DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Festival - MLADENCI 2017.
Biblioteka u Osečini je bila domaćin trinaestog putujućeg festivala dokumentarnog filma Mladenci 2017. Preko 200 gledalaca imalo je priliku da pogleda tri filma: dva iz produkcije porodice Pantelić, i jedan gostujući - Radio televizije Vojvodina.Program su otvorili harmonikaši iz Gunjaka, sela iz naše opštine Osečina. Dva oca i dva sina: Pavle i Novak Perić, Luka i Simo Gligorić. Oni su junaci dokumentarno televizijskog filma Ispod Rožnja Gunjaci : koji su Pantelići snimili u januaru ove godine i koji je posle emitovanja na televiziji Lotel iz Loznice, AS iz Šapca i drugih lokalnih televizija širom Srbije naišao na odličan prijem gledalaca pored malih ekrana. U ime domaćina prisutne je pozdravio savetnik predsednika opštine za kulturu, informisanje i humanitarne aktivnosti, profesor Svetozar Gačić. Po završetku projekcije ovih filmova publici su se poklonili glavni akteri filma. Festival se večeras seli u Ljuboviju, u subotu je u Malom Zvorniku, a u nedelju sledi finalno veče u Krupnju.


Ljubavna poezija za Svetski dan poezije
U organizaciji biblioteke Srboljub Mitić Malo Crniće i UKS Braničevsko-stiške književne zajednice pod okriljem tradicionalne HII manifestacije Pevajmo o ljubavi u malocrnićkoj opštini, književnim programom Večeras ćemo za njih voleti, obležen je Svetski dan poezije. Brojnu publiku i učesnike programa, pozdravili su: Milisav Milenković, književnik i predsednik UKS Braničevsko-stiške književne Danijela Božičković Radulović, direktor Biblioteke i Radomir Andrić, književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije.O značaju obeležavanja Svetskog dana poezije i ljubavi u prvim danima proleća, govorila je direktorka Biblioteke Danijela Božičković Radulović.Pored zavičajnih pisaca ovo književno veče su svojim prisustvom uveličao je književnik iz Iraka SABAH AL ZUBEIDA, kao i pisci Kluba pisaca Čukarica iz Beograda KLjK Majdan iz Kostolca, KK Lahor iz Požarevca, Književnog kluba iz Banatskog Karlovca, Pančeva, Plandišta, Jabuke, Kostolca, Požarevca, Petke, Kučeva, Petrovca na Mlavi


Finci u Nišu
Povodom sto godina nezavisnosti Finske, Narodnu biblioteku Stevan Sremac posetio je Njegova ekselencija g. Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji. Ovom prilikom Biblioteci je uručena donacija u knjigama i održana prezentacija o Finskoj. Značajnog gosta su u biblioteci sačekali i učenici dvojezičnih odeljenja Gimnazije Svetozar Marković i GimnazijeStevan Sremac u Nišu.


WEB BIBLIOTEKA
Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na internetu, unapređe-nju veb aplikacije biblioteke i zaživ-ljavanju u svakodnevici lokalne i globalne zajednice Internet klub, udruženje internet stvaralaca Srbije, dodelio je Biblioteci Vuk Karadžić<&I> u Prijepolju nagradu za WEB Biblioteku 2016. godine. Plaketu za WEB biblioteku 2016. direktorki Biblioteke Vuk Karadžić, Sadiji Hodžić uručio je predsednik UO Internet kluba, Mirko Marković na konferenciji za štampu koja je ovim povodom priređena u prostorijama biblioteke.


Svečani kabare u Subotici
Povodom Dana žena, 8. marta 2017. godine, u Kataloškoj sobi Gradske biblioteke Subotica otvorena je izložba Subotičke umetnice i književnice svome gradu autora Mileta Tasića, nakon čega je u čitaonici Naučnog odeljenja usledila Osvežavajuće gorki svečani kabare bibliotekarkama prema knjizi Bibliotekarka Mirka S. Markovića. Program je funkciji afirmisanja bibliotečko-informacione delatnosti s posebnim akcentom na ulogu žene i okupio je bibliotekare obrazovnih i kulturnih institucija Subotice i okoline.

Sledeca stranica
Zaštita arhivske građe

Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac učestvovala je na seminaru Zaštita dokumentarnog materijala i arhivske građe u ustanovama kulture na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, koji je organizovao Istorijski arhiv Požarevac. Cilj seminara bio je podizanje standardnih znanja o važnosti dokumentacije koja nastane radom značajnih ustanova kulture. To istovremeno znači i podsticanje odgovornog odnosa prema arhivskoj građi i dokumentarnom materijalu stvaralaca u oblasti delatnosti kulture.


IMAM SVOJ KRUG KREDOM..

U odeljenju za rad sa korisnicima Biblioteke grada Beograda, otvorena je izložba ...IMAM SVOJ KRUG KREDOM..., koju priređuju Biblioteka grada Beograda i Srpsko bibliofilsko društvo iz Beograda. Izložba obeležava 140 godina od rođenja Isidore Sekulić(1877-1958), znamenite srpske književnicei prve žene akademika Srpske akademije nauka i umetnosti,koja je osećala i razumela srpsku tradiciju i duhovnost i spajala je sa kulturom Evrope. Na ovoj izložbi, javnosti će biti izložena sva prva i retka izdanja knjiga Isidore Sekulić, njena pisma i deo originalne periodike u kojoj je objavljivala svoje tekstove. Prikazan materijal je vlasništvo članova Srpskog bibliofilskog društva.


Negotin ad portas est

O Nacionalnom danu knjige Narodna biblio-teka Dositej Novaković , vratila se posle 10 godina kući - u našu mrežu. Ovaj potez nas je sve obradovao jer time dobijamosvi. Negotin izlazi na glavnu bibliotečku magistralu, a svi mi iz prve ruke dobijamo informacije o događanjima u kulturi iz Negotinske krajine. Iskreno se nadamo da će se virtuelno uvezati istočna i zapadna Srbija i sa relacijom sever - jug napraviti snažan bibliotečki korpus. Živeli!


RTS - javni servis o nama

Svojim delovanjem Internet klub Ljig uvek je pred naše obrazovne i kulturne institucije i delatnike u oblasti kulture i nauke iznosio smele, nove ideje i svojim aktivnostima pospešivao podizanje nivoa kvaliteta pružanja usluga i dostupnosti kulturnih programa i manifestacija...Na proslavi su pored svečanog dela programa izloženi i planovi za delovanje u ovoj godini koji obuhvataju realizaciju nekoliko projekata nacionalnog značaja u oblasti kulture, kao što je projekat promocije mentorskog pristupa u obrazovanju zaposlenih institucija kulture za napredne tehnike digitalizacije i projekat podsticanja primene korišćenja elemenata igara i elemenata projektovanja igara u bibliotekama kroz obrazovanje bibliotekara za primenu tehnika gejmifikacije u bibliotekama


Samoslikanje u biblioteci

Tri istoričarke umetnosti iz Beograda, iz Kraljeva i iz Požarevca su u okviru projekta - Samoslikanje kroz srpsku umetnost, koji je realizovalo udruženje Art District iz Požarevca, u saradnji sa Bibliotekom i sa valjevskim VAKUM-om, koji im je omogućio izložbu u Ogradnoj galeriji, su održale predavanje na ovu temu. U centru pažnje je bilo uspostaviljanje veze sa fenomenom autoportreta u slikarstvu, od njihovih početaka do danas.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub