DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |O nama | Misija | English | Ћирилица - Latinica | e-mail RAZVOJ PROJEKTA PODRŽAVA
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO

Dečje biblioteke

Ваше име
Е адреса *

Право друштво

STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Kapija Balkana
Svetlana Velmar Janković predstavila je u Valjevu svoju novu knjigu "Kapija Balkana" ili "Brzi vodič kroz prošlost Beograda". Pored autorke o knjizi je govorio Ivan Radosavljević, urednik "Stubova kulture". Knjiga je izuzetna i po sadržaju, i po obimu, i po opremi, a junak je Beograd, kao i u mnogim delima Svetlane Velmar Janković. Veče je veoma nadahnuto i šarmantno vodio dramaturg Branko Lukić, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Valjevo. Spisateljica je svojim načinom pripovedanja i komunikacije sa publikom, pričom o mukama i lepotama dugogodišnjeg istraživanja, proučavanja i pisanja ove knjige, učinila veče izuzetnim. Posebno je bila očarana valjevskom publikom koja je vodila dinamičan i zanimljiv razgovor sa njom. Prenosimo vam reči koje je spisateljica napisala u knjizi utisaka: "Naročito volim razgovore o knjigama i književnostima ovde u Valjevu, u Biblioteci, sa publikom kakve nema u celoj Srbiji. Posebna je to publika kao sagovornik u razmišljanjima o kulturi i duhovnom rastu koji nas čeka da bismo se održali kao nacija"...


Zaštititi Disa i Nadeždu
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis i Umetnička galerija Nadežda Petrović izražavaju nezadovoljstvo i protest zbog slobodnog i neprimerenog korišćenja fotografija dva zavičajna velikana pesnika Vladislava Petkovića Disa i slikarke Nadežde Petrović na plakatu i pozivnici za Smotru kulturnog, umetničkog i narodnog stvaralaštva koja se održava 22. i 23.septembra 2011. u parku kod Železničke stanice u organizaciji Udruženja za jačanje srpskog duha i uma Kultura i srpstvo. S obzirom da je sedište Udruženja nepoznato, kao i ko su članovi, ustanove su uputile protest čelnicima grada Čačka koji je naveden kao pokrovitelj smotre. Pola veka ustanove koje nose Disovo i Nadeždino ime, uz pomoć lokalne zajednice i osnivača, nastoje da život i delo ovih gromada srpske kulture dostojno prezentuju, čuvaju i uzdižu, čime veličaju zavičajno nasleđe, a rezultat tog rada je proglašavanje manifestacija Disovo proleće i Memorijal Nadežde Petrović za manifestacije od posebnog značaja za grad Čačak, kao i brojna priznanja i pohvale koje stižu iz zemlje i inostranstva.


Broz u Jagodini
"Tajni dosije Josip Broz", autora Momčila Jokića je knjiga koja je 1992. dostigla neverovatan tiraž, u svom dopunjenom izdanju ne prestaje bude čitana i na programima po bibliotekama puni sale. Tako je bilo ovih dana i u biblkioteci u Jagodini. Najmisteriozniji čovek 20. veka, njegova okrutna vladavina, monstruozni zločini, tajne službe, lice i naličje jedne pogubne istine, tragedija u formi farse... više je nego dovoljno elemenata za priču bez daha. Zapanjenost, neverica, čuđenje u publici, a zatim pitanja, pitanja i pitanja i isto toliko odgovora dokumentovanih mnoštvom autentičnih izvora i iznetih epski široko i lirski pronicljivo od strane autora koji svojom pojavom i mudrošću pleni, a biografijom zadivljuje.


Ilustrovana istorija BGB
Promocija knjige "Ilustrovana istorija Biblioteke grada Beograda" održana je 20. septembra 2011. u Odeljenju umetnosti, Knez Mihailova 56.O knjizi su nadahnuto govorili dr Dubravka Stojanović, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta; dr. Gordana Stokić Simončić, vanredni profesor Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta; Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda i Ljubica M. Ćorović, autor.


Užički Hazarski rečnik
 U SLICI I REČI Na platou ispred Biblioteke u Užicu, popularnom Kec baru, predstavljena je knjiga DRINK-MANOV ZABAVNIK , Zorana Filipovića. Tokom promocije, čiji je medijator bila novinarka Verica Tucović, a delove knjige su čitali glumci Bojana Zečević i Goran Šmakić, publika se sjajno zabavila i na tren zaboravila na sumornu svakodnevicu uz nanovaču i užičku pršutu. Urnebesno-duhoviti rečnik užičkih reči i izraza koji se, kako je navedeno u podnaslovu koriste često, ali ne baš uvek od milja, nastajao je godinama tako što je Filipović, nekadašnji autor duhovitih i satiričnih radijskih emisija, uz pomoć prijatelja, a kasnije koristeći Fejsbuk i komunicirajući sa Užičanima po svetu, prikupio mnoštvo arhaičnih izraza poput akelje, elebaka, irijaka, drtine, bamkaka, lucprda, kremanske kobre... Nastala je knjiga sa 400 odrednica i priča začinjenih urbanim likovima, mnoštvom fusnota i sjajnim ilustracijama Tijane Jeftić, užičke grafičarke.

Sledeca stranica
Festival humora za decu

 U SLICI I REČI Festival humora za decu koji se održava 23. put, u organizaciji biblioteke Dimitrije Tucović biće održan od 13. do 15. septembra u Lazarevcu. U toku Festivala osim susreta dece i pesnika biće održana i revija dečjih dramskih grupa, izložbe, klikerijada, maskenbal i stručni skup bibliotekara iz cele Srbije.Ove godine je na konkurs Festivala pristiglo 1.611 dečjih radova, iz pet država, 58 gradova i više od 50 škola, biblioteka i radionica za decu.Nagrada Zlatno Gašino pero izuzetno je ove godine dodeljena posthumno Aleku Marjanu, za ukupan doprinos deci i Festivalu.Srebrno Gašino pero, nagradu za knjigu sa najviše humora i humanosti objavljenu između dva Festivala dobila je knjiga Avanture Kraljevića Marka dečjeg pisca Branka Stevanovića.Ovogodišnji Festival će ostati upamćen i po tome što je prvi čiji će se programi odvijati u prostoru nove zgrade Biblioteke.Program, klikom na sliku.


Naši na 77. Kongresu IFLA

 U SLICI I REČI Na upravo okončanoj 77. IFLA konferenciji u San Huanu - Porto Riko, našu bibliotečku zajednicu prihva-ćenim radovima (izlaganjima i posterima) predstavljalo je 5 kolega iz Biblioteke grada Beograda i Požarevca. Među učesnicima Sekcije nacionalnih biblioteka bili SU i iz NBS. Tema ovogodišnjeg kongresa bi se mogla koncipirati kao "Biblioteke izvan biblioteke: Integracija, inovacije i informacije za sve" .
Na udruženoj sesiji Sekcije za teoriju i istraživanje i Sekcije za statistiku i evaluaciju direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i pom. direktora Vesna Vuksan su održale predavanje, "65+ dosezanje do novih korisnika - uspešna priča!". Ovo je bila jedina prezentacija koja nije iz SAD-a,dok su naši posteri iz Požarevca i Beograda, toliko zaintersovali kolege, da je to zbog intezivne interaktivnosti često pravilo pravi zastoj na najvećoj kongresnoj promenadi.Informaciju nastupa BGB. možete videti klikom na sliku.


Žički duhovni sabor u Beogradu

 U SLICI I REČI U Rimskoj dvorani Biblioteke grada, koja je bila premala da primi sve zainteresovane, promovisano je naše najnovije izdanje 15. zbornik u Poveljinoj ediciji Preobraženje pod naslovom Petar Pajić, pesnik. O izdanju je govorio urednik Dragan Hamović, naglasivši da zbornik donosi prvo obuhvatnije kritičko sagledavanje uveliko zaokružene poetike Petra Pajića. Prošlogodišnji dobitnik Žičke hrisovulje zahvalio se uredniku, izdavaču i prisutnim poštovaocima njegovog dela kazivanjem pesama. Među prisutnima, na promociji su bili i: Matija Bećković, Alek Vukadinović, Srba Ignjatović, Vojislav Karanović, Radovan Beli Marković, Milovan Vitezović, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Miloš Kovačević...Detaljnije klikom na sliku.


Istraživačko osvetljavanje

 U SLICI I REČI Zahvaljujući arhivskom istraživačkom radu saradnice Glasa biblioteke Koviljke Letić, jedan do sada nepoznat deo istorijata Biblioteke u Čačku je osvetljen, odnosno tadašnje Ujedinjene knjižnice i čitaonice u Čačku u godinama pred Drugi svetski rat. U članku Ujedinjena knjižnica i čitaonica u Čačku (str. 125-138) autorka je razotkrila nepoznate detalje koji su prethodili ukidanju Čitaonice 1937. godine i njenom ponovnom otvaranju 1939, zalaganjem tadašnjih građana Čačka i prosvećenih pojedinaca. U članku su objavljeni po prvi put i dokumenti iz Arhiva Jugoslavije koji se odnose na pomenute događaje.


"HOTEL ADAMS" u VALJEVU

 U SLICI I REČI Jubilarnu 25. sezonu bibliotečkog "Dvorišta" zatvorila je valjevska pesnikinja Marija Škornički koja je sa ljubiteljima pisane reči podelila svoje poetsko stvaralaštvo. "Hotel Adams" daruje ključ za ulazak u svet sinestetskog modaliteta, dajući tako putokaz ka samoj reči sinestezija tj. ujedinjenje pogleda na više formi, a ujedno i ujedinjenje pogleda na stvarnost kroz levu i desnu moždanu hemisferu - kaže pesnikinja Marija Škornički. Knjiga je nastajala kao impresija slikama naša četiri velika slikara: Dade Đurića, Svete Samurovića, Ljube Popovića i Miloša Šobajića. Pesme su nastajale dugi niz godina i pesnikinja je pokušala da uhvati zrak stvaranja kojim se koriste umetnici dok nastaje slika.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub