DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.48. Sabor bibliotekara Srema
U petak 07. oktobra 2011. godine održan je 48. Sabor bibliotekara Srema. Ove godine Sabor je održan u manastiru Novo Hopovo. Sabor je počeo pozdravnim rečima domaćina Sabora Vere Novković, direktora Srpske čitaonice u Irigu i Biljane Jeremić, predsednice Organizacionog odbora Sabora. Po predviđenom programu usledila su dva saopštenja. Ovogodišnji Sabor bio je posvećen Dositeju Obradoviću te je tim povodom Vesna Petrović, bibliotekar savetnik Biblioteke Gligorije Vozarević iz Sremske Mitrovice, prezentovala rad: Dositej putnik kroz vekove svoga naroda. Zatim je o pedesetogodišnjici od dobijanja Nobelove nagrade Iva Andrića govorio prof. dr Željko Vučković. Podružnica bibliotekara Srema i ove godine dodelila je nagradu Dositej Obradović. Ovogodišnja nagrada pripala je Milanki Andrejić, knjižničaru Biblioteke u Pećincima. U okviru umetničkog dela programa nastupio je Uroš Dojčinović, gitarista kao i Ratko Marković - Riđanin, bibliotekar pisac. Nakon uspešno završenog radnog dela Sabora za 60 učesnika upriličen je koktel i poseta manastiru Staro Hopovo.


Knjige kao lekići
Bibliotekari Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani posetili su Pedijatrijsko i Odeljenje dečje hirurgije Zdravstvenog centra Studenica u Kraljevu. Na Pedijatrijskom odeljenju malim bolesnicima čitane su pesme, izvođene muzičke tačke. Obolele kraljevačke mališane svake godine, inače, u vreme Dečje nedelje posećuju bibliotekari i dečji pesnici, kao i njihovi vršnjaci, polaznici naše Književne radionice. Na odeljenju dečje hirurgije kraljevačka biblioteka smestila je stotinak knjiga koje će moći da koriste mali pacijenti. Zahvaljujući Biblioteci na saradnji, dr Zoran Mrvić je rekao da će knjige i slikovnice svakako doprineti bržem oporavku operisanih mališana. Pacijenti su se odmah prihvatili knjiga, pa smo se uverili u reči dr Mrvića da će se ovde knjige koristiti kao lekići.


Kapija Balkana
Svetlana Velmar Janković predstavila je u Valjevu svoju novu knjigu "Kapija Balkana" ili "Brzi vodič kroz prošlost Beograda". Pored autorke o knjizi je govorio Ivan Radosavljević, urednik "Stubova kulture". Knjiga je izuzetna i po sadržaju, i po obimu, i po opremi, a junak je Beograd, kao i u mnogim delima Svetlane Velmar Janković. Veče je veoma nadahnuto i šarmantno vodio dramaturg Branko Lukić, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Valjevo. Spisateljica je svojim načinom pripovedanja i komunikacije sa publikom, pričom o mukama i lepotama dugogodišnjeg istraživanja, proučavanja i pisanja ove knjige, učinila veče izuzetnim. Posebno je bila očarana valjevskom publikom koja je vodila dinamičan i zanimljiv razgovor sa njom. Prenosimo vam reči koje je spisateljica napisala u knjizi utisaka: "Naročito volim razgovore o knjigama i književnostima ovde u Valjevu, u Biblioteci, sa publikom kakve nema u celoj Srbiji. Posebna je to publika kao sagovornik u razmišljanjima o kulturi i duhovnom rastu koji nas čeka da bismo se održali kao nacija"...


Zaštititi Disa i Nadeždu
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis i Umetnička galerija Nadežda Petrović izražavaju nezadovoljstvo i protest zbog slobodnog i neprimerenog korišćenja fotografija dva zavičajna velikana pesnika Vladislava Petkovića Disa i slikarke Nadežde Petrović na plakatu i pozivnici za Smotru kulturnog, umetničkog i narodnog stvaralaštva koja se održava 22. i 23.septembra 2011. u parku kod Železničke stanice u organizaciji Udruženja za jačanje srpskog duha i uma Kultura i srpstvo. S obzirom da je sedište Udruženja nepoznato, kao i ko su članovi, ustanove su uputile protest čelnicima grada Čačka koji je naveden kao pokrovitelj smotre. Pola veka ustanove koje nose Disovo i Nadeždino ime, uz pomoć lokalne zajednice i osnivača, nastoje da život i delo ovih gromada srpske kulture dostojno prezentuju, čuvaju i uzdižu, čime veličaju zavičajno nasleđe, a rezultat tog rada je proglašavanje manifestacija Disovo proleće i Memorijal Nadežde Petrović za manifestacije od posebnog značaja za grad Čačak, kao i brojna priznanja i pohvale koje stižu iz zemlje i inostranstva.


Broz u Jagodini
"Tajni dosije Josip Broz", autora Momčila Jokića je knjiga koja je 1992. dostigla neverovatan tiraž, u svom dopunjenom izdanju ne prestaje bude čitana i na programima po bibliotekama puni sale. Tako je bilo ovih dana i u biblkioteci u Jagodini. Najmisteriozniji čovek 20. veka, njegova okrutna vladavina, monstruozni zločini, tajne službe, lice i naličje jedne pogubne istine, tragedija u formi farse... više je nego dovoljno elemenata za priču bez daha. Zapanjenost, neverica, čuđenje u publici, a zatim pitanja, pitanja i pitanja i isto toliko odgovora dokumentovanih mnoštvom autentičnih izvora i iznetih epski široko i lirski pronicljivo od strane autora koji svojom pojavom i mudrošću pleni, a biografijom zadivljuje.

Sledeca stranica
Ilustrovana istorija BGB

Promocija knjige "Ilustrovana istorija Biblioteke grada Beograda" održana je 20. septembra 2011. u Odeljenju umetnosti, Knez Mihailova 56.O knjizi su nadahnuto govorili dr Dubravka Stojanović, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta; dr. Gordana Stokić Simončić, vanredni profesor Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta; Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda i Ljubica M. Ćorović, autor.


Užički Hazarski rečnik

 U SLICI I REČI Na platou ispred Biblioteke u Užicu, popularnom Kec baru, predstavljena je knjiga DRINK-MANOV ZABAVNIK , Zorana Filipovića. Tokom promocije, čiji je medijator bila novinarka Verica Tucović, a delove knjige su čitali glumci Bojana Zečević i Goran Šmakić, publika se sjajno zabavila i na tren zaboravila na sumornu svakodnevicu uz nanovaču i užičku pršutu. Urnebesno-duhoviti rečnik užičkih reči i izraza koji se, kako je navedeno u podnaslovu koriste često, ali ne baš uvek od milja, nastajao je godinama tako što je Filipović, nekadašnji autor duhovitih i satiričnih radijskih emisija, uz pomoć prijatelja, a kasnije koristeći Fejsbuk i komunicirajući sa Užičanima po svetu, prikupio mnoštvo arhaičnih izraza poput akelje, elebaka, irijaka, drtine, bamkaka, lucprda, kremanske kobre... Nastala je knjiga sa 400 odrednica i priča začinjenih urbanim likovima, mnoštvom fusnota i sjajnim ilustracijama Tijane Jeftić, užičke grafičarke.


Festival humora za decu

 U SLICI I REČI Festival humora za decu koji se održava 23. put, u organizaciji biblioteke Dimitrije Tucović biće održan od 13. do 15. septembra u Lazarevcu. U toku Festivala osim susreta dece i pesnika biće održana i revija dečjih dramskih grupa, izložbe, klikerijada, maskenbal i stručni skup bibliotekara iz cele Srbije.Ove godine je na konkurs Festivala pristiglo 1.611 dečjih radova, iz pet država, 58 gradova i više od 50 škola, biblioteka i radionica za decu.Nagrada Zlatno Gašino pero izuzetno je ove godine dodeljena posthumno Aleku Marjanu, za ukupan doprinos deci i Festivalu.Srebrno Gašino pero, nagradu za knjigu sa najviše humora i humanosti objavljenu između dva Festivala dobila je knjiga Avanture Kraljevića Marka dečjeg pisca Branka Stevanovića.Ovogodišnji Festival će ostati upamćen i po tome što je prvi čiji će se programi odvijati u prostoru nove zgrade Biblioteke.Program, klikom na sliku.


Naši na 77. Kongresu IFLA

 U SLICI I REČI Na upravo okončanoj 77. IFLA konferenciji u San Huanu - Porto Riko, našu bibliotečku zajednicu prihva-ćenim radovima (izlaganjima i posterima) predstavljalo je 5 kolega iz Biblioteke grada Beograda i Požarevca. Među učesnicima Sekcije nacionalnih biblioteka bili SU i iz NBS. Tema ovogodišnjeg kongresa bi se mogla koncipirati kao "Biblioteke izvan biblioteke: Integracija, inovacije i informacije za sve" .
Na udruženoj sesiji Sekcije za teoriju i istraživanje i Sekcije za statistiku i evaluaciju direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i pom. direktora Vesna Vuksan su održale predavanje, "65+ dosezanje do novih korisnika - uspešna priča!". Ovo je bila jedina prezentacija koja nije iz SAD-a,dok su naši posteri iz Požarevca i Beograda, toliko zaintersovali kolege, da je to zbog intezivne interaktivnosti često pravilo pravi zastoj na najvećoj kongresnoj promenadi.Informaciju nastupa BGB. možete videti klikom na sliku.


Žički duhovni sabor u Beogradu

 U SLICI I REČI U Rimskoj dvorani Biblioteke grada, koja je bila premala da primi sve zainteresovane, promovisano je naše najnovije izdanje 15. zbornik u Poveljinoj ediciji Preobraženje pod naslovom Petar Pajić, pesnik. O izdanju je govorio urednik Dragan Hamović, naglasivši da zbornik donosi prvo obuhvatnije kritičko sagledavanje uveliko zaokružene poetike Petra Pajića. Prošlogodišnji dobitnik Žičke hrisovulje zahvalio se uredniku, izdavaču i prisutnim poštovaocima njegovog dela kazivanjem pesama. Među prisutnima, na promociji su bili i: Matija Bećković, Alek Vukadinović, Srba Ignjatović, Vojislav Karanović, Radovan Beli Marković, Milovan Vitezović, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Miloš Kovačević...Detaljnije klikom na sliku.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub