DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.XI BDS naučna konferencia
BIBLIOTEKARSKO DRU-ŠTVO SRBIJE i NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE POZIVAJU VAS:
XI Međunarodna naučna konferencija - OTVOREN PRISTUP ZNANjU U BIBLIOTEKAMA
Beograd, 26.10.2012. - NBS, amfiteatar
MEDJSKI POKROVITELj SKUPA
INTERNET KLUB- Sektor za biblioteke, arhive i muzeje i naš sajt.
PROGRAM KONFERENCIJE ĆETE DOBITI KLIKOM NA LOGO.


Naši na konferenciji Europeana
Na godišnjoj konferenciji Europeane i šestom nacionalnom kongresu javnih biblioteka Španije koji se održava od 9. do 11. oktobra u Burgosu srpske biblioteke predstavljaju Bogdan Trifunović iz Čačka i Predrag Đukić iz biblioteke grada Beograda. Na ovom važnom skupu bibliotekara Evrope na kojoj se očekuje oko 500 učesnika, Bogdan Trifunović saopštiće svoj rad sa temom Digitalizacija audiovizuelnih kolekcija u Gradskoj biblioteci Čačak: jačanje pozicije javnih biblioteka kroz javno-privatno partnerstvo. Ovaj rad će pokazati iskustva čačanske Biblioteke u digitalizaciji bibliotečke građe, odnosno kako je jedna relativno mala ustanova kulture uspela da prevaziđe probleme nedovoljnih sredstava za digitalizaciju audiovizuelne građe putem širenja svojih partnerskih odnosa na sektor privatnog preduzetništva kao što su televizijske i radio stanice, uz istovremeno oslanjanje na spoljne izvore finansiranja.


Zlatno Kladovo u mreži
Biblioteka Centar za kulturu Kladovo, jedna od najagilnijih biblioteka u regionu. Sigurnim koracima, ali i svojim bibliobusom grabi napred otvorena za saradnju, a na korist žitelja lokalne zajednice. Novim koraci su novi funkcionalni veb sajt biblioteke i uključenje u napu mrežu od 01.oktobra 2012. Sajt će te videti klikom na sliku, a naš pozdrav je - DOBRO DOŠLI!


Bil Gejst za Jagodinu
Jedan od osnivača naše mređe, Narodna biblioteka iz Jagodine dobitnik je nagrade od 10.000 dolara koje dodeljuje Fondacija Bila Gejtsa, za projekat obnove seoskih biblioteka AGROLIB.Ovim projektom biblioteka se prijavila se na konkurs NVO Beyond Ačeš, koju finansira Fondacija Bila Gejtsa. Posle iscrpne anallize stručnog tima fondacije, od 130 prijavljenih kandidata iz celog sveta AGROLIB biblioteke iz Jagodine izabran je u među četiri pobednika. Mi im od srca čestitamo i očekujemo nove projekte i detaljan izveštaj na njihovom sajtu koji smo i sami ove godine nagradili nagradom za WEB BIBLIOTEKU 2011.


IBBY Yamada fond za 2013
Regionalni projekat Srpske sekcije IBBY - Zajednički letnji program čitanja (Collaborative Summer Reading Programme) kojim je Daniela Skoković, bibliotekar Dečjeg odeljenja Nardone biblioteke Požega, konkurisala avgusta meseca ove godine, na konkurs IBBY Yamada 2013. dobio je sve pohvale Izvršnog komiteta IBBY -ja i odabran je za finansiranje u 2013. godini, u iznosu od 5000 CHF. IBBY je je jedna od najznačajnijih međunarodnih organizacija u oblasti dečje i književnosti za mlade, koja ima više od 70 nacionalnih sekcija širom sveta i zvaničan status u UNESCO-u i UNICEF- u. Sekcija IBBY-a za Srbiju obnovljena naporima Udruženja izdavača i knjižara Srbije i već je sprovela niz akcija na popularisanju čitanja kod dece i mladih.

Sledeca stranica
Novo u Novoj Pazovi

U petak, 28. septembra u Novoj Pazovi odigrao se glavni događaj u sklopu proslave Dana biblioteke: posle višegodišnjeg neuslovnog smeštaja Dečje odeljenje ogranka P.P.Njegoš preseljeno je u nove prostorije u samom centru grada. Direktor Mirjana Žakula pozdravila je prisutne goste, a biblioteci je mnogo uspeha u radu poželela Živka Matić, direktor biblioteke Gligorije Vozarović iz Sremske Mitrovice. Prigodan muzički i literarni program izveli su učenici Osnovne škole Rastko Nemanjić-Sveti Sava iz Nove Pazove.


55 godina Ršuma

Ljubivoje Ršumović - Ršum, Zlatiborac, čudotvorac, autor preko 86 knjiga pesama za decu i odrasle, održao je u Užicu književno veče povodom 55 godina književnog rada.Domaćin je bibla Biblioteka. Pesme govore same za sebe, imaju svoj život i svoju priču, ima ih mnogo, a Ršumović je trebalo samo da napravi pravi izbor i dobili smo odličnu retrospektivu. Publika od 7 do 77 godina vidno je uživala dok je popularni Ršum čitao naizmenično pesme za decu i za odrasle. O književnom delu Ljubivoja Ršumovića, ali i o tome koliko je teško nositi breme poznatog prezimena, govorio je jedan drugi Ršum, naš kolega, pisac i književni kritičar Ivan Ršumović. Predstavljena je i najnovija knjiga Ršumovih kratkih priča o detinjstvu, mladosti i zavičaju, pod nazivom Kuća sa okućnicom.


UBSM SRB
Most do neba

24. FESTIVAL HUMORA ZA DECU od 17. do 21. septembra 2012. godine održava se 24. put u Lazarevcu. Moto festivala je NAPRAVIĆU MOST DO NEBA! Posebno izdvajamo drugi dan festivala (19. septembar) kada je termin za poseban program bibliotekara - POVRATAK NA POČETAK, preporuka za čitanje (Okrugli sto za bibliotekare + sastanak Sekcije za dečije biblioteke BDS. Detaljan program i satnicu videćete klikom na sliku.


Do nedosegnutih korisnika

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis obaveštava javnost i svoje korisnike da je od avgusta 2012. godine počelo sprovođenje javnog rada Inkluzija knjigom, sa ciljem da uslugama Biblioteke budu obuhvaćene one kategorije stanovništva Čačka kojima su prostorije ustanove, knjige i informacije do sada fizički bile nedostupne. Projekat javnog rada osmišljen je kako bi doprineo boljem povezivanju Biblioteke sa posebnom kategorijom sugrađana, do kojih nije bila u mogućnosti da dođe i čije kulturne potrebe nisu zadovoljavane na način adekvatan modernom društvu.Osnovna ideja javnog rada je da se knjige, neknjižna bibliotečka građa i informacije približe korisnicima koji iz objektivnih razloga ne mogu samostalno to da urade. Lica angažovana na sprovođenju javnog rada u saradnji sa bibliotekarima će na osnovu zahteva izvršiti pripremu i dostavu tražene građe na adrese korisnika.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub