DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Međunarodni dan maternjeg jezika
Deca i pesnici, radost i vesnici naziv je svečanosti organizovane u slavu poetske reči na maternjem jeziku. Uneskov Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar obeležavaju promocije jezičke i kulturne raznolikosti i multilingvizma. Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš svečano je obeležilo ovaj datum, susretom dece pesnika i poznatih pesnika starije generacije iz Niša. Program je počeo kratkom besedom o maternjem jeziku, a zatim su deca iz osnovnih škola Niša i deca čitaoci biblioteke govorili svoje stihove i narodne poslovice iz celog sveta. Tatjana Pavlovna, Minja Ilijeva, Radmila Milić, Mirjana Baltezarević, Vesna Pešić, Ružica Petrović, Mira Cerović Tasić, Miroslav Bakrač i Rusomir Arsić govorili su svoje stihove i odgovarali su na mnogobrojna pitanja koja su im postavljala deca. Preko pedeset učesnika ovog lepog susreta napravili su nezaboravnu atmosferu u čitaonici našeg Odeljenja, u subotu 18. februara 2012. godine.


Povratak Srbije u NBS
Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio je u Narodnoj biblioteci Srbije izložbu "Srbija na karti Evrope i sveta", koja prikazuje 28 atlasa i geografskih karata iz viševe-kovnog razdoblja. Ovaj put izloženi su originali nekih od najdragocenijih segmenata bogate kartografske zbirke srpske nacionalne biblioteke iz perioda od 16. veka do danas. Premijer je jasno naglasio da mu je čast da uoči velikog jubileja srpske kulture, 180- godišnjice osnivanja Narodne biblioteke, otvori izložbu u toj najstarijoj instituciji kulture u Srbiji. U svom pozdravu vd.direktor NBS, Dejan Ristić je naglasio da se ovom izložbom Narodna biblioteka uključila u obeležavanje nacionalnog praznika Sretenja Dana državnosti Srbije, ali i otpočela niz projekata kojima će obeležiti godinu svog jubileja. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine i Vlade Srbije, članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih institucija kulture, nauke, bibliotekarstva, prosvete i umetnosti iz čitave Srbije, kao osim dvoje-troje, skoro svi zaposleni u ovoj ustanovi.


Agrolib ide u svet
Narodnu biblioteku Radislav Nikčević iz Jagodine je na trećem međunarodnom EIFL-PLIP sastanku u Ljubljani od 29. januara do 02. februara 2012. godine predstavljala Jelena Rajić, bibliotekar, profesor engleskog jezika. Sastanku su prisustvovali predstavnici preko 20 biblioteka iz Evrope, Afrike i Latinske Amerike...Sastanak je bio odlična prilika da bibliotekari iz različitih delova sveta razmene svoja iskustva, znanja i ideje. Ideje projekta Agrolib-Ja sprovšće biblioteke u Armeniji, Letoniji, Litvaniji i Makedoniji. Predstavnici organizacije EIFL-PLIP su izrazili svoje zadovoljstvo onim što je do sada postignuto projektom AgroLib, kao i činjenicom da projekat i dalje traje zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupštine grada Jagodine.


BGB partner u Europeana Awareness
Početna konferencija projekta Europeana Awareness (EAwarenes) održana je 26 i 27. januara u Kraljevskoj biblioteci u Hagu, Holandija. Trogodišnji projekat EAwareneskoji vodi Fondacija Europeana okuplja 48 partnera iz 29 zemalja Evrope. Ovo je najveći projekat po broju učesnika koji se finansira iz sredstava Evropske komisije. Ukupan budžet je 5 miliona EUR. Biblioteka grada Beograda kao jedini partner iz Srbije u naredne tri godine će sarađivati na realizaciji dva od ukupno 6 radnih paketa Projekta...Takođe, Srbija će kroz ovaj projekat dobiti punu podršku Europeane za promociju najmanje jednog društvenog događaja. Aktivnosti Projekta su u potpunosti usklađeni sa Strateškim planom Europeane za period 2011-2015...


Jubilej Dostojevskog
U prepunoj Biblioteci mr Ana Jakovljević Radunović, predavač na Filološkom fakultetu u Beogradu i prevodilac, govorila o epizodi iz života znamenitog čoveka, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Epizoda se odnosila na odnos klasika svetske književnosti i njegove ljubavnice, fatalne Apolinarije Suslove. Govoreći uopšte o društvenoj klimi u tadašnjoj carskoj Rusiji i naročito položaju mladih žena, Ana Jakovljević se posebno osvrnula na odjeke ove ljubavi u književnim ostvarenjima Dostojevskog i prateći paralele njegovih dnevničkih zabeleški i romana ukazala na neizbrisiv trag koji je Polina Suslova, posredno, ostavila u svetskoj književnosti.

Sledeca stranica
NBS dobila VD

Vlada Srbije imenovala je istoričara u prevodioca Dejana Ristića, za vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije.On je poslednjih 10 godina radio u Ministarstvu rada i socijalne politike. Ristić je autor više stručnih i naučnih radova, a u okviru biblioteke "Baština ratnika" čiji je inicijator i pokrovitelj Ministarstvo, napisao je, između ostalog, pogovor za knjigu "Spisi o Srbima" najznačajnijeg francuskog pesnika epohe romantizma Alfonsa de Lamartina.


Završili SU

Vlada Srbije je na telefonskoj sednici 20.01.2012.godine razrešila dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, potvrdio je direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.


Dan Biblioteke grada Beograda

Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, obeležila je 11. januara svoj 81. rođendan. Tom prilikom, dodeljene su nagrade Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Takođe, posetiocima su predstavljeni najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini.Gostima, među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... obratio se ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković...Detaljnije klikom na sliku...


Simultanka

Tridesetak čačanskih osnovaca družiće se na zimskom raspustu sa šahovskom tablom i interna-cionalnim majstorom Đorđem Roljevićem, članom Šahovskog kluba Borac, u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis. Na prvom susretu 4-tog januara, Roljević je odigrao simultanku na petnaest tabli, a rezultat je na kraju bio 13:2 za šahovskog majstora. Ovo je prvi put da Biblioteka uvrsti ovu drevnu igru u program kreativnih radionica za decu. Odziv najmlađih je iznad očekivanja pa se već razmišlja da šah trajno bude prisutan u radu Bibliteke i da se uspostavi saradnja sa podmlatkom Šahovskog kluba Borac i drugim poklonicima igre na 64 polja. Zimska radionica šaha trajaće do početka drugog polugodišta.


Lep IT iskorak

Jedna od prvih članica naše mreže srpskih biblioteka i aktivni subjekt u unapređenju vir-tuelnog bibliotečkog delovanja u nas, Biblioteka "Radoslav Nikčević" iz Jago-dine postavila je novu internet prezentaciju. Posle velikog uspeha sa projektom AGROLIB, koji je pred samim vratima druge faze realizacije, raduje nova postavka i dizajan osnovnog sajta, portalske postavke.Na adresi http://www.jabooka.org.rs/ se sada pored ulaska u elektronski katalog, može vrlo dugo boraviti i upoznati sa istorijom biblioteke, digitalizovanim sadržajima, ali i programskim aktuelnostima. Čestitamo.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub