ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

Скупштина библиотекара Срема
Библиотечки радници Срема, окупљени у Подружницу која је саставни део Друштва библиотекара Србије, редовно се окупљају, раде и друже. Сваке године домаћин и организатор Годишње скупштине је друга сремска библиотека, а редослед је утврђен азбучним редом седишта библиотеке. Ове године колеге из сремских библиотека и остале учеснике угостила је Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић у Инђији. Између осталог у сећању је свима остало инспиративно и мотивационо предавање професора др Александар Јеркова у коме је подсетио на значај и праве вредности професије библиотекара.


БГБ - библиотека Сергеј Михалков
Свечано отва-рање Библиотеке руске литературе Сергеј Михалков и потписивање Споразума о сарадњи Библиотеке града Београда и Руског фонда културе одржано је у суботу, 13. маја 2017. године у Библиотеци Владан Десница у Сава Центру.Библиотека града Београда успоставила је сарадњу са Руским фондом културе из Москве, у жељи да допринесе развоју српско-руских културних, уметничких и научних веза. Свечану и пријатељску атмосферу обогатио је пригодни музички програм у оквиру којег су наступили музички ансамбл - Солстициј - и оркестар Московског музичког кадетског корпуса.


Награда Милутин Ускоковић
У Читалишту Народне библиотеке Ужице Свечана додела Наградe Милутин Ускоковић за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику у 2016. години. Награду додељују Библитека и часопис Међај. Жири у саставу: доц. др Љиљана Костић (председник), проф. др Драгана Францишковић и Зоран Јеремић, књижевник и новинар, прву награду доделио је аутору Милошу Јововићу из Београда за приповетку 10e Marthe (Diziem Marta), добитник друге награде је Животије Поповић Поп за приповетку Pestus justinianus, а треће Дејан Вукићевић за приповетку Изврнута рукавица или старо место.


Библиотека - део 21 века
Билиотека Србољуб Митић Мало Црниће, прославила је свој 51. рођендан, односно 138 година постојања љубави према књизи, књижевном стварању , чувању и заштити културних добара. Све заједно процветало на дубоким траговима чешке породице Бајлони, који су основали 1879. године прво Читалиште у Малом Црнићу. На темељима овог Читалишта, изграђена је садашња библиотека која је по својим резултатима има значајно место у мрежи јавних библиотека Србије. У летњиковцу крај манастира Заова, свечаности су присуствовали највиши званичници општине, али и председник клуба писаца - Чукарица - Неђо Ћићо Стојановић; Сабах Ал Зубеиди, песник из Ирака; директори јавних предузећа и установа, директори основних школа, чланови Општинског већа, одборници, чланови Браничевско-књижевне заједнице, сарадници библиотеке, поштоваоци књиге, писане речи и бројни други гости. У част Дана Библиотека уприличена је изложба портрета, познатог уметника Славољуба Милошевића Цакија... И сад одзвањају речи "Ми нисмо стара и учмала Библиотека, део смо 21 века….“, директорке библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић.


800 година државности
Програм посвећен осамстогодишњици српске државности, које библиотека у Краљеву организује од почетка године, одржан је 28.априла у Народном музеју. Манифестација је одржана у сарадњи са средњом Музичком школом Стеван Мокрањац, одсек за традиционалну музику. У препуној сали Музеја, посетиоци су уживали у песмама које негују наше музичко наслеђе и традицију певања и свирања Срба и других народа. Вођени трагом владавине Стефана Првовенчаног, извођене су песме са подручја северозападне Грчке, Бугарске, средње Далмације, Црне Горе, Боке которске и централне Србије. Извођене су и обраде песама од композитота В.Давидовића до обраде по тонским основама српског музичког наслеђа др Александре Јовић-Милетић. Глумац Драган Пешић, на почетку је прочитао Поему о Жичи Милоја Радовића. Током програма, читани су песнички одломци из књиге Стефан Првовенчани, које је изабрао Васко Попа, а објавила Повеља.

Следећа страница
Сви смо у Библиотеци !

У понедељак, 24.04. 2017. године, обележен је Светски дан књиге у Библиотеци града Београда. На Одељењу за рад са корисницима су радили као библиотекари министар културе и информисања Владан Вукосављевић, писци: Ивана Димић, Владислав Бајац, Вуле Журић, Јасминка Петровић, музичари: Инспектор Блажа, Кики Лесендрић, Ана Станић, Милан Ђурђевић (фронтмен групе - Неверне бебе), глумци: Нада Шаргин, Буле Гонцић, Дејан Луткић, Тихомир Станић; новинари Зоран Станојевић и Марија Миљевић, балерина и публициста Соња Лапатанов...


ЗЛАТНА КЊИГА БМС за Р.Б.М.

Жири за Награду Златна књига Библиотеке Матице српске (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је прихватио предлог који су поднели и образложили др Радивоје Микић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, и др Марко Недић, секретар Одељења за језик и књижевност Матице српске, и донео одлуку да добитник Награде Златна књига Библиотеке Матице српске за 2017. годину буде Радован Бели Марковић, познати српски писац и успешни библиотечки посленик.Награду чини повеља, округли сто о књижевном делу и библиотечком раду добитника и зборник радова са округлог стола. Повеља ће бити уручена на Дан Библиотеке Матице српске, 28. априла 2017. године.


Увод у доситејологију

У Народној библиотеци у Јагодини одржа-на је промоција књиге др Предрага Јашо-вића Увод у доситејологију. На почетку промоције др Саша Радовано-вић, професор Високе школе струковних студија за васпитаче у Крушевцу говорио је о необичном појму доситејологије као новог начина изучавања великог српског просветитеља. Подсећајући да је Доситеј Обрадовић радио у време још увек хајдучке, бунџијске, али и необразоване Србије, др Радовановић је направио паралелу са данашњим временом – историјским контекстом, али и савременим изучавањем достигнућа великана српског просветитељства и рационализма. Аутор књиге, др Предраг Јашовић, професор на Државном универзитету у Новом Пазару, подвукао је да од Доситеја почиње не само нова српска књижевност, већ и бројне научне дисциплине, од популационе политике до војне стратегије. Треба додати да је тема привукла пажњу претежно млађих Јагодинаца, али и љубитеља историје књижевности старијих генерација.


Технотека у Београду

У Дечјој библиотеци БГБ Невен свечано је представљена Технотека - креативни простор намењен деци и младима. Уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Библиотека града Београда је формирала овакав простор израђен по узору на најсавременији библиотечки концепт – makerspace, у којем корисници кроз заједнички рад и игру, а уз помоћ савремених технологија, стичу нова знања и вештине, експериментишу и израђују различите производе. Технотека је опремљена по узору на сличне просторе у најразвијенијим светским библиотекама. У њој су корисницима на располагању 3Д штампач, 3Д скенер,3Д оловка, Lego Education роботи WeDo2 и EV3, лего комплети за причање прича, наочаре за виртуалну реалност Samsung Gear VR, рачунари, таблети. Технотекаје први овакав простор у Србији, и међу првима у региону.


Краљевска синтакса


У Свечаној сали Народне библиотеке Илија М. Петровић Пожаревац, одржана је радионица Тајанствени путеви семантике и лексикологије. Кроз кратку причу о речима и богатству њиховог значења, Слободан Јотић, наставник српског језика и библиотекарка Јелена Чобић, увели су ђаке у суштину Вукове мисли: - Испеци, па реци! Задаци које су решавали ученици били су мотивисани језичким занимљивостима. Учесници су наведени да на основу свог језичког осећања реше задатке у којима су скривени проблеми везани за лексикологију, семантику и синтаксу. Кажу да је најдужу реченицу икада написану упутио писмом заљубљени Хенри VIII Ани Болин, будућој жени. То је била права краљевска синтакса: зависне реченице низале су се без краја. Тако смо и ми , у нашој радионици, од једне речи, добили маштовите мини приче.


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub