DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nac. agregator za Europianu ?
Krajem januara u e-učionici Narodne biblioteke Srbije, održana je radionica - Uspostavljanje nacionalnog agregatora za Europeanu, je okupila oko 30 predstavnika iz različitih institucija kulture, koji su učestvovali u diskusiji. Celodnevnu radionicu vodili su stručnjaci iz Europeane, evropske digitalne biblioteke, arhiva i muzeja, potala preko kojeg je pretraživo oko 40 miliona digitalizovanih jedinica iz cele Evrope. Tema je bila uspostavljanje servisa nacionalnog agregatora metapodataka. Voditelji radionice (Hening Šolc i Sesil Devaren) govorili su o zanimljivim temama koje se tiču prakse agregatora za Europeanu, autorskih prava, modelima metapodataka i njihovom kvalitetu, softverima i tehnologijama koji se trenutno koriste, kao i onima koji su u planu za korišćenje u Europeani i šire...


Glišiću u spomen
Milovan Glišić se ponovo, na velika vrata, vraća u Valjevo i valjevsku Biblioteku. To su najavili valjevski pisci, bibliotekari i direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević, objavivši ambiciozan plan obeležavanja 170-godišljice Glišićevog rođenja u 2017. i 110-godišnjice njegove smrti u 2018. godini. Do tog datuma Biblioteka planira da, u saradnji sa Univerzitetom i Akademijom, osnuje Glišićevu zadužbinu, a u saranji sa njom, da obezbedi obnovu zlosrećno ukinute Glišićeve nagrade za pripovetku i Glišićevog zapuštenog i propalog Spomen-doma u Gracu, da se stara o kritičkom objavljivanju svih njegovih dela i dela o njemu i u saradnji sa različitim institucijama kontinuirano obezbeđuje programe i sadržaje vezane za ovog velikog zaslužnika srpske književnosti, prevodilaštva, kulture i bibliotekarstva, između ostalih i tradicionalnog Glišićevog rođendanskog posela.


Dan BGB
Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, obeležila je 15. januara 2015. godine svoj 84. rođendan. Tom prilikom, dodeljene su nagrade - Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, - Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača, knjižara i knjigovesca i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Posetiocima među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... predstavljeni su najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini.


Žurnalac
I ove godine Biblioteka Vuk Karadžić iz Prijepolja, je organizovala Malu školu novinarstva - Žur za žurnalce, koju vodu novinar Indira Hadžagić-Duraković. Učenici viših razreda osnovne kao i srednje škole kroz rad u - Žurnalcu - upoznaju sve prisutne medije iz drugog ugla i na taj način razvijaju kritičan odnos prema sadržajima. Ovo je prilika da se i oni sami ogledaju u raznim žanrovima, učeći šta je to vest, reportaža, a šta osvrt i komentar. Žur za žurnalce je počeo u oktobru 2010. godine i do sada je okupio stotinjak dece, a rezultat rada su Male novine za decu i roditelje Žurnalac čiji je broj 15 upravo ugledao svetlost dana.


Konkurs
Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2. aprila 2015. godine, Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke - Stevan Sremac Niš - poziva mališane, uzrasta od šest do petnaest godina, da učestvuju u četrnaestom literarno-likovnom konkursu. Literarni deo konkursa podrazumeva da učesnici napišu pesmu na temu: KAD BIH BIO MALI PRINC to jest KAD BIH BILA MALA PRINCEZA. Likovni deo konkursa podrazumeva da učesnici naprave strip-stranicu na temu: SRPSKE NARODNE BAJKE U STRIPU, potrebno je da odabranu srpsku bajku obrade u vidu stripa na jednom listu bloka za crtanje. Konkurs je otvoren do 1. marta 2015. godine. Najbolji radovi biće predstavljeni na zajedničkoj izložbi, uz dodelu nagrada na svečanosti 2. aprila 2014. godine u Nišu.

Sledeca stranica
DANET

Dunavska mreža za Evropu (DANET) je međunarodna krovna asocijacija obrazovnih i kulturnih institucijau podunavskim zemljama. Na poziv asocijacije DANET i njihove predsednice gđe Karmen Štadelhofer,Biblioteka grada Beograda uzela je učešće u predstavljanju svojih aktivnosti potencijalnim projektnim partnerima. Takođe, BGB se aktivno angažovala u prezentaciji deset ustanova grada Beograda koje su svoj grad predstavile kao kulturno-turističkudestinaciju koja je nesumnjivo zanimljiva za različite vrste projektnih aktivnosti. BGB je predstavnike evropskih zemalja upoznala sa svojom digitalnom bibliotekom i ponudila im učešće u formiranju kolekcije - Digitalne dunavske biblioteke, čije su osnove već postavljene u saradnji sa gradskom bibliotekom Ulm.


Čila Ljuba - Milisavu Saviću

Književnik Milisav Savić sa putopisnom knjigom Dolina srpskih kraljeva: prolećno putovanje 2013, je prvi dobitnik Nagrade - Ljubomir P. Nenadović - koju od ove godine za najbolje putopisno ostvarenje dodeljuje valjevska Biblioteka. To je na konferenciji za medije, po ovlašćenju žirija, (prof. dr Radivoje Mikić predsednik, prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, gl. i odg. urednik časopisa Putopis) objavila direktorka ove ustanove, Violeta Milošević, izrazivši uverenje da će ova Nagrada ubuduće biti znak prepoznavanja ne samo ove Biblioteke, već i Valjeva u celini. Izrazivši zadovoljstvo što je Nagrada startovala tako zvučnim i uglednim autorom i knjigom vanredne lepote, suptilnosti, složene i polifonijske strukture, ona je pozvala sve na svečanost dodele Nagrade u Gimnaziji 13. decembra i podršku kulturnim poduhvatima koji premašuju lokalne razmere.


Hoćemo gusle

U sklopu obeležavanja 100 godina prvog svetskog rata u Biblioteci Milovan Glišić, u Ljuboviji održan je prigodan kolažni program guslara, pesnika i glumaca iz Loznice. U veoma kvalitetnom programu učestvovali su guslari sekcije - Vuk Karadžić - koja radi u sastavu KUD Karadžić iz Loznice Vukan Đuka, dr Blažo Došljak, Petar Ostojić, Boško Golijanin i Luka Bošnjak, glumac Zoran Simić i pesnici Nevena Kokanović i Ljutomir Rundić. Tradicionalni epski književni izraz podsetio je na danas često neopravno zapostaljenu nerodnu baštinu.


Dani sakupljanja uspomena

Biblioteka grada Beogradapokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno saEuropeanom, evropskom digitalnom bibliotekom arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata. Gradska biblioteka u Novom Sadui Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka organizovaće ove aktivnosti u svojim sredinama.Građani Srbije se pozivaju da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje na dane sakupljanja uspomena Europeana 1914-1918 koji će biti održani u tri grada u Srbiji tokom decembra2014. godine. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima. Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupjanja uspomena, moguda podele svoje pričepreko sajtawww.europeana1914-1918.eu.


Niko ne zadovoljava

Nakon isteka roka za podnošenje prijava na javni konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, Upravni odbor NBS na sednici od 20.11.2014. godine konstatovao je da ni jedan od prijavljenih kandidata - dr Nevena Tomić, mr Snežana Nenezić i ma Predrag Đukić, ne ispunjava obavezne uslove javnog konkursa. Detaljno obrazloženje ove odluke Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije će dati konferenciji za medije u sredu 26. novembra u 12.00 sati u sali 105. NBS, Skrelićeva 1.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub