DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Svetiljka za A. Ristovića
Poslednjeg dana već stare 2012. godine zasvetlela je - Svetiljka za Aleksandra Ristovića, poznatog srpskog pesnika koji je preminuo 30.januara 1994. Svetiljku je upalila Olivera Nedeljković, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, pouzdani istraživač i poeta. Reč je pesnikovoj bio-bibliografiji koju je Gradska biblioteka objaviila kao 17 knjigu u ediciji Zavičajna bibliografija.Prilozi za biografiju ovog značajnog Čačanina zauzimaju pedesetak stranica sa fotografijama, a autor Olivera Nedeljković prikupila je 775 bibliografskih jedinica iz Ristovićevog stvaralaštva, priređivačkog i prevodilačkog rada. Uz imenski registar i registar naslova listova i časopisa, knjiga će biti nezaobilazno štivo budućim proučavaocima dela Aleksandra Ristovića koji zauzima visoko mesto u srpskoj literaturi 20.veka...


BIBLIOTEKE NOVOG DOBA
Projekat - Biblioteke za novo doba/Libraries for a new age, je projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, koji je započeo krajem 2012. godine, traje godinu dana, a finasira ga Evropska unija. Partneri u Projektu iz Srbije su naše članice, biblioteke u Inđiji, Staroj Pazovi i Kuli, sa srpske, a sa hrvatske strane to su biblioteke u Vukovaru, Županji, Iloku i Drenovcima. Opšti cilj Projekta je da doprinese socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i digitalnoj inkluziji ljudi i zajednica, sa fokusom na marginalizovane grupe, kroz jačanje interkulturalnog dijaloga i odvijanje prekogranične saradnje u ovim oblastima. Nosilac bibliotečkog umrežavanja je naš sajt.


U prave ruke
Marija Orbović, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, dobitnik je nagrade Zapis za 2012. godinu, koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije. Ova nagrada dodeljuje se za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u Republici Srbiji. Žiri za dodelu nagrade Bibliotekarskog društva Srbije prepoznao je izuzetan doprinos koleginice Orbović na više polja naše struke, o čemu svedoči i nagrada Dušan Panković koju je Marija Orbović dobila ove godine za trajan doprinos srpskoj bibliografiji na 18. Susretima bibliografa u Inđiji...


Avram Petronijević
Zavičajno odeljenje i Odeljenje za popularizaciju knjige i čitanja, Narodne biblioteke u Jagodini, u saradnji sa Istorijskim arhivom, Zavičajnim muzejem i istoričarima iz Jagodine organizuje izložbe i druge vrste susreta, razgovora, stranica na elektronskim medijima, kojima pripoveda bogatu istoriju svoga grada. Dana 13. decembra govorilo se o Avramu Petronijeviću (1791-1852), koji je sa porodicom dugo živeo u Jagodini. Njegova duga politička i diplomatska karijera neraskidivo je utkana u istoriju Srbije prve polovine 19 veka. U unutrašnjoj politici Avram je bio predstvnik težnji mlade srpske građanske klase za ličnom i imovinskom sigurnošću. Na ekonomskom polju doprineo je razvoju slobodne stočne trgovine i podigao svoju, prvu u Srbiji, fabriku stakla u Jagodini 1846. godine.Na samoj promociji Stanojlović je deteljnije govorio o životu Avrama Petronijevića u Jagodini, njegovoj porodici i potomcima. Životom i radom Avrama Pertonijevića bavio se i dr Radomir J. Popović u istoimenoj knjizi koja je promovisana ovom prilikom. Kako je na promociji istakao dr Radoš Ljušić, urednik ovog izdanja, ovo je je samo prva u nizu biografija značajnih pojedinaca koje će biti priređivane i objavljivane u ediciji Biografije u okviru IK Freska.


Rusi i Italijani u Kraljevu
Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Valentin Koljasev i Natalija Kocev, rukovodilac Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravo-slavnih naroda, posetili su Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani u Kraljevu i uručili nekoliko stotina knjiga na ruskom jeziku. S velikim interesovanjem obišli su sva odeljenja i obećali da će ubuduće još tešnju saradnju...Biblioteku obišli su i predstavnici italijanske oblasti Trentino - Alto Adiđe i s direktoricom Draganom Tipsarević razgovarali o mogućnostima bibliotečke saradnje. Italijani nisu štedeli reči pohvala naročito na račun naše izdavačke delatnosti.

Sledeca stranica
Srpska književnost u Makedoniji

Na osnovu nedavno potpisanog protokola o saradnji nacionalnih bibli-oteka Srbije i Makedonije, ovog puta u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sv. Kliment Ohridski u Skoplju, svečano je otvorena izložba - Srpska književnost u prevodu na makedonski jezik. Održana je i tribina - Prevod i prevođenje, stanje i perspektive. Mile Bošeski, direktor NUB Sv. Kliment Ohridski i Dejan Ristić, upravnik Narodne biblioteke Srbije, obratili su se prisutnima na svečanom otvaranju izložbe, dok su izvode iz svojih dela, čitali gosti iz Srbije, naši pisci - Gordana Ćirjanić, Aleksandar Gatalica i Vojislav Karanović. Prevode na makedonski jezik čitaće glumac Tome Vitanov. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Sveti Kliment Ohridski u Skoplju opredelila se da Dan biblioteke ove godine obeleži događajima posvećenim savremenoj srpskoj književnosti i njenim vodećim stvaraocima. Time je Narodnoj biblioteci Srbije i našim savremenim piscima iskazana izuzetna čast. Ova Izložba i tribina, kao i gostovanje srpskih pisaca predstavljaju najznačajniji događaj u oblasti saradnje u kulturi između dve države u prethodnom periodu.


BGB u još jednom EU projektu

Biblioteka grada Beograda partner je na još jednom velikom evropskom projektu, pod nazivom Di-XL (Dissemination exploration libraries). Projekat, čije je glavna tema doživotno učenje, finansira se od strane Evropske unije, u okviru Life Long Learning Programme. Vrednost projekta je 50.000 evra. Projekat će trajati dve godine.U fokusu projekta Di-XL je doživotno učenje kao koncept koji čini deo strategije EU Evropa 2020. Glavni cilj projektaje razvoj efikasnog i održivog modela diseminacije i upotrebe znanja nastalih kao deo kurseva doživotnog učenja.


Čačak - Grac i EuropeanaLocal

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka, predstavila je svoje rešenje u očuvanju audiovizuelne kulturne baštine kroz javno-privatno partnerstvo sa lokalnim medijima na konferenciji Digitalna biblioteka 2012, koju je na Univerzitetu Grac organizovala austrijska kancelarija projekta EuropeanaLocal. Tokom 22. i 23. novembra 2012. godine viši bibliotekar Centra za digitalizaciju Bogdan Trifunović učestvovao je na radionicama i samoj konferenciji, sa izlaganjem - Digitalizacija audio-video baštine putem javno-privatnog partnerstva: primer javne biblioteke, koja je pokazala rezultate dvogodišnje inicijative čačanske Biblioteke u cilju očuvanja ugroženog sadržaja starih video i radijskih arhiva lokalnih medija u Čačku. Pored toga, 22. novembra Trifunović je učestvovao i na radionici posvećenoj upravljanju radnim procesima u ustanovama kulture, koju je vodio prof. dr Valter Koh.Prezentacija iz Čačka pobudila je veliku pažnju, jer je pokazala da se u uslovima veoma ograničenih resursa može rešiti pitanje digitalizacije ugroženih kolekcija kroz ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora.


18.Susreti bibliografa

Održan je 18. naučni skup Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, u organizaciji Narodne biblioteke Dr Đorđe Natošević, pod pokroviteljstvom Opštine Inđija. Nakon pozdravne reči Vesne Stepanović, direktora inđijske Biblioteke, skup je otvorio Petar Filipović, predsednik Opštine Inđija. Upravni odbor Biblioteke, na predlog Odbora Susreta bibliografa, doneo je odluku da se od ove 2012. godine priznanje koje se dodeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije nazove imenom Dušana Pankovića, profesora književnosti, bibliotekara, bibliografa, pisca, jednog od utemeljivača Susreta bibliografa. Nagrada Dušan Panković, jednoglasnom odlukom članova Odbora Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, dodeljena je Mariji Orbović, bibliotekaru savetniku u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku. Nova sveska Zbornika radova Susreti bibliografa, 17. po redu, predstavljena je učesnicima.


VELjKOVI DANI

U Somboru su održani VELjKOVI DANI 2012. posvećeni zname-nitom srpskom književniku Veljku Petroviću. Svečano otvaranje bilo je 15. novembra posle koga je održan okrugli sto - Veljko Petrović istoričar novije srpske umetnosti i likovni kritičar. Predstavljen je i zbornik saopštenja Veljkovi dani 2011. Dan kasnije predstavljena knjiga Bajka o drugom Njutnovom zakonu i druge priče Nikole Borovčanina, dobitnika nagrade Gran pri Golubić za 2011. Takođe, Proglašenje dobitnika međunarodne nagrade Golubić 2012. za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola. Predstavljene su izabrane pripovedke Radoslava Bratića - Došao sam na svet s lepom ranom i druge priče, pete u biblioteci Veljkova golubica. Inače, na sednici Žirija za dodelu nagrade Veljkova golubica, po iznesenim predlozima i raspravi o najužem krugu kandidata, jednoglasno je odlučeno da se nagrada za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo na srpskom jeziku od izuzetne umetničke vrednosti u 2012. godini dodeli Milisavu Saviću.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub