DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Skupština bibliotekara Srema
Bibliotečki radnici Sre-ma, okuplje-ni u Podružnicu koja je sas-tavni deo Društva bibliotekara Srbije, redovno se okupljaju, rade i druže. Svake godine domaćin i organizator Godišnje skupštine je druga sremska biblioteka, a redosled je utvrđen azbučnim redom sedišta biblioteke. Ove godine kolege iz sremskih biblioteka i ostale učesnike ugostila je Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević u Inđiji. Između ostalog u sećanju je svima ostalo inspirativno i motivaciono predavanje profesora dr Aleksandar Jerkova u kome je podsetio na značaj i prave vrednosti profesije bibliotekara.


BGB - biblioteka Sergej Mihalkov
Svečano otva-ranje Biblioteke ruske literature Sergej Mihal-kov i potpi-sivanje Spora-zuma o saradnji Biblioteke grada Beograda i Ruskog fonda kulture održano je u subotu, 13. maja 2017. godine u Biblioteci Vladan Desnica u Sava Centru.Biblioteka grada Beograda uspostavila je saradnju sa Ruskim fondom kulture iz Moskve, u želji da doprinese razvoju srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza. Svečanu i prijateljsku atmosferu obogatio je prigodni muzički program u okviru kojeg su nastupili muzički ansambl - Solsticij - i orkestar Moskovskog muzičkog kadetskog korpusa.


Nagrada Milutin Uskoković
U Čitalištu Na-rodne biblioteke Užice Svečana dodela Nagrade Milutin Usko-ković za najbolju neob-javljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku u 2016. godini. Nagradu dodeljuju Bibliteka i časopis Međaj. Žiri u sastavu: doc. dr Ljiljana Kostić (predsednik), prof. dr Dragana Francišković i Zoran Jeremić, književnik i novinar, prvu nagradu dodelio je autoru Milošu Jovoviću iz Beograda za pripovetku 10e Marthe (Diziem Marta), dobitnik druge nagrade je Životije Popović Pop za pripovetku Pestus justinianus, a treće Dejan Vukićević za pripovetku Izvrnuta rukavica ili staro mesto.


Biblioteka deo 21 veka
Bilioteka Srboljub Mitić Malo Crniće, proslavila je svoj 51. rođendan, odnosno 138 godina postojanja ljubavi prema knjizi, književnom stvaranju , čuvanju i zaštiti kulturnih dobara. Sve zajedno procvetalo na dubokim tragovima češke porodice Bajloni, koji su osnovali 1879. godine prvo Čitalište u Malom Crniću. Na temeljima ovog Čitališta, izgrađena je sadašnja biblioteka koja je po svojim rezultatima ima značajno mesto u mreži javnih biblioteka Srbije. U letnjikovcu kraj manastira Zaova, svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici opštine, ali i predsednik kluba pisaca - Čukarica - Neđo Ćićo Stojanović; Sabah Al Zubeidi, pesnik iz Iraka; direktori javnih preduzeća i ustanova, direktori osnovnih škola, članovi Opštinskog veća, odbornici, članovi Braničevsko-književne zajednice, saradnici biblioteke, poštovaoci knjige, pisane reči i brojni drugi gosti. U čast Dana Biblioteka upriličena je izložba portreta, poznatog umetnika Slavoljuba Miloševića Cakija... I sad odzvanjaju reči Mi nismo stara i učmala Biblioteka, deo smo 21 veka., direktorke biblioteke, Danijela Božičković Radulović.


Svi smo u Biblioteci !
U ponedeljak, 24. aprila 2017. godine, obeležen je Svetski dan knjige u Biblioteci grada Beograda. Na Odeljenju za rad sa korisnicima su radili kao bibliotekari ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pisci: Ivana Dimić, Vladislav Bajac, Vule Žurić, Jasminka Petrović, muzičari: Inspektor Blaža, Kiki Lesendrić, Ana Stanić, Milan Đurđević (frontmen grupe - Neverne bebe), glumci: Nada Šargin, Bule Goncić, Dejan Lutkić, Tihomir Stanić; novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević, balerina i publicista Sonja Lapatanov...

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
PAZI ŠTA ČITAŠ VIDISOKO PAO, U NjIVU VIDI
U Ljuboviji je održana promocija knjige pukovnika Slaviše Golubovića - Pad noćnog sokola. Knjiga je pisana na osnovu svedočenja i izjava učesnika u događajima iz vremena NATO agresije i bombardovanja SRJ 1999. godine. O knjizi je govorio autor Slaviša Golubović a pravo iznenađenje za sve posetioce bilo je prisustvo potpukovnika u penziji Senada Muminovića, oficira za vođenje raketa koji pritisnuo dugme za lansiranje rakete koja je oborila nevidljivi američki bombarder F-117A 27. marta 1999. godine. U svom izlaganju pukovnik Slaviša Golubović je detaljno opisao kako je oboren nevidljivi avion-ponos američke avijacije i ko je sve zaslužan za njegovo obaranje a govorio je i o drugim uspesima Trećeg raketnog diviziona.


IDEMO DALjE - JOŠ DALjE VIDI
Mreža biblioteka BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENjA organizovala je studijsko putovanje kolega iz biblioteke Braca Miladinovci iz Skoplja u reprezentativne biblioteke, ovog 18 godina samoodrživog projekta u bibliotekrastvu Srbije. Svaka biblioteka koju su posetili (Jagodina, Lazarevac, Ljig, Valjevo i Biblioteku grada Beograda) predstavila se sa akcentom na onaj sadržaj koji čini ovu bibliotečku mrežu koherentnom u bibliotečkoj zajednici Srbije. Gosti su se u posebnom panel programu BIBLIOTEKA -JUČE, DANAS, SUTRA koji je orgnizovan u trening centru Internet kluba u Vrujcima upoznali sa principima, ali i rezultatima rada naše NVO u bibliotekarskoj i informacijskoj delatnosti.


BIBLIOINFO VIDI
U ČAST 55 GODINA POKRETANjA NASTAVE BIBLIOTEKARSTVA NA VISOKOŠKIOLSKOM NIVOU


POMAHNITALI U LjUBOVIJI VIDI Tatjana Kecman i Miloš Đorđević,u urnebesnoj komediji Pomahnitali po tekstu i režiji Tatjane Kecman sinoć su oduševili ljubovijsku publiku. Predstava je posvećena žrtvama selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih vrednosti. Bavi se ljudima koji su postali opsednuti formom, statusnim simbolima, brendovima. U toj apsurdnoj i sumanutoj trci, koja za cilj ima uspeh (ma šta to značilo) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih trivijalnih problema koji im remete savršenu formu. Dane okončavaju tako što, umorni od borbe, gužve, svađe, sa osećanjem nezadovoljstva i istrošenosti, za utehu okače selfi na kome sve blista baš kako treba, savršeno.


BIBLIOTEKE METROPOLA U BEOGRADU VIDI Biblioteka grada Beograda imaće čast da organizuje međunarodnu MetLib konferenciju u 2018. godini. Ovo je jedna od najznačajnijih međunarodnih konferencija u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, koja okuplja renomirane stručnjake za bibliotekarstvo i rukovodioce javnih biblioteka gradova metropola. Konferencija se organizuje u okviru IFLA Sekcije biblioteka velikih gradova (Metropolitan Libraries Section - MetLib).

Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub