ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

Ваљевска приповетка
Промоција антологије ваљевске приповетке 19. и 20. века, под називом - Од Глишића до Белог Марковића и даље, пропраћена обимном студијом аутора Остоје Продановића, пред препуним гледалиштем Библиотеке, представљала је пријатан завичајни књижевни догађај.У протеклој години навршило се 160 година откако је 1857. Љубомир П. Ненадовић у Шумадинци објавио своју приповетку - Просјак, што се рачуна као почетак ваљевског ауторског приповедаштва Оно је врхунац достигло са Глишићем, а достојне настављаче нашло је у 22 заступљена аутора, међу којима су и Светозар Гавриловић, Драгутин Илић Јејо, Десанка Максимовић, Зоран Јоксимовић, Петар Пајић, Вера Колаковић, Мило Глигоријевић, Славен Радовановић, Радован Бели Марковић и други.


Ко те Ужице не би волео...
Дан града обележен је у Народној библиотеци Ужице отварањем изложбе - Чудесни Андрић (1892-2017) поводом 125 година од рођења нашег јединог нобеловца и промоцијом романа "Кару" Стојана Стива Тешића. Ексклузивно, у издању Народне библиотеке Ужице, први пут објављен на српском језику, роман оскаровца Стива Тешића, представљен је ужичкој публици у Сали Читалишта. Роман је после 35 издања на 6 различитих језика коначно доступан на нашем језику а најзаслужније за остварење тог издавачког подухвата су библиотекарке Народне библиотеке Ужице Биљана Ристовић, Гордана Бацотић и Душица Мурић која је говорила на промоцији књиге. Татјана Милосављевић је превела а др Лена Петровић написала рецензију....


У би Франкфуртски сајам књига
Трећег дана Сајма књига у Франкфурту на штанду Републике Србије одржан је први програм под називом - Документ и имагинација у савременој српској прози.ч Разговор је вођен о романима Владимира Пиштала: Тесла, портрет међу маскама и Сунце овог дана. Писмо Андрићу. Са Пишталом и Ненадом Шапоњом, писацем и издавачем оба романа разговарала је Сања Милић, уредник програмског наступа Србије на сајму у Франкфурту. Наступ Србије на Сајму књига у Франкфурту организује Министарство културе и информисања, а програмско представљање српске књижевности и издаваштва реализује Библиотека града Београда.


Шкоти опет у Крушевцу
У холу Народне библиотеке Крушевац поново је постављена изложба - Овде је некада била. Изложба је први пут постављена 2015. године у новембру, када је била 100-годишњица Шкотске женске болнице у Крушевцу. Шкотска женска болница, предвођена докторком Елси Инглис, била је у Крушевцу од новембра 1915. године до фебруара 1916. године. Разлог за поновно постављање изложбе била је посета Крушевцу, рођака, чланова организације Удружње наследника шкотских болничарки. Ове јесени, група од 16 Шкотланђана, обишла је градове, којим се се кретале шкотске хуманитарке давне 1915-1916. године. У Народном музеју Крушевац приређен је програм. Друштво за српски језик – подружница Крушевац организовало је и писање радова на ову тему. Прочитани су најбољи радови на српском и на енглеском језику.


ОДГОВОРИ у Осечини
Уз подршку љубитеља писане речи, у Осечини је отворена јесења програмска сезона културних дешавања у Библиотеци. За ову прилику угостили смо водеће представнике српске лингвистике академика Предрага Пипера и професора Срету Танасића. Повод за окупљање било је представљање две књиге непроцењиво значајне Колекције "Одговори", „Живот језика“ и „Разумевање језика“ Милоша Јевтића. Издавач готово свих књига породице колекције „Одговори“ Милоша Јевтића је професор књижевности г. Милан Тасић, директор - Београдске књиге",са којим се г. Јевтић често посаветује у вези са избором саговорника. Тим поводом г. Тасић је био наш гост и бесдио публици. На крају програма Виктор Лазић, директор Музеја књиге даровао је нашој Библиотеци дар у књигама. Разговор о језику, о темама које треба да занимају сваког човека који мисли о језику и који сматра да је језик одлика народа уз научнике међународног угледа и најбоље српске лингвисте доприонео је да јесењу сезону започнемо на најквалитетнији могући начин.

Следећа страница
Стазама Ђуре Јакшића

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“ у оквиру традиционалне манифестације „Стазама Ђуре Јакшића“, општина Мало Црниће била је домаћин писцима са 54. Међународних сусрета писаца. У преподневним часовима, гости су посетили манастир Заову, спомене обележје на Врањевцу, провели дивне тренутке дружећи се са библиотекарима малоцрнићке библиотеке. У поподневним часовима, присуствовали су свечаном пријему уприличеном у њихову част, код председника општине и председнице Скупштине.


Сарадња БГБ са Централ. библиотеком Кине

Библиотека града Београда потписала је у суботу, 16. септембра споразум о сарадњи са Централном библиотеком Кине. Споразум је потписан у Скупштини града Београда, у присуству градоначелника Београда и Пекинга, у оквиру манифестације„Дани Пекинга у Београдуˮ. Споразум су потписали Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда и Ли Гуаннан, заменик директора Централне библиотеке Кине. Споразумом је предвиђено подстицање сарадње низом активности: - Размене запослених у библиотеци; Промоцију библиотека, њихових фондова и културе њихових земаља кроз различите културне програме (изложбе, предавања, представљања књига итд), публикације, семинаре и друге активности; Узајамно снабдевање фондова књигама и другом грађом путем међубиблиотечке размене, формирање посебних читаоница или специјализованих полица за књиге;Заједничко учествовање у међународним пројектима који су од обостраног интереса.
Гости из Кине поклонили су Библиотеци града Београда 200 репрезентативних књига о кинеској култури, уметности и цивилизацији на енглеском и кинеском језику, чиме је омогућено стварање посебног фонда у оквиру Библиотеке, намењеног свим нашим суграђанима који желе да боље упознају најмногољуднију земљу света.


Сабрана дела Стефана Првовенчаног

У краљевачкој библиотеци пред-стављена су Сабрана дела Стефана Првовенчаног у издању Српска књижевне задруге и Народне библиотеке - Стефан Првовенчани. О овом дивот издању говорили су др Драган Хамовић, Драган Лакићевић, проф. др Љиљана Јухас Георгијевски и проф. др Томислав Јовановић. Књига је штампана о трошку Града Краљева, у поводу обележавања осамстогодишњице краљевског крунисања Стефана Немањића у манастиру Жичи.Том приликом у краљевачкој библиотеци отворена и изложба - Стефан Првовенчани у књижевности и историографији.Аутори су библиотекарке, Ивана Хренко и Данка Спасојевић. Одломак из Стефанове Хиландарске повеље прочитао је глумац Драган Пешић.


Духовне свечаности Азбуковице

У препуном холу СО Љубовија синоћном изложбом*Породичне и колективне светковине*-примери трансформације обичаја у вањевском крају и суседним подринским областима, отворене су духовне свечаности Азбуковице 2017. године. Изложбу је отворила етнолог Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево.У оквиру изложбе посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм *Видимо се за молитву*.Обраћајући се присутнима г. Пајић је истакла да се оваквим темама и изложбама даје важан допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа ваљевског и азбуковачког краја и дела Подриња, посебно имајући у виду да се обичаји-заветине,сеоске славе, и паљење петровданских лила, део идентитета српског народа које због својих особености у наредном периоду треба уписати и Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.


Награда ЉУБА П.НЕНАДОВИЋ

Саопштена је одлука сталног жирија награде Љубомир Ненадовић. Образложење жирија зашто је књига Ласла Блашковића - Гле! Бедекер једног лакомисленог Канта - у издању Службеног гласника из Београда, песника, романописца, приповедача и есејисте из Новог Сада, најбоља биће саопштено на свечаној додели награде 19. септембра у Бранковини. Служећи се хибридним одликама путописног жанра, који често кокетира са другим жанровским формама и код најбољих путописаца... Ласло Блашковић ствара књигу која није окренута леђима модерном читаоцу... Црни хумор је важна покретачка снага Блашковићеве књиге, а разни језички каламбури и ироничка сагледавања стварности чине ову књигу бескрајно занимљивом.Теба истаћи да је Блашковићева књига прави пример очувања и настављања путописне традиције, која код нас након Љубомира Ненадовића, чије име ова награда и носи, постаје, ако не најрподуктивнији, онда сигурно један од најважнијих и најлепших токова српске књижевности...


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub