DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMOSTALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Gosti u NBS
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i gospodin Kristofer Forbs posetili su 24. marta 2013. godine Narodnu biblioteku Srbije. Njihov domaćin, v.d.upravnika Dejan Ristić, upoznao je goste sa istorijatom NBS i njenim aktivnostima i planovima. Gospodin Forbs i premijer Dačić, sa saradnicima, obišli su izložbu posvećenu Desanki Maksimović, Dečji kutak, čitaonice, a gost iz SAD upisao se i u spomen-knjigu naše nacionalne biblioteke. Ugledni gost je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da poseti Narodnu biblioteku Srbije i istakao da ceni značaj ove ustanove kulture.


WEB biblioteka 2012. Požarevcu
Na osnovu rezultata u razvoju web sajta, unapređenju web aplikacije i servisa biblioteke, stručni žiri Internet kluba iz Ljiga, jednoglasno se opredelio da sajt Biblioteke Ilija M. Petrović, Požarevac bude proglašen za BIBLIOTEKU u 2012-oj godini. Pobedu biblioteke iz Požarevca je opredelila činjenica da ima - integrisan ulazak u bazu knjiga, stalnu dostupnost vesti iz kulture u elektronskim medijima i ažurniost novosti i izveštavanja primerenu vrsti obavljanja bibliotečke delatniosti. Svečano uručenje održano je u biblioteci u Požarevcu 19.03.2013.


Japan u Kraljevu
Povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, u kraljevačkoj biblioteci održan je program Japan istorija i stihovi u kojem je govoreno o istorijskoj prošlosti Zemlje izlazećeg sunca i haiku poeziji. Prisutnima se najpre obratio Juićiro Omori, ataše za kulturu japanske ambasade u Srbiji. Omori je naglasio da japanska ambasada u Beogradu ima nameru da programe posvećene Japanu širi po Srbiji, a da Kraljevo i naša biblioteka nisu slučajno odabrani za početak. - Kraljevo je veoma razvijen grad, a ova biblioteka jedna je od najboljih u Srbiji. Zbog toga smo odlučili da sa ovakvim programima krenemo baš odavde rekao je Omori.


Jubilej u Čačku
I ove godine 10. marta Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis je prigodnim progra-mom obeležila datum rođenja pesnika čije ime nosi. Kako već tradicija nalaže, ovaj datum je rezervisan i za proslavu Dana Biblioteke, kao i za proglašenje najboljih čitalaca Pozajmnog odeljenja za odrasle i najboljeg bibliotekara za proteklu godinu.U slavu i čast poete sumornih rapoloženja, tvorca svih svojih ljubavi i sanjača nedosanjanih snova, čačanska Biblioteka već pola veka svako proleće naziva Disovim. Ove godine Biblioteka slavi još jedan jubilej. Naime, krajem prve polovine IX veka, tačnije 1848. godine nekolicina uglednih građana varošice od 1 000 stanovnika osniva - Društvo za čitanje Srbsko Slovenskij novina u Čačku. Dakle, kroz tri veka, punih 165. godina čačanska Biblioteka se druži sa svojim sugrađanima i trudi se da bude najjača i najprijatnija spona između knjige i čitalaca.


O Masonima u Valjevu
U biblioteci u Valjevu, 4.marta 2013. razgovaralo se o knjizi Zorana D. Nenezića - SRPSKO SLOBODNO ZIDARSTVO 1764-1914.Tema Slobodnog zidarstva je decenijama obavijena velom tajne, naročito na našim prostorima. Zoran D. Nenezić bavi se rasvetljavanjem ove tematike još od 1984. godine, kada je objavio prvu knjigu na ovu temu, a kasnije su usledila i proširena izdanja. Razgovor o ovoj temi u Valjevskom kraju bio je vrlo provokativan. Tokom razgovora se definisao zaključak da slobodno zidarstvo kod Srba je nerazdvojivo vezano za sopstvenu naciju. U analizi bitnih trenutaka dolazi se do manje poznatih činjenica koje su bile skrivane. Na predstavljanju ove knjige govorio je i Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture i informisanja. On se bavio istraživanjem o zidarima valjevskog kraja, koji su bili značajno zastupljeni u radu masinske lože i u njoj su zauzimali značajna mesta.

Sledeca stranica
50. Disovo proleće

U Čačku je saopšten program 50. Disovih svečanosti koje počinju 5. marta, promocijom romana -Veliki rat, Aleksandra Gatalice, a završavaju se 31. maja akademijom na kojoj će se pojaviti svi živi laureati Disove nagrade. Prvi put Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis dodeliće počasnu Disovu plaketu inostranom piscu. Čast da bude prvi laureat Disove plakete pripala je Peteru Handkeu, austrijskom književniku.


181.godina NBS

- Ko sebe poštuje i svoje čuva, toga svi čuvaju i poštuju, - zapisao je Ivo Andrić. Verujem da u našoj zemlji ne postoji prikladnije mesto da se podsetimo poruke velikog pisca, nego što je to Narodna biblioteka Srbije, najstarija i najznačajnija ustanova kulture u Republici i najveća nacionalna biblioteka u ovom delu Evrope.Ovo je istakao predsednik Tomislav Nikolić na obeležavanju Dana Narodne biblioteke Srbije, koji je prvi put i Nacionalni dan knjige. Svečanosti su prisustvovali Ivica Dačić, predsednik Vlade, nekoliko članova ovog tela, patrijarh srpski Irinej i drugi crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora, Vojske, kulturni pregaoci.Po završetku svečanosti Nikolić je pustio u rad prvu kompakt-policu, koja štedi prostor za skladištenje knjiga. Njena površina je 27 kvadrata i u nju može da stane knjiga za koje je do sada bilo potrebno sto kvadrata. Potom su visoke zvanice obišle Trezor, koji je u rekonstrukciji i obnovljenu čitaonicu.


Milanski edikt u Požarevcu

Povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta Narodna biblioteka Ilija M. Petrović u Požarevcu organizovala je predavanje na temu Konstantin Veliki i Milanski edikt. Gospodina Radivoja Radića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koje je trajalo tri stotine godina. Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine. Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru a da za to ne snose nikakve posledice.


Med kao lek

U petak, 1. februara, u prepunoj sali jagodinske Biblio-teke, održano je predavanje o api-terapiji. Pod api-terapijom podrazu-meva se lečenje medom, mlečom, polenom, propolisom, voskom i pčelinjim otrovom. Po rečima gošće, dr Ljubinke Stojković,terapija je potpuno prirodna i neškodljiva za ljudsko zdravlje. Dr Stojković je specijalista opšte medicine i profesionalni je fito i apiterapeut... Predavanje je imalo za cilj da ukaže na prevenciju virusnih infekcija proizvodima iz medene apoteke. Nakon predavanja posetioci su mogli u opuštenom razgovoru sa doktorkom da se informišu o svemu što ih je interesovalo, vezano za njihovo ili zdravlje njihovih najbližih i da potpuno besplatno dobiju recepte za pripremanje prirodnih preparata na bazi bilja i pčelinjih proizvoda.


Štampana reč 2012.

Pre 14 godina maksimu - Samo napisana reč ostaje - Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, iz Čačka, pretvorila je u jedinstvenu izložbu zavičajnog izdavaštvA - Štampana reč. Svake godine Zavičajno odeljenje postaje bogatije za oko 300 novih publikacija, a za Biblioteku knjige su neizbrisivi zapise i belezi o vremenu i ljudima koji trajno ostaju upisani za buduće generacije. Izložbom - Štampana reč 2012, u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, Gradska biblioteka simbolično je zatvorila proteklu godinu. Autor izložbe koja povezuje pisce, izdavače i štampare kao i brojnu publiku je Marija Orbović, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja.Prvi put u četrnaestogodišnjoj tradiciji ove izložbe jedna knjiga je dobila obe nagrade. Nagradu - Isailo A. Petrović - za dizajn i nagradu - Danica Marković - za izdavački poduhvat. Reč je o izuzetnoj monografiji -Ovčarsko kablarski manastiri.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub