DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nezaborav zavičaja
U Odeljenju za odrasle čitaoce Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis 9. jula 2012. godine otvorena je prigodna izložba - Umrla od života, povodom 80 godina od smrti značajne srpske i zavičajne pesnikinje Danice Marković. Vest o smrti Danice Marković, između ostalih časopisa, objavio je i Čačanski glas u svom prvom broju od 16. jula 1932. godine. Izložbu je pripremila Milica Baković, bibliotekar - savetnik, koja duži niz godina istražuje biobibliografiju Danice Marković a publikovala je više radova o njenom stvaralaštvu...


Vrh Banje Vrujci
Uspešno je završen 8. skup Bibliotekar - struka i profesija. Ovogodišnja tema je BIBLIOTEKE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, ekspertski master klas VOJISLAVA RODIĆA. U tri dana rada, na skupu je bilo 30 učesnika i 6 gostiju, po pozivu. Posle 10 sati predavanja, 2 radionice i konsultacija sa nadahnutim predavačem i voditeljem kursa došlo se do jedinstvenog zaključka da je osnovni, ali ne jedini, smisao aktivnosti biblioteka na društvenim mrežama - povećanje broja i kvaliteta kontakata sa korisnicima. Veliki broj primera i širok dijapazon mogućnosti njihove adaptacije i primene u rad biblioteka učinio je sama predavanja intersantnim i motivišućim za aktivne sugestije i diskusije. Naravno, društveni život seminara pratio je visok kvalitet stručnog rada pa se uz sve pšto nudi Banja Vrujci, ovaj put moglo uživati u večernjim čarima logorske vatre etno sela - ruralnog e-centra Internet kluba u selu Mala Marišta i pravom planinarskim pohodu na triggonometar - vrh planine Rajac. Sve je bilo VRH.
Detalji, prezentacija Vojislava Rodića, specifičnosti nastupa biblioteka na DM i zaključci mogu se videti klikom na sliku.


HAIKU 2012.
Već pune 23 godine afirmaciji i popularnosti haiku poezije u našoj zemlji i regionu, ali i njenom kvalitetu i umetničkim dometima, snažno doprinosi festival u Odžacima. Ovogodišnji festival, najbrojniji do sada, okupio je 192 učesnika, tridesetak više u odnosu na prošlu godinu. Oni su konkurisali sa svojim pesmama, a manji broj poslao je i haiku ciklus kao složeniju stvaralačku formu. Gotovi su rezultati Odžačkog haiku festivala 2012. čiji je selektor i urednik bio Željko Vučković. Ove godine po lepoti i harmoniji haiku izraza izdvojio se ciklus pod naslovom Susret. U njemu se na jednostavan, a istovremeno dirljiv i iskren način, beleži trenutak maturskog susreta u kojem učesnici prepoznaju svoje bliske drugove iz najlepšeg, đačkog doba, u poplavi uspomena koja se završava jednom skrivenom suzom za mladošću koja je zauvek prošla.


Smotra slepih pesnika Srbije
U organizaciji Međuopštinske organizacije Saveza slepih Požarevac, Saveza slepih Srbije i Narodne biblioteke 'Ilija M. Petrović' u Požarevcu održana je Smotra slepih pesnika Srbije. Gosti Biblioteke bili su Žarko Pivac, predsednik gradske skupštine, Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, Božidar Bojković, predsednik Međuopštinske organizacije slepih u Požarevcu i Natalija Mijić, profesor književnosti. O značaju ovakvih manifestacija i problemima sa kojima se susreću slepa i slabovida lica govorili su Žarko Pivac, Milan Stošić i Božidar Bojković, dok je voditeljka programa bila Natalija Mijić.Svojim stihovima predstavili su se slepi pesnici iz Užica, Zaječara, Paraćina, Beograda i Požarevca. Među njima nastupili su poznati pisci: Dragan Popović Kuruzlija, Mira Lilić, Emilija Matić, Simonida Banjeglav i dr. Pored gostiju iz drugih gradova u programu su učestvovali i poznati požarevački književnici: Milanka Golubović, Boban Paunović, Dragan Jacanović i Miodrag Lazarević. U muzičkom delu programa nastupili su mladi umetnici na gitari Ana Kovačević i Vladimir Velkovski.


BIBLIO ZUJALICE
Deca, učesnici završnog kviza programa za podsticanje čitanja Bibliobubamara i Bibliopčelica, koji već drugu godinu realizuje Dečje odeljenje Narodne biblioteke Požega, preuzeli su svoju glavnu nagradu. Ove godine program je finansijski podržalo Ministarstvo kulture što je olakšalo održavanje kviza i dodelu nagrada. Glavna nagrada za 24 najbolja takmičara bila je odlazak na izlet u Beograd. Deca su, u pratnji direktora biblioteke, bibliotekara, učitelja i roditelja, doputovala u Beograd u subotu, 16. juna 2012. U Narodnoj biblioteci Srbije dočekale su nas koleginice Katarina Kocić i Milanka Ubiparip. Program Deca u Narodnoj biblioteci Srbije koji one vode, naišao je na izuzetan prijem kod požeških bubica. Vreme koje smo proveli u NBS i sve što smo videli ostavili su snažan utisak na decu. Deca su bila veoma radoznala i ljubopitljiva , a koleginice iz NBS prijatno iznenađene zainteresovanošću dece i spremne da odgovore na sva pitanja.

Sledeca stranica
VI Biblionet

U Nišu je od 6. do 8. juna 2012. godine, u organizaciji Narodne biblioteke Stevan Sremac, održan VI Biblionet. Tema je bila BIBLIOTEKA KAO KULTURNI CENTAR. Tokom skupa predstavljena su odabrana izlaganja bibliotekara iz Beograda, Novog Sada, Smedereva, Čačka, Pančeva, Šapca i Kraljeva, kao i 3 programa iz Kragujevca, Subotice i Niša. Žiri je sa zadovoljstvom zaključio da su izloženi radovi ispunili sve programske kriterijume i ciljeve. Projekti su predstavljeni jasno, pregledno i osmišljeno, kvalitetno su pripremljeni i sa pažnjom primljeni. Nagrada Biblioneta 2012 u kategoriji najbolje predstavljenih kulturnih programa dodeljena je - Biblioteci grada Beograda, a za najbolje izvedeni konkretni kulturni program biblioteke na skupu proglašen je - Izlazak van okvira, Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Kragujevca. Žiri je posebno istakao da su svi projekti primeri dobre prakse, primenjivi na javne biblioteke u Srbiji, a oko 100 učesnika je bilo oduševljeno gostopimljivošću domaćina iz Niša koji su postavili nove visoke standarde u organiaciji stručnih skupova u nas.


Zaštita za Biblioteku

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije dodelili su Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki sredstva u iznosu od 4.824.000,00 dinara u okviru projekta Unapređenje energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012. godini. Programima i projektima grada Sombora i njegovih institucija u zaštiti životne sredine odgovara i projekat Somborske biblioteke - unapređenje energetske efikasnosti. To podrazumeva sve vitalne sigurnosne elemente i elemente zaštite. Decenijsko zagađivanje vazduha iz dimnjaka kotlarnice u centru grada, preorijentisanjem na sistem daljinskog grejanja anulira aerozagađenje kao glavni ekološki problem. Zamenom stare i dotrajale kotlarnice na čvrsto gorivo, novom podstanicom, neposredna okolina, odnosno obližnje stambene zgrade, dobijaju zdraviju i ekološki čistiju životnu sredinu.


49. Disovo proleće

U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva u utorak 29. maja 2012. godine promovisano je 49. Disovo proleće, program manifestacije koji ove godine traje od 9. marta do 1. juna, dobitnik Disove nagrade Dragan Jovanović Danilov, rezultati konkursa za nagradu Mladi Dis i esej o Disu, kao i izdanja koje je čačanska Biblioteka objavila povodom laureata Disove nagrade: 43. broj časopisa Disovo proleće, katalog izložbe laureata Disove nagrade - Danilov igrač staklenim perlama, (autorke mr Marijane Matović) i zbirku izabranih i novih pesama Dragana Jovanovića Danilova - Vino s vulkana, koju su zajednički objavili u 2012. godini Službeni glasnik Beograd i Gradska biblioteka Čačak...


BGB izložba B.Pekić u H.Novom

U galeriji Josip Bepo Benković- u Herceg Novom svečano je otvorena izložba Bibliopteke grada Beograda posvećena životu i stvaralaštvu Borislava Pekića. Pred prepunom Galerijom izložbu su otvorile direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, generalni konzul Marina Jovićević i autor Olga Krasić-Marjanović. Događaj je organizovan povodom obeležavanja 20 godina od smrti pisca, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Izložba će biti otvorena do 7. juna 2012.


Srećna slava

Biblioteka Stevan Sremac i Niša je obeležili slavu Sv. Ćirilo i Metodije u prisutvu mnogobrojnih prijatelja i saradnika Biblioteke. Sveštenstvo Sabornog hrama je služilo slavski obred, a domaćica slave ove godine je bila pomoćnica direktora Svetlana Radovanović. Slava je za Biblioteku vrlo važan dan, pa je bila prilika da se odaju priznanja najboljim i najzaslužnijim saradnicima: Američkoj ambasadi, Opštini Medijana i predsedniku Dragoslavu Ćirkoviću, Gradimire Nikoliću - NS Radijatori, Dunav osiguranju, Banci Sosijete Ženeral, Rotari klubu NAISUS, Studentskom kulturnom centru, Studentskom centru, Centru za socijalni rad i Gerontološkom centru. ...Zahvalnice za dragoceni doprinos u obogaćivanju književnog fonda Biblioteke uputili smo Kostadinu Kociću i Mariji Zonjić Kolačar neredne godine je bibliotekar Dejan Cvetković..


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub