DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Dobrodošlica
Posle 26 godina Biblioteka Matice srpske dobila je novog direktora. Radulović je preuzeo dužnost 16.06.2014. godine i tim povodom poželimo mu dobrodošlicu u svet biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Selimir Radulović (1953), pesnik, esejista, književni kritičar, antologičar, izdavač, autor šest pesničkih knjiga i više antologija (hrestomatija), dobitnik uglednih književnih nagrada. Više o novom kolegi sa sajta BMS.


BiblioisPARKiravanje
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, učestvovala je i ove godine na - Danu mladih, manifestaciji koja je 21. juna po četvrti put održana u Gradskom parku. Kulturni centar Lift, idejni tvorac i organizator manifestacije, okupio je pod sloganom - IsPARKiraj se - najveći broj učesnika do sada, čak 33 iz oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti, sporta i sportskih udruženja, sa ciljem da se na jednom mestu predstave zanimljive aktivnosti koje mladi Čačka mogu da rade u slobodno vreme.


Desanka - Petru Pajiću
vadeset prvi dobitnik agrade Desanka Maksimović, je pesnikinj zemljak, Petar Pajić, Valjevac i Beograđanin. Od prvog stiha pesme - Ako porastemo do zvezda, u prvoj pesničkoj zbirci Dan(1958), pesništvo Petra Pajića pokazuje izrazitu duhovnu srodnost sa pesništvom Desanke Maksimović po više linija...- rekao je na svečanosti dodele predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić. Pored Desankine humke i škole, crkve, škole i groblja Nenadovića, u senci stoletnih stabala dogodilo se još jedno pesničko posvećenje. - Poezija Desanke Maksimović, kako je to već rekao Rajko Petrov Nogo, doživljava se kao velika slovenska lipa, a ja bih još dodao kao pčelinjak ili kao polje zasuto perunikama - rekao je pesnik Petar Pajić primajući nagradu.


29.Srpsko pero
Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, po 29. put održan tradicionalni književni festival Srpsko pero koji uživa zavidan renome u književnim krugovima i zahvaljujući umešnosti organizatora Savetu Festivala i Narodnoj bibloiteci Radislav Nikčević, kao i nesebičnoj pomoći Grada Jagodine, bez obzira na redukovana sredstva, uspeo da potvrdi svoju autentičnost i populatnost. Predrag Peca Stefanović, književnik i član Saveta Festivala, pročitao je odluku žirija (Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević i Bajo Džaković) koji je jednoglasno odlučio da nagradu Pomoravski Orfej dobije Zoran Trifunović, književnik iz Paraćina, za zbirku pesama Put koja se prošle godine pojavila u izdanju Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug. Obrazloženje o nagradi Zlatni Orfej (koju su ove godine ravnopravno podelili Slobodan Žikić, književnik iz Jagodine i Miroslav Dimitrijević, književnik iz Paraćina) saopštio je Miljurko Vukadinović, književnik i urednik tribine Francuska 7 UKS-a u Beogradu.


Hudim vekom i pečalnim bićem
- Kad god dođem u Kraljevo, osetim drhtavicu kao da u njega dolazim prvi put. Iznova me, uvek, muči pitanje: jesam li dostojan da ovde budem? Ovim je rečima lajkovački mnimi literata, Radovan Beli Marković, jedan od najplodnijih i najčitanijih srpskih pisaca, započeo 11.juna književni program posvećen njegovim Sabranim delima, predstavljenim u kraljevačkoj biblioteci koja su, kako u svom stilu kaže, nastajala njegovim hudim vekom i pečalnim bićem. Nakon čitanja četiri nova zapisa o Kolubari, o Sabranim delima i književnoj veličini R.B. Markovića autoritativno je govorio prof. dr Radivoje Mikić.

Sledeca stranica
Biblioterapija u Užicu

U sredu 4. juna 2014. u Narodnoj biblioteci Užice održano je stručno predavanje - Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja u biblioteci. Preko pedeset bibliotekara javnih i školskih biblioteka iz Požege, Arilja, Kosjerića, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši, Čajetine i Užica pratilo je ovaj interaktivni seminar sa velikim interesovanjem. Predavač je bila Jelena Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije a predavanje je uvršteno u programe stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti za 2014. Između ostalog, bilo je reči o razlici između biblioterapije i razvojne biblioterapije, ulozi bibliotekara u ovim procesima, načinima i modelima praktikovanje i naravno koristima za čitaoce starije i naročito mlađe populacije.


Bio jednom jedan laf

U Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda održan je okrugli sto - Poštovanom Dušku Radoviću. Okrugli sto je posvećen životu i stvaralaštvu Dušana Duška Radovića, povodom trideset godina od njegovog odlaska.Na skupu su govorili: Petar Peca Popović, Velja Pavlović, Miroslav Maksimović, Jasminka Petrović, Maja Dimitrijević, Valentina Hamović, Jelena Žurić, Mihajlo Pantić (moderator). Pročitan je i tekst Danila Nikolića, koji je bio sprečen da prisustvuje. Cilj okruglog stola je da se izlaganjima eminentnih književnika, književnih kritičara, intelektualaca, savremenika i saradnika Duška Radovića, kao i diskusijom izlagača i publike, da savremen pogled na obiman, raznostran i slojevit Radovićev opus. Izlaganja na okruglom stolu biće osnov za štampanje zbornika.


Dan Laze Kostića

Književna manifestacija - Dan Laze Kostića - održana je u utorak, 3. juna u Srpskoj čitaonici Laza Kostić sa početkom u 18 časova. Tom prilikom dodeljena je i povelja Venac Laze Kostića. - Žiri pesničke povelje Venac Laze Kostića, u sastavu Stojan Berber, Vladimir Jerković i Pero Zubac, doneo je odluku da se ove godine Venac Laze Kostića uruči somborskom književniku, a prevashodno pesniku, Davidu Kecmanu Daki, koji bogatim književnim opusom, raznovrsnim angažovanjem na polju književnosti, kulture, umetnosti i informisanja, decenijama slovi kao ugledna stvaralačka ličnost - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju nagrade Venac Laze Kostića, koja je ove godine pripala Davidu Kecmanu Daki.


Srpska književnost i Veliki rat.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u ponedeljak, 2. juna 2014. godine u Biblioteci grada Beograda izložbu - Srpska književnost i Veliki rat. Predsednik Nikolić je u svom obraćanju rekao da hladna istorijska statistika nema moć da današnjim generacijima približi svu veličinu žrtve i stradalništva srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.Nikolić je istakao da je upravo zato ova izložba važna za potpuni doživljaj jednog istorijskog razdoblja. - Razumevanje rata, spoznaja herojstva i žrtve, uzdizanje na pijedastal junaštva i čojstva srpske vojske i stanovništva, naš ljudski odnos prema Velikom ratu ispravno se može izgraditi i opstati najpre kroz emotivni doživljaj. Tu priču nama i potomcima pričaju pisci koje je na ovom mestu okupila Biblioteka grada Beograda, - rekao je predsednik Srbije.


Zicka hrisovulja - Ranku Joviću

Žiri nagrade Žička hrisovulja u sastavu: Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Živorad Nedeljković, Goran Petrović i Dragan Hamović (predsednik), doneo je odluku da dobitnik Žičke hrisovulje za 2014. godinu bude RANKO JOVOVIĆ, pesnik iz Podgorice, - za buntovnu lirsku molitvu i dubinski zamah srpskog jezika. Priznanje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja i uručuje se dobitniku u Žiči, na Dan Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta 2014. godine. Delu dobitnika biće posvećen zbornik radova sa skupa koji se održava na manifestaciji Žički duhovni sabor, Preobraženje 2014. U Kraljevu, o Spasovdanu 2014. godine.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub