DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Za vremena
Akademijom - Za vremena - Narodna biblioteka Stevan Sremac i Treća brigada KOV-a obeležili su stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Muzičko-dramski program održan je u Domu Vojske u subotu, 4. oktobra, a publika je imala priliku da čuje kolažni program sastavljen od književnih odlomaka i muzičkih numera koji govore o ovom istorijskom događaju. Uz bogat muzički program tradicionalnih i nacionalnih numera u umetničkom izvođenju horova i orjestara grada Niša i vojske Srbije,svoju besedu o Srbima posle sto godina govorila je Milica Vučković.Publici je predstaljen desetominutni dramski spektakl - Sveti Georgije ubiva aždahu.Ovaj kulturni događaj je prvi kojim se Niš priključio pomenu stogodišnjice Velikog rata u Srbiji.


Velikan iz Ćelija
Gradska biblioteka u Lajkovcu, objavila je Sabrana dela Radovana Belog Markovića, pripovedača i romansijera, rođenog u Ćelijama kod Lazarevca. U kompletu je trinaest knjiga. Tim povodom, u osnovnoj školi Mile Dubljević, u Ćelijama, na Krstovdan, održan je naučni skup na kojem je učestvovalo petnaestak pisaca i književnih kritičara, pretežno mlađe generacije. Radovan Beli Marković, posle šest decenija, vratio se u učionicu u kojoj je završio osnovnu školu. Ovo nije prvi naučni skup, posvećen prozi Radovana Belog Markovića. Jedan je održan u Valjevu (2006), drugi u Lajkovcu (2011).


CLAUD Striming
Fondacija i Narodna biblioteke Srbije obezbedili su direktan strimig tribine - Transferi IT tehnologija uz transfere znanja, tema - stručnog skupa Upotreba CLOUD-a u bibliotekama. Sreda 1.oktobra 2014. godine OD 11 SATI.
Segmenti - CLOUD kod nas - dostupnost i mogućnosti - WEB arhiviranje - CLOUD i obrazovanje - Srbija na LoCloud-u


Zavičajnost na globalnoj sceni
Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, predstavlja portal ZAVIČAJNE KOLEKCIJE ČAČKA i digitalne izložbe ČAČANI U VELIKOM RATU.Ovaj veb portal predstavlja prezentaciju zavičajne baštine iz fondova Gradske biblioteke u Čačku. U portalu su kolekcije tematski organizovane, a iz unete građe na lak način kreiraju se digitalne izložbe, poput izložbe - Čačani u Velikom ratu, koja će sadržati izbor dokumenata i digitalnih objekata iz kolekcija zavičajnih ličnosti sa temom Prvog svetskog rata: majora Radoja Jankovića, Vladislava Petkovića Disa, Nadežde Petrović, i drugih. Portal ispunjava aktuelne standarde za opis i prikaz digitalnih sadržaja na internetu, i omogućava korišćenje najnovijih tehnologija za deljenje sadržaja na internetu, geografsko lociranje, označavanje, kao i dodavanje sadržaja od strane posetilaca portala.


Spomen na Valožića
Spomen-ploča beogradskom knjižaru Velimiru Valožiću (1814-1887) otkrivena je u četvrtak, 4. septembra 2014. godine, na zgradi u ulici Kosančićev venac broj 1, na mestu gde se u 19. veku nalazila njegova knjižara. Ploču su otkrili zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i Predrag Valožić, koji je istakao da je njegov čukundeda bio prvi knjižar i izdavač u Srbiji. Nakon otkrivanja spomen-ploče, okupljeni građani su se uputili u Odeljenje stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda i posetili izložbu u Salonu grbova Beograda, na kojoj su predstavljene reprezentativne publikacije, najpopularnije i najprodavanije knjige Valožićevog vremena.

Sledeca stranica
Pokori se i počni

U Čitaonici Gradske biblioteke u Novom sadu, 2. septembar 2014.godine predstavljena je nagrađena knjiga Milana Todorova Pokori se i počni. Ona je, prema rečima žirija Beogradskog aforističkog kruga, - najzrelija zbirka autora i jedna od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas. Ovo delo otvara novo poglavlje u pristupu pisanju ali i čitanju aforizama, jer se knjiga ne može pročitati za nekoliko sati. Ovu knjigu autor je pisao 10-ak poslednjih godina i njoj se nalazi oko 1400 aforizama. Na ovogodišnjem konkursu prestižno priznanje Fondacije - Nadži Naman - iz Libanona dobili su upravo naši aforističari Milan Todorov i Slobodan Simić iz Beograda Na konkursu je učestvovao 1.681 pisac iz 58 zemalja sveta, sa 4 kontinenta, koji pišu na 25 jezika i dijalekata.


O delu Ranka Jovovića

U kraljevačkoj biblioteci održan je naučno-kritički skup o pesničkom delu Ranka Jovovića, ovogodišnjeg dobitnika Žičke hrisovulje. Skupom je predsedavao prof. dr Jovan Delić, a u njemu su učestvovali prof. dr Radivoje Mikić, dr Dragan Hamović, mr Ana Gvozdenović, Olivera Radulović, Vladimir Dimitrijević, Vladan Bajčeta, Sonja Milovanović, Katarina Jablanović i Danka Spasojević. Radovi učesnika skupa biće sadržaj zbornika - Ranko Jovović pesnik, koji će objaviti kraljevačka biblioteka.Prethodne večeri u Biblioteci Jovovićevo delo predstavili su književni kritičari Aleksandar B. Laković i Želidrag Nikčević.


Svečanosti Srba u Temišvaru

Predstavnici Gradske biblioteke - Vlasdislav Petković Dis - učestvuju od 15-19. avgusta 2014. godine na 21. književno-duhovnoj manifestaciji - Dani Preobraženja Srba u Temišvaru. Na ovoj najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji u dijaspori čačanska biblioteka predstavilja u najboljem svetlu svoj rad i zavičajno nasleđe. U Temišvaru, Sokolovcu i manastiru Bazjaš postavljena je izložba o Disovom stvaralaštvu, promovisano - Disovo proleće, i poezija ovog značajnog srpskog pesnika. Srbi u Rumuniji ovom prilikom obeležiće i sto godina od početka Velikog rata u kome je, deleći sudbinu naroda i vojske, stradao i pesnik Vladislav Petković Dis...


Konkurs za direktora BGB

Na osnovu člana 35. Zakona o kulturi (Sl. glasnik RS br.72/2009), člana 39. Statuta Biblioteke grada Beograda br. 1410 od 15.03.2013. godine i Odluke Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda br. 3607 od 11.08.2014. godine, Upravni odbor Biblioteke grada Beograda oglašava
JAVNI KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA BIBLIOTEKE GRADA BEOGRADA
Radno mesto: direktor Biblioteke grada Beograda na period od četiri godine Javni konkurs za izbor direktora Biblioteke grada Beograda je objavljen u dnevnom listu Politika dana 14.08.2014. godine.


Kabare Jugonostalgije

Uz muziku bid Benda, podizanjem zastave i izvođenjem kabaretske himne počeo je program. SEDMI LETNjI ULIČNI ERSKI KABARE otvorio je predsednik Skupštine opštine Čajetina, gospodin Miloje Rajović. Ovogodišnji Konkurs za najboljeg aforističara imao je temu - Jugonostalgija. Žiri je bio u sastavu: Zoran Bogranović, Ljiljana Rakić i Jelena Tanasković našlo se 1070 aforizama od 47 aforističara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.
Prva nagrada - Slobodan M. Stefanović iz Beograda,
Druga nagrada - Abdurahman Halilović (Hrvatska),
Treća nagrada - Vasil Tolevski (Makedonija).
Zbog specifičnosti teme, a u želji da nagradimo učesnike iz svih republika bivše SFRJ ove godine nagrađeni su specijalnim zahvalnicama: Dejana Tofčevića iz Podgorice i Miladina Berića iz Banjaluke. Nagrađenima nagrade je uručila direktorka Biblioteke, Snežana Đenić.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub