DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Praktikum -nacionalni Internet domeni
U biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini, za članove mreže - Biblioteke našeg okruženja, održana je kreativna radio-nica - PRAKTIKUM ZA KORIŠĆENjE NACIONALNIH INTERNET DOMENA .RS i .SRB ( sa predlogom za ujednačavanje registracije i adekvatno korišćenje poddomena u funkciji pristupa digitalizovanim sadržajima kulture). U realizaciji PRAKTIKUMA ZA KORIŠĆENjE NACIONALNIH INTERNET DOMENA .RS i .SRB . učestvovali su: Dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti koji je prisutne upoznao sa aktivnostima na digitalizaciji u ministartvu, usvojenim standardima digitalizacije u bibliotekama i planovima za godine pred nama. Mirko S.Marković,koji je svoje izlaanje je bazirao na relacijama elektronska pošta nacionalni internet domeni i uloga i mogućnosti poddomena. Zoran Marković, obradio je Infrastrukturu u realnom okruženju, Wi Fi mogućnosti u kulturi, umrežavanje unutar ustanove i na internetu. Dejan Živković je svoje izlaganje usresredio na DOMENE : ekstenzije, kako izabrati ime, šta treba a šta ne treba stavljati u ime i sl. - REGISTRACIJU DOMENA, ko i kako registruje domene i zašto je to VAŽNO. i HOSTING tajne i zamke za bibliteke.


Branko Miljković danas
U kraljevačkoj biblioteci je održan zanimljiv književni program posvećen dobitnicima Nagrade Branko Miljković. Ovo prestižno priznanje, koje se dodeljuje gotovo pedeset godina, deset puta je stiglo knjigama objavljenim sa znakom kraljevačke biblioteke, a uzastopno poslednjih pet godina. Program je započeo odlomcima dokumentarnog filma koji je snimljen u Parizu 1989. a koji još uvek čeka da bude na adekvatan način obrađen i u celosti predstavljen javnosti. U filmu je zabeležen razgovor Alena Boskea, znamenitog francuskog pesnika, i Dušana Miljkovića, strica Branka Miljkovića.


Peto prelo u Biblioteci
Petu godinu za redom Narodna biblioteka Osečina organizuje program Prela i na taj način svojim sugrađanima otkriva, upoznaje ih i čuva od zaborava tradiciju i običaje našeg kraja, kao neprocenjive vrednosti, koje čine lepotu duha našeg naroda. Ovogodišnje prelo podržale su: tradicionalno prelje iz Krupnja iz udruženja Rađevska nit , prelje iz Loznice, učenici i profesor razredne nastave Branka Stepanović, naše žene koje gravitiraju ka Peckoj, a tu su bili i domaćini, prelje Centra za socijalni rad U susret potrebama starih , kao i naše drage prelje sa teritorije naše opštine koje su individualno učestvovale.Direktor Biblioteke, Ana Vasiljević, publici je predstavila najnoviju publikaciju iz izdavačke delatnosti Biblioteke bojanku i slikovnicu Naučimo nešto o našem zavičaju, koja je štampana uz finansijsku podršku ministarstva kulture i informisanja Rešpublike Srbije. Stručnu podršku pružile su na etnolog valjevskog muzeja Gordana Pajić i doktor Ljiljana Stankov sa Više vaspitaške škole u Šapacu.


Osmeh rodne godine
Osmeh rodne godine je naslov knjige u kojoj su uokvirene beleške, reportaže i zapisi iz užičkih Vesti od 1957. do 1966. godine, a koje je pisao Radovan Popović. Ovu knjigu priredili su užički novinari Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić, a objavilo je Udruženje Kolektiv Užice. Ljubiteljima pisane i lepe reči, posle Bajine Bašte i Užica, knjiga čajetinskoj publici predstavljena je 10. oktobra u sali Biblioteke. Na promociji su govorili prof. dr Gojko Tešić, mr Slobodan Radović, Dragiša Milosavljević, a delove iz ove knjige čitao je jedan od priređivača , novinar Zoran Žeravčić. Na kraju večeri govorio je i sam autor.


Dan biblioteke u Ljuboviji
Biblioteka Milovan Glišić iz Ljubovije 6. novembra prigodnom svečanošću proslavila je svoj 78-mi rođendan.Prisutne goste pozdravila je direktorka biblioteke Marijana Petaković. U kulturnom delu programa učestvovala su deca iz dramske sekcije Kukumiš sa recitalom o životu i delu Milovana Glišića. U drugom delu programa povodom Dana biblioteke za učenike srednje škole Vuk Karadžić iz Ljubovije univerzitetski profesor sa Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlo Pantić i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov održali su predavanje - Milovan Glišić i Ivo Andrić u savremenoj književnosti.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
SOKOLSKI KR(IJ)ENI VIDI Ljubitelji knjige u Ljuboviji imali su priliku da prisustvuju promociji novog romana - Sokolski kor(ij)eni, zavičajnog pisca Dragoljuba Panovića-Prketa. O romanu je veoma nadahnuto govorio prof.Sreten Cvetojević Cvele,stručni saradnik na knjizi. - Ovo je roman koji govori o ljubavi,a nije ljubavni, govori o bosanskom ratu a nije ratni, govori o nedaćama i podeljenosti naroda koji je nekada bio jedan, a nije sociološki-rekao je između ostalog prof. Cvetojević toplo preporučivši roman budućim čitaocima. U veoma emotivnom obraćanju publici, autor je naglasio da je knjigu posvetio svom dragom , preminulom , prijatelju Muhamedu Mušanu Rustanbegoviću.Veliki putnik, mondijalista, građanin sveta g. Panović je u svom obraćanju prisutnima,rekao da i pored svega što se dogodilo na ovim prostorima i dalje veruje u ideju zbližavanja ljudi ma koje vere i nacije oni bili, a da verska i nacionalna raznolikost daju samo bogastvo i slobodu kako umnu tako i duhovnu.


SUBREGIONALNA KONFERENCIJA VIDI Bernadica Ivanković, informatorka Gradske biblioteke Subotica učestvovala je krajem novembra 2017. godine na Subregionalnoj radionici u Zagrebu koju tradicionalno svake godine zajedno organizuju Gete instituti Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. O informacionoj pismenosti i kompetencijama za učenice i učenike te primerima dobre prakse, metodama i upotrebi digitalnih tehnologija u radu s decom, bibliotekarima Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine govorio je dr sc. Fabian Franke, direktorUniverzitetske biblioteke u Bambergu (Nemačka). Sledeće godine radionice će biti održane u Sarajevu.


60 GODINA STVARALAŠTVA LjUBIVOJA RŠUMOVIĆA VIDI


KONFERENCIJA KULTURA I IT SEKTOR VIDI Ministarstvo kulture i informisanja, drugi put zaredom, organizovalo je konferenciju - - Kultura i IT sektor, u četvrtak, 16. novembra 2017. godine, u Domu Narodne skupštine, Beograd. Predstavnici ustanova kulture i kompanija iz IT sektora su, nakon prve održane konferencije, uspostavili kontakte koji su rezultirali zajedničkim projektima. Konferencija je obuhvatila teme koje su od ključnog značaja za razvoj kulture u današnjem vremenu: kultura u digitalnom okruženju (3D skeniranje/mapiranje, virtuelna realnost, proširena realnost; digitalni servisi ustanova kulture; klaud sistemi; web arhiviranje), kao primer kolaboracije ustanova kulture i IT sektora koje za cilj imaju predstavljanje kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz savremene tehnologije. Drago nam je što su blok Klaud sistemi predstavili Telekom Srbija A.D. INternet klub iz Ljiga.


NEDOUMICE IZ KATALOŠKE PRAKSE VIDI Bibliotekari katalogizatori iz Arilja, Požege, Čajetine, Priboja, Nove Varoši i Užica, koji u svakodnevnom radu imaju dosta dilema sa velikim očekivanjima su došli na seminar - Nedoumice iz kataloške prakse, na kome je koleginica Ana Savić iz Odeljenja monografskih publikacija Narodne biblioteke Srbije prenela deo svog bogatog iskustva iz ove oblasti. Imajući u vidu opšti utisak, aktivno učešće i živu diskusiju kolega na ovom seminaru, očekivanja su više nego ispunjena. Neke dileme su razrešene a očekuje se nastavak razmene iskustava u narednom periodu.


Tuševljaković u Biblioteci VIDI Kikindska publika je upoznala dobitnika Evropske nagrade za književnost, Darka Tuševljakovića. Darko je predstavio svoje knjige Jaz i Naknadne istine. U razgovoru sa Srđanom Srdićem, otkrio je gde pronalazi inspiraciju. kako pisac živi posle velike nagrade, gde bi svrstao svoj rad i ko su mu književni uzori.

Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub