DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Foto Miroč 2012.
Prva kružna izložba fotografija Miroč 2012, otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Kladovo 17. januara 2013. godine. Reč na otvaranju imao je Borislav Milovanović iz Bora. Posle veoma uspešne - Prve izložbe Dunav 2012. Foto klub Dunav iz Donjeg Milanovca u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac, Centrom za kulturu Kladovo, Centrom za kulturu Majdanpek i Centrom za kulturu Žagubica organizuje Prvu kružna izložba fotografija Miroč 2012. Ova izložba organizuje se pod patronatom Foto saveza Srbije, FIAP-a (Federation Internationale De L`art Photographique), UPI-a (United Photo International) i PSA (Photographic Socciety of America). Ovi patronati upravo i pokazuju fotografima iz celog sveta ozbiljnost organizatora i obezbedjuju ovako veliki odziv. Za ovu izložbu prispelo je ukupno 7736 fotografija od 547 autora iz 61 zemlje.


Od Dositeja, Vuku
Nataša Filip, v.d. direktor Narodne biblioteke Dositej Obradović iz Stare Pazove, posetila je sever Kosova i Metohije, Kosovskoj Mitrovicu 13. i 14.januara 2013. godine. Mnogo godina unazad, ova je Biblioteka prednjačila u uspostavljanju veza sa bibliotekama u Republici Srpskoj. Tako je i sad Nataša Filip, jedna od prvih i retkih iz našeg bibliotečkog sveta, koja posećuje naše biblioteke na Kosovu i Metohiji. Ovaj put je to bila Gradska biblioteka Vuk Karadžić iz Kosovske Mitrovice. Prilikom susreta sa Oliverom Stević, direktorkom Gradske biblioteke Vuk Karadžić, i Krstimira Pantića, predsednikom opštine Kosovska Mitrovica, Nataša Filip je uručila mali, prvi poklon knjiga, pre svega, izdanja naše Biblioteke i druge naslove.


Na Vukovom putu
Naša koleginica, Dragana Tipsarević, dobitnik je ovo-godišnje Vukove nagrade. - Ponosan sam na Vaš rad i doprinos razvoju kulture, umetnosti, stvaralaštva...Svako ko je na Vukovom putu, na pravom je putu: onom koji nas vodi među prosvećene narode i sredine. Čestitam Vam Vukovu nagradu... Ovo je sadržaj čestitke koju je, povodom dobijanja Vukove nagrade, gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović uputio Dragani Tipsarević, direktorki Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani...


Svetiljka za A. Ristovića
Poslednjeg dana već stare 2012. godine zasvetlela je - Svetiljka za Aleksandra Ristovića, poznatog srpskog pesnika koji je preminuo 30.januara 1994. Svetiljku je upalila Olivera Nedeljković, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, pouzdani istraživač i poeta. Reč je pesnikovoj bio-bibliografiji koju je Gradska biblioteka objaviila kao 17 knjigu u ediciji Zavičajna bibliografija.Prilozi za biografiju ovog značajnog Čačanina zauzimaju pedesetak stranica sa fotografijama, a autor Olivera Nedeljković prikupila je 775 bibliografskih jedinica iz Ristovićevog stvaralaštva, priređivačkog i prevodilačkog rada. Uz imenski registar i registar naslova listova i časopisa, knjiga će biti nezaobilazno štivo budućim proučavaocima dela Aleksandra Ristovića koji zauzima visoko mesto u srpskoj literaturi 20.veka...


BIBLIOTEKE NOVOG DOBA
Projekat - Biblioteke za novo doba/Libraries for a new age, je projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, koji je započeo krajem 2012. godine, traje godinu dana, a finasira ga Evropska unija. Partneri u Projektu iz Srbije su naše članice, biblioteke u Inđiji, Staroj Pazovi i Kuli, sa srpske, a sa hrvatske strane to su biblioteke u Vukovaru, Županji, Iloku i Drenovcima. Opšti cilj Projekta je da doprinese socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i digitalnoj inkluziji ljudi i zajednica, sa fokusom na marginalizovane grupe, kroz jačanje interkulturalnog dijaloga i odvijanje prekogranične saradnje u ovim oblastima. Nosilac bibliotečkog umrežavanja je naš sajt.

Sledeca stranica
U prave ruke

Marija Orbović, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, dobitnik je nagrade Zapis za 2012. godinu, koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije. Ova nagrada dodeljuje se za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u Republici Srbiji. Žiri za dodelu nagrade Bibliotekarskog društva Srbije prepoznao je izuzetan doprinos koleginice Orbović na više polja naše struke, o čemu svedoči i nagrada Dušan Panković koju je Marija Orbović dobila ove godine za trajan doprinos srpskoj bibliografiji na 18. Susretima bibliografa u Inđiji...


Avram Petronijević

Zavičajno odeljenje i Odeljenje za popularizaciju knjige i čitanja, Narodne biblioteke u Jagodini, u saradnji sa Istorijskim arhivom, Zavičajnim muzejem i istoričarima iz Jagodine organizuje izložbe i druge vrste susreta, razgovora, stranica na elektronskim medijima, kojima pripoveda bogatu istoriju svoga grada. Dana 13. decembra govorilo se o Avramu Petronijeviću (1791-1852), koji je sa porodicom dugo živeo u Jagodini. Njegova duga politička i diplomatska karijera neraskidivo je utkana u istoriju Srbije prve polovine 19 veka. U unutrašnjoj politici Avram je bio predstvnik težnji mlade srpske građanske klase za ličnom i imovinskom sigurnošću. Na ekonomskom polju doprineo je razvoju slobodne stočne trgovine i podigao svoju, prvu u Srbiji, fabriku stakla u Jagodini 1846. godine.Na samoj promociji Stanojlović je deteljnije govorio o životu Avrama Petronijevića u Jagodini, njegovoj porodici i potomcima. Životom i radom Avrama Pertonijevića bavio se i dr Radomir J. Popović u istoimenoj knjizi koja je promovisana ovom prilikom. Kako je na promociji istakao dr Radoš Ljušić, urednik ovog izdanja, ovo je je samo prva u nizu biografija značajnih pojedinaca koje će biti priređivane i objavljivane u ediciji Biografije u okviru IK Freska.


Rusi i Italijani u Kraljevu

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Valentin Koljasev i Natalija Kocev, rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravo-slavnih naroda, posetili su Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani u Kraljevu i uručili nekoliko stotina knjiga na ruskom jeziku. S velikim interesovanjem obišli su sva odeljenja i obećali da će ubuduće još tešnju saradnju...Biblioteku obišli su i predstavnici italijanske oblasti Trentino - Alto Adiđe i s direktoricom Draganom Tipsarević razgovarali o mogućnostima bibliotečke saradnje. Italijani nisu štedeli reči pohvala naročito na račun naše izdavačke delatnosti.


Srpska književnost u Makedoniji

Na osnovu nedavno potpisanog protokola o saradnji nacionalnih bibli-oteka Srbije i Makedonije, ovog puta u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sv. Kliment Ohridski u Skoplju, svečano je otvorena izložba - Srpska književnost u prevodu na makedonski jezik. Održana je i tribina - Prevod i prevođenje, stanje i perspektive. Mile Bošeski, direktor NUB Sv. Kliment Ohridski i Dejan Ristić, upravnik Narodne biblioteke Srbije, obratili su se prisutnima na svečanom otvaranju izložbe, dok su izvode iz svojih dela, čitali gosti iz Srbije, naši pisci - Gordana Ćirjanić, Aleksandar Gatalica i Vojislav Karanović. Prevode na makedonski jezik čitaće glumac Tome Vitanov. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Sveti Kliment Ohridski u Skoplju opredelila se da Dan biblioteke ove godine obeleži događajima posvećenim savremenoj srpskoj književnosti i njenim vodećim stvaraocima. Time je Narodnoj biblioteci Srbije i našim savremenim piscima iskazana izuzetna čast. Ova Izložba i tribina, kao i gostovanje srpskih pisaca predstavljaju najznačajniji događaj u oblasti saradnje u kulturi između dve države u prethodnom periodu.


BGB u još jednom EU projektu

Biblioteka grada Beograda partner je na još jednom velikom evropskom projektu, pod nazivom Di-XL (Dissemination exploration libraries). Projekat, čije je glavna tema doživotno učenje, finansira se od strane Evropske unije, u okviru Life Long Learning Programme. Vrednost projekta je 50.000 evra. Projekat će trajati dve godine.U fokusu projekta Di-XL je doživotno učenje kao koncept koji čini deo strategije EU Evropa 2020. Glavni cilj projektaje razvoj efikasnog i održivog modela diseminacije i upotrebe znanja nastalih kao deo kurseva doživotnog učenja.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub