DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.BOOK-a u DVORIŠTU - Dragan Hamovic
U prostoru "Dvorišta" u Valjevu, pre početka književne večeri, publiku je zagrejala tradicionalna muzička uvertira valjevskog Stejdž benda i uslovila da gost i sagovornik Dvorišta, Dragan Hamović bude u posebnom raspoloženju i da na pitanja domaćina i voditelja programa, Ostoje Prodanovića i Ivana Bazrđana, odgovara vrlo spremno i opširno. Pesnik, esejist, književni kritičar, nekada urednik uglednog književnog časopisa "Povelja" i direktor Kraljevačke biblioteke, govorio je o tematskoj motivaciji vlastitog pesničkog opusa, koji umnogome počiva na ličnom iskustvu i stradalničkim istorijskim vihorima za koje, usled težnje modernog sveta da život srpskog savremenog čoveka mora da izgleda ružičasto, naprosto nema mesta. Takođe, dr.Jana Aleksić, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost , na vrlo precizan, ubedljiv i nadahnut način upoznala sa poetičkim i estetskim odredištima, tajnama i ishodištima Hamovićeve pesničke radionice...


Flaneri i dan secesije
I ove su godine članovi čitalačkog kluba Flaneri gradske biblioteke u Subotici obeležili 10. jun Svetski dan secesije. Ovoga puta prošetali su se kroz subotičku sinagogu u kojoj su u toku restauratorski radovi. Sa šlemovima na glavi kroz eksterijer i enterijer sinagoge su ih vodili mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Vladimir Džamić, istoričar umetnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Andrea Feher, odgovorna šefica gradilišta. Obogaćeni mnoštvom informacija o istoriji i konkretnom poduhvatu decenijskog obnavljanja subotičke sinagoge, evropskog secesijskog bisera arhitekture starog 115 godina, flaneri su stekli uvid u ozbiljnost, kompleksnost i profesionalnost restauratorskih radova kojima se na adekvatan način želi sačuvati naša zavičajna baština.


Disova Nirvana uz gusle
U sali biblio-teke u La-zarevcu održa-na je svečana akademija povodom stogodišnjice smrti pesnika Vladislava Petkovića Disa u organizaciji guslarskog udruženja iz Lazarevca koje nosi njegovo ime, a čiji je predsednik Radovan Furtula. ...Program je počeo igrokazom u kojem je Petković razgovarao sa Njegošem od kojeg je tražio oprost i utehu, a likove Njegoša i Disa oživeli su pred publikom lazarevački glumci Rastko Bjeković i Darko Bjeković. Na guslama su svirali Stefan Milić koji je izveo Disovu pesmu - Nirvana, zatim Milan Vasović, Vukomir Šćekić i Goran Grba, svi majstori u sviranju ovog narodnog instrumenta. Svojim pevanjem prisutne je razgalio i oduševio pojac Hadži-Nikola Mijović. Nekoliko pesama otpevao je i crkveni hor lazarevačke crkve Sveti Dimitrije pod vođstvom oca Vladimira Stojkovića. Na samom kraju uz gusle je zapevao i predsednik udruženja, i sam izvrstan guslar, Radovan Furtula.


HRISOVULjA za Mošu Odalovića
Žiri za dodelu nagrade Žička hrisovulja, u sastavu: Živorad Nedeljković (u svojstvu prethod-nog dobitnika), Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović (predsednik), jednoglasno je doneo odluku da dobitnik Žičke hrisovulje za 2017. godinu bude pesnik MOŠO ODALOVIĆ - zbog čiste duhovne radosti u pesmama za decu i bezazlene. Priznanje sačinjavaju unikatna zlatopečatana povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, kada se uručuje dobitniku u Žiči. Književnom delu dobitnika posvećuje se zbornik radova sa skupa koji se održava u okviru manifestacije Žički dduhovni sabor, Preobraženje 2017. U Kraljevu, o Spasovdanu 2017.godine


Otišao sanjar, ostalo sećanje
Održano veče u znak sećanja na našeg poznatog zavičjanog književnika, esejistu, antologičara i kulturnog poslenika Sašu Hadži Tančića (19482014). O njegovom životu i delu govorili su prof. dr Nenad Živanović, prof. dr Nebojša Ranđelović, prof. dr Goran Maksimović, novinar i književnik Velibor Petković i prof. fizičkog vaspitanja Jugoslav Hadži Tančić. Ujedno je predstavljena i Antologija savremene srpske proze o sportu, koju su priredili Saša Hadži Tančić i njegov brat Jugoslav Hadži Tančić. O delu Saše Hadži Tančića pisali su mnogi poznati kritičari: akademici Miodrag Pavlović i Miroslav Pantić, Svetlana Velmar Janković, Marko Nedić, Čedomir Mirković, Draško Redžep, Radivoje Mikić, Bojan Jovanović, Nikolaj Timčenko, Milisav Savić i drugi.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
NOĆ KNjIGE I U LjUBOVIJI - VIDI Šesnaesta regionalna manifestacija Noć knjige pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija održana je u petak, 16. juna 2017. Manifestacija koja promoviše čitanje i knjigu organizovana je i u Laguninim klubovima čitalaca u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i u brojnim bibliotekama širom Srbije. I biblioteka *Milovan Glišić* iz Ljubovije priključila se ovoj akciji a toga dana održan je edukativni program za najmlađe čitaoce dečijeg vrtića *Poletarac* i izložba najnovijih Laguninih izdanja.Povodom akcije - Noć knjige, besplatne članske karte biblioteke dobilo je i deset najboljih davalaca krvi ljubovijskog Crvenog krsta.


NE SAMO SKUPLjAČI PERJA u Prijepolju - VIDI U organizaciji Biblioteke Vuk Karadžić, održan je okrugli sto na temu - Naši Romi. Na ovogodišnjem stručnom skupu koji četvrtu godinu za redom u prijepoljskoj biblioteci okuplja bibliotekare zavičajnih odeljenja radove je predstavilo deset bibliotekara iz Srbije i Crne Gore.Radovi učesnika predstavili su ne samo građu kojom pojedine biblioteke raspolažu, već su iz različitih vizura osvetlili kulturu Roma i njihov društveni položaj u različitim sredinama u Srbiji u Crnoj Gori. Sa pauer point prezentacijama o izvorima za proučavanje Roma svoje lokalne sredine na okruglom stolu su učestvovali bibliotekari zavičajnih odeljenja iz narodnih biblioteka: Kragujevac, Pirot, Obrenovac, Užice, Novi Pazar, Sremska Mitrovica, Bijelo Polje, Prijepolje. U razgovorima su učestvovale koleginice i kolege iz biblioteka: Kragujevac, Pljevalja, Novi Pazar, iz Zavičajnog muzeja Nova Varoš i drugi.


UROŠ PETROVIĆ nagrada za NAJUSPEŠNIJI KNjIŽEVNI SPOMENAR - VIDI Pročitati knjigu od početka do kraja za mnoge je đake pravi izazov. Za mnoge je možda još veći izazov napisati književni spomenar odnosno dnevnik čitanja pročitanog dela.Narodna biblioteka Osečina u saradnji sa Osnovnom školom Vojvoda MišićNajuspešniji književni spomenar. Ovo je druga godina za redom, kako se održava program.Akcija traje dest meseci, dakle, jednu školsku godinu. Učenici čitaju i vode dnevnik čitanja, beleže svoja zapažanja i razmišljanja, analiziraju delo. Nagrada su knjige i druženje sa književnim stvaraocima.Ove godine nagrada je bilo druženje sa Urošom Petrovićem, čije su knjige u proteklim godinama bile među najčitanijim u Osečini. U jednočastovnom druženju deca su razmrdavala vijuge, kroz susret sa čudesnim, neobičnim ali i zastrašujućim, sa raskošnom mašta i osobenim humorom Uroša Petrovića.


BIBLIOTERKA (preko LjIGA) LEČI U BANjI BRUJCI - VIDI Pred 102 gledalaca, od kojih su 45 bili bibliotekari u Plavoj sali hotela u banji Vrujci, glumica Aleksandra Manasijević otkrila je tajne gorko osvežavajih dogodovština jedne bibliotekarke. U našem komšiluku, pored brojnih Ljižana, za otkrivanje bibliotekarskih tajni bili su zainteresovane kolege iz Valjeva. Mionice, Lajkovca i Lazarevca...Uz salve smeha, svi sa simpatijama prihvatili ispovest mlade školovane bibliotekarke koja je kao kolaterarna šteta skrajnuta u ogranak van svih životnih tokova zbog nerazumevanja i političke podobnosti kod svoje VD. direktorke. Tako se pokazalo da banja Vrujci može uspešno da leči i od biblioterskih zabluda.


32. SRPSKO PERO u JAGODINI - VIDI U Narodnoj biblioteci u Jagodini se 21, 22. i 23. juna 2017. godine održava tradicionalni, ove godine već 32. po redu, književni festival - Srpsko pero. Na, 32. po redu, konkurs za najbolje književno ostvarenje mladih pisaca do 35 godina na srpskom jeziku bez obzira na žanr stiglo je preko sto pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja iz svih krajeva Srbije, ali i Republike Srpske, čime je institucija Konkursa jednog od najpoznatijih i najpopularnijih književnih festivala još jedanput potvrđena. Žiri je , posle detaljnog iščitavanja i više konsultacija, doneo jednoglasnu odluku da nagradu Srpsko pero 2017 ponese pesma - Arkanum, Andrije Stanulovića iz Pirota


USVOJENA NOVA ZNANJA ZA NOVE PERSPEKTIVE VIDI


Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub