DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Fenomen Morison
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis je u čačanskoj Gimnaziji predstavila najnoviji dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu - Gradac. On je u potpunosti posvećen pesniku, muzičaru i frontmenu američke rok grupeThe Doors Džimu Daglasu Morisonu. Ovaj temat znalački je sistematizovao i obradio Savo Stijepović, priređivač izdanja.O ovom izdanju, koje donosi izbor iz Morisonove poezije, njegove intervjue, eseje srpskih rok znalaca (Zoran Paunović, Žikica Simić i Dragan Ambrozić), kao i sećanja njegovih savremenika i poznanika, govorio je priređivač i autor uvodnika, književnik Savo Stijepović.


Đorđe Jovanović- Tartalj
Žiri za dodelu Nagrade - Đorđe Jovanović, u sastavu: Marko Nedić (predsednik), Bogdan A. Popović i Mihajlo Pantić (članovi), na završnoj sednici održanoj 13. oktobra 2014. godine u Biblioteci Đorđe Jovanović, jednoglasno je odlučio da nagradu Đorđe Jovanović, dodeli knjizi Iva Tartalje - PESMA O PESMI : širom književnosti u izdanju Srpske književne zadruge, 2013. Ovogodišnja svečana dodela nagrade je upriličena 3. novembra 2014. godine U obrazloženju žirija stoji da, tumačeći reprezentativna dela iz tradicije svetske književnosti, kao i ostvarenja srpskih pisaca, Ivo Tartalja pokazuje na koje se sve načine u književnim tekstovima, različitih poetika i epoha, od antike do danas, rešava pitanje samorazumevanja umetnosti reči.


Konkurs za upravnika NBS
Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, na sednici od 29.10.2014. godine, doneo je ~ Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije.Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije ~ PDF , možete dobiti klikom na sliku. Konkurs će biti objavljen do 1.11.2014. u dnevnom listu Politika.Rok za prijavu je 15 dana od objavljivanja.


Znanje za sve u Ljigu
U ponedeljak, 03.11.2014. godine u Gradskoj biblioteci u Ljigu, sa početkom u 19 časova, g. Adam Sofronijević, viši bibliotekar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković i rukovodilac sektora naučnog razvoja Internet kluba Ljig, predstaviće savremene tendencije i kanale kvalitetnog besplatnog obrazovanja dostupnog svim zainteresovanim građanima putem interneta. Biće predstavljena najnovija saznanja i preporuke iz oblasti doživotnog učenja koje danas putem interneta besplatno nude prestižni svetski univerziteti i instituti i na stotine drugih akademskih institucija najvišeg ranga. Na predavanju će biti predstavljen i koncept besplatnih internet kurseva dostupnih putem portala Coursera i EdX. Ovi portali nude preko hiljadu kurseva iz različitih oblasti: kriptografija, teorija igara, istorija rok muzike, održivi razvoj, programiranje, kineski za početnike, finansije, i brojne druge koji će svakom polazniku omogućiti da prema sopstvenom izboru, i u vreme koje mu odgovara, stekne nova znanja najvišeg kvaliteta u svega nekoliko sedmica. Pored toga, biće predstavljen i portal - Znanje za sve, koji nudi snimljena predavanja poznatih profesora sa svetskih univerziteta prevedena na srpski jezik zahvaljujući Klubu volontera Univerzitetske biblioteke.


Podrška starima i invalidima
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka, sa još petnaest biblioteka širom Srbije uključena je u projekat - Promocije ljudskih i manjinskih prava kroz intezivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima. Cilj ove inicijative je lakša i dostupnije komunikacije sa Zaštitnikom građana i ostvarivanje njihovih prava. Jednogodišnje iskustvo Zaštitnika građana promovisano je u petak, 17. oktobra 2014. godine u Regionalnom centru okruglim stolm na temu - Sistemi podrške osobama sa invaliditetom i starijim u lokalnoj zajednici, na kome su učestvovali Vladana Jović, zamenik Zaštitnika građana, sa saradnicima, predstavnici lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, zdravstvene ustanove, Gradske biblioteke, Udruženja penzionera kao i veliki broj predstavnika nevladinih organizacija koje se bave problemima osoba sa invaliditetom.

Sledeca stranica
Beogradski oktobar 1944-

U petak,10. oktobra 2014. otvorena je izložba - Beogradski oktobar 1944. Izložba u izlozima Biblioteke grada Beograda obeležava sedam decenija od oktobarskih događaja koji su izmenili sliku našeg grada. Posebna pažnja posvećena je jugoslovenskoj i stranoj štampi iz Fonda periodike, ali i sačuvanim fotografijama snimanim neposredno, na beogradskim ulicama, u toku Beogradske operacije. Za dizajn izložbe se pobrinula Amalija Vitezović.


Više od protokola

Saradnja Kraljeva i Zelene Gore, grada u Poljskoj, proširena je potpisivanjem Protokola o partnerstvu izmeđi Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani i zelenogorske biblioteke Norvik. Ovaj dokument potpisali su čelni ljude dve biblioteke, Dragana Tipsarević i Andžej Buk. - Prijateljstvu koje ne zna za razlike i granice, pridružuju se i dve biblioteke. Ovaj Protokol još nas više učvršćuje u želji i nameri da sarađujemo i učimo jedni od drugih. Prošle godine smo bili gosti Biblioteke Norvik, a ove Poljaci su došli nama u posetu i preneli nam svoja bibliotekarska iskustva, naročito o radu sa tinejdžerima rekla je Dragana Tipsarević.


Za vremena

Akademijom - Za vremena - Narodna biblioteka Stevan Sremac i Treća brigada KOV-a obeležili su stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Muzičko-dramski program održan je u Domu Vojske u subotu, 4. oktobra, a publika je imala priliku da čuje kolažni program sastavljen od književnih odlomaka i muzičkih numera koji govore o ovom istorijskom događaju. Uz bogat muzički program tradicionalnih i nacionalnih numera u umetničkom izvođenju horova i orjestara grada Niša i vojske Srbije,svoju besedu o Srbima posle sto godina govorila je Milica Vučković.Publici je predstaljen desetominutni dramski spektakl - Sveti Georgije ubiva aždahu.Ovaj kulturni događaj je prvi kojim se Niš priključio pomenu stogodišnjice Velikog rata u Srbiji.


Velikan iz Ćelija

Gradska biblioteka u Lajkovcu, objavila je Sabrana dela Radovana Belog Markovića, pripovedača i romansijera, rođenog u Ćelijama kod Lazarevca. U kompletu je trinaest knjiga. Tim povodom, u osnovnoj školi Mile Dubljević, u Ćelijama, na Krstovdan, održan je naučni skup na kojem je učestvovalo petnaestak pisaca i književnih kritičara, pretežno mlađe generacije. Radovan Beli Marković, posle šest decenija, vratio se u učionicu u kojoj je završio osnovnu školu. Ovo nije prvi naučni skup, posvećen prozi Radovana Belog Markovića. Jedan je održan u Valjevu (2006), drugi u Lajkovcu (2011).


CLAUD Striming

Fondacija i Narodna biblioteke Srbije obezbedili su direktan strimig tribine - Transferi IT tehnologija uz transfere znanja, tema - stručnog skupa Upotreba CLOUD-a u bibliotekama. Sreda 1.oktobra 2014. godine OD 11 SATI.
Segmenti - CLOUD kod nas - dostupnost i mogućnosti - WEB arhiviranje - CLOUD i obrazovanje - Srbija na LoCloud-u


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub