DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Uručena Žička hrisovulja
Na Preobraženje Gospodnje, u Trpezariji Manastira Žiča pesniku Petru Cvetkoviću uručena Žička hrisovulja, nagrada o kojoj odluku donosi žiri kraljevačkih pisaca. Primajući prizananje iz ruku gradonačelnika Kraljeva Dragana Jovanovića, Cvetković je rekao: - Teško da se bi se moglo govoriti o bilo kojem pesništvu i njegovim autorima a da se ne zna iz koje zemlje potiču, kojem narodu i jeziku pripadaju i na kojem prostoru rade. Njihova lokacija nije samo mera obima i veličine prostranstva koje pripada tom narodu i jeziku, niti samo koji vazduh dišu, već i gde i kako žive, na kojim vrednostima naslanjaju svoje delo...O delu Petra Cvetkovića govorili su dr Dragan Hamović i dr Saša Radojčić, a njegove stihove kazivao je glumac Nebojša Dugalić. Molitvene napeve, uz pratnju malog bruja, izvodila je Jana Milišić. Uručenjem Hrisovulje, završen je Žički duhovni sabor Preobraženje 2013.


2503. god. od Bitke kod Maratona
Univerzitetska biblioteka - Svetozar Marković, obeležila je 12. avgusta u podne 2503. godišnjicu Bitke kod Maratona organizovanjem javnog prikazivanja snimljenog predavanja profesora Donalda Kagana o ovom istorijskom događaju, prvi put sa titlovima na srpskom jeziku. Ova prilika je iskorišćena da se zvanično započne akcija kreiranja titlova na srpskom jeziku za ceo serijal predavanja profesora Kagana CLCV 205: Introduction to Ancient Greek History. Ovaj projekat ima za cilj da obezbedi širu popularnost u Srbiji za ideje i rezultate akademskog rada prezentovane u ovim predavanjima, a biće realizovan u potpunosti kroz rad volontera.


Erski kabare
Letnji ulični erski kabare - oplemenjuje i upotpunjuje kulturna zbivanja i turističku ponudu Čajetine i Zlatibora već punih šest godina. Biblioteka - Ljubiša R.Đenić, kao glavni organizator ove manifestacije i suorganizatori Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno-sportski centar, su kao i u proteklih pet, i ove godine, ponudili na platou ispred Biblioteke u Čajetini 9. avgusta i na Kraljevom trgu na Zlatiboru 10. avgusta 2013. niz dešavanja ispunjenih šarmom, prefinjenošću i smehom. Generalni pokrovitelji ove trodnevne manifestacije bili su Opština Čajetina i Ministarstvo kulture Republike Srbije koji su podržali deo ovog velikog dešavanja u okviru projekta - Erski humor, i na taj način pomogli u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa sa najboljom namerom da i Čajetina stekne imidž prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada. Erski humor je istinska društvena i kulturna posebnost ljudi zlatiborske regije, a najpre se može definisati kao duboka narodna mudrost iskazana humorom. Smatrajući da erski humor ima sve potrebne elemente, biblioteka u saradnji sa Opštinom Čajetina, predložila ga je za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije od 18. juna 2012. - Erski humor - je upisan u Nacionalni registar Republike Srbije pri Etnigrafskom muzeju u Beogradu pod rednim brojem 15. U ovaj registar do sada je upisano 27 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa. Detaljnije klikom na sliku...


Nagrade 25.festivala humora za decu
Po odluci Saveta Festivala Zlatno Gašino pero ove 2013. godine, na jubilarnom 25. Međunarodnom festival humora za decu, dodeljuje se Gordani Timotijević, poznatoj spisateljici iz Kraljeva. Zlatno Gašino pero dodeljuje se piscu za celokupno delo i doprinos književnosti za decu. Nagrada je prvi put dodeljena 1994. godine Draganu Lukiću. Po jednolgasnoj odluci žirija kojeg čine bibliotekari dečijih odeljenja biblioteka Srbije (ove godine bile su to Jasmina Živanović i Andrea Živković-Muškinja) Srebrno Gašino pero ove godine dobila je knjiga Dejana Aleksića "Koga se tiče kako žive priče".


Niovi portal
Obavještavamo kolege bibliotekare da je u izradi nova veb stranica Društva bibliotekara RS na novoj internet adresi: www.bibliotekarirs.org Sve sugestije i primjedbe možete dostaviti na mejl adresu stojka@teol.net . Sve aktivnosti koje obavljaju biblioteke u RS prezentovaće se na veb stranici Društva, na vama je da nam proslijedite informacije... Dragim kolegama želimo puno uspjeha u novom kreativnom poduhvatu.

Sledeca stranica
Nova svetlost

U čast Veljka Ramadanovića, velikog pedagoga, socijalnog radnika i humaniste, u Narodnoj biblioteci Srbije, 22. jula svečano je otvorena izložba posvećena njemu i njegovim postignućima. Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković. Veljko radmaniović je osnivač prve škole za gluvoneme u Srbiji (1896), prve škole za slepe u Srbiji (1917), čoveka koji je adaptirao Brajevo pismo za srpski jezik (1896. godine), sastavio prvi bukvar za slepe, osnovao prvu štampariju za štampanje na Brajevom pismu kod nas (Nova svetlost, 1920), pokrenuo prvi časopis na Brajevom pismu i preduzeo niz akcija za stvaranje uslova za samostalan život, obrazovanje i profesionalno osposobljavanje slepih. Autori izložbe su stručnjaci Narodne biblioteke Srbije Nedeljka Ložajić i Velibor Prelić. Grafički dizajn kataloga izložbe delo je Nikole Vukanovića.


Eyes And Mist

U Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu, održana je promocija knjige - Eyes And Mist (Oči i izmaglice) Etiopljanina Tarikua Abasa Eteneša. Organizatori promocije bili su Gradska biblioteka u Novom Sadu i Centar Tesla iz Beograda, a povod je jubilej 70 godina od smrti Nikole Tesle. Nakon pozdravne reči i uvodnog slova gospodina Dragana Kojića, direktora Gradske biblioteke, govorili su Branimir Jovanović, osnivač Centra Tesla iz Beograda, nekadašnji direktor Teslinog muzeja i jedan od najboljih poznavalaca Teslinog života i rada u nas, i Slobodan Spasić, direktor Centra Tesla. Autor je brojnoj publici prezentovao osnovu svog dela, ideju zasnovanu na Teslinom učenju, a prigodan program, dramatizaciju dela romana, izveli su volonteri i zaposleni u Gradskoj biblioteci. Piščevo izlaganje na engleskom jeziku prevodila je Vesna Stamenković iz Beograda.


Tužna vest

Posle duže bolesti preminuo je naš kolega, Ivan Ršumović direktor Narodne bibliotekeu Užicu. Radio je kao profesor u nekoliko srednjih škola, a od 1999. radio je na Odeljenju stručne knjige u Narodnoj biblioteci Užice, istovremeno organizujući i realizujući kulturne programe Biblioteke. Objavio je sedam samostalnih i dve koautorske knjige, napisao je mnoštvo pesama, priča, eseja, predgovora, recenzija, književnih prikaza i kritika. Bio je član Udruženja književnika Srbije, predsednik Književne zajednice Zlatiborskog okruga, jedan od osnivača ogranka Vukove zadužbine u Užicu, član redakcije Međaja, član žirija za nagradu Milutin Uskoković, saradnjik Matice srpske, član tima koji je izradio Strategiju razvoja Grada Užica sa posebnim angažovanjem u oblasti kulture Grada itd. Smrt ga je zatekla u toku priprema seminara o digitalizaciji kulturne baštine koji je uskoro pripremao na Zlatiboru.


Biblioteka na ŠTRANDU

Gradska biblioteka u Novom Sadu, i ove godine, u saradnji sa JKP Gradsko zelenilo, od 2. jula do 1. septembra 2013. godine, organizovati rad BIBLIOTEKE NA ŠTRANDU pod sloganom Biblioteka je tamo gde ste vi. Biblioteka na Štrandu počela je sa radom 2. jula, i trajaće do 1. septembra. Svi posetioci Štranda biće u mogućnosti da besplatno iznajme knjige za čitanje, pročitaju dnevnu i ilustrovanu štampu i da prisustvuju planiranim programima. Posetiocima su na raspolaganju odabrani naslovi knjiga (za odrasle i decu), dnevna i nedeljna štampa i časopisi. Pozajmica knjiga je dnevna, a vrši se uz člansku kartu Biblioteke ili lični dokument. Radno vreme Biblioteke je svaki dan od 10 do 20 časova.


Agrolib je ERSTE

Narodna biblioteka Radislav Nikčević u Jagodini je osvojila prestižnu nagradu Erste fondacije za društvenu integraciju 2013, za projekat Poljoprivrednih biblioteka u Jagodini. Projekat je pokrenut 2010. godine uz podršku neprofitne organizacije EIFL (PLIP program) i Skupštine grada Jagodine. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrade u Beču, 27. juna proglašeno je 35 dobitnika novčane nagrade. Pobednici su izabrani na osnovu odluke 16 članova stručnog žirija iz 13 zemalja centralne i istočne Evrope. Od pristiglih oko 2.000 projekata, kandidata za nagradu, žiri je odabrao 130 finalista za nagradu Erste fondacije za društvenu integraciju. Žiri je odlučivao na osnovu utiska na terenu , inovativnosti, održivosti i rezultata projekata. Iz Srbije je na adresu Erste fondacije stiglo 92 predloga projekata, od kojih je žiri odabrao 6. Na ceremoniji je prisustvovalo preko 700 predstavnika biznisa, civilnog društva i medija. Nagrade Erste fondacije promovišu rad organizacija koje se bore za socijalnu integraciju marginalizovanih zajednica u centralnoj i istočnoj Evropi.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub