DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Kako do humanistike
Održan je trodnevni Festival knjiga PAZI ŠTA ČITAŠ humanistika, kultura, umetnost u Dvorani Kulturnog centra Beograda.Ova manifestacija sačinjena je od niza tribina, predavanja i prezentacija okupila je 44 izdavača. Sve je počelo razgovorom bibliotekara - Tajna ulaska u biblioteke: PRISTUP ZNANjU ZA BUDUĆNOST. Organizator je bila Fondacija Narodne biblioteke Srbije. Iskustva i potrebe biblioteka iz Jagodine, Užica,Kruševca, Požarevca, Subotice... prelonljene su kroz prizmu dostupnosti knjiga koje se predstavljaju na ovom festivalu i nemilosrdnih makaza republičkog otkupa i javnih nabavki.


Koridorom do biblioteke...
Posle četrdeset godina podstanarskog života u Domu kulture Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis prema najavama gradskog rukovodstva u Čačku, trebalo bi konačno da dobije svoju zgradu. Kao trajno rešenje za smeštaj Biblioteke pre pet godina je odabran i kupljen prostor nekadašnjeg Doma vojske, a sada su se stekli uslovi da grad pristupi rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Sinđelićevoj 24. Nova lokacija za Biblioteku bila je jedan od povoda za sastanak 18. januara 2016. godine direktora Biblioteke dr Bogdana Trifunovića i dosadašnje direktorke Danice Otašević sa gradonačelnikom Čačka mr Vojislavom Ilićem i njegovim najbližim saradnicima.


AVANGRAD
vadeseti broj lista Avangrad, na povećanom broju stranica, donosi razgovor sa dr Dankom Šipkom, te postavlja pitanje autorima različitih umetničkih profila o postojanju jeresi u današnjem stvaralaštvu. U ovom broju se nalazi pregled izabranih, novih, književnih dela (Mario Varga Ljosa, Dejvid Bruks, Marija Pavlović, Ivan Despotović...), muzičke recenzije domaćih i stranih bendova, arhiva filmova sa prostora bivših jugoslovenskih republika s kraja XIX veka i početkom XX veka, kritička analiza kinomatografije Trećeg rajha, putopis iz Insbruka i pogled na vojvođanske salaše, nekad i sad. Časopis izdaju Udruženje građana ARTiFAKT i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru.


85 godina BGB
U okviru serijala Kroz istorijske izvoreBiblioteka grada Beograda, obeležila je 15. januara 2016. godine 85 godina postojanja. Tom prilikom dodeljene su nagrade Marija Ilić Agapova, za najboljeg bibliotekara grada Beograda, Gligorije Vozarović, za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Posetiocima, među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... predstavljeni su najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini, uz osvrt na istorijat Čitališta beogradskog i Biblioteke grada Beograda. Nagrada koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je ravnopravno dr Svetlani Mirčov, bibliotekaru savetniku,upravnici Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Aleksandri Vićentijević, višem bibliotekaru, načelnici Biblioteke Dositej Obradović na Voždovcu i Isidora Sekulić na Savskom vencu. Nagrada - Gligorije Vozarović, za najboljeg izdavača u 2015. godini dodeljena je izdavačkoj kući Evro Book.


Ko oglašuje, taj napreduje,
U okviru serijala Kroz istorijske izvoreU čitaonici kruševačke biblioteke održana je promocija knjige bibliotekara savetnika mr Snežane Nenezić - Oglasi u kruševačkoj periodici između dva svetska rata. Predstavljanje je bilo u sklopu manifestacije -Božić u Lazarevom gradu. Organizatori su kruševačke Regionala privredna komora, Narodna biblioteka i Turistička organizacija. Ova knjiga - projekat pokazuje da se oglasi od vremena između dva svetska rata do danas nisu mnogo promenili i da susrećemo i poznate brendove koji su se održali do današnjih dana. Oglasi su objavljivani pod sloganom - Ko oglašuje, taj napreduje, a njihove teme i sadržaji u predstavljenoj knjizi klasifikovani su po vrstama delatnosti.

Sledeca stranica
Jubilej od 150 i 170 godina

U okviru serijala Kroz istorijske izvoreOve godine je 170 godina Čitališta i 150 godina Biblioteke u Kragujevcu. Kragujevčani će ovaj jubilej obeležavati tokom čitave godine promovišući kulturne vrednosti koje baštine. Logo jubileja je uradio Lazar Dimitrijević,sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu a novi Internet sajt - naš kolega Nemanja Brkić. Čestitamo.


Mojkovačka bitka u Kraljevu

U okviru serijala Kroz istorijske izvore, na Dečjem odeljenju biblioteke u Kraljevu, održano predavanje posvećeno obeležavanju stogodišnjici Mojkovačke bitke. Istoričar dr Dragoljub Danilović je posebno naglasio da je ova bitka bila deo mnogo šire vojne operacije crnogorske i srpske vojske koja se naziva Mojkovačka operacija. Linija fronta se protezala od Zlatibora i Užica do Boke Kotorske...Učenice Gimnazije Kraljevo Tijana Čvorović, Tijana Kolović i Vanja Korićanac su pažljivim odabirom istorijskih izvora (naredbi, borbenih izveštaja, biografija, sećanja učesnika, spiskova poginulih oficira i vojnika...) brojnoj, mladoj kraljevačkoj publici veoma slikovito dočarali složene istorijske i međunarodne okolnosti u kojima se odigrala Mojkovačka bitka.


Jezik Interneta

U TIN ZONI Narodne biblioteke u Jagodini održana je tribina sa temom - Jezička kultura na internetu. O izazovima, problemima i pogodnostima korišćenja interneta za unapređenje jezičke kulture govorila je Svetlana Slijepčević, istraživač-saradnik Instituta za srpski jezik SANU, predavač u Međunarodnom slavističkom centru na Filološkom fakultetu u Beogradu, osnivač i urednik portala Jezikofil, pisac, kolumnista, lektor Svetlana, inače Jagodinka danas je jedan od uticajnih srpskih autoriteta za istraživanje uticaja korišćenja društvenih mreža na jezičku kulturu. Svoja zapažanja je u TIN ZONI na zanimljiv i inovativan način podelila sa jagodinskim srednjoškolcima i profesorima, a interesovanje za ovo gostovanje pokazali su i lokalni mediji.


Glas biblioteke

Novi broj Glasa biblioteke, Gradske biblioteke -Vladislav Petković Dis, iz Čačka dobio je novo lice. Sa brojem 21 započela je crvena faza, za sadržinu se pobrinulo 15 bibliotekara i tri sveštena lica, a za vizuelni izgled Atelje Jureš. Sa ovim brojem Glasa biblioteke otvara se treća serija čačanskog godišnjaka. Za novi izgled časopisa pobrinuo se Zoran Jureš, urednik je Danica Otašević. Glas se i dalje čita na papiru i onlajn. Časopis je ostao za primere dobre prakse u srpskom, ali i modernom bibliotekarstvu, mesto gde se afirmišu poklonici struke i zaboravljeni velikani srpske kulture i nauke, saopštavaju istraživački radovi iz zavičajne baštine, uvode savremene teme i iskustva u praksu, razrešavaju dileme, daju smernice.


Usluga po meri korisnika 21. veka

U BiblioteCI grada Beograda održana je međunarodna konferencija Usluga po meri korisnika 21. veka: upotreba IKT u bibliotekama. Osnovni cilj Konferencije bio je da se ukaže na moguću upotrebu dostupnih tehnologija i proizvoda na osnovu kojih je moguće pružanje dodatnih usluga korisnicima biblioteka uz maksimalnu racionalizaciju korišćenja postojećih i zajedničkog planiranja budućih resursa. Konferenciju je otvorio ministar kulture i informisanja Republike Srbije Ivan Tasovac a pozdravne reči su uputili Jasmina Ninkov, direktor BGB, Matijas Miler Viferig, direktor Gete instituta i Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.Konferenciji je prisustvovalo ukupno 135 učesnika iz 8 država .


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub