DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Novo lice, stare lepotice
Zbog renoviranja Gradske biblioteke u Subotici, korisnici neće biti u mogućnosti da koriste Čitaonicu, već će im na raspolaganju biti prostor Američkog kutka. Sva odeljenja Gradske biblioteke, izuzev Američkog kutka, biće zatvorena zbog renoviranja objekta od 4. aprila do 15. maja 2016. godine. Za to vreme zaposleni će obaviti reviziju knjižnog fonda Gradske biblioteke. Očekuje se razumevanje korisnika, tim pre što će sada sve novosti o radu biblioteke moći da se prate i na našim bibliotečkim mrežama u zemlji i neposrednom okruženju. Lesi se vratio kući


Scenske igre
U okviru pratećeg programa 45. Dana komedije, Narodna biblio-teka u Jagodini imala je zadovoljstvo da ugosti poznatu srpsku glumicu Branku Pujić, ovogo-dišnju članicu žirija na festivalu. Zainteresovani posetioci su tokom razgovora saznali dosta o opusu lepe glumice, ali i o njenim pogledima na karijeru i život uopšte...Kaže da joj je životna ljubav joj je ples, a studirala je i psihologiju. Te dve strasti spojila je u glumi, ali i u svom današnjem poslu na FDU gde predaje predmet Scenske igre.


Porodica se proširuje
U susret svetskom danu poezije, 21. marta, Biblioteka u Osečini je priredila program posvećen poeziji. U tom duhu program je muzikom otvorio učitelj Ivan Andrić. Povod za ovo književno druženje bila je zbirka haiku poezije U osunčanom vrtu zavičajne spisateljice Ljubinke Stevanović. U nastavku programa u galeriji biblioteke otvorena je izložba DADA TRAGOVI Dejana Bogojevića, a povod je 100 godina dadaizma. U želji da Osečina podeli radosti stvaranja u prolećem biblioteka je pristupila mreži BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Dobro došli !


53. put - Zašto poezija ?
Izložbenom postavkom pesama Vladislava Petkovića Disa i Vaska Pope ispisane kaligrafijom -Daleko u nama autora Božidara Plazinića, sve-čano je otvoreno 53. Disovo proleće. Sećanjem na daleku 1964. godinu kada je održano prvo Proleće u slavu pesnika Disa, a na kome je besedio zavičajac Branko V. Radičević i 1965. godinu kada je sve bilo u zanku Vaska Pope, Čačak e po 53. put postao - ostrvce poezije u moru koje ga sa svih strana zapljuskuje.Čast da podigne zavesu ,ovaj put, pripala je dr Mihajlu Pantiću, profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu.


Nagrada ČEDOMIR MIRKOVIĆ
Čitaonica kruševačke biblioteke bila je stecište zavičajnih književnih stvaralaca. Povod - dodela novoustanovljene nagrade Udruženja književnika Srbije Čedomir Mirković zavičajnom stvaraocu, književnom kritičaru Milošu Petroviću. U programu su pored laureata učestovali književni kritičari Radomir Andrić i Marko Nedić. V.d. direktora Biblioteke mr Snežane Nenezić je predstavila goste a izlaganja književnih kritičara Radomira Andrića i Marka Nedića bila su detaljna obrazloženja motiva žirija da Miloš Petrović bude prvi dobitnik nagrade. Dobitnik Nagrade publici se obratio slovom o Čedomiru Mirkoviću, istaknutom književnom pregaocu - kritičaru, esejisti i pripovedaču, čije delo je okarakterisao kao - golemu građevinu. Ovom prilikom je još jednom zavičajnom stvaraocu uručena nagrada Udruženja književnika Srbije i to plaketa sa imenom njegovog prvog predsednika Sime Matavulja. Plaketu je uz kratko obrazloženje pesniku Srbi Đorđeviću uručio Radomir Andrić.

Sledeca stranica
Konitinuitet tradicije

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba - Tradicija koja obavezuje. Povod je obeležavanje 170 godina Srpske čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu i 60 godina Dečjeg odeljenja. Autori izložbe su Blaženka Marković i Ljiljana Mitrović, bibliotekarke Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu. Izložbu je organizovala Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu.Izložba obuhvata, prikazuje i ilustruje istorijat, sva razdoblja njene prošlosti i delatnosti kojima se bavi. Na izložbi je predstavljeno i Dečje odeljenje Biblioteke, koje je 2015. godine obeležilo 60 godina postojanja i rada sa decom na promovisanju kulture, ljubavi prema knjizi i čitanju.


Obećanje i poklon

Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije, predsednik Republike Tomislav Nikolić poklonio je nacionalnoj biblioteci knjigu Đankarla Alterija Historia summorum romanorum pontificum nomismatibus recensitis illustrate (Vatikan 2004), posvećenu istoriji papskih medaljona u periodu između pontifikata Julija II i Jovana Pavla II, odnosno između XV i XX veka. Knjiga je od izuzetne vrednosti, bogato likovno opremljena. Predsednik Nikolić dobio ju je na poklon od pape Franciska prilikom posete Vatikanu,2015. godine. Tom prilikom, predsednik Republike Srbije je obećao da će ovu izuzetnu publikaciju pokloniti Narodnoj biblioteci Srbije.


Medeno u Jagodini

Narodna biblioteka Radislav Nikčević u Jagodini u okviru projekta Poljoprivredne biblioteke u prepunoj sali Pomoravskog okruga organizovala je predavanje na temu Izimljavanje i prolećni razvoj pčelinjih društava. Predavač je bio Miljko Šljivić, pčelar iz Globodera kod Kruševca. Ovom zanimljivom i korisnom predavanju prisustvovali su pčelari iz Pomoravskog okruga. Na početku je sve prisutne pozdarvila direktorka biblioteke, Vesna Crnković i podsetila da Narodna biblioteka u Jagodini vodi računa o potrebama svih svojih korisnika. Što se tiče poljoprivrednika, tokom cele godine biblioteka nudi časopise i literaruru iz svih oblasti poljopruvrede, a od 2010. godine i sajt www.agrolib.rs, gde mogu da se pronađu veoma zanimljive i važne informacije koje su potrebne poljoprivrednicima. Posebnu pažnju biblioteka za ove korisnike obraća u toku zime, kada nema aktivnosti na njivama i tada organiuje različite edukacije i tribine.


Novi predsednik BDS

Skupština Bibliotekarskog društva Srbije većinom glasova izabrala je dr Bogdana Trifunovića, direktora Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, za predsednika Društva.Trifunović je prihvatio nominaciju za kandidata predsednika BDS na inicijativu kolega iz Narodne biblioteke Srbije i drugih biblioteka u Srbiji, čime je njemu lično i Gradskoj biblioteci u Čačku odato priznanje za dosadašnji profesionalni rad, navedeno je u saopštenju biblioteke. Ova volonterska funkcija nosi i značajnu obavezu novog predsednika da nastavi sa daljim razvojem i napretkom Društva u cilju zaštite i promocije struke, kao i profesionalnog integriteta zaposlenih bibliotečkih radnika.


Odlikovana Bibloteka grada Beograda

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na Dan državnosti, uručio ukaze o odlikovanju ličnosti i institucija koje su zaslužne za promociju društvenih vrednosti i kulture. Sretenjskim ordenom odlikovano je deset institucija među kojima je i Biblioteka grada Beograda. Biblioteci grada Beograda je Sretenjski orden dodeljen za naročite zasluge u bibliotekarstvu i promociji kulture čitanja, a povodom 85 godina postojanja.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub