113.jpg   

КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА И ИТ СЕКТОР VIDIMинистарство културе и информисања, други пут заредом, организовало је конференцију - - Култура и ИТ сектор, у четвртак, 16. новембра 2017. године, у Дому Народне скупштине, Београд. Представници установа културе и компанија из ИТ сектора су, након прве одржане конференције, успоставили контакте који су резултирали заједничким пројектима. Конференција је обухватила теме које су од кључног значаја за развој културе у данашњем времену: култура у дигиталном окружењу (3Д скенирање/мапирање, виртуелна реалност, проширена реалност; дигитални сервиси установа културе; клауд системи; веб архивирање), као пример колаборације установа културе и ИТ сектора које за циљ имају представљање културног наслеђа и савременог стваралаштва кроз савремене технологије. Драго нам је што су блок Клауд системипредставили Телеком Србија А.Д. – ИНтернет клуб из Љига.
НЕДОУМИЦЕ ИЗ КАТАЛОШКЕ ПРАКСЕ VIDIБиблиотекари каталогизатори из Ариља, Пожеге, Чајетине, Прибоја, Нове Вароши и Ужица, који у свакодневном раду имају доста дилема са великим очекивањима су дошли на семинар - Недоумице из каталошке праксе, на коме је колегиница Ана Савић из Одељења монографских публикација Народне библиотеке Србије пренела део свог богатог искуства из ове области. Имајући у виду општи утисак, активно учешће и живу дискусију колега на овом семинару, очекивања су више него испуњена. Неке дилеме су разрешене а очекује се наставак размене искустава у наредном периоду.
Тушевљаковић у БиблиотециVIDI - Kикиндска публика је упознала добитника Европске награде за књижевност, Дарка Тушевљаковића. Дарко је представио своје књигеЈаз и Накнадне истине. У разговору са Срђаном Срдићем, открио је где проналази инспирацију. како писац живи после велике награде, где би сврстао свој рад и ко су му књижевни узори.
ФИНАНСИЈСКА ПИСМЕНОСТ У НЕГОТИНУ VIDI- Библиотека у Неготину уз подршку Народне банке Србије, а у оквиру пројекта - Финансијска писменост грађана, приказала је презентације - Финансијска едукације-шта је потребно да знате и - Како обезбедити средства за школовање. Предавачи, Миодраг Илић, виш. стр. сарадник и Љиљана Видојковић, самостални стр. сарадник, разговарали су са ученицима 4. године Неготинске гимназије.
 
ДЕМИСТИФИКАЦИЈА ИСТОРИЈЕ КИНЕ У КОСТОЛЦУ! VIDIУ Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке Илија М. Петровић, Пожаревац, завичајни писац, дипломирани инжињер машинства по струци, представио је Костолчанима своју књигу - Духови забрањеног града: Демистификација пада Кинеског царства. Уз студиозну презентацију, аутор је представио свој пут у Кину и део из велике кинеске историје који је њему највише привукао пажњу, а који је описао у својој књизи. Зашто је Кина била толико напреднија у односу на остале цивилизације?
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ! VIDIПоводом обележавања седамдесет шесте годишњице масовног стрељања у Краљеву, у Народној библиотеци Стефан Првовенчани, др Драгољуб Даниловић, гимназијски професор историје, одржао је предавање - Жртва, злочинац, посматрач. Уз подсећање да су окупаторски војници Немачке од 15-20. октобра 1941. овде стрељали преко две хиљаде људи, Даниловић је рекао да тај, најважнији и најстрашнији догађај у историји града, не сме да падне у заборав.
БОСИФЕСТ VIDIУ Сава центру је по осми пут, одржан Београдски интернационални филмски фестивал за особе са инвалидитетом – БОСИФЕСТ, под слоганом - - Покрени промену. На фестивалу је приказан широк избор филмова на тему живота с инвалидитетом, а циљ целе манифестације је да се шира јавност упозна са проблемима и положајем особа са инвалидитетом, као и да се побољша прихватање различитости.Библиотеку града Београда је на стручном скупу представљала Марина Неђић,која је презентовала рад - Инклузивни програми за особе са инвалидитетом у јавним библиотекама Србије.
КЊЕГИЊА ЉУБИЦА У ОСЕЧИНИVIDI Први музејски театар код нас, који се већ осам година успешно изводи у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице-публика је била прилици да на упечатљив начин упозна прву владарку обновљене Србије гостовао је у библиотеци у Осечини. Публика у Подгорини је била у прилици да чује чињенице о најзначајнијим догађајима из времена кнеза Милоша Обреновића, сазна детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице. занимљивости из њиховог приватног живота. Монодраму "На кафи код кнегиње Љубице" је маестралнио извела Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда, аутор текста и сценарија.
БИБЛИОТЕКАРИ У РАЗМЕНИ VIDIХелена Омеровић и Дора Хичик, библиотекарке Градске библиотеке Суботица, на позив Градске библиотеке „Ендре Ади“ из Баје учествовале су у програмима одржаним поводом мађарских Државних дана библиотеке. Хелена Омеровић је преко квиза на забаван начин представила свет мађарских бајки, док је Дора Хичик одржала предавање о Дежеу Костолањију који је рођен у Суботици.
 
КЊИЖЕВНИ КОНКУРС ЗА НАГРАДУ - ЧИКА АНДРA VIDIНа основу Статута, чл. 65 и Правилника о наградама и награђивању, Народна библиотека Доситеј Новаковић Неготин расписује КЊИЖЕВНИ КОНКУРС ЗА НАГРАДУ ЧИКА АНДРA. Награда носи име по дечјем песнику Андри Франичевићу из Јабуковца, има за циљ подстицај дечијег стваралаштва. Ова награда додељује се за песничко стваралаштво. За награду Чика Андраi> могу конкурисати деца узраста до 18 година, која живе и стварају у Неготинској Крајини. Конкурс је отворен до 20. октобра 2017. Радови се шаљу у три примерка, потписани шифром, са разрешењем шифре у посебној коверти (име и презиме, адреса, телефон и назив школе). Адреса: Народна библиотека Доситеј Новаковић Неготин, ЈНА 2 ( са назнаком: за књижевни конкурс - Чика Андра). Телефон за информације 019/543-390. Награда најуспешнијем аутору биће додељена на Дан библиотеке, 31. октобра 2017. године. 
ЛИМСКЕ ПЕСНИЧКЕ ЛУКЕ VIDIЗбирка поезије - Лимске песничке луке, у издању Библиотеке Вук Караџићнастала као део ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и Црне Горе - Култура за Европу, Европа за културу, који је пријепољска библиотека реализовала са партнерским организацијама из Пријепоља, Бјелог Поља и Пљеваља. У књизи су заступљени аутори из седам градова Полимља који су учествовали на Фестивалу - Лим, водени жиг полимских градова, одржаном у Пријепољу и Плаву од 25. до 27. маја 2017, као и радови ученика групе Машта из ОШ Милосав Стиковић Коловрат и чланова Мале школе новинарства Жур за журналце.
ЕПСКА СРБИЈА - МИЛИСАВА САВИЋА VIDIЈедан од наших најугледнијих савремених прозних писаца Милисав Савић гостовао је у Љубовији на Духовним свечаностима Азбуковице где су представљене две његове капиталне књиге Епска Србија иДолина српских краљева. Поред аутора о настанку ових књига и истраживачком раду г. Савића говорила је и др. Ана Стишовић Миловановић.Епска Србија је лепша од стварне. Од чувених двораца углавном су остале мрвице, а места славних битака зарасла су у шибље и коров“ изјавио је књижевник. Он је још додао да епика данас није на цени и да се сматра застарелом и архаичном.Веома надахнуто и инспиративно говорио је и о својој несвакидашњој и занимљивој монографији - Долина српских краљева.
ОМАЖ Михајлу Ћуповићу На годишњицу рођења и смрти, 12. и 13. септембра, библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је уприличила омаж посвећен Михаилу Ћуповићу, значајном завичајном песнику. На једанаест паноа на којем су обухваћене фотографије, новински исечци, документа, писма, у витринама изложене Ћуповићеве књиге и лична документа, све то чини изложбу, омаж Михаилу Ћуповићу. Фотографије популарног Ћупа: са породицом, пријатељима, сарадницима, песницима, на Турниру духовитости... О дружењу и пријатељству са Ћупом говорио је и песник Слободан Вучинић. Његов говор је био и дирљив, духовит, снажан, искрен, речи су текле из срца, баш онако какав је био Ћупо, непосредан, природан и јак, а нежност је негде била проткана у његовим речима. Пошто је и Ћупо био завичајни песник који је прославио и Златибор и Тару и Мокру Гору кроз своје песме, и Вучинић је овом приликом прочитао своју песму посвећену завичају. 
НАГРАДА - ЂУРА ЂУКАНИВ VIDIЖири у саставу Тамара Крстић, Марија Ненезић и Милена Ђорђијевић, донео је одлуку да књижевну награду „Ђура Ђуканов“ коју додељује Народна библиотека Јован Поповић, из Кикинде, добије студенткиња опште књижевности и теорије књижевности Милана Грбић (рођена 1996.године у Кикинди) за збирку прича Око нас море. Награда - Ђура Ђуканов, установљена је 2005. године, а додељује се за рукопис књиге необјављених прича аутора млађег од тридесет година.
РУСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ У КРУШЕВЦУ VIDIБиблиотека у Крушевцу, 18. септембра, у сарадњи са Фондацијом Андреј Првозвани из Москве, организовала је фото изложбу - Српске рукописне књиге из Одељења рукописа Руске државне библиотеке, у е-читаоници на трећем спрату. Изложба је током јуна била постављена у Народној библиотеци Србије
БИБЛИОНЕТ VIDIУ четвртак 14. и петак 15. септембра одржан је стручни скуп Библионет 2017, ове године под темом - Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама.

 
ЛАВРЕНТИЈЕ ПРАЗНИК СВЕТЛОСТИ ТИХЕ VIDIЉубовијска публика имала је ту привилегију да одмах после Шапца и Лознице присуствује промоцији књиге Љубомира Ранковића „Лаврентије празник светлости тихе“..На жалост аутор из оправданих разлога није могао да присуствује промоцији па су о књизи говорили свештеник шабачке епархије Сава Лазић и новинар Вечерњих Новости Владан Митрић.Ми додајемо део речи патријарха српског г. Иринеја који је по објављивању ове књиге рекао: - Педесетогодишњица архијерејске службе и шездесетогодишњица монашког завета Преосвећеног Владике Лаврентија, и наслов ове књиге-Празник светлости тихе, обавезују на свечани тон, и светле и тихе речи.Тиховање у Светлости и жртва у смирењу и љубави, представљају најузвишеније идеале монашког подвига којима је овај редак Божији човек целог живота стремио, богатећи духовно друге и себе, несебично служећи Богу и роду своме.
ПОЖАРЕВАЧКА АКЦИЈА И РЕАКЦИЈА VIDIПисменост не подразумева само чињеницу да неко зна да чита и пише, него да показује и интересовање према писању појединца и да је спреман да и сам допише неки други текст, да га анализира, прочита и протумачи. Дакле, читање подразумева један поглед на свет. За гледаоца телевизије, свет је очигледан, а за читаоца је нешто што треба тумачити, баш као што се тумачи и књижевно дело. А ако свет тумачите, онда у њему и учествујете. Да је тако, показали су ђаци из Пожаревца и околине. Пожаревачка Библиотека са Одељењем у Костолцу постала је богатија за 186 младих корисника, 8. септембра 2017. На наш позив, поводом Светског дана писмености, одазвалае су се све основне и средње школе. Након бесплатног уписа, ученици су веома успешно решавали тест писмености и радо тумачили јунаке из својих омиљених књига на Одељењу за младе.
МЕДИЈСКО СПОНЗОРСТВО БИБЛИОНЕТА VIDIИнтернет клуб из Љига који 18 година прати Интернет живот библиотека у нас и региону са великом радошћу пружио је на електронским медјима и друштвеним мрежама медијско спонзорство за Библионет 2017.. Интернет клуб се определио да помогне медијски настут скупа колико због његове теме у 2017. : - Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама, - толико и због чињенице да има потписане протоколе о заједничком наступу на развоју дигиталне агенде Србије 2020. са Народном библиотеком Србије, Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" у Београду и Библиотеком града Београда. Интернет клуб увек сарађује са онима који храбро иду напред, тако ће бити и обај пут. 
КАКО БОШЊАЦИ ВИДЕ СЕБЕ VIDIЧасопис - Бошњачка ријеч - које се недаво појавио из штампе као четвороброј има тенденцију да постане стручни и научни часопис који је објављивати радове референтних бошњачких стручњака, књижевника, истраживача и научних радника са територије новопазарског санџака и Србије. Часопис у издању Центра за бошњачке студије излази пред читаоце већ 11 година а последња свеска у којој се налазе бројеви од 36 – 39 поставља границу између раније и нове концепције у смислу уређивачке политике. Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања и интересовања остаће део старе уређивачке концепције а окосницу часописа чиниће искључиво теме које се односе на постојање Бошњака кроз историју, њихово присуство у култури и традицији некада и данас, представљање истакнутих Бошњака, преводи књижевних и стручних дијела и студија важних за Бошњаке

VIDI

ТАЈНА ВЕЗАУ Народној библиотеци - Илија М. Петровић - Пожаревац одржано је вече - Тајна веза, посвећено песнику Душку Трифуновићу. Аутор програма и извођач песама био је Бранко Пражић, музичар и композитор. Као дугогодишњи пријатељ Душка Трифуновића, Бранко Пражић је евоцирао успомене на бројне сусрете и гостовања са њим, истичући његову спонтаност и занатско умеће. Посебно је нагласио да је он једини песник на свету коме је компоновано 300 песама, од којих се тридесетак изводе и данас. Великој популарности Душкових песама допринели су извођачи као што су Горан Бреговић и Бијело дугме, Индекси, Тешка индустрија и Здравко Чолић.

С КЊИГОМ, МУЗИКОМ И ПЛЕСОМ ПО СВЕТУ VIDIКрајем августа 2017. године у Градској библиотеци Суботица успешно су одржане четири дечје радионице под називом - С књигом, музиком и плесом по свету. Њих је библиотека организовала и реализовала у сарадњи с Плесним студијом - Лариса. На свакој радионици је по двадесеторо основношколаца посредством писане речи, музике и покрета путовало до неке земље или континента, упознавало најлепше и најзанимљивије елементе културе различитих народа: Индијанаца, Шпанаца, Мађара, Хрвата и Срба. Радионице су биле интерактивне и интердисциплинарне те су деца слушала изабрану поезију, бајке и приче на изворним језицима и у преводу и учила кораке народних и савремених плесова уз пратњу одговарајуће музике.
У СРЦУ КРУШЕВЦА VIDIНародна библиотека Крушевац имала је свој штанд на манифестацији „У срцу Крушевца“, коју је организовала Туристичка организација града Крушевца. На главном градском шеталишту малишани су се дружили са књигом и библиотекарима. Библиотекарка Соња Вељковић читала је одабране бајке најмлађима.

 
VIDIМАЛЕ АВЛИЈЕ ДАЈУ ВЕЛИКЕ ЉУДЕЈединствена сарадња библиортека Љиг, Мионица, Лајковац и Лазаревац У селу Горњи Мушић (заселак Мала Маришта) у МАРКОВИЋА АВЛИЈИ - дворишту родне куће оснивача катедре књижевности за децу на Београдском Универзитету, др. Слободана Ж. Марковићам у среду, 13 септембра 2017. године од 16 сати, биће одржана велика РАДИОНИЦА СЕЋАЊА српских писаца за децу. Гостујући програм Фестивала хумора за децу Лазаревац, стваралачки ће обележити сећање на школске дане омиљеног професора који већ две године није са нама. Ауторски прилози 15 стваралаца који том приликом буду настали биће трајно сачувани у Дечјој градској библиотеци - Слободан Ж. Марковић, у Љигу. 
РАТНА ТРОЛОГИЈА VIDIУ организацији Библиотеке Милован Глишић и Црквене општине Љубовија у препуном, Парохијском дому храма св. Преображења Господњег у Љубовији, одржана промоција књига Ратна трилогија Небојше Јеврића, новинара, публицисте и књижевника. Небојша Јеврић је дугогодишњи ратни репортер Дуге, Војске Крајине и других часописа и новина, аутор књига Адамова глава/Црни кофер, Тихи рат, Српски рулет, Херој на магарцу путује у Хаг, Кокошињи рат, Фајронт, Бајке, Луда кућа.
КУЋА ДЕЦЕ ПУНА VIDIЈош један циклус летњих креативних радионица, које се организују у јагодинској библиотеци у време школских распуста, је завршен. Епилог: Педесетак вредних и креативних малишана на дванаест одржаних радионица, уз дружење и сарадњу, створило је мноштво шарених рукотворина. Прва овогодишња радионица одржана је 18. јула а последња 10. августа. Вредно и марљиво као мрави, а надахнуто као цврчак. У првој недељи смо освајали дубине и откривали скривену лепоту у њима. Друге недеље покушали смо да овладамо простором и поиграмо се трећом димензијом у свету цвећа и лептирова. Трећу смо, како лету и приличи, бојили у топле боје. Цветале су булке и сунцокрети у ватромету црвене и жуте и наранџастој измаглици тамо где се помешају и стопе. Деца воле разне ствари, била је тема завршнице овогодишњег креативног рада која је заокружила све што смо до тада радили и научили а уједно нам и омогућила потпуну слободу и неспутаност креативног израза. Све у свему – још једно дуго, топло и креативно лето.
ПРАВОСЛАВНА СИРИЈАVIDIБрат и сестра, Јамен и Хилда Хрекес, синоћ су били гости краљевачке библиотеке. Они су, бираним речима и с пуно љубави, на течном српском језику, говорили о својој домовини, Сирији, у којој букти рат. Њих двоје су пре шест година напустили родни град Алеп и уточиште нашли у Бањалуци, главном граду Републике Српске. Од тада јавно говоре о својој земљи и сиријским православцима. Јамен студира стоматологију, а Хилда фармацију. Обоје су на несебичној помоћи захвални Српској православној цркви и сиријским православцима. Хилда је члан хора Јединство и често натсупа у православним храмовима
ИЗАЂИТЕ НА ТРГ! VIDIУ оквиру програма ЛЕТО НА АСФАЛТУ, Народна библиотека Крушевац је у четвртак 10. августа 2017. године, организовала већ традиционалну манифестацију ИЗАЂИТЕ НА ТРГ! Циљ манифестације је промоција књиге и читања, развијање читалачких вештина, анимација најмлађих да стекну навику да долазе у библиотеку. Ликови из књига сишли су са полица Библиотеке на трг у сусрет својим садашњим корисницима, али и новим! Манифестација се одржава сваког четвртка од 19 до 20 сати на Тргу испред Дома синдиката. У случају кише алтернативни простор је хол Дома синдиката. ИЗАЂИТЕ НА ТРГ!
ДЕСЕТИ ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ VIDIЛетњи улични ерски кабаре као дводневна манифестација прославља 10. рођендан и као таква препозната је као истинска и културна посебност људи Златиборске регије. Све ово дешава се захваљујући труду и раду запослених у библиотеци - Љубиша Р. Ђенић. Тај тим људи већ 10 година води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа. Главни организатор ове манифестације је библиотека, док Туристичка организација Златибор сваке године помаже у организацији ове манифестације, а генерални покровитељ је Општина Чајетина. Од 2009. године на идеју Рада Јовановића, афористичара, и Снежане Ђенић, директорке библиотеке, заживео је и конкурс за најбоље афоризме и најбољег афористичара. Стизали су афоризми из Данске, Аустрије, Швајцарске, бивших Југословенских република.., па је тако овај конкурс постао међународни. Ове године на тему - Поред брига разбибрига. Овогодишњу манифестацију отворио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, говорећи о традицији и значају оваквих културних манифестација као и промоцији ерског хумора.
МОЈ ДРУГ КЊИЖЕВНИ ЈУНАК VIDIУ оквиру манифестације - Неготинско лето, одржана је друга едукативно-креативна радионица за децу на дечјем одељењу Библиотеке, под називом - Мој друг, књижевни јунак. Учесници радионице била су деца ПУ "Пчелица". Деца су сазнала ко су јунаци у књигама, које особине морају да поседују, ко све може бити књижевни јунак и шта су то суперхероји. Приказани су им и неки од најпознатијих јунака у књигама за децу, као што су: Петар Пан, Пипи Дуга Чарапа, Маја, Бетмен, Спајдермен... У креативном делу радионице деца су цртала себе и омиљеног јунака из књиге. Приређена је и изложба књига омиљених дечјих књижевних јунака, као и изложба радова насталих у радионици.
УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА VIDIУ Народној библиотеци у Јагодини је одржано предавање професорке исхране Миљке Стевановић. Професорка Стевановић, иначе председница удружења Биос из Новог Сада, многобројне посетиоце предавања је упутила у принципе здраве исхране данас и овде. Циљ такве исхране није да људи смршају или се угоје, већ да доведу у хармонију своје тело и своје мисли, и на тај начин повећају квалитет свог живота. Предавање је организовано у сарадњи са Поморавским информативним порталом Jagodina News.
НОЋЕЊЕ У БИБЛИОТЕЧКОМ ПОЛИ-СУ VIDIЧиталачки тинејџерски клуб Градске библиотеке Суботица Фланери завршио је другу годину свога рада ноћењем у библиотеци. Дводневни сусрет одржан 12. и 13. јула је био у знаку античке Грчке чију смо митологију и књижевност те културу учили, покушали оживети и омерити савременим мерилима. Кроз радионичарски рад упознали смо се с различитим аспектима друштвеног живота старих Грка и уредили простор библиотечке читаонице. Размишљали смо о старогрчком урбанистичком производу агори, где се одлучивало о политичком и социјалном животу полиса, повезујући некадашњу функцију трга с мотивом барбаризма у поезији савременог писца Константина Кавафија. Направили смо библиотечки кутак изабране класичне грчке литературе обележивши га натписом - Медицина за душу - који је красио античке библиотеке... 
СТИХОВИ ПОВЕЗАНИ СТРУНАМА ГИТАРЕ VIDIЗвук и речи - Поетске певаонице - дошли су и до пожаревачке Библиотеке, 13. јула 2017. године. У пуној сали, наступили су Срђан Сиђа Живковић, драмски уметник, књижевник и музичар и др Урош Дојчиновић, гитариста, музиколог, композитор, педагог и публициста. Светски и наши песници оставили су предивне песме у наслеђе, али, нажалост, само су неке од њих преточене у мелодију. Колико су вредне показује и чињеница да се већ годинама певају. Због небриге и непознавања књижевности, ти стихови постају власништво непознатог аутора. Али, захваљујући оваквим књижевним вечерима, поезија наставља да живи кроз златне нити гитаре и музику уопште. Колажни програм, састављен од беседа, монолога, поезије и евергрина, пробудио је емоције и веру у опстанак уметности
ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА 2017 VIDIУ петак, 7. јула 2017, под липама манастира Тресије одржан је програм којим је почело обележавање Дана Милована Видаковића. Након поздравне речи Живорада Милосављевића, председника ГО Сопот, посетиоци су имали прилике да чују извођење женског хора Центра за културу Сопот, представљање издавачке делатности Библиотеке града Београда и општина Сопот и Младеновац, као и одломке текстова Исидоре Секулић које је читала глумица Олга Одановић. Опширније кликом на слику
 
ЂЕНЕРАЛИ И ГЕНЕРАЛИ НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ VIDIУ оквиру обележавања 4. јула, Дана бораца, Општинска организација СУБНОР организовала је и представљање наше књиге Ђенерали и генерали Неготинске Крајине, аутора Миодрага Б. Јонића, у просторијама СУБНОР-а, 4. јула 2017. године. О књизи су говорили: Миодраг Јонић, Драгољуб Филиповић, Власта Младеновић и Милорад Грбовић. 

УНАПРЕЂЕЊЕ УЧИНКА ИНТЕРНЕТ ПРИСУСТВА БИБЛИОТЕКАVIDI  Семинар - Смернице за израду веб презентација и унапређења учинка и видљивости веб презентација институција културе од националног значаја на Google претраживачу - одржан је у МинистарствУ културе и информисања. Обуку су водиле Марија Кујачић, шеф одсека за развој електронске управе и стандардизацију у Дирекцији за електронску управу и доцент др Наташа Крстић са Факултета за економију, финансије и администрацију.Интерет клуб је и радно и садржајно подржао овај вид обуке и стандардизације наступа на Интернету. Већину полазника су чинили представниви библиотека веб мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА Интернет клуба, из Београда, Пожаревца, Јагодине, Крушевца, Краљева, Кикинде, Суботице, Сомбора, Ваљева, Ужица, Љига...
ИЗЛОЖБА БУДУЋИХ УЧИТЕЉА VIDIУ Холу Народне библиотеке Ужице отворена је Изложба радова студената Учитељског факултета Ужице.На отварању Изложбе коју чине колажи, ручно штампани буквари, цртежи и светлосни објекти говориле су доцент др Кристинка Селаковић и асистент Андријана Даниловић.
НОЋ КЊИГЕ И У ЉУБОВИЈИ - VIDIШеснаеста регионална манифестација“ Ноћ књиге“ под покровитељством Еуробанк Србија одржана је у петак, 16. јуна 2017. Манифестација која промовише читање и књигу организована је и у Лагуниним клубовима читалаца у Босни и Херцеговини и Црној Гори, као и у бројним библиотекама широм Србије. И библиотека *Милован Глишић* из Љубовије прикључила се овој акцији а тога дана одржан је едукативни програм за најмлађе читаоце дечијег вртића *Полетарац* и изложба најновијих Лагуниних издања.Поводом акције - Ноћ књиге, бесплатне чланске карте библиотеке добило је и десет најбољих давалаца крви љубовијског Црвеног крста.
У НЕГОТИНУ - СВЕ ЈЕ У РУЦИ VIDIУ Народној библиотеци Доситеј Новаковић Неготин, у препуној сали, промовисана је књига "Све је у руци" Маје Јањић. Ово је њена друга књига у издању неготинског Културистока, којом потврђује своју песничку доследност. Песме Маје Јањић, како у рецензији наводи Весна Станковић, проф. српског језика и књижевности. ..својом лакоћом у ритму, јасним стиховима и племенитим порукама које су намењене другима и себи, упућују нас на поновно читање и наводе на размишљање о људима и свету који нас окружује. У програму су учествовали: Власта Младеновић, уредник, Весна Станковић, рецезент, Јана Чеклановић, рецитатор и аутор. Гост вечери била је вокална група Класје коју води учитељица Душица Ђурђић.
НЕ САМО СКУПЉАЧИ ПЕРЈА у Пријепољу - VIDIУ организацији Библиотеке "Вук Караџић" одржан је округли сто на тему "Наши Роми". На овогодишњем стручном скупу који четврту годину за редом у пријепољској библиотеци окупља библиотекаре завичајних одељења радове је представило десет библиотекара из Србије и Црне Горе.Радови учесника представили су не само грађу којом поједине библиотеке располажу, већ су из различитих визура осветлили културу Рома и њихов друштвени положај у различитим срединама у Србији у Црној Гори. Са пауер поинт презентацијама о изворима за проучавање Рома своје локалне средине на округлом столу су учествовали библиотекари завичајних одељења из народних библиотека: Крагујевац, Пирот, Обреновац, Ужице, Нови Пазар, Сремска Митровица, Бијело Поље, Пријепоље. У разговорима су учествовале колегинице и колеге из библиотека: Крагујевац, Пљеваља, Нови Пазар, из Завичајног музеја Нова Варош и други.
УРОШ ПЕТРОВИЋ награда за НАЈУСПЕШНИЈИ КЊИЖЕВНИ СПОМЕНАР - VIDIПрочитати књигу од почетка до краја за многе је ђаке прави изазов. За многе је можда још већи изазов написати књижевни споменар односно дневник читања прочитаног дела.Народна библиотека Осечина у сарадњи са Основном школом Војвода Мишић. Најуспешнији књижевни споменар. Ово је друга година за редом, како се одржава програм.Акција траје дест месеци, дакле, једну школску годину. Ученици читају и воде дневник читања, бележе своја запажања и размишљања, анализирају дело. Награда су књиге и дружење са књижевним ствараоцима.Ове године награда је било дружење са Урошом Петровићем, чије су књиге у протеклим годинама биле међу најчитанијим у Осечини. У једночастовном дружењу деца су размрдавала вијуге, кроз сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, са раскошном машта и особеним хумором Уроша Петровића.
БИБЛИОТЕРКА (преко ЉИГА) ЛЕЧИ У БАЊИ ВРУЈЦИ - VIDIПред 102 гледалаца, од којих су 45 били библиотекари у "плавој сали" хотела у бањи Врујци, глумица Александра Манасијевић открила је тајне горко освежавајих догодовштина једне библиотекарке. У нашем комшилуку, поред бројних Љижана, за откривање библиотекарских тајни били су заинтересоване колеге из Ваљева. Мионице, Лајковца и Лазаревца...Уз салве смеха, сви са симпатијама прихватили "исповест" младе школоване библиотекарке која је "као колатерарна штета" скрајнута у огранак ван свих животних токова због неразумевања и "политичке подобности" код своје ВД. директорке. Тако се показало да бања Врујци може успешно да лечи и од библиотерских заблуда.
32. СРПСКО ПЕРО у ЈАГОДИНИ - VIDIУ Народној библиотеци у Јагодини се 21, 22. и 23. јуна 2017. године одржава традиционални, ове године већ 32. по реду, књижевни фестивал - Српско перо. На, 32. по реду, конкурс за најбоље књижевно остварење младих писаца до 35 година на српском језику без обзира на жанр стигло је преко сто песама, прича, есеја и међужанровских остварења из свих крајева Србије, али и Републике Српске, чиме је институција Конкурса једног од најпознатијих и најпопуларнијих књижевних фестивала још једанпут потврђена. Жири је , после детаљног ишчитавања и више консултација, донео једногласну одлуку да награду Српско перо 2017 понесе песма - Арканум, Андрије Стануловића из Пирота
УСВОЈЕНА НОВА ЗНАЊА ЗА НОВЕ ПЕРСПЕКТИВЕ VIDI


 
ПОЕЗИЈА И ПРОЗА НЕГОТИНА VIDI
У оквиру Мајских свечаности 2017, Народна библиотека Доситеј Новаковић, Неготин и Крајински књижевни клуб су организовали књижевно вече - Неготинска поезија и проза. После уводен речи Власте Младеновића, уредника књижевних програма у Библиотеци, у програму су учествовали Саша Скалушевић, Миљан Ристић, Радојка Плавшић Ранковић, Тамара Луцић Динић, Силвија Богић и Иван Стевић. Програм су употпунили и аутори који су своје стихове рецитовали из публике.
ЗАВЕТ И ОБЕЋАЊЕ VIDI
Поетско музички приказ књиге ЗАВЕТ И ОБЕЋАЊЕ, аутора Љиљане Браловић окупио је у библиотеци скоро 100 пажљивих посетилаца. У јединственом песничком приказању у славу ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ учествовали су ученици љишких школа и чланови КУД "Љиг" са гостима солуистима из Лазаревца.

СОКО ПАО, У ЊИВУ VIDI - У Љубовији је одржана промоција књиге пуковника Славише Голубовића - Пад ноћног сокола. Kњига је писана на основу сведочења и изјава учесника у догађајима из времена НАТО агресије и бомбардовања СРЈ 1999. године. О књизи је говорио аутор Славиша Голубовић а право изненађење за све посетиоце било је присуство потпуковника у пензији Сенада Муминовића, официра за вођење ракета који притиснуо дугме за лансирање ракете која је оборила невидљиви амерички бомбардер Ф-117А 27. марта 1999. године. У свом излагању пуковник Славиша Голубовић је детаљно описао како је оборен невидљиви авион-понос америчке авијације и ко је све заслужан за његово обарање а говорио је и о другим успесима Трећег ракетног дивизиона.
ИДЕМО ДАЉЕ - ЈОШ ДАЉЕ VIDI- Мрежа библиотека БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА организовала је студијско путовање колега из библиотеке „Браќа Миладиновци“ из Скопља у репрезентативне библиотеке, овог 18 година самоодрживог пројекта у библиотекраству Србије. Свака библиотека коју су посетили (Јагодина, Лазаревац, Љиг, Ваљево и Библиотеку града Београда) представила се са акцентом на онај садржај који чини ову библиотечку мрежу кохерентном у библиотечкој заједници Србије. Гости су се у посебном панел програму БИБЛИОТЕКА -ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА који је оргнизован у тренинг центру Интернет клуба у Врујцима упознали са принципима, али и резултатима рада наше НВО у библиотекарској и информацијској делатности.
ПОМАХНИТАЛИ У ЉУБОВИЈИ - VIDIТатјана Кецман и Милош Ђорђевић,у урнебесној комедији “Помахнитали” по тексту и режији Татјане Кецман синоћ су одушевили љубовијску публику. Представа је посвећена жртвама селфи културе и осталих облика виртуелних вредности. Бави се људима који су постали опседнути формом, статусним симболима, брендовима. У тој апсурдној и суманутој трци, која за циљ има успех (ма шта то значило) потпуно губе компас. У свакој од сцена протагонисти заврше са нервним сломом због неких тривијалних проблема који им ремете савршену форму. Дане окончавају тако што, уморни од борбе, гужве, свађе, са осећањем незадовољства и истрошености, за утеху окаче селфи на коме све блиста баш како треба, савршено.

VIDI

 

БИБЛИОТЕКЕ МЕТРОПОЛА У БЕОГРАДУ - Библиотека града Београда имаће част да организује међународну МетЛиб конференцију у 2018. години. Ово је једна од најзначајнијих међународних конференција у области библиотечко-информационе делатности, која окупља реномиране стручњаке за библиотекарство и руководиоце јавних библиотека градова метропола. Конференција се организује у оквиру ИФЛА Секције библиотека великих градова (Metropolitan Libraries Section - MetLib).

 
ИГРАЈМО СЕ РАДЕЋИ - РАДИМО ИГРАЈУЋИ СЕ VIDI- Интернет клуб (научни и БАМ сектор) организује у 6, 7, 8. јуна 2017. 21. СЕМИНАР ВИРТУЕЛНЕ БИБЛИОТЕЧКЕ МРЕЖЕ (у Бањи Врујци) о ИФЛА и АЛА актуелним трендовима у свету библиотекарства који на интерактиван начин пружа упознавање са основним принципима коришћења игара и гејмификације за унапређење пословања у библиотекама. Предавачи за област GAMIFICATION су сертификовани код THE WARTON SCHOOL UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA. За рад на семинару предвиђен је system Mary Broussard,предавача на LYCOMING COLLEGE (since 1812) of Central Pennsylvania. - СЕМИНАР је сертификован са: 6 бодова НБС + 2 ЕU Telehaz trendszer. Обавештења и пријаве: 061 361 63 52 - електронска пошта- Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
НАШИ РОМИVIDIБиблиотека - Вук Караџић - у Пријепољу, у циљу афирмације свог завичајног фонда, као и анимирања истраживачких активности свих завичајних библиотечких фондоава, и повећања стандарда у њиховој организацији, већ четврту годину заредом организује тематски округли сто на који позива и окупља колеге завичајних одељења из библиотека Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине који желе да представе ресурсе својих завичајних збирки и размене искуства. Наша овогодишња тема је:НАШИ РОМИ . Округли сто ће се одржати 16. јуна (петак) 2017. године у библиотеци у Пријепољу, са почетком у 10.00 часова и трајаће до 16.00 часова.
 
УЖИЧКА БИБЛИОТЕКАРСКА РЕПУБЛИКАVIDIУжичка библиотека била је двоструки домаћин. Прво су библиотекари Златиборског округа имали су прилику да виде презентације о библиотекама у ЕУ. Своје импресије са студијског путовања у Брисел са нама су поделиле Хадија Кријешторац (Библиотека Вук Караџић, Пријепоље), Даниела Скоковић (Народна библиотека Пожега) и Биљана Давидовски (Народна библиотека Ужице). Истог дана у организацији Матичне службе НБУ одржан је састанак директора јавних библиотека Златиборског округа. Поред размене искустава о проблемима и иницијативама, презентовани су ивештаји о раду за 2016. и планови и програми рада за наредну 2017. годину.
ПЛАН РАЗВОЈА ЛАЗАРЕВЦА VIDIУ Библиотeци Димитрије Туцовић у Лазаревцу, представљена је књига Марка Мијушковића - План развоја Лазаревца у наредној деценији. Присуствовали су бројни млади суграђани, а подршку овој публикацији дали су председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић који су о аутору и књизи говорили веома похвално. Присутан је био и лектор Душко Мартиновић. Након уводних речи Јасмине Иванковић у име Библиотеке као издавача, о књизи је говорио сам аутор који је навео основне теме о којима у својој књизи говори. Истакао је важност образовања у улози развоја једне општине и рекао да је поред формалног образовања веома важно за све грађане да на себи трајно и дугорочно раде и након стечене дипломе те да се стручно усавршавају како би своје послове обављали на што бољи, ефикаснији и савременији начин и тако допринели и фирми у којој раде, али и заједници као целини.
ЛЕПОГОВОР У ОСЕЧИНИ VIDIУ великој читаоници, у четвратак, 6. априла 2017. године, а у организацији Народне библиотеке Осечина одржанa је Општинскaсмотра рецитатора“ Песниче народа мог “. На такмичењу, у оквиру нижег узраста, од првог до четвртог разреда основне школе, такмичило се 18 ученика. Рецитаторско умеће у категорији средњег узраста, која обухвата ученике од петог до осмог разреда основне школе, показало је 16 учесника. Петочлани жири који су чинили - Угљеша Спасојевић, глумац, Драгица Пуљезевић, Јелена Симић, Зорица Николић, професори српског језика и књижевности и разредне наставе и Ана Ивковић, директор Библиотеке, вреднујући квалитет рецитација донео је одлуку који се такмичари из сваке категорије пласирали на Окружно такмичење у Ваљеву. За победнике такмичења Библиотека је обезбедила дипломе. Својим наступом на клавиру, програм су употпуниле младе пијанистикње сања Николић, Ирена Берчег, Софија Станишић, Мина Живановић и Николина Ивановић.
СТАРА ИТАЛИЈАНСКА КЊИГА VIDIУ организацији Италијанског културног центра Пјаца Италија у у Градској библиотеци Суботица одржано је вече италијанске културе. Уприличени су били концерт, презентација мултимедијалних садржаја и изложба старе италијанске књиге. Изложбом Стара италијанска књига представљена су репрезентативна издања из XVI и XVII века као и библиофилска италијанска издања штампарске продукције XVIII, XIX и XX века која се налазе у власништву Градске библиотеке Суботица. На отварању изложбе госте је поздравио директор библиотеке Драган Роквић. Аутор изложбе je библиотекарка Ирен Богнар. Изложбу и манифестацију је посетио и почасни вицеконзул Италије у Војводини Кармине Тарало.
 
НЕГОТИН- У ЗДРАВОМ ТЕЛУ, КУЛТУРАН ДУХ VIDIДечје одељење Библиотеке ДОСИТЕЈ НОВАКОВИЋ, обележило је Светски дан здравља и Светски дан спорта у сарадњи са ОШ Бранко Радичевић. Под слоганом У здравом телу културан дух библиотекари дечјег одељења са наставником физичког васпитања Иваном Којићем и учитељицом Драганом Бенић и децом подручних одељења из Трњана, Видровца, и Чубре разговарали су о значају спорта и здравља за раст и развој деце, али и важности образовног и културног развитка младих. Представили смо им и неке књиге о здрављу и спорту из нашег фонда. Том приликом, наставник Иван Којић је организовао Игре без граница". Изложба књига о спорту и здрављу налази се на дечјем одељењу Библиотеке.
УЖИЦЕ- ЛАЖА И АПАНАЖА VIDIУ организацији Фабрике књига, Ужичке књижевне републике и Народне библиотеке Ужице, представљена је нова књига Ненада Величковића „Лажа и апанажа – о употреби књижевности у образовању“. Кроз разговор са уредником издавачке куће Фабрика књига Дејаном Илићем, Величковић је ужичкој публици представио избор стручних текстова који се баве критиком идеолошког приступа у настави књижевности на факултетима и у школама у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској. 

САЈАМ КЊИГА - ЛАЈПЦИГ 2017 VIDIУ организацији Министарства културе и информисања Република Србија представила се на Међународном сајму књига у Лајпцигу, који се одржао од 23. до 26. марта, поставком Србија чита/Читај Србију. На српском штанду било је изложено око 300 актуелних књига: дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности,као и избор скорашње теоријске литературе.Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су представљали ʺДијалозиʺ - пројекат Библиотеке града Београда, у којем се, уз 125 година рођења Иве Андрића, скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца, са сопственом традицијом и са европском књижевношћу.

 
МОДА ШЕШИРА У ОСЕЧИНИ VIDIУ галерији Библиотеке у Осечини отворена је изложба Мода шеширакоја представља ауторски рад вишег кустоса, етнолога-антрополога Александре Јовановић у оквиру програма Народног музеја у Шапцу. Резултат је трогодишњег истраживања модиског и шеширџијског заната у Шапцу између два светска рата. Поставка прича причу о шеширу: када се први пут јавља у историји, његову еволуцију, а светски креатори шешира и модни журнали посетиоца изложбе уводе у свет шешира. Мода шешира обрађује и расветљава феномен шешира - данас споредног, а некада неизоставног дела женске, мушке, па и дечије тоалете. Поред класичне музејске поставке, у оквиру које посетиоци могу погледати изложене моделе женских и мушких шешира ношених двадесетих и тридесетих година ХХ века, на изложби је кроз амбијенталне целине представљен модиски салон и шеширџијска радионица опремљена оригиналним алатом за израду шешира.

ДАН ПОЕЗИЈЕ У НЕГОТИНУ VIDIНародна библиотека Доситеј НоваковићНеготин обележила је Светски дан поезије представљањем књиге младог неготинског песника Марка Станојевића На ветру љубави и туге. У програму је учествовала и песникиња из Београда, Владанка Цветковић која је објавила 14 књига поезије, кратких прича и есеја. О Марку Станојевићу похвално мишљење изразили су афирмисани књижевници, а пре свега, Матија Бећковић који је написао рецензију... У оквиру програма учествовали су и професори гитаре, Ана и Драган Данесковић, који су извели композиције познатих светских композитора. У другом делу вечери, промовисана је антологија Усмено песништво источне и јужне Србије коју је приредио др Љубиша Рајковић Кожељац, познати сакупљач и тумач народних песама овога краја. О књизи је говорио Горан Вучковић, а о стваралаштву Љубише Рајковића Кожељца, Власта Младеновић.

 
СВЕТИСЛАВУ БАСАРИ награда ДУШАН ВАСИЉЕВ“ VIDIЖири за доделу књижевне награде Душан Васиљев објавио је да ће признање за 2016. годину припасти Светиславу БасариАндрићева лествица ужаса (Лагуна). Басари ће награда бити додељена 27.03.2017. у свечаној сали Народног музеја у Кикинди. Жири је одлуку донео једногласно. Чланови жирија Ана Пејовић, Владимир Арсенић и Срђан Срдић констатовали су да је у конкуренцији било 125 наслова, те да су се у најужем избору, поред награђеног дела, нашли и КафанаЖарка Радаковића и збирке прича Ота Хорвата Као Целанови љубавници и Списак сеновитих имена Милана Мицића. 

 
НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК у Пожаревцу VIDIДечје одељење Народне библиотеке Илија М. Петровић наставља са радионицама које се баве неговањем матерњег језика. Овог пута, 27. марта, 2017. године, старији разреди ОШ Свети Сава учествовали су у радионици Негујмо српски језик, коју су припремиле библиотекарке Славица Вучинић и Александра Миленковић. Ђаци су били подстакнути на размишљање о речима које су чули стотину пута у свакодневном говору. Подсетили су се и колико једна реч може имати синонима, као и да речи имају велику покретачку снагу. Уверили су се да се култивисаним говором може постићи и оно што се чини немогућим. Наш народ је сажео то искуство у једну мудру изреку, која гласи: - Лепа реч гвоздена врата отвара. Сазнали су да језик није само средство комуникације, већ да се у њему крије и наша историја, национални идентитет, менталитет, поглед на свет и време у коме живимо. Видели су да је коришћење језика права вештина, а да је сам језик оруђе чија примена може да прерасте у уметност.
МИНИСТАР У УЖИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ VIDIУ оквиру посете установама културе у Ужицу министар Владан Вукосављевић обишао је и Народну библиотеку Ужице. Том приликом директор Драгиша Станојчић упознао је министра са многобројним активностима, као и са проблемима са којима се Библиотека сусреће у свом раду. Министар је истакао да је неговање читалачких навика и увођење младих у свет литературе темељан посао за друштво и културу, обећао подршку Министарства и најавио за 21. април представљање акције "Негујмо српски језик" у Ужицу.
 
ПЕЂОЛИНО У ЉУБОВИЈИVIDIНа иницијатву општинског руководства Љубовије и у организацији Библиотеке Милован Глишић, драмски уметник Предраг Вуковић познатији као Пеђолино посетио је Љубовију и пружио деци незавбораван доживљај. Увек насмејан, спреман на кабаретске трикове и распеван, Пеђолино је другог пролећног дана, поред добре забаве, малишанима упутио и универзалне поруке љубави, мира и лепог понашања. Кроз поучне дијалоге и интерактивни приступ Пеђолино шоу-а, примећени су, можда и по први пут, неки нови таленти и потенцијали младих Азбуковчана.
КРИЛАТЕ ПЕСМЕ И ПРИЈАТЕЉИ - VIDIПоводом Светског дана поезије 21. марта у Свечаној сали БиблиотекеДимитрије Туцовић биће одржан програм Крилате песме и пријатељи у коме учествују књижевнице Гордана Влајић, Милосава Павловић, Иванка Радмановић и пријатељи из Лазаревца: песникиња Љупка Вујучић, песник Предраг Патијаревић, и чланови Клуба књижевника ;Димитрије Туцовић из Лазаревца.
 
УЖИ ИЗБОР У КИКИНДИVIDIЖири за доделу књижевне награде Душан Васиљев саопштио је да су у ужи избор за овогодишње признање ушла четири наслова, а у конкуренцији је било укупно 125 дела. У ужем избору су романи Андрићева лествица ужаса Светислава Басаре, КафанаЖарка Радаковића и збирке прича Ота Хорвата Као Целанови љубавници и „Списак сеновитих имена Милана Мицића. Жири ће одлуку о лауреату саопштити у среду, 27. марта.

 
СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ КРОЗ ВЕКОВЕ VIDIУ краљевачкој библиотеци представљена књига Српски народ у Црној Гори кроз вијекове, историчара Горана Киковића. Говорећи о својој књизи и Србима у Црној Гори, аутор се посебно осврнуо на њихов дананашњи положај. - Они који су у Црној Гори до сада били Срби, па од сада не желе да буду Срби већ Црногорци, имају право на такво оприједељење, без обзира колико то бесмислено било. Али и обрнуто, то никако не даје за право онима који желе да се одрекну свог поријекла и идентитета да краду и отимају оно што је аутентично и неприкосновено, међународно признато као српско. А то је, на примјер, језик.

 
САЈАМ ОБРАЗОВАЊА РАСИНСКОГ ОКРУГА VIDIУ сарадњи са Градском управом Града Крушевца, Националном службом за запошљавање/филијала у Крушевцу, Регионалном комором Крушевац и Спортским Крушевац, одржан је Сајам образовања и професионалне орјентације за 2017. годину у Хали спортова. Циљ сајма је упознавање ученика завршних разреда основних школа и њихових родитеља са понудом образовних програма средњих школа Расинског окурга. Међу излагачима је била и Народна библиотека Крушевац, која традиционално промовише своје услуге и сервисе на овој манифестацији. 
ДАНИ БИБЛИОТЕКА НА ИНТЕРНЕТУ -ЧАЈЕТИНА VIDI- Првога дана скупа у библиотециЉубиша Ђенић, у Чајетини – Златибор, окупили су се досадашњи добитници ласкавог признања WEB БИБЛИОТЕКУ. Ту су додељена и награда за WEB БИБЛИОТЕКУ 2017, библиотеци Вук Караџић, и признања ВЕЛИКА ПЛАКЕТА ЗАХВАЛНСТИ, Снежани Ђенић и Бојани Маринчић. из Пријепоља. Такође, додељена је и прва ПЛАКЕТА ЗА АНДРОИД БИБЛИОТЕКУ, Вукосаву Средојевићу, дипл.инж. Затим је уз утврђиваење смерница даљег рада мреже, проф.др Жељко Вучковић одржао инспиративно предавање ИНТЕРНЕТ БИБЛИОТЕКЕ... Другога дана уводно излагање имао је Драган Роквић из библиотеке Суботица, дајући преглед актуелног стања наступа библиотека на е-платформама у региону и указујући на потребу за БИБЛИОТЕЧКИ ИНФОРМАТИВНИ КЛАУД, који би био зборно место информација о дигитализованим библиотечким респозиторијумима. Вукосав Средојевић је дао информатичке аспекте ове приче, а Станиша Јошић реалне могућности ИТ логистике.
ТОПЛИЧКИ УСТАНАК – изложба (1917-2017) VIDIУ изложбеној просторији чукаричкебиблиотеке "Лаза Костић" постављена је изложба посвећена обележавању јубилеја - "Топлички устанак".На осам стаклених паноа и у две изложбене витрине, постављени су пригодни текстови поводом обележавања овог великог јубилеја.Обележавање сто година од Топличког устанка, манифестација је која је уврштена у државни програм обележавања устанка.Тим поводом, чукаричка библиотека Лаза Костић даје свој допринос.
МАЈKА ЈЕ НАЈЛЕПША БАЈКА VIDIНа дечјем одељењу Библиотеке Достеј Новаковић у Неготину одржане су 2 креативне радионице: Мајка је најлепша бајка, поводом предстојећег 8. марта. Учесници радионица били су ђаци ОШ Вера Радосављевић са учитељицама Слободанком Петровић и Иваном Вујаковић. Деца су разгледала књиге, читала песме и приче посвећене мамама и правила честитке за 8. март које су изложене на дечјем одељењу Библиотеке. Дана 06.03.2017. дружили смо се са нашим драгим другарима из ОШ Вук Караџић и њиховом учитељицом Душицом. А, данас су наши гости били ученици ОШ 12.септембар са својим наставницама.
 
ДАНИ БИБЛИОТЕКА НА ИНТЕРНЕТУ -ЧАЈЕТИНА 16-17.03.2017, VIDI
У два дана,16-17.марта 2017. године, у библиотеци Љубиша Ђенићу Чајетини – Златибор, Интернет клуб организује Дане библиотека на Интернету. Том приликом ће досадашњи добирници ласкавог признања WEB BIBLIOTEKA разматрати своја интернет искуства.На скупу ће бити додељене и награда за WEB БИБЛИОТЕКУ 2016 и прва награда БИБЛИО АНДРОИД . Другог дана ће бити одржан панел ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ 2 уз формирање првог БИБЛИО ИНФО КЛАУДА библиотека мреже и свих који желе да учествују у његовом раду... Детаљније кликом на слику. 
ЧУВАРИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА У ОСЕЧИНИVIDI - Поводом Националног дана књиге и Међународног дана матерњег језика, Драгица Пуљезевић, професор српског језика, синоћ је у великој читаоници Библиотеке одржала јавни час посвећен очувању српског језика и очувању ћирилице. Представљен је и рад Лингвистичке секције Основне школе „Браћа Недић“, која шест година заредом осваја награде на Републичком такмичењу Лингвистичких секција и по томе је најуспешнија у Србији. Ове године секција је по трећи пут освојила прво место. Бројна публика подржала свој матерњи српски језик и своју ћирилицу, али и рад ученика који кроз рад Лингвистичке секције промовишу Осечину и њену језичку традицију, али и савремени говор. 
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СТУДИЈСКУ ПОСЕТУ БИБЛИОТЕКАРА БРИСЕЛУ VIDIКонкурс за студијску посету институцијама Европске уније у Бриселу, успешно је окончан и жири је одабрао прву групу од 12 библиотекара који ће посетити Брисел крајем марта. На конкурс су пристигле 32 пријаве из 25 библиотека а жири је одлуку донео одлуку о избори првих 12 библиотекара. Међу њима су библиотекари из наше мреже: Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ – Нина Раденковић/ Лазаревац, Библиотека „Димитрије Туцовић“ – Бојана Петковић/ Нови Сад, Градска библиотека Нови Сад – Љиљана Косијер/ Пожаревац, Народна библиотека „Илија М. Петровић“ – Беба Станковић/ Пожега, Народна библиотека – Даниела Скоковић/ Пријепоље, Библиотека „Вук Караџић“ – Хадија Кријешторац/ Сомбор, Градска библиотека „Карло Бијелицки“ – Горана Копоран/ Ужице, Народна библиотека Ужице – Биљана Давидовски
МАЛО ЦРНИЋЕ- ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА КЊИГЕVIDI - Библиотека Србољуб Митић је обележила Национални дан књиге. У част њеног величанства књиге, у просторијама Библиотеке уприличена је изложба књига. Изложбом су представљена највреднија дела из домаће и светске књижевности, али су на радост посетилаца, своје место пронашле и књиге друштвених и хуманистичких наука, примењене уметности, спорта и разоноде, религије, и наравно књиге из фонда дечије књижевности...Ово је био почетак низа културних програма и дешавања у циљу популаризације књиге код најмлађих, тако да ће ускоро све школе са подручја општине Мало Црниће бити домаћини библиотекарима Општинске библиотеке.
НЕ СУДИТЕ О КЊИЗИ ПО КОРИЦАМА  VIDIПоводом Националног дана књиге Градска библиотека Суботица је у сарадњи са Књижевним клубом Урлик организовала игру за кориснике библиотеке. Одабрали смо за Вас неке од бројних, а изузетних наслова и аутора, умотали смо их у папир и написали пар речи које служе да Вас уведу у књигу а да при томе не одају који наслов је у питању.
Наградни конкурс ЂУРА ЂУКАНОВ-VIDIНародна библиотека Јован Поповићиз Кикинде је тринаести пут расписала наградни литерарни конкурс Ђура Ђуканов. Награда се, по пропозцијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима. Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.Рок за достављање рукописа је 31. мај 2017. године. Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
СЕДАМ ЖИВОТА ПРИНЦЕЗЕ СМИЉЕ У ОСЕЧИНИ VIDI- Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, Библиотека је угостила писца Гордану Ћирјанић и том приликом представили смо биографски роман о принцези Смиљи. Под интригантним насловом - Седам живота принцезе Смиље, позната ауторка испреда на једној аутентичној животној биографији, причу о Београђанки Смиљи Константиновић, лепој и образованој, која је рано ушла у свет моде, високог друштва и тајновите кругове иностраних изасланика. За време рата стрпали су је у логор, одакле ју је, после годину и по дана, извукао католички бискуп. После је постала преводилац америчким војним снагама у Европи, па лична секретарица младог краља Петра Другог Карађорђевића.
ПОКЛОН ЗА ПУНОЛЕТСТВО И ИНТЕРАКТИВНОСТ БИБЛИОТЕКА
VIDIКОРИСТИТЕ ДОСТУПНОСТ ФОНДОВА НАШИХ БИБЛИОТЕКА


 
ИСКУСТВО ОД 6569 ДАНА И НОЋИ
VIDI(Присутни представници библиотека из Београда, Лазаревца, Смедерева, Малог Црнућа, Неготина, Врања, Крушевца, Краљева, Чачка, Пожеге, Ужица, Пријепоља, Ваљева, Осечине, Сремске Митровице, Старе Пазове, Инђије, Ковачице, института Винча, ДК Ст.град, УНСВ, НБС...уз електронско присуство Пожаревца, Јагодине, Чајетине, Уба, Зрењанина и Кикинде) .


 
ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА VIDIНародна библиотека Илија М. Петровић ове године обележава 170 година од оснивања првог Читалишта у Пожаревцу. Година јубилеја обележаваће се различитим садржајима током целе календарске године. Изложба старе и ретке књиге Национално и културно благо Народне библиотекеИлија М. Петровић Пожаревац коју су приредиле Беба Станковић, директорка и Татјана Живковић, руководилац Завичајног одељења и Одељења старе и ретке књиге, уз подршку Министарства културе и информисања, отворена је 31. јануара у Галерији савремене уметности.

 
ЧИТАМ И СКИТАМ VIDIВећ традиционално девету годину заредом суботичка библиотека организује онлајн квиз за ученике основних школа у Суботици и околини са циљем да популарише књигу и читање.Квиз траје у фебруару и марту а спроводи се на сва три службена језика Града Суботице: српском, мађарском и хрватском језику. У том периоду основци се могу по повољнијим условима учланити или обновити чланарину на Дечјем одељењу као и свим градским и приградским огранцима.

 
БГБ АНДРОИД VIDIПочев од 11. Јануара 2017. године, осамдесет и шестог рођендана Библиотеке града Београда, њеним корисницима је доступна и андроид апликација Библиотеке града Београда. Апликацију можете бесплатно преузети са Google play store-а и iTunes-а. Помоћу ње можете пратити најновије актуелности из наше установе, најаву програма и догађаја као и корисне информације о ценовнику, учлањењу, адресе и радно време свих огранака Библиотеке града Београда. Апликација је доступна за све Аndroid и Apple уређаје.

 
НАЈЧИТАОЦИ VIDIБиблиотека Милован Глишић из Љубовије, већ по традицији, пригодном свечаношћу, на крају сваке календарске године проглашава и награђује своје најбоље читаоце. Ове године епитет најбољих понели су:
* Јаков Крстић /млађи узраст/ *Јована Филиповиђ /средњи узраст/
*Јелена Матић /старији узраст/ *Божидар Марковић / категорија одраслих / Свим награђеним директорка библиотеке Маријана Петаковић, уручила је диплому за најбољег читаоца у 2017-ој години поклон књигу и бесплатну чланарину за наредну годину


 
ПОДГОРИНА VIDIУ читаоници научног одељења библиотеке у Осечини, представљена је најновија књига из издавачке делатности библиуотеке. Реч је о монографији „Подгорина - Мали корак у прошлост људи и насеља“ професора Велибора Видића. Аутор је „ Подгорину“ је писао са намером да Подгорци сазнају више о својој прошлости, а самим тим више о себи. У њој је проф. Видић намерно напустио уобичајено излагање и чврсто држање историјског тока па је и прошлост сагледао кроз неколико изабраних тема које су као окосница послужиле да се осветли живот предака и све оно што је повољно и неповољно на њега утицало... О монографији су говорили рецензент, Бојана Катић, научни сарадник и магистар Бранко Матић.

 
ПРИЧА ИЗ ЛИБАНА VIDIУ краљевачкој библиотеци представљена књига Николе Поповића Приче из Либана. О овој путописној прози говорили су, уз аутора, Милојко Милићевић, уредник, Дејан Алексић и Ана Гвозденовић. Говорници су истакли да је главни јунак ових страница пуних мириса и укуса Леванта заправо прича, али и да путописи Николе Поповића морају посматрати у контексту српске путописне традиције, од Љубомира Ненадовића до наших дана. Присутни су имали прилике да чују и Николу Поповића, његове импресије из Бејрута али и извођење на оуду.

 
БАГДАЛА број 510 VIDIПредстављен нови - 510. број часописа за књижевност, уметност и културуБагдала. На промоцији су, поред главног уредника Милоша Петровића, учествовали и бројни аутори и сарадници. Међу њима су били и завичајни песници Милан Вучићевић, Верољуб Вукашиновић, Небојша Лапчевић, Драгослава Гуњић и Вера Бранковић Мајска, који су читали своје стихове. Одломак из уводника О Јефимији Рајка Петров Нога читала је глумица Крушевачког позоришта Слађана Несторовић Ристић а за музички тренутак били су задужени ученици Музичке школе Стеван Христић - Емилија Миљковић и Јован Личанин, класа професора Милоша Стојковића..

 
УСКОРО ЖУРНАЛАЦ VIDIУжурбано је ових дана у редакцији - Журналца. На Дечијем одељењу Библиотеке основци и средњошколци раме уз раме сваког четвртка размењују идеје и теме о којима ће писати у својим новинама. Припреме новог броја увелико трају, а коначне верзије чланака се дотерују под будним оком уредника, новинара Индире Хаџагић-Дураковић. Нови, 19. број - Журналца, малих новина за децу и родитеље, из штампе излази пред новогодишње празнике. 

 
НОВА ПОВЕЉА VIDIНови број часописаПовеља отварају песнички и прозни радови рубрике Прочеље, чији су аутори Рајко Петров Ного, Владимир Јагличић, Борис Јовановић, Томислав Јовановић, Славко Стаменић, Александар Б. Лаковић, Јана Алексић, Радослав Стојановић, Ивана Пајић и Жарко Миленковић. У Премошћењу, резервисаном за преведену књижевност, налазе се радови Чарлса Симића, Шинићи Хошија, Ен Карсон, Гинтера Кунерта, Неше Јашин и Захари Карабашлиева, у преводима Марије Бергам, Бранке Такахаши, Алена Бешића, Стевана Тонтића, Ане Стјеље и Велимира Костова. У Песниковом избору је Милош Кордић, уПонирањима Оливера Жижовић која пише о облицима женства у роману Двојеж Драгана Стојановића. 

 
ПОВРАТАК У АРКАДИЈУ VIDIГост библиотеке у Осечини била је професор универзитета и књижевница Славица Гароња Радованац. Читаоци Рађевине имали су прилику да упознају роман „Повратак у Аркадију“, из плавог кола „Српске књижевне задруге“ и прошлогодишњег добитника Награде „Печат времена“. Роман је замишљен као читање старих фотографија, које је јунакиња годинама правила, сакупљала и чувала, несвесно се спремајући да једнога дана крене њиховим трагом и зовом. О стваралаштву Славице Гароње надахнуто је говорила професор филолошке гимназије Лела Росић. На крају програма уследио је кратак осврт на најновију књигу др Славице Гароње Радованац. Реч је о антологији „ Врт тајни“ која се појавила у јулу ове године и у њој су приређене приповетке најпознатијих и највећих имена женске литературе која су обележила српску књижевност до 1950. године.

 
БЕЗАРЕВИЋИ VIDIКњига „Безаревићи путници и намерници“ представљена је пријепољској публици у Библиотеци „Вук Караџић“. О књизи која говори о пореклу породице са овим ретким презименом говорили су аутор Властимир Безаревић и Хадија Кријешторац, библиотекар-саветник. Поред разговора, промоција је обухватила и ауторов кратак филм о књизи. Дружење са публиком завршено је уз ауторово извођење мелодија староградских песама које су се некада могле чути у пријепољском крају.

 
ИЗВЕДЕНО ПРВО БИБЛИОТЕЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ
VIDIКЛИКОМ НА СЛИКУ ДО ИЗВЕШТАЈА СА ON LINE извештавања саДвадесетог Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића У . 


 
ЗВЕЗДАНА ЗАХВАЛНИЦА У КРУШЕВЦУ VIDIНародној библиотеци Крушевац, на свечаности одржаној поводом завршетка пројектаАстрономски Еурека кутак(реализованом од 12. августа до 31. октобра) у организацији неформалне групе Астрономско удружење Еурека уручена је Захвалница за допринос успешној сарадњи. коју је у име Библиотеке примила директорка мр Снежана Ненезић. Последњег дана октобра одржано је предавање на тему -Сунце - звезда из комшилука. Предавач је био Милан Милошевић, докторанд на ПМФ-у у Нишу, департман за физику и члан АД Алфа из Ниша. Том приликом је Удружење од Српске научне телевизије и Жике Петровића, активисте и учесника њихових друштвених пројеката, добило вредну донацију - телескоп. 

 
77. РОЂЕНДАН У ЉУБОВИЈИVIDIБиблиотека Милован Глишић из Љубовије, свечано је обележила свој седамдесет и седми рођендан. Уз пригодан културно-уметнички програм чланова КУД-а Азбуковицаи монодраму о лику и делу славног писца ,коју је извео глумац аматерског позоришта Мирослав Младеновић, представнике локалне самоуправе, директоре јавних предузећа и установа, колеге библиотекаре и остале присутне госте поздравила је директорка библиотеке Маријана Петаковић.Библиотека је и ове године, као и свих претходних, успешно обављала своју делатност.

 
ЕПАРХИЈСКИ ОРДЕН БИБЛИОТЕЦИVIDIЊегово преосвештенство господин Јустин, по милости божјој епископ жички, за делатну љубав према Светој Цркви, одликује Народну библиотеку у Краљеву Епархијским орденом Светог преподобног Симона монаха...Ово је текст повеље Епархијског ордена додељеног библиотеци у Краљву. Ово високо признање директорки библиотеке Драгани Типсаревић уручио је епископ жички Јустин.

 
ДИВНО ЈЕ РОДИТИ СЕ VIDIУ Библиотеци у Осечини одржан је програм за маме и њихове бебе “Први пут у библиотеци“. Ове године у Библиотеци смо окупили 14 мама са својим бебама.У првом делу програма педијатар Босиљка Алексић говорила је мамама о важности дојења, о алергијама, о трерирању високе температуре, потом су библиотекари маме упознали са са књижним фондом и даровали им чланске карте. Трећи, најзанимљивији, део подразумевао је симоболичну и наградну трку беба старости до 24 месеца.

 
ИСТОРИЈСКА РАДИОНИЦА ТИХОМИРА АРСИЋА У ЉУБОВИЈИVIDIГлумац Тихомир Арсић је уз подршку и помоћ Српске Православне цркве и часописа Светосавско звонце, ученицима основне и средње школе у Љубовији одржао књижевно – историјску радионицу. Тема је билаОд Куманова до Кајмакчалана и несреће које су задесиле Србију у три рата у шест година, када је четворомилионска Србија од два милиона мушкараца изгубила милион и 273 хиљаде младих људи.

 
НОВА ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЈА У КРУШЕВЦУ VIDIПоводом дана ослобођења Крушевца у Првом и Другом Светском рату, Народна библиотека организовала је промоцију дигиталне колекцијеКузман Николић- рукописи куцани писаћом машином.Његови рукописи куцани писаћом машином и сређени у 18 кутија, сада су путем сајта крушевачке библиотеке доступни стручној и најширој јавности. Поводом постављања његове дигиталну колекције, организована је и физичка изложба постављена у холу Народне библиотеке, а коју поред поменутог матерјала чине и оргинални плакати штампани током Другог светског рата на територији града Крушевца. Аурорка ове изложбе је директорка НБК, библиотекар саветник мр Снежана Ненезић.

 
ЈУБИЛЕЈ МИШЕ ЈЕВТИЋА И ЊЕГОВИХ ОДГОВОРА VIDIОбележавајући осам деценија живота и четири деценије Колекције ОдговориВаљевца Милоша Мише Јевтића, Матична библиотека Љубомир Ненадовић је приредила је програм под називом Осам деценија на задатку у ком су, осим слављеника, учествовали и Слободан Гавриловић, Милан Тасић, Радован Бели Марковић,Виолета Милошевићи Остоја Продановић. Говорећи о животу и делу Милоша Јевтића, сви учесници су посебно истакли непроцењив значај Колекције Одговори која је у преко двеста десет досадашњих књига донела разговоре са неколико стотина најважнијих личности друге половине двадесетог и почетка двадесет и првог века, које је Јевтић са својим саговорницима водио на таласима Другог програма Радио Београда у периоду од 1974. до 2002. године. 

 
БИБЛИОНИЦА ЗА ПОМОРАВСКЕ БИБЛИОТЕКАРЕ VIDIМатична библиотека у Јагодини организовала је одржавање акредитованог семинара под називом Библионица – креативност за библиотеке/библиотекаре изван кутије за запослене у поморавским јавним библиотекама. Овим циклусом стручног оспособљавања обухваћено је 27 библиотечких радника из Јагодине, Деспотовца, Ћуприје, Рековца, Параћина и Свилајнца.

 
ВЕЛИКИ КОРАК ЗА МАЛО ЦРНИЋЕ VIDIУ библиотеци Србољуб Митић Мало Црниће, свечано је отворено одељење за информатичко описмењавање старијих, свих заинтересованих лица и социјално угрожене деце. Овом свечану чину присуствали су заинтересевани за информатичко описмењавању – пензионери, ученици основних школа, директoри јавних предузећа и установа, представници локалне самоуправе, председник Општине Малиша Антонијевића и председница Скупштине Горанка Стевић. На почетку присутнима се обрадила Зорка Стојановић, директор библиотеке истакла значај отварања електорнске читаонице, односно Одељења за информатичко оспособљавање заинтересованих старијих лица и социјално угрожене деце. Симболичним пресецањем траке, званично је отворено Одељење за информатичко оспособљавање, које ће се користити и као Електронска читаоница библиотеке.

 
СОВА УТИНА VIDIВећ четврту годину за редом Народна библиотека Јован Поповић, дечје одељење, сарађује са Народним музејом Кикинда у организовању „Еко радионице“. Радионица је базирана на представљању одређених животиња деци. Из природњачке збирке Музеја се позајми препарирана животиња и онда се у Библиотеци представи деци. Деца путем одговора на загонетке откривају скривену животињу, а затим им се читају басне, песме или приче о тој животињи. То је део књижевног представљања. После тога кустос из Музеја представи деци животињу.

 
ОЖИВЉАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ VIDIУ чајетинској библиотеци, присутни су могли уз причу ауторке, Војиславе Латковић, Ненaда Глишића, књижевника и уредника Књижевне трибине крагујевачког студентског културног центра и Живадинке Жиже Марковић, песникиње из Крагујевца, да укратко упознају: кнегиње Милицу и Љубицу, затим Јелену Савојску, Јелену Анжујску, Зорку и Марију Карађорђевић, Драгу Машин, Наталију Обреновић, Мину Караџић, Милену Павловић Барили, Надежду Петровић, Милеву Ајнштајн и Милунку Савић. Оне су све део едиције " Жене у вртлогу историје". То су биографије жена испричане онако искрено. Завирујући у њихова срца и душе ауторка је успела да проникне у њихове страхове и надања, да прикаже њихове амбиције, љубави, пожртвовања, бриткост ума, кулурна достигнућа, све оно што их је издвојило од осталих Српкиња и што их чини посебним.

 
СУТРАДАН ПОСЛЕ ДЕТИЊСТВА VIDIУ библиотеци у Краљеву је претходне вечери, пред многобројном публиком, представљена књигаСутрадан после детињствакњижевника Немање Ротара. Ово дело посвећено је Мирославу Антићу, једном од најзначајнијих и најпознатијих српских песника. Аутор је надахнуто и крајње инспиративно говорио о изазовима пред којима се нашао, с обзиром да је о свом књижевном јунаку, Мики Антићу, писао из највеће могуће близине, као члан његове породице. Ово је роман о времену у коме су песници били славни, а поезија део свакодневнице. Захваљујући Немањи Ротару један узбудљив живот преточен је у литературу.

 
مدير المركز الثقافي للجمهورية الإسلامية في إيران مصلحة الدولة للاحصاء0 VIDIНародну библиотеку Србије посетио је Др Мохсен Солејмани, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији. Госта је примио управник Народне библиотеке Србије, Ласло Блашковић, са сарадницима. Састанак је отворио две важне теме: Прва се односи на припреме за предстојећи 61. Међународни београдски сајам књига,чији је почасни гост И. Р. Иран, а друга на унапређење сарадње између Народне библиотеке Србије и Националног Архива и библиотеке Ирана, која траје од 2004. године. Народна библиотека Србије активно ће учествовати у припреми програма почасног госта Сајма књига. Најављена посета иранског министра културе Београду током Сајма, отвара нове могућности у културној сарадњи две земље, где је Народна библиотека Србије, једна од најважнијих карика.

 
СВАЛАЧЕЊЕ У КЛАДОВУVIDIБиблиотека - Центар за културу, Кладово приређује књижевно-позоришни догађај у којем књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић представља своје књижевно стваралаштво а затим и своје позоришно дело за који поред текста, потписује и режију. Тим поводом на позоришној сцени Центра за културу, одиграће се комедија „Свлачење“. „Свлачење“ је савремена комедија, чија се радња догађа у једном модном салону. Средовечна жена (Јелица Сретеновић) долази код познате модне стилисткиње (Катарина Жутић) на преображај имиџа, како би је стилисткиња учинила млађом, привлачнијом и модернијом за њеног мужа, који је такође жртва терора младости, виткости, физичког изгледа и трке за успехом. Комад се бави и браком, истинама, лажима и општим местима наше стварности.

 
КОМУНИКАЦИЈА СА АДОЛЕСЦЕНТИМА VIDIУ оквиру Дечје недеље, у Библиотеци у Краљеву је одржан први програм едукативног серијала - Изазови родитељства. О веома корисној и увек актуелној теми Вештине комуникације са адолесцентима, говорила је докторка Биљана Петровић, специјалиста опште медицине и едукант О.Л.И. центра за психодинамски коучинг. Пред бројном краљевачком публиком, уз богату презентацију, докторка је поделила своја знања која је, од истакнутих психолога, стекла у О.Л.И. центру, где је од 2014. године едукант.

 
ДЕЧЈА НЕДЕЉА У КРШЕВЦУVIDIМанифестација Дечја недеља започета је дружењем библиотекара са предшколцима из вртића "Невен". Библиотекари су у госте Вртићу повели и Патуљчицу која је читала песмице из збирке Љубивоја Ршумовића "Буквар дечјих права" и разговарала са децом о књизи и библиотеци. Малишанима је у име Библиотеке Дечју недељу честитала директорка мр Снежана Ненезић а библиотекари су им поделили бесплатне чанске катре и позвали их на дружење са књигама, сликовницама и играчкама на Дечјем одељењу НБК.

 
БЛАГОСЛОВИ У БИБЛИОТЕЦИ VIDIУ Библиотеци Милован Глишић у Љубовији, представљена је збирка песама Благослови Марије Тодоровић из Љубовије. Збирку песама објавила је БиблиотекаМилован Глишић. Марија Тодоровић већ дужи период пише поезију, а 2.000 године објаилаа је прву збирку под називом Не круни ми латице маслачка. Збирка обједињује 78 песама које су сврстане у четири тематске целине. О књизи Марије Тодоровић говорили су Милојко Ивановић, директор Библиотеке и Александар Реновчевић, професор српског језика и књижевности а стихове је говорила Маријана Петаковић.

 
ПРЕДАВАЊЕ О ТАМНОЈ МАТЕРИЈИVIDIУ читаоници Библиотеке у Крушевцу одржано предавање на тему Тамна материја. Предавање је одржао Јован Алексић, члан Астрономског друштва Руђер Бошковић из Београда и научни сарадник Астрономске опсерваторије Београд. Ово предавање је реализовано у оквиру пројектаАстрономски Еурека кутак као део програма Млади су законМинистарства омладине и спорта.

 
БИБЛИОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ РЕПРЕЗЕНТ СРБИЈЕ НА КОНГРЕСУ ИФЛА 2016. VIDIНародна библиотекаИлија М. Петровић Пожаревац учествовала је седми пут на овом највећем догађају у свету библиотекарства. Значајан део сваке Ифлине конференције предстаљају постер сесије, на којима аутори постера који су претходно одобрени од стране Ифлине комисије, промовишу своје радове. Они представљају текуће пројекте у библиотекама широм света. Библиотека је представљена постер-презентацијомОдељење за младе као место иновација у библиотеци - новоотворено Одељење за младе у нашој Библиотеци. Директорка Беба Станковић је, такође, учествовала на претконференцији коју је организовала Специјална интересна група Жене, информације и библиотекарство.

 
КРУШЕВАЧКА БИБЛИОТЕКА ЈЕ ОВОГ ЛЕТА СВУДА СА ВАМА-VIDIБиблиотека је имала свој штанд на Греен ланд фестивалу на Јастрепцу. Фестивал је окупио велики број људи заинтересованих за електронску музику и љубитеље природе. Ову прилику библиотекари су искористили да промовишу услуге које пружа библиотека и привуку пажњу великог броја деце и младих који тренутно бораве на нашој планини. Нешто мало пре, у граду манифестацијаИзађите на трг привукла је велику пажњу наших најмлађих суграђана који су одушевљено прилазили штанду, сликали се са нашом краљицом, разгледали књиге и дружили се са библиотекарима. Манифестација има за циљ да упозна што већи број Крушевљана са услугама које пружа Библиотека. 

 
СЕЋАЊЕ НА ГОРДАНУ КОСАНОВИЋ - VIDIТридесет година након смрти, библиотека у Љигу уприличила је вече сећања на Гордану Косановић, прерано преминулу глумицу, која је завичајно била везана за село Дићи у љишкој општини. Ово је наша традиција, јер библиотеке чувају књиге, али и сећање на значајне завичајне уметнике. Тим поводом је Радош Бајић био гост љишке библиотеке.

 
КРЕАТИВНО ЛЕТО - VIDIЛетња пракса одржавања дечјих креативних радионица настављена је и ове године. Око тридесетак јагодинских предшколаца и школараца учествовало је на некој, а већина и на свих тринаест радионица, у периоду од 12. јула до 4. августа. Радионице су управо завршене и време је за сумирање утисака и дељење задовољсва након још једног успешног и радосног посла. И ове године пракса је показала да се сваки пут догоди ново одушевљење подстакнуто јединим непресушним извором добре енергије коју доносе и стварају деца.

 
НА КРАЈУ ДВОРИШТА - VIDIЗавршно вече тридесете сезоне Двориштабило је заиста ефектно и надахнуто. Гост је био давнашњи знанац Ваљева и <и>Дворишта, песник, приповедач, романописац, критичар, уредник и антологичар Васа Павковић, назван највећим ентузијастом нашег књижевног живота, а повод је била његова најновија књига приповедака Океан Дунав, ту скоро награђена Наградом Петар Кочић. О овој веома занимљивој и само на први поглед једноставној књизи, надахнуто и луцидно је говорио књижевни критичар и уредник Младен Весковић, откривши многе занимљиве слојеве у њеној поетици и њеним значењима. Одговарајући на инспиративна питања водитеља ове вечери, Остоје Продановића, аутор је говорио о веома заступљеним аутобиографским елементима у овој књизи, о императиву занимљивости сваке, па и његове књижевности, о радости због читалачког препознавања скривених слојева ових прича, о природи и њеном значењу у његовој прози... итд, итд.

 
464. РОЂЕНДАН БЕОГРАДСКОГ ЧЕТВОРОЈЕВАНЂЕЉА -VIDIБиблиотека града Београда, у посебној заштитној комори чува примерак прве књиге штампане у Београду, 1552. године. 
У жељи да Београђанима приближи културно наслеђе српске престонице, рестауриран и конзервиран примерак Београдског четворојеванђеља биће изложен јавности у четвртак, 4. августа у Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду – Завичајном одељењу, у Змај Јовиној 1 / IIспрат, од 10 до 14h.


 
ГОЛУБ - ЗА КЊИЖЕВНЕ ДЕБИТАНТЕ - VIDIГрадска библиотека Карло Бијелицки објавила је трећи пут Конкурс за необјављени рукопис аутора које нису досад објавили књигу узраста до 40 година. Конкурс је расписан за жанрове романа, приповетке и поезије. Прва награда је објављивање књиге у Едицији Голуб, која подржава наслеђа часописа за младеж Голуб, (Сомбору од 1898. до 1913.) и у којем су објављивали истакнути а тада млади српски писци као што су Јован Дучић, Алекса Шантић, Војислав Илић, Милош Црњански. До закључења Конкурса 25. маја стигло је педесет и девет рукописа, означених шифром, у скоро једнаком односу прозе и поезије...Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности најкасније до 10. августа 2016. године. 

 
ТАКМИЧЕЊЕ ЗДРАВИЧАРА У БИБЛИОТЕЦИ VIDI

 
НОВА ПОВЕЉА И ДОДАЦИ- VIDIИз штампе је у Краљеву изашао нови број часописа Повеља који отварају прозни и песнички радови Драгана Великића, Драгана Јовановића Данилова, Ласла Блашковића, Ота Хорвата, Драгана Ђоковића, Милана Вучићевића, Мирјане Ковачевић и Горане Баланчевић. У рубрици Премошћење, намењеној страној књижевности, објављени су прилози Маргарет Атвуд, Решата Нурија Гунтекина, Сонала Ибрахима и Кристин Дмитрове у преводима Ђорђа Кривокапића, Ане Стјеље, Мирослава Б. Митровића и Елизабете Георгијев...

 
ПРОГРАМ КРЕАТИВНА ЕВРОПА - ПРИПРЕМА ПРОЈЕКАТА -VIDIПредставници двадесет установа и организација из Србије имаће прилику да учествују на семинару припреме предлога пројеката за програм Креативна Европа, који се организује у Музеју на отвореномСтаро село – Сирогојно. Међу њима су и три библиотеке, Ваљево, Пожега и Краљево, све три чланице наше мреже. Честитамо !

 
ОНА ЈЕ У ВАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ ! 
УСКОРО НА СТОВАРИШТИМА ЕМОЦИЈА И ДАСКАМА ЖИВОТА VIDI


 
ДЕЛО КАО ГЛАВНИ ЈУНАК -VIDIВладимир Пиштало одржао је књижевно вече пред пуном салом пожаревачке Библиотеке.О стваралштву Владимира Пиштала говорио је Ненад Шапоња, уредник издавачке куће - Агора.Гости изненађења били су проф. др Богдан Ракић, преводилац дела Владимира Пиштала у Америци и проф. др Светлана Ракић, а говорили су највише о важности доброг превода за разумевање и доживљај неког дела, као и о томе каква се уметност стварала током трагичних 90-их година 20. века и колико је она утицала на стваралаштво сликара.

 
ДРАГАН ДРАГОЈЛОВИЋ У ДВОРИШТУ - VIDIКњига о Драгану Драгојловићу Реч врата отвара у едицији Одговори Милоша Јевтића повод је био доласка песника у Ваљево. О књизи су у овој прилици, осим њега, говорили књижевни критири и уредници Петар Арбутина и Милан Тасић. Књига говори о ауторовом животном, песничком, списатељском, државничком и дипломатском путу, будући да је био економиста, секретар СИЗ културе Србије, амбасадор у Аустралији и Новом Зеланду, управник Андрићеве задужбине, итд. Ова књига доноси његова размишљања о Србији и савременом свету који ми не познајемо и нисмо се прилагодили, о његовим песничким књигама, романима, приповеткама, путописима, књигама намењеним деци итд. 

 
КРАЉ У БИБЛИОТЕЦИ У ЉУБОВИЈИ - VIDIУ Љубовији је представљена монографија КРАЉ о глумцу Петру Краљу. У представљању монографије учествовала је ауторка Анита Панић из Београда, а на неке догађаје из живота и рада великог глумца, поред ауторке, подсетили су и глумци Аматерског позориштаАлександар Јоковић из Љубовије: Маријана Петаковић, Соња Мандић и Александар Реновчевић. Организатори промоције књиге КРАЉ били су Библиотека Милован Глишић и Аматерско позориштеАлександар Јоковић.

 
САЊА ДОМАЗЕТ ДОБИТНИК НАГРАДЕ МОМА ДИМИЋ VIDIЖири за доделу књижевне награде Мома Димић за годину 2014/2015, одлучио је да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Градови Сање Домазет (Службени гласник, 2015). У најужем избору биле су и књиге Марија Лигуорија (Прва љубав, Лагуна, 2014) и Николе Маловића (Једро наде, Лагуна, 2014). Награду Мома Димићустановили су Библиотека града Београда и Градска општина Сопот.

 
ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ И СЕЦЕСИЈА У СУБОТИЦИ VIDIЧланови читалачког клуба Градске библиотеке Суботица - Фланери - придружили су се као радознали шетачи програму обележавања Светског дана сецесије и шетњи кроз град Трагом сецесијских објеката Титуса Мачковића. Видело се десетак објеката које је пројектовао овај Суботичанин крајем XIX. односно почетком XX. века уз плакате које су израдили ученици Политехничке школе. Посластица је сачувана за крај - отварање изложбе фотографија Жељка Вукелића Титусова сецесија. 

 
НАГРАДА ЗА НАЈЧИТАОЦЕ VIDIАкцијаТражимо нај читалачко одељењеодвијала се протеклих неколико месеци на иницијативу и у организацији Народне библиотеке Крушевац. Акција је настала као део програмске активности Фазбука: игра и наука, коју је покренула Фондација Народне библиотеке Србије. У акцији која је имала за циљ промовисање читања и развијање љубави према књизи код основаца, коришћени су читалачки дневници, штампани тзв. библиотекарском азбуком (фазбуком), која је ауторско дело београдские примењене уметнице Ане Швабић. У акцији Тражимо НАЈ читалачко одељење учествовало је више крушевачких школа а на основу прегледаних читалачких дневника жири је најбољим прогласио ученике 6/3 ОШ Драгомир Марковић, чији је предметни наставник Дејан Андрејић. Они су награђени вредном наградом – путовањем у Свилајнац и обиласком Природњачког музеја и манастира Манасије. Заједно са њима ишли су и ученици који су појединачно прочитали највише књига. Били су то ђаци 5/1 и 6/1ОШ Бранко Радичевић са предметном наставницом Снежаном Вујашиновић.

 
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЗЕМУННСКО ГРОБЉЕ VIDIУ читаоници Одељења Библиотеке Свети Сава у Земуну, у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београд и Библиотеке, представљена је књига професора Миодрага А.Дабижића Земунско гробље.У препуној читоаници, пред многобројним поштоваоцима и пријатељима господина Дабижића, о књизи су говорили Нела Мићовић, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда, др Ирина Суботић и аутор, господин Дабижић.

 
КАКО САЧУВАТИ БРАК VIDIНа Спасовдан, велики број Краљевчана се искупио на 3. спрату Библиотеке како би чуо живу реч професора Јеротића, чије мисионарско дело у српском народу заиста има обележја надахнутог подухвата. Овога пута Владета Јеротић је говорио на тему брака и очувања хришћанског брака, али и уопште ове друштвене институције која је у нашем времену све више пољуљана. Профеосор Јеротић је нагласио да ће хришћански брак трајати све док буде хрићана, али је указао и на два крајња облика у којима се данас брак/однос партнера најчешће јавља: заједно а одвојено и одвојено а заједно.

 
КАД ЗВОНА ЗАНЕМЕ VIDIНовинар и писац Влада Арсић је у Народној библиотеци у Осечини представио је своју нову књигу Кад звона занеме. Књига која на мало другачији начин приказује сва страдања током епидемије пегавог тифуса пре 100 година. Ово дело је љубавна прича из времена кад је Србија била земља смрти, а Ваљево њена престоница. Како су Србија и Ваљево преживели време смрти, а имагинарна породица Андрије Срећковића, „ао парадигма личне снаге појединца, и први талас идеолошких чистки у годинама по ослобођењу, како је живот победио кад су чак и звона морала да занеме, о томе Арсић пише у свом новом роману у којем се преплићу стварне личности и измаштани ликови.

 
КЊИГА СОЛИДАРНОСТИ VIDIШколска библиотека у Банатском Великом Селу је богатија за хиљаду књига прикупљених од многобројних дародаваца, издавача и писаца у акцији Књига солидарности коју Радио Београд успешно организује преко 40 година. Фонд школске библиотеке је у великој мери оштећен у поплавама из тог разлога Народна библиотека Јован Поповић , као матична библиотека за Северобанатски округ, била је иницијатор да Радио Београд у своју акцију укључи и школску библиотеку из Банатског Великог Села.

 
НА ПУТУ НОВЕ ПАРАДИГМЕ У БИБЛИ0ТЕКАМА VIDIОдржан је 20. библиотечки семинар - Мастер курс руководиоца научног сектора Интернет клуба, др Адама Софронијевића.НОВА ПАРАДИГМА САРАДЊЕ У БИБЛИОТЕКАМА и АУТОРСКО ПРАВО У ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ. Полазници и предавачи су били из Београда, Кикинде, Сремске Митровице, Обреновца, Лазаревца, Уба, Пожаревца, Крушевца, Јагодине, Параћина, Малог Црнића, Чајетине, Винковаца ...

 
МУЗЕЈ ЗАВИЧАЈНИХ ПИСАЦАVIDIНекадашњи простор књижаре Плато, сада дат на коришћење Библиотеци, од овог лета започиње своје убрзано и амбициозно укључивање у културну понуду и културни живот Ваљева. Сада је то - Музеј завичајних писаца, ексклузивни део музејско-завичајног одељење Библиотеке, чије језгро ће чинити стална поставка о ваљевским књижевним великанима (Прота, Љуба, Глишћић, Десанка и др.) на спрату, и галеријско-програмски простор и баштом у приземљу. Првенац је успела и пробраном публиком пропраћена изложба фотографија из архиве Ревије Колубаравеома заслужног Ваљевца Здравка Ранковића, коју је организовала заједно са Фондацијом Здравко Ранковић. Изложбу су отворили Радош Глишић, новинар и Виолета Милошевић, директорка Библиотеке.

 
НАГРАДНИ КОНКУРС СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ VIDIНародна библиотека Илија М. ПетровићПожаревац расписује НАГРАДНИ КОНКУРС СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ за најбољу необјављену драму. О добитнику награде одлучиваће стручни жири. Награда обухвата објављивање драме, доделу Повеље Слободан Стојановић и новчани износ. Радове слати у три примерка под шифром,од дана објављивања до 15. августа 2016. године, на адресу: Народна библиотека Илија М. ПетровићДринска 2, 12000 Пожаревац са назнаком: Конкурс за драму, Решење шифре доставља се уз текст у затвореном коверту. Рукописи послати на Конкурс се не враћају ауторима. Резултати Kонкурса биће објављени до 30. септембра, 2016. године. Информације на тел: 012/221-957, 531-929 Контакт особа: Татјана Живковић

 
СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ И ВЕЛИКИ РАТVIDIНа позив кустоса Галерије Дома Војске Србије изложба Библиотеке града Београда Српска књижевности Велики ратгостовала је у њиховом простору. Повод за гостовање била је организација манифестације Ноћ музеја. Те вечери као саставни део читаве презентације, сваког сата, одржана је и позоришна представа у којој су млади глумци Академије говорили изводе из дела српских писаца, учесника у Великом рату: Станислава Винавера, Бранислава Нушића, Милутина Бојића... У програму је учествовао и хор Србски православни појци .

 
ФОТОГРАФИЈА ЗАВИЧАЈА VIDIБиблиотека „Вук Караџић“ у Пријепољу, у циљу афирмације свог завичајног фонда и повећања стандарда у његовој организацији, већ трећу годину заредом организује тематски округли сто на који позива и окупља колеге завичајних одељења из библиотека Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине који желе да представе ресурсе својих завичајних збирки и размене искуства.Округли сто ће се одржати 10. јуна (петак) 2016. године у Библиотеци Вук Караџић у Пријепољу, са почетком у 11.00 часова и трајаће до 16.00 часова. Молимо вас да нам најкасније до 20. маја потврдите учешће, а до 1. јуна пошаљете име учесника округлог стола.

 
БИБЛИОТЕКАРИ У РАЗМЕНИVIDIБиблиотекари Градске библиотеке Суботица, укључили су се у пројекатБиблиотекари у размени. Тим поводом угостили су их у Градској библиотеци Бели Манастир. У неколико основних школа у Барањи одржале су радионице колеге из Баје, Мохача, Белог Манастира и Суботице. Овим наше колеге из Суботице лепим примером доказују каолико су значајне међународне активности чланица наше мреже. Само напред.

 
ПРИЈЕПОЉСКИ ЖУРНАЛАЦ VIDIБиблиотека из Пријепоља управо је објавила 18. број часописа за децу Журналац. Пред Вамa је електронско издање едиције из мале школе новинарства Жур за журналце коју при Библиотеци Вук Караџић у Пријепољу, од 2010. године води новинарка Индира Хаџагић, Ове новини за децу и родитеље пишу млади до 18. година. Теме су и локалног и унивeрзалног карактера. Журналци су поносни јер сарaдник часописа је и Јасминка Петровић.

 
ОБЕЋАНА ЗЕМЉА У КИКИНДИ VIDIУ Народној библиотеци Јован Поповић представљена књига Зорана Торњанског. О књизи су говорили Радован Влаховић и аутор. По први пут у Библиотеци су наступили чланови МБС хип-хоп састава, уз пратњу ХБЦ бенда. Ова књига објављена је на основу Конкурса за објављивање првих књига младих аутора до 30 година са територије Општине Кикинда и из дијаспоре. Конкурс су расписали Општина Кикинда и Банатски културни центар у 2015. години.

 
НАГРАДА - ДУШАН ПАНКОВИЋ VIDIОдбор Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића у Инђији расписује КОНКУРС за Награду Душан Панковић. Награда се додељује за изузетна остварења у области библиографи-је. Предлагачи могу бити појединци, библиотеке и остале установе и организације из области културе и науке. Предлоге за доделу награде са образложењем доставити Одбору Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаило-вића најкасније до 30. септембра 2016. године

 
ВИЛИЈЕМ ШЕКСПИР У КРУШЕВЦУ VIDIУ холу Народне библиотеке Крушевац отворена изложба посвећена Вилијему Шекспиру. Изложба је приређена поводом Светског дана књиге и ауторских права, а њен аутор је књижничар Славенка Арсић Поповић. Изложбом су обухва-*ћена Шекспирова дела као и различите критике и студије о његовом животу и стваралаштву, на српском и енглеском језику, а које Библиотека поседује у својим фондовима. Поставка је обогаћена и грађом преузетом са интернета, с циљем да се што пластичније дочара амбијент и ренесансна епоха у којој је велики драмски писац стварао. Изложба се и наредних дана може погледати у холу Библиотеке а њен каталог доступан је у електронској форми.

 
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 20.СУСРЕТИМА БИБЛИОГРАФА VIDI

 
ФАЗБУКА FAZBOOKA У СЛАВУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА КЊИГЕ VIDI

 
ДАНИ БЕОГРАДА VIDIБиблиотека града Београда обележава Дане Београда изложбом у излозима Одељења периодике, Студентски трг 19. На осам паноа су редстављене Београдске илустроване новине – први илустровани лист штампан у Београду, током 1866. године. Издавач и уредник Београдских илустрованих новина био је Милан Миловук, један од оснивача Београдског певачког друштва (1853), дугогодишњи директор Реалне гимназије у Београду. 

 
- НОЋ СА АНДЕРСЕНОМ - БЕОГРАЂАНИ У ЧЕШКОМ СЕЛУ VIDIНа подстицај конзулa Веронике Сенјукове, прошле године је, у Чешком Селу, у Банату, огранизована прва Манифестација Ноћ са Андерсеном, која се из Чешке пренела и у остале делове света. У Београду је ова Манифестација успешно организована 01. априла 2016. године, у сусрет Међународном дану дечје књиге и Андерсеновом рођендану, у Дечјем одељењу Расткона Врачару. Амбасада Републике Чешке је најбољe учеснике наградила путoвањем у Чешко Село, на Манифестацију која је одржана 16. априла 2016. године. Деца са Врачара – Јелица Јеремић, Петар Трифунов, Лука Обрадовић и Никола Петровић, начелница библиотеке Марина Неђић и библиотекарка Милена Огњановић су се, на овом путовању, упознали са радом Удружења Чеха у Белој Цркви, Крушчици и Чешком селу. Представници Београда су достојно представљали свој град и Библиотеку града Београда и однели неколико награда.

 
СТИХОВИМА ДО ТРОНА VIDIОвогодишњи учесници 37. Окружне смотре рецитатора из Пријепоља достигли су сами такмичарски врх вративши су се у свој град окићени наградама: чак са два освојена злата и једним трећим местом. Јана Ракоњац, ученица Пријепољске гимназије добила је највисочије оцене стручног жирија и публике и овојила прво место у конкуренцији старијег узраста. Неира Хаџалић, из ОШ ВП Валтер, бриљирала је међу учесницима средњег узраста, док је Азра Кахровић из ОШ на Сељашници, освојила одлично бронзано место . - Њихов изванредан успех само је још једна потврда да је Пријепоље расадник талената и да се са њима у школи али и ван ње истрајно ради како на развијању љубави према поезији и књижевности тако и на неговању лепог изражавања", задовољно је истакла Садија Хоџић директорица Библитеке Вук Караџић, под чијим покровитељством и организацијом је одржана Општинска смотра рецитатора. На Окружној смотри рецитатора учествовало је 58 такмичара из десет општина Златиборског округа. Републичко такмичење рецитатора биће одржано средином маја у Ваљеву.

 
ФАЗБУКА НА СТАРОМ ГРАДУ VIDIПоводом Међународног дана дечје књиге, у Дечјем одељењу Драган Лукић на Старом граду, представљен је пројекат Фондације Народне библиотеке Србије – Фондација – ФАЗБУКА: игра и наука !. Фазбука представља нови вид комуникације између библиотеке и корисника и ауторско је дело еминентне примењене уметнице Ане Швабић.Ово јединствено сликовно писмо српског језика са нама су учили ученици другог разреда ОШ Михаило Петровић Аласи учитељица Ана Ивановић. Учење је ишло брзо и лако, а малишани су успели да своје радове потпишу новом азбуком – ФАЗБУКОМ.

 
ВОЛОНТЕР САМ - ТИМ СЕ ДИЧИМVIDIУченице другог разреда ГимназијеСветозар Марковић, Јелена Васић и Милица Милошевић свој дан су посветиле волонтирању у библиотеци у Јагодини. Пошто су уз стручна објашњења запослених обишле сва одељења, Јелена и Милица су прионуле на посао на Дечјем одељењу и Одељењу за одрасле кориснике. Уз помоћ колегиница библиотекарки оне су задуживале и раздуживале кориснике, сређивале фонд библиотеке, а највише труда су уложиле у расходовање књига. Кажу да им се, осим одељења на којима се ради са корисницима, нарочито допало Завичајно одељење....

 
ТРИ ВЕКА У ЈЕДНОЈ КЊИЗИ VIDIУ оквиру обележавања Међународног дана дечје књиге, у краљевачкој библиотеци промовисана Антологија српских прича за децу коју су сачинили отац и син, Слободан Ж. Марковић и Мирко С. Марковић. По речима Мирка С. Марковића, писца, библиотекара, новинара, антологичара... у књизи је обухваћен период од три века, а међу заступљеним ауторима су и краљевачки писци Дејан Алексић и Гордана Тимотијевић.-Овде сам дошао пре свега као пријатељ ове библиотеке јер библиотека је оно што се налази у нашим главама и срцима, а не оно што је на њеним полицама...Читање је најзанимљивији вид комуникације, а библиотека је, заправо, амбасада писаца. Нико нам једино не може узети оно што смо прочитали – рекао је Мирко С. Марковић.

 
АУТОРСКО ПРАВО У САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ И ЊЕНОМ ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ VIDIИнтернет клуб организује свој јубиларни 20 библиотечки семинар - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу.
(основа, примена, дигитално окружење, законска регулатива и правни аспекти библио праксе...)
MASTER KLAS 2 – Др АДАМ СОФРОНИЈЕВИЋ са: др Татјана Брзуловић Станисављевић, др Драгана Столић, Оливера Јелкић адвокат и други.
Бања ВРУЈЦИ, хотел ВРУЈЦИ – 8, 9 и 10. јун 2016. Овај тродневни семинар Интернет клуба је под стручним покровитељством Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Универзитета у Београду. Семинар обухвата три круга осветљавања теме - Ауторскo право у савременој библиотеци и њеном дигиталном окружењу. Врхунски предавачи из различитих углова осветљавају ову тему : - библиотечко - информационо – правно – практично.По сегментима семинар је сертификован са: Циљ семинара је припрема за примену законске регулативе, али и етичких принципа у реалном оружењу.По сегментима семинар је сертификован са: - 4 бода (акредитација НБС) и - 4 ЕУРО бода ( Telehaz rendszer )


 
ПРЕЉУБНИЦИ У ОСЕЧИНИ VIDIБиблиотека у Осечини била је домаћин угости једном од наших најчитанијих писаца, госпођи Виду Огњеновић. Сала велике читаонице била је препуна. Повод за гостовање је ново издање романаПрељубници иза кога стоји издавачка кућа Архипелаг , али није само о томе било речи. Колико о најновијем издању ове књиге, толико и о стваралачком раду и сарадњи са Видом Огњеновић говорио је Гојко Божовић, оснивач ј и главни уредникАрхипелага .

 
ДЕЦА ВОЛЕ СМЕШНЕ СТВАРИ VIDIУченици 6. разреда ОШ“Јован Поповић“ показали су нам да, поред смешних ствари, воле књиге и читање. Ученици су се дружили са Мирком С. Марковићем, књижевником, новинаром и библиотекаром. Мирко им је представио антологију „Српске приче за децу“ чији је приређивач. Сазнали смо да ли гусари слушају своје маме, како изгледа изокренута прича, како научити песму напамет за 2 минута и какве тајне крије садржај књиге. Мирко је на духовит начин деци објаснио зашто се слави 1. април као Дан шале и зашто обележавамо 2. април као Међународни дан дечје књиге. Библиотека је била обојена смехом, причама и читањем- баш како и доликује када се обележава Међунарони дан дечје књиге.

 
ЧИТАМ И СКИТАМ VIDIКвиз Градске библиотеке Суботица „Читам и скитам” и ове године је окупио велики број деце која су учествовала на јавном извлачењу одржаном 1. априла 2016. године поводом обележавања Међународног дана књиге за децу и рођендана Ханса Кристијана Андерсена. Било је величанствено дружити се са децом из свих суботичких основних школа која су читајући протекла два месеца Карла Колодија, Јохану Шпири, Радјарда Киплинга и Уроша Петровића скитала у неки други свет, у неко друго време. Ове године одзив је био одличан. На сајту библиотеке он лајн упитник је попунило око 1.000 деце на сва три службена језика Града Суботице: српском, мађарском и хрватском језику...

 
КАД СЕ ДЕТЕ РОДИ VIDIУ Галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији отворена је изложба Кад се дете роди Народне библиотеке из Осечине. На паноима изложбе приказани су народни обичаји о рођењу детета, а изложба садржи и предмете везане за одгајање деце (колевка, дубак, лутке итд). Изложба је настала као резултат истраживања у оквиру пројекта Улога прела у очувању нематеријалног културног наслеђа осечинског краја. Велику помоћ у реализацији пружила је Гордана Пајић, етнолог Народног музеја у Ваљеву -истакла је, отварајући изложбу, Ана Ивковић, директор Народне библиотеке Осечина.

 
БУДИМО АГРОКУЛТУРНИ VIDIЈагодинска народна библиотека у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом у Јагодини организовала је у Глоговцу предавања из области пољопривреде. О темиЗначај агрохемијске анализе земљишта и поправка киселих земљишта је говорила саветодавац Миланка Миладиновић, а о Заштити кромпира и паприке, саветодавац Ружица Ђукић. Мештанима Глоговца и околних села ове теме биле су од велике користи јер су тематски биране према њиховим потребама. Наиме, саветодавци из Пољопривредне станице су радом на терену прикупили податке о стању земљишта у овом крају, као и податке о томе чиме се мештани претежно баве, тако да су и теме за предавања биле управо тако и конципиране.

 
ПУТУЈУЋИ ФЕСТИВАЛ - МЛАДЕНЦИ - У БИБЛИОТЕКАМА VIDIУ току је путујући фестивал документарног филма по сценрију и режији брачног пара иѕ Доњих Брезовица Добривиоја и Добриле Пантелић.Фестивал је почео 22. марта, на Младенце у сали Вуковог дома, а у овиру кога се приказују документарно-играни етнолошки филмови Вукосава и Кум. Под добро препознатљивим слоганом Да се прошлост не заборави, да будућност памти, публика је ове филмове премијерно видела у великој сали библиотеке у Осечини, а потом се фестивал наставио за Љубовију, Мали Зворник, док је финално вече резервисано за Крупањ. Улаз на свим пројекцијама је слободан.

 
ДИС У ГОСТИМА VIDIНа Светски дан поезије, 21. март, ученицима пожешке Техничке школе и Гимназије и ђацима Основне школе Емилија Остојић, у госте је дошао песник Владислав Петковић Дис са својим Пролећем. Наиме, представници Градске библиотекеВладислав Петковић Дис у Чачку Даница Оташевић, Марија Радуловић и Владимир Симић на позив професора и песника Петра Матовића, Марине Петровић и Срђана Миловановића, младим Пожежанима приближили су животопис родоначелника српске модерне

 
ОБРЕНОВАЧКО СЕЋАЊЕ НА ИСИДОРУVIDIПрограм Сећање на Исидору осветљава животни и стваралачки пут Исидоре Секулић. Као најпросвећенија жена свога времена, прва жена писац академик, својим књижевним радом задужила је савременике и оставила је светао траг у историји српског народа и европске културе. Током програма је приказан, за ову прилику припремљен материјал, забележен у Кући краља Петра, где је током протекле две недеље била постављена изложба личних предмета из легата Исидоре Секулић. О Исидори је говорила Лаура Барна аутор изложбе.

 
О ПРИЧИ И ПРИЧАЊУ ПУТЕВИМА ЗМАЈЕВА VIDIНародна библиотекаВељко Дугошевић из Голупца и Кластер путева културе представили су пројекатПутевима змајева кроз Голубацпожаревачкој публици у Свечаној сали Библиотеке. Гошће вечери, Јелена Петровић, ауторка пројекта, Сања Ђокић, професор српског језика и књижевности и Марија Живановић, директорка Библиотеке у Голупцу, причале су о значају нематеријалног наслеђа.Циљ овог пројекта је неговање и чување традиције, веровања и обичаја једне земље и њихово пласирање као специфичних културно-туристичких производа.

 
ШИРОМ РАШИРЕНИХ РУКУ РАДОША ШОБАЈИЋА VIDIУ Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба слика и скулптура под називом Широм раширених рукуаутора Милоша Шобајића.Поставку изложбе чине четири слике великог формата, пет малих слика у комбинованој техници, три велике скулптуре од различитих материјала,настали од 2011. до 2016. године... 

 
ONLINE НЕДЕЉА У СРБИЈИ VIDIОве године Online недеља одржава се од 14. до 20. марта у телецентрима, школама, јавним библиотекама, невладиним организацијама и едукативним центрима широм Европе. Активности овогодишње кампање биће усмерене на подизање свести међу грађанима о онлајн сервисима, безбедности на Интернету, кодирању и ИКТ вештинама. Такође, акценат ће бити на промоцији дигиталних послова, подстицању младих и незапослених да стичу и унапређују своје дигиталне вештине.Традиционално Србија ће и ове године бити учесник европске кампање Online недеља 2016. IAN Телецентар, као национални партнер кампање у Србији, радиће на промоцији и приближавању информационих технологија својим грађанима и њиховог дигиталног описмењавања и оснаживања.

 
ПОРТРЕТИ ДУХОВНИКА VIDIУ галерији Библиотеке Милован Глишић у Љубовији одржана је изложба сликаСведоци свевремена академске сликарке Леониле Марић из Бањалуке. Изложба садржи двадесетак портрета духовника из Србије, Републике Српске, Русије и Грчке који су били снажан мотив за уметницу. Леонила Марић је завршила Академију ликовних уметности у Бањалуци, где је и магистрирала. Члан је Удружења уметника Републике Српске и Босне и Херцеговине и данас је предавач на академији у Бањалуци. 

 
ФАЗБУКА У ПОЖАРЕВЦУ VIDIФондација Народне библиотеке Србије, у 2016. години, покренула је програмску акцију ФАЗБУКА: игра и наука. Фондација је за шест библиотека, међу којима је и Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, обезбедила графичке сетове сликовног писма ФАЗБУКА, дигитални запис и лиценцу за 2016. У формирању друштвених мрежа читања у Пожаревцу учествовало је пет школа: Пожаревачка гимназија, Економска школа, Политехничка школа, ОШ Свети Сава и ОШ Доситеј Обрадовић. Управник Фондације Народне библиотеке Србије, представио је ФАЗБУКУ пожаревачким ђацима у Свечаној сали Библиотеке.Овом занимљиво-едукативном радионцом ученци су се подсетили историје писма, хаику поезије, а потом и сами постали песници, осмисливши стихове од понуђених речи.

 
СЕВЕР, УДАЉЕН ЗВУК VIDIУ Народној библиотеци Јован Поповић представљена је девета песничка збирка Гордане Ђилас -Север, удаљен звук. О књизи су поред песникиње говорили Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и књижевник и Бојана Стојановић Пантовић, професорка на Филозофском факултету у Новом Саду. Гордана Ђилас је шездесетак нових песама слободног стиха сложила у четири циклуса, чврсто повезана речју (и значењем) Север.

 
МАРИНКОВИЋ ДОБИТНИК ДИСОВЕ НАГРАДЕVIDIНа дан рођења великог српског песника Владислава Петковића Диса, у Чачку je саопштена одлука о овогодишњем лауреату престижне Дисове награде. Одлуку да Дисова награда за 2016. годину припадне песнику Томиславу Маринковићу саопштио је Васа Павковић, председник жирија. Лауреату 53. Дисовог пролећа осим плакете која ће бити уручена 27. маја на завршним свечаностима следује новчана награда, објављивање књиге песама и изложба о његовом животу и стваралаштву, а биће му посвећен и 47. број часописа Дисово пролеће.

 
КРОС ЗА БИБЛИОТЕКУ VIDIБиблиотека у Малом Црнућу, yз Школску управу територије општине Мало Црниће и локалне самоуправе, била је један од домаћина традиционалном кросу РТСКроз Србију. Ове године 13. маја, у Малом Црнићу у највећој дечијој трци у Европи, потрчало је око 200 малишана. Сајт библиотеке био је званични медиј евиденције малих учесника кроса.

 
ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ БГБ у ЕУРОПЕАНИVIDIЕуропеана – европска дигитална библиотека, архив и музеј од пре неки дан богатија је за дигиталне објекте Библиотеке града Београда. Корисници Еуропеане из читавог света сада могу приступати дигиталним објектима из различитих колекција (dlibra.bgb.rs и bgb.locloudhosting.net) БГБ. Ове колекције располажу са 642 текстуална документа и 198 фотографија. Агрегација метаподатака се ради кроз пројекат LoCloud уз помоћ алатаMORe.

 
ЦРКВА - ШКОЛА ВЕЧНОГ ЖИВОТАVIDI - Проф. др Драгомир Сандо, с београдског Богословског факултета, одржао је у препуној читаоници Дечјег одељења краљевачке библиотеке занимљиво предавање - Црква је школа вечног живота... Он је посебно подвукао да Црква подразумева живот у вери и васпитање сваког човека, од пренаталног доба до последњег дана живота и да црквено не треба одвајати од националног јер је Црква вековима водила рачуна о писмености и култури, а да пример за то, у нашем времену, налазимо у нераскидивом односу народа и Цркве на Косову и Метохији...
ДА МИЛАН ПОНОВО ЗАИГРА ФУДБАЛVIDI - Библиотека Србољуб Митић и Културно-уметничко друштво Ђура Јакшић из Великог Села организовали су хуманитарни концерт ЗА МИЛАНА, како би помогли Милану Ковачевићу из Старог Костолца да победи болест и поново заигра фудбал. Приход од продатих карата у износу од 29.800,00 динара, сестри Милана Ковачевића, предала је Зорка Стојановић, директор библиотекеСрбољуб Митић Мало Црниће, док је Општинска организација пензионера Мало Црниће на текући рачун Милана Ковачевића уплатила око 2.000,00 динара.
ЕЛЕКТРОНСКЕ ПОЕТСКЕ ГРОМАДЕVIDI Народна библиотека Јован Поповић из Кикинде, је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом 145 година од рођења књижевника Јована Дучићa. Кикинда је у равници која је увек поштовала песничке висове и громаде. Овај пут електронски. Погледајте...
 
ПРЕДСТАВЉEНА КЛИМАТИЗОВАНA КОМОРA ЗА СМЕШТАЈ И ЧУВАЊЕ СТАРЕ И РЕТКЕ БИБЛИОТЕЧКЕ ГРАЂЕ VIDIУ Одељењу старе и ретке књиге и књиге о Београду, представљена је специјална климатизована комора за одржавање микроклиматских услова у уским границама температуре и влажности у херметички затвореном простору, за потребе смештаја и чувања архивског материјала Библиотеке града Београда. Ту се од 1929. године, чувају вредни примерци старе и ретке библиотечке грађе од изузетног значаја за историју Београда и Србије, настајали од XVI до XIX века.
ПРВИ БРОЈ ГОДИШЊАКА ЧИТАОНИЦЕ ЛАЗА КОСТИЋ VIDIПрви број Годишњака Српске читаонице „Лаза Костић“ у Сомбору је изашао из штампе. Наиме, одлуком Управног одбора читаонице утврђено је оснивање часописа за културу, науку и уметност у којем ће део сваког броја бити посвећен активностима читаонице у културном животу града, али ће понајвише садржавати рубрике за које пишу сарадници часописа, пријатељи читаонице, углавном оне особе са којима је у тој години остварена сарадња, или су ти појединци гостовали у Сомбору.Годишњак обилује и фотографијама, штампан је на кунстдруку, у 200 примерака, издавачи су Градска библиотека Карло Бијелицки и Српска читаоница Лаза Костић у Сомбору, главни и одговорни уредник је Владимир Јерковић, прелом је радила Иња Фирањ, ликовну обраду Дејан Подлипец, а лектуру Игор Хилченко. Поред штампаног издања, на сајту сомборске библиотеке www.biblioso.org.rs биће доступно и електронско издање.
НОВИНАРИ СА ПОВЕЉОМ VIDIПоводом четрдесетпетогодишњице часописа за књижевност, уметност и културу Повељакоји од 1983. године излази са издавачким знаком краљевачке библиотеке и изласка из шампе Библиографије прилога у часописуПовеља 2001-2015 мр Ане Гвозденовић, уприличена је конференција за новинаре. Директорка Библиотеке Дарагана Типсаревић нагласила је да је Повеља од оснивања, далеке 1971. године, одржала висок ниво професионалности и око себе окупила велики број сарадника и аутора...
ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ АЗБУКОВИЦЕ НА САЈМУ ТУРИЗМА VIDIНа 38. Међународном сајму туризма у Београду, представљене су Духовне свечаности Азбуковице, манифестација духовног и културног карактера коју организује Библиотека Милован Глишић. -Духовне свечаности ће ове године бити организоване нешто раније, од 5-15. септембра, истакао је Милојко Ивановић, директор Библиотеке Милован Глишић. На штанду Туристичке организације Љубовије, промоцију Духовних свечаности Азбуковице подржали су новинари и писци: Влада Арсић, Славиша Павловић, спортски коментатор Радио Београда Миодраг Лукић и други.
ШТАМПАНА РЕЧ и ГЛАС БИБЛИОТЕКЕDETALJNIJE KLIKOM NA SLIKU24.01.2008. - БЕОГРАД - СТАРИ ГРАД - Општина Стари град и библиотека Ђорђе Јовановић настављају вишегодишњу сарадњу. Бољи услови рада у библиотеци привукли су нове читаоце и знатно је унапређен квалитрет живота у овом делу Београда. Општина седам година интезивно помаже библиотеку и уређивање дечјег одељења на Студентском тргу 19, које носи име нашег познатог песника Драгана Лукића једна од најважнијих активности у томе. Почетком 2008. године библиотека Драган Лукић добила је 2.300.000 динара за набавку посебних полица и ормара за књиге чиме ће се употпунити прича започета Електронском читаоницом коју је добила од oпштине пре три године и изградњом најсавременијег пулта за издавање књига прилагођеном деци по скандинавском моделу.
11. сусрет библиотекара РС 05.JУН 2007. ВИШЕГРАД. - На недавно одржаном 11. сусрету библиотекара РС у Вишеграду додијељене су плакете "Ђорђе Пејановић" најбољој библиотеци "Невенка Станисављевић" из Костајнице и најбољем библиотекару РС у овој години Душанки Новаковић, директору Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине. Такође, Признање за доброчинство онима који су омогућили "да књига буде у служби човјека - блиска људима" добили су Друштво библиотекара Србије и СРПСКА БИБЛИОТЕЧКА МРЕЖА www.biblioteke.org.yu. После ПОВЕЉЕ - Библиотекарског друштва Србије из прошле године, ова Плакета је још један показатељ да окупљање српских библиотека за заједнички рад није узалудан посао и да ће професионална, културна и национална свет искрених људи од књиге ускоро још јаче показати шта све може и уме. До тада погледајмо како је било у Вишеграду кликом на слику у десном углу. 
 
На дечјем одељењу библиотеке "Ђорђе Јовановић" Стари град, Београд почела је са радом прва дечја електронска читаоница, коју је најсавременијом компјутерском опремом својим најмлађим житељима донирала општина Стари град.Пет умрежених рачунара, са пратећом опремом, on-line Интернет и мултимедијални репродуктори већ су се усијали од рада и креативних електронских радионица које се остварују сарадњи са библиотеком Института Сервантес у Београду...

МРЕЖА

MEDIA PRESS

 

TELEX

„На кафи код Шекспира“ у Великом Градишту

06 новембар 2023

У четвртак, 2.11.2023. године, у Народној библиотеци „Вук Караџић“ Велико Градиште представљене су књиге ауторке Сање Домазет „На кафи код Шекспира“ и „Апсинт са Лотреком“. О књима је говорила ауторка...

Биљана и пријатељи…

06 новембар 2023

Није случајно што је за назив књижевне вечери у библиотеци „Србољуб Митић“ изабран баш овај „Биљана и пријатељи“. У читаоници „Осам нијанси плаве“, представљен је...

Мој омиљени књижевни лик

31 октобар 2023

Народна библиотека Ужице у знак сећања на колегиницу Ратку Вучковић расписује ликовни конкурс под називом „Мој омиљени књижевни ликˮ. Право учешћа на конкурсу имају сви ученици од 1. до 4. разреда...

Светски дан здраве хране

31 октобар 2023

Народна библиотека Осечина се и ове, као и претходних година, прикључила обележавању Светског дана здраве хране, који се обележава у више од 150 земаља, по календару Светске здравствене организације. Основни...

Духовно чедо владике Николаја Велимировића

24 октобар 2023

Изложба “Мати Ана Аџић, духовно чедо владике Николаја Велимировића” отворена је у оквиру Симпосиона посвећеног владици Николају у Ваљеву. Домаћин је био Музеју завичајних писаца библиотеке "Љубивоје Ненадовић" ....

Квиз знања - Знањодром

22 октобар 2023

Дечју недељу у Чајетини обележио је квиз знања ,,Знањодром". Идејни творци квиза, Миланка и Бојан Савић, приредили су деци незаборавно искуство. Ученици су се такмичили у две категорије - млађу...

Песник на дијалекту свог краја

18 октобар 2023

Власта Ценић, писац и песник на дијалекту, је у оквиру "Дечије недеље",посетио ученике основне школе "Свети Сава" у Суботинцу и истуреног одељења исте у Мозгову, које су у саставу програма...

Књижевно вече инклузивног карактера у Смедерву

18 октобар 2023

На Позајмном одељењу за одрасле Народне библиотеке Смедерево одржано је књижевно вече инклузивног карактера. Уз подршку Библиотеке, локалне самоуправе и донатора, као и у сарадњи са смедеревским основним и средњим...

КОД КЊИГОСАУРА

15 октобар 2023

Јагода Иличић и Мирсад Бећирбашић, писци за децу из Босне и Херцеговине, боравили су у Пријепољу у оквиру обележавања Дечије недеље. У организацији Библиотеке “Вук Караџић” уважени гости имали су...

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ У КЊИЖЕВНОМ ФОНДУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ КРУШЕВАЦ

15 октобар 2023

Поводом 14. октобра, дана ослобођења града, данас је у Холу НБК отворена изложба "Други светски рат у књижевном фонду Народне библиотеке Крушевац". Ауторка изложбе, директорка НБК мр Снежана Ненезић,...

„Велико срце деце Србије“ у Пријепољу

03 октобар 2023

Дечију недељу у Пријепољу, која се ове године обележава под слоганом „Велико срце деце Србије“, отворила је Николета Новак, ветеринар и писац за децу. Ауторка бројних књига за децу и...

Европска ноћ истраживача у Нишу

03 октобар 2023

Поводом Европске ноћи истраживача, двориште Народне библиотеке „Стеван Сремац” било зборно место ученика и наставника нишких школа. Предмет њиховог истраживања су живот и дело српског писца, академика и професора нишке...

Ромско-српска поезија

25 септембар 2023

Вече ромско-српске поезије, музике и игре изазвало је велко интересовање у библиотеци "Доситеј Обрадовић" из Старе Пазове. . Учеснике и публику је поздравила в.д.директора Библиотеке Марија Вучковић, присутнима се обратио...

Конкурс “Драган Тодоровић – Гриља” на тему “Моја библиотека”

24 септембар 2023

Поводом 150 година Читалишта у Kладову дана 21. септембра 2023. године, на иницијативу директорке Библиотеке “Центар за културу” Kладово Жаклине Николић, установљена је литерарна награда установе “Драган Тодоровић - Гриља”...

„ЗАВИЧАЈНИ КЊИЖЕВНИ АГАПЕ 2022“

13 септембар 2023

Током месеца септембра, светлост дана угледао је још један издавачки подухват Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево. Реч је билтену посвећеном културној манифестацији „Завичајни књижевни агапе 2022“. Поменута манифестација, настала под...

Књижевна манифестација „Одзиви Пауну“

13 септембар 2023

Народна библиотека Ужице вас позива на 45. књижевну манифестацију „Одзиви Пауну“ која ће се одржати 16. септембра 2023. године испред Цркве Светог Василија Острошког у Рибашевини. Програм ће почети у 13...

КОНКУРС ЗА КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ „СРБОЉУБ МИТИЋ“

13 септембар 2023

Скупштина општине МАЛО ЦРНИЋЕ и часопис за књижевност, уметност и културу "СТИГ" раписују...

ДАН ГРАДА СУБОТИЦА, 2023

11 септембар 2023

Градска библиотека Суботица наставља манифестацију „Вечери завичајне историје,коју је започела ове године поводом 70. године од усељења у садашњу зграду, зградуНационалне касине, коју је пројектовао архитекта Ференц Рајхл. Поводом Дана...

Монографија „Пола века фудбалског клуба из Горњег Црниљева“

07 септембар 2023

У препуној читаоници Библиотеке у Осечини, одржано је представљање књиге „Пола века фудбалског клуба из Горњег Црниљева“, аутора Љупка Миловановића. Уједно, ово је једна од уводних програмских активности 18. Сајма...

Продужење конкурса "Р.Б.М."

02 септембар 2023

Због значаја и реномеа новоустановљене награде за књижевност „Радован Бели Марковић“, коју додељује лајковачка библиотека, на предлог председнице жирија Слађане Илић, конкурс за поменуту награду је продужен до 10....

Go to top