DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.BGB u Hajatu
U okviru banket dela prestižnog hotela Hyatt Regency Belgrade, od 5. novembra predstavljena je stalna promotivno-turistička postavka Biblioteke grada Beograda. BGB kao javna, gradska biblioteka ima širok spektar obaveza i aktivnosti, a jedna od njih jeste svakako predstavljanje našeg grada i omogućavanje gostima sa svih meridijana da upoznaju njegove lepote i da spoznaj u njegove vrednosti.


Lepo zbori - Jućiro Omori
Stihovanim naslovom ovog priloga Kraljevačka biblioteka želi da zahvali Ambasadi Japana u Beogradu i Juićiru Omoriju, atašeu za kulturu, za uspešnu saradnju, podršci i poklonima koje im upućuju.Juićiro Omori je po drugi put ove godine, posetio Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani i Dragani Tipsarević, direktorici, uručio paket knjiga, poklon japanske ambasade. Krajem minule nedelje, opet u organizaciji Ambasade, održan je u Biblioteci program - Zen budizam i japanska duhovnost, koji je Kraljevčanima još više približio Zemlju izlazećeg Sunca.


Jagodinci na Baliju
Od 20. do 23. oktobra 2013. na Baliju, Indonezija, organizovana je druga regionalna konferencija, Bijond Akses 2013 Azija, gde su se okupili stari i novi članovi ove organizacije, iz Avganistana, Kirgistana, Moldavije, Indonezije, Filipina, Mjanmara, itd. Tim iz Narodne biblioteke i Jagodine su činili: direktorka biblioteke, Vesna Crnković, predstavnik lokalne samouprave, Miroslav Cvijetić i bibliotekar, Jelena Rajić. Tema ovogodišnje konferencije je bila Gradimo mostove- Unapređenje saradnje svih zainteresovanih strana za rast i održivi razvoj. Na sesijama na kojima su učesnici Bijond Akses Azija 2013 imali prilike da prisustvuju, eminentni stručnjaci su govorili o veoma važnim temama koje su, između ostalog, vezane i za bibliotekarstvo.


Konkurs za NBS
UPRAVNI ODBOR NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE -ustanove kulture od nacionalnog značaja, raspisao je JAVNI KONKURS ZA IZBOR UPRAVNIKA. Konkurs je raspisan na osnovu člana 35. stava 2 Zakona o kulturi i člana 17. stava 2 Zakona o bibliotečko-informativnoj delatnosti i člana 42 Statuta Narodne biblioteke Srbije. Konkursom su jasno definisani uslovi koje kandidat mora da ispunjava i rok i način podnošenja prijava. Tekst Konkursa objavljen u dnevnom listu POLITIKA od 26.10.2013.Tekst konkursa ne možete videti na sajtu NBS, ali ga možete videti ovde klikom na sliku .


Ministar uz bibliotekare
Nakon što su posetili biblioteku - Vladislav Petković Dis, u Čačku, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i dr-žavni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić gledali su prenos svečanog otvaranja 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Tasovac i Ristić su gledali prenos u biblioteci - Vuk Karadžić, u društvu direktorke Nermine Duran, kao i direktora biblioteka i bibliotekara iz Užica, Priboja, Sjenice i Nove Varoši. Biblioteci u Prijepolju, koja predstavlja jedan od najuspešnijih kolektiva i koja je imala prvi bibliobus kako bi omogućila da knjige stignu do najudaljenijih korisnika u svojoj opštini, poklonjeno je 300 knjiga.

Sledeca stranica
Nagrada Marku Nediću

Nagrada Đorđe Jovanović, koja se dodeljuje za knjigu eseja i književne kritike objavljenu između dva Beogradska sajma knjiga, uručena je u Biblioteci grada Beograda, Marku Nediću za delo - Između realizma i postmoderne, u izdanju Zavoda za udžbenike. Žiri u sastavu: dr Jovan Delić (predsednik), dr Aleksandar Jerkov i dr Mihajlo Pantić doneo je, na sednici 16. oktobra, jednoglasnu odluku da Nediću pripadne nagrada koju od 1967. godine dodeljuje Biblioteka Đorđe Jovanović OJ Stari grad. Pantić je u obrazloženju nagrade primetio da opus Marka Nedića upućuje da je reč o jednom od najprisustnijih, najodanijih, najodgovornijih i najmanje iracionalno ostrašćenih srpskih kritičara poslednje trećine prošlog i svih godina novog veka. Nagradu, koja se sastoji od povelje i novčanog dela, Nediću je uručila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, izrazivši zadovoljstvo zbog kontinuiteta u dodeljivanju priznanja - Đorđe Jovanović.


Sombor - Baja

U četvrtak, 17. oktobra, u Somboru su se sastali rukovodioci somborske Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i Biblioteke sa kulturnim centrom - Adi Endre, iz Baje i tom prilikom konkretizovali načine saradnje dve ustanove. Saradnja gradskih biblioteka traje već godinama unazad, s manjim ili većim intenzitetom, a u četvrtak su postavljeni temelji za novu čvrstu saradnju dve ustanove. Razmenjene su ideje o mogućnostima saradnje na pograničnim projektima, organizovanju zajedničkih konferencija, ali i uzajamnoj pomoći u očuvanju i proširenju knjižnog fonda


Dis u gostima

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banja Luci uspešno je 10. i 11.oktobra 2013.godine Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis predstavila svoja izdanja i pozitivna iskustva na čuvanju zavičajne baštine. Pod nazivom -Dis u gostima, promovisana je knjiga Disovih sabranih pesama - Sa zaklopljenim očima, čiji je izdavač čačanska biblioteka, kao i film - Dis i njegova Proleća. Goste i brojnu publiku najpre je pozdravila direktor Nacionalne i univerzitetkse biblioteke Ljilja Petrović Zečević, naglasivši da je ovo prvi susret dve ustanove, ali i pesnika Disa sa banjalučkim poklonicima poezije. Sudeći po interesovanju, ne i poslednji.


U Kraljevu poštuju svoju biblioteku

Odbornici Skupštine grada Kraljeva jednoglasno su prihvatili predlog Komisije za nagrade i priznanja da se Narodnoj biblioteci - Stefan Prvovenčani, za izuzetna dostignuća u oblasti bibliotekarstva, promiciju knjige i čitanja, dodeli Diploma zaslužne organizacije grada. Zahvaljujući na priznanju, direktor Biblioteke Dragana Tipsarević je na svečanom skupštinskom zasedanju rekla: - Zahvaljujemo se za Diplomu zaslužne organizacije grada Kraljeva uvereni da samo činimo, najbolje što umemo, ono što smo dužni činiti, odnosno, da radimo i da smo radili ono što smo kadri, a na narodnu korist - kako je tražio Vuk Karadžić.Činimo to prateći svetska dostignuća u našoj delatnosti, ali i sa istinskom svešću o zavičajnoj ukorenjenosti, o tome da je biblioteka, pre svega, čuvar zavičajnog pamćenja, baštinik ovog zavičajnog tla čiji smo dužnici uvek.


Svetlana Jančić VD upravnika N

Vlada Republike Srbije imenovala je na Svetlanu Jančić za vršitelja dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije. Svetlana Jančić istaknut je bibliotečki stručnjaki. Do sada je bila zamenik direktora NBS i rukovodilac sektora Virtuelna biblioteka Srbije. Do skoro je bila člani Upravnog odbora NBS. Jančić je autor i koautor više bibliografija: Katalog knjiga Biblioteke Srpske pravoslavne eparhije budimske: Knjige na srpskom jeziku i Katalog lične biblioteke Miloša Crnjanskog, kao posebnog fonda NBS... Dosadašnji VD upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić razrešen je te dužnosti 30. septembra kada je Vlada Srbije donela rešenje o postavljenju za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja. Čestitamo poštovanim kolegama. BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub