DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Tešnjarske večeri
Organizujući izložbu vrsne kraljevačke biblioteke Stefan Prvovenčani -Književnost u doba Velikog rata, u okviru ovogodišnjih Tešnjarskih večeri, Valjevska biblioteka proslavila je i dobijanje prostora nekadašnjih knjižara Platoa i Službenog glasnika, koji u skoroj budućnosti treba da postane poseban, ekskluzivni i visokoproduktivni kulturni, muzeološko-programski punkt Biblioteke i grada. Ova odlična izložba, koja je već obišla nekoliko gradova i koja se sastoji od tri celine, posvećene srpskoj književnosti, Rastku Petroviću i Georgu Traklu, čije su autorke i promoterke bile bibliotekarke kraljevačke Biblioteke, književnica i prevodilac Gordana Timotijević, književna istoričarka Ana Gvozdenović i kritičarka Danka Spasojević, svedoči o pronalaženju novog jezika za nova, tektonska antropološka pomeranja. Direktorke valjevske i kraljevačke biblioteke, Violeta Milošević i Dragana Tipsarević, najavile su intenzivniju saradnju ove dve ustanove koja će se nastaviti već najesen, uzvratnom posetom Valjevske biblioteke Kraljevu...


NOVA BIBLIOTEKA FUTURA
Regionalni bibliotečki portal BIBLIOTEKA FUTURA, instrument parnerstva u digitalnom dobu www.biblioteke.org - www.knjiznice.org - www.biblioteke.net - www.knjiznice.org je posle 10 godina osavremenio svoju web aplikaciju na kojoj su na nov način dostupne internet adresa. biblio skupovi, konkursi i događaji u bibliotekama regiona.Ovaj biblotečki projekat posle 15 godina visoko je rangiran web bibliotečkom prostoru i praktično jedino je mesto gde se zbirno mogu pratiti novosti i dešavanja u regionu. Direktan link - klikom na sliku.


Mesečeve priče
Knjiga priča Branke Takahaši - Mesečeve priče, nagrađena Godišnjom nagradom Književnog kluba Kraljevo, promovisana je krajem minule nedelje u kraljevačkoj biblioteci. Vrnjačanka Branka Takahaši (Miladinović) koja trenutno živi u Tokiju, prevela je i priredila zbirku savremene japanske pripovetke - Priča se na Dalekom istoku, pa je ovaj program upotpunjen pričom o prevodilaštvu autorke. Godišnjoj nagradi Književnog kluba govorio je pesnik Miloš Milišić, dok je u muzičkom delu programa učestvovao gitarista Slobodan Jelić. Pasaže iz - Mesečevih priča - čitala je autorka.


WEB Biblioteka 2015.
Na osnovu rezultata u razvoju nastupa na Internetu web aplikacijom biblioteke http://www.bsmmc.org i trajnom zaživljavanju u virtualnoj svako-dnevici globalne i lokalne zajednice u 2015-oj godini Internet klub je dodelio PLAKETU WEB BIBLIOTEKA 2015 Biblioteci- SRBOLjUB MITIĆ - Malo Crniće. U.O. Internet kluba doneo je ovu odluku na osnovu razmatranja pet predloga selekcione komisije. Presudno za ovu odluku bilo je jedinstveno predstvaljanje biblioteke koje u sebi sadrži sve elemente osnovne delatnosti, bibliotečkog poslovanja, stepen i kvantitet digitalitzovanih sadržaja i afirmacija kulturnih sadržaja lokalne zajednice.Veliki je to korak za Malo Crniće


463. rođendan u BGB
Štampanje prve knjige otisnute u Beogradu, Beogradskog četvorojevanđelja, dovršeno je, prema navodima iz same knjige, 4. avgusta 1552. godine.Koliko je do sada poznato, sačuvano je četrdesetak primeraka Beogradskog četvorojevanđelja. U Beogradu se, pored primerka Biblioteke grada Beograda, čuva još trinaest primeraka prve knjige štampane u Beogradu.
Restauriran i konzerviran, primerak koji poseduje Biblioteka grada Beograda biće izložen 4. avgusta 2015, u Knez Mihailovoj 56, na prvom spratu, od 10 do 14 časova.

Sledeca stranica
Ambasadorka u bibliobusu

Ambasador Francuske u Srbiji, Kristin MORO , posetila je Biblioteku - Centar za kulturu,Kladovo, u okviru zvanične posete opštine Kladovo koja je upriličena povodom donacija francuske vlade...Gospođa Moro je obišla pokretnu biblioteku bibliobus, koju je biblioteka iz Kladova dobila kao donaciju od Okružnog saveta francuskog departmana Vandeja. U razgovoru sa direktorkom Biblioteke, Žaklinom Nikolić, inače autorom projekta saradnje sa Vandejom i profesorom francuskog jezika Srđana Adamovića, zaslužnog inicijatora za tu saradnju, saznala je da bibliobus već pet godina obilazi udaljena naselja opštine Kladovo i besplatno opslužuje sada već 500 korisnika.


Teslini dani i u Čačku

Povodom rođenja Nikole Tesle širom Srbije su početkom jula 2015. godine prigodnim programima obeleženi - Teslini dani. Ova manifestacija je sačinjena od niza programa, izložbi, predavanja, radionica kao i raznih drugih dešavanja koja su inspirisana Teslom, njegovim životom i njegovim izumima. Ova manifestacija uključuje preko 40 institucija kulture u više desetina gradova Srbije.Posle Beograda, Niša, Negotina, Užica u Čačku Gradska biblioteka se priključila obeležavanju manifestacije prigodnom izložbom koja je posvećena Teslinom životu i radu. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u holu ispred Odeljenja za odrasle čitaoce.


Trijumf duha nad ...

Na Filološkom fakultetu u Beogradu u ponedeljak 13. jula 2015. godine održana je javna odbrana disertacije - Nova paradigma saradnje u bibliotekama - Adama Sofronijevića, zamenika upravnika Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković i rukovodioca sektora za nauku i obrazovanje Internet kluba. Komisija : mentor - redovni profesor dr Cvetana Krstev (Filološki fakultet) i članovi - redovni profesor dr Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta i redovni profesor dr Vesna Milićević (Fakulet organizacionih nauka). Oni su ocenili da disertacija predstavlja izuzetno značajan doprinos razvoju teorije i prakse bibliotekarstva ne samo u Srbiji već i u svetu. U njoj je predstavljen sveobuhvatni konceptulani pristup temi saradnje u bibliotekama, zasnovan na originalnim istraživanjima autora od kojih je najvažnije vezano za temu primene koncepta Preduzeće 2.0 u evropskim bibliotekama.


Internet matičniost

U sklopu izgradnje jedinstvenog informacionog sistema, Narodna biblioteka u Jagodini je pokrenula izradu sajta koji bi pokrio čitavu mrežu biblioteka u matičnom području. Do sadašnja iskustva su pokazala da je vrlo mali broj biblioteka iz okruženja uspeo da održi svoje internet prezentacije. Razlog je, pre svega, finansijske prirode. U želji da se elektronske baze podataka učine dostupnim u cilju uspostavljanja novog vida komunikacije sa korisnicima, Narodna biblioteka u Jagodini je odlučila da pomogne bibliotekama u Pomoravskom okrugu. Za sada je završen deo sajta koji se odnosi na matičnu, jagodinsku biblioteku, a uskoro ćemo imati prilike da se informišemo o radu biblioteka u Rekovcu, Paraćinu, Svilajncu.... Sajtovi svih biblioteka u Pomoravskom okrugu imaće iste platforme, koje će biti prilagođene potrebama i aktivnostima njihovih biblioteka.


Uskoković - Bakraču

Narodna biblioteka iz Užica večeras uručila je nagrade 22. konkursa "Milutin Uskoković" za najbolju savremenu pripovetku na srpskom jeziku u 2014. Pobednik konkursa je Momčilo Bakrač iz Vrbasa sa pripovetkom - Preslikavanje. Druga nagrada ide u ruke Beograđaninu Milošu Jovoviću za priču - Martina deca, dok je priča - Svetac Beisfjordski, Aleksandra M. Arsenijevića iz Beograda zaslužila treće mesto na listi Uskokovićevih laureata. Na konkurs su pristigle 42 pripovetke, dela 28 autora, a o pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: dr Ljiljana Kostić, dr Slavko Petaković i Časlav Đorđević.
U časopisu - Međaj, koji publikuje Biblioteka biće objavljeno još 10 pripovedaka koje nisu osvojile nijednu od nagrada.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub