DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Bibliotekarstvo Zapadne Srbije
U Biblioteci u Čajetini, predstavljena je knjiga - Bibliotekarstvo Zapadne Srbije, autora dr Rada M. Vučićevića. Ova knjiga obuhvata period od 165 godina nastanka, organizacije i razvoja bibliotekarstva, važne naučne discipline iz čijih korena su izrastale i razvijale se kultura, prosvetiteljstvo, muzejska i arhivska delatnost, izdavaštvo, štamparstvo, pozorišna i dramska umetnost. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju, autor kreće priču od prvih biblioteka osnovanih pri manastirima, koje su bile osnovno sredstvo u očuvanju vere, nacionalne svesti i ukupnog kulturnog preporoda srpskog naroda, preko čitaonica do savremenih biblioteka. Značajno mesto u knjizi je posvećeno biblioteci u Čajetini i knjigoljupcu čije ime biblioteka danas nosi, Ljubiši R. Đeniću. Knjigu je, uz autor,a predstavila doc. dr Mirjana Stakić.


Ljbovijski stihovi budućnosti
- Što jes, jes - najbolji je SMEH!. Svom snagom u POEZIJU!. Pokrenimo BIBLIOTEKE. Gde su srpski PESNICI, tu su srpske ZEMLjE!. Vreme je za KULTURU!. Jaki pesnici, jaka Srbija. Biblioteka je na staroj adresi ! - Ovo su poruke koje su volonteri Volonterskog centra LjON Udruženja LjON, učenici srednje škole Vuk Karadžić, i glumci Amaterskog pozorišta - Aleksandar Joković, ispisali na transparentima i na jedinstven način, 21. marta, obeležili SVETSKI DAN POEZIJE. Ove godine po prvi put u Ljuboviji se javno obeležio međunarodni dan poezije. Cilj Mitinga Poezije je da se skrene pažnja da je ugrožena kultura, poezija i obrazovanje, da su to stvari koje treba ojačati u našoj sredini i u celoj Srbiji.Uz navede učesnike, nosilac akcije je bila Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije.


Amir Or u Požarevcu
Čuveni izraelski pesnik Amir Or bio je gost Narodne biblioteke Ilija M. Petrović u Požarevcu. Goste Biblioteke Amira Ora, Vidu Ognjenović i Gojka Božovića predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Renomirani pisac, prevodilac i esejista, čija su dela prevedena na više od 40 jezika bio je gost u Srbiji u okviru akcije srpskog PEN centra Svetska književnost u Srbiji. Kritičari ističu da da pesme Amira Ora predstavljaju snažan govor o pesmi i svetu, da peva o antičkim temama i promišlja savremenost. Požarevačkoj publici predstavljena je zbirka pesama - Pohara, prva knjiga pesama prevedena na srpski jezik u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija.


Po modelu Jagodine
Američka organizacija Bjond Akses, lokalne samouprave Kragujevca, Vranja, Rekovca, Aleksinca i Jagodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije su zainteresovani da podrže projekat Poljoprivredne biblioteke u Srbiji. Projekat bi se razvio po modelu projekta koji se već tri godine sprovodi u seoskim bibliotekama u jagodinskoj opštini. Projekat Poljoprivrednih biblioteka nudi moderne seoske biblioteke koje su na usluzi svim stanovnicima te lokalne zajednice.


Uskoković - Uskokoviću
NARODNA BIBLIOTEKA UŽICE i časopis Međaj su u ponedeljak 10. marta 2014. godine u Čitalištu Narodne biblioteke Užice upriličili Svečanu dodelu nagrada pobednicima Konkursa Milutin Uskoković za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Ovogodišnji pobednik Konkursa je Dragan Uskoković iz Beograda. Laureat je na svečanosti povodom dobijanja nagrade održao prigodnu besedu. U programu su učestvovali članovi žirija (Dr Ljiljana Kostić, književnik Milenko Pajić i novinar i književnik Zoran Jeremić), nagrađeni autori i učenici Medinske škole u Užicu. Detaljnije klikom na sliku.

Sledeca stranica
Dis - Ani Ristović

Na osnovu članova 9. i 10. Pravila o organizovanju pesničke manifestacije Disovo proleće, žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: dr Stojan Đorđić, predsednik, dr Bojana Stojanović Pantović i dr Aleksandar Jerkov, na sastancima održanim 24. februara i 3. marta 2014. godine u Beogradu, većinom glasova doneo je ODLUKU - da se Disova nagrada za 2014. dodeli pesnikinji Ani Ristović.Žiri je na svoja dva sastanaka pažljivo razmotrio veliki broj odličnih srpskih pesnikinja i pesnika čiji opus konkuriše za ovu uglednu nagradu koja nosi jedno od najvažnijih književnih imena srpske kulture. Nakon formiranja užeg izobra žiri je prešao na razmatranje svakog od kandidata. Na kraju iscrpne diskusije žiri je većinom glasova doneo odluku da ovogodišnja nagrada bude dodeljena pesnikinji Ani Ristović koja je svojim opusom, za koji je do sada ponela više naših i stranih priznanja, uspostavila neobične i tanane veze sa disovskim nasleđem u srpskoj književnosti...


NS SALON KNjIGA 2014

U okviru novosadskog Salona knjiga, treću godinu uzastopno se održavaju Dani biblioteka i bibliotekara, kao redovan sajamski program prepoznatljiv i značajan za bibliotekarsku profesiju - koji se realizuje u partnerstvu Gradske biblioteke u Novom Sadu i Novosadskog sajma, i u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Bibliotekom Matice srpske i stručnjacima iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti. Manifestacija ima za cilj da objedini stručnu edukaciju, razmenu iskustava, kao i da pokrene važna pitanja koja se odnose na značaj i ulogu knjige u društvu. Po koncepciji, u dva radna dana se realizuju sadržaji koji obuhvataju mnoga pitanja koja se odnose na profesionalizaciju struke, poziciju knjige i fenomenologiju čitanja, zbog čega je tematski Okrugli sto centralni događaj prvog dana, a stručno obrazovanje glavni program drugog dana manifestacije. Ovogodišnji Okrugli sto ima temu - Čitanje kao misaoni proces. Povod je knjiga prof. dr Pavla Ilića i grupe autora Čitanjem ka stvaranju, stvaranjem ka čitanju (Novi Sad : Gradska biblioteka : Prometej, 2013).


Nacionalni dan knjige

Narodna biblioteka Srbije tradicionalno obeležava 28. februar - Dan Narodne biblioteke Srbije koji je prošle godine proglašen i za Nacionalni dan knjige. Programu obeležavanja pridružiće se javne biblioteke u mnogim gradovima u Srbiji, poput Beograda, Čačka, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Vršca, Požege, Kruševca, Valjeva, Zaječara, Jagodine, Pirota, Sombora, Smedereva, Ćuprije, Kraljeva, Prijepolja, Negotina, Kikinde, Vranja, Prokuplja, Knjaževca, Koceljeve, Priboja, Krupnja, Vlasotinca, Novog Pazara, Svilajnca, Lapovoa, Kovina, Velikog Gradišta, Pančeva, Kladova i dr. Centralna manifestacija biće održana 28. februara u 11.00 sati, u Amfiteatru nacionalne biblioteke. Tom prilikom, svečano će biti uručena Nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva - Janko Šafarik, kao i Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2013 godinu.


Stefan Nemanja - 900 godina

Izdavačka kuća 'Grafoprint' iz Gornjeg Milanovca nedavno je objavila reprezentativnu knjigu - Stefan Nemanja 900 godina od rođenja, autorke Zorice Zlatić Ivković. Ovaj datum prošle godine prošao je prilično nezapaženo, pa su ovakva monografska izdanja, izuzetne sadržine i grafičke opreme, utoliko dragocenija i važnija. Autorka je naglasila da je Stefan Nemanja, začetnik svetorodne dinastičke loze Nemanjića, monumentalna figura odlučnog vladara, hrabrog ratnika, spretnog diplomate, ujedinitelja rasutih srpskih oblasti i tvorca čvrstih temelja njihove potonje duhovnosti, crkvene samostalnosti i nezavisnosti... U umetničkom delu programa učestvovali su Magdalena Petrović i Stefan Stefanović, učenici kraljevačke Muzičke škole i glumac Dragan Pešić.


Saradnja Skoplje - Niš

Delegacija Grada Niša prisustvovala je programu koji je Narodna biblioteka Braća Miladinovci u Skoplju, pripremila povodom osamdesetogodišnjice od rođenja Branka Miljkovića. Na književnom skupu recitovane su pesme Branka Miljkovića na srpskom jeziku i u prevodu na makedonski jezik. O njegovom životu i stvaralaštvu govorili su direktor skopske biblioteke Branko Cvetkoski, prof. dr Naume Radičeski, akademik Radovan Pavlovski i prof. dr Goran Maksimović. Tim povodom, Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu i Branko Cvetkoski, direktor Biblioteke Braća Miladinovci u Skopju, 11. februara potpisali su Protokol o saradnji.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub