DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Nagrada Marku Nediću
Nagrada Đorđe Jovanović, koja se dodeljuje za knjigu eseja i književne kritike objavljenu između dva Beogradska sajma knjiga, uručena je u Biblioteci grada Beograda, Marku Nediću za delo - Između realizma i postmoderne, u izdanju Zavoda za udžbenike. Žiri u sastavu: dr Jovan Delić (predsednik), dr Aleksandar Jerkov i dr Mihajlo Pantić doneo je, na sednici 16. oktobra, jednoglasnu odluku da Nediću pripadne nagrada koju od 1967. godine dodeljuje Biblioteka Đorđe Jovanović OJ Stari grad. Pantić je u obrazloženju nagrade primetio da opus Marka Nedića upućuje da je reč o jednom od najprisustnijih, najodanijih, najodgovornijih i najmanje iracionalno ostrašćenih srpskih kritičara poslednje trećine prošlog i svih godina novog veka. Nagradu, koja se sastoji od povelje i novčanog dela, Nediću je uručila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, izrazivši zadovoljstvo zbog kontinuiteta u dodeljivanju priznanja - Đorđe Jovanović.


Sombor - Baja
U četvrtak, 17. oktobra, u Somboru su se sastali rukovodioci somborske Gradske biblioteke Karlo Bijelicki i Biblioteke sa kulturnim centrom - Adi Endre, iz Baje i tom prilikom konkretizovali načine saradnje dve ustanove. Saradnja gradskih biblioteka traje već godinama unazad, s manjim ili većim intenzitetom, a u četvrtak su postavljeni temelji za novu čvrstu saradnju dve ustanove. Razmenjene su ideje o mogućnostima saradnje na pograničnim projektima, organizovanju zajedničkih konferencija, ali i uzajamnoj pomoći u očuvanju i proširenju knjižnog fonda


Dis u gostima
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banja Luci uspešno je 10. i 11.oktobra 2013.godine Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis predstavila svoja izdanja i pozitivna iskustva na čuvanju zavičajne baštine. Pod nazivom -Dis u gostima, promovisana je knjiga Disovih sabranih pesama - Sa zaklopljenim očima, čiji je izdavač čačanska biblioteka, kao i film - Dis i njegova Proleća. Goste i brojnu publiku najpre je pozdravila direktor Nacionalne i univerzitetkse biblioteke Ljilja Petrović Zečević, naglasivši da je ovo prvi susret dve ustanove, ali i pesnika Disa sa banjalučkim poklonicima poezije. Sudeći po interesovanju, ne i poslednji.


U Kraljevu poštuju svoju biblioteku
Odbornici Skupštine grada Kraljeva jednoglasno su prihvatili predlog Komisije za nagrade i priznanja da se Narodnoj biblioteci - Stefan Prvovenčani, za izuzetna dostignuća u oblasti bibliotekarstva, promiciju knjige i čitanja, dodeli Diploma zaslužne organizacije grada. Zahvaljujući na priznanju, direktor Biblioteke Dragana Tipsarević je na svečanom skupštinskom zasedanju rekla: - Zahvaljujemo se za Diplomu zaslužne organizacije grada Kraljeva uvereni da samo činimo, najbolje što umemo, ono što smo dužni činiti, odnosno, da radimo i da smo radili ono što smo kadri, a na narodnu korist - kako je tražio Vuk Karadžić.Činimo to prateći svetska dostignuća u našoj delatnosti, ali i sa istinskom svešću o zavičajnoj ukorenjenosti, o tome da je biblioteka, pre svega, čuvar zavičajnog pamćenja, baštinik ovog zavičajnog tla čiji smo dužnici uvek.


Svetlana Jančić VD upravnika N
Vlada Republike Srbije imenovala je na Svetlanu Jančić za vršitelja dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije. Svetlana Jančić istaknut je bibliotečki stručnjaki. Do sada je bila zamenik direktora NBS i rukovodilac sektora Virtuelna biblioteka Srbije. Do skoro je bila člani Upravnog odbora NBS. Jančić je autor i koautor više bibliografija: Katalog knjiga Biblioteke Srpske pravoslavne eparhije budimske: Knjige na srpskom jeziku i Katalog lične biblioteke Miloša Crnjanskog, kao posebnog fonda NBS... Dosadašnji VD upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić razrešen je te dužnosti 30. septembra kada je Vlada Srbije donela rešenje o postavljenju za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja. Čestitamo poštovanim kolegama. BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA.

Sledeca stranica
Naučna konferencija

U sklopu intenzivne saradnje Narodne biblioteke Srbije i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u petak, 27. septembra u 10.00 sati u prostorijama nacionalne biblioteke, svečano je otvorena konferencija "Srbija između Istoka i Zapada: nauka, obrazovanje i umetnost". Dvanaestu u nizu konfereciju Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu organizovao je u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković i Emporija univerzitetom.
Priznati stručnjaci iz Evrope i SAD izlagaće svoja znanja i iskustva u funkciji razvijanja tema kojima će se Konferencija baviti u okviru oblasti:
uloga biblioteka i bibliografija u savremenom kulturološkom diverzitetu;
problem odnosa svetske kulturne baštine i pozicije manjih kulturnih prostora u njoj;
odnos medija s jedne, i nauke, kulture i obrazovanja, s druge strane;
obrazovanje u svetlu primene novih informacionih tehnologija.


Di-XL projekt

Predstavnici Biblioteke grada Beograda prisustvovali su trećem sastanku Di-XL projekta, koji se odigrava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a u kome je naša biblioteka partner. Sastanku u Pragu sa temom - Diseminacija i eksploatacija putem biblioteka: za uspeh i održivost rezultata projekta celoživotnog učenja - prisustvovalo je 18 predstavnika, sedam biblioteka iz pet evropskih država (Letonija, Litvanija, Grčka, Češka i Srbija), kao i devet predstavnika partnera ovog projekta. Tokom skupa održan je zatvoreni sastanak partnera u Nacionalnoj tehničkoj biblioteci. Sagledani su radni paketi koji su uspešno završeni i precizirana je dinamika i opis daljih aktivnosti iz oblasti preostalih radnih paketa.


Bibliotekari bibliotekarima

U utorak 24. septembra 2013. viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, Bogdan Trifunović, na poziv Narodne biblioteke Srbije i Bibliotekarskog društva Srbije, održao je predavanje zainteresovanim bibliotečkim radnicima na temu Wordpress i bibliotečki veb sajtovi: mnogo muzike za malo para. Ovo predavanje održano je kao prvo u novom ciklusu predavanja - Bibliotekari bibliotekarima, koji organizuje Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekarskom društvom Srbije ... u sklopu intenzivnog delovanja na razvoju i unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u svim segmentima rada kao i na modernizaciji i približavanju novim svetskim bibliotečkim standardima.


Bibliotekari bibliotekarima

U utorak 24. septembra 2013. viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke - Vladislav Petković Dis, Bogdan Trifunović, na poziv Narodne biblioteke Srbije i Bibliotekarskog društva Srbije, održao je predavanje zainteresovanim bibliotečkim radnicima na temu Wordpress i bibliotečki veb sajtovi: mnogo muzike za malo para. Ovo predavanje održano je kao prvo u novom ciklusu predavanja - Bibliotekari bibliotekarima, koji organizuje Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekarskom društvom Srbije ... u sklopu intenzivnog delovanja na razvoju i unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u svim segmentima rada kao i na modernizaciji i približavanju novim svetskim bibliotečkim standardima.


DANI EVROPSKE BAŠTINE

Biblioteka grada Beograda se uključila u manifestaciju - Dani evropske baštine 2013, od 20. do 30. septembra 2013. sa šest programa, koji će se održati na tribini - Umetnost -. Ove godine Dani evropske baštine biće obeleženi temom - --Industrijsko nasleđe zaštita i revitalizacija. U cilju popularizacije industrijskog nasleđa kao specifičnog vida kulturnog nasleđa izborom određenih tema iz ove oblasti nastojala se skrenuti pažnja stručne i šire javnosti na pronalazače, vizionare i inovatore koji su doprineli industrijalizaciji i usponu Beograda. Putem predavanja bliže će se upoznati sa objektima industrijskog nasleđa, njihovim funkcijama, revitalizacijom, tehničkim muzejima i drugim ustanovama kulture koje se staraju o njima. Učesnici programa su ugledni stručnjaci iz ove oblasti: akademici, profesori univerziteta, doktori nauka, kustosi muzeja. Sva predavanja i programi biće propraćeni video projekcijom.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub