DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Lim-vodeni žig polimskih gradova
U svečanoj sali Doma kulture u Prijepolju 30. januara održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat prekogranične saradnje Evropa za kulturu, kultura za Evropu. Projekat, koji finansira Evropska unija, sprovode Biblioteka Vuk Karadžić, Udruženje građana Limski darovi, Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije iz Pljevalja i nevladina organizacija Stihom govorim iz Pljevalja. Sadija Hodžić, direktorka Biblioteke istakla je da bi projekat trebalo da doprinese regionalnoj razmeni stvaralaca, festivala, kulturnih dobara, kao i da podstakne afirmaciju pisane reči, mladih autora i bude podrška u posticanju dečijeg stavalaštva, informacionog opismenjavanja seoskog stanovništva. Glavne aktivnosti obuhvaćene projektom odnose se na organizaciju umetničkog festivala Lim-vodeni žig polimskih gradova, formiranje digitalne biblioteke zavičaja, organizovanje ruralne IT škole i vođenje javne kampanje Evropa za kulturu, kultura za Evropu.


Na zrnu graška
Istorija minijaturne knjige duga je koliko i istorija štamparstva, a najmanjom odštampanom knjigom ikada, dimenzija 3 x 2,5 milimetara, smatra se Azbuka u slikama Egona Prugmajera, izašla u Lajpcigu 1971. godine. Knjige na ovoj izložbi potiču iz Odeljenja posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije, gde je zaposlen i autor ove postavke, dr Dejan Vukićević. Autor je na otvaranju predstavio svoj izbor, a kolekciju minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije, inače, čini oko 300 ovakvih primeraka na raznim jezicima, a u Valjevu su izloženi najatraktivniji i najkarakterističniji eksponati, među kojima su i oni dimenzija 6 x 6 milimetara, specijalno ukrašeni i drugi primerci. Izložba je postavljena u čitaonici Pozajmnog odeljenja i zainteresovani je mogu posetiti svakog radnog dana do 20. februara...


Biblio Žurnalac
U postprazničnoj atmosferi u biblioteci Vuk Karadžić u Prijepolju, obeležen je izlazak novogodišnjeg broja Žurnalca, devetnaestog po redu. Redakcija koju čine Đorđe Mrdović, Amar Gašanin, Jasna Kozica, Darija Čpajak, Haris Pašanović, Deni Gašanin, Džana Tičić, Isidora Maračić, Sara Srna, Milica Ružić, Neda Pavlović i urednik Indira Hadžagić-Duraković u novom broju je priredila tekstove o Deda Mrazu i Novoj godini, kao i o uvek aktuelnim tinejdžerskim temama ljubavi, strahovima, tajnama, prijateljstvu i ogovaranju, odrastanju... Žurnalci će ponovo na okupu biti na proleće kada će nas obradovati novim brojem svoga lista.


Dan Biblioteke grada Beograda
Biblioteka grada Beograda obeležila je 86 godina postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, Gligorije Vozarović za najboljeg izdavačai za najboljeg knjižara,nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i novoustanovljena nagrada Čitalac godine. Nagrada koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je mr Veri Petrović, bibliotekaru savetniku ,rukovodiocu Odeljenja za matičnu delatnost Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu. Nagrada Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača u 2016. godini dodeljena je Javnom preduzeću Službeni glasnik, a nagrada za najboljeg knjižara pripala je Mariji Janković, šefu knjižare Srpska književna zadruga. Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda najčitanija knjiga stranog autora u 2016. godini je roman Čudan osećaj u meni Orhana Pamuka u izdanjuGeopoetike.


Vivat kapelan - Davorin Jenko
Prošlo je više od 100 godina od smrti Davorina Jenka, dugogodiđnjeg kapelana Narodnog pozorišta, čije su zasluge za razvoj naše scenske muzike nemerljive. Tim povodom u čajetinskoj biblioteci su muzej Narodnog pozorišta iz Beograda, Arhiv grada Užica i čajetinska biblioteka. Izložbu su otvorili Snežana Đenić, direktorka Biblioteke i Aleksandar Stramatović, zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Pored brojnih himni koje je Jenko napisao za različita pevačka društva, on je autor i dve nacionalne himne: slovenačke i srpske. Od 1860. godine slovenački narod peva njegovu kompoziciju Naprej, zastava Slave, kao himnu, a kompozicija Bože pravde pisana kao horska numera za alegoriju u stihovima Markova sablja i koja je igrana u čast punoletstva kneza Milana Obrenovića, od 1882. postaje i do danas ostaje - državna himna Srbije. Izložbom su obuhvaćeni, hronološki, predstavljeni njegov rad i život, pozorišni komadi za koje je pisao muziku jer je on proveo 30 godina u Narodnom pozorištu, zatim zanimljivi detalji iz života i fotografije. Izložbu su upotpunili članovi hora Zlatiborska vila iz Užica koji su izveli himnu Bože pravde.

Sledeca stranica
Oksimoron za budućnost

U prisustvu ljubitelja proze Miomira Petrovića, u požarevačkoj Biblioteci uspešno je završen kulturni program u 2016. godini. Održana je promocija njegovog novog romana, čiji naslov sadrži jedan interesantan oksimoron - Kuća od soli, koji govori o promeni identiteta kao neminovnosti shvatanja političkog i istorijskog sistema u kome živimo. Ali, ne mi sada, nego mi kao ljudski rod oduvek. Kao što se ova Kuća od soli, pod točkom istorije, stvara i troši, tako i Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac očekuje da će u predstojećoj godini biti još uspešnija.


Muzej zavičajnih pisaca

Muzej zavičajnih pisaca je novi, ekskluzivni punkt Valjevske biblioteke koji su zajednički finansirali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i lokalna valjevska samouprava u novodobijenom prostoru bivše knjižare Plato. Ovaj atraktivni sadržaj, koji Valjevskoj biblioteci daje novu dimenziju, kako je na veličanstvenom otvaranju istakao sam Matija Bećković, tek je njegova prva faza i u narednom periodu razviće se u jedinstven kulturni i edukativni punkt u svojoj vrsti u Srbiji. Izbor zastupljenih pisaca (Prota, Ljuba, Glišić, Nikolaj, Desanka, Petar Pajić, Matija Bećković i Radovan Beli Marković), potkrepljen i akademskom recenzijom, prava je mera naslova ove postavke i ustanove u ustanovi, kako je imenovala direktorka Biblioteke Violeta Milošević, nazvavši je novim jezgrom okupljanja oko valjevskog hrama knjige: članova, čitalaca, poklonika, istraživača i ostalih. Autorka ovog projekta je Violeta Milošević, Vizuelni identitet dao mu je Dušan Arsenić, a tektove o piscima napisao je Ostoja Prodanović...


Tajne iskre u Užicu

U biblioteci u Užicu predstavljen nagrađeni roman Tajne iskre, Danice Bogojević. Pored autorke o knjizi su govorili Zoran Filipović i recenzent Zoran Jeremić, odlomke iz romana čitala je Marija Mijatović. Izdavačka kuća Portalibris, prepoznala je autorski kvalitet Danice Bogojević i ovom romanu dodelila prvu nagradu na konkursu Velika vrata za najbolji neobjavljen roman u 2016. godini. Iako žanrovski pripada epskoj fantastici, ova knjiga predstavlja pravo osveženje na našoj književnoj sceni.


Sto godina iščekivanja

U našem bioskopu biblioteke u Osečini prikazan je dokumentarni film Sto godina iščekivanja autora Ivane Pavlović. Istorijski pregled razvoja trase pruge Valjevo - Loznica, radovi na samoj pruzi, ali i događaji koji su ih pratili, studije opravdanosti, očekivanja meštana, mišljenja čelnih ljudi koji su odlučivali o izgradnji, sudbina pruge u okviru ruskog kredita, budućnost pruge Valjevo-Loznica... neke su od tema kojima se ovaj film bavi. Snimljene su četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima Muzeja Valjevo, Višeg suda u Valjevu i Arhiva Valjevo sa glumačkom ekipom i statistima. Korišćene su univerzalne pozadine (četiri različite kao scenografija) prilikom intervjuisanja 28 sagovornika (istoričara, novinara, ekonomista, bivših donosioca odluka vezanih za prugu, ali i meštana ovoga kraja), autorska muzika, arhivski materijal Arhiva Srbije, Arhiva Valjevo, Vojnog arhiva, Muzeja Železnice, Saobraćajnog instituta CIP, Jugoslovenske Kinoteke, Centar filma, Filmskih novosti, Bete, Radio televizije Srbije, Infobiroa, novinskih listova Napred, Politike, Večernjih novosti, Borbe...


Nagrada dr Katarina Ambrozić

U 2016. godini nagrada Prof. dr Katarina Ambrozić dodeljena je Jovani Milovanović, studentkinji master studija Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Rad - Omaž prijateljima i francusko-srpsko prijateljstvo : spomenik kraljevima Petru Ii Aleksandru I Karađorđeviću u Pariz - dobitnica je predstavila u čitaonici Fonda umetnosti, u Biblioteci grada Beograda.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub