ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

BOOK-a у ДВОРИШТУ - Драган Хамовић
У простору "Дворишта" у Ваљеву, пре почетка књижевне вечери, публику је загрејала традиционална музичка увертира ваљевског Стејџ бенда и условила да гост и саговорник Дворишта, Драган Хамовић буде у посебном расположењу и да на питања домаћина и водитеља програма, Остоје Продановића и Ивана Базрђана, одговара врло спремно и опширно. Песник, есејист, књижевни критичар, некада уредник угледног књижевног часописа "Повеља" и директор Краљевачке библиотеке, говорио је о тематској мотивацији властитог песничког опуса, који умногоме почива на личном искуству и страдалничким историјским вихорима за које, услед тежње модерног света да живот српског савременог човека мора да изгледа ружичасто, напросто нема места. Такође, др.Јана Алексић, научни сарадник Института за књижевност и уметност , на врло прецизан, убедљив и надахнут начин упознала са поетичким и естетским одредиштима, тајнама и исходиштима Хамовићеве песничке радионице...


Фланери и дан сецесије
И ове су године чланови чита-лачког клуба Фланери град-ске библиотеке у Суботици обележили 10. јун – Светски дан сецесије. Овога пута прошетали су се кроз суботичку синагогу у којој су у току рестаураторски радови. Са шлемовима на глави кроз екстеријер и ентеријер синагоге су их водили мр Гордана Прчић Вујновић, архитекта Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, Владимир Џамић, историчар уметности Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и Андреа Фехер, одговорна шефица градилишта. Обогаћени мноштвом информација о историји и конкретном подухвату деценијског обнављања суботичке синагоге, европског сецесијског бисера архитектуре старог 115 година, фланери су стекли увид у озбиљност, комплексност и професионалност рестаураторских радова којима се на адекватан начин жели сачувати наша завичајна баштина.


Дисова Нирвана уз гусле
У сали библиотеке у Лазаревцу одржана је свечана академија поводом стогодишњице смрти песника Владислава Петковића Диса у организацији гусларског удружења из Лазаревца које носи његово име, а чији је председник Радован Фуртула. ...Програм је почео игроказом у којем је Петковић разговарао са Његошем од којег је тражио опрост и утеху, а ликове Његоша и Диса оживели су пред публиком лазаревачки глумци Растко Бјековић и Дарко Бјековић. На гуслама су свирали Стефан Милић који је извео Дисову песму - Нирвана, затим Милан Васовић, Вукомир Шћекић и Горан Грба, сви мајстори у свирању овог народног инструмента. Својим певањем присутне је разгалио и одушевио појац Хаџи-Никола Мијовић. Неколико песама отпевао је и црквени хор лазаревачке цркве Свети Димитрије под вођством оца Владимира Стојковића. На самом крају уз гусле је запевао и председник удружења, и сам изврстан гуслар, Радован Фуртула.


ХРИСОВУЉА за Мошу Одаловића
Ж­ири за доделу награде Жи­чка хр­ис­ов­уља, у с­аст­аву: Живорад Недељковић (у својству претходног добитника), Д­ејан Але­ксић, Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Драган Хам­овић (председник), једногласнo je донео одлуку да добитник Жичке хрис­овуље за 2017. годину буде песник МОШО ОДАЛОВИЋ „због чисте духовне радости у песмама за децу и безазлене“. Пр­изн­ање сачињавају ун­ика­тна зл­ат­оп­еча­тна п­ов­ељa и икона Преображења Господњег, када се уручује д­оби­тн­ику у Жичи. Књижевном делу д­оби­тн­ика посвећује се зборник рад­ова са скупа к­оји се одржава у оквиру манифест­ац­ије Жи­чки д­ухо­вни сабор, Пр­е­обр­аж­ење 2017. У Кр­аљ­еву, о Сп­асо­вд­ану 2017. г­од­ине


Отишао сањар, остало сећање
Одржано вече у знак сећања на нашег познатог завичјаног књижевника, есејисту, антологичара и културног посленика Сашу Хаџи Танчића (1948–2014). О његовом животу и делу говорили су проф. др Ненад Живановић, проф. др Небојша Ранђеловић, проф. др Горан Максимовић, новинар и књижевник Велибор Петковић и проф. физичког васпитања Југослав Хаџи Танчић. Уједно је представљена и Антологија савремене српске прозе о спорту, коју су приредили Саша Хаџи Танчић и његов брат Југослав Хаџи Танчић. О делу Саше Хаџи Танчића писали су многи познати критичари: академици Миодраг Павловић и Мирослав Пантић, Светлана Велмар Јанковић, Марко Недић, Чедомир Мирковић, Драшко Реџеп, Радивоје Микић, Бојан Јовановић, Николај Тимченко, Милисав Савић и други.

Следећа страницаУ    Ж И Ж И    И Н Т Е Р Е С О В А Њ А
НОЋ КЊИГЕ И У ЉУБОВИЈИ - VIDI Шеснаеста регионална манифестација“ Ноћ књиге“ под покровитељством Еуробанк Србија одржана је у петак, 16. јуна 2017. Манифестација која промовише читање и књигу организована је и у Лагуниним клубовима читалаца у Босни и Херцеговини и Црној Гори, као и у бројним библиотекама широм Србије. И библиотека *Милован Глишић* из Љубовије прикључила се овој акцији а тога дана одржан је едукативни програм за најмлађе читаоце дечијег вртића *Полетарац* и изложба најновијих Лагуниних издања.Поводом акције - Ноћ књиге, бесплатне чланске карте библиотеке добило је и десет најбољих давалаца крви љубовијског Црвеног крста.


НЕ САМО СКУПЉАЧИ ПЕРЈА у Пријепољу - VIDI У организацији Библиотеке "Вук Караџић" одржан је округли сто на тему "Наши Роми". На овогодишњем стручном скупу који четврту годину за редом у пријепољској библиотеци окупља библиотекаре завичајних одељења радове је представило десет библиотекара из Србије и Црне Горе.Радови учесника представили су не само грађу којом поједине библиотеке располажу, већ су из различитих визура осветлили културу Рома и њихов друштвени положај у различитим срединама у Србији у Црној Гори. Са пауер поинт презентацијама о изворима за проучавање Рома своје локалне средине на округлом столу су учествовали библиотекари завичајних одељења из народних библиотека: Крагујевац, Пирот, Обреновац, Ужице, Нови Пазар, Сремска Митровица, Бијело Поље, Пријепоље. У разговорима су учествовале колегинице и колеге из библиотека: Крагујевац, Пљеваља, Нови Пазар, из Завичајног музеја Нова Варош и други.


УРОШ ПЕТРОВИЋ награда за НАЈУСПЕШНИЈИ КЊИЖЕВНИ СПОМЕНАР - VIDI Прочитати књигу од почетка до краја за многе је ђаке прави изазов. За многе је можда још већи изазов написати књижевни споменар односно дневник читања прочитаног дела.Народна библиотека Осечина у сарадњи са Основном школом Војвода МишићНајуспешнији књижевни споменар. Ово је друга година за редом, како се одржава програм.Акција траје дест месеци, дакле, једну школску годину. Ученици читају и воде дневник читања, бележе своја запажања и размишљања, анализирају дело. Награда су књиге и дружење са књижевним ствараоцима.Ове године награда је било дружење са Урошом Петровићем, чије су књиге у протеклим годинама биле међу најчитанијим у Осечини. У једночастовном дружењу деца су размрдавала вијуге, кроз сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, са раскошном машта и особеним хумором Уроша Петровића.


БИБЛИОТЕРКА (преко ЉИГА) ЛЕЧИ У БАЊИ БРУЈЦИ - VIDI Пред 102 гледалаца, од којих су 45 били библиотекари у "плавој сали" хотела у бањи Врујци, глумица Александра Манасијевић открила је тајне горко освежавајих догодовштина једне библиотекарке. У нашем комшилуку, поред бројних Љижана, за откривање библиотекарских тајни били су заинтересоване колеге из Ваљева. Мионице, Лајковца и Лазаревца...Уз салве смеха, сви са симпатијама прихватили "исповест" младе школоване библиотекарке која је "као колатерарна штета" скрајнута у огранак ван свих животних токова због неразумевања и "политичке подобности" код своје ВД. директорке. Тако се показало да бања Врујци може успешно да лечи и од библиотерских заблуда.


32. СРПСКО ПЕРО у ЈАГОДИНИ - VIDI У Народној библиотеци у Јагодини се 21, 22. и 23. јуна 2017. године одржава традиционални, ове године већ 32. по реду, књижевни фестивал - Српско перо. На, 32. по реду, конкурс за најбоље књижевно остварење младих писаца до 35 година на српском језику без обзира на жанр стигло је преко сто песама, прича, есеја и међужанровских остварења из свих крајева Србије, али и Републике Српске, чиме је институција Конкурса једног од најпознатијих и најпопуларнијих књижевних фестивала још једанпут потврђена. Жири је , после детаљног ишчитавања и више консултација, донео једногласну одлуку да награду Српско перо 2017 понесе песма - Арканум, Андрије Стануловића из Пирота


УСВОЈЕНА НОВА ЗНАЊА ЗА НОВЕ ПЕРСПЕКТИВЕ VIDIПОЕЗИЈА И ПРОЗА НЕГОТИНА VIDI
У оквиру Мајских свечаности 2017, Народна библиотека Доситеј Новаковић, Неготин и Крајински књижевни клуб су организовали књижевно вече - Неготинска поезија и проза. После уводен речи Власте Младеновића, уредника књижевних програма у Библиотеци, у програму су учествовали Саша Скалушевић, Миљан Ристић, Радојка Плавшић Ранковић, Тамара Луцић Динић, Силвија Богић и Иван Стевић. Програм су употпунили и аутори који су своје стихове рецитовали из публике.


ЗАВЕТ И ОБЕЋАЊЕ VIDI
Поетско музички приказ књиге ЗАВЕТ И ОБЕЋАЊЕ, аутора Љиљане Браловић окупио је у библиотеци скоро 100 пажљивих посетилаца. У јединственом песничком приказању у славу ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ учествовали су ученици љишких школа и чланови КУД "Љиг" са гостима солуистима из Лазаревца.


СОКО ПАО, У ЊИВУ VIDI
У Љубовији је одржана промоција књиге пуковника Славише Голубовића - Пад ноћног сокола. Kњига је писана на основу сведочења и изјава учесника у догађајима из времена НАТО агресије и бомбардовања СРЈ 1999. године. О књизи је говорио аутор Славиша Голубовић а право изненађење за све посетиоце било је присуство потпуковника у пензији Сенада Муминовића, официра за вођење ракета који притиснуо дугме за лансирање ракете која је оборила невидљиви амерички бомбардер Ф-117А 27. марта 1999. године. У свом излагању пуковник Славиша Голубовић је детаљно описао како је оборен невидљиви авион-понос америчке авијације и ко је све заслужан за његово обарање а говорио је и о другим успесима Трећег ракетног дивизиона.


ИДЕМО ДАЉЕ - ЈОШ ДАЉЕ VIDI
Мрежа библиотека БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА организовала је студијско путовање колега из библиотеке „Браќа Миладиновци“ из Скопља у репрезентативне библиотеке, овог 18 година самоодрживог пројекта у библиотекраству Србије. Свака библиотека коју су посетили (Јагодина, Лазаревац, Љиг, Ваљево и Библиотеку града Београда) представила се са акцентом на онај садржај који чини ову библиотечку мрежу кохерентном у библиотечкој заједници Србије. Гости су се у посебном панел програму БИБЛИОТЕКА -ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА који је оргнизован у тренинг центру Интернет клуба у Врујцима упознали са принципима, али и резултатима рада наше НВО у библиотекарској и информацијској делатности.


ПОМАХНИТАЛИ У ЉУБОВИЈИ VIDI Татјана Кецман и Милош Ђорђевић,у урнебесној комедији “Помахнитали” по тексту и режији Татјане Кецман синоћ су одушевили љубовијску публику. Представа је посвећена жртвама селфи културе и осталих облика виртуелних вредности. Бави се људима који су постали опседнути формом, статусним симболима, брендовима. У тој апсурдној и суманутој трци, која за циљ има успех (ма шта то значило) потпуно губе компас. У свакој од сцена протагонисти заврше са нервним сломом због неких тривијалних проблема који им ремете савршену форму. Дане окончавају тако што, уморни од борбе, гужве, свађе, са осећањем незадовољства и истрошености, за утеху окаче селфи на коме све блиста баш како треба, савршено.


БИБЛИОТЕКЕ МЕТРОПОЛА У БЕОГРАДУ VIDI Библиотека града Београда имаће част да организује међународну МетЛиб конференцију у 2018. години. Ово је једна од најзначајнијих међународних конференција у области библиотечко-информационе делатности, која окупља реномиране стручњаке за библиотекарство и руководиоце јавних библиотека градова метропола. Конференција се организује у оквиру ИФЛА Секције библиотека великих градова (Metropolitan Libraries Section - MetLib).


ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА АЖДАЈЕ МОГ ДЕТИЊСТВА VIDI Ушли смо у последњу недељу за слање радова на Велики наградни литерарном конкурс Аждаје мог детињства за ученике млађих разреда основних школа са територије Републике Србије. Литерарна остварења (кратке приче или песме) на тему Аждаје мог детињства се потписују пуним именом и презименом аутора, адресом, са пуним именом основне школе и разредом који похађа или библиотеке и њеног огранка. Награде за конкурс Аждаје мог детињства су комплети књига сразмерне вредности. Радове слати на адресу: Учитељски факултет у Ужицу, Трг Светог Саве 3, 31000 Ужице или на електронску пошту: azdajice@ucfu.kg.ac.rs, ДЕТАЉИ КЛИКОМ НА АЖДАЈУ !


ИГРАЈМО СЕ РАДЕЋИ - РАДИМО ИГРАЈУЋИ СЕ VIDI
Интернет клуб (научни и БАМ сектор) организује у 6, 7, 8. јуна 2017. 21. СЕМИНАР ВИРТУЕЛНЕ БИБЛИОТЕЧКЕ МРЕЖЕ (у Бањи Врујци) о ИФЛА и АЛА актуелним трендовима у свету библиотекарства који на интерактиван начин пружа упознавање са основним принципима коришћења игара и гејмификације за унапређење пословања у библиотекама. Предавачи за област GAMIFICATION су сертификовани код THE WARTON SCHOOL UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA. За рад на семинару предвиђен је system Mary Broussard,предавача на LYCOMING COLLEGE (since 1812) of Central Pennsylvania.
СЕМИНАР је сертификован са: 6 бодова НБС + 2 ЕU Telehaz trendszer. Обавештења и пријаве: 061 361 63 52 - електронска пошта- office@internet.org.rs. Детаљније кликом на иконицу на врху.


НАШИ РОМИ VIDI Библиотека - Вук Караџић - у Пријепољу, у циљу афирмације свог завичајног фонда, као и анимирања истраживачких активности свих завичајних библиотечких фондоава, и повећања стандарда у њиховој организацији, већ четврту годину заредом организује тематски округли сто на који позива и окупља колеге завичајних одељења из библиотека Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине који желе да представе ресурсе својих завичајних збирки и размене искуства. Наша овогодишња тема је:НАШИ РОМИ . Округли сто ће се одржати 16. јуна (петак) 2017. године у библиотеци у Пријепољу, са почетком у 10.00 часова и трајаће до 16.00 часова.


ДОН КИХОТ У КРУШЕВЦУ VIDI У сусрет Међународном дану књиге и ауторских права у холу Народне библиотеке Крушевац отворена је изложба Miguel de Servantes Saavedra (29. септембар 1547. – 22. април 1616.г.) и Дон Кихот. Изложена су различита издања - Дон Кихота - (после Библије најчитаније књиге) из фонда Позајмног одељења са одељењем књижевних критика као и чланци из новина и часописа из Одељења периодике. Изложба је пропраћена илустрацијама из „Дон Кихота“ и фотографијама споменика подигнутих чувеном књижевном лику у разним градовима Европе. Изложбу прате и књиге из фонда Књижевних критика.


УЖИЧКА БИБЛИОТЕКАРСКА РЕПУБЛИКА VIDI Ужичка библиотека била је двоструки домаћин. Прво су библиотекари Златиборског округа имали су прилику да виде презентације о библиотекама у ЕУ. Своје импресије са студијског путовања у Брисел са нама су поделиле Хадија Кријешторац (Библиотека Вук Караџић, Пријепоље), Даниела Скоковић (Народна библиотека Пожега) и Биљана Давидовски (Народна библиотека Ужице). Истог дана у организацији Матичне службе НБУ одржан је састанак директора јавних библиотека Златиборског округа. Поред размене искустава о проблемима и иницијативама, презентовани су ивештаји о раду за 2016. и планови и програми рада за наредну 2017. годину.


ПЛАН РАЗВОЈА ЛАЗАРЕВЦА VIDI У Библиотeци Димитрије Туцовић у Лазаревцу, представљена је књига Марка Мијушковића - План развоја Лазаревца у наредној деценији. Присуствовали су бројни млади суграђани, а подршку овој публикацији дали су председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић који су о аутору и књизи говорили веома похвално. Присутан је био и лектор Душко Мартиновић. Након уводних речи Јасмине Иванковић у име Библиотеке као издавача, о књизи је говорио сам аутор који је навео основне теме о којима у својој књизи говори. Истакао је важност образовања у улози развоја једне општине и рекао да је поред формалног образовања веома важно за све грађане да на себи трајно и дугорочно раде и након стечене дипломе те да се стручно усавршавају како би своје послове обављали на што бољи, ефикаснији и савременији начин и тако допринели и фирми у којој раде, али и заједници као целини.


ЛЕПОГОВОР У ОСЕЧИНИ VIDI У великој читаоници, у четвратак, 6. априла 2017. године, а у организацији Народне библиотеке Осечина одржанa је Општинскaсмотра рецитатора“ Песниче народа мог “. На такмичењу, у оквиру нижег узраста, од првог до четвртог разреда основне школе, такмичило се 18 ученика. Рецитаторско умеће у категорији средњег узраста, која обухвата ученике од петог до осмог разреда основне школе, показало је 16 учесника. Петочлани жири који су чинили - Угљеша Спасојевић, глумац, Драгица Пуљезевић, Јелена Симић, Зорица Николић, професори српског језика и књижевности и разредне наставе и Ана Ивковић, директор Библиотеке, вреднујући квалитет рецитација донео је одлуку који се такмичари из сваке категорије пласирали на Окружно такмичење у Ваљеву. За победнике такмичења Библиотека је обезбедила дипломе. Својим наступом на клавиру, програм су употпуниле младе пијанистикње сања Николић, Ирена Берчег, Софија Станишић, Мина Живановић и Николина Ивановић.


СТАРА ИТАЛИЈАНСКА КЊИГА VIDI У организацији Италијанског културног центра Пјаца Италија у у Градској библиотеци Суботица одржано је вече италијанске културе. Уприличени су били концерт, презентација мултимедијалних садржаја и изложба старе италијанске књиге. Изложбом Стара италијанска књига представљена су репрезентативна издања из XVI и XVII века као и библиофилска италијанска издања штампарске продукције XVIII, XIX и XX века која се налазе у власништву Градске библиотеке Суботица. На отварању изложбе госте је поздравио директор библиотеке Драган Роквић. Аутор изложбе je библиотекарка Ирен Богнар. Изложбу и манифестацију је посетио и почасни вицеконзул Италије у Војводини Кармине Тарало.


НЕГОТИН- У ЗДРАВОМ ТЕЛУ, КУЛТУРАН ДУХ VIDI Дечје одељење Библиотеке ДОСИТЕЈ НОВАКОВИЋ, обележило је Светски дан здравља и Светски дан спорта у сарадњи са ОШ Бранко Радичевић. Под слоганом У здравом телу културан дух библиотекари дечјег одељења са наставником физичког васпитања Иваном Којићем и учитељицом Драганом Бенић и децом подручних одељења из Трњана, Видровца, и Чубре разговарали су о значају спорта и здравља за раст и развој деце, али и важности образовног и културног развитка младих. Представили смо им и неке књиге о здрављу и спорту из нашег фонда. Том приликом, наставник Иван Којић је организовао Игре без граница". Изложба књига о спорту и здрављу налази се на дечјем одељењу Библиотеке.


УЖИЦЕ- ЛАЖА И АПАНАЖА VIDI У организацији Фабрике књига, Ужичке књижевне републике и Народне библиотеке Ужице, представљена је нова књига Ненада Величковића „Лажа и апанажа – о употреби књижевности у образовању“. Кроз разговор са уредником издавачке куће Фабрика књига Дејаном Илићем, Величковић је ужичкој публици представио избор стручних текстова који се баве критиком идеолошког приступа у настави књижевности на факултетима и у школама у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској.


САЈАМ КЊИГА - ЛАЈПЦИГ 2017 VIDI У организацији Министарства културе и информисања Република Србија представила се на Међународном сајму књига у Лајпцигу, који се одржао од 23. до 26. марта, поставком Србија чита/Читај Србију. На српском штанду било је изложено око 300 актуелних књига: дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности,као и избор скорашње теоријске литературе.Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су представљали ʺДијалозиʺ - пројекат Библиотеке града Београда, у којем се, уз 125 година рођења Иве Андрића, скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца, са сопственом традицијом и са европском књижевношћу.


МОДА ШЕШИРА У ОСЕЧИНИ VIDI У галерији Библиотеке у Осечини отворена је изложба Мода шешира која представља ауторски рад вишег кустоса, етнолога-антрополога Александре Јовановић у оквиру програма Народног музеја у Шапцу. Резултат је трогодишњег истраживања модиског и шеширџијског заната у Шапцу између два светска рата. Поставка прича причу о шеширу: када се први пут јавља у историји, његову еволуцију, а светски креатори шешира и модни журнали посетиоца изложбе уводе у свет шешира. Мода шешира обрађује и расветљава феномен шешира - данас споредног, а некада неизоставног дела женске, мушке, па и дечије тоалете. Поред класичне музејске поставке, у оквиру које посетиоци могу погледати изложене моделе женских и мушких шешира ношених двадесетих и тридесетих година ХХ века, на изложби је кроз амбијенталне целине представљен модиски салон и шеширџијска радионица опремљена оригиналним алатом за израду шешира.


ДАН ПОЕЗИЈЕ У НЕГОТИНУ VIDI Народна библиотека Доситеј Новаковић Неготин обележила је Светски дан поезије представљањем књиге младог неготинског песника Марка Станојевића На ветру љубави и туге. У програму је учествовала и песникиња из Београда, Владанка Цветковић која је објавила 14 књига поезије, кратких прича и есеја. О Марку Станојевићу похвално мишљење изразили су афирмисани књижевници, а пре свега, Матија Бећковић који је написао рецензију... У оквиру програма учествовали су и професори гитаре, Ана и Драган Данесковић, који су извели композиције познатих светских композитора. У другом делу вечери, промовисана је антологија Усмено песништво источне и јужне Србије коју је приредио др Љубиша Рајковић Кожељац, познати сакупљач и тумач народних песама овога краја. О књизи је говорио Горан Вучковић, а о стваралаштву Љубише Рајковића Кожељца, Власта Младеновић.


СВЕТИСЛАВУ БАСАРИ награда ДУШАН ВАСИЉЕВ“ VIDI Жири за доделу књижевне награде Душан Васиљев објавио је да ће признање за 2016. годину припасти Светиславу БасариАндрићева лествица ужаса (Лагуна). Басари ће награда бити додељена 27.03.2017. у свечаној сали Народног музеја у Кикинди. Жири је одлуку донео једногласно. Чланови жирија Ана Пејовић, Владимир Арсенић и Срђан Срдић констатовали су да је у конкуренцији било 125 наслова, те да су се у најужем избору, поред награђеног дела, нашли и Кафана Жарка Радаковића и збирке прича Ота Хорвата Као Целанови љубавници и Списак сеновитих имена Милана Мицића.


НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК у Пожаревцу VIDI Дечје одељење Народне библиотеке Илија М. Петровић наставља са радионицама које се баве неговањем матерњег језика. Овог пута, 27. марта, 2017. године, старији разреди ОШ Свети Сава учествовали су у радионици Негујмо српски језик, коју су припремиле библиотекарке Славица Вучинић и Александра Миленковић. Ђаци су били подстакнути на размишљање о речима које су чули стотину пута у свакодневном говору. Подсетили су се и колико једна реч може имати синонима, као и да речи имају велику покретачку снагу. Уверили су се да се култивисаним говором може постићи и оно што се чини немогућим. Наш народ је сажео то искуство у једну мудру изреку, која гласи: - Лепа реч гвоздена врата отвара. Сазнали су да језик није само средство комуникације, већ да се у њему крије и наша историја, национални идентитет, менталитет, поглед на свет и време у коме живимо. Видели су да је коришћење језика права вештина, а да је сам језик оруђе чија примена може да прерасте у уметност.


МИНИСТАР У УЖИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ VIDI У оквиру посете установама културе у Ужицу министар Владан Вукосављевић обишао је и Народну библиотеку Ужице. Том приликом директор Драгиша Станојчић упознао је министра са многобројним активностима, као и са проблемима са којима се Библиотека сусреће у свом раду. Министар је истакао да је неговање читалачких навика и увођење младих у свет литературе темељан посао за друштво и културу, обећао подршку Министарства и најавио за 21. април представљање акције "Негујмо српски језик" у Ужицу.


ПЕЂОЛИНО У ЉУБОВИЈИ VIDI На иницијатву општинског руководства Љубовије и у организацији Библиотеке Милован Глишић, драмски уметник Предраг Вуковић познатији као Пеђолино посетио је Љубовију и пружио деци незавбораван доживљај. Увек насмејан, спреман на кабаретске трикове и распеван, Пеђолино је другог пролећног дана, поред добре забаве, малишанима упутио и универзалне поруке љубави, мира и лепог понашања. Кроз поучне дијалоге и интерактивни приступ Пеђолино шоу-а, примећени су, можда и по први пут, неки нови таленти и потенцијали младих Азбуковчана.


КРИЛАТЕ ПЕСМЕ И ПРИЈАТЕЉИ VIDI Поводом Светског дана поезије 21. марта у Свечаној сали Библиотеке Димитрије Туцовић биће одржан програм Крилате песме и пријатељи у коме учествују књижевнице Гордана Влајић, Милосава Павловић, Иванка Радмановић и пријатељи из Лазаревца: песникиња Љупка Вујучић, песник Предраг Патијаревић, и чланови Клуба књижевника ;Димитрије Туцовић из Лазаревца.


УЖИ ИЗБОР У КИКИНДИ VIDI Жири за доделу књижевне награде Душан Васиљев саопштио је да су у ужи избор за овогодишње признање ушла четири наслова, а у конкуренцији је било укупно 125 дела. У ужем избору су романи Андрићева лествица ужаса Светислава Басаре, Кафана Жарка Радаковића и збирке прича Ота Хорвата Као Целанови љубавници и „Списак сеновитих имена Милана Мицића. Жири ће одлуку о лауреату саопштити у среду, 27. марта.


СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ КРОЗ ВЕКОВЕ VIDI У краљевачкој библиотеци представљена књига Српски народ у Црној Гори кроз вијекове, историчара Горана Киковића. Говорећи о својој књизи и Србима у Црној Гори, аутор се посебно осврнуо на њихов дананашњи положај. - Они који су у Црној Гори до сада били Срби, па од сада не желе да буду Срби већ Црногорци, имају право на такво оприједељење, без обзира колико то бесмислено било. Али и обрнуто, то никако не даје за право онима који желе да се одрекну свог поријекла и идентитета да краду и отимају оно што је аутентично и неприкосновено, међународно признато као српско. А то је, на примјер, језик.


САЈАМ ОБРАЗОВАЊА РАСИНСКОГ ОКРУГА VIDI У сарадњи са Градском управом Града Крушевца, Националном службом за запошљавање/филијала у Крушевцу, Регионалном комором Крушевац и Спортским Крушевац, одржан је Сајам образовања и професионалне орјентације за 2017. годину у Хали спортова. Циљ сајма је упознавање ученика завршних разреда основних школа и њихових родитеља са понудом образовних програма средњих школа Расинског окурга. Међу излагачима је била и Народна библиотека Крушевац, која традиционално промовише своје услуге и сервисе на овој манифестацији.


ДАНИ БИБЛИОТЕКА НА ИНТЕРНЕТУ -ЧАЈЕТИНА VIDI
Првога дана скупа Дани библиотека на Интернету у библиотеци Љубиша Ђенић, у Чајетини – Златибор, окупили су се досадашњи добитници ласкавог признања WEB БИБЛИОТЕКУ. Ту су додељена и награда за WEB БИБЛИОТЕКУ 2017, библиотеци Вук Караџић, и признања ВЕЛИКА ПЛАКЕТА ЗАХВАЛНСТИ, Снежани Ђенић и Бојани Маринчић. из Пријепоља. Такође, додељена је и прва ПЛАКЕТА ЗА АНДРОИД БИБЛИОТЕКУ, Вукосаву Средојевићу, дипл.инж. Затим је уз утврђиваење смерница даљег рада мреже, проф.др Жељко Вучковић одржао инспиративно предавање ИНТЕРНЕТ БИБЛИОТЕКЕ... Другога дана уводно излагање имао је Драган Роквић из библиотеке Суботица, дајући преглед актуелног стања наступа библиотека на е-платформама у региону и указујући на потребу за БИБЛИОТЕЧКИ ИНФОРМАТИВНИ КЛАУД, који би био зборно место информација о дигитализованим библиотечким респозиторијумима. Вукосав Средјвић је дао информатичке аспекте ове приче, а Станиша Јошић реалне могућности ИТ логистике.


ТОПЛИЧКИ УСТАНАК – изложба (1917-2017) VIDI У изложбеној просторији чукаричкебиблиотеке "Лаза Костић" постављена је изложба посвећена обележавању јубилеја - "Топлички устанак".На осам стаклених паноа и у две изложбене витрине, постављени су пригодни текстови поводом обележавања овог великог јубилеја.Обележавање сто година од Топличког устанка, манифестација је која је уврштена у државни програм обележавања устанка.Тим поводом, чукаричка библиотека Лаза Костић даје свој допринос.


МАЈKА ЈЕ НАЈЛЕПША БАЈКА VIDI На дечјем одељењу Библиотеке Достеј Новаковић у Неготину одржане су 2 креативне радионице: Мајка је најлепша бајка, поводом предстојећег 8. марта. Учесници радионица били су ђаци ОШ Вера Радосављевић са учитељицама Слободанком Петровић и Иваном Вујаковић. Деца су разгледала књиге, читала песме и приче посвећене мамама и правила честитке за 8. март које су изложене на дечјем одељењу Библиотеке. Дана 06.03.2017. дружили смо се са нашим драгим другарима из ОШ Вук Караџић и њиховом учитељицом Душицом. А, данас су наши гости били ученици ОШ 12.септембар са својим наставницама.


ДАНИ БИБЛИОТЕКА НА ИНТЕРНЕТУ -ЧАЈЕТИНА 16-17.03.2017, VIDI
У два дана,16-17.марта 2017. године, у библиотеци Љубиша Ђенић у Чајетини – Златибор, Интернет клуб организује Дане библиотека на Интернету. Том приликом ће досадашњи добирници ласкавог признања WEB BIBLIOTEKA разматрати своја интернет искуства.На скупу ће бити додељене и награда за WEB БИБЛИОТЕКУ 2016 и прва награда БИБЛИО АНДРОИД . Другог дана ће бити одржан панел ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ 2 уз формирање првог БИБЛИО ИНФО КЛАУДА библиотека мреже и свих који желе да учествују у његовом раду... Детаљније кликом на слику.


ЧУВАРИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА У ОСЕЧИНИ VIDI Поводом Националног дана књиге и Међународног дана матерњег језика, Драгица Пуљезевић, професор српског језика, синоћ је у великој читаоници Библиотеке одржала јавни час посвећен очувању српског језика и очувању ћирилице. Представљен је и рад Лингвистичке секције Основне школе „Браћа Недић“, која шест година заредом осваја награде на Републичком такмичењу Лингвистичких секција и по томе је најуспешнија у Србији. Ове године секција је по трећи пут освојила прво место. Бројна публика подржала свој матерњи српски језик и своју ћирилицу, али и рад ученика који кроз рад Лингвистичке секције промовишу Осечину и њену језичку традицију, али и савремени говор.


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СТУДИЈСКУ ПОСЕТУ БИБЛИОТЕКАРА БРИСЕЛУ VIDI Конкурс за студијску посету институцијама Европске уније у Бриселу, успешно је окончан и жири је одабрао прву групу од 12 библиотекара који ће посетити Брисел крајем марта. На конкурс су пристигле 32 пријаве из 25 библиотека а жири је одлуку донео одлуку о избори првих 12 библиотекара. Међу њима су библиотекари из наше мреже: Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ – Нина Раденковић/ Лазаревац, Библиотека „Димитрије Туцовић“ – Бојана Петковић/ Нови Сад, Градска библиотека Нови Сад – Љиљана Косијер/ Пожаревац, Народна библиотека „Илија М. Петровић“ – Беба Станковић/ Пожега, Народна библиотека – Даниела Скоковић/ Пријепоље, Библиотека „Вук Караџић“ – Хадија Кријешторац/ Сомбор, Градска библиотека „Карло Бијелицки“ – Горана Копоран/ Ужице, Народна библиотека Ужице – Биљана Давидовски


МАЛО ЦРНИЋЕ- ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА КЊИГЕ VIDI Библиотека Србољуб Митић је обележила Национални дан књиге. У част њеног величанства књиге, у просторијама Библиотеке уприличена је изложба књига. Изложбом су представљена највреднија дела из домаће и светске књижевности, али су на радост посетилаца, своје место пронашле и књиге друштвених и хуманистичких наука, примењене уметности, спорта и разоноде, религије, и наравно књиге из фонда дечије књижевности...Ово је био почетак низа културних програма и дешавања у циљу популаризације књиге код најмлађих, тако да ће ускоро све школе са подручја општине Мало Црниће бити домаћини библиотекарима Општинске библиотеке.


НЕ СУДИТЕ О КЊИЗИ ПО КОРИЦАМА VIDI Поводом Националног дана књиге Градска библиотека Суботица је у сарадњи са Књижевним клубом Урлик организовала игру за кориснике библиотеке. Одабрали смо за Вас неке од бројних, а изузетних наслова и аутора, умотали смо их у папир и написали пар речи које служе да Вас уведу у књигу а да при томе не одају који наслов је у питању.


Наградни конкурс ЂУРА ЂУКАНОВ VIDI Народна библиотека Јован Поповић из Кикинде је тринаести пут расписала наградни литерарни конкурс Ђура Ђуканов. Награда се, по пропозцијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима. Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.Рок за достављање рукописа је 31. мај 2017. године. Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@hotmail.com.


СЕДАМ ЖИВОТА ПРИНЦЕЗЕ СМИЉЕ У ОСЕЧИНИ VIDI - Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, Библиотека је угостила писца Гордану Ћирјанић и том приликом представили смо биографски роман о принцези Смиљи. Под интригантним насловом - Седам живота принцезе Смиље, позната ауторка испреда на једној аутентичној животној биографији, причу о Београђанки Смиљи Константиновић, лепој и образованој, која је рано ушла у свет моде, високог друштва и тајновите кругове иностраних изасланика. За време рата стрпали су је у логор, одакле ју је, после годину и по дана, извукао католички бискуп. После је постала преводилац америчким војним снагама у Европи, па лична секретарица младог краља Петра Другог Карађорђевића.


ПОКЛОН ЗА ПУНОЛЕТСТВО И ИНТЕРАКТИВНОСТ БИБЛИОТЕКА
VIDI КОРИСТИТЕ ДОСТУПНОСТ ФОНДОВА НАШИХ БИБЛИОТЕКА


ИСКУСТВО ОД 6569 ДАНА И НОЋИ
VIDI (Присутни представници библиотека из Београда, Лазаревца, Смедерева, Малог Црнућа, Неготина, Врања, Крушевца, Краљева, Чачка, Пожеге, Ужица, Пријепоља, Ваљева, Осечине, Сремске Митровице, Старе Пазове, Инђије, Ковачице, института Винча, ДК Ст.град, УНСВ, НБС...уз електронско присуство Пожаревца, Јагодине, Чајетине, Уба, Зрењанина и Кикинде) .


ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА VIDI Народна библиотека Илија М. Петровић ове године обележава 170 година од оснивања првог Читалишта у Пожаревцу. Година јубилеја обележаваће се различитим садржајима током целе календарске године. Изложба старе и ретке књиге Национално и културно благо Народне библиотеке Илија М. Петровић Пожаревац коју су приредиле Беба Станковић, директорка и Татјана Живковић, руководилац Завичајног одељења и Одељења старе и ретке књиге, уз подршку Министарства културе и информисања, отворена је 31. јануара у Галерији савремене уметности.


ЧИТАМ И СКИТАМ VIDI Већ традиционално девету годину заредом суботичка библиотека организује онлајн квиз за ученике основних школа у Суботици и околини са циљем да популарише књигу и читање.Квиз траје у фебруару и марту а спроводи се на сва три службена језика Града Суботице: српском, мађарском и хрватском језику. У том периоду основци се могу по повољнијим условима учланити или обновити чланарину на Дечјем одељењу као и свим градским и приградским огранцима.


БГБ АНДРОИД VIDI Почев од 11. Јануара 2017. године, осамдесет и шестог рођендана Библиотеке града Београда, њеним корисницима је доступна и андроид апликација Библиотеке града Београда. Апликацију можете бесплатно преузети са Google play store-а и iTunes-а. Помоћу ње можете пратити најновије актуелности из наше установе, најаву програма и догађаја као и корисне информације о ценовнику, учлањењу, адресе и радно време свих огранака Библиотеке града Београда. Апликација је доступна за све Аndroid и Apple уређаје.


НАЈЧИТАОЦИ VIDI Библиотека Милован Глишић из Љубовије, већ по традицији, пригодном свечаношћу, на крају сваке календарске године проглашава и награђује своје најбоље читаоце. Ове године епитет најбољих понели су:
* Јаков Крстић /млађи узраст/ *Јована Филиповиђ /средњи узраст/
*Јелена Матић /старији узраст/ *Божидар Марковић / категорија одраслих / Свим награђеним директорка библиотеке Маријана Петаковић, уручила је диплому за најбољег читаоца у 2017-ој години поклон књигу и бесплатну чланарину за наредну годину


ПОДГОРИНА VIDI У читаоници научног одељења библиотеке у Осечини, представљена је најновија књига из издавачке делатности библиуотеке. Реч је о монографији „Подгорина - Мали корак у прошлост људи и насеља“ професора Велибора Видића. Аутор је „ Подгорину“ је писао са намером да Подгорци сазнају више о својој прошлости, а самим тим више о себи. У њој је проф. Видић намерно напустио уобичајено излагање и чврсто држање историјског тока па је и прошлост сагледао кроз неколико изабраних тема које су као окосница послужиле да се осветли живот предака и све оно што је повољно и неповољно на њега утицало... О монографији су говорили рецензент, Бојана Катић, научни сарадник и магистар Бранко Матић.


ПРИЧА ИЗ ЛИБАНА VIDI У краљевачкој библиотеци представљена књига Николе Поповића Приче из Либана. О овој путописној прози говорили су, уз аутора, Милојко Милићевић, уредник, Дејан Алексић и Ана Гвозденовић. Говорници су истакли да је главни јунак ових страница пуних мириса и укуса Леванта заправо прича, али и да путописи Николе Поповића морају посматрати у контексту српске путописне традиције, од Љубомира Ненадовића до наших дана. Присутни су имали прилике да чују и Николу Поповића, његове импресије из Бејрута али и извођење на оуду.


БАГДАЛА број 510 VIDI Представљен нови - 510. број часописа за књижевност, уметност и културу Багдала. На промоцији су, поред главног уредника Милоша Петровића, учествовали и бројни аутори и сарадници. Међу њима су били и завичајни песници Милан Вучићевић, Верољуб Вукашиновић, Небојша Лапчевић, Драгослава Гуњић и Вера Бранковић Мајска, који су читали своје стихове. Одломак из уводника О Јефимији Рајка Петров Нога читала је глумица Крушевачког позоришта Слађана Несторовић Ристић а за музички тренутак били су задужени ученици Музичке школе Стеван Христић - Емилија Миљковић и Јован Личанин, класа професора Милоша Стојковића..


УСКОРО ЖУРНАЛАЦ VIDI Ужурбано је ових дана у редакцији - Журналца. На Дечијем одељењу Библиотеке основци и средњошколци раме уз раме сваког четвртка размењују идеје и теме о којима ће писати у својим новинама. Припреме новог броја увелико трају, а коначне верзије чланака се дотерују под будним оком уредника, новинара Индире Хаџагић-Дураковић. Нови, 19. број - Журналца, малих новина за децу и родитеље, из штампе излази пред новогодишње празнике.


НОВА ПОВЕЉА VIDI Нови број часописа Повеља отварају песнички и прозни радови рубрике Прочеље, чији су аутори Рајко Петров Ного, Владимир Јагличић, Борис Јовановић, Томислав Јовановић, Славко Стаменић, Александар Б. Лаковић, Јана Алексић, Радослав Стојановић, Ивана Пајић и Жарко Миленковић. У Премошћењу, резервисаном за преведену књижевност, налазе се радови Чарлса Симића, Шинићи Хошија, Ен Карсон, Гинтера Кунерта, Неше Јашин и Захари Карабашлиева, у преводима Марије Бергам, Бранке Такахаши, Алена Бешића, Стевана Тонтића, Ане Стјеље и Велимира Костова. У Песниковом избору је Милош Кордић, у Понирањима Оливера Жижовић која пише о облицима женства у роману Двојеж Драгана Стојановића.


ПОВРАТАК У АРКАДИЈУ VIDI Гост библиотеке у Осечини била је професор универзитета и књижевница Славица Гароња Радованац. Читаоци Рађевине имали су прилику да упознају роман „Повратак у Аркадију“, из плавог кола „Српске књижевне задруге“ и прошлогодишњег добитника Награде „Печат времена“. Роман је замишљен као читање старих фотографија, које је јунакиња годинама правила, сакупљала и чувала, несвесно се спремајући да једнога дана крене њиховим трагом и зовом. О стваралаштву Славице Гароње надахнуто је говорила професор филолошке гимназије Лела Росић. На крају програма уследио је кратак осврт на најновију књигу др Славице Гароње Радованац. Реч је о антологији „ Врт тајни“ која се појавила у јулу ове године и у њој су приређене приповетке најпознатијих и највећих имена женске литературе која су обележила српску књижевност до 1950. године.


БЕЗАРЕВИЋИ VIDI Књига „Безаревићи путници и намерници“ представљена је пријепољској публици у Библиотеци „Вук Караџић“. О књизи која говори о пореклу породице са овим ретким презименом говорили су аутор Властимир Безаревић и Хадија Кријешторац, библиотекар-саветник. Поред разговора, промоција је обухватила и ауторов кратак филм о књизи. Дружење са публиком завршено је уз ауторово извођење мелодија староградских песама које су се некада могле чути у пријепољском крају.


ИЗВЕДЕНО ПРВО БИБЛИОТЕЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ
VIDI КЛИКОМ НА СЛИКУ ДО ИЗВЕШТАЈА СА ON LINE извештавања са Двадесетог Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића У .


ЗВЕЗДАНА ЗАХВАЛНИЦА У КРУШЕВЦУ VIDI Народној библиотеци Крушевац, на свечаности одржаној поводом завршетка пројекта Астрономски Еурека кутак(реализованом од 12. августа до 31. октобра) у организацији неформалне групе Астрономско удружење Еурека уручена је Захвалница за допринос успешној сарадњи. коју је у име Библиотеке примила директорка мр Снежана Ненезић. Последњег дана октобра одржано је предавање на тему -Сунце - звезда из комшилука. Предавач је био Милан Милошевић, докторанд на ПМФ-у у Нишу, департман за физику и члан АД Алфа из Ниша. Том приликом је Удружење од Српске научне телевизије и Жике Петровића, активисте и учесника њихових друштвених пројеката, добило вредну донацију - телескоп.


77. РОЂЕНДАН У ЉУБОВИЈИ VIDI Библиотека Милован Глишић из Љубовије, свечано је обележила свој седамдесет и седми рођендан. Уз пригодан културно-уметнички програм чланова КУД-а Азбуковицаи монодраму о лику и делу славног писца ,коју је извео глумац аматерског позоришта Мирослав Младеновић, представнике локалне самоуправе, директоре јавних предузећа и установа, колеге библиотекаре и остале присутне госте поздравила је директорка библиотеке Маријана Петаковић.Библиотека је и ове године, као и свих претходних, успешно обављала своју делатност.


ЕПАРХИЈСКИ ОРДЕН БИБЛИОТЕЦИ VIDI Његово преосвештенство господин Јустин, по милости божјој епископ жички, за делатну љубав према Светој Цркви, одликује Народну библиотеку у Краљеву Епархијским орденом Светог преподобног Симона монаха...Ово је текст повеље Епархијског ордена додељеног библиотеци у Краљву. Ово високо признање директорки библиотеке Драгани Типсаревић уручио је епископ жички Јустин.


ДИВНО ЈЕ РОДИТИ СЕ VIDI У Библиотеци у Осечини одржан је програм за маме и њихове бебе “Први пут у библиотеци“. Ове године у Библиотеци смо окупили 14 мама са својим бебама.У првом делу програма педијатар Босиљка Алексић говорила је мамама о важности дојења, о алергијама, о трерирању високе температуре, потом су библиотекари маме упознали са са књижним фондом и даровали им чланске карте. Трећи, најзанимљивији, део подразумевао је симоболичну и наградну трку беба старости до 24 месеца.


ИСТОРИЈСКА РАДИОНИЦА ТИХОМИРА АРСИЋА У ЉУБОВИЈИ VIDI Глумац Тихомир Арсић је уз подршку и помоћ Српске Православне цркве и часописа Светосавско звонце, ученицима основне и средње школе у Љубовији одржао књижевно – историјску радионицу. Тема је билаОд Куманова до Кајмакчалана и несреће које су задесиле Србију у три рата у шест година, када је четворомилионска Србија од два милиона мушкараца изгубила милион и 273 хиљаде младих људи.


НОВА ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЈА У КРУШЕВЦУ VIDI Поводом дана ослобођења Крушевца у Првом и Другом Светском рату, Народна библиотека организовала је промоцију дигиталне колекције Кузман Николић- рукописи куцани писаћом машином.Његови рукописи куцани писаћом машином и сређени у 18 кутија, сада су путем сајта крушевачке библиотеке доступни стручној и најширој јавности. Поводом постављања његове дигиталну колекције, организована је и физичка изложба постављена у холу Народне библиотеке, а коју поред поменутог матерјала чине и оргинални плакати штампани током Другог светског рата на територији града Крушевца. Аурорка ове изложбе је директорка НБК, библиотекар саветник мр Снежана Ненезић.


ЈУБИЛЕЈ МИШЕ ЈЕВТИЋА И ЊЕГОВИХ ОДГОВОРА VIDI Обележавајући осам деценија живота и четири деценије Колекције Одговори Ваљевца Милоша Мише Јевтића, Матична библиотека Љубомир Ненадовић је приредила је програм под називом Осам деценија на задатку у ком су, осим слављеника, учествовали и Слободан Гавриловић, Милан Тасић, Радован Бели Марковић,Виолета Милошевићи Остоја Продановић. Говорећи о животу и делу Милоша Јевтића, сви учесници су посебно истакли непроцењив значај Колекције Одговори која је у преко двеста десет досадашњих књига донела разговоре са неколико стотина најважнијих личности друге половине двадесетог и почетка двадесет и првог века, које је Јевтић са својим саговорницима водио на таласима Другог програма Радио Београда у периоду од 1974. до 2002. године.


БИБЛИОНИЦА ЗА ПОМОРАВСКЕ БИБЛИОТЕКАРЕ VIDI Матична библиотека у Јагодини организовала је одржавање акредитованог семинара под називом Библионица – креативност за библиотеке/библиотекаре изван кутије за запослене у поморавским јавним библиотекама. Овим циклусом стручног оспособљавања обухваћено је 27 библиотечких радника из Јагодине, Деспотовца, Ћуприје, Рековца, Параћина и Свилајнца.


ВЕЛИКИ КОРАК ЗА МАЛО ЦРНИЋЕ VIDI У библиотеци Србољуб Митић Мало Црниће, свечано је отворено одељење за информатичко описмењавање старијих, свих заинтересованих лица и социјално угрожене деце. Овом свечану чину присуствали су заинтересевани за информатичко описмењавању – пензионери, ученици основних школа, директoри јавних предузећа и установа, представници локалне самоуправе, председник Општине Малиша Антонијевића и председница Скупштине Горанка Стевић. На почетку присутнима се обрадила Зорка Стојановић, директор библиотеке истакла значај отварања електорнске читаонице, односно Одељења за информатичко оспособљавање заинтересованих старијих лица и социјално угрожене деце. Симболичним пресецањем траке, званично је отворено Одељење за информатичко оспособљавање, које ће се користити и као Електронска читаоница библиотеке.


СОВА УТИНА VIDI Већ четврту годину за редом Народна библиотека Јован Поповић, дечје одељење, сарађује са Народним музејом Кикинда у организовању „Еко радионице“. Радионица је базирана на представљању одређених животиња деци. Из природњачке збирке Музеја се позајми препарирана животиња и онда се у Библиотеци представи деци. Деца путем одговора на загонетке откривају скривену животињу, а затим им се читају басне, песме или приче о тој животињи. То је део књижевног представљања. После тога кустос из Музеја представи деци животињу.


ОЖИВЉАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ VIDI У чајетинској библиотеци, присутни су могли уз причу ауторке, Војиславе Латковић, Ненaда Глишића, књижевника и уредника Књижевне трибине крагујевачког студентског културног центра и Живадинке Жиже Марковић, песникиње из Крагујевца, да укратко упознају: кнегиње Милицу и Љубицу, затим Јелену Савојску, Јелену Анжујску, Зорку и Марију Карађорђевић, Драгу Машин, Наталију Обреновић, Мину Караџић, Милену Павловић Барили, Надежду Петровић, Милеву Ајнштајн и Милунку Савић. Оне су све део едиције " Жене у вртлогу историје". То су биографије жена испричане онако искрено. Завирујући у њихова срца и душе ауторка је успела да проникне у њихове страхове и надања, да прикаже њихове амбиције, љубави, пожртвовања, бриткост ума, кулурна достигнућа, све оно што их је издвојило од осталих Српкиња и што их чини посебним.


СУТРАДАН ПОСЛЕ ДЕТИЊСТВА VIDI У библиотеци у Краљеву је претходне вечери, пред многобројном публиком, представљена књига Сутрадан после детињства књижевника Немање Ротара. Ово дело посвећено је Мирославу Антићу, једном од најзначајнијих и најпознатијих српских песника. Аутор је надахнуто и крајње инспиративно говорио о изазовима пред којима се нашао, с обзиром да је о свом књижевном јунаку, Мики Антићу, писао из највеће могуће близине, као члан његове породице. Ово је роман о времену у коме су песници били славни, а поезија део свакодневнице. Захваљујући Немањи Ротару један узбудљив живот преточен је у литературу.


مدير المركز الثقافي للجمهورية الإسلامية في إيران مصلحة الدولة للاحصاء0 VIDI Народну библиотеку Србије посетио је Др Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији. Госта је примио управник Народне библиотеке Србије, Ласло Блашковић, са сарадницима. Састанак је отворио две важне теме: Прва се односи на припреме за предстојећи 61. Међународни београдски сајам књига,чији је почасни гост И. Р. Иран, а друга на унапређење сарадње између Народне библиотеке Србије и Националног Архива и библиотеке Ирана, која траје од 2004. године. Народна библиотека Србије активно ће учествовати у припреми програма почасног госта Сајма књига. Најављена посета иранског министра културе Београду током Сајма, отвара нове могућности у културној сарадњи две земље, где је Народна библиотека Србије, једна од најважнијих карика.


СВАЛАЧЕЊЕ У КЛАДОВУ VIDI Библиотека - Центар за културу, Кладово приређује књижевно-позоришни догађај у којем књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић представља своје књижевно стваралаштво а затим и своје позоришно дело за који поред текста, потписује и режију. Тим поводом на позоришној сцени Центра за културу, одиграће се комедија „Свлачење“. „Свлачење“ је савремена комедија, чија се радња догађа у једном модном салону. Средовечна жена (Јелица Сретеновић) долази код познате модне стилисткиње (Катарина Жутић) на преображај имиџа, како би је стилисткиња учинила млађом, привлачнијом и модернијом за њеног мужа, који је такође жртва терора младости, виткости, физичког изгледа и трке за успехом. Комад се бави и браком, истинама, лажима и општим местима наше стварности.


КОМУНИКАЦИЈА СА АДОЛЕСЦЕНТИМА VIDI У оквиру Дечје недеље, у Библиотеци у Краљеву је одржан први програм едукативног серијала - Изазови родитељства. О веома корисној и увек актуелној теми Вештине комуникације са адолесцентима, говорила је докторка Биљана Петровић, специјалиста опште медицине и едукант О.Л.И. центра за психодинамски коучинг. Пред бројном краљевачком публиком, уз богату презентацију, докторка је поделила своја знања која је, од истакнутих психолога, стекла у О.Л.И. центру, где је од 2014. године едукант.


ДЕЧЈА НЕДЕЉА У КРШЕВЦУ VIDI Манифестација Дечја недеља започета је дружењем библиотекара са предшколцима из вртића "Невен". Библиотекари су у госте Вртићу повели и Патуљчицу која је читала песмице из збирке Љубивоја Ршумовића "Буквар дечјих права" и разговарала са децом о књизи и библиотеци. Малишанима је у име Библиотеке Дечју недељу честитала директорка мр Снежана Ненезић а библиотекари су им поделили бесплатне чанске катре и позвали их на дружење са књигама, сликовницама и играчкама на Дечјем одељењу НБК.


БЛАГОСЛОВИ У БИБЛИОТЕЦИ VIDI У Библиотеци Милован Глишић у Љубовији, представљена је збирка песама Благослови Марије Тодоровић из Љубовије. Збирку песама објавила је Библиотека Милован Глишић. Марија Тодоровић већ дужи период пише поезију, а 2.000 године објаилаа је прву збирку под називом Не круни ми латице маслачка. Збирка обједињује 78 песама које су сврстане у четири тематске целине. О књизи Марије Тодоровић говорили су Милојко Ивановић, директор Библиотеке и Александар Реновчевић, професор српског језика и књижевности а стихове је говорила Маријана Петаковић.


ПРЕДАВАЊЕ О ТАМНОЈ МАТЕРИЈИ VIDI У читаоници Библиотеке у Крушевцу одржано предавање на тему Тамна материја. Предавање је одржао Јован Алексић, члан Астрономског друштва Руђер Бошковић из Београда и научни сарадник Астрономске опсерваторије Београд. Ово предавање је реализовано у оквиру пројекта Астрономски Еурека кутак као део програма Млади су закон Министарства омладине и спорта.


БИБЛИОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ РЕПРЕЗЕНТ СРБИЈЕ НА КОНГРЕСУ ИФЛА 2016. VIDI Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац учествовала је седми пут на овом највећем догађају у свету библиотекарства. Значајан део сваке Ифлине конференције предстаљају постер сесије, на којима аутори постера који су претходно одобрени од стране Ифлине комисије, промовишу своје радове. Они представљају текуће пројекте у библиотекама широм света. Библиотека је представљена постер-презентацијом Одељење за младе као место иновација у библиотеци - новоотворено Одељење за младе у нашој Библиотеци. Директорка Беба Станковић је, такође, учествовала на претконференцији коју је организовала Специјална интересна група Жене, информације и библиотекарство.


КРУШЕВАЧКА БИБЛИОТЕКА ЈЕ ОВОГ ЛЕТА СВУДА СА ВАМА- VIDI Библиотека је имала свој штанд на Греен ланд фестивалу на Јастрепцу. Фестивал је окупио велики број људи заинтересованих за електронску музику и љубитеље природе. Ову прилику библиотекари су искористили да промовишу услуге које пружа библиотека и привуку пажњу великог броја деце и младих који тренутно бораве на нашој планини. Нешто мало пре, у граду манифестација Изађите на трг привукла је велику пажњу наших најмлађих суграђана који су одушевљено прилазили штанду, сликали се са нашом краљицом, разгледали књиге и дружили се са библиотекарима. Манифестација има за циљ да упозна што већи број Крушевљана са услугама које пружа Библиотека.


СЕЋАЊЕ НА ГОРДАНУ КОСАНОВИЋ - VIDI Тридесет година након смрти, библиотека у Љигу уприличила је вече сећања на Гордану Косановић, прерано преминулу глумицу, која је завичајно била везана за село Дићи у љишкој општини. Ово је наша традиција, јер библиотеке чувају књиге, али и сећање на значајне завичајне уметнике. Тим поводом је Радош Бајић био гост љишке библиотеке.


КРЕАТИВНО ЛЕТО - VIDI Летња пракса одржавања дечјих креативних радионица настављена је и ове године. Око тридесетак јагодинских предшколаца и школараца учествовало је на некој, а већина и на свих тринаест радионица, у периоду од 12. јула до 4. августа. Радионице су управо завршене и време је за сумирање утисака и дељење задовољсва након још једног успешног и радосног посла. И ове године пракса је показала да се сваки пут догоди ново одушевљење подстакнуто јединим непресушним извором добре енергије коју доносе и стварају деца.


НА КРАЈУ ДВОРИШТА - VIDI Завршно вече тридесете сезоне Дворишта било је заиста ефектно и надахнуто. Гост је био давнашњи знанац Ваљева и <и>Дворишта, песник, приповедач, романописац, критичар, уредник и антологичар Васа Павковић, назван највећим ентузијастом нашег књижевног живота, а повод је била његова најновија књига приповедака Океан Дунав, ту скоро награђена Наградом Петар Кочић. О овој веома занимљивој и само на први поглед једноставној књизи, надахнуто и луцидно је говорио књижевни критичар и уредник Младен Весковић, откривши многе занимљиве слојеве у њеној поетици и њеним значењима. Одговарајући на инспиративна питања водитеља ове вечери, Остоје Продановића, аутор је говорио о веома заступљеним аутобиографским елементима у овој књизи, о императиву занимљивости сваке, па и његове књижевности, о радости због читалачког препознавања скривених слојева ових прича, о природи и њеном значењу у његовој прози... итд, итд.


464. РОЂЕНДАН БЕОГРАДСКОГ ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉА - VIDI Библиотека града Београда, у посебној заштитној комори чува примерак прве књиге штампане у Београду, 1552. године.
У жељи да Београђанима приближи културно наслеђе српске престонице, рестауриран и конзервиран примерак Београдског четворојеванђеља биће изложен јавности у четвртак, 4. августа у Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду – Завичајном одељењу, у Змај Јовиној 1 / IIспрат, од 10 до 14h.


ГОЛУБ - ЗА КЊИЖЕВНЕ ДЕБИТАНТЕ - VIDI Градска библиотека Карло Бијелицки објавила је трећи пут Конкурс за необјављени рукопис аутора које нису досад објавили књигу узраста до 40 година. Конкурс је расписан за жанрове романа, приповетке и поезије. Прва награда је објављивање књиге у Едицији Голуб, која подржава наслеђа часописа за младеж Голуб, (Сомбору од 1898. до 1913.) и у којем су објављивали истакнути а тада млади српски писци као што су Јован Дучић, Алекса Шантић, Војислав Илић, Милош Црњански. До закључења Конкурса 25. маја стигло је педесет и девет рукописа, означених шифром, у скоро једнаком односу прозе и поезије...Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности најкасније до 10. августа 2016. године.


ТАКМИЧЕЊЕ ЗДРАВИЧАРА У БИБЛИОТЕЦИ VIDI


НОВА ПОВЕЉА И ДОДАЦИ- VIDI Из штампе је у Краљеву изашао нови број часописа Повеља који отварају прозни и песнички радови Драгана Великића, Драгана Јовановића Данилова, Ласла Блашковића, Ота Хорвата, Драгана Ђоковића, Милана Вучићевића, Мирјане Ковачевић и Горане Баланчевић. У рубрици Премошћење, намењеној страној књижевности, објављени су прилози Маргарет Атвуд, Решата Нурија Гунтекина, Сонала Ибрахима и Кристин Дмитрове у преводима Ђорђа Кривокапића, Ане Стјеље, Мирослава Б. Митровића и Елизабете Георгијев...


ПРОГРАМ КРЕАТИВНА ЕВРОПА - ПРИПРЕМА ПРОЈЕКАТА - VIDI Представници двадесет установа и организација из Србије имаће прилику да учествују на семинару припреме предлога пројеката за програм Креативна Европа, који се организује у Музеју на отвореном Старо село – Сирогојно. Међу њима су и три библиотеке, Ваљево, Пожега и Краљево, све три чланице наше мреже. Честитамо !


ОНА ЈЕ У ВАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ !
УСКОРО НА СТОВАРИШТИМА ЕМОЦИЈА И ДАСКАМА ЖИВОТА VIDI


ДЕЛО КАО ГЛАВНИ ЈУНАК - VIDI Владимир Пиштало одржао је књижевно вече пред пуном салом пожаревачке Библиотеке.О стваралштву Владимира Пиштала говорио је Ненад Шапоња, уредник издавачке куће - Агора.Гости изненађења били су проф. др Богдан Ракић, преводилац дела Владимира Пиштала у Америци и проф. др Светлана Ракић, а говорили су највише о важности доброг превода за разумевање и доживљај неког дела, као и о томе каква се уметност стварала током трагичних 90-их година 20. века и колико је она утицала на стваралаштво сликара.


ДРАГАН ДРАГОЈЛОВИЋ У ДВОРИШТУ - VIDI Књига о Драгану Драгојловићу Реч врата отвара у едицији Одговори Милоша Јевтића повод је био доласка песника у Ваљево. О књизи су у овој прилици, осим њега, говорили књижевни критири и уредници Петар Арбутина и Милан Тасић. Књига говори о ауторовом животном, песничком, списатељском, државничком и дипломатском путу, будући да је био економиста, секретар СИЗ културе Србије, амбасадор у Аустралији и Новом Зеланду, управник Андрићеве задужбине, итд. Ова књига доноси његова размишљања о Србији и савременом свету који ми не познајемо и нисмо се прилагодили, о његовим песничким књигама, романима, приповеткама, путописима, књигама намењеним деци итд.


КРАЉ У БИБЛИОТЕЦИ У ЉУБОВИЈИ - VIDI У Љубовији је представљена монографија КРАЉ о глумцу Петру Краљу. У представљању монографије учествовала је ауторка Анита Панић из Београда, а на неке догађаје из живота и рада великог глумца, поред ауторке, подсетили су и глумци Аматерског позоришта Александар Јоковић из Љубовије: Маријана Петаковић, Соња Мандић и Александар Реновчевић. Организатори промоције књиге КРАЉ били су Библиотека Милован Глишић и Аматерско позориште Александар Јоковић.


САЊА ДОМАЗЕТ ДОБИТНИК НАГРАДЕ МОМА ДИМИЋ VIDI Жири за доделу књижевне награде Мома Димић за годину 2014/2015, одлучио је да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Градови Сање Домазет (Службени гласник, 2015). У најужем избору биле су и књиге Марија Лигуорија (Прва љубав, Лагуна, 2014) и Николе Маловића (Једро наде, Лагуна, 2014). Награду Мома Димић установили су Библиотека града Београда и Градска општина Сопот.


ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ И СЕЦЕСИЈА У СУБОТИЦИ VIDI Чланови читалачког клуба Градске библиотеке Суботица - Фланери - придружили су се као радознали шетачи програму обележавања Светског дана сецесије и шетњи кроз град Трагом сецесијских објеката Титуса Мачковића. Видело се десетак објеката које је пројектовао овај Суботичанин крајем XIX. односно почетком XX. века уз плакате које су израдили ученици Политехничке школе. Посластица је сачувана за крај - отварање изложбе фотографија Жељка Вукелића Титусова сецесија.


НАГРАДА ЗА НАЈЧИТАОЦЕ VIDI Акција Тражимо нај читалачко одељење одвијала се протеклих неколико месеци на иницијативу и у организацији Народне библиотеке Крушевац. Акција је настала као део програмске активности Фазбука: игра и наука, коју је покренула Фондација Народне библиотеке Србије. У акцији која је имала за циљ промовисање читања и развијање љубави према књизи код основаца, коришћени су читалачки дневници, штампани тзв. библиотекарском азбуком (фазбуком), која је ауторско дело београдские примењене уметнице Ане Швабић. У акцији Тражимо НАЈ читалачко одељење учествовало је више крушевачких школа а на основу прегледаних читалачких дневника жири је најбољим прогласио ученике 6/3 ОШ Драгомир Марковић, чији је предметни наставник Дејан Андрејић. Они су награђени вредном наградом – путовањем у Свилајнац и обиласком Природњачког музеја и манастира Манасије. Заједно са њима ишли су и ученици који су појединачно прочитали највише књига. Били су то ђаци 5/1 и 6/1 ОШ Бранко Радичевић са предметном наставницом Снежаном Вујашиновић.


ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЗЕМУННСКО ГРОБЉЕ VIDI У читаоници Одељења Библиотеке Свети Сава у Земуну, у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београд и Библиотеке, представљена је књига професора Миодрага А.Дабижића Земунско гробље.У препуној читоаници, пред многобројним поштоваоцима и пријатељима господина Дабижића, о књизи су говорили Нела Мићовић, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда, др Ирина Суботић и аутор, господин Дабижић.


КАКО САЧУВАТИ БРАК VIDI На Спасовдан, велики број Краљевчана се искупио на 3. спрату Библиотеке како би чуо живу реч професора Јеротића, чије мисионарско дело у српском народу заиста има обележја надахнутог подухвата. Овога пута Владета Јеротић је говорио на тему брака и очувања хришћанског брака, али и уопште ове друштвене институције која је у нашем времену све више пољуљана. Профеосор Јеротић је нагласио да ће хришћански брак трајати све док буде хрићана, али је указао и на два крајња облика у којима се данас брак/однос партнера најчешће јавља: заједно а одвојено и одвојено а заједно.


КАД ЗВОНА ЗАНЕМЕ VIDI Новинар и писац Влада Арсић је у Народној библиотеци у Осечини представио је своју нову књигу Кад звона занеме. Књига која на мало другачији начин приказује сва страдања током епидемије пегавог тифуса пре 100 година. Ово дело је љубавна прича из времена кад је Србија била земља смрти, а Ваљево њена престоница. Како су Србија и Ваљево преживели време смрти, а имагинарна породица Андрије Срећковића, „ао парадигма личне снаге појединца, и први талас идеолошких чистки у годинама по ослобођењу, како је живот победио кад су чак и звона морала да занеме, о томе Арсић пише у свом новом роману у којем се преплићу стварне личности и измаштани ликови.


КЊИГА СОЛИДАРНОСТИ VIDI Школска библиотека у Банатском Великом Селу је богатија за хиљаду књига прикупљених од многобројних дародаваца, издавача и писаца у акцији Књига солидарности коју Радио Београд успешно организује преко 40 година. Фонд школске библиотеке је у великој мери оштећен у поплавама из тог разлога Народна библиотека Јован Поповић , као матична библиотека за Северобанатски округ, била је иницијатор да Радио Београд у своју акцију укључи и школску библиотеку из Банатског Великог Села.


НА ПУТУ НОВЕ ПАРАДИГМЕ У БИБЛИ0ТЕКАМА VIDI Одржан је 20. библиотечки семинар - Мастер курс руководиоца научног сектора Интернет клуба, др Адама Софронијевића.НОВА ПАРАДИГМА САРАДЊЕ У БИБЛИОТЕКАМА и АУТОРСКО ПРАВО У ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ. Полазници и предавачи су били из Београда, Кикинде, Сремске Митровице, Обреновца, Лазаревца, Уба, Пожаревца, Крушевца, Јагодине, Параћина, Малог Црнића, Чајетине, Винковаца ...


МУЗЕЈ ЗАВИЧАЈНИХ ПИСАЦА VIDI Некадашњи простор књижаре Плато, сада дат на коришћење Библиотеци, од овог лета започиње своје убрзано и амбициозно укључивање у културну понуду и културни живот Ваљева. Сада је то - Музеј завичајних писаца, ексклузивни део музејско-завичајног одељење Библиотеке, чије језгро ће чинити стална поставка о ваљевским књижевним великанима (Прота, Љуба, Глишћић, Десанка и др.) на спрату, и галеријско-програмски простор и баштом у приземљу. Првенац је успела и пробраном публиком пропраћена изложба фотографија из архиве Ревије Колубара веома заслужног Ваљевца Здравка Ранковића, коју је организовала заједно са Фондацијом Здравко Ранковић. Изложбу су отворили Радош Глишић, новинар и Виолета Милошевић, директорка Библиотеке.


НАГРАДНИ КОНКУРС СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ VIDI Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац расписује НАГРАДНИ КОНКУРС СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ за најбољу необјављену драму. О добитнику награде одлучиваће стручни жири. Награда обухвата објављивање драме, доделу Повеље Слободан Стојановић и новчани износ. Радове слати у три примерка под шифром,од дана објављивања до 15. августа 2016. године, на адресу: Народна библиотека Илија М. Петровић Дринска 2, 12000 Пожаревац са назнаком: Конкурс за драму, Решење шифре доставља се уз текст у затвореном коверту. Рукописи послати на Конкурс се не враћају ауторима. Резултати Kонкурса биће објављени до 30. септембра, 2016. године. Информације на тел: 012/221-957, 531-929 Контакт особа: Татјана Живковић


СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ВЕЛИКИ РАТ VIDI На позив кустоса Галерије Дома Војске Србије изложба Библиотеке града Београда Српска књижевности Велики ратгостовала је у њиховом простору. Повод за гостовање била је организација манифестације Ноћ музеја . Те вечери као саставни део читаве презентације, сваког сата, одржана је и позоришна представа у којој су млади глумци Академије говорили изводе из дела српских писаца, учесника у Великом рату: Станислава Винавера, Бранислава Нушића, Милутина Бојића... У програму је учествовао и хор Србски православни појци .


ФОТОГРАФИЈА ЗАВИЧАЈА VIDI Библиотека „Вук Караџић“ у Пријепољу, у циљу афирмације свог завичајног фонда и повећања стандарда у његовој организацији, већ трећу годину заредом организује тематски округли сто на који позива и окупља колеге завичајних одељења из библиотека Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине који желе да представе ресурсе својих завичајних збирки и размене искуства.Округли сто ће се одржати 10. јуна (петак) 2016. године у Библиотеци Вук Караџић у Пријепољу, са почетком у 11.00 часова и трајаће до 16.00 часова. Молимо вас да нам најкасније до 20. маја потврдите учешће, а до 1. јуна пошаљете име учесника округлог стола.


БИБЛИОТЕКАРИ У РАЗМЕНИ VIDI Библиотекари Градске библиотеке Суботица, укључили су се у пројекат Библиотекари у размени. Тим поводом угостили су их у Градској библиотеци Бели Манастир. У неколико основних школа у Барањи одржале су радионице колеге из Баје, Мохача, Белог Манастира и Суботице. Овим наше колеге из Суботице лепим примером доказују каолико су значајне међународне активности чланица наше мреже. Само напред.


ПРИЈЕПОЉСКИ ЖУРНАЛАЦ VIDI Библиотека из Пријепоља управо је објавила 18. број часописа за децу Журналац. Пред Вамa је електронско издање едиције из мале школе новинарства Жур за журналце коју при Библиотеци Вук Караџић у Пријепољу, од 2010. године води новинарка Индира Хаџагић, Ове новини за децу и родитеље пишу млади до 18. година. Теме су и локалног и унивeрзалног карактера. Журналци су поносни јер сарaдник часописа је и Јасминка Петровић.


ОБЕЋАНА ЗЕМЉА У КИКИНДИ VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић представљена књига Зорана Торњанског. О књизи су говорили Радован Влаховић и аутор. По први пут у Библиотеци су наступили чланови МБС хип-хоп састава, уз пратњу ХБЦ бенда. Ова књига објављена је на основу Конкурса за објављивање првих књига младих аутора до 30 година са територије Општине Кикинда и из дијаспоре. Конкурс су расписали Општина Кикинда и Банатски културни центар у 2015. години.


НАГРАДА - ДУШАН ПАНКОВИЋ VIDI Одбор Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића у Инђији расписује КОНКУРС за Награду Душан Панковић. Награда се додељује за изузетна остварења у области библиографи-је. Предлагачи могу бити појединци, библиотеке и остале установе и организације из области културе и науке. Предлоге за доделу награде са образложењем доставити Одбору Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаило-вића најкасније до 30. септембра 2016. године


ВИЛИЈЕМ ШЕКСПИР У КРУШЕВЦУ VIDI У холу Народне библиотеке Крушевац отворена изложба посвећена Вилијему Шекспиру. Изложба је приређена поводом Светског дана књиге и ауторских права, а њен аутор је књижничар Славенка Арсић Поповић. Изложбом су обухва-*ћена Шекспирова дела као и различите критике и студије о његовом животу и стваралаштву, на српском и енглеском језику, а које Библиотека поседује у својим фондовима. Поставка је обогаћена и грађом преузетом са интернета, с циљем да се што пластичније дочара амбијент и ренесансна епоха у којој је велики драмски писац стварао. Изложба се и наредних дана може погледати у холу Библиотеке а њен каталог доступан је у електронској форми.


ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 20.СУСРЕТИМА БИБЛИОГРАФА VIDI


ФАЗБУКА FAZBOOKA У СЛАВУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИГЕ VIDI


ДАНИ БЕОГРАДА VIDI Библиотека града Београда обележава Дане Београда изложбом у излозима Одељења периодике, Студентски трг 19. На осам паноа су редстављене Београдске илустроване новине – први илустровани лист штампан у Београду, током 1866. године. Издавач и уредник Београдских илустрованих новина био је Милан Миловук, један од оснивача Београдског певачког друштва (1853), дугогодишњи директор Реалне гимназије у Београду.


- НОЋ СА АНДЕРСЕНОМ - БЕОГРАЂАНИ У ЧЕШКОМ СЕЛУ VIDI На подстицај конзулa Веронике Сенјукове, прошле године је, у Чешком Селу, у Банату, огранизована прва Манифестација Ноћ са Андерсеном, која се из Чешке пренела и у остале делове света. У Београду је ова Манифестација успешно организована 01. априла 2016. године, у сусрет Међународном дану дечје књиге и Андерсеновом рођендану, у Дечјем одељењу Растко на Врачару. Амбасада Републике Чешке је најбољe учеснике наградила путoвањем у Чешко Село, на Манифестацију која је одржана 16. априла 2016. године. Деца са Врачара – Јелица Јеремић, Петар Трифунов, Лука Обрадовић и Никола Петровић, начелница библиотеке Марина Неђић и библиотекарка Милена Огњановић су се, на овом путовању, упознали са радом Удружења Чеха у Белој Цркви, Крушчици и Чешком селу. Представници Београда су достојно представљали свој град и Библиотеку града Београда и однели неколико награда.


СТИХОВИМА ДО ТРОНА VIDI Овогодишњи учесници 37. Окружне смотре рецитатора из Пријепоља достигли су сами такмичарски врх вративши су се у свој град окићени наградама: чак са два освојена злата и једним трећим местом. Јана Ракоњац, ученица Пријепољске гимназије добила је највисочије оцене стручног жирија и публике и овојила прво место у конкуренцији старијег узраста. Неира Хаџалић, из ОШ ВП Валтер, бриљирала је међу учесницима средњег узраста, док је Азра Кахровић из ОШ на Сељашници, освојила одлично бронзано место . - Њихов изванредан успех само је још једна потврда да је Пријепоље расадник талената и да се са њима у школи али и ван ње истрајно ради како на развијању љубави према поезији и књижевности тако и на неговању лепог изражавања", задовољно је истакла Садија Хоџић директорица Библитеке Вук Караџић, под чијим покровитељством и организацијом је одржана Општинска смотра рецитатора. На Окружној смотри рецитатора учествовало је 58 такмичара из десет општина Златиборског округа. Републичко такмичење рецитатора биће одржано средином маја у Ваљеву.


ФАЗБУКА НА СТАРОМ ГРАДУ VIDI Поводом Међународног дана дечје књиге, у Дечјем одељењу Драган Лукић на Старом граду, представљен је пројекат Фондације Народне библиотеке Србије – Фондација – ФАЗБУКА: игра и наука !. Фазбука представља нови вид комуникације између библиотеке и корисника и ауторско је дело еминентне примењене уметнице Ане Швабић.Ово јединствено сликовно писмо српског језика са нама су учили ученици другог разреда ОШ Михаило Петровић Алас и учитељица Ана Ивановић. Учење је ишло брзо и лако, а малишани су успели да своје радове потпишу новом азбуком – ФАЗБУКОМ.


ВОЛОНТЕР САМ - ТИМ СЕ ДИЧИМ VIDI Ученице другог разреда Гимназије Светозар Марковић, Јелена Васић и Милица Милошевић свој дан су посветиле волонтирању у библиотеци у Јагодини. Пошто су уз стручна објашњења запослених обишле сва одељења, Јелена и Милица су прионуле на посао на Дечјем одељењу и Одељењу за одрасле кориснике. Уз помоћ колегиница библиотекарки оне су задуживале и раздуживале кориснике, сређивале фонд библиотеке, а највише труда су уложиле у расходовање књига. Кажу да им се, осим одељења на којима се ради са корисницима, нарочито допало Завичајно одељење....


ТРИ ВЕКА У ЈЕДНОЈ КЊИЗИ VIDI У оквиру обележавања Међународног дана дечје књиге, у краљевачкој библиотеци промовисана Антологија српских прича за децу коју су сачинили отац и син, Слободан Ж. Марковић и Мирко С. Марковић. По речима Мирка С. Марковића, писца, библиотекара, новинара, антологичара... у књизи је обухваћен период од три века, а међу заступљеним ауторима су и краљевачки писци Дејан Алексић и Гордана Тимотијевић.-Овде сам дошао пре свега као пријатељ ове библиотеке јер библиотека је оно што се налази у нашим главама и срцима, а не оно што је на њеним полицама...Читање је најзанимљивији вид комуникације, а библиотека је, заправо, амбасада писаца. Нико нам једино не може узети оно што смо прочитали – рекао је Мирко С. Марковић.


АУТОРСКО ПРАВО У САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ И ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ VIDI Интернет клуб организује свој јубиларни 20 библиотечки семинар - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу.
(основа, примена, дигитално окружење, законска регулатива и правни аспекти библио праксе...)
MASTER KLAS 2 – Др АДАМ СОФРОНИЈЕВИЋ са: др Татјана Брзуловић Станисављевић, др Драгана Столић, Оливера Јелкић адвокат и други.
Бања ВРУЈЦИ, хотел ВРУЈЦИ – 8, 9 и 10. јун 2016. Овај тродневни семинар Интернет клуба је под стручним покровитељством Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Универзитета у Београду. Семинар обухвата три круга осветљавања теме - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу. Врхунски предавачи из различитих углова осветљавају ову тему : - библиотечко - информационо – правно – практично.По сегментима семинар је сертификован са: Циљ семинара је припрема за примену законске регулативе, али и етичких принципа у реалном оружењу.По сегментима семинар је сертификован са: - 4 бода (акредитација НБС) и - 4 ЕУРО бода ( Telehaz rendszer )


ПРЕЉУБНИЦИ У ОСЕЧИНИ VIDI Библиотека у Осечини била је домаћин угости једном од наших најчитанијих писаца, госпођи Виду Огњеновић. Сала велике читаонице била је препуна. Повод за гостовање је ново издање романа Прељубници иза кога стоји издавачка кућа Архипелаг , али није само о томе било речи. Колико о најновијем издању ове књиге, толико и о стваралачком раду и сарадњи са Видом Огњеновић говорио је Гојко Божовић, оснивач ј и главни уредникАрхипелага .


ДЕЦА ВОЛЕ СМЕШНЕ СТВАРИ VIDI Ученици 6. разреда ОШ“Јован Поповић“ показали су нам да, поред смешних ствари, воле књиге и читање. Ученици су се дружили са Мирком С. Марковићем, књижевником, новинаром и библиотекаром. Мирко им је представио антологију „Српске приче за децу“ чији је приређивач. Сазнали смо да ли гусари слушају своје маме, како изгледа изокренута прича, како научити песму напамет за 2 минута и какве тајне крије садржај књиге. Мирко је на духовит начин деци објаснио зашто се слави 1. април као Дан шале и зашто обележавамо 2. април као Међународни дан дечје књиге. Библиотека је била обојена смехом, причама и читањем- баш како и доликује када се обележава Међунарони дан дечје књиге.


ЧИТАМ И СКИТАМ VIDI Квиз Градске библиотеке Суботица „Читам и скитам” и ове године је окупио велики број деце која су учествовала на јавном извлачењу одржаном 1. априла 2016. године поводом обележавања Међународног дана књиге за децу и рођендана Ханса Кристијана Андерсена. Било је величанствено дружити се са децом из свих суботичких основних школа која су читајући протекла два месеца Карла Колодија, Јохану Шпири, Радјарда Киплинга и Уроша Петровића скитала у неки други свет, у неко друго време. Ове године одзив је био одличан. На сајту библиотеке он лајн упитник је попунило око 1.000 деце на сва три службена језика Града Суботице: српском, мађарском и хрватском језику...


КАД СЕ ДЕТЕ РОДИ VIDI У Галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији отворена је изложба Кад се дете роди Народне библиотеке из Осечине. На паноима изложбе приказани су народни обичаји о рођењу детета, а изложба садржи и предмете везане за одгајање деце (колевка, дубак, лутке итд). Изложба је настала као резултат истраживања у оквиру пројекта Улога прела у очувању нематеријалног културног наслеђа осечинског краја. Велику помоћ у реализацији пружила је Гордана Пајић, етнолог Народног музеја у Ваљеву -истакла је, отварајући изложбу, Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина.


БУДИМО АГРОКУЛТУРНИ VIDI Јагодинска народна библиотека у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом у Јагодини организовала је у Глоговцу предавања из области пољопривреде. О теми Значај агрохемијске анализе земљишта и поправка киселих земљишта је говорила саветодавац Миланка Миладиновић, а о Заштити кромпира и паприке, саветодавац Ружица Ђукић. Мештанима Глоговца и околних села ове теме биле су од велике користи јер су тематски биране према њиховим потребама. Наиме, саветодавци из Пољопривредне станице су радом на терену прикупили податке о стању земљишта у овом крају, као и податке о томе чиме се мештани претежно баве, тако да су и теме за предавања биле управо тако и конципиране.


ПУТУЈУЋИ ФЕСТИВАЛ - МЛАДЕНЦИ - У БИБЛИОТЕКАМА VIDI У току је путујући фестивал документарног филма по сценрију и режији брачног пара иѕ Доњих Брезовица Добривиоја и Добриле Пантелић.Фестивал је почео 22. марта, на Младенце у сали Вуковог дома, а у овиру кога се приказују документарно-играни етнолошки филмови Вукосава и Кум. Под добро препознатљивим слоганом Да се прошлост не заборави, да будућност памти, публика је ове филмове премијерно видела у великој сали библиотеке у Осечини, а потом се фестивал наставио за Љубовију, Мали Зворник, док је финално вече резервисано за Крупањ. Улаз на свим пројекцијама је слободан.


ДИС У ГОСТИМА VIDI На Светски дан поезије, 21. март, ученицима пожешке Техничке школе и Гимназије и ђацима Основне школе Емилија Остојић, у госте је дошао песник Владислав Петковић Дис са својим Пролећем. Наиме, представници Градске библиотеке Владислав Петковић Дис у Чачку Даница Оташевић, Марија Радуловић и Владимир Симић на позив професора и песника Петра Матовића, Марине Петровић и Срђана Миловановића, младим Пожежанима приближили су животопис родоначелника српске модерне


ОБРЕНОВАЧКО СЕЋАЊЕ НА ИСИДОРУ VIDI Програм Сећање на Исидору осветљава животни и стваралачки пут Исидоре Секулић. Као најпросвећенија жена свога времена, прва жена писац академик, својим књижевним радом задужила је савременике и оставила је светао траг у историји српског народа и европске културе. Током програма је приказан, за ову прилику припремљен материјал, забележен у Кући краља Петра, где је током протекле две недеље била постављена изложба личних предмета из легата Исидоре Секулић. О Исидори је говорила Лаура Барна аутор изложбе.


О ПРИЧИ И ПРИЧАЊУ ПУТЕВИМА ЗМАЈЕВА VIDI Народна библиотека Вељко Дугошевић из Голупца и Кластер путева културе представили су пројекат Путевима змајева кроз Голубац пожаревачкој публици у Свечаној сали Библиотеке. Гошће вечери, Јелена Петровић, ауторка пројекта, Сања Ђокић, професор српског језика и књижевности и Марија Живановић, директорка Библиотеке у Голупцу, причале су о значају нематеријалног наслеђа.Циљ овог пројекта је неговање и чување традиције, веровања и обичаја једне земље и њихово пласирање као специфичних културно-туристичких производа.


ШИРОМ РАШИРЕНИХ РУКУ РАДОША ШОБАЈИЋА VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба слика и скулптура под називом Широм раширених руку аутора Милоша Шобајића.Поставку изложбе чине четири слике великог формата, пет малих слика у комбинованој техници, три велике скулптуре од различитих материјала,настали од 2011. до 2016. године...


ONLINE НЕДЕЉА У СРБИЈИ VIDI Ове године Online недеља одржава се од 14. до 20. марта у телецентрима, школама, јавним библиотекама, невладиним организацијама и едукативним центрима широм Европе. Активности овогодишње кампање биће усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама. Такође, акценат ће бити на промоцији дигиталних послова, подстицању младих и незапослених да стичу и унапређују своје дигиталне вештине.Традиционално Србија ће и ове године бити учесник европске кампање Online недеља 2016. IAN Телецентар, као национални партнер кампање у Србији, радиће на промоцији и приближавању информационих технологија својим грађанима и њиховог дигиталног описмењавања и оснаживања.


ПОРТРЕТИ ДУХОВНИКА VIDI У галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији одржана је изложба слика Сведоци свевремена академске сликарке Леониле Марић из Бањалуке. Изложба садржи двадесетак портрета духовника из Србије, Републике Српске, Русије и Грчке који су били снажан мотив за уметницу. Леонила Марић је завршила Академију ликовних уметности у Бањалуци, где је и магистрирала. Члан је Удружења уметника Републике Српске и Босне и Херцеговине и данас је предавач на академији у Бањалуци.


ФАЗБУКА У ПОЖАРЕВЦУ VIDI Фондација Народне библиотеке Србије, у 2016. години, покренула је програмску акцију ФАЗБУКА: игра и наука. Фондација је за шест библиотека, међу којима је и Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, обезбедила графичке сетове сликовног писма ФАЗБУКА, дигитални запис и лиценцу за 2016. У формирању друштвених мрежа читања у Пожаревцу учествовало је пет школа: Пожаревачка гимназија, Економска школа, Политехничка школа, ОШ Свети Сава и ОШ Доситеј Обрадовић. Управник Фондације Народне библиотеке Србије, представио је ФАЗБУКУ пожаревачким ђацима у Свечаној сали Библиотеке.Овом занимљиво-едукативном радионцом ученци су се подсетили историје писма, хаику поезије, а потом и сами постали песници, осмисливши стихове од понуђених речи.


СЕВЕР, УДАЉЕН ЗВУК VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић представљена је девета песничка збирка Гордане Ђилас -Север, удаљен звук. О књизи су поред песникиње говорили Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и књижевник и Бојана Стојановић Пантовић, професорка на Филозофском факултету у Новом Саду. Гордана Ђилас је шездесетак нових песама слободног стиха сложила у четири циклуса, чврсто повезана речју (и значењем) Север.


МАРИНКОВИЋ ДОБИТНИК ДИСОВЕ НАГРАДЕ VIDI На дан рођења великог српског песника Владислава Петковића Диса, у Чачку je саопштена одлука о овогодишњем лауреату престижне Дисове награде. Одлуку да Дисова награда за 2016. годину припадне песнику Томиславу Маринковићу саопштио је Васа Павковић, председник жирија. Лауреату 53. Дисовог пролећа осим плакете која ће бити уручена 27. маја на завршним свечаностима следује новчана награда, објављивање књиге песама и изложба о његовом животу и стваралаштву, а биће му посвећен и 47. број часописа Дисово пролеће.


КРОС ЗА БИБЛИОТЕКУ VIDI Библиотека у Малом Црнућу, yз Школску управу територије општине Мало Црниће и локалне самоуправе, била је један од домаћина традиционалном кросу РТС Кроз Србију. Ове године 13. маја, у Малом Црнићу у највећој дечијој трци у Европи, потрчало је око 200 малишана. Сајт библиотеке био је званични медиј евиденције малих учесника кроса.


ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ БГБ у ЕУРОПЕАНИ VIDI Еуропеана – европска дигитална библиотека, архив и музеј од пре неки дан богатија је за дигиталне објекте Библиотеке града Београда. Корисници Еуропеане из читавог света сада могу приступати дигиталним објектима из различитих колекција (dlibra.bgb.rs и bgb.locloudhosting.net) БГБ. Ове колекције располажу са 642 текстуална документа и 198 фотографија. Агрегација метаподатака се ради кроз пројекат LoCloud уз помоћ алата MORe.


ЦРКВА - ШКОЛА ВЕЧНОГ ЖИВОТА VIDI Проф. др Драгомир Сандо, с београдског Богословског факултета, одржао је у препуној читаоници Дечјег одељења краљевачке библиотеке занимљиво предавање - Црква је школа вечног живота... Он је посебно подвукао да Црква подразумева живот у вери и васпитање сваког човека, од пренаталног доба до последњег дана живота и да црквено не треба одвајати од националног јер је Црква вековима водила рачуна о писмености и култури, а да пример за то, у нашем времену, налазимо у нераскидивом односу народа и Цркве на Косову и Метохији...


ДА МИЛАН ПОНОВО ЗАИГРА ФУДБАЛ VIDI Библиотека Србољуб Митић и Културно-уметничко друштво Ђура Јакшић из Великог Села организовали су хуманитарни концерт ЗА МИЛАНА, како би помогли Милану Ковачевићу из Старог Костолца да победи болест и поново заигра фудбал. Приход од продатих карата у износу од 29.800,00 динара, сестри Милана Ковачевића, предала је Зорка Стојановић, директор библиотеке Србољуб Митић Мало Црниће, док је Општинска организација пензионера Мало Црниће на текући рачун Милана Ковачевића уплатила око 2.000,00 динара.


ЕЛЕКТРОНСКЕ ПОЕТСКЕ ГРОМАДЕ VIDI Народна библиотека Јован Поповић из Кикинде, је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 145 година од рођења књижевника Јована Дучићa. Кикинда је у равници која је увек поштовала песничке висове и громаде. Овај пут електронски. Погледајте...


ПРЕДСТАВЉEНА КЛИМАТИЗОВАНA КОМОРA ЗА СМЕШТАЈ И ЧУВАЊЕ СТАРЕ И РЕТКЕ БИБЛИОТЕЧКЕ ГРАЂЕ VIDI У Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду, представљена је специјална климатизована комора за одржавање микроклиматских услова у уским границама температуре и влажности у херметички затвореном простору, за потребе смештаја и чувања архивског материјала Библиотеке града Београда. Ту се од 1929. године, чувају вредни примерци старе и ретке библиотечке грађе од изузетног значаја за историју Београда и Србије, настајали од XVI до XIX века.


ПРВИ БРОЈ ГОДИШЊАКА ЧИТАОНИЦЕ ЛАЗА КОСТИЋ VIDI Први број Годишњака Српске читаонице „Лаза Костић“ у Сомбору је изашао из штампе. Наиме, одлуком Управног одбора читаонице утврђено је оснивање часописа за културу, науку и уметност у којем ће део сваког броја бити посвећен активностима читаонице у културном животу града, али ће понајвише садржавати рубрике за које пишу сарадници часописа, пријатељи читаонице, углавном оне особе са којима је у тој години остварена сарадња, или су ти појединци гостовали у Сомбору.Годишњак обилује и фотографијама, штампан је на кунстдруку, у 200 примерака, издавачи су Градска библиотека Карло Бијелицки и Српска читаоница Лаза Костић у Сомбору, главни и одговорни уредник је Владимир Јерковић, прелом је радила Иња Фирањ, ликовну обраду Дејан Подлипец, а лектуру Игор Хилченко. Поред штампаног издања, на сајту сомборске библиотеке www.biblioso.org.rs биће доступно и електронско издање.


НОВИНАРИ СА ПОВЕЉОМ VIDI Поводом четрдесетпетогодишњице часописа за књижевност, уметност и културу Повеља који од 1983. године излази са издавачким знаком краљевачке библиотеке и изласка из шампе Библиографије прилога у часопису Повеља 2001-2015 мр Ане Гвозденовић, уприличена је конференција за новинаре. Директорка Библиотеке Дарагана Типсаревић нагласила је да је Повеља од оснивања, далеке 1971. године, одржала висок ниво професионалности и око себе окупила велики број сарадника и аутора...


ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ АЗБУКОВИЦЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА VIDI На 38. Међународном сајму туризма у Београду, представљене су Духовне свечаности Азбуковице, манифестација духовног и културног карактера коју организује Библиотека Милован Глишић. -Духовне свечаности ће ове године бити организоване нешто раније, од 5-15. септембра, истакао је Милојко Ивановић, директор Библиотеке Милован Глишић. На штанду Туристичке организације Љубовије, промоцију Духовних свечаности Азбуковице подржали су новинари и писци: Влада Арсић, Славиша Павловић, спортски коментатор Радио Београда Миодраг Лукић и други.


ШТАМПАНА РЕЧ и ГЛАС БИБЛИОТЕКЕ VIDI У оквиру традиционалне, 17. по реду годишње изложбе чачанског издаваштва Штампана реч 2015, Градска библиотека Владислав Петковић Дис је јавности представила нови, 21. број часописа за библиотекарство - Глас библиотеке који представља круну успешног рада чачанских библиотекара у претходној години.Успешно трајати, усавршавати се и стално напредовати готово три пуне деценије, непрестано се усклађујући са највишим стандардима модерног библиотекарства у ери дигитализације и електронских књига, за часопис са местом излажења у унутрашњости заиста је подвиг вредан пажње.


159 ГОДИНА ЧИТАЛИШТА У КРУШЕВЦУ VIDI Пригодним програмом у читаоници Библиотеке уз присуство представника Скупштине Града, Војске Србије, општинских библиотека Расинског округа, запослених у Библиотеци и њихових колега у пензији и бројни гости из привредног и културног живота града. обележено 159 година крушевачког Читалишта.Излагање мр Снежане Ненезић, в.д. директора Библиотеке, пратило је развојну линију крушевачког библиотекарства од оснивања Читалишта (1857) до данашњих дана... О мрежи и раду библиотека с подручја матичности Народне библиотеке Крушевац говорила је руководилац Службе Љубица Петковић а са новијом издавачком продукцијом Библиотеке публику је упознала Милица Стевановић.


НОВИ БРОЈ ПОВЕЉЕ VIDI У Прочељу новог броја часописа Повеља објављени су песнички и прозни радови Душка Новаковића, Јована Николића, Владимира Јагличића, Весне Капор, Бориса Јовановића, Дарка Даничића, Драгана Радованчевића, Драгице Стојановић, Николе Поповића, Драгана Бабића, Бранка Косанића и Милана Ружића. У рубрици Премошћења, резервисаној за преведену књижевност, налазе се прилози Дерека Волкота, Гузеља Јахаине, Тоне Хаднебе, Калина Терезијског и Петра Денчеве у преводима Алена Бешића, Радмиле Мечанин, Марка Вуковића и Елизабете Георгијев...


ЉУБОВИЈСКИ ЛЕПТИРИ ДУШЕ МОЈЕ VIDI Библиотекa Милован Глишић и Удружење жена Вила представили су књигу песама и прича Богдана Топаловића из Љубовије. Књига је објављена крајем прошле године у издању Библиотеке. Поред аутора, о књизи су говорили Олга Поповић, учитељица из Селанца, која је цртежима илустровала књигу и Милојко Ивановић, директор Библиотеке. На представљању књиге, пред око стотину посетилаца, учествовали су и Драгомир Максимовић, млади гуслар из Сребренице и Маријана Петаковић, глумица Аматерског позоришта „Александар Јоковић“ из Љубовије.


ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ И ЧИТАЊА VIDI
ЈАГОДИНСКЕ КЊИГЕ И ГРАФЕМЕ VIDI Гости ТИН ЗОНЕ и Завичајног одељења Народне библиотеке у Јагодини били млади истраживачи историје српске књижевности из Основне школе Горан Остојић из Јагодине. Са својом професорком Габријелом Танић они су имали прилике да упореде графеме из најдрагоценијих књига Народне библиотеке у Јагодини, Житија Петра Великог Захарије Орфелина (1772), Историје различитих словенских народа Јована Рајића (1794) и Граматике италијанске намењене илирској омладини аутора Вићентија Љуштине из 1794. године, са графемама Вуковог Српског рјечника из 1818. године. Ученици су се припремљеним излагањима упознавали са животом и значајем који су за српску књижевност имали данас помало заборављени аутори из осамнаестог века. Посета је део ширег пројекта чије ће резултате ова група младих истраживача презентовати четрдесетоминутним филмом у ТИН ЗОНИ библиотеке.


- ПОСЛЕДЊА РАДОСТ - У ПРИЈЕПОЉУ VIDI У издању Библиотеке Вук Караџић Пријепоље, управо је објављена је књига - ПОСЛЕДЊА РАДОСТ: Избор из прозног стваралаштва Владислава Веселиновиаћ Тмуше.Књигу је за штампу приредио Вујица Бојовић, рецензент књиге, др Јован Љуштановић. Она је настала као плод истраживања књижевне заоставштине овог писца, уз део рукописних, необјављиваних књижевних радова В.В. Тмуше.


ПУНОЛЕТСТВО VIDI У 2017. години Прва виртуална мрежа српских библиотека www.biblioteke.org.rs - biblioteke.rs али и библиотеке.срб, библиотеке.орг.срб, обележава 18. рођендан. У прошлој години мрежу је пратило 1 560 000 посетилаца, са преко 5 400 000 погодака, а на facebook-у од 2,566 до 17.068 пратилаца по објави. Тим поводом Интернет клуб Љиг, обележава овај симболични знак зрелости опстајања на глобалном простору. Током године биће одржани:
- Скуп првог сазива оснивача мреже. БЕОГРАД
- Међународни инструктивни семинар book - game - mix као програмски тријатлон у Србији,БиХ и Хрватској.
- Ретроспектива награде - web biblioteka и библио-панел ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ. ЗЛАТИБОР - ЧАЈЕТИНА.
- 21. Семинар мреже Гејмификација и коришћење игара у библиотекама (акредитован у НБС за 2017. са максималних 6 бодова)... БАЊА ВРУЈЦИ.
- Корелација сајтова библиотека - портала - друштвених мрежа (стандарди у окружењу). ЉИГ - БЕОГРАД - ЈАГОДИНА...


ПРОНАЂИ ПРАВУ ИНФОРМАЦИЈУ VIDI Школски библиотекари из Нове Вароши, Пријепоља, Ариља и ужичких средњих и основних школа имали су прилику да слушају предавање - Пронађи праву информацију - и испробају усвојено знање на практичним примерима из те области. Предавање су одржали Драгослава Родаљевић, библиотекар саветник, Бојана Маринчић, Илија Смиљанић, библиотекари Народне библиотеке Ужице и Мирко Марковић, библиотекар саветник и управитељ Фондације Народне библиотеке Србије.


ДЕДА МРАЗ БИБЛИОБУСОМ ИДЕ У 12 КЛАДОВСКИХ СЕЛА VIDI


ЉУБИША Р. ЂЕНИЋ РУЈАНСКИ VIDI Сала библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини била је препуна на представљању књиге Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског, аутора Слободана Гавриловића. Библиотека је подсетила на једно од многих интересовања човека чије име Библиотека данас носи. Поред аутора, о значају етнографског стваралаштва Љубише Р. Ђенића говорила је и Боса Росић, етнолог.Слободан Гавриловић је ову књигу написао давне 1984. године, да би је без икаквих интервенција објавио 31 годину касније. Између осталог, аутор је подсетио публику како је Пујо са пуном торбом књига посећивао чајетинску пијацу и делио их на читање сељацима, који би му следећим доласком те прочитане књиге враћали. Боса Росић је скренула пажњу на Љубишин допринос ширењу науке међу породицом Ђенић. Традицију бављења науком, наставља Милисав Ђенић, који данас важи за веома угледног српског историчара, а њихово дело наставља Љубишина унука, садашња директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.


ИНКУНАБИЛЕ У КРУШЕВЦУ VIDI У оквиру пројекта заштите старе и ретке грађе које је суфинансирало Министарство културе, у читаоници Библиотеке одржан је стручни семинар под називом - Инкунабуле. Циљ овог семинара, ондносно акредитованог програма за стално стручно усавршавање запослених у библиотечко-информационој делатности је проширење знања из историје књиге и штампарства и допринос унапређењу презентовања, коришћења, очувања и заштите писаног наслеђа. Семинар су одржале ауторке програма - библиотекари саветници Душица Грбић и Светлана Вучковић и виши библиотекар Александра Драпшин из Библиотеке Матице српске а присуствовали су библиотекари крушевачке библиотеке, као и библиотекари из Народног музеја и Историјског архива Крушевац.


ЈЕЗИЧКЕ НОРМЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ VIDI Допринос програму прославе Дана града Чачка, као и борби за очување језика и писмености, Градска библиотека Владислав Петковић Дис дала је организовањем трибине о познавању језичких норми и културног наслеђа.Предавање- Школе и библиотеке као чувари српског језика - др Рајнe Драгићевић, професорa Филолошког факултета у Београду, у Сали скупштине града. Интересовање публике указало је на њихову забринутост за језик као идентитет српског народа и културну баштину. Све мање читања код припадника младе генерације, и уплив туђица у свакодневни говор, проблеми су о којима треба да брину највиши органи власти и институције.


У ЈАГОДИНСКОЈ ТИН ЗОНИ О ПРАВИЛИМА ОБЛАЧЕЊА У ШКОЛАМА VIDI У ТИН ЗОНИ јагодинске библиотеке одржан је искрен, отворен и паметан разговор о правилима облачења у средњим школама. Били су приказани видео-клипови, презентације ученика, а чули су се и оштри полемички тонови - понекад на ивици инцидента. Али, победила је пристојност и мудрост на коју је подсетило неколико ученика (тиче се и правила облачења, али и живота уопште): Да би променио свет, крени од себе - то је једино место на које имаш потпуни утицај!


АЗБУКОВИЦА У ПАКЛУ РАТА 1914-1918. VIDI У Љубовији је представљена књига Азбуковица у паклу рата 1914-1918. Милана Младеновића у издању Библиотеке - Милован Глишић - из Љубовије. Књига представља прави помен многобројних цивилних жртава Великог рата, интернираних у логоре у Мађарској, Немачкој, Аустрији, Румунији и другим земљама, спискове избеглог становништва и ратне сирочади. О књизи која је од епохалног значаја за Азбуковицу су говорили: магистар Милоје Николић, историчар Завода за заштиту споменика културе из Ваљева, историчар др Гојко Маловић, др Љубомир Протић, Милорад Радојичић, публициста из Ваљева и Нада Петровић, архивски саветник Архива Југославије из Београда.


ИЗ ЈУЖНОСЛОВЕНСКИХ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ VIDI У читаоници Библиотеке у Крушевцу одржана је промоција књиге академика проф. др Бранка С. Ристића Из јужнословенских књижевности за децу, која се недавно појавила у издању ИК Бистрица - Нови Сад и Учитељског факултета Призрен - Лепосавић. Вече је отворила в.д. директора, библиотекар саветник мр Снежана Ненезић, а о књизи су поред аутора говорили и проф. др Тиодор Росић и мр Слободан Симоновић. Професор Росић се осврнуо на књижевнокритички метод и српске, бугарске и македонске ауторе за децу заступљене у овој књизи, док је мр Симоновић присутне упознао са биобиблиографским подацима аутора.


ИНФОРМАТИЧКЕ РЕПЕТИЦИЈЕ VIDI Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац је организовала трећу годину за редом бесплатну обуку за пензионере и незапослена лица Упознајте се са виртуелним светом рачунара – информатичко описмењавање. Од септембра 2013. до новембра 2015. године почетну обуку информатичког описмењавања за пензионере и незапослена лица је прошло 152 полазника. Ове године, поред почетног курса, биће организован и напредни курс (30. новембра 2015. почиње са обуком прва група).


ДУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ VIDI У сали биоскопа у Љубовији одиграна је представа Последња песма, коју је по тексту Аните Панић режирао Марко Мисирача. То је представа о нашем великом песнику Јовану Дучићу. Великог песника играо је Небојша Кундачина, глумац Народног позоришта из Београда, његову велику љубав Јованку Маја Колунџија Зорое, глумица Народног позоришта Републике Српске, а младог рођака Милан Никитовић. Организатори представе Последња песма били су Канцеларија за младе Љубовије и Библиотека Милован Глишић.


НОВИ ЦИКЛУС КАМПАЊЕ - НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК VIDI У четвртак, 29. октобра 2015. године, одржана је промоција кампање - Негујмо српски језик, отварањем изложбе фотографија и плаката. На отварању су говорили Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, професор Вељко Брборић са Филолошког факултета, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Светислав Гонцић, глумац и Аца Селтик, музичар.Аутор фотографија је фотограф Жељко Јовановић, а аутор плаката Амалија Витезовић.


ПРЕКО БИБЛИОТЕКЕ ДО ЗВЕЗДА VIDI Народна библиотека Крушевац угостила је чланове Астрономског друштва Еурека поводом реализације завршне свечаности на пројекту - Јесења школа посматрачке астрономије. Пројекат се реализује у сарадњи са Едукативним центром Крушевац, у оквиру програма Млади су Закон Министарства омладине и спорта. За суботу 24. октобар планирана је завршана свечаност поводом реализације прве јесење школе посматрачке астрономије у Крушевцу. За ту прилику планирано је да се за 25 учесника изврши свечана додела сертификата о успешно положеном курсу и организује предавање из области Астробиологије. Предавање ће одржати проф. др Драган Гајић са ПМФ-а у Нишу, који је и председник Астрономског друштава Алфа из Ниша.


ИЗ ЈАГОДИНЕ ОДЕ НИКОЛЕТИЋ ТОДЕ VIDI Ово је један од оних догађаја у коме се проналази сав смисао постојања библиотеке, књига, писаца и књижевности и доказ да се ипак окреће и то у правом смеру. Када се на правом месту у право време нађу прави људи, добар песник и добро усмерена деца, епилог је бескрајно и опште задовољство. Тоде Николетић је један од најпопуларнијих стваралаца за децу на простору читаве бивше Југославије. Песник и драмски писац заступљен у бројним антологијама, монографијама, зборницима, хрестоматијама и алманасима. Превођен је на француски, мађарски, словачки, турски, италијански и руски језик.


КОРИШЋЕЊЕ ДИГИТАЛНИХ РЕСУРСА У БИБЛИОТЕКАМА VIDI У Лозничкој библиотеци Вуковог завичаја 22. октобра организован је стручни семинар на тему Коришћење дигиталних ресурса у библиотекама. Новка Шокица Шуваковић, библиотекар саветник, руководилац Одељења за матичне послове и Иванка Клајн, виши документалиста у Рефералном центру БМС, говориле су о електронским каталозима библиотека у Србији, техникама претраживања, о дигиталним библиотекама, као и о електронским изворима информација на КОБСОН-у (претраживању електронски доступних часописа, књига и дисертација). Библиотекари из Крупња, Лознице и Љубовије упознати су са садржајима доступних електронских каталога и дигиталних збирки библиотека у Србији, са коришћењем OPAC-а (COBIB.SR), претраживањем електронских часописа и збирки дигиталних дисертација и књига које су доступне на КОБСОН-у.


РАСИНСКИ ЦВЕТ КРУШЕВАЧКОЈ БИБИОТЕЦИ VIDI Овогодишњи Сајам књига и издаваштва Расинског округа, који се одржавао од 7. до 9. октобра у Клубу Културног центра, завршен је свечаношћу уручења награда Расински цвет. Признање за најбољег издавача, једногласном одлуком жирија, ове године додељено је Народној библиотеци Крушевац. Директор Културног центра мр Мирослав Смиљковић уручио је награду Расински цвет в. д. директора Библиотеке мр Снежани Ненезић, која се у име свог колектива захвалила на овом вредном и подстицајном признању. Народна библиотека се ове године издвојила квалитетом и садржајном разноликошћу објављених публикација...


ПЕСНИЧКЕ ВАТРЕ ЗЛАТИБОРСКЕ VIDI Манифестација Песничке ватре златиборске представља део програма 52.- их Београдских међународних сусрета писаца. Овогодишњи песнички сусрети посвећени су јубилејима познатих песника и књижевника: 750 година од рођења Дантеа Алигиерија, 200 година од рођења Људевита Штура, 100 година од рођења Милутина Ускоковића и Бранка Ћопића. Главно дешавање је било на Шуматном брду на Златибору, а затим су учесници били гости Библиотеке. Гости Златибора били су песници: Милунка Митровић из Косјерића, Будимир Дубак из Црне Горе, Наташа Швикарт Жумер из Словеније, Драган Мраовић из Београда, Захарије Гало из Италије, Мирјана Ранковић Луковић из Чајетине и Хајдер Ергулен из Турске.


СЕЋАЊЕ НА Проф.др Слободана Ж. Марковића VIDI - Пoсле краће и тешке болести у Београду је у петак преминуо др Слободан Ж. Марковић, дугогодишњи професор Филолошког факултета у Београду, књижевни историчар, есејиста, антологичар, неуморни културни посленик и пријатељ библиотека.Где год је требало нешто покренути, основати, подржати и одржати, Слободан Ж. Марковић је био међу првима. С подједнаким умећем и страшћу водио је Међународни славистички центар Србије, КПЗ Србије, часописе "Књижевност и језик" и "Детињство", био један од оснивача Вукове задужбине, Задужбине Десанке Максимовић, стизао и да предаје на универзитетима у Гетингему, Пекингу, Нишу и Приштини.


ИЗДАЊА И АУТОРИ КРАЉЕВАЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ VIDI Збирка песама Тиска Драгана Хамовића и зборник Ранко Јововић песник, у издању краљевачке библиотеке, представљене су у главном граду Црне Горе Подгорици и универзитетском Никшићу. О њима су, осим аутора Тиске, и уредника зборника др Драгана Хамовића, говорили проф. др Јован Делић и проф. др Горан Радоњић. - Хамовић припада реду најзначајнијих људи у српској култури, не само своје генерације. Специфичан је по томе што га карактерише двоструко својство: он је даровит пјесник и тумач поезије. Хамовић пише и изузетне есеје...


Изложба СТОЈАН НОВАКОВИЋ: државник, научник, библиотекар
VIDI Ова изложба се од 03.09.2015. реализује у НБС, поводом сто година од смрти политичара и државника Стојана Новаковића.Ипак, ој је познатији и признатији по свом научном деловању, иако је неколико пута био министар и два пута председник владе, и то у кризним и преломним тренуцима по Србију. Разнородност, обим и квалитет рада Стојана Новаковића изазов су за свакога ко жели да представи заоставштину једног књижевника, филолога, историчара књижевности, преводиоца, историчара, библиотекара, библиографа, археографа, археолога, музеолога, хералдичара, правника, политичара, дипломате, државника и академика.


81. IFLA via ПОЖАРЕВАЦ VIDI Кејптаун (Cape Town) у Јужној Африци био је домаћин 81. IFLA Конференције. Народна библиотека - Илија М. Петровић - Пожаревац ове године учествоваћла по шести пут на генералној конференцији IFLA. За овогодишњу Конференцију је припремљена постер-презентација - Упознајте се са виртуелним светом рачунара, која промовише информатичко описмењавање старијих лица Овом пројекту се у пожаревчкој Библиотеци посвећује велика пажња у последње три године. Обуку информатичког описмењавања у Библиотеци у Пожаревцу воде Рената Минић и Татјана Јовановић Негоицић. Аутор постера је карикатуриста Добросав Боб Живковић. Постер ће на Конференцији представити директорка Библиотеке у Пожаревцу - Беба Станковић, која је и председница IFLA Специјалне интересне групе - Жене, информације и библиотекарство, у оквиру секције Менаџмент у библиотекарству.


8.ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ VIDI У организацији библиотеке Љубиша Р.Ђенић, Туристичке организације Златибор, по осми пут је одржан Улични ерски кабаре. Ова манифестација је резултат истраживачког рада и бележења ерског хумора као дела нематеријалне културне баштине овог краја, коју Библиотека успешно прати и представља већ осам година. На тај начин Летњи улични ерски кабаре је стекао статус и своје место у календару културних дешавања Србије.Извођењем химне Летњег уличног ерског кабареа и наступом Бид бенда из Зрењанина, 7. августа, манифестацију отворила је Бојана Божанић, помоћник председника општине. Чекајући повишицу била је тема овогодишњег конкурса за најбољег афористичара, а по одлуци жирија прву награду освојила је Софија Павловић Луковић из Ужица. Више кликом на слику...


КЊИГЕ ЗА ТАМБУРЕ... VIDI Овога лета одржана је манифестација под називом Антологија сомборског рок & рола. Организатор манифестације је била Градска библиотека Карло Бијелицки уз асистенцију УГ Психозон, других удружења и појединаца. Под покровитељством Града Сомбора одржана су три концертна дана на којима су наступали ауторски бендови из Сомбора.Приходом од продаје књига и донацијама, купљена је квалитетна опрема за свирање, за пробе које ће бити омогућене у наменски прилагођеној просторији у згради Сомборске библиотеке. Купљено је: гитарско појачало Роланд, бас појачало Фендер, адекватни разглас са две кутије на сталцима и нова миксета са 10 канала, каблови, миркофони, инструменти и сет бубњева.


ЂУРЂИЈИНА ФИЛМСКА ПРИЧА У ЧАЧКУ
VIDI Наступити у родном граду, или пред пријатељима из детињства, школским друговима и родбином, велика је жеља свих, али и велика одговорност и изазов.Прилика да Чачанима представи ново име на српском филмском небу указала се Библиотеци већ 4. и 5. августа, када ће у граду своје ране младости гостовати Ђурђија Радивојевић (1986) и први пут представити свој рад. Млада редитељка одржаће неколико радионица за полазнике летње радионице и средњошколце на тему филмске уметности, а 4. августа у 20 часова на платоу испред Дечијег одељења и своја досадашња филмска остварења на платну.


ВЕЧЕ ЛАУРЕАТА У УЖИЦУ VIDI Књижевно вече поводом доделе награда победницима Конкурса Милутин Ускоковић, за најбољу савремену приповетку написану на српском језику у 2014. години одржано је у Читалишту библиотеке у Ужицу.О тематској и стилској разноврсности прича пристиглих на овогодишњи Конкурс говорила је др Љиљана Костић, образложивши одлуку жирија да награди баш ове приповетке. У својој беседи првонаграђени Момчило Бакрач упоредио је личности јунака своје приче, Ернеста Хемингвеја, са ликом Милутина Ускоковић а присутнима су се обратили и трећенаграђени Александар М. Арсенијевић и директор Народне библиотеке Ужице Драгиша Станојчић.


ДВЕ НАГРАДЕ ЗА КРАЉЕВО VIDI На другом фестивалу филмова о библиотеци - 3, 2, 1...библиотека! - који организује Народна библиотека Раде Драинац из Прокупља, награђена су два филма библиотеке из Краљева. Првa наградa припала је филму - Ко не чита лирске песме, за воланом бити не сме, аутора Дејана Алексића и Ивана Спасојевића а трећa наградa анимираном филму - Осмех, библиотека лица, дело полазника наше радионице анимираног филма а по тексту Милоја Радовића. Жири је радио у саставу: Жикица Јовановић, сценариста и редитељ, Данило Петровић, драмски уметник и Кара Поповић, библиотекар.


ДАН ДЕЧЈЕ БИБЛИОТЕКЕ - СЛОБОДАН Ж.МАКОВИЋ VIDI - Позоришном представом - Гозба на ливади - по мотивима поезије Десанке Максимовић у част проф. Слободана Ж. Марковића а у извођењу ученика љишких школа обележен је дан дечје библиотеке у Љигу. Овом позоришном представом почела су Љишке културне вечери које се ове године одржавају од 13-16. јула богатим културно уметничким програмом који је увертира за традиционалну манифестацију - Косидба на Рајцу.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ И ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ VIDI Дан Библиотеке ЉУБИША Р.ЂЕНИЋ у Чајетини ове године су обележила три значајна дешавања и сваки на свој: културолошки, едукативни, сазнајни начин употпуњују манифестацију Видовданских свечаности.Библиотека је била домаћин научног скупа, а тема која је окупила осамнаест еминентних историчара и истраживача је -Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави 1815-1839.године. Затим,отворена је изложба - Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле, чији је аутор Снежана Ђенић, историчар и виши кустос. Као круна, одржана је Свечана академија поводом Дана Библиотеке. Звуци чаробне виолине коју је свирала Сара Матић највили су игроказ о сердар Мићићу у извођењу првака драме Ужичког народног позоришта, Слободана Љубичића.


INELI - БАЛКАН VIDI
Непрофитна организација БИБЛИОТЕКЕ БУДУЋНОСТИ (Futur Libraries) из Грчке позива све заинтересоване библиотекаре из Србије да се пријаве на позив за пројекат ИНЕЛИ БАЛКАН. Тема пројеката је едукација за иновативне програме у трогодишњем трајању. Конкурсна апликација ће се добити кликом на слику у врху.


. VIDI Како јавља сајт Народне библиотеке Србије од 17.јуна 2015. "Решењем Владе Републике Србије од 8. јуна 2015 године Ласло Блашковић именован за управника Народне библиотеке Србије - установе културе од националног значаја." После дугогодишњег ВД стања у кровној установи нашег библитераства очекује се да ће се наћи неки Х фактор који ће имати ТАЛЕНТА за превазилажење ВД стања у нашој култури.


КРАЉЕВО - ВЕЛИКО ТРНОВО VIDI Директорка Библиотеке, Драгана Типсаревић, боравила је, у оквиру делегације града Краљева, у Великом Трнову од 10 – 12. маја. Поводом Дана Ћирила и Методија, 11. маја, који се обележава као национални празник и Дан библиотекара Бугарске, наша директорка одржала је беседу на отварању Дана словенске писмености. На званичним разговорима о културној сарадњи Краљева и Великог Трнова, представљена је презентација наше установе и договорена даља сарадња.


ЉУБОВИЈА VIDI Тринаести - Гастрофест - у Љубовији имао је по први пут земљу госта и представљање кухиње неке стране земље. Своју гастрономску понуду представила је Република Индонезија, а гости из амбасаде ове пријатељске земље дошли су на иницијативу и предлог Милојка Ивановића, директора Библиотеке Милован Глишић. - Мени је посебно драго што су представници амбасаде Републике Индонезије на чијем је челу био амбасадор, његова екселенција Harry R. J. Kandou, дошли на - Гастрофест, јер је то била моја иницијатива. Са његовом екселенцијом и господином Habadi Soewdo - ом, трећим секретаром амбасаде задуженим за културу, информисање и туризам, разговарали смо и о могућности сарадње у области културе.


30.4.2015.НОВИ САД VIDI У огранку "Аница Савић Ребрац" новосадске градске библиотеке представљене су изложбе краљевачке библиотеке - Де профундис - Георг Тракл и Живи живот - Растко Петровић (аутора Гордане Тимотијевић и Ане Гвозденовић). Проф. др Бојана Стојановић Пантовић је овом приликом одржала предавање о Георгу Траклу и српском експресионизму, а директор новосадске библиотеке Драган Којић је на крају програма одржао беседу о издавачкој и пропагандној делатности библиотеке из Краљева и захвалио се за сарадњу. У публици су били бројни професори и студенти новосадског универзитета, од којих су многи сарадници Повеље.


23.4.2015.БЕОГРАД VIDI Поводом Светског дана књиге, Библиотека града Београда је организовала традиционалну акцију - Сви смо у библиотеци!. И ове године познате личности су радиле као библиотекари - издавали и препоручивали корисницима своје омиљене књиге.Ове године библиотекари били су: Зоран Кесић, Наташа Марковић, Буле Гонцић, Драгољуб Љубичић Мићко, Аца Селтик, Драган Илић, Михајло Пантић, Живана Шапоња Илић, Горан Гоцић, Вања Милачић...


15.4.2015.ВАЉЕВО VIDI Ваљевско представљање књиге "Има ли овде Срба", Милорада Вучелића изазвало је велико интересовање у Ваљеву. О књизи су говорили др Мило Ломпар, и Желидраг Никчевић. Истакавши да је ово прворазредна патриотска књига која се на различите начине бори за српски интерес и српску ствар, говорници су нагласили да је то учињено на оригиналан и јасан начин, подвукавши потребу консензуса око капиталних државних и националних вредности, као једине гаранције нашег спаса и прогреса.


14.4.2015.КРАЉЕВО VIDI Програм Лековите песме и песме реализовали смо на Педијатријском одељењу и Одељењу дечје хирургије Здравственог центра - Студеница, Краљево. Сарадња између између ове две установеје један од лепих примера добре праксе установа које се баве децом. На оба одељења су формирани библиотечки огранци које редовно занављамо најновијим књигама за децу. Доктори и здравствено особље Здравственог центра - Студеница, учествује у едукативним програмима посвећеним превентиви и очувању здравља које организује Библиотекa.


25.3.2015.КИКИНДА VIDI Библиотекари Народне библиотеке „Јован Поповић“ у Кикинди, Слободан Томић и Милена Живков, почели су од 2. марта да држе часове српског језика и књижевности ученицима осмих разреда који се припремају за малу матуру у оквиру једне од радионица које реализује ова установа. На ову идеју дошао је библиотекар дечијег одељења Слободан Томић који је по образовању професор српског језика и књижевности.Радионица се организује уторком, средом и петком, а похађа је близу педесеторо ученика готово свих основних школа у Кикинди. Деца која учествују у раду подељена су у групе, а свака од група једном недељно похађа часове који трају сат времена.


24.3.2015.ЉУБОВИЈА VIDI У сали биоскопа у Љубовији синоћ је одржано вече етно филмова “Младенци 2015” брачног пара Добривоја и Добриле Пантелић из Доњих Брезовица код Крупња. Приказани су филм “Проклетство” за који су Пантелићи добили награду “Сребрни пастир” на фестивалу у Кучеву прошле године и најновије остварење, филм “Клетва”. Оба филма су веома топло прихваћена од стране љубовијске публике.


20.3.2015.БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД VIDI Дечје одељење Драган Лукић ОЈ ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ БГБ на Старом граду има дугогодишњу успешну сарадњу са установама, удружењима и организацијама које окупљају суграђане са инвалидитетом . У петак, 20. марта 2015. године, драги гости су били корисници Дневног боравка за особе са посебним потребама Стари град (Кнеза Милоша 4) и Дневног боравка за особе са аутизмом Корнелије (Корнелија Станковића 13) са Врачара, у пратњи терапеута.


05.3.2015.КРАЉЕВО VIDI Библиотенис - за тенисере - Полазници радионице анимираног филма библиотеке у Краљеву, памтиће извлачење парова за тениски Дејвис меч између Србије и Хрватске целог живота! Њихов филм, Библиотенис, нашао се у рукама репрезентативаца Србије и Хрватске! Волимо и тенис и књиге! Поручују јунаци ове анимације, а осмеси тенисера показују задовољство овом малом, необичном пажњом!


13.2.2015.КИКИНДА VIDI Хол Народне библиотеке „Јован Поповић“ и ове недеље био је премали да прими све љубитеље писане речи. Гост ове недеље био је Иван Ивачковић који нам је представио своју нову књигу - Писма из Тајног града.Ово вече, аутор је посветио преминулом суграђанину из Кикинде - Алфреду Рошу. У публици су били и чланови његове породице који су били одушевљени програмом.


11.2.2015.ЉУБОВИЈА VIDI У Библитеци Милован Глишић, представљена је књига - Срби, народ кога нема, др Мирослава Пушоње из Београда. О разним облицима угрожавања српског интегритета говорио је мр Милоје Николић, историчар из Завода за заштиту споменика култиуре у Ваљеву. О самој књизи и економији идентитета говорили су аутор и познати привредник др Мирослав Пушоња и рецензент књиге историчар др Гојко Маловић.


5.2.2015.ЧАЈЕТИНА -ЗЛАТИБОР VIDI У Малој сали Специјалне болнице - Чигота, а у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и библиотеке Љубиша Р. Ђенић, одржано је књижевно вече проф. Михајла Пантића. У средишту ове вечери биле су две књиге Михајла Пантића и то: књига прича - Ходање по облацима, и књига прича, путописа и есеја - Стан без адресе. Бројним пријатељима и поштоваоцима свога рада проф. Пантић је, у нешто више од сат времена, приближио и појаснио, како недоумице везане за саму савремену књижевност и читање, тако и за писање уопште и потребу да један човек пише.


28.1.2015.КРАЉЕВО VIDI У историји црквене и државне дипломатије тешко је наћи пример који се може упоредити са делима Саве Немањића, на његовом путу од монаха до архиепископа која је довела до самосталности српске цркве и до самосталног и слободног краљевства. Он је Србима био први верски поглавар, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просветитељ, лекар...По делу Светог Саве српски се народ препознаје у својој држави, у својој вери, у свом језику, у својим законима и у својој правди...чуло се, између осталог, у - Беседи о Светом Сави коју је, на Светосавској академији у краљевачкој библиотеци, изговорио проф. др Жика Бујуклић.


26.12.2014.СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ/НОВИ САД VIDI У Галерији Културног центра у Сремским Каловцима отворена је изложба - Сремскокарловчани у Великом рату. На отварању су говорили Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду, и мр Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима. Изложба је састављена из више целина. породицама колекционара...Пројекат Знамените личности и установе Сремских Карловаца обухвата низ трибина одржаних у библиотечком огранку Бранко Радичевић у Сремским Карловцима, објављивање зборника радова са поменутих трибина и изложбу са темом Сремскокарловчани у Великом рату, са пратећим каталогом, чиме се обележава јубилеј 100 година од почетка Првог светског рата


16.12.2014.УЖИЦЕ VIDI у препуном Читалишту народне библиоеке Ужице одржана је промоција књиге- КРАЉЕВ БИБЛИОТЕКАР Добросав Ружић (1854-1918) писац, сенатор, министар просвете и пријатељ краља Петра I Карађорђевића.О књизи су надахнуто говорили: мр Слободан Радовић, аутор, Даница Оташевић, уредник издања и мр Маријана Матовић, рецензент.


08.12.2014.БЕОГРАД СТАРИ ГРАД VIDI Дечје одељење „Драган Лукић“ негује дугогодишњу сарадњу са Удружењем за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“ на општини Стари град. Њихови корисници су дугогодишњи чланови библиотеке и за њих, биоблиотекари и васпитачи, осмишљавају и реализују посебне програме прилагођене њиховим потребама. Поводом Дана особа са инвалидитетом, ко Удружење је, и ове године, организовало Инклузивне ставаралачке радионице, у којима су, са задовољством учествовале начелница Библиотеке Стари град Марина Неђић и библиотекарка из Дечјег одељења Анђелка Сувајџић. Радионице су биле инклузивне, креативне и еколошке, а највише успеха су имале радионице израде претмета од дрвета, декупаж, израда предмета од природних и рециклираних материјала, калиграфија, израда накита и ликовна радионица. Особама са различитим врстама и степеном инвалидитета, уз подршку ментора радионица, у изради предмета су помагали ученици основних и средњих школа, студенти и професори факултета и сарадници из друштвено одговорних фирми.


08.12.2014.КРАЉЕВО VIDI Пролетос је одштампана књига - Има ли овде Срба - Милорада Вучелића, директора и главног и одговорног уредника недељникаПечат, некадашњег директора РТС, истакнутог социјалисте и блиског сарадника председника Србије Слободана Милошевића. Међу корицама ове књиге нашло се око три стотине уредничких уводника у Печату, за које је рецензент, проф. др Дарко Танасковић, написао да их - Вучелићеви истомишљеници с радошћу дочекују, док би неистомишљеници морали пажљиво да их читају... На промоције ове књиге у краљевачкој библиотеци, о њој су, осим аутора, говорили проф. др Мило Ломпар, Желидраг Никчевић и др Александар Никчевић.


17.11.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI У организацији Специјалне библиотеке Чиготе, библиотеке Љубиша Р. Ђенић и Вукове задужбине из Београда, у Малој сали Специјалне болнице - Чигота-, представљен је рад Вукове задужбине и часописи Даница и Даница за младе, за 2014. годину. Овај догађај је уприличен поводом обележавања 200 година од објављивања у Бечу (1814) Мале простонародне славеносербске пјеснарице и Писменице сербскога народа по говору простога народа написане, књига које су доказале вредност и значај језичке реформе Вука Стефановића Караџића као и 150 година од смрти овог великог српског просветитеља, утемељивача српског књижевног језика и реформатора правописа.


14.11.2014.КРАЉЕВО VIDI У склопу пројекта Велике речи, Велики рат, у краљевачкој библиотеци је постављена изложба Живи живот – Растко Петровић (1898–1949), коју је приредила мр Ана Гвозденовић. Намера аутор била је да подсети посетиоце на неке чињенице из искуствено богатог живота Раста Петровића, али и његово дело, како књижевно тако и оно које припада визуалним уметностима. Такође, ово је била прилка да се укаже и на могућа, нова читања Растка Петровића, која је донео двадесет и први век.


14.11.2014.ИНЂИЈА VIDI Деветнаести Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића биће одржани 14. новембра 2014. године. Организатор стручно-научног скупа је Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић, а место одржавања Културни центар у Инђији, Војводе Степе 40. Регистрација учесника је од 9 часова, а свечано отварање предвиђено је у 9 и 30. Одлуком Одбора Сусрета библиографа Награда - Душан Панковић, за изузетна остварења у области српске библиографије биће уручена мр Здравки Радуловић, библиографу-саветнику и начелнику Библиографског одељења Народне библиотеке Србије. У радном делу Сусрета библиографа биће саопштено 27 стручних и научних радова библиографа и библиотекара из Србије, Републике Српске и Црне Горе.програм кликом на слику.


7.11.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Управни одбор Интернет клуба, удружења интернет стваралаца Србије, на својој редовној седници 04.новембра 2014. у Љигу, једногласно је донео одлуку да се прихвати предлог Одлуке, Комисије за унапређење и праћење Интернета у науци и култури мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА: На основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу web апликације библиотеке http://www.biblioteka-ljubovija.org.rs и заживљавању у свакодневици глобалне и локалне заједнице у 2014-ој години INternetClub додељује НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „МИЛОВАН ГЛИШИЋ“ ЉУБОВИЈИ - ПЛАКЕТУ - WEB БИБЛИОТЕКА 2014.


23.10.2014.ЛОЗНИЦА VIDI У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници 23. октобра одржан је стручни семинар за библиотечке раднике Мачванског округа на тему "Развојна библиотерапија као вид промовисања креативног читања и њена примена у библиотеци". Библиотекари су кроз интезивно предавање Јелене Митровић из Народне библиотеке Србије, имали прилику да се упознају са појмом развојне библиотерапије, као и са начином примене што ће дати нови квалитет у будућем раду са корисницима. Развојна библиотерапија, као вид библиотерапије уопште, намењен је свеукупној читалачкој популацији. Она им омогућава да креативно и критички мисле да прошире и промене моделе понашања на основу онога што су прочитали, да уче како да комуницирају и како да непрестано раде на свом личном усавршавању.


23.10.2014.БОРАЧ-КРАЉЕВО VIDI Седамнаесторо основаца из села Борач у Гружи, обрадовао је поклон у пробраним књигама, дар наше Библиотеке. Песник Милоје Радовић, својим песмама и причама, приредио је прави књижевни матине, док је Драгана Типсаревић упознала малишане са садржајем поклоњених књига. Неколико тематски пригодних књига поклоњено је новоформираној библиотеци цркве Св. архангела Гаврила, која је споменик културе од изузетног значаја (подигнута 1359) и која, као нарочиту знаменитост, чува рукописне књиге из 19. века.


14.10.2014.КИКИНДА VIDI Народна библиотека - Јован Поповић, Кикинда,поводома Дана библиотеке расписује литерарни конкурс за најбоље радове деце и младих у 2014. години.Радови могу бити писани на српском и на мађарском језику.Рукописи се не враћају. Конкурс је расписан до 7.новембра 2014.године.


10.10.2014.ЉУБОВИЈА VIDI У Љубовији је синоћ промовисана књига “Порекло и родослов фамилија из Горње Буковице” (Јеловци, Миличићи, Равна Гора) аутора Милана Младеновића. Књига је у издању Библиотеке “Милован Глишић” штампана у тиражу од 500 примерака. Штампање књиге суфинансирало је Министарство културе и информисања Србије са 70% средстава (136.000 динара) преко конкурса за објављивање архивске грађе. Књига има 310 страна, садржи родослове 20 фамилија које славе светог Трифуна, има око 200 фотографија и 20 табела са родословима.


03.10.2014.ИРИГ VIDI 51. САБОР БИБЛИОТЕКАРА СРЕМА један је од најстаријих стручних скупова у библиотечкој делатности у Србији. Одржава се већ пола века, увек првог петка у октобру, увек у Иригу. Организатор је Подружница библиотекара Срема, као део Библиотекарског друштва Србије, а домаћин је Српска читаоница у Иригу. У шесту деценију свог постојања, Сабор библиотекара Срема ушао је у петак, 3. октобра 2014. године, када је одржан 51. пут, окупивши сремске библиотекаре и њихове колеге из Београда и Новог Сада. Стручна саопштења била су посвећена двема великим годишњицама – стогодишњици почетка Великог рата и стопедесетогодишњици рођења Бранислава Нушића. Бранка Драгосавац, библиотекар у Библиотеци града Београда, говорила је о страдању фондова јавних библиотека у току Великог рата. Изложбу - Српски књижевници о Великом рату, представила је Милијана Дмитровић Торма. Сваке године Подружница библиотекара Срема додељује Награду Доситеј Обрадовић, установи или појединцу, за унапређење библиотечке делатности, развијање интереса за књигу и писану реч. Овогодишњи добитник је Весна Степановић, библиотекар у инђијској Библиотеци.


25.09.2014.СОМБОР VIDI Тринаеста међународна конференција на тему Први светски рат у култури и библиографији у организацији Филилошког факултета, свечано је завршена посетом учесника конференције Граду Сомбору. У свечаној Сали скупштине града, као домаћини, скупу су се обратили директор Библиотеке Владимир Јерковић и градоначелник Сомбора Саша Тодоровић. Поред учесника конференције предавањима су присуствовали и Владислав Живановић, заменик градоначелника и Немања Сарач, већник за културу... Своје стручне радове о периодици у Првом светском рату скупу су представили Кринка Видаковић-Петров и Александар Петров, након којих је уследила премијерна пројекција филма о ратној кинематографији у Првом светском рату.


18.09.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI Манифестација - Песничке ватре златиборске - одржава се на Шуматном брду код Спомен - обелиска стрељаним партизанским рањеницима на Краљевим Водама и Палисаду 1941. године. На манифестацији ће учествовати око 30 писаца из 22 земље: Азербејџана, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Ирана, Италије, Канаде, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Турске, Француске, Хрватске, Чешке, Шведске, Републике Српске као и наше земље. Ова манифестација ће се одржати уз логорску ватру на Шуматном брду, а песници из целог света обележиће 200 година од рођења великог руског песника Михаила Јурјевича Љермонтова. Стихове Љермонтова говориће истакнути руски глумци, Николај Бурљајев, који је режирао и филм о великом песнику, Елена Николаевна Барзова, као и наши глумци. У петак, 19. септембра 2014. писци ће посетити Библиотеку где ће публика моћи да ужива у стиховима Љермонтова, затим следи митинг поезије у Музеју Старо Село у Сирогојну.


17.09.2014.ВАЉЕВО VIDI Предавање Жељка Јежа, археолога - Црква челника Влгдрага у селу Дићи, било је у много чему откривајуће. Не само у погледу нових момената када су у питању северне границе Српске државе средином 12. века, везаних за Рудничку област, утврђени град Островицу и великаша Влгдрага, већ и када је у питању тек делимично откривена, огромна и масовна некропола у окружењу цркве из 12. века у селу Дићи. Ово налазиште, које обновом цркве и комплетним сређивањем локалитета може постати веома значајан споменички комплекс и пункт Републике Србије је, чини се врхунац археолошке каријере Жељка Јежа, дугогодишњег радника и директора овдашњег Завода за заштиту споменика културе, који је до сада истраживао више праисторијских, античких и средњевековних локалитета и објавио мноштво стручних радова из ове области. Монументалност некрополе, богатство и разноликост хришћанских надгробних обележја са учесталим елементима других култура и обреда је нешто што фасцинира и одудара од до сада познатих искустава.


15.09.2014.ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ VIDI Oтворен 26. међународни Фестивал хумора за децу.Председник општине Драган Алимпијевић симболично предао кључеве града деци Лазаревца. Из текст добродошлице Радмиле Булатовић... Овог пролећа је ( да парафразирам песника) наш свет посивео, смрачио се и наоблачио, а ми, у неверици, пожелимо да смо велика река која ће далеко, у океан, однети све невоље минулих месеци...


12.09.2014.КИКИНДА VIDI Познати књижевник, Мића Вујичић поклонио је месној библиотеци у Мокрину преко 150 књига. Вујичић живи и ради у Мокрину, и на овај начин наставио је добру сарадњу коју има са Народном библиотеком Јован Поповић и свим њеним огранцима. Мића Вујичић је писац, књижевни критичар, колумниста и члан жирија за доделу НИН-ове награде.


29.08.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Недавно је изашла из штампе збирка приповедака - Приче из Љубовије, аутора Драгољуба Пановића Пркета, књига која је још пре свог објављивања привлачила велику пажњу љубовијске читалачке публике. Разлози за ово интересовање не леже само у очигледној чињеници да су књиге са локалном љубовијском тематиком изузетна реткост, већ и у томе што је аутор познат као особа са великим животним искуством, човек који је пропутовао цео свет, али који је нераскидиво остао везан за своје родно место, његов дух и начин живота. У петак, 29. августа, одржана је промоција ове занимљиве књиге у сали СО Љубовија на којој су поред аутора учествовали и глумци аматерског позоришта - Александар Јоковић, који су читали одломке из прича.


25.08.2014.БЕОГРАД VIDI На Одељењу књига о Београду – Завичајном одељењу Библиотеке града Београда, у Сали грбова Београда од 25. августа до 12. септембра 2014. грађанству вароши Београда доступна је изложба - Валожић, Велимир(Wallauch, Laurenz), књижари издавач (Литомишл, 1814 – Београд,1888.)...Валожић од 1853. године, добивши извесне повластице од државе, тргоује књигом и на 17 места у Србији (Ужице, Уб, Крушевац, Пожега...). У Валожићевој књижари се могло купити готово све што је на српском језику штампано. Пословао је са целом Србијом и многим европским градовима (Будимпешта, Беч, Праг, Берлин, Нирнберг, Милано, Париз).


20.08.2014.СОМБОР VIDI У организацији Градске библиотеке Карло Бијелицки у сали Дечјег одељења одржана је више него успешна промоција књиге песама Када се снови сруше, аутора Борислава Косановића. Присутне је поздравио директор Библиотеке Владимир Јерковић, а модератор вечери је била Јелена Вукелиц́. Аутор књиге је том приликом публици представио и прочитао неколико песама из своје збирке. Косановицћу је ово прва објављена књига. Гост вечери је био истакнути писац и књижевник, те добитник многих књижевних награда и признања Миодраг Јакшић.


15.08.2014.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Библиотеци Вук Караџић , одржана је промоција књиге прича - Мирис душе, Пријепољке Сабрије Рачић-Хаџимуртезић. О књизи су говориле Хадија Кријешторац и Саида Мустајбеговић, одломке из књиге је читала Хелена Несторовић. Књигу прича „Мирис душе” са поднасловом У спомен мојој мајци, из Пролога сазнајемо, Сабрија Рачић-Хаџимуртезић, написала је мотивисана деценијском, вештом нарацијом своје мајке. Тако је наратор мајка Азема, креатор усмене приче о својој породици кроз неколико колена, о свему што је по Аземином доживљају историје своје породице за њу вредно спомена и памћења, на непосредан начин, коаутор ове књиге прича.


13.08.2014.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис, позива потомке јунака са Цера, Колубаре, Кајмакчалана, и других бојишта и путева славе и части, да доставе Библиотеци фотографије својих дедова, дописне карте, дневнике и други материјал из периода окупације који имају. Жеља нам је да ту злата вредну грађу скенирамо и објединимо у велико културно и историјско завичајно наслеђе и оставимо потомцима. Та документа су тапије српског страдања и истинског жрвтовања за слободу.Уз позив на сајту библиотеке постављена је изложба и интерсантни запи ЧАЧАК У ВЕЛИКОМ РАТУ.


30.07.2014.КРАЉЕВО VIDI Недавно је, у издању Завичајног друштва, објављена књига - Колоније у Краљеву , др Милана Матијевића. Реч је о насељима грађеним између два рата у нашем граду, популарним колонијама: Официр-ској, Француској, Ратарској, Железничкој, Чиновничкој, Градској, Самачкој... Синоћ је у краљевачкој библиотеци ова књига промовисана. О њој су говорили архитекта Добривоје Рашковић и грађевински инжењер Бранко Радомировић.


25.07.2014.ЧАЧАК - Радионице Лакоћа писања VIDI Ведра лица, звонки гласови, разиграност духа и бескрајна моћ дечје маште обележили су рад литерарних радионица које су у оквиру Летњих дана културе под називом Лакоћа писања одржане у среду 22. јула у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис. Уз подстицај и драгоцену подршку чачанских библиотекара Оливере Недељковић, аутора радионице, Ане Станојевић, Маријане Лазић и Александра Вукајловића, у дружењу и литерарном стваралаштву, уживало је око седамдесет малишана, међу којима је било и оних који лето као гости проводе у нашем граду.


11.07.2014.БЕОГРАД VIDI Потписан је протокол о стратешкој сарадњи и партнерству између Фондације Народне библиотеке Србије и компаније EUnet д.о.о. Протокол подразумева донаторску помоћ EUneta и сарадњу у примени нових знања, технологија, вештина и сервиса ради унапређења рада и заштите Народне библиотеке Србије на интернету. Такође, EUnet ће унапредити онлајн представљање рада Фондације Народне библиотеке Србије на интернету. Протокол су потписали Мирко Марковић, управитељ Фондације Народне библиотеке Србије и Мирјана Росић, директор компаније EUnet д.o.o. Ова сарадња је настала као први пројекат по позиву Фондације запосленима у Народној библиотеци Србије за предлоге иновација и ангажовања Фондације за унапређење рада Народне библиотеке Србије. Фондација Народне библиотека Србије препознаје значај употребе нових технологија у циљу онлајн промоције културе и образовања јер се тиме директно остварује позитиван утицај на раст и развој у тој области, сарадња са бизнис сектором и прикључење позитивним могућностима пројекта КРЕАТИВНА ЕВРОПА.


10.07.2014.ВАЉЕВО VIDI Гост - Дворишта - библиотеке у Ваљеву били су антрополог Бојан Јовановић и књижевни критичар Бранко Пиргић. Они су уприличили ваљевској интелектуалној публици изузетно занимљив разговор на тему културе. Тема - Култура као околни пут, заправо је осврт Бојана Јовановића на конвулзије у савременом друштву. Његова књига под истим насловом бави се феноменом културе и представља у суштини скуп антрополошких огледа. Јовановић настоји да сагледа човека као биће културе и као ствараоца културе који иде парадоксалним путем. Подвиг сваког појединца, па и групације људи је бити културан. Под појмом култура Јовановић пре свега мисли на морал.


09.07.2014.ЉИГ VIDI Обележен је пети рођендан "Дечје библиотеке Слободан Ж. Марковић" У част професору Слободану Ж. Марковићу приређен је програм свих узраста деце од предшколаца до ученика средње школе. Осим слављеника Слободана Ж Марковића рођендан је увеличао и својим присуством и његов ученик Љубивоје Ршумовић коме је ово други пут у посети Љигу.Његова жеља је да повеже са лепотом учења, одрастања и стварања.У публици су била некадашња деца која су га први пут поздравила у Љигу али сада у својству родитеља неке нове деце и неких нових будућих родитеља. Ово је до сада највећа посета једног програма за децу и као и увек уз пуно емоција ту су и нове књиге које је поклонио проф Слободан Ж Марковић и посебно Љубивоје Ршумовић.


1-30.07.ИНЂИЈА VIDI
ШЕМА ЛПЧ
- ЛЕТЊЕГ ПРОГРАМА ЧИТАЊА


22.06.2014.УЖИЦЕ VIDI У холу Народне библиотеке Ужице отворена је изложба радова приспелих на ко кконкурс за графичкидизајн чланских карата библиоеке - ВАШ ДИЗАЈН – НАШ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ.Жири у саставу: Никола Вукашиновић (графички дизајнер), Илија Смиљанић (библиотекар - матична служба) и Катарина Васић ( дипломирани инжењер графичког инжењерства и дизајна) прогласио је победнике Конкурса.


15.06.2014.КРАЉЕВО VIDI Кутак за тинејџере отворeн је на Дечјем одељењу. Отворио га је Урош Петровић, писац за децу. Кутак је настао као резултат пројекта Библиотеке, а финансијски га је подржало Министарства културе и информисања Републике Србије. Ово је нова услуга коју наша установа пружа и у оквиру које ће корисници моћи читати књиге, часописе, стрипове, користити рачунар, слушати музику и звучне књиге, учити стране језике, користити интернет и дружити се.


13.06.2014.ЧАЧАК VIDI Ликовна изложна Пролећни анале, отворена 16. маја 2014, године у оквиру 51. Дисовог пролећа, затворена је 13. јуна уручивањем награда лауреатима. Добитница Медаље Пролећног анала, рад академског вајара Николе Вукосављевића, коју додељује Дом културе је Ранка Лучић Јанковић за композицију Траг и Сенка. Награду Градске библиотеке Владислав Петковић Дис, добила је Ранка Радовановић за рад Између.Жири за награде радио је у саставу: Тамара Огњеновић, Ивона Рајачић Барандовски и Снежана Стаменковић а селектор овогодишњег Анала је Весна Тодоровић


02.06.2014.ЈАГОДИНА VIDI Зборник стручних радова из библиотекарства библиотекарке јагодинске Народне библиотеке Радислав Никчевић које је у десетогодишњем раду написала и презентирала ауторка... Организација библиотека у Поморавском округу упознаје нас са начином рада ових установа, прегледом мреже библиотека за које је матична библиотека Радислав Никчеви", којој припадају општинске библиотеке у Параћину, Ћуприји, Свилајнцу, Деспотовцу и Рековцу са мрежама школских и сеоских библиотека на својим подручјима.


30.05.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI Савет традиционалног Летњег уличног ерског кабареа који се одржава у Чајетини и на Златибору. организује КОНКУРС ЗА НАЈБОЉЕГ АФОРИСТИЧАРА
Ове године тема је:ЈУГОНОСТАЛГИЈА. Радове достављати са пуним именом, презименом, адресом и бројем телефона. Рок за приспеће радова је 15. јул 2014. године. Објављивање одлуке жирија о награђеним радовима је 1. августа 2014. године. Додела награда обавиће се првог или (другог) дана манифестације 8. и 9. августа 2014. године. Организатор преузима права штампања књиге афоризама доспелих по објављеном конкурсу. РАДОВЕ СЛАТИ НА АДРЕСУ:Библиотека Љубиша Р. Ђенић,Златиборска 1 Чајетина или e-mail: ljubisardjenic@open.telekom.rs


29.05.2014.БЕОГРАД - СТАМБОЛ VIDI Међународна конференција Qualitative and Quantitative Methods in Libraries одржана је по шести пут ове године. Представници Библиотеке града Београда активно учествују у раду ове конференције четири године уназад и као потврду доприноса квалитетанама је указано признање између осталог и тиме што имамо, као установа, два члана у Међународном научном комитету Конференције. Домаћин овогодишње конференције био је Универзитет Кадир Хас из Истанбула.Детаљан извештај кликом на слику.


21.05.2014.ЧАЧАК VIDI У цркви Светог Архангела Гаврила у Заблаћу Градска библиотека Владислав Петковић Дис, давала је парастос песнику Дису и жртвама катастрофалних поплава које су задесиле Србију.Песнику „Утопљених душа“, који је рођен у селу Заблаћу 10. марта 1880. године крштен је у месној цркви, а Библиотека традиционално у мају служи парастос. Овога пута свештеник Никола Вукобрат осим песнику служио је парастос свим утопљеним душама настрадалим протеклих дана у незапамћеним поплавама. Парастосу су осим библиотекара присуствовали ученици трећег разреда Основне школе - Владислав Петковић Дис и мештани.


30.04.2014.КРАЉЕВО VIDI Широм планете обележава се значајан јубилеј – 450 година од рођења енглеског писца Вилијема Шекспира, а тако је било и синоћ у краљевачкој библиотеци.Веома инспиративно предавање о томе како су у српским позориштима XIX века на репертоар уведена Шекспирова дела, одржао је млади филолог из Краљева Ненад Радовић...лумци Краљевачког позоришта<, Горица Динуловић и Миле Недељковић, појавили су се као Леди Магбет и Хамлет, и тако обрадовали посетиоце, који у прошлости нису имали пуно прилика да гледају Шекспира.


29.04.2014.ИНЂИЈА VIDI У Народној библиотеци - Др Ђорђе Натошевић, у Инђији, одржан је, састанак Одбора Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића.Одбор је донео одлуку да се 19. стручно-научни скуп посвећен теоријским и практичним аспектима библиографије, који чува успомену на др Георгија Михаиловића, великог српског библиографа, одржи 14. новембра 2014. године. Усаглашен је текст позива за пријаву учешћа на 19. Сусретима библиографа, а такође и донета одлука о расписивању конкурса за доделу Награде - Душан Панковић, која се додељује за изузетна достигнућа у области српске библиографије.Рок за достављање пријава за учешће на скупу, као и предлога за Награду је 30. септембар 2014. године.


29.04.2014.ЧАЧАК VIDI Постоје раднички, ђачки и песнички аутобуси који су понајбоља веза између прва два. Они пружају прилику да се живот гледа на један други начин, а ако деца то на време сазнају за њих ће сваки аутобус бити Стихобус. Такав један песнички аутобус, назван Стихобус превози стихове, лепе речи, смех, музику и весеље, краси Дисово пролеће већ три године и потпуно је јединствен у региону.Ове године, путујући аутобус стихова кренуо је узводно, уз Мораву ка Трбушанима, Пријевору и Горњој Горевници да би се дружење завршило сусретом у ОШ Филип Филиповић у самом Чачку...Детаљи кликом на слику.


15.04.2014.УЖИЦЕ VIDI У уторак, 15. априла 2014. у Народној библиотеци Ужице, одржано је стручно предавање на тему – Улога штампе за младе у раду библиотека. Предавач је био Мирко С. Марковић, библиотекар саветник из Библиотеке града Београда. Предавању о конвенционалним и електронским медијима у служби корисника, маркетингу у библиотекарству који има за циљ повећање интересовања младих за читање, поткрепљено примерима добре праксе, присуствовало је око 40 библиотекара из општинских и школских библиотека Златиборског округа.


13.04.2014.ЈАГОДИНА VIDI У недељу, 13. априла Пчеларско друштво Багрдан из Багрдана је обележило значајан јубилеј, 20. година од оснивања. Том прилоком је одржано стручно предавање за пчеларе на тему Брзи развој пчела за багремову пашу, а пријатељи и сарадници овог Пчеларског удружења су добили Захвалнице, као симбол сарадње и међусобног поштовања.


08.04.2014.ЧАЧАК VIDI Два великана српске поезије, Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, сјединиле су у уторак, 8. априла 2014. године, на -51. Дисовом пролећу, песме бола и поноса, али и књижевни критичар Јован Пејчић, драмски уметник Хаџи Ненад Маричић, ученици Гимназије у Чачку, виолински камерни оркестар Музичке школе и Љубиша Ћирковић, водитељ.Дис и Бојић дали су српској књижевности најлепше патриотске песме настале у балканским и Великом рату у коме су оба трагично страдала 1917. године.


05.04.2014.КЛАДОВО VIDI Стално стручно усавршавање у библиотечко-информационој делатности је нови облик на плану стручног усавршавања библиотечко-информационих стручњака који је утврђен новим Законом о библиотечко-информационој делатности („Сл.гл.РС“, бр.52/11). Законска обавеза запосленог на пословима у библиотечко-информационој делатности је да годишње оствари најмање 6 радних сати сталног стручног усавршавања. У складу са тим, сви запослени на стручним пословима у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово учествују на акредитованом семинару Народне библиотеке - Илија М.Петровић, у Пожаревцу на тему - Упознајте се са виртуелним светом рачунара – информатичко описмењавање. Предавачи су Рената Минић, Катарина Бели и Беба Станковић.


02.04.2014.КРАЉЕВО VIDI Низом програма и радионица, уз учешће великог броја краљевачких ученика, њихових педагога, учитеља и наставника, краљевачка библиотека обележила је 2.април, Светски дан дечје књиге. Овога пута учинили сУ то у сарадњи с београдским Гете институтом који нам је поклонио вредне књиге за учење немачког језика. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан програм Читамо и растемо у којем су учествовали Мила Маринковић Броћић из Гете института, дечји писци Јасминка Петровић и Гордана Тимотијевић и ученици ОШ Четврти краљевачки батаљон. Остале активности видећете кликом на слику...


25.03.2014.ВАЉЕВО VIDI Сусрет са Гораном Гоцићем, овогодишњим добитником награде - Милош Црњански, и НИН-ове награде за роман године, Библиотека је организовала заједно са Гимназијом. Овај програм, организован је у оквиру обележавања Дана Града, 20. марта. Био је то прави културни празник, будући да су награђени роман - Таи - и његов аутор (Горан Гоцић), постали предмет интересовања стручне и лаичке публике. Програм је, осим надасве занимљивог разговора о књизи који је у овој прилици са аутором уприличио водитељ Остоја Продановић, садржао и посебно надахнуто и откривајуће слово о роману, књижевног критичара Милете Аћимовића Ивкова, као и ауторско видео-читање ове књиге које је за ову прилику приредио Јосип Грачанин, те, коначно, сјајно гласовно доношење текста у извођењу глумице Катарине Вићентијевић. Дух ове вечери, усмерен на интелект и лепоту посведочио је поново да су култура и уметност најмоћнији покретачи друштва и бића и подсетио на најбоље дане ваљевске културе, када је онаиницирала укупан развој ваљевског урбаног бића...


16.03.2014.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI ПИШИТЕ, СЛИКАЈТЕ, ПЕВАЈТЕ И РАДУЈТЕ СЕ СА НАМА стога – папир, оловке, боје, ноте и МАШТУ па обрадујте стихом, причом, афоризмом, скечом, сликом, карикатуром, стрипом, сонгом, филмом... тему СМЕХА, СМЕХА ДЕЦИ ! И ове године: посебне награде за радове посвећене сећању на Колубарску битку. На конкурс можете пријавити и учешће имитатора и драмских група (уз видео запис представа). Рок за слање радова је : 20. јун 2014. са назнаком - за Фестивал.


17.02.2014.УЖИЦЕ VIDI Поводом дана државности Србије у Народној библиотеци Ужице отворена је изложба "Ужички крај у првој половини XИX века". Допринос становника ужичког краја у борби за слободу и стварање самосталне и модерне српске државе није био занемарљив. Аутори изложбе Анђа Бјелић и Илија Смиљанић су кроз догађаје и ликове описали славну прошлост, храброст и мудрост становништва Ужица и околине у смутним временима када се Србија ослобађала ропства и постајала модерна европска држава. Изложбу је отворио Драгиша Станојчић.


16.02.2014.КИКИНДА VIDI На Дечјем одељењу Народне библиотеке Јован Поповић најмлађим читаоцима представљен је најновији број обновљеног издања часописа за децу „Невен“. Посебна занимљивост за младу читалачку пиблику је чињеница да се у овом броју часописа „Невен“ налазе текстови који се односе на Кикинду – текст- Веверица у библиотеци, посвећен радионици у библиотеци, као и текст - Знаменитости Кикинде, о кикиндској сувачи, совама ушарама, манифестацији Дани лудаје, Тери…


07.02.2014.КРАЉЕВО VIDI У четвртак, 6. фебруара 2014. године, у Галерији Народног музеја у Краљеву, отворена је изложба - Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор, аутора Снежане Ђенић, историчара и директорке Библиотеке и Босе Росић, етнолога.Отварању је, осим многобројних посетилаца и представника академске јавности Краљева, присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован. "Током читаве српске историје свештена лица имала су значајну улогу у очувању духа светосавља који се није односио само на веру, цркву просвету, већ и на све области културног стваралаштва и живота. У црквеним круговима у томе су се посебно истицали они који су својим високим моралним принципима, врлином и благородношћу оставили трајни траг у памћењу савременика.


06.02.2014.СОМБОР VIDI У сусрет четрдесетогодишњици Домета, а поводом 150 година од смрти Вука Караџића, Градска библиотека Карло Бијелицки поклониће сомборцима часопис Домети штампан 1987. године. Реч је о двоброју под називом Вук и сомборци у којем су текстови Мира Вуксановића, Лазе Костић, Платон Атанацковића, Магалене Веселиновић Шулц, Стевана Васиљевића, Радивоја Плавшића, Радивоја Стоканова и других. Сви заинтересовани Часопис могу преузети на годишњицу смрти Вука Караџић,а у петак 7. фебруара 2014. године, на Позајмном одељењу Библиотеке (Краља Петра I 11).


06.02.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Комедијом - Нек’ му је лака црна земља,после јануарске паузе, почела је нова позоришна сезона у Библиотеци Милован Глишић. Представа, је наишла на добар пријем код многобројне љубовијске публике коју су слатко засмејале две жене, једна - законита, друга - незаконита, њихово различито порекло(једна је урбаног, друга руралног порекла) тиме да једна о покојнику говори све најлепше, друга обрнуто .У комедији су играле Љиљана Благојевић, Соња Кнежевић и Данка Игњатовић.


29.01.2014.ВАЉЕВО VIDI Професор Драган Недељковић приредио је изванредно предавање и разговор на тему - Божанске биљке. Кроз видео презентацију и причу представљене су биљке које свакодневно срећемо и употребљавамо. Публика је имала прилику да чује научне називе биљака који воде порекло по античким божанствима, домаће називе биљака по боговима, као и штошта о биљкама које се користе у обредима, обичајима и лечењу код нашег народа...


10-17.01.2014.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис у Чачку током зимског распуста имаће велики број активности намењених средњошколцима. Једна од тема за коју су млади из овог града показали интересовање јесте (не)насиље. Представници библиотеке ће изаћи у сусрет потребама младих и организаће два догађаја на ову тему.У среду 15. јануара 2014. године - ЗАЈЕДНО ПРОТИВ НАСИЉА, у згради библиотеке одржаће се предавање, дискусија и у виду радионице.У петак 17. јануара 2014. године, одржаће се дискусија и практична вежба - ДИГИТАЛНИ МЕДИЈИ И МЛАДИ...


30.12.2013.НОВИ САД VIDI У понедељак, 30. децембра, у библиотечком огранку Градске библиотеке у Новом саду- Бранко Радичевић, у Сремским Карловцима, отворена је изложба завичајне грађе -Знамените личности и установе Сремских Карловаца. Ова изложба је део истоименог пројекта и тематски прати седам трибина о историјски важним личностима овог краја и две трибине о његовим важним установама. Трибине су се одржавале од 18. новембра до 13. децембра 2013. године, такође у Огранку Бранко Радичевић. Пројекат је финансијски подржала Општина Сремски Карловци. Изложбу је отворио директор Градске библиотеке у Новом Саду, господин Драган Којић. Више о изложби и пројекту - Знамените личности и установе Сремских Карловаца, рекла је руководилац Завичајне збирке Градске библиотеке у Новом Саду Блаженка Марковић.


28.12.2013.КИКИНДА VIDI У Народној библиотеци „Јован Поповић“ представљена је нова збирка песама Звонка Карановића. О књизи је поред аутора говорио и наш познати књижевник, Срђан Срдић. Збирка је, према речима аутора, намењена свима који воле да тумаче и повезују симболе и путоказе, да налазе скривена места и значења у тексту.Звонко Карановић је добитник међународне стипендије за писце 2011. коју додељује Фондација Хајнриха Бела, као и награде Лаза Костић за збирку песама “Месечари на излету” 2012. године.


27.12.2013.КРАЉЕВО VIDI Књига изабраних песама Нине Живанчевић 'Уметност хватања бумеранга', обајављена, иначе, у нашој библиотеци 'Поезија, данас', представљена је синоћ и пред кра љевачким поклоницима песничке речи. О њој и поезији, уопште, ...разговарали су ауторка и Дејан Алексић, уредник наше издавачке делатности. Говорећи о својим стваралачким почецима, Живанчевићева се присетила да је прве стихове написала у једанаестој години живота, у петом разреду основне школе... - Након средње школе определила сам се за студије књижевности. Увече, након завршетка предавања, повлачила бих се у у своју собу и ту бих наглас читала омиљене песнике: Лорку, Габријелу Мистрал, Бајрона, Дилана Томаса...Касних седамдесетих година прошлог века почела сам да се интензивно дружим са Горданом Ћирјанић и Милошем Комадином који су ме убедили да је писање нека вредна ствар...рекла је Нина Живанчевић.


16.12.2013.ВИШЕГРАД VIDI Управа Друштва библиотекара Републике Српске је донијела одлуку да се предстојећи семинар одржи на Јахорини 24 – 25. априлА 2014. године под радним наслово -Библиотека,књига,информација, са следећим подтемама:
- Библиотека као стручни посредник.
- Библиотека установа која омогућава учење.
Позивамо заинтересоване стручњаке да пошаљу сажетак својих радова и кључне ријечи у електронском формату на адресу bibliotekarirs@gmail.com до 28.02.2014. године. Сажетак треба да има од 250 до 400 ријечи, кључних ријечи треба да буде од 3 до 8. Обавјештење о прихваћеним радовима аутори ће добити до краја марта. Програм рада биће објављен на сајту Друштва библиотекара РС – www.bibliotekarirs.orgд о 05.04.2014. године. Котизација за семинар је 50,00 КМ или 25 Є. Предавачи су ослобођени плаћања котизације. Пријаве за семинар од 05.04. до 15.04.2014. године на телефон: 065/069-403 Стојка.


12.12.2013.НОВИ САД VIDI У среду, 11. децембра 2013. године у библиотечком огранку - Петефи Шандор, у Новом Саду, одржано је књижевно вече на мађарском језику. Представљен је првенац познатог мађарског публицисте Јожефа Клема (Klemm József), - 99 хаику. Присутне је поздравила помоћник директора Градске библиотеке у Новом Саду Милица Кирћански. Овом приликом простор се учинио малим да прими све заинтересоване љубитеље поезије. О књизи су говорили: Петер Хајнерман (Heinermann Péter) у име Мађарског читалачког клуба, Пал Лепхафт (Léphaft Pál), графички уредник књиге и Габор Вираг (Virág Gábor), директор - Форума. На флаути је свирала Адриен Пастор (Pásztor Adrienn). Након промоције аутор је потписивао књиге и поклонио лњигу Oгранку.


03.12.2013.НБС БЕОГРАД VIDI Народна библиотека Србије 2013. године обележава јубиларну 40. годишњицу коришћења здања на Врачарском платоу у Београду, дела светски познатог архитекте Ива Куртовића. Данас, зграда Библиотеке представља културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе. У жељи да се јубилеј достојно обележи, односно да се обезбеде средства за постепено решавање акутног проблема смештајних капацитета, покренута је иницијатива за објављивање доплатне поштанске марке - Народна библиотека Србије на Врачарском платоу, 1973-2013. Средства остварена продајом доплатне поштанске марке биће искоришћена за набавку пет комплета компакт-полица за смештај библиотечко-информационе грађе, укупне расположиве дужине од око 2 километра.


29.11.2013.ЧАЈЕТИНА VIDI У оквиру пројекта Пут ка врху, овогодишњи добитник угледног друштвеног признања - Капетан Миша Анастасијевић, за постигнуте резултате у изградњи привредног амбијента Златиборског округа и Србије, у категорији - Најбоља установа у области културе Златиборког округа је библиотека Љубиша Р. Ђенић. Свечана додела признања одржане је у општини Пожега, 29. новембра 2013. године, у присуству лауреата, привредника, медија и гостију. Пројекат - Пут ка врху, осмислила је и већ 13 година успешно промовише вредности предузетничког и друштвеног стваралаштва - Агенција Media Invent из Новог Сада, у сарадњи са београдским и новосадским Универзитетом и привредним коморама Србије.


26.11.2013.БЕОГРАД VIDI Управни одбор Народне библиотеке Србије на седници одржаној дана 26.11.2013 године у 12 часова, једногласно је донео Одлуку о поништавању јавног конкурса за избор управника Народне библиотеке Србије, установе културе од националног значаја објављен у дневном листу Политика дана 26.10.2013. године, због процедуралних недоследности у спровођењу конкурса као и накнадног увида у правни статус организационих јединица установа културе из којих су неки кандидати конкурисали. Због ограничавајућих одредби Статута Народне библиотеке Србије које су довеле до нејасноћа у тумачењу услова јавног конкурса, Управни одбор је одлучио да у сарадњи са колективом и правном службом у наредних десет дана ради на измени и допуни Статута Народне библиотеке Србије.


24.11.2013.КИКИНДА VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић, 22. новембра 2013. године одржане су 35. Песничке стазе Књижевног удружења Кикинде као и додела песничке награде „Милош Шубарички“. Награда се додељује за најбољи циклус песама младог песника. На конкурсу је учествовало 84 песника са 780 песама. Награду је добила Катарина Фиаменго за циклус песама - Нијансе. Награда носи име рано преминулог кикиндског песника Милоша Шубаричког. Додели награда присуствовала је и породица песника Шубаричког.


19.11.2013.ЧАЧАК VIDI Две групе кориснија услуга Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју - Зрачак, посетиле су ових дана Градску библиотеку Владислав Петковић Дис и практично потврдиле договор о сарадњи две установе. Полазници су у Дечијем одељењу разгледали књиге и предмете настале на бројним креативним радионицама и видели електронска издања која нуди Библиотека.Васпитачи из Зрачк“ добили су бесплатне чланске карте и могућност да користе фондове Библиотеке за рад са полазницима, а у наредном периоду реализоваће се више креативних радионица у Дечијем одељењу за лица са хендикепом. Договорено је да Библиотека и Зрачак убудуће заједнички учествовују у пројектима за лица ометена у развоју.


12.11.2013.СОМБОР VIDI Удружење грађана Раванградско пролеће и Градска библиотека Карло Бијелицки приредили су у уторак, 12. новембра, у Српској читаоници „Лаза Костић“ програм који је сав био у знаку осветљавања књижевног портрета Давида Кецмана Даке, песника, прозног писца, есејисте и критичара који живи и ствара у Сомбору. Иако веома плодан стваралац, аутор двадесет до сада објављених књига, уредник и сарадник многих листова и часописа, добитник књижевних награда и друштвених признањ.Његове нове лирске записе са управо завршене књиге поетске прозе, уз музичку пратњу Вишње Давидовић, ученице сомборске Гимназије „Вељко Петровић“, казивала је Цецилија Томић. Владимир Јерковић, директор Библиотеке, и др Стојан Бербер, председник УГ Раванградско пролеће, у завршници овог програма најавили су приређивање сличних манифестација такође посвећених ствараоцима из Сомбора.


09.11.2013.УЖИЦЕ - БОР VIDI Стручни семинар одржан у Народној библиотеци Бор 04. и 05. новембра 2013. године уз присуство 51-ог библиотекара из јавних и школских библиотека са подручја Борског и Зајечарског округа. Овај семинар акредитован је код ЗУОВ-а.Аутори и реализатори програма су библиотекари Народне библиотеке Ужице: Анђа Бјелић, Ратка Вучковић, и Драгослава Родаљевић. Семинару је присуствовао 51 библиотекар из јавних и школских библиотка са подручја матичности Борског и Зајечарског округа. Семинар је реализован захваљујући Министарству културе РС које у оквиру матичних функција финансира континуирано стручно усавршавање библиотекара. Програм семинара је одобрен и вреднован са 16 бодова од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања РС.


7.11.2013.БЕОГРАД - МИРИЈЕВО VIDI У библиотеци - Мома Димић, у београдском насељу Миријево, 7. новембра 2013. читаоцима је представљен роман - Ја у књизи без наслова - Татјане Ранковић. О литерарном дневнику који одише снагом разума и истине, који говори о пријатељству, нади, љубави, породици, животу, праштању, говорили су ауторка и гости: Весна Петровић Урошевић, психолог и шеф Одељења за друштвене делатности у Општини Звездара, Весна Станојевић, директорка Саветовалишта против насиља у породици и координаторка сигурних кућа и Милан Арнаут, директор издавачке куће Алтера. Делове из романа читала је Данијела Ђукић, ученица Седме београдске гимназије. Програм је водила Татјана Судимац.


4.11.2013.ЧАЈЕТИНА VIDI У сали Библиотеке, одржано је књижевно вече и изложба - Милош Црњански - 120 година од рођења. Милош Црњански (Чонград, 26. октобар 1893. - Београд, 30. новембар 1977.) био је српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX века. Истакао се као песник, приповедач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком.Присутнима се најпре обратила библиотекар Љиљана Ракић, која је на самом почетку поздравила све посетиоце ове књижевне вечери и изложбе и између осталог рекла да историја књижевности, а и многи савременици сматрали су Милоша Црњанског револуцијом у поезији и роману. Говорили су да је његово умеће за поетске речи непоновљиво, јер их нико није нашао тамо где их је нашао Црњански...У наставку вечери, ученице Бранка Златић и Марија Брковић су рецитовале стихове Црњанског, а затим је професор српског језика и књижевности и завичајни песник, Јагода Јеремић, говорећи о Црњанском, присутнима навела нека мање позната дела овог великог књижевника.


1.11.2013.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис преузела је богату видео архиву ТВ Чачка од настанка 1999. до њеног стечаја у јуну 2012. године. Захваљујући разумевању Агенције за стечај и стечајног упавника Алексија Калуђеровића, преузето је укупно 933 видео касета и 3.502 ДВД диска. На овај начин изузетна видео грађа трајно ће бити сачувана у Завичајном одељењу Градске библиотеке као вредно културно наслеђе. Од преузете грађе око 530 видео касета и 1.050 дискова сведочи о локалним догађајима и људима који су обележили бурно раздобље на почетку 21. века. ТВ Чачак основана је као општински медиј 1999. године, потом је приватизована а престала је да ради средином прошле године.


28.10.2013.КИКИНДА VIDI ПОВОДОМ ДАНА БИБЛИОТЕКЕ Народна библиотека Јован Поповић, Кикинда расписује Литерарни конкурс за најбоље радове деце и младих у 2013. години по категорија: I – IV разред основне школе, V – VIII разред основне школе, I – IV разред средње школе Радови могу бити писани на српском и на мађарском језику. Жири у свакој категорији додељује прву, другу и трећу награду. Жири има право доделе и специјалних награда. Аутори могу да конкуришу са по једним поетским, или једним прозним радом. Радови треба да садрже следеће податке: назив рада, име и презиме аутора , назив школе и разред који ученик похађа. Рукописи се не враћај КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН ДО 8. НОВЕМБРА 2013. ГОДИНЕ


29.10.2013.ЉУБОВИЈА VIDI После десетак година публика у Љубовији моћи ће поново да присуствује концерту озбиљне музике који организује Библиотека “Милован Глишић”. У уторак, 29. октобра, са почетком у 19 часова и 30 минута у сали Скупштине општине одржава се концерт за виолину, виолу и клавир. Концерт приређују Драгутин Павловић, стални члан квинтета “Монтепиано” и “Гуто Балкан бенда” и Марија Тиосављевић, наставница клавира у музичкој школи “Др. Војислав Вучковић” у Чачку.

26.10.2013.КРАЉЕВО VIDI Његово преосвештенство епископ шумадијски и администратор Епархије жичке – Јован синоћ је Народној библиотеци - Стефан Првовенчани, уручио Орден Светог Деспота Стефана Лазаревића. Одлуку да краљевачку библиотеку одликује, на предлог епископа Јована, донео је Свети архијерејски синод Српске православне цркве. Уручујући Орден директорици Драгани Типсаревић, епископ Јован је рекао да је овај храм књиге одавно заслужио признање.


26.10.2013.ЉИГ - ЦЕТИЊЕ VIDI Kако је утврђено планом пројекта МАНУБАЛК, а како је и потвђено током радних састанака и УО у септембру у Француској, у периоду од 21. октобра до 25 октобра у Црној Гори организована је експертска мисија овог међународног пројекта. Партнер из Црне Горе, народна библиотека - Ђурађ Црнојевић, угостила је једног регионалног стручњака из Србије и једног европског стручњака. Експертизу одабраних рукописа урадила је испред ИНтернет Клуба координатор МАНУБАЛК пројекта за Србију, мр Нада Арбутина, док је Anna Arietta Revithi дошла из Грчке. Грчка није партнер у овом пројекту, али с обзиром на висок ниво очекиваних експертиза и анализа, г-ђа Ревитхи је позвана као европски признати конзерватор. Представник CCL-а и технички координатор био је Richard van Deusen.


22.10.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу представљене су две књиге кратких прича аутора Јелене Ленголд под називом „У три код Кандинског“ и Михајла Пантића под називом „Ходање по облацима“, у издању издавачке куће „Архипелаг из Београда. Разговор са гостима водила је Беба Станковић, директорка Библиотеке. Јелена Ленголд је, поред бројних књижевних признања, добитница Награде за европску књижевност 2011. године. Михајло Пантић је универзитетски професор и добитник награда „Бранко Ћопић“, „Иво Андрић“ и др. Аутори су говорили о процесу настанка приче, умећу приповедања, креативном писању, књижевним узорима у класичној и савременој књижевности.


17.10.2013.ИНЂИЈА VIDI Управни одбор Народне библиотеке "Др Ђорђе Натошевић" у Инђији донео је одлуку да и ове године, поводом Међународног сајма књига у Београду, омогући грађанима општине Инђија бесплатно учлањење у Библиотеку. Акција ће трајати у периоду од 28. октобра до 02. новембра 2013. године, у централној градској Библиотеци као и у огранцима у насељима општине. Чланство ће трајати наредних 365 дана. Лица која су раније била или су сада чланови Библиотеке морају вратити позајмљене књиге и измирити све обавезе које имају према Библиотеци.


15.10.2013.ОВЧА - БЕОГРАД - ЉИГ VIDI Огранак Библиотеке "Милутин Бојић" у Овчи, у уторак 15. октобра 2013. био је домаћин великог библиотечког сусрета, који је организован заједно са Интернет клубом из Љига. Угледне колеге из света библиотекарства одржале су предавање „Мала прича о великим библиотечким догађајима у 2013“, и пренеле окупљенима најновије трендове у бранши. Посебну димензију овом догађају дала је чињеница да је предавање могло да се прати у целом свету захваљујући директном преносу на интернету.


14.10.2013.БЕОГРАД VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда14. октобра2013.је отворена изложба „БАЛКАНСКА ФИЛ-ХАРМОНИЈА - Трагање за дизајном старога света на Балкану“ аутора Предрага Ложаића. Он је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду на Одсеку за вајарство код професора Славољуба Цаје Радојчића. Учествовао је на више самосталних и групних изложби.


10.10.2013.СОМБОР VIDI Дигитализација и комуникација је пројекат Градске библиотеке Карло Бијелицки за који је Национална служба за запошљавање одобрила средства за ангажовање пет лица средње стручне спреме на три месеца. Ангажовани су обављали послове обраде скенираних страница, креирања и уноса у базу података, те послове маркирања и израда база: наслова текста, аутора и именског регистра. Дигитална збирка Градске библиотеке обогаћена је са 10.000 дигиталних страница часописа Голуб, новина Глас народа, Наше новине, Родољуб и Сомборске новине.


03.10.2013.КИКИНДА VIDI У четвртак 3. октобра у Народној библиотеци „Јован Поповић“ одржана је изложба кикиндског уметника Лајоша Карачова. Изложбу је отворио Душан Дејанац, о сликару је говорила Марија Танацков, а у програму је учествовао и гајдаш Бранислав Зарић. Карачов је рођен 1923. године у Кикинди. Његовим цртежима доминирају портрети и пејзажи везани за панонско поднебље. У том приказивању слика прошлости и портретисању набораних лица присутна је наглашено натуралистичка димензија која носи печат ауторовог сензибилитета и личне мотивске и емотивне опредељености. Био је учесник многих ликовних колонија као и групних изложби. Имао је више самосталних изложби у земљи и иностранству.


01.10.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI У организацији Народне библиотеке - Илија М. Петровић, у Пожаревцу, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства културе и информисања РС, одржана је четврта по реду манифестација - Дани Слободана Стојановића. Првог дана представљена је награђена драма Мирка Милорадовића - Патка за понети (2012.) и зборник радова - Прозно стваралаштво Слободана Стојановића (2012.) прошлогодишњег Конкурса. Проглашен је и победник овогодишњег Конкурса - Тихомир М. Стевановић из Младеновца са драмом - Тајна и мале лажи. Манифестацију је отворила Беба Станковић, директорка Библиотека, а у програму су учествовали: Радомир Путник, Драгомир Антонић и Миомир Петровић. Писмено обраћање Мирка Милорадовића, који је био спречен да присуствује, прочитала је Беба Станковић, директорка Библиотеке.


28.09.2013.СТАРО ЛАНИШТЕ - ЈАГОДИНА VIDI Љиљана Вулић из Старог Ланишта, корисник АгроЛиб пијаце, која се бави израдом асура је 23. септембра 2013. године уприличила малу свечаност поводом проширивања своје производње асура...Љиљана има свој профил на АгроЛиб сајту у оквиру Агролиб пијаце (http://www.agrolib.rs/pijaca/) и њен приватни посао са израдом асура је почео да се развија када је постала корисник сервиса АгроЛиб пројекта. Конкурисала је за подстицајна средства код Националне службе за запошљавање и почела са производњом. Поред тога, она поседује и сертификат за израду производа старог заната. Као успешни корисник Агролиб сервиса, од библиотеке је добила и бесплатне визит картице и флајере.


27.09.2013.ЉИГ-БЕОГРАД VIDI Универзитетска библиотека - Светозар Марковић, из Београда и Интернет клуб из Љига, склопили су Протокол о програмској сарадњи и међусобној подршци у остваривању циљева Дигиталне агенде Србије. Универзитетска библиотека и Интернет клуб ће заједнио радити на реализацији програма и пројеката који су зановани на стратегији обухваћеној Дигиталном агендом Србије.


27.09.2013.КРАЉЕВО VIDI у организацији Народне библиотеке Стефан Првовенчани и Народног музеја из Краљева одржана промоција књиге - Српска књижевност и политика (1945-1991) – главни токови, др Косте Николића. Ова се књига, у издању београдског Завода за уџбенике, бави односом књижевности и политике , у повратној вези, политичким ангажманом писаца, сагледаним и описаним кроз њихов лични став и кроз уметничка дела и најважнијим садржајем српске књижевности – историјом српског народа. Тај однос се прати од завршетка Другог светског рата и успостављања новог друштвеног и политичког поретка у Југославији и Србији, све до слома југословенске државе. О књизи су, осим аутора др Косте Николића, говорили историчари мр Небојша Јовановић и др Драгомир Бонџић.


19.09.2013.ЉУБОВИЈА VIDI Матична служба Библиотеке шабачке, у склопу својих активности везаних за стручно усавршавање библиотекара, организовала је 19. септембра 2013. године стручни семинар под називом - Web окружење савременог библиотекара. Библиотекарима јавних библиотека Мачванског округа, као и матичне библиотеке, тему је приближила Весна Вуксан, библиотекар Универзитетске библиотеке Светозар Марковић. Из излагања издвајамо речи да - Популаризација Интернета у друштву и развој инфраструктуре покреће даљи развој друштва базиран на знању...


18.09.2013.БЕОГРАД VIDI У Библиотеци града Београда 27. септембра 2013, већ трећу годину за редом одржан је финални део манифестације Ноћ истраживача. У склопу „Велике научне авантуре“Библиотека је угоститила две поставке. На платоу испред Библиотеке истраживачи из области неуро наука су са посетиоцима упражњавати „Ментални фитнес“ и показали им зашто мозак треба да посматрамо попут мишића и да га стално терамо да ради задатке на најразличитијим нивоима.


03.09.2013.КРАЉЕВО VIDI Недавно је на Берановцу, у близини Краљева, отворен Дневни центар за стара лица о којем се стара градска самоуправа у сарадњи са Центром за социјални рад, матарушким Геронтолошким центром и удружењем грађана - Продор. Средства за изградњу Центра обезбедила је Европска унија. Како се у документима наводи - циљ овог пројекта је допринос решавању проблема избеглих и расељених лица кроз успостављање система пружања ефикасних и квалитетних услуга за стара лица у складу са принципима развоја локалних услуга социјалне заштите и унапређење квилитета живота старих лица...

19.08.2013.ЧАЧАК VIDI Часопис - Дисово пролеће, од 1971.године је хроничар истоимене манифестације која се у славу песника Владислава Петковића Диса и савременог песништва одржава у Чачку. Најпре у форми новина, а од 1997. као часопис, „Дисово пролеће“ је пропратило сва дешавања на Дисовим свечаностима које су ове године, од 5.марта до 31. маја, напуниле, и свечано обележиле, пола века трајања. Организатор манифестације и издавач часописа је Градска библиотека - Владислав Петковић Дис. Број 44. - Дисовог пролећа, изашао је на 82 стране, а главни и одговорни уредник је Даница Оташевић, директор манифестације и Градске библиотеке.


15.08.2013.ВАЉЕВО VIDI ТЕШЊАРСКЕ ВЕЧЕРИ - Књижевни портрет Светлане Велмар Јанковић - Иако ће многи помислити да о Светлани Велмар Јанковић нема шта ново да се каже, књижевни критичар Милата Аћимовић Ивков је истакао је да је то жена сведок једног времена, да је ослушкујући гласове прошлости свима нама дала у задатак да ову земљу оставимо бољу својим потомцима. Ту борбу за боље сутра, по њеном мишљењу, теба водити кроз културу а борбу треба да спроводи грађанска Србија која је у овом тренутку готово уништена. Светлана сматра да смо и по питању државности последњих 100 година отишли поприлично уназад, а да су нас ратови деведесетих практично срубили као нацију. Моралне вредности су потпуно измењене, јер се оно што није вредно високо котира. Такође је изразила веру у енергију појединца и нације, ако не у овом тренутку, онда у неком следећем...


14.08.2013.КРАЉЕВО - БЕОГРАД VIDI Зборник - Гојко Ђого, песник, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани, промовисан је јуче у Римској дворани Библиотеке града Београда. Велики број поштовалаца дела прошлогодишњег добитника - Жичке хрисовуље, медијских делатника и јавних личности присуствовао је овом књижевном програму. Најпре је приказан кратки филм о претходном Жичком духовном сабору, чији су аутори Дејан Алексић и Иван Спасојевић, а затим се присутнима обратила Драган Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке која је, уједно, најавила и предстојећи Сабор.


08.08.2013.ЛАЈКОВАЦ VIDI Истакнути књижевник Радован Бели Марковић овогодишњи лауреат, деветнаесте по реду, Награде - Рамонда Сербика, која се традиционално додељује током одржавања Књижевне колоније у Сићеву. Награда се додељује за целокупно дело, а Бели Марковић се својим стваралачким дометима и препознатљивим делом издваја и чини да српска књижевност постане богатија још једним књижевним генијем. Свечано уручење награде лауреату биће одржано 13. или 14. септембра 2013. године у Градској кући у Нишу.


30.07.2013.СОМБОР VIDI Лето и почетак јесени ће у Дечјем одељењу Градске библиотеке Карло Бјелицки бити облежени занимљивим и едукативним садржајима из области психологије. Удружење Психолошки центар - СЕЛФ ће у сарадњи са Библиотеком, као и уз подршку сомборске Канцеларије за младе, организовати серију психолошких трибина намењених младима. На овим трибинама ће млади суграђани имати прилике да се информишу о важним темама из области менталног здравља, као и да директно постављају питања стручњацима из ове области. Овај програм представља наставак и проширење сарадње између дечијег одељења Библиотеке и Психолошког Центра – СЕЛФ, која траје од прошле године покретањем бесплатног онлајн.психолошког саветовања на Интернет презентацији www.biblionica.rs – МОЈ ПСИХОЛОГ. Ово саветовалиште успешно ради од прошле јесени, омогућавајући младим Сомборцима, али и онима који живе у околним местима, да добију бесплатну професионалну психолошку подршку, информације или савет.


19.07.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI Незапослена лица и пензионери ће моћи од 1. октобра да се информатички описмене у радионицама које ће се одржати у пожаревачкој библиотеци Илија М. Петровић. Радионице ће се организовати 3 пута недељно и то понедељком, средом и петком у трајању од 2 сата. Употреба интернета, мејлова, коришћење скајпа, само су неке од планираних активности током двонедељне обуке. Због ограниченог простора и броја рачунара којима располаже библиотека, планирано је да се предавања организују у две групе.


14.07.2013.СОПОТ - НЕМЕНИКУЋЕ VIDI организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке Милован Видаковић, Градске општине Сопот и Црквене општине Неменикуће ове године одржала се по осамнаести пут манифестација посвећена првом српском романописцу Миловану Видаковићу. Манифестација се састојала из два програма. Најпре је на Ивањдан, 7. јула, одржан програм Под липама манастира Тресије, уз учешће драмске уметнице Вјере Мујовић која је казивала стихове Десанке Максимовић, и Ћачке радионице Библиотеке Милован Видаковић, која је извела поетско-музичку тачку Добро нам дошао Ивањдане!. На Петровдан, 12. јула, у порти цркве у Неменикућама, одржан је други програм, под називом Петровдан у Неменикућу. У програму су учествовали драмски уметник Танасије Узуновић, академик Матија Бећковић, вокални солисти Оливер Њего и Мерима Његомир и КУД Шумадија. Овом приликом дат је и помен Миловану Видаковићу који је служио владика шумадијски Господин Јован.


12.07.2013.ЉИГ VIDI ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕЧЈЕ БИБЛИОТЕКЕ СЛОБОДАН Ж. МАРКОВИЋ У суботу 12. 07.2013 године обележен је први рођендан - Дечје библиотеке Слободан Ж. Марковић У част професору Слободану Ж. Марковићу приређен је програм ученика основне школе Сава Керковић, под називом - Пуцкетају очи ко да су од грања! чији је аутор Милоје Радовић, песник и библиотекар из Краљева. Имендану је присуствовао лично професор Марковић који је пожелео да библиотека буде увек пуна љишке деце. Програм је реализован у оквиру Љишког културног лета и најава је нових садржаја на традиционалној манифестацији - Косидба на Рајцу, која је стиховима о природи и живописним костимима деце извођача показала да мале средине имају ВЕЛИКО СРЦЕ за драге људе у свом завичају.


02.07.2013.ВАЉЕВО VIDI ОТВОРЕНА 27. СЕЗОНА ДВОРИШТА - Гостовањем књижевника, преводиоца и издавача Владислава Бајца вечерас је отворена 27. сезона - Догађања у дворишту. Књижевно дело Владислава Бајца представљено је са нарочитим освртом на скоро објављену књигу - Гастрономадске приче. О овом изванредном књижевнику говорио је књижевни критичар и главни и одговорни уредник Архипелага - Гојко Божовић. У лепој и пријатној атмосфери дворишта Библиотеке, уз пажљиву публику, гости су говорили веома надахнуто, а нарочито је био инспиративан и разговорљив Владислав Бајац. Говорио је о својим делима, начину писања, својој урођеној знатижељи, путовањима, историји.


17.06.2013.КРАЉЕВО VIDI Жичка хрисовуља - Петру Цветковићу. Жири краљевачких писаца, у саставу Дејан Алексић, Милош Милишић, Живорад Недељковић, Горан Петровић и Драган Хамовић (председник) обелоданио је име овогодишњег добитника награде Жичка хрисовуља која ће бити уручена на Преображење Господње у манастиру Жичи, на самој завршници Жичког духовног сабора 2013. Ову престижну награду завредио је песник Петар Цветковић, за поезију што спреже незнатне појаве из живота са слојевитим знаковима културе.


16.06.2013.ЉУБОВИЈА - НОВИ БЕЧЕЈ VIDI Глумци Аматерског позоришта “Александар Јоковић” по први пут су играли представу “Покојник” на страни. У петак, 14. јуна успешно су гостовали у Новом Бечеју, где су учествовали на манифестацији “Тиса река љубави”. Представу “Покојник” на отвореној сцени поред Тисе пратио је велики број гледалаца, који су наше аматере наградили бурним аплаузима. Гостовање у Новом Бечеју реализовано је у сарадњи са Туристичком организацијом и Домом културе из овог града. Следеће гостовање глумци Аматерског позоришта - Александар Јоковић, које делује у саставу Библиотеке -Милован Глишић, имаће 25. јуна у Осечини.


14.06.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Библиотечки радници Срема, окупљени у Подружницу која је саставни део Друштва библиотекара Србије, редовно се окупљају, раде и друже. Сваке године домаћин и организатор Годишње скупштине је друга сремска библиотека, а редослед је утврђен азбучним редом седишта библиотеке. Народна библиотека Доситеј Обрадовић из Старе Пазове биће домаћин овогодишњој Скупштини библиотекара Срема. Скупштина библиотекара Срема одржаће се у петак, 14. јуна 2013. године у просторијама Народне библиотеке Доситеј Обрадовић у Старој Пазови.


04.06.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries - Дирeктoркa Народне библиотеке 'Илија М. Петровић' Пожаревац - Беба Станковић, нa прeдлoг члaницa и дoсaдaшњe рукoвoдeћe, кoлeгиницe Maриje Кoтeрa, изaбрaнa је дa рукoвoди ИФЛA Спeциjaлнoм интeрeснoм групoм - IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries, у пeриoду 2013 - 2015. гoдинe. Прeузимaње дужности је нa oвoгoдишњeм ИФЛA кoнгрeсу, у aвгусту мeсeцу.


30.05.2013.КРАЉЕВО VIDI На Дечјем одељењу библиотеке у Краљеву је одржан програм у којем су учествовали полазници Књижевне радионице, најмлађи и најстарији. Заправо, ово вече пуно емоција и стихова било је посвећено матурантима Књижевне радионице, онима који наредне школске године крећу у средњу школу.Њихове стихове настале у Књижевној радионици читали су малишани који настављају с радом и дружењем у Библиотеци. Свако од наших матураната је, за своје доба, песник с већ препознатљивим стваралачким изразом, с прегрштом награда и признања с фестивала посвећених дечјем књижевном стваралаштву. Сигурна сам да ће неко од њих једног дана постати песник за читанке и антологије. Ми се данас растајемо, али за њих ће Књижевна радионице и даље отворена, сваке среде од 18 часова – рекла је Гордана Тимотијевић која уз асистенцију Иване Борисављевић, руководи Књижевном радионицом.


30.05.2013.УЖИЦЕ VIDI Поводом Светског дана комшија, у четвртак, 30.05.2013. год. у холу Народне библиотеке Ужице отворена је изложба - ВИ ЗАБОРАВЉАТЕ, АЛИ МИ ЧУВАМО аутор Бојана Маринчић. На изложби ће се наћи предмети које су корисници заборавили протеклих пар година у Библиотеци. Сви који препознају експонате моћи ће да их понесу са собом уз одговарајућа документа. Изложба ће трајати до петка 7.06.2013. Тог дана драге комшије библиотеке од 12:00 - 19:30 сати су имали прилику да се освеже уз кафу, чај и бомбоне на платоу испред Библиотеке .


24.05.2013.БЕОГРАД VIDI Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" обележила је 92 године рада отварањем изложбе - Дени Дидро - 300 година од рођења.Проф. др Жарко Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја отворио је изложбу „Дени Дидро – 300 година од рођења“. Госте Библиотеке је поздравио управник проф. др Александар Јерков. Проф. др Јелена Новаковић са Филолошког факултета Универзитета у Београду говорила је о делу Денија Дидроа, а Даница Филиповић, библиотекар-саветник и аутор изложбе представила је оригинална издања Дидроових дела из фонда старе и ретке књиге Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ које посетиоци могу да виде на изложби.Дан св. Ћирила и Методија, 24. мај, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ дочекала је ове године, када пуни 92 године рада, као установа културе од националног значаја. Овај изузетан статус Библиотека је добила одлуком Министарства културе Републике Србије.


16.05.2013.ЉИГ VIDI У сусрет стогодишњици Првог светског рата и великој победи српске војске у Колубарској бици, Црква Љиг организовала је представљање књиге „Ратни другови“ Станислава Винавера. О Винаверу и његовом делу говорили су Надежда Винавер, професор Београдског универзитета у пензији, Јован Пејин, бивши директор Архива Србије и академик Милован Данојлић. Винавер је био један од 1300 ђака каплара који су се борили у Колубарској бици 1914. години као борци чувеног Скопског ђачког батаљона.


14.05.2013.НОВИ САД VIDI У Дневном боравку за децу са поремећајем у понашању Центра за социјални рад Града Новог Сада, у Улици Змај Огњена Вука 13–17 почеле су прве радионице пројекта ПОД КРОВОМ КЊИГА. Претходно су волонтери ангажовани на пројекту „Под кровом књиге” посетили су сервис Цврчкотека - Удружења за помоћ МНРО Града Новог Сада, а потом су, заједно са децом и васпитачима, обишли Библиотечки огранак - Жарко Зрењанин, на Новом насељу, где ће током наредних осам месеци водити једночасовне литерарно-креативне радионице са децом.


10.05.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Знаменити Срби, Динар наш новац и Мој буџет и ја називи су радионица које су у петак 10. маја одржане на дечијем одељењу библиотеке "Димитрије Туцовић" у Лазаревцу. Радионице су одржали запослени у Одсеку за едукацију Центра за посетиоце Народне банке Србије. У три термина деца и омладинци слагали су пазле осам оптицајних новчаница и учили о знаменитим личностима које се налазе на тим новчаницама, представљен им је динар кроз историју, од српског средњевековног до оптицајног новца и учили су да креирају породични буџет савлађујући појмове трошења, задуживања и штедње.


06.05.2013.ЈАГОДИНА VIDI Јагодинска библиотека учествовала је на једној од највећих конференција за библиотекаре Global Libraries Peer Meeting (PLM) у Кејптауну, Јужноафричка Република. На једној од панел дискусија, пројекат АгроЛиб Ја представљен је владиним и невладиним организацијама, представницима министарстава и библиотекарима из преко 30 земаља света.Тема овогодишње конферениције је Иновативне библиотеке сутрашњице: укључивање корисника, сервиси за локалне заједнице и унапређење ресурса. Конференција се састојала од сесија, панел дискусија, трибина и посета библиотекама у Кејптауну. Циљ саме конференције био је унапређење знања учесника везано за иновације у програмима библиотека и њихова примена.


29.04.2013.БЕОГРАД VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда у понедељак, 29. априла 2013. године отворена је изложба осликаних дрвених јаја и слика са мотивом осликаних ускршњих јаја под називом „AB OVO –праискон као биће слике“ сликарке Данице Басте. Изложбу је отворио ликовни критичар Срето Бошњак. Изложени радови су настали у периоду 2012. и 2013. године и посвећени су највећем хришћанском празнику Ускрсу. Рађени су комбинованом техником


27.04.2013.КОВАЧИЦА VIDI Поводом Светског дана књиге и ауторских права Општинска библиотека Ковачица је опет награђивала бујну фантазију својих читалаца преточену на папир или посредством ИТ технологије. На пети по реду књижевно-информатичког конкурсу ,,Ковачички мозаик 2013.’’ пристигло је 113 књижевних радова на српском, мађарском и словачком језику, као и рекордан број ПоwерПоинт презентација, њих 83 од чак 105 аутора. И ове године оцењивао је стручни жири у саставу: Катарина Стано професорка словачког језика из Ковачице - председница жирија, и професорке чланице жирија - Илона Мразница из Дебељаче и Соња Лончар из Ковачице, за радове на мађарском и српском језику. Комисију за Поwерпоинт радове чинили су професор информатике у пензији Самуел Краљовски - председник комисије, професорка информатике Флорина Велић Бабуц из Уздина и Дарко Кришан, систем администратор у Општинској управи из Ковачице.


24.04.2013.КРАЉЕВО VIDI Поводом Светског дана књиге, краљевачки библиотекари и писци изнели су свој еспап на пијачне тезге, истакавши натпис - И читање је храна. Понуде су биле стиховане: Књиге од доброг рода,/ Са географским пореклом,/На једном истом месту/ Са кромпиром и цвеклом... Затим : Неће шкодити ником/ Корице тврде и меке,/ Расле под стаклеником/ Народне библиотеке... Посетиоцима Градске пијаце углавном су нуђене књиге са издавачким знаком Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева, али и светски класици попут Достојевског, Кафке, Балзака...Песник и уредник издавачке делатности, Дејан Алексић, показао се и као вешт продавац. Уз поврће, воће, месо,/ И производе кравље,/И књигама нађите место/ јер су добре за здравље... купцима је објашњавао Алексић.

24.04.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Библиотека Димитрије Туцовић је на посебан начин обележила Светски дан књиге. Тог дана су сви посетиоци и читаоци имали посебне погодности при упису или надокнади за неблаговремено враћање књига. Посебан и оригиналан програм је осликавање књижевног лика на зиду Одељења за одрасле, па ће Дон Кихот и Санчо Панса дочекивати све будуће читаоце. Осликавање је урадио наш суграђанин Душан Рајшић, академски вајар, а за локалне медије и све присутне је о значају књиге и читања говорила Радмила Булатовић, уз закључак да - ко се држи књиге, не посрће у животу!.


23.04.2013.БЕОГРАД VIDI Поводом обележавања Светског дана књиге у Библиотеци града Београда отворена је изложба посвећена Десанки Максимовић. Изложба је приређена поводом 20 година од смрти и 115 година од рођења песникиње (која је свечано отворила Библиотеку града Београда). У излозима Библиотеке града Београда, као и у Позајмном одељењу, приказани су најважнији моменти из живота и стваралаштва песникиње. На великим плакатима налазе се одабране фотографије, целе песме и одломци из различитих периода стваралаштва. У Позајмном одељењу Библиотеке изложена су и стара и ретка издања њених књига.

23.04.2013.НБС-БЕОГРАД VIDI Амбасада Канаде у Републици Србији поклонила је Народној библиотеци Србије 2.813 књига, 372 часописа и 209 јединица посебне грађе. Његова Екселенција, амбасадор Канаде, Роман Вашчук и в.д. управника Дејану Ристићу обавили су симболичну примопредају поклона у простору испред централне читаонице.


12.04.2013.ЈАГОДИНА VIDI На промоцији најновијег романа Ковиљке Смиљковић (издавач - јагодинска библиотека), осим рецензента, Милуна Васића, публици се обратио и јагодински новинар и књижевник, Живорад Жорђевић. Инспирисан причом романа Живорад је надахнуто говорио о писању, стварању, книжевности...Одабране одломке из књиге читао је Добрица Милићевић, новинар, док је сама ауторка изнела своје мотиве и пориве да пише и објављује. Као заједнички именитељ целе ове лирске, поетичне вечери може послужити цитат с почетка романа Њен амерички сан: - Да би постојало пријатељство, људи треба да верују један другом, а да би веровали треба да су пријатељи (Толстој).


08.04.2013.СОМБОР VIDI СВЕТСКИ ДАН РОМА 8. АПРИЛ-Канцеларија за питања Рома Града Сомбора, Градска библиотека Карло Бијелицки и Туристичка организација Града Сомбора приредили су у просторијама Дечје библиотеке програм поводом Светског дана Рома.Деца су изводили скечеве, рецитације и слушали поучне приче о Ромима. Представљени су историјски симболи Рома, између осталог се издвојила прича о виолини. Деца су могли сазнати нешто и о Индији као прапостојбини Рома. За музички програм били су задужени виолинисти Манујел Богдан и Себастијан Балог, ученици Музичке школе Петар Коњовић...Такође, одржано је и ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ И КУЛТУРЕ РОМА на коме су учествовали в.д. директора Градске библиотеке Карло Бијелицки, Владимир Јерковић, координатор Канцеларије за питања Рома Града Сомбора, Зоран Калањош и Вања Узелац.Крај програма Светског дана Рома обележио је својим музичким наступом виолиниста Давид Бошњак.


24.03.2013.БЕОГРАД-ОСЛО VIDI У Државном архиву у Ослу крајем марта одржана је почетна конференција пројекта LoCloud. Трогодишњи пројекат LoCloudкоји води MDR из Лондона уз коориднацију Државног архива Норвешке окупља 33партнера из 26 земаља ЕУ,Норвешке, Турске и Србије чији је једини представник Библиотека града Београда. Укупна вредност пројеката је 4,25 милиона евра. Подељен је у седам радних пакета.Библиотека града Београда учествује у свих седам радних пакета.


24.03.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У Љубовији је одржана премијера етно филмова Добривоја и Добриле Пантелић, филмских аматера из Доњих Брезовица код Крупња. Приказани су филмови “Изнад Сокола Лазе, Борка и Витомир” и “Кантар”. Пројекцију је пратило преко 200 гледалаца, који су уживали у најновијим остварењима познатог филмског брачног пара. Добрила и Добривоје Пантелић награђени су прошле године по осми пут “Сребрним пастиром” за филм “Међа” на фестивалу аматерског филма у Кучеву, а за сада су и једини аматери са плакетом Југословенске кинотеке за допринос у очувању традиције на филмској траци.


21.03.2013.КЛАДОВО VIDI Библиотека Центра за културу Кладово у сарадњи са наставним особљем и ученицима школе Вук Караџић“ у Кладову обележава 21. март – Светски дан поезије. Поетски празник биће посвећен Десанки Максимовић и јубилеју великој српској поетеси. 2013. година је година када се навршавају две деценије од њеног упокојења, стога су многобројни програми у знаку дела и велике културне заоставштине Десанке Максимовић. Од како је УНЕСЦО 1999. године установио 21. март као Дан поезије, тога дана се широм света одржавају манифестације у част, како многи тврде, краљице писане речи. - Сврха проглашења Светског дана поезије јесте допринос промоцији читања,писања, објављивања и учења поезије у читавом свету,као и подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрет


07.03.2013.УЖИЦЕ VIDI Прва награда овогодишњег конкурса "Милутин Ускоковић" за најбољу необјављену приповетку на српском језику, који је расписала Народна библиотека Ужице, припала је Милкици Милетић из Чачка за причу "Врша". Другу награду добио је Слободан Шекарић из Ужица за причу "Матори", а трећу Радосав Стојановић из Ниша за причу "Глас Илије Куклина". Осим њих, који су награђени новчаним износима од по 30.000, 20.000 и 10.000 динара и чије ће приче бити објављене у часопису Међај, још седам аутора (Слободан Шекарић, Милош Јововић, Томислав Ђокић, Александар Ђуричић, Тања Ђурђевић, Мирјана Ранковић и Момчило Бакрач) награђено је такође обављивањем прича у истом часопису. На овогодишњем конкурсу, који носи име зачетника модерног српског романа и који је рођен у Ужицу 1884. године, како је саопштио Иван Ршумовић, директор ужичке Народне библиотеке, пристигло је 56 приповедака 36 аутора из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Немачке.


28.02.2013.БЕОГРАД VIDI У понедељак 28. фебруара 2013. године у Римској дворани Библиотеке града Београда почео је циклус предавања „У години јубилеја ДНК: неколико слика из живота слављеника“. Предавања ће бити одржавана сваког четвртка у марту месецу са почетком у 19 сати. Циклус је организован у сарадњи са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.


26.02.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI У уторак 26. фебруара у свечаној сали лазаревачке библиотеке представљена је Вукова задужбина и часопис Даница. Пред око шездесетак посетилаца, од чега су највећи број чинили ученици Гимназије и њихови професори, о историјату и значају Вукове задужбине говорио је управник Славко Вејиновић.Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине говорио је о Даници за 2013. годину. Нарочито је инсистирао на значају Данице за формирање савремене духовности као дела идентитета српског народа и државе. Нагласио је да је овај број окренут, између осталог, догађајима везаним за балканске ратове и према културном и духовном стваралаштву заграничних Срба. Питања посетилаца су се најчешће односила на актуелну ситуацију и догађања везана за положај и статус српског језика, ћириличног писма и настанак нових језика из ткива и корпуса српског језика.


16.02.2013.ЧАЧАК VIDI На адресу Градске библиотеке Владислав Петковић Дис у Чачку недавно је стигао пакет књига наша историја писане у Америци. Пошиљалац је био Миодраг Ђорђевић-Виско из државе Илионис, из града Портаге осамдесет колометара удаљеног од Чикага, а прва станица – Бели двор у Београду. Улогу поштара до Чачка преузео је Стојан Предовић, члан Извршног одбора Удружења Краљевина Србија које ради под патронатом ЊКВ престолонаследника Александра Другог, који је пореклом из села Кукића.


14.02.2013.СОМБОР VIDI Градску библиотеку је посетила Светлана Вукомановић, менаџер пројекта Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Омбудсмана са грађанима. Повод посете је разматрање могућности успостављања сарадње Заштитника грађана и Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору. Након разговора са представницима Библиотеке и испуњавања упитника, Светлана Вукомановић саопштила је да савремено пословање Сомборске библиотеке у потпуности одговара захтевима овог вида сарадње. Путем видео линка и уз помоћ обучених библиотекара, грађани Сомбора биће у могућности да контактирају запослене у Стручној служби Заштитника грађана, изнесу своје проблеме и информишу се о начину остваривања својих права. На тај начин Сомборска библиотека ће у већој мери бити препозната као центар друштвеног и културног живота у локалној заједници.


. VIDI


30.01.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У организацији библиотеке "Милован Глишић" из Љубовије списатељица Марица Поповић, 30. јануара представила је љубовијским читаоцима свој најновији, јубиларни, десети роман "Невидљиви људи". Још једна узбудљива прича из пера ове књижевнице својом невероватном приповедачком моћи, уводи нас у свет тајни, дуго и вешто скриваним од других да би се сачувало породично име, образ и част, тајнама које се протежу и преносе са генерације на генерацију од давне прошлости до данашњег дана. Са једном од најчитанијих домаћих ауторки , у нашој библиотеци, гостовао је и проф. Драган Тошић, лектор и рецезент свих њених романа до сада.


29.01.2013.УЖИЦЕ - ПОЖЕГА VIDI У Народној библиотеци Ужице одржан састанак на коме је презентован пројекат - Заједнички летњи програм читања. Аутор и координатор пројекта је Данијела Скоковић, библиотекар Дечјег одељења Народне библиотеке Пожега. Циљ је унапређење читалачких навика подстицање деце на читање током летњег распуста. Пројекат је подржан и финансиран од стране IBBY, међународне организације која се бави популарисањем дечје и књижевности за младе. Предвиђено је учешће 10 библиотека Златиборског округа а ово је први од низа састанака који ће бити припрема за реализацију пројекта.Присутним директорима и библиотекарима дечјих одељења обратила се и Гордана Стевић, директор библиотеке у Пожези и коаутор пројекта.


23.01.2013.КЛАДОВО VIDI Захваљујући успешном интеркултурном дијалогу између Кладова и Департмана Вандеја у западној Француској, започетог 2004. године, Библиотека Центра за културу Кладово добила је вредну донацију - БИБЛИО БУС - покретну библиотеку на 20 квадратних метара 4.000 књига. Библиобус на подручју општине Кладово тренутно обилази седам насеља: Мала Врбица, Велика Врбица, Ртково, Корбово, Подвршка, Нови Сип и Текија. Посете су унапред утврђене и месечно редовне, сем у периоду школских распуста, јер је највећи део корисника основношколски. За скоро 300 корисника, библиотечке услуге су бесплатне. Током 2012. године библиобус је посетило око 1.300 корисника, који су користили скоро 3.500 публикација. Послове библиобусне службе организује један библиотекар и један возач.


22.01.2013.ЧАЧАК VIDI Са првим радним даном у 2013. години, Градска библиотека Владислав Петковић Дис, увела је у коришћење нове библиотечке чланске карте за своје кориснике. Потпуно нови дизајн и формат у служби су обимних промена које се у Градској библиотеци Чачак дешавају од средине 2010. године на пољу електронске обраде књижног фонда у новом програму и аутоматизације позајмице књига на два највећа одељења, Позајмном и Дечјем. Захваљујући напорном раду колектива чачанске Библиотеке у нову 2013. годину улази се са значајним модернизовањем рада и унапређењем квалитета услуга.

22.01.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У саставу Библиотеке Милован Глишић у Љубовији, оснива се аматерско позориште. Одлуку о оснивању Аматерског позоришта - Александар Јоковић, донео је и званично Управни одбор библиотеке на седници одржаној крајем децембра 2012. године. Само три дана касније у Библиотеци је одржан састанак са некадашњим глумцима и младима заинтересованим за рад у позоришту. Састанку је присуствовао и глумац Иван Исаиловић, који у Љубовији већ води школу глуме, а подршку оснивању аматерског позоришта дао је и председник општине Мирослав Мићић.Иван Исаиловић, који ће режирати прву представу био је презадовољан бројем заинтересованих који су се појавили на првом састанку. У првој половини јануара он ће одабрати комад и поделити улоге, јер је у плану да се представа припреми до почетка априла 2013. године.


14-15.12.2012.БЕОГРАД - ВРАЧАР VIDI Радионица - Дани за сећање - одржана је 14. и 15. децембра 2012. године у простору Библиотеке Петар Кочић и Дечјег одељења - Растко. Она је део пројекта - Недеља за сећање, који реализује KULTURKLAMMER-центар за културне интеракције у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Врачар, Библиотеком Петар Кочић и Удружењем пензионера Врачара, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Врачар.


16.12.2012.ЛАЗАРЕВАЦ-Обележавање 98 година Колубарске битке VIDI У данима обележавања 98 година од Колубарске битке у првој половини децембра, Библиотека Димитрије Туцовић у Лазаревцу је учествовала са два програма. Прво је у холу библиотеке отворена је изложба Архива Југославије - Краљ Александар Карађорђевић, аутора Митра Тодоровића. Тим поводом је одржана и трибина на којој је поред аутора изложбе говорио Ратко Вукелић.Други програм је била трибина - Ратни циљеви Србије 1914. У програму су учествовали др Александар Животић, др Данило Шаренац и Ратко Вукелић. Велики број посетилаца продужио је трајање предавања постављајући питања и износећи своје ставове.


10.12.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI Прошло је већ две године од када су се по први пут окупили полазници Мале школе новинарства Жур за журналце. Намењена основцима и средњошколцима који имају жељу да сазнају више о новинарству, извештавању, медијима и који су спремни да наоштре своје критичко перо, школа је за две године постојања окупила велики број заинтересованих полазника који заједно са новинарком Индиром Хаџагић-Дурковић уређују и пишу за Журналац - мале новине за децу и родитеље. Јубиларни десети број Журналца" доноси осврт на Дечију недељу и права детета, а ту су и сталне рубрике – анкета, предлог књига за читање, филмова које не треба пропустити, репортажа (овога пута из Берлина), као и текст о хобију и прилог о манифестацији Јесењарење.


ОКРУГЛИ СТО У СОМБОРУ ОТКАЗАН ЗБОГ ВРЕМЕНСКИХ НЕПРИЛИКА - 05.12.2012.СОМБОР VIDI Сомборска библиотека домаћин је међународног Округлог стола ДИГИТАЛНИ ИДЕНТИТЕТ БИБЛИОТЕКАРСТВА У СРБИЈИ. Дводневни скуп, 10. и 11. децембра, представљањем очувања и дигитализације грађе, осмишљен је као потицај унапређењу размене стручних искустава. Представници кровних институција нашег библиотекарства Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Катедре за библиотекарство и информатику Београд, Катедре за библиотекарство Педагошког факултета Сомбор и матичних библиотека Србије дефинисаће платформу за развој и примену стандарда дигитализације. Бреда Карун и Ања Фркович представиће иновативне програме словеначког библиотекарства као менаџери и координатори значајних међународних пројеката. Стратешке одреднице библиотека у друштву знања одговарају јачању информационог друштва кроз очување националне баштине и обликовање дигиталног идентитета библиотека. Кључни сегменти Округлог стола јесу начин презентовања грађе за корисничке сервисе и укључење наших библиотека на портал Еуропеана. Програм можете видети кликом на слику...

03.12.2012.КЛАДОВО VIDI Библиотекари Центра за културу Кладово угошћују своје пријатеље из удружења Нада. Заједно са њима читају, цртају и друже се са поруком – живимо заједно и уважавајмо наше различитости. Креативном радионицом и читаоницом за чланове Удружења за помоћ особама ометеним у развоју НАДА Кладово, под слоганом - За здравију заједницу у којој владају правила уважавања различитости, обележавамо и подсећамо да је 03. децембар од стране Уједињених нација проглашен Међународним даном особа са инвалидитетом.


29.11.2012.БЕОГРАД VIDI У четвртак, 29. новембра 2012. потписан је споразум о сарадњи Библиотеке града Беграда и ЈКП Инфостан. Према споразуму, Библиотека града ће омогућити остваривање попуста од 30% на куповину годишње чланске карте свим корисницима комуналних услуга који редовно и у потпуности измирују своје обавезе према ЈКП Инфостан. Свака особа која жели да искористи ову повољност као доказ треба да приликом учлањења у Библотеку понесе и на увид да рачун Инфостана на коме је назначено - Захваљујемо што редовно измирујете своје обавезе.


28.11.2012.ЈАГОДИНА VIDI Успешности овогодишње манифестације Месец књиге (15.октобар-15.новембар) у јагодинској библиотеци, несумњиво су допринели бројни књижевни програми, представњење разноликих литерарних остварења и велики број значајних аутора.У Јагодини су настојали да свим расположивим снагама изађу у сусрет својим корисницима и задовољимо њихове разнолике књижевне укусе и потребе.Гостовање Милана Трешњића, 2. новембра 2012. Поводом представљања његове књиге Из краљевства Николе Тесле и излагање осталих учесника : Борислава Радосављевића, јагодинског новинара и књижевника и новинара Наташе Тошић је открило дуго скриване тајне и најузбудљивије догађаје из бурне прошлости овог некадашњег дипломате и официра ОЗНЕ . Књига је инспирисана значајем Николе Тесле за човечанство.Књижевни програми организовани 14. 15. и 20. новембра представили су три различите, по темама којима се баве и роду књижевности којој припадају, књиге : Нити првине –Владан Ракић, Писци српског реализма као књижевни критичари-Предраг Јашовић и Најезда пацова-Ненад Нецић. Овај циклус програма у библиотеци је заокружила промоција часописа за историографију и архивистику К О Р Е Н И VIII-IX. Издавач часописа је Историјски архив Јагодине. Главни и одговорни уредник мр Дејан Танић и јагодински историчар Нинослав Станојловић представили су радове који су заступљени у овом броју као и њихове теме.


24.11.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI У четвртак, 22. новембра, у Библиотеци Димитрије Туцовић у Лазаревцу, је престављена нова књига Веселина Шљиванчанина - Сине, буди човек. Ово је његова друга књига на чије се објављивање одлучио након успеха прве - Бранио сам истину, која је својеврсни дневник његовог боравка у Хагу.Ова књига је ратна мемоаристика, али и сведочанство о храбрости и одговорности, правди и судбини човека појединца у историјским и политичким вртлозима. О књизи је, поред аутора говорио критичар Петар Арбутина.Посетиоци су са великим интересовањем саслушали и разговор о књизи, али и одговоре на питања која су их интересовала.


16-17.11.2012.БЕОГРАД VIDI Дводневна субрегионална радионица за библиотекаре„Creative Gaming:Playful Reading Education“ („Креативно играње: подстицање читања кроз компјутерске игрице“) у организацији Гете Института у Београду одржана је 16. и 17. октобра 2012. године. На радионици су учествовали и библиотекари. Референт радионице био је Матиас Леве из „Initiative Creative Gaming“ (http://creative-gaming.eu/initiative_creative_ gaming/). На радионици су представљени хрониолошки развој интеракције текста и рачунарских игрица, са начинима стварања пустоловине у тексту, методама причања прича и значајем комуникације, ѕатим, различите могућности како се елементи компјутерских игрица могу интелигенто имплементирати у образовни процес и употребити у сврху подстицања дечје креативности и читања...


13.11.2012.КЛАДОВО VIDI Аутор једног од најпознатијих београдских кабареа, Горан Султановић, приредио глумачко музичко вече на сцени Центра за културу Кладово.Домаћин вечери, Горан Сулатновић уз гитару (Душан – Дуда Безуха) и клавијатуре (Бранислав Зарин), обрадовао је публику програмом састављеним од најлепших стихова Антића, Костића, Дућића, Ракића, одабиром љубавних песама некадашње Југославије, јединственим интерпретацијама Балашевићевих хитова и најлепшим деловима Мостарских киша и анегдотама из свакодневног живота.

06.11.БАРАЈЕВО - СОПОТ - МЛАДЕНОВАЦ VIDI Пројекат Библиотеке града Београда - Тин Библио Тим још није завршио своју турнеју по Београду, а већ је остварио свој циљ: средњошколци су у библиотеци пронашли право место за дружење, учење, забаву и такмичење.После незапамћеног интересовања у Барајеву и Сопоту, у Библиотеци Деспот Стефан Лазаревић у Младеновцу, није било довољно места за све средњошколце који су желели да учествују у програму ТИН БИБЛИО ТИМ. Њихова велика заинтересованост за све три фазе програма: прву– такмичење у тенису на Nintendo Wii конзолама, другу Помоћ пријатеља и трећу Здраво добро! – едукативне интерактивне радионице о услугама које могу добити у библиотеци и о здравом начину живота, заиста заслужује сваку похвалу. Кроз игру и такмичење се учило и побеђивало. Домаћин спортског дела манифестације био је наш познати фудбалски тренер млађих категорија Драган Хреља.


27.10.2012.КРАЉЕВО VIDI Велики број аутора и поштовалаца песничког стваралаштва окупио се на представљању издања Народне библиотеке Стефан Првовенчани на управо завршеном београдском Сајму књига. Уредници Дејан Алексић и Живорад Недељковић говорили су о новим делима, са издавачким знаком краљевачке Библиотеке, Горана Коруновића Река каишева, Мирослава Максимовића - Цртање стварности, Драгана Хамовића Жежено и нежно, Алена Бешића -Голо срце, Милана Ђорђевића - Свемоћна госпођа, Гојка Божовића - Оближња божанства, Данице Вукићевић -Високи фабрички димњаци, Бранимира Кршића - Черторезник. и Зорана Пешића - Сигме -Варка. Већина учесника програма оценила је издаваштво краљевачке Библиотеке као истински подвиг, у времену ненаклоњеном песништву и песницима...


25.10.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом Дана ослобођења Чачка у Првом светском рату, 25. октобра 1918. године, данас су на споменик „Четири вере“ положени венци и цвеће. У име града Чачка ловоров венац положили су Владан Милић, заменик председника Скупштине града и Даница Оташевић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, у име Удружења потомака ратника 1912-1918 Слободан Чворовић и Родољуб Петровић а у име невладиних организација, Милан Блажић и Исидор Илић.


16.10.2012.КЛАДОВО VIDI Библиотека - Центар за културу Кладово, 16. октобра 2012. године организовала је едукативни програм за младе - Ово је настрашнији / најлепши дан у мом животу.Превентивни литетарно – психолошко - драмски програм намењен младима базиран је на роману „Ово је настрашнији дан у мом животу“ Јасминке Петровић у издању Креативног центра Београд (2006.) Програм подстиче и оснажује младе да отворе и креативно протресу различита питања, дилеме и теме из свог свакодневног живота. Ослањајући се на идентификацију са главним јунаком романа, иначе, генерацијским вршњаком учесника радионице, млади лакше изражавају своје страхове, бриге, наде, љутњу, тешкоће и радости. Ауторке програма и водитељке радионица: Јасминка Петровић, писац за децу - Ирена Лободок Штулић, школски психолог из Тима Психокод, Александра Николић, драмска уметница. Детаљније кликом на слику.


08.10.2012.КРАЉЕВО VIDI Поводом Краљевдана, Дана града Краљева, Народна библиотека Стефан Првовенчани, традиционално приређује - Краљевданску беседу, посвећену Стефану Првовенчаном, првом српском краљу крунисаним у манастиру Жичи, потоњем монаху Симону. Бројни историчари, писци, универзитетски професори... осветљавали су лик, књижевно и владарско дело средњег сина Стефана Немање, зачетника светородне лозе Немањића. Крајем минуле недеље, у Свечаној сали одборника Скупштине града Краљева, на тему - Дарови и уздарја Стефана Првовенчаног на инспиративан начин говорио је проф. др Војислав Јелић, с београдског Филозофског факултета. У уметничком делу програма учествовао је Камерни гудачки оркестар краљевачке Музичке школе Стеван Мокрањац, под управом професорке Роксанде Вујанац.Истим поводом, одлуком Скупштине града Краљева нашем колеги, песнику Дејану Алексићу, уреднику издавачке делатности и часописа Повеља, додељена је, Октобарска награда града Краљева.


04.10.2012.БЕОГРАД - НБС VIDI У НБС, одржан је разговор поводом објављивања другог допуњеног и измењеног издања "Манастири Oвчарско-кабларске клисуре" аутора Делфине Рајић и др Милоша Тимотијевића . Ова монографија Манастири Овчарско-кабларске клисуре из 2004. године побудила је велико научно интересовање и постала основа за сва озбиљнија истраживања која су за последњих осам година донела вредне доприносе у изучавању прошлости манастира на овом подручју.


01.10.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, који се у складу са Резолуцијом Уједињених Нација прославља од 1990. године, Градска библиотека Владислав Петковић Дис у току октобра омогућиће припадницима трећег доба да постану чланови Библиотеке за само 200 динара. Библиотека се први пут прикључује прослави Дана старијих особа и осим повољних услова за годишње чланство организоваће у сарадњи са чачанским писцима више креативних радионица за децу.Под називом - Причала ми баба – причао ми деда, већ у уторак, 2. октобра гост малишана у огранку у Заблаћу биће Никола Ника Стојић, професор у пензији и књижевник. Никола Стојић објавио је више књига за најмлађе и чест је гост у школама Моравичког округа. Дечију књижевност обогатио је књигама Ђачко доба, Јелечкиње барјачкиње, Звончићи, Лажни зец и др. У повезивању генерација учествоваће и завичајни аутори Добрила Маџаревић, Оливера Цупаћ, Светлана Вучковић и други.


29.09.2012.СОМБОР - МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС ЗА НАЈУСПЕЛИЈУ ПРИЧУ Голубић 2012. VIDI Градска библиотека Карло Бијелицки у Сомбору и Организациони одбор књижевне манифестације у славу великог писца Раванграда Вељка Петровића, уз подршку Града Сомбора, државних институција, донатора и спонзора, припремају шесте Вељкове дане за 15. и 16. новембар 2012. године. Сем Вељкове голубице, награде српском писцу за целокупно приповедачко дело од изузетне важности, Организациони одбор у 2012. години доделиће, по окончаном међународном Конкурсу, награду Голубић за најуспелију причу. Ученицима основних и средњих школа Републике Србије, од ове године, прикључују се деца и млади до 18 година из целог света. Сви детаљи кликом на слику...


27.09.2012.КРАЉЕВО VIDI Талентована деца, полазници Мале школе анимираног филма при краљевачкој библиотеци, јуче су у просторијама Народне банке Србије у Београду, приказали свој ауторски филм Књига је банка знања. Ђорђе Вајферт, господин Библивоје и Динарко измамили су осмехе на лица свим присутним банкарима. Они су пак доказали да су сјајни домаћини и добри другари нашим најмлађим суграђанима. За њих су припремили занимљиве активности - ковање новца, штампање новчаница са дечјим ликом, подизање оригиналне златне полуге, а затим и одржали предавање на тему средстава плаћања кроз векове, након чега је уследио квиз.


19.09.2012.ЧАЧАК - ВАЉЕВО - VIDI Попут претходних година, Самостални синдикат Градске библиотеке и Градска библиотека Владислав Петковић Дис, омогућили су својим радницима стручно усавршавање и лепо дружење на екскурзији која је ове године обишла колубарски крај. Осамнаест радника Библиотеке у Чачку посетили су туристички етно-комплекс у селу Коштунићима, родну кућу војводе Живојина Мишића у Струганику, Ваљево, Тешњар, Народни музеј и Матичну библиотеку Љубомир Ненадовић, да би се након ручка у граду упутили пут Бранковине и спомен комплексу посвећеном чувеној породици српске историје Ненадовић и песникињи Десанки Максимовић.


16.09.2012.УЖИЦЕ - VIDI Испред Цркве Светог Василија Острошког, у Рибашевини одржана је 34. књижевна манифестација Одзиви Пауну у организацији Народне библиотеке Ужице, МЗ Рибашевина и Удружења грађана „Жупа Лужница“. Ове године учествовали су песници златиборског округа: Валентина Златановић Марковић, Бранко Остојић, Иван Тупајић и Милош Бркић. Добитник 25. „Паунове награде“ је истакнути песник Љубивоје Ршумовић, коме је плакету доделио председник жирија Милијан Дико Деспотовић, а образложење награде саопштила је чланица жирија Милуника Митровић. Пратећи програм обогатили су рецитатори Александар Јовановић и Александра Тодоровић; инструментални извођачи Марко Џамбасовић, (фрула и гајде) и Бранка Лазић (виолина), вокални састав „Рибашевке“ и етно певач Милош Чолић. Посебан утисак на све присутне су оставили чланови КУД-а Први партизан из Ужица својом богатом кореографијом, као и вокално-инструменталном пратњом.


11.09.2012.БЕОГРАД - VIDI У Позајмном одељењу Библиотеке града Београда, уз присуство бројних представника бразилске амбасаде у Београду и посетилаца, 11. септембра 2012. отворена је изложба - Светлост и боје Бразила, бразилског уметника Фабија Блек Линхареса из Сао Паула. Изложбу је организовала Библиотека града Београда у сарадњи са амбасадом Бразила у Београду поводом обележавања Дана независности Бразила и у оквиру културне размене са Бразилом.


05.09.2012.ПРИЈЕПОЉЕ - VIDI Поводом 130. годишњице рођења и 50 година од његове смрти, у издању Института за новију историју Србије објављена је монографија С народом, за народ, о народу : Сретен Вукосављевић 1881-1960. Према речима аутора, др Момчила Исића, књига је покушај да се надомести недостатак исцрпне и свеобухватне монографије о овом истакнутом националном и друштвено-политичком раднику и утемељивачу социологије села у Србији и Југославији. Комбинујући хронолошки и тематски метод, монографија је конципирана у три основне целине: Просветни, национални и политички рад; Истраживачко- научни и публицистички рад; Човек за сва времена (портрет Сретена Вукосављевића). Свака од целина изложена је кроз мања поглавља ради прегледности садржаја.


04.09.2012.СОМБОР - VIDI Од 04. септембра до 04. новембра, Музеј Европских култура из Берлина, Немачка приказује у сомборској Градској Библиотеци Карло Бијелицки и у Сомборском певачком друштву две повезане изложбе под називом Сусрети, које из различитих углова дочаравају суживот различитих етничких група у мултиетничкој југоисточној Европи. Пројекат, који је настао у сарадњи између Кординације за централноисточну и југоисточну Европу, Немачка, и музеја Јанус Панониус из Печуја, Мађарска, уз подршку Удружења Немаца Герхард и Института за односе са иностранством (ифа) из Сомбора, презентује историјске фотографије из јужномађарског Веменда са актуелним фотографијама из тромеђе земаља Мађарске, Хрватске и Србије.


01.09.2012.КРАЉЕВО - VIDI Уручењем Жичке хрисовуље песнику Гојку Ђогу, у трпезарији манастира Жиче, јуче је завршен овогодишњи Жички духовни сабор. Жичку хрисовуљу, рад краљевачког уметника Слободана Луковића, песнику Гојку Ђогу уручио Драган Јовановић, градоначелник Краљева, док су о делу жичког венцоносца говорили др Драган Хамовић и проф. др Иван Негришорац. - Жичка повеља, златнопечатна венчаница српске цркве и државе, и једна од првих страница наше европске повести, исписана на зидовима куле Мајке свих цркава, осам векова сведочи ко смо и од кога смо. Њено Слово уграђено је у темеље нашег трона и олтара а њен светосавски дух у темеље наше културе... Стајући у ред заслужних, примам овај дар као послушање. Жичка хрисовуља нас задужује да будемо дорасли времену у коме смо и месту на коме смо, како нас је учио патријарх Павле. Да ли сам дорастао не знам, да ћу се трудити да будем – обећавам – рекао је, између осталом, у захвалној беседи Гојко Ђого. У уметничком делу програма учествовали су сопран Јана Милишић и глумац Небојша Дугалић.


10.08.2012.БЕОГРАД VIDI Библиотека града Београда освојила је једну од најпрестижнијих светских награда у области библиотекарства – EIFL-PLIP Innovation Award. Награда се додељујеза библиотечке услуге и сервисе који унапређују економску добробит заједнице.Библиотека је награду добила за креирање и развој веб сајта Новчићи (www.novcici.rs) намењеногоснаживању финансијске писмености грађана Србије. Сајт је креиран 2010. године у сарадњи са USAID-овимпројектом подршке економском развоју Србије. Идеја сајта је да на једноставан начин изложи основне принципе управљања личним, односно, породичним финансијама и пружи основне информације о томе како одређени финансијски производи функционишу и како да их ефикасно користим.EIFL (Electronic Information for Libraries) је интернационална непрофитна организација посвећена омогућавању приступа знања путем библиотека у више од 60 земаља у развоју и трнзицији у Африци, Азији и Европи. EIFL’s Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP)подржава јавне библиотеке да користећи информационо-комуникационе технологије креирају иновативне услугеза развој локалне заједнице.


30.07.2012.КРАЉЕВО VIDI Народна библиотека Стефан Првовенчани претворена је у градилиште. Средином јула у њу су се уселили грађевински радници који обављају послове на уградњи лифтовског постројења. Реч је о сложеним и обимним радовима, па је Библиотека била принуђена да привремено обустави рад с бројним корисницима. Предвиђено је да послови буду завршени 17. септембра. Укупна вредност радова износи око 5,4 милиона динара. - Из градског буџета обезбеђен је новац за лифтовско постројење и грађевинске радове, док је Министарство културе издвојило новац за пројектну документацију.


11.07.2012.ЈАГОДИНА VIDI BFF , :-*:* - Овај наслов никако не значи да је писац ових редова остао без речи, заборавио све богатство српског језика и прешао на симболе и скраћенице, већ да су кроз ликовне, језичке и друге изразе и активности, радионичари јагодинске библиотеке (у протеклих неколико недеља) могли да усвоје читав низ креативних, занимљивих, инспиративних идеја и сазнања.

05.07.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Жири 24. Фестивала хумора за децу у саставу Слободан Станишић, председник жирија, Ана Григорјев и Радмила Булатовић, састали су се у понедељак, 2. јула како би прегледали и оценили све пристигле ликовне радове и одредили победнике. Објављујемо резултате конкурса 24. Фестивала и надамо се да ће победници у септембру доћи у Лазаревац да приме своје награде и друже се са писцима и осталим учесницима конкурса. Детаљи кликом на слику...


26.06.2012.ВАЉЕВО VIDI Догађања у дворишту - Зоран Јоксимовић У Завичајном одељењу наше Библиотеке се искристалисала идеја да би требало оно што је вредносно језгро ваљевског стваралаштва обновити, сублимисати и као такво понудити поново читалаштву. У сарадњи Књижевне заједнице, која је конкурисала пројектом, и Матичне библиотеке објављена је књига Зорана Јоксимовића под називом "Изабрана проза". Књига обједињује два романа, одабране приповетке и зборник радова са округлог стола о стваралаштву Зорана Јоксимовића.Професор Михајло Пантић рекао је да српска проза не би била то без стваралачког опуса Зорана Јоксимовића, са чијим се радом сусрео пре више деценија. Радован Бели Марковић је истакао да је преписивао новинарство од Зорана Јоксимовића, а професорка Љубица Ножица дала је подсећање на прве кораке новинара Зорана Јоксимовића. Остоја Продановић као приређивач књиге рекао је да се управо ради о књижевнику велике естетске и културолошке вредности, па се осећала обавеза да се отргне од заборава.


20.06.2012.УЖИЦЕ VIDI Почела је реализација пројекта - Кликни и упознај дигиталне изворе информација. Намењен је свима који до сада нису имали прилику користе рачунар. Циљ пројекта је да нашим суграђанима помогне у стицању неопходних вештина и знања како би самостално користили рачунар, информације на Интернету, слали и примали електронску пошту. Први часови већ су одржани а наставак следи у септембру. Можете се пријавити у просторијама Библиотеке или телефоном 031/514-578. У реализацији пројекта учествују библиотекар саветник и аутор пројекта Драгослава Родаљевић и библиотекар Илија Смиљанић.


16.06.2012.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је у суботу, 16. јуна 2012. године, учествовала на „Дану младих“, програму који је по први пут у нашем граду организовао Културни центар Лифт. Овај програм је имао за циљ да представи оно што млади људи у Чачку могу да раде у своје слободно време. У дворишту ОШ Вук Караџић, своје програме је имало 25 организација и удружења из различитих области: спорт, едукација, уметност, култура, дизајн, екологија и дечје игре.Библиотека је на „Дану младих“ презентовала креативне радионице које реализује сваког лета на Дечјем одељењу Градске библиотеке и најновије књиге намењене деци.


07.06.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Професорка Лидија Вулета из Обреновца била је гост Библиотеке у четвртак, 7. јуна када је одржала предавање о Петрограду, царској Русији и Петру Великом. Наиме, то је било вече интересантних прича о овом прелепом граду и његовим историјским вредностима. Посетиоци су са великим занимањем пратили излагање и сваким треном све више сазнавали о делу света који нам је релативно близак, а о којем ипак мало тога знамо. Присутни су могли да прате предавање уз снимке Петрограда (Санкт Петербург) као и да погледају различите сувенире које је професорка Вулета донела како би што верније поткрепила своју поучну и веома информативну причу..

01.06.2012.УЖИЦЕ VIDI Светска мега премијера најновије књиге Ненада Величковића одржана је у Ужицу.Књига - Школокречина, говори о национализму и индоктринацији у бошњачким, хрватским и српским читанкама. Писац је, читајући примере из своје књиге, илустровао конфузију која влада у главама ученика али и професора и наставника. Иако традиционално постоји отпор према свим врстама промена, они који одлучују о томе шта ће се наћи у уџбеницима које читају наша деца свакако би требало да прочитају ову књигу.


26.05.2012.БЕОГРАД - ЛИМЕРИК VIDI Библиотекари Библиотеке града Београда на успешан и запажен начин представиле су свој рад, као и активности наше Библиотеке у оквиру Четврте конференције о квантитативним и квалитативним методама у библиотекарству која је била одржана у периоду од 22. до 25. маја ове године у ирском граду Лимерику. Запажено предавање у оквиру сесије Методолошка питања још једном је истакло име наше ѕемље на интернационалној библиотечкој мапи...Успешно и запажено излагање на Конференцији имали су библиотекари Библиотеке града Београда. Мр Нада Арбутина и Мр Станка Јовичић, су презентовале свој рад о статистичким показатељима у библиографији у оквиру сесије - Методолошка питања, у којој су своје радове изложили и представници Велике Британије и Америке


25.05.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Матичној библиотеци „Вук Караџић“ одржана је панел дискусија на тему „Израда годишњег плана рада школе – план стручног усавршавања“. Будући да правилник о стручном усавршавању и стицању знања наставника, васпитача и стручних сарадника реконципира систем професионалног развоја запослених и налаже нове процедуре у изради плана стручног усавршавања установе...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ

25.05.2012.УЖИЦЕ VIDI После књига"Анина прича", "Хајдучица", "Кисело грожђе" и других који су били изузетно читани и тражени у ужичкој Библиотеци публика је с нестрпљењем дочекала најновији роман Мирјане Стакић , под називом Ханина кћи. Прича инспирисана старим породичним дневником, о забрањеној љубави, страсти, тајнама и разоткривању истина. Поред аутора о књизи су говорили и проф. др Миомир Милинковић и Марија Вуловић.


21.05.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом 49. Дисовог пролећа, Градска библиотека Владислав Петковић Дис и Одбор Дисовог пролећа по први пут су у априлу 2012. године расписали конкурс за најбољу дигиталну фотографију ученика основних и средњих школа општине Чачак, под темом + Слике мога завичаја. На конкурс је до 30. априла 2012. године пријављено 186 радова које је послало 74 аутора. Стручни жири у саставу Зоран Милошевић, мајстор фотографије, Миленко Савовић, мајстор фотографије, Мирослав Марић, графички дизајнер, оцењивао је приспеле радове у две категорије: најбоље фотографије ученика основних и најбоље фотографије ученика средњих школа. РЕЗУЛТАТИ И ДЕТАЉИ сазнаће се кликом на првонаграђену слику.


10.05.2012.МОСТАР VIDI Мостар – Народна библиотека Србије и Српска православна епархија захумско-херцеговачка и приморска потписале су 10. маја 2012. године у Мостару Протокол о сарадњи који за циљ има формирање библиотеке у оквиру новоуспостављеног Генералног конзулата Републике Србије у том граду. Библиотека ће бити смештена у обновљеном здању Владичанског двора у Мостару у коме ће се налазити и Генерални конзулат Републике Србије.


10.05.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Матичној библиотеци Вук Караџић др Вања Љујић, стручњак из области људских права са Универзитета у Лајдену, за ученике средњих школа одржала је предавање Људска права из угла међународног права и социјалне психологије. Др Вања Љујић једна је од учесника МИДWЕБ пројекта чији је циљ да се квалификовани стручњаци разних профила који су се школовали и сада раде и живе у иностранству привремено врате у земљу и допринесе развоју домаће привреде, раду локалних и републичких власти, образовању, бољем функционисању јавних предузећа. Овај пројекат којим управља канцеларија Међународне организација за миграције финансира се из фондова Европске комисије и имплементира у партнерству са Владом Републике Србије. ...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ

10.05.2012.УЖИЦЕ VIDI Песник и књижевни критичар, аутор више од 20 дела из различитих области књижевног стваралаштва, Раде Вучићевић увек је радо виђен гост у Народној библиотеци Ужице.Овог пута повод је био објављивање две књиге: збирке критика ОГЛЕДИ ИЗ САВРЕМЕНЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ и књиге песама СУСРЕТАЊА.О књигама су говорили: Милкица Милетић, Иван Ршумовић и аутор.


30.04.2012.СОМБОР VIDI Поводом манифестације Дан девојчица, предузећа и основне школе из двадесет и два града из Србије састали су се са циљем да заједно подрже девојчице које су на преласку из основне у средњу школу у избору будућег занимања и школовања. У манифестацији Дан девојчица учествовало је 57 предузећа, 61 основна школа и око 460 девојчица из целе Србије. Активности организоване поводом овог дана имају за циљ ширење свести приликом избора занимања и оснаживање девојчица да приликом одабира својих професија не подлежу стереотипима, већ се руководе према личним интересовањима и способностима. Манифестацију Дан девојчица, Удружење пословних жена Србије организовало је 26.04.2012. године у сарадњи са пројектом „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“ који реализује ГИЗ (Немачка организација за међународну сарадњу), организација која спроводи програме које финансира Немачко Савезно министартво за економску сарадњу и развој.

27.04.2012.КРАЉЕВО VIDI Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева објавила је до сада три књиге песама најстаријег европског књижевника, Француза Филипа Жакотеа, рођеног 1925. године у швајцарског граду Мудону. Реч је о књигама песама Кукувија / Неук, У зимској светлости / Мисли под облацима и Лахори / Предели са одсутним фигурама, све три у преводу песника Дејана Илића. Јуче је у Француском културном центру у Београду приређен програм поводом књига Филипа Жакотеа са издавачким знаком краљевачке библиотеке. Пред великим бројем посетилаца, међу којима су се налазили и студенти романистике у нашем главном граду, говорили су Жан Лик Гоестер из Француског института у Београду, Драгана Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке, преводилац Дејан Илић и главни и одговорни уредник краљевачког издавача Дејан Алексић.


25.04.2012.ИНЂИЈА VIDI Позив за пријаву учешћа на 18. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића - Одбор Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића у Инђији упућује П О З И В за пријаву учешћа на 18. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића.Потребно је да сви заинтересовани за учешће пошаљу пријаву научног/стручног библиографског рада:
• из историје српске библиографије,
• из савремене библиографске теорије и праксе,
• приказе и полемике...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ


23.04.2012.БЕОГРАД VIDI Поводом Светског дана књиге, 23. априла, Библиотека града Београда организoвала је акцију „СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ“. Грађане су учлањивали и препоручивали књиге познати „библиотекари“: Владе Дивац, председник Олимпијског комитета, ТВ водитељка Маја Жежељ, музичар Неле Карајлић., глумци Драган Николић, Воја Брајовић, Милица Михајловић, Сузана Петричевић и Љубомир Булајић. Акција СВИ СМО У БИБЛИТЕЦИ одржава се већ пет година у Библиотеци града Београда, у циљу популарисања Библиотеке, књиге и читања. Овом приликом отворена је и изложба ИВО АНДРИЋ: НЕОБИЧНА БИБЛИФИЛСКА ИЗДАЊА.


23.04.2012.КРАЉЕВО VIDI Краљевачка библиотека бројним програмима обележила је 23. април, Светски дан књиге. Библиотекари су, најпре, у преподневним сатима посетили краљевачко Породилиште и одељења Дечје хирургије, Педијатрије и Психијатрије МЦ Студеница, Дечје одмаралиште Гоч и свима поклонили књиге.С матарушким Геронтолошким центром потписан је споразум о сарадњи. На Позајмном и Дечјем одељењу с нашим читаоцима дружили су се, затим, и књиге препоручивали др Срђан Данојлић, свештеник Миле Радић, новинар Ален Кнежевић и Предраг Бићанин, капитен одбојкашког клуба Рибница из Краљева.


18.04.2012.УЖИЦЕ VIDI У среду 18.априла одржано је књижевно вече поводом доделе награда на Деветнаестом Конкурсу МИЛУТИН УСКОКОВИЋ(за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику).
Прва награда: Завршни аргументи (шифра „Космичке репетиције“), Славиша Обрадовић,79101 Приједор,
Друга награда: Чудо у Бресту (шифра „Страх од белине“),Мирко Јовановић,22300 Стара Пазова,
Трећа награда: Детаљи(шифра „10312“),Милош Јововић,Београд. Добитницима су свечано уручене награде а посетиоци су могли да чују образложење жирија и награђене приповетке.


14.04.2012.СОМБОР VIDI У дворишту Дечијег одељења Градске библиотеке Карло Бијелицки, 14. априла 2012. године, свечано је откривена биста сомборског и војвођанског мађарског књижевника Јаноша Херцега. Биста Јаноша Херцега постављена је поред друга два сомборска књижевна великана, Вељка Петровића и Лазе Костића, седамнаест година након књижевникове смрти...Књижевник Давид Кецман прочитао је препев једне Херцегове песме, а о значају његовог рада говорио је Радивој Стоканов из Градске библиотеке. На књижевников живот у Дорослову осврнуо се Ласло Месарош, председник тамошњег Мађарског културно-уметничког друштва „Мориц Жигмонд” и члан Националног савета мађарске националне мањине.

11.04.2012.ОЏАЦИ VIDI ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ОЏАЧКОГ ХАИКУ ФЕСТИВАЛА ОЏАЦИ 2012. Расписује К О Н К У Р С за најбоље необјављене хаику песме и циклус године. Радови се шаљу у три примерка потписана шифром, а решење шифре доставља се у засебној коверти.Број радова је ограничен на пет хаику песама и један циклус Аутори који буду слали под више шифара биће ДИСКВАЛИФИКОВАНИ
Конкурс је отворен од 11. априла до 20. маја 2012. године
Адреса за пријем радова :
Народна библиотека Бранко Радичевић,Жељезничка 30, 25250 Оџаци, Тел. 025/5742-425


10.04.2012.НБС - БЕОГРАД VIDI Дана 17. априла 2012. године у 15 цасова у Народној библиотеци Србије отвара се изложба Наше или туђекоја представља један од резултата пројекта ЕМБАРК из програма Култура 2008-2013 Европске комисије, заједничког подухвата Националне библиотеке Ческе Републике из Прага, Института за бугарски језик из Софије и Народне библиотеке Србије на пољу обједињавања споменика писмености јужноевропских и централноевропских словенских народа дигитализацијом и електронском обрадом рукописне грађе. Изложба обухвата 60 принтова рукописних и старих штампаних књига по избору партнерских институција и сведоци о заједницким коренима и богатом и интензивном културном развоју средњовековне писмености која је формирала идентитете данашњих држава чешког, бугарског и српског народа.


05.04.2012.БЕОГРАД VIDI У четвртак, 5. априла 2012. у Вуковој сали Библиотеке града Београда одржан је округли сто посвећен делу Светлане Велмар-Јанковић, под називом „Нова читања Светлане Велмар- Јанковић“. На округлом столу, своје реферате изложиле су Александра Жежељ, Александра Угреновић, Маја Димитријевић, Биљана Јовановић, Дуња Душанић, Станислава Вујновић, Јана Алексић, Мина Ђурић, Милица Лазовић, Јасмина Арсеновић.Десет младих критичарки изнело је своје виђење књижевног стваралаштва Светлане Велмар-Јанковић, обухвативши својим излагањима цеокупан опус реномиране списатељице. Модератор округлог стола био је проф. др Михајло Пантић, на чију иницијативу и према чијој концепцији је скуп и уприличен. На основу реферата са округлог стола планира се и штампање зборника.Округлом столу присуствовала је и сама ауторка, Светлана Велмар-Јанковић...


. VIDI


29.03.2012.НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ - БЕОГРАД VIDI Након што је 28. фебруара ове године, на дан када је Народна библиотека Србије обележила јубиларну 180. годишњицу оснивања, одржана прва активност у оквиру новоуспостављеног програма ,,Дечја Народна библиотека Србије“, прва редовна радионица биће одржана у суботу, 31. марта 2012. године са почетком у 11 часова у Народној библиотеци Србије (свечани улаз са Светосавског платоа)...Улаз је слободан. Број учесника ограничен је на 30. Програми у оквиру ,,Дечје Народне библиотеке Србије“ одржаваће се сваке друге суботе у здању националне библиотеке на Светосавском платоу, са почетком у 11 часова. Радионице су превасходно намењене ученицима основних школа.

29.03.2012.БЕОГРАД - МАДРИД VIDI Министарство културе Шпаније било је домаћин прве од две предвиђене радионице намењене радном пакету 3 пројекта Europeana Awareness.Радионица (3.1) је имала за циљ дефинисање одређеног типа услуга које ће бити понуђене корисницима кроз мрежу 100 јавних библиотека Европе у 2013. години.Састанку су присуствовали представници јавних библиотека из Берлина (D), Архуса (DE), Верије (GR), Библиотеке града Београда(RS) и следећих институција: AVINet-a (NO), Doklab (NL), Sound and Vision (NL), MDR (UK), Europeana-e (NL), MCU (E), PSNC (PL)и UKOLN (UK).... Договорено је да следећа радионица из пакета 3.1 буде одржана у Београду у периоду од јуна до септембра 2012.


28.03.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Од среде, 28. марта у холу Библиотеке биће отворена изложба "Жене нобеловци". Ауторка изложбе је библиотекарка Марина Гавриловић, а изложбу отвара пригодном беседом проф. др Драгана Поповић из Центра за женске студије.

23.03.2012.- ЛАЗАРЕВАЦ - У свечаној сали Библиотеке одржана је успешна и занимљива презентација аутора књиге песама "У коси ветра", Љиљане Влаховић. Закључак је да Љиљана личи на своје песме, а чуле су се и неке нове кованице попут "лазарљубље" из песме Раваница.Промоцију су пратиле адекватна музичка пратња и одличан наступ глумца. Присутни су били локални медији као и 65 посетилаца, што је за локалног аутора велики успех.


22.03.2012.ЗВЕЗДАРА - БЕОГРАД VIDI У библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ на Звездари отворена је изложба радова ученика звездарских основних и средњих школа, приспелих на општински конкурс дечије карикатуре „МАЛИ ПЈЕР“. Изложбу је отворила председница управног одбора Пријатеља деце Звездаре, госпођа Снежана Класовић. Општински конкурс организовала је Организација „Пријатељи деце Звездаре“, у сарадњи са Библиотеком “Вук Караџић”, а 19 најбољих радова награђено је књигама и дипломама и они ће учествовати на традиционалном 18. конкурсу „МАЛИ ПЈЕР“ у организацији „Пријатеља деце Београда“.


15.03.2012.КРАЉЕВО - БЕОГРАД VIDI Прошлогодишња издавачка продукција Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева представљена је јуче у Римској дворани Библиотеке града Београда. Бројним посетиоцима и сарадницима, о књигама са издавачким знаком Библиотеке из Краљева говорили су Дејан Алексић, главни и одговорни уредник издавачке делатности и уреднице Ана Гвозденовић и Гордана Тимотијевић. Алексић је истакао да су минуле године одштампане књиге песама Војислава Карановића, Србе Игњатовића, Радивоја Шајтинца, Небошје Васовића, Дејана Илића, Драгана Хамовића и Филипа Жакотеа, зборници Песници у Жичи и Петар Пајић, песник и Лирски записи о стрељању у Краљеву Анђео са Грдичке косе. Гордана Тимотијевић је подсетила да су, уз три прошлогидшња броја часописа Повеља, штампани и додаци Препоручено, Појединачно и Види чуда, док је Ана Гвозденовић оценила је да краљевачка Библиотека мали издавач за велика дела.


13.03.2012.ЈАГОДИНА VIDI У Народној библиотеци у Јагодини је одржано стручно предавање на тему „Унапређење пласмана пољопривредних производа малих произвођача“. Предавачи су били: Дипломирани инжењер ратарства Миле Гошњић и Дипломирани инжењер телекомуникације Драган Сајић из удружења „Српска магаза“ које је нови партнер библиотеке на пројекту АгроЛиб-Ја.Предавачи су одржали веома интересантно предавање које су илустровали многобројним примерима из своје богате праксе и досадашње сарадње са пољопривредним произвођачима из целе Србије. Интеракција са посетиоцима је била изузетна и предавачи су након предавања одговарали на многобројна питања.


. види


29.02.2012.БЕОГРАД-ЗВЕЗДАРА VIDI У среду, 29. фебруара, у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ на Звездари одржана је промоција 4 романа у издању „КЊИЖЕВНЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ“. Пред многобројном, углавном младом, публиком своје књижевне првенце представили су:Јелена Филиповић роман „Магличасти људи“,Мина Танасковић роман „ Да би се наши путеви укрстили“,Душан Пирковић роман „Путник“ и Стефан Стефановић роман „Бекство у затвор“.


24.02.2012.БЕОГРАД-СТАРИ ГРАД VIDI Курс ИТ 65 + (обука за рад на рачунарима) и у новом простору остварује рекордне резултате. Ових дана се број полазника, који су успешно савладали тајне нове технологије, ближи од 800! У новом простору, сваког радног од 12 до 15 сати ради се на на увећаном броју рачунара (по групи их је 15) . Интересовање је толико, да су веч резервисани термини и попуњена места до 14. априла 2012. Ради информације замолили смо неке од садашњих полазника да нам дају своје утиске. Детаљније кликом на слику...


21.02.2012.ВАЉЕВО VIDI Нова књига Саше Обрадовића - Саша Обрадовић рођен је у Ваљеву 1968. године. Дипломирани правник, запослен у Министарству иностраних послова; заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу. У слободно време пише прозу. Све досадашње књиге објавио је у Београдској издавачкој кући Стубови културе. Члан је Српског књижевног друштва. Вечерас смо имали прилику да се упознамо са његовом најновијом збирком прича под називом Излазак из замка. Она обухвата десет приповедака разнородне тематике, које у себи садрже моделе крими приче, научне фантастике, аутобиографског, политичког, а неке од њих се баве и темом одговорности у сваременом друштву. Књижевни критичар Остоја Продановић истакао је да Обрадовић користи хумор као једну од најбитнијих димензија, али једнако вешто користи и трагедију и песимизам. Обрадовић је до сада објавио књиге: Улазак у замак, Мардијан је најзад мртав, Врт љубави, Други, други свијет и најзад Излазак из замка...


09.02.2012.КРАЉЕВО VIDI Краљево је, као и већи део Србије, оковано снегом и ледом. Због временских непогода отказано је представљање прошлогошњих песничких издања у Римској дворани Библиотеке града Београда. Највише невоља задаје кров библиотечке зграде у Улици цара Лазара. Велика количина снега лагано се отапа, па млазеви воде цуре низ зидове ходника на Дечјем одељењу, због тога смо принуђени да овај део Библиотеке затворимо. Чим буду отклоњене ове невоље, Дечје одељење ће прорадити. Влага се појављује и у Одељењу обраде књига. Кризни штаб града Краљева није у могућности да нам помогне, па смо у потрази за алпинистима који би с крова очистили снег. Део књижног фонда је одложен на сигурније место. Упркос невољама, краљевачка Библиотека је отворена од 8-20 часова. 07.02.2012.ЧАЧАК VIDI Расписивањем конкурса за рукопис за прву песничку збирку на српском језику аутора до 31 године старости, званично почиње 49. Дисово пролеће. То се односи и на конкурс за Есеј о Дисовом стваралаштву и литерарне радове за ученике основних и средњих школа Моравичког округа...


30.01.2012.ЈАГОДИНА VIDI За мање од годину дана од када је Народна библиотека у Јагодини реновирала четири сеоске библиотеке, у њима организовала обуку пољопривредника за рад на компјутеру и отворила сајт www.agrolib.rs/pijaca, пољопривредници се путем интернета информишу о погодностима и субвенцијама Министарства пољопривреде, али се и бесплатно рекламирају, продају своје производе и купују механизацију. Сајт има 158 чланова из разних делова Србије и Војводине.


11.01.БЕОГРАД прочитај Почетак нове године прилика да је започну или први пут представе нови библиотечки пројект. Један од оних које препоручујемо је ИНТЕРНЕТ ЗОНА који приближава употребу Интернета у библиотекама свим корисницима. Уз основна знања коришћења рачунара, у слободном приступу, библиотеке ће постати мини реферални центри који ће бити у служби давања основних животних информација

прочитај На Интернету, али и у 14 библиотека у Београду корисницима библиотечких услуга ће директно бити доступни web садржаји из домена ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, ТРАЖЕЊА ПОСЛА и УЧЕЊА.


22.12.2011.БЕОГРАД VIDI У Библиотеци града Београда отпочела је раализација пројекта „Интернет зона“. Предмет пројекта је формирање 14 информативно-едукативних Интернет центара – тзв. Интернет зона у 14 објеката Библиотеке града Београда. У Интернет зонама грађани ће током трајања пројекта, али и по његовом окончању, добијати информације о корисности Интернета и моћи да похађају радионице за практичну употребу Интернет технологије (основи коришћења рачунара, е-Посао, е-Управа, е-Учење). Истовремено, пројекат ће се сетом активности бавити и промоцијом .срб домена.


15.12.2011.КРАЉЕВО VIDI Дан библиотекара Србије, 14. децембар, обележен је у краљевачкој Библиотеци изузетно свечано. Од раног јутра наши суграђани су похрлили да искористе могућност бесплатног уписа, па се на Позајмно одељење, у појединим тренуцима, готово није могло ни ући. У читаоници Дечјег одељења, уз присуство великог броја пријатеља, представника локалне самоуправе, црквених великодостојника, Машинског факултета... одржан је пригодан програм и додељене награде читаоцима и сарадницима. Најдужи аплауз припао је најмлађој читатељки, трогодишњој Јелици Корићанац и најстаријој, осамдесетогодишњој Рајни Обрези. Награде су додељене и млађаној Теодори Симовић, затим Гордани Гаџић, Молошу Прекићу, Веселину Грубору, Милутину Миковићу...


. VIDI ЧАЈЕТИНА 5 и 6.ДЕЦЕМБАР 2011.- У Чајетини је одржан стручни скуп библиотекара под називом -Да буде СРБ.ИНтернет у библиотеци (срб. Домени и интернет у библиотекама). Циљ скупа био је анимирање и оснаживање јавних библиотека у Србији да активно користе Интернет и промовишу .срб домен на Интернету. Уводну беседу ПУТ ЋИРИЛИЦЕ надахнуто је дала Снежана Ђенић, директорка библиотеке домаћина. На скупу је учествовало 48 библиотекара. Учесници су били из Новог сада, Београда, Великог Градишта, Јагодине, Ниша, Чачка, Ужица, Вишеграда, Ваљева, Љига, Пожеге, Прибоја, Нове Вароши... Уз бројне госте били су ту и председници Библиотекарског друштва Србије и Друштва библиотекара Републике Српске, али и први људи локалних средина које подржавају овакве видове унапређења квалитета културног живота.
Пројекат се реализује у оквиру 4 ПИ РНИДС, програма подршке пројектима популаризације Интернета.
Организатори скупа били су Интернет клуб, Љиг (сектор за библиотеке, музеје и архиве) и Библиотека „ Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини.
Детаљан извештај и део презенатција можете видети кликом на слику.


06.10.2011.БЕОГРАД - СИСАК VIDI Народна књижница и читаоница Сисак организовала је 6 и 7. 10, 2011. године Међународни стручни скуп Фестивал књижничарства „Покажи што знаш“. На њему су учествовали књижничари-библиотекари народних библиотека из Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине. Скуп су подржали Министарство културе РХ, Град Сисак и Сисачко-мославачка жупанија. Из Србије пројекат ИТ65+ представио је Мирко Марковић, саветник за посебне прпојекте и програме БГБ, под интигрантним насловом И БАКЕ И ДЕКЕ ТО РАДЕ. У његовом излагању посебно су наглашени значај уклањања ИТ инклузије ове категорије корисника и сарадња са НВО ИАН у ИТ повезивању најстаријиј и најмлађих корисника библиотечких услуга у заједничком такмичењу. Ову тему и пројекат су колеге из Хрватске прихватили на нескривеним симпатијама и одобравањем...


15.07.2011.БОР - Народна библиотека Бор расписује Конкурс за необјављену кратку причу писану на српском језику. Конкурс траје од 15. јула до 1. октобра 2011. године. Жири ће одлуку о најбољим причама саопштити 17.октобра 2011.године. Чланови жирија за 2011. годину биће: Владимир Арсенић (Зрењанин), председник жирија Виолета Стојменовић (Бор), Горан Миленковић (Бор). Кратку причу до једне странице куцаног текста пошаљите као прилог (attachment) на адресу: kratkapricabor@gmail.com. Потребно је причу потписати шифром. Награде:Прва награда, 20000 динара-Друга награда, 15000 динара-Трећа награда, 10000 динара. Најбољих десет кратких прича по избору жирија биће штампане у часопису Бележница. Информације Народна библиотека Бор Моше Пијаде 19 Бор тел. 030458120 - електронска пошта -korsicki@gmail.com


01.07.2011.СОПОТ VIDI ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА Манифестација "Дани Милована Видаковића" у организацији Библиотеке града Београда,Одељења Библиотеке "Милован Видаковић", ГО Сопот и Црквене општине Неменикуће ове године одржаће се по шеснаести пут.ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ кликом на слику.


18.06.2011.БЕОГРАД ВИДИ У суботу 18. јуна у библиотеци "Ђoрђе Јовановић" одељењу БГБ, је одржано несвакидашње такмичење за баке, деке и њихових унука. Организатор је била локална невладина организација ИАН Међународна мрежа помоћи из Београда. Парови које су чинили бака или дека старији од 55 година са унуком млађим/млађом од 13 година надметали су се у сналажењу на Интернету и у раду на рачунару. Парови који су се претходно прошли квалификације, имали су задатак да што брже и што тачније одговоре на различита занимљива питања у онлајн квизу користећи при томе Интернет за тражење информација. Такмичари су показали да унуке и унуци могу одиграти важну улогу у премошћавању дигиталног јаза између генерација подучавајући своје баке и деке у коришћењу рачунара и Интернета. Победницима су следовале награде: лаптоп рачунар, деск топ рачунар и квалитетна веб камера.


01.06.2011.САЈБЕР ТИМОВИ СНОВА ВИДИ ЗА СВЕ БИБЛИОТЕКЕ И ЊИХОВЕ БАКЕ И ДЕКЕ - Позивамо баке деке и њихове унуке да заједно учествују у јединственом ИТ такмичењу. Пар може да чине бака или дека са својом унуком или својим унуком млађим од 13 година. Пријављивање парова траје до 10. јуна путем имејла е-маил edu@ian.org.rs или телефоном 011 / 7617 197. Желимо да и на овај начин подигнемо свест јавности као и породица о потреби за дигиталним укључивањем старијих и да покажемо да унуке и унуци могу одиграти кључну улогу у овом процесу подучавајући своје баке и деке у коришћењу рачунара и Интернета. Парови бака/дека + унук/унука ће се такмичити међу собом у што бржем и што тачнијем попуњавању онлајн теста у ком ће имати задатак да одговоре на низ питања користећи Интернет за тражење информација. Најбоље очекују вредне награде!
Прва награда лаптоп !
За све додатне информације молим вас обратите се Гордани Станков Стојиловић, е-mail edu@ian.org.rs , ИАН-Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, Београд, 011 7617 197


25.05.2011.НОВИ САД ДЕТАЉИ АГЕНЦИЈА ВАСАНТА уз подршку Друштва библиотекара Србије организовала је 25, 26, и 27. маја 2011. у Новом Саду прво саветовање у области културног туризма и библиотекарства.На скупу су учествовали библиотекари из: Херцег новог, Винковаца, Бијељине, Бања луке, Београда ( Сопот, Барајево, Гроцка, Земун...), Новог сада, Шапца, Ниша, Краљева, Бајине баште, Старе пазове, Оџака, Врбаса, Бачке паланке, Апатина... Предавачи: проф.др. Жељко Вучковић, Јасмина Нинков, Мирко Марковић, Невенка Митровић... Обрађене теме су обухватиле основне постулате ове теме у односу на библиотечку делатност, ресурсе и потенцијале за практичну примену. Теориска питања су разматана и са искуствене и применљиве стране што је резултирало изузено атрактивним радионицама и трензима на адекватним локацијама. После извршене еваулације усвојени су и Закључци скупа, које можете преузети у наставку, кликом на слику.


14.05.2011.ВРУЈЦИ - ЛАЗАРЕВАЦ ДЕТАЉИ Библиотека "Димитрије Туцовић" из Лазаревца организује 16, 17. и 18. јуна у хотелу "Врујци" у бањи Врујци стручни скуп "Библиотекар – струка и професија: "Библиотеке 21. века". Предавача (увод у тему) ће бити 4, а сви учесници излажу у оквиру теме на округлом столу. Радна група на крају сумира закључке и прослеђује исте. Трећег дана скупа, у суботу 18. јуна, планира се обилазак нове библиотеке у Лазаревцу, излет и ручак у етно-селу "Бабина река".
Цена учешћа на скупу је 12.480 динара. Уколико библиотека пријави једног учесника плаћа пуну цену, а за сваког следећег трошкови се умањују за 5%, тј. за два пријављена цена је 23.700, за три 35.500 динара. Доплата за једнокреветну собу је 700 динара дневно. Пријаве слати најкасније до 25. маја на адресу:
Библиотека "Димитрије Туцовић", Хиландарска 2, 11550 Лазаревац, на телефон 011 8122 997 или на
biblioteka.lazarevac@gmail.com


12.04.2011.ЧАЈЕТИНА UPRAVNI ODBOR -У уторак, 12. априла у Библиотеци је промовисана књига поезије Рада Вучићевића " Сусретања". Библиотекар Драгољуб Новаковић присутне је упознао са радом и делом Рада Вучићевића, истакавши да је објавио 25 књига из различитих области и да је Раде Вучићевић награђиван значајним књижевним и филмским наградама , како код нас, тако и у иностранству. Причајући и певајући о љубави према жени, земљи, дому, увлачи нас у свет митова, мистике, страсти, ратова, страдања. Сусретања нису само са вољеним бићем и стварима, већ се песник сусреће и сам са собом, певајући о њој, тој страсној великој љубави он се преиспитује, решава и закључује непобитност трајања.


21.03.2011.НОВИ САД ВИДИ БИБЛИОТЕКЕ У КОНТЕКСТУ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА - Агенција «VASANTA» организује прво саветовање у области културног туризма и библиотекарства. Термин је 25, 26, и 27. мај 2011. Одржаће се у Новом Саду, али и на падинама Фрушке горе.Смештај учесника је у хотелу Аурора - на самој обали Дунава, са погледом на Петроварадинску тврђаву.
25.мaj - Регистрација учесника и амбијентални рад на Петроварадинској твђави уз обилазак одабраних атељеа уметника. Вечера добродишлице у чарди.
26.мај - пре подне за Уводна предавања Библиотеке у контексту културног туризма у конференцијској сали хотела,
- после подне радионице и практичне вежбе - Фрушка гора, Ириг, Сремски Карловци...поезија...вино...музика...
27.мај - еваулација и утврђивање закључака и уз сертификате чаша доброг фрушкогорског бермета.
Пријаву можете извршити до 15. априла телефоном: +381 21 55 77 45 или +381 63 871 31 37, или електронском поштом- vasanta.ns@gmail.com


01.56 САТИ - 03.11.2010.КРАЉЕВО - СНИМАК ЗЕМЉОТРЕСА У ЧИТАОНИЦИ ПЕРИОДИКЕ - КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ ЗА ВИДЕО ЗАПИСDETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU
04.04.2008. ЉИГ - ДИВЧИБАРЕ - ВЕЛИКИ УСПЕХ 8.СЕМИНАРА МРЕЖЕ - 8.Семинар мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА окупио је 68 библиотекара из региона (Србија, Црна гора, БиХ РС, Хрватска и Словенија) и током рада показао колико су оваква окупљања и рад неопходни у нашој библиотечкој пракси. Детаљније кликом на слику.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 24.01.2008. - БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД -Општина Стари град и библиотека Ђорђе Јовановић настављају вишегодишњу сарадњу. Бољи услови рада у библиотеци привукли су нове читаоце и знатно је унапређен квалитрет живота у овом делу Београда. Општина седам година интезивно помаже библиотеку и уређивање дечјег одељења на Студентском тргу 19, које носи име нашег познатог песника Драгана Лукића једна од најважнијих активности у томе. Почетком 2008. године библиотека Драган Лукић добила је 2.300.000 динара за набавку посебних полица и ормара за књиге чиме ће се употпунити прича започета Електронском читаоницом коју је добила од oпштине пре три године и изградњом најсавременијег пулта за издавање књига прилагођеном деци по скандинавском моделу.


11. сусрет библиотекара РС 05.JУН 2007. ВИШЕГРАД. - На недавно одржаном 11. сусрету библиотекара РС у Вишеграду додијељене су плакете "Ђорђе Пејановић" најбољој библиотеци "Невенка Станисављевић" из Костајнице и најбољем библиотекару РС у овој години Душанки Новаковић, директору Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине. Такође, Признање за доброчинство онима који су омогућили "да књига буде у служби човјека - блиска људима" добили су Друштво библиотекара Србије и СРПСКА БИБЛИОТЕЧКА МРЕЖА www.biblioteke.org.yu. После ПОВЕЉЕ - Библиотекарског друштва Србије из прошле године, ова Плакета је још један показатељ да окупљање српских библиотека за заједнички рад није узалудан посао и да ће професионална, културна и национална свет искрених људи од књиге ускоро још јаче показати шта све може и уме. До тада погледајмо како је било у Вишеграду кликом на слику у десном углу.


ceo tekst 02.ЈУН 2007. ИНТЕРНЕТ - Управо закључено, мајско издање интернет магазина Plastelin.com доноси интегралну верзију интервјуа са Сретеном Угричићем управником Народне библиотеке Србије, објављеног недавно у сплитском недељнику Ферал трибјун. У разговору са Томиславом Марковићем, Угричић говори о (не)одговорности друштва и државе, о политичарима, медијима и уметности, Србији и њеним митовима. Између осталог наш директор Националне библиотеке каже - Без довољно и без функционалних уобразиље и одговорности, Србија једноставно не производи и не размењује, ни ка унутра ни ка споља, довољно смисла. У Хрватској, или у Црној Гори, бар имају море, њима можда смисао ни не треба... Ако желите интегрални текст, предлажемо Вам да отворите интернет страницу http://www.plastelin.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=71&Itemid=89 овог врло интересантног интернет он-лине часописа који окупља младе књижевнике, новинаре, програмере, преводиоце и уметнике ради афирмисања уметности, културе и науке.


DETALjNIJE 27.02.2007. ЉИГ-ВИШЕГРАД - МРЕЖА БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА,ИНТЕРНЕТ КЛУБ и Друштво библиотекара РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ упућују: Први позив на 7. СЕМИНАР ПРВЕ ВИРТУЕЛНЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕЧКЕ МРЕЖЕ који ће бити одржан у Љигу и на Рајцу - 17,18,19. Априла 2007.. Овогодишња тема скупа је ДЕЧЈА И ЗАВИЧАЈНА БИБЛИОТЕЧКА ОДЕЉЕЊА У WEB И ЕЛЕКТРОНСКОМ ОКРУЖЕЊУ, а метод ће по први пут код нас бити Мaster сlass Проф. др Гордане Стокић Симончић,професора на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду. Сарадници и учесници: Ранко Рисојевић, Јован Радуловић, Marija Magarinjos Kasal,Јасмина Нинков,Александра Вићентијевић, Предраг Ђукић, мр Снежана Ненезић, Душан Поп Ђурђев, Урош Петровић, Мића Јакшић и Мирко Марковић...Сви детаљи о скупу и услови учешћа кликом на симбол семинара...


Од 11.октобра 2005, године наш сајт је имплеметирао нови web сервис php -ВЕБЕР који омогућава аутоматизова унос и дистрибуцију телеx вести до 100 речи из свих библиотека чланица мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА. БИБЛИОТЕЧКИ ТЕЛЕX под популарним под насловом У ЖИЖИ ИНТЕРЕСОВАЊА омогућиће још бржи проток библиотечких информација на глобалној мрежи.Очекујемо да ћете и ВИ својим прилозима допринети да размена информација из света библиотекарства у нас буде још садржајнија и богатија.


На дечјем одељењу библиотеке "Ђорђе Јовановић" Стари град, Београд почела је са радом прва дечја електронска читаоница, коју је најсавременијом компјутерском опремом својим најмлађим житељима донирала општина Стари град.Пет умрежених рачунара, са пратећом опремом, on-line Интернет и мултимедијални репродуктори већ су се усијали од рада и креативних електронских радионица које се остварују сарадњи са библиотеком Института Сервантес у Београду...


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub