DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Desanka - Petru Pajiću
vadeset prvi dobitnik agrade Desanka Maksimović, je pesnikinj zemljak, Petar Pajić, Valjevac i Beograđanin. Od prvog stiha pesme - Ako porastemo do zvezda, u prvoj pesničkoj zbirci Dan(1958), pesništvo Petra Pajića pokazuje izrazitu duhovnu srodnost sa pesništvom Desanke Maksimović po više linija...- rekao je na svečanosti dodele predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić. Pored Desankine humke i škole, crkve, škole i groblja Nenadovića, u senci stoletnih stabala dogodilo se još jedno pesničko posvećenje. - Poezija Desanke Maksimović, kako je to već rekao Rajko Petrov Nogo, doživljava se kao velika slovenska lipa, a ja bih još dodao kao pčelinjak ili kao polje zasuto perunikama - rekao je pesnik Petar Pajić primajući nagradu.


29.Srpsko pero
Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, po 29. put održan tradicionalni književni festival Srpsko pero koji uživa zavidan renome u književnim krugovima i zahvaljujući umešnosti organizatora Savetu Festivala i Narodnoj bibloiteci Radislav Nikčević, kao i nesebičnoj pomoći Grada Jagodine, bez obzira na redukovana sredstva, uspeo da potvrdi svoju autentičnost i populatnost. Predrag Peca Stefanović, književnik i član Saveta Festivala, pročitao je odluku žirija (Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević i Bajo Džaković) koji je jednoglasno odlučio da nagradu Pomoravski Orfej dobije Zoran Trifunović, književnik iz Paraćina, za zbirku pesama Put koja se prošle godine pojavila u izdanju Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug. Obrazloženje o nagradi Zlatni Orfej (koju su ove godine ravnopravno podelili Slobodan Žikić, književnik iz Jagodine i Miroslav Dimitrijević, književnik iz Paraćina) saopštio je Miljurko Vukadinović, književnik i urednik tribine Francuska 7 UKS-a u Beogradu.


Hudim vekom i pečalnim bićem
- Kad god dođem u Kraljevo, osetim drhtavicu kao da u njega dolazim prvi put. Iznova me, uvek, muči pitanje: jesam li dostojan da ovde budem? Ovim je rečima lajkovački mnimi literata, Radovan Beli Marković, jedan od najplodnijih i najčitanijih srpskih pisaca, započeo 11.juna književni program posvećen njegovim Sabranim delima, predstavljenim u kraljevačkoj biblioteci koja su, kako u svom stilu kaže, nastajala njegovim hudim vekom i pečalnim bićem. Nakon čitanja četiri nova zapisa o Kolubari, o Sabranim delima i književnoj veličini R.B. Markovića autoritativno je govorio prof. dr Radivoje Mikić.


Biblioterapija u Užicu
U sredu 4. juna 2014. u Narodnoj biblioteci Užice održano je stručno predavanje - Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja u biblioteci. Preko pedeset bibliotekara javnih i školskih biblioteka iz Požege, Arilja, Kosjerića, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši, Čajetine i Užica pratilo je ovaj interaktivni seminar sa velikim interesovanjem. Predavač je bila Jelena Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije a predavanje je uvršteno u programe stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti za 2014. Između ostalog, bilo je reči o razlici između biblioterapije i razvojne biblioterapije, ulozi bibliotekara u ovim procesima, načinima i modelima praktikovanje i naravno koristima za čitaoce starije i naročito mlađe populacije.


Bio jednom jedan laf
U Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda održan je okrugli sto - Poštovanom Dušku Radoviću. Okrugli sto je posvećen životu i stvaralaštvu Dušana Duška Radovića, povodom trideset godina od njegovog odlaska.Na skupu su govorili: Petar Peca Popović, Velja Pavlović, Miroslav Maksimović, Jasminka Petrović, Maja Dimitrijević, Valentina Hamović, Jelena Žurić, Mihajlo Pantić (moderator). Pročitan je i tekst Danila Nikolića, koji je bio sprečen da prisustvuje. Cilj okruglog stola je da se izlaganjima eminentnih književnika, književnih kritičara, intelektualaca, savremenika i saradnika Duška Radovića, kao i diskusijom izlagača i publike, da savremen pogled na obiman, raznostran i slojevit Radovićev opus. Izlaganja na okruglom stolu biće osnov za štampanje zbornika.

Sledeca stranica
Dan Laze Kostića

Književna manifestacija - Dan Laze Kostića - održana je u utorak, 3. juna u Srpskoj čitaonici Laza Kostić sa početkom u 18 časova. Tom prilikom dodeljena je i povelja Venac Laze Kostića. - Žiri pesničke povelje Venac Laze Kostića, u sastavu Stojan Berber, Vladimir Jerković i Pero Zubac, doneo je odluku da se ove godine Venac Laze Kostića uruči somborskom književniku, a prevashodno pesniku, Davidu Kecmanu Daki, koji bogatim književnim opusom, raznovrsnim angažovanjem na polju književnosti, kulture, umetnosti i informisanja, decenijama slovi kao ugledna stvaralačka ličnost - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju nagrade Venac Laze Kostića, koja je ove godine pripala Davidu Kecmanu Daki.


Srpska književnost i Veliki rat.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u ponedeljak, 2. juna 2014. godine u Biblioteci grada Beograda izložbu - Srpska književnost i Veliki rat. Predsednik Nikolić je u svom obraćanju rekao da hladna istorijska statistika nema moć da današnjim generacijima približi svu veličinu žrtve i stradalništva srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.Nikolić je istakao da je upravo zato ova izložba važna za potpuni doživljaj jednog istorijskog razdoblja. - Razumevanje rata, spoznaja herojstva i žrtve, uzdizanje na pijedastal junaštva i čojstva srpske vojske i stanovništva, naš ljudski odnos prema Velikom ratu ispravno se može izgraditi i opstati najpre kroz emotivni doživljaj. Tu priču nama i potomcima pričaju pisci koje je na ovom mestu okupila Biblioteka grada Beograda, - rekao je predsednik Srbije.


Zicka hrisovulja - Ranku Joviću

Žiri nagrade Žička hrisovulja u sastavu: Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Živorad Nedeljković, Goran Petrović i Dragan Hamović (predsednik), doneo je odluku da dobitnik Žičke hrisovulje za 2014. godinu bude RANKO JOVOVIĆ, pesnik iz Podgorice, - za buntovnu lirsku molitvu i dubinski zamah srpskog jezika. Priznanje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja i uručuje se dobitniku u Žiči, na Dan Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta 2014. godine. Delu dobitnika biće posvećen zbornik radova sa skupa koji se održava na manifestaciji Žički duhovni sabor, Preobraženje 2014. U Kraljevu, o Spasovdanu 2014. godine.


EIFL-PLIP nagrada po drugi put Srbiji

Nakon što je Narodna biblioteka u Jagodini 2010. godine dobila priznanje za inovativnost od neprofitne međunarodne organizacije EIFL (Electronic Information For Libraries) za projekat AgroLib, ovo prestižno priznanje u novom ciklusu je pripalo Narodnoj biblioteci Dušan Matić, iz Ćuprije za projekat Biblioteka++. Kada se uzme u obzir da su se za nagradu od 20000$ nadmetale biblioteke iz više od pedeset zemalja, postaje jasno koliko je veliki uspeh Biblioteke iz Ćuprije jer je od svih prijavljenih projekata izabrano deset najboljih, od kojih je projekat Biblioteke iz Ćuprije jedini u Srbiji. Uspeh Biblioteke Dušan Matić, ima veliki značaj za razvoj srpskog bibliotekarstva...


Važna informacija

Poštovane koleginice i kolege, u okolnostima proglašene vanredne situacije na čitavoj teritoriji Republike Srbije želimo upoznate sa sadržajem mera zaštite koje je organizovala Narodna bibloteka Srbije i postupite u skladu sa njima.S tim u vezi, potrebno je da u vašim ustanovama uspostavite stalno dežurstvo stručnih ekipa za praćenje situacije usled vanrednih okolnosti, uz procenu moguće ugroženosti stare i retke bibliotečke građe i zgrade biblioteke i o tome permanentno obaveštavate Narodnu biblioteku Srbije. U slučajevima bilo koje vrste ugroženosti građe i zgrade obavezni ste da neodložno obavestite Narodnu biblioteku Srbije. Stalna dežurna telefonska linija u toku 24 sata je: 011 2451-750.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub