DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Konkurs
Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2. aprila 2015. godine, Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke - Stevan Sremac Niš - poziva mališane, uzrasta od šest do petnaest godina, da učestvuju u četrnaestom literarno-likovnom konkursu. Literarni deo konkursa podrazumeva da učesnici napišu pesmu na temu: KAD BIH BIO MALI PRINC to jest KAD BIH BILA MALA PRINCEZA. Likovni deo konkursa podrazumeva da učesnici naprave strip-stranicu na temu: SRPSKE NARODNE BAJKE U STRIPU, potrebno je da odabranu srpsku bajku obrade u vidu stripa na jednom listu bloka za crtanje. Konkurs je otvoren do 1. marta 2015. godine. Najbolji radovi biće predstavljeni na zajedničkoj izložbi, uz dodelu nagrada na svečanosti 2. aprila 2014. godine u Nišu.


DANET
Dunavska mreža za Evropu (DANET) je međunarodna krovna asocijacija obrazovnih i kulturnih institucijau podunavskim zemljama. Na poziv asocijacije DANET i njihove predsednice gđe Karmen Štadelhofer,Biblioteka grada Beograda uzela je učešće u predstavljanju svojih aktivnosti potencijalnim projektnim partnerima. Takođe, BGB se aktivno angažovala u prezentaciji deset ustanova grada Beograda koje su svoj grad predstavile kao kulturno-turističkudestinaciju koja je nesumnjivo zanimljiva za različite vrste projektnih aktivnosti. BGB je predstavnike evropskih zemalja upoznala sa svojom digitalnom bibliotekom i ponudila im učešće u formiranju kolekcije - Digitalne dunavske biblioteke, čije su osnove već postavljene u saradnji sa gradskom bibliotekom Ulm.


Čila Ljuba - Milisavu Saviću
Književnik Milisav Savić sa putopisnom knjigom Dolina srpskih kraljeva: prolećno putovanje 2013, je prvi dobitnik Nagrade - Ljubomir P. Nenadović - koju od ove godine za najbolje putopisno ostvarenje dodeljuje valjevska Biblioteka. To je na konferenciji za medije, po ovlašćenju žirija, (prof. dr Radivoje Mikić predsednik, prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, gl. i odg. urednik časopisa Putopis) objavila direktorka ove ustanove, Violeta Milošević, izrazivši uverenje da će ova Nagrada ubuduće biti znak prepoznavanja ne samo ove Biblioteke, već i Valjeva u celini. Izrazivši zadovoljstvo što je Nagrada startovala tako zvučnim i uglednim autorom i knjigom vanredne lepote, suptilnosti, složene i polifonijske strukture, ona je pozvala sve na svečanost dodele Nagrade u Gimnaziji 13. decembra i podršku kulturnim poduhvatima koji premašuju lokalne razmere.


Hoćemo gusle
U sklopu obeležavanja 100 godina prvog svetskog rata u Biblioteci Milovan Glišić, u Ljuboviji održan je prigodan kolažni program guslara, pesnika i glumaca iz Loznice. U veoma kvalitetnom programu učestvovali su guslari sekcije - Vuk Karadžić - koja radi u sastavu KUD Karadžić iz Loznice Vukan Đuka, dr Blažo Došljak, Petar Ostojić, Boško Golijanin i Luka Bošnjak, glumac Zoran Simić i pesnici Nevena Kokanović i Ljutomir Rundić. Tradicionalni epski književni izraz podsetio je na danas često neopravno zapostaljenu nerodnu baštinu.


Dani sakupljanja uspomena
Biblioteka grada Beogradapokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno saEuropeanom, evropskom digitalnom bibliotekom arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata. Gradska biblioteka u Novom Sadui Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka organizovaće ove aktivnosti u svojim sredinama.Građani Srbije se pozivaju da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje na dane sakupljanja uspomena Europeana 1914-1918 koji će biti održani u tri grada u Srbiji tokom decembra2014. godine. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima. Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupjanja uspomena, moguda podele svoje pričepreko sajtawww.europeana1914-1918.eu.

Sledeca stranica
Niko ne zadovoljava

Nakon isteka roka za podnošenje prijava na javni konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, Upravni odbor NBS na sednici od 20.11.2014. godine konstatovao je da ni jedan od prijavljenih kandidata - dr Nevena Tomić, mr Snežana Nenezić i ma Predrag Đukić, ne ispunjava obavezne uslove javnog konkursa. Detaljno obrazloženje ove odluke Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije će dati konferenciji za medije u sredu 26. novembra u 12.00 sati u sali 105. NBS, Skrelićeva 1.


Fenomen Morison

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis je u čačanskoj Gimnaziji predstavila najnoviji dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu - Gradac. On je u potpunosti posvećen pesniku, muzičaru i frontmenu američke rok grupeThe Doors Džimu Daglasu Morisonu. Ovaj temat znalački je sistematizovao i obradio Savo Stijepović, priređivač izdanja.O ovom izdanju, koje donosi izbor iz Morisonove poezije, njegove intervjue, eseje srpskih rok znalaca (Zoran Paunović, Žikica Simić i Dragan Ambrozić), kao i sećanja njegovih savremenika i poznanika, govorio je priređivač i autor uvodnika, književnik Savo Stijepović.


Đorđe Jovanović- Tartalj

Žiri za dodelu Nagrade - Đorđe Jovanović, u sastavu: Marko Nedić (predsednik), Bogdan A. Popović i Mihajlo Pantić (članovi), na završnoj sednici održanoj 13. oktobra 2014. godine u Biblioteci Đorđe Jovanović, jednoglasno je odlučio da nagradu Đorđe Jovanović, dodeli knjizi Iva Tartalje - PESMA O PESMI : širom književnosti u izdanju Srpske književne zadruge, 2013. Ovogodišnja svečana dodela nagrade je upriličena 3. novembra 2014. godine U obrazloženju žirija stoji da, tumačeći reprezentativna dela iz tradicije svetske književnosti, kao i ostvarenja srpskih pisaca, Ivo Tartalja pokazuje na koje se sve načine u književnim tekstovima, različitih poetika i epoha, od antike do danas, rešava pitanje samorazumevanja umetnosti reči.


Konkurs za upravnika NBS

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, na sednici od 29.10.2014. godine, doneo je ~ Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije.Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije ~ PDF , možete dobiti klikom na sliku. Konkurs će biti objavljen do 1.11.2014. u dnevnom listu Politika.Rok za prijavu je 15 dana od objavljivanja.


Znanje za sve u Ljigu

U ponedeljak, 03.11.2014. godine u Gradskoj biblioteci u Ljigu, sa početkom u 19 časova, g. Adam Sofronijević, viši bibliotekar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković i rukovodilac sektora naučnog razvoja Internet kluba Ljig, predstaviće savremene tendencije i kanale kvalitetnog besplatnog obrazovanja dostupnog svim zainteresovanim građanima putem interneta. Biće predstavljena najnovija saznanja i preporuke iz oblasti doživotnog učenja koje danas putem interneta besplatno nude prestižni svetski univerziteti i instituti i na stotine drugih akademskih institucija najvišeg ranga. Na predavanju će biti predstavljen i koncept besplatnih internet kurseva dostupnih putem portala Coursera i EdX. Ovi portali nude preko hiljadu kurseva iz različitih oblasti: kriptografija, teorija igara, istorija rok muzike, održivi razvoj, programiranje, kineski za početnike, finansije, i brojne druge koji će svakom polazniku omogućiti da prema sopstvenom izboru, i u vreme koje mu odgovara, stekne nova znanja najvišeg kvaliteta u svega nekoliko sedmica. Pored toga, biće predstavljen i portal - Znanje za sve, koji nudi snimljena predavanja poznatih profesora sa svetskih univerziteta prevedena na srpski jezik zahvaljujući Klubu volontera Univerzitetske biblioteke.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub