ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

ИМАМ СВОЈ КРУГ КРЕДОМ
У одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, отворена је изложба ...ИМАМ СВОЈ КРУГ КРЕДОМ..., коју приређују Библиотека града Београда и Српско библиофилско друштво из Београда. Изложба обележава 140 година од рођења Исидоре Секулић(1877-1958), знамените српске књижевницеи прве жене академика Српске академије наука и уметности,која је осећала и разумела српску традицију и духовност и спајала је са културом Европе. На овој изложби, јавности ће бити изложена сва прва и ретка издања књига Исидоре Секулић, њена писма и део оригиналне периодике у којој је објављивала своје текстове. Приказан материјал је власништво чланова Српског библиофилског друштва.


Неготин ad portas est
О Националном дану књиге Народна библи-отека Доситеј Новаковић , вратила се после 10 година кући - у нашу мрежу. Овај потез нас је све обрадовао јер тиме добијамо сви. Неготин излази на главну библиотечку магистралу, а сви ми из прве руке добијамо информације о догађањима у култури из Неготинске крајине. Искрено се надамо да ће се виртуелно увезати источна и западна Србија и са релацијом север - југ направити снажан библиотечки корпус. Живели !


РТС - јавни сервис о нама
Својим деловањем Интернет клуб Љиг увек је пред наше образовне и културне институције и делатнике у области културе и науке износио смеле, нове идеје и својим активностима поспешивао подизање нивоа квалитета пружања услуга и доступности културних програма и манифестација...На прослави су поред свечаног дела програма изложени и планови за деловање у овој години који обухватају реализацију неколико пројеката националног значаја у области културе, као што је пројекат промоције менторског приступа у образовању запослених институција културе за напредне технике дигитализације и пројекат подстицања примене коришћења елемената игара и елемената пројектовања игара у библиотекама кроз образовање библиотекара за примену техника гејмификације у библиотекама


Самосликање у библиотеци
Три историчарке уметности из Београда, из Краљева и из Пожаревца су у оквиру пројекта - Самосликање кроз српску уметност, који је реализовало удружење Арт Дистрицт из Пожаревца, у сарадњи са Библиотеком и са ваљевским ВАКУМ-ом, који им је омогућио изложбу у Оградној галерији, су одржале предавање на ову тему. У центру пажње је било успоставиљање везе са феноменом аутопортрета у сликарству, од њихових почетака до данас.


160 година Крушевачког читалишта
Обележавање јубилеја најстарије културне институције у граду отпочело је свечаном академијом у Крушевачком позоришту. У уводној речи директорка Народне библиотеке мр Снежана Ненезић подсетила је публику на околности и значај отварања прве читаонице у Крушевцу 8. фебруара 1857. године под именом Читалиште, а о развојном путу библиотечке делатности у граду, настајању и развијању данашње библиотеке, публика је упозната путем филмоване презентације. У програму су учествовали и глумци Крушевачког позоришта и етно група Лазарице. У склопу обележавања јубилеја, свечано је отворена и е-читаоница на трећем спрату Дома синдиката. Врпцу новоотвореног адаптираног простора од 135 квадрата пресекао је градоначелник Драги Несторовић. У адаптацију простора и набавку рачунарске опреме уложено је око 6 и по милиона динара, од чега је највише средстава издвојено из буџета града, док су привреда града - Трајал Корпорација и Градска топлана и Министарство културе суфинасирали пројекат.

Следећа страница
Студирам, путујем, упознајем EU

Који митови и заблуде о Европској унији су најувреженији у домаћој јавности, како студирати у Европи кад сте студент у Србији, нека су од питања постављена на трибини Студирам, путујем, упознајем Европску унију, одржаној у Градској библиотеци Суботица, у оквиру пројекта Еутека – ЕУ у вашој библиотеци. На ова питања, пред више од 70 средњошколаца одговарали су Марија Симић из Канцеларије за ЕУ интеграције Владе Републике Србије (СЕИО) и Горан Богуновић из Фондације Темпус (Ерасмус плус програм).


Лудак, љубавник и песник од маште

Краљевачка библиотека започела је издавачку годину објављивањем збирке песама - Лудак - Чарлса Симића, америчког песника српског порекла, рођеног 1938. године у Београду. Симићеве стихове са енглеског превела је Марија Бергам Пеликани која своје слово о овој књизи започиње тврдњом Шекспировог Тезеја (Сан летње ноћи) да су лудак, љубавник и песник од маште сатворени...


Лим-водени жиг полимских градова

У свечаној сали Дома културе у Пријепољу 30. јануара одржана је конференција за медије на којој је представљен пројекат прекограничне сарадње Европа за културу, култура за Европу. Пројекат, који финансира Европска унија, спроводе Библиотека Вук Караџић, Удружење грађана Лимски дарови, Јавна установа Ратковићеве вечери поезије из Пљеваља и невладина организација Стихом говорим из Пљеваља. Садија Хоџић, директорка Библиотеке истакла је да би пројекат требало да допринесе регионалној размени стваралаца, фестивала, културних добара, као и да подстакне афирмацију писане речи, младих аутора и буде подршка у постицању дечијег ставалаштва, информационог описмењавања сеоског становништва. Главне активности обухваћене пројектом односе се на организацију уметничког фестивала „Лим-водени жиг полимских градова”, формирање дигиталне библиотеке завичаја, организовање руралне ИТ школе и вођење јавне кампање Европа за културу, култура за Европу.


На зрну грашка...

Историја минијатурне књиге дуга је колико и историја штампарства, а најмањом одштампаном књигом икада, димензија 3 x 2,5 милиметара, сматра се Азбука у сликама Егона Пругмајера, изашла у Лајпцигу 1971. године. Књиге на овој изложби потичу из Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије, где је запослен и аутор ове поставке, др Дејан Вукићевић. Аутор је на отварању представио свој избор, а колекцију минијатурне књиге Народне библиотеке Србије, иначе, чини око 300 оваквих примерака на разним језицима, а у Ваљеву су изложени најатрактивнији и најкарактеристичнији експонати, међу којима су и они димензија 6 x 6 милиметара, специјално украшени и други примерци. Изложба је постављена у читаоници Позајмног одељења и заинтересовани је могу посетити сваког радног дана до 20. фебруара...


Библио Журналац

У постпразничној атмосфери у библиотеци Вук Караџић у Пријепољу, обележен је излазак новогодишњег броја Журналца, деветнаестог по реду. Редакција коју чине Ђорђе Мрдовић, Амар Гашанин, Јасна Козица, Дарија Чпајак, Харис Пашановић, Дени Гашанин, Џана Тичић, Исидора Марачић, Сара Срна, Милица Ружић, Неда Павловић и уредник Индира Хаџагић-Дураковић у новом броју је приредила текстове о Деда Мразу и Новој години, као и о увек актуелним тинејџерским темама – љубави, страховима, тајнама, пријатељству и оговарању, одрастању... Журналци ће поново на окупу бити на пролеће када ће нас обрадовати новим бројем свога листа.


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub