DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Uskoković - Uskokoviću
NARODNA BIBLIOTEKA UŽICE i časopis Međaj su u ponedeljak 10. marta 2014. godine u Čitalištu Narodne biblioteke Užice upriličili Svečanu dodelu nagrada pobednicima Konkursa Milutin Uskoković za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Ovogodišnji pobednik Konkursa je Dragan Uskoković iz Beograda. Laureat je na svečanosti povodom dobijanja nagrade održao prigodnu besedu. U programu su učestvovali članovi žirija (Dr Ljiljana Kostić, književnik Milenko Pajić i novinar i književnik Zoran Jeremić), nagrađeni autori i učenici Medinske škole u Užicu. Detaljnije klikom na sliku.


Dis - Ani Ristović
Na osnovu članova 9. i 10. Pravila o organizovanju pesničke manifestacije Disovo proleće, žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: dr Stojan Đorđić, predsednik, dr Bojana Stojanović Pantović i dr Aleksandar Jerkov, na sastancima održanim 24. februara i 3. marta 2014. godine u Beogradu, većinom glasova doneo je ODLUKU - da se Disova nagrada za 2014. dodeli pesnikinji Ani Ristović.Žiri je na svoja dva sastanaka pažljivo razmotrio veliki broj odličnih srpskih pesnikinja i pesnika čiji opus konkuriše za ovu uglednu nagradu koja nosi jedno od najvažnijih književnih imena srpske kulture. Nakon formiranja užeg izobra žiri je prešao na razmatranje svakog od kandidata. Na kraju iscrpne diskusije žiri je većinom glasova doneo odluku da ovogodišnja nagrada bude dodeljena pesnikinji Ani Ristović koja je svojim opusom, za koji je do sada ponela više naših i stranih priznanja, uspostavila neobične i tanane veze sa disovskim nasleđem u srpskoj književnosti...


NS SALON KNjIGA 2014
U okviru novosadskog Salona knjiga, treću godinu uzastopno se održavaju Dani biblioteka i bibliotekara, kao redovan sajamski program prepoznatljiv i značajan za bibliotekarsku profesiju - koji se realizuje u partnerstvu Gradske biblioteke u Novom Sadu i Novosadskog sajma, i u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Bibliotekom Matice srpske i stručnjacima iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti. Manifestacija ima za cilj da objedini stručnu edukaciju, razmenu iskustava, kao i da pokrene važna pitanja koja se odnose na značaj i ulogu knjige u društvu. Po koncepciji, u dva radna dana se realizuju sadržaji koji obuhvataju mnoga pitanja koja se odnose na profesionalizaciju struke, poziciju knjige i fenomenologiju čitanja, zbog čega je tematski Okrugli sto centralni događaj prvog dana, a stručno obrazovanje glavni program drugog dana manifestacije. Ovogodišnji Okrugli sto ima temu - Čitanje kao misaoni proces. Povod je knjiga prof. dr Pavla Ilića i grupe autora Čitanjem ka stvaranju, stvaranjem ka čitanju (Novi Sad : Gradska biblioteka : Prometej, 2013).


Nacionalni dan knjige
Narodna biblioteka Srbije tradicionalno obeležava 28. februar - Dan Narodne biblioteke Srbije koji je prošle godine proglašen i za Nacionalni dan knjige. Programu obeležavanja pridružiće se javne biblioteke u mnogim gradovima u Srbiji, poput Beograda, Čačka, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Vršca, Požege, Kruševca, Valjeva, Zaječara, Jagodine, Pirota, Sombora, Smedereva, Ćuprije, Kraljeva, Prijepolja, Negotina, Kikinde, Vranja, Prokuplja, Knjaževca, Koceljeve, Priboja, Krupnja, Vlasotinca, Novog Pazara, Svilajnca, Lapovoa, Kovina, Velikog Gradišta, Pančeva, Kladova i dr. Centralna manifestacija biće održana 28. februara u 11.00 sati, u Amfiteatru nacionalne biblioteke. Tom prilikom, svečano će biti uručena Nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva - Janko Šafarik, kao i Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2013 godinu.


Stefan Nemanja - 900 godina
Izdavačka kuća 'Grafoprint' iz Gornjeg Milanovca nedavno je objavila reprezentativnu knjigu - Stefan Nemanja 900 godina od rođenja, autorke Zorice Zlatić Ivković. Ovaj datum prošle godine prošao je prilično nezapaženo, pa su ovakva monografska izdanja, izuzetne sadržine i grafičke opreme, utoliko dragocenija i važnija. Autorka je naglasila da je Stefan Nemanja, začetnik svetorodne dinastičke loze Nemanjića, monumentalna figura odlučnog vladara, hrabrog ratnika, spretnog diplomate, ujedinitelja rasutih srpskih oblasti i tvorca čvrstih temelja njihove potonje duhovnosti, crkvene samostalnosti i nezavisnosti... U umetničkom delu programa učestvovali su Magdalena Petrović i Stefan Stefanović, učenici kraljevačke Muzičke škole i glumac Dragan Pešić.

Sledeca stranica
Saradnja Skoplje - Niš

Delegacija Grada Niša prisustvovala je programu koji je Narodna biblioteka Braća Miladinovci u Skoplju, pripremila povodom osamdesetogodišnjice od rođenja Branka Miljkovića. Na književnom skupu recitovane su pesme Branka Miljkovića na srpskom jeziku i u prevodu na makedonski jezik. O njegovom životu i stvaralaštvu govorili su direktor skopske biblioteke Branko Cvetkoski, prof. dr Naume Radičeski, akademik Radovan Pavlovski i prof. dr Goran Maksimović. Tim povodom, Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu i Branko Cvetkoski, direktor Biblioteke Braća Miladinovci u Skopju, 11. februara potpisali su Protokol o saradnji.


Zaradnja sa Ruskim domom

Gradska biblioteka u Novom Sadu je potpisala Protokol o saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu u Republici Srbiji, koji je građanima Srbije poznat i pod nazivom Ruski dom. Biblioteka je saradnju sa Ruskim domom započela još u septembru 2013. godine, donacijom knjiga na ruskom jeziku, koja je značajno upotpunila fond u novootvorenom bibliotečkom ogranku sa publikacijama na svetskim jezicima - Anica Savić-Rebac. Potpisivanjem Protokola o saradnji, obe strane su i zvanično potvrdile svoje namere da se u budućnosti angažuju u realizaciji zajedničkih projekata u oblasti nauke i kulture, koji će doprineti promociji ruskog jezika i kulture u Novom sadu.


e-Glavinčani

U sklopu projekta Poljoprivredne biblioteke u Jagodini, organizovan je prvi ciklus kompjuterske obuke za poljoprivrednike u ovoj godini i to u seoskoj biblioteci u Glavincima. Ovaj model obuke podstaknut je idejom o integraciji seoskog stanovništva u društveno-ekonomski život zajednice. Interesovanje u seoskim bibliotekama za sticanje osnovnih kompjuterskih veština je i dalje veliko, a predavač Bojan Novčić ističe da su polaznici, sa velikim elanom i željom da što pre počnu da koriste kompjuter samostalno, dolazili u biblioteku između predavanja i obnavljali naučeno.


Ilustrovana enciklopedija rok muzike

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizuje promociju knjige - Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013, autora Bogomira Bogice Mijatovića. Enciklopedija je plod dugogodišnjeg istraživačkog rada autora, koji je svoje višedecenijsko iskustvo upotpunio svedočenjima brojnih ličnosti koje su tokom poslednjih pola veka učestvovale u stvaranju i razvoju rok kulture u Vojvodini. O enciklopediji će govoriti Predrag Novković, Branimir Plavšić i autor.Program je zakazan za sredu 05.02.2014. godine u 19 časova, na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke.


Nagrada Književnog kluba Kraljevo

Pesniku Aleksandru Mariću uručena je u kraljevačkoj biblioteci Godišnja nagrada Književnog kluba koja se već dvanaest godina dodeljuje iz donacije dr Hranislava Miloševića. Mariću je nagrada pripala za pesnički rukopis - Obručavanje svetlosti. Uručujući nagradu, donator dr Hranislav Milošević je naglasio da će Marića knjiga dobiti zasluženo mesto u književnosti koja se stvara u Kraljevu, centru srpske pisane reči. - Knjiga koja je pred vama u stvari je potraga za očinstvom, traganje za očinstvom tela i zato je posvećena mom dedi Dragiši, preko koga mi Marići vučemo poreklo još od Adama i Eve i imamo sve osobine čovečanske, ali i zavete. Drugo očinstvo je ono koje simbolizuje duhovno opredeljenje koje takođe držimo, koje je u ovom slučaju vezano za Hilandar i to u opisu trenutka kada gori ova naša poslednja odstupnica, zbeg naš. U drami očinstva Simeonovog i sinovstva Savinog koje je obeležilo celu srpsku istoriju. I na kraju potraga za očinstvom u poeziji...reči su nagrađenog pesnika. O nagrađenom rukopisu govorio je pesnik Miloje Radović, predsednik žirija Književnog kluba. Marićeve stihove kazivao je glumac Dragan Pešić.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub