ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕСТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.Празник у Јагодни
Поводом Дана библио-теке у Јагодини уприличена је пригодна свечаност. Том приликом су највернији читаоци добили награде, јагодинска библиотека је добила награду Веб библиотека 2016, отворена је изложба Из Збирке старе и ретке књиге, ауторки Наде Димитријевић и Марије Црнковић. Изложбу је отворио Дејан Танић магистар историјских наука, који је пригодном беседом истакао вредност грађе која се чува у фондовима библиотека и других установа које баштине нашу традицију.Библиотеци је стигла и АгроЛиб торта од Љиљане Вулић из Старог Ланишта, кориснице пројекта Пољопривредне библиотеке, гости су уживали у музици малих уметника из Музичке школе Владимир Ђорђевић...


Одлазак пријатеља
Нови руководилац библиотеке Чачку, једног од оснивача наше мреже и поносни добитник награде за web библиотека 2006. није био у могућности да обезбеди средства ( 825 дин месечно) или интерес да настави сарадњу. Желимо колегама у Чачку много успеха и среће у даљем раду са надом да ће да једнога дана достићи могућности Осечине, Чајетине, Љубовије и Малог Црнућа да се даље чује глас о њиховом раду.


Доктор за лекаре
Добар знанац ваљевске књижевне публике и чест гост ваљевске Библиотеке, врхунски лекар, директор Пејсмејкер центра, научник и професор Медицинског факултета у Београду, Горан Милашиновић, овога пута представио је ваљевским љубитељима лепе литературе своју књигу приповедака Лекари. Осам приповедака ове књиге, у којој има и ваљевских топонима и ликова, актуелних у свим политичким одређивањима учинило је ово представљање вруће актуелним. Читалачка публика у Ваљеву је, можда зато, ову књигу нуврстила на врх топ листе читаниости. Иначе, збирка Лекари говори о лекарима, њиховим психолошким, егзистенцијалним и фабулативним понорима који за бразлику од рреалностри у литератури имају естетску ноту. Милашиниовић је показао да је доктор за лекаре.


У сусрет кориснику
Јубиларни двадесети семинар библиотекара РС - Вредновање и управљање библиотекама од традиционалног до иновативног - одржан је 14. и 15. априла у Теслићу. На скупу је представљен 31 рад. Излагали су библиотекари РС, Федерације БиХ и Србије. Семинару је присуствовало 300 библиотекара из свих типова библиотека - народних, универзитетских и школских. Из Србије су учествовали библитекари из Београда, Љига, Ниша, Крагујевца, Ужица, Бачке Паланке, Нове Пазове, Обреновца, Панчева, са Палилуле, а радове су приложиле колеге из Пожеге, Димитровграда, Сремске Митровице, Лазаревца... Закључак скупа је на слоган - КРЕНИМО У СУСРЕТ КОРИСНИКУ, А НЕ ЧЕКАЈМО ДА ОН ДОЂЕ ДО НАС! Куриозитет скупа- изведена фолк кореографија - коло IFLA ОХАЈО 2016.


Мало Црнуће слави
У Малом Црнићу свечано је обележен педесети рођендан и Дан библиотеке Србољуб Митић. Свечаности су присуствовали бројне гости и званице из суседних општина, представници Матичне библиотеке из Пожаревца, Петровца на Млави, школа са територије општине , директори јавних предузећа и установа, корисници библиотеке , љубитељи писане речи , представници општине Мало Црниће: председник општине; Председник скупштине општине ; председник УКС Браничевско стишке књижевне заједнице. Својим присуством, прославу је увеличао Вања Булић, новинар, публициста и књижевник из Београда. Том приликом уручене су и награде најуспешнијим васпитним групама и ученицима на традиционалном конкурсу - Див-Стигу - у области књижевности и ликовне културе...

Следећа страницаУ    Ж И Ж И    И Н Т Е Р Е С О В А Њ А
ФАЗБУКА FAZBOOKA У СЛАВУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИГЕ VIDI


ДАНИ БЕОГРАДА VIDI Библиотека града Београда обележава Дане Београда изложбом у излозима Одељења периодике, Студентски трг 19. На осам паноа су редстављене Београдске илустроване новине – први илустровани лист штампан у Београду, током 1866. године. Издавач и уредник Београдских илустрованих новина био је Милан Миловук, један од оснивача Београдског певачког друштва (1853), дугогодишњи директор Реалне гимназије у Београду.


- НОЋ СА АНДЕРСЕНОМ - БЕОГРАЂАНИ У ЧЕШКОМ СЕЛУ VIDI На подстицај конзулa Веронике Сенјукове, прошле године је, у Чешком Селу, у Банату, огранизована прва Манифестација Ноћ са Андерсеном, која се из Чешке пренела и у остале делове света. У Београду је ова Манифестација успешно организована 01. априла 2016. године, у сусрет Међународном дану дечје књиге и Андерсеновом рођендану, у Дечјем одељењу Растко на Врачару. Амбасада Републике Чешке је најбољe учеснике наградила путoвањем у Чешко Село, на Манифестацију која је одржана 16. априла 2016. године. Деца са Врачара – Јелица Јеремић, Петар Трифунов, Лука Обрадовић и Никола Петровић, начелница библиотеке Марина Неђић и библиотекарка Милена Огњановић су се, на овом путовању, упознали са радом Удружења Чеха у Белој Цркви, Крушчици и Чешком селу. Представници Београда су достојно представљали свој град и Библиотеку града Београда и однели неколико награда.


СТИХОВИМА ДО ТРОНА VIDI Овогодишњи учесници 37. Окружне смотре рецитатора из Пријепоља достигли су сами такмичарски врх вративши су се у свој град окићени наградама: чак са два освојена злата и једним трећим местом. Јана Ракоњац, ученица Пријепољске гимназије добила је највисочије оцене стручног жирија и публике и овојила прво место у конкуренцији старијег узраста. Неира Хаџалић, из ОШ ВП Валтер, бриљирала је међу учесницима средњег узраста, док је Азра Кахровић из ОШ на Сељашници, освојила одлично бронзано место . - Њихов изванредан успех само је још једна потврда да је Пријепоље расадник талената и да се са њима у школи али и ван ње истрајно ради како на развијању љубави према поезији и књижевности тако и на неговању лепог изражавања", задовољно је истакла Садија Хоџић директорица Библитеке Вук Караџић, под чијим покровитељством и организацијом је одржана Општинска смотра рецитатора. На Окружној смотри рецитатора учествовало је 58 такмичара из десет општина Златиборског округа. Републичко такмичење рецитатора биће одржано средином маја у Ваљеву.


ФАЗБУКА НА СТАРОМ ГРАДУ VIDI Поводом Међународног дана дечје књиге, у Дечјем одељењу Драган Лукић на Старом граду, представљен је пројекат Фондације Народне библиотеке Србије – Фондација – ФАЗБУКА: игра и наука !. Фазбука представља нови вид комуникације између библиотеке и корисника и ауторско је дело еминентне примењене уметнице Ане Швабић.Ово јединствено сликовно писмо српског језика са нама су учили ученици другог разреда ОШ Михаило Петровић Алас и учитељица Ана Ивановић. Учење је ишло брзо и лако, а малишани су успели да своје радове потпишу новом азбуком – ФАЗБУКОМ.


ВОЛОНТЕР САМ - ТИМ СЕ ДИЧИМ VIDI Ученице другог разреда Гимназије Светозар Марковић, Јелена Васић и Милица Милошевић свој дан су посветиле волонтирању у библиотеци у Јагодини. Пошто су уз стручна објашњења запослених обишле сва одељења, Јелена и Милица су прионуле на посао на Дечјем одељењу и Одељењу за одрасле кориснике. Уз помоћ колегиница библиотекарки оне су задуживале и раздуживале кориснике, сређивале фонд библиотеке, а највише труда су уложиле у расходовање књига. Кажу да им се, осим одељења на којима се ради са корисницима, нарочито допало Завичајно одељење....


ТРИ ВЕКА У ЈЕДНОЈ КЊИЗИ VIDI У оквиру обележавања Међународног дана дечје књиге, у краљевачкој библиотеци промовисана Антологија српских прича за децу коју су сачинили отац и син, Слободан Ж. Марковић и Мирко С. Марковић. По речима Мирка С. Марковића, писца, библиотекара, новинара, антологичара... у књизи је обухваћен период од три века, а међу заступљеним ауторима су и краљевачки писци Дејан Алексић и Гордана Тимотијевић.-Овде сам дошао пре свега као пријатељ ове библиотеке јер библиотека је оно што се налази у нашим главама и срцима, а не оно што је на њеним полицама...Читање је најзанимљивији вид комуникације, а библиотека је, заправо, амбасада писаца. Нико нам једино не може узети оно што смо прочитали – рекао је Мирко С. Марковић.


АУТОРСКО ПРАВО У САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ И ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ VIDI Интернет клуб организује свој јубиларни 20 библиотечки семинар - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу.
(основа, примена, дигитално окружење, законска регулатива и правни аспекти библио праксе...)
MASTER KLAS 2 – Др АДАМ СОФРОНИЈЕВИЋ са: др Татјана Брзуловић Станисављевић, др Драгана Столић, Оливера Јелкић адвокат и други.
Бања ВРУЈЦИ, хотел ВРУЈЦИ – 8, 9 и 10. јун 2016. Овај тродневни семинар Интернет клуба је под стручним покровитељством Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Универзитета у Београду. Семинар обухвата три круга осветљавања теме - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу. Врхунски предавачи из различитих углова осветљавају ову тему : - библиотечко - информационо – правно – практично.По сегментима семинар је сертификован са: Циљ семинара је припрема за примену законске регулативе, али и етичких принципа у реалном оружењу.По сегментима семинар је сертификован са: - 4 бода (акредитација НБС) и - 4 ЕУРО бода ( Telehaz rendszer )


ПРЕЉУБНИЦИ У ОСЕЧИНИ VIDI Библиотека у Осечини била је домаћин угости једном од наших најчитанијих писаца, госпођи Виду Огњеновић. Сала велике читаонице била је препуна. Повод за гостовање је ново издање романа Прељубници иза кога стоји издавачка кућа Архипелаг , али није само о томе било речи. Колико о најновијем издању ове књиге, толико и о стваралачком раду и сарадњи са Видом Огњеновић говорио је Гојко Божовић, оснивач ј и главни уредникАрхипелага .


ДЕЦА ВОЛЕ СМЕШНЕ СТВАРИ VIDI Ученици 6. разреда ОШ“Јован Поповић“ показали су нам да, поред смешних ствари, воле књиге и читање. Ученици су се дружили са Мирком С. Марковићем, књижевником, новинаром и библиотекаром. Мирко им је представио антологију „Српске приче за децу“ чији је приређивач. Сазнали смо да ли гусари слушају своје маме, како изгледа изокренута прича, како научити песму напамет за 2 минута и какве тајне крије садржај књиге. Мирко је на духовит начин деци објаснио зашто се слави 1. април као Дан шале и зашто обележавамо 2. април као Међународни дан дечје књиге. Библиотека је била обојена смехом, причама и читањем- баш како и доликује када се обележава Међунарони дан дечје књиге.


ЧИТАМ И СКИТАМ VIDI Квиз Градске библиотеке Суботица „Читам и скитам” и ове године је окупио велики број деце која су учествовала на јавном извлачењу одржаном 1. априла 2016. године поводом обележавања Међународног дана књиге за децу и рођендана Ханса Кристијана Андерсена. Било је величанствено дружити се са децом из свих суботичких основних школа која су читајући протекла два месеца Карла Колодија, Јохану Шпири, Радјарда Киплинга и Уроша Петровића скитала у неки други свет, у неко друго време. Ове године одзив је био одличан. На сајту библиотеке он лајн упитник је попунило око 1.000 деце на сва три службена језика Града Суботице: српском, мађарском и хрватском језику...


КАД СЕ ДЕТЕ РОДИ VIDI У Галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији отворена је изложба Кад се дете роди Народне библиотеке из Осечине. На паноима изложбе приказани су народни обичаји о рођењу детета, а изложба садржи и предмете везане за одгајање деце (колевка, дубак, лутке итд). Изложба је настала као резултат истраживања у оквиру пројекта Улога прела у очувању нематеријалног културног наслеђа осечинског краја. Велику помоћ у реализацији пружила је Гордана Пајић, етнолог Народног музеја у Ваљеву -истакла је, отварајући изложбу, Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина.


БУДИМО АГРОКУЛТУРНИ VIDI Јагодинска народна библиотека у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом у Јагодини организовала је у Глоговцу предавања из области пољопривреде. О теми Значај агрохемијске анализе земљишта и поправка киселих земљишта је говорила саветодавац Миланка Миладиновић, а о Заштити кромпира и паприке, саветодавац Ружица Ђукић. Мештанима Глоговца и околних села ове теме биле су од велике користи јер су тематски биране према њиховим потребама. Наиме, саветодавци из Пољопривредне станице су радом на терену прикупили податке о стању земљишта у овом крају, као и податке о томе чиме се мештани претежно баве, тако да су и теме за предавања биле управо тако и конципиране.


ПУТУЈУЋИ ФЕСТИВАЛ - МЛАДЕНЦИ - У БИБЛИОТЕКАМА VIDI У току је путујући фестивал документарног филма по сценрију и режији брачног пара иѕ Доњих Брезовица Добривиоја и Добриле Пантелић.Фестивал је почео 22. марта, на Младенце у сали Вуковог дома, а у овиру кога се приказују документарно-играни етнолошки филмови Вукосава и Кум. Под добро препознатљивим слоганом Да се прошлост не заборави, да будућност памти, публика је ове филмове премијерно видела у великој сали библиотеке у Осечини, а потом се фестивал наставио за Љубовију, Мали Зворник, док је финално вече резервисано за Крупањ. Улаз на свим пројекцијама је слободан.


ДИС У ГОСТИМА VIDI На Светски дан поезије, 21. март, ученицима пожешке Техничке школе и Гимназије и ђацима Основне школе Емилија Остојић, у госте је дошао песник Владислав Петковић Дис са својим Пролећем. Наиме, представници Градске библиотеке Владислав Петковић Дис у Чачку Даница Оташевић, Марија Радуловић и Владимир Симић на позив професора и песника Петра Матовића, Марине Петровић и Срђана Миловановића, младим Пожежанима приближили су животопис родоначелника српске модерне


ОБРЕНОВАЧКО СЕЋАЊЕ НА ИСИДОРУ VIDI Програм Сећање на Исидору осветљава животни и стваралачки пут Исидоре Секулић. Као најпросвећенија жена свога времена, прва жена писац академик, својим књижевним радом задужила је савременике и оставила је светао траг у историји српског народа и европске културе. Током програма је приказан, за ову прилику припремљен материјал, забележен у Кући краља Петра, где је током протекле две недеље била постављена изложба личних предмета из легата Исидоре Секулић. О Исидори је говорила Лаура Барна аутор изложбе.


О ПРИЧИ И ПРИЧАЊУ ПУТЕВИМА ЗМАЈЕВА VIDI Народна библиотека Вељко Дугошевић из Голупца и Кластер путева културе представили су пројекат Путевима змајева кроз Голубац пожаревачкој публици у Свечаној сали Библиотеке. Гошће вечери, Јелена Петровић, ауторка пројекта, Сања Ђокић, професор српског језика и књижевности и Марија Живановић, директорка Библиотеке у Голупцу, причале су о значају нематеријалног наслеђа.Циљ овог пројекта је неговање и чување традиције, веровања и обичаја једне земље и њихово пласирање као специфичних културно-туристичких производа.


ШИРОМ РАШИРЕНИХ РУКУ РАДОША ШОБАЈИЋА VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба слика и скулптура под називом Широм раширених руку аутора Милоша Шобајића.Поставку изложбе чине четири слике великог формата, пет малих слика у комбинованој техници, три велике скулптуре од различитих материјала,настали од 2011. до 2016. године...


ONLINE НЕДЕЉА У СРБИЈИ VIDI Ове године Online недеља одржава се од 14. до 20. марта у телецентрима, школама, јавним библиотекама, невладиним организацијама и едукативним центрима широм Европе. Активности овогодишње кампање биће усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама. Такође, акценат ће бити на промоцији дигиталних послова, подстицању младих и незапослених да стичу и унапређују своје дигиталне вештине.Традиционално Србија ће и ове године бити учесник европске кампање Online недеља 2016. IAN Телецентар, као национални партнер кампање у Србији, радиће на промоцији и приближавању информационих технологија својим грађанима и њиховог дигиталног описмењавања и оснаживања.


ПОРТРЕТИ ДУХОВНИКА VIDI У галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији одржана је изложба слика Сведоци свевремена академске сликарке Леониле Марић из Бањалуке. Изложба садржи двадесетак портрета духовника из Србије, Републике Српске, Русије и Грчке који су били снажан мотив за уметницу. Леонила Марић је завршила Академију ликовних уметности у Бањалуци, где је и магистрирала. Члан је Удружења уметника Републике Српске и Босне и Херцеговине и данас је предавач на академији у Бањалуци.


ФАЗБУКА У ПОЖАРЕВЦУ VIDI Фондација Народне библиотеке Србије, у 2016. години, покренула је програмску акцију ФАЗБУКА: игра и наука. Фондација је за шест библиотека, међу којима је и Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, обезбедила графичке сетове сликовног писма ФАЗБУКА, дигитални запис и лиценцу за 2016. У формирању друштвених мрежа читања у Пожаревцу учествовало је пет школа: Пожаревачка гимназија, Економска школа, Политехничка школа, ОШ Свети Сава и ОШ Доситеј Обрадовић. Управник Фондације Народне библиотеке Србије, представио је ФАЗБУКУ пожаревачким ђацима у Свечаној сали Библиотеке.Овом занимљиво-едукативном радионцом ученци су се подсетили историје писма, хаику поезије, а потом и сами постали песници, осмисливши стихове од понуђених речи.


СЕВЕР, УДАЉЕН ЗВУК VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић представљена је девета песничка збирка Гордане Ђилас -Север, удаљен звук. О књизи су поред песникиње говорили Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и књижевник и Бојана Стојановић Пантовић, професорка на Филозофском факултету у Новом Саду. Гордана Ђилас је шездесетак нових песама слободног стиха сложила у четири циклуса, чврсто повезана речју (и значењем) Север.


МАРИНКОВИЋ ДОБИТНИК ДИСОВЕ НАГРАДЕ VIDI На дан рођења великог српског песника Владислава Петковића Диса, у Чачку je саопштена одлука о овогодишњем лауреату престижне Дисове награде. Одлуку да Дисова награда за 2016. годину припадне песнику Томиславу Маринковићу саопштио је Васа Павковић, председник жирија. Лауреату 53. Дисовог пролећа осим плакете која ће бити уручена 27. маја на завршним свечаностима следује новчана награда, објављивање књиге песама и изложба о његовом животу и стваралаштву, а биће му посвећен и 47. број часописа Дисово пролеће.


ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ БГБ у ЕУРОПЕАНИ VIDI Еуропеана – европска дигитална библиотека, архив и музеј од пре неки дан богатија је за дигиталне објекте Библиотеке града Београда. Корисници Еуропеане из читавог света сада могу приступати дигиталним објектима из различитих колекција (dlibra.bgb.rs и bgb.locloudhosting.net) БГБ. Ове колекције располажу са 642 текстуална документа и 198 фотографија. Агрегација метаподатака се ради кроз пројекат LoCloud уз помоћ алата MORe.


ЦРКВА - ШКОЛА ВЕЧНОГ ЖИВОТА VIDI Проф. др Драгомир Сандо, с београдског Богословског факултета, одржао је у препуној читаоници Дечјег одељења краљевачке библиотеке занимљиво предавање - Црква је школа вечног живота... Он је посебно подвукао да Црква подразумева живот у вери и васпитање сваког човека, од пренаталног доба до последњег дана живота и да црквено не треба одвајати од националног јер је Црква вековима водила рачуна о писмености и култури, а да пример за то, у нашем времену, налазимо у нераскидивом односу народа и Цркве на Косову и Метохији...


ДА МИЛАН ПОНОВО ЗАИГРА ФУДБАЛ VIDI Библиотека Србољуб Митић и Културно-уметничко друштво Ђура Јакшић из Великог Села организовали су хуманитарни концерт ЗА МИЛАНА, како би помогли Милану Ковачевићу из Старог Костолца да победи болест и поново заигра фудбал. Приход од продатих карата у износу од 29.800,00 динара, сестри Милана Ковачевића, предала је Зорка Стојановић, директор библиотеке Србољуб Митић Мало Црниће, док је Општинска организација пензионера Мало Црниће на текући рачун Милана Ковачевића уплатила око 2.000,00 динара.


ДА САМ ЈУНАК ИЗ ОМИЉЕНЕ КЊИГЕ VIDI


ЕЛЕКТРОНСКЕ ПОЕТСКЕ ГРОМАДЕ VIDI Народна библиотека Јован Поповић из Кикинде, је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 145 година од рођења књижевника Јована Дучићa. Кикинда је у равници која је увек поштовала песничке висове и громаде. Овај пут електронски. Погледајте...


ПРЕДСТАВЉEНА КЛИМАТИЗОВАНA КОМОРA ЗА СМЕШТАЈ И ЧУВАЊЕ СТАРЕ И РЕТКЕ БИБЛИОТЕЧКЕ ГРАЂЕ VIDI У Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду, представљена је специјална климатизована комора за одржавање микроклиматских услова у уским границама температуре и влажности у херметички затвореном простору, за потребе смештаја и чувања архивског материјала Библиотеке града Београда. Ту се од 1929. године, чувају вредни примерци старе и ретке библиотечке грађе од изузетног значаја за историју Београда и Србије, настајали од XVI до XIX века.


ПРВИ БРОЈ ГОДИШЊАКА ЧИТАОНИЦЕ ЛАЗА КОСТИЋ VIDI Први број Годишњака Српске читаонице „Лаза Костић“ у Сомбору је изашао из штампе. Наиме, одлуком Управног одбора читаонице утврђено је оснивање часописа за културу, науку и уметност у којем ће део сваког броја бити посвећен активностима читаонице у културном животу града, али ће понајвише садржавати рубрике за које пишу сарадници часописа, пријатељи читаонице, углавном оне особе са којима је у тој години остварена сарадња, или су ти појединци гостовали у Сомбору.Годишњак обилује и фотографијама, штампан је на кунстдруку, у 200 примерака, издавачи су Градска библиотека Карло Бијелицки и Српска читаоница Лаза Костић у Сомбору, главни и одговорни уредник је Владимир Јерковић, прелом је радила Иња Фирањ, ликовну обраду Дејан Подлипец, а лектуру Игор Хилченко. Поред штампаног издања, на сајту сомборске библиотеке www.biblioso.org.rs биће доступно и електронско издање.


НОВИНАРИ СА ПОВЕЉОМ VIDI Поводом четрдесетпетогодишњице часописа за књижевност, уметност и културу Повеља који од 1983. године излази са издавачким знаком краљевачке библиотеке и изласка из шампе Библиографије прилога у часопису Повеља 2001-2015 мр Ане Гвозденовић, уприличена је конференција за новинаре. Директорка Библиотеке Дарагана Типсаревић нагласила је да је Повеља од оснивања, далеке 1971. године, одржала висок ниво професионалности и око себе окупила велики број сарадника и аутора...


ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ АЗБУКОВИЦЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА VIDI На 38. Међународном сајму туризма у Београду, представљене су Духовне свечаности Азбуковице, манифестација духовног и културног карактера коју организује Библиотека Милован Глишић. -Духовне свечаности ће ове године бити организоване нешто раније, од 5-15. септембра, истакао је Милојко Ивановић, директор Библиотеке Милован Глишић. На штанду Туристичке организације Љубовије, промоцију Духовних свечаности Азбуковице подржали су новинари и писци: Влада Арсић, Славиша Павловић, спортски коментатор Радио Београда Миодраг Лукић и други.


ШТАМПАНА РЕЧ и ГЛАС БИБЛИОТЕКЕ VIDI У оквиру традиционалне, 17. по реду годишње изложбе чачанског издаваштва Штампана реч 2015, Градска библиотека Владислав Петковић Дис је јавности представила нови, 21. број часописа за библиотекарство - Глас библиотеке који представља круну успешног рада чачанских библиотекара у претходној години.Успешно трајати, усавршавати се и стално напредовати готово три пуне деценије, непрестано се усклађујући са највишим стандардима модерног библиотекарства у ери дигитализације и електронских књига, за часопис са местом излажења у унутрашњости заиста је подвиг вредан пажње.


159 ГОДИНА ЧИТАЛИШТА У КРУШЕВЦУ VIDI Пригодним програмом у читаоници Библиотеке уз присуство представника Скупштине Града, Војске Србије, општинских библиотека Расинског округа, запослених у Библиотеци и њихових колега у пензији и бројни гости из привредног и културног живота града. обележено 159 година крушевачког Читалишта.Излагање мр Снежане Ненезић, в.д. директора Библиотеке, пратило је развојну линију крушевачког библиотекарства од оснивања Читалишта (1857) до данашњих дана... О мрежи и раду библиотека с подручја матичности Народне библиотеке Крушевац говорила је руководилац Службе Љубица Петковић а са новијом издавачком продукцијом Библиотеке публику је упознала Милица Стевановић.


НОВИ БРОЈ ПОВЕЉЕ VIDI У Прочељу новог броја часописа Повеља објављени су песнички и прозни радови Душка Новаковића, Јована Николића, Владимира Јагличића, Весне Капор, Бориса Јовановића, Дарка Даничића, Драгана Радованчевића, Драгице Стојановић, Николе Поповића, Драгана Бабића, Бранка Косанића и Милана Ружића. У рубрици Премошћења, резервисаној за преведену књижевност, налазе се прилози Дерека Волкота, Гузеља Јахаине, Тоне Хаднебе, Калина Терезијског и Петра Денчеве у преводима Алена Бешића, Радмиле Мечанин, Марка Вуковића и Елизабете Георгијев...


ЉУБОВИЈСКИ ЛЕПТИРИ ДУШЕ МОЈЕ VIDI Библиотекa Милован Глишић и Удружење жена Вила представили су књигу песама и прича Богдана Топаловића из Љубовије. Књига је објављена крајем прошле године у издању Библиотеке. Поред аутора, о књизи су говорили Олга Поповић, учитељица из Селанца, која је цртежима илустровала књигу и Милојко Ивановић, директор Библиотеке. На представљању књиге, пред око стотину посетилаца, учествовали су и Драгомир Максимовић, млади гуслар из Сребренице и Маријана Петаковић, глумица Аматерског позоришта „Александар Јоковић“ из Љубовије.


ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ И ЧИТАЊА VIDI
ЈАГОДИНСКЕ КЊИГЕ И ГРАФЕМЕ VIDI Гости ТИН ЗОНЕ и Завичајног одељења Народне библиотеке у Јагодини били млади истраживачи историје српске књижевности из Основне школе Горан Остојић из Јагодине. Са својом професорком Габријелом Танић они су имали прилике да упореде графеме из најдрагоценијих књига Народне библиотеке у Јагодини, Житија Петра Великог Захарије Орфелина (1772), Историје различитих словенских народа Јована Рајића (1794) и Граматике италијанске намењене илирској омладини аутора Вићентија Љуштине из 1794. године, са графемама Вуковог Српског рјечника из 1818. године. Ученици су се припремљеним излагањима упознавали са животом и значајем који су за српску књижевност имали данас помало заборављени аутори из осамнаестог века. Посета је део ширег пројекта чије ће резултате ова група младих истраживача презентовати четрдесетоминутним филмом у ТИН ЗОНИ библиотеке.


БАШТА НАШИХ ЖИВОТА VIDI Са циљем да се промовишу млади талентовани литерарни ствараоци у Народној библиотеци Стеван Сремац представљена збирка песама Башта наших живота Јане Маслаковић, једне од најмлађих и најнаграђиванијих песникиња из Ниша. Учествовали су: Миодраг Јакшић, уредник, Миљана Игњатовић Кнежевић, рецензент, Јана Маслаковић песникиња, Емилија Остојић Кацуљ, Зоран Маслаковић и Татјана Богдановић књижевници из Ниша. За музички део програма био је задужен Никола Николић.


- ПОСЛЕДЊА РАДОСТ - У ПРИЈЕПОЉУ VIDI У издању Библиотеке Вук Караџић Пријепоље, управо је објављена је књига - ПОСЛЕДЊА РАДОСТ: Избор из прозног стваралаштва Владислава Веселиновиаћ Тмуше.Књигу је за штампу приредио Вујица Бојовић, рецензент књиге, др Јован Љуштановић. Она је настала као плод истраживања књижевне заоставштине овог писца, уз део рукописних, необјављиваних књижевних радова В.В. Тмуше.


У ЦРНУЋУ ЗВОНИ - ЗВОНЦЕ VIDI Библиотека - Србољуб Митић - Мало Црниће била је домаћин дечијем писцу Тодору Тодету Николетићу и Марији Попадић. Николетић је посетио Мало Црниће, као дечији писац, али и члан жирија Међународног позоришног фестивала за децу - Звоно, у Зворнику. Малоцрнићко дечије позориште, освојило је прво место и овом прилоком Тоде Николитећ је награђенима уручио награде и признања


ПРОНАЂИ ПРАВУ ИНФОРМАЦИЈУ VIDI Школски библиотекари из Нове Вароши, Пријепоља, Ариља и ужичких средњих и основних школа имали су прилику да слушају предавање - Пронађи праву информацију - и испробају усвојено знање на практичним примерима из те области. Предавање су одржали Драгослава Родаљевић, библиотекар саветник, Бојана Маринчић, Илија Смиљанић, библиотекари Народне библиотеке Ужице и Мирко Марковић, библиотекар саветник и управитељ Фондације Народне библиотеке Србије.


ЉУБИША Р. ЂЕНИЋ РУЈАНСКИ VIDI Сала библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини била је препуна на представљању књиге Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског, аутора Слободана Гавриловића. Библиотека је подсетила на једно од многих интересовања човека чије име Библиотека данас носи. Поред аутора, о значају етнографског стваралаштва Љубише Р. Ђенића говорила је и Боса Росић, етнолог.Слободан Гавриловић је ову књигу написао давне 1984. године, да би је без икаквих интервенција објавио 31 годину касније. Између осталог, аутор је подсетио публику како је Пујо са пуном торбом књига посећивао чајетинску пијацу и делио их на читање сељацима, који би му следећим доласком те прочитане књиге враћали. Боса Росић је скренула пажњу на Љубишин допринос ширењу науке међу породицом Ђенић. Традицију бављења науком, наставља Милисав Ђенић, који данас важи за веома угледног српског историчара, а њихово дело наставља Љубишина унука, садашња директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.


ИНКУНАБИЛЕ У КРУШЕВЦУ VIDI У оквиру пројекта заштите старе и ретке грађе које је суфинансирало Министарство културе, у читаоници Библиотеке одржан је стручни семинар под називом - Инкунабуле. Циљ овог семинара, ондносно акредитованог програма за стално стручно усавршавање запослених у библиотечко-информационој делатности је проширење знања из историје књиге и штампарства и допринос унапређењу презентовања, коришћења, очувања и заштите писаног наслеђа. Семинар су одржале ауторке програма - библиотекари саветници Душица Грбић и Светлана Вучковић и виши библиотекар Александра Драпшин из Библиотеке Матице српске а присуствовали су библиотекари крушевачке библиотеке, као и библиотекари из Народног музеја и Историјског архива Крушевац.


ЈЕЗИЧКЕ НОРМЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ VIDI Допринос програму прославе Дана града Чачка, као и борби за очување језика и писмености, Градска библиотека Владислав Петковић Дис дала је организовањем трибине о познавању језичких норми и културног наслеђа.Предавање- Школе и библиотеке као чувари српског језика - др Рајнe Драгићевић, професорa Филолошког факултета у Београду, у Сали скупштине града. Интересовање публике указало је на њихову забринутост за језик као идентитет српског народа и културну баштину. Све мање читања код припадника младе генерације, и уплив туђица у свакодневни говор, проблеми су о којима треба да брину највиши органи власти и институције.


У ЈАГОДИНСКОЈ ТИН ЗОНИ О ПРАВИЛИМА ОБЛАЧЕЊА У ШКОЛАМА VIDI У ТИН ЗОНИ јагодинске библиотеке одржан је искрен, отворен и паметан разговор о правилима облачења у средњим школама. Били су приказани видео-клипови, презентације ученика, а чули су се и оштри полемички тонови - понекад на ивици инцидента. Али, победила је пристојност и мудрост на коју је подсетило неколико ученика (тиче се и правила облачења, али и живота уопште): Да би променио свет, крени од себе - то је једино место на које имаш потпуни утицај!


АЗБУКОВИЦА У ПАКЛУ РАТА 1914-1918. VIDI У Љубовији је представљена књига Азбуковица у паклу рата 1914-1918. Милана Младеновића у издању Библиотеке - Милован Глишић - из Љубовије. Књига представља прави помен многобројних цивилних жртава Великог рата, интернираних у логоре у Мађарској, Немачкој, Аустрији, Румунији и другим земљама, спискове избеглог становништва и ратне сирочади. О књизи која је од епохалног значаја за Азбуковицу су говорили: магистар Милоје Николић, историчар Завода за заштиту споменика културе из Ваљева, историчар др Гојко Маловић, др Љубомир Протић, Милорад Радојичић, публициста из Ваљева и Нада Петровић, архивски саветник Архива Југославије из Београда.


ИЗЛОЖБА СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ГОСТУЈЕ У ИСТОРИЈСКОМ ЦЕНТРУ У СОЛУНУ VIDI Изложба Народне библиотеке Србије - Српска књижевност у Првом светском рату - отворена ј еу Историјском центру у Солуну. На отварању су говорили заменица градоначелника Солуна Елени Хрисиду,генерални конзул Србије у Солуну Синиша Павић, један од аутора изложбе Милена Ђорђијевић и вођа пројекта Немања Калезић. Посебну занимљивост изложбе чинио је портрет Владислава Петковића Диса којег је спрејом на платну сликао Милан Милосављевић, сликар и конзерватор у Народној библиотеци Србије, током обраћања гостију и домаћина. Изложба је реализована у оквиру пројекта - Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат.


ИЗ ЈУЖНОСЛОВЕНСКИХ КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ VIDI У читаоници Библиотеке у Крушевцу одржана је промоција књиге академика проф. др Бранка С. Ристића Из јужнословенских књижевности за децу, која се недавно појавила у издању ИК Бистрица - Нови Сад и Учитељског факултета Призрен - Лепосавић. Вече је отворила в.д. директора, библиотекар саветник мр Снежана Ненезић, а о књизи су поред аутора говорили и проф. др Тиодор Росић и мр Слободан Симоновић. Професор Росић се осврнуо на књижевнокритички метод и српске, бугарске и македонске ауторе за децу заступљене у овој књизи, док је мр Симоновић присутне упознао са биобиблиографским подацима аутора.


ИНФОРМАТИЧКЕ РЕПЕТИЦИЈЕ VIDI Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац је организовала трећу годину за редом бесплатну обуку за пензионере и незапослена лица Упознајте се са виртуелним светом рачунара – информатичко описмењавање. Од септембра 2013. до новембра 2015. године почетну обуку информатичког описмењавања за пензионере и незапослена лица је прошло 152 полазника. Ове године, поред почетног курса, биће организован и напредни курс (30. новембра 2015. почиње са обуком прва група).


ДУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ VIDI У сали биоскопа у Љубовији одиграна је представа Последња песма, коју је по тексту Аните Панић режирао Марко Мисирача. То је представа о нашем великом песнику Јовану Дучићу. Великог песника играо је Небојша Кундачина, глумац Народног позоришта из Београда, његову велику љубав Јованку Маја Колунџија Зорое, глумица Народног позоришта Републике Српске, а младог рођака Милан Никитовић. Организатори представе Последња песма били су Канцеларија за младе Љубовије и Библиотека Милован Глишић.


НОВИ ЦИКЛУС КАМПАЊЕ - НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК VIDI У четвртак, 29. октобра 2015. године, одржана је промоција кампање - Негујмо српски језик, отварањем изложбе фотографија и плаката. На отварању су говорили Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, професор Вељко Брборић са Филолошког факултета, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Светислав Гонцић, глумац и Аца Селтик, музичар.Аутор фотографија је фотограф Жељко Јовановић, а аутор плаката Амалија Витезовић.


КИКИНДА ЛУТКОМЕДИЈА VIDI У овој интерактивној радионици деца су играјући разне ликове помоћу лутки користили своју машту, креативност сналажљивост итд.. Свака лутка је имала причу, коју су деца сама осмислила и испричала. Тако су деца оживела један чудновати свет. Наравно да то све утиче на емоционални и интелектуални развој, а такође и на развој говора. То су само неке карактеристике света лутака. Да не заборавимо нашу библиотекарку Љиљану Марковљев која је подстицањем деце, разговором, а и показивањем како се лутке крећу учинила да радионица постане маштаоница.


ПРЕКО БИБЛИОТЕКЕ ДО ЗВЕЗДА VIDI Народна библиотека Крушевац угостила је чланове Астрономског друштва Еурека поводом реализације завршне свечаности на пројекту - Јесења школа посматрачке астрономије. Пројекат се реализује у сарадњи са Едукативним центром Крушевац, у оквиру програма Млади су Закон Министарства омладине и спорта. За суботу 24. октобар планирана је завршана свечаност поводом реализације прве јесење школе посматрачке астрономије у Крушевцу. За ту прилику планирано је да се за 25 учесника изврши свечана додела сертификата о успешно положеном курсу и организује предавање из области Астробиологије. Предавање ће одржати проф. др Драган Гајић са ПМФ-а у Нишу, који је и председник Астрономског друштава Алфа из Ниша.


ИЗ ЈАГОДИНЕ ОДЕ НИКОЛЕТИЋ ТОДЕ VIDI Ово је један од оних догађаја у коме се проналази сав смисао постојања библиотеке, књига, писаца и књижевности и доказ да се ипак окреће и то у правом смеру. Када се на правом месту у право време нађу прави људи, добар песник и добро усмерена деца, епилог је бескрајно и опште задовољство. Тоде Николетић је један од најпопуларнијих стваралаца за децу на простору читаве бивше Југославије. Песник и драмски писац заступљен у бројним антологијама, монографијама, зборницима, хрестоматијама и алманасима. Превођен је на француски, мађарски, словачки, турски, италијански и руски језик.


КОРИШЋЕЊЕ ДИГИТАЛНИХ РЕСУРСА У БИБЛИОТЕКАМА VIDI У Лозничкој библиотеци Вуковог завичаја 22. октобра организован је стручни семинар на тему Коришћење дигиталних ресурса у библиотекама. Новка Шокица Шуваковић, библиотекар саветник, руководилац Одељења за матичне послове и Иванка Клајн, виши документалиста у Рефералном центру БМС, говориле су о електронским каталозима библиотека у Србији, техникама претраживања, о дигиталним библиотекама, као и о електронским изворима информација на КОБСОН-у (претраживању електронски доступних часописа, књига и дисертација). Библиотекари из Крупња, Лознице и Љубовије упознати су са садржајима доступних електронских каталога и дигиталних збирки библиотека у Србији, са коришћењем OPAC-а (COBIB.SR), претраживањем електронских часописа и збирки дигиталних дисертација и књига које су доступне на КОБСОН-у.


ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ТРАЈАЊА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА -ДИВ-СТИГУ - VIDI Године 2005. су установљени Дани Србољуба Митића, којима претходи литерарни и ликовни конкурс под заједничким називом Див Стигу. Литерарни конкурс се расписује у области прозног и поетског стваралаштва за ученике од петог до осмог разреда Основих школа на подручју општине Мало Црниће. Стручни жири, који чине књижевници са подручја Браничевског округа.Ове 2015. године се бележи десет година успешног трајања овог конкурса...


РАСИНСКИ ЦВЕТ КРУШЕВАЧКОЈ БИБИОТЕЦИ VIDI Овогодишњи Сајам књига и издаваштва Расинског округа, који се одржавао од 7. до 9. октобра у Клубу Културног центра, завршен је свечаношћу уручења награда Расински цвет. Признање за најбољег издавача, једногласном одлуком жирија, ове године додељено је Народној библиотеци Крушевац. Директор Културног центра мр Мирослав Смиљковић уручио је награду Расински цвет в. д. директора Библиотеке мр Снежани Ненезић, која се у име свог колектива захвалила на овом вредном и подстицајном признању. Народна библиотека се ове године издвојила квалитетом и садржајном разноликошћу објављених публикација...


ПЕСНИЧКЕ ВАТРЕ ЗЛАТИБОРСКЕ VIDI Манифестација Песничке ватре златиборске представља део програма 52.- их Београдских међународних сусрета писаца. Овогодишњи песнички сусрети посвећени су јубилејима познатих песника и књижевника: 750 година од рођења Дантеа Алигиерија, 200 година од рођења Људевита Штура, 100 година од рођења Милутина Ускоковића и Бранка Ћопића. Главно дешавање је било на Шуматном брду на Златибору, а затим су учесници били гости Библиотеке. Гости Златибора били су песници: Милунка Митровић из Косјерића, Будимир Дубак из Црне Горе, Наташа Швикарт Жумер из Словеније, Драган Мраовић из Београда, Захарије Гало из Италије, Мирјана Ранковић Луковић из Чајетине и Хајдер Ергулен из Турске.


ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ АЗБУКОВИЦЕ VIDI Библиотека Милован Глишић и Православна црквена општина Љубовија, под покровитељством Општине Љубовија, покрећу нову манифестацију - Духовне свечаности Азбуковице. Манифестација која је претежно духовног и културног карактера има за циљ враћање старим вредностима (породица, родитељство, школа, задруга, православље, словенски дух) и трајаће од 20. до 30. септембра 2015. године.


СЕЋАЊЕ НА Проф.др Слободана Ж. Марковића VIDI - Пoсле краће и тешке болести у Београду је у петак преминуо др Слободан Ж. Марковић, дугогодишњи професор Филолошког факултета у Београду, књижевни историчар, есејиста, антологичар, неуморни културни посленик и пријатељ библиотека.Где год је требало нешто покренути, основати, подржати и одржати, Слободан Ж. Марковић је био међу првима. С подједнаким умећем и страшћу водио је Међународни славистички центар Србије, КПЗ Србије, часописе "Књижевност и језик" и "Детињство", био један од оснивача Вукове задужбине, Задужбине Десанке Максимовић, стизао и да предаје на универзитетима у Гетингему, Пекингу, Нишу и Приштини.


БИБЛИОТЕЧКИ ДАР ОД СРЦА VIDI Библиотека - Србољуб Митић, Мало Црниће, организовала је акцију ДАР ОД СРЦА и прикупила новчана средства за куповину школског прибора које је поделила социјално угроженим ученицима на подручју општине Мало Црниће. Директорка библиотеке, Зорка Стојановић, 7. септембра 2015. је посетила децу из Калишта, Великог Црнића, Врбнице и Топонице. Списак деце добијен је од надлежне службе Центра за Социјални рад општине Мало Црниће. Следи обилазак деце у Шљивовцу, Црљенцу, и осталим насељима.


ИЗДАЊА И АУТОРИ КРАЉЕВАЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ VIDI Збирка песама Тиска Драгана Хамовића и зборник Ранко Јововић песник, у издању краљевачке библиотеке, представљене су у главном граду Црне Горе Подгорици и универзитетском Никшићу. О њима су, осим аутора Тиске, и уредника зборника др Драгана Хамовића, говорили проф. др Јован Делић и проф. др Горан Радоњић. - Хамовић припада реду најзначајнијих људи у српској култури, не само своје генерације. Специфичан је по томе што га карактерише двоструко својство: он је даровит пјесник и тумач поезије. Хамовић пише и изузетне есеје...


Изложба СТОЈАН НОВАКОВИЋ: државник, научник, библиотекар
VIDI Ова изложба се од 03.09.2015. реализује у НБС, поводом сто година од смрти политичара и државника Стојана Новаковића.Ипак, ој је познатији и признатији по свом научном деловању, иако је неколико пута био министар и два пута председник владе, и то у кризним и преломним тренуцима по Србију. Разнородност, обим и квалитет рада Стојана Новаковића изазов су за свакога ко жели да представи заоставштину једног књижевника, филолога, историчара књижевности, преводиоца, историчара, библиотекара, библиографа, археографа, археолога, музеолога, хералдичара, правника, политичара, дипломате, државника и академика.


81. IFLA via ПОЖАРЕВАЦ VIDI Кејптаун (Cape Town) у Јужној Африци био је домаћин 81. IFLA Конференције. Народна библиотека - Илија М. Петровић - Пожаревац ове године учествоваћла по шести пут на генералној конференцији IFLA. За овогодишњу Конференцију је припремљена постер-презентација - Упознајте се са виртуелним светом рачунара, која промовише информатичко описмењавање старијих лица Овом пројекту се у пожаревчкој Библиотеци посвећује велика пажња у последње три године. Обуку информатичког описмењавања у Библиотеци у Пожаревцу воде Рената Минић и Татјана Јовановић Негоицић. Аутор постера је карикатуриста Добросав Боб Живковић. Постер ће на Конференцији представити директорка Библиотеке у Пожаревцу - Беба Станковић, која је и председница IFLA Специјалне интересне групе - Жене, информације и библиотекарство, у оквиру секције Менаџмент у библиотекарству.


8.ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ VIDI У организацији библиотеке Љубиша Р.Ђенић, Туристичке организације Златибор, по осми пут је одржан Улични ерски кабаре. Ова манифестација је резултат истраживачког рада и бележења ерског хумора као дела нематеријалне културне баштине овог краја, коју Библиотека успешно прати и представља већ осам година. На тај начин Летњи улични ерски кабаре је стекао статус и своје место у календару културних дешавања Србије.Извођењем химне Летњег уличног ерског кабареа и наступом Бид бенда из Зрењанина, 7. августа, манифестацију отворила је Бојана Божанић, помоћник председника општине. Чекајући повишицу била је тема овогодишњег конкурса за најбољег афористичара, а по одлуци жирија прву награду освојила је Софија Павловић Луковић из Ужица. Више кликом на слику...


КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО НА ДИЈАЛЕКТУ... VIDI Стихове на различитим дијалектима српског језика песници су читали данас у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу на четвртом фестивалу Преображенско појање. Фестивал је почео округлим столом на тему Књижевно стваралаштво на дијалекту на коме су учествовали Недељко Богдановић, Зоран Вучић, Власта Ценић, Бајрам Саитовић и Миливоје Крстић. Потом су у дворишту библиотеке добитници награде Реч баштине, добитници признања Слово хвале и захвале, песници из земље и дијаспоре читали своју поезију на дијелектима. На фестивалу су биле изложене и књиге стваралаца на дијалекту, а програм је употпунила и певачка група КУД Абрашевић.


КЊИГЕ ЗА ТАМБУРЕ... VIDI Овога лета одржана је манифестација под називом Антологија сомборског рок & рола. Организатор манифестације је била Градска библиотека Карло Бијелицки уз асистенцију УГ Психозон, других удружења и појединаца. Под покровитељством Града Сомбора одржана су три концертна дана на којима су наступали ауторски бендови из Сомбора.Приходом од продаје књига и донацијама, купљена је квалитетна опрема за свирање, за пробе које ће бити омогућене у наменски прилагођеној просторији у згради Сомборске библиотеке. Купљено је: гитарско појачало Роланд, бас појачало Фендер, адекватни разглас са две кутије на сталцима и нова миксета са 10 канала, каблови, миркофони, инструменти и сет бубњева.


ЂУРЂИЈИНА ФИЛМСКА ПРИЧА У ЧАЧКУ
VIDI Наступити у родном граду, или пред пријатељима из детињства, школским друговима и родбином, велика је жеља свих, али и велика одговорност и изазов.Прилика да Чачанима представи ново име на српском филмском небу указала се Библиотеци већ 4. и 5. августа, када ће у граду своје ране младости гостовати Ђурђија Радивојевић (1986) и први пут представити свој рад. Млада редитељка одржаће неколико радионица за полазнике летње радионице и средњошколце на тему филмске уметности, а 4. августа у 20 часова на платоу испред Дечијег одељења и своја досадашња филмска остварења на платну.


ВЕЧЕ ЛАУРЕАТА У УЖИЦУ VIDI Књижевно вече поводом доделе награда победницима Конкурса Милутин Ускоковић, за најбољу савремену приповетку написану на српском језику у 2014. години одржано је у Читалишту библиотеке у Ужицу.О тематској и стилској разноврсности прича пристиглих на овогодишњи Конкурс говорила је др Љиљана Костић, образложивши одлуку жирија да награди баш ове приповетке. У својој беседи првонаграђени Момчило Бакрач упоредио је личности јунака своје приче, Ернеста Хемингвеја, са ликом Милутина Ускоковић а присутнима су се обратили и трећенаграђени Александар М. Арсенијевић и директор Народне библиотеке Ужице Драгиша Станојчић.


ДВЕ НАГРАДЕ ЗА КРАЉЕВО VIDI На другом фестивалу филмова о библиотеци - 3, 2, 1...библиотека! - који организује Народна библиотека Раде Драинац из Прокупља, награђена су два филма библиотеке из Краљева. Првa наградa припала је филму - Ко не чита лирске песме, за воланом бити не сме, аутора Дејана Алексића и Ивана Спасојевића а трећa наградa анимираном филму - Осмех, библиотека лица, дело полазника наше радионице анимираног филма а по тексту Милоја Радовића. Жири је радио у саставу: Жикица Јовановић, сценариста и редитељ, Данило Петровић, драмски уметник и Кара Поповић, библиотекар.


ДАН ДЕЧЈЕ БИБЛИОТЕКЕ - СЛОБОДАН Ж.МАКОВИЋ VIDI - Позоришном представом - Гозба на ливади - по мотивима поезије Десанке Максимовић у част проф. Слободана Ж. Марковића а у извођењу ученика љишких школа обележен је дан дечје библиотеке у Љигу. Овом позоришном представом почела су Љишке културне вечери које се ове године одржавају од 13-16. јула богатим културно уметничким програмом који је увертира за традиционалну манифестацију - Косидба на Рајцу.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ И ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ VIDI Дан Библиотеке ЉУБИША Р.ЂЕНИЋ у Чајетини ове године су обележила три значајна дешавања и сваки на свој: културолошки, едукативни, сазнајни начин употпуњују манифестацију Видовданских свечаности.Библиотека је била домаћин научног скупа, а тема која је окупила осамнаест еминентних историчара и истраживача је -Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави 1815-1839.године. Затим,отворена је изложба - Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле, чији је аутор Снежана Ђенић, историчар и виши кустос. Као круна, одржана је Свечана академија поводом Дана Библиотеке. Звуци чаробне виолине коју је свирала Сара Матић највили су игроказ о сердар Мићићу у извођењу првака драме Ужичког народног позоришта, Слободана Љубичића.


Десето - Видовданско посело VIDI – вече родољубиве поезије одржано је у Малом Црнићу, у организацији библиотеке - Србољуб Митић, Мало Црниће и УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице. Oвој књижевној вечери присуствовали су и представници локалне самоуправе, на челу са председником Општине, Драганом Митићем, и председницом, СО-е Горанком Стевић, као и Радомир Андрић-председник Удржења књижевника Србије и Никола Мамула, књижевник из Београда. Добродошлицу упутили су Зорка Стојановић, директор Библиотеке, Милисав Миленковић, књижевник и председник Браничевско-стишке књижевне заједнице и Радомир Андрић, књижевник из Београда -председник Удружења књижевника Србије. О Видовдану и његовом значају говорили су: Радомир Андрић, Милисав Миленковић и Драган Т. Јовић.Родољубиву поезију казивали су песници, чланови УКС Браничевско.стишке књижевне заједнице и чланови КЉК Мајдан из Костолца...


INELI - БАЛКАН VIDI
Непрофитна организација БИБЛИОТЕКЕ БУДУЋНОСТИ (Futur Libraries) из Грчке позива све заинтересоване библиотекаре из Србије да се пријаве на позив за пројекат ИНЕЛИ БАЛКАН. Тема пројеката је едукација за иновативне програме у трогодишњем трајању. Конкурсна апликација ће се добити кликом на слику у врху.


ПОЗИВ VIDI
. VIDI Како јавља сајт Народне библиотеке Србије од 17.јуна 2015. "Решењем Владе Републике Србије од 8. јуна 2015 године Ласло Блашковић именован за управника Народне библиотеке Србије - установе културе од националног значаја." После дугогодишњег ВД стања у кровној установи нашег библитераства очекује се да ће се наћи неки Х фактор који ће имати ТАЛЕНТА за превазилажење ВД стања у нашој култури.


IX БИБЛИОНЕТ - УЖИЦЕ VIDI У близини Ужица одржан ИX стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије - БИБЛИОНЕТ 2015. који је у два радна дана окупио више од 120 библиотекара Србије. На том скупу је дискретно, између две радне сесије уручена наша највећа библиотечка награда - Ђуро Даничић - коју су добили два библиотекара и оснивача наше мреже библиотека.Погледајте детаљније кликом на слику...


20. РОЂЕНДАН ОПШТИНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ КОВАЧИЦА VIDI Магичан је број седам. Постоји седам мислених сфера, седам нивоа савршенства, седам дана у недељи… Управо радови толико аутора из наше општине, представника алтернативних уметничких праваца стрипа и карикатуре и локалне уметничке ундергроунд сцене,били су изложени у просторијама библиотеке у Ковачици поводом њеног 20. рођендана.О стрипу и карикатури као маргинализованим врстама уметности, говорили су врсни познавалац ове проблематике, уредник словачког омладинског часописа - Взлет- Стеван Ленхарт, као и карикатуристи Јан Распир –Жак из Ковачице и Никола Петков из Црепаје.


КРАЉЕВО - ВЕЛИКО ТРНОВО VIDI Директорка Библиотеке, Драгана Типсаревић, боравила је, у оквиру делегације града Краљева, у Великом Трнову од 10 – 12. маја. Поводом Дана Ћирила и Методија, 11. маја, који се обележава као национални празник и Дан библиотекара Бугарске, наша директорка одржала је беседу на отварању Дана словенске писмености. На званичним разговорима о културној сарадњи Краљева и Великог Трнова, представљена је презентација наше установе и договорена даља сарадња.


ЉУБОВИЈА VIDI Тринаести - Гастрофест - у Љубовији имао је по први пут земљу госта и представљање кухиње неке стране земље. Своју гастрономску понуду представила је Република Индонезија, а гости из амбасаде ове пријатељске земље дошли су на иницијативу и предлог Милојка Ивановића, директора Библиотеке Милован Глишић. - Мени је посебно драго што су представници амбасаде Републике Индонезије на чијем је челу био амбасадор, његова екселенција Harry R. J. Kandou, дошли на - Гастрофест, јер је то била моја иницијатива. Са његовом екселенцијом и господином Habadi Soewdo - ом, трећим секретаром амбасаде задуженим за културу, информисање и туризам, разговарали смо и о могућности сарадње у области културе.


КЛАДОВО - ТЕКИЈА VIDI Основна школа - Светозар Радић, у Текији и Библиотека - Центар за културу - Кладово представили су мештанима Текије, првог међу једнакима, заставника -припадника 138. транспортне авијацијске ескадриле која је у саставу 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому у Батајници, Сашу Јовановића., који је са својом јединицом био ангажован на отклањању последица од бујичних септембарских (2014.) поплава у Текији.


ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАЛО ЦРНУЋЕ VIDI У Малом Црнићу, свечано је обележен Дан библиотеке „Србољуб Митић“ и Светски дан књиге. Прославу су у пуној сали ФЕДРАС-а, својим присуством увеличали: Милић Михајловић, народни посланик; Миодраг Филиповић, председник општине Жабари; Јелена Стојадиновић, помоћник председника општине Жабари; директорке жабарске и петровачке библиотеке Данијела Милановић и Данијела Божичковић – Радуловић...


30.4.2015.НОВИ САД VIDI У огранку "Аница Савић Ребрац" новосадске градске библиотеке представљене су изложбе краљевачке библиотеке - Де профундис - Георг Тракл и Живи живот - Растко Петровић (аутора Гордане Тимотијевић и Ане Гвозденовић). Проф. др Бојана Стојановић Пантовић је овом приликом одржала предавање о Георгу Траклу и српском експресионизму, а директор новосадске библиотеке Драган Којић је на крају програма одржао беседу о издавачкој и пропагандној делатности библиотеке из Краљева и захвалио се за сарадњу. У публици су били бројни професори и студенти новосадског универзитета, од којих су многи сарадници Повеље.


23.4.2015.БЕОГРАД VIDI Поводом Светског дана књиге, Библиотека града Београда је организовала традиционалну акцију - Сви смо у библиотеци!. И ове године познате личности су радиле као библиотекари - издавали и препоручивали корисницима своје омиљене књиге.Ове године библиотекари били су: Зоран Кесић, Наташа Марковић, Буле Гонцић, Драгољуб Љубичић Мићко, Аца Селтик, Драган Илић, Михајло Пантић, Живана Шапоња Илић, Горан Гоцић, Вања Милачић...


15.4.2015.ВАЉЕВО VIDI Ваљевско представљање књиге "Има ли овде Срба", Милорада Вучелића изазвало је велико интересовање у Ваљеву. О књизи су говорили др Мило Ломпар, и Желидраг Никчевић. Истакавши да је ово прворазредна патриотска књига која се на различите начине бори за српски интерес и српску ствар, говорници су нагласили да је то учињено на оригиналан и јасан начин, подвукавши потребу консензуса око капиталних државних и националних вредности, као једине гаранције нашег спаса и прогреса.


14.4.2015.КРАЉЕВО VIDI Програм Лековите песме и песме реализовали смо на Педијатријском одељењу и Одељењу дечје хирургије Здравственог центра - Студеница, Краљево. Сарадња између између ове две установеје један од лепих примера добре праксе установа које се баве децом. На оба одељења су формирани библиотечки огранци које редовно занављамо најновијим књигама за децу. Доктори и здравствено особље Здравственог центра - Студеница, учествује у едукативним програмима посвећеним превентиви и очувању здравља које организује Библиотекa.


25.3.2015.КИКИНДА VIDI Библиотекари Народне библиотеке „Јован Поповић“ у Кикинди, Слободан Томић и Милена Живков, почели су од 2. марта да држе часове српског језика и књижевности ученицима осмих разреда који се припремају за малу матуру у оквиру једне од радионица које реализује ова установа. На ову идеју дошао је библиотекар дечијег одељења Слободан Томић који је по образовању професор српског језика и књижевности.Радионица се организује уторком, средом и петком, а похађа је близу педесеторо ученика готово свих основних школа у Кикинди. Деца која учествују у раду подељена су у групе, а свака од група једном недељно похађа часове који трају сат времена.


24.3.2015.ЉУБОВИЈА VIDI У сали биоскопа у Љубовији синоћ је одржано вече етно филмова “Младенци 2015” брачног пара Добривоја и Добриле Пантелић из Доњих Брезовица код Крупња. Приказани су филм “Проклетство” за који су Пантелићи добили награду “Сребрни пастир” на фестивалу у Кучеву прошле године и најновије остварење, филм “Клетва”. Оба филма су веома топло прихваћена од стране љубовијске публике.


21.3.2015.НИШ VIDI Ове године Светски дан поезије у Нишу је обележен у Казанџијском сокачету. Пролазници и намерни љубитељи поезије уживали су у стиховима Стојана Богдановића, Радосава Стојановића, Владимира Станимировића, Зорана Пешића, Ружице Петровић, Драгана Ј. Ристића, Жељка Митића, Велибора Петковића, Бојана Илића Бокеринија, Ивана Цветановића, Миње Илијеве, Русомира Арсића, Милоја Дончића и других. У музичком програму учествовао је дуо „МатОранти”. Програм „Удахни поезију” реализовали су Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш.


20.3.2015.БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД VIDI Дечје одељење Драган Лукић ОЈ ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ БГБ на Старом граду има дугогодишњу успешну сарадњу са установама, удружењима и организацијама које окупљају суграђане са инвалидитетом . У петак, 20. марта 2015. године, драги гости су били корисници Дневног боравка за особе са посебним потребама Стари град (Кнеза Милоша 4) и Дневног боравка за особе са аутизмом Корнелије (Корнелија Станковића 13) са Врачара, у пратњи терапеута.


05.3.2015.КРАЉЕВО VIDI Библиотенис - за тенисере - Полазници радионице анимираног филма библиотеке у Краљеву, памтиће извлачење парова за тениски Дејвис меч између Србије и Хрватске целог живота! Њихов филм, Библиотенис, нашао се у рукама репрезентативаца Србије и Хрватске! Волимо и тенис и књиге! Поручују јунаци ове анимације, а осмеси тенисера показују задовољство овом малом, необичном пажњом!


18.2.2015.МАЛО ЦРНИЋЕ VIDI У славу ВИНА И ЉУБАВИ, у организацији Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће, Удружења књижевника Србије, Браничевско-стишке књижевне заједнице и Клуба љубитеља књиге „Мајдан“, у Костолцу одржано je књижевно вече. Домаћин вечери био је Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, који је уз кратку здравицу и чашу вина, поздравио присутне песнике, што су после њега учинили, Милисав Миленковић, председник Браничевско стишке књижевне заједнице; Славица Пејовић, председник КЉК „Мајдан“ и Зорка Стојановић, директор библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће.


13.2.2015.КИКИНДА VIDI Хол Народне библиотеке „Јован Поповић“ и ове недеље био је премали да прими све љубитеље писане речи. Гост ове недеље био је Иван Ивачковић који нам је представио своју нову књигу - Писма из Тајног града.Ово вече, аутор је посветио преминулом суграђанину из Кикинде - Алфреду Рошу. У публици су били и чланови његове породице који су били одушевљени програмом.


11.2.2015.ЉУБОВИЈА VIDI У Библитеци Милован Глишић, представљена је књига - Срби, народ кога нема, др Мирослава Пушоње из Београда. О разним облицима угрожавања српског интегритета говорио је мр Милоје Николић, историчар из Завода за заштиту споменика култиуре у Ваљеву. О самој књизи и економији идентитета говорили су аутор и познати привредник др Мирослав Пушоња и рецензент књиге историчар др Гојко Маловић.


5.2.2015.ЧАЈЕТИНА -ЗЛАТИБОР VIDI У Малој сали Специјалне болнице - Чигота, а у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и библиотеке Љубиша Р. Ђенић, одржано је књижевно вече проф. Михајла Пантића. У средишту ове вечери биле су две књиге Михајла Пантића и то: књига прича - Ходање по облацима, и књига прича, путописа и есеја - Стан без адресе. Бројним пријатељима и поштоваоцима свога рада проф. Пантић је, у нешто више од сат времена, приближио и појаснио, како недоумице везане за саму савремену књижевност и читање, тако и за писање уопште и потребу да један човек пише.


30.1.2015.ЧАЧАК - ПРИСЛОНИЦА VIDI Караван Градске библиотеке Владислав Петковић Дис, у Чачку, популарни - Библиобус, поново је кренуо на пут 30. јануара 2015. године! Прва станица на којој се зауставио, била је четвороразредна школа у Прислоници, издвојено одељење ОШ Прељина, из Прељине. Библиотечка посада је на овој станици искрцала торбе препуне књига и сликовница, прегршт осмеха и лепих речи, а дочекало ју је тридесетак путника, спремних за пут у чаробни свет знања.


28.1.2015.КРАЉЕВО VIDI У историји црквене и државне дипломатије тешко је наћи пример који се може упоредити са делима Саве Немањића, на његовом путу од монаха до архиепископа која је довела до самосталности српске цркве и до самосталног и слободног краљевства. Он је Србима био први верски поглавар, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просветитељ, лекар...По делу Светог Саве српски се народ препознаје у својој држави, у својој вери, у свом језику, у својим законима и у својој правди...чуло се, између осталог, у - Беседи о Светом Сави коју је, на Светосавској академији у краљевачкој библиотеци, изговорио проф. др Жика Бујуклић.


05.1.2015.ЉИГ VIDI Објављена је прва књига, чији је издавач љишка библиотека - УЧЕШЋЕ 1300 ЂАКА КАПЛАРА У КОЛУБАРСКОЈ БИЦИ. Књигу је финансирало Министарство културе и информисања . Век после славне Колубарске битке, ђаци каплари заслужили су штиво у ком је истакнута њихова улога, да подигну борбени дух посусталој српској војсци. Оно што је на првом представљању изазвало белику пажну присутних је податак и мреича да је међу чувених 1.300 каплара, који су из ђачких скамија и са факултета послати на фронт, да охрабре српске војнике, подигну морал у Колубарској бици, била су и двојица Качераца.Детаљније кликом на слику...


27.12.2014.КЛАДОВО VIDI Новогодишњи празници су посебан моменат з сву децу па и ону која користе услуге библиобуса. Поред наручених књига, Деда Мраз – библиотекар им је понео и слаткише и приређено је релепо дружење са најмлађима. Радовали су сви и Деда Мраз је добиопозив да им дође и крајем јануара кад започне школска година након зимског распуста.


26.12.2014.СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ/НОВИ САД VIDI У Галерији Културног центра у Сремским Каловцима отворена је изложба - Сремскокарловчани у Великом рату. На отварању су говорили Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду, и мр Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима. Изложба је састављена из више целина. породицама колекционара...Пројекат Знамените личности и установе Сремских Карловаца обухвата низ трибина одржаних у библиотечком огранку Бранко Радичевић у Сремским Карловцима, објављивање зборника радова са поменутих трибина и изложбу са темом Сремскокарловчани у Великом рату, са пратећим каталогом, чиме се обележава јубилеј 100 година од почетка Првог светског рата


18.12.2014.МАЛО ЦРНИЋЕ VIDI Антилета Ана Живковић је изузетна по много чему, а између осталог и по начину на који се појавила у нашој књижевности. Први сусрети са читалачком публиком били су облежени поезијом , да круну њеног досадашњег књижевног стваралаштва чини роман „Тајна ауре“ који има своју бројну публику у библиотеци- Србољуб Митић - у Малом Црнићу...


16.12.2014.УЖИЦЕ VIDI у препуном Читалишту народне библиоеке Ужице одржана је промоција књиге- КРАЉЕВ БИБЛИОТЕКАР Добросав Ружић (1854-1918) писац, сенатор, министар просвете и пријатељ краља Петра I Карађорђевића.О књизи су надахнуто говорили: мр Слободан Радовић, аутор, Даница Оташевић, уредник издања и мр Маријана Матовић, рецензент.


08.12.2014.БЕОГРАД СТАРИ ГРАД VIDI Дечје одељење „Драган Лукић“ негује дугогодишњу сарадњу са Удружењем за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“ на општини Стари град. Њихови корисници су дугогодишњи чланови библиотеке и за њих, биоблиотекари и васпитачи, осмишљавају и реализују посебне програме прилагођене њиховим потребама. Поводом Дана особа са инвалидитетом, ко Удружење је, и ове године, организовало Инклузивне ставаралачке радионице, у којима су, са задовољством учествовале начелница Библиотеке Стари град Марина Неђић и библиотекарка из Дечјег одељења Анђелка Сувајџић. Радионице су биле инклузивне, креативне и еколошке, а највише успеха су имале радионице израде претмета од дрвета, декупаж, израда предмета од природних и рециклираних материјала, калиграфија, израда накита и ликовна радионица. Особама са различитим врстама и степеном инвалидитета, уз подршку ментора радионица, у изради предмета су помагали ученици основних и средњих школа, студенти и професори факултета и сарадници из друштвено одговорних фирми.


08.12.2014.КРАЉЕВО VIDI Пролетос је одштампана књига - Има ли овде Срба - Милорада Вучелића, директора и главног и одговорног уредника недељникаПечат, некадашњег директора РТС, истакнутог социјалисте и блиског сарадника председника Србије Слободана Милошевића. Међу корицама ове књиге нашло се око три стотине уредничких уводника у Печату, за које је рецензент, проф. др Дарко Танасковић, написао да их - Вучелићеви истомишљеници с радошћу дочекују, док би неистомишљеници морали пажљиво да их читају... На промоције ове књиге у краљевачкој библиотеци, о њој су, осим аутора, говорили проф. др Мило Ломпар, Желидраг Никчевић и др Александар Никчевић.


24.11.2014.КЛАДОВО VIDI Популарни писац, хип-хоп и репер Марко Шелић – Марчело, био је гост библиотеке Центар за културу Кладово, у четвртак 27. новембра 2014. године. Несвакидашње књижевно дружење са њим било је достојно очекивања и великог интересовања млађе публике у Кладову. Након промоције својих издања, Марчело је разговарао са публиком и потписивао своје књиге и приредио прави књижевни хепенинг достојан АМАБАСАДОРА ЧИТАЊА.


17.11.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI У организацији Специјалне библиотеке Чиготе, библиотеке Љубиша Р. Ђенић и Вукове задужбине из Београда, у Малој сали Специјалне болнице - Чигота-, представљен је рад Вукове задужбине и часописи Даница и Даница за младе, за 2014. годину. Овај догађај је уприличен поводом обележавања 200 година од објављивања у Бечу (1814) Мале простонародне славеносербске пјеснарице и Писменице сербскога народа по говору простога народа написане, књига које су доказале вредност и значај језичке реформе Вука Стефановића Караџића као и 150 година од смрти овог великог српског просветитеља, утемељивача српског књижевног језика и реформатора правописа.


14.11.2014.КРАЉЕВО VIDI У склопу пројекта Велике речи, Велики рат, у краљевачкој библиотеци је постављена изложба Живи живот – Растко Петровић (1898–1949), коју је приредила мр Ана Гвозденовић. Намера аутор била је да подсети посетиоце на неке чињенице из искуствено богатог живота Раста Петровића, али и његово дело, како књижевно тако и оно које припада визуалним уметностима. Такође, ово је била прилка да се укаже и на могућа, нова читања Растка Петровића, која је донео двадесет и први век.


14.11.2014.ИНЂИЈА VIDI Деветнаести Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића биће одржани 14. новембра 2014. године. Организатор стручно-научног скупа је Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић, а место одржавања Културни центар у Инђији, Војводе Степе 40. Регистрација учесника је од 9 часова, а свечано отварање предвиђено је у 9 и 30. Одлуком Одбора Сусрета библиографа Награда - Душан Панковић, за изузетна остварења у области српске библиографије биће уручена мр Здравки Радуловић, библиографу-саветнику и начелнику Библиографског одељења Народне библиотеке Србије. У радном делу Сусрета библиографа биће саопштено 27 стручних и научних радова библиографа и библиотекара из Србије, Републике Српске и Црне Горе.програм кликом на слику.


7.11.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Управни одбор Интернет клуба, удружења интернет стваралаца Србије, на својој редовној седници 04.новембра 2014. у Љигу, једногласно је донео одлуку да се прихвати предлог Одлуке, Комисије за унапређење и праћење Интернета у науци и култури мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА: На основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу web апликације библиотеке http://www.biblioteka-ljubovija.org.rs и заживљавању у свакодневици глобалне и локалне заједнице у 2014-ој години INternetClub додељује НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „МИЛОВАН ГЛИШИЋ“ ЉУБОВИЈИ - ПЛАКЕТУ - WEB БИБЛИОТЕКА 2014.


4-7.11.2014.КЛАДОВО VIDI Библиотека - Центар за културу, Кладово наставља успешну сарадњу са Француским институтом у приказивању бесплатних пројекција филмске франкофоне уметности. Од 04. до 07. новембра 2014. године од 19,00 сати у малој сали Дома омладине у Кладову, добро дошли су сви заинтересовани.
ЦИКЛУС РАСКРШЋА:
Галопом (2012, 93’) Режија: Лој-До де Ленкесен
Луиза Вимер (2012, 80’) Режија: Цирил Менеген
Преступници (2010, 95’) Режија: Оливије Масе-Депас
Џими Ривијер (2011, 90’) Режија: Теди Луси-Модест


24.10.2014.МАЛО ЦРНИЋЕ VIDI У оквиру Фестивала драмских аматера села Србије, Браничесвско-стишка књижевна заједница и Библиотека „Србољуб Митић“ били домаћини Књижевној заједници УКС „Вук Стефановић Караџић“ из Лознице, као и представници Удржења књижевника Србије на челу са Радомиром Андрићем. У просторијама Библиотеке, одржан је састанак ове две књижевне заједнице, коме је председавао Милисав Миленковић, председник УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице-Мало Црниће.


23.10.2014.ЛОЗНИЦА VIDI У Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници 23. октобра одржан је стручни семинар за библиотечке раднике Мачванског округа на тему "Развојна библиотерапија као вид промовисања креативног читања и њена примена у библиотеци". Библиотекари су кроз интезивно предавање Јелене Митровић из Народне библиотеке Србије, имали прилику да се упознају са појмом развојне библиотерапије, као и са начином примене што ће дати нови квалитет у будућем раду са корисницима. Развојна библиотерапија, као вид библиотерапије уопште, намењен је свеукупној читалачкој популацији. Она им омогућава да креативно и критички мисле да прошире и промене моделе понашања на основу онога што су прочитали, да уче како да комуницирају и како да непрестано раде на свом личном усавршавању.


23.10.2014.БОРАЧ-КРАЉЕВО VIDI Седамнаесторо основаца из села Борач у Гружи, обрадовао је поклон у пробраним књигама, дар наше Библиотеке. Песник Милоје Радовић, својим песмама и причама, приредио је прави књижевни матине, док је Драгана Типсаревић упознала малишане са садржајем поклоњених књига. Неколико тематски пригодних књига поклоњено је новоформираној библиотеци цркве Св. архангела Гаврила, која је споменик културе од изузетног значаја (подигнута 1359) и која, као нарочиту знаменитост, чува рукописне књиге из 19. века.


17.10.2014.БЕОГРАДА VIDI Фондација Народне библиотеке Србије (ФНБС) потписала је Протокол о стратешком партнерству са компанијом „Информатика“ а.д. који ће допринети са унапређењу рада Народне библиортеке Србије on line промоцијом културе, али и образовања. Заједнички циљ је да културно благо Србије постане још доступнији сталном примениом нових технологија. Тиме ће се знатно унапредити национална „веб идентификација“. Реализација Протокола, започела одмах после потписивања у НБС, целодневним Партнерским стручним скупом „Будућност архивирања“ Посебна пажња биће посвећена будућности архивирања српског културног добра коришћењем најновијих светских достигнућа која се примењују на овом пољу.


14.10.2014.КИКИНДА VIDI Народна библиотека - Јован Поповић, Кикинда,поводома Дана библиотеке расписује литерарни конкурс за најбоље радове деце и младих у 2014. години.Радови могу бити писани на српском и на мађарском језику.Рукописи се не враћају. Конкурс је расписан до 7.новембра 2014.године.


11.10.2014.БЕОГРАД - ПАЛИЛУЛА VIDI Од 10. oктобра 2014. на е-адреси www.milutinbojic.org.r/ebiblioteka Библиотеке МИлутин Бојић, Палилуа - можете да прегледате дигитализована издања свих књига Милутина Бојића. Поред књига, ту су и Бојићеви рукописи, укључујући и његову чувену поему - Плава гробница. Ускоро ће ова дигитална колекција бити употпуњена и Бојићевим рукописима који се чувају у Народној библиотеци, као и код породице Бојић. Уз то, као библиотека која делује на територији београдске општине Палилула, установљена је дигитална завичајна збирка, коју чине књиге и часописи са палилуским предзнаком.


10.10.2014.ЉУБОВИЈА VIDI У Љубовији је синоћ промовисана књига “Порекло и родослов фамилија из Горње Буковице” (Јеловци, Миличићи, Равна Гора) аутора Милана Младеновића. Књига је у издању Библиотеке “Милован Глишић” штампана у тиражу од 500 примерака. Штампање књиге суфинансирало је Министарство културе и информисања Србије са 70% средстава (136.000 динара) преко конкурса за објављивање архивске грађе. Књига има 310 страна, садржи родослове 20 фамилија које славе светог Трифуна, има око 200 фотографија и 20 табела са родословима.


03.10.2014.ИРИГ VIDI 51. САБОР БИБЛИОТЕКАРА СРЕМА један је од најстаријих стручних скупова у библиотечкој делатности у Србији. Одржава се већ пола века, увек првог петка у октобру, увек у Иригу. Организатор је Подружница библиотекара Срема, као део Библиотекарског друштва Србије, а домаћин је Српска читаоница у Иригу. У шесту деценију свог постојања, Сабор библиотекара Срема ушао је у петак, 3. октобра 2014. године, када је одржан 51. пут, окупивши сремске библиотекаре и њихове колеге из Београда и Новог Сада. Стручна саопштења била су посвећена двема великим годишњицама – стогодишњици почетка Великог рата и стопедесетогодишњици рођења Бранислава Нушића. Бранка Драгосавац, библиотекар у Библиотеци града Београда, говорила је о страдању фондова јавних библиотека у току Великог рата. Изложбу - Српски књижевници о Великом рату, представила је Милијана Дмитровић Торма. Сваке године Подружница библиотекара Срема додељује Награду Доситеј Обрадовић, установи или појединцу, за унапређење библиотечке делатности, развијање интереса за књигу и писану реч. Овогодишњи добитник је Весна Степановић, библиотекар у инђијској Библиотеци.


25.09.2014.СОМБОР VIDI Тринаеста међународна конференција на тему Први светски рат у култури и библиографији у организацији Филилошког факултета, свечано је завршена посетом учесника конференције Граду Сомбору. У свечаној Сали скупштине града, као домаћини, скупу су се обратили директор Библиотеке Владимир Јерковић и градоначелник Сомбора Саша Тодоровић. Поред учесника конференције предавањима су присуствовали и Владислав Живановић, заменик градоначелника и Немања Сарач, већник за културу... Своје стручне радове о периодици у Првом светском рату скупу су представили Кринка Видаковић-Петров и Александар Петров, након којих је уследила премијерна пројекција филма о ратној кинематографији у Првом светском рату.


25.09.2014.ОЏАЦИ - ВУКОВАР VIDI Запослени из оџачке библиотеке били су у посети библиотеци у Вуковару .Идеја сарадње библиотека широм државе је почела са реализацијом и већ постоје резултати где су многе библиотеке почеле међусобно упознавање како колега тако и унутрашњег рада библиотека. Тај сусрет је значајно утицао на саму идеју рада библиотека, будуће обогаћивање садржаја и могућности даље сарадње кроз многобројне пројекте који се током године могу очекивати. Примарни циљ ове посете је да побољша квалитет и омогући приступ потребним информацијама свим корисницима библиотека али и да се увежу институције са другим видовима сарадње и међусобне подршке у едукацијском процесу данашњих и будућих генерација.


18.09.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI Манифестација - Песничке ватре златиборске - одржава се на Шуматном брду код Спомен - обелиска стрељаним партизанским рањеницима на Краљевим Водама и Палисаду 1941. године. На манифестацији ће учествовати око 30 писаца из 22 земље: Азербејџана, Белорусије, Бугарске, Велике Британије, Грчке, Ирана, Италије, Канаде, Македоније, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Турске, Француске, Хрватске, Чешке, Шведске, Републике Српске као и наше земље. Ова манифестација ће се одржати уз логорску ватру на Шуматном брду, а песници из целог света обележиће 200 година од рођења великог руског песника Михаила Јурјевича Љермонтова. Стихове Љермонтова говориће истакнути руски глумци, Николај Бурљајев, који је режирао и филм о великом песнику, Елена Николаевна Барзова, као и наши глумци. У петак, 19. септембра 2014. писци ће посетити Библиотеку где ће публика моћи да ужива у стиховима Љермонтова, затим следи митинг поезије у Музеју Старо Село у Сирогојну.


17.09.2014.ВАЉЕВО VIDI Предавање Жељка Јежа, археолога - Црква челника Влгдрага у селу Дићи, било је у много чему откривајуће. Не само у погледу нових момената када су у питању северне границе Српске државе средином 12. века, везаних за Рудничку област, утврђени град Островицу и великаша Влгдрага, већ и када је у питању тек делимично откривена, огромна и масовна некропола у окружењу цркве из 12. века у селу Дићи. Ово налазиште, које обновом цркве и комплетним сређивањем локалитета може постати веома значајан споменички комплекс и пункт Републике Србије је, чини се врхунац археолошке каријере Жељка Јежа, дугогодишњег радника и директора овдашњег Завода за заштиту споменика културе, који је до сада истраживао више праисторијских, античких и средњевековних локалитета и објавио мноштво стручних радова из ове области. Монументалност некрополе, богатство и разноликост хришћанских надгробних обележја са учесталим елементима других култура и обреда је нешто што фасцинира и одудара од до сада познатих искустава.


15.09.2014.ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ VIDI Oтворен 26. међународни Фестивал хумора за децу.Председник општине Драган Алимпијевић симболично предао кључеве града деци Лазаревца. Из текст добродошлице Радмиле Булатовић... Овог пролећа је ( да парафразирам песника) наш свет посивео, смрачио се и наоблачио, а ми, у неверици, пожелимо да смо велика река која ће далеко, у океан, однети све невоље минулих месеци...


19.09.2014.БЕОГРАД - РИГА VIDI Позвани сте на конференцију "Библиотеке као моћни партнери у промовисању резултата пројеката доживотног учења". Кликом на лого - дођите путем Интернета on line у Ригу, у Народну библиотеку Летоније, 19. септембра 2014. Ту ћете наћи прелиминарни програм, регистрацију и практичне информације Ова конференција представља одличну прилику да промовишете резултате ваших пројеката, да дискутује о новим стратегијама дисеминације и да размените идеје о сарадњи са библиотекама.


12.09.2014.КИКИНДА VIDI Познати књижевник, Мића Вујичић поклонио је месној библиотеци у Мокрину преко 150 књига. Вујичић живи и ради у Мокрину, и на овај начин наставио је добру сарадњу коју има са Народном библиотеком Јован Поповић и свим њеним огранцима. Мића Вујичић је писац, књижевни критичар, колумниста и члан жирија за доделу НИН-ове награде.


11.09.- 15.11.2014.БЕОГРАД VIDI
Поводом 100 година од рођења патријарха Павла, у Народној библиотеци Србије ће 11. септембра, у Централном холу националне библиотеке, свечано бити отворена изложба ~ Личне библиотеке патријарха Павла, под насловом - Говорим, а ћутим. Изложбу ће отворити Његова светост патријарх српски Иринеј. Народна библиотека Србије реализовала је изложбу у сарадњи са Библиотеком Српске патријаршије. Реализацију изложбе помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутори изложбе и каталога су Дубравка Симовић, Јасмина Вуканић и Ненад Идризовић; сарадници на изложби и каталогу су Љиљана Драгичевић, Јасмина Трифунац и Ирина Нешић; ликовно решење изложбе и каталога урадио је Никола Вукановић.


29.08.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Недавно је изашла из штампе збирка приповедака - Приче из Љубовије, аутора Драгољуба Пановића Пркета, књига која је још пре свог објављивања привлачила велику пажњу љубовијске читалачке публике. Разлози за ово интересовање не леже само у очигледној чињеници да су књиге са локалном љубовијском тематиком изузетна реткост, већ и у томе што је аутор познат као особа са великим животним искуством, човек који је пропутовао цео свет, али који је нераскидиво остао везан за своје родно место, његов дух и начин живота. У петак, 29. августа, одржана је промоција ове занимљиве књиге у сали СО Љубовија на којој су поред аутора учествовали и глумци аматерског позоришта - Александар Јоковић, који су читали одломке из прича.


25.08.2014.БЕОГРАД VIDI На Одељењу књига о Београду – Завичајном одељењу Библиотеке града Београда, у Сали грбова Београда од 25. августа до 12. септембра 2014. грађанству вароши Београда доступна је изложба - Валожић, Велимир(Wallauch, Laurenz), књижари издавач (Литомишл, 1814 – Београд,1888.)...Валожић од 1853. године, добивши извесне повластице од државе, тргоује књигом и на 17 места у Србији (Ужице, Уб, Крушевац, Пожега...). У Валожићевој књижари се могло купити готово све што је на српском језику штампано. Пословао је са целом Србијом и многим европским градовима (Будимпешта, Беч, Праг, Берлин, Нирнберг, Милано, Париз).


20.08.2014.СОМБОР VIDI У организацији Градске библиотеке Карло Бијелицки у сали Дечјег одељења одржана је више него успешна промоција књиге песама Када се снови сруше, аутора Борислава Косановића. Присутне је поздравио директор Библиотеке Владимир Јерковић, а модератор вечери је била Јелена Вукелиц́. Аутор књиге је том приликом публици представио и прочитао неколико песама из своје збирке. Косановицћу је ово прва објављена књига. Гост вечери је био истакнути писац и књижевник, те добитник многих књижевних награда и признања Миодраг Јакшић.


15.08.2014.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Библиотеци Вук Караџић , одржана је промоција књиге прича - Мирис душе, Пријепољке Сабрије Рачић-Хаџимуртезић. О књизи су говориле Хадија Кријешторац и Саида Мустајбеговић, одломке из књиге је читала Хелена Несторовић. Књигу прича „Мирис душе” са поднасловом У спомен мојој мајци, из Пролога сазнајемо, Сабрија Рачић-Хаџимуртезић, написала је мотивисана деценијском, вештом нарацијом своје мајке. Тако је наратор мајка Азема, креатор усмене приче о својој породици кроз неколико колена, о свему што је по Аземином доживљају историје своје породице за њу вредно спомена и памћења, на непосредан начин, коаутор ове књиге прича.


15.08.2014.НИШ VIDI У дворишту Народне библиотеке Стеван Сремац по трећи пут је одржан Међународни фестивал поезије на дијалекту - Преображенско појање. Фестивал је отворио српски лингвиста, књижевник и професор Недељко Богдановић, који је указао на значај овакве манифестације као и на очување српског језика и његових дијалеката. Бројна публика је могла да чује стихове награђених аутора, али и стваралаштво на дијалекту Љубише Симића и Руже Мијовић, аутора из Франкфурта. Гошћа фестивала је била и Дубравка Максимовић из Мелбурна. У музичком програму учествовали су: вокал Љиљана Илић, Етно група Нишко зоне и Ад Хоц Орцхестра. Посетиоци су могли да уживају у изложби осликаних лејки Славке Војиновић и изложби књига на дијалектима српског језика. Фестивал - Преображенско појање - подржали су Градска општина Медијана и Јагодинска пивара.


13.08.2014.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис, позива потомке јунака са Цера, Колубаре, Кајмакчалана, и других бојишта и путева славе и части, да доставе Библиотеци фотографије својих дедова, дописне карте, дневнике и други материјал из периода окупације који имају. Жеља нам је да ту злата вредну грађу скенирамо и објединимо у велико културно и историјско завичајно наслеђе и оставимо потомцима. Та документа су тапије српског страдања и истинског жрвтовања за слободу.Уз позив на сајту библиотеке постављена је изложба и интерсантни запи ЧАЧАК У ВЕЛИКОМ РАТУ.


01.08.2014.БМС - НОВИ САД VIDI Електронском изложбом грађе из својих збирки Библиотека Матице српске обележава 150 година од рођења сликара Марка Мурата (1864-1944). Уз Надежду Петровић, Косту Милићевића, Милана Миловановића и Бору Стевановића, Марко Мурат сматра се једним од најплоднијих, стилски најдоследнијих и најзначајнијих представника српске уметности крајем 19. века и почетка 20. века. Изложба се у јавном каталогу Библиотеке може погледати од 31. јула до 28. августа 2014. Ауторка изложбе је Силвија Чамбер, уредник Селимир Радуловић.


30.07.2014.КРАЉЕВО VIDI Недавно је, у издању Завичајног друштва, објављена књига - Колоније у Краљеву , др Милана Матијевића. Реч је о насељима грађеним између два рата у нашем граду, популарним колонијама: Официр-ској, Француској, Ратарској, Железничкој, Чиновничкој, Градској, Самачкој... Синоћ је у краљевачкој библиотеци ова књига промовисана. О њој су говорили архитекта Добривоје Рашковић и грађевински инжењер Бранко Радомировић.


25.07.2014.ЧАЧАК - Радионице Лакоћа писања VIDI Ведра лица, звонки гласови, разиграност духа и бескрајна моћ дечје маште обележили су рад литерарних радионица које су у оквиру Летњих дана културе под називом Лакоћа писања одржане у среду 22. јула у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис. Уз подстицај и драгоцену подршку чачанских библиотекара Оливере Недељковић, аутора радионице, Ане Станојевић, Маријане Лазић и Александра Вукајловића, у дружењу и литерарном стваралаштву, уживало је око седамдесет малишана, међу којима је било и оних који лето као гости проводе у нашем граду.


11.07.2014.БЕОГРАД VIDI Потписан је протокол о стратешкој сарадњи и партнерству између Фондације Народне библиотеке Србије и компаније EUnet д.о.о. Протокол подразумева донаторску помоћ EUneta и сарадњу у примени нових знања, технологија, вештина и сервиса ради унапређења рада и заштите Народне библиотеке Србије на интернету. Такође, EUnet ће унапредити онлајн представљање рада Фондације Народне библиотеке Србије на интернету. Протокол су потписали Мирко Марковић, управитељ Фондације Народне библиотеке Србије и Мирјана Росић, директор компаније EUnet д.o.o. Ова сарадња је настала као први пројекат по позиву Фондације запосленима у Народној библиотеци Србије за предлоге иновација и ангажовања Фондације за унапређење рада Народне библиотеке Србије. Фондација Народне библиотека Србије препознаје значај употребе нових технологија у циљу онлајн промоције културе и образовања јер се тиме директно остварује позитиван утицај на раст и развој у тој области, сарадња са бизнис сектором и прикључење позитивним могућностима пројекта КРЕАТИВНА ЕВРОПА.


10.07.2014.ВАЉЕВО VIDI Гост - Дворишта - библиотеке у Ваљеву били су антрополог Бојан Јовановић и књижевни критичар Бранко Пиргић. Они су уприличили ваљевској интелектуалној публици изузетно занимљив разговор на тему културе. Тема - Култура као околни пут, заправо је осврт Бојана Јовановића на конвулзије у савременом друштву. Његова књига под истим насловом бави се феноменом културе и представља у суштини скуп антрополошких огледа. Јовановић настоји да сагледа човека као биће културе и као ствараоца културе који иде парадоксалним путем. Подвиг сваког појединца, па и групације људи је бити културан. Под појмом култура Јовановић пре свега мисли на морал.


09.07.2014.ЉИГ VIDI Обележен је пети рођендан "Дечје библиотеке Слободан Ж. Марковић" У част професору Слободану Ж. Марковићу приређен је програм свих узраста деце од предшколаца до ученика средње школе. Осим слављеника Слободана Ж Марковића рођендан је увеличао и својим присуством и његов ученик Љубивоје Ршумовић коме је ово други пут у посети Љигу.Његова жеља је да повеже са лепотом учења, одрастања и стварања.У публици су била некадашња деца која су га први пут поздравила у Љигу али сада у својству родитеља неке нове деце и неких нових будућих родитеља. Ово је до сада највећа посета једног програма за децу и као и увек уз пуно емоција ту су и нове књиге које је поклонио проф Слободан Ж Марковић и посебно Љубивоје Ршумовић.


1-30.07.ИНЂИЈА VIDI
ШЕМА ЛПЧ
- ЛЕТЊЕГ ПРОГРАМА ЧИТАЊА


23.06.2014.БЕОГРАД VIDI У читаоници Фонда уметности Библиотеке града Београда представљенo је најновије издање аутора Милоша Јевтића - Пут у хирургију : разговори са Лазаром Давидовићем. Ово је 197. по реду књига Колекције - Одговори - Милоша Јевтића, која упознаје ширу јавност са радом и остварењима Лазара Давидовића, специјалисте васкуларне хирургије и предавача у звању редовног професора Катедре за васкуларну хирургију Медицинског факултета Универзитета у Београду. Пред многобројном публиком, говорили су Миро Вуксановић, проф. др Ђорђе Радак, проф. др Живан Максимовић, Милан Тасић из издавачке куће Београдска књига, и аутор књиге Милош Јевтић, новинар и публициста. О својим интересовањима, учењима, подстицајима током школовања, значају колега и најближег окружења за професионални и лични развој говорио је и сам Лазар Давидовић.


22.06.2014.УЖИЦЕ VIDI У холу Народне библиотеке Ужице отворена је изложба радова приспелих на ко кконкурс за графичкидизајн чланских карата библиоеке - ВАШ ДИЗАЈН – НАШ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ.Жири у саставу: Никола Вукашиновић (графички дизајнер), Илија Смиљанић (библиотекар - матична служба) и Катарина Васић ( дипломирани инжењер графичког инжењерства и дизајна) прогласио је победнике Конкурса.


18.06.2014.МАЛО ЦРНИЋЕ VIDI Читалиште у Малом Црнићу, познатије као -Дружбена читаоница - основана је 14,јануара 1879. године. Према подацима из 1880. године, имала је 18 чланова.Скупштина општине Мало Црниће, на заједничкој седници својих већа, дана 05.12.1966. године, а на основу Закона о библиотекарству, донела је одлуку о оснивању Општинске библиотеке, као самосталне установе. Дана 18.06.2014. године Библиотека - Србољуб Митић - је прва рурална библиотека која је постала пуноправни члан мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА.


15.06.2014.КРАЉЕВО VIDI Кутак за тинејџере отворeн је на Дечјем одељењу. Отворио га је Урош Петровић, писац за децу. Кутак је настао као резултат пројекта Библиотеке, а финансијски га је подржало Министарства културе и информисања Републике Србије. Ово је нова услуга коју наша установа пружа и у оквиру које ће корисници моћи читати књиге, часописе, стрипове, користити рачунар, слушати музику и звучне књиге, учити стране језике, користити интернет и дружити се.


13.06.2014.ЧАЧАК VIDI Ликовна изложна Пролећни анале, отворена 16. маја 2014, године у оквиру 51. Дисовог пролећа, затворена је 13. јуна уручивањем награда лауреатима. Добитница Медаље Пролећног анала, рад академског вајара Николе Вукосављевића, коју додељује Дом културе је Ранка Лучић Јанковић за композицију Траг и Сенка. Награду Градске библиотеке Владислав Петковић Дис, добила је Ранка Радовановић за рад Између.Жири за награде радио је у саставу: Тамара Огњеновић, Ивона Рајачић Барандовски и Снежана Стаменковић а селектор овогодишњег Анала је Весна Тодоровић


04.06.2014.ЗВЕЗДАРА - БЕОГРАД VIDI Отворена је изжложба ВЕЛИКЕ ЛИЧНОСТИ у малим очима у Галерији - Бранко Миљковић», коју су амбасаде земаља Вишеградске групе у Београду организовале поводом 10. годишњице уласка тих земања ( Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка) у Европску унију. На изложби су приказана 24 рада ученика основних школа из Београда, Пирота, Старе Пазове и Голупца на тему - велике личности. Амбасадори сваке од четири земље Вишеградске групе ( V4) посетили су по једну школу у једном од тих градова, представили идеју о изложби и изабрали историјске личности о којима су говорили ученицима.


02.06.2014.ЈАГОДИНА VIDI Зборник стручних радова из библиотекарства библиотекарке јагодинске Народне библиотеке Радислав Никчевић које је у десетогодишњем раду написала и презентирала ауторка... Организација библиотека у Поморавском округу упознаје нас са начином рада ових установа, прегледом мреже библиотека за које је матична библиотека Радислав Никчеви", којој припадају општинске библиотеке у Параћину, Ћуприји, Свилајнцу, Деспотовцу и Рековцу са мрежама школских и сеоских библиотека на својим подручјима.


30.05.2014.ЧАЈЕТИНА VIDI Савет традиционалног Летњег уличног ерског кабареа који се одржава у Чајетини и на Златибору. организује КОНКУРС ЗА НАЈБОЉЕГ АФОРИСТИЧАРА
Ове године тема је:ЈУГОНОСТАЛГИЈА. Радове достављати са пуним именом, презименом, адресом и бројем телефона. Рок за приспеће радова је 15. јул 2014. године. Објављивање одлуке жирија о награђеним радовима је 1. августа 2014. године. Додела награда обавиће се првог или (другог) дана манифестације 8. и 9. августа 2014. године. Организатор преузима права штампања књиге афоризама доспелих по објављеном конкурсу. РАДОВЕ СЛАТИ НА АДРЕСУ:Библиотека Љубиша Р. Ђенић,Златиборска 1 Чајетина или e-mail: ljubisardjenic@open.telekom.rs


29.05.2014.БЕОГРАД - СТАМБОЛ VIDI Међународна конференција Qualitative and Quantitative Methods in Libraries одржана је по шести пут ове године. Представници Библиотеке града Београда активно учествују у раду ове конференције четири године уназад и као потврду доприноса квалитетанама је указано признање између осталог и тиме што имамо, као установа, два члана у Међународном научном комитету Конференције. Домаћин овогодишње конференције био је Универзитет Кадир Хас из Истанбула.Детаљан извештај кликом на слику.


НОВИ САД
VIDI


24.05.2014.НИШ VIDI На позив Народне библиотеке "Стеван Сремац", велики број Нишлија се одазвао и донео књиге, сликовнице и бојанке за најмлађе са поплављених подручја. За један дан прикупљено је 1.834 наслова, као и прибора за бојење и цртање, који ће се врло брзо наћи у рукама деце у прихватном смештају и бар мало им улепшати дане. Хвала свим суграђанима на саосећању и хуманости коју су и овог пута показали.


21.05.2014.ЧАЧАК VIDI У цркви Светог Архангела Гаврила у Заблаћу Градска библиотека Владислав Петковић Дис, давала је парастос песнику Дису и жртвама катастрофалних поплава које су задесиле Србију.Песнику „Утопљених душа“, који је рођен у селу Заблаћу 10. марта 1880. године крштен је у месној цркви, а Библиотека традиционално у мају служи парастос. Овога пута свештеник Никола Вукобрат осим песнику служио је парастос свим утопљеним душама настрадалим протеклих дана у незапамћеним поплавама. Парастосу су осим библиотекара присуствовали ученици трећег разреда Основне школе - Владислав Петковић Дис и мештани.


18.05.2014.КЛАДОВО VIDI Библиотека - Центар за културу, Кладово имала је велико задовољство да представи живе легенде српске дечје књижевности Добрицу Ерића и Љубивоја Ршумовића. У среду 14. маја, писци се дружили са ученицима основне школе из Кладова а у вечерњем термину са онима који су одрастали уз њихове стихове. Књижевне пустоловине и дружење са кладовском публиком Модертор програма биа је Жаклина Николић диекторка Библиотеке. У четвртак 15. маја 2014. године, Добрица Ерић се дружио са ученицима основне школе у селу Рткову које броји 20 ученика. Програм се реализује захваљући разумевању пријатеља културе - Хидроелектране - Ђердап Кладово која обе године обележава 42. године од почетка рада.


14-17.05.2014.БЕОГРАД VIDI Осми по реду Фестивал поезије одржава се од 14. до 17. маја у Библиотеци града Београда, под слоганом - Одбрана света, по стиху песника Бранислава Бране Петровића (1937-2002). На фестивалу учествовује више од 20 песника, преводилаца и уметника из преко 10 земаља, а посебна пажња посвећена је савременој чешкој поезији. Фестивал организују Трећи Трг и Библиотека града Београда Покровитељ: Секретаријат за културу града Београда


08.05.2014.СТАРА ПАЗОВА VIDI Роман-првенцу Александре Михајловић: - Запричавање, заваравање, завиривање, представљен је 8. маја у библиотеци у Старој Пазови, а исте вечери и у Новој Пазови. Дирљива аутобиографска приповест која прати одрастање главне јунакиње Таре и њен разлаз са оцем у предвечерје распада СФРЈ је прича која има,на жалост, много верзија у стварном животу.


30.04.2014.КРАЉЕВО VIDI Широм планете обележава се значајан јубилеј – 450 година од рођења енглеског писца Вилијема Шекспира, а тако је било и синоћ у краљевачкој библиотеци.Веома инспиративно предавање о томе како су у српским позориштима XIX века на репертоар уведена Шекспирова дела, одржао је млади филолог из Краљева Ненад Радовић...лумци Краљевачког позоришта<, Горица Динуловић и Миле Недељковић, појавили су се као Леди Магбет и Хамлет, и тако обрадовали посетиоце, који у прошлости нису имали пуно прилика да гледају Шекспира.


29.04.2014.ИНЂИЈА VIDI У Народној библиотеци - Др Ђорђе Натошевић, у Инђији, одржан је, састанак Одбора Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића.Одбор је донео одлуку да се 19. стручно-научни скуп посвећен теоријским и практичним аспектима библиографије, који чува успомену на др Георгија Михаиловића, великог српског библиографа, одржи 14. новембра 2014. године. Усаглашен је текст позива за пријаву учешћа на 19. Сусретима библиографа, а такође и донета одлука о расписивању конкурса за доделу Награде - Душан Панковић, која се додељује за изузетна достигнућа у области српске библиографије.Рок за достављање пријава за учешће на скупу, као и предлога за Награду је 30. септембар 2014. године.


29.04.2014.ЧАЧАК VIDI Постоје раднички, ђачки и песнички аутобуси који су понајбоља веза између прва два. Они пружају прилику да се живот гледа на један други начин, а ако деца то на време сазнају за њих ће сваки аутобус бити Стихобус. Такав један песнички аутобус, назван Стихобус превози стихове, лепе речи, смех, музику и весеље, краси Дисово пролеће већ три године и потпуно је јединствен у региону.Ове године, путујући аутобус стихова кренуо је узводно, уз Мораву ка Трбушанима, Пријевору и Горњој Горевници да би се дружење завршило сусретом у ОШ Филип Филиповић у самом Чачку...Детаљи кликом на слику.


25.04.2014.КЛАДОВО VIDI Изложба фотографија - СТАРО КЛАДОВО, настала је као резултат јавног позива тадашњег Центра за културу, житељима општине Кладово још 2002. године, да дају на увид из својих породичних збирки што старије фотографије и разгледнице Кладова. Уследио је период сакупљања и прикупљених око 160 различитих фотографија. Највећи део је дигитализован, и октобра 2004. године изложба је по први пут представљена јавности. Изложбу чине 100 урамљених фотографија кроз временску линију која почиње од 1902. године са дописном картом на којој пише - Варош Кладово, и осталих разгледница и фотографија с почетка 19. века које приказују живописну варошицу на обали Дунава.


15.04.2014.УЖИЦЕ VIDI У уторак, 15. априла 2014. у Народној библиотеци Ужице, одржано је стручно предавање на тему – Улога штампе за младе у раду библиотека. Предавач је био Мирко С. Марковић, библиотекар саветник из Библиотеке града Београда. Предавању о конвенционалним и електронским медијима у служби корисника, маркетингу у библиотекарству који има за циљ повећање интересовања младих за читање, поткрепљено примерима добре праксе, присуствовало је око 40 библиотекара из општинских и школских библиотека Златиборског округа.


13.04.2014.ЈАГОДИНА VIDI У недељу, 13. априла Пчеларско друштво Багрдан из Багрдана је обележило значајан јубилеј, 20. година од оснивања. Том прилоком је одржано стручно предавање за пчеларе на тему Брзи развој пчела за багремову пашу, а пријатељи и сарадници овог Пчеларског удружења су добили Захвалнице, као симбол сарадње и међусобног поштовања.


09.04.2014.БЕОГРАД VIDI Није више са нама пријатељ библиотека Светлана Велмар-Јанковић (Београд, 1. фебруар 1933 — Београд, 9. април 2014) српска књижевница и академик САНУ. Њене књиге и благост остају са нама.


08.04.2014.ЧАЧАК VIDI Два великана српске поезије, Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, сјединиле су у уторак, 8. априла 2014. године, на -51. Дисовом пролећу, песме бола и поноса, али и књижевни критичар Јован Пејчић, драмски уметник Хаџи Ненад Маричић, ученици Гимназије у Чачку, виолински камерни оркестар Музичке школе и Љубиша Ћирковић, водитељ.Дис и Бојић дали су српској књижевности најлепше патриотске песме настале у балканским и Великом рату у коме су оба трагично страдала 1917. године.


06.04.2014.БЕОГРАД VIDI Поводом Дана студената 4. априла Универзитетска библиотека Светозар Марковић, отворила је Малу простонародну дигиталну читаоницу и почела са пружањем нових библиотечких услуга академској заједници Србије. Отварању читаонице присуствовао је господин Томислав Николић, председник Републике Србије, као и многобројне званице из културне и академске зајeднице. Тиме је постала доступна посебна дигитална колекција антиревизионистичке литературе о Првом светском рату која обухвата 16.000 страница дигитализованог материјала. Ово је први, у потпуности претражив корпус дигитализованих историјских новинских текстова са преко 400.000 страница на српском језику и ћириличном писму који обухвата раздобље од краја 19. и прве половине 20. века.


05.04.2014.КЛАДОВО VIDI Стално стручно усавршавање у библиотечко-информационој делатности је нови облик на плану стручног усавршавања библиотечко-информационих стручњака који је утврђен новим Законом о библиотечко-информационој делатности („Сл.гл.РС“, бр.52/11). Законска обавеза запосленог на пословима у библиотечко-информационој делатности је да годишње оствари најмање 6 радних сати сталног стручног усавршавања. У складу са тим, сви запослени на стручним пословима у Библиотеци „Центар за културу“ Кладово учествују на акредитованом семинару Народне библиотеке - Илија М.Петровић, у Пожаревцу на тему - Упознајте се са виртуелним светом рачунара – информатичко описмењавање. Предавачи су Рената Минић, Катарина Бели и Беба Станковић.


02.04.2014.КРАЉЕВО VIDI Низом програма и радионица, уз учешће великог броја краљевачких ученика, њихових педагога, учитеља и наставника, краљевачка библиотека обележила је 2.април, Светски дан дечје књиге. Овога пута учинили сУ то у сарадњи с београдским Гете институтом који нам је поклонио вредне књиге за учење немачког језика. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан програм Читамо и растемо у којем су учествовали Мила Маринковић Броћић из Гете института, дечји писци Јасминка Петровић и Гордана Тимотијевић и ученици ОШ Четврти краљевачки батаљон. Остале активности видећете кликом на слику...


25.03.2014.ВАЉЕВО VIDI Сусрет са Гораном Гоцићем, овогодишњим добитником награде - Милош Црњански, и НИН-ове награде за роман године, Библиотека је организовала заједно са Гимназијом. Овај програм, организован је у оквиру обележавања Дана Града, 20. марта. Био је то прави културни празник, будући да су награђени роман - Таи - и његов аутор (Горан Гоцић), постали предмет интересовања стручне и лаичке публике. Програм је, осим надасве занимљивог разговора о књизи који је у овој прилици са аутором уприличио водитељ Остоја Продановић, садржао и посебно надахнуто и откривајуће слово о роману, књижевног критичара Милете Аћимовића Ивкова, као и ауторско видео-читање ове књиге које је за ову прилику приредио Јосип Грачанин, те, коначно, сјајно гласовно доношење текста у извођењу глумице Катарине Вићентијевић. Дух ове вечери, усмерен на интелект и лепоту посведочио је поново да су култура и уметност најмоћнији покретачи друштва и бића и подсетио на најбоље дане ваљевске културе, када је онаиницирала укупан развој ваљевског урбаног бића...


16.03.2014.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI ПИШИТЕ, СЛИКАЈТЕ, ПЕВАЈТЕ И РАДУЈТЕ СЕ СА НАМА стога – папир, оловке, боје, ноте и МАШТУ па обрадујте стихом, причом, афоризмом, скечом, сликом, карикатуром, стрипом, сонгом, филмом... тему СМЕХА, СМЕХА ДЕЦИ ! И ове године: посебне награде за радове посвећене сећању на Колубарску битку. На конкурс можете пријавити и учешће имитатора и драмских група (уз видео запис представа). Рок за слање радова је : 20. јун 2014. са назнаком - за Фестивал.


10-11.03.2014.БЕОГРАД VIDI У оквиру Недеље слободног приступа, у Едукационом центру Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, од 10 до 15 часова, на сваки сат омогућене су бесплатне обуке грађана за слободан приступ образовању путем интернета. Курсу су присуствовали библиотекари којима су представљени академски садржаји престижних светских универзитета којима се може бесплатно приступати, од снимака предавања, па до целих курсева и могућности добијања сертификата угледних институцијa.


05.03.2014.КЛАДОВО VIDI Поводом 08. марта – Међународног дана жена - Одељење за одрасле Библиотеке Центар за културу Кладово, четврту годину заредом организовало је дружење са активним чланицама библиотеке. Професорке страних језика, Александра Јовановић и Драгана Стојковска, приреди су прикладан књижевни перформанс посвећен познатим женама у светској и српској историји. Већ по традицији запослени у библиотеци су за своје вредне чланице припремили пригодне осмомартовске честитке као успомену на ово дружење. Дружење је приређено 05. марта 2014. у поподневним сатима у амбијенту библиотеке.


27-28.02.2014.ИНЂИЈА VIDI У четвртак, 27. фебруара, инђијска публика упознала је Ђоку Филиповића, писца аутентичног сремског сензибилитета, израза и језика. Представљени су Филиповићеви романи Кобајаги и Опело за виолину, као и збирке прича Дивани са шора и Приче из Срема. Учествовали су Жељко Стојановић, директор Библиотеке у Руми и уредник књига, Мића Дудић, глумац из Старе Пазове, оркестар - Ладан шприцер - и модератор Весна Степановић. У петак 28. фебруара, Библиотека је за своје кориснике припремила акцију Књига бира вас. Корисници су позајмљивали упаковану књигу тако да јој се не виде корице, аутор и наслов. На сваком пакету постоји само кратка асоцијација која упућује на то шта се у њему крије... Било је врло тајанствено и забавно.


17.02.2014.УЖИЦЕ VIDI Поводом дана државности Србије у Народној библиотеци Ужице отворена је изложба "Ужички крај у првој половини XИX века". Допринос становника ужичког краја у борби за слободу и стварање самосталне и модерне српске државе није био занемарљив. Аутори изложбе Анђа Бјелић и Илија Смиљанић су кроз догађаје и ликове описали славну прошлост, храброст и мудрост становништва Ужица и околине у смутним временима када се Србија ослобађала ропства и постајала модерна европска држава. Изложбу је отворио Драгиша Станојчић.


16.02.2014.КИКИНДА VIDI На Дечјем одељењу Народне библиотеке Јован Поповић најмлађим читаоцима представљен је најновији број обновљеног издања часописа за децу „Невен“. Посебна занимљивост за младу читалачку пиблику је чињеница да се у овом броју часописа „Невен“ налазе текстови који се односе на Кикинду – текст- Веверица у библиотеци, посвећен радионици у библиотеци, као и текст - Знаменитости Кикинде, о кикиндској сувачи, совама ушарама, манифестацији Дани лудаје, Тери…


07.02.2014.КРАЉЕВО VIDI У четвртак, 6. фебруара 2014. године, у Галерији Народног музеја у Краљеву, отворена је изложба - Прота Радосав Симић - српски духовник, неимар и добротвор, аутора Снежане Ђенић, историчара и директорке Библиотеке и Босе Росић, етнолога.Отварању је, осим многобројних посетилаца и представника академске јавности Краљева, присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован. "Током читаве српске историје свештена лица имала су значајну улогу у очувању духа светосавља који се није односио само на веру, цркву просвету, већ и на све области културног стваралаштва и живота. У црквеним круговима у томе су се посебно истицали они који су својим високим моралним принципима, врлином и благородношћу оставили трајни траг у памћењу савременика.


06.02.2014.СОМБОР VIDI У сусрет четрдесетогодишњици Домета, а поводом 150 година од смрти Вука Караџића, Градска библиотека Карло Бијелицки поклониће сомборцима часопис Домети штампан 1987. године. Реч је о двоброју под називом Вук и сомборци у којем су текстови Мира Вуксановића, Лазе Костић, Платон Атанацковића, Магалене Веселиновић Шулц, Стевана Васиљевића, Радивоја Плавшића, Радивоја Стоканова и других. Сви заинтересовани Часопис могу преузети на годишњицу смрти Вука Караџић,а у петак 7. фебруара 2014. године, на Позајмном одељењу Библиотеке (Краља Петра I 11).


06.02.2014.ЉУБОВИЈА VIDI Комедијом - Нек’ му је лака црна земља,после јануарске паузе, почела је нова позоришна сезона у Библиотеци Милован Глишић. Представа, је наишла на добар пријем код многобројне љубовијске публике коју су слатко засмејале две жене, једна - законита, друга - незаконита, њихово различито порекло(једна је урбаног, друга руралног порекла) тиме да једна о покојнику говори све најлепше, друга обрнуто .У комедији су играле Љиљана Благојевић, Соња Кнежевић и Данка Игњатовић.


29.01.2014.ВАЉЕВО VIDI Професор Драган Недељковић приредио је изванредно предавање и разговор на тему - Божанске биљке. Кроз видео презентацију и причу представљене су биљке које свакодневно срећемо и употребљавамо. Публика је имала прилику да чује научне називе биљака који воде порекло по античким божанствима, домаће називе биљака по боговима, као и штошта о биљкама које се користе у обредима, обичајима и лечењу код нашег народа...


29.01.2014.КЛАДОВО VIDI Библиотека - Центар за културу" Кладово, у среду 29. јануара 2014. године свечано је представила књиге које је објавила о историји свог завичаја:
- Времепловом до предаје градова и Борба за превласт над Ђердапом и пловидбом, аутора Вишеслава Живановића из Кладова.
- Монографија учитеља генерације 52/5, аутора Љубомира Бондеровића из Кладова.


27.01.2014.НИШ VIDI Већ тринаест година заредом Светосавски конкурс, окупља младе људе који својом креативношћу успешно одговарају на теме из области духовног наслеђе и традиције. Друштво за неговање духовних вредности Вук Караџић је у петак 24. јануара, у Градској кући, најбоље учеснике конкурса овенчало наградама. Поред њих, повељама за успешну сарадњу награђени су директор Народне библиотеке Стеван Сремац, Небојша Васић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и декан Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић.


18.01.2014.СТАРА ПАЗОВА VIDI Трећи по реду Зборник поезије и кратке прозе младих са простора општине Стара Пазова, „дЖБУЈАЊЕ“ представљен је у нашој Библиотеци 17. јануара. Присутни ствараоци прочитали су своје радове објављене у зборнику, као и радове колега по перу који нису могли лично да присуствују промоцији, тако да је публика могла чути стихове и прозне радове свих аутора, а то су: Стефан Илић, Јармила Хриц, Бранислава Милосављевић, Јелена Пухач, Кристијан Хекељ, Mаја Королоја, Милица Остојић, Слађана Шимрак, Теа Балеј, Виолета Боровница, Мирко Јовановић, Станислава Бако и Јован Станишић. У музичком делу наступио је бенд Xibalba.


16.01.2014.БЕОГРАД VIDI Недавно, у Београду у несвакидашњем простору МИП-а представљена је нова књига Милета Вранеша - Берачи шљива, Београд 2014. По речима Слободана Прошића, " приче сабране у овој књизи откривају малог човека и његов свет у тежњи да што верније пренесу тренутак који је заувек нестао, дочаравајући минули начин живљења, обичаје и локални говор који је био саставни део тог света. Реалистичне по свом садржају, оне нас враћају у прохујала времена и на готово неочекивани начин оживљавају свет једног Глишића или Домановића, приповедача који су неговали реалистичну приповедку из градског и сеоског живота. Тај преплет градског и сеоског чини основну потку на којој се одвија један паралелни, живописни свет једноставних судбина. Јунак ових прича је мали и безначајан човек, занемарен и заборављен, окружен људском таштином и потиснут на маргину неумитног светског тока који га заобилази".


10-17.01.2014.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис у Чачку током зимског распуста имаће велики број активности намењених средњошколцима. Једна од тема за коју су млади из овог града показали интересовање јесте (не)насиље. Представници библиотеке ће изаћи у сусрет потребама младих и организаће два догађаја на ову тему.У среду 15. јануара 2014. године - ЗАЈЕДНО ПРОТИВ НАСИЉА, у згради библиотеке одржаће се предавање, дискусија и у виду радионице.У петак 17. јануара 2014. године, одржаће се дискусија и практична вежба - ДИГИТАЛНИ МЕДИЈИ И МЛАДИ...


30.12.2013.НОВИ САД VIDI У понедељак, 30. децембра, у библиотечком огранку Градске библиотеке у Новом саду- Бранко Радичевић, у Сремским Карловцима, отворена је изложба завичајне грађе -Знамените личности и установе Сремских Карловаца. Ова изложба је део истоименог пројекта и тематски прати седам трибина о историјски важним личностима овог краја и две трибине о његовим важним установама. Трибине су се одржавале од 18. новембра до 13. децембра 2013. године, такође у Огранку Бранко Радичевић. Пројекат је финансијски подржала Општина Сремски Карловци. Изложбу је отворио директор Градске библиотеке у Новом Саду, господин Драган Којић. Више о изложби и пројекту - Знамените личности и установе Сремских Карловаца, рекла је руководилац Завичајне збирке Градске библиотеке у Новом Саду Блаженка Марковић.


28.12.2013.КИКИНДА VIDI У Народној библиотеци „Јован Поповић“ представљена је нова збирка песама Звонка Карановића. О књизи је поред аутора говорио и наш познати књижевник, Срђан Срдић. Збирка је, према речима аутора, намењена свима који воле да тумаче и повезују симболе и путоказе, да налазе скривена места и значења у тексту.Звонко Карановић је добитник међународне стипендије за писце 2011. коју додељује Фондација Хајнриха Бела, као и награде Лаза Костић за збирку песама “Месечари на излету” 2012. године.


27.12.2013.КРАЉЕВО VIDI Књига изабраних песама Нине Живанчевић 'Уметност хватања бумеранга', обајављена, иначе, у нашој библиотеци 'Поезија, данас', представљена је синоћ и пред кра љевачким поклоницима песничке речи. О њој и поезији, уопште, ...разговарали су ауторка и Дејан Алексић, уредник наше издавачке делатности. Говорећи о својим стваралачким почецима, Живанчевићева се присетила да је прве стихове написала у једанаестој години живота, у петом разреду основне школе... - Након средње школе определила сам се за студије књижевности. Увече, након завршетка предавања, повлачила бих се у у своју собу и ту бих наглас читала омиљене песнике: Лорку, Габријелу Мистрал, Бајрона, Дилана Томаса...Касних седамдесетих година прошлог века почела сам да се интензивно дружим са Горданом Ћирјанић и Милошем Комадином који су ме убедили да је писање нека вредна ствар...рекла је Нина Живанчевић.


21.12.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Поводом 150 година од рођења словачког писца Јана Чајака, представљена је књига - Tри шаљиве приче (Tri úsmevné príbehy) из едиције - Со али песак, коју приређује Вићазослав Хроњец. Упоредивши Чајакове приповетке са оним најквалитетнијим што се објављивало између два рата на словачком језику, он је истакао да овај писац спада међу десет најзначајнијих са ових простора и да се ни једна антологија не може замислити без његових дела...


19.12.2013.ПАЛИЛУЛА - БЕОГРАД VIDI У оквиру програма културе и уметности „Слободно код Бојића", у среду 18. децембра 2013. представљена је нова књига др Радомира Животића - Небрига о језику и политичко општење (издавач Јасен, Београд, 2013). О књизи су, поред аутора, говорили др Воја Марјановић и др Добривоје Станојевић. Књига је посвећена заштити, очувању и развијању српског књижевног језика и писма ћирилице и пре овог представљања имала је изузетну ЦЕНЗОРСКУ ЕПИЗОДУ малих људи у једној ВЕЛИКОЈ БИБЛИОТЕЦИ. Сазнајте више из пера аутора књиге кликом на слику.


16.12.2013.ВИШЕГРАД VIDI Управа Друштва библиотекара Републике Српске је донијела одлуку да се предстојећи семинар одржи на Јахорини 24 – 25. априлА 2014. године под радним наслово -Библиотека,књига,информација, са следећим подтемама:
- Библиотека као стручни посредник.
- Библиотека установа која омогућава учење.
Позивамо заинтересоване стручњаке да пошаљу сажетак својих радова и кључне ријечи у електронском формату на адресу bibliotekarirs@gmail.com до 28.02.2014. године. Сажетак треба да има од 250 до 400 ријечи, кључних ријечи треба да буде од 3 до 8. Обавјештење о прихваћеним радовима аутори ће добити до краја марта. Програм рада биће објављен на сајту Друштва библиотекара РС – www.bibliotekarirs.orgд о 05.04.2014. године. Котизација за семинар је 50,00 КМ или 25 Є. Предавачи су ослобођени плаћања котизације. Пријаве за семинар од 05.04. до 15.04.2014. године на телефон: 065/069-403 Стојка.


12.12.2013.НОВИ САД VIDI У среду, 11. децембра 2013. године у библиотечком огранку - Петефи Шандор, у Новом Саду, одржано је књижевно вече на мађарском језику. Представљен је првенац познатог мађарског публицисте Јожефа Клема (Klemm József), - 99 хаику. Присутне је поздравила помоћник директора Градске библиотеке у Новом Саду Милица Кирћански. Овом приликом простор се учинио малим да прими све заинтересоване љубитеље поезије. О књизи су говорили: Петер Хајнерман (Heinermann Péter) у име Мађарског читалачког клуба, Пал Лепхафт (Léphaft Pál), графички уредник књиге и Габор Вираг (Virág Gábor), директор - Форума. На флаути је свирала Адриен Пастор (Pásztor Adrienn). Након промоције аутор је потписивао књиге и поклонио лњигу Oгранку.


11.12.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Решили Сремци да направе књижевно-музичко посело и окупили многобројну публику у за ту прилику тесној сали старопазовачке библиотеке. Јер, за чувеним столом на ћоше нашли су се још чувенији познати Сремци: Радивој Прокопљевић - Прока, аутор ненадмашне Песме о сланини, са својим гостима. Ред стихова, ред приповедања, ред музике и тако више пута, никоме се није прекидало децембарско уживање. Гости су били: Ратко Рацковић, Предраг Бањеглав, Милица Котрљановић, Ђорђе Ћирковић, Никола Нинковић, Ђорђе Ћирковић, Стеван Видовић-Брица – писци; Милица и Милан Дудић- драмски уметници; Предраг Бељин, гајдаш и Љубинко Лазић са полазницима своје музичке школе, сви задужени за прави „штимунг“. Једном реченицом – Сремачко вече - које ће се памтити...


03.12.2013.НБС БЕОГРАД VIDI Народна библиотека Србије 2013. године обележава јубиларну 40. годишњицу коришћења здања на Врачарском платоу у Београду, дела светски познатог архитекте Ива Куртовића. Данас, зграда Библиотеке представља културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе. У жељи да се јубилеј достојно обележи, односно да се обезбеде средства за постепено решавање акутног проблема смештајних капацитета, покренута је иницијатива за објављивање доплатне поштанске марке - Народна библиотека Србије на Врачарском платоу, 1973-2013. Средства остварена продајом доплатне поштанске марке биће искоришћена за набавку пет комплета компакт-полица за смештај библиотечко-информационе грађе, укупне расположиве дужине од око 2 километра.


29.11.2013.ЧАЈЕТИНА VIDI У оквиру пројекта Пут ка врху, овогодишњи добитник угледног друштвеног признања - Капетан Миша Анастасијевић, за постигнуте резултате у изградњи привредног амбијента Златиборског округа и Србије, у категорији - Најбоља установа у области културе Златиборког округа је библиотека Љубиша Р. Ђенић. Свечана додела признања одржане је у општини Пожега, 29. новембра 2013. године, у присуству лауреата, привредника, медија и гостију. Пројекат - Пут ка врху, осмислила је и већ 13 година успешно промовише вредности предузетничког и друштвеног стваралаштва - Агенција Media Invent из Новог Сада, у сарадњи са београдским и новосадским Универзитетом и привредним коморама Србије.


27.11.2013.УЖИЦЕ VIDI У среду 27. новембра 2013. године у Читалишту Народне библиотеке Ужице одржана су стручна предавања за библиотекаре, архивске и музејске раднике Златиборског округа. Дипломирани библиотекар саветник др Оливера Стефановић: говорила је о заштита старе и ретке библиотечке грађе у складу са законом из 2011. године, а практичним примерима упис у Регистар културних добара појаснила нам је колегиница Драгана Перуничић. Колега Владимир Шекуларац начелник матичне службе НБС покушао је да одговори на бројна питања која муче све библиотекаре па и ове из Златиборског округа. Између осталог је говорио и о Закону о библиотечко информационој делатности и подзаконским прописима који га прате.


26.11.2013.БЕОГРАД VIDI Управни одбор Народне библиотеке Србије на седници одржаној дана 26.11.2013 године у 12 часова, једногласно је донео Одлуку о поништавању јавног конкурса за избор управника Народне библиотеке Србије, установе културе од националног значаја објављен у дневном листу Политика дана 26.10.2013. године, због процедуралних недоследности у спровођењу конкурса као и накнадног увида у правни статус организационих јединица установа културе из којих су неки кандидати конкурисали. Због ограничавајућих одредби Статута Народне библиотеке Србије које су довеле до нејасноћа у тумачењу услова јавног конкурса, Управни одбор је одлучио да у сарадњи са колективом и правном службом у наредних десет дана ради на измени и допуни Статута Народне библиотеке Србије.


24.11.2013.КИКИНДА VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић, 22. новембра 2013. године одржане су 35. Песничке стазе Књижевног удружења Кикинде као и додела песничке награде „Милош Шубарички“. Награда се додељује за најбољи циклус песама младог песника. На конкурсу је учествовало 84 песника са 780 песама. Награду је добила Катарина Фиаменго за циклус песама - Нијансе. Награда носи име рано преминулог кикиндског песника Милоша Шубаричког. Додели награда присуствовала је и породица песника Шубаричког.


19.11.2013.ЧАЧАК VIDI Две групе кориснија услуга Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју - Зрачак, посетиле су ових дана Градску библиотеку Владислав Петковић Дис и практично потврдиле договор о сарадњи две установе. Полазници су у Дечијем одељењу разгледали књиге и предмете настале на бројним креативним радионицама и видели електронска издања која нуди Библиотека.Васпитачи из Зрачк“ добили су бесплатне чланске карте и могућност да користе фондове Библиотеке за рад са полазницима, а у наредном периоду реализоваће се више креативних радионица у Дечијем одељењу за лица са хендикепом. Договорено је да Библиотека и Зрачак убудуће заједнички учествовују у пројектима за лица ометена у развоју.


12.11.2013.СОМБОР VIDI Удружење грађана Раванградско пролеће и Градска библиотека Карло Бијелицки приредили су у уторак, 12. новембра, у Српској читаоници „Лаза Костић“ програм који је сав био у знаку осветљавања књижевног портрета Давида Кецмана Даке, песника, прозног писца, есејисте и критичара који живи и ствара у Сомбору. Иако веома плодан стваралац, аутор двадесет до сада објављених књига, уредник и сарадник многих листова и часописа, добитник књижевних награда и друштвених признањ.Његове нове лирске записе са управо завршене књиге поетске прозе, уз музичку пратњу Вишње Давидовић, ученице сомборске Гимназије „Вељко Петровић“, казивала је Цецилија Томић. Владимир Јерковић, директор Библиотеке, и др Стојан Бербер, председник УГ Раванградско пролеће, у завршници овог програма најавили су приређивање сличних манифестација такође посвећених ствараоцима из Сомбора.


09.11.2013.УЖИЦЕ - БОР VIDI Стручни семинар одржан у Народној библиотеци Бор 04. и 05. новембра 2013. године уз присуство 51-ог библиотекара из јавних и школских библиотека са подручја Борског и Зајечарског округа. Овај семинар акредитован је код ЗУОВ-а.Аутори и реализатори програма су библиотекари Народне библиотеке Ужице: Анђа Бјелић, Ратка Вучковић, и Драгослава Родаљевић. Семинару је присуствовао 51 библиотекар из јавних и школских библиотка са подручја матичности Борског и Зајечарског округа. Семинар је реализован захваљујући Министарству културе РС које у оквиру матичних функција финансира континуирано стручно усавршавање библиотекара. Програм семинара је одобрен и вреднован са 16 бодова од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања РС.


7.11.2013.БЕОГРАД - МИРИЈЕВО VIDI У библиотеци - Мома Димић, у београдском насељу Миријево, 7. новембра 2013. читаоцима је представљен роман - Ја у књизи без наслова - Татјане Ранковић. О литерарном дневнику који одише снагом разума и истине, који говори о пријатељству, нади, љубави, породици, животу, праштању, говорили су ауторка и гости: Весна Петровић Урошевић, психолог и шеф Одељења за друштвене делатности у Општини Звездара, Весна Станојевић, директорка Саветовалишта против насиља у породици и координаторка сигурних кућа и Милан Арнаут, директор издавачке куће Алтера. Делове из романа читала је Данијела Ђукић, ученица Седме београдске гимназије. Програм је водила Татјана Судимац.


4.11.2013.ЧАЈЕТИНА VIDI У сали Библиотеке, одржано је књижевно вече и изложба - Милош Црњански - 120 година од рођења. Милош Црњански (Чонград, 26. октобар 1893. - Београд, 30. новембар 1977.) био је српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX века. Истакао се као песник, приповедач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком.Присутнима се најпре обратила библиотекар Љиљана Ракић, која је на самом почетку поздравила све посетиоце ове књижевне вечери и изложбе и између осталог рекла да историја књижевности, а и многи савременици сматрали су Милоша Црњанског револуцијом у поезији и роману. Говорили су да је његово умеће за поетске речи непоновљиво, јер их нико није нашао тамо где их је нашао Црњански...У наставку вечери, ученице Бранка Златић и Марија Брковић су рецитовале стихове Црњанског, а затим је професор српског језика и књижевности и завичајни песник, Јагода Јеремић, говорећи о Црњанском, присутнима навела нека мање позната дела овог великог књижевника.


1.11.2013.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека Владислав Петковић Дис преузела је богату видео архиву ТВ Чачка од настанка 1999. до њеног стечаја у јуну 2012. године. Захваљујући разумевању Агенције за стечај и стечајног упавника Алексија Калуђеровића, преузето је укупно 933 видео касета и 3.502 ДВД диска. На овај начин изузетна видео грађа трајно ће бити сачувана у Завичајном одељењу Градске библиотеке као вредно културно наслеђе. Од преузете грађе око 530 видео касета и 1.050 дискова сведочи о локалним догађајима и људима који су обележили бурно раздобље на почетку 21. века. ТВ Чачак основана је као општински медиј 1999. године, потом је приватизована а престала је да ради средином прошле године.


. VIDI 31.10.2013.ЛОНДОН - Скраћене таблице УДК на веб-у на јужнославенским језицима - Multilingual UDC Summar су скраћене УДК таблице на веб-у које садрже преко 2600 УДК бројева и преведене су или се преводе на 50 језика. Текст приевода може се слободно дистрибуисати, штампати и користити.


28.10.2013.КИКИНДА VIDI ПОВОДОМ ДАНА БИБЛИОТЕКЕ Народна библиотека Јован Поповић, Кикинда расписује Литерарни конкурс за најбоље радове деце и младих у 2013. години по категорија: I – IV разред основне школе, V – VIII разред основне школе, I – IV разред средње школе Радови могу бити писани на српском и на мађарском језику. Жири у свакој категорији додељује прву, другу и трећу награду. Жири има право доделе и специјалних награда. Аутори могу да конкуришу са по једним поетским, или једним прозним радом. Радови треба да садрже следеће податке: назив рада, име и презиме аутора , назив школе и разред који ученик похађа. Рукописи се не враћај КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН ДО 8. НОВЕМБРА 2013. ГОДИНЕ


29.10.2013.ЉУБОВИЈА VIDI После десетак година публика у Љубовији моћи ће поново да присуствује концерту озбиљне музике који организује Библиотека “Милован Глишић”. У уторак, 29. октобра, са почетком у 19 часова и 30 минута у сали Скупштине општине одржава се концерт за виолину, виолу и клавир. Концерт приређују Драгутин Павловић, стални члан квинтета “Монтепиано” и “Гуто Балкан бенда” и Марија Тиосављевић, наставница клавира у музичкој школи “Др. Војислав Вучковић” у Чачку.

26.10.2013.КРАЉЕВО VIDI Његово преосвештенство епископ шумадијски и администратор Епархије жичке – Јован синоћ је Народној библиотеци - Стефан Првовенчани, уручио Орден Светог Деспота Стефана Лазаревића. Одлуку да краљевачку библиотеку одликује, на предлог епископа Јована, донео је Свети архијерејски синод Српске православне цркве. Уручујући Орден директорици Драгани Типсаревић, епископ Јован је рекао да је овај храм књиге одавно заслужио признање.


26.10.2013.ЉИГ - ЦЕТИЊЕ VIDI Kако је утврђено планом пројекта МАНУБАЛК, а како је и потвђено током радних састанака и УО у септембру у Француској, у периоду од 21. октобра до 25 октобра у Црној Гори организована је експертска мисија овог међународног пројекта. Партнер из Црне Горе, народна библиотека - Ђурађ Црнојевић, угостила је једног регионалног стручњака из Србије и једног европског стручњака. Експертизу одабраних рукописа урадила је испред ИНтернет Клуба координатор МАНУБАЛК пројекта за Србију, мр Нада Арбутина, док је Anna Arietta Revithi дошла из Грчке. Грчка није партнер у овом пројекту, али с обзиром на висок ниво очекиваних експертиза и анализа, г-ђа Ревитхи је позвана као европски признати конзерватор. Представник CCL-а и технички координатор био је Richard van Deusen.


22.10.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу представљене су две књиге кратких прича аутора Јелене Ленголд под називом „У три код Кандинског“ и Михајла Пантића под називом „Ходање по облацима“, у издању издавачке куће „Архипелаг из Београда. Разговор са гостима водила је Беба Станковић, директорка Библиотеке. Јелена Ленголд је, поред бројних књижевних признања, добитница Награде за европску књижевност 2011. године. Михајло Пантић је универзитетски професор и добитник награда „Бранко Ћопић“, „Иво Андрић“ и др. Аутори су говорили о процесу настанка приче, умећу приповедања, креативном писању, књижевним узорима у класичној и савременој књижевности.


17.10.2013.ИНЂИЈА VIDI Управни одбор Народне библиотеке "Др Ђорђе Натошевић" у Инђији донео је одлуку да и ове године, поводом Међународног сајма књига у Београду, омогући грађанима општине Инђија бесплатно учлањење у Библиотеку. Акција ће трајати у периоду од 28. октобра до 02. новембра 2013. године, у централној градској Библиотеци као и у огранцима у насељима општине. Чланство ће трајати наредних 365 дана. Лица која су раније била или су сада чланови Библиотеке морају вратити позајмљене књиге и измирити све обавезе које имају према Библиотеци.


15.10.2013.ОВЧА - БЕОГРАД - ЉИГ VIDI Огранак Библиотеке "Милутин Бојић" у Овчи, у уторак 15. октобра 2013. био је домаћин великог библиотечког сусрета, који је организован заједно са Интернет клубом из Љига. Угледне колеге из света библиотекарства одржале су предавање „Мала прича о великим библиотечким догађајима у 2013“, и пренеле окупљенима најновије трендове у бранши. Посебну димензију овом догађају дала је чињеница да је предавање могло да се прати у целом свету захваљујући директном преносу на интернету.


14.10.2013.БЕОГРАД VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда14. октобра2013.је отворена изложба „БАЛКАНСКА ФИЛ-ХАРМОНИЈА - Трагање за дизајном старога света на Балкану“ аутора Предрага Ложаића. Он је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду на Одсеку за вајарство код професора Славољуба Цаје Радојчића. Учествовао је на више самосталних и групних изложби.


10.10.2013.СОМБОР VIDI Дигитализација и комуникација је пројекат Градске библиотеке Карло Бијелицки за који је Национална служба за запошљавање одобрила средства за ангажовање пет лица средње стручне спреме на три месеца. Ангажовани су обављали послове обраде скенираних страница, креирања и уноса у базу података, те послове маркирања и израда база: наслова текста, аутора и именског регистра. Дигитална збирка Градске библиотеке обогаћена је са 10.000 дигиталних страница часописа Голуб, новина Глас народа, Наше новине, Родољуб и Сомборске новине.


03.10.2013.КИКИНДА VIDI У четвртак 3. октобра у Народној библиотеци „Јован Поповић“ одржана је изложба кикиндског уметника Лајоша Карачова. Изложбу је отворио Душан Дејанац, о сликару је говорила Марија Танацков, а у програму је учествовао и гајдаш Бранислав Зарић. Карачов је рођен 1923. године у Кикинди. Његовим цртежима доминирају портрети и пејзажи везани за панонско поднебље. У том приказивању слика прошлости и портретисању набораних лица присутна је наглашено натуралистичка димензија која носи печат ауторовог сензибилитета и личне мотивске и емотивне опредељености. Био је учесник многих ликовних колонија као и групних изложби. Имао је више самосталних изложби у земљи и иностранству.


01.10.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI У организацији Народне библиотеке - Илија М. Петровић, у Пожаревцу, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства културе и информисања РС, одржана је четврта по реду манифестација - Дани Слободана Стојановића. Првог дана представљена је награђена драма Мирка Милорадовића - Патка за понети (2012.) и зборник радова - Прозно стваралаштво Слободана Стојановића (2012.) прошлогодишњег Конкурса. Проглашен је и победник овогодишњег Конкурса - Тихомир М. Стевановић из Младеновца са драмом - Тајна и мале лажи. Манифестацију је отворила Беба Станковић, директорка Библиотека, а у програму су учествовали: Радомир Путник, Драгомир Антонић и Миомир Петровић. Писмено обраћање Мирка Милорадовића, који је био спречен да присуствује, прочитала је Беба Станковић, директорка Библиотеке.


28.09.2013.СТАРО ЛАНИШТЕ - ЈАГОДИНА VIDI Љиљана Вулић из Старог Ланишта, корисник АгроЛиб пијаце, која се бави израдом асура је 23. септембра 2013. године уприличила малу свечаност поводом проширивања своје производње асура...Љиљана има свој профил на АгроЛиб сајту у оквиру Агролиб пијаце (http://www.agrolib.rs/pijaca/) и њен приватни посао са израдом асура је почео да се развија када је постала корисник сервиса АгроЛиб пројекта. Конкурисала је за подстицајна средства код Националне службе за запошљавање и почела са производњом. Поред тога, она поседује и сертификат за израду производа старог заната. Као успешни корисник Агролиб сервиса, од библиотеке је добила и бесплатне визит картице и флајере.


27.09.2013.ЉИГ-БЕОГРАД VIDI Универзитетска библиотека - Светозар Марковић, из Београда и Интернет клуб из Љига, склопили су Протокол о програмској сарадњи и међусобној подршци у остваривању циљева Дигиталне агенде Србије. Универзитетска библиотека и Интернет клуб ће заједнио радити на реализацији програма и пројеката који су зановани на стратегији обухваћеној Дигиталном агендом Србије.


27.09.2013.КРАЉЕВО VIDI у организацији Народне библиотеке Стефан Првовенчани и Народног музеја из Краљева одржана промоција књиге - Српска књижевност и политика (1945-1991) – главни токови, др Косте Николића. Ова се књига, у издању београдског Завода за уџбенике, бави односом књижевности и политике , у повратној вези, политичким ангажманом писаца, сагледаним и описаним кроз њихов лични став и кроз уметничка дела и најважнијим садржајем српске књижевности – историјом српског народа. Тај однос се прати од завршетка Другог светског рата и успостављања новог друштвеног и политичког поретка у Југославији и Србији, све до слома југословенске државе. О књизи су, осим аутора др Косте Николића, говорили историчари мр Небојша Јовановић и др Драгомир Бонџић.


19.09.2013.ЉУБОВИЈА VIDI Матична служба Библиотеке шабачке, у склопу својих активности везаних за стручно усавршавање библиотекара, организовала је 19. септембра 2013. године стручни семинар под називом - Web окружење савременог библиотекара. Библиотекарима јавних библиотека Мачванског округа, као и матичне библиотеке, тему је приближила Весна Вуксан, библиотекар Универзитетске библиотеке Светозар Марковић. Из излагања издвајамо речи да - Популаризација Интернета у друштву и развој инфраструктуре покреће даљи развој друштва базиран на знању...


18.09.2013.БЕОГРАД VIDI У Библиотеци града Београда 27. септембра 2013, већ трећу годину за редом одржан је финални део манифестације Ноћ истраживача. У склопу „Велике научне авантуре“Библиотека је угоститила две поставке. На платоу испред Библиотеке истраживачи из области неуро наука су са посетиоцима упражњавати „Ментални фитнес“ и показали им зашто мозак треба да посматрамо попут мишића и да га стално терамо да ради задатке на најразличитијим нивоима.


10.09.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI ТРАДИЦИОНАЛНИ МАСКЕНБАЛ ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА „...a душа се труди свака да има свог јунака“ Градска библиотека у Новом Саду већ дванаесту годину организoвала је традиционални летњи маскенбал намењен деци Новог Сада и околине. Право учешћа у такмичењу за најбоље маске имала су сва деца учлањена у Градску библиотеку, али и она која тог дана својим маскама најбоље дочарају омиљене ликове из народне књижевности. Почасни гости били су писци за децу Бранко Стевановић и Игор Коларов, у програму учествује КУД “Вила” из Новог Сада, деци ће лица осликавати дечји FacePainter и аниматор “Вила Четкица”, а да све буде објективно и награде буду додељене најбољим и најкреативнијим маскама побринуле су се чланице жирија – библиотекарке – информатори из Суботице, Старе Пазове и Кикинде – Маријана, Данијела и Даринка.


09.09.2013.КЛАДОВО VIDI Библиотека Центар за културу Кладово, у склопу манифестације - Кладовско лето 2013., поучена корисним искуством и истом акцијом својих колега из Пирота, организовала је фото конкурс на тему - Књига, ти и лето. Циљ фото конкурса је популарисање књиге и читања. Позив је био упућен свима који воле фотографију и аматерски се баве овом уметношћу, а услов је био да фотографија има тему везану искључиво са књигом. На конкурс је пристигло 48 фотографија од 22 аутора. Једно ауторство је било групно од стране удружења грађана. Највећи део аутора фотографија је са подручја општине Кладово, али бележи се учешће аутора из Чешке, Београда и Неготина. Свечана додела награда обављена је у суботу 07. септембра 2013. у башти Клуба Фусион у Дому омладине. Сви учесници конкурса добили су захвалницу у виду вредне књиге као трајну успомену на креативно ангажовање.


03.09.2013.КРАЉЕВО VIDI Недавно је на Берановцу, у близини Краљева, отворен Дневни центар за стара лица о којем се стара градска самоуправа у сарадњи са Центром за социјални рад, матарушким Геронтолошким центром и удружењем грађана - Продор. Средства за изградњу Центра обезбедила је Европска унија. Како се у документима наводи - циљ овог пројекта је допринос решавању проблема избеглих и расељених лица кроз успостављање система пружања ефикасних и квалитетних услуга за стара лица у складу са принципима развоја локалних услуга социјалне заштите и унапређење квилитета живота старих лица...

19.08.2013.ЧАЧАК VIDI Часопис - Дисово пролеће, од 1971.године је хроничар истоимене манифестације која се у славу песника Владислава Петковића Диса и савременог песништва одржава у Чачку. Најпре у форми новина, а од 1997. као часопис, „Дисово пролеће“ је пропратило сва дешавања на Дисовим свечаностима које су ове године, од 5.марта до 31. маја, напуниле, и свечано обележиле, пола века трајања. Организатор манифестације и издавач часописа је Градска библиотека - Владислав Петковић Дис. Број 44. - Дисовог пролећа, изашао је на 82 стране, а главни и одговорни уредник је Даница Оташевић, директор манифестације и Градске библиотеке.


29.08.2013.КОВАЧИЦА - ПАДИНА VIDI Dielňa v oddelení knižnice v Padine, venovaná detskej tvorbe spisovateľa Michala Babinku, zoskupila pozoruhodný počet detí, ktoré si priblížili lyrickú a prózaickú tvorbu spomínaného spisovatel’a. V deň básnikovho narodenia v nedeľu 25.08.1927 zamestnanci knižnice slávnostne usporiadali výstavu detskych kníh a záberov zo života Michala Babinku a príležitostne sa čítala Babinkova tvorba pre deti. Zvlášť zapôsobila Rozprávka o strašnom strašidle po ktorej sa najmladší účastníci s chuťou pustili do ďalšej dielne ktorú pripravila knižnica. Podujatie sa skončilo odchodom ku hrobu veľkého padinského umelca. Rodisko nezabúda na významného básnikaa padinského rodáka ani 39 rokov od jeho umrtia.


15.08.2013.ВАЉЕВО VIDI ТЕШЊАРСКЕ ВЕЧЕРИ - Књижевни портрет Светлане Велмар Јанковић - Иако ће многи помислити да о Светлани Велмар Јанковић нема шта ново да се каже, књижевни критичар Милата Аћимовић Ивков је истакао је да је то жена сведок једног времена, да је ослушкујући гласове прошлости свима нама дала у задатак да ову земљу оставимо бољу својим потомцима. Ту борбу за боље сутра, по њеном мишљењу, теба водити кроз културу а борбу треба да спроводи грађанска Србија која је у овом тренутку готово уништена. Светлана сматра да смо и по питању државности последњих 100 година отишли поприлично уназад, а да су нас ратови деведесетих практично срубили као нацију. Моралне вредности су потпуно измењене, јер се оно што није вредно високо котира. Такође је изразила веру у енергију појединца и нације, ако не у овом тренутку, онда у неком следећем...


14.08.2013.КРАЉЕВО - БЕОГРАД VIDI Зборник - Гојко Ђого, песник, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани, промовисан је јуче у Римској дворани Библиотеке града Београда. Велики број поштовалаца дела прошлогодишњег добитника - Жичке хрисовуље, медијских делатника и јавних личности присуствовао је овом књижевном програму. Најпре је приказан кратки филм о претходном Жичком духовном сабору, чији су аутори Дејан Алексић и Иван Спасојевић, а затим се присутнима обратила Драган Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке која је, уједно, најавила и предстојећи Сабор.


08.08.2013.ЛАЈКОВАЦ VIDI Истакнути књижевник Радован Бели Марковић овогодишњи лауреат, деветнаесте по реду, Награде - Рамонда Сербика, која се традиционално додељује током одржавања Књижевне колоније у Сићеву. Награда се додељује за целокупно дело, а Бели Марковић се својим стваралачким дометима и препознатљивим делом издваја и чини да српска књижевност постане богатија још једним књижевним генијем. Свечано уручење награде лауреату биће одржано 13. или 14. септембра 2013. године у Градској кући у Нишу.


30.07.2013.СОМБОР VIDI Лето и почетак јесени ће у Дечјем одељењу Градске библиотеке Карло Бјелицки бити облежени занимљивим и едукативним садржајима из области психологије. Удружење Психолошки центар - СЕЛФ ће у сарадњи са Библиотеком, као и уз подршку сомборске Канцеларије за младе, организовати серију психолошких трибина намењених младима. На овим трибинама ће млади суграђани имати прилике да се информишу о важним темама из области менталног здравља, као и да директно постављају питања стручњацима из ове области. Овај програм представља наставак и проширење сарадње између дечијег одељења Библиотеке и Психолошког Центра – СЕЛФ, која траје од прошле године покретањем бесплатног онлајн.психолошког саветовања на Интернет презентацији www.biblionica.rs – МОЈ ПСИХОЛОГ. Ово саветовалиште успешно ради од прошле јесени, омогућавајући младим Сомборцима, али и онима који живе у околним местима, да добију бесплатну професионалну психолошку подршку, информације или савет.


23.07.2013.НИШ VIDI На Тргу краља Александра Ујединитеља у Нишу, представљен је роман Луке Мичете - Повратак краља. На узбудљиво путовање кроз готово два века историје модерне српске државе, уз упознавање са главним личностима које су одредиле судбину династије Карађорђевић, посебно њеног последњег владара, повео нас је дугогодишњи новинар Лука Мичета. Архитекта конзерватор Александра Мирић је испричала врло занимљиву причу о споменику краљу Александру Ујединитељу, а одломке из књиге читали су Наташа Бркић и Миодраг Младеновић. Књижевно вече је одржано у оквиру манифестације - Културно лето у Медијани, уз подршку Градске општине Медијана.


19.07.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI Незапослена лица и пензионери ће моћи од 1. октобра да се информатички описмене у радионицама које ће се одржати у пожаревачкој библиотеци Илија М. Петровић. Радионице ће се организовати 3 пута недељно и то понедељком, средом и петком у трајању од 2 сата. Употреба интернета, мејлова, коришћење скајпа, само су неке од планираних активности током двонедељне обуке. Због ограниченог простора и броја рачунара којима располаже библиотека, планирано је да се предавања организују у две групе.


14.07.2013.СОПОТ - НЕМЕНИКУЋЕ VIDI организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке Милован Видаковић, Градске општине Сопот и Црквене општине Неменикуће ове године одржала се по осамнаести пут манифестација посвећена првом српском романописцу Миловану Видаковићу. Манифестација се састојала из два програма. Најпре је на Ивањдан, 7. јула, одржан програм Под липама манастира Тресије, уз учешће драмске уметнице Вјере Мујовић која је казивала стихове Десанке Максимовић, и Ћачке радионице Библиотеке Милован Видаковић, која је извела поетско-музичку тачку Добро нам дошао Ивањдане!. На Петровдан, 12. јула, у порти цркве у Неменикућама, одржан је други програм, под називом Петровдан у Неменикућу. У програму су учествовали драмски уметник Танасије Узуновић, академик Матија Бећковић, вокални солисти Оливер Њего и Мерима Његомир и КУД Шумадија. Овом приликом дат је и помен Миловану Видаковићу који је служио владика шумадијски Господин Јован.


12.07.2013.ЉИГ VIDI ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕЧЈЕ БИБЛИОТЕКЕ СЛОБОДАН Ж. МАРКОВИЋ У суботу 12. 07.2013 године обележен је први рођендан - Дечје библиотеке Слободан Ж. Марковић У част професору Слободану Ж. Марковићу приређен је програм ученика основне школе Сава Керковић, под називом - Пуцкетају очи ко да су од грања! чији је аутор Милоје Радовић, песник и библиотекар из Краљева. Имендану је присуствовао лично професор Марковић који је пожелео да библиотека буде увек пуна љишке деце. Програм је реализован у оквиру Љишког културног лета и најава је нових садржаја на традиционалној манифестацији - Косидба на Рајцу, која је стиховима о природи и живописним костимима деце извођача показала да мале средине имају ВЕЛИКО СРЦЕ за драге људе у свом завичају.


04.07.2013.КИКИНДА VIDI У Народној библиотеци Јован Поповић 4.јула представљена је књига - Психологија зла. О феномену зла и његовим могућим узроцима, о људској суровости и начинима да се она превазиђе говорили су: др Јованка Петровић, психијатар, др Александар Димитријевић, уредник едиције Имаго, Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио и др Петар Вуца. Интригантна студија - Психологија зла, међународно признатог стручњака за аутизам и развојну психопатологију Сајмона Барона Коена бави се једним од најнегативнијих феномена цивилизације, а то је злочин. Аутор се пита како је могуће да се неки људи према другим људима опходе као према објектима, потпуно занемарујући њихова осећања, патњу, бол.

04.07.2013.НИШ VIDI Књига изабраних и нових песама Радосава Стојановића - Песме последњег заноса, представљена је у дворишту Библиотеке. О лирици Стојановића врло надахнуто говорио је проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу. Присутни су уживали у стиховима, које је читао аутор, уз чаробне звуке фруле Радована Јовановића.


02.07.2013.ВАЉЕВО VIDI ОТВОРЕНА 27. СЕЗОНА ДВОРИШТА - Гостовањем књижевника, преводиоца и издавача Владислава Бајца вечерас је отворена 27. сезона - Догађања у дворишту. Књижевно дело Владислава Бајца представљено је са нарочитим освртом на скоро објављену књигу - Гастрономадске приче. О овом изванредном књижевнику говорио је књижевни критичар и главни и одговорни уредник Архипелага - Гојко Божовић. У лепој и пријатној атмосфери дворишта Библиотеке, уз пажљиву публику, гости су говорили веома надахнуто, а нарочито је био инспиративан и разговорљив Владислав Бајац. Говорио је о својим делима, начину писања, својој урођеној знатижељи, путовањима, историји.


27.06.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI У библиотеци Димитрије Туцовић, гостовао је уважени професор Универзитета и ангажовани интелектуалац др Дарко Танасковић. Професор Танасковић има углед стручњака за оријенталистику, а његов огроман научни рад и дипломатска активност омогућили су му да стекне изванредна знања ерудитског карактера. Напомињемо да је професор Танасковић гостовао на захтев већег броја редовних посетилаца библиотечких програма и трибина.

27.06.2013.ОЏАЦИ VIDI Музејска јединица Оџаци, званично je добила нови радни и изложбени простор у улици Кнез Михајловој 41, који се простире на 270 метара квадратних корисне површине. Тако је ова значајна културна институција за оџачку општину, која се од 1990. године налази у саставу Народне библиотеке Бранко Радичевић, отворена и свим посетиоцима је омогућено је да боље упознају богато културно и историјско наслеђе општине Оџаци. Наши суграђани и сви будући гости из других општина и иностранства, имаће прилику да виде наше културно наслеђе, нашу богату историју која је дуго времена била сакривена од очију јавности. Простор је сада адекватан за рад и довољан да прими све госте који су добродошли сваког дана од 8 до 15 сати.


17.06.2013.КРАЉЕВО VIDI Жичка хрисовуља - Петру Цветковићу. Жири краљевачких писаца, у саставу Дејан Алексић, Милош Милишић, Живорад Недељковић, Горан Петровић и Драган Хамовић (председник) обелоданио је име овогодишњег добитника награде Жичка хрисовуља која ће бити уручена на Преображење Господње у манастиру Жичи, на самој завршници Жичког духовног сабора 2013. Ову престижну награду завредио је песник Петар Цветковић, за поезију што спреже незнатне појаве из живота са слојевитим знаковима културе.


16.06.2013.ЉУБОВИЈА - НОВИ БЕЧЕЈ VIDI Глумци Аматерског позоришта “Александар Јоковић” по први пут су играли представу “Покојник” на страни. У петак, 14. јуна успешно су гостовали у Новом Бечеју, где су учествовали на манифестацији “Тиса река љубави”. Представу “Покојник” на отвореној сцени поред Тисе пратио је велики број гледалаца, који су наше аматере наградили бурним аплаузима. Гостовање у Новом Бечеју реализовано је у сарадњи са Туристичком организацијом и Домом културе из овог града. Следеће гостовање глумци Аматерског позоришта - Александар Јоковић, које делује у саставу Библиотеке -Милован Глишић, имаће 25. јуна у Осечини.


14.06.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Библиотечки радници Срема, окупљени у Подружницу која је саставни део Друштва библиотекара Србије, редовно се окупљају, раде и друже. Сваке године домаћин и организатор Годишње скупштине је друга сремска библиотека, а редослед је утврђен азбучним редом седишта библиотеке. Народна библиотека Доситеј Обрадовић из Старе Пазове биће домаћин овогодишњој Скупштини библиотекара Срема. Скупштина библиотекара Срема одржаће се у петак, 14. јуна 2013. године у просторијама Народне библиотеке Доситеј Обрадовић у Старој Пазови.


10.06.2013.БЕОГРАД VIDI Промоција књиге „Бонтон старања“у Римској дворани, која је била премала да прими све зантересоване за ову тему, била је прилика да се суочимо са темом старења и старости у Београду и не само у главном граду. На себи својствен начин, писана руком социолога, новинара и приповедача- Радмиле Пеција Урошевић, публику је увела у проблем који се тиче свих нас и захтева социјалну одговорност друштва али још више појединаца. Промена присупа сопственом старењу захтева промену која ће бити мање дволична и равнодушна према свему што нам се дешава и ономе како живи најстарија генерација данас,


04.06.2013.ПОЖАРЕВАЦ VIDI IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries - Дирeктoркa Народне библиотеке 'Илија М. Петровић' Пожаревац - Беба Станковић, нa прeдлoг члaницa и дoсaдaшњe рукoвoдeћe, кoлeгиницe Maриje Кoтeрa, изaбрaнa је дa рукoвoди ИФЛA Спeциjaлнoм интeрeснoм групoм - IFLA Special Interest Group - Women, Information and Libraries, у пeриoду 2013 - 2015. гoдинe. Прeузимaње дужности је нa oвoгoдишњeм ИФЛA кoнгрeсу, у aвгусту мeсeцу.


30.05.2013.КРАЉЕВО VIDI На Дечјем одељењу библиотеке у Краљеву је одржан програм у којем су учествовали полазници Књижевне радионице, најмлађи и најстарији. Заправо, ово вече пуно емоција и стихова било је посвећено матурантима Књижевне радионице, онима који наредне школске године крећу у средњу школу.Њихове стихове настале у Књижевној радионици читали су малишани који настављају с радом и дружењем у Библиотеци. Свако од наших матураната је, за своје доба, песник с већ препознатљивим стваралачким изразом, с прегрштом награда и признања с фестивала посвећених дечјем књижевном стваралаштву. Сигурна сам да ће неко од њих једног дана постати песник за читанке и антологије. Ми се данас растајемо, али за њих ће Књижевна радионице и даље отворена, сваке среде од 18 часова – рекла је Гордана Тимотијевић која уз асистенцију Иване Борисављевић, руководи Књижевном радионицом.


30.05.2013.УЖИЦЕ VIDI Поводом Светског дана комшија, у четвртак, 30.05.2013. год. у холу Народне библиотеке Ужице отворена је изложба - ВИ ЗАБОРАВЉАТЕ, АЛИ МИ ЧУВАМО аутор Бојана Маринчић. На изложби ће се наћи предмети које су корисници заборавили протеклих пар година у Библиотеци. Сви који препознају експонате моћи ће да их понесу са собом уз одговарајућа документа. Изложба ће трајати до петка 7.06.2013. Тог дана драге комшије библиотеке од 12:00 - 19:30 сати су имали прилику да се освеже уз кафу, чај и бомбоне на платоу испред Библиотеке .


24.05.2013.БЕОГРАД VIDI Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" обележила је 92 године рада отварањем изложбе - Дени Дидро - 300 година од рођења.Проф. др Жарко Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја отворио је изложбу „Дени Дидро – 300 година од рођења“. Госте Библиотеке је поздравио управник проф. др Александар Јерков. Проф. др Јелена Новаковић са Филолошког факултета Универзитета у Београду говорила је о делу Денија Дидроа, а Даница Филиповић, библиотекар-саветник и аутор изложбе представила је оригинална издања Дидроових дела из фонда старе и ретке књиге Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ које посетиоци могу да виде на изложби.Дан св. Ћирила и Методија, 24. мај, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ дочекала је ове године, када пуни 92 године рада, као установа културе од националног значаја. Овај изузетан статус Библиотека је добила одлуком Министарства културе Републике Србије.


22.05.2013.НИШ VIDI Тренер Кошаркашког клуба "Партизан" Душан Вујошевић и кошаркашки репрезентативци Никола Спасов и Вукан Стојановић били су, у среду 22. маја, библиотекари Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу. Вујовић нам је, у години Кавафијевог јубилеја, поклонио збирку стихова овог славног песника и открио омиљене наслове и ауторе. Један од њих је "Дуга топла јесен" мађарског писца Тибора Дерија. Посета је организована у оквиру акције "Ми смо у библиотеци, а ви?" која има за циљ промоцију књиге и читање и изазвала је велико интересовање читалачке публике.


17.05.2013.ОЏАЦИ VIDI Завршен је пријем радова на конкурс 24. хаику фестивала у Оџацима. Укупно је учествовало 174 учесника. На наше задовољство и ове године смо премашили број учесника, при том морамо рећи да је тридесетак потпуно нових имена. Радови су пристигли из крајева широм наше земље, као и земаља нашег окружења. Највише радова нам је пристигло из Београда, Новог Сада, Јагодине и Ниша. Најактивнији градови из земаља нашег окружења су Подгорица, Загреб, Ријека , Бањалука и Пула. Као и ранијих година добили смо радове и из Америке, Аустралије, Румуније, Словеније, Бугарске, Македоније и Шведске. Радови ће бити предати селектору 20.05.2013. године а селектор ове године је професор Мирко С. Марковић из Београда


16.05.2013.ЉИГ VIDI У сусрет стогодишњици Првог светског рата и великој победи српске војске у Колубарској бици, Црква Љиг организовала је представљање књиге „Ратни другови“ Станислава Винавера. О Винаверу и његовом делу говорили су Надежда Винавер, професор Београдског универзитета у пензији, Јован Пејин, бивши директор Архива Србије и академик Милован Данојлић. Винавер је био један од 1300 ђака каплара који су се борили у Колубарској бици 1914. години као борци чувеног Скопског ђачког батаљона.


14.05.2013.НОВИ САД VIDI У Дневном боравку за децу са поремећајем у понашању Центра за социјални рад Града Новог Сада, у Улици Змај Огњена Вука 13–17 почеле су прве радионице пројекта ПОД КРОВОМ КЊИГА. Претходно су волонтери ангажовани на пројекту „Под кровом књиге” посетили су сервис Цврчкотека - Удружења за помоћ МНРО Града Новог Сада, а потом су, заједно са децом и васпитачима, обишли Библиотечки огранак - Жарко Зрењанин, на Новом насељу, где ће током наредних осам месеци водити једночасовне литерарно-креативне радионице са децом.


10.05.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Знаменити Срби, Динар наш новац и Мој буџет и ја називи су радионица које су у петак 10. маја одржане на дечијем одељењу библиотеке "Димитрије Туцовић" у Лазаревцу. Радионице су одржали запослени у Одсеку за едукацију Центра за посетиоце Народне банке Србије. У три термина деца и омладинци слагали су пазле осам оптицајних новчаница и учили о знаменитим личностима које се налазе на тим новчаницама, представљен им је динар кроз историју, од српског средњевековног до оптицајног новца и учили су да креирају породични буџет савлађујући појмове трошења, задуживања и штедње.


06.05.2013.ЈАГОДИНА VIDI Јагодинска библиотека учествовала је на једној од највећих конференција за библиотекаре Global Libraries Peer Meeting (PLM) у Кејптауну, Јужноафричка Република. На једној од панел дискусија, пројекат АгроЛиб Ја представљен је владиним и невладиним организацијама, представницима министарстава и библиотекарима из преко 30 земаља света.Тема овогодишње конферениције је Иновативне библиотеке сутрашњице: укључивање корисника, сервиси за локалне заједнице и унапређење ресурса. Конференција се састојала од сесија, панел дискусија, трибина и посета библиотекама у Кејптауну. Циљ саме конференције био је унапређење знања учесника везано за иновације у програмима библиотека и њихова примена.


29.04.2013.БЕОГРАД VIDI У Галерији Атријум Библиотеке града Београда у понедељак, 29. априла 2013. године отворена је изложба осликаних дрвених јаја и слика са мотивом осликаних ускршњих јаја под називом „AB OVO –праискон као биће слике“ сликарке Данице Басте. Изложбу је отворио ликовни критичар Срето Бошњак. Изложени радови су настали у периоду 2012. и 2013. године и посвећени су највећем хришћанском празнику Ускрсу. Рађени су комбинованом техником


27.04.2013.КОВАЧИЦА VIDI Поводом Светског дана књиге и ауторских права Општинска библиотека Ковачица је опет награђивала бујну фантазију својих читалаца преточену на папир или посредством ИТ технологије. На пети по реду књижевно-информатичког конкурсу ,,Ковачички мозаик 2013.’’ пристигло је 113 књижевних радова на српском, мађарском и словачком језику, као и рекордан број ПоwерПоинт презентација, њих 83 од чак 105 аутора. И ове године оцењивао је стручни жири у саставу: Катарина Стано професорка словачког језика из Ковачице - председница жирија, и професорке чланице жирија - Илона Мразница из Дебељаче и Соња Лончар из Ковачице, за радове на мађарском и српском језику. Комисију за Поwерпоинт радове чинили су професор информатике у пензији Самуел Краљовски - председник комисије, професорка информатике Флорина Велић Бабуц из Уздина и Дарко Кришан, систем администратор у Општинској управи из Ковачице.


24.04.2013.КРАЉЕВО VIDI Поводом Светског дана књиге, краљевачки библиотекари и писци изнели су свој еспап на пијачне тезге, истакавши натпис - И читање је храна. Понуде су биле стиховане: Књиге од доброг рода,/ Са географским пореклом,/На једном истом месту/ Са кромпиром и цвеклом... Затим : Неће шкодити ником/ Корице тврде и меке,/ Расле под стаклеником/ Народне библиотеке... Посетиоцима Градске пијаце углавном су нуђене књиге са издавачким знаком Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева, али и светски класици попут Достојевског, Кафке, Балзака...Песник и уредник издавачке делатности, Дејан Алексић, показао се и као вешт продавац. Уз поврће, воће, месо,/ И производе кравље,/И књигама нађите место/ јер су добре за здравље... купцима је објашњавао Алексић.

24.04.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Библиотека Димитрије Туцовић је на посебан начин обележила Светски дан књиге. Тог дана су сви посетиоци и читаоци имали посебне погодности при упису или надокнади за неблаговремено враћање књига. Посебан и оригиналан програм је осликавање књижевног лика на зиду Одељења за одрасле, па ће Дон Кихот и Санчо Панса дочекивати све будуће читаоце. Осликавање је урадио наш суграђанин Душан Рајшић, академски вајар, а за локалне медије и све присутне је о значају књиге и читања говорила Радмила Булатовић, уз закључак да - ко се држи књиге, не посрће у животу!.


23.04.2013.БЕОГРАД VIDI Поводом обележавања Светског дана књиге у Библиотеци града Београда отворена је изложба посвећена Десанки Максимовић. Изложба је приређена поводом 20 година од смрти и 115 година од рођења песникиње (која је свечано отворила Библиотеку града Београда). У излозима Библиотеке града Београда, као и у Позајмном одељењу, приказани су најважнији моменти из живота и стваралаштва песникиње. На великим плакатима налазе се одабране фотографије, целе песме и одломци из различитих периода стваралаштва. У Позајмном одељењу Библиотеке изложена су и стара и ретка издања њених књига.

23.04.2013.НБС-БЕОГРАД VIDI Амбасада Канаде у Републици Србији поклонила је Народној библиотеци Србије 2.813 књига, 372 часописа и 209 јединица посебне грађе. Његова Екселенција, амбасадор Канаде, Роман Вашчук и в.д. управника Дејану Ристићу обавили су симболичну примопредају поклона у простору испред централне читаонице.


12.04.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Наташа Филип, виши библиотекар и в.д директора НБ "Доситеј Обрадовић" учествовала је по други пут на Медјународном симпозијуму библиотекара и информатичара у Словачкој, ИНФОС на Високим Татрама од 8 до 11. априла 2013. Овај пут као активни учесни и предавач. Медју 37 одабраних радова уврштен је и њен. Уз предавача из Словачке, Чешке, Пољске и Немачке,била је једини представник Србије, али и Балкана.Уз успешно излагање (по први пут на словачком језику) учвршени су већ успостављени контакти са претходног ИНФОС-а,од пре две год са колегама из библиотека Словачке и Словачким библиотекарским друштвом, као и нови са колегама из Чешке.


12.04.2013.ЈАГОДИНА VIDI На промоцији најновијег романа Ковиљке Смиљковић (издавач - јагодинска библиотека), осим рецензента, Милуна Васића, публици се обратио и јагодински новинар и књижевник, Живорад Жорђевић. Инспирисан причом романа Живорад је надахнуто говорио о писању, стварању, книжевности...Одабране одломке из књиге читао је Добрица Милићевић, новинар, док је сама ауторка изнела своје мотиве и пориве да пише и објављује. Као заједнички именитељ целе ове лирске, поетичне вечери може послужити цитат с почетка романа Њен амерички сан: - Да би постојало пријатељство, људи треба да верују један другом, а да би веровали треба да су пријатељи (Толстој).


08.04.2013.СОМБОР VIDI СВЕТСКИ ДАН РОМА 8. АПРИЛ-Канцеларија за питања Рома Града Сомбора, Градска библиотека Карло Бијелицки и Туристичка организација Града Сомбора приредили су у просторијама Дечје библиотеке програм поводом Светског дана Рома.Деца су изводили скечеве, рецитације и слушали поучне приче о Ромима. Представљени су историјски симболи Рома, између осталог се издвојила прича о виолини. Деца су могли сазнати нешто и о Индији као прапостојбини Рома. За музички програм били су задужени виолинисти Манујел Богдан и Себастијан Балог, ученици Музичке школе Петар Коњовић...Такође, одржано је и ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ И КУЛТУРЕ РОМА на коме су учествовали в.д. директора Градске библиотеке Карло Бијелицки, Владимир Јерковић, координатор Канцеларије за питања Рома Града Сомбора, Зоран Калањош и Вања Узелац.Крај програма Светског дана Рома обележио је својим музичким наступом виолиниста Давид Бошњак.


06.04.2013.ЉИГ VIDI Интернет клуб је подржао пројекат Милорада Симића - РЕЧНИК СРПСКОГА ЈЕЗИКА, Правописни речник српскога језика и Програмски пакет РАС за обраду текста на српском језику. (Програми су доступни са свих уређаја који имају везу са интернетом: телефони, таблети и др.). Сви регистровани корисници могу бесплатно вршити основну претрагу одредница у наведеним речницима и у ограниченом обиму користити функције програма из пакета РАС. Тренутну оперативну верзију пројекта можете наћи на веб адреси www.srpskijezik.com а од 27.04.2013. и на интернет адреси српскијесик.орг.срб и www.srpskijezik.org.rs.


27.03.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Радмила Кнежевић, глумица, оснивач Дјечјег драмског студија у Будви и књижевница, била је гост наше Библиотеке 27. марта. Повод за изузетно пријатно дружење била је њена збирка позије за одрасле: „Не тражим да знаш“. Разговор је водила Наташа Филип, а своје стихове је читала ауторка, али тако да се догодило нешто несвакидашње: присутна публика тражила је да чује још једну песму, па онда још једну...на крају, добили смо Радмилино обећање да ћемо се видети поново, на промоцији следеће књиге: Антологије песама о граду Призрену, за коју је један од приређивача.


24.03.2013.БЕОГРАД-ОСЛО VIDI У Државном архиву у Ослу крајем марта одржана је почетна конференција пројекта LoCloud. Трогодишњи пројекат LoCloudкоји води MDR из Лондона уз коориднацију Државног архива Норвешке окупља 33партнера из 26 земаља ЕУ,Норвешке, Турске и Србије чији је једини представник Библиотека града Београда. Укупна вредност пројеката је 4,25 милиона евра. Подељен је у седам радних пакета.Библиотека града Београда учествује у свих седам радних пакета.


24.03.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У Љубовији је одржана премијера етно филмова Добривоја и Добриле Пантелић, филмских аматера из Доњих Брезовица код Крупња. Приказани су филмови “Изнад Сокола Лазе, Борка и Витомир” и “Кантар”. Пројекцију је пратило преко 200 гледалаца, који су уживали у најновијим остварењима познатог филмског брачног пара. Добрила и Добривоје Пантелић награђени су прошле године по осми пут “Сребрним пастиром” за филм “Међа” на фестивалу аматерског филма у Кучеву, а за сада су и једини аматери са плакетом Југословенске кинотеке за допринос у очувању традиције на филмској траци.


21.03.2013.КЛАДОВО VIDI Библиотека Центра за културу Кладово у сарадњи са наставним особљем и ученицима школе Вук Караџић“ у Кладову обележава 21. март – Светски дан поезије. Поетски празник биће посвећен Десанки Максимовић и јубилеју великој српској поетеси. 2013. година је година када се навршавају две деценије од њеног упокојења, стога су многобројни програми у знаку дела и велике културне заоставштине Десанке Максимовић. Од како је УНЕСЦО 1999. године установио 21. март као Дан поезије, тога дана се широм света одржавају манифестације у част, како многи тврде, краљице писане речи. - Сврха проглашења Светског дана поезије јесте допринос промоцији читања,писања, објављивања и учења поезије у читавом свету,као и подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрет


20.03.2013.НБС - БЕОГРАД VIDI НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ упутила је апел издавачима у Републици Србији. Повод је уочена појава да одређени број издавача не испуњава обавезе по Закону о обавеѕном примерку публикација. Како ова појава директно угрожава очување наше културне и научне баштине и афирмацију савременог стваралаштва, сви су позвани да својун законску обавеѕу испуне до 1.05.2013. Факсимил апела можете видети кликом на слику.


20.03.2013.ВИШЕГРАД - ТРЕБИЊЕ VIDI Управа Друштва библиотекара републике Српске објавила је програм стручног скупа Изазови и странпутице савременог библиотекарства у хотелу Леоптар у Требињу 18 и 19.04.2013. Општи циље овога скупа је - Бољи квалитет рада, препозбнатљив у јавности. Очекује се учешће више од 250 библиотекара из региона.


07.03.2013.УЖИЦЕ VIDI Прва награда овогодишњег конкурса "Милутин Ускоковић" за најбољу необјављену приповетку на српском језику, који је расписала Народна библиотека Ужице, припала је Милкици Милетић из Чачка за причу "Врша". Другу награду добио је Слободан Шекарић из Ужица за причу "Матори", а трећу Радосав Стојановић из Ниша за причу "Глас Илије Куклина". Осим њих, који су награђени новчаним износима од по 30.000, 20.000 и 10.000 динара и чије ће приче бити објављене у часопису Међај, још седам аутора (Слободан Шекарић, Милош Јововић, Томислав Ђокић, Александар Ђуричић, Тања Ђурђевић, Мирјана Ранковић и Момчило Бакрач) награђено је такође обављивањем прича у истом часопису. На овогодишњем конкурсу, који носи име зачетника модерног српског романа и који је рођен у Ужицу 1884. године, како је саопштио Иван Ршумовић, директор ужичке Народне библиотеке, пристигло је 56 приповедака 36 аутора из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Немачке.


05.03.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI Предавање академика Владете Јеротића изазвало је велико интересовање слушалаца који су 5. марта до последњег места испунили претесну салу библиотеке у Старој Пазови. Иако је тема предавања гласила: „Отворени и затворени систем мишљења“, познати лекар, психијатар и књижевник, говорио је у свом добро познатом стилу вешто ходајући граничним областима религије, филозофије и психијатрије дотичући теме које су одувек интересовале човека. Највећи утисак свакако је чињеница да је свима присутнима на делу показао како се о различитим, често супротстављеним гледиштима по разним питањима, може говорити без острашћености и са уважавањем , отвореног ума.


28.02.2013.БЕОГРАД VIDI У понедељак 28. фебруара 2013. године у Римској дворани Библиотеке града Београда почео је циклус предавања „У години јубилеја ДНК: неколико слика из живота слављеника“. Предавања ће бити одржавана сваког четвртка у марту месецу са почетком у 19 сати. Циклус је организован у сарадњи са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.


26.02.2013.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI У уторак 26. фебруара у свечаној сали лазаревачке библиотеке представљена је Вукова задужбина и часопис Даница. Пред око шездесетак посетилаца, од чега су највећи број чинили ученици Гимназије и њихови професори, о историјату и значају Вукове задужбине говорио је управник Славко Вејиновић.Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине говорио је о Даници за 2013. годину. Нарочито је инсистирао на значају Данице за формирање савремене духовности као дела идентитета српског народа и државе. Нагласио је да је овај број окренут, између осталог, догађајима везаним за балканске ратове и према културном и духовном стваралаштву заграничних Срба. Питања посетилаца су се најчешће односила на актуелну ситуацију и догађања везана за положај и статус српског језика, ћириличног писма и настанак нових језика из ткива и корпуса српског језика.


16.02.2013.ЧАЧАК VIDI На адресу Градске библиотеке Владислав Петковић Дис у Чачку недавно је стигао пакет књига наша историја писане у Америци. Пошиљалац је био Миодраг Ђорђевић-Виско из државе Илионис, из града Портаге осамдесет колометара удаљеног од Чикага, а прва станица – Бели двор у Београду. Улогу поштара до Чачка преузео је Стојан Предовић, члан Извршног одбора Удружења Краљевина Србија које ради под патронатом ЊКВ престолонаследника Александра Другог, који је пореклом из села Кукића.


14.02.2013.СОМБОР VIDI Градску библиотеку је посетила Светлана Вукомановић, менаџер пројекта Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Омбудсмана са грађанима. Повод посете је разматрање могућности успостављања сарадње Заштитника грађана и Градске библиотеке Карло Бијелицки у Сомбору. Након разговора са представницима Библиотеке и испуњавања упитника, Светлана Вукомановић саопштила је да савремено пословање Сомборске библиотеке у потпуности одговара захтевима овог вида сарадње. Путем видео линка и уз помоћ обучених библиотекара, грађани Сомбора биће у могућности да контактирају запослене у Стручној служби Заштитника грађана, изнесу своје проблеме и информишу се о начину остваривања својих права. На тај начин Сомборска библиотека ће у већој мери бити препозната као центар друштвеног и културног живота у локалној заједници.


. VIDI


06.02.2013.СТАРА ПАЗОВА VIDI За истим столом нашли су се окупљени аутори текстова другог броја магазина „Брифинг“ који је 6.фебруара представљен у нашој Библиотеци. Дејан Павков, главни и одговорни уредник,поздравио је присутне, два текста надахнуто је говорила глумица Радица Стеванов, а онда су аутори: Александар Павков, Небојша Хафизовић, Невена Дамјановић, Стеван Ђекић, протојереј Срђан А.Ђурђевић и Миладин Лекић прочитали делове из својих прилога, отварајући разговор на разне теме. Било је речи о загађивању животне средине, о положају жене у друштву, збирци старих алата као могућој музејској поставци и наравно, чули су се лепи стихови. Више пута се чуло мишљење да је овакав часопис био потребан у нашој средини


30.01.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У организацији библиотеке "Милован Глишић" из Љубовије списатељица Марица Поповић, 30. јануара представила је љубовијским читаоцима свој најновији, јубиларни, десети роман "Невидљиви људи". Још једна узбудљива прича из пера ове књижевнице својом невероватном приповедачком моћи, уводи нас у свет тајни, дуго и вешто скриваним од других да би се сачувало породично име, образ и част, тајнама које се протежу и преносе са генерације на генерацију од давне прошлости до данашњег дана. Са једном од најчитанијих домаћих ауторки , у нашој библиотеци, гостовао је и проф. Драган Тошић, лектор и рецезент свих њених романа до сада.


29.01.2013.УЖИЦЕ - ПОЖЕГА VIDI У Народној библиотеци Ужице одржан састанак на коме је презентован пројекат - Заједнички летњи програм читања. Аутор и координатор пројекта је Данијела Скоковић, библиотекар Дечјег одељења Народне библиотеке Пожега. Циљ је унапређење читалачких навика подстицање деце на читање током летњег распуста. Пројекат је подржан и финансиран од стране IBBY, међународне организације која се бави популарисањем дечје и књижевности за младе. Предвиђено је учешће 10 библиотека Златиборског округа а ово је први од низа састанака који ће бити припрема за реализацију пројекта.Присутним директорима и библиотекарима дечјих одељења обратила се и Гордана Стевић, директор библиотеке у Пожези и коаутор пројекта.


23.01.2013.КЛАДОВО VIDI Захваљујући успешном интеркултурном дијалогу између Кладова и Департмана Вандеја у западној Француској, започетог 2004. године, Библиотека Центра за културу Кладово добила је вредну донацију - БИБЛИО БУС - покретну библиотеку на 20 квадратних метара 4.000 књига. Библиобус на подручју општине Кладово тренутно обилази седам насеља: Мала Врбица, Велика Врбица, Ртково, Корбово, Подвршка, Нови Сип и Текија. Посете су унапред утврђене и месечно редовне, сем у периоду школских распуста, јер је највећи део корисника основношколски. За скоро 300 корисника, библиотечке услуге су бесплатне. Током 2012. године библиобус је посетило око 1.300 корисника, који су користили скоро 3.500 публикација. Послове библиобусне службе организује један библиотекар и један возач.


22.01.2013.ЧАЧАК VIDI Са првим радним даном у 2013. години, Градска библиотека Владислав Петковић Дис, увела је у коришћење нове библиотечке чланске карте за своје кориснике. Потпуно нови дизајн и формат у служби су обимних промена које се у Градској библиотеци Чачак дешавају од средине 2010. године на пољу електронске обраде књижног фонда у новом програму и аутоматизације позајмице књига на два највећа одељења, Позајмном и Дечјем. Захваљујући напорном раду колектива чачанске Библиотеке у нову 2013. годину улази се са значајним модернизовањем рада и унапређењем квалитета услуга.

22.01.2013.ЉУБОВИЈА VIDI У саставу Библиотеке Милован Глишић у Љубовији, оснива се аматерско позориште. Одлуку о оснивању Аматерског позоришта - Александар Јоковић, донео је и званично Управни одбор библиотеке на седници одржаној крајем децембра 2012. године. Само три дана касније у Библиотеци је одржан састанак са некадашњим глумцима и младима заинтересованим за рад у позоришту. Састанку је присуствовао и глумац Иван Исаиловић, који у Љубовији већ води школу глуме, а подршку оснивању аматерског позоришта дао је и председник општине Мирослав Мићић.Иван Исаиловић, који ће режирати прву представу био је презадовољан бројем заинтересованих који су се појавили на првом састанку. У првој половини јануара он ће одабрати комад и поделити улоге, јер је у плану да се представа припреми до почетка априла 2013. године.


20.02.2013.НИШ - У СЛАВУ ЦАРА КОНСТАНТИНА VIDI Поводом обележавања Светског дана књиге за децу, 2. априла, Одељење књиге за децу позива децу Републике Србије, узраста од 6 до 15 година, да учествују у литерарно-ликовном конкурсу на тему: У СЛАВУ ЦАРА КОНСТАНТИНА Литерарни део конкурса односи се на песму инспирисану славним Константином Великим и Миланским едиктом и мотивима Византијског царства и Римљанима. Радове слати откуцане у три примерка, одштампане или на е-пошту: miracerovic@yahoo.com Ликовнидео конкурса односи се на слику, илустрацујунасловне стране замишљенекњиге, инспирисану мотивима из живота Константина Великог. Слику урадити у колажтехници,тако да подсећа на мозаик, на једном листу блока за ликовно. Користитиразличите материјале: папир, новинску хартију, платно и друго. Рад може да садржи и наслов књиге коју је учесник замислио.


14.01.2013.ЉИГ VIDI Интернет клуб позива све посетиоце, чланове, запослене и пријатеље библиотека на Интернету, да доставе свој предлог за ВЕБ БИБЛИОТЕКУ 2012. ГОДИНЕ. На основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу web апликације библиотеке и заживљавању у свакодневици глобалне и локалне заједнице у 2012-ој години Предлози се достављају искључиво електронским путем на адресу е-поште info@internet.org.rs.
Рок је 20. фебруар 2013. године.


30.12.2012.НИШ VIDI У понедељак, 31. децембра у 10 часова на Одељењу за хематологију и онкологију Клинике за дечје интерне болести деца-чланови Библиотеке поклониће своје честитке са најлепшим жељама својим болесним другарима, уз скечеве и мале драмске тачке. Врло креативне и лепе честитке настале су током радионици "Најлепше жеље за оздрављење, од деце деци" коју је организовало Одељење књиге за децу Народне библиотеке "Стеван Сремац". Циљ свих, и учесника и организатора, је да упуте најлепше жеље и позитивне мисли за оздрављење деце која су тренутно смештена на Клиници за дечје интерне болести.


18.12.2012.БЕОГРАД VIDI Фондација Народне библиотеке Србије основана је крајем маја 2012. године са циљем да подупре и унапреди основну делатност наше националне библиотеке. Веб сајт Фондације, www.fondacija.nb.rs, има за циљ да нашој и иностраној јавности представи мисију, циљеве, активности и резултате једне од најмлађих фондација у земљи.


14-15.12.2012.БЕОГРАД - ВРАЧАР VIDI Радионица - Дани за сећање - одржана је 14. и 15. децембра 2012. године у простору Библиотеке Петар Кочић и Дечјег одељења - Растко. Она је део пројекта - Недеља за сећање, који реализује KULTURKLAMMER-центар за културне интеракције у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Врачар, Библиотеком Петар Кочић и Удружењем пензионера Врачара, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Врачар.


16.12.2012.ЛАЗАРЕВАЦ-Обележавање 98 година Колубарске битке VIDI У данима обележавања 98 година од Колубарске битке у првој половини децембра, Библиотека Димитрије Туцовић у Лазаревцу је учествовала са два програма. Прво је у холу библиотеке отворена је изложба Архива Југославије - Краљ Александар Карађорђевић, аутора Митра Тодоровића. Тим поводом је одржана и трибина на којој је поред аутора изложбе говорио Ратко Вукелић.Други програм је била трибина - Ратни циљеви Србије 1914. У програму су учествовали др Александар Животић, др Данило Шаренац и Ратко Вукелић. Велики број посетилаца продужио је трајање предавања постављајући питања и износећи своје ставове.


10.12.2012.ЗАГРЕБ VIDI На Међународни дан људских права, 10. деценбар 2012. одржан је 12. округли сто о слободном приступу информацијама Друштвене мреже и књижнице у организацији Комисије за слободан приступ информацијама и слободу изражавања Хрватскога књижничарског друштва и Катедре за библиотекарство Филозофског факултета у Загребу. На скупу је представљен и развој наше мреже у склопу прегледа развоја друштвених мрежа у Србији у последњој деценији...


10.12.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI Прошло је већ две године од када су се по први пут окупили полазници Мале школе новинарства Жур за журналце. Намењена основцима и средњошколцима који имају жељу да сазнају више о новинарству, извештавању, медијима и који су спремни да наоштре своје критичко перо, школа је за две године постојања окупила велики број заинтересованих полазника који заједно са новинарком Индиром Хаџагић-Дурковић уређују и пишу за Журналац - мале новине за децу и родитеље. Јубиларни десети број Журналца" доноси осврт на Дечију недељу и права детета, а ту су и сталне рубрике – анкета, предлог књига за читање, филмова које не треба пропустити, репортажа (овога пута из Берлина), као и текст о хобију и прилог о манифестацији Јесењарење.


ОКРУГЛИ СТО У СОМБОРУ ОТКАЗАН ЗБОГ ВРЕМЕНСКИХ НЕПРИЛИКА - 05.12.2012.СОМБОР VIDI Сомборска библиотека домаћин је међународног Округлог стола ДИГИТАЛНИ ИДЕНТИТЕТ БИБЛИОТЕКАРСТВА У СРБИЈИ. Дводневни скуп, 10. и 11. децембра, представљањем очувања и дигитализације грађе, осмишљен је као потицај унапређењу размене стручних искустава. Представници кровних институција нашег библиотекарства Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Катедре за библиотекарство и информатику Београд, Катедре за библиотекарство Педагошког факултета Сомбор и матичних библиотека Србије дефинисаће платформу за развој и примену стандарда дигитализације. Бреда Карун и Ања Фркович представиће иновативне програме словеначког библиотекарства као менаџери и координатори значајних међународних пројеката. Стратешке одреднице библиотека у друштву знања одговарају јачању информационог друштва кроз очување националне баштине и обликовање дигиталног идентитета библиотека. Кључни сегменти Округлог стола јесу начин презентовања грађе за корисничке сервисе и укључење наших библиотека на портал Еуропеана. Програм можете видети кликом на слику...

03.12.2012.КЛАДОВО VIDI Библиотекари Центра за културу Кладово угошћују своје пријатеље из удружења Нада. Заједно са њима читају, цртају и друже се са поруком – живимо заједно и уважавајмо наше различитости. Креативном радионицом и читаоницом за чланове Удружења за помоћ особама ометеним у развоју НАДА Кладово, под слоганом - За здравију заједницу у којој владају правила уважавања различитости, обележавамо и подсећамо да је 03. децембар од стране Уједињених нација проглашен Међународним даном особа са инвалидитетом.


29.11.2012.БЕОГРАД VIDI У четвртак, 29. новембра 2012. потписан је споразум о сарадњи Библиотеке града Беграда и ЈКП Инфостан. Према споразуму, Библиотека града ће омогућити остваривање попуста од 30% на куповину годишње чланске карте свим корисницима комуналних услуга који редовно и у потпуности измирују своје обавезе према ЈКП Инфостан. Свака особа која жели да искористи ову повољност као доказ треба да приликом учлањења у Библотеку понесе и на увид да рачун Инфостана на коме је назначено - Захваљујемо што редовно измирујете своје обавезе.


28.11.2012.ЈАГОДИНА VIDI Успешности овогодишње манифестације Месец књиге (15.октобар-15.новембар) у јагодинској библиотеци, несумњиво су допринели бројни књижевни програми, представњење разноликих литерарних остварења и велики број значајних аутора.У Јагодини су настојали да свим расположивим снагама изађу у сусрет својим корисницима и задовољимо њихове разнолике књижевне укусе и потребе.Гостовање Милана Трешњића, 2. новембра 2012. Поводом представљања његове књиге Из краљевства Николе Тесле и излагање осталих учесника : Борислава Радосављевића, јагодинског новинара и књижевника и новинара Наташе Тошић је открило дуго скриване тајне и најузбудљивије догађаје из бурне прошлости овог некадашњег дипломате и официра ОЗНЕ . Књига је инспирисана значајем Николе Тесле за човечанство.Књижевни програми организовани 14. 15. и 20. новембра представили су три различите, по темама којима се баве и роду књижевности којој припадају, књиге : Нити првине –Владан Ракић, Писци српског реализма као књижевни критичари-Предраг Јашовић и Најезда пацова-Ненад Нецић. Овај циклус програма у библиотеци је заокружила промоција часописа за историографију и архивистику К О Р Е Н И VIII-IX. Издавач часописа је Историјски архив Јагодине. Главни и одговорни уредник мр Дејан Танић и јагодински историчар Нинослав Станојловић представили су радове који су заступљени у овом броју као и њихове теме.


24.11.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI У четвртак, 22. новембра, у Библиотеци Димитрије Туцовић у Лазаревцу, је престављена нова књига Веселина Шљиванчанина - Сине, буди човек. Ово је његова друга књига на чије се објављивање одлучио након успеха прве - Бранио сам истину, која је својеврсни дневник његовог боравка у Хагу.Ова књига је ратна мемоаристика, али и сведочанство о храбрости и одговорности, правди и судбини човека појединца у историјским и политичким вртлозима. О књизи је, поред аутора говорио критичар Петар Арбутина.Посетиоци су са великим интересовањем саслушали и разговор о књизи, али и одговоре на питања која су их интересовала.


23.11.2012.БЕОГРАД VIDI Поводом обележавања стогодишњице Првог балканског рата, у Народној библиотеци Србије, 23. новембра, са почетком у 10 сати, одржано је отварање међународне научне конференције на тему Први балкански рат – 100 година касније. Истим поводом, у 11 сати, у националној библиотеци отварена је изложба под називом „Србија памти“. Наставак научног скупа одигран је у 12 сати у амфитеатру националне библиотеке. Специјални гост међународне научне конференције је пуковник Дејвид Александар Сајмон Делавал Ванделор, генерални секретар Гарде Њеног Краљевског Величанства краљицe Елизабетe II од Велике Британије и Северне Ирске, који је говорио на теме: Улога британских трупа на Солунском фронту, Хуманитарне активности и хуманитарни рад докторке Елси Инглис и Допринос Флоре Сандес борби српског народа. Конференцију су отворитили високи званичници надлежних министарстава у присуству представника дипломатског кора.


20.11.2012.БЕОГРАД VIDI У среду, 21. новембра, у Библиотеци града Београда одржан је први напредни тренинг пројекта МАНУБАЛК (Манускрипти Западног Балакана) за наше стручњаке који се баве дигитализацијом у установама културе (библиотеке, музеји и архиви) и партнере пројекта из Црне горе и Босне и Херцеговине. У целодневном раду у два дела, стручњаци из Србије, Адам Софорнијевић уз сарадњу Наташе Дакић представили су Техничке акспекте процеса дигитализације и тајне уноса метадата података. У другом делу, Карол Ђордано из Centre de Conservation du Livre, Француска, представио је алате за брже интеграцију дигиталних предмета у базе. Тренингу су поред партнера из НБ Црне горе са Цетиња, ТВ, Државног архива БиХ и Аза Беj библиотеке из Сарајева, учествовали и наши стручњаци из САНУ, НБС, Музеја града Београда, Универзитских библиотека из Ниша и Београда, Матемaтичког факултета у Новом саду, БГБ, библиотека у Чачку и Краљеву. Излагања са тренинга можете видети кликом на слику.


18.11.2012.РАТКОВО - ОЏАЦИ VIDI Од Парабућа до Раткова, назив је изложбе фотографија која је у петак, 16. новембра отворена у Библиотеци у Раткову. Изложено је преко стотину старих фотографија са различитом тематиком, углавном у црно-белој техници. Експонати датирају од друге половине 19. до краја 20. века и припадају приватним збиркама ратковачких колекционара. Овај културни догађај свечано је отворила библиотекарка Јованка Голубовић која је том приликом истакла драгоцену вредност свих фотографија које документују прошлост Раткова и сведоче о људима, догађајима и свакодневном животу мештана. Посебну пажњу присутних скренула је најстарија фотографија, портрет аустро-угарског војника у униформи из 1870. године. Реч је о претку Милутина Бајчева из Раткова, некадашњег дописника ГОК-а и новосадског Дневника...


16-17.11.2012.БЕОГРАД VIDI Дводневна субрегионална радионица за библиотекаре„Creative Gaming:Playful Reading Education“ („Креативно играње: подстицање читања кроз компјутерске игрице“) у организацији Гете Института у Београду одржана је 16. и 17. октобра 2012. године. На радионици су учествовали и библиотекари. Референт радионице био је Матиас Леве из „Initiative Creative Gaming“ (http://creative-gaming.eu/initiative_creative_ gaming/). На радионици су представљени хрониолошки развој интеракције текста и рачунарских игрица, са начинима стварања пустоловине у тексту, методама причања прича и значајем комуникације, ѕатим, различите могућности како се елементи компјутерских игрица могу интелигенто имплементирати у образовни процес и употребити у сврху подстицања дечје креативности и читања...


13.11.2012.КЛАДОВО VIDI Аутор једног од најпознатијих београдских кабареа, Горан Султановић, приредио глумачко музичко вече на сцени Центра за културу Кладово.Домаћин вечери, Горан Сулатновић уз гитару (Душан – Дуда Безуха) и клавијатуре (Бранислав Зарин), обрадовао је публику програмом састављеним од најлепших стихова Антића, Костића, Дућића, Ракића, одабиром љубавних песама некадашње Југославије, јединственим интерпретацијама Балашевићевих хитова и најлепшим деловима Мостарских киша и анегдотама из свакодневног живота.

06.11.БАРАЈЕВО - СОПОТ - МЛАДЕНОВАЦ VIDI Пројекат Библиотеке града Београда - Тин Библио Тим још није завршио своју турнеју по Београду, а већ је остварио свој циљ: средњошколци су у библиотеци пронашли право место за дружење, учење, забаву и такмичење.После незапамћеног интересовања у Барајеву и Сопоту, у Библиотеци Деспот Стефан Лазаревић у Младеновцу, није било довољно места за све средњошколце који су желели да учествују у програму ТИН БИБЛИО ТИМ. Њихова велика заинтересованост за све три фазе програма: прву– такмичење у тенису на Nintendo Wii конзолама, другу Помоћ пријатеља и трећу Здраво добро! – едукативне интерактивне радионице о услугама које могу добити у библиотеци и о здравом начину живота, заиста заслужује сваку похвалу. Кроз игру и такмичење се учило и побеђивало. Домаћин спортског дела манифестације био је наш познати фудбалски тренер млађих категорија Драган Хреља.


01.11.2012.УЖИЦЕ VIDI Поводом XVII Југословенског позоришног фестивала у Ужицу, Народна библиотека Ужице је у Холу библиотеке приредила изложбу маски, под називом ALTER EGO. Радови су настали на креативним радионицама за децу, у оквиру пројекта - Разлике нам добро стоје, који финансира Министарство културе РС. Маске су асоцијације на књиге и позоришне представе.


29.10.2012.HИШ VIDI Поводом обележавања 17 векова од потписивања Миланског едикта, Град Ниш и компанија Филип Морис у оквиру Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) расписали су конкурс за - Константинову стипендију у академској 2012/13. Конкурс је расписан за студенте свих 13 факултета Универзитета у Нишу, а све информације и услови конкурса доступни су на интернет страници http://www.konstantinovastipendija.rs - Константинова стипендија, у износу од 230.000 динара нето је овогодишња новина настала из жеље да се у години великог јубилеја подрже они који који представљају највећи потенцијал града и његову будућност.


28.10.2012.СОМБОР VIDI Библиотека Карло Бјелицки из Сомбора поставила је на глобалну мрежу Интернет презентацију свог дечјег одељења. На адреси http://www.biblionica.rs/ уз програме радионица и играоница, могу се наћи препоруке за читање, игрице, дечје дигиталне књиге, савети психолога, али стари часописи за децу и анкете и фотогалерије. Национални ИНТЕРНЕТ домен за овакву анимацију најмлађих је права адрса и зато је више него ПРЕПОРУЧУЈЕМО!!!


27.10.2012.КРАЉЕВО VIDI Велики број аутора и поштовалаца песничког стваралаштва окупио се на представљању издања Народне библиотеке Стефан Првовенчани на управо завршеном београдском Сајму књига. Уредници Дејан Алексић и Живорад Недељковић говорили су о новим делима, са издавачким знаком краљевачке Библиотеке, Горана Коруновића Река каишева, Мирослава Максимовића - Цртање стварности, Драгана Хамовића Жежено и нежно, Алена Бешића -Голо срце, Милана Ђорђевића - Свемоћна госпођа, Гојка Божовића - Оближња божанства, Данице Вукићевић -Високи фабрички димњаци, Бранимира Кршића - Черторезник. и Зорана Пешића - Сигме -Варка. Већина учесника програма оценила је издаваштво краљевачке Библиотеке као истински подвиг, у времену ненаклоњеном песништву и песницима...


25.10.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом Дана ослобођења Чачка у Првом светском рату, 25. октобра 1918. године, данас су на споменик „Четири вере“ положени венци и цвеће. У име града Чачка ловоров венац положили су Владан Милић, заменик председника Скупштине града и Даница Оташевић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, у име Удружења потомака ратника 1912-1918 Слободан Чворовић и Родољуб Петровић а у име невладиних организација, Милан Блажић и Исидор Илић.


17.10.2012.ИНЂИЈА VIDI Управни одбор сусрета донео је коначан ПРОГРАМ 18. Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића. Почћетак је 9. новембра 2012. године пријављивањем учесника од 9 сати у Културном центру Инђије, улица Војводе Степе 40. Прецизан програм видећете кликом на слику...


17.10.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI Најбоља љубавна поезија у граду могла је да се чује 17.10. у Библиотеци на промоцији збирке поезије Миодрага Јакшића - Једна до друге . Поред аутора који је читао стихове, о књизи су говорили Александар Чотрић, рецензент и Светлана Ђокић. У музичком делу програма учествовали су Александра Ангелов, првакиња београдске опере и Градски тамбурашки оркестар са Љубинком Лазићем.


16.10.2012.КЛАДОВО VIDI Библиотека - Центар за културу Кладово, 16. октобра 2012. године организовала је едукативни програм за младе - Ово је настрашнији / најлепши дан у мом животу.Превентивни литетарно – психолошко - драмски програм намењен младима базиран је на роману „Ово је настрашнији дан у мом животу“ Јасминке Петровић у издању Креативног центра Београд (2006.) Програм подстиче и оснажује младе да отворе и креативно протресу различита питања, дилеме и теме из свог свакодневног живота. Ослањајући се на идентификацију са главним јунаком романа, иначе, генерацијским вршњаком учесника радионице, млади лакше изражавају своје страхове, бриге, наде, љутњу, тешкоће и радости. Ауторке програма и водитељке радионица: Јасминка Петровић, писац за децу - Ирена Лободок Штулић, школски психолог из Тима Психокод, Александра Николић, драмска уметница. Детаљније кликом на слику.


08.10.2012.КРАЉЕВО VIDI Поводом Краљевдана, Дана града Краљева, Народна библиотека Стефан Првовенчани, традиционално приређује - Краљевданску беседу, посвећену Стефану Првовенчаном, првом српском краљу крунисаним у манастиру Жичи, потоњем монаху Симону. Бројни историчари, писци, универзитетски професори... осветљавали су лик, књижевно и владарско дело средњег сина Стефана Немање, зачетника светородне лозе Немањића. Крајем минуле недеље, у Свечаној сали одборника Скупштине града Краљева, на тему - Дарови и уздарја Стефана Првовенчаног на инспиративан начин говорио је проф. др Војислав Јелић, с београдског Филозофског факултета. У уметничком делу програма учествовао је Камерни гудачки оркестар краљевачке Музичке школе Стеван Мокрањац, под управом професорке Роксанде Вујанац.Истим поводом, одлуком Скупштине града Краљева нашем колеги, песнику Дејану Алексићу, уреднику издавачке делатности и часописа Повеља, додељена је, Октобарска награда града Краљева.


04.10.2012.ОЏАЦИ VIDI У Оџацима је гостовао познати академик, лекар, психијатар и књижевник Владета Јеротић из Београда, који је у сали Спортско-пословног центра одржао предавање на тему: Да ли и шта учимо једни од других? О овој општој, али увек занимљивој теми он је говорио више од два сата, а његово излагање са великом пажњом пратило је око стотинак посетилаца. Уваженог госта и присутне у име организатора поздравила је председница општине Оџаци Изабела Шерић и директорица Народне библиотеке Бранко Радичевић Биљана Златковић која је том приликом рекла да је Јеротић током свог рада лутао кроз многе лавиринте разних душа и ту налазио многе одговоре о које се ми и дан данас спотичемо. Владета Јеротић је развио публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије, филозофије и психијатрије. Одржао је низ предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима широм земље. На почетку свог излагања у Оџацима захвалио се организатору на позиву и одабиру теме и публици која је дошла у толиком броју.


04.10.2012.БЕОГРАД - НБС VIDI У НБС, одржан је разговор поводом објављивања другог допуњеног и измењеног издања "Манастири Oвчарско-кабларске клисуре" аутора Делфине Рајић и др Милоша Тимотијевића . Ова монографија Манастири Овчарско-кабларске клисуре из 2004. године побудила је велико научно интересовање и постала основа за сва озбиљнија истраживања која су за последњих осам година донела вредне доприносе у изучавању прошлости манастира на овом подручју.


01.10.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, који се у складу са Резолуцијом Уједињених Нација прославља од 1990. године, Градска библиотека Владислав Петковић Дис у току октобра омогућиће припадницима трећег доба да постану чланови Библиотеке за само 200 динара. Библиотека се први пут прикључује прослави Дана старијих особа и осим повољних услова за годишње чланство организоваће у сарадњи са чачанским писцима више креативних радионица за децу.Под називом - Причала ми баба – причао ми деда, већ у уторак, 2. октобра гост малишана у огранку у Заблаћу биће Никола Ника Стојић, професор у пензији и књижевник. Никола Стојић објавио је више књига за најмлађе и чест је гост у школама Моравичког округа. Дечију књижевност обогатио је књигама Ђачко доба, Јелечкиње барјачкиње, Звончићи, Лажни зец и др. У повезивању генерација учествоваће и завичајни аутори Добрила Маџаревић, Оливера Цупаћ, Светлана Вучковић и други.


29.09.2012.СОМБОР - МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС ЗА НАЈУСПЕЛИЈУ ПРИЧУ Голубић 2012. VIDI Градска библиотека Карло Бијелицки у Сомбору и Организациони одбор књижевне манифестације у славу великог писца Раванграда Вељка Петровића, уз подршку Града Сомбора, државних институција, донатора и спонзора, припремају шесте Вељкове дане за 15. и 16. новембар 2012. године. Сем Вељкове голубице, награде српском писцу за целокупно приповедачко дело од изузетне важности, Организациони одбор у 2012. години доделиће, по окончаном међународном Конкурсу, награду Голубић за најуспелију причу. Ученицима основних и средњих школа Републике Србије, од ове године, прикључују се деца и млади до 18 година из целог света. Сви детаљи кликом на слику...


27.09.2012.КРАЉЕВО VIDI Талентована деца, полазници Мале школе анимираног филма при краљевачкој библиотеци, јуче су у просторијама Народне банке Србије у Београду, приказали свој ауторски филм Књига је банка знања. Ђорђе Вајферт, господин Библивоје и Динарко измамили су осмехе на лица свим присутним банкарима. Они су пак доказали да су сјајни домаћини и добри другари нашим најмлађим суграђанима. За њих су припремили занимљиве активности - ковање новца, штампање новчаница са дечјим ликом, подизање оригиналне златне полуге, а затим и одржали предавање на тему средстава плаћања кроз векове, након чега је уследио квиз.


19.09.2012.ЧАЧАК - ВАЉЕВО - VIDI Попут претходних година, Самостални синдикат Градске библиотеке и Градска библиотека Владислав Петковић Дис, омогућили су својим радницима стручно усавршавање и лепо дружење на екскурзији која је ове године обишла колубарски крај. Осамнаест радника Библиотеке у Чачку посетили су туристички етно-комплекс у селу Коштунићима, родну кућу војводе Живојина Мишића у Струганику, Ваљево, Тешњар, Народни музеј и Матичну библиотеку Љубомир Ненадовић, да би се након ручка у граду упутили пут Бранковине и спомен комплексу посвећеном чувеној породици српске историје Ненадовић и песникињи Десанки Максимовић.


16.09.2012.УЖИЦЕ - VIDI Испред Цркве Светог Василија Острошког, у Рибашевини одржана је 34. књижевна манифестација Одзиви Пауну у организацији Народне библиотеке Ужице, МЗ Рибашевина и Удружења грађана „Жупа Лужница“. Ове године учествовали су песници златиборског округа: Валентина Златановић Марковић, Бранко Остојић, Иван Тупајић и Милош Бркић. Добитник 25. „Паунове награде“ је истакнути песник Љубивоје Ршумовић, коме је плакету доделио председник жирија Милијан Дико Деспотовић, а образложење награде саопштила је чланица жирија Милуника Митровић. Пратећи програм обогатили су рецитатори Александар Јовановић и Александра Тодоровић; инструментални извођачи Марко Џамбасовић, (фрула и гајде) и Бранка Лазић (виолина), вокални састав „Рибашевке“ и етно певач Милош Чолић. Посебан утисак на све присутне су оставили чланови КУД-а Први партизан из Ужица својом богатом кореографијом, као и вокално-инструменталном пратњом.


11.09.2012.БЕОГРАД - VIDI У Позајмном одељењу Библиотеке града Београда, уз присуство бројних представника бразилске амбасаде у Београду и посетилаца, 11. септембра 2012. отворена је изложба - Светлост и боје Бразила, бразилског уметника Фабија Блек Линхареса из Сао Паула. Изложбу је организовала Библиотека града Београда у сарадњи са амбасадом Бразила у Београду поводом обележавања Дана независности Бразила и у оквиру културне размене са Бразилом.


05.09.2012.ПРИЈЕПОЉЕ - VIDI Поводом 130. годишњице рођења и 50 година од његове смрти, у издању Института за новију историју Србије објављена је монографија С народом, за народ, о народу : Сретен Вукосављевић 1881-1960. Према речима аутора, др Момчила Исића, књига је покушај да се надомести недостатак исцрпне и свеобухватне монографије о овом истакнутом националном и друштвено-политичком раднику и утемељивачу социологије села у Србији и Југославији. Комбинујући хронолошки и тематски метод, монографија је конципирана у три основне целине: Просветни, национални и политички рад; Истраживачко- научни и публицистички рад; Човек за сва времена (портрет Сретена Вукосављевића). Свака од целина изложена је кроз мања поглавља ради прегледности садржаја.


04.09.2012.СОМБОР - VIDI Од 04. септембра до 04. новембра, Музеј Европских култура из Берлина, Немачка приказује у сомборској Градској Библиотеци Карло Бијелицки и у Сомборском певачком друштву две повезане изложбе под називом Сусрети, које из различитих углова дочаравају суживот различитих етничких група у мултиетничкој југоисточној Европи. Пројекат, који је настао у сарадњи између Кординације за централноисточну и југоисточну Европу, Немачка, и музеја Јанус Панониус из Печуја, Мађарска, уз подршку Удружења Немаца Герхард и Института за односе са иностранством (ифа) из Сомбора, презентује историјске фотографије из јужномађарског Веменда са актуелним фотографијама из тромеђе земаља Мађарске, Хрватске и Србије.


01.09.2012.КРАЉЕВО - VIDI Уручењем Жичке хрисовуље песнику Гојку Ђогу, у трпезарији манастира Жиче, јуче је завршен овогодишњи Жички духовни сабор. Жичку хрисовуљу, рад краљевачког уметника Слободана Луковића, песнику Гојку Ђогу уручио Драган Јовановић, градоначелник Краљева, док су о делу жичког венцоносца говорили др Драган Хамовић и проф. др Иван Негришорац. - Жичка повеља, златнопечатна венчаница српске цркве и државе, и једна од првих страница наше европске повести, исписана на зидовима куле Мајке свих цркава, осам векова сведочи ко смо и од кога смо. Њено Слово уграђено је у темеље нашег трона и олтара а њен светосавски дух у темеље наше културе... Стајући у ред заслужних, примам овај дар као послушање. Жичка хрисовуља нас задужује да будемо дорасли времену у коме смо и месту на коме смо, како нас је учио патријарх Павле. Да ли сам дорастао не знам, да ћу се трудити да будем – обећавам – рекао је, између осталом, у захвалној беседи Гојко Ђого. У уметничком делу програма учествовали су сопран Јана Милишић и глумац Небојша Дугалић.


12-16.08.2012.ХЕЛСИНКИ - ВИДИТЕ КАКО СУ СЕ БИБЛИОТЕКЕ ЧЛАНИЦЕ НАШЕ МРЕЖЕ ПРЕДСТАВИЛЕ НА 78. ГОДИШЊОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ IFLA - VIDI

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА у партнерству са Америчком амбасадом у Београду БГБ представља постер презентацију „Неиспричане приче“ (Stories untold) аутора Алке Бантнагар, Јасмине Нинков и Мирка МарковићаVIDI НАРОДНУ БИБЛИОТЕКУ РАДИСЛАВ НИКЧЕВИЋ из ЈАГОДИНЕ представљала је Весна Црнковић, директор која је на две сесије изложила пројекат о ревитализацији сеоских библиотека у јагодинској општини који се зове АгроЛиб Ја (Agricultural libraries in Jagodina).VIDI БИБЛИОТЕКУ ИЛИЈА М.ПЕТРОВИЋ из ПОЖАРЕВЦА успешно је представила Беба Станковић, директор јединственим постером о пројекат о интеграцији особа са инвалидитетом - Хајде да разумемо једни друге - који је изазвао изузетно интересовање на конгресу.


НАРОДНУ БИБЛИОТЕКУ СТЕВАН СРЕМАЦ из Ниша VIDI представљао је Небојша Васић, директор који је током боравка имао бројне билатералне сусрете на којима су размотрене могућности за укључивање српских стручњака и институција у нове међународне пројекте.НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ VIDI учествовала је и на редовном годишњем заседању Светског савета директора националних библиотека. На маргинама заседања, вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије имао је одвојене сусрете са директорима националних библиотека Финске, САД, Руске Федерације, Црне Горе, Словеније, Холандије, Јужне Африке, Француске, Хрватске, Шпаније, Немачке... Истовремено, данас је у Хелсинкију потписан Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Шпаније...


10.08.2012.БЕОГРАД VIDI Библиотека града Београда освојила је једну од најпрестижнијих светских награда у области библиотекарства – EIFL-PLIP Innovation Award. Награда се додељујеза библиотечке услуге и сервисе који унапређују економску добробит заједнице.Библиотека је награду добила за креирање и развој веб сајта Новчићи (www.novcici.rs) намењеногоснаживању финансијске писмености грађана Србије. Сајт је креиран 2010. године у сарадњи са USAID-овимпројектом подршке економском развоју Србије. Идеја сајта је да на једноставан начин изложи основне принципе управљања личним, односно, породичним финансијама и пружи основне информације о томе како одређени финансијски производи функционишу и како да их ефикасно користим.EIFL (Electronic Information for Libraries) је интернационална непрофитна организација посвећена омогућавању приступа знања путем библиотека у више од 60 земаља у развоју и трнзицији у Африци, Азији и Европи. EIFL’s Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP)подржава јавне библиотеке да користећи информационо-комуникационе технологије креирају иновативне услугеза развој локалне заједнице.


08.08.2012.КОВАЧИЦА - ЦРЕПАЈА VIDI У огранку Општинске библиотеке Ковачица у Црепаји дигитализовано је око 150 фотографија старијих од 60 година. Две најстарије су из 1892. године. Намера је да се фотографије на овај начин заштите али и учине доступним јавности преко сајта Општинске библиотеке и, евентуално, посебне дигиталне презентације – компакт диска. Дом културе у Црепаји је финансирао увеличавање и урамљивање 26 најзанимљивијих. На тај начин је припремљена занимљива изложба старих фотографија која ће бити приређена крајем августа ове године, на празник Велика госпојина. Надамо се да ће изложба подстаћи посматраче да и сами прочепркају по својим таванима и пронађу неку, можда и старију, фотографију.


30.07.2012.КРАЉЕВО VIDI Народна библиотека Стефан Првовенчани претворена је у градилиште. Средином јула у њу су се уселили грађевински радници који обављају послове на уградњи лифтовског постројења. Реч је о сложеним и обимним радовима, па је Библиотека била принуђена да привремено обустави рад с бројним корисницима. Предвиђено је да послови буду завршени 17. септембра. Укупна вредност радова износи око 5,4 милиона динара. - Из градског буџета обезбеђен је новац за лифтовско постројење и грађевинске радове, док је Министарство културе издвојило новац за пројектну документацију.


11.07.2012.ЈАГОДИНА VIDI BFF , :-*:* - Овај наслов никако не значи да је писац ових редова остао без речи, заборавио све богатство српског језика и прешао на симболе и скраћенице, већ да су кроз ликовне, језичке и друге изразе и активности, радионичари јагодинске библиотеке (у протеклих неколико недеља) могли да усвоје читав низ креативних, занимљивих, инспиративних идеја и сазнања.

05.07.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Жири 24. Фестивала хумора за децу у саставу Слободан Станишић, председник жирија, Ана Григорјев и Радмила Булатовић, састали су се у понедељак, 2. јула како би прегледали и оценили све пристигле ликовне радове и одредили победнике. Објављујемо резултате конкурса 24. Фестивала и надамо се да ће победници у септембру доћи у Лазаревац да приме своје награде и друже се са писцима и осталим учесницима конкурса. Детаљи кликом на слику...


02.07.2012.ОЏАЦИ VIDI Колико је фотографија била важна старим Оџачанима, може се видети по фотографијама које поседује Музејска јединица Народне библиотеке Бранко Радичевић у Оџацима, које су у одличном стању иако су неке од њих старе више од једног века. Ове замрзнуте успомене генерацијама су чуване као породично благо. Имућнији Оџачани далеко су путовали како би се фотографисали у познатим фото-атељеима, често позирајући на местима где су пре њих фотографисани чланови краљевских и царских породица, као и многи познати: политичари, научници, уметници итд.Погледајте целу причу кликом на фотографију...


26.06.2012.ВАЉЕВО VIDI Догађања у дворишту - Зоран Јоксимовић У Завичајном одељењу наше Библиотеке се искристалисала идеја да би требало оно што је вредносно језгро ваљевског стваралаштва обновити, сублимисати и као такво понудити поново читалаштву. У сарадњи Књижевне заједнице, која је конкурисала пројектом, и Матичне библиотеке објављена је књига Зорана Јоксимовића под називом "Изабрана проза". Књига обједињује два романа, одабране приповетке и зборник радова са округлог стола о стваралаштву Зорана Јоксимовића.Професор Михајло Пантић рекао је да српска проза не би била то без стваралачког опуса Зорана Јоксимовића, са чијим се радом сусрео пре више деценија. Радован Бели Марковић је истакао да је преписивао новинарство од Зорана Јоксимовића, а професорка Љубица Ножица дала је подсећање на прве кораке новинара Зорана Јоксимовића. Остоја Продановић као приређивач књиге рекао је да се управо ради о књижевнику велике естетске и културолошке вредности, па се осећала обавеза да се отргне од заборава.


20.06.2012.УЖИЦЕ VIDI Почела је реализација пројекта - Кликни и упознај дигиталне изворе информација. Намењен је свима који до сада нису имали прилику користе рачунар. Циљ пројекта је да нашим суграђанима помогне у стицању неопходних вештина и знања како би самостално користили рачунар, информације на Интернету, слали и примали електронску пошту. Први часови већ су одржани а наставак следи у септембру. Можете се пријавити у просторијама Библиотеке или телефоном 031/514-578. У реализацији пројекта учествују библиотекар саветник и аутор пројекта Драгослава Родаљевић и библиотекар Илија Смиљанић.


.
VIDI 16.06.2012.- ЛАЗАРЕВАЦ - ВРУЈЦИ - Закључене су пријаве за овај јединствени семинар на коме ће учествовати библиотеке: Лазаревац, Краљево, Кикинда, Стара Пазова, Ковачица, Нова Варош, Ужице, Чајетина, Љиг, Ниш, Библиотека града Београда - одељења Земун, Врачар, Стари град, Чукарица, Барајево, Раковица, Нови Београд, Сопот. Библиотекари Америчких кутака: Београд, Нови сад, Суботица, Крагујевац, Нови Пазар, Бујановац, Врање, Ниш. Тако су први пут сви капацитети попуњени 10 дана пре почетка семинара. За рад семинара је обезбеђено 20 Лап - топ рачунара и нови библиотечки линк ка 4 најатрактивније друштвене мреже бна Интернету. ДОБРО ДОШЛИ !


16.06.2012.ЧАЧАК VIDI Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је у суботу, 16. јуна 2012. године, учествовала на „Дану младих“, програму који је по први пут у нашем граду организовао Културни центар Лифт. Овај програм је имао за циљ да представи оно што млади људи у Чачку могу да раде у своје слободно време. У дворишту ОШ Вук Караџић, своје програме је имало 25 организација и удружења из различитих области: спорт, едукација, уметност, култура, дизајн, екологија и дечје игре.Библиотека је на „Дану младих“ презентовала креативне радионице које реализује сваког лета на Дечјем одељењу Градске библиотеке и најновије књиге намењене деци.


07.06.2012.ВИШЕГРАД VIDI Првог дана „Вишеградске стазе“ одржани су 16. сусрети библиотекара Републике Српска на којима су додјељене награде најуспјешнијим библиотекама, библиотекарима и менаџеру-библиотекару. За најбољег библиотекара Републике Српске, за активности у протеклој години, проглашена је Жељка Комленић из Народне универзитетске библиотеке из Бања Луке, док је плакету за најбољу библиотеку добила „Народна библиотека“ из Козарске Дубице. Најбољи менаџер у библиотекарству је Негослава Стјепановић из Зворника. Њима су припала традиционална признања, Плакете Ђорђе Пејановић. Тема овогодишњих сусрета библиотекара била је - Значај завичајне збирке и књижевних дјела у њој, о чему су говорили Биљана Билбија, представник Министарства културе Републике Српске и Милка Давидовић, библиотекар из Бања Луке.


07.06.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Професорка Лидија Вулета из Обреновца била је гост Библиотеке у четвртак, 7. јуна када је одржала предавање о Петрограду, царској Русији и Петру Великом. Наиме, то је било вече интересантних прича о овом прелепом граду и његовим историјским вредностима. Посетиоци су са великим занимањем пратили излагање и сваким треном све више сазнавали о делу света који нам је релативно близак, а о којем ипак мало тога знамо. Присутни су могли да прате предавање уз снимке Петрограда (Санкт Петербург) као и да погледају различите сувенире које је професорка Вулета донела како би што верније поткрепила своју поучну и веома информативну причу..

01.06.2012.УЖИЦЕ VIDI Светска мега премијера најновије књиге Ненада Величковића одржана је у Ужицу.Књига - Школокречина, говори о национализму и индоктринацији у бошњачким, хрватским и српским читанкама. Писац је, читајући примере из своје књиге, илустровао конфузију која влада у главама ученика али и професора и наставника. Иако традиционално постоји отпор према свим врстама промена, они који одлучују о томе шта ће се наћи у уџбеницима које читају наша деца свакако би требало да прочитају ову књигу.


31.05.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI Љубитељи астрономије у Старој Пазови коначно су дошли на своје – предавање о свемирском телeскопу „Хабл“ одржао је Александар Зоркић, уредник најбољег домаћег сајта на ту тему www.astronomija.co.rs Могло се чути обиље података о историјату овог инструмента, проблемима који су пратили пуштање у рад телескопа и научним достигнићима која су уследила, и погледати најатрактивнији снимци удаљених галаксија који су обишли свет. Гости су нам били Јарослав Грња, професор физике и Јанко Мравик, оснивач астрономског друштва „Универзум“ из Бачке Паланке,астрономи – аматери који су први у Србији открили једну нову променљиву звезду и снимили транзит вансоларне планете! После предавања је уследио за посетиоце најпривлачнији део вечери: посматрање Месеца, Сатурна и Марса кроз велики телескоп постављен на платоу испред Библиотеке!


26.05.2012.БЕОГРАД - ЛИМЕРИК VIDI Библиотекари Библиотеке града Београда на успешан и запажен начин представиле су свој рад, као и активности наше Библиотеке у оквиру Четврте конференције о квантитативним и квалитативним методама у библиотекарству која је била одржана у периоду од 22. до 25. маја ове године у ирском граду Лимерику. Запажено предавање у оквиру сесије Методолошка питања још једном је истакло име наше ѕемље на интернационалној библиотечкој мапи...Успешно и запажено излагање на Конференцији имали су библиотекари Библиотеке града Београда. Мр Нада Арбутина и Мр Станка Јовичић, су презентовале свој рад о статистичким показатељима у библиографији у оквиру сесије - Методолошка питања, у којој су своје радове изложили и представници Велике Британије и Америке


25.05.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Матичној библиотеци „Вук Караџић“ одржана је панел дискусија на тему „Израда годишњег плана рада школе – план стручног усавршавања“. Будући да правилник о стручном усавршавању и стицању знања наставника, васпитача и стручних сарадника реконципира систем професионалног развоја запослених и налаже нове процедуре у изради плана стручног усавршавања установе...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ

25.05.2012.УЖИЦЕ VIDI После књига"Анина прича", "Хајдучица", "Кисело грожђе" и других који су били изузетно читани и тражени у ужичкој Библиотеци публика је с нестрпљењем дочекала најновији роман Мирјане Стакић , под називом Ханина кћи. Прича инспирисана старим породичним дневником, о забрањеној љубави, страсти, тајнама и разоткривању истина. Поред аутора о књизи су говорили и проф. др Миомир Милинковић и Марија Вуловић.


21.05.2012.НОВА ПАЗОВА VIDI Градска библиотека "Петар Петровић Његош" је у Сали Основне школе Растко Немањић - Свети Сава организовала књижевно вече поводом нове књиге књижевнице Бранке Пантелић. Ауторка је читала занимљиве одломке из свог новог романа - Прича о Басијани,а о књизи је похвално говорила Катарина Сандо, књижевни критичар. Бранкине две књиге, Прича о Басијани и Остава тајни. су веома читане у Библиотеци.


21.05.2012.ЧАЧАК VIDI Поводом 49. Дисовог пролећа, Градска библиотека Владислав Петковић Дис и Одбор Дисовог пролећа по први пут су у априлу 2012. године расписали конкурс за најбољу дигиталну фотографију ученика основних и средњих школа општине Чачак, под темом + Слике мога завичаја. На конкурс је до 30. априла 2012. године пријављено 186 радова које је послало 74 аутора. Стручни жири у саставу Зоран Милошевић, мајстор фотографије, Миленко Савовић, мајстор фотографије, Мирослав Марић, графички дизајнер, оцењивао је приспеле радове у две категорије: најбоље фотографије ученика основних и најбоље фотографије ученика средњих школа. РЕЗУЛТАТИ И ДЕТАЉИ сазнаће се кликом на првонаграђену слику.


ПРВИ ПОЗИВ
VIDI Друштвене мреже више нису само занимљив феномен у виртуелном свету, оне представљају ново друштвено и економско окружење у којем важе нова правила комуникације. Умрежено тржиште није само нова територија (коју ћемо освајати провереним методама) већ нова култура у којој прво морамо да променимо себе да би нас остали уопште разумели и прихватили комуникацију. Ако и не желите да се укључите, то не значи да већ нисте предмет живе дискусије у којој се доноси пресуда о вашој тржишној позицији. Зато се одрекните вашег „права на ћутање” и почните да разговарате.
ВРЕМЕ ЈЕ ДА ПРОВЕРИМО – ГДЕ СУ ТУ БИБЛИОТЕКЕ !
Цене, резервације и детаље добићете кликом на лого.


10.05.2012.МОСТАР VIDI Мостар – Народна библиотека Србије и Српска православна епархија захумско-херцеговачка и приморска потписале су 10. маја 2012. године у Мостару Протокол о сарадњи који за циљ има формирање библиотеке у оквиру новоуспостављеног Генералног конзулата Републике Србије у том граду. Библиотека ће бити смештена у обновљеном здању Владичанског двора у Мостару у коме ће се налазити и Генерални конзулат Републике Србије.


10.05.2012.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI У Матичној библиотеци Вук Караџић др Вања Љујић, стручњак из области људских права са Универзитета у Лајдену, за ученике средњих школа одржала је предавање Људска права из угла међународног права и социјалне психологије. Др Вања Љујић једна је од учесника МИДWЕБ пројекта чији је циљ да се квалификовани стручњаци разних профила који су се школовали и сада раде и живе у иностранству привремено врате у земљу и допринесе развоју домаће привреде, раду локалних и републичких власти, образовању, бољем функционисању јавних предузећа. Овај пројекат којим управља канцеларија Међународне организација за миграције финансира се из фондова Европске комисије и имплементира у партнерству са Владом Републике Србије. ...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ

10.05.2012.УЖИЦЕ VIDI Песник и књижевни критичар, аутор више од 20 дела из различитих области књижевног стваралаштва, Раде Вучићевић увек је радо виђен гост у Народној библиотеци Ужице.Овог пута повод је био објављивање две књиге: збирке критика ОГЛЕДИ ИЗ САВРЕМЕНЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ и књиге песама СУСРЕТАЊА.О књигама су говорили: Милкица Милетић, Иван Ршумовић и аутор.


03.05.2012.ВИШЕГРАД- 16. СУСРЕТИ БИБЛИОТЕКАРА РС VIDI
- КАО ШТО ЈЕ АНДРИЋЕВ МОСТ КИЧМА ВРЕМЕНА И КАПИЈА САВЈЕСТИ, ТАКО И БИБЛИОТЕКАРИ ШТИТЕЋИ ПРОШЛОСТ ДАЈУ ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ И ЧИНЕ ВЈЕЧНОСТ ВИДЉИВОМ И ОПИПЉИВОМ. ЗАТО БИ БИЛИ НЕИЗМЈЕРНО СРЕЋНИ ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ НАШЕ ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ У ВИШЕГРАДУ КОЈЕ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ 8. ЈУНА 2012. год. У 13 ЧАСОВА У ПРОСТОРИЈАМА БИБЛИОТЕКЕ.


30.04.2012.СОМБОР VIDI Поводом манифестације Дан девојчица, предузећа и основне школе из двадесет и два града из Србије састали су се са циљем да заједно подрже девојчице које су на преласку из основне у средњу школу у избору будућег занимања и школовања. У манифестацији Дан девојчица учествовало је 57 предузећа, 61 основна школа и око 460 девојчица из целе Србије. Активности организоване поводом овог дана имају за циљ ширење свести приликом избора занимања и оснаживање девојчица да приликом одабира својих професија не подлежу стереотипима, већ се руководе према личним интересовањима и способностима. Манифестацију Дан девојчица, Удружење пословних жена Србије организовало је 26.04.2012. године у сарадњи са пројектом „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“ који реализује ГИЗ (Немачка организација за међународну сарадњу), организација која спроводи програме које финансира Немачко Савезно министартво за економску сарадњу и развој.

27.04.2012.КРАЉЕВО VIDI Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева објавила је до сада три књиге песама најстаријег европског књижевника, Француза Филипа Жакотеа, рођеног 1925. године у швајцарског граду Мудону. Реч је о књигама песама Кукувија / Неук, У зимској светлости / Мисли под облацима и Лахори / Предели са одсутним фигурама, све три у преводу песника Дејана Илића. Јуче је у Француском културном центру у Београду приређен програм поводом књига Филипа Жакотеа са издавачким знаком краљевачке библиотеке. Пред великим бројем посетилаца, међу којима су се налазили и студенти романистике у нашем главном граду, говорили су Жан Лик Гоестер из Француског института у Београду, Драгана Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке, преводилац Дејан Илић и главни и одговорни уредник краљевачког издавача Дејан Алексић.


27.04.2012.ЈАГОДИНА VIDI На основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу веб апликације библиотеке http;//библиотекајагодина.срб, http;//bibliotekajagodina.rs, http;//jabooka.org.rs и заживљавању у свакодневици глобалнне и локалне заједнице у 2011. години - ИНтернет клуб додељује НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ "РАДОСЛАВ НИКЧЕВИЋ" у Јагодини ПЛАКЕТУ WEB БИБЛИОТЕКА 2011. Признање је уручено на Дану библиотеке, 27.априла 2012. у Јагодини.


25.04.2012.ИНЂИЈА VIDI Позив за пријаву учешћа на 18. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића - Одбор Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића у Инђији упућује П О З И В за пријаву учешћа на 18. Сусретима библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића.Потребно је да сви заинтересовани за учешће пошаљу пријаву научног/стручног библиографског рада:
• из историје српске библиографије,
• из савремене библиографске теорије и праксе,
• приказе и полемике...ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ


23.04.2012.БЕОГРАД VIDI Поводом Светског дана књиге, 23. априла, Библиотека града Београда организoвала је акцију „СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ“. Грађане су учлањивали и препоручивали књиге познати „библиотекари“: Владе Дивац, председник Олимпијског комитета, ТВ водитељка Маја Жежељ, музичар Неле Карајлић., глумци Драган Николић, Воја Брајовић, Милица Михајловић, Сузана Петричевић и Љубомир Булајић. Акција СВИ СМО У БИБЛИТЕЦИ одржава се већ пет година у Библиотеци града Београда, у циљу популарисања Библиотеке, књиге и читања. Овом приликом отворена је и изложба ИВО АНДРИЋ: НЕОБИЧНА БИБЛИФИЛСКА ИЗДАЊА.


23.04.2012.КРАЉЕВО VIDI Краљевачка библиотека бројним програмима обележила је 23. април, Светски дан књиге. Библиотекари су, најпре, у преподневним сатима посетили краљевачко Породилиште и одељења Дечје хирургије, Педијатрије и Психијатрије МЦ Студеница, Дечје одмаралиште Гоч и свима поклонили књиге.С матарушким Геронтолошким центром потписан је споразум о сарадњи. На Позајмном и Дечјем одељењу с нашим читаоцима дружили су се, затим, и књиге препоручивали др Срђан Данојлић, свештеник Миле Радић, новинар Ален Кнежевић и Предраг Бићанин, капитен одбојкашког клуба Рибница из Краљева.


18.04.2012.УЖИЦЕ VIDI У среду 18.априла одржано је књижевно вече поводом доделе награда на Деветнаестом Конкурсу МИЛУТИН УСКОКОВИЋ(за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику).
Прва награда: Завршни аргументи (шифра „Космичке репетиције“), Славиша Обрадовић,79101 Приједор,
Друга награда: Чудо у Бресту (шифра „Страх од белине“),Мирко Јовановић,22300 Стара Пазова,
Трећа награда: Детаљи(шифра „10312“),Милош Јововић,Београд. Добитницима су свечано уручене награде а посетиоци су могли да чују образложење жирија и награђене приповетке.


17.04.2012.НИШ VIDI Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, почев од 17. априла 2012. године, упућује позив библиотекама и њиховим одељењима књиге за децу да учествују у културној акцији организовања и реализације литерарно-ликовне радионице која се спроводи у сусрет 2013-ој, а поводом обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта. Акција носи назив: „Разгледница мога завичаја“ Циљ ове радионице је културно повезивање кроз образовни рад и стваралаштво младих у библиотекама. Својим пријављеним радовима обезбедићете присуство значајној манифестацији обележавања 1700 година од објаве Миланског едикта, која ће се одржати 2013. године у Нишу.


14.04.2012.СОМБОР VIDI У дворишту Дечијег одељења Градске библиотеке Карло Бијелицки, 14. априла 2012. године, свечано је откривена биста сомборског и војвођанског мађарског књижевника Јаноша Херцега. Биста Јаноша Херцега постављена је поред друга два сомборска књижевна великана, Вељка Петровића и Лазе Костића, седамнаест година након књижевникове смрти...Књижевник Давид Кецман прочитао је препев једне Херцегове песме, а о значају његовог рада говорио је Радивој Стоканов из Градске библиотеке. На књижевников живот у Дорослову осврнуо се Ласло Месарош, председник тамошњег Мађарског културно-уметничког друштва „Мориц Жигмонд” и члан Националног савета мађарске националне мањине.

11.04.2012.ОЏАЦИ VIDI ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ОЏАЧКОГ ХАИКУ ФЕСТИВАЛА ОЏАЦИ 2012. Расписује К О Н К У Р С за најбоље необјављене хаику песме и циклус године. Радови се шаљу у три примерка потписана шифром, а решење шифре доставља се у засебној коверти.Број радова је ограничен на пет хаику песама и један циклус Аутори који буду слали под више шифара биће ДИСКВАЛИФИКОВАНИ
Конкурс је отворен од 11. априла до 20. маја 2012. године
Адреса за пријем радова :
Народна библиотека Бранко Радичевић,Жељезничка 30, 25250 Оџаци, Тел. 025/5742-425


10.04.2012.НБС - БЕОГРАД VIDI Дана 17. априла 2012. године у 15 цасова у Народној библиотеци Србије отвара се изложба Наше или туђекоја представља један од резултата пројекта ЕМБАРК из програма Култура 2008-2013 Европске комисије, заједничког подухвата Националне библиотеке Ческе Републике из Прага, Института за бугарски језик из Софије и Народне библиотеке Србије на пољу обједињавања споменика писмености јужноевропских и централноевропских словенских народа дигитализацијом и електронском обрадом рукописне грађе. Изложба обухвата 60 принтова рукописних и старих штампаних књига по избору партнерских институција и сведоци о заједницким коренима и богатом и интензивном културном развоју средњовековне писмености која је формирала идентитете данашњих држава чешког, бугарског и српског народа.


05.04.2012.БЕОГРАД VIDI У четвртак, 5. априла 2012. у Вуковој сали Библиотеке града Београда одржан је округли сто посвећен делу Светлане Велмар-Јанковић, под називом „Нова читања Светлане Велмар- Јанковић“. На округлом столу, своје реферате изложиле су Александра Жежељ, Александра Угреновић, Маја Димитријевић, Биљана Јовановић, Дуња Душанић, Станислава Вујновић, Јана Алексић, Мина Ђурић, Милица Лазовић, Јасмина Арсеновић.Десет младих критичарки изнело је своје виђење књижевног стваралаштва Светлане Велмар-Јанковић, обухвативши својим излагањима цеокупан опус реномиране списатељице. Модератор округлог стола био је проф. др Михајло Пантић, на чију иницијативу и према чијој концепцији је скуп и уприличен. На основу реферата са округлог стола планира се и штампање зборника.Округлом столу присуствовала је и сама ауторка, Светлана Велмар-Јанковић...


02.04.2012.НИШ VIDI На Међународни дан књиге ѕа децу, Ниш био домаћин најуспешнијим учесницимa републичког литерарно-ликовног конкурса АНДЕРСЕНОВА БАЈКА У ПЕСМИ И СТРИПУ који је једанаести пут расписала Народна библиотека „Стеван Сремац“. Радосна лица малишана из разних крајева Србије испунилa су Градску кућу. На почетку програма, у име Општине Медијана, поздравио их је председник Драгослав Ћирковић. Уследио је уметнички перформанс „Време Вука и Андерсена“ у коме су учествовали: ученици из ОШ "Иво Андрић", ОШ "Радоје Домановић", чланови Дечијег центра, Хор "Вилењаци" из Фабрике талената, ученици Уметничке школе Ниш, Музичке школе "Др Војислав Вучковић" и Гимназије "9. мај". Најуспешнијим учесницима Конкурса, на који је пристигло 1379 радова, додељене су вредне награде, дипломе и похвалнице.Детаљи, кликом на слику...

02.04.2012.ЈАГОДИНА VIDI Да ,,отпад” може постати средство уметничког изражавања и непресушни извор идеја креативаца доказује и радионица одржана у суботу 31. марта у Народној библиотеци ,,Радислав Никчевић”. У ери хиперпродукције и неумерене потрошње необновљивих природних ресурса врло је битно новим генерацијама указати да отпад може добити сасвим нову димензију. Рециклирана уметност је управо оно што су деца постигла направивши луткице само уз помоћ флаша, балона, крпица и сламчица.


30.03.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI Градски хор Старе Пазове имао је наступ у сали Библиотеке 30. марта. Публика је уживала у извођењу дела И. Бајића, Ђ. Вердија и др. Програм је осмислила хоровођа Радмила Андрејевић, а као специјални гости наступили су Бојана Совиљ и Сања Пргоњић, пијанисткиње, и Љубинко Лазић, вилончелиста. Говорењем поезије у овај програм добро се уклопила Радмила Грумић.


. VIDI


29.03.2012.НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ - БЕОГРАД VIDI Након што је 28. фебруара ове године, на дан када је Народна библиотека Србије обележила јубиларну 180. годишњицу оснивања, одржана прва активност у оквиру новоуспостављеног програма ,,Дечја Народна библиотека Србије“, прва редовна радионица биће одржана у суботу, 31. марта 2012. године са почетком у 11 часова у Народној библиотеци Србије (свечани улаз са Светосавског платоа)...Улаз је слободан. Број учесника ограничен је на 30. Програми у оквиру ,,Дечје Народне библиотеке Србије“ одржаваће се сваке друге суботе у здању националне библиотеке на Светосавском платоу, са почетком у 11 часова. Радионице су превасходно намењене ученицима основних школа.

29.03.2012.БЕОГРАД - МАДРИД VIDI Министарство културе Шпаније било је домаћин прве од две предвиђене радионице намењене радном пакету 3 пројекта Europeana Awareness.Радионица (3.1) је имала за циљ дефинисање одређеног типа услуга које ће бити понуђене корисницима кроз мрежу 100 јавних библиотека Европе у 2013. години.Састанку су присуствовали представници јавних библиотека из Берлина (D), Архуса (DE), Верије (GR), Библиотеке града Београда(RS) и следећих институција: AVINet-a (NO), Doklab (NL), Sound and Vision (NL), MDR (UK), Europeana-e (NL), MCU (E), PSNC (PL)и UKOLN (UK).... Договорено је да следећа радионица из пакета 3.1 буде одржана у Београду у периоду од јуна до септембра 2012.


28.03.2012.ЛАЗАРЕВАЦ VIDI Од среде, 28. марта у холу Библиотеке биће отворена изложба "Жене нобеловци". Ауторка изложбе је библиотекарка Марина Гавриловић, а изложбу отвара пригодном беседом проф. др Драгана Поповић из Центра за женске студије.

23.03.2012.- ЛАЗАРЕВАЦ - У свечаној сали Библиотеке одржана је успешна и занимљива презентација аутора књиге песама "У коси ветра", Љиљане Влаховић. Закључак је да Љиљана личи на своје песме, а чуле су се и неке нове кованице попут "лазарљубље" из песме Раваница.Промоцију су пратиле адекватна музичка пратња и одличан наступ глумца. Присутни су били локални медији као и 65 посетилаца, што је за локалног аутора велики успех.


23.03.2012.НИШ VIDI У сусрет Васкрсу, др Ивица Живковић, професор Богословије, у четвртак, 22. марта одржао је предавање у Библиотеци. Професор Живковић је присутне иницирао да предмет њиховог разматрања буду немоћи, дајући акценат на расположења током Великог поста. Врло занимљиво предавање које је било добро посећено. Организација: Народна библиотека "Стеван Сремац" и Радио "Глас".


22.03.2012.ЗВЕЗДАРА - БЕОГРАД VIDI У библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ на Звездари отворена је изложба радова ученика звездарских основних и средњих школа, приспелих на општински конкурс дечије карикатуре „МАЛИ ПЈЕР“. Изложбу је отворила председница управног одбора Пријатеља деце Звездаре, госпођа Снежана Класовић. Општински конкурс организовала је Организација „Пријатељи деце Звездаре“, у сарадњи са Библиотеком “Вук Караџић”, а 19 најбољих радова награђено је књигама и дипломама и они ће учествовати на традиционалном 18. конкурсу „МАЛИ ПЈЕР“ у организацији „Пријатеља деце Београда“.


15.03.2012.КРАЉЕВО - БЕОГРАД VIDI Прошлогодишња издавачка продукција Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева представљена је јуче у Римској дворани Библиотеке града Београда. Бројним посетиоцима и сарадницима, о књигама са издавачким знаком Библиотеке из Краљева говорили су Дејан Алексић, главни и одговорни уредник издавачке делатности и уреднице Ана Гвозденовић и Гордана Тимотијевић. Алексић је истакао да су минуле године одштампане књиге песама Војислава Карановића, Србе Игњатовића, Радивоја Шајтинца, Небошје Васовића, Дејана Илића, Драгана Хамовића и Филипа Жакотеа, зборници Песници у Жичи и Петар Пајић, песник и Лирски записи о стрељању у Краљеву Анђео са Грдичке косе. Гордана Тимотијевић је подсетила да су, уз три прошлогидшња броја часописа Повеља, штампани и додаци Препоручено, Појединачно и Види чуда, док је Ана Гвозденовић оценила је да краљевачка Библиотека мали издавач за велика дела.


14.03.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI Представљање књиге „О језику“ Ане Марић, професорке савременог словачког језика на Филозофском факултету у Новом Саду, иначе родом из Старе Пазове, одржано је 14. марта. У књизи су радови који се односе на словачки и српски језик у међусобном контакту, затим се ауторка бави драмама Владимира Хурбана Владимирова с лингвистичког гледишта. Врло је занимљив део књиге који говори о помало заборављеним народним обичајима Словака у Старој Пазови. О овој књизи говорио је Вићазослав Хроњец, док је целокупну издавачку делатност Словачког издавачког центра презентовао директор Владимир Валенћик.


13.03.2012.ЈАГОДИНА VIDI У Народној библиотеци у Јагодини је одржано стручно предавање на тему „Унапређење пласмана пољопривредних производа малих произвођача“. Предавачи су били: Дипломирани инжењер ратарства Миле Гошњић и Дипломирани инжењер телекомуникације Драган Сајић из удружења „Српска магаза“ које је нови партнер библиотеке на пројекту АгроЛиб-Ја.Предавачи су одржали веома интересантно предавање које су илустровали многобројним примерима из своје богате праксе и досадашње сарадње са пољопривредним произвођачима из целе Србије. Интеракција са посетиоцима је била изузетна и предавачи су након предавања одговарали на многобројна питања.


02.03.2012.НИШ VIDI Другог дана марта библиотекари и књижничари Народне библиотеке „Стеван Сремац“ присуствовали су стручном скупу на тему „Нови закони у библиотечко-информационој делатности Републике Србије“. Скуп су организовали Градска библиотека у Новом Саду и Новосадски сајам у оквиру овогодишњег Салона књига. Боравак у Новом Саду искоришћен је и за посету и упознавање са радом Градске библиотеке и Библиотеке Матице српске.


. види


29.02.2012.БЕОГРАД-ЗВЕЗДАРА VIDI У среду, 29. фебруара, у Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“ на Звездари одржана је промоција 4 романа у издању „КЊИЖЕВНЕ ОМЛАДИНЕ СРБИЈЕ“. Пред многобројном, углавном младом, публиком своје књижевне првенце представили су:Јелена Филиповић роман „Магличасти људи“,Мина Танасковић роман „ Да би се наши путеви укрстили“,Душан Пирковић роман „Путник“ и Стефан Стефановић роман „Бекство у затвор“.


24.02.2012.БЕОГРАД-СТАРИ ГРАД VIDI Курс ИТ 65 + (обука за рад на рачунарима) и у новом простору остварује рекордне резултате. Ових дана се број полазника, који су успешно савладали тајне нове технологије, ближи од 800! У новом простору, сваког радног од 12 до 15 сати ради се на на увећаном броју рачунара (по групи их је 15) . Интересовање је толико, да су веч резервисани термини и попуњена места до 14. априла 2012. Ради информације замолили смо неке од садашњих полазника да нам дају своје утиске. Детаљније кликом на слику...


21.02.2012.ВАЉЕВО VIDI Нова књига Саше Обрадовића - Саша Обрадовић рођен је у Ваљеву 1968. године. Дипломирани правник, запослен у Министарству иностраних послова; заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу. У слободно време пише прозу. Све досадашње књиге објавио је у Београдској издавачкој кући Стубови културе. Члан је Српског књижевног друштва. Вечерас смо имали прилику да се упознамо са његовом најновијом збирком прича под називом Излазак из замка. Она обухвата десет приповедака разнородне тематике, које у себи садрже моделе крими приче, научне фантастике, аутобиографског, политичког, а неке од њих се баве и темом одговорности у сваременом друштву. Књижевни критичар Остоја Продановић истакао је да Обрадовић користи хумор као једну од најбитнијих димензија, али једнако вешто користи и трагедију и песимизам. Обрадовић је до сада објавио књиге: Улазак у замак, Мардијан је најзад мртав, Врт љубави, Други, други свијет и најзад Излазак из замка...


09.02.2012.КРАЉЕВО VIDI Краљево је, као и већи део Србије, оковано снегом и ледом. Због временских непогода отказано је представљање прошлогошњих песничких издања у Римској дворани Библиотеке града Београда. Највише невоља задаје кров библиотечке зграде у Улици цара Лазара. Велика количина снега лагано се отапа, па млазеви воде цуре низ зидове ходника на Дечјем одељењу, због тога смо принуђени да овај део Библиотеке затворимо. Чим буду отклоњене ове невоље, Дечје одељење ће прорадити. Влага се појављује и у Одељењу обраде књига. Кризни штаб града Краљева није у могућности да нам помогне, па смо у потрази за алпинистима који би с крова очистили снег. Део књижног фонда је одложен на сигурније место. Упркос невољама, краљевачка Библиотека је отворена од 8-20 часова. 07.02.2012.ЧАЧАК VIDI Расписивањем конкурса за рукопис за прву песничку збирку на српском језику аутора до 31 године старости, званично почиње 49. Дисово пролеће. То се односи и на конкурс за Есеј о Дисовом стваралаштву и литерарне радове за ученике основних и средњих школа Моравичког округа...


02.02.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI Први фебруарски ледени дан, среда, остаће забележена као важан датум за наше огранке у Старим Бановцима, Новој Пазови и Голубинцима, као и за библиотеку у Старој Пазови. Дечји писац Роберт Такарич пред захвалном младом публиком, која нема тако често прилику да упозна „правог“ писца - уживо, представио је своје књиге намењене, пре свега, адолесцентима: „Шест и по најгорих мувања од постанка света“, „Девојчице су јачи пол“, „Девојчице узвраћају ударац“, „Мењам пубертет за било шта! Повољно!“ и др.


30.01.2012.ЈАГОДИНА VIDI За мање од годину дана од када је Народна библиотека у Јагодини реновирала четири сеоске библиотеке, у њима организовала обуку пољопривредника за рад на компјутеру и отворила сајт www.agrolib.rs/pijaca, пољопривредници се путем интернета информишу о погодностима и субвенцијама Министарства пољопривреде, али се и бесплатно рекламирају, продају своје производе и купују механизацију. Сајт има 158 чланова из разних делова Србије и Војводине.


27.01.2012.НИШ VIDI На велики празник Савиндан, којим се обележава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепископа српског, Народна библиотека „Стеван Сремац“ отвара електронску читаоцу. Истога дана када почиње регистрација националног ћириличног.СРБ домена, библиотека Нишу, која је међу првима приступила реализацији пројекта Да буде СРБ ИН тернет у библиотекама, преузела је у пракси лучу водиљу у популаризацији Интернета и подстицању регистрације .срб домена путем јавних библиотека и виртуелне библиотечке мреже. Зашто и како је то урађено најбоље сведоче речи директора библиотеке Небојше Васића на отварању читаонице које су Вам доступне кликом на фотографију..


26.01.2012.ЧАЧАК VIDI Уз звуке хармонике и тактове “Ерског“ и “Девојачког кола“, у уторак 24. јануара 2012. године у 11,30 започела је пета по реду, свечаност доделе награда НАЈчитаоцима огранка у Заблаћу. Бројна публика, која је већ пола сата пре почетка програма испунила трпезарију Основне школе “Владислав Петковић Дис“ до последњег места, бурним апалузом поздравила је Николу Радовића, ученика петог разреда ове школе, чија се хармоника често чује и у Библиотеци.


24.01.2012.КРАЉЕВО VIDI - Непријатељи наши који нам пребацују да више поштујемо Светог Саву од Христа, не знају оно што ми знамо: да је Свети Сава свети само што је живео по науци Христовој и да се ми, клањајући се Њему, клањамо у ствари Исусу Христу...Сетили смо се ових речи патријарха Павла припремајући се да обележимо Савиндан, празник посвећен највољенијем српском свецу – Светом Сави (Немањићу). У петак, 27. јануара, у читаоници Дечјег одељења БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН ПРВОВЕНЧАНИ, с почетком у 19 часова, 23. пут, организоваћемо Светосавску академију.


20.01.2012.СТАРА ПАЗОВА VIDI - У Библиoтeци "Доситеј Обрадовић" прeдстaвљeнa je књигa "Истoриjaт здрaвствa у Стaрoj Пaзoви", чиjи су aутoри прoфeсoр истoриje Jaрoслaв Mиклoвиц и пaсиoнирaни кoлeкциoнaр aрхивскe грaђe вeзaнe зa истoриjу нaшeг мeстa, Jaн Хoрвaт. Пo рeчимa сaмих aутoрa, мoнoгрaфиja нaм пружa oбиљe дoкумeнaтa oвe плeмeнитe људскe aктивнoсти и личнoстимa кojи су у њoj дeлoвaли зa прoтeклих двa и пo вeкa. Oсим, aутoрa, o књизи су гoвoрили дирeктoр Дoмa здрaвљa у Ст.Пaзoви Жeљкo Кaтић, и лeктoр Сaвa Ђурђeвић, a вeчe су oбoгaтили музичким прилoгoм учeници Оснoвнe шкoлe "Хeрoj Чмeлик".


11.01.БЕОГРАД прочитај Почетак нове године прилика да је започну или први пут представе нови библиотечки пројект. Један од оних које препоручујемо је ИНТЕРНЕТ ЗОНА који приближава употребу Интернета у библиотекама свим корисницима. Уз основна знања коришћења рачунара, у слободном приступу, библиотеке ће постати мини реферални центри који ће бити у служби давања основних животних информација

прочитај На Интернету, али и у 14 библиотека у Београду корисницима библиотечких услуга ће директно бити доступни web садржаји из домена ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, ТРАЖЕЊА ПОСЛА и УЧЕЊА.


БОЖИЋ ВИДИ - ПРОЧИТАЈ Божић је најрадоснији хришћански породични празник и представља успомену на дан рођења Господа Исуса Христа, празник је и слава рађања новог живота, празник деце и детињства, родитељства, празник очинства и материнства. Божић је код Срба праћен великим бројем обичаја, здравицама и молитвама Богу да сачува и увећа породицу и имање...Опширније кликим на слику.


ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ
У 2012. ГОДИНИ, УЗ ШИРЕЊЕ МРЕЖЕ БИБЛИОТЕКА НАШЕГ ОКРУЖЕЊА, ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ЈЕ РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ИНТЕРНЕТ КЛУБА ЗА ПОПУЛАРИСАЊЕ ИМПЛЕМЕТАЦИЈЕ И КОРИШЋЕЊА - СРБ - ДОМЕНА У НАШОЈ БИБЛИОТЕЧКОЈ МРЕЖИ.
НА ОВОМ МЕСТУ, КАО СВОЈЕВРСНОЈ ИНТЕРНЕТ ЗОНИ ЋИРИЛИЦЕ УПУЋИВАЋЕМО ВАС НА ИНТЕРЕСАНТНЕ И КОРИСНЕ САДРЖАЈЕНА ИНТЕРНЕТУ КОЈИ ПОЈАШЊАВАЈУ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ НАРОДА КОМЕ ПРИПАДАМО, НА ЊЕГОВОМ ЈЕЗИКУ И ПИСМУ.

30.12.ЛАЗАРЕВАЦ ВИДИ - ПРОЧИТАЈ У предворју Библиотеке "Димитрије Туцовић" додељене су годишње награде за најактивније читаоце у 2011.години. Као и сваке године Библиотека своје најверније читаоце награђује бесплатном чланарином за наредну годину и, наравно, књигом. Ове године било је десет добитника награда, по категоријама. Након добродошлице и скромног коктела за награђене, заинтересовани су могли да остану и послушају годињи концерт завршне године СМШ "Марко Тајчевић" који је одржан у свечаној сали Библиотеке.


27.12.2011.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI Матична библиотека „Вук Караџић“ је 24. и 25. децембра по други пут окупила ученике виших разреда основне школе у оквиру Креативне школице чији је циљ припрема књиге о Пријепољу из дечијег угла. Припрема књиге о Пријепољу по идеји Јасминке Петровић, писца за децу, започета је низом радионица у априлу ове године у сарадњи са полазницима школа које су у оквиру пројекта "Библиотека за креативно одрастање" организоване при Матичној библиотеци- Мале школа новинарства "Жур за журналце", Школе креативног писања, Школе цртања. Књига, чију су концепцију осмислила сама деца, обухватиће литерарне и ликовне радове о Пријепољу који су настали у оквиру ових креативних радионица. Велики део материјала је већ припремљен, а објављивање књиге и њена промоција, за коју ће такође бити задужена деца, очекује се у марту 2012. године. Средства за објављивање књиге обезбедила је Државна лутрија Србије.


22.12.2011.БЕОГРАД VIDI У Библиотеци града Београда отпочела је раализација пројекта „Интернет зона“. Предмет пројекта је формирање 14 информативно-едукативних Интернет центара – тзв. Интернет зона у 14 објеката Библиотеке града Београда. У Интернет зонама грађани ће током трајања пројекта, али и по његовом окончању, добијати информације о корисности Интернета и моћи да похађају радионице за практичну употребу Интернет технологије (основи коришћења рачунара, е-Посао, е-Управа, е-Учење). Истовремено, пројекат ће се сетом активности бавити и промоцијом .срб домена.


15.12.2011.КРАЉЕВО VIDI Дан библиотекара Србије, 14. децембар, обележен је у краљевачкој Библиотеци изузетно свечано. Од раног јутра наши суграђани су похрлили да искористе могућност бесплатног уписа, па се на Позајмно одељење, у појединим тренуцима, готово није могло ни ући. У читаоници Дечјег одељења, уз присуство великог броја пријатеља, представника локалне самоуправе, црквених великодостојника, Машинског факултета... одржан је пригодан програм и додељене награде читаоцима и сарадницима. Најдужи аплауз припао је најмлађој читатељки, трогодишњој Јелици Корићанац и најстаријој, осамдесетогодишњој Рајни Обрези. Награде су додељене и млађаној Теодори Симовић, затим Гордани Гаџић, Молошу Прекићу, Веселину Грубору, Милутину Миковићу...


09.12.2011.БЕОГРАД VIDI Библиотека града Београда позива све заинтересоване да доставе предлоге за награде Марија Илић-Агапова и Глигорије Возаровић. Рок за достављање предлога је понедељак, 26. 12. 2011. Одлука о наградама биће саопштена 11. јануара 2012. године, на Дан библиотеке.


. VIDI ЧАЈЕТИНА 5 и 6.ДЕЦЕМБАР 2011.- У Чајетини је одржан стручни скуп библиотекара под називом -Да буде СРБ.ИНтернет у библиотеци (срб. Домени и интернет у библиотекама). Циљ скупа био је анимирање и оснаживање јавних библиотека у Србији да активно користе Интернет и промовишу .срб домен на Интернету. Уводну беседу ПУТ ЋИРИЛИЦЕ надахнуто је дала Снежана Ђенић, директорка библиотеке домаћина. На скупу је учествовало 48 библиотекара. Учесници су били из Новог сада, Београда, Великог Градишта, Јагодине, Ниша, Чачка, Ужица, Вишеграда, Ваљева, Љига, Пожеге, Прибоја, Нове Вароши... Уз бројне госте били су ту и председници Библиотекарског друштва Србије и Друштва библиотекара Републике Српске, али и први људи локалних средина које подржавају овакве видове унапређења квалитета културног живота.
Пројекат се реализује у оквиру 4 ПИ РНИДС, програма подршке пројектима популаризације Интернета.
Организатори скупа били су Интернет клуб, Љиг (сектор за библиотеке, музеје и архиве) и Библиотека „ Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини.
Детаљан извештај и део презенатција можете видети кликом на слику.


16.11.2011.БЕОГРАД-ЗВЕЗДАРА VIDI Поводом Светског Дана права детета, 16. 11. 2011. у огранаку Бранко Миљковић, одржан је сусрет писаца књига за децу и ученика основних школа са Звездаре. У дружењу које је, на обострано задовољство, трајало преко два два сата учествовали су писци Гордана Малетић, Рајко Лукач и Божидар Пешев. Након упознавања, писци су представили деци свој рад и књиге и испричали им како су и зашто почели да пишу за њих. Бројна и захтевна питања младих читалаца су се сустизала и престизала. „Да ли је лако писати за децу?“- било је једно од постављених питања... Разговор који се развио током овог сусрета је показао да се деца и писци лако и брзо споразумевају, да је деци важно да знају какви су то људи који пишу за њих и да ли су искрени у томе што раде.

13.11.2011.УБ VIDI У Библиотеци "Божидар Кнежевић" у Убу свечано отворено Одељење стручне књиге. Овим простором од око 80 метара квадратних Убска библиотека је добила савремено опремљену читаоницу за стручну литературу и интернет кутак. Одељење су отворили др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и председник општине Уб.


08.11.2011.ЉУБОВИЈА VIDI У Парохијском дому у Љубовији у организацији библиотеке "Милован Глишић" одржано је 8. новембра веома успешно књижевно вече и промоција новог романа проф. Миленка Марковића - Јеванђеље по Боривоју. Веома надахнуто и инспиративно о књизи је говорио и историчар, рецезент мр. Милоје Ж. Николић из Ваљева. Миленко Марковић рођен је 1957. год у Љутицама (општина Коцељева). Завршио је Филолошки факултет у Београду, група за српски језик и књижевност. Аматерски се бавио и режијом, поставио петнаестак драма на сцену међу којима је и неколико његових. Награђен је на конкурсу Књижевне омладине Србије за приповетку "Пет дни у Солуну", пише приповетке, есеје и афоризме. Живи и ради у Коцељеви.

06.11.2011.НИШ VIDI Поводом Месеца науке, Француски институт у Србији и Народна библиотека Стеван Сремац Ниш, организују занимљиву изложбу под називом - Шума- заједница која живи, коју је осмислила фондација ГоодПланет у оквиру Међународне године шума. Ову едицију чини 20 одабраних постера предивних слика шума за велике формате које су илустровали светски фотографи, а међу њима и Јан Артус-Бертран. Отварање изложбе је у Библиотеци, у уторак 8. новембра у 18 часова, а сви заинтересовани моћи ће да је виде до 30. новембра 2011. године.

04.11.2011.КРАЉЕВО VIDI Тротомна књига и документарни филм Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије 1999., у издању Клуба генерала и адмирала Србије, представљени су синоћ у краљевачкој Библиотеци. О овом, како је истакнуто,капиталном издању, говорили су генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић, ратни помоћник начелника Штаба Врховне комаде, генарал-мајор Милош Ђошан, главни и одговорни уредник књиге и генерал-мајор у резерви Душан Војводић, аутор филма. Књига је, иначе, настала као резултат округлих столова одржаних 2007. и 2009. године у Београду, на којем су учествовали високи официри некадашње Војске Југославије.


31.10.2011.БЕОГРАД-РАКОВИЦА VIDI Пре 87. година, 31. октобра 1924., у Милану, на скупу банкара из преко 20 земаља света, основан је Међународни институт за штедњу. Истовремено је установљен и Светски дан штедње који од тада, на разне начине, обележавају банке и друге финансијске институције. Али не само оне. Главни разлог за финансијске проблеме, код већине људи, је што у детињству нису ништа научили о новцу. Зато су, поводом Међународног дана штедње, библиотекарке Биљана Виг и Јасна Јанковић, у огранку „Мирослав Антић“ на Видиковцу БГБ одељења "Миодраг Булатовић", кроз занимљиву причу о настанку новца и штедњи приближиле деци ову тематику. У току приче су настали и цртежи који су украсили библиотеку. Било је „новца“ на све стране - у касицама, на дрвећу, у башти, саксијама...

28.10.2011.ЧАЧАК VIDI У животу сваког човека постоји један град, једно место, стопа земље за коју је везан успоменама. У Чачак, град одрастања вратио се Јован Николић 28.октобра 2011. после више од 12 година самоизгнанства у Немачку. Повратак је обележила и нова књига песама „Соба с точком“, прва после деценију и по објављена у Србији.Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организовала је повратак свог завичајног песника и прво Николићево представљање књижевној јавности у граду у коме је све и почело. Песник се најпре сусрео са новинарима, а затим су га с пажњом слушали гимназијалци. Чачани су топло поздравили свог „госта ниоткуда“ и „белу врану“ за које дуго нису ништа знали. На дане младости и поетски опус Јована Николића Јофа подсетили су Даница Оташевић, Маријана Лазић, Слободан Николић, Баћко Букумировић, као и браћа Владимир и Борис Капетановић музичком интерпретацијом Николићевих стихова.


06.10.2011.ПОЖАРЕВАЦ VIDI Полагањем венаца крај бисте Слободана Стојановића у Сунчаном парку, протеклог уторка, у организацији Библиотеке “Илија М. Петровић”, а под покровитељством града Пожаревца, отпочела је манифестација “Дани Слободана Стојановића”. У име локалне самоуправе венце су положили градоначелник, Миодраг Милосављевић и председник Скупштине, Миомир Илић, док је испред Библиотеке, пошту маестру писане речи, одала директорка, Беба Станковић. - На овај начин се одужујемо Слободану Стојановићу, књижевнику, који је доста тога учинио за нашу културу. С обзиром да је тема прошлогодишње манифестације било драмско стваралаштво, ове године акценат је на филмском и ТВ стваралаштву, нагласила је Станковићева.


06.10.2011.БЕОГРАД - СИСАК VIDI Народна књижница и читаоница Сисак организовала је 6 и 7. 10, 2011. године Међународни стручни скуп Фестивал књижничарства „Покажи што знаш“. На њему су учествовали књижничари-библиотекари народних библиотека из Хрватске, Србије, Словеније, Босне и Херцеговине. Скуп су подржали Министарство културе РХ, Град Сисак и Сисачко-мославачка жупанија. Из Србије пројекат ИТ65+ представио је Мирко Марковић, саветник за посебне прпојекте и програме БГБ, под интигрантним насловом И БАКЕ И ДЕКЕ ТО РАДЕ. У његовом излагању посебно су наглашени значај уклањања ИТ инклузије ове категорије корисника и сарадња са НВО ИАН у ИТ повезивању најстаријиј и најмлађих корисника библиотечких услуга у заједничком такмичењу. Ову тему и пројекат су колеге из Хрватске прихватили на нескривеним симпатијама и одобравањем...


20.09.2011.БЕОГРАД VIDI У библиотеци-галерији „Бранко Миљковић“, огранку библиотеке „Вук Караџић“ на Звездари, 20. септембра отворена је изложба илустрација две младе београдске уметнице, Мине Симић и Јане Адамовић, БЕОГРАДЕ, ДОБАР ДУШКО, инспирисаних афоризмима Душка Радовића. Изложба ће бити отворена до 29. октобра. У оквиру ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ младе уметнице ће у истом простору од 3. до 7. октобра одржати уметничке радионице за децу Звездаре – И ЈА САМ ИЛУСТРАТОР.

16.09.2011.НИШ VIDI У петак, 16. септембра 2011. године, читаоница Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу била је мала за све који су желели да присуствују промоцији романа Данијеле Кнез „Океан у оку“. О роману су говорили: Иван Стаменковић, др филолошких наука, Милица Вучковић, уредница књижевног клуба СКЦ-а и Данијела Кнез, ауторка. У музичком делу вечери наступили су Невена Ристић, солиста и Милан Мутаовић, гитара. Да је роман стваран да носи моћну поруку наде, одгонетне религијски смисао човечанства и натера вас на буђење личне духовности и морала потврдило је и ово вече.


15.09.2011.БИЈЕЉИНА VIDI У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана je књига "Словенска митологија", аутора Ненада Гајића, посвећена древним обичајима старих Словена који су се задржали до данас, а веома често се не зна шта заправо представљају...


13.09.2011.КРАЉЕВО VIDI У Народној библиотеци Стефан Првовенчани, у сарадњи с Народном банком Србије, одржана прва интерактивна радионица Управљање личним финансијама. Ове радионице одржавају се још само у Београду и Новом Саду. Банкарски стручњаци Исидора Орловић и Велибор Видић говорили су о управљању личним финансијама, односно начинима како што економичније користити кућни буџет. Тридесетак полазника ове радионице највише је занимало како у свакодневном животу избећи непотребна трошења новца. - Никако не идите у куповину гладни и без списка јер се тада троши најмање 10 одсто више, уместо обичних, користите тзв. штедљиве сијалице, купујте породичне пакете у мобилној телефонији, набављајте уређаје А квалитета јер су они штедљивији... неки су од савета банкара. Краљевачка библиотеке ће и у наредном периоду, у сарадњи с Народном банком Србије, одржавати ове радионице, а заинтересовани се могу пријавити лично телефоном 321-377 или мејлом biblioteka@tron.rs.


13.09.2011.БЕОГРАД - ВРАЧАР VIDI
БИБЛИОТЕКАРСКО ПИТАЊЕ
ОД 12.СЕПТЕМБРА:
- ДА ЛИ ЈЕ НАШ 11.СЕПТЕМБАР
ТРАЈАО 4 ГОДИНЕ ?


12.09.2011.Београд VIDI „SAMURAI CYBERPUNK“ Ревија јапанских сајберпанк филмова уз уводна предавања Сајберпанк је карактеристичан за `80-е године двадесетог века, али многи аспекти овог жанра могу се употребити и данас. Неке од основних тема сајберпанка су негативни утицај технологије на човечанство, фузија човека и машине, контрола великих корпорација над друштвом, фокусираност приче на подземље и свеприсутан приступ информацијама.


02.09.2011.Краљево VIDI У поводу двадесетогодишњице Жичког духовног сабора - Преображење - Народна библиотека - Стефан Првовенчани објавила је, књигу беседа добитника песничке награде Жичка хрисовуља. Уобичајено је да, након уручења признања, добитник изговори пригодну беседу, а први је то урадио академик Миодраг Павловић, 1994. године, иначе, трећи по реду жички лауреат. Претходна двојица, Добрица Ерић и Милутин Петровић, нису имала ово пригодно слово јер је овај обичај уведен тек на Трећем жичком духовном сабору.


26.08.2011.ЧАЧАК VIDI Завршном изложбом и премијером представе „Бакин рођендан“ 25. августа 2011. године , успешно је завршено још једно лето у чачанској Библиотеци. Кроз седам тематски различитих креативних радионица „прошло“ око 100 основаца, а њихови радови најбоље говоре колико су били инспирисани и маштовити. Најмлађи су креирали честитке, осликавали bookmarker-e, осмишљавали занимљиве маске и лутке, а камење су претварали у чаробне магнетиће...

25.08.2011.ПРИЈЕПОЉЕ VIDI Матична библиотека "Вук Караџић" од ове године је богатија за преко 1600 вредних наслова из приватне колекције књига примаријуса др Миломира Поповића из Београда. Тематски додатак "Библиофил" посвећен овој библиотеци наћи ће се на киосцима уз нови број листа "Полимље" који излази у петак 26.августа 2011.Приватна библиотека др Поповића представља веома богату и пажљиво бирану колекцију књига која броји преко 3000 наслова, из области науке и уметности, а нарочито медицине, философије, психологије, књижевности и филологије али и из економије, права, историје, природних наука...


20.08.2011.ВАЉЕВО VIDI Током летњег распуста, у Библиотеци је организован циклус радионица под називом "Весела среда у Библиотеци". Сваке среде, малишани су се дружили и забављали. Кроз игру су учили и стварали на задате теме. Циклус је обухватио следеће радионице: "Фотке лета", "Та дивна, ружна створења", "На слово, на слово" и "Занимљива географија: шта, где и како у Америци, Европи, Азији..."

11.08.2011.НИШ VIDI После Парка Светог Саве акција БИБЛИОТЕКЕ СТЕВАН СРЕМАЦ - Шарена полица, је реализована на новој локацији, у оквиру обележавања “Дана младих” у Нишу. У Парку Чаир у четвртак, 11. августа, од 16 до 20.30 часова, четрдесет и пет љубитеља читања је разменило књиге и преузело своје купоне за чланарину са попустом. Акција - Шарена полица је опет изазвала велико интересовање и показала да Нишлије воле да читају.

05.08.2011.ЈАГОДИНА VIDI Нaрoднa библиoтeкa кoристи свaку прилику да прeпoзнa интeрeсoвaња, пoтрeбe и жeљe дeцe чланова библиотеке. И ове године ће им ићи им у сусрeт прoгрaмом MЛAДИ ЗA MЛAДE нa рaзличитим сaдржajимa и у рaзним oблaстимa. Нajвeћe интeрeсoвaњe oвe гoдинe су изaзвaлe слeдeћe рaдиoницe: OРИГAMИ-вeштинa oбликoвaњa пaпирa ЧУДEСНИ ДИНOСAУРУСИ-видeo прeзeнтaциja и квиз знaњa EНГЛEСKИ KРOЗ ЗAБAВУ ЗAГOНETНE ПРИЧE-зaснoвaнe нa књигaмa Урoшa Пeтрoвићa Oвo je и пoзив зa свe зaинтeрeсoвaнe дa нaм сe придружe и увeћajу брoj зaљубљeникa у читaњe.


21.07.2011.НИШ VIDI У четвртак, 21. јула, у Народној библиотеци "Стеван Сремац" представљен је други број часописа за библиотекарство, информатику и културу БИБЛИОЗОНА. О часопису су говорили сарадница часописа и председница Друства Данте Алигијери Ниш Славица Митић Паолило, Маја Новаковић и чланови редакције Марија Чупић, Мирослав Алексић, Љубиша Николић и Емилија Радмиловић, по чијем пројекту је и реализован часопис. Часопис БИБЛИОЗОНА издаје Народна библиотека "Стеван Сремац" Ниш.


15.07.2011.БОР - Народна библиотека Бор расписује Конкурс за необјављену кратку причу писану на српском језику. Конкурс траје од 15. јула до 1. октобра 2011. године. Жири ће одлуку о најбољим причама саопштити 17.октобра 2011.године. Чланови жирија за 2011. годину биће: Владимир Арсенић (Зрењанин), председник жирија Виолета Стојменовић (Бор), Горан Миленковић (Бор). Кратку причу до једне странице куцаног текста пошаљите као прилог (attachment) на адресу: kratkapricabor@gmail.com. Потребно је причу потписати шифром. Награде:Прва награда, 20000 динара-Друга награда, 15000 динара-Трећа награда, 10000 динара. Најбољих десет кратких прича по избору жирија биће штампане у часопису Бележница. Информације Народна библиотека Бор Моше Пијаде 19 Бор тел. 030458120 - електронска пошта -korsicki@gmail.com


01.07.2011.СОПОТ VIDI ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА Манифестација "Дани Милована Видаковића" у организацији Библиотеке града Београда,Одељења Библиотеке "Милован Видаковић", ГО Сопот и Црквене општине Неменикуће ове године одржаће се по шеснаести пут.ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ кликом на слику.


28.06.2011.УЖИЦЕ VIDI "Електронски приступ Заштитнику грађана" - реализација пројекта, у који су укључени Библиотекарско друштво Србије и Народна библиотека Ужице, почиње од уторка 28. јуна. Библиотекари Драгана Ристановић и Илија Смиљанић омогућиће свим заинтересованим "електронски приступ Заштитнику грађана" уторком и четвртком од 11 до 13 сати.


27.06.2011.ВАЉЕВО ВИДИ Сусретом са Видом Огњеновић и представљањем њеног романа „Посматрачи птица“ (Архипелаг, 2010) у Матичној библиотеци „Љуба Ненадовић“ отворена је јубиларна 25. сезона „Дворишта“. О најновијем роману говорио је књижевни критичар Гојко Божовић. Овогодишњи циклус књижевних вечери „Дворишта“ биће прожет и серијалом „Једни о другима“, тако следе промоције збирке поезије Ваљевца Драгана Павловића „Господар живе“ у издању Матичне библиотеке. представљање књижевника и новинара Косте Димитријевића (1933) са делом „Необичне судбине – животни фрагменти“ у којем износи сећања на познате уметнике које је познавао, попут Андрића, Црњанског, Исидоре Секулић, Оље Ивањицки, Дерока и других. У јулу ће у „Дворишту“ гостовати Видосав Стевановић, Владимир Пиштало, Душан Недељковић и Марија Шкорнички.


18.06.2011.БЕОГРАД ВИДИ У суботу 18. јуна у библиотеци "Ђoрђе Јовановић" одељењу БГБ, је одржано несвакидашње такмичење за баке, деке и њихових унука. Организатор је била локална невладина организација ИАН Међународна мрежа помоћи из Београда. Парови које су чинили бака или дека старији од 55 година са унуком млађим/млађом од 13 година надметали су се у сналажењу на Интернету и у раду на рачунару. Парови који су се претходно прошли квалификације, имали су задатак да што брже и што тачније одговоре на различита занимљива питања у онлајн квизу користећи при томе Интернет за тражење информација. Такмичари су показали да унуке и унуци могу одиграти важну улогу у премошћавању дигиталног јаза између генерација подучавајући своје баке и деке у коришћењу рачунара и Интернета. Победницима су следовале награде: лаптоп рачунар, деск топ рачунар и квалитетна веб камера.


11.06.2011.РУМА ВИДИ - Скупштина библиотекара Срема у Руми - Градска библиотека Атанасије Стојковић биће домаћин овогодишњој Скупштини библиотекара Срема. Скупштина библиотекара Срема одржаће се 10. јуна 2011. у Културном центру у Руми. Скупштина библиотекара Срема је највиши орган Подружнице библиотекара Срема која ради у саставу Библиотекарског друштва Србије, а част да буде домаћин овогодишњој редовној скупштини подружнице припала је Градској библиотеци Атанасије Стојковић. Детаљи кликом на слику.


01.06.2011.САЈБЕР ТИМОВИ СНОВА ВИДИ ЗА СВЕ БИБЛИОТЕКЕ И ЊИХОВЕ БАКЕ И ДЕКЕ - Позивамо баке деке и њихове унуке да заједно учествују у јединственом ИТ такмичењу. Пар може да чине бака или дека са својом унуком или својим унуком млађим од 13 година. Пријављивање парова траје до 10. јуна путем имејла е-маил edu@ian.org.rs или телефоном 011 / 7617 197. Желимо да и на овај начин подигнемо свест јавности као и породица о потреби за дигиталним укључивањем старијих и да покажемо да унуке и унуци могу одиграти кључну улогу у овом процесу подучавајући своје баке и деке у коришћењу рачунара и Интернета. Парови бака/дека + унук/унука ће се такмичити међу собом у што бржем и што тачнијем попуњавању онлајн теста у ком ће имати задатак да одговоре на низ питања користећи Интернет за тражење информација. Најбоље очекују вредне награде!
Прва награда лаптоп !
За све додатне информације молим вас обратите се Гордани Станков Стојиловић, е-mail edu@ian.org.rs , ИАН-Међународна мрежа помоћи, Адмирала Гепрата 10, Београд, 011 7617 197


30.05.2011.ИНЂИЈА ДЕТАЉИ Нове аудио књиге у фонду Библиотеке - Звучна књига је пројекат који обухвата израду и дистрибуцију аудио-књига у ЦД формату који је Гласник покренуо 2010, идући у корак са савременим токовима издавачке продукције.Почетак тог пројекта обележило је објављивање књиге Чујте Срби! Арчибалда Рајса, а потом су се појавили и Изабрани текстови Иве Андрића, Моје успомене Живојина Мишића, које је већ налазе на полицама Библиотеке. Библиотека је у свој фонд уврстила нове књиге у овом формату. Детаљније кликом на слику.


28.05.2011.ЛАЗАРЕВАЦ ВИДИ -Дипломирани психолог и психотерапеут Светлана Живковић-Симић одржала је 26. маја у читаоници Библиотеке уводно предавање на тему „Мој пут до успеха“. Говорила је о техникама којима се могу постићи врхунских резултати у животу и помоћу којих они који их користе могу истрајати до остваривања својих зацртаних циљева. Заинтересовани су на овом сусрету у Библиотеци могли да се ближе упознају са сврхом семинара, али им нису откривене саме технике постизања циља; објашњено је како функционише људска свест у односу на подсвест и зашто у ствари људи стају на пола пута до остварења својих циљева.


25.05.2011.НОВИ САД ДЕТАЉИ АГЕНЦИЈА ВАСАНТА уз подршку Друштва библиотекара Србије организовала је 25, 26, и 27. маја 2011. у Новом Саду прво саветовање у области културног туризма и библиотекарства.На скупу су учествовали библиотекари из: Херцег новог, Винковаца, Бијељине, Бања луке, Београда ( Сопот, Барајево, Гроцка, Земун...), Новог сада, Шапца, Ниша, Краљева, Бајине баште, Старе пазове, Оџака, Врбаса, Бачке паланке, Апатина... Предавачи: проф.др. Жељко Вучковић, Јасмина Нинков, Мирко Марковић, Невенка Митровић... Обрађене теме су обухватиле основне постулате ове теме у односу на библиотечку делатност, ресурсе и потенцијале за практичну примену. Теориска питања су разматана и са искуствене и применљиве стране што је резултирало изузено атрактивним радионицама и трензима на адекватним локацијама. После извршене еваулације усвојени су и Закључци скупа, које можете преузети у наставку, кликом на слику.


20.05.2011.ЧАЧАК ДЕТАЉИ Гост 48. Дисових свечаности у четвртак, 19. маја 2011. године, био је др Манфред Јенихен, слависта, србиста и преводилац из Берлина, и осведочени пријатељ српског народа и културе. Професор Манфред Јенихен је задужио српску културу бројним преводима, чланцима и публикацијама из српске књижевне прошлости од Доситеја до данашњих дана а један од последњих великих подухвата је антологија српске поезије двадесетог века објављена на немачком језику под називом „Песма од које се отварају брда“. У антологији је заступљено 80 српских песника, од Лазе Костића и Шантића до Драгана Јовановића Данилова и Ане Ристовић, превдено је око 700 песама на немачки језик...Српско немачке културне везе изазвале су велико интересовање чачанске публике која се у великом броју окупила у Уметничкој галерији која носи име значајне српске сликаркие Надежде Петровић, која се школовала у Минхену почетком двадесетог века.


14.05.2011.ВРУЈЦИ - ЛАЗАРЕВАЦ ДЕТАЉИ Библиотека "Димитрије Туцовић" из Лазаревца организује 16, 17. и 18. јуна у хотелу "Врујци" у бањи Врујци стручни скуп "Библиотекар – струка и професија: "Библиотеке 21. века". Предавача (увод у тему) ће бити 4, а сви учесници излажу у оквиру теме на округлом столу. Радна група на крају сумира закључке и прослеђује исте. Трећег дана скупа, у суботу 18. јуна, планира се обилазак нове библиотеке у Лазаревцу, излет и ручак у етно-селу "Бабина река".
Цена учешћа на скупу је 12.480 динара. Уколико библиотека пријави једног учесника плаћа пуну цену, а за сваког следећег трошкови се умањују за 5%, тј. за два пријављена цена је 23.700, за три 35.500 динара. Доплата за једнокреветну собу је 700 динара дневно. Пријаве слати најкасније до 25. маја на адресу:
Библиотека "Димитрије Туцовић", Хиландарска 2, 11550 Лазаревац, на телефон 011 8122 997 или на
biblioteka.lazarevac@gmail.com


13.05.2011.НИШ ДЕТАЉИ Народна библиотека Стеван Сремац је 13. маја прославила свој дан и 132. годину постојања. Добродошлицу гостима, представницима републичке и градске власти, директорима јавних предузећа и институција, колегама, писцима и читаоцима пожелео је директор Небојша Васић. Подсетио је да су јавне библиотеке културни, образовни и информациони центри и указао је да упркос видном и значајном унапређењу рада, ограничени просторни услови онемогућују интезивнији развој Библиотеке. Честитке градоначелника и у своје име, запосленима у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, упутио је др Радивој Коцић. Тестамент епископа нишког Јеронима, који је својим завештањем поставио темељ данашње Библиотеке, прочитао је Миодраг Младеновић. На свечаности су подељене почасне чланске карте пријатељима Библиотеке.


09.05.2011.СРЕМСКА МИТРОВИЦА ДЕТАЉИ АКЦИЈА Библиотека Глигорије Возаревић у Сремској Митровици организује јединствену Акцију - МЕЊАМ 2 КЊИГЕ ЗА ЧЛАНСКУ КАРТУ. Ако желите да искористите ову изузетну прилику, молимо Вас да књиге које одаберете за замену буду актуелне и добро очуване , управо онакве какве бисте Ви желели да позајмите из библиотеке. Акција важи у свим огранцима библиотеке.


09.05.2011.КРАЉЕВО ДЕТАЉИ Његова екселенција Тошио Цунозаки, амбасадор Јапана у Београду,био је крајем минуле недеље гост Народне библиотеке Стефан Првовенчани. Господин Цунозаки је најпре обишао библиотеку, а затим био домаћин програму - С децом на пут око света – Јапан. Присутним малишанима из Основне школе Живан Маричић из Жиче, Цунозаки је причао о њиховим вршњацима из Јапана и традиционалним дечјим играма из Земље излазећег сунца, показавши им неке од њих. На ту тему приказан је и кратки филм.


28.04.2011.ЧАЧАК ДЕТАЉИ У оквиру 48. Дисовог пролећа Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ приредили су вече Владана Матијевића, завичајног аутора и добитника награда „Меша Селимовић“ и „Борислав Станковић“ за роман „Врло мало светлости“ (2010, издавач „Агора“, Зрењанин). О роману и књижевном стваралаштву Владана Матијевића надахнуто су говорили Ненад Шапоња, уредник издавачке куће „Агора“, и Данијела Ковачевић – Микић, педагошки саветник за српски језик Школске управе Чачак, док је бројној окупљеној публици говорио и одломке из свог последњег романа читао Владан Матијевић. Књижевно вече је водила библиотекарка Маријана Лазић.


21.04.2011.БЕОГРАД - ЧУКАРИЦА НОВО Обележавајући Светски дан књиге, а на велику радост свих љубитеља књиге, Библиотека града Београда је 21. априла свечано отворила реновирану библиотеку "Ђура Јакшић" у улици Српских владара 6 у насељу Железник.

21.04.2011.КРАЉЕВО КЊИГОМАТ Књигомат за Светски дан књиге - Народна библиотека Стефан Првовенчани бројним програмима обележила је Светски дан књиге и завршетак радова на санацији. Највеће интересовање бројних новинарских екипа изазвало је отварање "књигомата", стилизованог ормана с књигама који је постављен на платоу испред зграде библиотеке у Улици цара Лазара. Краљевчани ће одавде моћи да узимајују књиге без обавезе да их врате, а библиотекари су их замолили да овде доносе вишкове из својих кућних библиотека.


12.04.2011.ЧАЈЕТИНА UPRAVNI ODBOR -У уторак, 12. априла у Библиотеци је промовисана књига поезије Рада Вучићевића " Сусретања". Библиотекар Драгољуб Новаковић присутне је упознао са радом и делом Рада Вучићевића, истакавши да је објавио 25 књига из различитих области и да је Раде Вучићевић награђиван значајним књижевним и филмским наградама , како код нас, тако и у иностранству. Причајући и певајући о љубави према жени, земљи, дому, увлачи нас у свет митова, мистике, страсти, ратова, страдања. Сусретања нису само са вољеним бићем и стварима, већ се песник сусреће и сам са собом, певајући о њој, тој страсној великој љубави он се преиспитује, решава и закључује непобитност трајања.


06.04.2011.БЕОГРАД управни одбор У жижи интересовања штампе овог дана било се сећање на прво уништавање Нациoналне библиотеке 1941. године. Уз стара оправдања, доминирао је нови стајлинг првог човека ове куће који је возбуждено примио „поклон“ универзитетске библиотеке Албертина – 796 српских књига које су Немци после окупације 1941. године однели у Аустрију и Немачку. Несвакидашњи поступак: прво украдеш некоме књигу, а онда му после поклониш. и то на дан када је ова установа 1941. године страдала од немачких бомбардера. Из медијских извештаја ко је хтео могао је да се увери да и сада, баш као и пре 70 година, Библиотека не ради.


01.04.2011.БЕОГРАД. ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ - НИЈЕ ВИШЕ ПРВИ, него - ШЕСТИ АПРИЛИ-ЛИ-ЛИ !!!


31.03.2011.КРАЉЕВО ВИДИ Велики број Краљевчана присуствовао је 31.03.2011. програму посвећеном проф. др Михаилу Ђурићу, једном од најистакнутијих српских филозофа и правних експерата, члану САНУ и Европске академије наука и уметности у Салцбургу. О овом интелектуалцу, прогоњеном од стране режима Јосипа Броза Тита осамдесетих година прошлог века, говорили су академик проф. др Данило Баста и проф. др Јовица Тркуља са београдског Правног факултета. Уважени професори, поштоваоци дела и лични пријатељи Михаила Ђурића, сложили су се да се ради о јединственом чувару достојанства и интегритета филозофије.


24.03.2011.БЕОГРАД ВИДИ - 77. годишња конференција Међународне федерације библиотечких асоцијација /IFLA WLIC/ биће одржана од 13. до 18. августа 2011. године у Сан Хуану у Порторику. Недавно су завршени конкурси за пријем радова који ће бити представљени на овој престижној конференцији, а коначан програм ће се ускоро наћи на вебсајту IFLA конференције. Библиотека града Београда с поносом објављује да ће имати част и задовољство да представи свој рад у три сесије:1.Секција за теорију и истраживање, статистике и евалуацију -65+: укључивање недосегнутих корисника - прича о успеху!
2.Секција за младе професионалце у библиотекарству - Рафтинг у библиотеци – навигација развоја нових алата и сервиса у библиотеци
3.Постер презентација - 65+: укључивање недосегнутих корисника-прича о успеху!


21.03.2011.НОВИ САД ВИДИ БИБЛИОТЕКЕ У КОНТЕКСТУ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА - Агенција «VASANTA» организује прво саветовање у области културног туризма и библиотекарства. Термин је 25, 26, и 27. мај 2011. Одржаће се у Новом Саду, али и на падинама Фрушке горе.Смештај учесника је у хотелу Аурора - на самој обали Дунава, са погледом на Петроварадинску тврђаву.
25.мaj - Регистрација учесника и амбијентални рад на Петроварадинској твђави уз обилазак одабраних атељеа уметника. Вечера добродишлице у чарди.
26.мај - пре подне за Уводна предавања Библиотеке у контексту културног туризма у конференцијској сали хотела,
- после подне радионице и практичне вежбе - Фрушка гора, Ириг, Сремски Карловци...поезија...вино...музика...
27.мај - еваулација и утврђивање закључака и уз сертификате чаша доброг фрушкогорског бермета.
Пријаву можете извршити до 15. априла телефоном: +381 21 55 77 45 или +381 63 871 31 37, или електронском поштом- vasanta.ns@gmail.com


01.02.2011.ВАЉЕВО VIDI Промоцијом романа "Оно што одувек желиш" овогодишња добитница НИН-ове награде, Гордана Ћирјанић, отворила је нову сезону програмске серије Књижевни лауреати, коју заједно организују Ваљевска гимназија и Матична библиотека Љубомир Ненадовић. Књижевни критичар, Милета Аћимовић Ивков, о НИН-овом лауреату рекао је следеће: - Главни јунак романа, Слободан, сличан је свима нама и јунак је нашег времена. У времену у коме су слободе угрожене стављањем завесе, посредник је ТВ екран и тај лик обречен је животно, егзистенцијално и психоемоционално. Гордана Ћирјанић приповеда о чињеницама, које представљају савремен живот и о личности, разбољене животом. Сводећи рачуне, јунак себе доживљава као губитника и, управо због тога, гледа телеизију. Ово је роман који у себи садржи туробне, тамне тонове. Намерно сам изабрала тежи пут, јер ја стварам за интелигентног читаоца и сматрам да је тема романа универзална - истакла је добитница НИН-ове награде за 2010. годину.


20.01.2011.ПОЖЕГА ВИДИ - Програм за подстицање читања - Почело је друго полугодиште ове школске године и право је време да ђацима првацима, који су савладали вештину читања, понудимо програм специјално припремљен за њих. У Народној библиотеци у Пожеги припремили смо програм под називом (:I:)БиБлиоБуБаМаРа(:I:). Сви ђаци прваци из нашег града (200) имаће прилику да поред уобичајене, у библиотеци добију и „Библиобубамара“ чланску карту на којој је предвиђено место за шест налепница. На Дечјем одељењу је постављена посебна полица са одабраним насловима, прилагођеним почетницима у читању. Деца бирају књиге у којима се налази папирић са питањима и загонеткама везаним за тај наслов. Када враћају књигу, за исправно попуњена питања о прочитаној књизи добијају налепницу. Када сакупе шест налепница стичу право да учествују у квизу који ћемо организовати крајем маја. Више кликом на слику...


15.01.2011.ПРИЈЕПОЉЕ ВИДИ Нови број "Журналца", малих новина за децу и родитеље, може се набавити на киосцима уз лист Полимље. За "Журналац" пишу полазници Мале школе новинарства и Школе креативног писања "Чипикрими" које се као део програма “Библиотека за креативно одрастање“ реализују под покровитељством Министарства за културу Републике Србије. Мала школа новинарства “ЖУР ЗА ЖУРНАЛЦЕ” намењена је ученицима виших разреда основних школа и средњошколцима. У оквиру радионица полазници ће имати прилику да се упознају са медијима, развију културу праћења медија. Као резултат рада Школе излазе и мале новине “Журналац” чији други број можете преузети кликом на слику...


15.01.2011.KOВАЧИЦА ВИДИ Поносна библиотека у Ковачици, с разлогом је честитала свим учесницима завршених зимских креативних радионица, који су показали храброст, истрајност , пожртвовање и успешно дипломирали у сезони зима 2011, стекавши звање млади радионичар. Свежим дипломцима који су сада оспособљени за креативно провођење слободног времена, дружење и оптимизам желимо пуно среће у инвентивности, као и у даљем усавршавању своје знатижеље...


21.12.2010.ИНЂИЈА ВИДИ Крајем прошле године IFLA – Секција библиотека за децу и младе започела је пројекат под називом Сестре библиотеке(Sister Libraries) у циљу подстицања стручне размене и солидарности. Кроз овај пројекат библиотеке из различитих земаља (има их неколико десетина) могу да директно сарађују. Библиотека из Инђије је преузели иницијативу и послала захтеве двема библиотекама: Kvinnherad(Норвешка) и Брашов (Румунија). Колеге из обе библиотеке су се љубазно одазвале и прихватиле наш захтев, те је Ишија добила две сестре библиотеке и отворили пут ка сарадњи.. Са Библиотеком у Брашову започет је заједнички подухват у коме ће учествовати малишани окупљени у дечјој радионици - Хајде да сањамо заједно – књига пријатељств), као и деца из Румуније која ће радити у својој библиотеци...Детаљи кликом на слику.


10.12.2010.БЕОГРАД ВИДИ У петак, 10.децембра одржан је ФОРУМ ЗОНЕ МЛАДИХ, пројекта који са БГБ библиотеком Ђорђе Јовановић, реализује Иницијатива за демократску транзицију из Београда. Ово је један од пројеката који афирмишу циљеве Националне стратегије за младе. Циљ пројекта је подизање нивоа активизма младих кроз успостављање нових начина сарадње цивилног и јавног сектора и специфичног ангажмана самих младих кроз повећање партиципације у осмишљавању и креирању простора у коме ће проводити слободно време. Форум је сагледао до сада урађено и назначио шта даље чинити.


01.56 САТИ - 03.11.2010.КРАЉЕВО - СНИМАК ЗЕМЉОТРЕСА У ЧИТАОНИЦИ ПЕРИОДИКЕ - КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ ЗА ВИДЕО ЗАПИС28.10.2010.МАРИБОР NEZNANI JUNAK Сретен Угричић, дугогодишњи упревник НБС у дугогодишњој ренконструкцији, је крајем октобра гостовао у Марибору, у Градској већници, где је промовисао свој роман „Незнаном јунаку“. Одзив публике и новинара био је изузетан, дочекали су га као свог, интервјуи су се низали, а публика је активно учествовала у разговору с њим. Организатори промоције снимили су и документарни филм о књижевној вечери. Очекује се да ће се популарност овог дела и бар њеног њеног сочинитеља ускоро са великим успехом пренети и у Хрватску и Федерацијски део Босне и Херцеговине.


АКТУЕЛНО; ОТВОРЕНО ДРУШТВО - ЗАТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА
ПОСЛЕ ДУЖЕ ВРЕМЕНА СРПСКА ШТАМПА СЕ ОКРЕНУЛА СТАЊУ У БИБЛИОТЕЧКОМ ЗДАЊУ НА СВЕТОСАВСКОМ ПЛАТОУ И ОНИМА КОЈИ БИ ТРЕБАЛО ДА ОДГОВАРАЈУ ЗА ЊЕН ОВАКАВ РАД. О ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ НЕКА КАЖЕ ПОВРШНИ ИЗБОР ИЗ ЕЛЕКТРОНСКИХ ЗАПИСА...
DETALjNIJE


"...Колико су пута до сада свечано отварани реновирани кафе и књижара (уз присуство којих државних секретара или министара културе) у нереновираној библиотеци?..."
DETALjNIJE


"...У било којој земљи на свету није могуће да будете антипатриота и да будете на челу неке од државних институција. Осим у Србији где је управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић ..."

DETALjNIJE


"...Навршава се трећа година од како је Народна библиотека Србије (НБС) прекинула да обавља своју основну делатност ..."
DETALjNIJE


"Народна библиотека Србије је институција која уз подршку Фонда за отворено друштво..."
DETALjNIJE


"Одстрањивањем Његоша и Маловића из корпуса српске књижевности НБС чини једну врсту културног геноцида..."
DETALjNIJE


"... на сајту НБС-а и дан данас може прочитати како је наша библиотека у очима најпопуларнијег претраживача Интернета прешишала неке од „најутицајнијих светских институција, компанија и личности” међу којима су и „НАТО, Европска унија… Majkrosoft... CitiBank, Краљица Енглеске, Мадона, Мајкл Џексон, Ватикан, Кремљ…"


20.01.2012 - 06.04.2014.БЕОГРАД
VIDI БИБЛИОТЕКАРСКИ TWEETS.
ДА ЛИ ГА ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ?
ИМА И ЛИК, И ДЕЛО !
И ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО (за један број мање, да би деловао већи)!


02.04.2010. ПОЖЕГА- DETALjNIJE - Народна библиотека Пожега обележава Међународни дан дечје књиге програмом "Пожега чита". Тог дана малишани су имали прилике да виде - ПИСЦИ ВАМ ЧИТАЈУ – дружење са писцима Бранком Стевановићем, Игором Коларовим, Петром Матовићем и Боривојем Адашевићем. ИЗЛОЖБУ И ИЗРАДУ ПОСТЕРА – као инспирација за израду постера који популаришу читање и књиге (техника по избору) приредићемо изложбу постера Међународног центра за књиге за младе (IBBY).- FACEBOOK УЖИВО – BOOK/FACE – дружење уживо уз размену поклона изненађења (књиге, ЦД-ови), порука и лепих речи.


08.03.2010.БЕОГРАД - DETALjNIJE - Од 8.марта 2010. године Библиотека града Београда отворила је врата реновиране ЧИТАОНИЦЕ ЗА ТИХИ РАД и КЊИЖЕВНУ ПЕРИОДИКУ у Библиотеци "Ђорђе Јовановић" - Стари град, Змај Јовина 1. После адаптације читаоница у Кнез Михаиловој 56 и опремања најсавременије Електронске читаонице Библиотеке "Ђорђе Јовановић" у приземљу Змај Јовине 1,, ово је логични наставак модернизације пословања у свим сегменатима библиотечке делатности Тиме ублажен и евидентан недостатак квалитетног читаоничког простора у граду, Библиотека града Београда учинила је важан корак . ЧИТАОНИЦА ЗА ТИХИ РАД и КЊИЖЕВНУ ПЕРИОДИКУ у овом часу има 16 радних места. Адаптација је изведена по стандардима за коришћење књижне и часописне грађе. Читаоница на првом спрату Змај Јовине 1. ће радити сваког радног дана од 08 до 20 сати, а од 10 - до 17 сати ће бити доступна реферална грађа и књижевна периодика, по чијем фонду је библиотека Ђорђе Јовановић препознатљива у културној јавности.


26.02.2010.- ПОЖЕГА - Стручни скуп - Рад са децом и младима у народним и школским библиотекама, добри примери из праксе - који је успешно организовала библиотека Пожега са подружницаом Златиборског округа Библиотекарског друштва Србије у потпуности је оправдао очекивања. Уз размену искустава на њему су покренуте и нове иницијативе за оваква и слична окупљања и заједничке наступе. Тако је и настала ова фотографија, коју у пуном формату можете видети кликом на њу. DETALjNIJE


29.05.2009.- ЦРЕПАЈА - КОВАЧИЦА DETALjNIJE - Студенткиња Факултета музичке уметности у Београду Ана Марија Франц је у петак 29. маја у великој сали Месне заједнице Црепаја одржала солистички концерт на харфи. На програму су била дела Баха, Хендла, Жилома Конезона, Марсела Гранђанија, Алберта Забела, и др. Досадашње бројне награде и одушевљење публике у Црепаји говоре да је пред младом уметницом блистава каријера. Библиотека се захваљује свима који су пружили подршку у организацији концерта.


ПРВИ ПОЗИВ
DETALjNIJE У Новој години, на новој локацији ново окупљање око нових библиотечких тенденција у Европи, мастер клас РОБА ДЕЈВИСА (Енглеска).Тродневни семинар који ће учесницима приближити значај дигитализације постојећих фондова библиотека али и моделима коришћења постојећих дигитиализованих форми у раду са корисницима у реаланом окружењу и са постојећим ресурсима. Све библиотеке могу бити својеврсне Е-ТАЧКЕ у систему глобалне Е - библиотеке , али је неопходно упознати се са принципима како оне делују и како црпе ресурсе у најширем смислу.Детаљније кликом на слику...


20-21.08.2008.- БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД - Професори Јапанског из Европе у Београду DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 21. Међународни научни скуп методике наставе јапанског језика као страног језика одржан је у Београду. Организатори су Удружење наставника јапанског језика као страног (Токио) и БГБ - Бибиотека Ђорђе Јовановић. Учествовало је 40 учесника из Јапана, из Немачке, Француске, Италије, Мађарске и Словеније. Међу учесницима је велики број угледних лингвиста и методичара наставе јапанског језика, као што су др Масајо Кашивазаки, др Тошико Ишида, др Јуићи Сунагаwа и др Јурико Сунагава, др Андреј Бекеш и низ других. Теме су разноврсне (лингвистика, књижевност, психологија,комуникологија), а излагање је на јапанском језику. Овогодишњи координиратор Скупа је група наставника и сарадника са Јапанологије Филолошког факултета у Београду. Детаљније кликом на слику.

15.08.2008.- ПРИЈЕПОЉЕ - Завршена реконструкција и опремање Завичајног одељења пријепољске Библиотеке DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU После вишедеценијског рада у привременим и неадекватним просторима завршена је адаптација, опремање и уређење фонда Завичајног одељења пријепољске Библиотеке. Како се грађа из Завичајног одељења не позајмљује изван просторија Библиотеке корисницима је омогућено коришћење, скенирање, штампање и фотокопирање грађе у оквиру Завичајног одељења које располаже са 4 читачка места.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU
04.04.2008. ЉИГ - ДИВЧИБАРЕ - ВЕЛИКИ УСПЕХ 8.СЕМИНАРА МРЕЖЕ - 8.Семинар мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА окупио је 68 библиотекара из региона (Србија, Црна гора, БиХ РС, Хрватска и Словенија) и током рада показао колико су оваква окупљања и рад неопходни у нашој библиотечкој пракси. Детаљније кликом на слику.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 17.03.2008. - ЉУБОВИЈА - КРИВА ЈЕ ДРИНА - Нови број магазина доноси репортажу новинара Милојка Ивановића о обележавању стогодишњице смрти Милована Глишића, чији је организатор била Библиотека у Љубовији која носи име овог знаменитог књижевника. Милован Глишић је умро у Дубровнику где је и сахрањен. - Гробље је дивно уређено и сваки споменик је уникатан. Од пароха Славка Љ. Зорице сам чуо да неко с времена на време посети Глишићев гроб, мало га уреди и остави свеже цвеће-рекао је Бранко Тријић који је приликом недавне посете Дубровнику отишао и на Глишићев гроб.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 03.02.2008.СРЕМСКА МИТРОВИЦА - РАДНА ПРОСЛАВА ДАНА БИБЛИОТЕКЕ. У складу са одлуком руководства библиотеке Глигорије Возаровић да се пригодним слављима обележавају само округле бројке јубилеја библиотеке, овогодишња прослава је протекла у знаку квалитета у обављању основне делатности. Прво је дан пред уручење НИН-ове награде Митровчанима представљена књига Драгана Великића, затим је за 30-так библиотекара из окружења одржано предавање - Маркетиншка пракса у савременој библиотеци и представљена Завичајна периодика. Круну радног дела прославе је чинила најава новог wеб сајта библиотеке који ће по вертикали објединити све активности библиотеке, а по хоризонтали објединити електронску библиотечку понуду Срема.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 24.01.2008. - БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД -Општина Стари град и библиотека Ђорђе Јовановић настављају вишегодишњу сарадњу. Бољи услови рада у библиотеци привукли су нове читаоце и знатно је унапређен квалитрет живота у овом делу Београда. Општина седам година интезивно помаже библиотеку и уређивање дечјег одељења на Студентском тргу 19, које носи име нашег познатог песника Драгана Лукића једна од најважнијих активности у томе. Почетком 2008. године библиотека Драган Лукић добила је 2.300.000 динара за набавку посебних полица и ормара за књиге чиме ће се употпунити прича започета Електронском читаоницом коју је добила од oпштине пре три године и изградњом најсавременијег пулта за издавање књига прилагођеном деци по скандинавском моделу.


DETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU 20.НОВЕМБАР 2007. БЕОГРАД - ДАН ФИЛОСОФИЈЕ -Одељење за друштвене и хуманистичке науке Уједињених нација 2002. године установило је Дан филозофије. Четири године касније, на предлог Краљевине Мароко, а узимајући у обзир невероватан успех три предходна Дана филозофије и препознавање потребе за разменом мисли о савременим питањима, Дан филозофије је постао Светски дан филозофије и придружио се осталим међународним данима на календару Уједињених нација. Уписујући овај Дан у календар годишњих догађаја, UNESCO се нада да ће охрабрити што је могуће више партнера, у што је могуће више земаља, да истовремено организују активности и дискусије о филозофским питањимаПрославом овог Дана у школама, универзитетима и институцијама у више од 80 земаља Дан филозофије се показао као велики успех. Библиотека “Ђорђе Јовановић”се овом изложбом, на духовит начин водећи рачуна о својој главној делатности (промовисање књига и читања), придружује прослави овог Дана.Целу причу прочитајте кликом на слику...


11. сусрет библиотекара РС 05.JУН 2007. ВИШЕГРАД. - На недавно одржаном 11. сусрету библиотекара РС у Вишеграду додијељене су плакете "Ђорђе Пејановић" најбољој библиотеци "Невенка Станисављевић" из Костајнице и најбољем библиотекару РС у овој години Душанки Новаковић, директору Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине. Такође, Признање за доброчинство онима који су омогућили "да књига буде у служби човјека - блиска људима" добили су Друштво библиотекара Србије и СРПСКА БИБЛИОТЕЧКА МРЕЖА www.biblioteke.org.yu. После ПОВЕЉЕ - Библиотекарског друштва Србије из прошле године, ова Плакета је још један показатељ да окупљање српских библиотека за заједнички рад није узалудан посао и да ће професионална, културна и национална свет искрених људи од књиге ускоро још јаче показати шта све може и уме. До тада погледајмо како је било у Вишеграду кликом на слику у десном углу.


ceo tekst 02.ЈУН 2007. ИНТЕРНЕТ - Управо закључено, мајско издање интернет магазина Plastelin.com доноси интегралну верзију интервјуа са Сретеном Угричићем управником Народне библиотеке Србије, објављеног недавно у сплитском недељнику Ферал трибјун. У разговору са Томиславом Марковићем, Угричић говори о (не)одговорности друштва и државе, о политичарима, медијима и уметности, Србији и њеним митовима. Између осталог наш директор Националне библиотеке каже - Без довољно и без функционалних уобразиље и одговорности, Србија једноставно не производи и не размењује, ни ка унутра ни ка споља, довољно смисла. У Хрватској, или у Црној Гори, бар имају море, њима можда смисао ни не треба... Ако желите интегрални текст, предлажемо Вам да отворите интернет страницу http://www.plastelin.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=71&Itemid=89 овог врло интересантног интернет он-лине часописа који окупља младе књижевнике, новинаре, програмере, преводиоце и уметнике ради афирмисања уметности, културе и науке.


fotokamera 24.АПРИЛ 2007. БЕОГРАД - ЉИГ. Градска библиотека Љиг организовала је разговор о књизи Драгослава Марјановића, ЉИГ – ФОТОМОНОГРАФИЈА у сали Коларчеве задужбине на Студентском тргу у Београду. Више од 400 посетилаца оправдало је ову сеобу из Љига у Београд, јер још увек Љиг, градић од око 4.000 житеља, осим хале спортова, нема салу која би могла да прими оволико посетилаца. У мултимедијалном представљању монографије са више од 650 фотографија на 420 страна великолг формата учествовали су: Славица Миливојевић, др Љубомир Протић, Никола Мирковић, мр Милоје Ж. Николић, арх. Бранко Бојовић и аутор.Ово успело представљање најсавременије монографије о једном од најмлађих и најмањих градова у нас, уследило се само неколико дана после стручне верификације његовог првог појављивања у јавности на раду секције завичајних одељана Српске виртуелене мреже библиотека, 19.априла у Љигу.


DETALjNIJE 31.МАРТ 2007 БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД -У библиотеци "Ђорђе Јовановић", у Змај Јовиној 1, на православни празник Лазарева субота, отворена је Сала партнерских општина Старог града. Свечаном чину, поред наших гостију са Кипра, Будимпеште, Скопља, Битоља и Котора присуствовали су и Вида Огњеновић, књижевница и Јован Радуловић, књижевник и директор Библиотеке града, а нешто касније им се придружио и добитник НИН-ове награде, члан ове библиотеке, Светислав Басара. Салу партнерских општина отворила је Мирјана Божидаревић, председник општине Стари град.Опширније кликом на слику...


DETALjNIJE 27.02.2007. ЉИГ-ВИШЕГРАД - МРЕЖА БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА,ИНТЕРНЕТ КЛУБ и Друштво библиотекара РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ упућују: Први позив на 7. СЕМИНАР ПРВЕ ВИРТУЕЛНЕ СРПСКЕ БИБЛИОТЕЧКЕ МРЕЖЕ који ће бити одржан у Љигу и на Рајцу - 17,18,19. Априла 2007.. Овогодишња тема скупа је ДЕЧЈА И ЗАВИЧАЈНА БИБЛИОТЕЧКА ОДЕЉЕЊА У WEB И ЕЛЕКТРОНСКОМ ОКРУЖЕЊУ, а метод ће по први пут код нас бити Мaster сlass Проф. др Гордане Стокић Симончић,професора на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду. Сарадници и учесници: Ранко Рисојевић, Јован Радуловић, Marija Magarinjos Kasal,Јасмина Нинков,Александра Вићентијевић, Предраг Ђукић, мр Снежана Ненезић, Душан Поп Ђурђев, Урош Петровић, Мића Јакшић и Мирко Марковић...Сви детаљи о скупу и услови учешћа кликом на симбол семинара...


DETALjNIJE ЗЛАТИБОР-ЧАЈЕТИНА 01.12.2006. ЗА БИБЛИОТЕКАРЕ ПОПУСТ ДО 50%..ВИЛА СТАКИЋ - добитник златне медаље за квалитет на Новосадском сајму туризма одобрава за све запослене у библиотекама у Србији током месеца децембра попусте до 50% за боравак.Свим гостима виле је омогућен бесплатан лекарски преглед, дневна и недељна штампа, као и коришење спортског бицикла без надокнаде.Смештена је на најлепшем делу Златибора, у самом центру, и непосредној близини скијалишта на Обудојевици. Са виле се пружа поглед на благе падине Златибора. Вила је од стране стручне Комисије за категоризацију оцењена највишом оценом, 1. категоријом, и њени апартмани и собе добили су по 4 звездице.Сви детаљи биће Вам доступни кликом на слику контактом са нашом колегиницом Мирјаном на телефоне 064 166 87 11 и 064 278 24 81...


Од 11.октобра 2005, године наш сајт је имплеметирао нови web сервис php -ВЕБЕР који омогућава аутоматизова унос и дистрибуцију телеx вести до 100 речи из свих библиотека чланица мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА. БИБЛИОТЕЧКИ ТЕЛЕX под популарним под насловом У ЖИЖИ ИНТЕРЕСОВАЊА омогућиће још бржи проток библиотечких информација на глобалној мрежи.Очекујемо да ћете и ВИ својим прилозима допринети да размена информација из света библиотекарства у нас буде још садржајнија и богатија.


На дечјем одељењу библиотеке "Ђорђе Јовановић" Стари град, Београд почела је са радом прва дечја електронска читаоница, коју је најсавременијом компјутерском опремом својим најмлађим житељима донирала општина Стари град.Пет умрежених рачунара, са пратећом опремом, on-line Интернет и мултимедијални репродуктори већ су се усијали од рада и креативних електронских радионица које се остварују сарадњи са библиотеком Института Сервантес у Београду...


Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub