DOBRO DOŠLI NA PRVU SRPSKU VIRTUELNU BIBLIOTEČKU MREŽU
www.biblioteke.rs   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
BIBLIOTEKE NAŠEG OKRUŽENJA BIBLIOTEKARSKE NOVOSTI PREDLAŽEMO
STALNE RUBRIKE
Bibliosti
Bibl. druš. SER
Bibl. druš. RS
Za decu
Kodeks
e-mail
Univerz.bibl.Ljubavna poezija za Svetski dan poezije
U organizaciji biblioteke Srboljub Mitić Malo Crniće i UKS Braničevsko-stiške književne zajednice pod okriljem tradicionalne HII manifestacije Pevajmo o ljubavi u malocrnićkoj opštini, književnim programom Večeras ćemo za njih voleti, obležen je Svetski dan poezije. Brojnu publiku i učesnike programa, pozdravili su: Milisav Milenković, književnik i predsednik UKS Braničevsko-stiške književne Danijela Božičković Radulović, direktor Biblioteke i Radomir Andrić, književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije.O značaju obeležavanja Svetskog dana poezije i ljubavi u prvim danima proleća, govorila je direktorka Biblioteke Danijela Božičković Radulović.Pored zavičajnih pisaca ovo književno veče su svojim prisustvom uveličao je književnik iz Iraka SABAH AL ZUBEIDA, kao i pisci Kluba pisaca Čukarica iz Beograda KLjK Majdan iz Kostolca, KK Lahor iz Požarevca, Književnog kluba iz Banatskog Karlovca, Pančeva, Plandišta, Jabuke, Kostolca, Požarevca, Petke, Kučeva, Petrovca na Mlavi


Finci u Nišu
Povodom sto godina nezavisnosti Finske, Narodnu biblioteku Stevan Sremac posetio je Njegova ekselencija g. Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji. Ovom prilikom Biblioteci je uručena donacija u knjigama i održana prezentacija o Finskoj. Značajnog gosta su u biblioteci sačekali i učenici dvojezičnih odeljenja Gimnazije Svetozar Marković i GimnazijeStevan Sremac u Nišu.


WEB BIBLIOTEKA
Na osnovu rezultata u razvoju nastupa biblioteke na internetu, unapređe-nju veb aplikacije biblioteke i zaživ-ljavanju u svakodnevici lokalne i globalne zajednice Internet klub, udruženje internet stvaralaca Srbije, dodelio je Biblioteci Vuk Karadžić<&I> u Prijepolju nagradu za WEB Biblioteku 2016. godine. Plaketu za WEB biblioteku 2016. direktorki Biblioteke Vuk Karadžić, Sadiji Hodžić uručio je predsednik UO Internet kluba, Mirko Marković na konferenciji za štampu koja je ovim povodom priređena u prostorijama biblioteke.


Svečani kabare u Subotici
Povodom Dana žena, 8. marta 2017. godine, u Kataloškoj sobi Gradske biblioteke Subotica otvorena je izložba Subotičke umetnice i književnice svome gradu autora Mileta Tasića, nakon čega je u čitaonici Naučnog odeljenja usledila Osvežavajuće gorki svečani kabare bibliotekarkama prema knjizi Bibliotekarka Mirka S. Markovića. Program je funkciji afirmisanja bibliotečko-informacione delatnosti s posebnim akcentom na ulogu žene i okupio je bibliotekare obrazovnih i kulturnih institucija Subotice i okoline.


Zaštita arhivske građe
Narodna biblioteka Ilija M. Petrović Požarevac učestvovala je na seminaru Zaštita dokumentarnog materijala i arhivske građe u ustanovama kulture na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, koji je organizovao Istorijski arhiv Požarevac. Cilj seminara bio je podizanje standardnih znanja o važnosti dokumentacije koja nastane radom značajnih ustanova kulture. To istovremeno znači i podsticanje odgovornog odnosa prema arhivskoj građi i dokumentarnom materijalu stvaralaca u oblasti delatnosti kulture.

Sledeca stranica

B A Z E     Z A     P R E T R A Ž I V A NJ E


U ŽIŽI INTERESOVANJA
KRILATE PESME I PRIJATELjI VIDI Povodom Svetskog dana poezije 21. marta u Svečanoj sali Biblioteke Dimitrije Tucović biće održan program Krilate pesme i prijatelji u kome učestvuju književnice Gordana Vlajić, Milosava Pavlović, Ivanka Radmanović i prijatelji iz Lazarevca: pesnikinja Ljupka Vujučić, pesnik Predrag Patijarević, i članovi Kluba književnika ;Dimitrije Tucović iz Lazarevca.


UŽI IZBOR U KIKINDI VIDI Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev saopštio je da su u uži izbor za ovogodišnje priznanje ušla četiri naslova, a u konkurenciji je bilo ukupno 125 dela. U užem izboru su romani Andrićeva lestvica užasa Svetislava Basare, Kafana Žarka Radakovića i zbirke priča Ota Horvata Kao Celanovi ljubavnici i Spisak senovitih imena Milana Micića. Žiri će odluku o laureatu saopštiti u sredu, 27. marta.


SRPSKI NAROD U CRNOJ GORI KROZ VEKOVE VIDI U kraljevačkoj biblioteci predstavljena knjiga Srpski narod u Crnoj Gori kroz vijekove, istoričara Gorana Kikovića. Govoreći o svojoj knjizi i Srbima u Crnoj Gori, autor se posebno osvrnuo na njihov dananašnji položaj. - Oni koji su u Crnoj Gori do sada bili Srbi, pa od sada ne žele da budu Srbi već Crnogorci, imaju pravo na takvo oprijedeljenje, bez obzira koliko to besmisleno bilo. Ali i obrnuto, to nikako ne daje za pravo onima koji žele da se odreknu svog porijekla i identiteta da kradu i otimaju ono što je autentično i neprikosnoveno, međunarodno priznato kao srpsko. A to je, na primjer, jezik.


SAJAM OBRAZOVANJA RASINSKOG OKRUGA VIDI U saradnji sa Gradskom upravom Grada Kruševca, Nacionalnom službom za zapošljavanje/filijala u Kruševcu, Regionalnom komorom Kruševac i Sportskim Kruševac, održan je Sajam obrazovanja i profesionalne orjentacije za 2017. godinu u Hali sportova. Cilj sajma je upoznavanje učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja sa ponudom obrazovnih programa srednjih škola Rasinskog okurga. Među izlagačima je bila i Narodna biblioteka Kruševac, koja tradicionalno promoviše svoje usluge i servise na ovoj manifestaciji.


DANI BIBLIOTEKA NA INTERNETU -ČAJETINA DAN PRVI VIDI
Prvoga dana skupa Dani biblioteka na Internetu u biblioteci Ljubiša Đenić, u Čajetini Zlatibor, okupili su se dosadašnji dobitnici laskavog priznanja WEB BIBLIOTEKU. Tu su dodeljena i nagrada za WEB BIBLIOTEKU 2017, biblioteci Vuk Karadžić, i priznanja VELIKA PLAKETA ZAHVALNSTI, Snežani Đenić i Bojani Marinčić. iz Prijepolja. Takođe, dodeljena je i prva PLAKETA ZA ANDROID BIBLIOTEKU, Vukosavu Sredojeviću, dipl.inž. Zatim je uz utvrđivaenje smernica daljeg rada mreže, prof.dr Željko Vučković održao inspirativno predavanje INTERNET BIBLIOTEKE... Drugoga dana uvodno izlaganje imao je Dragan Rokvić iz biblioteke Subotica, dajući pregled aktuelnog stanja nastupa biblioteka na e-platformama u regionu i ukazujući na potrebu za BIBLIOTEČKI INFORMATIVNI KLAUD, koji bi bio zborno mesto informacija o digitalizovanim bibliotečkim respozitorijumima. Vukosav Sredjvić je dao informatičke aspekte ove priče, a Staniša Jošić realne mogućnosti IT logistike.


TOPLIČKI USTANAK izložba (1917-2017) VIDI U izložbenoj prostoriji čukaričkebiblioteke "Laza Kostić" postavljena je izložba posvećena obeležavanju jubileja - "Toplički ustanak".Na osam staklenih panoa i u dve izložbene vitrine, postavljeni su prigodni tekstovi povodom obeležavanja ovog velikog jubileja.Obeležavanje sto godina od Topličkog ustanka, manifestacija je koja je uvrštena u državni program obeležavanja ustanka.Tim povodom, čukarička biblioteka Laza Kostić daje svoj doprinos.

Prikazi sve vesti
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 - 2014. INternetClub