DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.SF- bibliotečka praksa
Za 6 odabranih biblioteka mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA reali-zovao je stručno-studijsko-istruktivno putovanje. Direktori biblioteka koje žele napred, iz Požarevca, Jagodine, Kruševca, Kikinde, Valjeva i Osečine upoznali su se u praksi sa temom - Tranzicija BIBLIOTEKA i primeri bibliobuske službe u okruženju EU ( Hrvatska , Slovenija). Za primere su izabrani oni čija dostignuća mogu biti inspiracija za unapređenje bibliotečkog života u svojoj sredini.


Poezija danas
U Studentskom kulturnom centru Beograda održano je predstavljanje Poveljine biblioteke - Poezija, danas. U programu su učestvovali autori čije su pesničke knjige 2015. objavljene sa logom kraljevačke biblioteke (Slobodan Zubanović, Rajko Lukač, Dragan Hamović, Milunika Mitrović, Jasmina Nešković, Dragica Užareva, Marijana Jovelić), kao i Poveljini urednici (Dejan Aleksić i Ana Gvozdenović), dok je program moderirala Vesna Kapor. Bila je ovo prilika da se beogradska kulturna javnost uveri u doslednost izgrađenog izdavačkog principa koji u biblioteci Poezija, danas okuplja rukopise autora različitih poetika, postupaka i generacija čiji je zajednički imenitelj književno-umetnička uspelost.


Praznik u Jagodini
Povodom Dana biblioteke u Jagodini upriličena je prigodna svečanost. Tom prilikom su najverniji čitaoci dobili nagrade, jagodinska biblioteka je dobila nagradu Veb biblioteka 2016, otvorena je izložba Iz Zbirke stare i retke knjige, autorki Nade Dimitrijević i Marije Crnković. Izložbu je otvorio Dejan Tanić magistar istorijskih nauka, koji je prigodnom besedom istakao vrednost građe koja se čuva u fondovima biblioteka i drugih ustanova koje baštine našu tradiciju.Biblioteci je stigla i AgroLib torta od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, korisnice projekta Poljoprivredne biblioteke, gosti su uživali u muzici malih umetnika iz Muzičke škole Vladimir Đorđević...


Odlazak prijatelja
Novi rukovodilac biblioteke Čačku, jednog od osnivača naše mreže i ponosni dobitnik nagrade za web biblioteka 2006. nije bio u mogućnosti da obezbedi sredstva ( 825 din mesečno) ili interes da nastavi saradnju. Želimo kolegama u Čačku mnogo uspeha i sreće u daljem radu sa nadom da će da jednoga dana dostići mogućnosti Osečine, Čajetine, Ljubovije i Malog Crnuća da se dalje čuje glas o njihovom radu.


Doktor za lekare
Dobar znanac valjevske književne publike i čest gost valjevske Biblioteke, vrhunski lekar, direktor Pejsmejker centra, naučnik i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Goran Milašinović, ovoga puta predstavio je valjevskim ljubiteljima lepe literature svoju knjigu pripovedaka Lekari.Osam pripovedaka ove knjige, u kojoj ima i valjevskih toponima i likova, aktuelnih u svim političkim određivanjima učinilo je ovo predstavljanje vruće aktuelnim. Čitalačka publika u Valjevu je, možda zato, ovu knjigu nuvrstila na vrh top liste čitaniosti. Inače, zbirka Lekari govori o lekarima,njihovim psihološkim, egzistencijalnim i fabulativnim ponorima koji za brazliku od rrealnostri u literaturi imaju estetsku notu. Milašiniović je pokazao da je doktor za lekare.

Sledeca stranica
U susret korisniku

Jubilarni dvadeseti seminar bibliotekara RS - Vrednovanje i upravljanje bibliotekama od tradicionalnog do inovativnog - održan je 14. i 15. aprila u Tesliću. Na skupu je predstavljen 31 rad. Izlagali su bibliotekari RS, Federacije BiH i Srbije. Seminaru je prisustvovalo 300 bibliotekara iz svih tipova biblioteka - narodnih, univerzitetskih i školskih. Iz Srbije su učestvovali biblitekari iz Beograda, Ljiga, Niša, Kragujevca, Užica, Bačke Palanke, Nove Pazove, Obrenovca, Pančeva, sa Palilule, a radove su priložile kolege iz Požege, Dimitrovgrada, Sremske Mitrovice, Lazarevca... Zaključak skupa je na slogan - KRENIMO U SUSRET KORISNIKU, A NE ČEKAJMO DA ON DOĐE DO NAS! Kuriozitet skupa- izvedena folk koreografija - kol IFLA OHAJO 2016.


Malo Crnuće slavi

U Malom Crniću svečano je obeležen pedeseti rođendan i Dan biblioteke Srboljub Mitić. Svečanosti su prisustvovali brojne gosti i zvanice iz susednih opština, predstavnici Matične biblioteke iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, škola sa teritorije opštine , direktori javnih preduzeća i ustanova, korisnici biblioteke , ljubitelji pisane reči , predstavnici opštine Malo Crniće: predsednik opštine; Predsednik skupštine opštine ; predsednik UKS Braničevsko stiške književne zajednice. Svojim prisustvom, proslavu je uveličao Vanja Bulić, novinar, publicista i književnik iz Beograda. Tom prilikom uručene su i nagrade najuspešnijim vaspitnim grupama i učenicima na tradicionalnom konkursu - Div-Stigu - u oblasti književnosti i likovne kulture...


Marko Polo u Kikindi

Najslavniji Evropljanin koji je istražio Aziju, Marko Polo je prvi pravi svetski putnik, koji je sada uz pomoć knjige stigao i u Kikindu. Lorens Bergrin napisao je njegovu prvu potpunu biografiju. Odiseja Marka Pola na Putu svile u ovom remek-delu napisana je raskošno i do najsitnijih detalja. Prikaz ove knjige Marko Polo, od Venecije do Ksanadua pripremila je Milosava Mihajlović, profesor istorije. Učestvovali su učenici i nastavnici OŠ*Đura Jakšić. Kikindska publika imala je priliku da čuje najinteresantnije delove knjige, na srpskom i na italijanskom jeziku.


Roman o boljnici u Valjevu

Promocija romana Kad zvona zaneme o valjevskoj bolnici 1915. godine u sali Valjevske gimnazije, protekla je u simboličnom traženju - karte više. Učetvovali su: istoričar dr Vladimir Krivošejev, autor, književni doajen Radovan Beli Marković, glumac Ljubivoja Buba Markovića i voditelj i književnog kritičar Ostoja Prodanović. Veče se pretvorilo u događaj posebne vrste i završilo se živim dijalogom između pisca i gledališta i masovnim potpisivanjem kupljenih knjiga, tako da je potvrdilo ono što se i ranije najavilo: izrazitu zavičajnost i zavidnu veštinu književnog oblikovanja ovog autora.


Protokol Niš - Kruševac

Potpisan protokol o saradnji Filozofskog fakulteta iz Niša i Narodne biblioteke Kruševac. Protokol su u ime svojih ustanova potpisali dekan Fakulteta prof. dr Goran Maksimović i direktorka Biblioteke mr Snežana Nenezić. Protokol unapređuje ostvarivanje saradnju naučnih, stručnih, obrazovnih, izdavačke i kulturne delatnosti oih ustanova. Predviđeni oblici saradnje obuhvataju razmenu znanja i iskustava, publikacija i promotivnih materijala, zajedničko korišćenje ljudskih i tehničkih resursa i organizovanje naučnih i stručnih programa. Filozofski fakultet ovim protokolom iskazuje spremnost i nastojanje da na kreativan način pomaže programske aktivnosti i razvojnu koncepciju Biblioteke. Biblioteka će, omogućiti korišćenje svojih prostornih, stručnih i tehničkih resursa za realizaciju i promovisanje naučnih i nastavnih aktivnosti Fakulteta. Povodom potpisivanja protokola, prof. dr Goran Maksimović je uručio na poklon Narodnoj biblioteci više vrednih izdanja Filozofskog fakulteta.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub