DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Most Kanada - Kraljevo
Program posvećen frankofonoj kanadskoj književnosti, obeležila je poseta Kraljevu i kraljevačkoj biblioteci Njegove ekselencije ambasadora kanadskog u Srbiji Romana Vaščuka. U čitaonici na trećem spratu biblioteke održan program, kojem su prisustvovali gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Kraljeva i brojni Kraljevčani, o književnim delima nastalim u Kanadi na francuskom jeziku. Povod za program je dodatak časopisa - Povelja, u kojem je objavljeno sedam novela autora iz kanadskog Kvebeka. Izbor je neka vrsta male antologije kanadske frankofone novele 20. veka. Reč je o savremenim književnim stvaraocima, uglavnom ženama. - Ove novele, inače veoma popularne u Kanadi, oslanjaju se na francuske noveliste, ali autori iz Kvebeka imaju stvaralačku samosvojnost, pa se uočava i određeni otklon od francuske književnosti i to predstavlja neku vrstu književnog paradoksa ocenila je prof. dr Jelena Novaković sa beogradskog Filološkog fakulteta.


ALA-l vera AGROLIB
Projekat Poljoprivredne biblioteke Narodne biblioteke Radislav Nikčević iz Jagodine našao se među četiri projekta koji će ove godine dobiti prestižnu nagradu Američke bibliotečke asocijacije (American Library Association) za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu će jagodinskoj biblioteci uručiti predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu Barbara Stripling, na godišnjoj konferenciji u Las Vegasu 30. juna ove godine


Među svojima
Predstavnici Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis bili su 10. aprila 2014.godine gosti Filozofskog fakulteta u Nišu. Čačansku Biblioteku i Fakultet spojili su najpre Vladislav Petković Dis i Branko Miljković, kao i pesničke nagrade koje nose imena ova dva značajna srpska pesnika, potom mladi autor Ozren Petrović koji je 2003. godine poneo nagradu - Mladi Dis- i dobio knjigu - Prolazno doba, ali i Milica Vučković sa nagradom za esej o Disu na prošlogodišnjem konkursu... Poetsko veče na niškom fakultetu otvorio je glumac Miloš Cvetković Disovom pesmom - Među svojima, dok je dekan dr Goran Maksimović istakao književne vrednosti dva pesnika koji nisu bili savremenici, ali su prevratnički uneli nove vrednosti i metafore u poeziju svog vremena i imali brojne sledbenike sve do današnjih dana.


Skladni odnosi
Ambasador Hrvatske u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Gordan Markotić, posetio je Narodnu biblioteku Srbije u Beogradu u četvrtak, 4. aprila 2014. godine. U razgovoru sa zamenikom upravnika Narodne biblioteke Srbije, gospodinom Draganom Glišićem i Odeljenjem za međunarodne projekte i međunarodnu saradnju, razmatrane su mogućnosti i potencijali za intenziviranjem saradnje sa Ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu i osnaživanju kulturne razmene između dve države u oblasti književnosti i bibliotekarstva. Istaknuti su i primeri dobrih odnosa i saradnje između Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu i Narodne biblioteke Srbije...


Beogradska promocija u Ruskom domu
U godini jubileja 1700 godina Milanskog edikta biblioteka Stevan Sremac iz Niša objavila je dve studije ruskih autora: Aleksandra Ivanoviča Brilijantova - Imperator Konstantin Veliki i Milanski edikt iz 313. godine, i Vasilija Vasiljeviča Bolotova - Crkva i država u vreme Konstantina Velikog. Promocija je održana 28. marta, u Ruskom domu u Beogradu. Tom prilikom govorili su prof. dr Radomir Popović, dekan Akademije Srpske Pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju i redovni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Dragiša Bojović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i predsednik Međunarodnog centra za crkvene studije. Tekst Milanskog edikta pročitao je Miodrag Mladenović. U muzičkom delu Klavirski kvintet Fakulteta umetnosti u Nišu izveo je dela Dvoržaka i Šostakoviča. Promocija je održana pod pokroviteljstvom Gradske opštine Medijana i uz podršku prijatelja Biblioteke.

Sledeca stranica
Bibliotekarstvo Zapadne Srbije

U Biblioteci u Čajetini, predstavljena je knjiga - Bibliotekarstvo Zapadne Srbije, autora dr Rada M. Vučićevića. Ova knjiga obuhvata period od 165 godina nastanka, organizacije i razvoja bibliotekarstva, važne naučne discipline iz čijih korena su izrastale i razvijale se kultura, prosvetiteljstvo, muzejska i arhivska delatnost, izdavaštvo, štamparstvo, pozorišna i dramska umetnost. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju, autor kreće priču od prvih biblioteka osnovanih pri manastirima, koje su bile osnovno sredstvo u očuvanju vere, nacionalne svesti i ukupnog kulturnog preporoda srpskog naroda, preko čitaonica do savremenih biblioteka. Značajno mesto u knjizi je posvećeno biblioteci u Čajetini i knjigoljupcu čije ime biblioteka danas nosi, Ljubiši R. Đeniću. Knjigu je, uz autor,a predstavila doc. dr Mirjana Stakić.


Ljbovijski stihovi budućnosti

- Što jes, jes - najbolji je SMEH!. Svom snagom u POEZIJU!. Pokrenimo BIBLIOTEKE. Gde su srpski PESNICI, tu su srpske ZEMLjE!. Vreme je za KULTURU!. Jaki pesnici, jaka Srbija. Biblioteka je na staroj adresi ! - Ovo su poruke koje su volonteri Volonterskog centra LjON Udruženja LjON, učenici srednje škole Vuk Karadžić, i glumci Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, ispisali na transparentima i na jedinstven način, 21. marta, obeležili SVETSKI DAN POEZIJE. Ove godine po prvi put u Ljuboviji se javno obeležio međunarodni dan poezije. Cilj Mitinga Poezije je da se skrene pažnja da je ugrožena kultura, poezija i obrazovanje, da su to stvari koje treba ojačati u našoj sredini i u celoj Srbiji.Uz navede učesnike, nosilac akcije je bila Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije.


Amir Or u Požarevcu

Čuveni izraelski pesnik Amir Or bio je gost Narodne biblioteke Ilija M. Petrović u Požarevcu. Goste Biblioteke Amira Ora, Vidu Ognjenović i Gojka Božovića predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Renomirani pisac, prevodilac i esejista, čija su dela prevedena na više od 40 jezika bio je gost u Srbiji u okviru akcije srpskog PEN centra Svetska književnost u Srbiji. Kritičari ističu da da pesme Amira Ora predstavljaju snažan govor o pesmi i svetu, da peva o antičkim temama i promišlja savremenost. Požarevačkoj publici predstavljena je zbirka pesama - Pohara, prva knjiga pesama prevedena na srpski jezik u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija.


Po modelu Jagodine

Američka organizacija Bjond Akses, lokalne samouprave Kragujevca, Vranja, Rekovca, Aleksinca i Jagodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije su zainteresovani da podrže projekat Poljoprivredne biblioteke u Srbiji. Projekat bi se razvio po modelu projekta koji se već tri godine sprovodi u seoskim bibliotekama u jagodinskoj opštini. Projekat Poljoprivrednih biblioteka nudi moderne seoske biblioteke koje su na usluzi svim stanovnicima te lokalne zajednice.


Uskoković - Uskokoviću

NARODNA BIBLIOTEKA UŽICE i časopis Međaj su u ponedeljak 10. marta 2014. godine u Čitalištu Narodne biblioteke Užice upriličili Svečanu dodelu nagrada pobednicima Konkursa Milutin Uskoković za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Ovogodišnji pobednik Konkursa je Dragan Uskoković iz Beograda. Laureat je na svečanosti povodom dobijanja nagrade održao prigodnu besedu. U programu su učestvovali članovi žirija (Dr Ljiljana Kostić, književnik Milenko Pajić i novinar i književnik Zoran Jeremić), nagrađeni autori i učenici Medinske škole u Užicu. Detaljnije klikom na sliku.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub