DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Milanski edikt u Požarevcu
Povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta Narodna biblioteka Ilija M. Petrović u Požarevcu organizovala je predavanje na temu Konstantin Veliki i Milanski edikt. Gospodina Radivoja Radića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koje je trajalo tri stotine godina. Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine. Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru a da za to ne snose nikakve posledice.


Med kao lek
U petak, 1. februara, u prepunoj sali jagodinske Biblio-teke, održano je predavanje o api-terapiji. Pod api-terapijom podrazu-meva se lečenje medom, mlečom, polenom, propolisom, voskom i pčelinjim otrovom. Po rečima gošće, dr Ljubinke Stojković,terapija je potpuno prirodna i neškodljiva za ljudsko zdravlje. Dr Stojković je specijalista opšte medicine i profesionalni je fito i apiterapeut... Predavanje je imalo za cilj da ukaže na prevenciju virusnih infekcija proizvodima iz medene apoteke. Nakon predavanja posetioci su mogli u opuštenom razgovoru sa doktorkom da se informišu o svemu što ih je interesovalo, vezano za njihovo ili zdravlje njihovih najbližih i da potpuno besplatno dobiju recepte za pripremanje prirodnih preparata na bazi bilja i pčelinjih proizvoda.


Štampana reč 2012.
Pre 14 godina maksimu - Samo napisana reč ostaje - Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, iz Čačka, pretvorila je u jedinstvenu izložbu zavičajnog izdavaštvA - Štampana reč. Svake godine Zavičajno odeljenje postaje bogatije za oko 300 novih publikacija, a za Biblioteku knjige su neizbrisivi zapise i belezi o vremenu i ljudima koji trajno ostaju upisani za buduće generacije. Izložbom - Štampana reč 2012, u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, Gradska biblioteka simbolično je zatvorila proteklu godinu. Autor izložbe koja povezuje pisce, izdavače i štampare kao i brojnu publiku je Marija Orbović, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja.Prvi put u četrnaestogodišnjoj tradiciji ove izložbe jedna knjiga je dobila obe nagrade. Nagradu - Isailo A. Petrović - za dizajn i nagradu - Danica Marković - za izdavački poduhvat. Reč je o izuzetnoj monografiji -Ovčarsko kablarski manastiri.


Tesla - Zmaju
U okviru aktivnosti na predstavljanju najznačajnijih segmenata svojih bogatih kolekcija, Narodna biblioteka Srbije prvi put predstavlja javnosti originalno pismo Nikole Tesle Jovanu Jovanoviću Zmaju. Oduševljen Zmajevom poezijom, Nikola Tesla saopštava u pismu da je odlučio da zajedno sa američkim pesnikom Robertom Džonsonom prevede Zmajeve pesme na engleski.


Borovnica u bibliotekama
U okviru projekta AgroLib Ja, održana su tri predavanja na temu gajenja, zaštite, prerade i plasmana borovnice na srpsko tržite. Predavanja su održana u gradskoj biblioteci Radislav Nikčević, u seoskim bibliotekama u Bagrdanu i Bunaru.O uzgoju borovnice govorili su Gvozden Dželatović i Nenad Petrović, proizvođači ovog bobičastog voća, koji su ujedno i članovi Zemljoradničke zadruge Prima-borovnica iz Belanovice, koja se bavi prodajom sadnica i otkupom borovnice. http://prima-borovnica.com/blueberry/. Ova tema je izazvala veliko interesovanje kod poljoprivrednika. Bili su prisutni mnogi poljoprivrednici iz jagodinske, ali i despotovačke opštine. Takođe, primećeno je prisustvo ljudi koji bi hteli da pokrenu porodični ili sopsveni biznis. Zaokružena priča o prodaji sadnica i otkupu gotovog proizvoda, kao i mogućnost da se čuje iskustvo uzgajivača, njihoi saveti i mišljenja, izazvala je dodatno iteresovanja i konstruktivan dijalog tokom sve tri prezentacije

Sledeca stranica
BBS

Narodna biblioteka Srbije i Internet klub iz Ljiga, potpisali su Protokol o programskoj saradnji i međusobnoj podršci, u ostvarivanju projekta BBS - PERSONALIZOVANI BIBLIOTEČKI BILTEN SRBIJE. Oba partnera će zajedno u 2013. godini razvijati ovaj projekat, koji je zasnovan na ostvarivanju elektronske komunikacije narodnih (javnih) biblioteka Srbije, unapređenju bibliotečkih usluga, interakvnoj komunkaciji sa korisnicima bibliotečkih usluga i strategiji obuhvaćenoj Digitalnom agendom Srbije. Projekat komunikacije elektronskim personalizovanim biltenom ima početni kapacitet - tiraž od 10.000 elektronskih adresa po broju. Bilten će sadržati informacije o radu biblioteka, u Srbiji, koje su linkovima dokumentovane na izvore informacija.


Počelo je počelo

Gradska knjižnica i čitaonica Ilok domaćin je prve radionice u sklopu projekta preko-granične saradnje Srbije i Hrvatske Biblioteke/Knjižnice za novo doba/Libraries for a new age, koji finansira Evropska unija. Radionica Izgradnja imidža biblioteke kao modernog centra znanja u zajednici okupiće učesnike iz svih biblioteka uključenih u projekat (Inđija, Bačka Palanka, Kula, Ilok, Vukovar, Županja, Vinkovci i Drenovci), kao i predavače po pozivu. Vesna Stepanović, Radmila Marković i Jelena Biljetina autori su rada - Inđijska Biblioteka i bibliografija: prve tri decenije, kojim će prezentovati aktivnosti i rezultate Narodne biblioteke Dr Đorđe Natošević u Inđiji na organizaciji naučnog skupa Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Delovanje na ovom polju rada učinilo je Biblioteku prepoznatljivom i vidljivom na kulturnoj mapi Srbije i regiona, čime se ona izdvojila i legitimisala kao bibliografski centar.


Foto Miroč 2012.

Prva kružna izložba fotografija Miroč 2012, otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Kladovo 17. januara 2013. godine. Reč na otvaranju imao je Borislav Milovanović iz Bora. Posle veoma uspešne - Prve izložbe Dunav 2012. Foto klub Dunav iz Donjeg Milanovca u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac, Centrom za kulturu Kladovo, Centrom za kulturu Majdanpek i Centrom za kulturu Žagubica organizuje Prvu kružna izložba fotografija Miroč 2012. Ova izložba organizuje se pod patronatom Foto saveza Srbije, FIAP-a (Federation Internationale De L`art Photographique), UPI-a (United Photo International) i PSA (Photographic Socciety of America). Ovi patronati upravo i pokazuju fotografima iz celog sveta ozbiljnost organizatora i obezbedjuju ovako veliki odziv. Za ovu izložbu prispelo je ukupno 7736 fotografija od 547 autora iz 61 zemlje.


Od Dositeja, Vuku

Nataša Filip, v.d. direktor Narodne biblioteke Dositej Obradović iz Stare Pazove, posetila je sever Kosova i Metohije, Kosovskoj Mitrovicu 13. i 14.januara 2013. godine. Mnogo godina unazad, ova je Biblioteka prednjačila u uspostavljanju veza sa bibliotekama u Republici Srpskoj. Tako je i sad Nataša Filip, jedna od prvih i retkih iz našeg bibliotečkog sveta, koja posećuje naše biblioteke na Kosovu i Metohiji. Ovaj put je to bila Gradska biblioteka Vuk Karadžić iz Kosovske Mitrovice. Prilikom susreta sa Oliverom Stević, direktorkom Gradske biblioteke Vuk Karadžić, i Krstimira Pantića, predsednikom opštine Kosovska Mitrovica, Nataša Filip je uručila mali, prvi poklon knjiga, pre svega, izdanja naše Biblioteke i druge naslove.


Na Vukovom putu

Naša koleginica, Dragana Tipsarević, dobitnik je ovo-godišnje Vukove nagrade. - Ponosan sam na Vaš rad i doprinos razvoju kulture, umetnosti, stvaralaštva...Svako ko je na Vukovom putu, na pravom je putu: onom koji nas vodi među prosvećene narode i sredine. Čestitam Vam Vukovu nagradu... Ovo je sadržaj čestitke koju je, povodom dobijanja Vukove nagrade, gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović uputio Dragani Tipsarević, direktorki Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub