DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.NBS dobila VD
Vlada Srbije imenovala je istoričara u prevodioca Dejana Ristića, za vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije.On je poslednjih 10 godina radio u Ministarstvu rada i socijalne politike. Ristić je autor više stručnih i naučnih radova, a u okviru biblioteke "Baština ratnika" čiji je inicijator i pokrovitelj Ministarstvo, napisao je, između ostalog, pogovor za knjigu "Spisi o Srbima" najznačajnijeg francuskog pesnika epohe romantizma Alfonsa de Lamartina.


Završili SU
Vlada Srbije je na telefonskoj sednici 20.01.2012.godine razrešila dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, potvrdio je direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.


Dan Biblioteke grada Beograda
Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, obeležila je 11. januara svoj 81. rođendan. Tom prilikom, dodeljene su nagrade Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Takođe, posetiocima su predstavljeni najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini.Gostima, među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... obratio se ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković...Detaljnije klikom na sliku...


Simultanka
Tridesetak čačanskih osnovaca družiće se na zimskom raspustu sa šahovskom tablom i interna-cionalnim majstorom Đorđem Roljevićem, članom Šahovskog kluba Borac, u Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis. Na prvom susretu 4-tog januara, Roljević je odigrao simultanku na petnaest tabli, a rezultat je na kraju bio 13:2 za šahovskog majstora. Ovo je prvi put da Biblioteka uvrsti ovu drevnu igru u program kreativnih radionica za decu. Odziv najmlađih je iznad očekivanja pa se već razmišlja da šah trajno bude prisutan u radu Bibliteke i da se uspostavi saradnja sa podmlatkom Šahovskog kluba Borac i drugim poklonicima igre na 64 polja. Zimska radionica šaha trajaće do početka drugog polugodišta.


Lep IT iskorak
Jedna od prvih članica naše mreže srpskih biblioteka i aktivni subjekt u unapređenju vir-tuelnog bibliotečkog delovanja u nas, Biblioteka "Radoslav Nikčević" iz Jago-dine postavila je novu internet prezentaciju. Posle velikog uspeha sa projektom AGROLIB, koji je pred samim vratima druge faze realizacije, raduje nova postavka i dizajan osnovnog sajta, portalske postavke.Na adresi http://www.jabooka.org.rs/ se sada pored ulaska u elektronski katalog, može vrlo dugo boraviti i upoznati sa istorijom biblioteke, digitalizovanim sadržajima, ali i programskim aktuelnostima. Čestitamo.

Sledeca stranica
Tehnologija i kulturni identitet

U prostorijama požarevačke biblioteke proteklog ponedeljka predstavljena je knjiga Tehnologija i kulturni identitet" Triva Inđića. Autora knjige i akademika Časlava Ocića koji je govorio o delu, predstavila je direktorka biblioteke Beba Stanković. O svojoj knjizi eseja, Inđić, koji je sociolog, prevodilac, diplomata i politički savetnik predsednika Republike Srbije od 2004.godine, rekao je da je tehnologija i tehnološki napredak sastavni deo svakog modernog društva, osvrnuvši se na prilike u Srbiji i njenom odnosu prema društvenom razvoju. - Ova knjiga je rezuptat saradnje sa grupom inženjera iz Instiuta Mihajlo Pupin" u Beogradu koji su osnovali udruženje Nauka i društvo". Pošto su to bili, pre svega inženjeri, njima je u jednom trenutku nedostajao dijalog sa ljudima iz društvenih nauka.


Seminar za dva okruga

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, uspešno je organizovala četvrti po redu seminar za bibliotekare osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Seminaru, koji je održan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Čačku, prisustvovalo je 50 bibliotekara iz ivanjičke, lučanske, gornjomilanovačke i čačanske opštine, među kojima i deset kolega iz opštinskih biblioteka iz Moravičkog okruga. Održavanje seminara pomoglo je finansijski Ministarstvo za kulturu kroz godišnju pomoć radu matičnih biblioteka... O raznovrsnim oblicima i značaju kreativnog rada u školskim bibliotekama govorile su Danica Otašević, i bibliotekari Dečjeg odeljenja Jelena Duković i Marijana Lazić.


Glavni junaci u Infobusu

U organizaciji Matične biblio-teke Vuk Karadžić iz Prijepolja, a posredstvom In-fobusa i uz podršku Državne lutrije Srbije realizuje se jedinstven projekat koji ima za cilj približavanje knjige predškolcima i učenicima nižih razreda osnovnih škola, ali i upoznavanje sa osnovama pozorišne igre.Učenici Osnovne škole Svetozar Marković iz Brodareva, pripremili su igrokaz pod nazivom Glavni junak jedne knjige došao mi da se hvali, kao aluziju na pesmu Duška Trifunovića.Mali glumci su se protekle sedmice predstavili učenicima četvororazrednih škola u selima Potok i Zavinograđe, u koje nikada ni jedno pozorište, niti i jedan sličan program nisu prikazani, iako i danas, za razliku od mnogih drugih, ova isturena odeljenja matične brodarevske škole, imaju po 15 đaka. Ono što ostaje za nezaborav je srdačna dobrodošlica, veseli razgovori o omiljenim junacima knjiga kao i izbor najbolje ostvarenog književnog lika na sceni.


Naši uspešno u Trnovu

Regionalna biblioteka "Petko Slavejkov" - Veliko Trnovo, organizovala je Desetu nacionalnu konferenciju "Biblio-teke - čitanje - komunikacije". Bib-liotekar, iz biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu, Snežana Radović učestvovala je sa radom na temu "Digitalne kolekcije i pristup korisnika". Izlaganje je pratio zapažen desetominutni film čiji je autor Ljubiša Nikolić. Veliko Trnovo je 17-18. novembra bilo domaćin Konferencije na kojoj su izlagali 58 profesora, doktoranta i bibliotekara iz zemlje i inostranstva. Pored koleginice Radović iz Srbije, ove godine učesnici su bili iz Rusije i Švajcarske.


Marija Popović Trandafil

U znak sećanja na dobrotvorku Mariju Popović Trandafil, veliku zadužbinarku Matice srpske i njenih ustanova, od čijeg se rođenja ove godine navršava dvesto godina, Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka, čije su autorke Ivana Grgurić i Silvija Čamber, može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 1. do 28. novembra 2011. godine. Elektronski katalog izložbe, uz kataloge prethodno postavljenih elektronskih izložbi, trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, a u skraćenom obliku, zajedno sa štampanim katalozima dosad realizovanih izložbi, i na sajtu www.bms.rs. ili klikom na fotografuju u ovoj vesti.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub