DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Jubilej u Čačku
I ove godine 10. marta Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis je prigodnim progra-mom obeležila datum rođenja pesnika čije ime nosi. Kako već tradicija nalaže, ovaj datum je rezervisan i za proslavu Dana Biblioteke, kao i za proglašenje najboljih čitalaca Pozajmnog odeljenja za odrasle i najboljeg bibliotekara za proteklu godinu.U slavu i čast poete sumornih rapoloženja, tvorca svih svojih ljubavi i sanjača nedosanjanih snova, čačanska Biblioteka već pola veka svako proleće naziva Disovim. Ove godine Biblioteka slavi još jedan jubilej. Naime, krajem prve polovine IX veka, tačnije 1848. godine nekolicina uglednih građana varošice od 1 000 stanovnika osniva - Društvo za čitanje Srbsko Slovenskij novina u Čačku. Dakle, kroz tri veka, punih 165. godina čačanska Biblioteka se druži sa svojim sugrađanima i trudi se da bude najjača i najprijatnija spona između knjige i čitalaca.


O Masonima u Valjevu
U biblioteci u Valjevu, 4.marta 2013. razgovaralo se o knjizi Zorana D. Nenezića - SRPSKO SLOBODNO ZIDARSTVO 1764-1914.Tema Slobodnog zidarstva je decenijama obavijena velom tajne, naročito na našim prostorima. Zoran D. Nenezić bavi se rasvetljavanjem ove tematike još od 1984. godine, kada je objavio prvu knjigu na ovu temu, a kasnije su usledila i proširena izdanja. Razgovor o ovoj temi u Valjevskom kraju bio je vrlo provokativan. Tokom razgovora se definisao zaključak da slobodno zidarstvo kod Srba je nerazdvojivo vezano za sopstvenu naciju. U analizi bitnih trenutaka dolazi se do manje poznatih činjenica koje su bile skrivane. Na predstavljanju ove knjige govorio je i Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture i informisanja. On se bavio istraživanjem o zidarima valjevskog kraja, koji su bili značajno zastupljeni u radu masinske lože i u njoj su zauzimali značajna mesta.


50. Disovo proleće
U Čačku je saopšten program 50. Disovih svečanosti koje počinju 5. marta, promocijom romana -Veliki rat, Aleksandra Gatalice, a završavaju se 31. maja akademijom na kojoj će se pojaviti svi živi laureati Disove nagrade. Prvi put Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis dodeliće počasnu Disovu plaketu inostranom piscu. Čast da bude prvi laureat Disove plakete pripala je Peteru Handkeu, austrijskom književniku.


181.godina NBS
- Ko sebe poštuje i svoje čuva, toga svi čuvaju i poštuju, - zapisao je Ivo Andrić. Verujem da u našoj zemlji ne postoji prikladnije mesto da se podsetimo poruke velikog pisca, nego što je to Narodna biblioteka Srbije, najstarija i najznačajnija ustanova kulture u Republici i najveća nacionalna biblioteka u ovom delu Evrope.Ovo je istakao predsednik Tomislav Nikolić na obeležavanju Dana Narodne biblioteke Srbije, koji je prvi put i Nacionalni dan knjige. Svečanosti su prisustvovali Ivica Dačić, predsednik Vlade, nekoliko članova ovog tela, patrijarh srpski Irinej i drugi crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora, Vojske, kulturni pregaoci.Po završetku svečanosti Nikolić je pustio u rad prvu kompakt-policu, koja štedi prostor za skladištenje knjiga. Njena površina je 27 kvadrata i u nju može da stane knjiga za koje je do sada bilo potrebno sto kvadrata. Potom su visoke zvanice obišle Trezor, koji je u rekonstrukciji i obnovljenu čitaonicu.


Milanski edikt u Požarevcu
Povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta Narodna biblioteka Ilija M. Petrović u Požarevcu organizovala je predavanje na temu Konstantin Veliki i Milanski edikt. Gospodina Radivoja Radića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koje je trajalo tri stotine godina. Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine. Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru a da za to ne snose nikakve posledice.

Sledeca stranica
Med kao lek

U petak, 1. februara, u prepunoj sali jagodinske Biblio-teke, održano je predavanje o api-terapiji. Pod api-terapijom podrazu-meva se lečenje medom, mlečom, polenom, propolisom, voskom i pčelinjim otrovom. Po rečima gošće, dr Ljubinke Stojković,terapija je potpuno prirodna i neškodljiva za ljudsko zdravlje. Dr Stojković je specijalista opšte medicine i profesionalni je fito i apiterapeut... Predavanje je imalo za cilj da ukaže na prevenciju virusnih infekcija proizvodima iz medene apoteke. Nakon predavanja posetioci su mogli u opuštenom razgovoru sa doktorkom da se informišu o svemu što ih je interesovalo, vezano za njihovo ili zdravlje njihovih najbližih i da potpuno besplatno dobiju recepte za pripremanje prirodnih preparata na bazi bilja i pčelinjih proizvoda.


Štampana reč 2012.

Pre 14 godina maksimu - Samo napisana reč ostaje - Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, iz Čačka, pretvorila je u jedinstvenu izložbu zavičajnog izdavaštvA - Štampana reč. Svake godine Zavičajno odeljenje postaje bogatije za oko 300 novih publikacija, a za Biblioteku knjige su neizbrisivi zapise i belezi o vremenu i ljudima koji trajno ostaju upisani za buduće generacije. Izložbom - Štampana reč 2012, u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, Gradska biblioteka simbolično je zatvorila proteklu godinu. Autor izložbe koja povezuje pisce, izdavače i štampare kao i brojnu publiku je Marija Orbović, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja.Prvi put u četrnaestogodišnjoj tradiciji ove izložbe jedna knjiga je dobila obe nagrade. Nagradu - Isailo A. Petrović - za dizajn i nagradu - Danica Marković - za izdavački poduhvat. Reč je o izuzetnoj monografiji -Ovčarsko kablarski manastiri.


Tesla - Zmaju

U okviru aktivnosti na predstavljanju najznačajnijih segmenata svojih bogatih kolekcija, Narodna biblioteka Srbije prvi put predstavlja javnosti originalno pismo Nikole Tesle Jovanu Jovanoviću Zmaju. Oduševljen Zmajevom poezijom, Nikola Tesla saopštava u pismu da je odlučio da zajedno sa američkim pesnikom Robertom Džonsonom prevede Zmajeve pesme na engleski.


Borovnica u bibliotekama

U okviru projekta AgroLib Ja, održana su tri predavanja na temu gajenja, zaštite, prerade i plasmana borovnice na srpsko tržite. Predavanja su održana u gradskoj biblioteci Radislav Nikčević, u seoskim bibliotekama u Bagrdanu i Bunaru.O uzgoju borovnice govorili su Gvozden Dželatović i Nenad Petrović, proizvođači ovog bobičastog voća, koji su ujedno i članovi Zemljoradničke zadruge Prima-borovnica iz Belanovice, koja se bavi prodajom sadnica i otkupom borovnice. http://prima-borovnica.com/blueberry/. Ova tema je izazvala veliko interesovanje kod poljoprivrednika. Bili su prisutni mnogi poljoprivrednici iz jagodinske, ali i despotovačke opštine. Takođe, primećeno je prisustvo ljudi koji bi hteli da pokrenu porodični ili sopsveni biznis. Zaokružena priča o prodaji sadnica i otkupu gotovog proizvoda, kao i mogućnost da se čuje iskustvo uzgajivača, njihoi saveti i mišljenja, izazvala je dodatno iteresovanja i konstruktivan dijalog tokom sve tri prezentacije


BBS

Narodna biblioteka Srbije i Internet klub iz Ljiga, potpisali su Protokol o programskoj saradnji i međusobnoj podršci, u ostvarivanju projekta BBS - PERSONALIZOVANI BIBLIOTEČKI BILTEN SRBIJE. Oba partnera će zajedno u 2013. godini razvijati ovaj projekat, koji je zasnovan na ostvarivanju elektronske komunikacije narodnih (javnih) biblioteka Srbije, unapređenju bibliotečkih usluga, interakvnoj komunkaciji sa korisnicima bibliotečkih usluga i strategiji obuhvaćenoj Digitalnom agendom Srbije. Projekat komunikacije elektronskim personalizovanim biltenom ima početni kapacitet - tiraž od 10.000 elektronskih adresa po broju. Bilten će sadržati informacije o radu biblioteka, u Srbiji, koje su linkovima dokumentovane na izvore informacija.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub