DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Bibliotekari bibliotekarima
U utorak 24. septembra 2013. viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, Bogdan Trifunović, na poziv Narodne biblioteke Srbije i Bibliotekarskog društva Srbije, održao je predavanje zainteresovanim bibliotečkim radnicima na temu Wordpress i bibliotečki veb sajtovi: mnogo muzike za malo para. Ovo predavanje održano je kao prvo u novom ciklusu predavanja - Bibliotekari bibliotekarima, koji organizuje Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekarskom društvom Srbije ... u sklopu intenzivnog delovanja na razvoju i unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u svim segmentima rada kao i na modernizaciji i približavanju novim svetskim bibliotečkim standardima.


DANI EVROPSKE BAŠTINE
Biblioteka grada Beograda se uključila u manifestaciju - Dani evropske baštine 2013, od 20. do 30. septembra 2013. sa šest programa, koji će se održati na tribini - Umetnost -. Ove godine Dani evropske baštine biće obeleženi temom - --Industrijsko nasleđe zaštita i revitalizacija. U cilju popularizacije industrijskog nasleđa kao specifičnog vida kulturnog nasleđa izborom određenih tema iz ove oblasti nastojala se skrenuti pažnja stručne i šire javnosti na pronalazače, vizionare i inovatore koji su doprineli industrijalizaciji i usponu Beograda. Putem predavanja bliže će se upoznati sa objektima industrijskog nasleđa, njihovim funkcijama, revitalizacijom, tehničkim muzejima i drugim ustanovama kulture koje se staraju o njima. Učesnici programa su ugledni stručnjaci iz ove oblasti: akademici, profesori univerziteta, doktori nauka, kustosi muzeja. Sva predavanja i programi biće propraćeni video projekcijom.


25. Međunarodni festival humora za
Tačno na vreme, 17. septembra svečano je otvoren 25. Međunarodni Festival humora za decu. Uz prisustvo velikog broja dece, pisaca, biblio-tekara, opštinskih funkcionera i direktora javnih preduzeća Festival je otvorio dečiji pisac Raša Popov. Predsednik gradske opštine Lazarevac Dragan Alimpijević predao je ključeve grada deci Lazarevca, a festivalsk priznanja uručena su JPRB Kolubara i Slobodanu Stanišiću za dugogodišnju nesebičnu pomoć razvoju Festivala, Seidi Belegović i Zoranu Eriću za doprinos Festivalu kroz višegodišnji kreativni rad sa decom i Radmili Bulatović za dugogodišnju posvećenost radosti detinjstva i nesebičan rad na podsticanju stvaralaštva mladih. A zatim je nastavljeno punom parom...


80.000 naziva .RS domena
Ovih dana je nacionalni internet domen .RS dostigao broj od 80.000 registrovanih naziva. Broj kompanija, organizacija i pojedinaca koji su na taj način zaštitili svoj identitet, naziv firme ili brendova na srpskom internet prostoru, nešto je manji od tog broja, jer neki od njih imaju registrovan veći broj naziva domena za svoje potrebe. Naš domaći .RS domen je jedan od najmlađih nacionalnih domena u svetu, jer je počeo sa radom tek 2008. Svi ostali evropski nacionalni domeni, kao i nacionalni internet registri, postoje još od devedesetih godina prošlog veka, dok je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) ove godine obeležio sedam godina rada. Drugi nacionalni internet domen Srbije, ćirilički .SRB, postoji tek godinu i po dana, i trenutno ima oko 4000 registrovanih naziva. Posle ruskog .RF, naš .SRB je drugi ćirilički domen u svetu. Posle njega su se pojavili kazahstanski .KAZ (registracija je počela u novembru 2012. i do sad je registrovano nešto manje od 2200 naziva), ukrajinski .UKR (registracija je počela krajem avgusta ove godine) i mongolski .MON.


Naši na IFLI
Jedan od najvažnijih događaja u svetkoj bibliotečkoj javnosti je Generalna konferencija i skupština IFLE (Međunarodna federacija bibliotečkih asocijacija i institucija), koja se svake godine održava u nekoj od zamalja sveta koja ima razvijen bibliotečko-informacioni sistem. Ove godine je domaćin 79. IFLA Konferencije bio Singapur, država-grad u južnom delu Azije. Kongres je trajao od 17-23. avgusta i na njemu je učestvovalo više od 3.000 bibliotečkih radnika iz celog sveta (bibliotekari, profesori sa fakulteta, predstavnici bibliotečih asocijacija i institucija, direktori nacionalnih i drugih biblioteka, delegati, izlagači i učesnici na ukupno 223 sesije, predstavnici vlada mnogih zemalja, predstavnici biznisa...). Tema ovogodišnje IFLA Konferencije je bila: Biblioteke budućnosti: beskonačne mogućnosti.Iz naše mreže u Singapuru su sa velikim uspehom učestvovale NBS i biblioteke iz Jagodine i Požarevca. Pogledajte fascinantan izveštaj naših kolega iz Jagosine klikom na sliku.

Sledeca stranica
Uručena Žička hrisovulja

Na Preobraženje Gospodnje, u Trpezariji Manastira Žiča pesniku Petru Cvetkoviću uručena Žička hrisovulja, nagrada o kojoj odluku donosi žiri kraljevačkih pisaca. Primajući prizananje iz ruku gradonačelnika Kraljeva Dragana Jovanovića, Cvetković je rekao: - Teško da se bi se moglo govoriti o bilo kojem pesništvu i njegovim autorima a da se ne zna iz koje zemlje potiču, kojem narodu i jeziku pripadaju i na kojem prostoru rade. Njihova lokacija nije samo mera obima i veličine prostranstva koje pripada tom narodu i jeziku, niti samo koji vazduh dišu, već i gde i kako žive, na kojim vrednostima naslanjaju svoje delo...O delu Petra Cvetkovića govorili su dr Dragan Hamović i dr Saša Radojčić, a njegove stihove kazivao je glumac Nebojša Dugalić. Molitvene napeve, uz pratnju malog bruja, izvodila je Jana Milišić. Uručenjem Hrisovulje, završen je Žički duhovni sabor Preobraženje 2013.


2503. god. od Bitke kod Maratona

Univerzitetska biblioteka - Svetozar Marković, obeležila je 12. avgusta u podne 2503. godišnjicu Bitke kod Maratona organizovanjem javnog prikazivanja snimljenog predavanja profesora Donalda Kagana o ovom istorijskom događaju, prvi put sa titlovima na srpskom jeziku. Ova prilika je iskorišćena da se zvanično započne akcija kreiranja titlova na srpskom jeziku za ceo serijal predavanja profesora Kagana CLCV 205: Introduction to Ancient Greek History. Ovaj projekat ima za cilj da obezbedi širu popularnost u Srbiji za ideje i rezultate akademskog rada prezentovane u ovim predavanjima, a biće realizovan u potpunosti kroz rad volontera.


Erski kabare

Letnji ulični erski kabare - oplemenjuje i upotpunjuje kulturna zbivanja i turističku ponudu Čajetine i Zlatibora već punih šest godina. Biblioteka - Ljubiša R.Đenić, kao glavni organizator ove manifestacije i suorganizatori Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno-sportski centar, su kao i u proteklih pet, i ove godine, ponudili na platou ispred Biblioteke u Čajetini 9. avgusta i na Kraljevom trgu na Zlatiboru 10. avgusta 2013. niz dešavanja ispunjenih šarmom, prefinjenošću i smehom. Generalni pokrovitelji ove trodnevne manifestacije bili su Opština Čajetina i Ministarstvo kulture Republike Srbije koji su podržali deo ovog velikog dešavanja u okviru projekta - Erski humor, i na taj način pomogli u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa sa najboljom namerom da i Čajetina stekne imidž prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada. Erski humor je istinska društvena i kulturna posebnost ljudi zlatiborske regije, a najpre se može definisati kao duboka narodna mudrost iskazana humorom. Smatrajući da erski humor ima sve potrebne elemente, biblioteka u saradnji sa Opštinom Čajetina, predložila ga je za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije od 18. juna 2012. - Erski humor - je upisan u Nacionalni registar Republike Srbije pri Etnigrafskom muzeju u Beogradu pod rednim brojem 15. U ovaj registar do sada je upisano 27 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa. Detaljnije klikom na sliku...


Nagrade 25.festivala humora za decu

Po odluci Saveta Festivala Zlatno Gašino pero ove 2013. godine, na jubilarnom 25. Međunarodnom festival humora za decu, dodeljuje se Gordani Timotijević, poznatoj spisateljici iz Kraljeva. Zlatno Gašino pero dodeljuje se piscu za celokupno delo i doprinos književnosti za decu. Nagrada je prvi put dodeljena 1994. godine Draganu Lukiću. Po jednolgasnoj odluci žirija kojeg čine bibliotekari dečijih odeljenja biblioteka Srbije (ove godine bile su to Jasmina Živanović i Andrea Živković-Muškinja) Srebrno Gašino pero ove godine dobila je knjiga Dejana Aleksića "Koga se tiče kako žive priče".


Niovi portal

Obavještavamo kolege bibliotekare da je u izradi nova veb stranica Društva bibliotekara RS na novoj internet adresi: www.bibliotekarirs.org Sve sugestije i primjedbe možete dostaviti na mejl adresu stojka@teol.net . Sve aktivnosti koje obavljaju biblioteke u RS prezentovaće se na veb stranici Društva, na vama je da nam proslijedite informacije... Dragim kolegama želimo puno uspjeha u novom kreativnom poduhvatu.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub