DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Malo Crnuće slavi
U Malom Crniću svečano je obeležen pedeseti rođendan i Dan biblioteke Srboljub Mitić. Svečanosti su prisustvovali brojne gosti i zvanice iz susednih opština, predstavnici Matične biblioteke iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, škola sa teritorije opštine , direktori javnih preduzeća i ustanova, korisnici biblioteke , ljubitelji pisane reči , predstavnici opštine Malo Crniće: predsednik opštine; Predsednik skupštine opštine ; predsednik UKS Braničevsko stiške književne zajednice. Svojim prisustvom, proslavu je uveličao Vanja Bulić, novinar, publicista i književnik iz Beograda. Tom prilikom uručene su i nagrade najuspešnijim vaspitnim grupama i učenicima na tradicionalnom konkursu - Div-Stigu - u oblasti književnosti i likovne kulture...


Marko Polo u Kikindi
Najslavniji Evropljanin koji je istražio Aziju, Marko Polo je prvi pravi svetski putnik, koji je sada uz pomoć knjige stigao i u Kikindu. Lorens Bergrin napisao je njegovu prvu potpunu biografiju. Odiseja Marka Pola na Putu svile u ovom remek-delu napisana je raskošno i do najsitnijih detalja. Prikaz ove knjige Marko Polo, od Venecije do Ksanadua pripremila je Milosava Mihajlović, profesor istorije. Učestvovali su učenici i nastavnici OŠ*Đura Jakšić. Kikindska publika imala je priliku da čuje najinteresantnije delove knjige, na srpskom i na italijanskom jeziku.


Roman o boljnici u Valjevu
Promocija romana Kad zvona zaneme o valjevskoj bolnici 1915. godine u sali Valjevske gimnazije, protekla je u simboličnom traženju - karte više. Učetvovali su: istoričar dr Vladimir Krivošejev, autor, književni doajen Radovan Beli Marković, glumac Ljubivoja Buba Markovića i voditelj i književnog kritičar Ostoja Prodanović. Veče se pretvorilo u događaj posebne vrste i završilo se živim dijalogom između pisca i gledališta i masovnim potpisivanjem kupljenih knjiga, tako da je potvrdilo ono što se i ranije najavilo: izrazitu zavičajnost i zavidnu veštinu književnog oblikovanja ovog autora.


Protokol Niš - Kruševac
Potpisan protokol o saradnji Filozofskog fakulteta iz Niša i Narodne biblioteke Kruševac. Protokol su u ime svojih ustanova potpisali dekan Fakulteta prof. dr Goran Maksimović i direktorka Biblioteke mr Snežana Nenezić. Protokol unapređuje ostvarivanje saradnju naučnih, stručnih, obrazovnih, izdavačke i kulturne delatnosti oih ustanova. Predviđeni oblici saradnje obuhvataju razmenu znanja i iskustava, publikacija i promotivnih materijala, zajedničko korišćenje ljudskih i tehničkih resursa i organizovanje naučnih i stručnih programa. Filozofski fakultet ovim protokolom iskazuje spremnost i nastojanje da na kreativan način pomaže programske aktivnosti i razvojnu koncepciju Biblioteke. Biblioteka će, omogućiti korišćenje svojih prostornih, stručnih i tehničkih resursa za realizaciju i promovisanje naučnih i nastavnih aktivnosti Fakulteta. Povodom potpisivanja protokola, prof. dr Goran Maksimović je uručio na poklon Narodnoj biblioteci više vrednih izdanja Filozofskog fakulteta.


Novo lice, stare lepotice
Zbog renoviranja Gradske biblioteke u Subotici, korisnici neće biti u mogućnosti da koriste Čitaonicu, već će im na raspolaganju biti prostor Američkog kutka. Sva odeljenja Gradske biblioteke, izuzev Američkog kutka, biće zatvorena zbog renoviranja objekta od 4. aprila do 15. maja 2016. godine. Za to vreme zaposleni će obaviti reviziju knjižnog fonda Gradske biblioteke. Očekuje se razumevanje korisnika, tim pre što će sada sve novosti o radu biblioteke moći da se prate i na našim bibliotečkim mrežama u zemlji i neposrednom okruženju. Lesi se vratio kući

Sledeca stranica
Scenske igre

U okviru pratećeg programa 45. Dana komedije, Narodna biblio-teka u Jagodini imala je zadovoljstvo da ugosti poznatu srpsku glumicu Branku Pujić, ovogo-dišnju članicu žirija na festivalu. Zainteresovani posetioci su tokom razgovora saznali dosta o opusu lepe glumice, ali i o njenim pogledima na karijeru i život uopšte...Kaže da joj je životna ljubav joj je ples, a studirala je i psihologiju. Te dve strasti spojila je u glumi, ali i u svom današnjem poslu na FDU gde predaje predmet Scenske igre.


Porodica se proširuje

U susret svetskom danu poezije, 21. marta, Biblioteka u Osečini je priredila program posvećen poeziji. U tom duhu program je muzikom otvorio učitelj Ivan Andrić. Povod za ovo književno druženje bila je zbirka haiku poezije U osunčanom vrtu zavičajne spisateljice Ljubinke Stevanović. U nastavku programa u galeriji biblioteke otvorena je izložba DADA TRAGOVI Dejana Bogojevića, a povod je 100 godina dadaizma. U želji da Osečina podeli radosti stvaranja u prolećem biblioteka je pristupila mreži BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Dobro došli !


53. put - Zašto poezija ?

Izložbenom postavkom pesama Vladislava Petkovića Disa i Vaska Pope ispisane kaligrafijom -Daleko u nama autora Božidara Plazinića, sve-čano je otvoreno 53. Disovo proleće. Sećanjem na daleku 1964. godinu kada je održano prvo Proleće u slavu pesnika Disa, a na kome je besedio zavičajac Branko V. Radičević i 1965. godinu kada je sve bilo u zanku Vaska Pope, Čačak e po 53. put postao - ostrvce poezije u moru koje ga sa svih strana zapljuskuje.Čast da podigne zavesu ,ovaj put, pripala je dr Mihajlu Pantiću, profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu.


Nagrada ČEDOMIR MIRKOVIĆ

Čitaonica kruševačke biblioteke bila je stecište zavičajnih književnih stvaralaca. Povod - dodela novoustanovljene nagrade Udruženja književnika Srbije Čedomir Mirković zavičajnom stvaraocu, književnom kritičaru Milošu Petroviću. U programu su pored laureata učestovali književni kritičari Radomir Andrić i Marko Nedić. V.d. direktora Biblioteke mr Snežane Nenezić je predstavila goste a izlaganja književnih kritičara Radomira Andrića i Marka Nedića bila su detaljna obrazloženja motiva žirija da Miloš Petrović bude prvi dobitnik nagrade. Dobitnik Nagrade publici se obratio slovom o Čedomiru Mirkoviću, istaknutom književnom pregaocu - kritičaru, esejisti i pripovedaču, čije delo je okarakterisao kao - golemu građevinu. Ovom prilikom je još jednom zavičajnom stvaraocu uručena nagrada Udruženja književnika Srbije i to plaketa sa imenom njegovog prvog predsednika Sime Matavulja. Plaketu je uz kratko obrazloženje pesniku Srbi Đorđeviću uručio Radomir Andrić.


Konitinuitet tradicije

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba - Tradicija koja obavezuje. Povod je obeležavanje 170 godina Srpske čitaonice Gradske biblioteke u Novom Sadu i 60 godina Dečjeg odeljenja. Autori izložbe su Blaženka Marković i Ljiljana Mitrović, bibliotekarke Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu. Izložbu je organizovala Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu.Izložba obuhvata, prikazuje i ilustruje istorijat, sva razdoblja njene prošlosti i delatnosti kojima se bavi. Na izložbi je predstavljeno i Dečje odeljenje Biblioteke, koje je 2015. godine obeležilo 60 godina postojanja i rada sa decom na promovisanju kulture, ljubavi prema knjizi i čitanju.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub