DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Tajne iskre u Užicu
U biblioteci u Užicu predstavljen nagrađeni roman Tajne iskre, Danice Bogojević. Pored autorke o knjizi su govorili Zoran Filipović i recenzent Zoran Jeremić, odlomke iz romana čitala je Marija Mijatović. Izdavačka kuća Portalibris, prepoznala je autorski kvalitet Danice Bogojević i ovom romanu dodelila prvu nagradu na konkursu Velika vrata za najbolji neobjavljen roman u 2016. godini. Iako žanrovski pripada epskoj fantastici, ova knjiga predstavlja pravo osveženje na našoj književnoj sceni.


Sto godina iščekivanja
U našem bioskopu biblioteke u Osečini prikazan je dokumentarni film Sto godina iščekivanja autora Ivane Pavlović. Istorijski pregled razvoja trase pruge Valjevo - Loznica, radovi na samoj pruzi, ali i događaji koji su ih pratili, studije opravdanosti, očekivanja meštana, mišljenja čelnih ljudi koji su odlučivali o izgradnji, sudbina pruge u okviru ruskog kredita, budućnost pruge Valjevo-Loznica... neke su od tema kojima se ovaj film bavi. Snimljene su četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima Muzeja Valjevo, Višeg suda u Valjevu i Arhiva Valjevo sa glumačkom ekipom i statistima. Korišćene su univerzalne pozadine (četiri različite kao scenografija) prilikom intervjuisanja 28 sagovornika (istoričara, novinara, ekonomista, bivših donosioca odluka vezanih za prugu, ali i meštana ovoga kraja), autorska muzika, arhivski materijal Arhiva Srbije, Arhiva Valjevo, Vojnog arhiva, Muzeja Železnice, Saobraćajnog instituta CIP, Jugoslovenske Kinoteke, Centar filma, Filmskih novosti, Bete, Radio televizije Srbije, Infobiroa, novinskih listova Napred, Politike, Večernjih novosti, Borbe...


Nagrada dr Katarina Ambrozić
U 2016. godini nagrada Prof. dr Katarina Ambrozić dodeljena je Jovani Milovanović, studentkinji master studija Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Rad - Omaž prijateljima i francusko-srpsko prijateljstvo : spomenik kraljevima Petru Ii Aleksandru I Karađorđeviću u Pariz - dobitnica je predstavila u čitaonici Fonda umetnosti, u Biblioteci grada Beograda.


Bob Dilan u Jagodini
Sala jagodinske biblioteke je bila premala da primi poštovaoce imena dela nobelovca Boba Dilana. Veliko interesovanje za veče posvećeno rokeru-nobelovcu pokazuje da Jagodina ima publiku - svih generacija - koja ceni i dobru muziku i dobru pisanu reč. Ova multimedijalna prezentacija pružila je sve - od izloženih albuma i plakata sa koncerta proslavljenog muzičara, njegove muzike i spotova, do nadahnute besede Radomira Košanina koja je prisutne upoznala sa impresivnom biografijom, ali i diskografijom Boba Dilana.Muziku legendarnog rokera izvodio je poznati jagodinski muzičar Dragan Dadi Uzur, dok su Dilanove stihove čitali gimnazijalci Aleksandar Bradić, Aleksa Branisavljević, Uroš Lazović i Iva Gajić.


Oblak kulture Srbije
INTERNET KLUB , sektor za Biblioteke, Arhive i Muzeje, sa sektorom za Nauku i obrazovanje u Narodnoj biblioteci Srbije organizovao je okrugli sto OBLAK KULTURE SRBIJE - o potrebama i mogućno-stima zaživljavanja nacionalnog CLOUD-a za institucije kulture. Bio je to razgovor o mogućnostima i neophodnost primene CLOUD platformi u radu biblioteka, iskustva u regionu i svetu, kao i realne mogućnosti za primenu u nas. Raduje izuzetan odziv pozvanih za učešće u ovom dijalogu i formiranju platforme sa kojom je tom prilikom upoznarta i Ivana Dedić , pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti u Ministarstvo kulture i informisanja.

Sledeca stranica
Uvod u dositejologiju

Biblioteka u Kruševcu bila je dinaćin predstavljanja knjige prof. dr Predraga Jašovića - Uvod u dositejologiju. Pored autora o knjizi su govorili dr Velibor Lazarević i prof. dr Saša Radovanović. U publici koja je ispunila čitaonicu Biblioteke, naročitu pažnju govornika privlačili su učenici Filološkog odeljenja kruševačke Gimnazije, nastojeći da im što plastičnije objasne Dositejev značaj za srpsku istoriju, prosvetu i kulturu. Veče je otvorila direktorka mr Snežana Nenezić, pozdravljajući prisutne i predstavljajući goste. Govoreći o tematici Jašovićeve knjige, dr Velibor Lazarević je istakao da o jednoj takvoj renesansnoj ličnosti kakav je bio Dositej, nikad nije i ne može biti sve rečeno.


Milo Lompar u NBS

U Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije predstav-ljena knjiga prof. dr Mila Lompara ~ Polihistorska istraživanja. Akademik Danilo Basta govorio je o pojmu i značenju polihistora. Prof. dr Slobodan Antonić je govorio o poglavlju posvećenom kritičkoj analizi dela Dominantna i neželjena elita Latinke Perović. Prof. dr Slađana Jaćimović je analizirala poglavlja posvećena Jovanu Deretiću i Nebojši Vasoviću. Na kraju se obratio prof. dr Milo Lompar koji je govorio o pobudama i inspiraciji da napiše ovu knjigu obrazlažući naučne stavove kojima se rukovodio u analizi spisa, a u kojima se književno delo i istorijska prošlost pojavljuju u izukrštanim perspektivama ideologije i poetike, stilistike i politike, i u vezi sa istorijom ideja.


Beograd - Moskva, via Skype

Biblioteka grada Beograda učestovala je putem skajp uključenja na Međunarodnoj konferenciji Biblioteke u savremenom informacionom i sociokulturnom okruženjuN. A. Njekrasov iz Moskve. Izlaganje o digitalnim uslugama i projektima predstavia je Ivana Černišova, bibliotekar BGB. Tako su kolege bibliotekari iz Rusije upoznati su sa digitalnom kolekcijom i važnijim projektima BGB baziranim na digitalnim tehnologijama (Europeana Awareness, LoCloud, sajt Novčići, Internet zona). Učešće na Konferenciji prva je konkretna aktivnost kojom Biblioteka grada Beograda uspostavlja saradnju sa bibliotekom Njekrasov, jednom od najuglednijih biblioteka u Rusiji.


Maljenska duga u Jagodini

U Jagodini je održano dokumentarno muzičko-poetsko veče pod nazivom - Duga sa Maljena i Suvobora. Ovaj svojevrsni čas istorije ilustrovan starim narodnim pesmama u izvođenju Marije Krasavčić, solistkinje iz Čačka osvetlio je malo poznate događaje iz 1943. godine. Milivoje Trnavac, pesnik i inicijator Memorijala u spomen na žrtve nemačke ofanzive Morgenlauf, govorio je o pripadnicima ravnogorskog pokreta sa Maljena i Suvobora koji su pali kao žrtve te ofanzive, ali dao i širi uvid u aktivnosti četničkog pokreta u zapadnoj Srbiji tokom navedene godine.


Digitalizovane tamburaške note

U okviru projekta Svedočanstvo tambura-ške pismenosti s početka 20. veka-digitalizacija u Gradskoj biblioteci Subotica je održana radionica praktične primene digitalizovanih rukopisnih nota. Članovi HGU Festival bunjevački pisama koji pohađaju i Muzičku školu naučili su osnove pisanja nota u muzičkom programu Finale vežbajući na primeru tamburaških partitura iz arhive Tamburaškog orkestra Radio Beograda koja je digitalizovana ovim projektom. Vredna zbirka, koja se od prošle godine nalazi u posedu Gradske biblioteke Subotica, broji oko 1.400 kompozicija s repertoara tamburaškog orkestra Radio Beograda i svedoči o počecima ali i visokom nivou muzičke pismenosti tamburaša toga vremena. Po završetku digitalizacije ove notne građe materijal će biti postavljen na sajtu Biblioteke i tako dostupan široj javnosti.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub