DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nagrada Književnog kluba Kraljevo
Pesniku Aleksandru Mariću uručena je u kraljevačkoj biblioteci Godišnja nagrada Književnog kluba koja se već dvanaest godina dodeljuje iz donacije dr Hranislava Miloševića. Mariću je nagrada pripala za pesnički rukopis - Obručavanje svetlosti. Uručujući nagradu, donator dr Hranislav Milošević je naglasio da će Marića knjiga dobiti zasluženo mesto u književnosti koja se stvara u Kraljevu, centru srpske pisane reči. - Knjiga koja je pred vama u stvari je potraga za očinstvom, traganje za očinstvom tela i zato je posvećena mom dedi Dragiši, preko koga mi Marići vučemo poreklo još od Adama i Eve i imamo sve osobine čovečanske, ali i zavete. Drugo očinstvo je ono koje simbolizuje duhovno opredeljenje koje takođe držimo, koje je u ovom slučaju vezano za Hilandar i to u opisu trenutka kada gori ova naša poslednja odstupnica, zbeg naš. U drami očinstva Simeonovog i sinovstva Savinog koje je obeležilo celu srpsku istoriju. I na kraju potraga za očinstvom u poeziji...reči su nagrađenog pesnika. O nagrađenom rukopisu govorio je pesnik Miloje Radović, predsednik žirija Književnog kluba. Marićeve stihove kazivao je glumac Dragan Pešić.


Konkurs za nagradu Đura Đukano
Narodna biblioteka Jovan Popović iz Kikinde raspisala je konkurs za literarnu nagradu -Đura Đukanov. Nagrada se dodeljuje za najbolju zbirku pripovedaka autora mlađeg od 30 godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima. Nagrada - Đura Đukanov, se sastoji od štampanja knjige džepnog formata, u tvrdom povezu, u tiražu od 350 primeraka. Rok za dostavljanje rukopisa je 31. maj 2014. godine. Rukopise slati isključivo u elektronskom formatu, na e-mail adresu: konkurs_djukanov@hotmail.com ili poslati CD na adresu: Narodna biblioteka - Jovan Popović, Trg srpskih dobrovoljaca 57,23300 Kikinda. Sa naznakom: Za literarni konkurs.


Biblioteka za poneti
Ogranak Biblioteke Milutin Bojić u Ovči po drugi put se našao na meti kradljivaca. U oba slučaja s novog objekta biblioteke ukradeni su bakarni oluci. Najnoviji slučaj, koji se dogodio u utorak, 21. januara 2014. u ranim jutarnjim satima (oko 3.00), zabeležila je kamera postavljena na objektu biblioteke. Na snimku se jasno vidi kako nepoznata osoba rukama otkida oluk koji se nalazi desno od ulaza u biblioteku, i odnosi oko šest metara bakarnog oluka. Prethodna krađa dogodila se 1. jula 2013. godine, kad su otkinuta dva oluka u dužini od preko 10 metara.Oba slučaja su prijavljena policiji.U roku od 24 sata,hitrom policijskom akcijom, korisnik oluka biblioteke u nenamenske svrhe priveden je pravdi, a oluke su neznato oštećene vratili osnovnoj nameni.


U 2014. sa 65+
Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Narodna biblioteka - Stevan Sremac, je sa Gradskom opštinom Medijana organizovala posetu Gerontološkom centru i priredila prigodan program. Na samom početku druženja sa stanarima centra sa par toplih reči obratili su im se narodni poslanik Milorad Stošić, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić i direktor biblioteke Nebojša Vasić. Pored poezije i proze koju su čitali članovi niškog ogranka SKOR-a: Tatjana Bogdanović, Zoran Maslaković i Bratislav Petrović; naše sugrađane trećeg doba uveselio je Marko Nikolić, student Muzičke akademije Ukrajinskog nacionalnog univerziteta. Biblioteka Gerontološkog centra sada je bogatija za preko dvesta knjiga koje su poklonili organizatori i učesnici programa.


Kraj vikenda za kraj godine
Pozorišna predstava Narodnog pozorišta iz Užica - Kraj vikenda, po tekstu Mome Kapora, a u režiji Ljiljane Ivanović, gostovala u Biblioteci Ljubiša R.Đenić u Čajetini. Ovo je jedna od trenutno najizvođenijih predstava u srpskom teatru. U ovoj duodrami iz Kaporovog sveta dolaze likovi koje svi poznajemo - bračni par, On i Ona, koje su proslavili Rada Đuričin i Miša Janketić u istoimenoj hit predstavi JDP-a osamdesetih godina. Kaporov tekst se bavi demistifikacijom tradicionalnih bračnih uloga. Glumačko umeće Slobodana Ljubičića i Divne Marić, glavnih glumaca ove predstave, na najbolji način prenosi vedrinu Kaporovog sveta.

Sledeca stranica
Dis kao Pepeljuga

Poslenici kulture tek su 23. decembra 2013. mogli da vide finansijske planove za narednu godinu koje je skrojilo gradsko rukovodstvo, a sutra će o tome diskutovati i izjasniti se većnici Gradske skupštine. Iako su planovi ustanova sa finansijskim pokazateljima bili dostavljeni osnivaču još u septembru, nijednom nije došlo do razgovora na ovu temu uprkos insistiranju direktora ustanova. Tako su krojači šili odelo kulture prema svojim merilima, smanjivali i kresali gde su mislili da treba, ukidali šta su hteli i stavili ustanove pred svršen čin uzmi, uklopi se kako znaš i umeš, traži pare na strani, ako nećete da vam se smanjuju plate. Finansijski plan za 2014. godinu Gradske biblioteke izgleda kao na tabeli, nedostaju sredstva za plate koja još nisu iskazana. Cipela je određena, pa, kao u priči o Pepeljuzi, seci prste, petu!. . . Da li se to Grad Čačak odriče 51.Disovog proleća, koje je postalo institucija srpske kulture? . . . Da li nam je dosta kulture, pa se okrećemo zabavi, jer za tri koncerta u budžetu je bez problema izdvojeno 2.500.000 dinara. Šta ostaje posle Disovog proleća, a šta posle koncerta za novogodišnju noć? Kakva nam se to budućnost sprema? Da li ćemo svi plesati u jednom ritmu, skandirati iste reči, klimati glavom kao zombiji?


Knjige iz NBS na Kalemegdanu

Izložba - Iz zbirke rukopisnih knjiga Narodne biblioteke Srbije" biće otvorena u utorak, 24. decembra 2013. godine na Savskom šetalištu, u parku Kalemegdan. Posetioci parka Kalemegdan biće su u prilici da vide odabir rukopisnih knjiga iz zbirke Narodne biblioteke Srbije, koji svojim opštim izgledom i sadržajem oslikavaju razvoj srpske pismenosti i kulture od srednjeg veka pa sve do prvih decenija 19. veka. Posebno su interesantni i važni oni rukopisi koji sadrže originalna dela stare srpske književnosti, pravne spomenike srednjovekovne Srbije, kao i brojni zbornici antologijskog sadržaja, koji pokazuju koja su prevodna dela vizantijske književnosti bila prepisivana i čitana u srpskoj sredini.Autor izložbe je prof. dr Tatjana Subotin Golubović. Ovo je još jedna od prepoznatljivih akcija NBS u poslednje koje nastaju zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije iz njegovih redovnih konkursa. A biće ih sve više i više ... za NBS


I ovo je Dan bibliotekara

Umesto da praznuju, naše kolege u Kraljevu minule nedelje pali su nogu od posla. Oni su povodom 14. decembra, Dana bibliotekara, upisali 1. 600 novih članova. Upis je bio besplatan, pa je tako Pozajmno bogatije za 1.100, a Dečje odeljenje za 500 novih korisnika. To je, svakako, najvažniji detalj s prošlonodeljnog praznovanja, a o ostalima, kojima bi se podičile mnogo veće sredine i biblioteke, pred našim brojnim prijateljima i saradnicima, govorila je direktor Dragana Tipsarević...Da napori bibliotekara da sugrađanima što više približe knjigu i čitanje, napomenula je Tipsarevićeva, govori i podatak da svakodnevno u našu biblioteku uđe preko 300 Kraljevčana.


DAN BIBLIOTEKARA


DAN BIBLIOTEKARA SRBIJE 14. decembar 2013.


IT izvori informacija

U okviru matičnih funkcija Narodne biblioteke Užice održana su predavanja u srednjim školama u Užicu. Učenici Ekonomske i Umetničke škole u Užicu upoznali su se sa elektronskim izvorima informacija, načinima pretraživanja i servisima koje nudi Narodna biblioteka Užice radi pronalaženja pouzdanih informacija i lakšeg snalaženja u moru informacija na Internetu. Predavanje pod nazivom - Pronađi pravu informaciju, održano je u sredu 4. decembra u Umetničkoj školi. Predavači su bili bibliotekari Naučnog odeljenja Dragana Ristanović i Biljana Ristović i rukovodilac Matične službe NBU Ilija Smiljanić. Nekoliko dana ranije u Ekonomskoj školi predavanje sa istom tematikom održale su Bojana Marinčić, bibliotekar i Dragoslava Rodaljević, bibliotekar savetnik.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub