DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Srećna slava
Biblioteka Stevan Sremac i Niša je obeležili slavu Sv. Ćirilo i Metodije u prisutvu mnogobrojnih prijatelja i saradnika Biblioteke. Sveštenstvo Sabornog hrama je služilo slavski obred, a domaćica slave ove godine je bila pomoćnica direktora Svetlana Radovanović. Slava je za Biblioteku vrlo važan dan, pa je bila prilika da se odaju priznanja najboljim i najzaslužnijim saradnicima: Američkoj ambasadi, Opštini Medijana i predsedniku Dragoslavu Ćirkoviću, Gradimire Nikoliću - NS Radijatori, Dunav osiguranju, Banci Sosijete Ženeral, Rotari klubu NAISUS, Studentskom kulturnom centru, Studentskom centru, Centru za socijalni rad i Gerontološkom centru. ...Zahvalnice za dragoceni doprinos u obogaćivanju književnog fonda Biblioteke uputili smo Kostadinu Kociću i Mariji Zonjić Kolačar neredne godine je bibliotekar Dejan Cvetković..


DESANKA KOPICLU
Pesnik Vladimir Kopicl dobitnik je književne nagrade Desanka Maksimović, koja je tradicionalno dodeljena u Brankovini. Nakon polaganja cveća na humku velike pesnikije i pozdravnih reči domaćina i predstavnika Zadužbine Desanka Maksimović, Radmila Lazić je obrazlažući odluku žirija istakla da je Vladimir Kopicl nagrađen za celokupno poetsko delo i doprinos srpskom pesništvu. U ime pokrovitelja ove svečanosti, Grada Valjeva, okupljene je pozdravio gradonačelnik Zoran Jakovljević dodavši tom prilikom da pored slavnih ustanika i vojskovođa predstavnici Grada Valjeva uvek ističu i ime najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović.


Brendiranje NBS i čitanja
Prezentacija niza suvenira Narodne biblioteke Srbije održana je 18. maja ove godine u srpskoj nacionalnoj biblioteci priređena revija suvenira na kojoj su modeli bili zaposleni u NBS, a otvorio ju je upravnik koji je izašao u beloj majici sa slikom prve gramofonske ploče u muzejskoj kolekciji i sa torbom na kojoj je odštampan motiv sa beogradskih ulica u stilu onih koje su nosili kolporteri. Ta impresivna riznica je neiscrpan fond za izuzetne dizajnerske ideje,a pri tome, posredno se promovišu čitanje i sve kulturne vrednosti. Nije zapostavljena ni komercijalna strana, ali cene pokazuju da su suveniri pristupačni za svačiji džep i u kriznim vremenima.Autor svih suvenira je dizajner Rastko Šurdić. Prezentacija suvenira Narodne biblioteke Srbije predstavlja prvu fazu definisanja posebnog brenda nacionalne biblioteke budući da detalji na svim suvenirima predstavljaju deo prebogatih kolekcija Narodne biblioteke Srbije.


Biti srećan u biblioteci
Najveća je umetnost biti srećan. Kada se spoje umetnost i mladost, eto recepta za sreću.Atmosferu ovakvog spoja mogao je da oseti svako ko je 15. maja 2012. svratio u Opštinsku biblioteku Kovačica, koja je tog dana proslavljala svoj dan. Slavlje je bilo u znaku izložbe mladih umetnica Marine Bireš, Elene Tomaš, Sanje Stvorec i Magdalene Toman, koje preferiraju pravce u likovnoj i primenjenoj umetnosti nekarakteristične za ovu sredinu. Tako je proslavljen 17 rođendan Biblioteke. ...Glavni gosti rođendana bile su mlade akademske umetnice i pedagozi Marina Bireš i Elena Tomaš, sadašnja i buduća studetkinja Akademije likovnih i primenjenih umetnosti Sanja Stvorec i Magdalena Toman, istoričarka umetnosti Jarmila Ćendić i mlade glumice Danka Svetlik i Marija Mihaela Labat. Izložba eksponata iz likovne i primenjene umetnosti raznih pravaca i u raznim tehnikama (ulje na platnu, akvarel, kolaž, pastel, crtež...) biće publici dostupna do kraja ove nedelje.


Uspešno u Slivenu
Na poziv organizatora 14. Bugarskog nacionalnog festivala dečje knjige, pred-stavnici Narodne biblioteke Stevan Sremac iz Niša bili su gosti i učesnici među-narodnog okruglog stola - Tabui u književnosti za decu. Okrugli sto okupio je veliki broj autora: profesora univerziteta, pedagoga, pisaca i bibliotekara iz Italije, Mađarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i drugih država. Radove na ovom skupu su izlagali i Mira Cerović Tasić ( NB. Stevan Sremac) i Mila Vasov, (časopis Drugarče, Niš), a Niški tim uspešno je predvodio direktor biblioteke Nebojša Vasić .Rad bibliotekar Mira Cerović Tasić: - Tradicionalni i savremeni oblici isključenosti mladih iz stvarnog života-retko zastupljene teme u dečjoj književnosti - izazvao je izuzetnu pažnju i pozitivne komentare.

Sledeca stranica
Razgovor o Raičkoviću

Obeležavajući dve godišnjice modernog klasika srpskog pesništva Stevana Raičkovića: 5 godina od smrti i 60 godina od objavljivanja zbirke Pesma tišine, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, Kraljevo organizovala je program - Razgovor o Raičkoviću (povodom knjige Dragana Hamovića Raičković - Pesnički razvoj i poetičko okruženje). Evocirajući svoje uspomene na ovog modernog srpskog klasika, o Stevanu Raičkoviću govorili su : Matija Bećković, Jovan Delić, Miroslav Maksimović i Dragan Hamović. Posetioci su imali prilike da vide i čuju odabrane snimke pesnika iz dokumentarne arhive RTS-a. Istim povodom, od 7. do 13. maja, u izlozima Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova) Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstaviće izložbu Vrh tišine (autor Ana Gvozdenović, likovna oprema Dragan Pešić)...


Korak po korak ka čoveku

Korak po korak ka čoveku - naziv je književne večeri Tune Hednebe, koju je organizovala čačanska Biblioteka u saradnji sa Skupštinom opštine Gornji Milanovac, Bibliotekom Braća Nastasijević i Društvom srpsko-norveškog prijateljstva, u Norveškoj kući u Gornjem Milanovcu. U programu večeri učestvovali su: Danica Otašević, direktor Biblioteke, Bogdan Trifunović tekstom o sudbini srpskih zarobljenika interniranih u Norvešku 1942. godine, a svoje stihove na norveškom čitala je Tune Hednebe. Njenu poeziju na srpskom jeziku interpretirali su Janko Balšić, Milica Kaplarević i Sanja Ilić, učenici Gimnazije Takovski ustanak iz Gornjeg Milanovca.


Qualico 2012

Biblioteci grada Beograda, od 26. do 29. aprila, održana je Međunarodna konferencija Qualico 2012. Organizatori konferencije bili su Univerzitet u BeograduiUdruženje za kvantitativnu lingvistiku IQLA (International Quantitative Linguistics Association). Tema Konferencije glasila je: Strukture i procesi u jeziku i tekstu, perspektive kvantitativne lingvistike. Preko 40 vrhunskih lingvista iz čitavog sveta (Rusija, Japan, Grčka, Kina, Češka, Austrija, Nemačka, Holandija, Italija, Poljska...) debatovalo je o savremenim lingvističkim dostignućima i trendovima.


Saradnja NBS i NUBRS

Na poziv direktorke Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljane Zekić, vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić sa saradnicima posetio je Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske povodom obeležavanja dana te ugledne institucije. Tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji dve institucije što će značajno doprineti jačanju i obogaćivanju saradnje u oblasti kulture između Republike Srbije i Republike Srpske. Istoga dana, stručnjaci Narodne biblioteke Srbije mr Milanka Ubiparip, Maša Miloradović i Brankica Resan predstavili su u Banja Luci aktivnosti srpske nacionalne biblioteke.


POZIV

Odeljenje za matične poslove Narodne biblioteke 'Stevan Sremac' u Nišu, u saradnji s Obrazovnim centrom Narodne biblioteke Srbije, u petak 04. maja 2012. godine, s početkom u 9,30 i završetkom u 15,00 sati, organizuje obrazovni program na temu:
Predmetna klasifikacija u skladu s JUNIMARK formatom (srednji nivo) Voditelj programa je bibliotekar savetnik Ilinka Smiljanić, glavni redaktor stručnog kataloga Narodne biblioteke Srbije.
Predviđeno je da se predavanjem i praktičnim vežbama obrade sledeća područja:
1. Tipska rešenja i usaglašavanje predmetne klasifikacije, kroz primere
2. Rešavanje konkretnih problema s knjigom u ruci
3. Samostalne vežbe
Program je namenjen bibliotekarima svih tipova biblioteka koje su umrežene, ili imaju lokalnu računarsku podršku i programe, i koje rade po JUNIMARK formatu. DETALjI KLIKOM NA SLIKU...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub