DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Tehnoteka u Beogradu
U Dečjoj biblioteci BGB Neven svečano je predstavljena Tehnoteka - kreativni prostor namenjen deci i mladima. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Biblioteka grada Beograda je formirala ovakav prostor izrađen po uzoru na najsavremeniji bibliotečki koncept makerspace, u kojem korisnici kroz zajednički rad i igru, a uz pomoć savremenih tehnologija, stiču nova znanja i veštine, eksperimentišu i izrađuju različite proizvode. Tehnoteka je opremljena po uzoru na slične prostore u najrazvijenijim svetskim bibliotekama. U njoj su korisnicima na raspolaganju 3D štampač, 3D skener,3D olovka, Lego Education roboti WeDo2 i EV3, lego kompleti za pričanje priča, naočare za virtualnu realnost Samsung Gear VR, računari, tableti. Tehnotekaje prvi ovakav prostor u Srbiji, i među prvima u regionu.


Kraljevska sintaksa
U Svečanoj sali Narodne biblioteke Ilija M. Petrović Požarevac, održana je radionica Tajanstveni putevi semantike i leksikologije. Kroz kratku priču o rečima i bogatstvu njihovog značenja, Slobodan Jotić, nastavnik srpskog jezika i bibliotekarka Jelena Čobić, uveli su đake u suštinu Vukove misli: - Ispeci, pa reci! Zadaci koje su rešavali učenici bili su motivisani jezičkim zanimljivostima. Učesnici su navedeni da na osnovu svog jezičkog osećanja reše zadatke u kojima su skriveni problemi vezani za leksikologiju, semantiku i sintaksu. Kažu da je najdužu rečenicu ikada napisanu uputio pismom zaljubljeni Henri VIII Ani Bolin, budućoj ženi. To je bila prava kraljevska sintaksa: zavisne rečenice nizale su se bez kraja. Tako smo i mi , u našoj radionici, od jedne reči, dobili maštovite mini priče.


Zvuk lampaša
ZVUK LAMPA-ŠA je izložba biblioteke u Čajetini. Kao autor izložbe i kataloga potpisuje se Katarina Miću-nović Dogan-džić, kustos Narodnog mu-zeja Užice, a najveću zaslugu za ovu interesantnu izložbu ima Dragan Jovičić, kolekcionar. Radio aparati sa elektronski vakumskim cevima - lampama, otuda i naziv Lampaši, pojavili su se početkom HH veka. Sredinom veka iz upotrebe ih tranzistorski prijemnici. Kod nas lampaši su odolevali do početka sedme decenije prošlog veka, da bi danas postali kolekcionarski primerci i muzejski predmeti. Na izložbi se našlo 24 aparata lampaša. Najstariji aparat Kosmaj 49, proizveden je 1949 u Beogradu u fabrici Nikola Tesla, a najmlađi Simfonija E 70, 1970. EI Niš 1970.godine. Dragan Jovičić, kolekcionar je svaki aparat reparirao i doveo u stanje da radi, svira.


Tragika Petra Kočića
U Svečanoj sali Biblioteke Dimitrije Tucović u Lazarevcu, promovisana je najnovija knjiga u izdanju ove Biblioteke Tragika Petra Kočića autora dr Milorada Đokovića, lazarevačkog novinara i publiciste.Knjiga je nastala povodom stogodišnjice smrti Petra Kočića.Pored autora publici se obratila direktorka biblioteke Jasmina Ivanković u ime izdavača i recenzenti Jovan N. Ivanović, bibliograf Petra Kočića i Radiša Blagojević, romanopisac i pesnik.Izdanje ove biografije podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda a interesantno je da je zahvaljujući praunuci našeg sjajnog pisca, gospođi Vesni Milišić Aćimić nalazi do sada neobjavljena Kočićeva fotografija nastala tokom njegovog boravka na klinici dr Laza Lazarević.


Meko jezgro - stamenog pamćenja
U kraljevačkoj biblioteci je predstavljena knjiga Meko jezgro dr Dragana Hamovića, pesnika, eseiste, istoričara književnosti...za koju je autor prošle godine dobio prestižnu Zmajevu nagradu. Reč je o zanimljivoj knjizi, kako i sam autor u podnaslovu napominje pesama s pratećom pričom koja je, po Hamovićevim uvodnim rečima, dubinski ovdašnja, s obzirom da je rođen i veći deo života proveo u Kraljevu, odnosno naselju Ribnici na obalama istoimene reke i reke Ibar. To da je ova knjiga dubinski ovdašnja, autor pojašnjava i rečima da kao što to obično biva, kada se čovek odmakne u vremenu i prostoru, bolje sagleda ono do čega mu je stalo... Apostrofirajući, na početku svog osvrta, pesmu Orasi na ribničkoj obali , prof. dr Jovan Delić je naglasio da je i naslov knjige atraktivan i zagonetan.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
STARA ITALIJANSKA KNjIGA VIDI U organizaciji Italijanskog kulturnog centra Pjaca Italija u u Gradskoj biblioteci Subotica održano je veče italijanske kulture. Upriličeni su bili koncert, prezentacija multimedijalnih sadržaja i izložba stare italijanske knjige. Izložbom Stara italijanska knjiga predstavljena su reprezentativna izdanja iz XVI i XVII veka kao i bibliofilska italijanska izdanja štamparske produkcije XVIII, XIX i XX veka koja se nalaze u vlasništvu Gradske biblioteke Subotica. Na otvaranju izložbe goste je pozdravio direktor biblioteke Dragan Rokvić. Autor izložbe je bibliotekarka Iren Bognar. Izložbu i manifestaciju je posetio i počasni vicekonzul Italije u Vojvodini Karmine Taralo.


NEGOTIN- U ZDRAVOM TELU, KULTURAN DUH VIDI Dečje odeljenje Biblioteke DOSITEJ NOVAKOVIĆ, obeležilo je Svetski dan zdravlja i Svetski dan sporta u saradnji sa OŠ Branko Radičević. Pod sloganom U zdravom telu kulturan duh bibliotekari dečjeg odeljenja sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Ivanom Kojićem i učiteljicom Draganom Benić i decom područnih odeljenja iz Trnjana, Vidrovca, i Čubre razgovarali su o značaju sporta i zdravlja za rast i razvoj dece, ali i važnosti obrazovnog i kulturnog razvitka mladih. Predstavili smo im i neke knjige o zdravlju i sportu iz našeg fonda. Tom prilikom, nastavnik Ivan Kojić je organizovao Igre bez granica". Izložba knjiga o sportu i zdravlju nalazi se na dečjem odeljenju Biblioteke.


UŽICE- LAŽA I APANAŽA VIDI U organizaciji Fabrike knjiga, Užičke književne republike i Narodne biblioteke Užice, predstavljena je nova knjiga Nenada Veličkovića Laža i apanaža o upotrebi književnosti u obrazovanju. Kroz razgovor sa urednikom izdavačke kuće Fabrika knjiga Dejanom Ilićem, Veličković je užičkoj publici predstavio izbor stručnih tekstova koji se bave kritikom ideološkog pristupa u nastavi književnosti na fakultetima i u školama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.


SAJAM KNjIGA - LAJPCIG 2017 VIDI U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbija predstavila se na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održao od 23. do 26. marta, postavkom Srbija čita/Čitaj Srbiju. Na srpskom štandu bilo je izloženo oko 300 aktuelnih knjiga: dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti,kao i izbor skorašnje teorijske literature.Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su predstavljali ʺDijaloziʺ - projekat Biblioteke grada Beograda, u kojem se, uz 125 godina rođenja Ive Andrića, skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca, sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću.


MODA ŠEŠIRA U OSEČINI VIDI > U galeriji Biblioteke u Osečini otvorena je izložba Moda šešira koja predstavlja autorski rad višeg kustosa, etnologa-antropologa Aleksandre Jovanović u okviru programa Narodnog muzeja u Šapcu. Rezultat je trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata u Šapcu između dva svetska rata. Postavka priča priču o šeširu: kada se prvi put javlja u istoriji, njegovu evoluciju, a svetski kreatori šešira i modni žurnali posetioca izložbe uvode u svet šešira. Moda šešira obrađuje i rasvetljava fenomen šešira - danas sporednog, a nekada neizostavnog dela ženske, muške, pa i dečije toalete. Pored klasične muzejske postavke, u okviru koje posetioci mogu pogledati izložene modele ženskih i muških šešira nošenih dvadesetih i tridesetih godina HH veka, na izložbi je kroz ambijentalne celine predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica opremljena originalnim alatom za izradu šešira.


DAN POEZIJE U NEGOTINU VIDI Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin obeležila je Svetski dan poezije predstavljanjem knjige mladog negotinskog pesnika Marka Stanojevića Na vetru ljubavi i tuge. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Beograda, Vladanka Cvetković koja je objavila 14 knjiga poezije, kratkih priča i eseja. O Marku Stanojeviću pohvalno mišljenje izrazili su afirmisani književnici, a pre svega, Matija Bećković koji je napisao recenziju... U okviru programa učestvovali su i profesori gitare, Ana i Dragan Danesković, koji su izveli kompozicije poznatih svetskih kompozitora. U drugom delu večeri, promovisana je antologija Usmeno pesništvo istočne i južne Srbije koju je priredio dr Ljubiša Rajković Koželjac, poznati sakupljač i tumač narodnih pesama ovoga kraja. O knjizi je govorio Goran Vučković, a o stvaralaštvu Ljubiše Rajkovića Koželjca, Vlasta Mladenović.

Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub