DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Veliki umovi Srbije
U okviru serijala o Velikim i zaboravljenim umovima Srbije, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani održan je program posvećen velikom srpskom kompozitoru Petru Konjoviću. Naime, ove godine obeležava se sto trideset godina od rođenja ovog muzičkog stvaraoca, te je ovaj jubilej bio povod da se kraljevački srednjoškolci, ali i svi ostali ljubitelji dobre muzike malo bliže upoznaju sa našim priznatim umetnikom. Da podsetimo, serijal Veliki i zaboravljeni umovi Srbije namenjen je, pre svega, vršnjačkoj edukaciji, a osnovna ideja je da se tinejdžerima približe srpski velikani tako što će ovi mladi ljudi i sami učestvovati u programima. To je jedan od načina da se srednjoškolci uz pomoć svojih profesora i bibliotekara bave svojevrsnim istraživačkim radom kreirajući program kojim bi se predstavio neki od velikih srpskih stvaralaca.


ZLPČ
Narodna biblioteka Požega organizovala je, 12. 04. 2013. godine, stručni skup "IBBY Zajednički letnji program čitanja" za 50 bibliotekara iz svih 10 javnih biblioteka Zlatiborskog okruga kao i goste iz biblioteka širom Srbije. Projekat autora Daniele Skoković, bibliotekara Narodne biblioteke Požega, finansijski je podržao Međunarodni odbor za književnost za decu (IBBY) u iznosu od 5000 švajcarskih franaka. Ovo je jedan od sedam projekata iz celog sveta koji su prihvaćeni za finansiranje od strane IBBY Yamada fonda. Cilj projekta je stručno usavršavanje bibliotekara koji rade sa decom, iz svih deset biblioteka Zlatiborskog okruga i zajedničko organizovanje Letnjeg programa čitanja. Prva faza projekta podrazumevala je pripremu i štampu Vodiča za bibliotekare, sa primerima dobre prakse i uputstvima za uspešno organizovanje programa, koji je priredila Daniela Skoković, kao i pripremu posebno dizajniranog promotivnog materijala. Stručni skup u Požegi predstavlja drugu fazu projekta praktično stručno usavršavanje za bibliotekare koji rade sa decom. Skup je otvorio predsednik Srpske sekcije IBBY-ja, gospodin Mirko Marković.


Biblio-slatkiš na Internetu
Povratak biblioteke Jovan Popović iz Kikinde u našu mrežu učinjen je na najlepši mogući način - novim internet portalom kibiblioteka.org.rs. Jedno od naj-raskošnih bibliotečkih predstavljanja na Internetu, kod nas, na 3 jezika i 2 pisma sadrži sveobuhvatnu bibliotečku priču. Zato Vas pozivamo da ga obiđete i svoje utiske podelite u bibliotečkoj zajednici. Srećni smo što sa severa Banata, u vreme kada svi znamo čega sve nema, ima volje, znanja i razumevanja za osavremenjavanje na lep i efikasan način. SREĆAN POVRATAK.


Dvaput je dvaput
Gospodin Dejan Ristić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, posetio je Biblioteku grada Beograda. Ovo je druga zvanična poseta gospodina Ristića našoj najvećoj pozajmnoj biblioteci. Ristić je, u toku sastanka sa Stručnim većem Biblioteke grada Beograda, naglasio potrebu zajedničkog delovanja NBS i narodnih javnih biblioteka u Srbiji, kao i nužnost efikasnijeg povezivanja svih ustanova kulture. Izrazio je veliko zadovoljstvo dostignućima BGB na poljima bibliotečkog rada sa kojima je tokom posete upoznat. Poseban segment razgovora odnosio se na mogućnosti zajedničkih projekata i nastupa na polju kulture i obrazovanja, kao i u domenu izmena i dopuna zakona koji se neposredno odnose na rad biblioteka kao hramova u kojima se čuva i neguje nacionalna kulturna baština...U drugom delu posete, gospodin Ristić je obišao zgradu Biblioteke, Vukovu salu, Pozajmno odeljenje, galeriju Atrijum, Rimsku dvoranu i na kraju, magacin knjiga, gde se najduže zadržao razgovarajući sa bibliotekarima.


Portret Seke Sabljić
U okviru pratećeg programa 42. Dana komedije, u sredu, 27. marta je gost jagodinske Narodne biblioteke bila Jelisaveta Seka Sablić, ovogodišnja dobitnica "Zlatnog ćurana" za životno delo. Mnogobrojnoj jagodinskoj publici je pričala o svojoj glumačkoj karijeri, nagradama, ulogama... Zlatni ćuran - za životno delo je najviše priznanje 42. pozorišnog festivala Dani komedije, koji se svake godine održava od 20. do 27. marta u Jagodini. Glumica Seka Sablić je dobitnica čak četiri Ćurana za glumu na jagodinskim Danima komedije, a prvi je dobila na novoustanovljenom, prvom festivalu, davne 1972. godinu za ulogu Goce u komadu - Razvojni put Bore Šnajdera, Aleksandra Popovića, u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda. Statuetu - Ćuran, je dobila i za ulogu Gine u - Ožalošćenoj porodici, Branislava Nušića, zatim za rolu Divne u predstavi - Doktor Šuster, Dušana Kovačevića, kao i za tumačenje majke Dare u - Svinjskom ocu, Aleksandra Popovića.

Sledeca stranica
Gosti u NBS

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i gospodin Kristofer Forbs posetili su 24. marta 2013. godine Narodnu biblioteku Srbije. Njihov domaćin, v.d.upravnika Dejan Ristić, upoznao je goste sa istorijatom NBS i njenim aktivnostima i planovima. Gospodin Forbs i premijer Dačić, sa saradnicima, obišli su izložbu posvećenu Desanki Maksimović, Dečji kutak, čitaonice, a gost iz SAD upisao se i u spomen-knjigu naše nacionalne biblioteke. Ugledni gost je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da poseti Narodnu biblioteku Srbije i istakao da ceni značaj ove ustanove kulture.


WEB biblioteka 2012. Požarevcu

Na osnovu rezultata u razvoju web sajta, unapređenju web aplikacije i servisa biblioteke, stručni žiri Internet kluba iz Ljiga, jednoglasno se opredelio da sajt Biblioteke Ilija M. Petrović, Požarevac bude proglašen za BIBLIOTEKU u 2012-oj godini. Pobedu biblioteke iz Požarevca je opredelila činjenica da ima - integrisan ulazak u bazu knjiga, stalnu dostupnost vesti iz kulture u elektronskim medijima i ažurniost novosti i izveštavanja primerenu vrsti obavljanja bibliotečke delatniosti. Svečano uručenje održano je u biblioteci u Požarevcu 19.03.2013.


Japan u Kraljevu

Povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, u kraljevačkoj biblioteci održan je program Japan istorija i stihovi u kojem je govoreno o istorijskoj prošlosti Zemlje izlazećeg sunca i haiku poeziji. Prisutnima se najpre obratio Juićiro Omori, ataše za kulturu japanske ambasade u Srbiji. Omori je naglasio da japanska ambasada u Beogradu ima nameru da programe posvećene Japanu širi po Srbiji, a da Kraljevo i naša biblioteka nisu slučajno odabrani za početak. - Kraljevo je veoma razvijen grad, a ova biblioteka jedna je od najboljih u Srbiji. Zbog toga smo odlučili da sa ovakvim programima krenemo baš odavde rekao je Omori.


Jubilej u Čačku

I ove godine 10. marta Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis je prigodnim progra-mom obeležila datum rođenja pesnika čije ime nosi. Kako već tradicija nalaže, ovaj datum je rezervisan i za proslavu Dana Biblioteke, kao i za proglašenje najboljih čitalaca Pozajmnog odeljenja za odrasle i najboljeg bibliotekara za proteklu godinu.U slavu i čast poete sumornih rapoloženja, tvorca svih svojih ljubavi i sanjača nedosanjanih snova, čačanska Biblioteka već pola veka svako proleće naziva Disovim. Ove godine Biblioteka slavi još jedan jubilej. Naime, krajem prve polovine IX veka, tačnije 1848. godine nekolicina uglednih građana varošice od 1 000 stanovnika osniva - Društvo za čitanje Srbsko Slovenskij novina u Čačku. Dakle, kroz tri veka, punih 165. godina čačanska Biblioteka se druži sa svojim sugrađanima i trudi se da bude najjača i najprijatnija spona između knjige i čitalaca.


O Masonima u Valjevu

U biblioteci u Valjevu, 4.marta 2013. razgovaralo se o knjizi Zorana D. Nenezića - SRPSKO SLOBODNO ZIDARSTVO 1764-1914.Tema Slobodnog zidarstva je decenijama obavijena velom tajne, naročito na našim prostorima. Zoran D. Nenezić bavi se rasvetljavanjem ove tematike još od 1984. godine, kada je objavio prvu knjigu na ovu temu, a kasnije su usledila i proširena izdanja. Razgovor o ovoj temi u Valjevskom kraju bio je vrlo provokativan. Tokom razgovora se definisao zaključak da slobodno zidarstvo kod Srba je nerazdvojivo vezano za sopstvenu naciju. U analizi bitnih trenutaka dolazi se do manje poznatih činjenica koje su bile skrivane. Na predstavljanju ove knjige govorio je i Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture i informisanja. On se bavio istraživanjem o zidarima valjevskog kraja, koji su bili značajno zastupljeni u radu masinske lože i u njoj su zauzimali značajna mesta.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub