DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |O nama | Misija | English | Ћирилица - Latinica | e-mail RAZVOJ PROJEKTA PODRŽAVA
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO

Dečje biblioteke

Ваше име
Е адреса *

Право друштво

STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.55 godina Ršuma
Ljubivoje Ršumović - Ršum, Zlatiborac, čudotvorac, autor preko 86 knjiga pesama za decu i odrasle, održao je u Užicu književno veče povodom 55 godina književnog rada.Domaćin je bibla Biblioteka. Pesme govore same za sebe, imaju svoj život i svoju priču, ima ih mnogo, a Ršumović je trebalo samo da napravi pravi izbor i dobili smo odličnu retrospektivu. Publika od 7 do 77 godina vidno je uživala dok je popularni Ršum čitao naizmenično pesme za decu i za odrasle. O književnom delu Ljubivoja Ršumovića, ali i o tome koliko je teško nositi breme poznatog prezimena, govorio je jedan drugi Ršum, naš kolega, pisac i književni kritičar Ivan Ršumović. Predstavljena je i najnovija knjiga Ršumovih kratkih priča o detinjstvu, mladosti i zavičaju, pod nazivom Kuća sa okućnicom.


UBSM SRBMost do neba
24. FESTIVAL HUMORA ZA DECU od 17. do 21. septembra 2012. godine održava se 24. put u Lazarevcu. Moto festivala je NAPRAVIĆU MOST DO NEBA! Posebno izdvajamo drugi dan festivala (19. septembar) kada je termin za poseban program bibliotekara - POVRATAK NA POČETAK, preporuka za čitanje (Okrugli sto za bibliotekare + sastanak Sekcije za dečije biblioteke BDS. Detaljan program i satnicu videćete klikom na sliku.


Do nedosegnutih korisnika
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis obaveštava javnost i svoje korisnike da je od avgusta 2012. godine počelo sprovođenje javnog rada Inkluzija knjigom, sa ciljem da uslugama Biblioteke budu obuhvaćene one kategorije stanovništva Čačka kojima su prostorije ustanove, knjige i informacije do sada fizički bile nedostupne. Projekat javnog rada osmišljen je kako bi doprineo boljem povezivanju Biblioteke sa posebnom kategorijom sugrađana, do kojih nije bila u mogućnosti da dođe i čije kulturne potrebe nisu zadovoljavane na način adekvatan modernom društvu.Osnovna ideja javnog rada je da se knjige, neknjižna bibliotečka građa i informacije približe korisnicima koji iz objektivnih razloga ne mogu samostalno to da urade. Lica angažovana na sprovođenju javnog rada u saradnji sa bibliotekarima će na osnovu zahteva izvršiti pripremu i dostavu tražene građe na adrese korisnika.


Srebrni surferi
U Bibliorteci grada Beograda je u sklopu projekta Srebrni surferi održano gradsko IT takmičenje baka, deka i njihovih unuka. Ono se organizuje već drugu godinu za redom. Cilj je da se istakne važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju. Da se pokaže da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Takmičarski par su činili baka ili deka sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Parovi baka/deka + unuk/unuka su se takmičili među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz različitih zanimljivih pitanja koristeći Internet za traženje informacija.

Sledeca stranica
Prvi bibliotekar sveta kod nas

Predsednik Saveta direktora nacionalnih biblioteka sveta Džon Cebe boravi u zvaničnoj poseti Narodnoj biblioteci Srbije od 22. do 25. avgusta ove godine. Gospodin Cebe je posetio nacionalnu biblioteku, Biblioteku grada Beograda, Biblioteku šabačku, Arhiv Jugoslavije, a susreo se i sa čitavim nizom srpskih stručnjaka i zvaničnika. Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, Bratislav Petković, primio je gospodina Cebea i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, Dejana Ristića, u Ministarstvu kulture i informisanja. Gospodin Cebe je posetio Narodnu biblioteku Srbije gde je i obišao Odeljenja nacionalne biblioteke i susreo se sa zaposlenima. Potpisan je Memoranduma o razumevanju između Nacionalne biblioteke Južne Afrike i Narodne biblioteke Srbije u amfiteatru nacionalne biblioteke. A nakon toga je održana centralna konferencija za štampu.


Ministar u Kraljevu

Ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Bratislav Petković posetio je Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani. Petković je najpre obišao radove na ugradnji lifta u bibliotečkoj zgradi, a zatim sa svojim saradnicima prošetao našim čitaonicama i ostalim odeljenjima. Direktorica Biblioteke Dragana Tipsarević upoznala je ministra s dosadašnjim dometima i planovima kraljevačkih bibliotekara. - Zaista su retke ovako sređene i uspešne biblioteke. Odmah se uočava polet s kojim se ovde radi. Rekao bih da su ljudi najveća vrednost ove ustanove, što je naravno presudno za njenu budućnost. Direktorica Biblioteke mi dala nekoliko zanimljivih predloga za stvaranje zakonskih uslova da srpski bibliotekari rade lagodnije i svakako ćemo neke od njih uvažiti rekao je ministar Bratislav Petković.


Volim te digitalno

Generacija rođena u eri digitalizacije, interneta, fejsbuka, kolornih fotografija i ne zna da je vek ranije veliko otkriće bila pojava fotografije, da su samo retke porodice mogle sebi da dozvole luksuz da ih fotografiše fotograf, a fotografski aparati bili su retkost poput automobila. Sada kada deca od malih nogu nose mobilne telefone i znaju da uključe dugme za snimanje, teško ih je vratiti unatrag, uputiti ih da fotografisanje nije obično škljocanje koje svi znaju, već umetnost, talenat. Fotografija je važan dokumetan za istoričare i bibliotekare, sa fotografije se može čitati kao iz knjige, fotografija često govori više od reči. Uz sve to Čačak je važan centar umetničke fotografije u kome se održava svakog jula republička izložba - Dani fotografije - sa gostima i iz inostranstva, a Gradska biblioteka od ove godine u sklopu manifestacije Disovo proleće ima i konkurs za digitalnu fotografiju na zavičajnu temu.


IFLA HELSINKI 2012

Na ovogodišnjem svetskom kongresu Bibliotečkih asocijacija poster i nastupi naših biblioteka (sve su članive naše mreže: Beograd, Niš, Jagodina, Požarevac i NBS) iavao je veliko inetersovannje. O tome svedoči izbor u TOP 4 za interviju na IFLA EKSPESU glasilu kongresa. Evo prvog od brojnih primera u nizu. In the Exhibition Hall you will find 196 inspiring poster presentations worth visiting. Here is a glimpse of a few poster exhibitors and their ideas. Beba Stanković from the Ilija M. Petrovic Public Library in Serbia demonstrated a project about the integration of disabled people Lets Understand Each Other. Workshops organized in the library are helping children to use sign language, involving people from the Society of Deaf and Hard Hearing, so that children can communicate more successfully


Kinoteka Kraljevu

U izuzetnom ambijentu dvorišta Adžićeve kuće, predstavljena je Jugoslovenska kinoteka, srpska ustanova kulture od izuzetnog značaja, jedna od najvrednijih filmskih riznica na svetu. O njoj je inspirativno govorio Radoslav Zelenović, dugogodišnji rukovodilac i svakako najzaslužniji za njen ugled.- Jugoslovenska kinoteka čuvar je najkompletnije filmske proizvodnje čak 134 zemlje sveta od 1895. godine do danas, i u nedugoj filmskoj istoriji od 115 godina, mnogi od njih stari su i stotinu godina.Po broju filmova Jugoslovenska kinoteka se ubraja među prvih deset, a po njihovoj vrednosti među prvih pet na svetu. Zbog izuzetnog značaja i kulturne misije koju vrši, Kinoteka bi uskoro trebalo da se nađe na Listi svetske kulturne baštine UNESKA ističe Zelenović.Brojni posetioci imali su priliku da vide kadrove iz filma Pijačni dan u Kraljevu, snimljen pre 108 godine, zatim kratke filmske zapise s početka 20. veka o manastirima Žiča i Studenica


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub