DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Katalog izdanja biblioteke
- Izdavačka delatnost Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru - naziv je kataloga izdanja Biblioteke koji je ovih dana izašao iz štampe. Autori kataloga, Goran Malbaša, Nataša Plavšić i Gorana Koporan, u svom radu koristili su godišnje izveštaje Biblioteke od 1944. do 2013. godine, monografiju Biblioteke, kao i lisne i elektornske kataloge. Neknjižna građa je u katalog uvrštena u vidu likovnog priloga. Ovaj začajan katalog izdavačke delatnosti Biblioteke će biti na korist kako bibliotekarima, tako i svim korisnicima biblioteke.


Srpska književnost u Prvom svetskom
U Narodnoj biblioteci Srbije svečano je otvorena izložba - Srpska književnost u Prvom svetskom ratu, kojom se daje doprinos obeležavanju velikog jubileja, obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Prisutnima se obratila i jedna od autorki izložbe dr Nada Mirkov-Bogdanović, koja je rekla da su izložbom u posebnim, simbolično naslovljenim segmentima predstavljeni različiti vidovi književnog stvaralaštva u ratnom periodu. Ideja je bila da se osvetle književni procesi, ključne književne pojave i stvaraoci koji su obeležili ovaj period, ali i da se obuhvati usmeno stvaralaštvo, uključujući i rukopisnu tradiciju koja, razumljivo, ima značajno mesto u književnosti stvaranoj u ratnim okolnostima.


Dan biblioteke u Jagodini
Povodom Dana obeležavanja Narodne biblioteke Radislav Nikčević u Jagodini je svečano otvorena izložba - Izdavaštvo Narodne biblioteke Radislav Nkčević 1980 2013, autora Marije Crnković. Direktorka Biblioteke, Vesna Crnković uputila je pozdravne reči brojnim gostima, zvanicama i kolegama, nakon čega su dodeljene knjige najboljim čitaocima u periodu između dva rođendana Biblioteke. Za najbolje čitaoce su proglašeni Isidora Šišaković, Jordan Avramović, Anastasija Volčanovska (dečja knjiga), Dragan Milojević, Miroslava Terzić, Petar Leković, Gordana Milić (Odeljenje za odrasle) i Tamara Đurađ (strana knjiga). U muzičkom delu programa ovu svečanost oplemenio je poznati jagodinski rok-kantautor i književnik Predrag Peca Stefanović.


Jahorina 2014.
Na Jahorini u organizaciji Društva bibliotekara REPUBLIKE SRPSKE, 24 i 25. aprila 2014. održan je Međunarodni naučni skup bibliotekara BIBLIOTEKA, KNjIGA, INFORMACIJA. Skup je okupio više od 200 bibliotekara iz nacionalnih, univerzitetskih, naučnih, specijalnih, školskih i javnih biblioteka. U dva dana intezivnog rada, ostvaren je širok uvid u aktuelna dešavanja i dostignuća bibliotekarske stuke u našem akruženju. Posebnu vrednost imali su susreti i sučeljavanja iskustava u praksi, primenjljivi u realnom okruženju i uslovima rada.Iz Srbije su na skupu učestvovali bibliotekari iu Beograda, Novog Sada, Stare Pazove, Pančeva, Bačke Palanke, Obrenovca,Lazarevca, Pirota, Kragujevca, Dimitrovgrada, Užica, Čajetine...


Most Kanada - Kraljevo
Program posvećen frankofonoj kanadskoj književnosti, obeležila je poseta Kraljevu i kraljevačkoj biblioteci Njegove ekselencije ambasadora kanadskog u Srbiji Romana Vaščuka. U čitaonici na trećem spratu biblioteke održan program, kojem su prisustvovali gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Kraljeva i brojni Kraljevčani, o književnim delima nastalim u Kanadi na francuskom jeziku. Povod za program je dodatak časopisa - Povelja, u kojem je objavljeno sedam novela autora iz kanadskog Kvebeka. Izbor je neka vrsta male antologije kanadske frankofone novele 20. veka. Reč je o savremenim književnim stvaraocima, uglavnom ženama. - Ove novele, inače veoma popularne u Kanadi, oslanjaju se na francuske noveliste, ali autori iz Kvebeka imaju stvaralačku samosvojnost, pa se uočava i određeni otklon od francuske književnosti i to predstavlja neku vrstu književnog paradoksa ocenila je prof. dr Jelena Novaković sa beogradskog Filološkog fakulteta.

Sledeca stranica
ALA-l vera AGROLIB

Projekat Poljoprivredne biblioteke Narodne biblioteke Radislav Nikčević iz Jagodine našao se među četiri projekta koji će ove godine dobiti prestižnu nagradu Američke bibliotečke asocijacije (American Library Association) za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu će jagodinskoj biblioteci uručiti predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu Barbara Stripling, na godišnjoj konferenciji u Las Vegasu 30. juna ove godine


Među svojima

Predstavnici Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis bili su 10. aprila 2014.godine gosti Filozofskog fakulteta u Nišu. Čačansku Biblioteku i Fakultet spojili su najpre Vladislav Petković Dis i Branko Miljković, kao i pesničke nagrade koje nose imena ova dva značajna srpska pesnika, potom mladi autor Ozren Petrović koji je 2003. godine poneo nagradu - Mladi Dis- i dobio knjigu - Prolazno doba, ali i Milica Vučković sa nagradom za esej o Disu na prošlogodišnjem konkursu... Poetsko veče na niškom fakultetu otvorio je glumac Miloš Cvetković Disovom pesmom - Među svojima, dok je dekan dr Goran Maksimović istakao književne vrednosti dva pesnika koji nisu bili savremenici, ali su prevratnički uneli nove vrednosti i metafore u poeziju svog vremena i imali brojne sledbenike sve do današnjih dana.


Skladni odnosi

Ambasador Hrvatske u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Gordan Markotić, posetio je Narodnu biblioteku Srbije u Beogradu u četvrtak, 4. aprila 2014. godine. U razgovoru sa zamenikom upravnika Narodne biblioteke Srbije, gospodinom Draganom Glišićem i Odeljenjem za međunarodne projekte i međunarodnu saradnju, razmatrane su mogućnosti i potencijali za intenziviranjem saradnje sa Ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu i osnaživanju kulturne razmene između dve države u oblasti književnosti i bibliotekarstva. Istaknuti su i primeri dobrih odnosa i saradnje između Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu i Narodne biblioteke Srbije...


Beogradska promocija u Ruskom domu

U godini jubileja 1700 godina Milanskog edikta biblioteka Stevan Sremac iz Niša objavila je dve studije ruskih autora: Aleksandra Ivanoviča Brilijantova - Imperator Konstantin Veliki i Milanski edikt iz 313. godine, i Vasilija Vasiljeviča Bolotova - Crkva i država u vreme Konstantina Velikog. Promocija je održana 28. marta, u Ruskom domu u Beogradu. Tom prilikom govorili su prof. dr Radomir Popović, dekan Akademije Srpske Pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju i redovni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Dragiša Bojović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i predsednik Međunarodnog centra za crkvene studije. Tekst Milanskog edikta pročitao je Miodrag Mladenović. U muzičkom delu Klavirski kvintet Fakulteta umetnosti u Nišu izveo je dela Dvoržaka i Šostakoviča. Promocija je održana pod pokroviteljstvom Gradske opštine Medijana i uz podršku prijatelja Biblioteke.


Bibliotekarstvo Zapadne Srbije

U Biblioteci u Čajetini, predstavljena je knjiga - Bibliotekarstvo Zapadne Srbije, autora dr Rada M. Vučićevića. Ova knjiga obuhvata period od 165 godina nastanka, organizacije i razvoja bibliotekarstva, važne naučne discipline iz čijih korena su izrastale i razvijale se kultura, prosvetiteljstvo, muzejska i arhivska delatnost, izdavaštvo, štamparstvo, pozorišna i dramska umetnost. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju, autor kreće priču od prvih biblioteka osnovanih pri manastirima, koje su bile osnovno sredstvo u očuvanju vere, nacionalne svesti i ukupnog kulturnog preporoda srpskog naroda, preko čitaonica do savremenih biblioteka. Značajno mesto u knjizi je posvećeno biblioteci u Čajetini i knjigoljupcu čije ime biblioteka danas nosi, Ljubiši R. Đeniću. Knjigu je, uz autor,a predstavila doc. dr Mirjana Stakić.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub