DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Ko oglašuje, taj napreduje,
U okviru serijala Kroz istorijske izvoreU čitaonici kruševačke biblioteke održana je promocija knjige bibliotekara savetnika mr Snežane Nenezić - Oglasi u kruševačkoj periodici između dva svetska rata. Predstavljanje je bilo u sklopu manifestacije -Božić u Lazarevom gradu. Organizatori su kruševačke Regionala privredna komora, Narodna biblioteka i Turistička organizacija. Ova knjiga - projekat pokazuje da se oglasi od vremena između dva svetska rata do danas nisu mnogo promenili i da susrećemo i poznate brendove koji su se održali do današnjih dana. Oglasi su objavljivani pod sloganom - Ko oglašuje, taj napreduje, a njihove teme i sadržaji u predstavljenoj knjizi klasifikovani su po vrstama delatnosti.


Jubilej od 150 i 170 godina
U okviru serijala Kroz istorijske izvoreOve godine je 170 godina Čitališta i 150 godina Biblioteke u Kragujevcu. Kragujevčani će ovaj jubilej obeležavati tokom čitave godine promovišući kulturne vrednosti koje baštine. Logo jubileja je uradio Lazar Dimitrijević,sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu a novi Internet sajt - naš kolega Nemanja Brkić. Čestitamo.


Mojkovačka bitka u Kraljevu
U okviru serijala Kroz istorijske izvore, na Dečjem odeljenju biblioteke u Kraljevu, održano predavanje posvećeno obeležavanju stogodišnjici Mojkovačke bitke. Istoričar dr Dragoljub Danilović je posebno naglasio da je ova bitka bila deo mnogo šire vojne operacije crnogorske i srpske vojske koja se naziva Mojkovačka operacija. Linija fronta se protezala od Zlatibora i Užica do Boke Kotorske...Učenice Gimnazije Kraljevo Tijana Čvorović, Tijana Kolović i Vanja Korićanac su pažljivim odabirom istorijskih izvora (naredbi, borbenih izveštaja, biografija, sećanja učesnika, spiskova poginulih oficira i vojnika...) brojnoj, mladoj kraljevačkoj publici veoma slikovito dočarali složene istorijske i međunarodne okolnosti u kojima se odigrala Mojkovačka bitka.


Jezik Interneta
U TIN ZONI Narodne biblioteke u Jagodini održana je tribina sa temom - Jezička kultura na internetu. O izazovima, problemima i pogodnostima korišćenja interneta za unapređenje jezičke kulture govorila je Svetlana Slijepčević, istraživač-saradnik Instituta za srpski jezik SANU, predavač u Međunarodnom slavističkom centru na Filološkom fakultetu u Beogradu, osnivač i urednik portala Jezikofil, pisac, kolumnista, lektor Svetlana, inače Jagodinka danas je jedan od uticajnih srpskih autoriteta za istraživanje uticaja korišćenja društvenih mreža na jezičku kulturu. Svoja zapažanja je u TIN ZONI na zanimljiv i inovativan način podelila sa jagodinskim srednjoškolcima i profesorima, a interesovanje za ovo gostovanje pokazali su i lokalni mediji.


Glas biblioteke
Novi broj Glasa biblioteke, Gradske biblioteke -Vladislav Petković Dis, iz Čačka dobio je novo lice. Sa brojem 21 započela je crvena faza, za sadržinu se pobrinulo 15 bibliotekara i tri sveštena lica, a za vizuelni izgled Atelje Jureš. Sa ovim brojem Glasa biblioteke otvara se treća serija čačanskog godišnjaka. Za novi izgled časopisa pobrinuo se Zoran Jureš, urednik je Danica Otašević. Glas se i dalje čita na papiru i onlajn. Časopis je ostao za primere dobre prakse u srpskom, ali i modernom bibliotekarstvu, mesto gde se afirmišu poklonici struke i zaboravljeni velikani srpske kulture i nauke, saopštavaju istraživački radovi iz zavičajne baštine, uvode savremene teme i iskustva u praksu, razrešavaju dileme, daju smernice.

Sledeca stranica
Usluga po meri korisnika 21. veka

U BiblioteCI grada Beograda održana je međunarodna konferencija Usluga po meri korisnika 21. veka: upotreba IKT u bibliotekama. Osnovni cilj Konferencije bio je da se ukaže na moguću upotrebu dostupnih tehnologija i proizvoda na osnovu kojih je moguće pružanje dodatnih usluga korisnicima biblioteka uz maksimalnu racionalizaciju korišćenja postojećih i zajedničkog planiranja budućih resursa. Konferenciju je otvorio ministar kulture i informisanja Republike Srbije Ivan Tasovac a pozdravne reči su uputili Jasmina Ninkov, direktor BGB, Matijas Miler Viferig, direktor Gete instituta i Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.Konferenciji je prisustvovalo ukupno 135 učesnika iz 8 država .


Nedelja Norveške kulture

U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović je organizovano veče povodom Nedelje norveške kulture, koji se održavaju u okviru Međunarodnog PEN centra. Goste Biblioteke Kirsti Blom, norvešku književnicu, Sofiju Kristensen, prevodioca i Gojka Božovića, predstavnika Srpskog PEN centra, predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Kirsti Blom se predstavila požarevačkoj publici čitajući odlomke iz romana Mrlje, koji je kod nas objavila Prosveta, kao i stihove iz poslednje zbirke poezije. Autorka je govorila o vlastitoj poetici i načinu na koji stvara svoja književna dela. Mnogobrojna publika je imala priliku da postavi pitanja i učestvuje u razgovoru sa autorkom.


Srbi u ruskoj umetnosti i kulturi

U prepunoj čitaonici kruševčke biblioteke održano je predavanje istoričara i kulturologa Andreja Jurikoviča Lomonosova, pod nazivom - Predstavljanje Srbije u ruskoj umetnosti i kulturi. Veče je, nakon pesme etno grupe Lazarice, otvorila direktorka mr Snežana Nenezić pozdravivši sve prisutne kao i predstavnike Regionalne privredne komore i goste iz Rusije. Prevodilac na ovoj večeri bila je gđa Irina Miljković koordintor Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a melodije na gitari izvodio je Veljko Panić.Gost iz Rusije,gospodin Lomonosov je izjavio da mu je drago što se nalazi u istorijskom srcu Srbije i kod dvora kneza Lazara. Prva srpska crkva koju je video u svom životu bila je Lazarica. Lomonosov nas je podsetio na zaboravljene a ljude vredne poštovanja jer su puno učinili za kulturu svog a i bratskih naroda.


IX Veljkovi dani

Somborska biblioteka i Organizacioni odbor Veljkovih dana priređuju IX Veljkove dane pod pokrovi-teljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Sombora. Književna manifestacija Veljkovi dani biće održana 10. i 11. decembra. U ponedeljak, 10. decembra u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige Ereja Miloša Mihailovića, dobitnika nagrade Gran pri Golubić za 2014. godinu, kao i proglašenje dobitnika nagrade za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola za 2015. godinu. U utorak, 11. decembra, biće predstavljen književni portret prošlogodišnjeg laureata Mihajla Pantića, a potom je predviđeno proglašenje ovogodišnjeg dobitnika nagrade za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo.


INELI Balkans 1

U biblioteci u Veriji (Grčka) započeo putovanje 65 inovatora iz 12 balkanskih zemalja u projektu INELI-Balkan... Program finansira Bill & Melinda Gates Foundation. Posle tri godine formiranja jedinstvene mreže u svetu sa 25 + 25 bibliotekara inovatora, došlo je vreme da oni u svom regionu iskustva podele sa novim kolegama. Po okončanju ciklusa biće to mreža od 65 + 5 inovatora u bibliotečkom radu na Balkanu. U tm iz Srbije su izabrani inovatori iz biblioteka u Požarevcu, Jagodini, Požege i Biblioteke grada Beograda, svi članovi mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Naš narod kaže - S KIM SI, ONAKAV SI.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub