DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Sabirrnik iz Čačka
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis predstavila je u Odeljenju društvenih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, publikaciju Sabirnik naučnog dela : Bibliografija Đorđa Đukića. Izdavači Sabirnika su Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka i Ekonomski fakultet iz Beograda.Na promociji su nadahnuto govorili Časlav Ocić, predsednik Odbora ekonomskih nauka i dopisni člana SANU i recenzenti Bibliografije prof. dr Branko Vasiljević, prof. dr Vuk Ognjanović, prof. dr Borjanka Trajković, priređivač Milica Baković i urednik Danica Otašević.
Nema sumnje da će ova knjiga sabirnik pečatanih dela Đorđa Đukića, koja omeđava 40 godina njegovog uspešnog naučnog rada, biti nezaobilazni priručnik i rado korišćena literatura za istraživače, kao pouzdano svedočanstvo jednog vremena


Kruševac se vraća kući
Jedna od biblioteka osnivača sajta BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA se posle duže vremena vratila kući - na prvu virtuelno mrežu biblioteka Serbije. Biće to još jedna prilika da se promene nabolje, koje se dešavaju u ovoj kući, podele sa kulturnom javnosti na Interetu. Prvi digitalizovani zavičajni fond u javnim bibliotekama, zahvaljujući novom sajtu biblioteke nije više usamljena zvezda bogatog sadržaja ove javne ustanove. Dobro se vratili !


Novosadski jubilej od 170 godina
Svečanom akademi-jom u Srpskom narodnom pozorištu, obeleženo je 170 godina postojanja i rada Gradske biblioteke u Novom Sadu, ustanove koja radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske i 60 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja. Tim povodom, otvorena je izložba Tradicija koja obavezuje posvećena ovim jubilejima. Svečanu akademiju otvorio je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu. U prigodnoj besedi, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu govorio je o najznačajnijim periodima u radu Biblioteke. Potom su uručene povelje Osnivaču i ustanovama zaslužnim za rad Biblioteke. Dan Biblioteke obeležen je prigodnim programima na Odeljenju Đura Daničić i u bibliotečkim ograncima Kosta Trifković na Detelinari i Danilo Kiš na Limanu.


Vedrine i sete
Izložba Vedrine i sete Branka Ćopića posvećena obeležavanju 100-godišnjice od rođenja pisca svečano je otvorena 4. septembra u galeriji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci. Ovaj regionalni projekat podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Pred mnogobrojnom publikom, u prisustvu medija, posle pozdravnih govora direktorke NUB RS Ljilje Petrović Zečić i direktorke BGB Jasmine Ninkov, izložbu su otvorili akademik Svetozar Koljević i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.


Nagrada Đura Đukanov
Žiri za dodelu književne nagrade Đura Đukanov u sastavu: Jasna Novakov Sibinović, Ivan Radosavljević i Zvonko Karanović, doneo je odluku da nagradu za najbolju zbirku priča za 2015. godinu ponese Jelena Marinkov, rođena 1993. godine u Kikindi. Nagrada će biti dodeljena 19. januara 2016. godine u Narodnoj biblioteci - Jovan Popović, u Kikindi, na dan rođenja Đure Đukanova. Nagradu dodeljuje Narodna biblioteka - Jovan Popović, za najbolju zbirku pripovedaka autora mlađeg od 30 godina, pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije objavljivan u celosti ili u delovima.

Sledeca stranica
Kazan kult

Kladovska Biblioteka Centar za kulturu je domaćin stručne konferencije- Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na Listama svetske baštine (UNESCO 1965-2015), koja se uz partnerstvo sa Dunav Festom Beograd realizuje projekom koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Konferencija okuplja eminentna imena ove oblasti i osim radnog dela, podrazumeva obilazak kulturnog nasleđa opštine Kladovo i umetničko-književno-scenski program na letnjoj sceni u ovom podunavskom gradu.Drugi deo konferencije planiran je za 3. septembar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


Dogovor kuću gradi

Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije,bio je domaćin svojim kolegama u zdanju NBS. Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra i Vasa Pavković, predsednik Srpskog književnog društva (SKD), izložili su programe koji su pripremljeni za promociju srpske literature u svetu. Oni su istakli da je od izuzetnog značaja što je Ministarstvo kulture i informisanja pokazalo ozbiljno razumevanje za učešće naših pisaca na velikim sajmovima knjiga i uložilo napore u povećanje budžeta za predstavljanje naše književnosti u svetu. Gojko Božović je podržao kolege i govorio o položaju pisaca i izdavača u Srbiji. Najavljeni su sajmovi knjiga u Moskvi i Frankfurtu. Laslo Blašković je govorio o autorskim pravima, tematskim razgovorima i izložbama prilikom promocije domaćih i stranih pisaca. Svi su se složili da su osim izdavača, na sajmu prisutni knjižari i distributeri, bibliotekari i čitaoci i svi su jednako važni i vredni poštovanja. Upravnik Narodne Biblioteke Srbije obećao je punu podršku PEN centru i SKD kako bi zajedničkim snagama ostvarili najbolje rezultate.


Tešnjarske večeri

Organizujući izložbu vrsne kraljevačke biblioteke Stefan Prvovenčani -Književnost u doba Velikog rata, u okviru ovogodišnjih Tešnjarskih večeri, Valjevska biblioteka proslavila je i dobijanje prostora nekadašnjih knjižara Platoa i Službenog glasnika, koji u skoroj budućnosti treba da postane poseban, ekskluzivni i visokoproduktivni kulturni, muzeološko-programski punkt Biblioteke i grada. Ova odlična izložba, koja je već obišla nekoliko gradova i koja se sastoji od tri celine, posvećene srpskoj književnosti, Rastku Petroviću i Georgu Traklu, čije su autorke i promoterke bile bibliotekarke kraljevačke Biblioteke, književnica i prevodilac Gordana Timotijević, književna istoričarka Ana Gvozdenović i kritičarka Danka Spasojević, svedoči o pronalaženju novog jezika za nova, tektonska antropološka pomeranja. Direktorke valjevske i kraljevačke biblioteke, Violeta Milošević i Dragana Tipsarević, najavile su intenzivniju saradnju ove dve ustanove koja će se nastaviti već najesen, uzvratnom posetom Valjevske biblioteke Kraljevu...


NOVA BIBLIOTEKA FUTURA

Regionalni bibliotečki portal BIBLIOTEKA FUTURA, instrument parnerstva u digitalnom dobu www.biblioteke.org - www.knjiznice.org - www.biblioteke.net - www.knjiznice.org je posle 10 godina osavremenio svoju web aplikaciju na kojoj su na nov način dostupne internet adresa. biblio skupovi, konkursi i događaji u bibliotekama regiona.Ovaj biblotečki projekat posle 15 godina visoko je rangiran web bibliotečkom prostoru i praktično jedino je mesto gde se zbirno mogu pratiti novosti i dešavanja u regionu. Direktan link - klikom na sliku.


Mesečeve priče

Knjiga priča Branke Takahaši - Mesečeve priče, nagrađena Godišnjom nagradom Književnog kluba Kraljevo, promovisana je krajem minule nedelje u kraljevačkoj biblioteci. Vrnjačanka Branka Takahaši (Miladinović) koja trenutno živi u Tokiju, prevela je i priredila zbirku savremene japanske pripovetke - Priča se na Dalekom istoku, pa je ovaj program upotpunjen pričom o prevodilaštvu autorke. Godišnjoj nagradi Književnog kluba govorio je pesnik Miloš Milišić, dok je u muzičkom delu programa učestvovao gitarista Slobodan Jelić. Pasaže iz - Mesečevih priča - čitala je autorka.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub