DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.U Kraljevu poštuju svoju biblioteku
Odbornici Skupštine grada Kraljeva jednoglasno su prihvatili predlog Komisije za nagrade i priznanja da se Narodnoj biblioteci - Stefan Prvovenčani, za izuzetna dostignuća u oblasti bibliotekarstva, promiciju knjige i čitanja, dodeli Diploma zaslužne organizacije grada. Zahvaljujući na priznanju, direktor Biblioteke Dragana Tipsarević je na svečanom skupštinskom zasedanju rekla: - Zahvaljujemo se za Diplomu zaslužne organizacije grada Kraljeva uvereni da samo činimo, najbolje što umemo, ono što smo dužni činiti, odnosno, da radimo i da smo radili ono što smo kadri, a na narodnu korist - kako je tražio Vuk Karadžić.Činimo to prateći svetska dostignuća u našoj delatnosti, ali i sa istinskom svešću o zavičajnoj ukorenjenosti, o tome da je biblioteka, pre svega, čuvar zavičajnog pamćenja, baštinik ovog zavičajnog tla čiji smo dužnici uvek.


Svetlana Jančić VD upravnika N
Vlada Republike Srbije imenovala je na Svetlanu Jančić za vršitelja dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije. Svetlana Jančić istaknut je bibliotečki stručnjaki. Do sada je bila zamenik direktora NBS i rukovodilac sektora Virtuelna biblioteka Srbije. Do skoro je bila člani Upravnog odbora NBS. Jančić je autor i koautor više bibliografija: Katalog knjiga Biblioteke Srpske pravoslavne eparhije budimske: Knjige na srpskom jeziku i Katalog lične biblioteke Miloša Crnjanskog, kao posebnog fonda NBS... Dosadašnji VD upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić razrešen je te dužnosti 30. septembra kada je Vlada Srbije donela rešenje o postavljenju za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja. Čestitamo poštovanim kolegama. BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA.


Naučna konferencija
U sklopu intenzivne saradnje Narodne biblioteke Srbije i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u petak, 27. septembra u 10.00 sati u prostorijama nacionalne biblioteke, svečano je otvorena konferencija "Srbija između Istoka i Zapada: nauka, obrazovanje i umetnost". Dvanaestu u nizu konfereciju Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu organizovao je u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković i Emporija univerzitetom.
Priznati stručnjaci iz Evrope i SAD izlagaće svoja znanja i iskustva u funkciji razvijanja tema kojima će se Konferencija baviti u okviru oblasti:
uloga biblioteka i bibliografija u savremenom kulturološkom diverzitetu;
problem odnosa svetske kulturne baštine i pozicije manjih kulturnih prostora u njoj;
odnos medija s jedne, i nauke, kulture i obrazovanja, s druge strane;
obrazovanje u svetlu primene novih informacionih tehnologija.


Di-XL projekt
Predstavnici Biblioteke grada Beograda prisustvovali su trećem sastanku Di-XL projekta, koji se odigrava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a u kome je naša biblioteka partner. Sastanku u Pragu sa temom - Diseminacija i eksploatacija putem biblioteka: za uspeh i održivost rezultata projekta celoživotnog učenja - prisustvovalo je 18 predstavnika, sedam biblioteka iz pet evropskih država (Letonija, Litvanija, Grčka, Češka i Srbija), kao i devet predstavnika partnera ovog projekta. Tokom skupa održan je zatvoreni sastanak partnera u Nacionalnoj tehničkoj biblioteci. Sagledani su radni paketi koji su uspešno završeni i precizirana je dinamika i opis daljih aktivnosti iz oblasti preostalih radnih paketa.


Bibliotekari bibliotekarima
U utorak 24. septembra 2013. viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, Bogdan Trifunović, na poziv Narodne biblioteke Srbije i Bibliotekarskog društva Srbije, održao je predavanje zainteresovanim bibliotečkim radnicima na temu Wordpress i bibliotečki veb sajtovi: mnogo muzike za malo para. Ovo predavanje održano je kao prvo u novom ciklusu predavanja - Bibliotekari bibliotekarima, koji organizuje Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekarskom društvom Srbije ... u sklopu intenzivnog delovanja na razvoju i unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u svim segmentima rada kao i na modernizaciji i približavanju novim svetskim bibliotečkim standardima.

Sledeca stranica
Bibliotekari bibliotekarima

U utorak 24. septembra 2013. viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, Bogdan Trifunović, na poziv Narodne biblioteke Srbije i Bibliotekarskog društva Srbije, održao je predavanje zainteresovanim bibliotečkim radnicima na temu Wordpress i bibliotečki veb sajtovi: mnogo muzike za malo para. Ovo predavanje održano je kao prvo u novom ciklusu predavanja - Bibliotekari bibliotekarima, koji organizuje Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekarskom društvom Srbije ... u sklopu intenzivnog delovanja na razvoju i unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u svim segmentima rada kao i na modernizaciji i približavanju novim svetskim bibliotečkim standardima.


DANI EVROPSKE BAŠTINE

Biblioteka grada Beograda se uključila u manifestaciju - Dani evropske baštine 2013, od 20. do 30. septembra 2013. sa šest programa, koji će se održati na tribini - Umetnost -. Ove godine Dani evropske baštine biće obeleženi temom - --Industrijsko nasleđe zaštita i revitalizacija. U cilju popularizacije industrijskog nasleđa kao specifičnog vida kulturnog nasleđa izborom određenih tema iz ove oblasti nastojala se skrenuti pažnja stručne i šire javnosti na pronalazače, vizionare i inovatore koji su doprineli industrijalizaciji i usponu Beograda. Putem predavanja bliže će se upoznati sa objektima industrijskog nasleđa, njihovim funkcijama, revitalizacijom, tehničkim muzejima i drugim ustanovama kulture koje se staraju o njima. Učesnici programa su ugledni stručnjaci iz ove oblasti: akademici, profesori univerziteta, doktori nauka, kustosi muzeja. Sva predavanja i programi biće propraćeni video projekcijom.


25. Međunarodni festival humora za

Tačno na vreme, 17. septembra svečano je otvoren 25. Međunarodni Festival humora za decu. Uz prisustvo velikog broja dece, pisaca, biblio-tekara, opštinskih funkcionera i direktora javnih preduzeća Festival je otvorio dečiji pisac Raša Popov. Predsednik gradske opštine Lazarevac Dragan Alimpijević predao je ključeve grada deci Lazarevca, a festivalsk priznanja uručena su JPRB Kolubara i Slobodanu Stanišiću za dugogodišnju nesebičnu pomoć razvoju Festivala, Seidi Belegović i Zoranu Eriću za doprinos Festivalu kroz višegodišnji kreativni rad sa decom i Radmili Bulatović za dugogodišnju posvećenost radosti detinjstva i nesebičan rad na podsticanju stvaralaštva mladih. A zatim je nastavljeno punom parom...


80.000 naziva .RS domena

Ovih dana je nacionalni internet domen .RS dostigao broj od 80.000 registrovanih naziva. Broj kompanija, organizacija i pojedinaca koji su na taj način zaštitili svoj identitet, naziv firme ili brendova na srpskom internet prostoru, nešto je manji od tog broja, jer neki od njih imaju registrovan veći broj naziva domena za svoje potrebe. Naš domaći .RS domen je jedan od najmlađih nacionalnih domena u svetu, jer je počeo sa radom tek 2008. Svi ostali evropski nacionalni domeni, kao i nacionalni internet registri, postoje još od devedesetih godina prošlog veka, dok je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) ove godine obeležio sedam godina rada. Drugi nacionalni internet domen Srbije, ćirilički .SRB, postoji tek godinu i po dana, i trenutno ima oko 4000 registrovanih naziva. Posle ruskog .RF, naš .SRB je drugi ćirilički domen u svetu. Posle njega su se pojavili kazahstanski .KAZ (registracija je počela u novembru 2012. i do sad je registrovano nešto manje od 2200 naziva), ukrajinski .UKR (registracija je počela krajem avgusta ove godine) i mongolski .MON.


Naši na IFLI

Jedan od najvažnijih događaja u svetkoj bibliotečkoj javnosti je Generalna konferencija i skupština IFLE (Međunarodna federacija bibliotečkih asocijacija i institucija), koja se svake godine održava u nekoj od zamalja sveta koja ima razvijen bibliotečko-informacioni sistem. Ove godine je domaćin 79. IFLA Konferencije bio Singapur, država-grad u južnom delu Azije. Kongres je trajao od 17-23. avgusta i na njemu je učestvovalo više od 3.000 bibliotečkih radnika iz celog sveta (bibliotekari, profesori sa fakulteta, predstavnici bibliotečih asocijacija i institucija, direktori nacionalnih i drugih biblioteka, delegati, izlagači i učesnici na ukupno 223 sesije, predstavnici vlada mnogih zemalja, predstavnici biznisa...). Tema ovogodišnje IFLA Konferencije je bila: Biblioteke budućnosti: beskonačne mogućnosti.Iz naše mreže u Singapuru su sa velikim uspehom učestvovale NBS i biblioteke iz Jagodine i Požarevca. Pogledajte fascinantan izveštaj naših kolega iz Jagosine klikom na sliku.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub