DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Kabare Jugonostalgije
Uz muziku bid Benda, podizanjem zastave i izvođenjem kabaretske himne počeo je program. SEDMI LETNjI ULIČNI ERSKI KABARE otvorio je predsednik Skupštine opštine Čajetina, gospodin Miloje Rajović. Ovogodišnji Konkurs za najboljeg aforističara imao je temu - Jugonostalgija. Žiri je bio u sastavu: Zoran Bogranović, Ljiljana Rakić i Jelena Tanasković našlo se 1070 aforizama od 47 aforističara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.
Prva nagrada - Slobodan M. Stefanović iz Beograda,
Druga nagrada - Abdurahman Halilović (Hrvatska),
Treća nagrada - Vasil Tolevski (Makedonija).
Zbog specifičnosti teme, a u želji da nagradimo učesnike iz svih republika bivše SFRJ ove godine nagrađeni su specijalnim zahvalnicama: Dejana Tofčevića iz Podgorice i Miladina Berića iz Banjaluke. Nagrađenima nagrade je uručila direktorka Biblioteke, Snežana Đenić.


Sloboda i čast
Povodom obeleža-vanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je Izložba SLOBODA I ČAST - Užički vitezovi u Velikom ratu. Autori Izložbe su Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić.Izložbu je otvorila Miljka Pilčević, Predsednica Glavnog odbora Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. Major Kosta Todorović, a govorili su i Dragiša Stanojčić, direktor biblioteke i Anđa Bjelić bibliotekar Zavičajnog odeljenja i jedan od autora Izložbe.Pored edukativne dimenzije Izlozba je posvećena i sećanju na hrabre borce, heroje iz ovog kraja, odlikovane Karađorđevom zvezdom čija imena i fotografije čine centralni deo.


Dani Milovana Vidakovića
Ove godine su, po 19. put, održani Dani Milovana Vidakovića u organizaciji Biblioteke grada Beograda, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće. 12. jula 2014. održana je završna manifestacija na kojoj je, uz bogati kulturno-umetnički program, dodeljena književna nagrada - Moma Dimić. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Mirko Magarašević, autor - Turskih pisama. Prilikom dodele nagrade, predsednik žirija, prof. Petar Pijanović, istakao je sličnosti u etnopsihološkim detaljima proze Magaraševića i Pisama iz Italije, Ljubomira Nenadovića: - Magaraševićeva Turska pisma na neki način su ovovremena replika Nenadovićevog putopisa, i to replika vredna i značajna.


Čajetina - 110. rođendan
O Vidovdani 2014, obeležen je 110. rođendan biblioteke u Čajetni. Biblioteka - Ljubiša R. Đenić, prva ustanova kulture i središte kulturnog života u Čajetini, nastala je 1904. godine osnivanjem - Zlatiborske čitaonice, u Čajetini. Osnivači su zapisali da im je cilj da se - nabavkom knjiga, novina, političkih, ekonomskih i književnih spisa, unesu šira znanja među Zlatiborce. Članovi ove čitaonice mogli su postati svi srpski građani koji su imali građanska prava ali i stranci koji se takvi smatraju.2013. godine ova ustanova je dobila i dva značajna priznanja. Snežana Đenić, viši kustos istoričar i direktoraka Biblioteke dobila je priznanje - Zlatna značka KPZ. A, Biblioteka je dobitnik uglednog društvenog priznanja - Kapetan Miša Anastasijević, kao - Najbolja ustanova u oblasti kulture Zlatiborskog okruga.


LAS VEGAS via JAGODINA
Narodna biblioteka Radislav Nikčević iz Jagodine dobila je u ponedeljak, 30. juna u Las Vegasu na godišnjoj konferenciji Američkog bibliotečkog društva (American Library Association) prestižnu nagradu ovog udruženja za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu je direktorki biblioteke, Vesni Crnković uručila predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu - Barbara Stripling. Nagrada je dodeljena za
Za prepoznavanje potreba zajednice i razvoj kreativih programa koji pomažu njen razvoj,
Za uspešnu primenu informacionih tehnologija u ruralnoj zajednici,
Za demonstaciju primera dobre prakse kroz deljenje iskustava i znanja sa bibliotekama širom sveta,
Za ukazivanje na značaj i centralnu ulogu biblioteka u intelektualnom i ekonomskom razvoju zajednica,
Za razvoj održivog projekta kroz istraživanje različitih mogućnosti finansiranja.

Sledeca stranica
Dobrodošlica

Posle 26 godina Biblioteka Matice srpske dobila je novog direktora. Radulović je preuzeo dužnost 16.06.2014. godine i tim povodom poželimo mu dobrodošlicu u svet biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Selimir Radulović (1953), pesnik, esejista, književni kritičar, antologičar, izdavač, autor šest pesničkih knjiga i više antologija (hrestomatija), dobitnik uglednih književnih nagrada. Više o novom kolegi sa sajta BMS.


BiblioisPARKiravanje

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, učestvovala je i ove godine na - Danu mladih, manifestaciji koja je 21. juna po četvrti put održana u Gradskom parku. Kulturni centar Lift, idejni tvorac i organizator manifestacije, okupio je pod sloganom - IsPARKiraj se - najveći broj učesnika do sada, čak 33 iz oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti, sporta i sportskih udruženja, sa ciljem da se na jednom mestu predstave zanimljive aktivnosti koje mladi Čačka mogu da rade u slobodno vreme.


Desanka - Petru Pajiću

vadeset prvi dobitnik agrade Desanka Maksimović, je pesnikinj zemljak, Petar Pajić, Valjevac i Beograđanin. Od prvog stiha pesme - Ako porastemo do zvezda, u prvoj pesničkoj zbirci Dan(1958), pesništvo Petra Pajića pokazuje izrazitu duhovnu srodnost sa pesništvom Desanke Maksimović po više linija...- rekao je na svečanosti dodele predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić. Pored Desankine humke i škole, crkve, škole i groblja Nenadovića, u senci stoletnih stabala dogodilo se još jedno pesničko posvećenje. - Poezija Desanke Maksimović, kako je to već rekao Rajko Petrov Nogo, doživljava se kao velika slovenska lipa, a ja bih još dodao kao pčelinjak ili kao polje zasuto perunikama - rekao je pesnik Petar Pajić primajući nagradu.


29.Srpsko pero

Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, po 29. put održan tradicionalni književni festival Srpsko pero koji uživa zavidan renome u književnim krugovima i zahvaljujući umešnosti organizatora Savetu Festivala i Narodnoj bibloiteci Radislav Nikčević, kao i nesebičnoj pomoći Grada Jagodine, bez obzira na redukovana sredstva, uspeo da potvrdi svoju autentičnost i populatnost. Predrag Peca Stefanović, književnik i član Saveta Festivala, pročitao je odluku žirija (Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević i Bajo Džaković) koji je jednoglasno odlučio da nagradu Pomoravski Orfej dobije Zoran Trifunović, književnik iz Paraćina, za zbirku pesama Put koja se prošle godine pojavila u izdanju Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug. Obrazloženje o nagradi Zlatni Orfej (koju su ove godine ravnopravno podelili Slobodan Žikić, književnik iz Jagodine i Miroslav Dimitrijević, književnik iz Paraćina) saopštio je Miljurko Vukadinović, književnik i urednik tribine Francuska 7 UKS-a u Beogradu.


Hudim vekom i pečalnim bićem

- Kad god dođem u Kraljevo, osetim drhtavicu kao da u njega dolazim prvi put. Iznova me, uvek, muči pitanje: jesam li dostojan da ovde budem? Ovim je rečima lajkovački mnimi literata, Radovan Beli Marković, jedan od najplodnijih i najčitanijih srpskih pisaca, započeo 11.juna književni program posvećen njegovim Sabranim delima, predstavljenim u kraljevačkoj biblioteci koja su, kako u svom stilu kaže, nastajala njegovim hudim vekom i pečalnim bićem. Nakon čitanja četiri nova zapisa o Kolubari, o Sabranim delima i književnoj veličini R.B. Markovića autoritativno je govorio prof. dr Radivoje Mikić.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub