DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Negujmo srpski jezik
U Biblioteci grada Beograda održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena akcija - Negujmo srpski jezik. U okviru akcije u narednom periodu planiran je veći broj aktivnosti. Na konferenciji je novinarima posebno predstavljena prva aktivnost u okviru akcije - kampanja koja ima za cilj da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govorenja. U okviru kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom. Javne ličnosti koje su do sada podržale kampanju su: Anica Dobra, Aca Seltik, Živana Šaponja Ilić, Zoran Kesić, Tihomir Stanić, Ljubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Nataša Marković, Marčelo, Svetislav Goncić.


Zaštitnik i bibliotekari
U okviru projekta Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima održan je trening za bibliotekare u Beogradu i studijska poseta Ombudsmanu Austrije i Bečkoj javnoj Biblioteci od 22. do 25. marta 2015. Delegaciju su činila dva predstavnika Zaštitnika građana, predsednik Bibliotekarskog društva Srbije i bibliotekari iz 12 gradova, u kojima se sprovodi projekat. Trening o pisanju projekata i planiranju za bibliotekare koji su uklučeni u projekat Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intezivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima održan je 22. marta u Beogradu u hotelu Park.Od 23. do 25. marta delegacija je posetila Ombudsmana Austrije i Bečku javnu Biblioteku.


Konkurs za upravnika NBS
Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, ustanove kulture od nacionalnog značaja raspisao je javni konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije.
Uslovi koje kandidat mora da ispunjava: kandidat treba da ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne, odnosno stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka i umetnosti, na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalistučke strukovne studije), odnosno visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine; da ima najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture (ustanove kulture i/ili samostalno obavljanje umetničke ili dr. delatnosti u oblasti kulture), od čega najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture ili u ustanovama kulture; da se protiv kandidata ne vodi istraga i da nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti; znanje jednog svetskog jezika; državljanstvo Republike Srbije; opšta zdravstvena sposobnost...


Amateri - profesionalno
U velikoj sali Biblioteke Milovan Glišić u Ljuboviji premijerno je izvedena predstava Profesionalac koju je po poznatom tekstu Dušana Kovačevića režirao Miroslav Mladenović. Veoma zahtevan dramski komad ljubovijski amateri su odlično izneli, a preko 300 gledalaca zadovoljno je napustilo salu. - Za dve godine i tri meseca postojanja uradili smo šest predstava, od čega dve za decu. U ovim vremenima teškim za kulturu i život uopšte dramski amaterizam opstaje zahvaljujući velikoj ljubavi glumaca amatera i zahvaljujući vama koji u velikom broju dolazite na naše predstave - rekao je obraćajući se publici Milojko Ivanović, direktor Biblioteke Milovan Glišić u čijem sastavu radi Amatersko pozorište Aleksandar Joković. Već u petak, 3. aprila Profesionalca će videti publika u Krupnju a zatim sledi gostovanje u Zvorniku (Republika Srpska).


U slavu pesništva
Višednevnim programima Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani obeležava Svetski dan poezije (21. mart).Predstavljena su dva istaknuta savremena pesnika, čije su knjige minulih godina nagrađivane najprestižnijim nagradama: Enes Halilović i Dejan Aleksić. Halilović, koji je nedavno dobio nagradu Meša Selimović, čitao je pesme iz nagrađene pesničke knjige Zidovi i zbirke Pesme iz bolesti i zdravlja, dok je Aleksić iščitavao stihove svoje knjige nagrađene Zmajevom nagradom. Ovog puta izostali su književni analitičari jer nam cilj nije bio da kritički sagledavamo dela dvojice pesnika, već da promovišemo pisanje, čitanje i usmeno kazivanje poezije...

Sledeca stranica
Otvaranje depoa

Svečano je otvoren novi arhivski depo Muzejske jedinice biblioteke u Odžacima. Radi se o adaptiranom i namenski opremljenom objektu u sklopu zgrade odžačkog Muzeja koji je pre dve godine dobio krov nad glavom u Knez Mihajlovoj 41. Pored izložbenog i radnog prostora, u Muzejskoj jedinici u Odžacima su konačno stvoreni određeni uslovi i za skladištenje vrednih eksponata iz bogate zbirke, koji čine pokretna kulturna dobra opštine Odžaci. Značajno je istaći da će otvaranjem depoa preko pet hiljada arheoloških i istorijskih predmeta prvi put biti dostupno javnosti, a posebnu pažnju zaslužuje materijal iz perioda ranog neolita.


Radojčiću - Dis za 2015.

Žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, dr Goran Maksimović i dr Đorđe Despić, na sastancima održanim 26. 2. 2015. u Beogradu i 5. 3. 2015. u Čačku jedoglasno je doneo odluku da se Disova nagrada za 2015. dodeli pesniku Saši Radojčiću iz Sombora. Žiri je na svoja dva sastanka pažljivo razmotrio delo većeg broja odličnih srpskih pesnikinja i pesnika koji konkurišu za ovu uglednu pesničku nagradu, nagradu koja nosi jedno od najvažnijih književnih imena srpske kulture. Nakon formiranja užeg izbora, žiri je razmatrao opus svakog od kandidata. Na kraju duže diskusije žiri je jednoglasno doneo odluku.


Dan NBS

Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige, u Amfiteatru nacionalne biblioteke održana je centralna manifestacija kojoj je prisustvovao i predsednik Republike gospodin Tomislav Nikolić. Tom prilikom, predsednik Republike uručio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik - Svetlani Jančić, kao i Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2014. godinu - Goranu Gociću...


Otvorena knjiga

U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović, u Požarevcu predstavljena je knjiga - Slobodan Stojanović - otvorena knjiga, autora Gradimira Stojanovića, brata Slobodana Stojanovića. Knjiga je zajednički projekat Fondacije -Slobodan Stojanović, iz Beograda i Narodne biblioteke Ilija M. Petrović, Požarevac. Goste Biblioteke Predraga Perišića, Dragomira Antonića i Gradimira Stojanovića predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. O biografiji i stvaralaštvu Slobodana Stojanovića, književnika, dramaturga i nekadašnjeg upravnika Biblioteke u Požarevcu govorili su Predrag Perišić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, dramski pisac, filmski i TV scenarista i Dragomir Antonić, etnolog i kulturni radnik. U okviru predstavljanja knjige premijerno je emitovana jedna epizoda iz TV ciklusa - Nešto lepo, koji se trenutno emituje na Prvom programu RTS-a.


Pamtiše i sabornice gusle

Zbornik tekstova - Srpske pamtiše i sabornice gusle , pred velikim brojem poštovalaca gusala, promovisan je u kraljevačkoj biblioteci. O knjizi su govorili autori i zastupljeni u Zborniku: protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, Radoslav Premović, Ilija Čabarkapa i Željko Čurović, priređivač. Govoreći o velikom značaju ove knjige za očuvanje našeg srpskog nematerijalnog nasleđa, otac Ljubinko Kostić je podsetio da su se gusle rodile iz bića srpskog naroda i postale uzvišena tema i veličanstvena tajna koji se otvaraju vrata jednog novog sveta, čudesnog sveta u kome se prepoznaje prošlost, sadašnjost i budućnost srpska...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub