DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.I ovo je Dan bibliotekara
Umesto da praznuju, naše kolege u Kraljevu minule nedelje pali su nogu od posla. Oni su povodom 14. decembra, Dana bibliotekara, upisali 1. 600 novih članova. Upis je bio besplatan, pa je tako Pozajmno bogatije za 1.100, a Dečje odeljenje za 500 novih korisnika. To je, svakako, najvažniji detalj s prošlonodeljnog praznovanja, a o ostalima, kojima bi se podičile mnogo veće sredine i biblioteke, pred našim brojnim prijateljima i saradnicima, govorila je direktor Dragana Tipsarević...Da napori bibliotekara da sugrađanima što više približe knjigu i čitanje, napomenula je Tipsarevićeva, govori i podatak da svakodnevno u našu biblioteku uđe preko 300 Kraljevčana.


DAN BIBLIOTEKARA

DAN BIBLIOTEKARA SRBIJE 14. decembar 2013.


IT izvori informacija
U okviru matičnih funkcija Narodne biblioteke Užice održana su predavanja u srednjim školama u Užicu. Učenici Ekonomske i Umetničke škole u Užicu upoznali su se sa elektronskim izvorima informacija, načinima pretraživanja i servisima koje nudi Narodna biblioteka Užice radi pronalaženja pouzdanih informacija i lakšeg snalaženja u moru informacija na Internetu. Predavanje pod nazivom - Pronađi pravu informaciju, održano je u sredu 4. decembra u Umetničkoj školi. Predavači su bili bibliotekari Naučnog odeljenja Dragana Ristanović i Biljana Ristović i rukovodilac Matične službe NBU Ilija Smiljanić. Nekoliko dana ranije u Ekonomskoj školi predavanje sa istom tematikom održale su Bojana Marinčić, bibliotekar i Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik.


Seminar BGB u biblioteci Valjevskoj
Na poziv kolega iz matične službe biblioteke Ljubomir Nenadović iz Valjeva, stručni bibliotekari Biblioteke grada Beograda održali su u tom gradu sertifikovani seminar (od strane ZUOV-a) - Uloga školskog bibliotekara od plana nabavke do rashoda bibliotečke građe. Dvadeset i pet kolega, školskih bibliotekara, imalo je priliku da u svom gradu prisustvuje seminaru koji se tokom ove školske godine održavao u Beogradu, u prostorijama BGB-a. Seminar je održan na obostrano zadovoljstvo i slušalaca i predavača, s obzirom da se ovakavim vidom saradnje izlazi pre svega u susret profesionalnim potrebama bibliotekara. Program se zasniva na naučnim saznanjima i praktičnim iskustvima iz oblasti bibliotekarstva. NaS seminaru su obrađene četiri osnovne celine: Pojam, definicija i zadaci školske biblioteke (mr Nada Arbutina), Školska biblioteka kao deo vaspitno-obrazovnog sistema (Jelena Dedić), Bibliotečka kolekcija, plan nabavke građe, prijem i inventarisanje; Knjižna i neknjižna građa, formalna i sadržajna obrada bibliotečke građe (Olivers Kaldesić) i Zaštita bibliotečkog materijala i održavanje bibliotečkog fonda; Revizija i otpis bibliotečke građe (Tatjana Perović). Po kategorizaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja donosi 6 bodova.


Veruj u svoj san
Povodom 3. decembra, Među-narodnog dana invalida, u kralje-vačkoj biblioteci održan je program posvećen ovom datumu. Najpre je prikazan dokumentarni film - Vera, nada, ljubav, novinarke Anđelke Milošević, koji govori o troje kraljevačkih invalida koji su, svako u svojoj oblasti, postigli vrhunske rezultate. Jelena Jevtović uspešno se bavi slikarstvom, Dragana Đorđević je magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu, u Čačku, a Nemanja Radičević se bavi ekstremnim sportovima u kolicima. Zatim se razgovaralo o položaju invalida u Kraljevu. Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika, istakao je da lokalna samouprava čini sve što može da udruženjima koja okupljaju invalidna lica omoguće nesmetan rad... O radu Regionalnog udruženja distrofičara govorio je dr Nikola Krpić, o Udruženju Sveti Sava, Lidija Radičević. Brojni posetioci izašli su iz Biblioteke pod utiskom reči koje su izgovorili protagonisti filma, naročito saveta Dragane Đorđević: - Verujte u svoj san i ostvarićete ga. Ništa vas, pa ni bolest, u tome ne može sprečiti...

Sledeca stranica
Glas biblioteke

Bibliotečku praksu obogatio je novi broj - Glasa biblioteke, koji od 1988.godine izdaje Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis, u Čačku. Broj 19. čačanskog glasovitog časopisa koji se daleko čuje po svom kvalitetu, ali i vidi na online adresi ISSN 2217/9747, obeležilo je 14 radova iz pera najeminentnijih stručnjaka srpskog bibliotekarstva, ali i gostujućih autora kakav je Monika Fin, predavač na katedri za slovenske jezike na univerzitetu u Padovi. - Stručni dometi jednog časopisa mere se kompetencijom saradnika. Glas biblioteke je u ovom broju okupio saradnike iz zemlje i sveta, podižući na taj način sam nivo časopisa, - istakla je prof.dr Borjanka Trajković na promociji novog broja 26.novembra u Čačku na kojoj su govorili Danica Otašević, glavni i odgovorni urednik, mr Marijana Matović, član redakcije, a izvode iz tekstova čitala je Marija Radulović.


VII Veljkovi dani

ODLUKA ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE - VELjKOVA GOLUBICA.
Na sednici žirija u Somboru, 27. novembra 2013. godine, po iznesenim predlozima o najužem krugu kandidata i raspravi, jednoglasno je odlučeno da se nagrada za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo na srpskom jeziku od izuzetne umetničke vrednosti u 2013. godini dodeli književniku iz Niša - SAŠI HADžI TANČIĆU. Nagrada - Veljkova golubica 2013. - se dodeljuje srpskom piscu za celokupno pripovedačko delo od izuzetne umetničke vrednosti biće dodeljena 6. decembra 2013. godine u Velikoj sali Skupštine grada Sombora, nakon književnog portreta Milisava Savića, dobitnika nagrade Veljkova golubica 2012.


1150. godina slovenske pismenosti

Povodom obeležavanja 1150. godišnjice slovenske pismenosti i svetih slovenskih knjiga, Narodna biblioteka Stevan Sremac, Centar za crkvene studije i Eparhija niška priredili su izložbu Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjovekovno nasleđe. U prostoru Biblioteke predstavljeno je preko sto knjiga i rukopisa iz fondova biblioteke Centra za crkvene studije, Narodne biblioteke Stevan Sremac, Međunarodnog centra za crkvene studije, Prizrenske bogoslovije i privatnih biblioteka prof. Dragiše Bojovića i Ane Ročkomanović. Na dan otvaranja, 19. novembra, mnogobrojna niška publika je imala privilegiju da vidi dva srednjovekovna ćirilska rukopisa: odlomak iz Mineja za oktobar (14. vek) i Sinaksar (16. vek), kao i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanjđelja. Na otvaranju izložbe vrlo nadahnuto su govorili rektor Prizrenske bogoslovije Milutin Timotijević, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić, prof. dr Dragiša Bojović i direktor Biblioteke Nebojša Vasić. Čast da otvori ovu, već sada možemo reći zapaženu izložbu, pripala je prof. dr Nedeljku Bogdanoviću...


Noć pozorišta u biblioteci

U subotu, 16.11. 2013. godine Gradska biblioteka u Novom Sadu priključila se manifestaciji Noć pozorišta. Program je trajao od 18 do 24 časa. Ulaz je bio besplatan za sve posetioce Biblioteke. Realizacija ove manifestacije na Dečijem odeljenju protekla je u odličnoj atmosferi i izvedbi dve predstave učenika OŠ Prva vojvođanska brigada. Glumce je predvodila učiteljica Sanja Stanković, a izvedene su lutkarske predstve -Bundevara, i velika premijera dramske izvedbe Poslednja veštica. Dečije odeljenje je i ovaj put bilo popunjeno do poslednjeg mesta, na našu veliku radost, ali uz izvinjenje onima koji nisu mogli da pronađu slobodno mesto.Ovo je početak jedne divne saradnje, i napomena da je program naišao na odličan prijem kod publike! U centralnom holu Biblioteke postavljena je izložba posvećena Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu koja je izazvala veliko interesovanje kod publike, kao i prezentacije koje su se smenjivale na LCD-u (Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Ujvideki Szinhaz, Sterijino pozorje).


Konkurs u NBS - kandidati

Na sednici Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, održane dana 19.11.2013. godine, otvoreno pet primljenih prijava na konkurs za imenovanje upravnika Narodne biblioteke Srbije - ustanove kulture od nacionalnog značaja. Od pet pristiglih prijava Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije smatra da dva kandidata ispunjavaju uslove predviđene konkursom i to: Mirko Marković i Jasmina Ninkov. Predsednik Upravnog odbora Prof dr Gojko Tešić je najavio da će sledeća sednica Upravnog odbora biti zakazana za utorak 26.11.2013. godine, kada će kandidati koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom biti pozvani na razgovor sa članovima Upravnog odbora biblioteke. Biografije i Predloge programa rada i razvoja Narodne biblioteke Srbije kandidata za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije možete videti klikom na znak NBS.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub