DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Edukacija edukatora
U Narodnoj biblioteci Užice održana je radionica - Informaciona pismenost edukacija edukatora. Radionicu je vodio prof. dr Albert Bekhorst ekspert organizacije Unesko i aktivni član sekcije IFLA za informacionu pismenost i član upravnog odbora ENSIL-a.Učestvovali su bibliotekari javnih i školskih biblioteka iz Niša, Čačka, Kraljeva, Arilja, Prijepolja, Novog Pazara, Bajine Bašte i Užica.Ovaj program je izveden u više zemalja na mnogim kontinentima, sa istim sadržajem i po istoj metodologiji, sa ciljem da se što više učesnika upozna sa osnovnim skupom znanja o ovoj temi i da polaznici radionica aktivno doprinesu poboljšanju veština informacione pismenosti u svojim lokalnim sredinama: među građanstvom, korisnicima, učenicima, nastavnicima.


Znameniti stare Jagodine
Povodom Dana biblioteke Radislav Nikčević u Jagodini, u petak, 26. aprila otvorena je izložba -Znamenite ličnosti stare Jagodine, autora Marije Crnković. Izložbu je otvorio gradonačel-nik grada Jagodine Ratko Stevanović, a u kulturno-umetničkom delu programa su učestvovali učenici jagodinskih osnovnih i srednjih škola. Izložba je izazvala veliko interesovanje Jagodinaca.Po rečima Marije Crnković, autorke ove izložbe, namera joj ja bila da široj javnosti predstavi znamenite ljude Jagodine, među kojima su Kapetan Koča Anđelković, Radič Petrović, značajne političare 19. veka, Avrama Petronijevića i Stevču Mihailovića, Svetozara Markovića, po kome je ovaj grada nosio ime u jednom preiodu svog postojanja, zatim poznate pedagoge Sretena Adžića i Dragoljuba Petrovića, kao i mnoge druge koji s svojim delovanjem doprineli razvoju grada i upisali se u stranice, kako zavičajne, tako i srpske istorije.


Ministar u Ljuboviji
Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković posetio je je 20. aprila Biblioteku Milovan Glišić u Ljuboviji. Na prijemu u opštini sa potencijalima u kulturi i kulturnim potrebama građana Azbukovice ministra Petkovića je upoznala Radmila Trijić, načelnica Opštinske uprave Opštine Ljubovija, a o aktivnostima u Biblioteci Milovan Glišić i radu Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković -direktor Milojko Ivanović. Prilikom obilaska Biblioteke ministar Petković je posetio glumce amatere na probi pozorišne predstave. Upoznao se sa uslovima u kojima se čuva knjižni fond i u kojima rade zaposleni u ovoj ustanovi. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije finansiraće sa 300.000 dinara projekat uređenja i opremanja Dečijeg odeljenja u prostorijama sadašnjeg Osmeha.


Izazovi i stranputice...
U Trebinju je održan dvodnevni stručni skup za bibliotekare - Izazovi i stranputice savreme-nog bibliotekarstva, u organizaciji Društva bibliotekara Republike Srpske. Ovaj događaj međunarodnog karak-tera je okupio 237 bibliotekara. Učesnicima se predstavilo više od 30 predavača iz pet zemalja regiona. Poseban doprinos ovogodišnjem skupu dali su uvaženi gosti, Filip Levro iz Francuske i Marijana Mišetić, predsednica Hrvatskog knjižničarskog društva. Bibliotekari su ovog puta pažnju posvetili temama kao što su: stara i rijetka knjiga, obrada neknjižne građe, elektronske i digitalnie biblioteke. Zaključeno je - da više pažnje treba usmeriti na korisničke servise, - da celokupno stanovništvo bude obuhvaćeno bibliotečkom ponudom,- da se pri tome poštuju međunarodni standardi. Preporučeno je da se posebna pažnja posveti staroj i rijetkoj knjizi i njenoj zaštiti, ali u svjetlu modernih tehnologija i aktuelnih trendova, koji podrazumijevaju i njenu digitalizaciju, te što širu dostupnost. Poseban tematski blok ove godine posvećen je neknjižnoj građi. Zaključeno je da je ovo tema o kojoj se malo govori, iako ona čini osnov zavičajnih fondova. Prioritet u nabavci, obradi i zaštiti bibliotečke građe trebalo bi da budu zavičajni fondovi, pošto se tu čuva kulturna baština zajednice, a to do sada, na žalost, nije bio slučaj.


Veliki umovi Srbije
U okviru serijala o Velikim i zaboravljenim umovima Srbije, u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani održan je program posvećen velikom srpskom kompozitoru Petru Konjoviću. Naime, ove godine obeležava se sto trideset godina od rođenja ovog muzičkog stvaraoca, te je ovaj jubilej bio povod da se kraljevački srednjoškolci, ali i svi ostali ljubitelji dobre muzike malo bliže upoznaju sa našim priznatim umetnikom. Da podsetimo, serijal Veliki i zaboravljeni umovi Srbije namenjen je, pre svega, vršnjačkoj edukaciji, a osnovna ideja je da se tinejdžerima približe srpski velikani tako što će ovi mladi ljudi i sami učestvovati u programima. To je jedan od načina da se srednjoškolci uz pomoć svojih profesora i bibliotekara bave svojevrsnim istraživačkim radom kreirajući program kojim bi se predstavio neki od velikih srpskih stvaralaca.

Sledeca stranica
ZLPČ

Narodna biblioteka Požega organizovala je, 12. 04. 2013. godine, stručni skup "IBBY Zajednički letnji program čitanja" za 50 bibliotekara iz svih 10 javnih biblioteka Zlatiborskog okruga kao i goste iz biblioteka širom Srbije. Projekat autora Daniele Skoković, bibliotekara Narodne biblioteke Požega, finansijski je podržao Međunarodni odbor za književnost za decu (IBBY) u iznosu od 5000 švajcarskih franaka. Ovo je jedan od sedam projekata iz celog sveta koji su prihvaćeni za finansiranje od strane IBBY Yamada fonda. Cilj projekta je stručno usavršavanje bibliotekara koji rade sa decom, iz svih deset biblioteka Zlatiborskog okruga i zajedničko organizovanje Letnjeg programa čitanja. Prva faza projekta podrazumevala je pripremu i štampu Vodiča za bibliotekare, sa primerima dobre prakse i uputstvima za uspešno organizovanje programa, koji je priredila Daniela Skoković, kao i pripremu posebno dizajniranog promotivnog materijala. Stručni skup u Požegi predstavlja drugu fazu projekta praktično stručno usavršavanje za bibliotekare koji rade sa decom. Skup je otvorio predsednik Srpske sekcije IBBY-ja, gospodin Mirko Marković.


Biblio-slatkiš na Internetu

Povratak biblioteke Jovan Popović iz Kikinde u našu mrežu učinjen je na najlepši mogući način - novim internet portalom kibiblioteka.org.rs. Jedno od naj-raskošnih bibliotečkih predstavljanja na Internetu, kod nas, na 3 jezika i 2 pisma sadrži sveobuhvatnu bibliotečku priču. Zato Vas pozivamo da ga obiđete i svoje utiske podelite u bibliotečkoj zajednici. Srećni smo što sa severa Banata, u vreme kada svi znamo čega sve nema, ima volje, znanja i razumevanja za osavremenjavanje na lep i efikasan način. SREĆAN POVRATAK.


Dvaput je dvaput

Gospodin Dejan Ristić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, posetio je Biblioteku grada Beograda. Ovo je druga zvanična poseta gospodina Ristića našoj najvećoj pozajmnoj biblioteci. Ristić je, u toku sastanka sa Stručnim većem Biblioteke grada Beograda, naglasio potrebu zajedničkog delovanja NBS i narodnih javnih biblioteka u Srbiji, kao i nužnost efikasnijeg povezivanja svih ustanova kulture. Izrazio je veliko zadovoljstvo dostignućima BGB na poljima bibliotečkog rada sa kojima je tokom posete upoznat. Poseban segment razgovora odnosio se na mogućnosti zajedničkih projekata i nastupa na polju kulture i obrazovanja, kao i u domenu izmena i dopuna zakona koji se neposredno odnose na rad biblioteka kao hramova u kojima se čuva i neguje nacionalna kulturna baština...U drugom delu posete, gospodin Ristić je obišao zgradu Biblioteke, Vukovu salu, Pozajmno odeljenje, galeriju Atrijum, Rimsku dvoranu i na kraju, magacin knjiga, gde se najduže zadržao razgovarajući sa bibliotekarima.


Portret Seke Sabljić

U okviru pratećeg programa 42. Dana komedije, u sredu, 27. marta je gost jagodinske Narodne biblioteke bila Jelisaveta Seka Sablić, ovogodišnja dobitnica "Zlatnog ćurana" za životno delo. Mnogobrojnoj jagodinskoj publici je pričala o svojoj glumačkoj karijeri, nagradama, ulogama... Zlatni ćuran - za životno delo je najviše priznanje 42. pozorišnog festivala Dani komedije, koji se svake godine održava od 20. do 27. marta u Jagodini. Glumica Seka Sablić je dobitnica čak četiri Ćurana za glumu na jagodinskim Danima komedije, a prvi je dobila na novoustanovljenom, prvom festivalu, davne 1972. godinu za ulogu Goce u komadu - Razvojni put Bore Šnajdera, Aleksandra Popovića, u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda. Statuetu - Ćuran, je dobila i za ulogu Gine u - Ožalošćenoj porodici, Branislava Nušića, zatim za rolu Divne u predstavi - Doktor Šuster, Dušana Kovačevića, kao i za tumačenje majke Dare u - Svinjskom ocu, Aleksandra Popovića.


Gosti u NBS

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i gospodin Kristofer Forbs posetili su 24. marta 2013. godine Narodnu biblioteku Srbije. Njihov domaćin, v.d.upravnika Dejan Ristić, upoznao je goste sa istorijatom NBS i njenim aktivnostima i planovima. Gospodin Forbs i premijer Dačić, sa saradnicima, obišli su izložbu posvećenu Desanki Maksimović, Dečji kutak, čitaonice, a gost iz SAD upisao se i u spomen-knjigu naše nacionalne biblioteke. Ugledni gost je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da poseti Narodnu biblioteku Srbije i istakao da ceni značaj ove ustanove kulture.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub