DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Ko te Užice ne bi voleo...
Dan grada obeležen je u Narodnoj biblioteci Užice otvaranjem izložbe - Čudesni Andrić (1892-2017) povodom 125 godina od rođenja našeg jedinog nobelovca i promocijom romana "Karu" Stojana Stiva Tešića. Ekskluzivno, u izdanju Narodne biblioteke Užice, prvi put objavljen na srpskom jeziku, roman oskarovca Stiva Tešića, predstavljen je užičkoj publici u Sali Čitališta. Roman je posle 35 izdanja na 6 različitih jezika konačno dostupan na našem jeziku a najzaslužnije za ostvarenje tog izdavačkog poduhvata su bibliotekarke Narodne biblioteke Užice Biljana Ristović, Gordana Bacotić i Dušica Murić koja je govorila na promociji knjige. Tatjana Milosavljević je prevela a dr Lena Petrović napisala recenziju....


I bi Frankfurtski sajam knjiga
Trećeg dana Sajma knjiga u Frankfurtu na štandu Republike Srbije održan je prvi program pod nazivom - Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi.č Razgovor je vođen o romanima Vladimira Pištala: Tesla, portret među maskama i Sunce ovog dana. Pismo Andriću. Sa Pištalom i Nenadom Šaponjom, pisacem i izdavačem oba romana razgovarala je Sanja Milić, urednik programskog nastupa Srbije na sajmu u Frankfurtu. Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu organizuje Ministarstvo kulture i informisanja, a programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka grada Beograda.


Škoti opet u Kruševcu
U holu Narodne biblioteke Kruševac ponovo je postavljena izložba - Ovde je nekada bila. Izložba je prvi put postavljena 2015. godine u novembru, kada je bila 100-godišnjica Škotske ženske bolnice u Kruševcu. Škotska ženska bolnica, predvođena doktorkom Elsi Inglis, bila je u Kruševcu od novembra 1915. godine do februara 1916. godine. Razlog za ponovno postavljanje izložbe bila je poseta Kruševcu, rođaka, članova organizacije Udružnje naslednika škotskih bolničarki. Ove jeseni, grupa od 16 Škotlanđana, obišla je gradove, kojim se se kretale škotske humanitarke davne 1915-1916. godine. U Narodnom muzeju Kruševac priređen je program. Društvo za srpski jezik podružnica Kruševac organizovalo je i pisanje radova na ovu temu. Pročitani su najbolji radovi na srpskom i na engleskom jeziku.


ODGOVORI u Osečini
Uz podršku ljubitelja pisane reči, u Osečini je otvorena jesenja programska sezona kulturnih dešavanja u Biblioteci. Za ovu priliku ugostili smo vodeće predstavnike srpske lingvistike akademika Predraga Pipera i profesora Sretu Tanasića. Povod za okupljanje bilo je predstavljanje dve knjige neprocenjivo značajne Kolekcije Odgovori, Život jezika i Razumevanje jezika Miloša Jevtića. Izdavač gotovo svih knjiga porodice kolekcije Odgovori Miloša Jevtića je profesor književnosti g. Milan Tasić, direktor - Beogradske knjige",sa kojim se g. Jevtić često posavetuje u vezi sa izborom sagovornika. Tim povodom g. Tasić je bio naš gost i besdio publici. Na kraju programa Viktor Lazić, direktor Muzeja knjige darovao je našoj Biblioteci dar u knjigama. Razgovor o jeziku, o temama koje treba da zanimaju svakog čoveka koji misli o jeziku i koji smatra da je jezik odlika naroda uz naučnike međunarodnog ugleda i najbolje srpske lingviste doprioneo je da jesenju sezonu započnemo na najkvalitetniji mogući način.


Stazama Đure Jakšića
U organizaciji biblioteke - Srboljub Mitić, u okviru tradicionalne manifestacije - Stazama Đure Jakšića, opština Malo Crniće bila je domaćin piscima sa 54. Međunarodnih susreta pisaca. U prepodnevnim časovima, gosti su posetili manastir Zaovu, spomene obeležje na Vranjevcu, proveli divne trenutke družeći se sa bibliotekarima malocrnićke biblioteke. U popodnevnim časovima, prisustvovali su svečanom prijemu upriličenom u njihovu čast, kod predsednika opštine i predsednice Skupštine.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
BOSIFEST VIDI U Sava centru je po osmi put, održan Beogradski internacionalni filmski festival za osobe sa invaliditetom BOSIFEST, pod sloganom - - Pokreni promenu. Na festivalu je prikazan širok izbor filmova na temu života s invaliditetom, a cilj cele manifestacije je da se šira javnost upozna sa problemima i položajem osoba sa invaliditetom, kao i da se poboljša prihvatanje različitosti.Biblioteku grada Beograda je na stručnom skupu predstavljala Marina Neđić,koja je prezentovala rad - Inkluzivni programi za osobe sa invaliditetom u javnim bibliotekama Srbije.


KNjEGINjA LjUBICA U OSEČINI VIDI Prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice-publika je bila prilici da na upečatljiv način upozna prvu vladarku obnovljene Srbije gostovao je u biblioteci u Osečini. Publika u Podgorini je bila u prilici da čuje činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, sazna detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice. zanimljivosti iz njihovog privatnog života. Monodramu - Na kafi kod kneginje Ljubice, je maestralnio izvela Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija.


BIBLIOTEKARI U RAZMENI VIDI Helena Omerović i Dora Hičik, bibliotekarke Gradske biblioteke Subotica, na poziv Gradske biblioteke Endre Adi iz Baje učestvovale su u programima održanim povodom mađarskih Državnih dana biblioteke. Helena Omerović je preko kviza na zabavan način predstavila svet mađarskih bajki, dok je Dora Hičik održala predavanje o Dežeu Kostolanjiju koji je rođen u Subotici.


KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU - ČIKA ANDRA VIDI Na osnovu Statuta, čl. 65 i Pravilnika o nagradama i nagrađivanju, Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin raspisuje KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU ČIKA ANDRA. Nagrada nosi ime po dečjem pesniku Andri Franičeviću iz Jabukovca, ima za cilj podsticaj dečijeg stvaralaštva. Ova nagrada dodeljuje se za pesničko stvaralaštvo. Za nagradu Čika Andrai> mogu konkurisati deca uzrasta do 18 godina, koja žive i stvaraju u Negotinskoj Krajini. Konkurs je otvoren do 20. oktobra 2017. Radovi se šalju u tri primerka, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj koverti (ime i prezime, adresa, telefon i naziv škole). Adresa: Narodna biblioteka Dositej Novaković Negotin, JNA 2 ( sa naznakom: za književni konkurs - Čika Andra). Telefon za informacije 019/543-390. Nagrada najuspešnijem autoru biće dodeljena na Dan biblioteke, 31. oktobra 2017. godine.


LIMSKE PESNIČKE LUKE VIDI Zbirka poezije - Limske pesničke luke, u izdanju Biblioteke Vuk Karadžić nastala kao deo IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore - Kultura za Evropu, Evropa za kulturu, koji je prijepoljska biblioteka realizovala sa partnerskim organizacijama iz Prijepolja, Bjelog Polja i Pljevalja. U knjizi su zastupljeni autori iz sedam gradova Polimlja koji su učestvovali na Festivalu - Lim, vodeni žig polimskih gradova, održanom u Prijepolju i Plavu od 25. do 27. maja 2017, kao i radovi učenika grupe Mašta iz OŠ Milosav Stiković Kolovrat i članova Male škole novinarstva Žur za žurnalce.


EPSKA SRBIJA - MILISAVA SAVIĆA VIDI Jedan od naših najuglednijih savremenih proznih pisaca Milisav Savić gostovao je u Ljuboviji na Duhovnim svečanostima Azbukovice gde su predstavljene dve njegove kapitalne knjige Epska Srbija i Dolina srpskih kraljeva. Pored autora o nastanku ovih knjiga i istraživačkom radu g. Savića govorila je i dr. Ana Stišović Milovanović.Epska Srbija je lepša od stvarne. Od čuvenih dvoraca uglavnom su ostale mrvice, a mesta slavnih bitaka zarasla su u šiblje i korov izjavio je književnik. On je još dodao da epika danas nije na ceni i da se smatra zastarelom i arhaičnom.Veoma nadahnuto i inspirativno govorio je i o svojoj nesvakidašnjoj i zanimljivoj monografiji - Dolina srpskih kraljeva.

Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub