DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Srebrni surferi
U Bibliorteci grada Beograda je u sklopu projekta Srebrni surferi održano gradsko IT takmičenje baka, deka i njihovih unuka. Ono se organizuje već drugu godinu za redom. Cilj je da se istakne važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju. Da se pokaže da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Takmičarski par su činili baka ili deka sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Parovi baka/deka + unuk/unuka su se takmičili među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz različitih zanimljivih pitanja koristeći Internet za traženje informacija.


Prvi bibliotekar sveta kod nas
Predsednik Saveta direktora nacionalnih biblioteka sveta Džon Cebe boravi u zvaničnoj poseti Narodnoj biblioteci Srbije od 22. do 25. avgusta ove godine. Gospodin Cebe je posetio nacionalnu biblioteku, Biblioteku grada Beograda, Biblioteku šabačku, Arhiv Jugoslavije, a susreo se i sa čitavim nizom srpskih stručnjaka i zvaničnika. Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, Bratislav Petković, primio je gospodina Cebea i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, Dejana Ristića, u Ministarstvu kulture i informisanja. Gospodin Cebe je posetio Narodnu biblioteku Srbije gde je i obišao Odeljenja nacionalne biblioteke i susreo se sa zaposlenima. Potpisan je Memoranduma o razumevanju između Nacionalne biblioteke Južne Afrike i Narodne biblioteke Srbije u amfiteatru nacionalne biblioteke. A nakon toga je održana centralna konferencija za štampu.


Ministar u Kraljevu
Ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Bratislav Petković posetio je Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani. Petković je najpre obišao radove na ugradnji lifta u bibliotečkoj zgradi, a zatim sa svojim saradnicima prošetao našim čitaonicama i ostalim odeljenjima. Direktorica Biblioteke Dragana Tipsarević upoznala je ministra s dosadašnjim dometima i planovima kraljevačkih bibliotekara. - Zaista su retke ovako sređene i uspešne biblioteke. Odmah se uočava polet s kojim se ovde radi. Rekao bih da su ljudi najveća vrednost ove ustanove, što je naravno presudno za njenu budućnost. Direktorica Biblioteke mi dala nekoliko zanimljivih predloga za stvaranje zakonskih uslova da srpski bibliotekari rade lagodnije i svakako ćemo neke od njih uvažiti rekao je ministar Bratislav Petković.


Volim te digitalno
Generacija rođena u eri digitalizacije, interneta, fejsbuka, kolornih fotografija i ne zna da je vek ranije veliko otkriće bila pojava fotografije, da su samo retke porodice mogle sebi da dozvole luksuz da ih fotografiše fotograf, a fotografski aparati bili su retkost poput automobila. Sada kada deca od malih nogu nose mobilne telefone i znaju da uključe dugme za snimanje, teško ih je vratiti unatrag, uputiti ih da fotografisanje nije obično škljocanje koje svi znaju, već umetnost, talenat. Fotografija je važan dokumetan za istoričare i bibliotekare, sa fotografije se može čitati kao iz knjige, fotografija često govori više od reči. Uz sve to Čačak je važan centar umetničke fotografije u kome se održava svakog jula republička izložba - Dani fotografije - sa gostima i iz inostranstva, a Gradska biblioteka od ove godine u sklopu manifestacije Disovo proleće ima i konkurs za digitalnu fotografiju na zavičajnu temu.


IFLA HELSINKI 2012
Na ovogodišnjem svetskom kongresu Bibliotečkih asocijacija poster i nastupi naših biblioteka (sve su članive naše mreže: Beograd, Niš, Jagodina, Požarevac i NBS) iavao je veliko inetersovannje. O tome svedoči izbor u TOP 4 za interviju na IFLA EKSPESU glasilu kongresa. Evo prvog od brojnih primera u nizu. In the Exhibition Hall you will find 196 inspiring poster presentations worth visiting. Here is a glimpse of a few poster exhibitors and their ideas. Beba Stanković from the Ilija M. Petrovic Public Library in Serbia demonstrated a project about the integration of disabled people Lets Understand Each Other. Workshops organized in the library are helping children to use sign language, involving people from the Society of Deaf and Hard Hearing, so that children can communicate more successfully

Sledeca stranica
Kinoteka Kraljevu

U izuzetnom ambijentu dvorišta Adžićeve kuće, predstavljena je Jugoslovenska kinoteka, srpska ustanova kulture od izuzetnog značaja, jedna od najvrednijih filmskih riznica na svetu. O njoj je inspirativno govorio Radoslav Zelenović, dugogodišnji rukovodilac i svakako najzaslužniji za njen ugled.- Jugoslovenska kinoteka čuvar je najkompletnije filmske proizvodnje čak 134 zemlje sveta od 1895. godine do danas, i u nedugoj filmskoj istoriji od 115 godina, mnogi od njih stari su i stotinu godina.Po broju filmova Jugoslovenska kinoteka se ubraja među prvih deset, a po njihovoj vrednosti među prvih pet na svetu. Zbog izuzetnog značaja i kulturne misije koju vrši, Kinoteka bi uskoro trebalo da se nađe na Listi svetske kulturne baštine UNESKA ističe Zelenović.Brojni posetioci imali su priliku da vide kadrove iz filma Pijačni dan u Kraljevu, snimljen pre 108 godine, zatim kratke filmske zapise s početka 20. veka o manastirima Žiča i Studenica


Ministar u NBS

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, gospodin Bratislav Petković učinio je 08.08.2012. prvu zvaničnu posetu Narodnoj biblioteci Srbije. VD upravnika NBS, Dejan Ristić upoznao je ministra sa aktuelnim aktivnostima i programima koji se realizuje ova kuća, kao i sa teškoćama sa kojima se nacionalna biblioteka suočava. Ministar Petković je izrazio zabrinutost zbog ugroženosti dela nacionalne kulturne baštine i ukazao na spremnost da Ministarstvo kulture i informisanja, u skladu sa mogućnostima, u narednom periodu pomogne Narodnoj biblioteci Srbije da sačuva neprocenjivo kulturno blago koje je pohranjeno u njenim depoima i Trezoru. Prilikom posete, ministar Petković čestitao je stručnjacima nacionalne biblioteke jubilarnu 180. godišnjicu osnivanja Narodne biblioteke Srbije i odao priznanje na dosadašnjim rezultatima postignutim u otežanim uslovima rada.


Sombor u Londonu

U okviru Somborskog leta 2012, u organizaciji Turističke organizacije Grada Sombora, a pod pokroviteljstvom Grada Sombora, Biblioteka je pripremila program BILBIOTEKA NA OTVORENOM. Na Glavnoj ulici, u raznovrsnim programima učestvovalo je preko 200 dece, uzrasta od 1- 13 godina. Uz programe igraonica, likovne radionice na temu muzike, Deca čitaju deci, trke na 50 metara, programa Digitalne knjige, pozajmice i besplatnog učlanjena, posebno su pripremljene radionice Olimpijske igre i Šaren(g)rad. Deca su svojim kreativnim crtežima na taj način poslala podršku svim olimpijcima Srbije za uspešno takmičenje na Olimpijskim igrama u Londonu. Najkreativniji, najbrži i najuspešniji najmlađi sugrađani, osvojili su prigodne nagrade Sportskog centra Soko, Plesne škole Ravangraddance, Somborskog pevačkog društva i Gradske biblioteke Karlo Bijelicki Sombor.


Nacionalna IFLA koordinacija

U Narodnoj biblioteci Srbije održan je sastanak delegacije koja će predstavljati Srbiju na 78. generalnoj IFLA konferenciji u Helsinkiju u Finskoj. Ovogodišnja tema skupa je -Libraries Now! - Inspiring, Surprising, Empowering. Očekuje se preko 4.000 učesnika iz više od 100 zemalja. Ovo prvi put da se organizuje jedan ovakav sastanak naših bibliotekara koji je koordinirao nastup na generalnoj konferenciji najznačajnije međunarodne organizacije za biblioteke i bibliotekare. Takođe, na sastanku je utvrđen i niz aktivnosti u bibliotečkoj zajednici u Srbiji koje će predstaviti rezultate nastupa i pozitivna iskustva po povratku sa konferencije .


Javno i radno

U uslovima ekonomske krize Gradska biblioteka u Čačku, Vladislav Petković Dis uspela je da zaposli četvoro radnika sa visokom stručnom spremom na određeno vreme, koji će pojačati nedovoljne ljudske kapacitete ustanove. Angažovanjem lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, Gradska biblioteka realizovaće dva javna rada u periodu od maja do novembra 2012. godine, kojima će značajno unaprediti postojeće usluge pozamice korisnicima kroz uvođenje automatizovanog sistema za zaduživanje i razduživanje bibliotečke građe, ali i uvesti nove usluge za kategorije građana kojima su tradicionalni bibliotečki servisi do sada uglavnom bili nedostupni. Inače, u 2012. Biblioteke je sa preko deset projekata uvećala budžet za 1.7 miliona dinara, od Ambasade Kraljevine Norveške i organizacije NORLA dobijeno je 100.000 dinara za 49. Disovo proleće, Službeni glasnik donirao je štampanje knjige laureata Disove nagrade(100.000 dinara), a za nabavku knjiga Ministarstvo kulture dalo je 800.000 dinara. Za poboljšanje knjižnog fonda, usluga i opreme, radnici Biblioteke do sada su sami obezbedili oko 2.7 miliona dinara.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub