DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Pokori se i počni
U Čitaonici Gradske biblioteke u Novom sadu, 2. septembar 2014.godine predstavljena je nagrađena knjiga Milana Todorova Pokori se i počni. Ona je, prema rečima žirija Beogradskog aforističkog kruga, - najzrelija zbirka autora i jedna od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas. Ovo delo otvara novo poglavlje u pristupu pisanju ali i čitanju aforizama, jer se knjiga ne može pročitati za nekoliko sati. Ovu knjigu autor je pisao 10-ak poslednjih godina i njoj se nalazi oko 1400 aforizama. Na ovogodišnjem konkursu prestižno priznanje Fondacije - Nadži Naman - iz Libanona dobili su upravo naši aforističari Milan Todorov i Slobodan Simić iz Beograda Na konkursu je učestvovao 1.681 pisac iz 58 zemalja sveta, sa 4 kontinenta, koji pišu na 25 jezika i dijalekata.


O delu Ranka Jovovića
U kraljevačkoj biblioteci održan je naučno-kritički skup o pesničkom delu Ranka Jovovića, ovogodišnjeg dobitnika Žičke hrisovulje. Skupom je predsedavao prof. dr Jovan Delić, a u njemu su učestvovali prof. dr Radivoje Mikić, dr Dragan Hamović, mr Ana Gvozdenović, Olivera Radulović, Vladimir Dimitrijević, Vladan Bajčeta, Sonja Milovanović, Katarina Jablanović i Danka Spasojević. Radovi učesnika skupa biće sadržaj zbornika - Ranko Jovović pesnik, koji će objaviti kraljevačka biblioteka.Prethodne večeri u Biblioteci Jovovićevo delo predstavili su književni kritičari Aleksandar B. Laković i Želidrag Nikčević.


Svečanosti Srba u Temišvaru
Predstavnici Gradske biblioteke - Vlasdislav Petković Dis - učestvuju od 15-19. avgusta 2014. godine na 21. književno-duhovnoj manifestaciji - Dani Preobraženja Srba u Temišvaru. Na ovoj najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji u dijaspori čačanska biblioteka predstavilja u najboljem svetlu svoj rad i zavičajno nasleđe. U Temišvaru, Sokolovcu i manastiru Bazjaš postavljena je izložba o Disovom stvaralaštvu, promovisano - Disovo proleće, i poezija ovog značajnog srpskog pesnika. Srbi u Rumuniji ovom prilikom obeležiće i sto godina od početka Velikog rata u kome je, deleći sudbinu naroda i vojske, stradao i pesnik Vladislav Petković Dis...


Konkurs za direktora BGB
Na osnovu člana 35. Zakona o kulturi (Sl. glasnik RS br.72/2009), člana 39. Statuta Biblioteke grada Beograda br. 1410 od 15.03.2013. godine i Odluke Upravnog odbora Biblioteke grada Beograda br. 3607 od 11.08.2014. godine, Upravni odbor Biblioteke grada Beograda oglašava
JAVNI KONKURS ZA IZBOR DIREKTORA BIBLIOTEKE GRADA BEOGRADA
Radno mesto: direktor Biblioteke grada Beograda na period od četiri godine Javni konkurs za izbor direktora Biblioteke grada Beograda je objavljen u dnevnom listu Politika dana 14.08.2014. godine.


Kabare Jugonostalgije
Uz muziku bid Benda, podizanjem zastave i izvođenjem kabaretske himne počeo je program. SEDMI LETNjI ULIČNI ERSKI KABARE otvorio je predsednik Skupštine opštine Čajetina, gospodin Miloje Rajović. Ovogodišnji Konkurs za najboljeg aforističara imao je temu - Jugonostalgija. Žiri je bio u sastavu: Zoran Bogranović, Ljiljana Rakić i Jelena Tanasković našlo se 1070 aforizama od 47 aforističara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.
Prva nagrada - Slobodan M. Stefanović iz Beograda,
Druga nagrada - Abdurahman Halilović (Hrvatska),
Treća nagrada - Vasil Tolevski (Makedonija).
Zbog specifičnosti teme, a u želji da nagradimo učesnike iz svih republika bivše SFRJ ove godine nagrađeni su specijalnim zahvalnicama: Dejana Tofčevića iz Podgorice i Miladina Berića iz Banjaluke. Nagrađenima nagrade je uručila direktorka Biblioteke, Snežana Đenić.

Sledeca stranica
Sloboda i čast

Povodom obeleža-vanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Narodnoj biblioteci Užice otvorena je Izložba SLOBODA I ČAST - Užički vitezovi u Velikom ratu. Autori Izložbe su Anđa Bjelić i Ilija Smiljanić.Izložbu je otvorila Miljka Pilčević, Predsednica Glavnog odbora Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. Major Kosta Todorović, a govorili su i Dragiša Stanojčić, direktor biblioteke i Anđa Bjelić bibliotekar Zavičajnog odeljenja i jedan od autora Izložbe.Pored edukativne dimenzije Izlozba je posvećena i sećanju na hrabre borce, heroje iz ovog kraja, odlikovane Karađorđevom zvezdom čija imena i fotografije čine centralni deo.


Dani Milovana Vidakovića

Ove godine su, po 19. put, održani Dani Milovana Vidakovića u organizaciji Biblioteke grada Beograda, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće. 12. jula 2014. održana je završna manifestacija na kojoj je, uz bogati kulturno-umetnički program, dodeljena književna nagrada - Moma Dimić. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Mirko Magarašević, autor - Turskih pisama. Prilikom dodele nagrade, predsednik žirija, prof. Petar Pijanović, istakao je sličnosti u etnopsihološkim detaljima proze Magaraševića i Pisama iz Italije, Ljubomira Nenadovića: - Magaraševićeva Turska pisma na neki način su ovovremena replika Nenadovićevog putopisa, i to replika vredna i značajna.


Čajetina - 110. rođendan

O Vidovdani 2014, obeležen je 110. rođendan biblioteke u Čajetni. Biblioteka - Ljubiša R. Đenić, prva ustanova kulture i središte kulturnog života u Čajetini, nastala je 1904. godine osnivanjem - Zlatiborske čitaonice, u Čajetini. Osnivači su zapisali da im je cilj da se - nabavkom knjiga, novina, političkih, ekonomskih i književnih spisa, unesu šira znanja među Zlatiborce. Članovi ove čitaonice mogli su postati svi srpski građani koji su imali građanska prava ali i stranci koji se takvi smatraju.2013. godine ova ustanova je dobila i dva značajna priznanja. Snežana Đenić, viši kustos istoričar i direktoraka Biblioteke dobila je priznanje - Zlatna značka KPZ. A, Biblioteka je dobitnik uglednog društvenog priznanja - Kapetan Miša Anastasijević, kao - Najbolja ustanova u oblasti kulture Zlatiborskog okruga.


LAS VEGAS via JAGODINA

Narodna biblioteka Radislav Nikčević iz Jagodine dobila je u ponedeljak, 30. juna u Las Vegasu na godišnjoj konferenciji Američkog bibliotečkog društva (American Library Association) prestižnu nagradu ovog udruženja za inovativni međunarodni bibliotečki projekat. Nagradu je direktorki biblioteke, Vesni Crnković uručila predsednica ovog najstarijeg i najvećeg udruženja bibliotekara na svetu - Barbara Stripling. Nagrada je dodeljena za
Za prepoznavanje potreba zajednice i razvoj kreativih programa koji pomažu njen razvoj,
Za uspešnu primenu informacionih tehnologija u ruralnoj zajednici,
Za demonstaciju primera dobre prakse kroz deljenje iskustava i znanja sa bibliotekama širom sveta,
Za ukazivanje na značaj i centralnu ulogu biblioteka u intelektualnom i ekonomskom razvoju zajednica,
Za razvoj održivog projekta kroz istraživanje različitih mogućnosti finansiranja.


Dobrodošlica

Posle 26 godina Biblioteka Matice srpske dobila je novog direktora. Radulović je preuzeo dužnost 16.06.2014. godine i tim povodom poželimo mu dobrodošlicu u svet biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Selimir Radulović (1953), pesnik, esejista, književni kritičar, antologičar, izdavač, autor šest pesničkih knjiga i više antologija (hrestomatija), dobitnik uglednih književnih nagrada. Više o novom kolegi sa sajta BMS.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub