DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nacionalna manifestacija
Nacionalna mani-festacija obeležavanja Svetskog dana knjige održana je u organizaciji Narodne biblioteke Srbije. Predstavljena je vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige, dar Grada Beograda NBS. Dejan Ristić, v.d. upravnika NBS, i upravnik Narodnog pozorišta, Božidar Đurović potpisali su Protokol o saradnji NBS i Narodnog pozorišta. Na Trgu Republike predstavljen je bibliobus NBS i Biblioteke Vuk Karadžić u Prijepolju, koji veoma uspešno radi od 2003. godine.Načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija NBS, mr Biljana Kosanović održala je predavanje i radionicu - Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e-?. U NBS izvršena je svečana primopredaja velikog broja prevedenih dela Milorada Pavića. U pitanju je poklon supruge pokojnog velikana Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović. Uz niz drugih promotivnih aktivnosti tokom dana, završni segment Nacionalne manifestacije dana knjige, bilo je poetsko veče gde su stihove posvećene knjizi govorili Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić.


Stihobus
Ovog jutra, od 9 časova, krajevima Opštine Čačak uputio se poetski Stihobus, da putevima i stihovima zavičajne poezije poveže u jedan krug kulturno nasleđe Čačka i okoline. Ovaj program 49. Disovog proleća realizuje se u okviru proslave Svetskog dana knjige, 23. aprila.Autobus sa preko 20 učesnika krenuo je iz Čačka, i do 12 časova posetio je Trnavu i Zablaće. Nakon toga Stihobus nastavlja dalje, za Slatinu, Mrčajevce, Preljinu i Čačak, gde se lirsko putešestvije okončava u Gimnaziji Čačak ...


Matica u Kraljevu
U okviru programa Nacionalne ustanove kulture, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani, Kraljevo, predstavljena je novosadska Matica srpska, najstarija kulturna i naučna ustanova u Srba. Osnovana je 1826. godine u Pešti, s ciljem da 'predstavlja srpsku kulturu u Evropi i radi na prosvećivanju srpskog naroda.' Matica srpska danas ima oko dve hiljade saradnika iz najrazličitijih oblasti, izdaje jedanaest književnih i naučnih časopisa i publikacija, kapitalnih za srpsku kulturu i narod...O najstarijoj srpskoj kulturnoj i naučnoj ustanovi Kraljevčanima su, osim Slavka Gordića, govorili prof. dr Dragan Stanić, glavni urednik Srpske enciklopedije i prof. dr Mato Pižurica, sekretar Odeljenja za književnost i jezik.


Muzika u slici i reči
Premijerni nastup grupe Crasy dogs u Užicu bio je odlična prilika da bibliotekari izlože i pokažu sugrađanima jedan deo velikog broja biografija i autobiografija poznatih izvođača rok i klasične muzike koji se nalaze u fondu Narodne biblioteke Užice. Crasy Dogs, odnosno Dalibor Bogdanović - violončelo, Ignjat Milićević - klavijatura i Aleksandar Vasiljević Cike za bubnjevima, priuštili su nam nesvakidašnje muzičko iskustvo i nadamo se da ćemo uskoro moći ponovo da čujemo kako hitovi Metalike, Led Cepelina, Nirvane, Majkl Džeksona, Krenberis i drugih mogu moćno i neobično da zvuče . Prostor koji nije uobičajen za ovakve nastupe i nesvakidašnji sastav instrumenata privukli su veliki broj Užičana a utisak su pokvarili jedino tmurni oblaci koji su uslovili da se koncert održi u holu a ne na platou ispred Biblioteke kako je bilo planirano.


Povratak knjige
NBS sa velikim zadovoljstvom saopštava da je tokom prvih nekoli sati kampanje ,,Povratak knjige na Kosančićev venac prikupljeno više od 1.500 naslova dragocenih publikacija iz Srbije i više od trideset država Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike. Više od stotinu institucija iz čitave zemlje (biblioteke, muzeji, arhivi, zavodi za zaštitu spomenika kulture, domovi kulture i kulturni centri), organi vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i više od 30 ambasadora darovalo je dragocene knjige tokom trajanja ceremonije koja je danas održana na Kosančićevom vencu u Beogradu.Prikupljene knjige izložene su na prvom spratu zdanja nacionalne biblioteke na Svetosavskom platou. Sve knjige, namenjene su biblioteci u Kuršumliji. Narodna biblioteka Srbije izražava zahvalnost svima koji su uzeli ili učešće u kampanji - Povratak knjige na Kosančićev venac.

Sledeca stranica
AccessITplus

U okviru projekta AccessITplus u Javnoj biblioteci u Veriji (Republika Grčka) nedavno je održan sastanak Odbora za upravljanje projektom (Project Management Board Meeting). Sastanku su prisustvovali predstavnici partnera u projektu: MDR, PSNC, GK Rijeka, VPL i BGB. Na sastanku su razmatrane aktivnosti od prethodnog sastanka, izveštaj o istraživanju ciljnih grupa, analiza održanih onlajn kurseva, mogućnost poboljšanja postojeće platforme i prevoda kurseva i finansije i izveštavanje.Posebna pažnja je posvećena aktivnostima koje predstoje u narednom periodu, a to su: unapređenje postojećih resursa i platforme onlajn kureva, korisničko testiranje i izmene, prevod, planiranje uvodih konferencija, postavljanje onlajn kurseva, podrška polaznicima kurseva, evaluacija i ostvarenje postavljenih ciljeva, diseminacija i podizanje pilot digitalnih biblioteka.


U SLUŽBI ZAVIČAJA

Narodna biblioteka Njegoš je u Zavičajnom muzeju Knjaževac promovisala prve tri knjige edicije Zapisi o zavičaju : Građa za topografiju okruga Knjaževačkog Stevana Mačaja, Knjaževački okrug Jovana Miškovića i Knjaževački okrug Dragoljuba K. Jovanovića. Dragoceni spisi umnih i učenih ljudi s kraja 19.veka čiji se radovi o istoriji, geografiji, arheologiji, etnologiji svrstavaju među prve naučne studije o Knjaževcu predstavljaju početak građanske istorije ovog kraja i zaveštanje budućim istraživačima... Svoje zapise o zavičaju u knjigama su ostavili i publici na promociji predstavili mr Dejan Krstić, etnolog, mr Mikica Sibinović, geograf, Bojana Ilijić, arheolog i Bogoljub Cvetković, profesor istorije. Vladana Stojadinović, direktor Narodne biblioteke Njegoš najavila je nastavak projekta i štampanje novih publikacija u okviru novopokrenute edicije.


DOBRO DOŠLA

Od 30.03.2012.godine NARODNA BIBLIO-TEKA SRBIJE je punopravni član naše - Prve srpske virtuelne biblio-tečke mreže - BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Tako je uspešno vaspostavljen kreativni domaćinski i partnerski odnos srpskih biblioteka na zajedničkom putu. Objedinjeni izbor informacija relevantnih za opštu sliku bibliotekarstva i bibliotečkih tema kod nas, ovim dobija širinu i prirodni red da glava bude uz svoje telo. Na mnogaja ljeta !


Pravo mesto

U seoskoj biblioteci u Glogovcu, ovih dana, održano je predavanje i tribina na temu Izmena novih propisa o učešću poljoprivrednih mašina u saobraćaju na javnim putevima. Predavač je, kao i na prethodnom predavanju, bio samostalni inspektor Nenad Dimitrijević, zamenik komandira policijske ispostave u Jagodini. Nakon zvanične prezentacije, diskusija sa posetiocima je potrajala jer je tema izazvala veliko interesovanje. Interakcija je bila izuzetna i predavač je odgovarao na mnogobrojna pitanja koja su bila u vezi sa registracijom traktora kod kojih nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, registracijom motokultivatora i motora do 50 kubika koji učestvuju u saobraćaju na javnim putevima.


Na Borinoj nedelji

Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstavljena je krajem minule nedelje, kao izdavač, na Borinoj nedelji u Vranju. Pred velikim brojem Vranjanaca okupljenim u dvorištu Pribojčića kuće, u kojoj se nalazi sedište Književne zajednice Borislav Stanković, o našem časopisu Povelja i knjigama koje smo prošle godine objavili, govorili su Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik i urednici Gordana Timotijević i Miloš Milišić. Kakvo interesovanje za naša izdanja vlada među ljubiteljima pisane reči grada pod Pržarom, govori činjenica da su sve naše knjige te večeri bukvalno razgrabljene.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub