DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Eyes And Mist
U Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu, održana je promocija knjige - Eyes And Mist (Oči i izmaglice) Etiopljanina Tarikua Abasa Eteneša. Organizatori promocije bili su Gradska biblioteka u Novom Sadu i Centar Tesla iz Beograda, a povod je jubilej 70 godina od smrti Nikole Tesle. Nakon pozdravne reči i uvodnog slova gospodina Dragana Kojića, direktora Gradske biblioteke, govorili su Branimir Jovanović, osnivač Centra Tesla iz Beograda, nekadašnji direktor Teslinog muzeja i jedan od najboljih poznavalaca Teslinog života i rada u nas, i Slobodan Spasić, direktor Centra Tesla. Autor je brojnoj publici prezentovao osnovu svog dela, ideju zasnovanu na Teslinom učenju, a prigodan program, dramatizaciju dela romana, izveli su volonteri i zaposleni u Gradskoj biblioteci. Piščevo izlaganje na engleskom jeziku prevodila je Vesna Stamenković iz Beograda.


Tužna vest
Posle duže bolesti preminuo je naš kolega, Ivan Ršumović direktor Narodne bibliotekeu Užicu. Radio je kao profesor u nekoliko srednjih škola, a od 1999. radio je na Odeljenju stručne knjige u Narodnoj biblioteci Užice, istovremeno organizujući i realizujući kulturne programe Biblioteke. Objavio je sedam samostalnih i dve koautorske knjige, napisao je mnoštvo pesama, priča, eseja, predgovora, recenzija, književnih prikaza i kritika. Bio je član Udruženja književnika Srbije, predsednik Književne zajednice Zlatiborskog okruga, jedan od osnivača ogranka Vukove zadužbine u Užicu, član redakcije Međaja, član žirija za nagradu Milutin Uskoković, saradnjik Matice srpske, član tima koji je izradio Strategiju razvoja Grada Užica sa posebnim angažovanjem u oblasti kulture Grada itd. Smrt ga je zatekla u toku priprema seminara o digitalizaciji kulturne baštine koji je uskoro pripremao na Zlatiboru.


Biblioteka na ŠTRANDU
Gradska biblioteka u Novom Sadu, i ove godine, u saradnji sa JKP Gradsko zelenilo, od 2. jula do 1. septembra 2013. godine, organizovati rad BIBLIOTEKE NA ŠTRANDU pod sloganom Biblioteka je tamo gde ste vi. Biblioteka na Štrandu počela je sa radom 2. jula, i trajaće do 1. septembra. Svi posetioci Štranda biće u mogućnosti da besplatno iznajme knjige za čitanje, pročitaju dnevnu i ilustrovanu štampu i da prisustvuju planiranim programima. Posetiocima su na raspolaganju odabrani naslovi knjiga (za odrasle i decu), dnevna i nedeljna štampa i časopisi. Pozajmica knjiga je dnevna, a vrši se uz člansku kartu Biblioteke ili lični dokument. Radno vreme Biblioteke je svaki dan od 10 do 20 časova.


Agrolib je ERSTE
Narodna biblioteka Radislav Nikčević u Jagodini je osvojila prestižnu nagradu Erste fondacije za društvenu integraciju 2013, za projekat Poljoprivrednih biblioteka u Jagodini. Projekat je pokrenut 2010. godine uz podršku neprofitne organizacije EIFL (PLIP program) i Skupštine grada Jagodine. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrade u Beču, 27. juna proglašeno je 35 dobitnika novčane nagrade. Pobednici su izabrani na osnovu odluke 16 članova stručnog žirija iz 13 zemalja centralne i istočne Evrope. Od pristiglih oko 2.000 projekata, kandidata za nagradu, žiri je odabrao 130 finalista za nagradu Erste fondacije za društvenu integraciju. Žiri je odlučivao na osnovu utiska na terenu , inovativnosti, održivosti i rezultata projekata. Iz Srbije je na adresu Erste fondacije stiglo 92 predloga projekata, od kojih je žiri odabrao 6. Na ceremoniji je prisustvovalo preko 700 predstavnika biznisa, civilnog društva i medija. Nagrade Erste fondacije promovišu rad organizacija koje se bore za socijalnu integraciju marginalizovanih zajednica u centralnoj i istočnoj Evropi.


Predsednici u NBS
Predsednik Mađarske gospodin Janoš Ader i predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić posetili su danas Narodnu biblioteku Srbije. V.d. upravnika nacionalne biblioteke Dejan Ristić je visokog gosta i njegovog domaćina upoznao sa istorijatom, značajem i aktivnostima najstarije ustanove kulture u Republici. Visoki gosti obišli su potom izložbu pod nazivom - Rasejaše reč među narodne nov, koja je, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, organizovana u nacionalnoj biblioteci povodom obeležavanja 1150. godišnjice početka misije svetih Ćirila i Metodija... U čast posete predsednika Mađarske, Narodna biblioteka Srbije predstavila je najdragocenije segmente svojih prebogatih zbirki koji se odnose na istoriju srpsko-mađarskih odnosa. Tom prilikom, dvojici šefova država prikazane su stare karte Mađarske, knjige klasika mađarske književnosti iz fonda Dvorske biblioteke Obrenovića i Karađorđevića, arhivska građa koja svedoči o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve u okvirima nekadašnje Kraljevine Ugarske i dr.

Sledeca stranica
BGB na QQML u Rimu

Peta konferencija o kvantitativnim i kvalitativnim metodama u bibliotekarstvu (Qualitative and Quantitative Methods in Libraries) održana je ove godine u Rimu, Italiji (5th QQML, Rome, Italy) na Ekonomskom fakultetu najvećeg univerziteta u Evropi La Sapienza. Skup je održan pod pokroviteljstvom ISAST-a, Međunarodnog udruženja za razvoj nauke i tehnologije. Bibliotekari Biblioteke grada Beograda i ove godine su učestvovali na Konferenciji.


NDL 2013

Nakon učešća u Novosadskom dečjem letu 2011. i 2012. godine i Novosadskim dečjim zimzarijama, Gradska biblioteka u Novom Sadu nastavlja lepu i uspešnu saradnju sa Fon-dacijom - Deci na d. Pozivamo svu zainteresovanu decu da prisustvuju kreativnim literarno-likovnim radionicama koje će biti održane 8. i 22. avgusta 2013. od 17.00 časova u dvorištu Gradske biblioteke u Novom Sadu. Takođe, pozivamo decu i njihove roditelje da počnu sa pripremama za tradicionalni maskenbal koji već dvanaestu godinu organizuje Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu za svu decu iz Novog Sada i okoline, a koji će biti održan 30. avgusta u 18.00 časova - poslednjeg petka u avgustu, ispred Gradske biblioteke (ugao Gimnazijske i Dunavske ulice). Svi programi su besplatni, a ulaz slobodan. Materijal za rad je obezbeđen.


Uporedno pravo u Kikindi

Institut za uporedno pravo iz Beograda predstavio je svoj rad u biblioteci u Kikindi . Gosti su bili: prof. dr Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo, prof. dr Vladimir Čolović, naučni saradnik, dr Aleksandra Rabrenović, naučni saradnik i prof. dr Jovica Trkulja, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Tom prilikom Institut za uporedno pravo poklonio je svoja izdanja biblioteci. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa snovnom delatnosti Instituta - uporednim pravnim istraživanjem. U tom smislu Institut prikuplja, prevode i proučava podatke o stanju zakonodavstva, pravne nauke i prakse u drugim zemljama uz analizu važnih pitanja međunarodnog i uporednog prava. Institut proučava pravo Evropske unije i radi na usklađivanju srpskog prava sa evropskim pravom.


Dis Handkeu

U sreda 29. maja 2013.održan je književno veče posvećeno Peteru Handkeu, počasnom gostu jubilarnog Disovog proleća. Ve-lika sala Skupštine grada bila je tesna da prime sve koje je interesovao program u kom su učestvovali Peter Handke, Milovan Danojlić i Žarko Radaković. Ovom prilikom je Peteru Handkeu uručena Disova plaketa za celokupan književni rad i doprinos širenju istine o srpskom narodu i srpskoj kulturi. Šete Disove svečanosti nisu mogle imati dostojanstvenijeg gosta. S razlogom zato Disova plaketa, prva koja se dodeljuje inostranom književniku, ide u ruke Petera Handkea.


Rasejaše reči...

Na praznik svetih Ćirila i Metodija, 24. maja, brojne evropske države obeležile su izuzetan jubilej - 1150 godina od početka hristijanizatorske misije solunske braće. Tim povodom Narodna biblioteka Srbije priredila je reprezentativnu izložbu, pod nazivom - Rasejaše reči među narode nove, kojom je predstavila više desetina najdragocenijih srpskih ćirilskih rukopisa i ranih štampanih knjiga od 12. do 18. veka, iz svojih bogatih zbirki. Autori izložbe su stručnjaci Narodne biblioteke Srbije mr Milanka Ubiparip, Jovana Stanojlović i mr Miroslav Lazić. Stručni konsultanti su Katarina Mano-Zisi i Vladan Trijić. Tekst dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga delo je prof. dr Tatjane Subotin Golubović. Dizajnerka postavke je Ozarija Marković Lašić, dia, dok je grafički dizajn realizovao Rastko Šurdić. Prevodilac kataloga i legendi na postavci je Jelena Loma.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub