DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.BOOK-a u DVORIŠTU - Dragan Hamovic
U prostoru "Dvorišta" u Valjevu, pre početka književne večeri, publiku je zagrejala tradicionalna muzička uvertira valjevskog Stejdž benda i uslovila da gost i sagovornik Dvorišta, Dragan Hamović bude u posebnom raspoloženju i da na pitanja domaćina i voditelja programa, Ostoje Prodanovića i Ivana Bazrđana, odgovara vrlo spremno i opširno. Pesnik, esejist, književni kritičar, nekada urednik uglednog književnog časopisa "Povelja" i direktor Kraljevačke biblioteke, govorio je o tematskoj motivaciji vlastitog pesničkog opusa, koji umnogome počiva na ličnom iskustvu i stradalničkim istorijskim vihorima za koje, usled težnje modernog sveta da život srpskog savremenog čoveka mora da izgleda ružičasto, naprosto nema mesta. Takođe, dr.Jana Aleksić, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost , na vrlo precizan, ubedljiv i nadahnut način upoznala sa poetičkim i estetskim odredištima, tajnama i ishodištima Hamovićeve pesničke radionice...


Flaneri i dan secesije
I ove su godine članovi čitalačkog kluba Flaneri gradske biblioteke u Subotici obeležili 10. jun Svetski dan secesije. Ovoga puta prošetali su se kroz subotičku sinagogu u kojoj su u toku restauratorski radovi. Sa šlemovima na glavi kroz eksterijer i enterijer sinagoge su ih vodili mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Vladimir Džamić, istoričar umetnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Andrea Feher, odgovorna šefica gradilišta. Obogaćeni mnoštvom informacija o istoriji i konkretnom poduhvatu decenijskog obnavljanja subotičke sinagoge, evropskog secesijskog bisera arhitekture starog 115 godina, flaneri su stekli uvid u ozbiljnost, kompleksnost i profesionalnost restauratorskih radova kojima se na adekvatan način želi sačuvati naša zavičajna baština.


Disova Nirvana uz gusle
U sali biblio-teke u La-zarevcu održa-na je svečana akademija povodom stogodišnjice smrti pesnika Vladislava Petkovića Disa u organizaciji guslarskog udruženja iz Lazarevca koje nosi njegovo ime, a čiji je predsednik Radovan Furtula. ...Program je počeo igrokazom u kojem je Petković razgovarao sa Njegošem od kojeg je tražio oprost i utehu, a likove Njegoša i Disa oživeli su pred publikom lazarevački glumci Rastko Bjeković i Darko Bjeković. Na guslama su svirali Stefan Milić koji je izveo Disovu pesmu - Nirvana, zatim Milan Vasović, Vukomir Šćekić i Goran Grba, svi majstori u sviranju ovog narodnog instrumenta. Svojim pevanjem prisutne je razgalio i oduševio pojac Hadži-Nikola Mijović. Nekoliko pesama otpevao je i crkveni hor lazarevačke crkve Sveti Dimitrije pod vođstvom oca Vladimira Stojkovića. Na samom kraju uz gusle je zapevao i predsednik udruženja, i sam izvrstan guslar, Radovan Furtula.


HRISOVULjA za Mošu Odalovića
Žiri za dodelu nagrade Žička hrisovulja, u sastavu: Živorad Nedeljković (u svojstvu prethod-nog dobitnika), Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović (predsednik), jednoglasno je doneo odluku da dobitnik Žičke hrisovulje za 2017. godinu bude pesnik MOŠO ODALOVIĆ - zbog čiste duhovne radosti u pesmama za decu i bezazlene. Priznanje sačinjavaju unikatna zlatopečatana povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, kada se uručuje dobitniku u Žiči. Književnom delu dobitnika posvećuje se zbornik radova sa skupa koji se održava u okviru manifestacije Žički dduhovni sabor, Preobraženje 2017. U Kraljevu, o Spasovdanu 2017.godine


Otišao sanjar, ostalo sećanje
Održano veče u znak sećanja na našeg poznatog zavičjanog književnika, esejistu, antologičara i kulturnog poslenika Sašu Hadži Tančića (19482014). O njegovom životu i delu govorili su prof. dr Nenad Živanović, prof. dr Nebojša Ranđelović, prof. dr Goran Maksimović, novinar i književnik Velibor Petković i prof. fizičkog vaspitanja Jugoslav Hadži Tančić. Ujedno je predstavljena i Antologija savremene srpske proze o sportu, koju su priredili Saša Hadži Tančić i njegov brat Jugoslav Hadži Tančić. O delu Saše Hadži Tančića pisali su mnogi poznati kritičari: akademici Miodrag Pavlović i Miroslav Pantić, Svetlana Velmar Janković, Marko Nedić, Čedomir Mirković, Draško Redžep, Radivoje Mikić, Bojan Jovanović, Nikolaj Timčenko, Milisav Savić i drugi.

Sledeca stranica
Skupština bibliotekara Srema

Bibliotečki radnici Sre-ma, okuplje-ni u Podružnicu koja je sas-tavni deo Društva bibliotekara Srbije, redovno se okupljaju, rade i druže. Svake godine domaćin i organizator Godišnje skupštine je druga sremska biblioteka, a redosled je utvrđen azbučnim redom sedišta biblioteke. Ove godine kolege iz sremskih biblioteka i ostale učesnike ugostila je Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević u Inđiji. Između ostalog u sećanju je svima ostalo inspirativno i motivaciono predavanje profesora dr Aleksandar Jerkova u kome je podsetio na značaj i prave vrednosti profesije bibliotekara.


BGB - biblioteka Sergej Mihalkov

Svečano otva-ranje Biblioteke ruske literature Sergej Mihal-kov i potpi-sivanje Spora-zuma o saradnji Biblioteke grada Beograda i Ruskog fonda kulture održano je u subotu, 13. maja 2017. godine u Biblioteci Vladan Desnica u Sava Centru.Biblioteka grada Beograda uspostavila je saradnju sa Ruskim fondom kulture iz Moskve, u želji da doprinese razvoju srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza. Svečanu i prijateljsku atmosferu obogatio je prigodni muzički program u okviru kojeg su nastupili muzički ansambl - Solsticij - i orkestar Moskovskog muzičkog kadetskog korpusa.


Nagrada Milutin Uskoković

U Čitalištu Na-rodne biblioteke Užice Svečana dodela Nagrade Milutin Usko-ković za najbolju neob-javljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku u 2016. godini. Nagradu dodeljuju Bibliteka i časopis Međaj. Žiri u sastavu: doc. dr Ljiljana Kostić (predsednik), prof. dr Dragana Francišković i Zoran Jeremić, književnik i novinar, prvu nagradu dodelio je autoru Milošu Jovoviću iz Beograda za pripovetku 10e Marthe (Diziem Marta), dobitnik druge nagrade je Životije Popović Pop za pripovetku Pestus justinianus, a treće Dejan Vukićević za pripovetku Izvrnuta rukavica ili staro mesto.


Biblioteka deo 21 veka

Bilioteka Srboljub Mitić Malo Crniće, proslavila je svoj 51. rođendan, odnosno 138 godina postojanja ljubavi prema knjizi, književnom stvaranju , čuvanju i zaštiti kulturnih dobara. Sve zajedno procvetalo na dubokim tragovima češke porodice Bajloni, koji su osnovali 1879. godine prvo Čitalište u Malom Crniću. Na temeljima ovog Čitališta, izgrađena je sadašnja biblioteka koja je po svojim rezultatima ima značajno mesto u mreži javnih biblioteka Srbije. U letnjikovcu kraj manastira Zaova, svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici opštine, ali i predsednik kluba pisaca - Čukarica - Neđo Ćićo Stojanović; Sabah Al Zubeidi, pesnik iz Iraka; direktori javnih preduzeća i ustanova, direktori osnovnih škola, članovi Opštinskog veća, odbornici, članovi Braničevsko-književne zajednice, saradnici biblioteke, poštovaoci knjige, pisane reči i brojni drugi gosti. U čast Dana Biblioteka upriličena je izložba portreta, poznatog umetnika Slavoljuba Miloševića Cakija... I sad odzvanjaju reči Mi nismo stara i učmala Biblioteka, deo smo 21 veka., direktorke biblioteke, Danijela Božičković Radulović.


Svi smo u Biblioteci !

U ponedeljak, 24. aprila 2017. godine, obeležen je Svetski dan knjige u Biblioteci grada Beograda. Na Odeljenju za rad sa korisnicima su radili kao bibliotekari ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pisci: Ivana Dimić, Vladislav Bajac, Vule Žurić, Jasminka Petrović, muzičari: Inspektor Blaža, Kiki Lesendrić, Ana Stanić, Milan Đurđević (frontmen grupe - Neverne bebe), glumci: Nada Šargin, Bule Goncić, Dejan Lutkić, Tihomir Stanić; novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević, balerina i publicista Sonja Lapatanov...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub