DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Usluga po meri korisnika 21. veka
U BiblioteCI grada Beograda održana je međunarodna konferencija Usluga po meri korisnika 21. veka: upotreba IKT u bibliotekama. Osnovni cilj Konferencije bio je da se ukaže na moguću upotrebu dostupnih tehnologija i proizvoda na osnovu kojih je moguće pružanje dodatnih usluga korisnicima biblioteka uz maksimalnu racionalizaciju korišćenja postojećih i zajedničkog planiranja budućih resursa. Konferenciju je otvorio ministar kulture i informisanja Republike Srbije Ivan Tasovac a pozdravne reči su uputili Jasmina Ninkov, direktor BGB, Matijas Miler Viferig, direktor Gete instituta i Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.Konferenciji je prisustvovalo ukupno 135 učesnika iz 8 država .


Nedelja Norveške kulture
U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović je organizovano veče povodom Nedelje norveške kulture, koji se održavaju u okviru Međunarodnog PEN centra. Goste Biblioteke Kirsti Blom, norvešku književnicu, Sofiju Kristensen, prevodioca i Gojka Božovića, predstavnika Srpskog PEN centra, predstavila je Beba Stanković, direktorka Biblioteke. Kirsti Blom se predstavila požarevačkoj publici čitajući odlomke iz romana Mrlje, koji je kod nas objavila Prosveta, kao i stihove iz poslednje zbirke poezije. Autorka je govorila o vlastitoj poetici i načinu na koji stvara svoja književna dela. Mnogobrojna publika je imala priliku da postavi pitanja i učestvuje u razgovoru sa autorkom.


Srbi u ruskoj umetnosti i kulturi
U prepunoj čitaonici kruševčke biblioteke održano je predavanje istoričara i kulturologa Andreja Jurikoviča Lomonosova, pod nazivom - Predstavljanje Srbije u ruskoj umetnosti i kulturi. Veče je, nakon pesme etno grupe Lazarice, otvorila direktorka mr Snežana Nenezić pozdravivši sve prisutne kao i predstavnike Regionalne privredne komore i goste iz Rusije. Prevodilac na ovoj večeri bila je gđa Irina Miljković koordintor Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a melodije na gitari izvodio je Veljko Panić.Gost iz Rusije,gospodin Lomonosov je izjavio da mu je drago što se nalazi u istorijskom srcu Srbije i kod dvora kneza Lazara. Prva srpska crkva koju je video u svom životu bila je Lazarica. Lomonosov nas je podsetio na zaboravljene a ljude vredne poštovanja jer su puno učinili za kulturu svog a i bratskih naroda.


IX Veljkovi dani
Somborska biblioteka i Organizacioni odbor Veljkovih dana priređuju IX Veljkove dane pod pokrovi-teljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Sombora. Književna manifestacija Veljkovi dani biće održana 10. i 11. decembra. U ponedeljak, 10. decembra u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, održaće se promocija knjige Ereja Miloša Mihailovića, dobitnika nagrade Gran pri Golubić za 2014. godinu, kao i proglašenje dobitnika nagrade za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola za 2015. godinu. U utorak, 11. decembra, biće predstavljen književni portret prošlogodišnjeg laureata Mihajla Pantića, a potom je predviđeno proglašenje ovogodišnjeg dobitnika nagrade za sveukupno pripovedačko stvaralaštvo.


INELI Balkans 1
U biblioteci u Veriji (Grčka) započeo putovanje 65 inovatora iz 12 balkanskih zemalja u projektu INELI-Balkan... Program finansira Bill & Melinda Gates Foundation. Posle tri godine formiranja jedinstvene mreže u svetu sa 25 + 25 bibliotekara inovatora, došlo je vreme da oni u svom regionu iskustva podele sa novim kolegama. Po okončanju ciklusa biće to mreža od 65 + 5 inovatora u bibliotečkom radu na Balkanu. U tm iz Srbije su izabrani inovatori iz biblioteka u Požarevcu, Jagodini, Požege i Biblioteke grada Beograda, svi članovi mreže BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA. Naš narod kaže - S KIM SI, ONAKAV SI.

Sledeca stranica
Srbi na Korzici

U Narodnoj biblioteci u Užicu, predstavljena je knjiga Zorana Radovanovića Srbi na Korzici", u izdanju RTS-a i izdavačke kuće Prometej. Program upriličen povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, organizovali su Društvo istoričara Užica i Narodna biblioteka Užice. Pored autora, o knjizi je govorila i dr Anđelka Lazić, profesor lingvističkih nauka. Zoran Radovanović podsetio je na veliki broj Srba iz Zlatiborskog kraja koje je vihor rata doveo na Korziku. Program je u ime organizatora vodio predsednik Društva istoričara Užica Nemanja Spalović.


Vreme patnji i stradanja

U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović u Požarevcu, 19. novembra 2015. godine, predstavljena je knjiga Vreme patnji i stradanja autora Dragana Feldića, u izdanju Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, objavljene 2014. godine, povodom stogodišnjice Velikog rata. O knjizi su govorili istoričari dr Miroljub Manojlović i dr Gordan Bojković. Knjiga Vreme patnji i stradanja autora Dragana Feldića na slikovit i mozaičan način opisuje ljude i događaje na području Požarevca i okoline u vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Posebna dragocenost knjige su porodična pisma, fotografije i lična svedočanstva učesnika ratnih stradanja, koji su svojom hrabrošću dali svoj doprinos konačnom oslobođenju Srbije 1918. godine.


Sabirnik

Čačani su imali retku priliku da se na jednom mestu saberu najvrednija ljudska ostvarenja iz oblasti nauke, kulture, umetnosti i trajnih vrednosti koje jedan grad može da podari napretku društva. Prilika je dobijena predstavljanjem knjige Sabirnik naučnog dela Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koju je organizovala Gradska biblioteka - Vladislav Petković Dis. Bibliografija profesora Đukića (1952) koju je priredila Milica Baković, bibliotekar savetnik Gradske biblioteke, zaokružava četiri decenije naučnog i stručnog rada ovog Čačanina i potvrđenog poznavaoca kako monetarne politike i bankarskog sistema, tako i hartija od vrednosti i depozita. Vrednost ove publikacije pozitivno je ocenjena pre mesec dana na promociji u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, a čačanska promocija bila je prilika da se u toploj zavičajnoj atmosveri okupe prijatelji i poštovalaoci Đukićevog naučnog rada i napora ustanova kulture da promovišu prave vrednosti i autore koji su za sobom ostavili nesporno delo.


O novoj komparatistici

U Biblioteci Đorđe Jovanović na Starom gradu, u ponedeljak, 2. novembra 2015. godine, upriličena je svečana dodela nagrade Đorđe Jovanović. Prisutnima su se obratili Jasmina Ninkov, direktor BGB, Ivo Tartalja, predsednik žirija i Adrijana Marčetić, dobitnica nagrade.Žiri u sastavu: Ivo Tartalja (predsednik), Jovan Delić i Mihajlo Pantić, na završnoj sednici održanoj 23. oktobra 2015. godine, jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli knjizi Adrijane Marčetić O NOVOJ KOMPARATISTICI (Službeni glasnik, 2015)...


Užička usavršavanja

Akreditovani program stalnog stručnog usavršavanja Bibliografija. Bibliografska istraživanja i izrada personalnih bibliografija. Predavanje je održano u Narodnoj biblioteci Užice, a bili su prisutni bibliotekari iz Arilja, Bajine Bašte, Čajetine, Priboja, Požege, Kosjerića, Prijepolja i Užica. Predavači Gordana Đilas (Biblioteka Matice srpske) i Marija Bogdanović (Narodna biblioteka Srbije) podelile su svoja znanja, iskustva i nedoumice vezane za izradu bibliografija sa kolegama iz Zlatiborskog okruga.


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub