DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Pamtiše i sabornice gusle
Zbornik tekstova - Srpske pamtiše i sabornice gusle , pred velikim brojem poštovalaca gusala, promovisan je u kraljevačkoj biblioteci. O knjizi su govorili autori i zastupljeni u Zborniku: protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, Radoslav Premović, Ilija Čabarkapa i Željko Čurović, priređivač. Govoreći o velikom značaju ove knjige za očuvanje našeg srpskog nematerijalnog nasleđa, otac Ljubinko Kostić je podsetio da su se gusle rodile iz bića srpskog naroda i postale uzvišena tema i veličanstvena tajna koji se otvaraju vrata jednog novog sveta, čudesnog sveta u kome se prepoznaje prošlost, sadašnjost i budućnost srpska...


Mladi Dis i esej
Odbor 52. Disovog proleća na konstitutivnoj sednici održanoj 4. februara 2015. godine doneo je odluku o raspisivanju konkursa za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku autora do 31 godine starosti i konkurs za esej o Disu i Disovom stvaralaštvu.Neophodno je da pesnici, koji konkurišu za nagradu - Mladi Dis, dostave organizatoru Disovih svečanosti rukopis u tri primerka sa najmanje 30 pesama na srpskom jeziku potpisanih šifrom najkasnije do 10. aprila 2015. godine. Razrešenje šifre slati u posebnom kovertom uz rukopis na adresu Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, Gospodar Jovanova 6, 32000 Čačak, sa naznakom - za konkurs.


Nac. agregator za Europianu ?
Krajem januara u e-učionici Narodne biblioteke Srbije, održana je radionica - Uspostavljanje nacionalnog agregatora za Europeanu, je okupila oko 30 predstavnika iz različitih institucija kulture, koji su učestvovali u diskusiji. Celodnevnu radionicu vodili su stručnjaci iz Europeane, evropske digitalne biblioteke, arhiva i muzeja, potala preko kojeg je pretraživo oko 40 miliona digitalizovanih jedinica iz cele Evrope. Tema je bila uspostavljanje servisa nacionalnog agregatora metapodataka. Voditelji radionice (Hening Šolc i Sesil Devaren) govorili su o zanimljivim temama koje se tiču prakse agregatora za Europeanu, autorskih prava, modelima metapodataka i njihovom kvalitetu, softverima i tehnologijama koji se trenutno koriste, kao i onima koji su u planu za korišćenje u Europeani i šire...


Glišiću u spomen
Milovan Glišić se ponovo, na velika vrata, vraća u Valjevo i valjevsku Biblioteku. To su najavili valjevski pisci, bibliotekari i direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević, objavivši ambiciozan plan obeležavanja 170-godišljice Glišićevog rođenja u 2017. i 110-godišnjice njegove smrti u 2018. godini. Do tog datuma Biblioteka planira da, u saradnji sa Univerzitetom i Akademijom, osnuje Glišićevu zadužbinu, a u saranji sa njom, da obezbedi obnovu zlosrećno ukinute Glišićeve nagrade za pripovetku i Glišićevog zapuštenog i propalog Spomen-doma u Gracu, da se stara o kritičkom objavljivanju svih njegovih dela i dela o njemu i u saradnji sa različitim institucijama kontinuirano obezbeđuje programe i sadržaje vezane za ovog velikog zaslužnika srpske književnosti, prevodilaštva, kulture i bibliotekarstva, između ostalih i tradicionalnog Glišićevog rođendanskog posela.


Dan BGB
Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, obeležila je 15. januara 2015. godine svoj 84. rođendan. Tom prilikom, dodeljene su nagrade - Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, - Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača, knjižara i knjigovesca i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Posetiocima među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... predstavljeni su najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini.

Sledeca stranica
Žurnalac

I ove godine Biblioteka Vuk Karadžić iz Prijepolja, je organizovala Malu školu novinarstva - Žur za žurnalce, koju vodu novinar Indira Hadžagić-Duraković. Učenici viših razreda osnovne kao i srednje škole kroz rad u - Žurnalcu - upoznaju sve prisutne medije iz drugog ugla i na taj način razvijaju kritičan odnos prema sadržajima. Ovo je prilika da se i oni sami ogledaju u raznim žanrovima, učeći šta je to vest, reportaža, a šta osvrt i komentar. Žur za žurnalce je počeo u oktobru 2010. godine i do sada je okupio stotinjak dece, a rezultat rada su Male novine za decu i roditelje Žurnalac čiji je broj 15 upravo ugledao svetlost dana.


Konkurs

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2. aprila 2015. godine, Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke - Stevan Sremac Niš - poziva mališane, uzrasta od šest do petnaest godina, da učestvuju u četrnaestom literarno-likovnom konkursu. Literarni deo konkursa podrazumeva da učesnici napišu pesmu na temu: KAD BIH BIO MALI PRINC to jest KAD BIH BILA MALA PRINCEZA. Likovni deo konkursa podrazumeva da učesnici naprave strip-stranicu na temu: SRPSKE NARODNE BAJKE U STRIPU, potrebno je da odabranu srpsku bajku obrade u vidu stripa na jednom listu bloka za crtanje. Konkurs je otvoren do 1. marta 2015. godine. Najbolji radovi biće predstavljeni na zajedničkoj izložbi, uz dodelu nagrada na svečanosti 2. aprila 2014. godine u Nišu.


DANET

Dunavska mreža za Evropu (DANET) je međunarodna krovna asocijacija obrazovnih i kulturnih institucijau podunavskim zemljama. Na poziv asocijacije DANET i njihove predsednice gđe Karmen Štadelhofer,Biblioteka grada Beograda uzela je učešće u predstavljanju svojih aktivnosti potencijalnim projektnim partnerima. Takođe, BGB se aktivno angažovala u prezentaciji deset ustanova grada Beograda koje su svoj grad predstavile kao kulturno-turističkudestinaciju koja je nesumnjivo zanimljiva za različite vrste projektnih aktivnosti. BGB je predstavnike evropskih zemalja upoznala sa svojom digitalnom bibliotekom i ponudila im učešće u formiranju kolekcije - Digitalne dunavske biblioteke, čije su osnove već postavljene u saradnji sa gradskom bibliotekom Ulm.


Čila Ljuba - Milisavu Saviću

Književnik Milisav Savić sa putopisnom knjigom Dolina srpskih kraljeva: prolećno putovanje 2013, je prvi dobitnik Nagrade - Ljubomir P. Nenadović - koju od ove godine za najbolje putopisno ostvarenje dodeljuje valjevska Biblioteka. To je na konferenciji za medije, po ovlašćenju žirija, (prof. dr Radivoje Mikić predsednik, prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, gl. i odg. urednik časopisa Putopis) objavila direktorka ove ustanove, Violeta Milošević, izrazivši uverenje da će ova Nagrada ubuduće biti znak prepoznavanja ne samo ove Biblioteke, već i Valjeva u celini. Izrazivši zadovoljstvo što je Nagrada startovala tako zvučnim i uglednim autorom i knjigom vanredne lepote, suptilnosti, složene i polifonijske strukture, ona je pozvala sve na svečanost dodele Nagrade u Gimnaziji 13. decembra i podršku kulturnim poduhvatima koji premašuju lokalne razmere.


Hoćemo gusle

U sklopu obeležavanja 100 godina prvog svetskog rata u Biblioteci Milovan Glišić, u Ljuboviji održan je prigodan kolažni program guslara, pesnika i glumaca iz Loznice. U veoma kvalitetnom programu učestvovali su guslari sekcije - Vuk Karadžić - koja radi u sastavu KUD Karadžić iz Loznice Vukan Đuka, dr Blažo Došljak, Petar Ostojić, Boško Golijanin i Luka Bošnjak, glumac Zoran Simić i pesnici Nevena Kokanović i Ljutomir Rundić. Tradicionalni epski književni izraz podsetio je na danas često neopravno zapostaljenu nerodnu baštinu.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub