DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Žički duhovni sabor
U kraljevačkom Narodnom muzeju započeo Žički duhovni sabor Preobraženje 2016. Sabor je otvorio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, naglasivši da se Srbija prepoznaje po našoj preobraženjskoj svečanosti. Izložbu Mozaik Praksis otvorio je istoričar umetnosti Vuk Nedeljković. U muzičkom delu programa učestvovali su solo pevačica Marčela Frančesko i intrumentalista Dragan Mlađenović. Žički duhovni sabor, pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva i Ministarstva kulture, organizuju Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, kraljevački Narodni muzej i Književni klub Kraljevo.


Rođeni osmog dana
Biblioteka Srboljub Mitić Malo Crniće, u zaovačkoj gori organizovala je pred-stavljanje edukativnog priručnika za roditelje Rođeni Osmog dana u izdanju malocrnićke biblioteke a pod pokroviteljstvom Mini-starstva kulture i informisanja RS. Ovom skupu pored starešine manastira Zaova i crkve iz Malog Crnića, bili su i predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća, književnici, ali što je najvažnije, prisustvovala su deca sa roditeljima članovi Udruženja za pomoć deci sa L DOWN sindromom, prijatelji Udruženja. U veoma prijatnoj atmosferi prepunoj emocijama i ljubavi prema deci, poštovanjem i divljenjem majkama, herojima koje se uprkos brojnim preprekama, teškoćama, predrasudama bore da svojoj deci učine život što srećnijim, predstavljena je knjiga koju su napisale baš te mame.


Nature & Art via Čačak
Izložba kolekcije Nature & Art je otvorena 25. jula u galeriji Kulturnog centra u Čačku. Trajaće do kraja leta. Izložba obuhvata radove koji su nastali u okviru kolonije u Osečini, ili su poklon umetnika. Na izložbi učestvuju veoma značajna imena srpske likovne scene: Kosta Bogdanović, Zvonimir Santrač, Božidar Plazinić, Marica Radojčić, Milorad Mladenović, Božidar Mandić, Milorad Vujašanin, Marko i Tamara Vukša, Marko Crnobrnja, Ivana i Đorđe Sokolovski, Sun Mandić, Uroš Blagojević, Milica Mitić Popović i autor ove izložbe, kao i idejni tvorac ovog projekta Đorđe Stanojević.Izložbu su otvorili Božidar Plazinić, od strane domaćina i Đorđe Stanojević, u ime Osečine i njene kolekcije. Bilo je dosta posetilaca, jer je izložba uvrštena u program manifestacije Čačanskog kulturnog leta.


Leto u gradu Kruševcu
Program Leto u gradu započet je u ponedeljak 25. jula na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke održavanjem likovno-literarne radionice - Pročitaj mi bajku. Ova radionica za naše najmlađe korisnike biće uvek u istom terminu od 11-12 sati, ponedeljkom, sredom i petkom, sve do kraja raspusta. Mališani tokom ove radionice, slušaju bajku na srpskom i engleskom jeziku, a potom svoje utiske iskazuju crtežima. Svakodnevni atraktivni programi smenjivali su se kao i nizu da bi veliko finale bilo ostavljeno za kraj. U subotu, 30. jula postavljen je bibliotekin štand na otvorenim kruševačkim bazenima. Ova akcija je nastavak projekta Čitalište-kupalište koji će trajati do kraja leta.


Tamburaška pismenost u Tavankutu
U okviru projekta Gradske biblioteke Subotica nazvanog - Svedočanstvo tamburaške pismenosti s početka XX veka i digitalizacija, koji je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u Tavankutu je održana prva radionica. Gradska biblioteka Subotica u svojoj zbirci poseduje rukopisni notni materijal profesionalnog tamburaškog orkestra Radio Beograda nastao između dva svetska rata koji svedoči o počecima ali i visokom nivou muzičke pismenosti tamburaša toga vremena. Istovremeno uz digitalizaciju ove vredne notne građe realizijuju se i radionice kojima se želi popularizovati pomenuti sadržaj koji će do kraja godine u digitalnoj formi biti dostupan široj javnosti. Stoga je održana radionica u okviru V Seminara bunjevačkog stvaralaštva koji se u organizaciji HKPD Matija Gubec, realizuje u Tavankutu. Polaznicima tamburaške sekcije predstavljene su rukopisne note iz ove bogate zbirke, istaknute sve posebnosti partitura kao i koji je njihov značaj u današnjem tamburaškom muziciranju. Usledio je i praktični deo gde su svirali po ovim notama, a deo programa je i izveden na završnoj večeri priređenoj povodom završetka seminara.

Sledeca stranica
Sinoć mi je lane moje dolazio...

Gojko Tešić po mnogo čemu predstavlja osobenu ličnost u našoj književnosti i kulturi. Prvo, po pomnom bavljenju i proučavanju srpske avangardne književnosti, o čemu je napisao svoje poznate knjige Srpska avangarda u polemičkom kontekstu, Avangardni pisci kao kritičari, Prkos i zanos Stanislava Vinavera, Avangarda 1-2, i druge. Drugo, po besprimernim antologičarskim i priređivačkim poslovima i poduhvatima vezanim za brojne srpske avangardne i iz ideoloških razloga skrajnute pisce koji obuhvataju desetine i desetine objavljenih knjiga. I najzad, po polemičarskim, kritičarskim, sintetičkim, antologičarskim i drugim knjigama koje su popunile praznine u našoj kulturi. O svemu tome su u punom Dvorištu razgovarali su Gojko Tešić i Ivan Bazrđan, novo i obećavajuće lice na valjevskoj književnoj sceni. Bila je to prilika da se saznaju i mnoge, malo poznate stvari o srpskim piscima u jednom mutnom istorijskom kontekstu i vremenu...


Kako ja hoću

Na dan rođenja Dr.prof Slobodana Ž. Markovića , obežava se imendan Dečje gradske biblioteke u Ljigu. Veče "Sećanje na profesora" u ljiškoj biblioteci sabralo je veliki Broj njegovih poštovalaca iz Ljiga, ali i Mionice, Lajkovca, Lazarevca i Valjeva. Nadahnuto kazivanje o profesoru Markoviću direktorke biblioteke, Slavice Milivojević bio je uvod u emitovanje prigodnog filma "Sećanje na profesora" u kome su o njegovom karakteru, liku i delu toplo govorili Aleksandra Vraneđ, Jovan Delić, Aleksandar Jerkov i Boško Suvajdžić. Potom je o profesorovo poetici "Kako ja hoću" pristupa književnosti za decu i značaju njegovog antologijskog delanja na govorio Mirko S.Marković, koautor njegove poslednje knjige SRPSKE PRIČE ZA DECU. Dramskeminijature i ilustracije iz knjige izveli su dramski umetnici iz Beograda: Aleksandra Mansijević i Srđan Ilić.


Prijepolje u otvorenoj knjizi

Povodom obeležavanja dana Opštine Prijepolje, u Biblioteci Vuk Karadžić priređena je izložba - Prijepolje u otvorenoj knjizi. Izložena je raznovrsna reprezenativnu građu iz Zavičajnog fonda Biblioteke koja iz različitih uglova osvetljava bogatu društvenu i kulturnu istoriju Prijepolja: fotografije, razglednice, dopisnice; faksimile iz periodike o Prijepolju sa kraja 19. i početka 20. veka; putopise; originalna dokumenta i kupoprodajne ugovore iz prve polovine 20. veka; arhitektonske planove i urbanističke projekte iz legata Milana i Olivera Minića; kolekciju značaka koje su za obeležavanje prigodnih jubileja izrađivala značajna prijepoljska preduzeća i ustanove. Izložbena postavka sadrži i originalnu knjigu upisa prijepoljske biblioteke/knjižnice iz 1948, kao i Partijalnik/Jemstvenik (knjigu kupaca na veresiju) trgovca Gliše Veseličića iz 1930-1934. godine.


Saradnja provincije Šan Dong i BGB

Biblioteku grada Beograda posetili su predstavnici kineske provincije Šan Dong, u cilju jačanja međunarodne kulturne saradnje Kine i Srbije, a u okviru zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji. Prvi korak u uspostavljanju kontinuirane saradnje biće osnivanje kineskog kutka u Biblioteci grada Beograda koji će činiti knjige koje će Biblioteci donirati najznačajnija biblioteka provincije Šan Dong, a pomoću kojih će šira javnost povećati svoja znanja o kulturi, istoriji, umetnosti, tradiciji i društvu ovog dela Kine.


Forum BDS na Vidovdanskim danima

U okviru Vidovdanskih dana bibliotekara Rasinskog okruga, u čitaonici Biblioteke održan je forum Bibliotekarskog društva Srbije. Predavač na forumu bio je dr Bogdan Trifunović, predsednik Bibliotekarskog društva Srbije. Auditorijum su pored bibliotekara kruševačke biblioteke činili i bibliotekari iz Narodnog muzeja, OŠ Vuk Karadžić, Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i direktor Narodne biblioteke u Varvarinu. Specijalni gosti bili su bibliotekar Matične službe čačanske biblioteke Dubravka Ilić, članica Nadzornog odbora BDS i bibliotekar iz Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković Vera Milanović Petrović i pomoćnik gradonačelnika Kruševca Jelena Milanović.Nakon izlaganja, u raspravu se uključilo više prisutnih - članova i nečlanova Društva... Održavanje sličnog foruma predviđeno je uskoro i u Sremskoj Mitrovici za bibliotekare Srema a potom i u drugim gradovima Srbije.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub