DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Predsednici u NBS
Predsednik Mađarske gospodin Janoš Ader i predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić posetili su danas Narodnu biblioteku Srbije. V.d. upravnika nacionalne biblioteke Dejan Ristić je visokog gosta i njegovog domaćina upoznao sa istorijatom, značajem i aktivnostima najstarije ustanove kulture u Republici. Visoki gosti obišli su potom izložbu pod nazivom - Rasejaše reč među narodne nov, koja je, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, organizovana u nacionalnoj biblioteci povodom obeležavanja 1150. godišnjice početka misije svetih Ćirila i Metodija... U čast posete predsednika Mađarske, Narodna biblioteka Srbije predstavila je najdragocenije segmente svojih prebogatih zbirki koji se odnose na istoriju srpsko-mađarskih odnosa. Tom prilikom, dvojici šefova država prikazane su stare karte Mađarske, knjige klasika mađarske književnosti iz fonda Dvorske biblioteke Obrenovića i Karađorđevića, arhivska građa koja svedoči o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve u okvirima nekadašnje Kraljevine Ugarske i dr.


BGB na QQML u Rimu
Peta konferencija o kvantitativnim i kvalitativnim metodama u bibliotekarstvu (Qualitative and Quantitative Methods in Libraries) održana je ove godine u Rimu, Italiji (5th QQML, Rome, Italy) na Ekonomskom fakultetu najvećeg univerziteta u Evropi La Sapienza. Skup je održan pod pokroviteljstvom ISAST-a, Međunarodnog udruženja za razvoj nauke i tehnologije. Bibliotekari Biblioteke grada Beograda i ove godine su učestvovali na Konferenciji.


NDL 2013
Nakon učešća u Novosadskom dečjem letu 2011. i 2012. godine i Novosadskim dečjim zimzarijama, Gradska biblioteka u Novom Sadu nastavlja lepu i uspešnu saradnju sa Fon-dacijom - Deci na d. Pozivamo svu zainteresovanu decu da prisustvuju kreativnim literarno-likovnim radionicama koje će biti održane 8. i 22. avgusta 2013. od 17.00 časova u dvorištu Gradske biblioteke u Novom Sadu. Takođe, pozivamo decu i njihove roditelje da počnu sa pripremama za tradicionalni maskenbal koji već dvanaestu godinu organizuje Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu za svu decu iz Novog Sada i okoline, a koji će biti održan 30. avgusta u 18.00 časova - poslednjeg petka u avgustu, ispred Gradske biblioteke (ugao Gimnazijske i Dunavske ulice). Svi programi su besplatni, a ulaz slobodan. Materijal za rad je obezbeđen.


Uporedno pravo u Kikindi
Institut za uporedno pravo iz Beograda predstavio je svoj rad u biblioteci u Kikindi . Gosti su bili: prof. dr Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, prof. dr Vladimir Čolović, naučni saradnik, dr Aleksandra Rabrenović, naučni saradnik i prof. dr Jovica Trkulja, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Tom prilikom Institut za uporedno pravo poklonio je svoja izdanja biblioteci. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa snovnom delatnosti Instituta - uporednim pravnim istraživanjem. U tom smislu Institut prikuplja, prevode i proučava podatke o stanju zakonodavstva, pravne nauke i prakse u drugim zemljama uz analizu važnih pitanja međunarodnog i uporednog prava. Institut proučava pravo Evropske unije i radi na usklađivanju srpskog prava sa evropskim pravom.


Dis Handkeu
U sreda 29. maja 2013.održan je književno veče posvećeno Peteru Handkeu, počasnom gostu jubilarnog Disovog proleća. Ve-lika sala Skupštine grada bila je tesna da prime sve koje je interesovao program u kom su učestvovali Peter Handke, Milovan Danojlić i Žarko Radaković. Ovom prilikom je Peteru Handkeu uručena Disova plaketa za celokupan književni rad i doprinos širenju istine o srpskom narodu i srpskoj kulturi. Šete Disove svečanosti nisu mogle imati dostojanstvenijeg gosta. S razlogom zato Disova plaketa, prva koja se dodeljuje inostranom književniku, ide u ruke Petera Handkea.

Sledeca stranica
Rasejaše reči...

Na praznik svetih Ćirila i Metodija, 24. maja, brojne evropske države obeležile su izuzetan jubilej - 1150 godina od početka hristijanizatorske misije solunske braće. Tim povodom Narodna biblioteka Srbije priredila je reprezentativnu izložbu, pod nazivom - Rasejaše reči među narode nove, kojom je predstavila više desetina najdragocenijih srpskih ćirilskih rukopisa i ranih štampanih knjiga od 12. do 18. veka, iz svojih bogatih zbirki. Autori izložbe su stručnjaci Narodne biblioteke Srbije mr Milanka Ubiparip, Jovana Stanojlović i mr Miroslav Lazić. Stručni konsultanti su Katarina Mano-Zisi i Vladan Trijić. Tekst dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga delo je prof. dr Tatjane Subotin Golubović. Dizajnerka postavke je Ozarija Marković Lašić, dia, dok je grafički dizajn realizovao Rastko Šurdić. Prevodilac kataloga i legendi na postavci je Jelena Loma.


Konferencija SirIKt 2013

Delegacija Gradske biblioteke Karlo Bijelicki iz Sombora učestvovala je na međunarodnom naučno-stručnom skupu SirIKT 2013 u Republici Sloveniji. Skup je bio organizovan u Kranjskoj Gori od 15.do 17.maja 2013. godine. Naziv konferencije je - Splet izobraženija in riziskovanja u IKT. Generalni sponzor je bila kompanija Microsoft. Skupu je prisustvovalo preko 1200 naučnih radnika, univerzitetskih profesora, stručnjaka u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, nastavnika, direktora biblioteka, upravnika domova učenika i drugih gostiju. Tema ovogodišnje konferencije bila je upotreba IKT i uopšte novih tehnologija Pre svega u okvirima teme misli se na elektronske tehnologije u oblasti obrazovanja, te u oblasti bibliotečko i informacione delatnosti i drugih sektora gde primena ovih tehnologija povećava pristupačnost, modernizuje poslovanje, otvara nove mogućnosti.


Trgni se. Poezija !

Festival pesništva i knjige će biti održan od 27.maja do 1. juna u Biblioteci grada Beograda,pod sloganom "Ti, međutim..." po stihu pesnika Miloša Crnjanskog kome je posvećen omaž. Na festivalu će učestvovati više od 25 pesnika, prevodilaca i umetnika iz preko 12 zemalja, među kojima i poljska pesnikinja Eva Lipska, kandidatkinja za Nobelovu nagradu. Festival organizuje UG Treći trg, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda. Učestvuju - Klas Anderson (Finska), Eva Lipska (Poljska), Stevan Tontić (BiH), Tua Forštrom (Finska), Gabrijel Rozenstok (Irska), Snežana Minić (Nemačka/Srbija), Ralf Antbaka (Finska), Igor Isakovski (Makedonija), Tatjana Daniljanc (Rusija), Roland Orčik (Mađarska), Alis Medikot (V. Britanija), Ana Seferović (V. Britanija/Srbija), Milan Dobričić (Srbija), Hejdi fon Vrikt (Finska), Dejan Matić (Srbija), Đoko Zdraveski (Makedonija), Bojan Vasić (Srbija)...


WSIS Project Prizes 2013 Jagodini

Narodna biblioteka u Jagodini je osvojila nagradu WSIS Project Prizes 2013 u kategoriji Dostupnost znanju i informacijama. Nagradu je primila direktorka Narodne biblioteke, Vesna Crnković na svečanoj ceremoniji otvaranja WSIS foruma 2013, koji se održava u Ženevi os 13. do 17. maja. Na Forumu učestvuje preko 1.300 učesnika, preko 120 ministara, ambasadora i nevladinih organizacija iz preko 140 zemalja sveta. Ceremonija je otvorena čitanjem pozdravnog pisma generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, Ban Ki Muna Svetskom samitu informacionih društava. On u svom pismu navodi da 10 godina posle održavanja prvog Samita u Ženevi, u svetu ima blizu 7. milijardi korisnika mobilnih telefona i da sve više ljudi koristi Internet i na taj način ima pristup informacijama i znanju. Ovaj napredak je veoma značajan za razvoj čovečanstva.


Luča Njegoša, Crnjanskog i Dis

Povodom dvesta godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i pola veka Disovih svečanosti, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, organizuje u utorak, 14. maja 2013. godine u Umetničkoj galeriji - Nadežda Petrović-, veče velikana srpske književnosti.Šta spaja Njegoša, Crnjanskog i Disa kazuje prof. dr. Milo Lompar, dobitnik nagrade - Pečat vremena, koja mu je dodeljena 12. maja. Stihove trojice pesnika, čiji su se jubileji stekli ove godine kazuje Vitomir Vico Dardić a guslari Andrija Milikić i Milić Šaponjić izvešće pesme iz Gorskog vijenca. Voditelji su Slobodan Nikolić i Ljubiša Ćirković.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub