Narodne biblioteke Branko Radičević, otvorena i svim posetiocima je omogućeno je da bolje upoznaju bogato kulturno i istorijsko nasleđe opštine Odžaci. Naši sugrađani i svi budući gosti iz drugih opština i inostranstva, imaće priliku da vide naše kulturno nasleđe, našu bogatu istoriju koja je dugo vremena bila sakrivena od očiju javnosti. Prostor je sada adekvatan za rad i dovoljan da primi sve goste koji su dobrodošli svakog dana od 8 do 15 sati.


17.06.2013.KRALjEVO VIDI Žička hrisovulja - Petru Cvetkoviću. Žiri kraljevačkih pisaca, u sastavu Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Živorad Nedeljković, Goran Petrović i Dragan Hamović (predsednik) obelodanio je ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade Žička hrisovulja koja će biti uručena na Preobraženje Gospodnje u manastiru Žiči, na samoj završnici Žičkog duhovnog sabora 2013. Ovu prestižnu nagradu zavredio je pesnik Petar Cvetković, za poeziju što spreže neznatne pojave iz života sa slojevitim znakovima kulture.


16.06.2013.LjUBOVIJA - NOVI BEČEJ VIDI Glumci Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković, po prvi put su igrali predstavu - Pokojnik, na strani. U petak, 14. juna uspešno su gostovali u Novom Bečeju, gde su učestvovali na manifestaciji - Tisa reka ljubavi. Predstavu -Pokojnik, na otvorenoj sceni pored Tise pratio je veliki broj gledalaca, koji su naše amatere nagradili burnim aplauzima. Gostovanje u Novom Bečeju realizovano je u saradnji sa Turističkom organizacijom i Domom kulture iz ovog grada. Sledeće gostovanje glumci Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, koje deluje u sastavu Biblioteke -Milovan Glišić, imaće 25. juna u Osečini.


14.06.2013.STARA PAZOVA VIDI Bibliotečki radnici Srema, okupljeni u Podružnicu koja je sastavni deo Društva bibliotekara Srbije, redovno se okupljaju, rade i druže. Svake godine domaćin i organizator Godišnje skupštine je druga sremska biblioteka, a redosled je utvrđen azbučnim redom sedišta biblioteke. Narodna biblioteka Dositej Obradović iz Stare Pazove biće domaćin ovogodišnjoj Skupštini bibliotekara Srema. Skupština bibliotekara Srema održaće se u petak, 14. juna 2013. godine u prostorijama Narodne biblioteke Dositej Obradović u Staroj Pazovi.


10.06.2013.BEOGRAD VIDI Promocija knjige Bonton staranjau Rimskoj dvorani, koja je bila premala da primi sve zanteresovane za ovu temu, bila je prilika da se suočimo sa temom starenja i starosti u Beogradu i ne samo u glavnom gradu. Na sebi svojstven način, pisana rukom sociologa, novinara i pripovedača- Radmile Pecija Urošević, publiku je uvela u problem koji se tiče svih nas i zahteva socijalnu odgovornost društva ali još više pojedinaca. Promena prisupa sopstvenom starenju zahteva promenu koja će biti manje dvolična i ravnodušna prema svemu što nam se dešava i onome kako živi najstarija generacija danas.


04.06.2013.POŽAREVAC VIDI IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries - Direktorka Narodne biblioteke 'Ilija M. Petrović' Požarevac - Beba Stanković, na predlog članica i dosadašnje rukovodeće, koleginice Marije Kotera, izabrana je da rukovodi IFLA Specijalnom interesnom grupom - IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries, u periodu 2013 - 2015. godine. Preuzimanje dužnosti je na ovogodišnjem IFLA kongresu, u avgustu mesecu.


30.05.2013.KRALjEVO VIDI Na Dečjem odeljenju biblioteke u Kraljevu je održan program u kojem su učestvovali polaznici Književne radionice, najmlađi i najstariji. Zapravo, ovo veče puno emocija i stihova bilo je posvećeno maturantima Književne radionice, onima koji naredne školske godine kreću u srednju školu.Njihove stihove nastale u Književnoj radionici čitali su mališani koji nastavljaju s radom i druženjem u Biblioteci. Svako od naših maturanata je, za svoje doba, pesnik s već prepoznatljivim stvaralačkim izrazom, s pregrštom nagrada i priznanja s festivala posvećenih dečjem književnom stvaralaštvu. Sigurna sam da će neko od njih jednog dana postati pesnik za čitanke i antologije. Mi se danas rastajemo, ali za njih će Književna radionice i dalje otvorena, svake srede od 18 časova rekla je Gordana Timotijević koja uz asistenciju Ivane Borisavljević, rukovodi Književnom radionicom.


30.05.2013.UŽICE VIDI Povodom Svetskog dana komšija, u četvrtak, 30.05.2013. god. u holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba - VI ZABORAVLjATE, ALI MI ČUVAMO autor Bojana Marinčić. Na izložbi će se naći predmeti koje su korisnici zaboravili proteklih par godina u Biblioteci. Svi koji prepoznaju eksponate moći će da ih ponesu sa sobom uz odgovarajuća dokumenta. Izložba će trajati do petka 7.06.2013. Tog dana drage komšije biblioteke od 12:00 - 19:30 sati su imali priliku da se osveže uz kafu, čaj i bombone na platou ispred Biblioteke.


24.05.2013.BEOGRAD VIDI Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" obeležila je 92 godine rada otvaranjem izložbe - Deni Didro - 300 godina od rođenja.Prof. dr Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvorio je izložbu Deni Didro 300 godina od rođenja. Goste Biblioteke je pozdravio upravnik prof. dr Aleksandar Jerkov. Prof. dr Jelena Novaković sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorila je o delu Denija Didroa, a Danica Filipović, bibliotekar-savetnik i autor izložbe predstavila je originalna izdanja Didroovih dela iz fonda stare i retke knjige Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković koje posetioci mogu da vide na izložbi.Dan sv. Ćirila i Metodija, 24. maj, Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković dočekala je ove godine, kada puni 92 godine rada, kao ustanova kulture od nacionalnog značaja. Ovaj izuzetan status Biblioteka je dobila odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije.


22.05.2013.NIŠ VIDI Trener Košarkaškog kluba "Partizan" Dušan Vujošević i košarkaški reprezentativci Nikola Spasov i Vukan Stojanović bili su, u sredu 22. maja, bibliotekari Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu. Vujović nam je, u godini Kavafijevog jubileja, poklonio zbirku stihova ovog slavnog pesnika i otkrio omiljene naslove i autore. Jedan od njih je "Duga topla jesen" mađarskog pisca Tibora Derija. Poseta je organizovana u okviru akcije "Mi smo u biblioteci, a vi?" koja ima za cilj promociju knjige i čitanje i izazvala je veliko interesovanje čitalačke publike.


17.05.2013.ODžACI VIDI Završen je prijem radova na konkurs 24. haiku festivala u Odžacima. Ukupno je učestvovalo 174 učesnika. Na naše zadovoljstvo i ove godine smo premašili broj učesnika, pri tom moramo reći da je tridesetak potpuno novih imena. Radovi su pristigli iz krajeva širom naše zemlje, kao i zemalja našeg okruženja. Najviše radova nam je pristiglo iz Beograda, Novog Sada, Jagodine i Niša. Najaktivniji gradovi iz zemalja našeg okruženja su Podgorica, Zagreb, Rijeka , Banjaluka i Pula. Kao i ranijih godina dobili smo radove i iz Amerike, Australije, Rumunije, Slovenije, Bugarske, Makedonije i Švedske. Radovi će biti predati selektoru 20.05.2013. godine a selektor ove godine je profesor Mirko S. Marković iz Beograda


16.05.2013.LjIG VIDI U susret stogodišnjici Prvog svetskog rata i velikoj pobedi srpske vojske u Kolubarskoj bici, Crkva Ljig organizovala je predstavljanje knjige Ratni drugovi Stanislava Vinavera. O Vinaveru i njegovom delu govorili su Nadežda Vinaver, profesor Beogradskog univerziteta u penziji, Jovan Pejin, bivši direktor Arhiva Srbije i akademik Milovan Danojlić. Vinaver je bio jedan od 1300 đaka kaplara koji su se borili u Kolubarskoj bici 1914. godini kao borci čuvenog Skopskog đačkog bataljona.


14.05.2013.NOVI SAD VIDI U Dnevnom boravku za decu sa poremećajem u ponašanju Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, u Ulici Zmaj Ognjena Vuka 1317 počele su prve radionice projekta POD KROVOM KNjIGA. Prethodno su volonteri angažovani na projektu Pod krovom knjige posetili su servis Cvrčkoteka - Udruženja za pomoć MNRO Grada Novog Sada, a potom su, zajedno sa decom i vaspitačima, obišli Bibliotečki ogranak - Žarko Zrenjanin, na Novom naselju, gde će tokom narednih osam meseci voditi jednočasovne literarno-kreativne radionice sa decom.


10.05.2013.LAZAREVAC VIDI Znameniti Srbi, Dinar naš novac i Moj budžet i ja nazivi su radionica koje su u petak 10. maja održane na dečijem odeljenju biblioteke "Dimitrije Tucović" u Lazarevcu. Radionice su održali zaposleni u Odseku za edukaciju Centra za posetioce Narodne banke Srbije. U tri termina deca i omladinci slagali su pazle osam opticajnih novčanica i učili o znamenitim ličnostima koje se nalaze na tim novčanicama, predstavljen im je dinar kroz istoriju, od srpskog srednjevekovnog do opticajnog novca i učili su da kreiraju porodični budžet savlađujući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje.


06.05.2013.JAGODINA VIDI Jagodinska biblioteka učestvovala je na jednoj od najvećih konferencija za bibliotekare Global Libraries Peer Meeting (PLM) u Kejptaunu, Južnoafrička Republika. Na jednoj od panel diskusija, projekat AgroLib Ja predstavljen je vladinim i nevladinim organizacijama, predstavnicima ministarstava i bibliotekarima iz preko 30 zemalja sveta.Tema ovogodišnje konferenicije je Inovativne biblioteke sutrašnjice: uključivanje korisnika, servisi za lokalne zajednice i unapređenje resursa. Konferencija se sastojala od sesija, panel diskusija, tribina i poseta bibliotekama u Kejptaunu. Cilj same konferencije bio je unapređenje znanja učesnika vezano za inovacije u programima biblioteka i njihova primena.


29.04.2013.BEOGRAD VIDI U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda u ponedeljak, 29. aprila 2013. godine otvorena je izložba oslikanih drvenih jaja i slika sa motivom oslikanih uskršnjih jaja pod nazivom AB OVO praiskon kao biće slike slikarke Danice Baste. Izložbu je otvorio likovni kritičar Sreto Bošnjak. Izloženi radovi su nastali u periodu 2012. i 2013. godine i posvećeni su najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu. Rađeni su kombinovanom tehnikom.


27.04.2013.KOVAČICA VIDI Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava Opštinska biblioteka Kovačica je opet nagrađivala bujnu fantaziju svojih čitalaca pretočenu na papir ili posredstvom IT tehnologije. Na peti po redu književno-informatičkog konkursu ,,Kovačički mozaik 2013. pristiglo je 113 književnih radova na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku, kao i rekordan broj PowerPoint prezentacija, njih 83 od čak 105 autora. I ove godine ocenjivao je stručni žiri u sastavu: Katarina Stano profesorka slovačkog jezika iz Kovačice - predsednica žirija, i profesorke članice žirija - Ilona Mraznica iz Debeljače i Sonja Lončar iz Kovačice, za radove na mađarskom i srpskom jeziku. Komisiju za Powerpoint radove činili su profesor informatike u penziji Samuel Kraljovski - predsednik komisije, profesorka informatike Florina Velić Babuc iz Uzdina i Darko Krišan, sistem administrator u Opštinskoj upravi iz Kovačice.


24.04.2013.KRALjEVO VIDI Povodom Svetskog dana knjige, kraljevački bibliotekari i pisci izneli su svoj espap na pijačne tezge, istakavši natpis - I čitanje je hrana. Ponude su bile stihovane: Knjige od dobrog roda,/ Sa geografskim poreklom,/Na jednom istom mestu/ Sa krompirom i cveklom... Zatim : Neće škoditi nikom/ Korice tvrde i meke,/ Rasle pod staklenikom/ Narodne biblioteke... Posetiocima Gradske pijace uglavnom su nuđene knjige sa izdavačkim znakom Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva, ali i svetski klasici poput Dostojevskog, Kafke, Balzaka...Pesnik i urednik izdavačke delatnosti, Dejan Aleksić, pokazao se i kao vešt prodavac. Uz povrće, voće, meso,/ I proizvode kravlje,/I knjigama nađite mesto/ jer su dobre za zdravlje... kupcima je objašnjavao Aleksić.

24.04.2013.LAZAREVAC VIDI Biblioteka Dimitrije Tucović je na poseban način obeležila Svetski dan knjige. Tog dana su svi posetioci i čitaoci imali posebne pogodnosti pri upisu ili nadoknadi za neblagovremeno vraćanje knjiga. Poseban i originalan program je oslikavanje književnog lika na zidu Odeljenja za odrasle, pa će Don Kihot i Sančo Pansa dočekivati sve buduće čitaoce. Oslikavanje je uradio naš sugrađanin Dušan Rajšić, akademski vajar, a za lokalne medije i sve prisutne je o značaju knjige i čitanja govorila Radmila Bulatović, uz zaključak da - ko se drži knjige, ne posrće u životu!.


23.04.2013.BEOGRAD VIDI Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige u Biblioteci grada Beograda otvorena je izložba posvećena Desanki Maksimović. Izložba je priređena povodom 20 godina od smrti i 115 godina od rođenja pesnikinje (koja je svečano otvorila Biblioteku grada Beograda). U izlozima Biblioteke grada Beograda, kao i u Pozajmnom odeljenju, prikazani su najvažniji momenti iz života i stvaralaštva pesnikinje. Na velikim plakatima nalaze se odabrane fotografije, cele pesme i odlomci iz različitih perioda stvaralaštva. U Pozajmnom odeljenju Biblioteke izložena su i stara i retka izdanja njenih knjiga.

23.04.2013.NBS-BEOGRAD VIDI Ambasada Kanade u Republici Srbiji poklonila je Narodnoj biblioteci Srbije 2.813 knjiga, 372 časopisa i 209 jedinica posebne građe. Njegova Ekselencija, ambasador Kanade, Roman Vaščuk i v.d. upravnika Dejanu Ristiću obavili su simboličnu primopredaju poklona u prostoru ispred centralne čitaonice.


12.04.2013.STARA PAZOVA VIDI Nataša Filip, viši bibliotekar i v.d direktora NB "Dositej Obradović" učestvovala je po drugi put na Medjunarodnom simpozijumu bibliotekara i informatičara u Slovačkoj, INFOS na Visokim Tatrama od 8 do 11. aprila 2013. Ovaj put kao aktivni učesni i predavač. Medju 37 odabranih radova uvršten je i njen. Uz predavača iz Slovačke, Češke, Poljske i Nemačke,bila je jedini predstavnik Srbije, ali i Balkana.Uz uspešno izlaganje (po prvi put na slovačkom jeziku) učvršeni su već uspostavljeni kontakti sa prethodnog INFOS-a,od pre dve god sa kolegama iz biblioteka Slovačke i Slovačkim bibliotekarskim društvom, kao i novi sa kolegama iz Češke.


12.04.2013.JAGODINA VIDI Na promociji najnovijeg romana Koviljke Smiljković (izdavač - jagodinska biblioteka), osim recenzenta, Miluna Vasića, publici se obratio i jagodinski novinar i književnik, Živorad Žorđević. Inspirisan pričom romana Živorad je nadahnuto govorio o pisanju, stvaranju, kniževnosti...Odabrane odlomke iz knjige čitao je Dobrica Milićević, novinar, dok je sama autorka iznela svoje motive i porive da piše i objavljuje. Kao zajednički imenitelj cele ove lirske, poetične večeri može poslužiti citat s početka romana Njen američki san: - Da bi postojalo prijateljstvo, ljudi treba da veruju jedan drugom, a da bi verovali treba da su prijatelji. (Tolstoj).


08.04.2013.SOMBOR VIDI SVETSKI DAN ROMA 8. APRIL-Kancelarija za pitanja Roma Grada Sombora, Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Turistička organizacija Grada Sombora priredili su u prostorijama Dečje biblioteke program povodom Svetskog dana Roma.Deca su izvodili skečeve, recitacije i slušali poučne priče o Romima. Predstavljeni su istorijski simboli Roma, između ostalog se izdvojila priča o violini. Deca su mogli saznati nešto i o Indiji kao prapostojbini Roma. Za muzički program bili su zaduženi violinisti Manujel Bogdan i Sebastijan Balog, učenici Muzičke škole Petar Konjović...Takođe, održano je i PREDAVANjE IZ ISTORIJE I KULTURE ROMA na kome su učestvovali v.d. direktora Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, Vladimir Jerković, koordinator Kancelarije za pitanja Roma Grada Sombora, Zoran Kalanjoš i Vanja Uzelac.Kraj programa Svetskog dana Roma obeležio je svojim muzičkim nastupom violinista David Bošnjak.


06.04.2013.LjIG VIDI Internet klub je podržao projekat Milorada Simića - REČNIK SRPSKOGA JEZIKA, Pravopisni rečnik srpskoga jezika i Programski paket RAS za obradu teksta na srpskom jeziku. (Programi su dostupni sa svih uređaja koji imaju vezu sa internetom: telefoni, tableti i dr.). Svi registrovani korisnici mogu besplatno vršiti osnovnu pretragu odrednica u navedenim rečnicima i u ograničenom obimu koristiti funkcije programa iz paketa RAS. Trenutnu operativnu verziju projekta možete naći na veb adresi www.srpskijezik.com a od 27.04.2013. i na internet adresi srpskijesik.org.srb i www.srpskijezik.org.rs.


27.03.2013.STARA PAZOVA VIDI Radmila Knežević, glumica, osnivač Dječjeg dramskog studija u Budvi i književnica, bila je gost naše Biblioteke 27. marta. Povod za izuzetno prijatno druženje bila je njena zbirka pozije za odrasle: Ne tražim da znaš. Razgovor je vodila Nataša Filip, a svoje stihove je čitala autorka, ali tako da se dogodilo nešto nesvakidašnje: prisutna publika tražila je da čuje još jednu pesmu, pa onda još jednu...na kraju, dobili smo Radmilino obećanje da ćemo se videti ponovo, na promociji sledeće knjige: Antologije pesama o gradu Prizrenu, za koju je jedan od priređivača.


24.03.2013.BEOGRAD-OSLO VIDI U Državnom arhivu u Oslu krajem marta održana je početna konferencija projekta LoCloud. Trogodišnji projekat LoCloudkoji vodi MDR iz Londona uz kooridnaciju Državnog arhiva Norveške okuplja 33partnera iz 26 zemalja EU,Norveške, Turske i Srbije čiji je jedini predstavnik Biblioteka grada Beograda. Ukupna vrednost projekata je 4,25 miliona evra. Podeljen je u sedam radnih paketa.Biblioteka grada Beograda učestvuje u svih sedam radnih paketa.


24.03.2013.LjUBOVIJA VIDI U Ljuboviji je održana premijera etno filmova Dobrivoja i Dobrile Pantelić, filmskih amatera iz Donjih Brezovica kod Krupnja. Prikazani su filmovi Iznad Sokola Laze, Borka i Vitomir i Kantar. Projekciju je pratilo preko 200 gledalaca, koji su uživali u najnovijim ostvarenjima poznatog filmskog bračnog para. Dobrila i Dobrivoje Pantelić nagrađeni su prošle godine po osmi put Srebrnim pastirom za film Međa na festivalu amaterskog filma u Kučevu, a za sada su i jedini amateri sa plaketom Jugoslovenske kinoteke za doprinos u očuvanju tradicije na filmskoj traci.


21.03.2013.KLADOVO VIDI Biblioteka Centra za kulturu Kladovo u saradnji sa nastavnim osobljem i učenicima škole Vuk Karadžić u Kladovu obeležava 21. mart Svetski dan poezije. Poetski praznik biće posvećen Desanki Maksimović i jubileju velikoj srpskoj poetesi. 2013. godina je godina kada se navršavaju dve decenije od njenog upokojenja, stoga su mnogobrojni programi u znaku dela i velike kulturne zaostavštine Desanke Maksimović. Od kako je UNESCO 1999. godine ustanovio 21. mart kao Dan poezije, toga dana se širom sveta održavaju manifestacije u čast, kako mnogi tvrde, kraljice pisane reči. - Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja,pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu,kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokret


20.03.2013.NBS-BEOGRAD VIDI NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE uputila je apel izdavačima u Republici Srbiji. Povod je uočena pojava da određeni broj izdavača ne ispunjava obaveze po Zakonu o obavenom primerku publikacija. Kako ova pojava direktno ugrožava očuvanje naše kulturne i naučne baštine i afirmaciju savremenog stvaralaštva, svi su pozvani da svojun zakonsku obaveu ispune do 1.05.2013. Faksimil apela možete videti klikom na sliku.


20.03.VIŠEGRAD - TREBINJE VIDI Uprava Društva bibliotekara republike Srpske objavila je program stručnog skupa Izazovi i stranputice savremenog bibliotekarstva u hotelu Leoptar u Trebinju 18 i 19.04.2013. Opšti cilje ovoga skupa je - Bolji kvalitet rada, prepozbnatljiv u javnosti. Očekuje se učešće više od 250 bibliotekara iz regiona.


07.03.2013.UŽICE VIDI Prva nagrada ovogodišnjeg konkursa "Milutin Uskoković" za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku, koji je raspisala Narodna biblioteka Užice, pripala je Milkici Miletić iz Čačka za priču "Vrša". Drugu nagradu dobio je Slobodan Šekarić iz Užica za priču "Matori", a treću Radosav Stojanović iz Niša za priču "Glas Ilije Kuklina". Osim njih, koji su nagrađeni novčanim iznosima od po 30.000, 20.000 i 10.000 dinara i čije će priče biti objavljene u časopisu Međaj, još sedam autora (Slobodan Šekarić, Miloš Jovović, Tomislav Đokić, Aleksandar Đuričić, Tanja Đurđević, Mirjana Ranković i Momčilo Bakrač) nagrađeno je takođe obavljivanjem priča u istom časopisu. Na ovogodišnjem konkursu, koji nosi ime začetnika modernog srpskog romana i koji je rođen u Užicu 1884. godine, kako je saopštio Ivan Ršumović, direktor užičke Narodne biblioteke, pristiglo je 56 pripovedaka 36 autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Nemačke.


05.03.2013.STARA PAZOVA VIDI Predavanje akademika Vladete Jerotića izazvalo je veliko interesovanje slušalaca koji su 5. marta do poslednjeg mesta ispunili pretesnu salu biblioteke u Staroj Pazovi. Iako je tema predavanja glasila: Otvoreni i zatvoreni sistem mišljenja, poznati lekar, psihijatar i književnik, govorio je u svom dobro poznatom stilu vešto hodajući graničnim oblastima religije, filozofije i psihijatrije dotičući teme koje su oduvek interesovale čoveka. Najveći utisak svakako je činjenica da je svima prisutnima na delu pokazao kako se o različitim, često suprotstavljenim gledištima po raznim pitanjima, može govoriti bez ostrašćenosti i sa uvažavanjem , otvorenog uma.


28.02.2013.BEOGRAD VIDI U ponedeljak 28. februara 2013. godine u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda počeo je ciklus predavanja U godini jubileja DNK: nekoliko slika iz života slavljenika. Predavanja će biti održavana svakog četvrtka u martu mesecu sa početkom u 19 sati. Ciklus je organizovan u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.


26.02.2013.LAZAREVAC VIDI U utorak 26. februara u svečanoj sali lazarevačke biblioteke predstavljena je Vukova zadužbina i časopis Danica. Pred oko šezdesetak posetilaca, od čega su najveći broj činili učenici Gimnazije i njihovi profesori, o istorijatu i značaju Vukove zadužbine govorio je upravnik Slavko Vejinović.Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine govorio je o Danici za 2013. godinu. Naročito je insistirao na značaju Danice za formiranje savremene duhovnosti kao dela identiteta srpskog naroda i države. Naglasio je da je ovaj broj okrenut, između ostalog, događajima vezanim za balkanske ratove i prema kulturnom i duhovnom stvaralaštvu zagraničnih Srba. Pitanja posetilaca su se najčešće odnosila na aktuelnu situaciju i događanja vezana za položaj i status srpskog jezika, ćiriličnog pisma i nastanak novih jezika iz tkiva i korpusa srpskog jezika.


16.02.2013.ČAĆAK VIDI Na adresu Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis Čačku nedavno je stigao paket knjiga naša istorija pisane u Americi. Pošiljalac je bio Miodrag Đorđevoć-Visko iz države Ilionis, iz grada Portage osamdeset kolometara udaljenog od Čikaga, a prva stanica Beli dvor u Beogradu. Ulogu poštara do Čačka preuzeo je Stojan Predović, član Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija koje radi pod patronatom NjKV prestolonaslednika Aleksandra Drugog, koji je poreklom iz sela Kukića.


14.02.2013.SOMBOR VIDI Gradsku biblioteku je posetila Svetlana Vukomanović, menadžer projekta Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Ombudsmana sa građanima. Povod posete je razmatranje mogućnosti uspostavljanja saradnje Zaštitnika građana i Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru. Nakon razgovora sa predstavnicima Biblioteke i ispunjavanja upitnika, Svetlana Vukomanović saopštila je da savremeno poslovanje Somborske biblioteke u potpunosti odgovara zahtevima ovog vida saradnje. Putem video linka i uz pomoć obučenih bibliotekara, građani Sombora biće u mogućnosti da kontaktiraju zaposlene u Stručnoj službi Zaštitnika građana, iznesu svoje probleme i informišu se o načinu ostvarivanja svojih prava. Na taj način Somborska biblioteka će u većoj meri biti prepoznata kao centar društvenog i kulturnog života u lokalnoj zajednici.


. VIDI


06.02.2013.STARA PAZOVA VIDI Za istim stolom našli su se okupljeni autori tekstova drugog broja magazina Brifing koji je 6.februara predstavljen u našoj Biblioteci. Dejan Pavkov, glavni i odgovorni urednik,pozdravio je prisutne, dva teksta nadahnuto je govorila glumica Radica Stevanov, a onda su autori: Aleksandar Pavkov, Nebojša Hafizović, Nevena Damjanović, Stevan Đekić, protojerej Srđan A.Đurđević i Miladin Lekić pročitali delove iz svojih priloga, otvarajući razgovor na razne teme. Bilo je reči o zagađivanju životne sredine, o položaju žene u društvu, zbirci starih alata kao mogućoj muzejskoj postavci i naravno, čuli su se lepi stihovi. Više puta se čulo mišljenje da je ovakav časopis bio potreban u našoj sredini


30.01.2013.LJUBOVIJA VIDI U organizaciji biblioteke "Milovan Glišić" iz Ljubovije spisateljica Marica Popović, 30. januara predstavila je ljubovijskim čitaocima svoj najnoviji, jubilarni, deseti roman "Nevidljivi ljudi". Još jedna uzbudljiva priča iz pera ove književnice svojom neverovatnom pripovedačkom moći, uvodi nas u svet tajni, dugo i vešto skrivanim od drugih da bi se sačuvalo porodično ime, obraz i čast, tajnama koje se protežu i prenose sa generacije na generaciju od davne prošlosti do današnjeg dana. Sa jednom od najčitanijih domaćih autorki , u našoj biblioteci, gostovao je i prof. Dragan Tošić, lektor i recezent svih njenih romana do sada.


29.01.2013.UŽICE - POŽEGA VIDI U Narodnoj biblioteci Užice održan sastanak na kome je prezentovan projekat - Zajednički letnji program čitanja. Autor i koordinator projekta je Danijela Skoković, bibliotekar Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Požega. Cilj je unapređenje čitalačkih navika podsticanje dece na čitanje tokom letnjeg raspusta. Projekat je podržan i finansiran od strane IBBY, međunarodne organizacije koja se bavi popularisanjem dečje i književnosti za mlade. Predviđeno je učešće 10 biblioteka Zlatiborskog okruga a ovo je prvi od niza sastanaka koji će biti priprema za realizaciju projekta.Prisutnim direktorima i bibliotekarima dečjih odeljenja obratila se i Gordana Stević, direktor biblioteke u Požezi i koautor projekta.


23.01.2013.KLADOVO VIDI Zahvaljujući uspešnom interkulturnom dijalogu između Kladova i Departmana Vandeja u zapadnoj Francuskoj, započetog 2004. godine, Biblioteka Centra za kulturu Kladovo dobila je vrednu donaciju - BIBLIO BUS - pokretnu biblioteku na 20 kvadratnih metara 4.000 knjiga. Bibliobus na području opštine Kladovo trenutno obilazi sedam naselja: Mala Vrbica, Velika Vrbica, Rtkovo, Korbovo, Podvrška, Novi Sip i Tekija. Posete su unapred utvrđene i mesečno redovne, sem u periodu školskih raspusta, jer je najveći deo korisnika osnovnoškolski. Za skoro 300 korisnika, bibliotečke usluge su besplatne. Tokom 2012. godine bibliobus je posetilo oko 1.300 korisnika, koji su koristili skoro 3.500 publikacija. Poslove bibliobusne službe organizuje jedan bibliotekar i jedan vozač.


22.01.2013.ČAČAK VIDI Sa prvim radnim danom u 2013. godini, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, uvela je u korišćenje nove bibliotečke članske karte za svoje korisnike. Potpuno novi dizajn i format u službi su obimnih promena koje se u Gradskoj biblioteci Čačak dešavaju od sredine 2010. godine na polju elektronske obrade knjižnog fonda u novom programu i automatizacije pozajmice knjiga na dva najveća odeljenja, Pozajmnom i Dečjem. Zahvaljujući napornom radu kolektiva čačanske Biblioteke u novu 2013. godinu ulazi se sa značajnim modernizovanjem rada i unapređenjem kvaliteta usluga.

22.01.2013.LjUBOVIJA VIDI U sastavu Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji, osniva se amatersko pozorište. Odluku o osnivanju Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, doneo je i zvanično Upravni odbor biblioteke na sednici održanoj krajem decembra 2012. godine. Samo tri dana kasnije u Biblioteci je održan sastanak sa nekadašnjim glumcima i mladima zainteresovanim za rad u pozorištu. Sastanku je prisustvovao i glumac Ivan Isailović, koji u Ljuboviji već vodi školu glume, a podršku osnivanju amaterskog pozorišta dao je i predsednik opštine Miroslav Mićić.Ivan Isailović, koji će režirati prvu predstavu bio je prezadovoljan brojem zainteresovanih koji su se pojavili na prvom sastanku. U prvoj polovini januara on će odabrati komad i podeliti uloge, jer je u planu da se predstava pripremi do početka aprila 2013. godine.


20.02.2013.NIŠ - U SLAVU CARA KONSTANTINA VIDI Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2. aprila, Odeljenje knjige za decu poziva decu Republike Srbije, uzrasta od 6 do 15 godina, da učestvuju u literarno-likovnom konkursu na temu: U SLAVU CARA KONSTANTINA Literarni deo konkursa odnosi se na pesmu inspirisanu slavnim Konstantinom Velikim i Milanskim ediktom i motivima Vizantijskog carstva i Rimljanima. Radove slati otkucane u tri primerka, odštampane ili na e-poštu: miracerovic@yahoo.com Likovnideo konkursa odnosi se na sliku, ilustracujunaslovne strane zamišljeneknjige, inspirisanu motivima iz života Konstantina Velikog. Sliku uraditi u kolažtehnici,tako da podseća na mozaik, na jednom listu bloka za likovno. Koristitirazličite materijale: papir, novinsku hartiju, platno i drugo. Rad može da sadrži i naslov knjige koju je učesnik zamislio.


14.01.2013.LjIG VIDI Internet klub poziva sve posetioce, članove, zaposlene i prijatelje biblioteka na Internetu, da dostave svoj predlog za VEB BIBLIOTEKU 2012. GODINE. Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na Internetu, unapređenju web aplikacije biblioteke i zaživljavanju u svakodnevici globalne i lokalne zajednice u 2012-oj godini Predlozi se dostavljaju isključivo elektronskim putem na adresu e-pošte info@internet.org.rs.
Rok je 20. februar 2013. godine.


30.12.2012.NIŠ VIDI U ponedeljak, 31. decembra u 10 časova na Odeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dečje interne bolesti deca-članovi Biblioteke pokloniće svoje čestitke sa najlepšim željama svojim bolesnim drugarima, uz skečeve i male dramske tačke. Vrlo kreativne i lepe čestitke nastale su tokom radionici "Najlepše želje za ozdravljenje, od dece deci" koju je organizovalo Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Cilj svih, i učesnika i organizatora, je da upute najlepše želje i pozitivne misli za ozdravljenje dece koja su trenutno smeštena na Klinici za dečje interne bolesti.


18.12.2012.BEOGRAD VIDI Fondacija Narodne biblioteke Srbije osnovana je krajem maja 2012. godine sa ciljem da podupre i unapredi osnovnu delatnost naše nacionalne biblioteke. Veb sajt Fondacije, www.fondacija.nb.rs, ima za cilj da našoj i inostranoj javnosti predstavi misiju, ciljeve, aktivnosti i rezultate jedne od najmlađih fondacija u zemlji.


14-15.12.2012.BEOGRAD - VRAČAR VIDI Radionica - Dani za sećanje - održana je 14. i 15. decembra 2012. godine u prostoru Biblioteke Petar Kočić i Dečjeg odeljenja - Rastko. Ona je deo projekta - Nedelja za sećanje, koji realizuje KULTURKLAMMER-centar za kulturne interakcije u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Vračar, Bibliotekom Petar Kočić i Udruženjem penzionera Vračara, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Vračar.


16.12.2012.LAZAREVAC-Obeležavanje 98 godina Kolubarske bitke VIDI U danima obeležavanja 98 godina od Kolubarske bitke u prvoj polovini decembra, Biblioteka Dimitrije Tucović u Lazarevcu je učestvovala sa dva programa. Prvo je u holu biblioteke otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije - Kralj Aleksandar Karađorđević, autora Mitra Todorovića. Tim povodom je održana i tribina na kojoj je pored autora izložbe govorio Ratko Vukelić.Drugi program je bila tribina - Ratni ciljevi Srbije 1914. U programu su učestvovali dr Aleksandar Životić, dr Danilo Šarenac i Ratko Vukelić. Veliki broj posetilaca produžio je trajanje predavanja postavljajući pitanja i iznoseći svoje stavove.


10.12.2012.ZAGREB VIDI Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2012. održan je 12. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama Društvene mreže i knjižnice u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedre za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na skupu je predstavljen i razvoj naše mreže u sklopu pregleda razvoja društvenih mreža u Srbiji u poslednjoj deceniji...


10.12.2012.PRIJEPOLjE VIDI Prošlo je već dve godine od kada su se po prvi put okupili polaznici Male škole novinarstva Žur za žurnalce. Namenjena osnovcima i srednjoškolcima koji imaju želju da saznaju više o novinarstvu, izveštavanju, medijima i koji su spremni da naoštre svoje kritičko pero, škola je za dve godine postojanja okupila veliki broj zainteresovanih polaznika koji zajedno sa novinarkom Indirom Hadžagić-Durković uređuju i pišu za Žurnalac - male novine za decu i roditelje. Jubilarni deseti broj Žurnalca donosi osvrt na Dečiju nedelju i prava deteta, a tu su i stalne rubrike anketa, predlog knjiga za čitanje, filmova koje ne treba propustiti, reportaža (ovoga puta iz Berlina), kao i tekst o hobiju i prilog o manifestaciji Jesenjarenje.


OKRUGLI STO U SOMBORU OTKAZAN ZBOG VREMENSKIH NEPRILIKA - 05.12.2012.SOMBOR VIDI Somborska biblioteka domaćin je međunarodnog Okruglog stola DIGITALNI IDENTITET BIBLIOTEKARSTVA U SRBIJI. Dvodnevni skup, 10. i 11. decembra, predstavljanjem očuvanja i digitalizacije građe, osmišljen je kao poticaj unapređenju razmene stručnih iskustava. Predstavnici krovnih institucija našeg bibliotekarstva Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Beograd, Katedre za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta Sombor i matičnih biblioteka Srbije definisaće platformu za razvoj i primenu standarda digitalizacije. Breda Karun i Anja Frkovič predstaviće inovativne programe slovenačkog bibliotekarstva kao menadžeri i koordinatori značajnih međunarodnih projekata. Strateške odrednice biblioteka u društvu znanja odgovaraju jačanju informacionog društva kroz očuvanje nacionalne baštine i oblikovanje digitalnog identiteta biblioteka. Ključni segmenti Okruglog stola jesu način prezentovanja građe za korisničke servise i uključenje naših biblioteka na portal Europeana. Program možete videti klikom na sliku...

03.12.2012.KLADOVO VIDI Bibliotekari Centra za kulturu Kladovo ugošćuju svoje prijatelje iz udruženja Nada. Zajedno sa njima čitaju, crtaju i druže se sa porukom živimo zajedno i uvažavajmo naše različitosti. Kreativnom radionicom i čitaonicom za članove Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju NADA Kladovo, pod sloganom - Za zdraviju zajednicu u kojoj vladaju pravila uvažavanja različitosti, obeležavamo i podsećamo da je 03. decembar od strane Ujedinjenih nacija proglašen Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.


29.11.2012.BEOGRAD VIDI U četvrtak, 29. novembra 2012. potpisan je sporazum o saradnji Biblioteke grada Begrada i JKP Infostan. Prema sporazumu, Biblioteka grada će omogućiti ostvarivanje popusta od 30% na kupovinu godišnje članske karte svim korisnicima komunalnih usluga koji redovno i u potpunosti izmiruju svoje obaveze prema JKP Infostan. Svaka osoba koja želi da iskoristi ovu povoljnost kao dokaz treba da prilikom učlanjenja u Bibloteku ponese i na uvid da račun Infostana na kome je naznačeno - Zahvaljujemo što redovno izmirujete svoje obaveze.


28.11.2012.JAGODINA VIDI Uspešnosti ovogodišnje manifestacije Mesec knjige (15.oktobar-15.novembar) u jagodinskoj biblioteci, nesumnjivo su doprineli brojni književni programi, predstavnjenje raznolikih literarnih ostvarenja i veliki broj značajnih autora.U Jagodini su nastojali da svim raspoloživim snagama izađu u susret svojim korisnicima i zadovoljimo njihove raznolike književne ukuse i potrebe.Gostovanje Milana Trešnjića, 2. novembra 2012. Povodom predstavljanja njegove knjige Iz kraljevstva Nikole Tesle i izlaganje ostalih učesnika : Borislava Radosavljevića, jagodinskog novinara i književnika i novinara Nataše Tošić je otkrilo dugo skrivane tajne i najuzbudljivije događaje iz burne prošlosti ovog nekadašnjeg diplomate i oficira OZNE . Knjiga je inspirisana značajem Nikole Tesle za čovečanstvo.Književni programi organizovani 14. 15. i 20. novembra predstavili su tri različite, po temama kojima se bave i rodu književnosti kojoj pripadaju, knjige : Niti prvine Vladan Rakić, Pisci srpskog realizma kao književni kritičari-Predrag Jašović i Najezda pacova-Nenad Necić. Ovaj ciklus programa u biblioteci je zaokružila promocija časopisa za istoriografiju i arhivistiku K O R E N I VIII-IX. Izdavač časopisa je Istorijski arhiv Jagodine. Glavni i odgovorni urednik mr Dejan Tanić i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović predstavili su radove koji su zastupljeni u ovom broju kao i njihove teme.


24.11.2012.LAZAREVAC VIDI U četvrtak, 22. novembra, u Biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu, je prestavljena nova knjiga Veselina Šljivančanina - Sine, budi čovek. Ovo je njegova druga knjiga na čije se objavljivanje odlučio nakon uspeha prve - Branio sam istinu, koja je svojevrsni dnevnik njegovog boravka u Hagu.Ova knjiga je ratna memoaristika, ali i svedočanstvo o hrabrosti i odgovornosti, pravdi i sudbini čoveka pojedinca u istorijskim i političkim vrtlozima. O knjizi je, pored autora govorio kritičar Petar Arbutina.Posetioci su sa velikim interesovanjem saslušali i razgovor o knjizi, ali i odgovore na pitanja koja su ih interesovala.


23.11.2012.BEOGRAD VIDI Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog balkanskog rata, u Narodnoj biblioteci Srbije, 23. novembra, sa početkom u 10 sati, održano je otvaranje međunarodne naučne konferencije na temu Prvi balkanski rat 100 godina kasnije. Istim povodom, u 11 sati, u nacionalnoj biblioteci otvarena je izložba pod nazivom Srbija pamti. Nastavak naučnog skupa odigran je u 12 sati u amfiteatru nacionalne biblioteke. Specijalni gost međunarodne naučne konferencije je pukovnik Dejvid Aleksandar Sajmon Delaval Vandelor, generalni sekretar Garde Njenog Kraljevskog Veličanstva kraljice Elizabete II od Velike Britanije i Severne Irske, koji je govorio na teme: Uloga britanskih trupa na Solunskom frontu, Humanitarne aktivnosti i humanitarni rad doktorke Elsi Inglis i Doprinos Flore Sandes borbi srpskog naroda. Konferenciju su otvoritili visoki zvaničnici nadležnih ministarstava u prisustvu predstavnika diplomatskog kora.


20.11.2012.BEOGRAD VIDI U sredu, 21. novembra, u Biblioteci grada Beograda održan je prvi napredni trening projekta MANUBALK (Manuskripti Zapadnog Balakana) za naše stručnjake koji se bave digitalizacijom u ustanovama kulture (biblioteke, muzeji i arhivi) i partnere projekta iz Crne gore i Bosne i Hercegovine. U celodnevnom radu u dva dela, stručnjaci iz Srbije, Adam Sofornijević uz saradnju Nataše Dakić predstavili su Tehničke akspekte procesa digitalizacije i tajne unosa metadata podataka. U drugom delu, Karol Đordano iz Centre de Conservation du Livre, Francuska, predstavio je alate za brže integraciju digitalnih predmeta u baze. Treningu su pored partnera iz NBCrne gore sa Cetinja, TV, Državnog arhiva BiH i Aza Bej biblioteke iz Sarajeva, učestvovali i naši stručnjaci iz - SANU, NBS, Muzeja grada Beograda, Univerzitskih biblioteka iz Niša i Beograda, Matematičkog fakulteta u Novom sadu, BGB, biblioteka u Čačku i Kraljevu. Izlaganja sa treninga, možete videti klikom na sliku.


18.11.2012.RATKOVO - ODžACI VIDI Od Parabuća do Ratkova, naziv je izložbe fotografija koja je u petak, 16. novembra otvorena u Biblioteci u Ratkovu. Izloženo je preko stotinu starih fotografija sa različitom tematikom, uglavnom u crno-beloj tehnici. Eksponati datiraju od druge polovine 19. do kraja 20. veka i pripadaju privatnim zbirkama ratkovačkih kolekcionara. Ovaj kulturni događaj svečano je otvorila bibliotekarka Jovanka Golubović koja je tom prilikom istakla dragocenu vrednost svih fotografija koje dokumentuju prošlost Ratkova i svedoče o ljudima, događajima i svakodnevnom životu meštana. Posebnu pažnju prisutnih skrenula je najstarija fotografija, portret austro-ugarskog vojnika u uniformi iz 1870. godine. Reč je o pretku Milutina Bajčeva iz Ratkova, nekadašnjeg dopisnika GOK-a i novosadskog Dnevnika...


16-17.11.2012.BEOGRAD VIDI Dvodnevna subregionalna radionica za bibliotekar Creative Gaming:Playful Reading Education (Kreativno igranje: podsticanje čitanja kroz kompjuterske igrice) u organizaciji Gete Instituta u Beogradu održana je 16. i 17. oktobra 2012. godine. Na radionici su učestvovali i bibliotekari. Referent radionice bio je Matias Leve iz Initiative Creative Gaming (http://creative-gaming.eu/initiative_creative_ gaming/). Na radionici su predstavljeni hroniološki razvoj interakcije teksta i računarskih igrica, sa načinima stvaranja pustolovine u tekstu, metodama pričanja priča i značajem komunikacije, atim, različite mogućnosti kako se elementi kompjuterskih igrica mogu inteligento implementirati u obrazovni proces i upotrebiti u svrhu podsticanja dečje kreativnosti i čitanja...


13.11.2012.KLADOVO VIDI Autor jednog od najpoznatijih beogradskih kabarea, Goran Sultanović, priredio glumačko muzičko veče na sceni Centra za kulturu Kladovo.Domaćin večeri, Goran Sulatnović uz gitaru (Dušan Duda Bezuha) i klavijature (Branislav Zarin), obradovao je publiku programom sastavljenim od najlepših stihova Antića, Kostića, Dućića, Rakića, odabirom ljubavnih pesama nekadašnje Jugoslavije, jedinstvenim interpretacijama Balaševićevih hitova i najlepšim delovima Mostarskih kiša i anegdotama iz svakodnevnog života.

06.11. - - VIDI Projekat Biblioteke grada Beograda - Tin Biblio Tim još nije završio svoju turneju po Beogradu, a već je ostvario svoj cilj: srednjoškolci su u biblioteci pronašli pravo mesto za druženje, učenje, zabavu i takmičenje.Posle nezapamćenog interesovanja u Barajevu i Sopotu, u Biblioteci Despot Stefan Lazarević u Mladenovcu, nije bilo dovoljno mesta za sve srednjoškolce koji su želeli da učestvuju u programu TIN BIBLIO TIM. Njihova velika zainteresovanost za sve tri faze programa: prvu takmičenje u tenisu na Nintendo Wii konzolama, drugu Pomoć prijatelja i treću Zdravo dobro! edukativne interaktivne radionice o uslugama koje mogu dobiti u biblioteci i o zdravom načinu života, zaista zaslužuje svaku pohvalu. Kroz igru i takmičenje se učilo i pobeđivalo. Domaćin sportskog dela manifestacije bio je naš poznati fudbalski trener mlađih kategorija Dragan Hrelja.


01.11.2012.UŽICE VIDI Povodom XVII Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, Narodna biblioteka Užice je u Holu biblioteke priredila izložbu maski, pod nazivom ALTER EGO. Radovi su nastali na kreativnim radionicama za decu, u okviru projekta - Razlike nam dobro stoje, koji finansira Ministarstvo kulture RS. Maske su asocijacije na knjige i pozorišne predstave.


29.10.2012.NIŠ VIDI Povodom obeležavanja 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta, Grad Niš i kompanija Filip Moris u okviru Programa Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice (PECD program) raspisali su konkurs za - Konstantinovu stipendiju u akademskoj 2012/13. Konkurs je raspisan za studente svih 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, a sve informacije i uslovi konkursa dostupni su na internet stranici http://www.konstantinovastipendija.rs - Konstantinova stipendija, u iznosu od 230.000 dinara neto je ovogodišnja novina nastala iz želje da se u godini velikog jubileja podrže oni koji koji predstavljaju najveći potencijal grada i njegovu budućnost.


28.10.2012.SOMBOR VIDI Biblioteka Karlo Bjelicki iz Sombora postavila je na globalnu mrežu Internet prezentaciju svog dečjeg odeljenja. Na adresi http://www.biblionica.rs/ uz programe radionica i igraonica, mogu se naći preporuke za čitanje, igrice, dečje digitalne knjige, saveti psihologa, ali stari časopisi za decu i ankete i fotogalerije. Nacionalni INTERNET domen za ovakvu animaciju najmlađih je prava adrsa i zato je više nego PREPORUČUJEMO!!!


27.10.2012.KRALjEVO VIDI Veliki broj autora i poštovalaca pesničkog stvaralaštva okupio se na predstavljanju izdanja Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani na upravo završenom beogradskom Sajmu knjiga. Urednici Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković govorili su o novim delima, sa izdavačkim znakom kraljevačke Biblioteke, Gorana Korunovića Reka kaiševa, Miroslava Maksimovića - Crtanje stvarnosti, Dragana Hamovića Žeženo i nežno, Alena Bešića -Golo srce, Milana Đorđevića - Svemoćna gospođa, Gojka Božovića - Obližnja božanstva, Danice Vukićević -Visoki fabrički dimnjaci, Branimira Kršića - Čertoreznik. i Zorana Pešića - Sigme -Varka. Većina učesnika programa ocenila je izdavaštvo kraljevačke Biblioteke kao istinski podvig, u vremenu nenaklonjenom pesništvu i pesnicima...


25.10.2012.ČAČAK VIDI Povodom Dana oslobođenja Čačka u Prvom svetskom ratu, 25. oktobra 1918. godine, danas su na spomenik - Četiri vere, položeni venci i cveće. U ime grada Čačka lovorov venac položili su Vladan Milić, zamenik predsednika Skupštine grada i Danica Otašević, direktor Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, u ime Udruženja potomaka ratnika 1912-1918 Slobodan Čvorović i Rodoljub Petrović a u ime nevladinih organizacija, Milan Blažić i Isidor Ilić.


17.10.2012.INĐIJA VIDI Upravni odbor susreta doneo je konačan PROGRAM 18. Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Počćetak je 9. novembra 2012. godine prijavljivanjem učesnika od 9 sati u Kulturnom centru Inđije, ulica Vojvode Stepe 40. Precizan program videćete klikom na sliku...


17.10.2012.STARA PAZOVA VIDI Najbolja ljubavna poezija u gradu mogla je da se čuje 17.10. u Biblioteci na promociji zbirke poezije Miodraga Jakšića - Jedna do druge . Pored autora koji je čitao stihove, o knjizi su govorili Aleksandar Čotrić, recenzent i Svetlana Đokić. U muzičkom delu programa učestvovali su Aleksandra Angelov, prvakinja beogradske opere i Gradski tamburaški orkestar sa Ljubinkom Lazićem.


16.10.2012.KLADOVO VIDI Biblioteka - Centar za kulturu Kladovo, 16. oktobra 2012. godine organizovala je edukativni program za mlade - Ovo je nastrašniji / najlepši dan u mom životu.Preventivni litetarno psihološko - dramski program namenjen mladima baziran je na romanu Ovo je nastrašniji dan u mom životu Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra Beograd (2006.) Program podstiče i osnažuje mlade da otvore i kreativno protresu različita pitanja, dileme i teme iz svog svakodnevnog života. Oslanjajući se na identifikaciju sa glavnim junakom romana, inače, generacijskim vršnjakom učesnika radionice, mladi lakše izražavaju svoje strahove, brige, nade, ljutnju, teškoće i radosti. Autorke programa i voditeljke radionica: Jasminka Petrović, pisac za decu - Irena Lobodok Štulić, školski psiholog iz Tima Psihokod, Aleksandra Nikolić, dramska umetnica. Detaljnije klikom na sliku.


08.10.2012.KRALjEVO VIDI Povodom Kraljevdana, Dana grada Kraljeva, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, tradicionalno priređuje - Kraljevdansku besedu, posvećenu Stefanu Prvovenčanom, prvom srpskom kralju krunisanim u manastiru Žiči, potonjem monahu Simonu. Brojni istoričari, pisci, univerzitetski profesori... osvetljavali su lik, književno i vladarsko delo srednjeg sina Stefana Nemanje, začetnika svetorodne loze Nemanjića. Krajem minule nedelje, u Svečanoj sali odbornika Skupštine grada Kraljeva, na temu - Darovi i uzdarja Stefana Prvovenčanog na inspirativan način govorio je prof. dr Vojislav Jelić, s beogradskog Filozofskog fakulteta. U umetničkom delu programa učestvovao je Kamerni gudački orkestar kraljevačke Muzičke škole Stevan Mokranjac, pod upravom profesorke Roksande Vujanac.Istim povodom, odlukom Skupštine grada Kraljeva našem kolegi, pesniku Dejanu Aleksiću, uredniku izdavačke delatnosti i časopisa Povelja, dodeljena je, Oktobarska nagrada grada Kraljeva.


04.10.2012.ODžACI VIDI U Odžacima je gostovao poznati akademik, lekar, psihijatar i književnik Vladeta Jerotić iz Beograda, koji je u sali Sportsko-poslovnog centra održao predavanje na temu: Da li i šta učimo jedni od drugih? O ovoj opštoj, ali uvek zanimljivoj temi on je govorio više od dva sata, a njegovo izlaganje sa velikom pažnjom pratilo je oko stotinak posetilaca. Uvaženog gosta i prisutne u ime organizatora pozdravila je predsednica opštine Odžaci Izabela Šerić i direktorica Narodne biblioteke Branko Radičević Biljana Zlatković koja je tom prilikom rekla da je Jerotić tokom svog rada lutao kroz mnoge lavirinte raznih duša i tu nalazio mnoge odgovore o koje se mi i dan danas spotičemo. Vladeta Jerotić je razvio publicističku delatnost iz graničnih oblasti religije i psihoterapije, filozofije i psihijatrije. Održao je niz predavanja iz psihijatrije, religije i književnosti u gotovo svim većim gradovima širom zemlje. Na početku svog izlaganja u Odžacima zahvalio se organizatoru na pozivu i odabiru teme i publici koja je došla u tolikom broju.


04.10.2012.BEOGRAD - NBS VIDI U NBS, održan je razgovor povodom objavljivanja drugog dopunjenog i izmenjenog izdanja "Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure" autora Delfine Rajić i dr Miloša Timotijevića . Ova monografija Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure iz 2004. godine pobudila je veliko naučno interesovanje i postala osnova za sva ozbiljnija istraživanja koja su za poslednjih osam godina donela vredne doprinose u izučavanju prošlosti manastira na ovom području.


01.10.2012.ČAČAK VIDI Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, koji se u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih Nacija proslavlja od 1990. godine, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis u toku oktobra omogućiće pripadnicima trećeg doba da postanu članovi Biblioteke za samo 200 dinara. Biblioteka se prvi put priključuje proslavi Dana starijih osoba i osim povoljnih uslova za godišnje članstvo organizovaće u saradnji sa čačanskim piscima više kreativnih radionica za decu.Pod nazivom - Pričala mi baba pričao mi deda, već u utorak, 2. oktobra gost mališana u ogranku u Zablaću biće Nikola Nika Stojić, profesor u penziji i književnik. Nikola Stojić objavio je više knjiga za najmlađe i čest je gost u školama Moravičkog okruga. Dečiju književnost obogatio je knjigama Đačko doba, Jelečkinje barjačkinje, Zvončići, Lažni zec i dr. U povezivanju generacija učestvovaće i zavičajni autori Dobrila Madžarević, Olivera Cupać, Svetlana Vučković i drugi.


29.09.2012.SOMBOR - MEĐUNARODNI KONKURS ZA NAJUSPELIJU PRIČU Golubić 2012. VIDI Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru i Organizacioni odbor književne manifestacije u slavu velikog pisca Ravangrada Veljka Petrovića, uz podršku Grada Sombora, državnih institucija, donatora i sponzora, pripremaju šeste Veljkove dane za 15. i 16. novembar 2012. godine. Sem Veljkove golubice, nagrade srpskom piscu za celokupno pripovedačko delo od izuzetne važnosti, Organizacioni odbor u 2012. godini dodeliće, po okončanom međunarodnom Konkursu, nagradu Golubić za najuspeliju priču. Učenicima osnovnih i srednjih škola Republike Srbije, od ove godine, priključuju se deca i mladi do 18 godina iz celog sveta. Svi detalji klikom na sliku...


27.09.2012.KRALjEVO VIDI Talentovana deca, polaznici Male škole animiranog filma pri kraljevačkoj biblioteci, juče su u prostorijama Narodne banke Srbije u Beogradu, prikazali svoj autorski film Knjiga je banka znanja. Đorđe Vajfert, gospodin Biblivoje i Dinarko izmamili su osmehe na lica svim prisutnim bankarima. Oni su pak dokazali da su sjajni domaćini i dobri drugari našim najmlađim sugrađanima. Za njih su pripremili zanimljive aktivnosti - kovanje novca, štampanje novčanica sa dečjim likom, podizanje originalne zlatne poluge, a zatim i održali predavanje na temu sredstava plaćanja kroz vekove, nakon čega je usledio kviz.


19.09.2012.ČAČAK - VALjEVO - VIDI Poput prethodnih godina, Samostalni sindikat Gradske biblioteke i Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, omogućili su svojim radnicima stručno usavršavanje i lepo druženje na ekskurziji koja je ove godine obišla kolubarski kraj. Osamnaest radnika Biblioteke u Čačku posetili su turistički etno-kompleks u selu Koštunićima, rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u Struganiku, Valjevo, Tešnjar, Narodni muzej i Matičnu biblioteku Ljubomir Nenadović, da bi se nakon ručka u gradu uputili put Brankovine i spomen kompleksu posvećenom čuvenoj porodici srpske istorije Nenadović i pesnikinji Desanki Maksimović.


16.09.2012.UŽICE - VIDI Ispred Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, u Ribaševini održana je 34. književna manifestacija Odzivi Paunu u organizaciji Narodne biblioteke Užice, MZ Ribaševina i Udruženja građana Župa Lužnica. Ove godine učestvovali su pesnici zlatiborskog okruga: Valentina Zlatanović Marković, Branko Ostojić, Ivan Tupajić i Miloš Brkić. Dobitnik 25. Paunove nagrade je istaknuti pesnik Ljubivoje Ršumović, kome je plaketu dodelio predsednik žirija Milijan Diko Despotović, a obrazloženje nagrade saopštila je članica žirija Milunika Mitrović. Prateći program obogatili su recitatori Aleksandar Jovanović i Aleksandra Todorović; instrumentalni izvođači Marko Džambasović, (frula i gajde) i Branka Lazić (violina), vokalni sastav Ribaševke i etno pevač Miloš Čolić. Poseban utisak na sve prisutne su ostavili članovi KUD-a Prvi partizan iz Užica svojom bogatom koreografijom, kao i vokalno-instrumentalnom pratnjom.


11.09.2012.BEOGRAD - VIDI U Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda, uz prisustvo brojnih predstavnika brazilske ambasade u Beogradu i posetilaca, 11. septembra 2012. otvorena je izložba - Svetlost i boje Brazila, brazilskog umetnika Fabija Blek Linharesa iz Sao Paula. Izložbu je organizovala Biblioteka grada Beograda u saradnji sa ambasadom Brazila u Beogradu povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Brazila i u okviru kulturne razmene sa Brazilom.


05.09.2012.PRIJEPOLjE - VIDI Povodom 130. godišnjice rođenja i 50 godina od njegove smrti, u izdanju Instituta za noviju istoriju Srbije objavljena je monografija S narodom, za narod, o narodu : Sreten Vukosavljević 1881-1960. Prema rečima autora, dr Momčila Isića, knjiga je pokušaj da se nadomesti nedostatak iscrpne i sveobuhvatne monografije o ovom istaknutom nacionalnom i društveno-političkom radniku i utemeljivaču sociologije sela u Srbiji i Jugoslaviji. Kombinujući hronološki i tematski metod, monografija je koncipirana u tri osnovne celine: Prosvetni, nacionalni i politički rad; Istraživačko- naučni i publicistički rad; Čovek za sva vremena (portret Sretena Vukosavljevića). Svaka od celina izložena je kroz manja poglavlja radi preglednosti sadržaja.


04.09.2012.SOMBOR - VIDI Od 04. septembra do 04. novembra, Muzej Evropskih kultura iz Berlina, Nemačka prikazuje u somborskoj Gradskoj Biblioteci Karlo Bijelicki i u Somborskom pevačkom društvu dve povezane izložbe pod nazivom Susreti, koje iz različitih uglova dočaravaju suživot različitih etničkih grupa u multietničkoj jugoistočnoj Evropi. Projekat, koji je nastao u saradnji između Kordinacije za centralnoistočnu i jugoistočnu Evropu, Nemačka, i muzeja Janus Panonius iz Pečuja, Mađarska, uz podršku Udruženja Nemaca Gerhard i Instituta za odnose sa inostranstvom (ifa) iz Sombora, prezentuje istorijske fotografije iz južnomađarskog Vemenda sa aktuelnim fotografijama iz tromeđe zemalja Mađarske, Hrvatske i Srbije.


01.09.2012.KRALjEVO - VIDI Uručenjem Žičke hrisovulje pesniku Gojku Đogu, u trpezariji manastira Žiče, juče je završen ovogodišnji Žički duhovni sabor. Žičku hrisovulju, rad kraljevačkog umetnika Slobodana Lukovića, pesniku Gojku Đogu uručio Dragan Jovanović, gradonačelnik Kraljeva, dok su o delu žičkog venconosca govorili dr Dragan Hamović i prof. dr Ivan Negrišorac. - Žička povelja, zlatnopečatna venčanica srpske crkve i države, i jedna od prvih stranica naše evropske povesti, ispisana na zidovima kule Majke svih crkava, osam vekova svedoči ko smo i od koga smo. Njeno Slovo ugrađeno je u temelje našeg trona i oltara a njen svetosavski duh u temelje naše kulture... Stajući u red zaslužnih, primam ovaj dar kao poslušanje. Žička hrisovulja nas zadužuje da budemo dorasli vremenu u kome smo i mestu na kome smo, kako nas je učio patrijarh Pavle. Da li sam dorastao ne znam, da ću se truditi da budem obećavam rekao je, između ostalom, u zahvalnoj besedi Gojko Đogo. U umetničkom delu programa učestvovali su sopran Jana Milišić i glumac Nebojša Dugalić.


12-16.08.2012.HELSINKI - VIDITE KAKO SU SE BIBLIOTEKE ČLANICE NAŠE MREŽE PREDSTAVILE NA 78. GODIŠNjOJ KONFERENCIJI IFLA - VIDI

BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA u partnerstvu sa Američkom ambasadom u Beogradu BGB predstavlja poster prezentaciju Neispričane priče (Stories untold) autora Alke Bantnagar, Jasmine Ninkov i Mirka MarkovićaVIDI NARODNU BIBLIOTEKU RADISLAV NIKČEVIĆ iz JAGODINE predstavljala je Vesna Crnković, direktor koja je na dve sesije izložila projekat o revitalizaciji seoskih biblioteka u jagodinskoj opštini koji se zove AgroLib Ja (Agricultural libraries in Jagodina).VIDI BIBLIOTEKU ILIJA M.PETROVIĆ iz POŽAREVCA uspešno je predstavila Beba Stanković, direktor jedinstvenim posterom o projekat o integraciji osoba sa invaliditetom - Hajde da razumemo jedni druge - koji je izazvao izuzetno interesovanje na kongresu.


. VIDI NARODNU BIBLIOTEKU STEVAN SREMAC iz Niša predstavljao je Nebojša Vasić, direktor koji je tokom boravka imao brojne bilateralne susrete na kojima su razmotrene mogućnosti za uključivanje srpskih stručnjaka i institucija u nove međunarodne projekte.VIDI NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE učestvovala je i na redovnom godišnjem zasedanju Svetskog saveta direktora nacionalnih biblioteka. Na marginama zasedanja, vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije imao je odvojene susrete sa direktorima nacionalnih biblioteka Finske, SAD, Ruske Federacije, Crne Gore, Slovenije, Holandije, Južne Afrike, Francuske, Hrvatske, Španije, Nemačke... Istovremeno, danas je u Helsinkiju potpisan Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Španije...


10.08.2012.BEOGRAD VIDI Biblioteka grada Beograda osvojila je jednu od najprestižnijih svetskih nagrada u oblasti bibliotekarstva EIFL-PLIP Innovation Award. Nagrada se dodeljujeza bibliotečke usluge i servise koji unapređuju ekonomsku dobrobit zajednice.Biblioteka je nagradu dobila za kreiranje i razvoj veb sajta Novčići (www.novcici.rs) namenjenogosnaživanju finansijske pismenosti građana Srbije. Sajt je kreiran 2010. godine u saradnji sa USAID-ovimprojektom podrške ekonomskom razvoju Srbije. Ideja sajta je da na jednostavan način izloži osnovne principe upravljanja ličnim, odnosno, porodičnim finansijama i pruži osnovne informacije o tome kako određeni finansijski proizvodi funkcionišu i kako da ih efikasno koristim.EIFL (Electronic Information for Libraries) je internacionalna neprofitna organizacija posvećena omogućavanju pristupa znanja putem biblioteka u više od 60 zemalja u razvoju i trnziciji u Africi, Aziji i Evropi. EIFLs Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP)podržava javne biblioteke da koristeći informaciono-komunikacione tehnologije kreiraju inovativne uslugeza razvoj lokalne zajednice.


08.08.2012.KOVAČICA - CREPAJA VIDI U ogranku Opštinske biblioteke Kovačica u Crepaji digitalizovano je oko 150 fotografija starijih od 60 godina. Dve najstarije su iz 1892. godine. Namera je da se fotografije na ovaj način zaštite ali i učine dostupnim javnosti preko sajta Opštinske biblioteke i, eventualno, posebne digitalne prezentacije kompakt diska. Dom kulture u Crepaji je finansirao uveličavanje i uramljivanje 26 najzanimljivijih. Na taj način je pripremljena zanimljiva izložba starih fotografija koja će biti priređena krajem avgusta ove godine, na praznik Velika gospojina. Nadamo se da će izložba podstaći posmatrače da i sami pročeprkaju po svojim tavanima i pronađu neku, možda i stariju, fotografiju.


30.07.2012.KRALjEVO VIDI Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani pretvorena je u gradilište. Sredinom jula u nju su se uselili građevinski radnici koji obavljaju poslove na ugradnji liftovskog postrojenja. Reč je o složenim i obimnim radovima, pa je Biblioteka bila prinuđena da privremeno obustavi rad s brojnim korisnicima. Predviđeno je da poslovi budu završeni 17. septembra. Ukupna vrednost radova iznosi oko 5,4 miliona dinara. - Iz gradskog budžeta obezbeđen je novac za liftovsko postrojenje i građevinske radove, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo novac za projektnu dokumentaciju.


11.07.2012.JAGODINA VIDI BFF , :-*:* - Ovaj naslov nikako ne znači da je pisac ovih redova ostao bez reči, zaboravio sve bogatstvo srpskog jezika i prešao na simbole i skraćenice, već da su kroz likovne, jezičke i druge izraze i aktivnosti, radioničari jagodinske biblioteke (u proteklih nekoliko nedelja) mogli da usvoje čitav niz kreativnih, zanimljivih, inspirativnih ideja i saznanja.

05.07.2012.LAZAREVAC VIDI Žiri 24. Festivala humora za decu u sastavu Slobodan Stanišić, predsednik žirija, Ana Grigorjev i Radmila Bulatović, sastali su se u ponedeljak, 2. jula kako bi pregledali i ocenili sve pristigle likovne radove i odredili pobednike. Objavljujemo rezultate konkursa 24. Festivala i nadamo se da će pobednici u septembru doći u Lazarevac da prime svoje nagrade i druže se sa piscima i ostalim učesnicima konkursa. Detalji klikom na sliku...


02.07.2012.ODžACI VIDI Koliko je fotografija bila važna starim Odžačanima, može se videti po fotografijama koje poseduje Muzejska jedinica Narodne biblioteke Branko Radičević u Odžacima, koje su u odličnom stanju iako su neke od njih stare više od jednog veka. Ove zamrznute uspomene generacijama su čuvane kao porodično blago. Imućniji Odžačani daleko su putovali kako bi se fotografisali u poznatim foto-ateljeima, često pozirajući na mestima gde su pre njih fotografisani članovi kraljevskih i carskih porodica, kao i mnogi poznati: političari, naučnici, umetnici itd.Pogledajte celu priču klikom na fotografiju...


26.06.2012.VALJEVO VIDI Događanja u dvorištu - Zoran Joksimović U Zavičajnom odeljenju naše Biblioteke se iskristalisala ideja da bi trebalo ono što je vrednosno jezgro valjevskog stvaralaštva obnoviti, sublimisati i kao takvo ponuditi ponovo čitalaštvu. U saradnji Književne zajednice, koja je konkurisala projektom, i Matične biblioteke objavljena je knjiga Zorana Joksimovića pod nazivom "Izabrana proza". Knjiga objedinjuje dva romana, odabrane pripovetke i zbornik radova sa okruglog stola o stvaralaštvu Zorana Joksimovića.Profesor Mihajlo Pantić rekao je da srpska proza ne bi bila to bez stvaralačkog opusa Zorana Joksimovića, sa čijim se radom susreo pre više decenija. Radovan Beli Marković je istakao da je prepisivao novinarstvo od Zorana Joksimovića, a profesorka Ljubica Nožica dala je podsećanje na prve korake novinara Zorana Joksimovića. Ostoja Prodanović kao priređivač knjige rekao je da se upravo radi o književniku velike estetske i kulturološke vrednosti, pa se osećala obaveza da se otrgne od zaborava.


20.06.2012.UŽICE VIDI Počela je realizacija projekta - Klikni i upoznaj digitalne izvore informacija. Namenjen je svima koji do sada nisu imali priliku koriste računar. Cilj projekta je da našim sugrađanima pomogne u sticanju neophodnih veština i znanja kako bi samostalno koristili računar, informacije na Internetu, slali i primali elektronsku poštu. Prvi časovi već su održani a nastavak sledi u septembru. Možete se prijaviti u prostorijama Biblioteke ili telefonom 031/514-578. U realizaciji projekta učestvuju bibliotekar savetnik i autor projekta Dragoslava Rodaljević i bibliotekar Ilija Smiljanić.VIDI 16.06.2012.- lAZAREVAC - VRUJCI -Zaključene su prijave za ovaj jedinstveni seminar na kome će učestvovati biblioteke: Lazarevac, Kraljevo, Kikinda, Stara Pazova, Kovačica, Nova Varoš, Užice, Čajetina, Ljig, Niš,Biblioteka grada Beograda - odeljenja Zemun, Vračar, Stari grad, Čukarica, Barajevo, Rakovica, Novi Beograd, Sopot.Bibliotekari Američkih kutaka: Beograd, Novi sad, Subotica, Kragujevac, Novi Pazar, Bujanovac, Vranje, Niš. Tako su prvi put svi kapaciteti popunjeni 10 dana pre početka seminara. Za rad seminara je obezbeđeno 20 Lap - top računara i novi bibliotečki link ka 4 najatraktivnije društvene mreže na Internetu. DOBRO DOŠLI !


16.06.2012.ČAČAK VIDI Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis je u subotu, 16. juna 2012. godine, učestvovala na Danu mladih, programu koji je po prvi put u našem gradu organizovao Kulturni centar Lift. Ovaj program je imao za cilj da predstavi ono što mladi ljudi u Čačku mogu da rade u svoje slobodno vreme. U dvorištu OŠ Vuk Karadžić, svoje programe je imalo 25 organizacija i udruženja iz različitih oblasti: sport, edukacija, umetnost, kultura, dizajn, ekologija i dečje igre.Biblioteka je na Danu mladih prezentovala kreativne radionice koje realizuje svakog leta na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke i najnovije knjige namenjene deci.


07.06.2012.VIŠEGRAD VIDI Prvog dana Višegradske staze održani su 16. susreti bibliotekara Republike Srpska na kojima su dodjeljene nagrade najuspješnijim bibliotekama, bibliotekarima i menadžeru-bibliotekaru. Za najboljeg bibliotekara Republike Srpske, za aktivnosti u protekloj godini, proglašena je Željka Komlenić iz Narodne univerzitetske biblioteke iz Banja Luke, dok je plaketu za najbolju biblioteku dobila Narodna biblioteka iz Kozarske Dubice. Najbolji menadžer u bibliotekarstvu je Negoslava Stjepanović iz Zvornika. Njima su pripala tradicionalna priznanja, Plakete Đorđe Pejanović. Tema ovogodišnjih susreta bibliotekara bila je - Značaj zavičajne zbirke i književnih djela u njoj, o čemu su govorili Biljana Bilbija, predstavnik Ministarstva kulture Republike Srpske i Milka Davidović, bibliotekar iz Banja Luke.


07.06.2012.LAZAREVAC VIDI Profesorka Lidija Vuleta iz Obrenovca bila je gost Biblioteke u četvrtak, 7. juna kada je održala predavanje o Petrogradu, carskoj Rusiji i Petru Velikom. Naime, to je bilo veče interesantnih priča o ovom prelepom gradu i njegovim istorijskim vrednostima. Posetioci su sa velikim zanimanjem pratili izlaganje i svakim trenom sve više saznavali o delu sveta koji nam je relativno blizak, a o kojem ipak malo toga znamo. Prisutni su mogli da prate predavanje uz snimke Petrograda (Sankt Peterburg) kao i da pogledaju različite suvenire koje je profesorka Vuleta donela kako bi što vernije potkrepila svoju poučnu i veoma informativnu priču.

01.06.2012.UŽICE VIDI Svetska mega premijera najnovije knjige Nenada Veličkovića održana je u Užicu.Knjiga - Školokrečina, govori o nacionalizmu i indoktrinaciji u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim čitankama. Pisac je, čitajući primere iz svoje knjige, ilustrovao konfuziju koja vlada u glavama učenika ali i profesora i nastavnika. Iako tradicionalno postoji otpor prema svim vrstama promena, oni koji odlučuju o tome šta će se naći u udžbenicima koje čitaju naša deca svakako bi trebalo da pročitaju ovu knjigu.


31.05.2012.STARA PAZOVA VIDI Ljubitelji astronomije u Staroj Pazovi konačno su došli na svoje predavanje o svemirskom teleskopu Habl održao je Aleksandar Zorkić, urednik najboljeg domaćeg sajta na tu temu www.astronomija.co.rs Moglo se čuti obilje podataka o istorijatu ovog instrumenta, problemima koji su pratili puštanje u rad teleskopa i naučnim dostignićima koja su usledila, i pogledati najatraktivniji snimci udaljenih galaksija koji su obišli svet. Gosti su nam bili Jaroslav Grnja, profesor fizike i Janko Mravik, osnivač astronomskog društva Univerzum iz Bačke Palanke,astronomi amateri koji su prvi u Srbiji otkrili jednu novu promenljivu zvezdu i snimili tranzit vansolarne planete! Posle predavanja je usledio za posetioce najprivlačniji deo večeri: posmatranje Meseca, Saturna i Marsa kroz veliki teleskop postavljen na platou ispred Biblioteke!


26.05.2012.BEOGRAD - LIMERIK VIDI Bibliotekari Biblioteke grada Beograda na uspešan i zapažen način predstavile su svoj rad, kao i aktivnosti naše Biblioteke u okviru Četvrte konferencije o kvantitativnim i kvalitativnim metodama u bibliotekarstvu koja je bila održana u periodu od 22. do 25. maja ove godine u irskom gradu Limeriku. Zapaženo predavanje u okviru sesije Metodološka pitanja još jednom je istaklo ime naše emlje na internacionalnoj bibliotečkoj mapi...Uspešno i zapaženo izlaganje na Konferenciji imali su bibliotekari Biblioteke grada Beograda. Mr Nada Arbutina i Mr Stanka Jovičić, su prezentovale svoj rad o statističkim pokazateljima u bibliografiji u okviru sesije - Metodološka pitanja, u kojoj su svoje radove izložili i predstavnici Velike Britanije i Amerike


25.05.2012.PRIJEPOLjE VIDI U Matičnoj biblioteci Vuk Karadžić održana je panel diskusija na temu - Izrada godišnjeg plana rada škole plan stručnog usavršavanja. Budući da pravilnik o stručnom usavršavanju i sticanju znanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika rekoncipira sistem profesionalnog razvoja zaposlenih i nalaže nove procedure u izradi plana stručnog usavršavanja ustanove...DETALjNIJE KLIKOM NA SLIKU

25.05.2012.UŽICE VIDI Posle knjiga"Anina priča", "Hajdučica", "Kiselo grožđe" i drugih koji su bili izuzetno čitani i traženi u užičkoj Biblioteci publika je s nestrpljenjem dočekala najnoviji roman Mirjane Stakić , pod nazivom Hanina kći. Priča inspirisana starim porodičnim dnevnikom, o zabranjenoj ljubavi, strasti, tajnama i razotkrivanju istina. Pored autora o knjizi su govorili i prof. dr Miomir Milinković i Marija Vulović.


21.05.2012.NOVA PAZOVA VIDI Gradska biblioteka "Petar Petrović Njegoš" je u Sali Osnovne škole Rastko Nemanjić - Sveti Sava organizovala književno veče povodom nove knjige književnice Branke Pantelić. Autorka je čitala zanimljive odlomke iz svog novog romana - Priča o Basijani,a o knjizi je pohvalno govorila Katarina Sando, književni kritičar. Brankine dve knjige, Priča o Basijani i Ostava tajni. su veoma čitane u Biblioteci.


21.05.2012.ČAČAK VIDI Povodom 49. Disovog proleća, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis i Odbor Disovog proleća po prvi put su u aprilu 2012. godine raspisali konkurs za najbolju digitalnu fotografiju učenika osnovnih i srednjih škola opštine Čačak, pod temom + Slike moga zavičaja. Na konkurs je do 30. aprila 2012. godine prijavljeno 186 radova koje je poslalo 74 autora. Stručni žiri u sastavu Zoran Milošević, majstor fotografije, Milenko Savović, majstor fotografije, Miroslav Marić, grafički dizajner, ocenjivao je prispele radove u dve kategorije: najbolje fotografije učenika osnovnih i najbolje fotografije učenika srednjih škola. REZULTATI I DETALjI saznaće se klikom na prvonagrađenu sliku.


PRVI POZIV
VIDI Društvene mreže više nisu samo zanimljiv fenomen u virtuelnom svetu, one predstavljaju novo društveno i ekonomsko okruženje u kojem važe nova pravila komunikacije. Umreženo tržište nije samo nova teritorija (koju ćemo osvajati proverenim metodama) već nova kultura u kojoj prvo moramo da promenimo sebe da bi nas ostali uopšte razumeli i prihvatili komunikaciju. Ako i ne želite da se uključite, to ne znači da već niste predmet žive diskusije u kojoj se donosi presuda o vašoj tržišnoj poziciji. Zato se odreknite vašeg prava na ćutanje i počnite da razgovarate.
VREME JE DA PROVERIMO GDE SU TU BIBLIOTEKE !
Cene, rezervacije i detalje dobićete klikom na logo.


10.05.2012.MOSTAR VIDI Mostar Narodna biblioteka Srbije i Srpska pravoslavna eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska potpisale su 10. maja 2012. godine u Mostaru Protokol o saradnji koji za cilj ima formiranje biblioteke u okviru novouspostavljenog Generalnog konzulata Republike Srbije u tom gradu. Biblioteka će biti smeštena u obnovljenom zdanju Vladičanskog dvora u Mostaru u kome će se nalaziti i Generalni konzulat Republike Srbije.


10.05.2012.PRIJEPOLjE VIDI U Matičnoj biblioteci Vuk Karadžić dr Vanja Ljujić, stručnjak iz oblasti ljudskih prava sa Univerziteta u Lajdenu, za učenike srednjih škola održala je predavanje Ljudska prava iz ugla međunarodnog prava i socijalne psihologije. Dr Vanja Ljujić jedna je od učesnika MIDWEB projekta čiji je cilj da se kvalifikovani stručnjaci raznih profila koji su se školovali i sada rade i žive u inostranstvu privremeno vrate u zemlju i doprinese razvoju domaće privrede, radu lokalnih i republičkih vlasti, obrazovanju, boljem funkcionisanju javnih preduzeća. Ovaj projekat kojim upravlja kancelarija Međunarodne organizacija za migracije finansira se iz fondova Evropske komisije i implementira u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije. ...DETALjNIJE KLIKOM NA SLIKU

10.05.2012.UŽICE VIDI Pesnik i književni kritičar, autor više od 20 dela iz različitih oblasti književnog stvaralaštva, Rade Vučićević uvek je rado viđen gost u Narodnoj biblioteci Užice.Ovog puta povod je bio objavljivanje dve knjige: zbirke kritika OGLEDI IZ SAVREMENE SRPSKE KNjIŽEVNOSTI i knjige pesama SUSRETANjA.O knjigama su govorili: Milkica Miletić, Ivan Ršumović i autor.


03.05.2012.VIŠEGRAD - ŠESNAESTI SUSRETI BIBLIOTEKARA RS VIDI- KAO ŠTO JE ANDRIĆEV MOST KIČMA VREMENA I KAPIJA SAVJESTI, TAKO I BIBLIOTEKARI ŠTITEĆI PROŠLOST DAJU ZALOG ZA BUDUĆNOST I ČINE VJEČNOST VIDLjIVOM I OPIPLjIVOM. ZATO BI BILI NEIZMJERNO SREĆNI DA SVOJIM PRISUSTVOM UVELIČATE NAŠE TRADICIONALNO DRUŽENjE U VIŠEGRADU KOJE ĆE SE ODRŽATI 8. JUNA 2012. god. U 13 ČASOVA U PROSTORIJAMA BIBLIOTEKE.


30.04.2012.SOMBOR VIDI Povodom manifestacije Dan devojčica, preduzeća i osnovne škole iz dvadeset i dva grada iz Srbije sastali su se sa ciljem da zajedno podrže devojčice koje su na prelasku iz osnovne u srednju školu u izboru budućeg zanimanja i školovanja. U manifestaciji Dan devojčica učestvovalo je 57 preduzeća, 61 osnovna škola i oko 460 devojčica iz cele Srbije. Aktivnosti organizovane povodom ovog dana imaju za cilj širenje svesti prilikom izbora zanimanja i osnaživanje devojčica da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već se rukovode prema ličnim interesovanjima i sposobnostima. Manifestaciju Dan devojčica, Udruženje poslovnih žena Srbije organizovalo je 26.04.2012. godine u saradnji sa projektom Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu koji realizuje GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju), organizacija koja sprovodi programe koje finansira Nemačko Savezno ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

27.04.2012.KRALjEVO VIDI Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani iz Kraljeva objavila je do sada tri knjige pesama najstarijeg evropskog književnika, Francuza Filipa Žakotea, rođenog 1925. godine u švajcarskog gradu Mudonu. Reč je o knjigama pesama Kukuvija / Neuk, U zimskoj svetlosti / Misli pod oblacima i Lahori / Predeli sa odsutnim figurama, sve tri u prevodu pesnika Dejana Ilića. Juče je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu priređen program povodom knjiga Filipa Žakotea sa izdavačkim znakom kraljevačke biblioteke. Pred velikim brojem posetilaca, među kojima su se nalazili i studenti romanistike u našem glavnom gradu, govorili su Žan Lik Goester iz Francuskog instituta u Beogradu, Dragana Tipsarević, direktorica kraljevačke biblioteke, prevodilac Dejan Ilić i glavni i odgovorni urednik kraljevačkog izdavača Dejan Aleksić.


27.04.2012.JAGODINA VIDI Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na Internetu, unapređenju veb aplikacije biblioteke http;//bibliotekajagodina.srb, http;//bibliotekajagodina.rs, http;//jabooka.org.rs i zaživljavanju u svakodnevici globalnne i lokalne zajednice u 2011. godini - INternet klub dodeljuje NARODNOJ BIBLIOTECI "RADOSLAV NIKČEVIĆ" u Jagodini PLAKETU WEB BIBLIOTEKA 2011. Priznanje je uručeno na Danu biblioteke, 27.aprila 2012. u Jagodini.


25.04.2012.INĐIJA VIDI Poziv za prijavu učešća na 18. Susretima bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića - Odbor Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića u Inđiji upućuje P O Z I V za prijavu učešća na 18. Susretima bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića.Potrebno je da svi zainteresovani za učešće pošalju prijavu naučnog/stručnog bibliografskog rada:
iz istorije srpske bibliografije,
iz savremene bibliografske teorije i prakse,
prikaze i polemike...DETALjNIJE KLIKOM NA SLIKU


23.04.2012.BEOGRAD VIDI Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka grada Beograda organizovala je akciju SVI SMO U BIBLIOTECI. Građane su učlanjivali i preporučivali knjige poznati bibliotekari: Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta, TV voditeljka Maja Žeželj, muzičar Nele Karajlić., glumci Dragan Nikolić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Suzana Petričević i Ljubomir Bulajić. Akcija SVI SMO U BIBLITECI održava se već pet godina u Biblioteci grada Beograda, u cilju popularisanja Biblioteke, knjige i čitanja. Ovom prilikom otvorena je i izložba IVO ANDRIĆ: NEOBIČNA BIBLIFILSKA IZDANjA.


23.04.2012.KRALjEVO VIDI Kraljevačka biblioteka brojnim programima obeležila je 23. april, Svetski dan knjige. Bibliotekari su, najpre, u prepodnevnim satima posetili kraljevačko Porodilište i odeljenja Dečje hirurgije, Pedijatrije i Psihijatrije MC Studenica, Dečje odmaralište Goč i svima poklonili knjige.S mataruškim Gerontološkim centrom potpisan je sporazum o saradnji. Na Pozajmnom i Dečjem odeljenju s našim čitaocima družili su se, zatim, i knjige preporučivali dr Srđan Danojlić, sveštenik Mile Radić, novinar Alen Knežević i Predrag Bićanin, kapiten odbojkaškog kluba Ribnica iz Kraljeva.


18.04.2012.UŽICE VIDI U sredu 18.aprila održano je književno veče povodom dodele nagrada na Devetnaestom Konkursu MILUTIN USKOKOVIĆ(za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku).
Prva nagrada: Završni argumenti (šifra Kosmičke repeticije), Slaviša Obradović,79101 Prijedor,
Druga nagrada: Čudo u Brestu (šifra Strah od beline),Mirko Jovanović,22300 Stara Pazova,
Treća nagrada: Detalji(šifra 10312),Miloš Jovović,Beograd. Dobitnicima su svečano uručene nagrade a posetioci su mogli da čuju obrazloženje žirija i nagrađene pripovetke.


17.04.2012.NIŠ VIDI Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu, počev od 17. aprila 2012. godine, upućuje poziv bibliotekama i njihovim odeljenjima knjige za decu da učestvuju u kulturnoj akciji organizovanja i realizacije literarno-likovne radionice koja se sprovodi u susret 2013-oj, a povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Akcija nosi naziv: Razglednica moga zavičaja Cilj ove radionice je kulturno povezivanje kroz obrazovni rad i stvaralaštvo mladih u bibliotekama. Svojim prijavljenim radovima obezbedićete prisustvo značajnoj manifestaciji obeležavanja 1700 godina od objave Milanskog edikta, koja će se održati 2013. godine u Nišu.


14.04.2012.SOMBOR VIDI U dvorištu Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, 14. aprila 2012. godine, svečano je otkrivena bista somborskog i vojvođanskog mađarskog književnika Janoša Hercega. Bista Janoša Hercega postavljena je pored druga dva somborska književna velikana, Veljka Petrovića i Laze Kostića, sedamnaest godina nakon književnikove smrti...Književnik David Kecman pročitao je prepev jedne Hercegove pesme, a o značaju njegovog rada govorio je Radivoj Stokanov iz Gradske biblioteke. Na književnikov život u Doroslovu osvrnuo se Laslo Mesaroš, predsednik tamošnjeg Mađarskog kulturno-umetničkog društva Moric Žigmond i član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

11.04.2012.ODžACI VIDI ORGANIZACIONI ODBOR ODžAČKOG HAIKU FESTIVALA ODžACI 2012. Raspisuje K O N K U R S za najbolje neobjavljene haiku pesme i ciklus godine. Radovi se šalju u tri primerka potpisana šifrom, a rešenje šifre dostavlja se u zasebnoj koverti.Broj radova je ograničen na pet haiku pesama i jedan ciklus Autori koji budu slali pod više šifara biće DISKVALIFIKOVANI
Konkurs je otvoren od 11. aprila do 20. maja 2012. godine
Adresa za prijem radova :
Narodna biblioteka Branko Radičević,Željeznička 30, 25250 Odžaci, Tel. 025/5742-425


10.04.2012.NBS - BEOGRAD VIDI Dana 17. aprila 2012. godine u 15 casova u Narodnoj biblioteci Srbijeotvara se izlozba Nase ili tudjekoja predstavlja jedan od rezultata projekta EMBARK iz programa Kultura 2008-2013 Evropske komisije, zajednickog poduhvata Nacionalne biblioteke Ceske Republike iz Praga, Instituta za bugarski jezik iz Sofije i Narodne biblioteke Srbije na polju objedinjavanja spomenika pismenosti juznoevropskih i centralnoevropskih slovenskih naroda kroz digitalizaciju i elektronsku obradu rukopisne gradje. Izlozba obuhvata 60 printova rukopisnih i starih stampanih knjiga po izboru partnerskih institucija i svedoci o zajednickim korenima i bogatom i intenzivnom kulturnom razvoju srednjovekovne pismenosti koja je formirala identitete danasnjih drzava ceskog, bugarskog i srpskog naroda.


05.04.2012.BEOGRAD VIDI U četvrtak, 5. aprila 2012. u Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda održan je okrugli sto posvećen delu Svetlane Velmar-Janković, pod nazivom Nova čitanja Svetlane Velmar- Janković. Na okruglom stolu, svoje referate izložile su Aleksandra Žeželj, Aleksandra Ugrenović, Maja Dimitrijević, Biljana Jovanović, Dunja Dušanić, Stanislava Vujnović, Jana Aleksić, Mina Đurić, Milica Lazović, Jasmina Arsenović.Deset mladih kritičarki iznelo je svoje viđenje književnog stvaralaštva Svetlane Velmar-Janković, obuhvativši svojim izlaganjima ceokupan opus renomirane spisateljice. Moderator okruglog stola bio je prof. dr Mihajlo Pantić, na čiju inicijativu i prema čijoj koncepciji je skup i upriličen. Na osnovu referata sa okruglog stola planira se i štampanje zbornika.Okruglom stolu prisustvovala je i sama autorka, Svetlana Velmar-Janković...


02.04.2012. VIDI Na Međunarodni dan knjige a decu, Niš bio domaćin najuspešnijim učesnicima republičkog literarno-likovnog konkursa ANDERSENOVA BAJKA U PESMI I STRIPU koji je jedanaesti put raspisala Narodna biblioteka Stevan Sremac. Radosna lica mališana iz raznih krajeva Srbije ispunila su Gradsku kuću. Na početku programa, u ime Opštine Medijana, pozdravio ih je predsednik Dragoslav Ćirković. Usledio je umetnički performans Vreme Vuka i Andersena u kome su učestvovali: učenici iz OŠ Ivo Andrić, OŠ Radoje Domanović, članovi Dečijeg centra, Hor Vilenjaci iz Fabrike talenata, učenici Umetničke škole Niš, Muzičke škole Dr Vojislav Vučković i Gimnazije 9. maj. Najuspešnijim učesnicima Konkursa, na koji je pristiglo 1379 radova, dodeljene su vredne nagrade, diplome i pohvalnice.Detalji, klikom na sliku...

02.04.2012.JAGODINA VIDI Da otpad može postati sredstvo umetničkog izražavanja i nepresušni izvor ideja kreativaca dokazuje i radionica održana u subotu 31. marta u Narodnoj biblioteci Radislav Nikčević. U eri hiperprodukcije i neumerene potrošnje neobnovljivih prirodnih resursa vrlo je bitno novim generacijama ukazati da otpad može dobiti sasvim novu dimenziju. Reciklirana umetnost je upravo ono što su deca postigla napravivši lutkice samo uz pomoć flaša, balona, krpica i slamčica.


30.03.2012.STARA PAZOVA VIDI Gradski hor Stare Pazove imao je nastup u sali Biblioteke 30. marta. Publika je uživala u izvođenju dela I. Bajića, Đ. Verdija i dr. Program je osmislila horovođa Radmila Andrejević, a kao specijalni gosti nastupili su Bojana Sovilj i Sanja Prgonjić, pijanistkinje, i Ljubinko Lazić, vilončelista. Govorenjem poezije u ovaj program dobro se uklopila Radmila Grumić.


. VIDI


29.03.2012.NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE - BEOGRAD VIDI

29.03.2012.BEOGRAD - MADRID VIDI Ministarstvo kulture Španije bilo je domaćin prve od dve predviđene radionice namenjene radnom paketu 3 projekta Europeana Awareness.Radionica (3.1) je imala za cilj definisanje određenog tipa usluga koje će biti ponuđene korisnicima kroz mrežu 100 javnih biblioteka Evrope u 2013. godini.Sastanku su prisustvovali predstavnici javnih biblioteka iz Berlina (D), Arhusa (DE), Verije (GR), Biblioteke grada Beograda(RS) i sledećih institucija: AVINet-a (NO), Doklab (NL), Sound and Vision (NL), MDR (UK), Europeana-e (NL), MCU (E), PSNC (PL)i UKOLN (UK).... Dogovoreno je da sledeća radionica iz paketa 3.1 bude održana u Beogradu u periodu od juna do septembra 2012. Nakon što je 28. februara ove godine, na dan kada je Narodna biblioteka Srbije obeležila jubilarnu 180. godišnjicu osnivanja, održana prva aktivnost u okviru novouspostavljenog programa ,,Dečja Narodna biblioteka Srbije, prva redovna radionica biće održana u subotu, 31. marta 2012. godine sa početkom u 11 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (svečani ulaz sa Svetosavskog platoa)...Ulaz je slobodan. Broj učesnika ograničen je na 30. Programi u okviru ,,Dečje Narodne biblioteke Srbije održavaće se svake druge subote u zdanju nacionalne biblioteke na Svetosavskom platou, sa početkom u 11 časova. Radionice su prevashodno namenjene učenicima osnovnih škola.


28.03.2012.LAZAREVAC VIDI Od srede, 28. marta u holu Biblioteke biće otvorena izložba "Žene nobelovci". Autorka izložbe je bibliotekarka Marina Gavrilović, a izložbu otvara prigodnom besedom prof. dr Dragana Popović iz Centra za ženske studije.

23.03.2012. - LAZAREVAC - U svečanoj sali Biblioteke održana je uspešna i zanimljiva prezentacija autora knjige pesama "U kosi vetra", Ljiljane Vlahović. Zaključak je da Ljiljana liči na svoje pesme, a čule su se i neke nove kovanice poput "lazarljublje" iz pesme Ravanica.Promociju su pratile adekvatna muzička pratnja i odličan nastup glumca. Prisutni su bili lokalni mediji kao i 65 posetilaca, što je za lokalnog autora veliki uspeh.


23.03.2012.NIŠ VIDI U susret Vaskrsu, dr Ivica Živković, profesor Bogoslovije, u četvrtak, 22. marta održao je predavanje u Biblioteci. Profesor Živković je prisutne inicirao da predmet njihovog razmatranja budu nemoći, dajući akcenat na raspoloženja tokom Velikog posta. Vrlo zanimljivo predavanje koje je bilo dobro posećeno. Organizacija: Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Radio "Glas".


22.03.2012.ZVEZDARA - BEOGRAD VIDI U biblioteci-galeriji Branko Miljković na Zvezdari otvorena je izložba radova učenika zvezdarskih osnovnih i srednjih škola, prispelih na opštinski konkurs dečije karikature MALI PJER. Izložbu je otvorila predsednica upravnog odbora Prijatelja dece Zvezdare, gospođa Snežana Klasović. Opštinski konkurs organizovala je Organizacija Prijatelji dece Zvezdare, u saradnji sa Bibliotekom Vuk Karadžić, a 19 najboljih radova nagrađeno je knjigama i diplomama i oni će učestvovati na tradicionalnom 18. konkursu MALI PJER u organizaciji Prijatelja dece Beograda.


15.03.2012.KRALjEVO - BEOGRAD VIDI Prošlogodišnja izdavačka produkcija Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva predstavljena je juče u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Brojnim posetiocima i saradnicima, o knjigama sa izdavačkim znakom Biblioteke iz Kraljeva govorili su Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti i urednice Ana Gvozdenović i Gordana Timotijević. Aleksić je istakao da su minule godine odštampane knjige pesama Vojislava Karanovića, Srbe Ignjatovića, Radivoja Šajtinca, Nebošje Vasovića, Dejana Ilića, Dragana Hamovića i Filipa Žakotea, zbornici Pesnici u Žiči i Petar Pajić, pesnik i Lirski zapisi o streljanju u Kraljevu Anđeo sa Grdičke kose. Gordana Timotijević je podsetila da su, uz tri prošlogidšnja broja časopisa Povelja, štampani i dodaci Preporučeno, Pojedinačno i Vidi čuda, dok je Ana Gvozdenović ocenila je da kraljevačka Biblioteka mali izdavač za velika dela.


14.03.2012.STARA PAZOVA VIDI Predstavljanje knjige O jeziku Ane Marić, profesorke savremenog slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, inače rodom iz Stare Pazove, održano je 14. marta. U knjizi su radovi koji se odnose na slovački i srpski jezik u međusobnom kontaktu, zatim se autorka bavi dramama Vladimira Hurbana Vladimirova s lingvističkog gledišta. Vrlo je zanimljiv deo knjige koji govori o pomalo zaboravljenim narodnim običajima Slovaka u Staroj Pazovi. O ovoj knjizi govorio je Vićazoslav Hronjec, dok je celokupnu izdavačku delatnost Slovačkog izdavačkog centra prezentovao direktor Vladimir Valenćik.


13.03.2012.JAGODINA VIDI U Narodnoj biblioteci u Jagodini je održano stručno predavanje na temu Unapređenje plasmana poljoprivrednih proizvoda malih proizvođača. Predavači su bili: Diplomirani inženjer ratarstva Mile Gošnjić i Diplomirani inženjer telekomunikacije Dragan Sajić iz udruženja Srpska magaza koje je novi partner biblioteke na projektu AgroLib-Ja.Predavači su održali veoma interesantno predavanje koje su ilustrovali mnogobrojnim primerima iz svoje bogate prakse i dosadašnje saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije. Interakcija sa posetiocima je bila izuzetna i predavači su nakon predavanja odgovarali na mnogobrojna pitanja.


02.03.2012.NIŠ VIDI Drugog dana marta bibliotekari i knjižničari Narodne biblioteke Stevan Sremac prisustvovali su stručnom skupu na temu Novi zakoni u bibliotečko-informacionoj delatnosti Republike Srbije. Skup su organizovali Gradska biblioteka u Novom Sadu i Novosadski sajam u okviru ovogodišnjeg Salona knjiga. Boravak u Novom Sadu iskorišćen je i za posetu i upoznavanje sa radom Gradske biblioteke i Biblioteke Matice srpske.


.


29.02.2012.BEOGRAD-ZVEZDARA VIDI U sredu, 29. februara, u Biblioteci-galeriji Branko Miljković na Zvezdari održana je promocija 4 romana u izdanju KNjIŽEVNE OMLADINE SRBIJE. Pred mnogobrojnom, uglavnom mladom, publikom svoje književne prvence predstavili su:Jelena Filipović roman Magličasti ljudi,Mina Tanasković roman Da bi se naši putevi ukrstili,Dušan Pirković roman Putnik i Stefan Stefanović roman Bekstvo u zatvor.


24.02.2012.BEOGRAD-STARI GRAD VIDI Kurs IT 65 + (obuka za rad na računarima) i u novom prostoru ostvaruje rekordne rezultate. Ovih dana se broj polaznika, koji su uspešno savladali tajne nove tehnologije, bliži od 800! U novom prostoru, svakog radnog od 12 do 15 sati radi se na na uvećanom broju računara (po grupi ih je 15). Interesovanje je toliko, da su več rezervisani termini i popunjena mesta do 14.aprila 2012. Radi informacije zamolili smo neke od sadašnjih polaznika da nam daju svoje utiske. Detaljnije klikom na sliku...


21.02.2012.VALJEVO VIDI Nova knjiga Saše Obradovića - Saša Obradović rođen je u Valjevu 1968. godine. Diplomirani pravnik, zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova; zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. U slobodno vreme piše prozu. Sve dosadašnje knjige objavio je u Beogradskoj izdavačkoj kući Stubovi kulture. Član je Srpskog književnog društva. Večeras smo imali priliku da se upoznamo sa njegovom najnovijom zbirkom priča pod nazivom Izlazak iz zamka. Ona obuhvata deset pripovedaka raznorodne tematike, koje u sebi sadrže modele krimi priče, naučne fantastike, autobiografskog, političkog, a neke od njih se bave i temom odgovornosti u svaremenom društvu. Književni kritičar Ostoja Prodanović istakao je da Obradović koristi humor kao jednu od najbitnijih dimenzija, ali jednako vešto koristi i tragediju i pesimizam. Obradović je do sada objavio knjige: Ulazak u zamak, Mardijan je najzad mrtav, Vrt ljubavi, Drugi, drugi svijet i najzad Izlazak iz zamka...


09.02.2012.KRALjEVO VIDI Kraljevo je, kao i veći deo Srbije, okovano snegom i ledom. Zbog vremenskih nepogoda otkazano je predstavljanje prošlogošnjih pesničkih izdanja u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Najviše nevolja zadaje krov bibliotečke zgrade u Ulici cara Lazara. Velika količina snega lagano se otapa, pa mlazevi vode cure niz zidove hodnika na Dečjem odeljenju, zbog toga smo prinuđeni da ovaj deo Biblioteke zatvorimo. Čim budu otklonjene ove nevolje, Dečje odeljenje će proraditi. Vlaga se pojavljuje i u Odeljenju obrade knjiga. Krizni štab grada Kraljeva nije u mogućnosti da nam pomogne, pa smo u potrazi za alpinistima koji bi s krova očistili sneg. Deo knjižnog fonda je odložen na sigurnije mesto. Uprkos nevoljama, kraljevačka Biblioteka je otvorena od 8-20 časova. 07.02.2012.ČAČAK VIDI Raspisivanjem konkursa za rukopis za prvu pesničku zbirku na srpskom jeziku autora do 31 godine starosti, zvanično počinje 49. Disovo proleće. To se odnosi i na konkurs za Esej o Disovom stvaralaštvu i literarne radove za učenike osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga...


02.02.2012.STARA PAZOVA VIDI Prvi februarski ledeni dan, sreda, ostaće zabeležena kao važan datum za naše ogranke u Starim Banovcima, Novoj Pazovi i Golubincima, kao i za biblioteku u Staroj Pazovi. Dečji pisac Robert Takarič pred zahvalnom mladom publikom, koja nema tako često priliku da upozna pravog pisca - uživo, predstavio je svoje knjige namenjene, pre svega, adolescentima: Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta, Devojčice su jači pol, Devojčice uzvraćaju udarac, Menjam pubertet za bilo šta! Povoljno! i dr.


30.01.2012.JAGODINA VIDI Za manje od godinu dana od kada je Narodna biblioteka u Jagodini renovirala četiri seoske biblioteke, u njima organizovala obuku poljoprivrednika za rad na kompjuteru i otvorila sajt www.agrolib.rs/pijaca, poljoprivrednici se putem interneta informišu o pogodnostima i subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali se i besplatno reklamiraju, prodaju svoje proizvode i kupuju mehanizaciju. Sajt ima 158 članova iz raznih delova Srbije i Vojvodine.


27.01.2012.NIŠ VIDI Na veliki praznik Savindan, kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa srpskog, Narodna biblioteka Stevan Sremac otvara elektronsku čitaocu. Istoga dana kada počinje registracija nacionalnog ćiriličnog.SRB domena, biblioteka Nišu, koja je među prvima pristupila realizaciji projekta Da bude SRB IN ternet u bibliotekama, preuzela je u praksi luču vodilju u popularizaciji Interneta i podsticanju registracije .srb domena putem javnih biblioteka i virtuelne bibliotečke mreže. Zašto i kako je to urađeno najbolje svedoče reči direktora biblioteke Nebojše Vasića na otvaranju čitaonice koje su Vam dostupne klikom na fotografiju..


26.01.2012.ČAČAK VIDI Uz zvuke harmonike i taktove Erskog i Devojačkog kola, u utorak 24. januara 2012. godine u 11,30 započela je peta po redu, svečanost dodele nagrada NAJčitaocima ogranka u Zablaću. Brojna publika, koja je već pola sata pre početka programa ispunila trpezariju Osnovne škole Vladislav Petković Dis do poslednjeg mesta, burnim apaluzom pozdravila je Nikolu Radovića, učenika petog razreda ove škole, čija se harmonika često čuje i u Biblioteci.


24.01.2012.KRALJEVO VIDI - Neprijatelji naši koji nam prebacuju da više poštujemo Svetog Savu od Hrista, ne znaju ono što mi znamo: da je Sveti Sava sveti samo što je živeo po nauci Hristovoj i da se mi, klanjajući se Njemu, klanjamo u stvari Isusu Hristu...Setili smo se ovih reči patrijarha Pavla pripremajući se da obeležimo Savindan, praznik posvećen najvoljenijem srpskom svecu Svetom Savi (Nemanjiću). U petak, 27. januara, u čitaonici Dečjeg odeljenja BIBLIOTEKE STEVAN PRVOVENČANI, s početkom u 19 časova, 23. put, organizovaćemo Svetosavsku akademiju.


20.01.2012.STARA PAZOVA VIDI - U Biblioteci "Dositej Obradović" predstavljena je knjiga "Istorijat zdravstva u Staroj Pazovi", čiji su autori profesor istorije Jaroslav Miklovic i pasionirani kolekcionar arhivske građe vezane za istoriju našeg mesta, Jan Horvat. Po rečima samih autora, monografija nam pruža obilje dokumenata ove plemenite ljudske aktivnosti i ličnostima koji su u njoj delovali za proteklih dva i po veka. Osim, autora, o knjizi su govorili direktor Doma zdravlja u St.Pazovi Željko Katić, i lektor Sava Đurđević, a veče su obogatili muzičkim prilogom učenici Osnovne škole "Heroj Čmelik".


11.01.BEOGRAD VIDI - PROČITAJ Početak nove godine prilika da je započnu ili prvi put predstave novi bibliotečki projekt. Jedan od onih koje preporučujemo je INTERNET ZONA koji približava upotrebu Interneta u bibliotekama svim korisnicima. Uz osnovna znanja korišćenja računara, u slobodnom pristupu, biblioteke će postati mini referalni centri koji će biti u službi davanja osnovnih životnih informacija

pročitaj Na Internetu, ali i u 14 biblioteka u Beogradu korisnicima bibliotečkih usluga će direktno biti dostupni web sadržaji iz domena DRŽAVNE UPRAVE, TRAŽENjA POSLA i UČENjA.


30.12.LAZAREVAC VIDI - PROČITAJ U predvorju Biblioteke "Dimitrije Tucović" dodeljene su godišnje nagrade za najaktivnije čitaoce u 2011.godini. Kao i svake godine Biblioteka svoje najvernije čitaoce nagrađuje besplatnom članarinom za narednu godinu i, naravno, knjigom. Ove godine bilo je deset dobitnika nagrada, po kategorijama. Nakon dobrodošlice i skromnog koktela za nagrađene, zainteresovani su mogli da ostanu i poslušaju godinji koncert završne godine SMŠ "Marko Tajčević" koji je održan u svečanoj sali Biblioteke.


27.12.2011.PRIJEPOLjE VIDI Matična biblioteka Vuk Karadžić je 24. i 25. decembra po drugi put okupila učenike viših razreda osnovne škole u okviru Kreativne školice čiji je cilj priprema knjige o Prijepolju iz dečijeg ugla. Priprema knjige o Prijepolju po ideji Jasminke Petrović, pisca za decu, započeta je nizom radionica u aprilu ove godine u saradnji sa polaznicima škola koje su u okviru projekta "Biblioteka za kreativno odrastanje" organizovane pri Matičnoj biblioteci- Male škola novinarstva "Žur za žurnalce", Škole kreativnog pisanja, Škole crtanja. Knjiga, čiju su koncepciju osmislila sama deca, obuhvatiće literarne i likovne radove o Prijepolju koji su nastali u okviru ovih kreativnih radionica. Veliki deo materijala je već pripremljen, a objavljivanje knjige i njena promocija, za koju će takođe biti zadužena deca, očekuje se u martu 2012. godine. Sredstva za objavljivanje knjige obezbedila je Državna lutrija Srbije.


22.12.2011.BEOGRAD VIDI U Biblioteci grada Beograda otpočela je raalizacija projekta Internet zona. Predmet projekta je formiranje 14 informativno-edukativnih Internet centara tzv. Internet zona u 14 objekata Biblioteke grada Beograda. U Internet zonama građani će tokom trajanja projekta, ali i po njegovom okončanju, dobijati informacije o korisnosti Interneta i moći da pohađaju radionice za praktičnu upotrebu Internet tehnologije (osnovi korišćenja računara, e-Posao, e-Uprava, e-Učenje). Istovremeno, projekat će se setom aktivnosti baviti i promocijom .srb domena.


15.12.2011.KRALjEVO VIDI Dan bibliotekara Srbije, 14. decembar, obeležen je u kraljevačkoj Biblioteci izuzetno svečano. Od ranog jutra naši sugrađani su pohrlili da iskoriste mogućnost besplatnog upisa, pa se na Pozajmno odeljenje, u pojedinim trenucima, gotovo nije moglo ni ući. U čitaonici Dečjeg odeljenja, uz prisustvo velikog broja prijatelja, predstavnika lokalne samouprave, crkvenih velikodostojnika, Mašinskog fakulteta... održan je prigodan program i dodeljene nagrade čitaocima i saradnicima. Najduži aplauz pripao je najmlađoj čitateljki, trogodišnjoj Jelici Korićanac i najstarijoj, osamdesetogodišnjoj Rajni Obrezi. Nagrade su dodeljene i mlađanoj Teodori Simović, zatim Gordani Gadžić, Mološu Prekiću, Veselinu Gruboru, Milutinu Mikoviću...


09.12.2011.BEOGRAD VIDI Biblioteka grada Beograda poziva sve zainteresovane da dostave predloge za nagrade Marija Ilić-Agapova i Gligorije Vozarović. Rok za dostavljanje predloga je ponedeljak, 26. 12. 2011. Odluka o nagradama biće saopštena 11. januara 2012. godine, na Dan biblioteke.


. VIDI ČAJETINA 5 i 6. DECEMBAR 2011.- U Čajetini je održan stručni skup bibliotekara pod nazivom Da bude SRB.INternet u biblioteci (srb. Domeni i internet u bibliotekama). Cilj skupa bio je animiranje i osnaživanje javnih biblioteka u Srbiji da aktivno koriste Internet i promovišu .srb domen na Internetu. Uvodnu besedu PUT ĆIRILICE nadahnuto je dala Snežana Đenić, direktorka biblioteke domaćina. Na skupu je učestvovalo 48 bibliotekara. Učesnici su bili iz Novog sada, Beograda, Velikog Gradišta, Jagodine, Niša, Čačka, Užica, Višegrada, Valjeva, Ljiga, Požege, Priboja, Nove Varoši... Uz brojne goste bili su tu i predsednici Bibliotekarskog društva Srbije i Društva bibliotekara Republike Srpske, ali i prvi ljudi lokalnih sredina koje podržavaju ovakve vidove unapređenja kvaliteta kulturnog života.
Projekat se realizuje u okviru 4 PI RNIDS, programa podrške projektima popularizacije Interneta.
Organizatori skupa bili su Internet klub, Ljig (sektor za biblioteke, muzeje i arhive) i Biblioteka Ljubiša R.Đenić u Čajetini.
Detaljan izveštaj i deo prezenatcija možete videti klikom na sliku.


16.11.2011.BEOGRAD-ZVEZDARA VIDI Povodom Svetskog Dana prava deteta, 16. 11. 2011. u ogranaku Branko Miljković, održan je susret pisaca knjiga za decu i učenika osnovnih škola sa Zvezdare. U druženju koje je, na obostrano zadovoljstvo, trajalo preko dva dva sata učestvovali su pisci Gordana Maletić, Rajko Lukač i Božidar Pešev. Nakon upoznavanja, pisci su predstavili deci svoj rad i knjige i ispričali im kako su i zašto počeli da pišu za njih. Brojna i zahtevna pitanja mladih čitalaca su se sustizala i prestizala. Da li je lako pisati za decu?- bilo je jedno od postavljenih pitanja... Razgovor koji se razvio tokom ovog susreta je pokazao da se deca i pisci lako i brzo sporazumevaju, da je deci važno da znaju kakvi su to ljudi koji pišu za njih i da li su iskreni u tome što rade..

13.11.2011. VIDI U Biblioteci "Božidar Knežević" u Ubu svečano otvoreno Odeljenje stručne knjige. Ovim prostorom od oko 80 metara kvadratnih Ubska biblioteka je dobila savremeno opremljenu čitaonicu za stručnu literaturu i internet kutak. Odeljenje su otvorili dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i predsednik opštine Ub.


08.11.2011.LjUBOVIJA VIDI U Parohijskom domu u Ljuboviji u organizaciji biblioteke "Milovan Glišić" održano je 8. novembra veoma uspešno književno veče i promocija novog romana prof. Milenka Markovića - Jevanđelje po Borivoju. Veoma nadahnuto i inspirativno o knjizi je govorio i istoričar, recezent mr. Miloje Ž. Nikolić iz Valjeva. Milenko Marković rođen je 1957. god u Ljuticama (opština Koceljeva). Završio je Filološki fakultet u Beogradu, grupa za srpski jezik i književnost. Amaterski se bavio i režijom, postavio petnaestak drama na scenu među kojima je i nekoliko njegovih. Nagrađen je na konkursu Književne omladine Srbije za pripovetku "Pet dni u Solunu", piše pripovetke, eseje i aforizme. Živi i radi u Koceljevi.

06.11.2011.NIŠ VIDI Povodom Meseca nauke, Francuski institut u Srbiji i Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš, organizuju zanimljivu izložbu pod nazivom - Šuma- zajednica koja živi, koju je osmislila fondacija GdPlanet u okviru Međunarodne godine šuma. Ovu ediciju čini 20 odabranih postera predivnih slika šuma za velike formate koje su ilustrovali svetski fotografi, a među njima i Jan Artus-Bertran. Otvaranje izložbe je u Biblioteci, u utorak 8. novembra u 18 časova, a svi zainteresovani moći će da je vide do 30. novembra 2011. godine.

04.11.2011.KRALjEVO VIDI Trotomna knjiga i dokumentarni film Vojska Jugoslavije u odbrani od NATO agresije 1999., u izdanju Kluba generala i admirala Srbije, predstavljeni su sinoć u kraljevačkoj Biblioteci. O ovom, kako je istaknuto,kapitalnom izdanju, govorili su general-potpukovnik u penziji Zlatoje Terzić, ratni pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komade, genaral-major Miloš Đošan, glavni i odgovorni urednik knjige i general-major u rezervi Dušan Vojvodić, autor filma. Knjiga je, inače, nastala kao rezultat okruglih stolova održanih 2007. i 2009. godine u Beogradu, na kojem su učestvovali visoki oficiri nekadašnje Vojske Jugoslavije.


31.10.2011.BEOGRAD-RAKOVICA VIDI Pre 87. godina, 31. oktobra 1924., u Milanu, na skupu bankara iz preko 20 zemalja sveta, osnovan je Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je ustanovljen i Svetski dan štednje koji od tada, na razne načine, obeležavaju banke i druge finansijske institucije. Ali ne samo one. Glavni razlog za finansijske probleme, kod većine ljudi, je što u detinjstvu nisu ništa naučili o novcu. Zato su, povodom Međunarodnog dana štednje, bibliotekarke Biljana Vig i Jasna Janković, u ogranku Miroslav Antić na Vidikovcu BGB odeljenja "Miodrag Bulatović", kroz zanimljivu priču o nastanku novca i štednji približile deci ovu tematiku. U toku priče su nastali i crteži koji su ukrasili biblioteku. Bilo je novca na sve strane - u kasicama, na drveću, u bašti, saksijama...

28.10.2011.ČAČAK VIDI U životu svakog čoveka postoji jedan grad, jedno mesto, stopa zemlje za koju je vezan uspomenama. U Čačak, grad odrastanja vratio se Jovan Nikolić 28.oktobra 2011. posle više od 12 godina samoizgnanstva u Nemačku. Povratak je obeležila i nova knjiga pesama Soba s točkom, prva posle deceniju i po objavljena u Srbiji.Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis organizovala je povratak svog zavičajnog pesnika i prvo Nikolićevo predstavljanje književnoj javnosti u gradu u kome je sve i počelo. Pesnik se najpre susreo sa novinarima, a zatim su ga s pažnjom slušali gimnazijalci. Čačani su toplo pozdravili svog gosta niotkuda i belu vranu za koje dugo nisu ništa znali. Na dane mladosti i poetski opus Jovana Nikolića Jofa podsetili su Danica Otašević, Marijana Lazić, Slobodan Nikolić, Baćko Bukumirović, kao i braća Vladimir i Boris Kapetanović muzičkom interpretacijom Nikolićevih stihova.


06.10.2011.POŽAREVAC VIDI Polaganjem venaca kraj biste Slobodana Stojanovića u Sunčanom parku, proteklog utorka, u organizaciji Biblioteke Ilija M. Petrović, a pod pokroviteljstvom grada Požarevca, otpočela je manifestacija Dani Slobodana Stojanovića. U ime lokalne samouprave vence su položili gradonačelnik, Miodrag Milosavljević i predsednik Skupštine, Miomir Ilić, dok je ispred Biblioteke, poštu maestru pisane reči, odala direktorka, Beba Stanković. - Na ovaj način se odužujemo Slobodanu Stojanoviću, književniku, koji je dosta toga učinio za našu kulturu. S obzirom da je tema prošlogodišnje manifestacije bilo dramsko stvaralaštvo, ove godine akcenat je na filmskom i TV stvaralaštvu, naglasila je Stankovićeva.


06.10.2011.BEOGRAD - SISAK VIDI Narodna knjižnica i čitaonica Sisak organizovala je 6 i 7. 10, 2011. godine Međunarodni stručni skup Festival knjižničarstva Pokaži što znaš. Na njemu su učestvovali knjižničari-bibliotekari narodnih biblioteka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Skup su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Iz Srbije projekat IT65+ predstavio je Mirko Marković, savetnik za posebne prpojekte i programe BGB, pod intigrantnim naslovom I BAKE I DEKE TO RADE. U njegovom izlaganju posebno su naglašeni značaj uklanjanja IT inkluzije ove kategorije korisnika i saradnja sa NVO IAN u IT povezivanju najstarijij i najmlađih korisnika bibliotečkih usluga u zajedničkom takmičenju. Ovu temu i projekat su kolege iz Hrvatske prihvatili na neskrivenim simpatijama i odobravanjem...


20.09.2011.BEOGRAD VIDI U biblioteci-galeriji Branko Miljković, ogranku biblioteke Vuk Karadžić na Zvezdari, 20. septembra otvorena je izložba ilustracija dve mlade beogradske umetnice, Mine Simić i Jane Adamović, BEOGRADE, DOBAR DUŠKO, inspirisanih aforizmima Duška Radovića. Izložba će biti otvorena do 29. oktobra. U okviru DEČIJE NEDELjE mlade umetnice će u istom prostoru od 3. do 7. oktobra održati umetničke radionice za decu Zvezdare I JA SAM ILUSTRATOR.

16.09.2011.NIŠ VIDI U petak, 16. septembra 2011. godine, čitaonica Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu bila je mala za sve koji su želeli da prisustvuju promociji romana Danijele Knez Okean u oku. O romanu su govorili: Ivan Stamenković, dr filoloških nauka, Milica Vučković, urednica književnog kluba SKC-a i Danijela Knez, autorka. U muzičkom delu večeri nastupili su Nevena Ristić, solista i Milan Mutaović, gitara. Da je roman stvaran da nosi moćnu poruku nade, odgonetne religijski smisao čovečanstva i natera vas na buđenje lične duhovnosti i morala potvrdilo je i ovo veče.


15.09.2011.BIJELjINA VIDI U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini promovisana je knjiga "Slovenska mitologija", autora Nenada Gajića, posvećena drevnim običajima starih Slovena koji su se zadržali do danas, a veoma često se ne zna šta zapravo predstavljaju...


13.09.2011.KRALjEVO VIDI U Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani, u saradnji s Narodnom bankom Srbije, održana prva interaktivna radionica Upravljanje ličnim finansijama. Ove radionice održavaju se još samo u Beogradu i Novom Sadu. Bankarski stručnjaci Isidora Orlović i Velibor Vidić govorili su o upravljanju ličnim finansijama, odnosno načinima kako što ekonomičnije koristiti kućni budžet. Tridesetak polaznika ove radionice najviše je zanimalo kako u svakodnevnom životu izbeći nepotrebna trošenja novca. - Nikako ne idite u kupovinu gladni i bez spiska jer se tada troši najmanje 10 odsto više, umesto običnih, koristite tzv. štedljive sijalice, kupujte porodične pakete u mobilnoj telefoniji, nabavljajte uređaje A kvaliteta jer su oni štedljiviji... neki su od saveta bankara. Kraljevačka biblioteke će i u narednom periodu, u saradnji s Narodnom bankom Srbije, održavati ove radionice, a zainteresovani se mogu prijaviti lično telefonom 321-377 ili mejlom biblioteka@tron.rs.


13.09.2011.BEOGRAD -* VRAČAR VIDI BIBLIOTEKARSKO PITANjE
OD 12.SEPTEMBRA:
- DA LI JE NAŠ 11.SEPTEMBAR
TRAJAO 4 GODINE ?


12.09.2011.Beograd VIDI SAMURAI CYBERPUNK Revija japanskih sajberpank filmova uz uvodna predavanja Sajberpank je karakterističan za `80-e godine dvadesetog veka, ali mnogi aspekti ovog žanra mogu se upotrebiti i danas. Neke od osnovnih tema sajberpanka su negativni uticaj tehnologije na čovečanstvo, fuzija čoveka i mašine, kontrola velikih korporacija nad društvom, fokusiranost priče na podzemlje i sveprisutan pristup informacijama.


02.09.2011.Kraljevo VIDI U povodu dvadesetogodišnjice Žičkog duhovnog sabora - Preobraženje - Narodna biblioteka - Stefan Prvovenčani objavila je, knjigu beseda dobitnika pesničke nagrade Žička hrisovulja. Uobičajeno je da, nakon uručenja priznanja, dobitnik izgovori prigodnu besedu, a prvi je to uradio akademik Miodrag Pavlović, 1994. godine, inače, treći po redu žički laureat. Prethodna dvojica, Dobrica Erić i Milutin Petrović, nisu imala ovo prigodno slovo jer je ovaj običaj uveden tek na Trećem žičkom duhovnom saboru.


26.08.2011.ČAČAK VIDI Završnom izložbom i premijerom predstave Bakin rođendan 25. avgusta 2011. godine , uspešno je završeno još jedno leto u čačanskoj Biblioteci. Kroz sedam tematski različitih kreativnih radionica prošlo oko 100 osnovaca, a njihovi radovi najbolje govore koliko su bili inspirisani i maštoviti. Najmlađi su kreirali čestitke, oslikavali bookmarker-e, osmišljavali zanimljive maske i lutke, a kamenje su pretvarali u čarobne magnetiće...

25.08.2011.PRIJEPOLjE VIDI Matična biblioteka "Vuk Karadžić" od ove godine je bogatija za preko 1600 vrednih naslova iz privatne kolekcije knjiga primarijusa dr Milomira Popovića iz Beograda. Tematski dodatak "Bibliofil" posvećen ovoj biblioteci naći će se na kioscima uz novi broj lista "Polimlje" koji izlazi u petak 26.avgusta 2011.Privatna biblioteka dr Popovića predstavlja veoma bogatu i pažljivo biranu kolekciju knjiga koja broji preko 3000 naslova, iz oblasti nauke i umetnosti, a naročito medicine, filosofije, psihologije, književnosti i filologije ali i iz ekonomije, prava, istorije, prirodnih nauka...


20.08.2011.VALJEVO VIDI Tokom letnjeg raspusta, u Biblioteci je organizovan ciklus radionica pod nazivom "Vesela sreda u Biblioteci". Svake srede, mališani su se družili i zabavljali. Kroz igru su učili i stvarali na zadate teme. Ciklus je obuhvatio sledeće radionice: "Fotke leta", "Ta divna, ružna stvorenja", "Na slovo, na slovo" i "Zanimljiva geografija: šta, gde i kako u Americi, Evropi, Aziji..."

11.08.2011.NIŠ VIDI Posle Parka Svetog Save naša akcija Šarena polica je realizovana na novoj lokaciji, u okviru obeležavanja Dana mladih u Nišu. U Parku Čair u četvrtak, 11. avgusta, od 16 do 20.30 časova, četrdeset i pet ljubitelja čitanja je razmenilo knjige i preuzelo svoje kupone za članarinu sa popustom. Akcija Šarena polica je opet izazvala veliko interesovanje i pokazala da Nišlije vole da čitaju.

05.08.2011.JAGODINA VIDI Narodna biblioteka koristi svaku priliku da prepozna interesovanja, potrebe i želje dece članova biblioteke. I ove godine će im ići im u susret programom MLADI ZA MLADE na različitim sadržajima i u raznim oblastima. Najveće interesovanje ove godine su izazvale sledeće radionice: ORIGAMI-veština oblikovanja papira ČUDESNI DINOSAURUSI-video prezentacija i kviz znanja ENGLESKI KROZ ZABAVU ZAGONETNE PRIČE-zasnovane na knjigama Uroša Petrovića Ovo je i poziv za sve zainteresovane da nam se pridruže i uvećaju broj zaljubljenika u čitanje.


21.07.2011.NIŠ VIDI U četvrtak, 21. jula, u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" predstavljen je drugi broj časopisa za bibliotekarstvo, informatiku i kulturu BIBLIOZONA. O časopisu su govorili saradnica časopisa i predsednica Drustva Dante Aligijeri Niš Slavica Mitić Paolilo, Maja Novaković i članovi redakcije Marija Čupić, Miroslav Aleksić, Ljubiša Nikolić i Emilija Radmilović, po čijem projektu je i realizovan časopis. Časopis BIBLIOZONA izdaje Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš.


15.07.2011.BOR - Narodna biblioteka Bor raspisuje Konkurs za neobjavljenu kratku priču pisanu na srpskom jeziku. Konkurs traje od 15. jula do 1. oktobra 2011. godine. Žiri će odluku o najboljim pričama saopštiti 17.oktobra 2011.godine. Članovi žirija za 2011. godinu biće: Vladimir Arsenić (Zrenjanin), predsednik žirija Violeta Stojmenović (Bor), Goran Milenković (Bor). Kratku priču do jedne stranice kucanog teksta pošaljite kao prilog (attachment) na adresu: kratkapricabor@gmail.com. Potrebno je priču potpisati šifrom. Nagrade:Prva nagrada, 20000 dinara-Druga nagrada, 15000 dinara-Treća nagrada, 10000 dinara. Najboljih deset kratkih priča po izboru žirija biće štampane u časopisu Beležnica. Informacije Narodna biblioteka Bor Moše Pijade 19 Bor tel. 030458120 - elektronska pošta -korsicki@gmail.com


01.07.2011.SOPOT VIDI DANI MILOVANA VIDAKOVIĆA Manifestacija "Dani Milovana Vidakovića" u organizaciji Biblioteke grada Beograda,Odeljenja Biblioteke "Milovan Vidaković", GO Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće ove godine održaće se po šesnaesti put.PROGRAM MANIFESTACIJE klikom na sliku.


28.06.2011.UŽICE VIDI "Elektronski pristup Zaštitniku građana" - realizacija projekta, u koji su uključeni Bibliotekarsko društvo Srbije i Narodna biblioteka Užice, počinje od utorka 28. juna. Bibliotekari Dragana Ristanović i Ilija Smiljanić omogućiće svim zainteresovanim "elektronski pristup Zaštitniku građana" utorkom i četvrtkom od 11 do 13 sati


27.06.2011.VALjEVO VIDI Susretom sa Vidom Ognjenović i predstavljanjem njenog romana Posmatrači ptica (Arhipelag, 2010) u Matičnoj biblioteci Ljuba Nenadović otvorena je jubilarna 25. sezona Dvorišta. O najnovijem romanu govorio je književni kritičar Gojko Božović. Ovogodišnji ciklus književnih večeri Dvorišta biće prožet i serijalom Jedni o drugima, tako slede promocije zbirke poezije Valjevca Dragana Pavlovića Gospodar žive u izdanju Matične biblioteke. predstavljanje književnika i novinara Koste Dimitrijevića (1933) sa delom Neobične sudbine životni fragmenti u kojem iznosi sećanja na poznate umetnike koje je poznavao, poput Andrića, Crnjanskog, Isidore Sekulić, Olje Ivanjicki, Deroka i drugih. U julu će u Dvorištu gostovati Vidosav Stevanović, Vladimir Pištalo, Dušan Nedeljković i Marija Škornički.


18.06.2011.BEOGRAD VIDI U subotu 18. juna u biblioteci "Đorđe Jovanović" odelnju BGB, je održano nesvakidašnje takmičenje za bake, deke i njihovih unuka. Organizator je bila lokalna nevladina organizacija IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda. Parovi koje su činili baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina nadmetali su se u snalaženju na Internetu i u radu na računaru. Parovi koji su se prethodno prošli kvalifikacije, imali su zadatak da što brže i što tačnije odgovore na različita zanimljiva pitanja u onlajn kvizu koristeći pri tome Internet za traženje informacija. Takmičari su pokazali da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u premošćavanju digitalnog jaza između generacija podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Pobednicima su sledovale nagrade: laptop računar, desk top računar i kvalitetna web kamera.


11.06.2011.RUMA VIDI - Skupština bibliotekara Srema u Rumi - Gradska biblioteka Atanasije Stojković biće domaćin ovogodišnjoj Skupštini bibliotekara Srema. Skupština bibliotekara Srema održaće se 10. juna 2011. u Kulturnom centru u Rumi. Skupština bibliotekara Srema je najviši organ Podružnice bibliotekara Srema koja radi u sastavu Bibliotekarskog društva Srbije, a čast da bude domaćin ovogodišnjoj redovnoj skupštini podružnice pripala je Gradskoj biblioteci Atanasije Stojković. Detalji klikom na sliku.


01.06.2011.SAJBER TIMOVI SNOVA ZA SVE BIBLIOTEKE I NJIHOVE BAKE I DEKE -Pozivamo bake deke i njihove unuke da zajedno učestvuju u jedinstvenom IT takmičenju. Par može da čine baka ili deka sa svojom unukom ili svojim unukom mlađim od 13 godina. Prijavljivanje parova traje do 10. juna putem imejla e-mail ili telefonom 011 / 7617 197. Želimo da i na ovaj način podignemo svest javnosti kao i porodica o potrebi za digitalnim uključivanjem starijih i da pokažemo da unuke i unuci mogu odigrati ključnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Parovi baka/deka + unuk/unuka će se takmičiti među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz pitanja koristeći Internet za traženje informacija. Najbolje očekuju vredne nagrade!
Prva nagrada laptop !
Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail edu@ian.org.rs, IAN-Međunarodna


30.05.2011.INĐIJA DETALjI Nove audio knjige u fondu Biblioteke - Zvučna knjiga je projekat koji obuhvata izradu i distribuciju audio-knjiga u CD formatu koji je Glasnik pokrenuo 2010, idući u korak sa savremenim tokovima izdavačke produkcije.Početak tog projekta obeležilo je objavljivanje knjige Čujte Srbi! Arčibalda Rajsa, a potom su se pojavili i Izabrani tekstovi Ive Andrića, Moje uspomene Živojina Mišića, koje je već nalaze na policama Biblioteke. Biblioteka je u svoj fond uvrstila nove knjige u ovom formatu. Detaljnije klikom na sliku.


28.05.2011.LAZAREVAC VIDI -Diplomirani psiholog i psihoterapeut Svetlana Živković-Simić održala je 26. maja u čitaonici Biblioteke uvodno predavanje na temu Moj put do uspeha. Govorila je o tehnikama kojima se mogu postići vrhunskih rezultati u životu i pomoću kojih oni koji ih koriste mogu istrajati do ostvarivanja svojih zacrtanih ciljeva. Zainteresovani su na ovom susretu u Biblioteci mogli da se bliže upoznaju sa svrhom seminara, ali im nisu otkrivene same tehnike postizanja cilja; objašnjeno je kako funkcioniše ljudska svest u odnosu na podsvest i zašto u stvari ljudi staju na pola puta do ostvarenja svojih ciljeva.


25.05.2011.NOVI SAD DETALjI AGENCIJA VASANTA uz podršku Društva bibliotekara Srbije organizovala je 25, 26, i 27. maja 2011. u Novom Sadu prvo savetovanje u oblasti kulturnog turizma i bibliotekarstva.Na skupu su učestvovali bibliotekari iz: Herceg novog, Vinkovaca, Bijeljine, Banja luke, Beograda ( Sopot, Barajevo, Grocka, Zemun...), Novog sada, Šapca, Niša, Kraljeva, Bajine bašte, Stare pazove, Odžaka, Vrbasa, Bačke palanke, Apatina... Predavači: prof.dr. Željko Vučković, Jasmina Ninkov, Mirko Marković, Nevenka Mitrović... Obrađene teme su obuhvatile osnovne postulate ove teme u odnosu na bibliotečku delatnost, resurse i potencijale za praktičnu primenu. Teoriska pitanja su razmatana i sa iskustvene i primenljive strane što je rezultiralo izuzeno atraktivnim radionicama i trenzima na adekvatnim lokacijama. Posle izvršene evaulacije usvojeni su i Zaključci skupa, koje možete preuzeti u nastavku, klikom na sliku.


20.05.2011.ČAČAK DETALjI Gost 48. Disovih svečanosti u četvrtak, 19. maja 2011. godine, bio je dr Manfred Jenihen, slavista, srbista i prevodilac iz Berlina, i osvedočeni prijatelj srpskog naroda i kulture. Profesor Manfred Jenihen je zadužio srpsku kulturu brojnim prevodima, člancima i publikacijama iz srpske književne prošlosti od Dositeja do današnjih dana a jedan od poslednjih velikih poduhvata je antologija srpske poezije dvadesetog veka objavljena na nemačkom jeziku pod nazivom Pesma od koje se otvaraju brda. U antologiji je zastupljeno 80 srpskih pesnika, od Laze Kostića i Šantića do Dragana Jovanovića Danilova i Ane Ristović, prevdeno je oko 700 pesama na nemački jezik...Srpsko nemačke kulturne veze izazvale su veliko interesovanje čačanske publike koja se u velikom broju okupila u Umetničkoj galeriji koja nosi ime značajne srpske slikarkie Nadežde Petrović, koja se školovala u Minhenu početkom dvadesetog veka.


14.05.2011.VRUJCI - LAZAREVAC DETALjI Biblioteka "Dimitrije Tucović" iz Lazarevca organizuje 16, 17. i 18. juna u hotelu "Vrujci" u banji Vrujci stručni skup "Bibliotekar struka i profesija: "Biblioteke 21. veka". Predavača (uvod u temu) će biti 4, a svi učesnici izlažu u okviru teme na okruglom stolu. Radna grupa na kraju sumira zaključke i prosleđuje iste. Trećeg dana skupa, u subotu 18. juna, planira se obilazak nove biblioteke u Lazarevcu, izlet i ručak u etno-selu "Babina reka".
Cena učešća na skupu je 12.480 dinara. Ukoliko biblioteka prijavi jednog učesnika plaća punu cenu, a za svakog sledećeg troškovi se umanjuju za 5%, tj. za dva prijavljena cena je 23.700, za tri 35.500 dinara. Doplata za jednokrevetnu sobu je 700 dinara dnevno. Prijave slati najkasnije do 25. maja na adresu:
Biblioteka "Dimitrije Tucović", Hilandarska 2, 11550 Lazarevac, na telefon 011 8122 997 ili na
biblioteka.lazarevac@gmail.com


13.05.2011.NIŠ DETALjI Narodna biblioteka Stevan Sremac je 13. maja proslavila svoj dan i 132. godinu postojanja. Dobrodošlicu gostima, predstavnicima republičke i gradske vlasti, direktorima javnih preduzeća i institucija, kolegama, piscima i čitaocima poželeo je direktor Nebojša Vasić. Podsetio je da su javne biblioteke kulturni, obrazovni i informacioni centri i ukazao je da uprkos vidnom i značajnom unapređenju rada, ograničeni prostorni uslovi onemogućuju intezivniji razvoj Biblioteke. Čestitke gradonačelnika i u svoje ime, zaposlenima u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac, uputio je dr Radivoj Kocić. Testament episkopa niškog Jeronima, koji je svojim zaveštanjem postavio temelj današnje Biblioteke, pročitao je Miodrag Mladenović. Na svečanosti su podeljene počasne članske karte prijateljima Biblioteke.


09.05.2011.SREMSKA MITROVICA DETALjI AKCIJA Biblioteka Gligorije Vozarević u Sremskoj Mitrovici organizuje jedinstvenu Akciju - MENjAM 2 KNjIGE ZA ČLANSKU KARTU. Ako želite da iskoristite ovu izuzetnu priliku, molimo Vas da knjige koje odaberete za zamenu budu aktuelne i dobro očuvane , upravo onakve kakve biste Vi želeli da pozajmite iz biblioteke. Akcija važi u svim ograncima biblioteke.


09.05.2011.KRALjEVO DETALjI Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu,bio je krajem minule nedelje gost Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani. Gospodin Cunozaki je najpre obišao biblioteku, a zatim bio domaćin programu - S decom na put oko sveta Japan. Prisutnim mališanima iz Osnovne škole Živan Maričić iz Žiče, Cunozaki je pričao o njihovim vršnjacima iz Japana i tradicionalnim dečjim igrama iz Zemlje izlazećeg sunca, pokazavši im neke od njih. Na tu temu prikazan je i kratki film.


28.04.2011.ČAČAK DETALjI U okviru 48. Disovog proleća Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis i Umetnička galerija Nadežda Petrović priredili su veče Vladana Matijevića, zavičajnog autora i dobitnika nagrada Meša Selimović i Borislav Stanković za roman Vrlo malo svetlosti (2010, izdavač Agora, Zrenjanin). O romanu i književnom stvaralaštvu Vladana Matijevića nadahnuto su govorili Nenad Šaponja, urednik izdavačke kuće Agora, i Danijela Kovačević Mikić, pedagoški savetnik za srpski jezik Školske uprave Čačak, dok je brojnoj okupljenoj publici govorio i odlomke iz svog poslednjeg romana čitao Vladan Matijević. Književno veče je vodila bibliotekarka Marijana Lazić.


21.04.2011.BEOGRAD - ČUKARICA NOVO Obeležavajući Svetski dan knjige, a na veliku radost svih ljubitelja knjige, Biblioteka grada Beograda je 21. aprila svečano otvorila renoviranu biblioteku "Đura Jakšić" u ulici Srpskih vladara 6 u naselju Železnik.

21.04.2011.KRALjEVO KNjIGOMAT Knjigomat za Svetski dan knjige - Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani brojnim programima obeležila je Svetski dan knjige i završetak radova na sanaciji. Najveće interesovanje brojnih novinarskih ekipa izazvalo je otvaranje "knjigomata", stilizovanog ormana s knjigama koji je postavljen na platou ispred zgrade biblioteke u Ulici cara Lazara. Kraljevčani će odavde moći da uzimajuju knjige bez obaveze da ih vrate, a bibliotekari su ih zamolili da ovde donose viškove iz svojih kućnih biblioteka.


12.04.2011.ČAJETINA UPRAVNI ODBOR -U utorak, 12. aprila u Biblioteci je promovisana knjiga poezije Rada Vučićevića " Susretanja". Bibliotekar Dragoljub Novaković prisutne je upoznao sa radom i delom Rada Vučićevića, istakavši da je objavio 25 knjiga iz različitih oblasti i da je Rade Vučićević nagrađivan značajnim književnim i filmskim nagradama , kako kod nas, tako i u inostranstvu. Pričajući i pevajući o ljubavi prema ženi, zemlji, domu, uvlači nas u svet mitova, mistike, strasti, ratova, stradanja. Susretanja nisu samo sa voljenim bićem i stvarima, već se pesnik susreće i sam sa sobom, pevajući o njoj, toj strasnoj velikoj ljubavi on se preispituje, rešava i zaključuje nepobitnost trajanja.


06.04.2011.BEOGRAD UPRAVNI ODBOR U žiži interesovanja štampe ovog dana bilo se sećanje na prvo uništavanje Nacionalne biblioteke 1941. godine. Uz stara opravdanja, dominirao je novi stajling prvog čoveka ove kuće koji je vozbuždeno primio poklon univerzitetske biblioteke Albertina 796 srpskih knjiga koje su Nemci posle okupacije 1941. godine odneli u Austriju i Nemačku. Nesvakidašnji postupak: prvo ukradeš nekome knjigu, a onda mu posle pokloniš. i to na dan kada je ova ustanova 1941. godine stradala od nemačkih bombardera. Iz medijskih izveštaja ko je hteo mogao je da se uveri da i sada, baš kao i pre 70 godina, Biblioteka ne radi.


01.04.2011.BEOGRAD. VAŽNA INFORMACIJA ZA BIBLIOTEKARE - NIJE VIŠE PRVI, nego - ŠESTI APRILI-LI-LI !!!


31.03.2011.KRALjEVO VIDI Veliki broj Kraljevčana prisustvovao je 31.03.2011. programu posvećenom prof. dr Mihailu Đuriću, jednom od najistaknutijih srpskih filozofa i pravnih eksperata, članu SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu. O ovom intelektualcu, progonjenom od strane režima Josipa Broza Tita osamdesetih godina prošlog veka, govorili su akademik prof. dr Danilo Basta i prof. dr Jovica Trkulja sa beogradskog Pravnog fakulteta. Uvaženi profesori, poštovaoci dela i lični prijatelji Mihaila Đurića, složili su se da se radi o jedinstvenom čuvaru dostojanstva i integriteta filozofije.


24.03.2011.BEOGRAD VIDI - 77. godišnja konferencija Međunarodne federacije bibliotečkih asocijacija /IFLA WLIC/ biće održana od 13. do 18. avgusta 2011. godine u San Huanu u Portoriku. Nedavno su završeni konkursi za prijem radova koji će biti predstavljeni na ovoj prestižnoj konferenciji, a konačan program će se uskoro naći na vebsajtu IFLA konferencije. Biblioteka grada Beograda s ponosom objavljuje da će imati čast i zadovoljstvo da predstavi svoj rad u tri sesije:1.Sekcija za teoriju i istraživanje, statistike i evaluaciju -65+: uključivanje nedosegnutih korisnika - priča o uspehu!
2.Sekcija za mlade profesionalce u bibliotekarstvu - Rafting u biblioteci navigacija razvoja novih alata i servisa u biblioteci
3.Poster prezentacija - 65+: uključivanje nedosegnutih korisnika-priča o uspehu!


21.03.2011.NOVI SAD BIBLIOTEKE U KONTEKSTU KULTURNOG TURIZMA - Agencija VASANTA organizuje prvo savetovanje u oblasti kulturnog turizma i bibliotekarstva. Termin je 25, 26, i 27. maj 2011. Održaće se u Novom Sadu, ali i na padinama Fruške gore.Smeštaj učesnika je u hotelu Aurora - na samoj obali Dunava, sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu.
25.maj - Registracija učesnika i ambijentalni rad na Petrovaradinskoj tvđavi uz obilazak odabranih ateljea umetnika. Večera dobrodišlice u čardi.
26.maj - pre podne za Uvodna predavanja Biblioteke u kontekstu kulturnog turizma u konferencijskoj sali hotela,
- posle podne radionice i praktične vežbe - Fruška gora, Irig, Sremski Karlovci...poezija...vino...muzika...
27.maj - evaulacija i utvrđivanje zaključaka i uz sertifikate čaša dobrog fruškogorskog bermeta.
Prijavu možete izvršiti do 15. aprila telefonom: +381 21 55 77 45 ili +381 63 871 31 37, ili elektronskom poštom- vasanta.ns@gmail.com


01.02.2011.VALjEVO VIDI Promocijom romana "Ono što oduvek želiš" ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Gordana Ćirjanić, otvorila je novu sezonu programske serije Književni laureati, koju zajedno organizuju Valjevska gimnazija i Matična biblioteka Ljubomir Nenadović. Književni kritičar, Mileta Aćimović Ivkov, o NIN-ovom laureatu rekao je sledeće: - Glavni junak romana, Slobodan, sličan je svima nama i junak je našeg vremena. U vremenu u kome su slobode ugrožene stavljanjem zavese, posrednik je TV ekran i taj lik obrečen je životno, egzistencijalno i psihoemocionalno. Gordana Ćirjanić pripoveda o činjenicama, koje predstavljaju savremen život i o ličnosti, razboljene životom. Svodeći račune, junak sebe doživljava kao gubitnika i, upravo zbog toga, gleda teleiziju. Ovo je roman koji u sebi sadrži turobne, tamne tonove. Namerno sam izabrala teži put, jer ja stvaram za inteligentnog čitaoca i smatram da je tema romana univerzalna - istakla je dobitnica NIN-ove nagrade za 2010. godinu.


20.01.2011.POŽEGA VIDI - Program za podsticanje čitanja - Počelo je drugo polugodište ove školske godine i pravo je vreme da đacima prvacima, koji su savladali veštinu čitanja, ponudimo program specijalno pripremljen za njih. U Narodnoj biblioteci u Požegi pripremili smo program pod nazivom (:I:)BiBlioBuBaMaRa(:I:). Svi đaci prvaci iz našeg grada (200) imaće priliku da pored uobičajene, u biblioteci dobiju i Bibliobubamara člansku kartu na kojoj je predviđeno mesto za šest nalepnica. Na Dečjem odeljenju je postavljena posebna polica sa odabranim naslovima, prilagođenim početnicima u čitanju. Deca biraju knjige u kojima se nalazi papirić sa pitanjima i zagonetkama vezanim za taj naslov. Kada vraćaju knjigu, za ispravno popunjena pitanja o pročitanoj knjizi dobijaju nalepnicu. Kada sakupe šest nalepnica stiču pravo da učestvuju u kvizu koji ćemo organizovati krajem maja. Više klikom na sliku...


15.01.2011.PRIJEPOLjE VIDI Novi broj "Žurnalca", malih novina za decu i roditelje, može se nabaviti na kioscima uz list Polimlje. Za "Žurnalac" pišu polaznici Male škole novinarstva i Škole kreativnog pisanja "Čipikrimi" koje se kao deo programa Biblioteka za kreativno odrastanje realizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Mala škola novinarstva ŽUR ZA ŽURNALCE namenjena je učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima. U okviru radionica polaznici će imati priliku da se upoznaju sa medijima, razviju kulturu praćenja medija. Kao rezultat rada Škole izlaze i male novine Žurnalac čiji drugi broj možete preuzeti klikom na sliku...


15.01.2011.KOVAČICA VIDI Ponosna biblioteka u Kovačici, s razlogom je čestitala svim učesnicima završenih zimskih kreativnih radionica, koji su pokazali hrabrost, istrajnost , požrtvovanje i uspešno diplomirali u sezoni zima 2011, stekavši zvanje mladi radioničar. Svežim diplomcima koji su sada osposobljeni za kreativno provođenje slobodnog vremena, druženje i optimizam želimo puno sreće u inventivnosti, kao i u daljem usavršavanju svoje znatiželje...


21.12.2010.INĐIJA VIDI Krajem prošle godine IFLA Sekcija biblioteka za decu i mlade započela je projekat pod nazivom Sestre biblioteke(Sister Libraries) u cilju podsticanja stručne razmene i solidarnosti. Kroz ovaj projekat biblioteke iz različitih zemalja (ima ih nekoliko desetina) mogu da direktno sarađuju. Biblioteka iz Inđije je preuzeli inicijativu i poslala zahteve dvema bibliotekama: Kvinnherad Bibliotek (Norveška) i Biblioteca Judeţeanǎ George Bariţiu Braşov (Rumunija). Kolege iz obe biblioteke su se ljubazno odazvale i prihvatile naš zahtev, te je Inđija dobila dve sestre biblioteke i otvorili put ka saradnji.. Sa Bibliotekom u Brašovu započet je zajednički poduhvat u kome će učestvovati mališani okupljeni u dečjoj radionici - Hajde da sanjamo zajedno knjiga prijateljstva, kao i deca iz Rumunije koja će raditi u svojoj biblioteci...Detalji klikom na sliku.


10.12.2010.BEOGRAD VIDI U petak, 10.decembra održan je FORUM ZONE MLADIH, projekta koji sa BGB bibliotekom Đorđe Jovanović, realizuje Inicijativa za demokratsku tranziciju iz Beograda. Ovo je jedan od projekata koji afirmišu ciljeve Nacionalne strategije za mlade. Cilj projekta je podizanje nivoa aktivizma mladih kroz uspostavljanje novih načina saradnje civilnog i javnog sektora i specifičnog angažmana samih mladih kroz povećanje participacije u osmišljavanju i kreiranju prostora u kome će provoditi slobodno vreme. Forum je sagledao do sada urađeno i naznačio šta dalje činiti.


01.56 h - 03.11.2010.KRALJEVO - SNIMAK ZEMLJOTRESA U ČITAONICI PERIODIKE BIBLIOTEKE28.10.2010.MARIBOR NEZNANI JUNAK Sreten Ugričić dugogišnji upravnik NBS u dugogoišnjoj rekonstrukciji, je krajem oktobra gostovao u Mariboru, u Gradskoj većnici, gde je promovisao svoj roman Neznanom junaku. Odziv publike i novinara bio je izuzetan, dočekali su ga kao svog, intervjui su se nizali, a publika je aktivno učestvovala u razgovoru s njim. Organizatori promocije snimili su i dokumentarni film o književnoj večeri. Očekuje se da će se popularnost ovog dela i bar njenog njenog sočinitelja uskoro sa velikim uspehomn preneti i u Hrvatsku i Federacijski deo Bosne i Hercegovine.


AKTUELNO; OTVORENO DRUŠTVO - ZATVORENA BIBLIOTEKA
POSLE DUŽE VREMENA SRPSKA ŠTAMPA SE OKRENULA STANjU U BIBLIOTEČKOM ZDANjU NA SVETOSAVSKOM PLATOU I ONIMA KOJI BI TREBALO DA ODGOVARAJU ZA NjEN OVAKAV RAD. O ČEMU JE REČ NEKA KAŽE POVRŠNI IZBOR IZ ELEKTRONSKIH ZAPISA...


DETALjNIJE


"...Koliko su puta do sada svečano otvarani renovirani kafe i knjižara (uz prisustvo kojih državnih sekretara ili ministara kulture) u nerenoviranoj biblioteci?..."
DETALjNIJE


"...U bilo kojoj zemlji na svetu nije moguće da budete antipatriota i da budete na čelu neke od državnih institucija. Osim u Srbiji gde je upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić ..."
DETALjNIJE


"...Navršava se treća godina od kako je Narodna biblioteka Srbije (NBS) prekinula da obavlja svoju osnovnu delatnost ..."
DETALjNIJE


"Narodna biblioteka Srbije je institucija koja uz podršku Fonda za otvoreno društvo..."
DETALjNIJE


"Odstranjivanjem Njegoša i Malovića iz korpusa srpske književnosti NBS čini jednu vrstu kulturnog genocida..."
DETALjNIJE


"... na sajtu NBS-a i dan danas može pročitati kako je naša biblioteka u očima najpopularnijeg pretraživača Interneta prešišala neke od najuticajnijih svetskih institucija, kompanija i ličnosti među kojima su i NATO, Evropska unija Majkrosoft... CitiBank, Kraljica Engleske, Madona, Majkl Džekson, Vatikan, Kremlj"


20.01.2012 - 06.04.2014.BEOGRAD VIDI DA LI GA PREPOZNAJETE ?
IMA I LIK, I DELO !
I CAREVO NOVO ODELO (za jedan broj manje, da bi delovao veći)!02.04.2010. POŽEGA- DETALjNIJE - Narodna biblioteka Požega obeležava Međunarodni dan dečje knjige programom "Požega čita". Tog dana mališani su imali prilike da vide - PISCI VAM ČITAJU druženje sa piscima Brankom Stevanovićem, Igorom Kolarovim, Petrom Matovićem i Borivojem Adaševićem. IZLOŽBU I IZRADU POSTERA kao inspiracija za izradu postera koji popularišu čitanje i knjige (tehnika po izboru) priredićemo izložbu postera Međunarodnog centra za knjige za mlade (IBBY).- FACEBOOK UŽIVO BOOK/FACE druženje uživo uz razmenu poklona iznenađenja (knjige, CD-ovi), poruka i lepih reči.


08.03.2010.BEOGRAD - DETALjNIJE - Od 8.marta 2010. godine Biblioteka grada Beograda otvorila je vrata renovirane ČITAONICE ZA TIHI RAD i KNjIŽEVNU PERIODIKU u Biblioteci "Đorđe Jovanović" - Stari grad, Zmaj Jovina 1. Posle adaptacije čitaonica u Knez Mihailovoj 56 i opremanja najsavremenije Elektronske čitaonice Biblioteke "Đorđe Jovanović" u prizemlju Zmaj Jovine 1,, ovo je logični nastavak modernizacije poslovanja u svim segmenatima bibliotečke delatnosti Time ublažen i evidentan nedostatak kvalitetnog čitaoničkog prostora u gradu, Biblioteka grada Beograda učinila je važan korak . ČITAONICA ZA TIHI RAD i KNjIŽEVNU PERIODIKU u ovom času ima 16 radnih mesta. Adaptacija je izvedena po standardima za korišćenje knjižne i časopisne građe. Čitaonica na prvom spratu Zmaj Jovine 1. će raditi svakog radnog dana od 08 do 20 sati, a od 10 - do 17 sati će biti dostupna referalna građa i književna periodika, po čijem fondu je biblioteka Đorđe Jovanović prepoznatljiva u kulturnoj javnosti.


26.02.2010.- POŽEGA - Stručni skup - Rad sa decom i mladima u narodnim i školskim bibliotekama, dobri primeri iz prakse - koji je uspešno organizovala biblioteka Požega sa podružnicaom Zlatiborskog okruga Bibliotekarskog društva Srbije u potpunosti je opravdao očekivanja. Uz razmenu iskustava na njemu su pokrenute i nove inicijative za ovakva i slična okupljanja i zajedničke nastupe. Tako je i nastala ova fotografija, koju u punom formatu možete videti klikom na nju. DETALjNIJE


29.05.2009.- CREPAJA - KOVAČICA DETALjNIJE - Studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Ana Marija Franc je u petak 29. maja u velikoj sali Mesne zajednice Crepaja održala solistički koncert na harfi. Na programu su bila dela Baha, Hendla, Žiloma Konezona, Marsela Granđanija, Alberta Zabela, i dr. Dosadašnje brojne nagrade i oduševljenje publike u Crepaji govore da je pred mladom umetnicom blistava karijera. Biblioteka se zahvaljuje svima koji su pružili podršku u organizaciji koncerta.


PRVI POZIV
DETALjNIJE U Novoj godini, na novoj lokaciji novo okupljanje oko novih bibliotečkih tendencija u Evropi, master klas ROBA DEJVISA (Engleska). Trodnevni seminar koji će učesnicima približiti značaj digitalizacije postojećih fondova biblioteka ali i modelima korišćenja postojećih digitializovanih formi u radu sa korisnicima u realanom okruženju i sa postojećim resursima. Sve biblioteke mogu biti svojevrsne E-TAČKE u sistemu globalne E - biblioteke , ali je neophodno upoznati se sa principima kako one deluju i kako crpe resurse u najširem smislu.Detaljnije klikom na sliku...


20-21.08.2008.- BEOGRAD - STARI GRAD - Profesori Japanskog iz Evrope u Beogradu DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 21. Međunarodni naučni skup metodike nastave japanskog jezika kao stranog jezika održan je u Beogradu. Organizatori su Udruženje nastavnika japanskog jezika kao stranog (Tokio) i BGB - Bibioteka Đorđe Jovanović. Učestvovalo je 40 učesnika iz Japana, iz Nemačke, Francuske, Italije, Mađarske i Slovenije. Među učesnicima je veliki broj uglednih lingvista i metodičara nastave japanskog jezika, kao što su dr Masajo Kašivazaki, dr Tošiko Išida, dr Juići Sunagawa i dr Juriko Sunagava, dr Andrej Bekeš i niz drugih. Teme su raznovrsne (lingvistika, književnost, psihologija,komunikologija), a izlaganje je na japanskom jeziku. Ovogodišnji koordinirator Skupa je grupa nastavnika i saradnika sa Japanologije Filološkog fakulteta u Beogradu. Detaljnije klikom na sliku.

15.08.2008.- PRIJEPOLJE - Završena rekonstrukcija i opremanje Zavičajnog odeljenja prijepoljske Biblioteke DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU Posle višedecenijskog rada u privremenim i neadekvatnim prostorima završena je adaptacija, opremanje i uređenje fonda Zavičajnog odeljenja prijepoljske Biblioteke. Kako se građa iz Zavičajnog odeljenja ne pozajmljuje izvan prostorija Biblioteke korisnicima je omogućeno korišćenje, skeniranje, štampanje i fotokopiranje građe u okviru Zavičajnog odeljenja koje raspolaže sa 4 čitačka mesta.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU
04.04.2008. LJIG - DIVČIBARE - VELIKI USPEH 8.SEMINARA MREŽE - 8.Seminar mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA okupio je 68 bibliotekara iz regiona (Srbija, Crna gora, BiH RS, Hrvatska i Slovenija) i tokom rada pokazao koliko su ovakva okupljanja i rad neophodni u našoj bibliotečkoj praksi. Detaljnije klikom na sliku.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 17.03.2008.- LjUBOVIJA - KRIVA JE DRINA - Novi broj magazina donosi reportažu novinara Milojka Ivanovića o obeležavanju stogodišnjice smrti Milovana Glišića , čiji je organizator bila Biblioteka u Ljuboviji koja nosi ime ovog znamenitog književnika. Milovan Glišić je umro u Dubrovniku gde je i sahranjen. - Groblje je divno uređeno i svaki spomenik je unikatan. Od paroha Slavka Lj. Zorice sam čuo da neko s vremena na vreme poseti Glišićev grob, malo ga uredi i ostavi sveže cveće-rekao je Branko Trijić koji je prilikom nedavne posete Dubrovniku otišao i na Glišićev grob.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 03.02.2008.SREMSKA MITROVICA - RADNA PROSLAVA DANA BIBLIOTEKE. U skladu sa odlukom rukovodstva biblioteke Gligorije Vozarović da se prigodnim slavljima obeležavaju samo okrugle brojke jubileja biblioteke, ovogodišnja proslava je protekla u znaku kvaliteta u obavljanju osnovne delatnosti. Prvo je dan pred uručenje NIN-ove nagrade Mitrovčanima predstavljena knjiga Dragana Velikića, zatim je za 30-tak bibliotekara iz okruženja održano predavanje - Marketinška praksa u savremenoj biblioteci i predstavljena Zavičajna periodika. Krunu radnog dela proslave je činila najava novog web sajta biblioteke koji će po vertikali objediniti sve aktivnosti biblioteke, a po horizontali objediniti elektronsku bibliotečku ponudu Srema.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 24.01.2008. - BEOGRAD - STARI GRAD - Opština Stari grad i biblioteka Đorđe Jovanović nastavljaju višegodišnju saradnju. Bolji uslovi rada u biblioteci privukli su nove čitaoce i znatno je unapređen kvalitret života u ovom delu Beograda. Opština sedam godina intezivno pomaže biblioteku i uređivanje dečjeg odeljenja na Studentskom trgu 19, koje nosi ime našeg poznatog pesnika Dragana Lukića jedna od najvažnijih aktivnosti u tome. Početkom 2008. godine biblioteka Dragan Lukić dobila je 2.300.000 dinara za nabavku posebnih polica i ormara za knjige čime će se upotpuniti priča započeta Elektronskom čitaonicom koju je dobila od opštine pre tri godine i izgradnjom najsavremenijeg pulta za izdavanje knjiga prilagođenom deci po skandinavskom modelu.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 20.NOVEMBAR 2007. BEOGRAD - DAN FILOSOFIJE - Odeljenje za društvene i humanističke nauke Ujedinjenih nacija 2002. godine ustanovilo je Dan filozofije. Četiri godine kasnije, na predlog Kraljevine Maroko, a uzimajući u obzir neverovatan uspeh tri predhodna Dana filozofije i prepoznavanje potrebe za razmenom misli o savremenim pitanjima, Dan filozofije je postao Svetski dan filozofije i pridružio se ostalim međunarodnim danima na kalendaru Ujedinjenih nacija. Upisujući ovaj Dan u kalendar godišnjih događaja, UNESCO se nada da će ohrabriti što je moguće više partnera, u što je moguće više zemalja, da istovremeno organizuju aktivnosti i diskusije o filozofskim pitanjimaProslavom ovog Dana u školama, univerzitetima i institucijama u više od 80 zemalja Dan filozofije se pokazao kao veliki uspeh. Biblioteka Đorđe Jovanovićse ovom izložbom, na duhovit način vodeći računa o svojoj glavnoj delatnosti (promovisanje knjiga i čitanja), pridružuje proslavi ovog Dana.Celu priču pročitajte klikom na sliku...


11. susret bibliotekara RS 05.JUN 2007 VIŠEGRAD. - Na nedavno održanom 11. susretu bibliotekara RS u Višegradu dodijeljene su plakete "Đorđe Pejanović" najboljoj biblioteci "Nevenka Stanisavljević" iz Kostajnice i najboljem bibliotekaru RS u ovoj godini Dušanki Novaković, direktoru Narodne biblioteke "Filip Višnjić" iz Bijeljine. Takođe, Priznanje za dobročinstvo onima koji su omogućili "da knjiga bude u službi čovjeka - bliska ljudima" dobili su Društvo bibliotekara Srbije i SRPSKA BIBLIOTEČKA MREŽA www.biblioteke.org.yu. Posle POVELjE - Bibliotekarskog društva Srbije iz prošle godine, ova Plaketa je još jedan pokazatelj da okupljanje srpskih biblioteka za zajednički rad nije uzaludan posao i da će profesionalna, kulturna i nacionalna svet iskrenih ljudi od knjige uskoro još jače pokazati šta sve može i ume. Do tada pogledajmo kako je bilo u Višegradu klikom na sliku u desnom uglu.


ceo tekst 02.JUN 2007. INTERNET - Upravo zaključeno, majsko izdanje internet magazina Plastelin.com donosi integralnu verziju intervjua sa Sretenom Ugričićem upravnikom Narodne biblioteke Srbije, objavljenog nedavno u splitskom nedeljniku Feral tribjun. U razgovoru sa Tomislavom Markovićem, Ugričić govori o (ne)odgovornosti društva i države, o političarima, medijima i umetnosti, Srbiji i njenim mitovima. Između ostalog naš direktor Nacionalne biblioteke kaže - Bez dovoljno i bez funkcionalnih uobrazilje i odgovornosti, Srbija jednostavno ne proizvodi i ne razmenjuje, ni ka unutra ni ka spolja, dovoljno smisla. U Hrvatskoj, ili u Crnoj Gori, bar imaju more, njima možda smisao ni ne treba... Ako želite integralni tekst, predlažemo Vam da otvorite internet stranicu http://www.plastelin.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=71&Itemid=89 ovog vrlo interesantnog internet on-line časopisa koji okuplja mlade književnike, novinare, programere, prevodioce i umetnike radi afirmisanja umetnosti, kulture i nauke.


fotokamera 24.APRIL 2007. BEOGRAD - LJIG. Gradska biblioteka Ljig organizovala je razgovor o knjizi Dragoslava Marjanovića LjIG FOTOMONOGRAFIJA u sali Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu u Beogradu. Više od 400 posetilaca opravdalo je ovu seobu iz Ljiga u Beograd, jer još uvek Ljig, gradić od oko 4.000 žitelja, osim hale sportova, nema salu koja bi mogla da primi ovoliko posetilaca. U multimedijalnom predstavljanju monografije sa više od 650 fotografija na 420 strana velikolg formata učestvovali su: Slavica Milivojević, dr Ljubomir Protić, Nikola Mirković, mr Miloje Ž. Nikolić, arh. Branko Bojović i autor.Ovo uspelo predstavljanje najsavremenije monografije o jednom od najmlađih i najmanjih gradova u nas, usledilo se samo nekoliko dana posle stručne verifikacije njegovog prvog pojavljivanja u javnosti na radu sekcije zavičajnih odeljana Srpske virtuelene mreže biblioteka, 19.aprila u Ljigu.


DETALjNIJE 31.MART 2007 - BEOGRAD - STARI GRAD - U biblioteci "Đorđe Jovanović", u Zmaj Jovinoj 1, na pravoslavni praznik Lazareva subota, otvorena je Sala partnerskih opština Starog grada. Svečanom činu, pored naših gostiju sa Kipra, Budimpešte, Skoplja, Bitolja i Kotora prisustvovali su i Vida Ognjenović, književnica i Jovan Radulović, književnik i direktor Biblioteke grada, a nešto kasnije im se pridružio i dobitnik NIN-ove nagrade, član ove biblioteke, Svetislav Basara. Salu partnerskih opština otvorila je Mirjana Božidarević, predsednik opštine Stari grad.Opširnije klikom na sliku...


DETALjNIJE 27.02.2007. LjIG-VIŠEGRAD - MREŽA BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA,INTERNET KLUB i Društvo bibliotekara REPUBLIKE SRPSKE upućuju: Prvi poziv na 7. SEMINAR PRVE VIRTUELNE SRPSKE BIBLIOTEČKE MREŽE koji će biti održan u Ljigu i na Rajcu - 17,18,19. Aprila 2007.. Ovogodišnja tema skupa je DEČJA I ZAVIČAJNA BIBLIOTEČKA ODELjENjA U WEB I ELEKTRONSKOM OKRUŽENjU, a metod će po prvi put kod nas biti Master slass Prof. dr Gordane Stokić Simončić,profesora na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnici i učesnici: Ranko Risojević, Jovan Radulović, Marija Magarinjos Kasal,Jasmina Ninkov,Aleksandra Vićentijević, Predrag Đukić, mr Snežana Nenezić, Dušan Pop Đurđev, Uroš Petrović, Mića Jakšić i Mirko Marković...Svi detalji o skupu i uslovi učešća klikom na simbol seminara...


DETALjNIJE ZLATIBOR-ČAJETINA 01.12.2006. ZA BIBLIOTEKARE POPUST DO 50%..VILA STAKIĆ - dobitnik zlatne medalje za kvalitet na Novosadskom sajmu turizma odobrava za sve zaposlene u bibliotekama u Srbiji tokom meseca decembra popuste do 50% za boravak.Svim gostima vile je omogućen besplatan lekarski pregled, dnevna i nedeljna štampa, kao i korišenje sportskog bicikla bez nadoknade.Smeštena je na najlepšem delu Zlatibora, u samom centru, i neposrednoj blizini skijališta na Obudojevici. Sa vile se pruža pogled na blage padine Zlatibora. Vila je od strane stručne Komisije za kategorizaciju ocenjena najvišom ocenom, 1. kategorijom, i njeni apartmani i sobe dobili su po 4 zvezdice.Svi detalji biće Vam dostupni klikom na sliku kontaktom sa našom koleginicom Mirjanom na telefone 064 166 87 11 i 064 278 24 81...


Od 11.oktobra 2005, godine naš sajt je implemetirao web novi servis PHP-VEBER koji omogućava automatizova unos i distribuciju telex vesti do 100 reči iz svih biblioteka članica mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA. BIBLIOTEČKI TELEX pod popularnim pod naslovom U ŽIŽI INTERESOVANJA omogućiće još brži protok bibliotečkih informacija na globalnoj mreži.Očekujemo da ćete i VI svojim prilozima doprineti da razmena informacija iz sveta bibliotekarstva u nas bude još sadržajnija i bogatija.


Na dečjem odeljenju biblioteke "Đorđe Jovanović" Stari grad, Beograd počela je sa radom prva dečja elektronska čitaonica, koju je najsavremenijom kompjuterskom opremom svojim najmlađim žiteljima donirala opština Stari grad.Pet umreženih računara, sa pratećom opremom, on-line Internet i multimedijalni reproduktori već su se usijali od rada i kreativnih elektronskih radionica koje se ostvaruju saradnji sa bibliotekom Instituta Servantes u Beogradu...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub