DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nacionalna IFLA koordinacija
U Narodnoj biblioteci Srbije održan je sastanak delegacije koja će predstavljati Srbiju na 78. generalnoj IFLA konferenciji u Helsinkiju u Finskoj. Ovogodišnja tema skupa je -Libraries Now! - Inspiring, Surprising, Empowering. Očekuje se preko 4.000 učesnika iz više od 100 zemalja. Ovo prvi put da se organizuje jedan ovakav sastanak naših bibliotekara koji je koordinirao nastup na generalnoj konferenciji najznačajnije međunarodne organizacije za biblioteke i bibliotekare. Takođe, na sastanku je utvrđen i niz aktivnosti u bibliotečkoj zajednici u Srbiji koje će predstaviti rezultate nastupa i pozitivna iskustva po povratku sa konferencije .


Javno i radno
U uslovima ekonomske krize Gradska biblioteka u Čačku, Vladislav Petković Dis uspela je da zaposli četvoro radnika sa visokom stručnom spremom na određeno vreme, koji će pojačati nedovoljne ljudske kapacitete ustanove. Angažovanjem lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, Gradska biblioteka realizovaće dva javna rada u periodu od maja do novembra 2012. godine, kojima će značajno unaprediti postojeće usluge pozamice korisnicima kroz uvođenje automatizovanog sistema za zaduživanje i razduživanje bibliotečke građe, ali i uvesti nove usluge za kategorije građana kojima su tradicionalni bibliotečki servisi do sada uglavnom bili nedostupni. Inače, u 2012. Biblioteke je sa preko deset projekata uvećala budžet za 1.7 miliona dinara, od Ambasade Kraljevine Norveške i organizacije NORLA dobijeno je 100.000 dinara za 49. Disovo proleće, Službeni glasnik donirao je štampanje knjige laureata Disove nagrade(100.000 dinara), a za nabavku knjiga Ministarstvo kulture dalo je 800.000 dinara. Za poboljšanje knjižnog fonda, usluga i opreme, radnici Biblioteke do sada su sami obezbedili oko 2.7 miliona dinara.


Dragi gosti
U petak, 20. jula, Narodnu biblioteku Stevan Sremac u Nišu posetio ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio, u pratnji svoje supruge i predstavnika Francuskog instituta. Dobrodošlicu su mu priredili direktor Biblioteke Nebojša Vasić i član Gradskog veća Srđan Aleksić. Bilo je reči o mogućoj saradnji na dva projekta: izdavanje dvojezične monografije o Caru Konstantinu i nabavke bibliobusa - pokretnog vozila koje bi knjige i časopise dostavljalo udaljenim korisnicima.


Povratak knjige
U petak, 13. jula , na Kosančićevom vencu, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, održano je prvo veče u okviru akcije - Povratak knjige na Kosančićev venac. Pred velikim brojem posetilaca, Vladislav Bajac, pisac i izdavač, čitao je odlomke iz Gastronomadskih priča (Arhipelag, 2012.), osvrnuo se na problem sećanja kod savremenog čoveka, govorio o samoći i putovnju, kao i o svojim gastronomskim avanturama. Čitanje Gastronomadskih priča propratili su muzičkim kolažima u kantri, džez i bluz stilu Slobodan Đukić i Ivan Stanković.


5 DUNAVSKIH ČUDA
Prestižna Među-narodna književna nagrada IMPAC predstavlja jedno od najprestižnijih lite-raranih nadmetanja u svetu, a svakako je konkurs sa najvećom novčanom nagradom za lauerata. Biblioteka grada Beograda kao kandidata sa ovih prostora predložila je našeg uvaženog autora Zorana Živkovića i njegovo delo Pet dunavskih čuda. Biblioteka grada Beograda na taj način i ove godine u društvu 162 bibliotečka sistema iz 45 zemalja sa svih meridijana sveta stvara i unapređuje književne i kulturne veze širom planete.

Sledeca stranica
Nezaborav zavičaja

U Odeljenju za odrasle čitaoce Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis 9. jula 2012. godine otvorena je prigodna izložba - Umrla od života, povodom 80 godina od smrti značajne srpske i zavičajne pesnikinje Danice Marković. Vest o smrti Danice Marković, između ostalih časopisa, objavio je i Čačanski glas u svom prvom broju od 16. jula 1932. godine. Izložbu je pripremila Milica Baković, bibliotekar - savetnik, koja duži niz godina istražuje biobibliografiju Danice Marković a publikovala je više radova o njenom stvaralaštvu...


Vrh Banje Vrujci

Uspešno je završen 8. skup Bibliotekar - struka i profesija. Ovogodišnja tema je BIBLIOTEKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, ekspertski master klas VOJISLAVA RODIĆA. U tri dana rada, na skupu je bilo 30 učesnika i 6 gostiju, po pozivu. Posle 10 sati predavanja, 2 radionice i konsultacija sa nadahnutim predavačem i voditeljem kursa došlo se do jedinstvenog zaključka da je osnovni, ali ne jedini, smisao aktivnosti biblioteka na društvenim mrežama - povećanje broja i kvaliteta kontakata sa korisnicima. Veliki broj primera i širok dijapazon mogućnosti njihove adaptacije i primene u rad biblioteka učinio je sama predavanja intersantnim i motivišućim za aktivne sugestije i diskusije. Naravno, društveni život seminara pratio je visok kvalitet stručnog rada pa se uz sve pšto nudi Banja Vrujci, ovaj put moglo uživati u večernjim čarima logorske vatre etno sela - ruralnog e-centra Internet kluba u selu Mala Marišta i pravom planinarskim pohodu na triggonometar - vrh planine Rajac. Sve je bilo VRH.
Detalji, prezentacija Vojislava Rodića, specifičnosti nastupa biblioteka na DM i zaključci mogu se videti klikom na sliku.


HAIKU 2012.

Već pune 23 godine afirmaciji i popularnosti haiku poezije u našoj zemlji i regionu, ali i njenom kvalitetu i umetničkim dometima, snažno doprinosi festival u Odžacima. Ovogodišnji festival, najbrojniji do sada, okupio je 192 učesnika, tridesetak više u odnosu na prošlu godinu. Oni su konkurisali sa svojim pesmama, a manji broj poslao je i haiku ciklus kao složeniju stvaralačku formu. Gotovi su rezultati Odžačkog haiku festivala 2012. čiji je selektor i urednik bio Željko Vučković. Ove godine po lepoti i harmoniji haiku izraza izdvojio se ciklus pod naslovom Susret. U njemu se na jednostavan, a istovremeno dirljiv i iskren način, beleži trenutak maturskog susreta u kojem učesnici prepoznaju svoje bliske drugove iz najlepšeg, đačkog doba, u poplavi uspomena koja se završava jednom skrivenom suzom za mladošću koja je zauvek prošla.


Smotra slepih pesnika Srbije

U organizaciji Međuopštinske organizacije Saveza slepih Požarevac, Saveza slepih Srbije i Narodne biblioteke 'Ilija M. Petrović' u Požarevcu održana je Smotra slepih pesnika Srbije. Gosti Biblioteke bili su Žarko Pivac, predsednik gradske skupštine, Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, Božidar Bojković, predsednik Međuopštinske organizacije slepih u Požarevcu i Natalija Mijić, profesor književnosti. O značaju ovakvih manifestacija i problemima sa kojima se susreću slepa i slabovida lica govorili su Žarko Pivac, Milan Stošić i Božidar Bojković, dok je voditeljka programa bila Natalija Mijić.Svojim stihovima predstavili su se slepi pesnici iz Užica, Zaječara, Paraćina, Beograda i Požarevca. Među njima nastupili su poznati pisci: Dragan Popović Kuruzlija, Mira Lilić, Emilija Matić, Simonida Banjeglav i dr. Pored gostiju iz drugih gradova u programu su učestvovali i poznati požarevački književnici: Milanka Golubović, Boban Paunović, Dragan Jacanović i Miodrag Lazarević. U muzičkom delu programa nastupili su mladi umetnici na gitari Ana Kovačević i Vladimir Velkovski.


BIBLIO ZUJALICE

Deca, učesnici završnog kviza programa za podsticanje čitanja Bibliobubamara i Bibliopčelica, koji već drugu godinu realizuje Dečje odeljenje Narodne biblioteke Požega, preuzeli su svoju glavnu nagradu. Ove godine program je finansijski podržalo Ministarstvo kulture što je olakšalo održavanje kviza i dodelu nagrada. Glavna nagrada za 24 najbolja takmičara bila je odlazak na izlet u Beograd. Deca su, u pratnji direktora biblioteke, bibliotekara, učitelja i roditelja, doputovala u Beograd u subotu, 16. juna 2012. U Narodnoj biblioteci Srbije dočekale su nas koleginice Katarina Kocić i Milanka Ubiparip. Program Deca u Narodnoj biblioteci Srbije koji one vode, naišao je na izuzetan prijem kod požeških bubica. Vreme koje smo proveli u NBS i sve što smo videli ostavili su snažan utisak na decu. Deca su bila veoma radoznala i ljubopitljiva , a koleginice iz NBS prijatno iznenađene zainteresovanošću dece i spremne da odgovore na sva pitanja.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub