DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Srpska književnost u Makedoniji
Na osnovu nedavno potpisanog protokola o saradnji nacionalnih bibli-oteka Srbije i Makedonije, ovog puta u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sv. Kliment Ohridski u Skoplju, svečano je otvorena izložba - Srpska književnost u prevodu na makedonski jezik. Održana je i tribina - Prevod i prevođenje, stanje i perspektive. Mile Bošeski, direktor NUB Sv. Kliment Ohridski i Dejan Ristić, upravnik Narodne biblioteke Srbije, obratili su se prisutnima na svečanom otvaranju izložbe, dok su izvode iz svojih dela, čitali gosti iz Srbije, naši pisci - Gordana Ćirjanić, Aleksandar Gatalica i Vojislav Karanović. Prevode na makedonski jezik čitaće glumac Tome Vitanov. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Sveti Kliment Ohridski u Skoplju opredelila se da Dan biblioteke ove godine obeleži događajima posvećenim savremenoj srpskoj književnosti i njenim vodećim stvaraocima. Time je Narodnoj biblioteci Srbije i našim savremenim piscima iskazana izuzetna čast. Ova Izložba i tribina, kao i gostovanje srpskih pisaca predstavljaju najznačajniji događaj u oblasti saradnje u kulturi između dve države u prethodnom periodu.


BGB u još jednom EU projektu
Biblioteka grada Beograda partner je na još jednom velikom evropskom projektu, pod nazivom Di-XL (Dissemination exploration libraries). Projekat, čije je glavna tema doživotno učenje, finansira se od strane Evropske unije, u okviru Life Long Learning Programme. Vrednost projekta je 50.000 evra. Projekat će trajati dve godine.U fokusu projekta Di-XL je doživotno učenje kao koncept koji čini deo strategije EU Evropa 2020. Glavni cilj projektaje razvoj efikasnog i održivog modela diseminacije i upotrebe znanja nastalih kao deo kurseva doživotnog učenja.


Čačak - Grac i EuropeanaLocal
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka, predstavila je svoje rešenje u očuvanju audiovizuelne kulturne baštine kroz javno-privatno partnerstvo sa lokalnim medijima na konferenciji Digitalna biblioteka 2012, koju je na Univerzitetu Grac organizovala austrijska kancelarija projekta EuropeanaLocal. Tokom 22. i 23. novembra 2012. godine viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Bogdan Trifunović učestvovao je na radionicama i samoj konferenciji, sa izlaganjem - Digitalizacija audio-video baštine putem javno-privatnog partnerstva: primer javne biblioteke, koja je pokazala rezultate dvogodišnje inicijative čačanske Biblioteke u cilju očuvanja ugroženog sadržaja starih video i radijskih arhiva lokalnih medija u Čačku. Pored toga, 22. novembra Trifunović je učestvovao i na radionici posvećenoj upravljanju radnim procesima u ustanovama kulture, koju je vodio prof. dr Valter Koh.Prezentacija iz Čačka pobudila je veliku pažnju, jer je pokazala da se u uslovima veoma ograničenih resursa može rešiti pitanje digitalizacije ugroženih kolekcija kroz ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora.


18.Susreti bibliografa
Održan je 18. naučni skup Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, u organizaciji Narodne biblioteke Dr Đorđe Natošević, pod pokroviteljstvom Opštine Inđija. Nakon pozdravne reči Vesne Stepanović, direktora inđijske Biblioteke, skup je otvorio Petar Filipović, predsednik Opštine Inđija. Upravni odbor Biblioteke, na predlog Odbora Susreta bibliografa, doneo je odluku da se od ove 2012. godine priznanje koje se dodeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije nazove imenom Dušana Pankovića, profesora književnosti, bibliotekara, bibliografa, pisca, jednog od utemeljivača Susreta bibliografa. Nagrada Dušan Panković, jednoglasnom odlukom članova Odbora Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, dodeljena je Mariji Orbović, bibliotekaru savetniku u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku. Nova sveska Zbornika radova Susreti bibliografa, 17. po redu, predstavljena je učesnicima.


VELjKOVI DANI
U Somboru su održani VELjKOVI DANI 2012. posvećeni zname-nitom srpskom književniku Veljku Petroviću. Svečano otvaranje bilo je 15. novembra posle koga je održan okrugli sto - Veljko Petrović istoričar novije srpske umetnosti i likovni kritičar. Predstavljen je i zbornik saopštenja Veljkovi dani 2011. Dan kasnije predstavljena knjiga Bajka o drugom Njutnovom zakonu i druge priče Nikole Borovčanina, dobitnika nagrade Gran pri Golubić za 2011. Takođe, Proglašenje dobitnika međunarodne nagrade Golubić 2012. za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola. Predstavljene su izabrane pripovedke Radoslava Bratića - Došao sam na svet s lepom ranom i druge priče, pete u biblioteci Veljkova golubica. Inače, na sednici Žirija za dodelu nagrade Veljkova golubica, po iznesenim predlozima i raspravi o najužem krugu kandidata, jednoglasno je odlučeno da se nagrada za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo na srpskom jeziku od izuzetne umetničke vrednosti u 2012. godini dodeli Milisavu Saviću.

Sledeca stranica
Konferencijs u Velikom Trnovu

I ove godine, 16. i 17. novembra, Regionalna narodna biblioteka P.R. Slavejkov iz Velikog Trnova je bila domaćin XI nacionalne naučne konferencije Biblioteke - Četene - komunikacii, sa međunarodnim učešćem. Zoran Stojanović, zamenik predsednika Skupštine GO Medijana, prof. dr Miroljub Grozdanović, Nebojša Vasić i Snežana Radović iz Narodne biblioteke Stevan Sremac su bili predstavnici Grada Niša u Velikom Trnovu. Predsednik Opštine Veliko Trnovo Nikolaj Iliev Ašikov, sa saradnicima, priredio je srdačan doček niškoj delegaciji, gde je bilo reči o budućoj saradnji. Tokom tog susreta direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac Nebojša Vasić i direktor Regionalne narodne biblioteke P. R. Slavejkov potpisali su Protokol o saranji. Velikotrnavska Konferencija je obuhvatala teme iz oblasti bibliotekarstva, štampe i medije. Snežana Radović je, prezentovala rad biblioteka iz Niša koji je pratio desetominutni film Ljubiše Nikolića. Učešće niške biblioteke bilo je zapaženo i propraćeno je novim pozivima za saradnju bugarskih kolega.


Budimpešta - Beograd

U organizaciji Samo-uprave Srba iz Budimpešte i gimnazije Nikola Tesla, Biblioteka grada Beograda je u svečanoj sali Gimnazije postavila izložbu o zname-nitom srpskom piscu Borisavu Stankoviću. Na svečanom otvaranju govorili su Jovanka Lastić, direktorka gimnazije, Borislav Rus, predsednik samouprave Srba u Budimpešti, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i Olga Marjanović, autorka izložbe. Po reakcijama vrlo zainteresovanih učenika, još jednom se pokazalo da ovakve izložbe mnogo pomažu u nastavi književnosti i očuvanju maternjeg jezika.


Bez prepreka

Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani postala je, u bukvalnom smislu reči, dostupna svim žiteljima Kraljeva. Puštanjem u rad lifta, sve naše usluge moći će da koriste stari i iznemogli, distrofičari i invalidi. Kako je na svečanosti povodom završetka radova rekla direktorica Dragana Tipsarević, kraljevačka Biblioteka više nema prepreka jer je postala dostupna i za onih tridesetak odsto populacije grada koji do sada, zbog zdravstvenih poteškoća, nisu bili u mogućnosti da je posećuju...


Dis u komšiluku

Dugogodišnja dobra saradnja čačanske Gradske Biblioteke Vladislav Petković Dis i kraljevačke Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani nastavljena je 1. novembra 2012. godine održavanjem javnog časa posvećenog pesniku Disu. Čačani su učenicima kraljevačke Gimnazije predstavili manje poznate podatke iz života i dela poznatog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa koji je rođen 1880. godine u selu Zablaću. Ukazano je na pogrešan datum Disovog rođenja i vreme njegovog učiteljevanja u selu Prlita kod Zaječara koji se pojavljuju u srpskoj istorijografiji, zanimljivosti vezane za Disovo venčanje i pojavu, kao i na brojne anegdote koje su vezane za ovog pesnika i književnu atmosferu u Beogradu na početku dvadesetog veka.Kroz Disov život učenike je provela Danica Otašević, a Biljana Raičić čitala je zanimljive tekstove o pesniku i njegova svedočenja o stradanjima srpskog naroda u Prvom svetskom ratu prilikom povlačenja preko Albanije. Na tribini -Zaboravljeni velikani, koju neguje kraljevačka Biblioteka, prikazan je film o Disu i manifestaciji - Disovo proleće, koja se već pola veka održava u Čačku i bogata video prezentacija o porodici Petković i Disovom životu.


Europeana kolekcije 1914 - 1918

U Narodnoj biblioteci Srbije, održan je treći koordinacioni sastanak učesnika Međunarodnog projekta - Europeana kolekcije 1914 - 1918 : Sećanja na Prvi svetski rat digitalna zbirka dragocenih izvora iz evropskih nacionalnih biblioteka. U ovom trogodišnjem projektu (2011-2014.) učestvuje 12 institucija iz osam evropskih zemalja (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Belgija, Danska, Austrija i Srbija). Cilj je da se na portal Europeane (www.europeana.eu) postavi preko pola miliona digitalnih objekata do maja 2014. godine, nastalih u doba Prvog svetskog rata. U Beogradu se okupilo 23 stručnjaka, kako bi rezimirali rezultate i razmotrili modalitete unapređenja saradnje.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub