DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Na Borinoj nedelji
Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstavljena je krajem minule nedelje, kao izdavač, na Borinoj nedelji u Vranju. Pred velikim brojem Vranjanaca okupljenim u dvorištu Pribojčića kuće, u kojoj se nalazi sedište Književne zajednice Borislav Stanković, o našem časopisu Povelja i knjigama koje smo prošle godine objavili, govorili su Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik i urednici Gordana Timotijević i Miloš Milišić. Kakvo interesovanje za naša izdanja vlada među ljubiteljima pisane reči grada pod Pržarom, govori činjenica da su sve naše knjige te večeri bukvalno razgrabljene.


Čačak,skupština Zajednice
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis bila je 15. marta domaćin direktorima i predstavnicima 25 matičnih biblioteka Srbije na čelu sa v.d. upravnikom Narodne biblioteke i predsedavajućim Zajednice Dejanom Ristićem i upravnikom Biblioteke Matice srpske, akademikom Mirom Vuksanovićem. Na skupu u Čačku većina direktora matičnih biblioteka prvi put se susrela sa novim upravnikom NBS i bila u prilici da iznese probleme u svom radu i dogovori dalju saradnju.Na Skupštini Zajednice usvojen je izveštaj o prošlogodišnjem radu i usvojen plan rada za 2012. godinu s akcentom na uspostavljanje što bolje saradnje između matičnih biblioteka i Narodne biblioteke Srbije, kao i zajedničkim akcijama na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti.


Slovaci u Srbiji
I najduži put počinje običnim korakom. Takvi koracikarakterisali su i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, kada je krenuo da beleži tragove više od četvrt milenijuma duge istorije Slovaka u Vojvodini. Iz ovog je nastalo kapitalno delo Slovaci u Srbiji sa kulturnog aspekta a građanima Kovačice predstavljeno je 13. marta 2012. u SRC Relaks u Kovačici. O knjizi, koja je potvrdila svoju vrednost osvojivši specijalnu nagradu na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, govorili su direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koautorka Katarina Mosnak i dizajner publikacije Đula Šanta. Razgovor je potkrepljen videoprojekcijom 34 slovačkih lokacija, muzikom kovačičkih crkvenih horova i prigodnim kazivanjem stihova.


Poseta direktora NBS Biblioteci grada
Dejan Ristić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije posetio je Biblioteku grada Beograda. Ovo je prva zvanična poseta gospodina Ristića jednoj javnoj biblioteci. Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, upoznala ga je sa dosadašnjim rezultatima i planovima za dalji rad najveće javne biblioteke u Srbiji. Ristić je izložio planove zajedničkog delovanja NBS i narodnih javnih biblioteka u Srbiji i izrazio veliko zadovoljstvo sa dostignućima BGB na poljima bibliotečkog rada sa kojima je tokom posete upoznat. Poseban segment razgovora odnosio se na mogućnosti zajedničkih projekata i nastupa u domenu kulture i obrazovanja.


Preduzetnici u biblioteci
Seminar na temu preduzetništva održan je u subotu 3 marta u postorijama Biblioteke. Enes Turković, diplomirani inženjer organizacionih nauka u višečasovnoj sesiji upoznao je učesnike sa osnovnim preduslovima za uspešno bavljenje biznisom - procedurom registracije preduzeća, pravnim formama poslovanja, aktuelnim nacionalnim subvencijama i kreditnim linijama za početnike, bespovratnim sredstvima donatorskih organizacija, mentoring podrškom... Druga sesija o preuzetništvu, namenjena učenicima završnih razreda srednjih stručnih škola, biće održana 17. marta 2012. godine. Seminar je, uz podršku Državne lutrije Srbije, organizovala Matična biblioteka "Vuk Karadžić".

Sledeca stranica
Dis - Danilovu

Žiri za dodelu Disove nagrade - Saša Radojčić, predsednik, Radmila Lazić, Dragan Hamović, Dragan Bošković i Aleksandar Laković, saopštio je u sredu 07.marta da se Disova nagrada za 2012. godinu dodeljuje pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu. Njemu će nagrada biti uručena na završnim svečanostima 49. Disovog proleća, 1. juna ove godine.U užem izboru za laureata Disove nagrade za 2012. godinu našli su se pesnici Dragan Jovanović Danilov, Nebojša Vasović i Tanja Kragujević.


Lafonten, osnovci i novci

U Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani,Kraljevo, u toku su Dani Frankofonije koji se održavaju u saradnji s Narodnom bankom Srbije. Većina programa dešava se na Dečijem odeljenju, uz prisustvo najmlađih Kraljevčana i gostiju iz NBS. Prvi program pod nazivom Lafonten nam priča održan je u izuzetnoj atmosferi čitaonice na trećem spratu. Lafontenove basne na francuskom čitala je Vesna Kovač iz NBS, a likove iz ovih dela crtali su predškolci Osnovne škole Svetozar Marković. Svečanoj atmosferi naročito su doprineli učenici Muzičke škole Stevan Mokranjac i njihov profesor Živojin Ilić. Na Dečijem odeljenju biće održane radionice - Znameniti Srbi na novčanicama i Nacrtaj novčanicu po svom izboru, u kojima će učestvovati Vesna Kovač i Snežana Radisavljević iz NBS i učenici OŠ Dimitrije Tucović. Sa učenicima Muzičke škole i OŠ Dimitrije Tucović, dok u radionici S decom na put oko sveta, seldi virtalna poseta Francuske...


U rodnom gradu

Najbolji roman godine - Bernar-dijeva soba, književnika Slobodana Tišme, predstavljen je u piščevom rodnom gradu Staroj Pazovi! Možda i zbog toga je sala Biblioteke bila pretesna da primi sve zainteresovane slušaoce i čitaoce, pred kojima je pisac dobitnik NIN-ove nagrade, pročitao odlomak iz romana, da bi zatim i govorio o svom shvatanju književnog zanata. O romanu je nekoliko zapažanja izneo Laslo Blašković, književni kritičar i izdavač, a razgovor je vodio Martin Prebuđila, novinar...


Međunarodni dan maternjeg jezika

Deca i pesnici, radost i vesnici naziv je svečanosti organizovane u slavu poetske reči na maternjem jeziku. Uneskov Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar obeležavaju promocije jezičke i kulturne raznolikosti i multilingvizma. Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš svečano je obeležilo ovaj datum, susretom dece pesnika i poznatih pesnika starije generacije iz Niša. Program je počeo kratkom besedom o maternjem jeziku, a zatim su deca iz osnovnih škola Niša i deca čitaoci biblioteke govorili svoje stihove i narodne poslovice iz celog sveta. Tatjana Pavlovna, Minja Ilijeva, Radmila Milić, Mirjana Baltezarević, Vesna Pešić, Ružica Petrović, Mira Cerović Tasić, Miroslav Bakrač i Rusomir Arsić govorili su svoje stihove i odgovarali su na mnogobrojna pitanja koja su im postavljala deca. Preko pedeset učesnika ovog lepog susreta napravili su nezaboravnu atmosferu u čitaonici našeg Odeljenja, u subotu 18. februara 2012. godine.


Povratak Srbije u NBS

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio je u Narodnoj biblioteci Srbije izložbu "Srbija na karti Evrope i sveta", koja prikazuje 28 atlasa i geografskih karata iz viševe-kovnog razdoblja. Ovaj put izloženi su originali nekih od najdragocenijih segmenata bogate kartografske zbirke srpske nacionalne biblioteke iz perioda od 16. veka do danas. Premijer je jasno naglasio da mu je čast da uoči velikog jubileja srpske kulture, 180- godišnjice osnivanja Narodne biblioteke, otvori izložbu u toj najstarijoj instituciji kulture u Srbiji. U svom pozdravu vd.direktor NBS, Dejan Ristić je naglasio da se ovom izložbom Narodna biblioteka uključila u obeležavanje nacionalnog praznika Sretenja Dana državnosti Srbije, ali i otpočela niz projekata kojima će obeležiti godinu svog jubileja. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine i Vlade Srbije, članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih institucija kulture, nauke, bibliotekarstva, prosvete i umetnosti iz čitave Srbije, kao osim dvoje-troje, skoro svi zaposleni u ovoj ustanovi.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub