DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.U slavu pesništva
Višednevnim programima Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani obeležava Svetski dan poezije (21. mart).Predstavljena su dva istaknuta savremena pesnika, čije su knjige minulih godina nagrađivane najprestižnijim nagradama: Enes Halilović i Dejan Aleksić. Halilović, koji je nedavno dobio nagradu Meša Selimović, čitao je pesme iz nagrađene pesničke knjige Zidovi i zbirke Pesme iz bolesti i zdravlja, dok je Aleksić iščitavao stihove svoje knjige nagrađene Zmajevom nagradom. Ovog puta izostali su književni analitičari jer nam cilj nije bio da kritički sagledavamo dela dvojice pesnika, već da promovišemo pisanje, čitanje i usmeno kazivanje poezije...


Otvaranje depoa
Svečano je otvoren novi arhivski depo Muzejske jedinice biblioteke u Odžacima. Radi se o adaptiranom i namenski opremljenom objektu u sklopu zgrade odžačkog Muzeja koji je pre dve godine dobio krov nad glavom u Knez Mihajlovoj 41. Pored izložbenog i radnog prostora, u Muzejskoj jedinici u Odžacima su konačno stvoreni određeni uslovi i za skladištenje vrednih eksponata iz bogate zbirke, koji čine pokretna kulturna dobra opštine Odžaci. Značajno je istaći da će otvaranjem depoa preko pet hiljada arheoloških i istorijskih predmeta prvi put biti dostupno javnosti, a posebnu pažnju zaslužuje materijal iz perioda ranog neolita.


Radojčiću - Dis za 2015.
Žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, dr Goran Maksimović i dr Đorđe Despić, na sastancima održanim 26. 2. 2015. u Beogradu i 5. 3. 2015. u Čačku jedoglasno je doneo odluku da se Disova nagrada za 2015. dodeli pesniku Saši Radojčiću iz Sombora. Žiri je na svoja dva sastanka pažljivo razmotrio delo većeg broja odličnih srpskih pesnikinja i pesnika koji konkurišu za ovu uglednu pesničku nagradu, nagradu koja nosi jedno od najvažnijih književnih imena srpske kulture. Nakon formiranja užeg izbora, žiri je razmatrao opus svakog od kandidata. Na kraju duže diskusije žiri je jednoglasno doneo odluku.


Dan NBS
Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige, u Amfiteatru nacionalne biblioteke održana je centralna manifestacija kojoj je prisustvovao i predsednik Republike gospodin Tomislav Nikolić. Tom prilikom, predsednik Republike uručio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik - Svetlani Jančić, kao i Nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2014. godinu - Goranu Gociću...


Otvorena knjiga
U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović, u Požarevcu predstavljena je knjiga - Slobodan Stojanović - otvorena knjiga, autora Gradimira Stojanovića, brata Slobodana Stojanovića. Knjiga je zajednički projekat Fondacije -Slobodan Stojanović, iz Beograda i Narodne biblioteke Ilija M. Petrović, Požarevac. Goste Biblioteke Predraga Perišića, Dragomira Antonića i Gradimira Stojanovića predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. O biografiji i stvaralaštvu Slobodana Stojanovića, književnika, dramaturga i nekadašnjeg upravnika Biblioteke u Požarevcu govorili su Predrag Perišić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, dramski pisac, filmski i TV scenarista i Dragomir Antonić, etnolog i kulturni radnik. U okviru predstavljanja knjige premijerno je emitovana jedna epizoda iz TV ciklusa - Nešto lepo, koji se trenutno emituje na Prvom programu RTS-a.

Sledeca stranica
Pamtiše i sabornice gusle

Zbornik tekstova - Srpske pamtiše i sabornice gusle , pred velikim brojem poštovalaca gusala, promovisan je u kraljevačkoj biblioteci. O knjizi su govorili autori i zastupljeni u Zborniku: protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, Radoslav Premović, Ilija Čabarkapa i Željko Čurović, priređivač. Govoreći o velikom značaju ove knjige za očuvanje našeg srpskog nematerijalnog nasleđa, otac Ljubinko Kostić je podsetio da su se gusle rodile iz bića srpskog naroda i postale uzvišena tema i veličanstvena tajna koji se otvaraju vrata jednog novog sveta, čudesnog sveta u kome se prepoznaje prošlost, sadašnjost i budućnost srpska...


Mladi Dis i esej

Odbor 52. Disovog proleća na konstitutivnoj sednici održanoj 4. februara 2015. godine doneo je odluku o raspisivanju konkursa za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku autora do 31 godine starosti i konkurs za esej o Disu i Disovom stvaralaštvu.Neophodno je da pesnici, koji konkurišu za nagradu - Mladi Dis, dostave organizatoru Disovih svečanosti rukopis u tri primerka sa najmanje 30 pesama na srpskom jeziku potpisanih šifrom najkasnije do 10. aprila 2015. godine. Razrešenje šifre slati u posebnom kovertom uz rukopis na adresu Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, Gospodar Jovanova 6, 32000 Čačak, sa naznakom - za konkurs.


Nac. agregator za Europianu ?

Krajem januara u e-učionici Narodne biblioteke Srbije, održana je radionica - Uspostavljanje nacionalnog agregatora za Europeanu, je okupila oko 30 predstavnika iz različitih institucija kulture, koji su učestvovali u diskusiji. Celodnevnu radionicu vodili su stručnjaci iz Europeane, evropske digitalne biblioteke, arhiva i muzeja, potala preko kojeg je pretraživo oko 40 miliona digitalizovanih jedinica iz cele Evrope. Tema je bila uspostavljanje servisa nacionalnog agregatora metapodataka. Voditelji radionice (Hening Šolc i Sesil Devaren) govorili su o zanimljivim temama koje se tiču prakse agregatora za Europeanu, autorskih prava, modelima metapodataka i njihovom kvalitetu, softverima i tehnologijama koji se trenutno koriste, kao i onima koji su u planu za korišćenje u Europeani i šire...


Glišiću u spomen

Milovan Glišić se ponovo, na velika vrata, vraća u Valjevo i valjevsku Biblioteku. To su najavili valjevski pisci, bibliotekari i direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević, objavivši ambiciozan plan obeležavanja 170-godišljice Glišićevog rođenja u 2017. i 110-godišnjice njegove smrti u 2018. godini. Do tog datuma Biblioteka planira da, u saradnji sa Univerzitetom i Akademijom, osnuje Glišićevu zadužbinu, a u saranji sa njom, da obezbedi obnovu zlosrećno ukinute Glišićeve nagrade za pripovetku i Glišićevog zapuštenog i propalog Spomen-doma u Gracu, da se stara o kritičkom objavljivanju svih njegovih dela i dela o njemu i u saradnji sa različitim institucijama kontinuirano obezbeđuje programe i sadržaje vezane za ovog velikog zaslužnika srpske književnosti, prevodilaštva, kulture i bibliotekarstva, između ostalih i tradicionalnog Glišićevog rođendanskog posela.


Dan BGB

Biblioteka grada Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, obeležila je 15. januara 2015. godine svoj 84. rođendan. Tom prilikom, dodeljene su nagrade - Marija Ilić Agapova za najboljeg bibliotekara grada Beograda, - Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača, knjižara i knjigovesca i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora. Posetiocima među kojima su bili ambasadori više zemalja, predstavnici republičkih i gradskih vlasti, izdavači, pisci, profesori univerziteta, ugledni bibliotekari... predstavljeni su najvažniji rezultati Biblioteke u protekloj godini.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub