DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Konitinuitet tradicije
U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba - Tradicija koja obavezuje. Povod je obeležavanje 170 godina Srpske čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu i 60 godina Dečjeg odeljenja. Autori izložbe su Blaženka Marković i Ljiljana Mitrović, bibliotekarke Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu. Izložbu je organizovala Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu.Izložba obuhvata, prikazuje i ilustruje istorijat, sva razdoblja njene prošlosti i delatnosti kojima se bavi. Na izložbi je predstavljeno i Dečje odeljenje Biblioteke, koje je 2015. godine obeležilo 60 godina postojanja i rada sa decom na promovisanju kulture, ljubavi prema knjizi i čitanju.


Obećanje i poklon
Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije, predsednik Republike Tomislav Nikolić poklonio je nacionalnoj biblioteci knjigu Đankarla Alterija Historia summorum romanorum pontificum nomismatibus recensitis illustrate (Vatikan 2004), posvećenu istoriji papskih medaljona u periodu između pontifikata Julija II i Jovana Pavla II, odnosno između XV i XX veka. Knjiga je od izuzetne vrednosti, bogato likovno opremljena. Predsednik Nikolić dobio ju je na poklon od pape Franciska prilikom posete Vatikanu,2015. godine. Tom prilikom, predsednik Republike Srbije je obećao da će ovu izuzetnu publikaciju pokloniti Narodnoj biblioteci Srbije.


Medeno u Jagodini
Narodna biblioteka Radislav Nikčević u Jagodini u okviru projekta Poljoprivredne biblioteke u prepunoj sali Pomoravskog okruga organizovala je predavanje na temu Izimljavanje i prolećni razvoj pčelinjih društava. Predavač je bio Miljko Šljivić, pčelar iz Globodera kod Kruševca. Ovom zanimljivom i korisnom predavanju prisustvovali su pčelari iz Pomoravskog okruga. Na početku je sve prisutne pozdarvila direktorka biblioteke, Vesna Crnković i podsetila da Narodna biblioteka u Jagodini vodi računa o potrebama svih svojih korisnika. Što se tiče poljoprivrednika, tokom cele godine biblioteka nudi časopise i literaruru iz svih oblasti poljopruvrede, a od 2010. godine i sajt www.agrolib.rs, gde mogu da se pronađu veoma zanimljive i važne informacije koje su potrebne poljoprivrednicima. Posebnu pažnju biblioteka za ove korisnike obraća u toku zime, kada nema aktivnosti na njivama i tada organiuje različite edukacije i tribine.


Novi predsednik BDS
Skupština Bibliotekarskog društva Srbije većinom glasova izabrala je dr Bogdana Trifunovića, direktora Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, za predsednika Društva.Trifunović je prihvatio nominaciju za kandidata predsednika BDS na inicijativu kolega iz Narodne biblioteke Srbije i drugih biblioteka u Srbiji, čime je njemu lično i Gradskoj biblioteci u Čačku odato priznanje za dosadašnji profesionalni rad, navedeno je u saopštenju biblioteke. Ova volonterska funkcija nosi i značajnu obavezu novog predsednika da nastavi sa daljim razvojem i napretkom Društva u cilju zaštite i promocije struke, kao i profesionalnog integriteta zaposlenih bibliotečkih radnika.


Odlikovana Bibloteka grada Beograda
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na Dan državnosti, uručio ukaze o odlikovanju ličnosti i institucija koje su zaslužne za promociju društvenih vrednosti i kulture. Sretenjskim ordenom odlikovano je deset institucija među kojima je i Biblioteka grada Beograda. Biblioteci grada Beograda je Sretenjski orden dodeljen za naročite zasluge u bibliotekarstvu i promociji kulture čitanja, a povodom 85 godina postojanja.

Sledeca stranica
Na pogrešnoj strani reke

Narodnoj biblioteci Jovan Popović predstavljen je novi roman Miloša Latinovića Na pogrešnoj strani reke, pored autora o knjizi je govorio Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor na Filološkom fakultetu i upravnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković.
Zamišljeni trenutak kada su se u Prvom svetskom ratu ukrstile, a zatim zauvek razišle sudbine dva pisca Ernesta Henigveja i Dušana Vasiljeva iskoristio je Latinović za svoj novi roman. Ovo je roman o nemogućem susretu i ljudskim sudbinama, o ljubavi i porodici, o očevima i sinovima, o pobedi i porazu.


Kaleidoskop knjiga

Požarevljani su imali jedinstvenu priliku da prisustvuju promociji dragocenog kataloga Stara i retka knjiga u požarevačkom kraju, u izdanju Biblioteke, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS. Gosta Biblioteke, prof. dr Željka Vučkovića, dekana i redovnog profesora bibliotekarstva na Pedagoškom fakultetu u Somboru, kao i Veru Zarić Mitrović i Tatjanu Živković, autorke knjige, predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke i urednica Kataloga.


Mladi Dis i esej o Disu

Povodom 53. Disovog proleća, Gradska biblioteka i odbor ove manifestacije raspisuju tradicionalni konkurs za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, autora do 31 godine starosti. Autor dostavlja organizatoru rukopis u tri primerka sa najmanje 30 pesama na srpskom jeziku, potpisan šifrom. Nagrada je plaketa Mladi Dis i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u ediciji Tokovi. Istovremeno organizatori raspisuju konkurs za esej o pesniku Vladislavu Petkoviću Disu i njegovom stvaralaštvu. Pravo učešća imaju mladi književni kritičari, studenti, postdiplomci i učenici. Autori šalju radove u tri primerka, potpisane šifrom. Detaljnije klikom na sliku.


Kako do humanistike

Održan je trodnevni Festival knjiga PAZI ŠTA ČITAŠ humanistika, kultura, umetnost u Dvorani Kulturnog centra Beograda.Ova manifestacija sačinjena je od niza tribina, predavanja i prezentacija okupila je 44 izdavača. Sve je počelo razgovorom bibliotekara - Tajna ulaska u biblioteke: PRISTUP ZNANjU ZA BUDUĆNOST. Organizator je bila Fondacija Narodne biblioteke Srbije. Iskustva i potrebe biblioteka iz Jagodine, Užica,Kruševca, Požarevca, Subotice... prelonljene su kroz prizmu dostupnosti knjiga koje se predstavljaju na ovom festivalu i nemilosrdnih makaza republičkog otkupa i javnih nabavki.


Koridorom do biblioteke...

Posle četrdeset godina podstanarskog života u Domu kulture Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis prema najavama gradskog rukovodstva u Čačku, trebalo bi konačno da dobije svoju zgradu. Kao trajno rešenje za smeštaj Biblioteke pre pet godina je odabran i kupljen prostor nekadašnjeg Doma vojske, a sada su se stekli uslovi da grad pristupi rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Sinđelićevoj 24. Nova lokacija za Biblioteku bila je jedan od povoda za sastanak 18. januara 2016. godine direktora Biblioteke dr Bogdana Trifunovića i dosadašnje direktorke Danice Otašević sa gradonačelnikom Čačka mr Vojislavom Ilićem i njegovim najbližim saradnicima.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub