DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Priznanje POVELJI
Žiri 61. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, koji je u toku, Specijalno priznanje za izdavača dodelio je Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani iz Kraljeva za ediciju Povelja. Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani će na ovogodišnjem sajmu knjiga učestvovala s rekordnim brojem izdanja. Predstavljene su knjige iz biblioteka Poezija, Posle Vavilona , Posedu poetike, Poezija nastaje, Posebna izdanja i Preobraženje...


EU fondovi-projekti i parnerstva
Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac je deo mreže EUTEKA koju čine 47 biblioteka iz cele Srbije, koje su uz podršku Evropske unije postale lokalni informantivni punktovi na kojima građani mogu da pronađu informacije o EU. Ovu inicijativu podržale su i Narodna biblioteka Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine.


Inspirisano Aristotelom
Prvi svetski polihistor, Aristotel iz Stagire, rodio se pre 2400 godina, te je Unesko (UNESCO) ovu godinu proglasio godinom Aristotela. Gradska biblioteka Subotica priključuje se slavlju svojim programom međunarodnog karaktera i raspisuje konkurs za radove koji su inspirisani Aristotelom. Zadatak je da na imejl adresu Gradske biblioteke Subotica (subiblioteka@gmail.com) pošaljete svoj prilog u digitalnoj formi. Izbor najboljih biće objavljen na Fejsbuk stranicama biblioteke u Subotici. Konkurs je otvoren od 21. oktobra do 21. novembra 2016. godine.O nagradama i detaljima klikom na sliku...


Nagrada Dušan Panković
Marija Jovancai, bibliograf savetnik u penziji iz Novog Sada, dobitnik je Nagrade Dušan Panković, za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije, koju dodeljuje Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević u Inđiji, u okviru stručno-naučnog skupa Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a biće uručena na 20. Susretima bibliografa, 18. novembra 2016. godine, u Inđiji. Odluka Odbora Susreta bibliografa o dobitniku Nagrade Dušan Panković bila je jednoglasna.Svojim bogatim iskustvom, izuzetno stručnim, profesionalnim, predanim radom i stalnim angažovanjem na izradi različitih bibliografija, kao autor, konsultant ili recenzent, Marija Jovancai je u mnogome doprinela razvoju, unapređenju i afirmaciji bibliografije, ostavivši snažan trag ne samo u srpskoj bibliografiji, već i šire.


Stojan Stiv Tešić
U okviru proslave Dana grada Užica u Holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba - UŽIČANIN IZ AMERIKE - Stojan Stiv Tešić(1942-1996). Izložbu povodom godišnjice smrti dobitnika filmske nagrade Oskar priredile su Biljana Ristović, Dušica Murić i Gordana Bacotić. O značaju Stiva Tešića za Užice i njegovom liku i delu govorili su gradonačelnik Užica Tihomir Petković, direktor NBU Dragiša Stanojčić i Dušica Murić, bibliotekar NBU.

Sledeca stranica
Đeneral Smiljanić u Trstu

Izložba Armijski đeneral Krsta Smiljanić, istoričara i direktorke biblioteke, Snežane Đenić bila je predstavljena u sali Srpske pravoslavne crkve Svetog Spiridona u Trstu. Izložba posvećena velikom đeneralu i strategu, čoveku koji se pravom sa svrstava u red znamenitih Srba 20 veka, delo je autora Snežane Đenić,jedne od najistrajnijih i najdetaljnijih istraživača istorijske baštine zlatiborskog kraja. Kao takva, izložba je imala veliki odjek i u samom Trstu, pa ne čudi veliki broj posetilaca. Bila je to prilkika i da se pomenu i primeri velike solidarnosti i prijateljstva srpskog i italijanskog naroda kada je italijanska mornarica spašavala srpske vojnike i ciovile koji su se povlačili preko Albanije. Svedočanstvo o tome i danas stoji ispisano na tabli u luci Brindizi. Izložba je otvorena u prisustvu konzula Republike Srbije, Ljubomira Mirkovića, predsednika Pravoslavne crkvene opštine Trst Zlatimira Selakovića, predstavnika delegacije opštine Čajetina i velikog broja srpske zajednice u Italiji i samih Italijana.


Nepromenljivo u tokovima vremena

Povodom 7. oktobra, Dana grada Kraljeva (Kraljevdan), u kraljevačkoj biblioteci tradicionalno je, u njenoj organizaciji, održana Kraljevdanska beseda. O Nepromenljivom u tokovima vremena, besedio je arhimandrit Tihon, iguman Manastira Studenice, carske lavre, zadužbine velikog župana Stefana Nemanja. Sedmi oktobar je u crkvenom kalendaru posvećen prepodobnom monahu Simonu, u vladarskoj lozi Nemanjića prvom srpskom kralju, krunisanom u Manastiru Žiči Stefanu Prvovenčanom. Beseda arhimandrita Tihona bila je posvećena najslavnijim Nemanjićima.


Moskva Beogradu

U okviru manifestacije Dani Moskve u Beogradu svečano je predat poklon grada Moskve Biblioteci grada Beograda. Sergej Čerjomin, direktor departmana za međunarodne ekonomske veze i međunarodne odnose Vlade Moskve, uručio je direktorki Biblioteke grada Beograda knjigu o istoriji Moskve uz reči da su knjige simbol prijateljstva i da su one namenjene građanima Beograda koji su ljubitelji ruske kulture ili izučavaju ruski jezik. Oko 200 knjiga na ruskom jeziku, iz oblasti istorije, kulture, umetnosti, književnosti, kao i veći broj knjiga za decu nalaziće se uskoro u fondu Biblioteke grada Beograda.


Metafizičar male kutije

U organizaciji Narod-ne biblioteke Ilija M. Petrović Požarevac, održano je poetsko veče posvećeno stvaralaštvu pesnika Vaska Pope i njego-vom poslednjem opusu - Mala kutija. Ovo je projekat glumi-ce Ane Sofrenović, koja je u prepunoj sali Opštine recito-vala stihove na srpskom jeziku, kao i prepeve Čarlsa Simića istih pesama na engleski jezik i Marije Bežanovske na francuski jezik. Poetsko izvođenje bilo je propraćeno video-projekcijama, posebno napravljenm za ovo veče.Uz izuzetan glumački talenat Ane Sofrenović i ekspresivnost izraza publika je zakoračila u čitav jedan univerzum gde su stvarnost i magija majstorski isprepletani.


Kuda putuju svetovi ovi

U nastavku ovogodišnjih Ljubinih dana održano je veče mnimog literate Radovana Belog Markovića naslovljenog Ljubinim stihom - Kuda putuju svetovi ovi ? Posvećeno Ljubi Nenadoviću i sto devesetogodišnjici njegovog rođenja, veče je obilovalo i čitanjem Ljubinih pisama iz Italije, Švajcarske, Nemačke i drugih, u čemu su zdušno učestvovali polaznici Škole glume i kulture govora glumice Katarine Vićentijević pri Biblioteci.. Drugi deo večeri bio je posvećen Radovanu Belom Markoviću i on se sastojao od čitanja odlomaka iz njegovih dela, za šta se najviše postarala voditeljka Radmila Novaković, kao i čitanja delova kritičkih tekstova o njegovom opusu, za šta su se potrudili članovi dramske i literarne sekcije Valjevske gimnazije. Ipak, ton svemu dala je beseda Belog Markovića o Ljubi Nenadoviću. Izrečena u duhu njegove proze, posebnim jezikom i stilom, ova antologijska beseda naći će se u almanahu Ljubini dani koji će kao nov i važan sadržaj ove značajne valjevske manifestacije, iz štampe izaći za nekoliko nedelja...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub