Miomir Tomić
ZBOGOM XX VEKU
(J.R.J., Beograd 2001.)
Malo se knjiga savrenmenih autora popularne nauke, poput Raše Popova i Miomira Tomića može pohvaliti sveobuhvatnošću posmatranja ljudskih pregnuća u rasponu jednoga veka. Razvoj civilizacije, nauke i tehnike idu svojim pravcem i svako u svojoj disciplini posmatra pomake i dostignuća. I kao što je svojevremno primetio Mika Antić, ne može prošlost biti lična svojina, jer prošlost je svojina budućnosti, tako je i Miki Tomić napravio ovaj jedinstveni izdavački poduhvat. Perom i četkicom, sa puno opreza, ali i edukativnog približavanja, sabrana su najznačajnija dostignuća u XX veku, po godištima. Poslastica za radoznale, zamka za znatiželjne koji na 220 stranica enciklopedijskog formata mogu naći i zabavu i nauku i vredne podatke o jednj eposi.
Milosav Tešić
BUBNJALICA U PČELINJAKU
(GB.V.Petković DIS, Čačak 2001.)
Nevelika zbirka Milosava Tešića za dragana Hamovića, recenzenta, je svojevrsni apendiks, dodatak prethodnim zamašnim pesničkim knjigama, objavljenim devedesetih godina. Otuda je je ovo zbirka kontinuiteta, i u tematskom i u oblikovnom pogledu. U ovoj zbirci našle su mesto neke pesme koje staju uz bok onim ostvarenjima po kojim se ovaj pesnik odvaja od drugih i koje će se svakako pamtiti.

Jedna od reči koje čine naslov Tešićeve zbirke "Bubnjalica u pčelinjaku" je simboličnba oznaka za "pčelinji" rad ovoga pesnika na sabiranju različitih tokova nacionalne i evropske pesničke tradicije.
Milan Besarabić
PESME
(Excelzior, Beograd 2001.)
Malo zbirki pesama danas može da izazove takvo interesovanje kod obićnog ćitaoca kao ova, pod jednostavnim naslovom PESME, Milana Besarabića. U svom bogatom stvaralačkom opusu, ovaj multimedijalni umetnik je sjedinio formu, oblik i zvuk. Vajar i slikar po obrazovanju, pesnik i kompozitor po vokaciji, sinkretizam umetnosti prihvatio je kao način estetske komunikacije sa svetom. Iskustvo čini da sve uravnoteženom notom bude zaokrugljeno u jednostavnu i tako potrebnu komunikaciju umetnošću.
Svetislav Basara
NAJLEPŠE PRIČE
(PROSVETA, Beograd 2001.)
Basara je samosvojan pisac, koga odlikuju ironija, groteska, paradoks i očajanje. Izbor priča "Najlepše priče& to ilustrativno pokazuje, mada malo ko, ko je već čitao Basaru u ovom izboru može da prepozna sve ono po čemu se ovaj slojeviti autor odlikuje. Sve je nekako "na parče" i "na mišiće", ali sa namerom da se baš tako otkriju neke vrednosti koje utopljene u lagodnost pripovedanje običan čitalac na drugi način ne bi otkrio. "Sa Basarom smo definitivno usli u Kafkin "Zamak", gde smo otkrili i prazan svet i sopstvenu prazninu", napisala je u predgovoru knjige Milka Lučić, a posle pročitane knjige složiće se svi.
Mirjana Đurđević
ČAS ANATOMIJE NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU
(Viktor, Beograd 2000.)
"Čas anatomije na Gradjevinskom fakultetu" je roman o bezuspešnom višegodišnjem pokušaju pisca da doktorira na Gradjevinskom fakultetu. Osim tog glavnog toka, postoje struje i virovi, kao što su: privatni život, ekonomska i politička situacija u Srbiji par godina unazad, emocije i konflikti...Pisac kao da iz sopstvenog života hrabro crpi teme za roman, ne štedeći nikoga pri tome i pravi knjigu koja je duhovita. Život u ovom romanu je u okovima sudbine i perverznog sistema. Glavni likovi i oni drugi, sa živopisnim imenima kao npr. Romi, čika Lole, Sofronije, Del boy, deda Miloje, rovovski ratuju međusobno, vole se, mrze, rade u stilu perpetuum mobile, pate, raduju, petljaju, ali ih na kraju događaji van njihove moći kontrole slamaju i sahranjuju na razne načine. To je i apsurd ove knjige / naših života: da likovi koje je Mirjana Đurđević sjajno opisala ne postoje u "stvarnom" svetu - svi bi rekli da su nemogući ili plod fantazije.
Vera Jović Kas
GOSPOĐA RAJEVSKI
(NARODNA KNJIGA - Alfa, Beograd 2000.)
"GOSPOĐA RAJEVSKI" (2000) je potresna priča o učiteljici Mirni, koja je iz Bosne došla da kao pedagog radi sa našom decom u Švajcarskoj, a koja se po završetku rata mora vratiti u rodni kraj. U usamljenosti izbeglištva susrela je coveka svog života. No izabranik njenog srca (takodje izbeglica), da bi dobio državljansktvo, ženi se Švajcarkinjom. Mirna se prva vraća u Beograd, a on kasnije, ostavljajući sve u tuđini, dolazi za njom. Priču poentiraju scene bombardovanje Srbije u kojoj su junaci ovog romana našli sebe, zavoleli se i izrodili decu, pokazujući time da je ljubav veća od svega, u porodičnoj harmoniji, koja je zapravo so samog života. Ova knjiga ima sve odlike prokazanog žanra - domaćeg sentimentalnog romana, čiji je rodonačelnik Milica Jakovljević.
Prof.Dr.Miloje Rakočević
NJEGOŠEV ISKONSKI LOGOS
(Interpress, Beograd 2000.)
Kanon zlatnog preseka nastao iz linearnih proporcija remek dela arhitekture, upoređen i primenjivan u ocenjivanju srazmera ljudskog i životinjskog tela ima i drugih svojih odraza. Prof. Rakočević proširuje kanon Zlatnog preseka i na komponente genetskog koda. Riskantno i interesantno.

Korak po korak, zaključak po zaključak, autor ide dalje, pa Njegošev govor i jezik posmatra kao svojevrsne matematičke formule koje objašnjavaju mnoge zagonetke života. Brojke i slova, glasovi i njihovi parnjaci objašnjavaju neobjašnjivo i svojevrsnom interesantnom arihmetikom grade nove slike i vizije života i literature. Iskonski logos Vladike Rada u prizmi istrazivanja Miloja Rakočevića estetske i filosofske kategorije zamenjuje novim i budi novo interesovanje za svevremene misli i poruke.
Svetislav S. Glišović
MISLI RAZMISLJANJA I AFORIZMI
(J. S. Glišović, Beograd 2000.)
Neuobičajena knjiga, neuobičajenog autora plod je stalne ljudske potrebe da lična iskustva, estetici uobličena, na papiru zapisana podeli sa okolinom. Sportski strateg i znalac Glišović, skeptično objašnjava ljudska ponašanja kroz epohe. Ono što je zajedničko on uočava u svevremenskom lišavanju plemenitosti. Kritičan prema svakom dogmatizmu, pa i ovakvom u svojim mislima autor nudi slovensku toplinu obojenu beogradskom ironijom koja vešto oubličava enegleski smisao za humor.

Neuobičajena knjiga, iskreno doživljenih i promišljenih misli u okurženju savrmene aforistike odudara svojom sofisticiranošću. Odudadara i pleni.
Zoran Božović
K O M E D I J E
(Narodna knjiga, Beograd 2000.)
Zoran Božović već duže vreme je jedan od onih proznih i dramskih pisaca koji, relativno mirno i sa nekom vrstom distance u odnosu na aktuelnu književnu scenu, stiču svoj književni ugled i na konkursima i u redovnoj izdavačkoj produkciji. Ovakav pristup valorizaciji stvaranja učinio je da danas Zoran Božović uz lep broj objavljenih knjiga ima i lep broj osvojenih nagrada i priznanja. Šta više i njegove knjige su lepe i prijemčive za čitanje. "Komedije" , su jedna knjiga sa četiri dramnska teksta. Ono što im je zajedničko je izdvajanje određenog stvarnosnog neskalada u raznim vidovima života. On u svakodnevnim događajima i situacijama vidi dramske zaplete od velikog značaja za život. Složenim mehanizmima komedije, postiže se gradacija koja će svakom čitaocu (gledaocu) omogućiti lični odnos i stav prema situaciji i junaku, a vrsta i količina smeha biće valorizacija dela.
Vasa Pavković
DUH MODERNIZMA
(Narodna knjiga, Beograd 2000.)
Knjigu "Duh modernizma" Vase Pavkovića čine eseji posvećeni srpskim pesnicima dvadesetog veka. Ogledi o Milanu Ćurčinu, Milanu Rakiću, Milošu Crnjanskom, Momčilu Nastasijeviću, Jeli Spiridonović - Savić, Vasku Popi, Stevanu Raičkoviću, Miroslavu Antiću i drugim autorima imaju jasan kritičarski pečat u kome po rečima samog autora dominira subjektivizam. Reč je o knjizi koja ustaljenu istorijsku i teoretsku odrednicu modernizma znatno pomera i u ovaj koncept uklapa one koji prema rigidnim pravilima tu ne pripadaju. Pavković je želeo da pišući ove eseje pomiri "sukob sveta i provincijalizma", a neosporno je da samo pojavljivanje ovakve knjige to čini.home

Proslih 10

Prvih 10


design by: INternetClub