ДОБРО ДОШЛИ НА ПРВУ СРПСКУ ВИРТУЕЛНУ БИБЛИОТЕЧКУ МРЕЖУ
библиотеке.срб   
Читаоница
  Home |О нама | Мисија | English | Ћирилица - Latinica | e-mail РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ПОДРЖАВА
Растко ризница српске културе
БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА БИБЛИОТЕКАРСКЕ  НОВОСТИ БАЗЕ ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ
СТАЛНЕ РУБРИКЕ
Библиости
Библ. друш. СЕР
Библ. друш. РС
e-mail
Универз.библ.

Сви смо у Библиотеци !
У понедељак, 24.04. 2017. године, обележен је Светски дан књиге у Библиотеци града Београда. На Одељењу за рад са корисницима су радили као библиотекари министар културе и информисања Владан Вукосављевић, писци: Ивана Димић, Владислав Бајац, Вуле Журић, Јасминка Петровић, музичари: Инспектор Блажа, Кики Лесендрић, Ана Станић, Милан Ђурђевић (фронтмен групе - Неверне бебе), глумци: Нада Шаргин, Буле Гонцић, Дејан Луткић, Тихомир Станић; новинари Зоран Станојевић и Марија Миљевић, балерина и публициста Соња Лапатанов...


ЗЛАТНА КЊИГА БМС за Р.Б.М.
Жири за Награду Златна књига Библиотеке Матице српске (академик Миро Вуксановић, проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник) једногласно је прихватио предлог који су поднели и образложили др Радивоје Микић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, и др Марко Недић, секретар Одељења за језик и књижевност Матице српске, и донео одлуку да добитник Награде Златна књига Библиотеке Матице српске за 2017. годину буде Радован Бели Марковић, познати српски писац и успешни библиотечки посленик.Награду чини повеља, округли сто о књижевном делу и библиотечком раду добитника и зборник радова са округлог стола. Повеља ће бити уручена на Дан Библиотеке Матице српске, 28. априла 2017. године.


Увод у доситејологију
У Народној библиотеци у Јагодини одржа-на је промоција књиге др Предрага Јашо-вића Увод у доситејологију. На почетку промоције др Саша Радовано-вић, професор Високе школе струковних студија за васпитаче у Крушевцу говорио је о необичном појму доситејологије као новог начина изучавања великог српског просветитеља. Подсећајући да је Доситеј Обрадовић радио у време још увек хајдучке, бунџијске, али и необразоване Србије, др Радовановић је направио паралелу са данашњим временом – историјским контекстом, али и савременим изучавањем достигнућа великана српског просветитељства и рационализма. Аутор књиге, др Предраг Јашовић, професор на Државном универзитету у Новом Пазару, подвукао је да од Доситеја почиње не само нова српска књижевност, већ и бројне научне дисциплине, од популационе политике до војне стратегије. Треба додати да је тема привукла пажњу претежно млађих Јагодинаца, али и љубитеља историје књижевности старијих генерација.


Технотека у Београду
У Дечјој библиотеци БГБ Невен свечано је представљена Технотека - креативни простор намењен деци и младима. Уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Библиотека града Београда је формирала овакав простор израђен по узору на најсавременији библиотечки концепт – makerspace, у којем корисници кроз заједнички рад и игру, а уз помоћ савремених технологија, стичу нова знања и вештине, експериментишу и израђују различите производе. Технотека је опремљена по узору на сличне просторе у најразвијенијим светским библиотекама. У њој су корисницима на располагању 3Д штампач, 3Д скенер,3Д оловка, Lego Education роботи WeDo2 и EV3, лего комплети за причање прича, наочаре за виртуалну реалност Samsung Gear VR, рачунари, таблети. Технотекаје први овакав простор у Србији, и међу првима у региону.


Краљевска синтакса

У Свечаној сали Народне библиотеке Илија М. Петровић Пожаревац, одржана је радионица Тајанствени путеви семантике и лексикологије. Кроз кратку причу о речима и богатству њиховог значења, Слободан Јотић, наставник српског језика и библиотекарка Јелена Чобић, увели су ђаке у суштину Вукове мисли: - Испеци, па реци! Задаци које су решавали ученици били су мотивисани језичким занимљивостима. Учесници су наведени да на основу свог језичког осећања реше задатке у којима су скривени проблеми везани за лексикологију, семантику и синтаксу. Кажу да је најдужу реченицу икада написану упутио писмом заљубљени Хенри VIII Ани Болин, будућој жени. То је била права краљевска синтакса: зависне реченице низале су се без краја. Тако смо и ми , у нашој радионици, од једне речи, добили маштовите мини приче.

Следећа страница
Звук лампаша

ЗВУК ЛАМПАША је изложба библиотеке у Чајетини. Као аутор изложбе и каталога потписује се Катарина Мићу-новић Доганџић, кустос Народног музеја Ужице, а највећу заслугу за ову интересантну изложбу има Драган Јовичић, колекционар. Радио апарати са електронски вакумским цевима - лампама, отуда и назив Лампаши, појавили су се почетком ХХ века. Средином века из употребе их транзисторски пријемници. Код нас лампаши су одолевали до почетка седме деценије прошлог века, да би данас постали колекционарски примерци и музејски предмети. На изложби се нашло 24 апарата лампаша. Најстарији апарат Космај 49, произведен је 1949 у Београду у фабрици Никола Тесла, а најмлађи Симфонија Е 70, 1970. ЕИ Ниш 1970.године. Драган Јовичић, колекционар је сваки апарат репарирао и довео у стање да ради, свира.


Меко језгро - стаменог памћења

У краљевачкој библиотеци је пред-стављена књига Меко језгро др Драгана Хамовића, песника, есеисте, историчара књижевности...за коју је аутор прошле године добио престижну Змајеву награду. Реч је о занимљивој књизи, како и сам аутор у поднаслову напомиње песама с пратећом причом која је, по Хамовићевим уводним речима, дубински овдашња, с обзиром да је рођен и већи део живота провео у Краљеву, односно насељу Рибници на обалама истоимене реке и реке Ибар. То да је ова књига дубински овдашња, аутор појашњава и речима да као што то обично бива, када се човек одмакне у времену и простору, боље сагледа оно до чега му је стало... Апострофирајући, на почетку свог осврта, песму Ораси на рибничкој обали , проф. др Јован Делић је нагласио да је и наслов књиге атрактиван и загонетан.


Трагика Петра Кочића

У Свечаној сали Библиотеке Димитрије Туцовић у Лазаревцу, промовисана је најновија књига у издању ове Библиотеке Трагика Петра Кочића аутора др Милорада Ђоковића, лазаревачког новинара и публицисте.Књига је настала поводом стогодишњице смрти Петра Кочића.Поред аутора публици се обратила директорка библиотеке Јасмина Иванковић у име издавача и рецензенти Јован Н. Ивановић, библиограф Петра Кочића и Радиша Благојевић, романописац и песник.Издање ове биографије подржао је Секретаријат за културу града Београда а интересантно је да је захваљујући праунуци нашег сјајног писца, госпођи Весни Милишић Аћимић налази до сада необјављена Кочићева фотографија настала током његовог боравка на клиници др Лаза Лазаревић.


Фестивал - МЛАДЕНЦИ 2017.

Библиотека у Осечини је била домаћин тринаестог путујућег фестивала документарног филма Младенци 2017. Преко 200 гледалаца имало је прилику да погледа три филма: два из продукције породице Пантелић, и један гостујући - Радио телевизије Војводина.Програм су отворили хармоникаши из Гуњака, села из наше општине Осечина. Два оца и два сина: Павле и Новак Перић, Лука и Симо Глигорић. Они су јунаци документарно телевизијског филма Испод Рожња Гуњаци : који су Пантелићи снимили у јануару ове године и који је после емитовања на телевизији Лотел из Лознице, АС из Шапца и других локалних телевизија широм Србије наишао на одличан пријем гледалаца поред малих екрана. У име домаћина присутне је поздравио саветник председника општине за културу, информисање и хуманитарне активности, професор Светозар Гачић. По завршетку пројекције ових филмова публици су се поклонили главни актери филма. Фестивал се вечерас сели у Љубовију, у суботу је у Малом Зворнику, а у недељу следи финално вече у Крупњу.


Љубавна поезија за Светски дан поезије

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице под окриљем традиционалне ХII манифестације „Певајмо о љубави“ у малоцрнићкој општини, књижевним програмом „Вечерас ћемо за њих волети“, облежен је Светски дан поезије. Бројну публику и учеснике програма, поздравили су: Милисав Миленковић, књижевник и председник УКС Браничевско-стишке књижевне Данијела Божичковић Радуловић, директор Библиотеке и Радомир Андрић, књижевник и председник Удружења књижевника Србије.О значају обележавања Светског дана поезије и љубави у првим данима пролећа, говорила је директорка Библиотеке – Данијела Божичковић Радуловић.Поред завичајних писаца ово књижевно вече су својим присуством увеличао је књижевник из Ирака САБАХ АЛ ЗУБЕИДА, као и писци Клуба писаца „Чукарица“ из Београда КЉК „Мајдан“ из Костолца, КК „Лахор“ из Пожаревца, Књижевног клуба из Банатског Карловца, Панчева, Пландишта, Јабуке, Костолца, Пожаревца, Петке, Кучева, Петровца на Млави…


RSS-feed will be listed here...
Contact the INternetClub team, Library Sector © 2002 -2014. INternetClub