ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

АКАДЕМИЈА за ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ
АКАДЕМИЈА ЗА ДИГИТАЛИ-ЗАЦИЈУ - расписујуе КОНКУРС за упис прве генерације полазника јесењег семестра 2017. године. Учешће и полазнике пријављују библиотеке, архиви и музеји на територији Републике Србије од 17. јула 2017. до 1.августа 2017. године. Услови конкурса за институције културе Србије (БИБИЛИОТЕКЕ - АРХИВИ и МУЗЕЈИ) Услови за кандидате за полазнике Академије Кандидате пријављују Институције културе. По увиду у услове КОНКУРСА, институције би требало да се пријаве НА ЕЛЕКТРОНСКУ АДРЕСУ office@internet.org.rs са назнаком - за програм менторске обуке Академије за дигитализацију током јесењег семестра 2017. године који је подржало Министарство културе и иформисања Владе Републике Србије. КОНКУРС се објављује на Интернет презентацијама Интернет клуба Љиг – www.digitalizacija.rs –www.internet.edu.rs - www.internet.org.rs.


ИЗ ЈУЖНОСЛОВЕНСКИХ КЊИЖЕВНОСТ
Током реализације пројекта Из јужно-словенске књижев-ности и покренуте истоимене едиције у издавачкој продукцији Народне библиотеке Крушевац, почетком јула 2017. године, гостовали су бугарски писци : Захари Иванов, Христо Георгиев Славов, Бојан Ангелов и наш суграђанин проф. др Бранко С. Ристић који је преводио са бугарског на српски језик. Гостовање бугарских писаца је наставак пројекта који негује културу ћирилице. Културе које се изражавају на ћириличном писму су мањинске културе на интернету. Регионалном сарадњом са културама, које су сличне нашој можемо остварити бољу видљивост на мрежи где преовладава енглески језик.


МОНОГРАФИЈА О ПРИЈЕПОЉУ
У склопу обележавања Дана општине Пријепоље, Библиотека Вук Караџићје за округлим столом окупила локалне хроничаре који су оставили писани траг о животу људи града који је се, као ретко који, може похвалити својом богатом историјом, културом и традицијом. Како од добре иницијативе направити концепт и наћи начин да се пројекат изфинансира, одреде смернице, оформи тим стручних људи који ће радити на прикупљању грађе из различитих области живота људи кроз неколико векова, и све то преточити у књигу која би, по мишљењу учесника округлог стола, требала да буде један од значајнијих пројеката везаних за културу града, само су нека од питања о којима се расправљало на округлом столу.


Дан на Видовдан
Видовдан је дан када Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" слави свој дан. И ове године уз свечану академију и изложбу слика Обрада Јовановића "40 година рада, ретроспектива", запослени у библиотеци, уз велики број званица, пријатеља, читалаца и сарадника обележили су свој дан.Из године у годину Библиотека има све већи број посетилаца, али и сарадника који својим знањем и трудом помажу да установа ради квалитетније и боље. Ове године захвалнице су добили : песник Љубивоје Ршумовић, Туристичка организација Златибор, Марија Јеремић, Владимир Маријановић, и као читалац године Јелена Марић. Љубивоје Ршумовић је, у име награђених, одрецитовао своју песму - Бели пакети, песму која је посвећена оцу и сину, завичају, традицији и српској нацији.


ПОЕТИКА МИЛОВАНА ГЛИШИЋА
У Музеју завичајних писаца у Ваљеву 22. јуна одржан је научни скуп - Поетика Милована Глишића. Учесници скупа су били истакнути професори и културни делатници са три најугледнија српска универзитета: Тања Поповић, Горан Максимовић, Мирјана Д. Стефановић, Ана Живковић, Михајло Пантић, Драгана Вукићевић, Снежана Милосављевић Милић, Остоја Продановић, Вера Ваш и Душан Иванић. Њихове теме обиловале су инвентивним поступцима, који младим генерацијама читалаца Глишићевог стваралаштва, треба да осветле нове, неутабане, путање за тумачење стваралаштва једног од најистакнутијих приповедача свога доба. Тематски варијабилним тумачењима учесници скупа доказали су неисцрпност Глишићевог дела, које, иако је стварано у деветнаестом веку, из перспективе саврменог човека, обилује актуелним и универзалним темама...

Следећа страница
СТАРА И РЕТКА КЊИЖНА ГРАЂА

У простору нове е-читаонице на трећем спрату Дома синдиката 21. јуна 2017. године отворена је изложба књига из фонда Народне библиотеке Крушевац. Изложбу је отворила заменик градоначелника Града Крушевца госпођа Весна Лазаревић. Најстарија књига у Библиотеци била је Бој на Косову Симе Милутиновића Сарајлије штампана у Лајпцигу 1837. године. Овом приликом испред корпорације ТРАYАЛ заменик Весна Станковић Ковачевић даривала је књигу ОКТОИХ, штампану 1764. године у Венеције (Грк Теодосије). Ово је сада најстарија књига у Библиотеци. На изложби су на плакатима графички обликоване књиге штампане до 1868. године, а у витринама до 1900. године.


8 векова крунисања Стефана Првовенчаног

- Историја библиотекарства у Србији није целовита, мало је археолошких истраживања која би допринела расветљавању ове теме, али, ипак, знамо да су књиге у Србији у средњем веку биле веома поштоване и чуване и да су имале ауру недостижности и посебне духовности.
Овако је своју причу, у краљевачкој библиотеци, о српским библиотекама у средњем веку, с нагласком на доба Стефана Првовенчаног, започела проф. др Александра Вранеш, с београдског Филолошког факултета, наглашавајући да библиотека Манастира Хиландара на Светој Гори, са преко хиљаду рукописа, представља срж српског духовног наслеђа.


Српско перо


У Јагодини је по 32. пут одржан Књижевни фестивал „Српско перо“ који организују Савет фестивала и Народна библиотека под покровитељством Града Јагодине и пријатеља ове реномиране манифестације. Тродневни фестивал понудио је богате програме и још једанпут потврдио да је реч о једном од најбољих књижевних фестивала у земљи и једној од најугледнијих манифестација на подручју Поморавског округа.


BOOK-a у ДВОРИШТУ - Драган Хамовић

У простору "Дворишта" у Ваљеву, пре почетка књижевне вечери, публику је загрејала традиционална музичка увертира ваљевског Стејџ бенда и условила да гост и саговорник Дворишта, Драган Хамовић буде у посебном расположењу и да на питања домаћина и водитеља програма, Остоје Продановића и Ивана Базрђана, одговара врло спремно и опширно. Песник, есејист, књижевни критичар, некада уредник угледног књижевног часописа "Повеља" и директор Краљевачке библиотеке, говорио је о тематској мотивацији властитог песничког опуса, који умногоме почива на личном искуству и страдалничким историјским вихорима за које, услед тежње модерног света да живот српског савременог човека мора да изгледа ружичасто, напросто нема места. Такође, др.Јана Алексић, научни сарадник Института за књижевност и уметност , на врло прецизан, убедљив и надахнут начин упознала са поетичким и естетским одредиштима, тајнама и исходиштима Хамовићеве песничке радионице...


Фланери и дан сецесије

И ове су године чланови чита-лачког клуба Фланери град-ске библиотеке у Суботици обележили 10. јун – Светски дан сецесије. Овога пута прошетали су се кроз суботичку синагогу у којој су у току рестаураторски радови. Са шлемовима на глави кроз екстеријер и ентеријер синагоге су их водили мр Гордана Прчић Вујновић, архитекта Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, Владимир Џамић, историчар уметности Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и Андреа Фехер, одговорна шефица градилишта. Обогаћени мноштвом информација о историји и конкретном подухвату деценијског обнављања суботичке синагоге, европског сецесијског бисера архитектуре старог 115 година, фланери су стекли увид у озбиљност, комплексност и професионалност рестаураторских радова којима се на адекватан начин жели сачувати наша завичајна баштина.


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub