DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Sloboda i čast
Povodom obeleža-vanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je Izložba SLOBODA I ČAST - Užički vitezovi u Velikom ratu. Autori Izložbe su Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić.Izložbu je otvorila Miljka Pilčević, Predsednica Glavnog odbora Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. Major Kosta Todorović, a govorili su i Dragiša Stanojčić, direktor biblioteke i Anđa Bjelić bibliotekar Zavičajnog odeljenja i jedan od autora Izložbe.Pored edukativne dimenzije Izlozba je posvećena i sećanju na hrabre borce, heroje iz ovog kraja, odlikovane Karađorđevom zvezdom čija imena i fotografije čine centralni deo.


Dani Milovana Vidakovića
Ove godine su, po 19. put, održani Dani Milovana Vidakovića u organizaciji Biblioteke grada Beograda, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće. 12. jula 2014. održana je završna manifestacija na kojoj je, uz bogati kulturno-umetnički program, dodeljena književna nagrada - Moma Dimić. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Mirko Magarašević, autor - Turskih pisama. Prilikom dodele nagrade, predsednik žirija, prof. Petar Pijanović, istakao je sličnosti u etnopsihološkim detaljima proze Magaraševića i Pisama iz Italije, Ljubomira Nenadovića: - Magaraševićeva Turska pisma na neki način su ovovremena replika Nenadovićevog putopisa, i to replika vredna i značajna.


Čajetina - 110. rođendan
O Vidovdani 2014, obeležen je 110. rođendan biblioteke u Čajetni. Biblioteka - Ljubiša R. Đenić, prva ustanova kulture i središte kulturnog života u Čajetini, nastala je 1904. godine osnivanjem - Zlatiborske čitaonice, u Čajetini. Osnivači su zapisali da im je cilj da se - nabavkom knjiga, novina, političkih, ekonomskih i književnih spisa, unesu šira znanja među Zlatiborce. Članovi ove čitaonice mogli su postati svi srpski građani koji su imali građanska prava ali i stranci koji se takvi smatraju.2013. godine ova ustanova je dobila i dva značajna priznanja. Snežana Đenić, viši kustos istoričar i direktoraka Biblioteke dobila je priznanje - Zlatna značka KPZ. A, Biblioteka je dobitnik uglednog društvenog priznanja - Kapetan Miša Anastasijević, kao - Najbolja ustanova u oblasti kulture Zlatiborskog okruga.


LAS VEGAS via JAGODINA
Narodna biblioteka Radislav Nikčević iz Jagodine dobila je u ponedeljak, 30. juna u Las Vegasu na godišnjoj konferenciji Američkog bibliotečkog društva (American Library Association) prestižnu nagradu ovog udruženja za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu je direktorki biblioteke, Vesni Crnković uručila predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu - Barbara Stripling. Nagrada je dodeljena za
Za prepoznavanje potreba zajednice i razvoj kreativih programa koji pomažu njen razvoj,
Za uspešnu primenu informacionih tehnologija u ruralnoj zajednici,
Za demonstaciju primera dobre prakse kroz deljenje iskustava i znanja sa bibliotekama širom sveta,
Za ukazivanje na značaj i centralnu ulogu biblioteka u intelektualnom i ekonomskom razvoju zajednica,
Za razvoj održivog projekta kroz istraživanje različitih mogućnosti finansiranja.


Dobrodošlica
Posle 26 godina Biblioteka Matice srpske dobila je novog direktora. Radulović je preuzeo dužnost 16.06.2014. godine i tim povodom poželimo mu dobrodošlicu u svet biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Selimir Radulović (1953), pesnik, esejista, književni kritičar, antologičar, izdavač, autor šest pesničkih knjiga i više antologija (hrestomatija), dobitnik uglednih književnih nagrada. Više o novom kolegi sa sajta BMS.

Sledeca stranica
BiblioisPARKiravanje

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, učestvovala je i ove godine na - Danu mladih, manifestaciji koja je 21. juna po četvrti put održana u Gradskom parku. Kulturni centar Lift, idejni tvorac i organizator manifestacije, okupio je pod sloganom - IsPARKiraj se - najveći broj učesnika do sada, čak 33 iz oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti, sporta i sportskih udruženja, sa ciljem da se na jednom mestu predstave zanimljive aktivnosti koje mladi Čačka mogu da rade u slobodno vreme.


Desanka - Petru Pajiću

vadeset prvi dobitnik agrade Desanka Maksimović, je pesnikinj zemljak, Petar Pajić, Valjevac i Beograđanin. Od prvog stiha pesme - Ako porastemo do zvezda, u prvoj pesničkoj zbirci Dan(1958), pesništvo Petra Pajića pokazuje izrazitu duhovnu srodnost sa pesništvom Desanke Maksimović po više linija...- rekao je na svečanosti dodele predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić. Pored Desankine humke i škole, crkve, škole i groblja Nenadovića, u senci stoletnih stabala dogodilo se još jedno pesničko posvećenje. - Poezija Desanke Maksimović, kako je to već rekao Rajko Petrov Nogo, doživljava se kao velika slovenska lipa, a ja bih još dodao kao pčelinjak ili kao polje zasuto perunikama - rekao je pesnik Petar Pajić primajući nagradu.


29.Srpsko pero

Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, po 29. put održan tradicionalni književni festival Srpsko pero koji uživa zavidan renome u književnim krugovima i zahvaljujući umešnosti organizatora Savetu Festivala i Narodnoj bibloiteci Radislav Nikčević, kao i nesebičnoj pomoći Grada Jagodine, bez obzira na redukovana sredstva, uspeo da potvrdi svoju autentičnost i populatnost. Predrag Peca Stefanović, književnik i član Saveta Festivala, pročitao je odluku žirija (Slobodan Žikić, Miroslav Dimitrijević i Bajo Džaković) koji je jednoglasno odlučio da nagradu Pomoravski Orfej dobije Zoran Trifunović, književnik iz Paraćina, za zbirku pesama Put koja se prošle godine pojavila u izdanju Podružnice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug. Obrazloženje o nagradi Zlatni Orfej (koju su ove godine ravnopravno podelili Slobodan Žikić, književnik iz Jagodine i Miroslav Dimitrijević, književnik iz Paraćina) saopštio je Miljurko Vukadinović, književnik i urednik tribine Francuska 7 UKS-a u Beogradu.


Hudim vekom i pečalnim bićem

- Kad god dođem u Kraljevo, osetim drhtavicu kao da u njega dolazim prvi put. Iznova me, uvek, muči pitanje: jesam li dostojan da ovde budem? Ovim je rečima lajkovački mnimi literata, Radovan Beli Marković, jedan od najplodnijih i najčitanijih srpskih pisaca, započeo 11.juna književni program posvećen njegovim Sabranim delima, predstavljenim u kraljevačkoj biblioteci koja su, kako u svom stilu kaže, nastajala njegovim hudim vekom i pečalnim bićem. Nakon čitanja četiri nova zapisa o Kolubari, o Sabranim delima i književnoj veličini R.B. Markovića autoritativno je govorio prof. dr Radivoje Mikić.


Biblioterapija u Užicu

U sredu 4. juna 2014. u Narodnoj biblioteci Užice održano je stručno predavanje - Razvojna biblioterapija kao vid promovisanja kreativnog čitanja u biblioteci. Preko pedeset bibliotekara javnih i školskih biblioteka iz Požege, Arilja, Kosjerića, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši, Čajetine i Užica pratilo je ovaj interaktivni seminar sa velikim interesovanjem. Predavač je bila Jelena Mitrović iz Narodne biblioteke Srbije a predavanje je uvršteno u programe stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti za 2014. Između ostalog, bilo je reči o razlici između biblioterapije i razvojne biblioterapije, ulozi bibliotekara u ovim procesima, načinima i modelima praktikovanje i naravno koristima za čitaoce starije i naročito mlađe populacije.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub