DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.11 konferencija BDS
11. Međunarodna konferencija Bib-liotekarskog društva Srbije održana je 26. 10. 2012. godine u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije. Na konferenciji je bilo registrovano preko 200 bibliortekara iz javnih, univerzitetskih specijalnih i školskih bibliteka iz zemlje i inostranstva. Tema ovogodišnjeg skupa je - Otvoren pristup znanju u bibliotekama. Pozdravne reči učesnicima uputili su predsednik Bibliotekarskog društva Srbije Jasmina Ninkov, i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, Dejan Ristić, a skupu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije, Miroslav Tasić. Na konfreneciji su bili predstavnici bibliotečkih udruženja iz regiona, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Makedonije i BiH. Uvodna izlaganja su imali: Adolf Knol (Republika Češka), Oberi Eskande (Holandija), Agnešhajd Barat (Mađarska) i Alka Batnagar (SAD). Tokom rada Konferencije čuo se veliki broj kvalitetnih prezentacija kolega iz zemlje i okruženja. Detalji klikom na sliku.


Geografija Knjaževca
Magistar Mikica Sibinović predstavio je u petak 19. oktobra svoj višejezični vodič kroz knjaževačku opštinu. Geografija Knjaževca, prva je knjiga edicije Knjaževačkim krajem. koju je pokrenula Narodna biblioteka Njegoš. O poduhvatu na kome su volonterski radili autori tekstova na sedam svetskih jezika i značaju jedine do sada objavljene publikacije koja na sveobuhvatan način promoviše lepote knjaževačkog kraja, govorili su Mikica Sibinović, Miljan Ranđelović, pomoćnik predsednika opštine i Vladana Stojadinović, direktor Biblioteke. Knjiga Geografija Knjaževca, namenjena je pre svega turistima, a dobar deo tiraža već je otišao u ruke članova stranih delegacija koje su ovih dana, različitim povodima, boravile u Knjaževcu. Zato će, kako je najavio Miljan Ranđelović, opština podržati ideju Narodne biblioteke Njegoš za štampanjem novog tiraža. U programu su učestvovali učenici Tehničke škole. Oni su simbolično, čitanjem odlomaka iz knjige na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku i odabranim muzičkim numerama pokazali da Knjaževac ima potencijala da ostvari planove vezane za ideju da se nađe na turističkoj mapi kao poznata destinacija.


Jagodina u objektivu
Ovogodišnja manifestacija Mesec knjige 2012.g. jagodinska biblioteka je započela izložbom - Jagodina u objektivu... Ova izložba povezuje modernu i tradicionalnu ulogu savremenih biblioteka. Osim ovakve tradicionalne postavke izložbe starih razglednica i fotografija, biblioteka je oformila stranicu na popularnoj društvenoj mreži Fejsbuk, i na taj način, pozvala sve Jagodince i one druge, koji vole Jagodinu da se druže i pričaju istoriju grada, otkriju neku novu i zanimljivu građu. Ova grupa do sad ima 2.645 prijatelja i mnogo komentara koji su ispuljeni ljubavlju ili šežnjom za rodnim gradom.


I pesnici i kritičari
Žiri za dodelu Nagrade Đorđe Jovanović, u sastavu, dr Jovan Delić, predsednik, dr Aleksandar Jerkov i dr Mihajlo Pantić, članovi, na završnoj sednici održanoj 16. oktobra 2012. godine u Biblioteci Đorđe Jovanović, jednoglasno je odlučio da Nagradu - Đorđe Jovanović, dodeli knjizi
Bogdana A. Popovića
I PESNICI I KRITIČARI
u izdanju Beogradske knjige, 2012.
Nagrada je uručena u ponedeljak 22.10.2012. u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, pred dosadašnjim dobitnicima ove nagrade, akademicima i istaknutim kulturnim radnicima. Delove obrazloženja i atmosveru sa dodele možete videti klikom na sliku.


Konferencija dir. nacionalki regiona
Na inicijativu v.d. upravnika NBS Dejana Ristića, od 20. do 22. 10. 2012. godine u Beogradu se održava Konferencija direk-tora nacionalnih biblioteka Jugoisto-čne Evrope. Ovaj skup će okupiti visoke predstavnike Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke i Srbije. Konferencija se održava u okviru jubileja - 180 godina postojanja srpske nacionalne biblioteke. Tokom tri dana konferencije direktori nacionalnih biblioteka zemalja Jugoistočne Evrope razmatraće više suštinskih tema savremenog bibliotekarstva (bibliografije, eletronski obavezni primerak, elektronske baze podataka, međunardona saradnja sa posebnim osvrtom na mogućnosti regionalne saradnje, biblioteke kao kulturna središta, obrazovna uloga biblioteka i sl.)...

Sledeca stranica
Desankino miholjsko leto

U Brankovini, 12. oktobra 2012. ispred Desankine škole, organizovan je program za decu u čast naše velike pesnikinje. Položili smo cveće na njen grob, recitovli njene stihove... Reči dobrodošlice uputila je direktorka Matične biblioteke Ljubomir Nenadović, Zorica Milinković. U programu su učestvovali đaci O.Š. Desanka Maksimović iz Banja Luke, O.Š. Dragoljub Ilić iz Dračića i O.Š.Prota Mateja Nenadović iz Brankovine. Lutkarska grupa Cvrčak izvela je predstavu Tri praseta... Uz Biblioteku pokrovitelji ove manifestacije bili su: Grad Valjevo, Kulturno-prosvetna zajednica Valjevo i Zadužbina Desanka Maksimović...


XI BDS naučna konferencia

BIBLIOTEKARSKO DRU-ŠTVO SRBIJE i NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE POZIVAJU VAS:
XI Međunarodna naučna konferencija - OTVOREN PRISTUP ZNANjU U BIBLIOTEKAMA
Beograd, 26.10.2012. - NBS, amfiteatar
MEDJSKI POKROVITELj SKUPA
INTERNET KLUB- Sektor za biblioteke, arhive i muzeje i naš sajt.
PROGRAM KONFERENCIJE ĆETE DOBITI KLIKOM NA LOGO.


Naši na konferenciji Europeana

Na godišnjoj konferenciji Europeane i šestom nacionalnom kongresu javnih biblioteka Španije koji se održava od 9. do 11. oktobra u Burgosu srpske biblioteke predstavljaju Bogdan Trifunović iz Čačka i Predrag Đukić iz biblioteke grada Beograda. Na ovom važnom skupu bibliotekara Evrope na kojoj se očekuje oko 500 učesnika, Bogdan Trifunović saopštiće svoj rad sa temom Digitalizacija audiovizuelnih kolekcija u Gradskoj biblioteci Čačak: jačanje pozicije javnih biblioteka kroz javno-privatno partnerstvo. Ovaj rad će pokazati iskustva čačanske Biblioteke u digitalizaciji bibliotečke građe, odnosno kako je jedna relativno mala ustanova kulture uspela da prevaziđe probleme nedovoljnih sredstava za digitalizaciju audiovizuelne građe putem širenja svojih partnerskih odnosa na sektor privatnog preduzetništva kao što su televizijske i radio stanice, uz istovremeno oslanjanje na spoljne izvore finansiranja.


Zlatno Kladovo u mreži

Biblioteka Centar za kulturu Kladovo, jedna od najagilnijih biblioteka u regionu. Sigurnim koracima, ali i svojim bibliobusom grabi napred otvorena za saradnju, a na korist žitelja lokalne zajednice. Novim koraci su novi funkcionalni veb sajt biblioteke i uključenje u napu mrežu od 01.oktobra 2012. Sajt će te videti klikom na sliku, a naš pozdrav je - DOBRO DOŠLI!


Bil Gejst za Jagodinu

Jedan od osnivača naše mređe, Narodna biblioteka iz Jagodine dobitnik je nagrade od 10.000 dolara koje dodeljuje Fondacija Bila Gejtsa, za projekat obnove seoskih biblioteka AGROLIB.Ovim projektom biblioteka se prijavila se na konkurs NVO Beyond Ačeš, koju finansira Fondacija Bila Gejtsa. Posle iscrpne anallize stručnog tima fondacije, od 130 prijavljenih kandidata iz celog sveta AGROLIB biblioteke iz Jagodine izabran je u među četiri pobednika. Mi im od srca čestitamo i očekujemo nove projekte i detaljan izveštaj na njihovom sajtu koji smo i sami ove godine nagradili nagradom za WEB BIBLIOTEKU 2011.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub