DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Konkurs za upravnika NBS
Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, na sednici od 29.10.2014. godine, doneo je ~ Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije.Odluku o raspisivanuju javnog konkursa za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije ~ PDF , možete dobiti klikom na sliku. Konkurs će biti objavljen do 1.11.2014. u dnevnom listu Politika.Rok za prijavu je 15 dana od objavljivanja.


Znanje za sve u Ljigu
U ponedeljak, 03.11.2014. godine u Gradskoj biblioteci u Ljigu, sa početkom u 19 časova, g. Adam Sofronijević, viši bibliotekar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković i rukovodilac sektora naučnog razvoja Internet kluba Ljig, predstaviće savremene tendencije i kanale kvalitetnog besplatnog obrazovanja dostupnog svim zainteresovanim građanima putem interneta. Biće predstavljena najnovija saznanja i preporuke iz oblasti doživotnog učenja koje danas putem interneta besplatno nude prestižni svetski univerziteti i instituti i na stotine drugih akademskih institucija najvišeg ranga. Na predavanju će biti predstavljen i koncept besplatnih internet kurseva dostupnih putem portala Coursera i EdX. Ovi portali nude preko hiljadu kurseva iz različitih oblasti: kriptografija, teorija igara, istorija rok muzike, održivi razvoj, programiranje, kineski za početnike, finansije, i brojne druge koji će svakom polazniku omogućiti da prema sopstvenom izboru, i u vreme koje mu odgovara, stekne nova znanja najvišeg kvaliteta u svega nekoliko sedmica. Pored toga, biće predstavljen i portal - Znanje za sve, koji nudi snimljena predavanja poznatih profesora sa svetskih univerziteta prevedena na srpski jezik zahvaljujući Klubu volontera Univerzitetske biblioteke.


Podrška starima i invalidima
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka, sa još petnaest biblioteka širom Srbije uključena je u projekat - Promocije ljudskih i manjinskih prava kroz intezivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima. Cilj ove inicijative je lakša i dostupnije komunikacije sa Zaštitnikom građana i ostvarivanje njihovih prava. Jednogodišnje iskustvo Zaštitnika građana promovisano je u petak, 17. oktobra 2014. godine u Regionalnom centru okruglim stolm na temu - Sistemi podrške osobama sa invaliditetom i starijim u lokalnoj zajednici, na kome su učestvovali Vladana Jović, zamenik Zaštitnika građana, sa saradnicima, predstavnici lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, zdravstvene ustanove, Gradske biblioteke, Udruženja penzionera kao i veliki broj predstavnika nevladinih organizacija koje se bave problemima osoba sa invaliditetom.


Beogradski oktobar 1944-
U petak,10. oktobra 2014. otvorena je izložba - Beogradski oktobar 1944. Izložba u izlozima Biblioteke grada Beograda obeležava sedam decenija od oktobarskih događaja koji su izmenili sliku našeg grada. Posebna pažnja posvećena je jugoslovenskoj i stranoj štampi iz Fonda periodike, ali i sačuvanim fotografijama snimanim neposredno, na beogradskim ulicama, u toku Beogradske operacije. Za dizajn izložbe se pobrinula Amalija Vitezović.


Više od protokola
Saradnja Kraljeva i Zelene Gore, grada u Poljskoj, proširena je potpisivanjem Protokola o partnerstvu izmeđi Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani i zelenogorske biblioteke Norvik. Ovaj dokument potpisali su čelni ljude dve biblioteke, Dragana Tipsarević i Andžej Buk. - Prijateljstvu koje ne zna za razlike i granice, pridružuju se i dve biblioteke. Ovaj Protokol još nas više učvršćuje u želji i nameri da sarađujemo i učimo jedni od drugih. Prošle godine smo bili gosti Biblioteke Norvik, a ove Poljaci su došli nama u posetu i preneli nam svoja bibliotekarska iskustva, naročito o radu sa tinejdžerima rekla je Dragana Tipsarević.

Sledeca stranica
Za vremena

Akademijom - Za vremena - Narodna biblioteka Stevan Sremac i Treća brigada KOV-a obeležili su stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Muzičko-dramski program održan je u Domu Vojske u subotu, 4. oktobra, a publika je imala priliku da čuje kolažni program sastavljen od književnih odlomaka i muzičkih numera koji govore o ovom istorijskom događaju. Uz bogat muzički program tradicionalnih i nacionalnih numera u umetničkom izvođenju horova i orjestara grada Niša i vojske Srbije,svoju besedu o Srbima posle sto godina govorila je Milica Vučković.Publici je predstaljen desetominutni dramski spektakl - Sveti Georgije ubiva aždahu.Ovaj kulturni događaj je prvi kojim se Niš priključio pomenu stogodišnjice Velikog rata u Srbiji.


Velikan iz Ćelija

Gradska biblioteka u Lajkovcu, objavila je Sabrana dela Radovana Belog Markovića, pripovedača i romansijera, rođenog u Ćelijama kod Lazarevca. U kompletu je trinaest knjiga. Tim povodom, u osnovnoj školi Mile Dubljević, u Ćelijama, na Krstovdan, održan je naučni skup na kojem je učestvovalo petnaestak pisaca i književnih kritičara, pretežno mlađe generacije. Radovan Beli Marković, posle šest decenija, vratio se u učionicu u kojoj je završio osnovnu školu. Ovo nije prvi naučni skup, posvećen prozi Radovana Belog Markovića. Jedan je održan u Valjevu (2006), drugi u Lajkovcu (2011).


CLAUD Striming

Fondacija i Narodna biblioteke Srbije obezbedili su direktan strimig tribine - Transferi IT tehnologija uz transfere znanja, tema - stručnog skupa Upotreba CLOUD-a u bibliotekama. Sreda 1.oktobra 2014. godine OD 11 SATI.
Segmenti - CLOUD kod nas - dostupnost i mogućnosti - WEB arhiviranje - CLOUD i obrazovanje - Srbija na LoCloud-u


Zavičajnost na globalnoj sceni

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, predstavlja portal ZAVIČAJNE KOLEKCIJE ČAČKA i digitalne izložbe ČAČANI U VELIKOM RATU.Ovaj veb portal predstavlja prezentaciju zavičajne baštine iz fondova Gradske biblioteke u Čačku. U portalu su kolekcije tematski organizovane, a iz unete građe na lak način kreiraju se digitalne izložbe, poput izložbe - Čačani u Velikom ratu, koja će sadržati izbor dokumenata i digitalnih objekata iz kolekcija zavičajnih ličnosti sa temom Prvog svetskog rata: majora Radoja Jankovića, Vladislava Petkovića Disa, Nadežde Petrović, i drugih. Portal ispunjava aktuelne standarde za opis i prikaz digitalnih sadržaja na internetu, i omogućava korišćenje najnovijih tehnologija za deljenje sadržaja na internetu, geografsko lociranje, označavanje, kao i dodavanje sadržaja od strane posetilaca portala.


Spomen na Valožića

Spomen-ploča beogradskom knjižaru Velimiru Valožiću (1814-1887) otkrivena je u četvrtak, 4. septembra 2014. godine, na zgradi u ulici Kosančićev venac broj 1, na mestu gde se u 19. veku nalazila njegova knjižara. Ploču su otkrili zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i Predrag Valožić, koji je istakao da je njegov čukundeda bio prvi knjižar i izdavač u Srbiji. Nakon otkrivanja spomen-ploče, okupljeni građani su se uputili u Odeljenje stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda i posetili izložbu u Salonu grbova Beograda, na kojoj su predstavljene reprezentativne publikacije, najpopularnije i najprodavanije knjige Valožićevog vremena.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub