DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Kuda putuju svetovi ovi
U nastavku ovogodišnjih Ljubinih dana održano je veče mnimog literate Radovana Belog Markovića naslovljenog Ljubinim stihom - Kuda putuju svetovi ovi ? Posvećeno Ljubi Nenadoviću i sto devesetogodišnjici njegovog rođenja, veče je obilovalo i čitanjem Ljubinih pisama iz Italije, Švajcarske, Nemačke i drugih, u čemu su zdušno učestvovali polaznici Škole glume i kulture govora glumice Katarine Vićentijević pri Biblioteci.. Drugi deo večeri bio je posvećen Radovanu Belom Markoviću i on se sastojao od čitanja odlomaka iz njegovih dela, za šta se najviše postarala voditeljka Radmila Novaković, kao i čitanja delova kritičkih tekstova o njegovom opusu, za šta su se potrudili članovi dramske i literarne sekcije Valjevske gimnazije. Ipak, ton svemu dala je beseda Belog Markovića o Ljubi Nenadoviću. Izrečena u duhu njegove proze, posebnim jezikom i stilom, ova antologijska beseda naći će se u almanahu Ljubini dani koji će kao nov i važan sadržaj ove značajne valjevske manifestacije, iz štampe izaći za nekoliko nedelja...


Nasleđe i zajednica
Dani evropske baštine na evropskom nivou biće obeleženi temom Kulturno nasleđe i zajednice koja se zasniva na načelima Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo (Faro, 2005)- Ona naglašava važnu ulogu koju imaju zajednice u upravljanju svojim kulturnim nasleđem i okruženjem, naglašavajući vrednost i potencijal kulturnog nasleđa kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života. Biblioteka grada Beograda tim povodom organizuje seriju programa predavanja u Knez Mihailovoj 56; izložbu u Zmaj Jovinoj 1; radionice za decu na Vračaru i Starom gradu; predavanja u Zemunu.


Memorandum o prekograničnoj saradnj
Memorandum o saradnji i učešću u projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore Evropa za kulturu, kultura za Evropu potpisan je u Bijelom Polju u Kući Rista Ratkovića. Potpisnici sporazuma su predstavnici ustanova kulture iz Bijelog Polja - JU Ratkovićeve večeri poezije i njen saradnik NVO Stihom govorim i Prijepolja - Biblioteka Vuk Karadžić i Udruženje građana Limski darovi. Protokol o saradnji potpisali su Sadija Hodžić, direktorka Biblioteke i predstavnik udruženja građana Milan Cmiljanović kao predstavnici Prijepolja. S bjelopoljske strane potpisnici su Abaz Dizdarević, projekt menadžer i Slobodan Zoran Obradović u ime NVO . Cilj ovog projekta iz oblasti kulture i umetnosti je doprinos povećanju kvaliteta i obima međunarodne saradnje promocijom koncepta interkulturalizma.


Ljuba - Ljubomiru Simoviću
Žiri : dr Radivoje Mikić i Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, jednoglasno je odlučio da Nagradu Ljubomir P. Nenadović za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2016. dodeli književniku i akademiku Ljubomiru Simoviću za knjigu Do Oba i Huangpua. Upoznavši predstavnike medija sa odlukom Žirija, direktorka Biblioteke, Violeta Milošević i sekretar Žirija, Ostoja Prodanović, izrazili su zadovoljstvo što je ovo priznanje ponelo jedno tako ugledno ime srpske književnosti i kulture, kakvo je Simovićevo, podižući time značaj i cenu samoj Nagradi. Takođe, najavljeno je znatno podizanje nivoa programa i ceremonijala dodele Nagrade u Brankovini, čime će se ovaj događaj uvrstiti u važne datume u kulturi Srbije.


Osečinke imaju glavnu reč
Tokom programa Sajma šljiva održano je Peto takmičenje u govorenju zdravica. Učestvovalo je deset takmičara. Žiri u sastavu: Mihajlo Pantić, pisac, kritičar i univerzitetski profesor; Radenko Andrić, arhijerejski namesnik podgorski; Gordana Pajić, etnolog;profesor srpskog jezika i književnosti Dragica Puljezević, i Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina, dodelio je jednoglasno: Prvo mesto: Dragici Janković iz Osečine, drugo pripalo je Miloradu Miki Seviću iz sela Carine, a treće su podelile: Jelena Bradonjić iz Komirića i Jelica Zeljić iz Osečine. Dakle 4 prema jedan za dame. Ovim je rodna ravnopravnost i u zdravičarenju narušena. Nek se zna ko ima glavnu reč ! Opština Osečina nagradila je najbolje zdravičare novčanom nagradom.

Sledeca stranica
Apoteoza srpskim guslama

U organizaciji kraljevačke biblioteke, Narodnog muzeja i Doma Vojske Srbije, predstavljena monografija Apoteoza srpskim guslama koju je priredio Dejan Tomić, nekadašnji muzički urednik Radio televizije Novi Sad. Knjiga je urađena po principu almanaha, u kojem se nalaze tekstovi brojnih autora. Monografija je ilustrovana reprodukcijama slika Anastasa Jovanovića, Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović...skulptura i reljefa Ivana Meštovića, Đorđa Krstića, Sretena Stojanovića... Izdavač monografije je Srpska književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore. O njoj su na predstavljanju, osim priređivača, inspirativno govorili Miloje Radović, Radoslav Premović i Radovan Peković. U umetničkom delu programa učestvovali su glumac Mile Nedeljković i guslar Petar Mišović.


Okončana prva faza u Subotici

Državni sekreterijat Ministarstva za nacionalnu politiku države Mađarske odobrio je rekonstrukciju zgrade Gradske biblioteke Subotica što podržava Fondacija Betlen Gabor.Zgrada Gradske biblioteke Subotica zaslužila je da bude rekonstruisana zbog manjka prostora, zastarelih konstrukcija kao i zbog toga što ne zadovoljava potrebe savremene biblioteke. Nameštaj, zidovi kao i podovi zahtevaju osveženje. Kako bi se trenutno stanje poboljšalo, Gradska biblioteka Subotica je uz pomoć države Mađarske ušla u projekat kojim će postati biblioteka XXI veka.Prva faza ovog projekta je uspešno završena.Možda sada nešto i naši urade na tom planu.


Žički duhovni sabor

U kraljevačkom Narodnom muzeju započeo Žički duhovni sabor Preobraženje 2016. Sabor je otvorio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, naglasivši da se Srbija prepoznaje po našoj preobraženjskoj svečanosti. Izložbu Mozaik Praksis otvorio je istoričar umetnosti Vuk Nedeljković. U muzičkom delu programa učestvovali su solo pevačica Marčela Frančesko i intrumentalista Dragan Mlađenović. Žički duhovni sabor, pod pokroviteljstvom Grada Kraljeva i Ministarstva kulture, organizuju Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, kraljevački Narodni muzej i Književni klub Kraljevo.


Rođeni osmog dana

Biblioteka Srboljub Mitić Malo Crniće, u zaovačkoj gori organizovala je pred-stavljanje edukativnog priručnika za roditelje Rođeni Osmog dana u izdanju malocrnićke biblioteke a pod pokroviteljstvom Mini-starstva kulture i informisanja RS. Ovom skupu pored starešine manastira Zaova i crkve iz Malog Crnića, bili su i predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća, književnici, ali što je najvažnije, prisustvovala su deca sa roditeljima članovi Udruženja za pomoć deci sa L DOWN sindromom, prijatelji Udruženja. U veoma prijatnoj atmosferi prepunoj emocijama i ljubavi prema deci, poštovanjem i divljenjem majkama, herojima koje se uprkos brojnim preprekama, teškoćama, predrasudama bore da svojoj deci učine život što srećnijim, predstavljena je knjiga koju su napisale baš te mame.


Nature & Art via Čačak

Izložba kolekcije Nature & Art je otvorena 25. jula u galeriji Kulturnog centra u Čačku. Trajaće do kraja leta. Izložba obuhvata radove koji su nastali u okviru kolonije u Osečini, ili su poklon umetnika. Na izložbi učestvuju veoma značajna imena srpske likovne scene: Kosta Bogdanović, Zvonimir Santrač, Božidar Plazinić, Marica Radojčić, Milorad Mladenović, Božidar Mandić, Milorad Vujašanin, Marko i Tamara Vukša, Marko Crnobrnja, Ivana i Đorđe Sokolovski, Sun Mandić, Uroš Blagojević, Milica Mitić Popović i autor ove izložbe, kao i idejni tvorac ovog projekta Đorđe Stanojević.Izložbu su otvorili Božidar Plazinić, od strane domaćina i Đorđe Stanojević, u ime Osečine i njene kolekcije. Bilo je dosta posetilaca, jer je izložba uvrštena u program manifestacije Čačanskog kulturnog leta.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub