DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Razgovor o Raičkoviću
Obeležavajući dve godišnjice modernog klasika srpskog pesništva Stevana Raičkovića: 5 godina od smrti i 60 godina od objavljivanja zbirke Pesma tišine, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, Kraljevo organizovala je program - Razgovor o Raičkoviću (povodom knjige Dragana Hamovića Raičković - Pesnički razvoj i poetičko okruženje). Evocirajući svoje uspomene na ovog modernog srpskog klasika, o Stevanu Raičkoviću govorili su : Matija Bećković, Jovan Delić, Miroslav Maksimović i Dragan Hamović. Posetioci su imali prilike da vide i čuju odabrane snimke pesnika iz dokumentarne arhive RTS-a. Istim povodom, od 7. do 13. maja, u izlozima Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova) Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstaviće izložbu Vrh tišine (autor Ana Gvozdenović, likovna oprema Dragan Pešić)...


Korak po korak ka čoveku
Korak po korak ka čoveku - naziv je književne večeri Tune Hednebe, koju je organizovala čačanska Biblioteka u saradnji sa Skupštinom opštine Gornji Milanovac, Bibliotekom Braća Nastasijević i Društvom srpsko-norveškog prijateljstva, u Norveškoj kući u Gornjem Milanovcu. U programu večeri učestvovali su: Danica Otašević, direktor Biblioteke, Bogdan Trifunović tekstom o sudbini srpskih zarobljenika interniranih u Norvešku 1942. godine, a svoje stihove na norveškom čitala je Tune Hednebe. Njenu poeziju na srpskom jeziku interpretirali su Janko Balšić, Milica Kaplarević i Sanja Ilić, učenici Gimnazije Takovski ustanak iz Gornjeg Milanovca.


Qualico 2012
Biblioteci grada Beograda, od 26. do 29. aprila, održana je Međunarodna konferencija Qualico 2012. Organizatori konferencije bili su Univerzitet u BeograduiUdruženje za kvantitativnu lingvistiku IQLA (International Quantitative Linguistics Association). Tema Konferencije glasila je: Strukture i procesi u jeziku i tekstu, perspektive kvantitativne lingvistike. Preko 40 vrhunskih lingvista iz čitavog sveta (Rusija, Japan, Grčka, Kina, Češka, Austrija, Nemačka, Holandija, Italija, Poljska...) debatovalo je o savremenim lingvističkim dostignućima i trendovima.


Saradnja NBS i NUBRS
Na poziv direktorke Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljane Zekić, vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić sa saradnicima posetio je Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske povodom obeležavanja dana te ugledne institucije. Tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji dve institucije što će značajno doprineti jačanju i obogaćivanju saradnje u oblasti kulture između Republike Srbije i Republike Srpske. Istoga dana, stručnjaci Narodne biblioteke Srbije mr Milanka Ubiparip, Maša Miloradović i Brankica Resan predstavili su u Banja Luci aktivnosti srpske nacionalne biblioteke.


POZIV
Odeljenje za matične poslove Narodne biblioteke 'Stevan Sremac' u Nišu, u saradnji s Obrazovnim centrom Narodne biblioteke Srbije, u petak 04. maja 2012. godine, s početkom u 9,30 i završetkom u 15,00 sati, organizuje obrazovni program na temu:
Predmetna klasifikacija u skladu s JUNIMARK formatom (srednji nivo) Voditelj programa je bibliotekar savetnik Ilinka Smiljanić, glavni redaktor stručnog kataloga Narodne biblioteke Srbije.
Predviđeno je da se predavanjem i praktičnim vežbama obrade sledeća područja:
1. Tipska rešenja i usaglašavanje predmetne klasifikacije, kroz primere
2. Rešavanje konkretnih problema s knjigom u ruci
3. Samostalne vežbe
Program je namenjen bibliotekarima svih tipova biblioteka koje su umrežene, ili imaju lokalnu računarsku podršku i programe, i koje rade po JUNIMARK formatu. DETALjI KLIKOM NA SLIKU...

Sledeca stranica
Nacionalna manifestacija

Nacionalna mani-festacija obeležavanja Svetskog dana knjige održana je u organizaciji Narodne biblioteke Srbije. Predstavljena je vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige, dar Grada Beograda NBS. Dejan Ristić, v.d. upravnika NBS, i upravnik Narodnog pozorišta, Božidar Đurović potpisali su Protokol o saradnji NBS i Narodnog pozorišta. Na Trgu Republike predstavljen je bibliobus NBS i Biblioteke Vuk Karadžić u Prijepolju, koji veoma uspešno radi od 2003. godine.Načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija NBS, mr Biljana Kosanović održala je predavanje i radionicu - Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e-?. U NBS izvršena je svečana primopredaja velikog broja prevedenih dela Milorada Pavića. U pitanju je poklon supruge pokojnog velikana Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović. Uz niz drugih promotivnih aktivnosti tokom dana, završni segment Nacionalne manifestacije dana knjige, bilo je poetsko veče gde su stihove posvećene knjizi govorili Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić.


Stihobus

Ovog jutra, od 9 časova, krajevima Opštine Čačak uputio se poetski Stihobus, da putevima i stihovima zavičajne poezije poveže u jedan krug kulturno nasleđe Čačka i okoline. Ovaj program 49. Disovog proleća realizuje se u okviru proslave Svetskog dana knjige, 23. aprila.Autobus sa preko 20 učesnika krenuo je iz Čačka, i do 12 časova posetio je Trnavu i Zablaće. Nakon toga Stihobus nastavlja dalje, za Slatinu, Mrčajevce, Preljinu i Čačak, gde se lirsko putešestvije okončava u Gimnaziji Čačak ...


Matica u Kraljevu

U okviru programa Nacionalne ustanove kulture, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani, Kraljevo, predstavljena je novosadska Matica srpska, najstarija kulturna i naučna ustanova u Srba. Osnovana je 1826. godine u Pešti, s ciljem da 'predstavlja srpsku kulturu u Evropi i radi na prosvećivanju srpskog naroda.' Matica srpska danas ima oko dve hiljade saradnika iz najrazličitijih oblasti, izdaje jedanaest književnih i naučnih časopisa i publikacija, kapitalnih za srpsku kulturu i narod...O najstarijoj srpskoj kulturnoj i naučnoj ustanovi Kraljevčanima su, osim Slavka Gordića, govorili prof. dr Dragan Stanić, glavni urednik Srpske enciklopedije i prof. dr Mato Pižurica, sekretar Odeljenja za književnost i jezik.


Muzika u slici i reči

Premijerni nastup grupe Crasy dogs u Užicu bio je odlična prilika da bibliotekari izlože i pokažu sugrađanima jedan deo velikog broja biografija i autobiografija poznatih izvođača rok i klasične muzike koji se nalaze u fondu Narodne biblioteke Užice. Crasy Dogs, odnosno Dalibor Bogdanović - violončelo, Ignjat Milićević - klavijatura i Aleksandar Vasiljević Cike za bubnjevima, priuštili su nam nesvakidašnje muzičko iskustvo i nadamo se da ćemo uskoro moći ponovo da čujemo kako hitovi Metalike, Led Cepelina, Nirvane, Majkl Džeksona, Krenberis i drugih mogu moćno i neobično da zvuče . Prostor koji nije uobičajen za ovakve nastupe i nesvakidašnji sastav instrumenata privukli su veliki broj Užičana a utisak su pokvarili jedino tmurni oblaci koji su uslovili da se koncert održi u holu a ne na platou ispred Biblioteke kako je bilo planirano.


Povratak knjige

NBS sa velikim zadovoljstvom saopštava da je tokom prvih nekoli sati kampanje ,,Povratak knjige na Kosančićev venac prikupljeno više od 1.500 naslova dragocenih publikacija iz Srbije i više od trideset država Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike. Više od stotinu institucija iz čitave zemlje (biblioteke, muzeji, arhivi, zavodi za zaštitu spomenika kulture, domovi kulture i kulturni centri), organi vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i više od 30 ambasadora darovalo je dragocene knjige tokom trajanja ceremonije koja je danas održana na Kosančićevom vencu u Beogradu.Prikupljene knjige izložene su na prvom spratu zdanja nacionalne biblioteke na Svetosavskom platou. Sve knjige, namenjene su biblioteci u Kuršumliji. Narodna biblioteka Srbije izražava zahvalnost svima koji su uzeli ili učešće u kampanji - Povratak knjige na Kosančićev venac.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub