DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Bibliotekari Karpatske regije
U Čongradu je održana Konferencija bibliotekara Mađara s područja Karpatskog basena u organizaciji čongradske Biblioteke i informacionog centra Karolj Čemegi i Informatičko-bibliotekarskog saveza Mađarske. Učestvovali su bibliotekari iz Mađarske, Srbije, Ukrajne, Slovačke, Rumunije i Slovenije. Iz Vojvodine je BILO 13 bibliotekara, a Gradsku biblioteku Subotica zastupale su bibliotekarke Dora Hičik, Ester Berenji, Marijana Tenodi, Helena Omerović i Iren Bognar.Iz Gradske biblioteke Subotica informatorke dečjeg odeljenja Marijana Tenodi i Helena Omerović održale su predavanje na temu Popularizacija knjige i čitanja kod najmlađeg uzrasta uz koje su prikazali i kratki film. Ester Berenji, informatorka na pozajmnom odeljenju Gradske biblioteke Subotica, održala je predavanje na temu Trojezične usluge u Gradskoj biblioteci Subotica.


Žička hrisovulja Nedeljkovi
Žiri za dodelu nagrade Žička hrisovulja, u sastavu: Đorđe Nešić (u svojstvu prethodnog dobitnika priznanja), Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović (predsednik), donosi jednoglasnu odluku da je dobitnik Žičke hrisovulje za 2016. godinu ŽIVORAD NEDELjKOVIĆ, pesnik koji radi u Kraljevu a živi u Čačku, za poeziju unutrašnjih svetlosti i srčane potrage za smislom.Priznanje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja Gospodnjeg. Uručuje se dobitniku u Žiči, na Preobraženje, 19. avgusta 2016. godine. Delu dobitnika posvećuje se zbornik radova sa skupa koji se održava na manifestaciji Žički duhovni sabor, Preobraženje 2016.


Da rat zauvek ostane samo igra
Turnir u ratnoj strategiji Da rat zauvek ostane samo igra - bitka na Drinizavršen je u nedelju 29. maja 2016. godine, u prostorijama Narodne biblioteke Kruševac i Narodnog muzeja Kruševac.Idejni tvorac gre je dizajner Gorana Radomirović. Organizator je uz biblioteku i muzej iz Kruševca bio i SABOR - Savez boračkih organizacija Republike Srbije. Pokrovitelji su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na završnoj svečanosti turnira - edukativne igre ratne strategije prisustvovali su mnogobrojni gosti: Među njima i državni zvaničnici: Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dragan Popović, državni sekretar, Bratislav Gašić, visoki funkcioner SNS-a, Milan Popović, pomoćnik ministra u oblasti boračko-invalidske zaštite, Dejan Marjanović, Savez boračkih organizacija Republike Srbije, kao i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i predstavnici uprave Grada


Štip preuzima AGROLIB pelcer
Narodna biblioteka Radislav Nikčević bila je domaćin kolegama iz NU-Univerzitetske biblioteke Goce Delčev iz Štipa kao i predstavnicima opštine Štip koji su bili u poseti Jagodini. Tom prilikom upriličen je predato pismo namere predstavnika opštine Štip o saradnji i mogućem bratimljenju ove dve opštine. Goste je posebno interesovao socijalni program, po kojem je Jagodina prepoznatljiva. Gosti su posetili dve seoske biblioteke, u Bagrdanu i Glogovcu gde su videli mogućnosti za o implementaciju projekta AgroLib, i dobili praktične savete kako da se na najbolji mogući način pristupi osetljivim grupama stanovništva. Inače, Biblioteka u Štipu je 2011. godine dobila sredstva od Fondacije EIFL za repliciranje projekta AgroLib.


Biciklom oko sveta
U velikoj sali Biblioteke Stevan Prvovenčani u Kraljevu gost je bila Snežana Radojičić žene koja svetom putuje na bicklu, uglavnom sama, s prtljagom teškim pedesetak kilograma.Pred velikim broje posetilaca otkrila je da: - Najljubazniji prema meni bili su Turci, opčinjena sam neobičnom lepotom i prirodnim znamnenistima Kapadokije. Uzbudljiva je Indonezija i ostvro Bali, najlepši i najuređeniji grad je Singapur, u kojem prvo naprave park, pa onda zgrade. Najteže mi je, u svakom pogledu bilo u Kini: posebna kultura, jezik koji nikad ne možeš naučiti. Biciklom sam se u Nepalu popela na Himalaje. Nikad više ne bih vozila pustinjom Gobi, imala sam utisak da iz nje neću izaći živa...

Sledeca stranica
Ženidba i udadb u biblioteci

U velikoj sali Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji, u četvrtak, 12. maja premijerno je izvedena pozorišna predstava Ženidba i udadba Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković koje deluje u sastavu ljubovijske Biblioteke. Ljubovijska publika, iako već naviknuta na kvalitetne predstave, ovacijama je ispratila amatere, a ocena većine od oko 350 posetilaca je da je ovo do sada najbolja predstava naših amatera.Ovom predstavom glumci Amaterskog pozorišta biblioteke iz Ljubovije u petak, 20. maja otvoriće Šesti festival amaterskih pozorišta Zapadne Srbije u Prijepolju.


Desanka Moši Odaloviću

Brankovina je već odavno postala srpska Jasna Poljana gde se svakog 16. maja, na dan Desankinog rođenja, okupljaju poklonici pesničke umetnosti kako bi se poklonili njenim senima i još jednog pesnika, u organizaciji njene Zadužbine, ovenčali nagradom sa njenim imenom. Ove godine ta čast pripala je pesniku Mošu Odaloviću.Predsednik Zadužbine, prof. dr Bojan Đorđević i predstavnik Žirija dr Jovan Pejčić naglasili su da se ovim odužuje i dug prema Desanki, poeziji uopšte kao svojevrsnoj svetlosti civilizacije ali i posebno prema poeziji za decu kojoj je i sama Desanka dala tako značajan i dubok lični doprinos. Direktorka Valjevske biblioteke Violeta Milošević obećala je da će se i ubuduće starati da njegov značaj bude sve veći i veći, na šta nas sve obavezuju velika i slavna imena Desanke Maksimović, Brankovine i Valjeva.


SF- bibliotečka praksa

Za 6 odabranih biblioteka mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA reali-zovao je stručno-studijsko-istruktivno putovanje. Direktori biblioteka koje žele napred, iz Požarevca, Jagodine, Kruševca, Kikinde, Valjeva i Osečine upoznali su se u praksi sa temom - Tranzicija BIBLIOTEKA i primeri bibliobuske službe u okruženju EU ( Hrvatska , Slovenija). Za primere su izabrani oni čija dostignuća mogu biti inspiracija za unapređenje bibliotečkog života u svojoj sredini.


Poezija danas

U Studentskom kulturnom centru Beograda održano je predstavljanje Poveljine biblioteke - Poezija, danas. U programu su učestvovali autori čije su pesničke knjige 2015. objavljene sa logom kraljevačke biblioteke (Slobodan Zubanović, Rajko Lukač, Dragan Hamović, Milunika Mitrović, Jasmina Nešković, Dragica Užareva, Marijana Jovelić), kao i Poveljini urednici (Dejan Aleksić i Ana Gvozdenović), dok je program moderirala Vesna Kapor. Bila je ovo prilika da se beogradska kulturna javnost uveri u doslednost izgrađenog izdavačkog principa koji u biblioteci Poezija, danas okuplja rukopise autora različitih poetika, postupaka i generacija čiji je zajednički imenitelj književno-umetnička uspelost.


Praznik u Jagodini

Povodom Dana biblioteke u Jagodini upriličena je prigodna svečanost. Tom prilikom su najverniji čitaoci dobili nagrade, jagodinska biblioteka je dobila nagradu Veb biblioteka 2016, otvorena je izložba Iz Zbirke stare i retke knjige, autorki Nade Dimitrijević i Marije Crnković. Izložbu je otvorio Dejan Tanić magistar istorijskih nauka, koji je prigodnom besedom istakao vrednost građe koja se čuva u fondovima biblioteka i drugih ustanova koje baštine našu tradiciju.Biblioteci je stigla i AgroLib torta od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, korisnice projekta Poljoprivredne biblioteke, gosti su uživali u muzici malih umetnika iz Muzičke škole Vladimir Đorđević...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub