DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.U SLUŽBI ZAVIČAJA
Narodna biblioteka Njegoš je u Zavičajnom muzeju Knjaževac promovisala prve tri knjige edicije Zapisi o zavičaju : Građa za topografiju okruga Knjaževačkog Stevana Mačaja, Knjaževački okrug Jovana Miškovića i Knjaževački okrug Dragoljuba K. Jovanovića. Dragoceni spisi umnih i učenih ljudi s kraja 19.veka čiji se radovi o istoriji, geografiji, arheologiji, etnologiji svrstavaju među prve naučne studije o Knjaževcu predstavljaju početak građanske istorije ovog kraja i zaveštanje budućim istraživačima... Svoje zapise o zavičaju u knjigama su ostavili i publici na promociji predstavili mr Dejan Krstić, etnolog, mr Mikica Sibinović, geograf, Bojana Ilijić, arheolog i Bogoljub Cvetković, profesor istorije. Vladana Stojadinović, direktor Narodne biblioteke Njegoš najavila je nastavak projekta i štampanje novih publikacija u okviru novopokrenute edicije.


DOBRO DOŠLA
Od 30.03.2012.godine NARODNA BIBLIO-TEKA SRBIJE je punopravni član naše - Prve srpske virtuelne biblio-tečke mreže - BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Tako je uspešno vaspostavljen kreativni domaćinski i partnerski odnos srpskih biblioteka na zajedničkom putu. Objedinjeni izbor informacija relevantnih za opštu sliku bibliotekarstva i bibliotečkih tema kod nas, ovim dobija širinu i prirodni red da glava bude uz svoje telo. Na mnogaja ljeta !


Pravo mesto
U seoskoj biblioteci u Glogovcu, ovih dana, održano je predavanje i tribina na temu Izmena novih propisa o učešću poljoprivrednih mašina u saobraćaju na javnim putevima. Predavač je, kao i na prethodnom predavanju, bio samostalni inspektor Nenad Dimitrijević, zamenik komandira policijske ispostave u Jagodini. Nakon zvanične prezentacije, diskusija sa posetiocima je potrajala jer je tema izazvala veliko interesovanje. Interakcija je bila izuzetna i predavač je odgovarao na mnogobrojna pitanja koja su bila u vezi sa registracijom traktora kod kojih nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, registracijom motokultivatora i motora do 50 kubika koji učestvuju u saobraćaju na javnim putevima.


Na Borinoj nedelji
Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstavljena je krajem minule nedelje, kao izdavač, na Borinoj nedelji u Vranju. Pred velikim brojem Vranjanaca okupljenim u dvorištu Pribojčića kuće, u kojoj se nalazi sedište Književne zajednice Borislav Stanković, o našem časopisu Povelja i knjigama koje smo prošle godine objavili, govorili su Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik i urednici Gordana Timotijević i Miloš Milišić. Kakvo interesovanje za naša izdanja vlada među ljubiteljima pisane reči grada pod Pržarom, govori činjenica da su sve naše knjige te večeri bukvalno razgrabljene.


Čačak,skupština Zajednice
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis bila je 15. marta domaćin direktorima i predstavnicima 25 matičnih biblioteka Srbije na čelu sa v.d. upravnikom Narodne biblioteke i predsedavajućim Zajednice Dejanom Ristićem i upravnikom Biblioteke Matice srpske, akademikom Mirom Vuksanovićem. Na skupu u Čačku većina direktora matičnih biblioteka prvi put se susrela sa novim upravnikom NBS i bila u prilici da iznese probleme u svom radu i dogovori dalju saradnju.Na Skupštini Zajednice usvojen je izveštaj o prošlogodišnjem radu i usvojen plan rada za 2012. godinu s akcentom na uspostavljanje što bolje saradnje između matičnih biblioteka i Narodne biblioteke Srbije, kao i zajedničkim akcijama na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti.

Sledeca stranica
Slovaci u Srbiji

I najduži put počinje običnim korakom. Takvi koracikarakterisali su i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, kada je krenuo da beleži tragove više od četvrt milenijuma duge istorije Slovaka u Vojvodini. Iz ovog je nastalo kapitalno delo Slovaci u Srbiji sa kulturnog aspekta a građanima Kovačice predstavljeno je 13. marta 2012. u SRC Relaks u Kovačici. O knjizi, koja je potvrdila svoju vrednost osvojivši specijalnu nagradu na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, govorili su direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koautorka Katarina Mosnak i dizajner publikacije Đula Šanta. Razgovor je potkrepljen videoprojekcijom 34 slovačkih lokacija, muzikom kovačičkih crkvenih horova i prigodnim kazivanjem stihova.


Poseta direktora NBS Biblioteci grada

Dejan Ristić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije posetio je Biblioteku grada Beograda. Ovo je prva zvanična poseta gospodina Ristića jednoj javnoj biblioteci. Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, upoznala ga je sa dosadašnjim rezultatima i planovima za dalji rad najveće javne biblioteke u Srbiji. Ristić je izložio planove zajedničkog delovanja NBS i narodnih javnih biblioteka u Srbiji i izrazio veliko zadovoljstvo sa dostignućima BGB na poljima bibliotečkog rada sa kojima je tokom posete upoznat. Poseban segment razgovora odnosio se na mogućnosti zajedničkih projekata i nastupa u domenu kulture i obrazovanja.


Preduzetnici u biblioteci

Seminar na temu preduzetništva održan je u subotu 3 marta u postorijama Biblioteke. Enes Turković, diplomirani inženjer organizacionih nauka u višečasovnoj sesiji upoznao je učesnike sa osnovnim preduslovima za uspešno bavljenje biznisom - procedurom registracije preduzeća, pravnim formama poslovanja, aktuelnim nacionalnim subvencijama i kreditnim linijama za početnike, bespovratnim sredstvima donatorskih organizacija, mentoring podrškom... Druga sesija o preuzetništvu, namenjena učenicima završnih razreda srednjih stručnih škola, biće održana 17. marta 2012. godine. Seminar je, uz podršku Državne lutrije Srbije, organizovala Matična biblioteka "Vuk Karadžić".


Dis - Danilovu

Žiri za dodelu Disove nagrade - Saša Radojčić, predsednik, Radmila Lazić, Dragan Hamović, Dragan Bošković i Aleksandar Laković, saopštio je u sredu 07.marta da se Disova nagrada za 2012. godinu dodeljuje pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu. Njemu će nagrada biti uručena na završnim svečanostima 49. Disovog proleća, 1. juna ove godine.U užem izboru za laureata Disove nagrade za 2012. godinu našli su se pesnici Dragan Jovanović Danilov, Nebojša Vasović i Tanja Kragujević.


Lafonten, osnovci i novci

U Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani,Kraljevo, u toku su Dani Frankofonije koji se održavaju u saradnji s Narodnom bankom Srbije. Većina programa dešava se na Dečijem odeljenju, uz prisustvo najmlađih Kraljevčana i gostiju iz NBS. Prvi program pod nazivom Lafonten nam priča održan je u izuzetnoj atmosferi čitaonice na trećem spratu. Lafontenove basne na francuskom čitala je Vesna Kovač iz NBS, a likove iz ovih dela crtali su predškolci Osnovne škole Svetozar Marković. Svečanoj atmosferi naročito su doprineli učenici Muzičke škole Stevan Mokranjac i njihov profesor Živojin Ilić. Na Dečijem odeljenju biće održane radionice - Znameniti Srbi na novčanicama i Nacrtaj novčanicu po svom izboru, u kojima će učestvovati Vesna Kovač i Snežana Radisavljević iz NBS i učenici OŠ Dimitrije Tucović. Sa učenicima Muzičke škole i OŠ Dimitrije Tucović, dok u radionici S decom na put oko sveta, seldi virtalna poseta Francuske...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub