DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Žene zavičaja
Biblioteka - Vuk Karadžić, u Prijepolju, nastavlja sa održavanjem godišnjeg stručnog okruglog stola na teme iz zavičajnih fondova. Tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je :
Žene zavičaja. (AU=...PO...) autorska ili predmetna odrednica Svoje zavičajne fondove su predstavile biblioteke iz Srbije i susednih opština iz Crne Gore. Ovaj skup je imao i svrhu stručne edukacije u oblasti ZAVIČAJNIOST. Uvodničar je bila mr Zdravka Radulović, načelnica odeljenja za bibliografiju NBS. Urednik programa bila je Hadija Kriještorac,bibliotekar savetnik iz biblioteke domaćina


Vruće web dostignuće
Nakon pet godina realizacije projekta Poljoprivredne biblioteke promenile su se okolnosti i potrebe stanovnika sela, pa je prošle godine, zajedno sa organizacijom Beyond Access, čiji je Narodna biblioteka u Jagodini član, analiziran projekat Poljopivredne biblioteke. Konstatovalo se da je potrebno projekat razvijati i menjati. Takoje prvo modernizovan sajt www.agrolib.rs .Predviđeno je da sajt koriste sve biblioteke koje imaju seoske ogranke u Srbiji i regionu, tamo gde ne postoji jezička barijera. U planu nam je da sajt ponudimo svim kolegama koji su zainteresovani za projekat Poljoprvredne biblioteke. Zato je sajt dvojezičan (srpski, engleski), a zbog kolega u regionu ima i latiničnu opciju.


Gospodstveno
< Biblioteka - Centar za kulturu, Kladovo u saradnji sa izdavačkom kućom Laguna, iz Beograda, predstavili su roman: Miris mraka, autora Dr Miomira Petrovića. Pisac, dramaturg i teatrolog, predstavio je roman koji je izdala izdavačka kuća Laguna, 2013. godine, kada je istoimeni roman ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. Pored romana, gost kladovske biblioteke, predstavio je i Radionicu Kreativnog pisanja koju godinama vodi u zemlji i inostranstvu, a ovog leta radionica počinje sa radom u izletištu - Kapetan Mišin Breg, kraj Donjeg Milanovca i u neposrednoj blizini Kladova. Gospodin pisac je u nnspirativnom razgovoru u Kladovu pokazao da dobri pisci mogu da budu pametni, uredni, čisti, mirišljivi i da budu vaspitrani, pismeni i da imaju lepe manire, Pravi čovek na pravom mestu.


Sabirnik naučnog dela
U okviru edicije Zavičajna bibliografija, knj. 19, izašla je ovih dana iz štampe knjiga Sabirnik naučnog dela: Bibliografija Đorđa Đukića. Izdavači su Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis, iz Čačka i Ekonomski fakultet u Beogradu.Knjigu je priredila i bibliografiju sačinila Milica Baković. Urednici publikacije su Danica Otašević i Đorđe Kaličanin. Redaktor, stručni konsultant i recenzent bibliografije je prof. dr Borjanka Trajković. Bibliografija sadrži 376 bibliografskih jedinica koje su podeljene u tri tematske celine:
I Bibliografija radova Đorđa Đukića - II Bibliografija radova o Đorđu Đukiću - III Registri


Tri u jedan
U banji Vrujci, 10 i 11.06.2015. počeo je novi instruktivni seminar Interenet kluba - PRIMENA IT VEŠTINA U BIBLIOTECI 3h1, Gugl i ViKi bibliotekar, masterkurs Adam Sofronijević . U tri grupe bibliotekari iz Beograda, Sopota, Valjeva, Mionice, Osečine, Ljiga i Lajkovca. U interaktivnim elektronskim radionicama postaljena je pilot - Vikiopedija mreža biblioteka Beograda i Kolubarskog okruga. Ovo je prvi zajednički projekat Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Boegreada i Internet kluba u realizaciji digitalne agende 2020. u Srbiji koji je podržala Vi-Ki fondacija. Ovaj akreditovani seminar nosi 6+6 bodova.

Sledeca stranica
BIBLIONET

U Užicu, 4 - 6. juna 2015. godine odtžan je 9.BIBLIONET 2015 Predstavljeno je 29 stručnih radova na temu: KOLEKCIJE PERIODIKE U SRPSKIM BIBLIOTEKAMA. pred više od 120 bibliotekara i gostima iz Republike Srpske. Na svečanom otvaranju govorili su :Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Laslo Blašković, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije i predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije , Dragiša Stanojčić, direktor Narodne biblioteke Užice.U toku dva radna dana predstavljeno je 29 stručnih radova i dodeljene je NAGRADA ĐURA DANIČIĆ 2015 za ukupan doprinos razvoju bibliotečko - informacione delatnosti i kulture u Republici Srbiji- Mirku S. Markoviću, bibliotekaru savetniku Biblioteke grada Beograda i Bebi Stanković, direktorki Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" u Požarevcu.


58.ZDI za GBNS

58. junski programi Zmajevih dečjih igara održaće se u Novom Sadu od 3. do 7. juna 2015. godine pod sloganom ŠTO GOD VIŠE ČITAŠ, SVE SI VEĆI, JAČI!. Na sednici održanoj 27. aprila, Upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre doneo je jednoglasno odluku o ovogodišnjim laureatima. Ove godine Povelja Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama dodeliće se književniku Gradimiru Stojkoviću; nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu Gordani Maletić, književnici iz Beograda, a nagrada za popularisanje književnosti za decu Dečjem odeljenju Gradske biblioteke u Novom Sadu, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja i rada.


Dis u Francuskoj 7

Gradska biblioteka -Vladislav Petković Dis, predstavila je 26. maja 2015. godine u Srpskom književnom društvu laureata ovogodišnjeg Disovog proleća, Sašu Radojčića i izdanja koja prate manifestaciju. Saša Radojčić darovao je svom Proleću zbirku pesama - Duge i kratke pesme, a Biblioteka je objavila - 46. broj časopisa - Disovo proleće, i katalog - Pesma, granica svetova Olivere Nedeljković.


Novi Dometi

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru objavila je još jedan broj Časopisa za kulturu Dometi. Nakon prigodne izložbe Dometi Dometa i projekcije dokumentarnog filma Dometi 40 godina, ovim dvobrojem Dometa Biblioteka je zaokružila obeležavanje 40 godina kontinuiranog izlaženja ovog časopisa. Dometi 158-159, na 185 stranica časopisa, u prepoznatljivim rubrikama Zapis, Esej, Reč, Spone, Imenik, Boja i oblik donose interesantne tekstove. Zanimljive priloge u rubrici Datum, za ovaj dvobroj, pisao je dr Milan Micić, dok je u rubrici Povod tekst potpisao Ivan Negrišorac, odnosno Dragan Stanić, predsednik Matice srpske...


Priča o Zoranu

Preminuo je Zoran Joksimović, jedan od najzaslužnijih kulturnih poslenika Valjeva ikada. Književnik, novinar, istoričar, leksikograf, kulturolog, urednik, hroničar, redaktor, izdavač, lektor, lingvista, organizator, intelektualac, rukovodilac, biograf, povesničar, kulturni ambasador Valjeva, pokretač mnogih kulturnih i drugih inicijativa i manifestacija u Valjevu... O Zoranu su te večeri, obojenoj posebnim, lepim i intelektom prožetim sentimentom, govorili prof. dr Slobodan Ž. Marković, njegov prijatelj iz mladosti, književnik Radovan Beli Marković, istoriograf Milorad Radojčić, novinar Stevan Ćirić, književnik i bibliotekar Mirko Marković, dramaturg Branko Lukić i književni kritičar Ostoja Prodanović, a glumci ovdašnjeg glumišta Boško Milić i Dragn Lukić čitali su njegove i tekstove kulturologa Miše Jevtića i književnog kritičar Branko Pirgić. U atmosferi gospodskog intelektualizma, u kojoj je učestvovala i probrana publika i Zoranova porodica, sačinjen je osoben portret čoveka koji je za života postao legenda Valjeva, a svemu je doprinosila i prigodna izložba njegovih knjiga i video-plakati o njemu, kao deo svedočanstva o jednoj, zbilja, posebnoj figuri. Priča o Zoranu se nastavlja...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub