Lidija NIKOLIC
DUSE DIVLJE SAMOTNE
(ZVONIK, Beograd 2000.)
"Sve prolazi, pa i patnja. U meni nema nade..."
Kada neki roman pocinje ovako jasno pesimistickim recima obicni citalac se upita sta privlaci "DUSE DIVLJE I SAMOTNE?"

Ako je to patnja, bice potrebno puno umetnickog umeca da se paznja citaoca zadrzi na radnji koja je unapred osudjena na tuzan kraj. Na svu srecu, Lidija Nikolic ima tog umetnickog dara da nas u namerno ucinjenom nepovoljnom okruzenju nevidljivo natera da one koje svet vidi kao autsajdere, ovde posmatramo kao favorite. Biti drugaciji - hrabrost je i muka. Tom hrabroscu obdareni su junaci ove knjige. Zivot koji priznaje prosecnost, uvazava poslusnost, podrzava naviku i obicaj. Ukida osobenost - dakle - slobodu. Ova knjiga nudi zaklon nezasticenim, neshvacenim, drugacijim. Azil knjige napisane rukopisom Lidije Nikolic je i svojevrsan tajni put do zeljene slobode.
Ljiljana LAZAREVIC
OBLAKOVE RUKE
(RAD, Beograd, 2000.)
Vizija sveta kazana stihom i dusom pesnikinje Ljiljane Lazarevic budi nadu da nisu otisli svi romantici ovoga sveta. "Oblakove ruke" pruzene su ka nebu, sa visine u visinu, jos vise, jos dalje, jos jace... Nisu to krupne verbalne bravure, vec tanane "leksicke vibracije" kako primecuje recenzent knjige, Jovan Pejcic. Svest u stihu je potekla od osecaja za tren i detalj. Priroda je tu saucesnik lepote i treptaja, ali i onaj segment koji upotpunjuje dodir sa duhovnim, misticnim, neovdasnjim i neprolaznim...
Vladimir Stankovic
MOC LEPTIRA

(Strucna knjiga - Biblioteka "Svetozar Markovic" Zajecar, Beograd 2000.)
Popularnost koji haiku poezija ima kod nasih savremenih stvaralaca, tesko moze biti ukratko razjasnjena. Na svu srecu, popularnost i uspeh koji nasi haiku pesnici postizu u svetu je simetricna. Tako, jedan od istaknutijih autora ove poezije svojom zbirkom MOC LEPTIRA upravo sintetise nastojanje da se u jednom precizno odredjenom jezickom prostoru da celovito lirsko saopstenje. On demantuje misljenje da je haiku iskljucivo vezan za pejsaz. Njegov opis kretanja leptira, dominantan u u ovoj knjizi, je i vrhunac snage kratke forme.

Vladimir Stankovic, majstor pesnicke minijature, svoj haiku gradi kao ZNAK ZNAKA. Time izbegava banalnost izrazajnih sredstava i zanrova. Posmatrac izlazi iz senke i kratkim potezom daje svima vidljiv umetnicki kroki.
Dubravka Simovic
POSLEDNJA POTERA ZA CETIRI GODISNJA DOBA
(Alfa - Narodna knjiga, Beograd, 2000)
Jedinstvena zbirka u nasoj savremenoij knjizevnoj produkciji koju je napoisala Dubravka Simovic predstavlja moderno koncipirane pesme i pesme u prozi koje dolaze na granicu kratke price. I bas tu, na granici, obicnom citaocu ukazuju ne jedinstvo poezije, fragmentalnih aforistickih iskaza i proze. Narativno dosenje smisla vremena, prolaznosti i "unutrasnje zenske sudbine" knjizi daje i drugu dimenziju.

Mogucnost specificnog citanja, koju omogucije grafika teksta, povezuje cak usmenu i pisanu prozu nesvakidanjim mogucnostima da artikulacija procitanog promeni smisao reci, poruke, osecanja... Autorsko majstorstvo je ocito posledica eksperimenta nekoga ko zna, voli da oktriva tajne citanja - pisanjem.
Mirko S. Markovic
SVE BILO JE MUZIKA
(Ekscelzior, Beograd 1999)
Malo je knjiga koje u svom drugom, izmenjenom i znatno dopunjom izdanju mogu pruziti nesto novo. Zato se sa radoscu i moze reci da ova knjiga donosi nesto staro, melodramski romanticno, nostalgicno. Pet prica Mirka S. Markovic, je pet osvrtanja unazad na ljubav premna zivotu, ljudima, zenama ... Ako je verovati Peri Zupcu, recenzentu ovog izdanja vreme tvista, mlekadzija, dvorista po predgradjima, igranki, gramofona i "Marina naseg zivota" danas su nam lepse nego juce. Cak i aktuelnu pricu PISAC, o knjizevnim vecerima i opasnostima boravka u bibliotekama i sa bibliotekarkama, danas moramo posmatrati kao deo proslosti.Blagodeti zaborava svega sto je bilo lose i zlatna patina preko onoga sto se moze nazvati lepim - eto carobne formule u evociranju proslosti.

I ako se malo bolje razmisli, mozda nam je bas sve bilo muzika...
Zlata Zivadinovic
O JAGODAMA I STRAHU
(Raska Skola, Beograd,1999.)
Ova knjiga satkana je od snova i secanja, stvarnosti i zivotnog iskustva. O svemu o cemu govori, Zlata Zivadinovic govori otvoreno, ne skrivajuci svoja osecanja, ali ni osecanja onih o kojima sa ljubavlju pise. Lirska struktura romana nije ometana motivskom atmosverom vremena posle Drugog svetskog rata, vremena preloma i vremena velikih promena. Raskid sa tradicijom, rusenje gradjanskog i patrijahalnog drustva i sudar starog i novog prelamaju se u zivotu jedne porodice na dramatican nacin.

U romanu je sve ostvareno nenametljivo, diskretno i sa izvarednim osecanjem pisca za nijansirano pripovedanje.
Rados Ljusic
ATANASKO MIHAILOVIC, crnogorski knez, sudija i deputat

(SO G.Milanovac i Muzej Rud.Tak. kraja,G. Milanovac, 2000)
Rekonstrukcija biografije istorijskih licnosti, vrhunskim poznavocima istorije i pisane reci pruzaju mnogo vise od istorijskog zapisa i naucnog pregnuca. Zahvaljuci sacuvanim izvorima i upornosti Radosa Ljusica ova knjiga predstavlja kompletnu sliku zivota i vremena kneza Atanaska. U dva dela, dve celine - biografskoj i porodicnoj, ova monografija zavidne graficke lepote saopstava nam malo poznate podatke o Srbiji tog vremena u cije je temelje glavni junak ugradio znatan deo savoje licnosti.
Krstivoje Ilic
SABOR BESMRTNIKA
(NB "ZIKA POPOVIC", Sabac 1999)
Knjiga pesnika Krstivoja Ilica predstavlja svojevrstan PODRINJSKI PARNAS. Pred slikom, kultnom podrinjskom monumentalnom kompozicijom SLAVA PODRINJA slikara Stevana Calica (1937) zastala je muza pesnika. Pesnicka vizija i saosecajbno srce iznedrili su jedinstvenu zbiorku pesama u nasoj savremenoj knjizevnosti.

Pesnicki portreti sedamnaest licnosti istorije ovog kraja i dvadesetak pridatih rukoveti cini celinu. Slika motiv i zivotni putevi velikana prepleli su se u SABOR BESMRTNIKA koji cini modernu sinkreticku viziju umetnosti i knjizevne istorije.
Sava Halugin
O B L O G
(Gradska biblioteka Subotica, 2000)
Ovo je knjiga pesnika koji je "korenom duboko prodro u rodno tle" (Momcilo Nastasijevic), zaronio u svoje secanje i u svoj unutrasnji svet, otkrio deo svoje intime, saopstio deo svojih kritickih zapazanja o ljudskim i drustvenim slabostima. Slobodni stihovi bez znakova interpunkcije, sa obiljem zvucnih stilskih figura i opkoracenja, grade ritam koji citaocu pruza jedinstveni, danas toliko zaboravljen, dozivljaj poezije.

Halugin nije samo slikar duse stihovima, njegova osnovna vokacija je vizuelna, pa otuda slike u ovoj knjizi nemaju ilustrativnu ili narativnu namenu, ni karakter - cak ni onda kada se u njima srecu transponovani detalji pesama. Slikar i pesnik ovom knjigom vaja neobicnu simbiozu narativne i vizuelne emocije, od koje smo se polako, ali tuzno odvikli.
Milivoje Pavlovic
KLJUCEVI SIGNALISTICKE POETIKE
(Prosveta, Beograda 1999)
Ova knjiga Milivoja Pavlovica predstavlja stuju o signalizmu i njegovom rodonacelniku Miroljubu Todorovicu. Obiljem podataka i ubedljivih zapazanja, Pavlovic signalizam determinise kao avangardni umetnicki pokret nastao, krajem sezdesetih godina, u nasoj sredini i u okvirima nasih kulturnih potencijala. Internacionalno i planetarno znacenje pokreta i pravca u voj knjizi se uverljivo argumentuju i slucajni citalac bespovratno uvlaci u magicno klupko modernizma. Ova studija svedoci da je signalizam stavovima, provokacijama i stvaralackom praksom, dugorocno pronasao energiju umetnickih granica i obogacivanja izrazajnih sredstava. Kao sto primecuje recenzent Cedomir Mirkovic "uvazavanjem brojnih merodavnih stavova saopstenih tokom protekle tri decenije" i respektivna bibliografska aparatura, obezbedjuju knjizi karakter dragocenog naucnog rada.home

Proslih 10

Prvih 10


design by: INternetClub