DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Bio jednom jedan laf
U Vukovoj sali Biblioteke grada Beograda održan je okrugli sto - Poštovanom Dušku Radoviću. Okrugli sto je posvećen životu i stvaralaštvu Dušana Duška Radovića, povodom trideset godina od njegovog odlaska.Na skupu su govorili: Petar Peca Popović, Velja Pavlović, Miroslav Maksimović, Jasminka Petrović, Maja Dimitrijević, Valentina Hamović, Jelena Žurić, Mihajlo Pantić (moderator). Pročitan je i tekst Danila Nikolića, koji je bio sprečen da prisustvuje. Cilj okruglog stola je da se izlaganjima eminentnih književnika, književnih kritičara, intelektualaca, savremenika i saradnika Duška Radovića, kao i diskusijom izlagača i publike, da savremen pogled na obiman, raznostran i slojevit Radovićev opus. Izlaganja na okruglom stolu biće osnov za štampanje zbornika.


Dan Laze Kostića
Književna manifestacija - Dan Laze Kostića - održana je u utorak, 3. juna u Srpskoj čitaonici Laza Kostić sa početkom u 18 časova. Tom prilikom dodeljena je i povelja Venac Laze Kostića. - Žiri pesničke povelje Venac Laze Kostića, u sastavu Stojan Berber, Vladimir Jerković i Pero Zubac, doneo je odluku da se ove godine Venac Laze Kostića uruči somborskom književniku, a prevashodno pesniku, Davidu Kecmanu Daki, koji bogatim književnim opusom, raznovrsnim angažovanjem na polju književnosti, kulture, umetnosti i informisanja, decenijama slovi kao ugledna stvaralačka ličnost - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju nagrade Venac Laze Kostića, koja je ove godine pripala Davidu Kecmanu Daki.


Srpska književnost i Veliki rat.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u ponedeljak, 2. juna 2014. godine u Biblioteci grada Beograda izložbu - Srpska književnost i Veliki rat. Predsednik Nikolić je u svom obraćanju rekao da hladna istorijska statistika nema moć da današnjim generacijima približi svu veličinu žrtve i stradalništva srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.Nikolić je istakao da je upravo zato ova izložba važna za potpuni doživljaj jednog istorijskog razdoblja. - Razumevanje rata, spoznaja herojstva i žrtve, uzdizanje na pijedastal junaštva i čojstva srpske vojske i stanovništva, naš ljudski odnos prema Velikom ratu ispravno se može izgraditi i opstati najpre kroz emotivni doživljaj. Tu priču nama i potomcima pričaju pisci koje je na ovom mestu okupila Biblioteka grada Beograda, - rekao je predsednik Srbije.


Zicka hrisovulja - Ranku Joviću
Žiri nagrade Žička hrisovulja u sastavu: Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Živorad Nedeljković, Goran Petrović i Dragan Hamović (predsednik), doneo je odluku da dobitnik Žičke hrisovulje za 2014. godinu bude RANKO JOVOVIĆ, pesnik iz Podgorice, - za buntovnu lirsku molitvu i dubinski zamah srpskog jezika. Priznanje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja i uručuje se dobitniku u Žiči, na Dan Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta 2014. godine. Delu dobitnika biće posvećen zbornik radova sa skupa koji se održava na manifestaciji Žički duhovni sabor, Preobraženje 2014. U Kraljevu, o Spasovdanu 2014. godine.


EIFL-PLIP nagrada po drugi put Srbiji
Nakon što je Narodna biblioteka u Jagodini 2010. godine dobila priznanje za inovativnost od neprofitne međunarodne organizacije EIFL (Electronic Information For Libraries) za projekat AgroLib, ovo prestižno priznanje u novom ciklusu je pripalo Narodnoj biblioteci Dušan Matić, iz Ćuprije za projekat Biblioteka++. Kada se uzme u obzir da su se za nagradu od 20000$ nadmetale biblioteke iz više od pedeset zemalja, postaje jasno koliko je veliki uspeh Biblioteke iz Ćuprije jer je od svih prijavljenih projekata izabrano deset najboljih, od kojih je projekat Biblioteke iz Ćuprije jedini u Srbiji. Uspeh Biblioteke Dušan Matić, ima veliki značaj za razvoj srpskog bibliotekarstva...

Sledeca stranica
Važna informacija

Poštovane koleginice i kolege, u okolnostima proglašene vanredne situacije na čitavoj teritoriji Republike Srbije želimo upoznate sa sadržajem mera zaštite koje je organizovala Narodna bibloteka Srbije i postupite u skladu sa njima.S tim u vezi, potrebno je da u vašim ustanovama uspostavite stalno dežurstvo stručnih ekipa za praćenje situacije usled vanrednih okolnosti, uz procenu moguće ugroženosti stare i retke bibliotečke građe i zgrade biblioteke i o tome permanentno obaveštavate Narodnu biblioteku Srbije. U slučajevima bilo koje vrste ugroženosti građe i zgrade obavezni ste da neodložno obavestite Narodnu biblioteku Srbije. Stalna dežurna telefonska linija u toku 24 sata je: 011 2451-750.


Dan biblioteke u Nišu

Narodna biblioteka - Stevan Sremac, iz Niša je u utorak, 13. maja 2014. godine obeležila 135 godina osnivanja. U jutarnjim satima sveštenici Saborne crkve u Nišu služili su parastos blaženopočivšem Vladici Jeronimu koji je tačno pre 120 godina zaveštao kuću, imanje i knjige i tako, uz Stevana Sremca, postavio temelje današnje niške Biblioteke. Obeležavanje jubileja je nastavljeno, u prisustvu kolega i prijatelja, svečanom akademijom u Biblioteci. U svom obraćanju direktor Nebojša Vasić se osvrnuo na prošlost, podsetio na najvažnije rezultate i zahvalio svim članovima kolektiva na radu i pregalaštvu...Za dugogodišnju uspešnu saradnju uručene su zahvalnice: Fakultetu umetnosti Niš, Simfonijskom orkestru, prof. dr Goranu Maksimoviću, knjižnjvniku Saši Hadži Tančiću, prof. dr Dragiši Bojoviću, Milici Vučković, Milanu Ranđeloviću, predsedniku GO Medijana Nebojši Krstiću i Božidaru Mitiću. U ime nagrađenih prisutnima se obratio prof. dr Dragiša Bojović.


Katalog izdanja biblioteke

- Izdavačka delatnost Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru - naziv je kataloga izdanja Biblioteke koji je ovih dana izašao iz štampe. Autori kataloga, Goran Malbaša, Nataša Plavšić i Gorana Koporan, u svom radu koristili su godišnje izveštaje Biblioteke od 1944. do 2013. godine, monografiju Biblioteke, kao i lisne i elektornske kataloge. Neknjižna građa je u katalog uvrštena u vidu likovnog priloga. Ovaj začajan katalog izdavačke delatnosti Biblioteke će biti na korist kako bibliotekarima, tako i svim korisnicima biblioteke.


Srpska književnost u Prvom svetskom

U Narodnoj biblioteci Srbije svečano je otvorena izložba - Srpska književnost u Prvom svetskom ratu, kojom se daje doprinos obeležavanju velikog jubileja, obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Prisutnima se obratila i jedna od autorki izložbe dr Nada Mirkov-Bogdanović, koja je rekla da su izložbom u posebnim, simbolično naslovljenim segmentima predstavljeni različiti vidovi književnog stvaralaštva u ratnom periodu. Ideja je bila da se osvetle književni procesi, ključne književne pojave i stvaraoci koji su obeležili ovaj period, ali i da se obuhvati usmeno stvaralaštvo, uključujući i rukopisnu tradiciju koja, razumljivo, ima značajno mesto u književnosti stvaranoj u ratnim okolnostima.


Dan biblioteke u Jagodini

Povodom Dana obeležavanja Narodne biblioteke Radislav Nikčević u Jagodini je svečano otvorena izložba - Izdavaštvo Narodne biblioteke Radislav Nkčević 1980 2013, autora Marije Crnković. Direktorka Biblioteke, Vesna Crnković uputila je pozdravne reči brojnim gostima, zvanicama i kolegama, nakon čega su dodeljene knjige najboljim čitaocima u periodu između dva rođendana Biblioteke. Za najbolje čitaoce su proglašeni Isidora Šišaković, Jordan Avramović, Anastasija Volčanovska (dečja knjiga), Dragan Milojević, Miroslava Terzić, Petar Leković, Gordana Milić (Odeljenje za odrasle) i Tamara Đurađ (strana knjiga). U muzičkom delu programa ovu svečanost oplemenio je poznati jagodinski rok-kantautor i književnik Predrag Peca Stefanović.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub